Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 27.1.2010.

Postovani, molio bih Vas za jos jedno misljenje, sugestiju i odgovor. prvo vec smo imali kontakta 30.12.2009 i savetovali ste da obratim paznju na stres i depresiju sto se slazem u potpunosti. Drugo zelim vase misljenje. Bio sam kod vise neuropsijatra i svako mi je prepisivao odredjene lekove koje sam koristio u odredjenom periodu. Sada po toj osnovi ne koristim nista. Sta je moj problem koji me prati i kog se ne mogu osloboditi. Zivot je zapocet od nule. Diplomirani sam inz arhitekture ali citav radni vek proveo sam na izvodjenju organizaciji i ugovaranju radova - objekata. Radi sam veliko projekte a kada to kazem mislim na 100 0bjekata sa infrastrukturom ili sam zavrsio 1000 stanova ili sam imao kontrolu na 800 do 1000 zaposlenih. Jako sam odgovoran disciplinovan i radan. Moze se reci perfekcionista u biti. Problem sto okolina to nikad nije bila. Sta osecam: strah od kontakta, strah od razgovora, strah od druzenja. A zasto to se pitam. Ne vidim da su drugi u necemu bolji. Moze se slobodno reci da sam i ekonomski uspesan sto znaci i kada bih izgubio posao mogao bih da zivim. Sada radim kod privatnika vec 14 godina a ranije u poznatom i uspesnom gradj. preduzecu. Pokusavam da sto vise kazem toga da bi dobili bolju sliku. Receno mi je da imam opsesivne crte licnosti. Nikad nisam podnosio neozbiljnost nerad neizvrsavanje neznanje od onih za koje po logici stvari to ne ocekujes. U podsvesti sam osecao da nesto u meni nije odgovarajuce i da nisam kao drugi. Mozda sam to potiskivao spotrom - karateom prvi dan ili kosarkom i basketom koji su poznati bili na Novom Beogradu. I danas bih dosta toga dao za dobar basket. 51 godiste sam. 80 kg. 185 visine.2005 sam poceo da se lecim i prvo sto mi je dato to je bio seroxat i xanax ali to je proizvelo takvo stanje da sam bio u krevetu jedno nedelju dana da nisam znao za sebi i mislio sam da sam otkacio i da mi je verovatno mesto u lazu. Odmah je promenjen lekar i tada mi je dat meprotilen ksalol holipam ali nisam osecao neki napredak. Uvek je bila prica i savet da je sve to iz glave i da to sve zavisi od mene . U redu ali kako da ja to prevazidjem. zatim smo presli na institutu za mentalno zdravlje i smim tim na zoloft i brezmezepan koji je smanjivan u dozi. Zbog slabe seksualne zelje predjeno je na cipralex. I to je trajalo jedno vreme. i sve smo prekinuli. Jedno vreme sam imao smetnje na srcu i kardiolog na kraju daje zakljucak da je to na bazi stresa i depresije i upucuje me opet na neuropsihihatra. i tada dobih rovitrol. koristio sam ga odredjeno vreme i sa odlaskom na odmor prekinuo. to znaci da nisam koristio od tada septembra nikakve lekove. I dalje osecam strah i nesigurnost od kontakta razgovora sto je problem jer se to odnosi i na najblize. Zamolio bih za misljenje predlog sugestije itd. Setam svakodnevno. Pozdrav.

Postovani, vas problem je negativan perfekcionizam. Postavljate previsoke ciljeve i sebi i drugima. Vi te ciljeve vecim delom ostvarujete, ali okolina ne moze da vas prati jer vecina ljudi nije takva. Ni njima nije lako sa vama, ali to je druga tema. Okolinu ne mozete da menjate. Ne mogu svi da postanu perfekcionisti zbog vas, cak i da to zele. Morate sebe da korigujete. Naucite da postavljate realnije ciljeve. Na taj nacin cete moci i vi i vasi radnici da ih ostvarite i osecacete se bolje. Sebi pravite veliki pritisak koji vas moze dovesti do hipertenzije, dijabetesa, anksioznosti i depresije. Strah od kontakta, od razgovora i druzenja, koji osecate je posledica podsvesnog straha da ne ispadnete glupi. To je strah od samootkrivanja i razmenjivanja osecanja sa drugima. Kada zrelo razmisljate o tome vi vidite da drugi nisu bolji od vas, bas na protiv. Medjutim, vi od sebe ocekujete previse, to ocekujete i od drugih, pa samim tim mislite i da okolina previse ocekuje od vas i presrogo vas ceni i plasite se da ce oni primetiti da vi ne vredite bas onoliko koliko oni misle (i vi takodje). Sa druge strane i okolina obicno odbacuje ljude kao sto ste vi. Previse ste im teski, ne razumeju vas, a vi se ne trudite da im se priblizite. Vasi problemi se najbolje lece psihoterapijom, posebno grupnom. Vremenom, razgovorima u grupi, naucite da se otvarate, da se priblizite drugima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

sta znaci mali broj raspadnuti pmn leukocita i od cega se dobijaju

Postovani, postavite pitanje se vise detalja. Sta ste pregledali i koje ste tegobe imali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Postovani,decak je star 27 meseci,u poslednje vreme ima cvrstu stolicu ( kuglice ),dva puta se desilo da ima malo krvi na stolici.U apoteci su mi preporucili Glicerolske supozitorije laksans (po pola na dan).Pre mesec dana poceo je da pije kravicu a koristio je bebelak od rodjenja.Da li je zabrinjavajuca ta krv na stolici i sta da radim.I molim vas recite mi koliko dugo moze da pije pikovit sirup i kolika se pravi razlika do sledeceg koriscenja.Unapred hvala.

Postovana, stolica u obliku klikera se ne eliminise tesko i niste trebali da koristite cepice. Laksative i ako mogu da se kupe bez recepta koristite samo po preporuci detetovog pedijatra. tvrda stolica moze da dovede do pojave malo krvi preko stolice. Ako se to desava cesto potreban je pregled decijeg hirurga. Nekada se zatvor moze javitikao posledica promene ishrane. cesto se javlja kao otpor deteta da kaki u nosu tako da silom zadrzava stolicu cime ona postaje tvrdja. To se desava i deci koja su prihvatila nosu, ali su kasnije osetila da time cine roditeljima prveliki ustupak. Dizina koriscenja je individualna i zavisi od zdravlja deteta. To ce vam sugerisati deciji lekar. U principu je korisno smo tokom zime. Ako je dete zdravo i lepo jede nisu potrebni suplementi. Nikada oni ne mogu da postignu kvalitet voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Dr. opste prakse mi je prepisao bromazepam 3mg zbog problema sa dugotrajnom nesanicom i uznemirenosti koja je prati. Znam da je koriscenje bilo koje vrste sedativa nepozeljno u trudnoci, ali Vas molim da mi odgovorite- da li koriscenje bromazepama moze da utice na smanjenje plodnosti, na ovulaciju i samim tim - na mogucnost zaceca? Hvala!

Postovana, bromazepam ne smanjuje plodnost, ne koci ovulaciju i ne otezava zacece. Bas naprotiv ako je menstrualni ciklus poremecen zbog uznemirenosti moze pomoci. On se ne koristi u prvoj i zadnjoj trecini trudnoce, ali ako popijete neku tabletu neznajuci da ste trudni nije strasno, jer nema podatataka da deluje jako teratogeno. Ovaj lek se ne koristi dugo. Ako ne pomogne za mesec dana i ako se nessaanica nastavi potrebno je lecenje lekovima iz druge grupe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Postovani postavio sam pitanje prethodno oko izbacivaNja heroina,spida,extasy,spida,kokaina,i marihuane iz organizma...doticna ima svu tu podrsku i siguran sam da je resena da prestane da uzima zauvek jer je celog zivota bila sportista i dok je to radila bavila se sportom,udala se i jednostavno je prerasla to,vidi se po svemu sto radi i na koji nacin radi,ima prvoklasnu pomoc,psihijatra,podrsku porodice,muza,jednostavno,99 posto smo sigurni da je zavrsila s tim...pa me samo zanima oko detoksikacije organizma od svih tih otrova,i verovatno nekih nus pojava u organizmu,hoce li ih biti,i na koji nacin je najbolje da se proveri zdravsteveno stanje??vadjenje krvi?doticna izgleda odlicno,ustvari nikad bolje,samo se zali da izbacuje dosta slajma ujutru kad ustane,npr..koliko ce to da traje i slicne stvari koje bi mogle da se manifestuju posle tolikog vremenskog perioda?...Hvala

Postovani, Potreban je pregled pulmologa zbog hronicnog bronhitisa. Znam da ste 99 posto sigurni da je zavrsila s tim. Pomazite joj i dalje da ne prevagne onaj 1%, ali tako da ona nema utisak da nemate poverenja u nju. Moze da uradi opsti pregled krvi, gde ce se pokazati da li je jetra nesto ostecena. Cak i ako jeste lecenje je pravilna ishrana, a kazete je ona prihvatila principe zdravog zivota (ishrana, fizicka aktivnost, posao). Imam utisak da vi hocete napismeno dokaz da taj period zivota nije ostavio nikakve posledice. Ako je koristila nesto IV (u venu) treba proveriti HIV i Hepatitis C, ali vi kazete da se nije bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

Imam pitanje koje se tice moje bake.U maju prosle,2009. godine je kupila stap za hodanje.Nikad prije ga nije koristila.Kupila ga je zato sto ju je tjeralo da se saginje,tesko je hodala uspravno.Nakon mjesec dana hodanja sa stapom pocela je da osjeca bol u desnoj ruci.A stap je drzala desnom rukom.I bol je s vremenom pocela da bude sve jaca i jaca.Od ljetos pa do danas bol se toliko pojacala da sada ne moze pravilno da se sluzi rukom jer je jako boli i ne prestaje.Boli je od ramena nadole u zglobovima i misicima.Ali ona i dalje hoda sa stapom i nikako nije ni prestajala i to desnom rukom oslanjajuci se na stap.Kaze da je nikad ovako nije boljela ruka i ranije nikad nije imala takvih problema.Mazala je ruku raznim mastima i pila tablete protiv bolova ali nista ne pomaze.Baka ima 80 godina i ima povisen krvni pritisak i anginu pektoris.Prije 20 i vise godina je imala srcani udar.Molio bih Vas za Vase misljenje u vezi ovoga.Mi sumnjamo da je za sve kriv stap i da je zbog toga toliko boli ruka.Unaprijed zahvalan

Postovani, baka treba da leci ruku i vratni deo kicme. Iz vratne kicme polaze zivci za ruku i ona oseca bol duz tog zivca. Sada se zbog stapa mnogo oslanjanja na tu ruku pa trpe misici i zglobovi, tako da je sve boli. Treba da se javi fizijatru za terapiju. U medjuvremenu treba da nastavi da maze ruku antireumatskim mastima. Antireumatike moze da pije povremeno, ali ne previse jer oni smanjuju dejstvo lekova koji snizavaju prtisak i ostecuju sluzokozu zeluca, koja je kod starijih ljudi osetljiva i lako moze doci do krvarenja. Zato je bolja fizikalna teapija, jer pomaze, a nece joj stetiti za druge bolesti koje ima. Kada baka proceni da joj vise smeta bol u ruci od saginjanja ostavice stap. Ne terajte je da to sada ucini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2010.

doktore hteo bih da vas pitam imam krvarenje u stolici i nadutost debelog creva na levoj strani pa bih hteo da znam sta je to?molim vas da mi odg brzo i precizno

Postovani, odgovor na to pitanje ce se znati nakon rektoskopskog pregleda. Moracete da se javite gastroenterologu i hirurgu proktologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2010.

Postovani doktore,moja beba je napunila sest meseci.Poslednjih mesec i po dana budi se svake noci na pola sata,sat i vristi u snu,dize nogice,i tako iz noci u noc.Umiri se jedino kada je uzmem i podojim,i tako svakih sat vremena.Presli smo na sokice i kasice, pa se bojim da ima nekih problema sa varenjem,inace pre uvodjenja cvrste hrane je normalno spavao.Preko dana je veseo,lepo jede i napreduje,ali su noci strasne i iscrpljujuce.Ne znam sta bi to moglo da bude,mozda uopste hrana i nije u pitanju?Sta da radim?Unapred hvala.

Postovana, nije u pitanju hrana, posto beba dobro napreduje i raspolozena je danju. Beba menja svoje ponasanje. Prvi put se probudila i plakala iz nekog razloga, a zatim je zakljucila da je dovoljno da place kad god zeli da je mama uzme, pomazi i podoji. Beba nije nocu gladna na svaki sat, ali joj prija da bude na maminim grudima. Tako ce biti dok vama ne dosadi i ne resite da to prekinete. Samo joj nezno pricajte nesto, ali ne uzimajte je u ruke. Posle izvesnog vremena ce ukapirati da nema koristi od plakanja i da treba da zaspi. Brze cete je odvici ako je pustite dve tri noci da place. Izadjite iz sobe da vas ne vidi, jer ce tako brze prestati da place.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2010.

Postovani, moja drugarica ima 22 god. i asmaticar je. Primljena je pre par dana u bolnicu sa upalom pluca. Davali su joj Longacef, ali nije pokazao rezultate. Juce su nam rekli da sumnjaju na Infiltrat. Molim Vas da mi objasnite sta je infiltrat, kako se leci i koje su posledice. Unared hvala!

Postovana, infiltrat je podrucje gde su se nagomilale zapaljenjske celije (leukociti) i sekret. To je jedno podrucje gde postoji zapaljenje. Da li osim zapaljenja ima i neke druge promene to rendgenom nije vidljivo, vidi se samo senka. Kada se zapaljenje smiri videce se da li ce infiltrat potpuno da se povuce ili mu treba traziti drugi uzrok (tumor, tbc, sarkoidoza).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2010.

da li je potrebno ektopiju na grlicu materice ukoniti strujom

Postovana, ako se ektopija redovno kontrolise (papa i kolposkopija) i ako nije pracena cestim upalama grlica materice (cervicitis) i upalama vagine (kolpitis ili vaginitis) nije neophodno da se uklanja.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: