Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 13.4.2012.

dr kazite mi da li posto dojim smem da stavim canesten vaginalete 3? nisam trenutno u drzavi ,pa ne mogu kod svog lekara,a imala sam ciklus i sad posle njega imam gust beo iscedak i svrab genitalija. pa me interesuje,da li zbog dojenja mogu da ih stavim?inace,cesto imam gljivicnu infekciju,zbog toga sto imam kandidu u crevima,pa mi se cesto pojavii.ici cu dr kad se vratim kuci,ali bih sad da ublazim simptome. zahvaljujem

Postovana, Kanesten vaginalete se slabo resorbuju u krv tako da ne ometaju dojenje. Infekciju bi trebao da leci ginekolog. Vaginalna kandidijaza je cesca kod zena sa dijabetesom, prilikom koriscenja antibiotika ili pada opsteg imuniteta. U tim stanjima postoje uslovi za prekomerno razmnozavanje kandide. Tada se javlja uporan svrab i pecenje. Sekret je belicast, lici na zgrusano mleko. Lecenje se sprovodi antimikoticima. Iako nije polnoprenosiva bolest, kod uporne infekcije lece se oba partnera. Muskarci koriste antimikotik u obliku tableta i kreme, zene kao vaginalete i tablete. Koriscenje probiotika, probiotskog jogurta i salate od kiselog kupusa pomazu lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

postovani. moja mama ima 63 godine. nepusac je,ali je citav zivot radila u restoranu,u kuhinji. od prije 3 godine,pocela je svakog proljeca jako da kaslje. a tokom citave godine joj smeta miris kad se nesto kuva.stalno kasljuca i kaze da ima osjecaj kao da je nesto grebe u grlu.cim prestane sa kuvanjem i to prestane. prije 4 godine,otac je imao tuberkulozu pa je ona po savjetu dr otisla da snimi pluca,da se vidi da nije slucajno zarazena.i tada je sve bilo u redu sa plucima.bila je i prije par godina kod ORL ljekara i tu je sve bilo u redu. sta bi to moglo da bude kod nje? hvala

Postovana, tegobe su najverovatnije posledica alergije. Prolecni kasalj je verovatno posledica delovanja nekih alergena, mozda polena drveca ili trava. Ako joj zbog alergijskog rinitisa curi sekret zadnjim zidom zdrela to je uzrok dugotrajnog kasljucanja. Takva sluzokoza je osetljiva na dim i mirise pa se javlja kasljucanje. Mama mora da se javi pulmologu, jer nije skoro bila na kontrolnom pregledu zbog tatine bolesti. Zatim treba da je pregleda specijalista ORL i alergolog. Obicno samo na osnovu pregleda moze da se postavi dijagnoza. Nekada su potrebni i alergoloski testovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

postovani imam 30 godina i porodila sam se prije 9 mjeseci. poslednjih dana imam probleme zbog kojih ne mogu normalno da funkcionisem. naime,pocela su ledja da me bole(donji dio),zatim ponekad i bol u kukovima,koji se siri duz citavih nogu. kad stojim ili sjedim(kad dojim) javljaju mi se trnci u potkoljenicama,nekad su to trnci,neka tupi bol,a nekad kao da me iglice bockaju. juce sam bas otisla u duzu setnju,misleci da ce mi prijati,medjutim,jedva sam hodala . u kukovima nekakav bol,i bukvalno imam osjecaj kad da ce pri svakom koraku nesto kvrcnuti u kuku. kicma me i prije znala boliti,ali bih amo radila vjezbice i to bi proslo. e sad,ja sam dobila i amlo spinalne anestezije pri porodjaju(nisu mogli da mi uvedu epidural,jer kako bi dr bocnula iglom meni se desna noga kao malo oduzme). posto dojim,popila sam par puta paracetamol,i cini mi se da mi olaksa toliko da mogu zaspati.posto mi nocu jako smea,nikako ne mogu da namjestim noge. sta bi to moglo da bude? dr bih otisla tek posle praznika. zahvaljujem

Postovana, svakako morate lekaru. To je pogorsanje promena na kicmenom stubu koje su pocele jos pre trudnoce. Osim toga, tokom trudnoce normalno dolazi do promena na kostima i zglobovima koje imaju za cilj olaksavanje porodjaja, pa je i to uticalo. Ne bi trebalo da je anestezija ostavila posledice, da jeste javile bi se dosta ranije. Promene na kicmi su najcesce u smislu polidiskopatije, ali to se moze potvrditi MR. Trnjenje je posledica pritiska na korene nerava. Pogorsanje je najverovatnije izazvao neki nezgodan nagli pokret ili podizanje deteta ili nekog tezeg predmeta. Mozete da pijete Paracetamol, da mazete na krsta neku mast sa kamforom. Lagane vezbice mozete da radite. Ako vam pojacavaju bol smanjite njihov intenzitet. U principu ako ne lezite, vec ste fizicki aktivni brze cete da se oporavite. Samo pazite da fizicka aktivnost ne bude prevelika (kao ta duza setnja).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

Postovani, pisala sam Vam pre neki dan, a sada cu malo opsirnije. Imam 23 godine i obratila sam se gastroenterologu zbog cestih prolivastih stolica koje obicno imam pre ispita ili u nekim stresnim situacijama. Doktor je to povezivao sa stomacnom nervozom i poremecajem stitaste zlezde ( Hasimoto tireoiditis, pijem terapiju vec 4 godine...) ali je zatrazio test na okultno krvarenje u stolici, koji je bio pozitivan. Zbog toga me salje na gastroskopiju i kolonoskopiju. Ja sam posle 4 dana htela da proverim taj FOBT test i bio je negativan, zatim posle jos 3 dana, takodje negativan. Da li treba svakako uraditi gastro/kolonoskopiju ili za tim nema potrebe? Cesti prolivi se dogadjaju vec 4 godine, pred svaki ispit, svaki kolokvijum....

Postovana, ocigledno su tegobe iazvane nervozom creva (kolon iritabile ili preosetljivo debelo crevo). Medjutim, ne treba da se zanemari taj jedan pozitivan rezultat na okultno krvarenje, bez obzira sto su dva bila negaivna. Dobro je da uradite kolonoskopiju. Mozda postoji neki polip koji nije uzrok tegoba, vec tog jednog krvarenja. Polip moze da bude pogodan teren za pojavu tumora. Ako se nadje i ukloni bili bi potpuno zdravi i rastereceni. Naravno, moguc je normalan nalaz kolonoskopije, koji bi vas opustio, jer bi znali da nema nikakvog razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

Postovani, nedavno sam prilikom rada sa tlakomjerima imala kontakt sa zivom. To sam primjetila tek kasnije kada sam vidjela kuglice zive kako plutaju po podu i iz paketa u kome su bila 2 tlakomjera. Plasim se posljedica, jer znam da je ziva veoma toksicna. Ako je isparila u vazduhu i udahnula sam je, kako je izbaciti iz organizma? I dali je stetno bilo boraviti u toj prostoriji gdje su bili ti tlakomjeri? Znam da se dovod zive mora zatvoriti na tlakomjeru kad se preklapa, al ovi su bili nepravilno zatvoreni od strane drugog lica. Unaprijed zahvalna.

Postovana, malo je verovatno da je jedan akcident bio dovoljan da osteti vase zdravlje. Problem je ako se to bude ponavljalo, te u radu morate da budete pazljivi i da zahtevate i od drugih da tako postupaju. Ako ste provetrili prostoriju petnaestak minuta nije verovatno da ste mnogo udahnuli. Zatim ziva polako isparava, pa ako ste je ubrzo primetili na podu i pokupili opasnost nije velika. Eliminaciju zive iz organizma vrse alfalipoinska kiselina i drugi antioksidansli. Im ih u hrani i u suplementima. Namirnice bogate alfa liponskom kiselinom su iznutrice, spanac, brokoli, paradajz, krompir, pirinac i zumance. Ostalih antioksidanasa ima u vocu i povrcu posebno ako su tamno zeleni, narandzasti i crveni. Uvek birajte tamnije voce i povrce, jer ima vise antioksidanasa od bledih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

u 5 sam mesecu trudnoce primam fraksiparin i pijem kardiopirin,neznam da li sam danas popila lek pa me zanima ako nisam da ti to nesto steti?unapred hvala

Postovana, Kardiopirin deluje (smanjuje koagulabilnost krvi) i kada se ne pije svaki dan, tako da ako jednom preskocite nije strasno. Da bi sprecili da cesto preskacete dozu leka kupite u apoteci dozator za nedelju dana. U njega poredjajte lekove. Tako cete sigurno znati da li ste popili lek. Ako ste ga preskocili popijte ga kad se setite. Ako se priblizilo vreme za sledecu dozu popijte je a preskocenu ostavite u dozatoru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.4.2012.

Postovani,zbog problema sa napadima panike po preporuci psihijatra pijem po polovinu Rivotrila ujutru,polovinu u podne i uvece polovinu Actapaxa.Pitam se da li ti lekovi zaista mogu da mi pomognu?Znam da ja moram da dam sve od sebe da prevazidjem problem,ali koliko ce mi ovi lekovi pomoci u tome? I koliko su ovakvi lekovi stetni za zdravlje jer ja imam samo 26 god.Psihijatar mi je rekao da cu ih piti duze vreme.Ja planiram za nekih 1.5 do 2 godine da ostanem trudna.Znam da tada lekove ne smem da koristim,ali ja se nadam da cu tada da budem vec izlecena!Koliko pre toga moram da prestanem da ih koristim?HVALA VAM UNAPRED!

Postovana, ako se i sami angazujete prevazici cete panicne napade, te za godinu dve dana mozete bez lekova. Ako oni budu morali da se koriste uzimacete bezbedne u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

dobar dan htela sam da vas pitam imam 54 godine.i ostavila sam cigare pre 5 godina i ugojila sam se pocevsi da idem kod nutricioniste za 21 dan skinula sam tacno 3 kg jos sam na dijeti i pridrzavam se rezima i radim vezbe.Naime radi se jos i o ovome pre 11 god. tragicno sam izgubila sina u saobracajnoj nesreci od 21 godine te je to puno ostavilo traga na mene.Prerano tj tada sam imala 43 godine i menzis mi je prestao odmah tako da me sve snaslo od jednom.od lekova pijem Propranol za puls,Bromazepam za smirenje od 3 mg,Vozatal za pritisak od 5 mg,Ranisan od 15o mg i KSALOL za smirenje od o5mg.pre 2 meseca sam vadila krv i test je sledeci.glukoza je 6.6,urea 3.3,cre 94,cholr 5,28 tg-r 133,a mene interesuje da li je secer opasan.mislim jer su me sad poslali da idem kod dijabeticara na savetovaliste.imala sam 97,4ookg a sad imam 94,4oo a verovarno sam i jos skinula .pa se bojim da nebi nedaj boze postala seceras.eto to je moje pitanje.unapred vam hvala i izvinite na opsirenosti mog pitanja.

Postovana, secerna bolest je ozbiljna zbog komplikacija. Ozbiljnost se sastoji u tome sto kada glukoza nije mnogo visoka, kao kod vas, bolest uglavnom ne izaziva tegobe. One se javljaju kasnije i poticu od komplikacija bolesti. Zbog toga se mnogi ne lece ozbiljno, ne piju redovno lekove, ne kontrolisu se redovno, nisu fizicki aktivni i ne hrane se dijetalno. Najteza komplikacija su kardiovaskularne bolesti, zatim je moguce dijabeticno stopalo, poremecaj varenja (dijabetesna enteropatija), moguce su i promene na nervima. Komplikacije se javljaju ako se dijabetes ne leci ili se leci lose tako da je glukoza u duzem vremenu iznad nomale. Utice i nasledje tako da neki nemaju izrazene komplikacije iako su dugogodisnji dijabticari. U lecenju je vazno da smrasate, da ste fizicki aktivni i da se hranite dijetalno. Ako to nije dovoljno da se secer normalizuje kasnije ce da vam se uvedu lekovi (antidijabetici). Vi ste vec poceli sa lecenjem, jer mrsavite i vezbate. Neka vam bude cilj da smanjite obim struka ispod 80cm, da glukoza sidje na normalu, da drzite pritisak na normali tj. ispod 140/90, da smanjite holesterol, koji istina nije visok, ali je idealno da bude do 5.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

dobar danhtela sam da pitam za moju mamu .naime ona je u septembru prosle godine operisala zaliske na srcu.i ugradjene su joj vestacke.pije lek sintrom po semi.pitanje je da li ona sad sme da zede zeleno povrce.puno vam hvala

Postovana, mama moze da jede zelje, pod uslovom da ima raznovrsnu ishranu i da redovno kontrolise koagulabilnost krvi tj. INR. Pojedina hrana koja sadrzi dosta kalijuma smanjuje dejstvo lekova te pojacava koagulabilnost krvi. To je zeleno povrce (spanac, blitva, brokoli), karfiol, zumance jajeta, dzigerica, avokado. Koagulaciju pojacava i masna hrana. Sa druge strane postoje namirnice koje smanjuju koagulabilnost krvi i sprecavaju formiranje tromba. Te namirnice povoljno deluju kod osoba koje imaju rizik za formiranje tromba, kao vasa mama. Medjutim, ako se unose u vecoj kolicini zajedno sa antikoagulantnom terapijom (Sintrom...) povecavaju sklonost ka krvarenju. Te namirnice su: crni i beli luk, morske ribe, crno vino, voce i povrce, crni i zeleni caj, zacini, posebno djumbir, kurkuma, kim, ljuta paprika (cili), karanfilic i maslinovo ulje. Znaci veliki broj namirnica povecava ili smanjuje trombozu. Treba znati kako koje namirnice dejuju, ne zato da bi se izbacile iz ishrane, vec da bi se pravilno kombinovale. Cak i da covek to nezna ako jede raznovrsnu hranu nece da pogresi, jer ce istovremeno da unosi namirnice iz obe grupe. Ttakodje, osoba koja redovno kontrolise INR nece da pogresi, jer ce da dobije doziranje leka u skladu sa rezultatom INR. Pogresno bi bilo da se stalno jedu namirnice iz jedne grupe ili druge grupe. Na primer uz spanac jesti beli i crni luk, uz jaja ljutu papriku ili luk. A pogresno je na primer pire od spanaca sa dzigericom ili jajima uz salatu od karfiola. Pogresno bi bilo danima za redom jesti zelenise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Postovana,da li kod hipo i hiper funkcije stitne zlezde mora doci do pojave Egzoftalmusa?Hvala

Postovana, egzoftalmus se srece kod obolelih od hiper funkcije stitne zlezde (hipertireoza). Ne moraju da ga imaju svi bolesnici sa hipertireozom, srece se kod trecine obolelih. Smatra se da je egzoftalmus zasebna autoimuna bolest. Zato se nekada ne povlaci sa lecenjem hipertireoze, vec je potrebno da se posebno leci kortikosteroidima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Postovani,mozete li mi reci zasto kod uzimanja namjernica kao sto je spinat, zelje i itd.,nastaju problemi sa stolicom tj.tvrda stolica!Kod mene konkretno dok mi se organizam ne ocisti od tih namjernica,probava ne pocinje da radi uobicajno.Da li da izbjegavam ove namjernice koje mi prave tegobe koje su prolaznog karaktera?POZDRAV ZA VAS!

Postovana, ne treba da izbegavate zdrave namirnice kao sto su spanac i zelje. Te namirnice za vecinu ljudi nisu izazivaci zatvora. Naprotiv, zbog veceg sadrzaja dijetnih vlakana, povecavaju volumen stolice i olaksavaju praznjenje. Kod vas je zatvor verovatno izazvan kombinacijom tih zelenisa sa drugim namirnicama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

.molim vas imala sam facijalis i ostale su mi posledice misici na licu su nekako ukoceni i ne rade dobro na pr.nemogu pokazati zube i nerv ispod oka se trese kad govorim.Molim Vas kazite mi sta dalje da radim da bi povratila funkciju misica i da mi se ne trese nerv ispod oka,fala Vam unapred

Postovana, nekada je potrebno duze lecenje posledica paralize facijalnog misica. Kod starijih ljudi cak godinu do dve. Vrsi se fizikalna terapija. I sami mozete da stavljate tople obloge iza uva (ne vrele), a nakon toga da masirate lice i da radite vezbe. Ispred ogledala nabirajte celo, zatvarajte i otvarajte oci i pokazujte zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2012.

Unazad nekoliko meseci imam povisen tsh koji ide di 7,lekar mi je sada ukljucio terapiju tivorala pola pre obroka,me ne hipotireoza cini umornom,,i sklonu gojenju,intersuje me da kada budem pila ove lekove,posto sam pocela tek od danas,da mi ubrza moj metabolizam,tj da ga vrati u normalu???

Postovana, uz terapiju Tivoralom doci ce do ubrzanja metabolizma. Medjutim, to nece biti dovoljno da smrsate bez smanjenja unosa kalorija i povecanja fizicke aktivnosti, ali ce normalizacija tezine da bude laksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

postovani,zanima me na koji nacin se moze saznati koju vrstu hasimotovog tireotidisa imam ,znam da da ima dva tipa ali ne znam gde spadam,i koji je tip tezi i zanima me kako u starosti spreciti miksedem komu,posto sam davno obolela od ove bolesti,predpostavljam da cu nekad imati nekih komplikacija jer se i sad tesko nosim sa simptomima ove bolesti,koje i pored dugogodisnjih dobrih kontrola i lecenja ne splasavaju.Pitala bi jos i zbog cega se ova bolest odrazi i na srce.

Postovana, postoje tri vrste tireoiditisa. Jedan od njih je hasimoto tireoiditis, hronicni ili autoimuni. Ranije se hipotireoza zvala miksedem, a teska hipotireoza miksedemska koma. To je stanje koje se javljalo kod osoba, uglavnom starijih, koje nisu lecile hipotireozu. Vi necete doci u to stanje jer se lecite i redovno kontrolisete. Sada termin miksedem oznacava promene na kozi osoba koje imaju hipotireozu. Koza moze da bude bleda, malo otecena. Zbog toga lice moze da izgleda podbulo i pospano. Otoci su posebno izrazeni na nogama. Miksedem moze da izazove razlicite probleme. Ako se javi u karpalnom tunelu izaziva sindrom karpalnog tunela koji se ispoljava bolom, trnjenjem prstiju sake i smanjenjem snage sake. Ovaj sindrom se cesce javlja kod zena nego muskaraca jer imaju sitnije ruke i karpalni tunel je uzi. Miksedem na drugim delovima tela je uglavnom estetski problem. Kardiovaskularne komplikacije se javljaju kao posledica povisenog holesterola koji je cest kod osoba sa hipotireozom. Ako uz to postoje i drugi faktori rizika kao gojaznost, slaba fizicka aktivnost, pusenje, povisen krvni pritisak, povisena glukoza u krvi, nasledje (roditelji su imali infarkt) dolazi do bolesti srca, najcesce angine pektoris ili infarkta. Ako se hipotireoza adekvatno leci, holesterol, trigliceridi i glukoza su u normali, nece da se jave komplikacije na srcu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovani Dr, moja majka ima 67 godina i od lekova uzima Letrox, Biol, Aspirin protekt (ponekad) i Hemokvin 20. Povremeno ona ima sistanje u grudima i kaze da ima simptome bronhitisa (povremeno). Nas zanima da to nije mozda od lekova, mozda treba zameniti terapiju, a njoj je uvek mrsko ici kod lekara, ide samo kad je muka natera. Brzo se zamara, ne moze uzbrdo i srce joj lupa. Koje je Vase misljenje za ovu terapiju? I jos nesto: posto mi obe imamo problem sa stitnjacom, mene zanima dali smetnje koje osecam sa srcem poticu od stitne ili od nedostatka kondicije, jer cim idem malo uzbrdo, srce pocinje da mi lupa, cim se malo uznemirim, srce lupa? Krvna slika je u redu. Unapred hvala.

Postovana, Biol moze da izazove otezano disanje. To se ne javlja kod svih bolesnika, vec kod onih koji imaju predispoziciju. Neka se javi pulmologu i internisti za terapiju. Kod osoba sa bolesnom stitnom zlezdom lako dolazi do lupanja srca. To ne iskljucuje eventualnu srcanu slabost ili nedostatak kondicije. Javite se intrnisti. Ako je test opterecenja dobar, lupanje srca je posledica bolesti stitne zlezde. Moze da se javi i kod predoziranja Letroxa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovana Dr, zanima me Deflorin gel za akne, kako deluje, dali je stetan i koliko se sme mazati vremenski i dali celo lice ili samo podrucja zahvacena aknama? Mazem ga vec 12 dana, a jos nema nekih znacajnih promena, osim sto se ne pojavljuju nove, ne kao pre, ali ih ima jos. Uputstvo o leku je na nemackom, pa ne mogu procitati. Unapred hvala!

Postovana, gel je antibiotik iz grupe cefalosporina. Maze se na oboleli deo koze. Mozete da ocekujete da smiri upalu. Nije stetan kao sto su to retinoidi. Kao i kod drugih antibiotika moguca je alergija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Zovem se Tamara, imam 19g, imam decka dugo i imamo odnose bez kondoma. Od skoro imam probleme dole, pocela je danas da mi otice desna strana sta znaci to? Imam svrab, i malo peckanje.. Kad piskim obavezno moram da se sperem ili obrisem vlaznom maramicom iskljucivo, jer ako to ne uradim pocinje taj bol... Ne mogu da sedim normalno, nervozna sam. Molm vas odgovorite mi, znacilo bi mi, hvala u napred.

Postovana Tamara, morate da se javite ginekologu. Otok i bol mogu da budu posledica zapaljenja izvodnog kanala desne bartolinijeve zlezde. To uglavnom nije izazvano bakterijama koje se prenose polnim odnosom. Moze da ga izazove nosenje tesne odece, tanga, sintetickog rublja, losa higijena... Leci se antibioticima po antibiogramu. Neleceno ili lose leceno moze da dovede do zapusenja kanala i pojave apscesa (supljina ispunjena gnojem) kada je neophodno hirusko pravljenje rupice (incizija) kroz koju se cedi gnoj. Svrab i peckanje mogu da budu posledica pojacanog vaginalnog sekreta, sto treba da se leci. Da ponovim idite odmah ginekologu. Svako odlaganje lecenja moze da dovede do hronicnog procesa, ponavljanja upala i da zahteva komplikovanije lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

Postovani. Imam 21 godinu i imam problem koji me muci vec neko vreme, tacnije oko pola godine... S, vremena na vreme, osjetim bol u pazusnoj jami, pretezno levoj, takodje preponama, opet, cesce levoj, jednostavno imam osecaj kao da me cela leva strana boli. Nije to jak bol, nikada nije bio, jednostvano osetim kao neku toplinu, a u poslednje vreme je pocela da mi trni i bridi leva ruka. Bio sam kod doktora radili su analize krvi, mislim da su bile detaljne jer sam im isto ovo rekao i nalazi su bili ok. Nakon toga sam isao na ultrazvuk srca, tj. na kontrolu koja je ranije bila zakazana i tu je sve bilo u najboljem redu, cak sam na kraju isao kod hirurga, koji mi je na kraju rekao da to nije nista i da samo ponekad namazem alkoholom. I nakon svega ovoga i svih pretraga, mene to i dalje boli, ne stalno, ponekad, 2-3 puta u toku dana. Primetio sam da me prepona zaboli ukoliko npr. prekrstim noge, a ruka odnosno pazuszna jama bez ikakvog povoda. Da napomenem da nema nikakvih oteklina na tim mestima ne boli na dodir i sto se tice toga sve je u najboljem redu, tako da mi nije zaista nije jasno sta mi se desava. Takodje, pre nekih godinu dana sam isao u teretanu, ali mislim da ovo nije uzrok toga jer je pocelo da se javlja pola godine nakon prestanka sa teretanom. Ne bavim se nikakvim drugim sportom na kojem bi mogao eventualno da se povredim. Nadam se da cete moci da mi date neki koristan savet. Hvala.

Postovani, bilo bi dobro da se bavite nekim sportom, dzogingom, posebno plivanjem. Tegobe mogu da budu posledica fizicke neaktivnosti, tako da mali pokret, nosenje necega u ruci ili podizanje nekog predmeta moze da provocira bol. Trnjenje ruke moze da se javi zbog duzeg sedenja, citanja, gledanja televizora lezeci, pa cak i sedeci... Duzi prinudni polozaji glave opterecuju vrat sto moze da izazove trnjenje ruke. Fizicka aktivnost je ujedno prevencija kardiovaskularnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2012.

postovani, imam devojcicu od 20 meseci, s vremena na vreme joj se levo oko vise uvuce prema nosu, kad gleda pravo oci su u ravni ali kada pogleda u levo, levo oko joj se nekako dosta uvuce pema nosu.probala sam test sa lampom, ona sedi i gleda pravo u lampu, odsjaj svetlosti pada pravo u zenice na oba oka. zamima me da li se radi o strabizmu ili je to mozda normalna pojava u njenom uzrastu, jer sam negde procitala da je razrokost normalna pojava kod dece do trece godine., te da tek sa tri godine ako razrokost postoji treba preduzeti mere lecenja. jos me zanima do kog uzrasta se detetu fiksiraju oci u smislu da zauzmu normalan polozaj i da ne beze s vremena na vreme? unapred zahvalna

Postovana, rani strabizam moze da se uoci vec kod deteta od 6 do 12 meseci. To je velika razrokost koju roditelji sami uocavaju. Kasni se javlja u trecoj ili cetvrtoj godini, dok se neki drugi oblici javljaju posle cetvrte. U pocetku se skretanje oka javlja povremeno, kada dete gleda bliske predmete ili kada je umorno. Kasnije je strabizam stalan. Pokrivanjem zdravog oka gazom natera se bolesno da se ispravi. Nosenje naocara kod povremenog strabizma sprecava da on postane stalan. Ostecenje vida ne nastupa odmah i kad se dijagnoza postavi rano izbegava se. Binokularni vid je razvijen oko pete godine, pa je potrebno da se strabizam uoci i leci pre toga. Posmatrajte dete i uocite kada se javlja skretanje oka. Vodite ga lekaru kada bude u stanju da saradjuje u svakom slucaju tokom trece godine ili kada napuni tri godine. Bebama se sa tri meseca ustale pokreti ociju i prestaju da skrecu ili setaju. To se ipak moze desiti i kasnije kada dete gleda predmet koji drzi u rukama. Javlja se zato sto je predmet jako blizu ociju zbog kratkih rucica. Nekada se roditeljima ucini da je dete razroko, a to se pregledom iskljuci. U svakom slucaju bolje je da dete pregleda ocni lekar ranije nego kasnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Postovani, imam 33 godine, i bebu od 10 meseci. Iznad pupka sam osetila neki tvrdi deo, a uz to se osetilo i pulsiranje. Nemam nikakvih drugih simptoma. Molim vas za savet. Unapred zahvalna

Postovana, stomak se pregleda u lezecem polozaju sa nogama savijenim u kolenima da bi se trbusni misici opustili. U protivnom oni mogu biti jako tvrdi, posebno kod mladjih kao sto ste vi, ali i kod starijih ako su fizicki aktivni. Pulsiranje je eho protoka krvi kroz velike krvne sudove trbuha. Bez tegoba to sto ste napipali nema znacaja. Druga je stvar ako se bol javio iznenada, uz to je pracen mucninom, povracanjem ili drugim tegobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Postovana Dr, imala sam tako gripu, vis. temperaturu i glavobolju i toliku slabost da nisam mogla ustati nikako iz kreveta. Jos mi se desilo i da sam dobila mjesecnicu malo ranije nego obicno, koja je bila tako jaka, sve su ugrusci ispadali jedan dan i trajala je oko 7-8 dana. Nalazi su mi nejasni, SE(18/40), CRP(13), ER u granici normale, TR 164, LE(4.7), a od toga u diferencijalnoj krv. slici GRA%42 (a treba biti od 50-80), LYM%(48.3) i MON (9.7) i tamo pise granulopenija. Molila bih da mi protumacite ove nalaze. Iz ovog vidim da mi imunitet bas i nije najbolji. Trudim se da se hranim zdravo, a opet svaka prehlada mene ne promasi. I dali bi trebala posjetiti ginekologa zbog obilnog krvarenja? Unaprijed hvala.

Postovana, povisena sedimentacija, kao i CRP ukazuju na postojanje infekcije. Niste napisali apsolutnu vrednost granulocita vec samo relativnu tj. u procentima. Procentualna vrednost moze da bude snizena zato sto su limfociti poviseni zbog virusne infekcije. Posetite ginekologa. Ugrusci mogu da budu posledica lezanja i gubitke tecnosti kod povisene temperarure.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

postovana,imam 31g,pisala sam vam pre neki dan,posto imam osecaj preskakanja srca,brzo zamaranje.Radila sam holter 24h ekg-Tokom 24h holtera ekg registrovan je sinusni ritam,prosecne frekvence 75|min,minimalne 55|min,tokom sna,te maksimalne 126|min tokom fizicke aktivnosti.Nisu evidentirane pauze vece od 2s,kao ni poremecaj srcanog ritma.Radila sam i koksaki virus-koksaki B IgG At 100,koksaki B IgM At 38.To treba da odnesem kardiologu,sta vi mislite,jel su nalazi u redu,i da li je moguce da se slucajno ekg nisu registrovalo preskakanje bas tog dana,a da ih imam?Inace dok mi je dr namestao holter ja sam mu rekla da imam hipotireozu,a pre sam imala hipertireozu.On je rekao da je moguce da je uzrok tog mog osecaja preskakanja sigurno od stitne zlezde,iako sada imam hipotireozu,posto smatra da je ostavilo posledice na srce onda kad sam imala hipertireozu.Inace pijem letrox dva dana 50mcg,a treceg 100.Da li ce biti potrebne neke lekove za srce,jel se zamaram vrlo brzo.Hvala vam unapred

Postovana, nalaz je dobar. Da postoji ozbiljan poremecaj ritma EKG bi registrovao nesto bar u blazem obliku, a ne bi dao ovako dobar rezultat. Neka ekstrasistola bi se mozda registrovala na testu opterecenja, ali ni to nije zabrinjavajuce. Zamaranje moze da bude posledica stresa ili psihicke napetosti. Organizam je bio u kontaktu sa koksaki virusom. Brze zamaranje moze da bude posledica virusne infekcije. radite na jacanju imuniteta i javite se nakon pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Jedno pitanje: Dete ima spusten testis. nekada se povuce mislim digne na svoje mesto. Sta preporucujete i da li je opasno to. Hvala

Postovani, Pitanje nije bas jasno tj. gde se nalazi testis. Ako su oba testisa u skrotumu (mosnicama) to je normalno. U mosnicama testis je nekada nizi, a nekada se podigne. Testisi se opuste kada je vrucina i podignu kada je hladno. Uvek je jedan testis malo nizi, a drugi visi. To je tako prirodno da se ne bi povredjivali pri hodu. Ako se jedan testis ne nalazi u skrotumu, vec je zaostao u trbuhu to je nespusteni testis (kriptorhizam). On treba da se spusti u mosnice, spontano ili operativnim putem, jer u stomaku propada, gubi svoju funkciju i povecan je rizik da se na njemu razvije rak testisa. Ako se testis nalazi odmah iznad skrotuma moze sam da se spusti u puberetetu. Za nespusteni testis neophodan je pregled urologa i plan lecenja. Ako su oba testisa u mosnicama ne treba da brinete. Oni ce nekada da budu visi nekada nizi - to je normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2012.

Zanima me kako marihuana utice na gastritis i gerb,citao sam po raznim forumima da cak pomaze dok drugi kazu da odmaze?

Postovani, hemikalije dobijene iz marihuane (kanabinoidi) po nekima ublazava mucninu kod obolelih od malignih tumora koji su na hemoterapiji i ublazava bolove kod nekih bolesti kao sto su multipla skleroza, rak. Bolesnici ne puse marihuanu, vec im se daju tablete sa nekim sastojcima kanabisa. Marihuana pojacava tegobe kod gastritisa i GERBa. U pojedinim zemljama je dozvoljeno lecenje marihuanom za tacno odredjena stanja. Pobornici lecenja marihuanom zele da na mala vrata legalizuju upotrebu ove droge. Mislim da treba dozvoliti koriscenje ove droge obolelim od teskih neizlecivih bolesti, ako im pomaze. Ne pomaze svakome, bas na protiv, moze da izazove uznemirenost, teskobu, anksioznost pa cak i paranoju. Opasnost koriscenja marihuane je u tome sto se smatra bezopasnom, lakom drogom, a zanemaruje cinjenica da vecina korisnika pre ili kasnije prelazi na ozbiljne droge.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

http://www.nutricia.rs/novosti/soja-ta-uzasna-mahunarka.html, molim vas vidite ovo i recite mi vase misljenje

Postovani, ovo je jako uznemirujuci clanak. Ima istine u njemu samo je dosta preuvelicano. Sa druge strane ne daje nikakvo resenje. Ako je soja toliko stetna sta koristiti u ishrani, kada nje ima u mnogim proizvodima gde se ne ocekuje i potrosac nezna da je koristi. Zatim tu je pitanje da li su manje stetni meso, mleko i jaja u kojima ima hormona kao u soji, a uz to i antibiotika i stetnih materija iz stocne hrane. Mislim da nije u redu da se preuvelicava i tako plase ljudi, a da im se sa druge strane ne daje nikakvo resenje. Mislim da ljudi koji se raznovrsno hrane ne treba da brinu. Unose stetne materije sigurno, jer je danas tesko naci zdravu hranu, ali ne rizikuju da jednolicnom ishranom unose veliku kolicinu neke stetne materije, a da im stalno nedostaje nesto od korisnih i za zivot neophodnih stvari. Nije ispravno i moze da bude stetno ako je ishrana bazirana na soji, ali ponekad malo soje u hrani ne treba da brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Molim vas za pomoc imam sina koji uskoro puni 12.god. od 3.god.imamo muke jer ima limfedem nogu,prepona,i testisa .Svuda smo bili u Srbiji sve pretrage su uradjene,koje su bile neophodne 2 operacije,dato mu je da nosi elasticni zavoj ,kompresiona carapa ali to ne daje rezultate.svuda smo lezali po bolnicama 15 puta do sada vise nemamo kontrole jer su mi rekli da cekam pubertet i da ce mu MOZDA tada samo nestati.Ocajna sam jer ne mogu da mu pomognem molim za savet,hvala unapred.

Postovana, nazalost limfedem uglavnom ne moze da se izleci. Sa njim mora da se zivi. Nema osnovanog razloga da se ocekuje da ce da se sredi sa puberetetom, posebno ako je posledica autoimune bolesti. Verovatno su iscrpeli sve njima znane mogucnosti lecenja pa su vam to rekli. Pomaze fizikalna terapija. Budite uporni i zahtevajte fizikalnu terapiju. Ona obuhvata masazu kojom se limfa pokrece i omogucava njeno oticanje, bandaza i vezbe. Na fizikalnoj terapiji vi mozete nauciti masazu da bi je kasnije primenjivali, a dete vezbe koje kasnije moze da radi kod kuce. Osim toga veoma je vazna nega koze da bi se sprecila zapaljenja (celulitis i limfangitis). Nastojite da koza nogu uvek bude suva da bi se sprecile gljivicne infekcije. Ako dodje do bilo kakve povrede npr. pri secenju noktiju operite i namazite jodom. Ako se javi bol, otok i crvenilo koze odmah ga vodite lekaru. Treba da izbegava veliku hladnocu i vrucinu (utopljavanje zimi, koriscenje klime leti), da izbegava duzi boravak na suncu i da koristi kreme sa zastitnim faktorom, da ne stoji i ne sedi dugo (nakon pola sata sedenja da proseta), da ne sedi sa prekrstenim nogana. Korisna je setnja, plivanje, lagani aerobik i vezbe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Da li je moguce da test na okultno krvarenje u stolici jednog dana bude pozitivan a nakon 4 dana negativan? Da li je u pitanju greska ili u stolici ipak nije uvek prisutno krvarenje...?

Postovani, nije greska. Ne mora svakog dana da se nadje krv u stolici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Postovani,prije6 godina sam operisala kilu i za ciscenje crijeva pila fortrans.Od tada imam problema sa stlicom i prolivom.Kad uzimam probiotik stomak se smiri.Ali sam dobila dijabetis i od sortisa i gluformina imam stalne prolive koji me iscrpljujuInteresuje me da li je opasno da i dalje uzimam ove lijekove.Unaprijed hvala mnogo...

Postovana, javite se lekaru da vam promeni terapiju. Proliv mozeda se javi kao posledica koriscenja Gluformina. Probiotik moze duze da se koristi, ali je bolje da koristite drugi lek za secernu bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

postovani,,imam problemem sa peckanjem lica i svraba i to u predelu oko usta.ove nedelje i jezik mi je isecen na brazde koje me peckaju i bole,ukus u ustima mije gorak.isla sam kod tri dermatologa i nikakve masti mi nisu pomogle,jedan lekar kaze da je od zeludca da se kiselina vraca iz zeludca u jednjak.sad pijem lekove za zeludac protiv kiseline.ako je moga djagnoza zaista gerb da li su ove promene meni od gerba.,,ili je u pitanju nesto drugo.nikako da nadjem pravu dijagnozu padam u depresiju i stvara mi nervozu.jako sma zabrinuta jer ovo traje vec mesec i vise dana ..unapred zahvalana ...pozz

Postovana, tegobe su zbog vracanja kiseline iz zeluca (GERB). Osim lekova vazno je da obratite paznju na ishranu. Izbegavajte sve ono sto pojacava kiselinu. Izbegavajte preobilne obroke. Smanjite ili izbegavajte cokoladu, nanu, kafu, alkohol i sirovi luk, jer vam oni mogu izazvati penjanje kiseline u jednjak. Smanjite unosenje masne hrane, a jedite vise belancevine i ugljene hidrate. Ako vam ljuta i kisela hrana i napici izazivaju gorusicu izbegavajte ih. Da biste izbegli gorusicu (vracanje kiseline) posle takve nadrazujuce hrane ili pica popijte odmah vodu ili neku tecnost koja nije kisela. To ce da spere nadrazujucu supstancu sa jednjaka. Ako ste gojazni smrsajte malo. Gubitak 5 do 7 kilograma znacno smanjuje pritisak na sfinkter (misic koji zatvara donji kraj jednjaka i sprecava vracanje kiseline). Ne idite u krevet tri sata posle vecere. Kad ste uspravni sila zemljine teze sprecava da se kiselina vrati u jednjak. Spavanje na visokom uzglavlju pomaze. Takodje i lezanje na levom boku. Pokazalo se da covek ima manju gorusicu ako lezi na levoj strani. Nemojte da odlazite u krevet ubrzo posle konzumiranja alkohola. Izbegavajte stres i pusenje, jer oni povecavaju lucenje zeludacne kiseline i pogoduju nastanku gorusice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Da li wuling kapsule mogu da otklone akne? Unapred Hvala

Postovana, zbog sadrzaja vitamina mogu pozitivno da uticu na zdravlje koze, ali to nije dovoljno da otklone akne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2012.

Postovanje! U 10 mj.2011 god. imala sam spontani pobacaj u 7sedmici trudnoce .Tragom uzroka istog ispostavilo se da sam pozitivna na Ureaplasma urealiticum. Prva th. koju smo koristili ja i suprug bila je Summamed tri dan medjutim bez uspjeha. Slijedeci lijek izbora na osnovu antibiograma bio je Bactrim (trimetoprim). Nakon ove th. suprug je neg. ja opet pozitivna. Sada mi je ginekolog prepisao Erythromycin 3x500mg 10 dana. Medjutim, kolegica mag .farmacije smatra da je to mala doza i preporucuje mi 4x1000 mg uz objasnjenje da je to doza koja se preporucuje kod spolno-prenosivih bolesti. U nedoumici sam kako da koristim th. te Vas molim za savjet. Unaprijed Zahvalna.

Postovana, nije vam propisana mala doza. Doza od 4g dnevno tj. 4x1000 mg je maksimalna doza namenjena za teske infekcije. Terapija od deset dana bi trebala da dovede do uspeha. Neuspeh u terapiji je posledica lecenja sa prekidima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2012.

Da li je bolno vadjenje jj sonde iz uretera nakon ureterolitotripsije? Da li se radi u anesteziji?

Postovana, vadjenje jj sonde ne boli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2012.

Postovani,imam 33 godine i porodila sam se pre godinu dana i jops dojim ponekad bebu ,zanima me moze li se sad iako dojim uraditi preventivni pregled dojke kao i ultrazvuk.

Postovana, moze da se izvrsi pregled. Radiolog zna kako izgleda normalna ultrazvucna slika dojke za vreme dojenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2012.

Postovani,imam skoro 40 godina,ceo zivot pa i kao devojcica iako vitka sa normalnomm kilazom uvek sam imala veliki stomak,pokusavala sam svakako da ga smanjim ali nikako,sad sam se pocela gojiti i u ledjima i selom gornjom telu,zdravo se hranim,redovno vezbam,ali sve se nekako gomila u gornjem delu ledja,kako to spreciti i postojili ikakav nacin sa skinem daj stomak i da se negojim gore.

Postovana, zdrava vitka devojcica ima veliki stomak zato sto nema pravilno drzanje tela. Malo povijen kicmeni stub unapret u grudnom delu sa nesto spustenim ramenima (blaza skolioza) ne dozvoljava pravilan polozaj kicme u krsnoslabinskom delu sto dovodi do opustanja spomaka. Stomak ne mora da bude veliki tj. ne mora tu da bude sala. Zbog loseg drzanja on mlitavo visi i deluje kao da je veliki. Vi sada mozete na kratko da se isprsite i uvucete stomak, ali je kasno da ispravite statiku. Mesto talozenja masnih naslaga je prilicno uslovljeno nasledjem i tu ne mozete nista da ucinite. Mozete da sprecite gojenje unosom manje kolicine hrane i fizickom aktivnoscu. Na taj nacin necete nigde da se gojite. Ne mozete da uticete da se gojite na zeljenom mestu, a da se ne gojite tamo gde ne zelite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2012.

Postovani,imam slabu cirkulaciju,koju pokusavam svakako ubrzati,ali nesto tesko prosto je takva,koje probleme moze dati slaba cirkulacija.

Postovana, pitanje vam nije precizno. Kako vi znate da imate slabu cirkulaciju? Koje tegobe imate? Cirkulacija se poboljsava fizickom aktivnoscu i koriscenjem biljnih suplemenata koji sire krvne sudove npr. ginko biloba. Ne bih da vas plasim navodjenjem bolesti i tegoba kod kojih utice slabija cirkulacija. Samo "slaba cirkulacija" bez drugih faktora rizika ne moze da dovede do bolesti. Nepotrebno je da se plasite bolesti koje vam ne prete. Molim vas da napisete svoje tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2012.

postovani,imam hipotireozu,hashimoto,imam 23 godine i jako me brine sto hipotireoza moze da ugrozi srce,a ja sam mlada pa se bojim da mi srce ne strada rano,uvek mi je jako nizak puls i otkucaji srcana ekg,koliko je to opasno,i desavama mi se u zadnje vreme jako cesto da ne mogu do kraja da udahnem zrak,kao da se borim za vazduh,a i nekad se bas zadisem bilo veci i manji napor,sto mi se ranije nije desavalo,zasto mi se to desava i sta ce biti samnom s obzirom da sam rano obolila od ove bolesti.

Postovana, nizak puls tj. sporiji srcani rad ukazuje na jako i utrenirano srce (sportsko srce). Srece se kod sportista i osoba koje su fizicki aktivne. Nizi puls pokazuje da je srce jako i moze sporijim radom da ubaci u krvotok dovoljno krvi, za razliku od slabijeg koje to nije u stanju pa mora brze da radi. Naravno, snaga srca se najbolje vidi na testu oterecenja. Subjektivni osecaj nedostatka vazduha i nemogucnost da se dovoljno duboko udahne se javlja u stresu. Hipotireoza mora da se leci, jer normalni hormoni obezbedjuju pravilno funkcionisanje metabolizma. Bez hormona stitne zlezde nije moguc zivot. Hormon se nekad propisuje i kod normalnog tiroksina (T3 i T4) da bi se sprecio rast zlezde. Hasimoto je autoimuna bolest tj. zlezda je hronicno zapaljena zbog delovanja antitela. Bez obzira na lecenje kasnije moze da se javi neka druga autoimuna bolest. Ta bolest nije izazvana porastom postojecih antitela (anti TPO, anti TG) vec pojavom i delovanjem drugih, ako se uopste jave. Ranim otkrivanjem i lecenjem tih, eventualno nastalih bolesti, sprecavaju se komplikacije i ostecenje zdravlja. Znaci osoba koja se redovno kontrolise (krvni pritisak, secer i masnoce u krvi) moze da sacuva svoje zdravlje, bez obzira sto ima hipotireozu. Lecenje hipotireoze je najcesce dozivotno. I pored toga hipotireoza nije teska bolest. Uz terapiju ljudi zive normalno, zivotni vek im nije skracen. Lecite se, hranite se zdravo, budite fizicki aktivni i redovno se kontrolisite. Ako tako zivite srce vam nije ugrozeno. Javite se lekaru, ako primecujete da se brze zamarate nego ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2012.

Prosle godine sam postavila direktno pitanje doktoru i dobila odgovor e-mailom (koji je bio od koristi, hvala) Naime moji problemi sa probavom bi povremeno nestajali ali opet nakon nekog vremena se posavljivali u nesto drugacijem obliku.Obavila sam od tad nekoliko pretraga, kao sto su ultrazvuk stomaka i genitalija, svi nalazi su u redu. Nalaz krvi i mokrace ne pokazuju nista alarmantno i uredni su...Medjutim osjecaj nelagodnosti nadutosti i pritiska sa lijeve strane u gornjem stomaku ispod rebara je i dalje prisutan.Ranije je u tom predelu cesto bio i neki osjecaj pecenja, koji se sad cini mi se prosirio povremeno na citav stomak. Isto tako cesto nakon odlaska u WC (broj dva) imam osjecaj pecenja u anusu. Stolica je prilicno redovna ali skoro uvjek dosta rijetka , ali u posledje vreme se trudim da vodim racuna o zdravoj ishrani i jedem vecinom voce i povrce. Stomak mi je cesto jako nadut i imam ekstremno puno gasa, koji kad izbacim (bilo podrigivanjem ili gasovima) osjecam se puno bolje.Hemoroide sam imala pre 18 godina nakon poroda i ne vecih problema nakon toga.Prvi simptomi sa probavom su poceli pre dve godine i isla sam na pregeld kod specialiste koji je mislim nekim instrumenton pregledao dio izlaza debelog creva i rekao da je sve u redu. Pre dva mjeseca jednom sam nakon cvrste stolice imala tragove svjetlije krvi na papiru, i nije se poslije pojavljivala, jer valjda nemam vise cvrstu stolicu radi ishrane.Isla sam odmah nakon toga kod mog porodicnog doktora koji ne smatra da je nesto ozbiljno. Apetit mi je dosta dobar , cak ne trpim da sam gladna.Dosta sam fizicki aktivna, posao mi ne zahtjeva mnogo sjedenja, i nemam viska kilograma.Sad opet cekam termin kod specialiste na moj zahtjev, ali to uvjek uzme dosta vremena. Nadam se da mi mozete dati odgovor na osnovu ovih simptoma i pomoci mi. Unapred Vam hvala mnogo...

Postovana, vase tegobe ne ukazuju na nesto ozbiljno. Osecaj nelagodnosti, nadutosti i pritiska sa leve strane u gornjem delu stomaka ispod rebara je posledica velike kolicine gasova u crevima. Zbog toga moze da se javi, osim osecaja pritiska, bol. Vi ga osecate kao pecenje. Bol moze da se siri u druge delove stomaka, u nekim slucajevima u grudi, sto posebno plasi bolesnike. To je neprijatno stanje ali nije opasno. Nadimanje (velika kolicina gasova u crevima) uglavnom nije povezano sa tezim bolestima. Pecenje u anusu je posledica hemoroida. Krvarenje nakon tvrde stolice potice od njih. Hemoroidi, koje ste dobili nakon porodjaja, su i dalje prisutni. Ne izazivaju vam vece tegobe (osim pecenja i jednog krvarenja), jer imate relativno urednu stolicu, bez zatvora. Nadimanje najvise ima veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan ce pomoci, samo morate obratiti paznju na hranu. Morate zapaziti koja vam hrana najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Od hrane na smanjenje gasova najvise utice salata od kiselog kupusa, zatim probiotski jogurt.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2012.

Postovani,3-4 puta mi se desilo da posle obavljene defekacije ,kad pogledam u solju ne vidim nikakav sadrzaj.Inace,imam osecaj da sam obavila defekaciju i olaksanje nakon toga kao da jesam,samo sto kad ustanem i pogledam nema nista...Isprva sam mislila da je to slucajnost ali sad sam se vec zabrinula..da li je to simptom necega?

Postovana, to nije simptom bolesti. Pri defekaciji se covek opusti, ne obraca paznju na ono sto radi, pa nije neobicno da neznate da li ste imali stolicu ili ne. Eliminacija gasova donosi olaksanje, kao da se obavila defekacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2012.

Postovani, Moj suprug je 4.4.2012 imo hirusku inte.endarterectomia a.carotis internae sin per eversionem.Pre operacije od terapije uzimo je Nebilet,monopril,monopril plus,plavex,sortis.Posto je ustanovljeno pred operaciju da mu monopril izaziva kasalj sa internistom-kardiologom dogovoreno je da po zavrsetku operacije dodje da s epromeni terapija(inace je imo super pritisak sa tom terapijom 120/75.Danas je otpusten iz bolnice(mada je juce imao visok pritisak u bolnici)u otpusnoj listi predlozena terapija je :Cardiopirin,Plavex,tenesec 1x2,5,Hemokvin1x5mg i sortis40.Otisla sam do interniste koja se nije slozila sa tom terapijom i predlozila sledecu;Nebilet 5mg 1x1,valsacor 80mg u podne jedna,Norvasc pola ujutru ,pola uvece(videh da nesmeju da piju koji imaju aortnu stenozu )kod mog supruga je desna strana 45%plavex,sortis.E sad sta nam je ciniti,mi poslusasmo internistu posto ga ona prati u Domu z. i ceo dan je pritisak 160 /85,Sta da radimo,ciju terapiju da koristimo.I molim Vas veceras mu se pojavio otok ispod vilicne kosti i to veliki (bio je i u toku dana al ne tako izrazen).Hvala unapred za odgovor

Postovana, doktorica je uvela drugu kombinaciju lekova da ne bi koristio lek iz grupe ACE inhibitora, jer oni mogu da iyayovu kasalj. Posto je kasljao od Monoprila veovatno ce da kaslje i od drugog ACE inhibitora npr. Hemokvina. Za jedan dan ne moze da se vidi efekat terapije, jer to nisu lekovi koji brzo ispoljavaju dejstvo. Da li vas suprug ima suzenje aortnih zalistaka (aorta je krvni sud koji izlazi iz leve srcane komore) ili je problem samo na karotidama? Neka se javi lekaru zbog otoka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2012.

Postovana da li mozda Vi mozete da mi pomognete da shavatim sta je s mojim muzem tj kome lekaru sada da se obratimo.Pre dve nedelje je osecao bol u kolenu koji se prosirio posle na tetive na potkolenici on je i pored tih bolova koi su bili povremeni i dalje radio normalno tih dana je krecio i par dana je bio po ceo dan na merdevinama inace dosta radi takve poslove pa je mislio da je samo opteretio malo vise nogu .Medjutim od subote mu je list desne noge otekao malo a u ponedeljak se pojavilo i crvenilo i mnogo veci otok od tada krece po lekarima koji ga setaju.Na bezanijskoj kosi kazu to je upala misica m odlazi bez ikakve terapije tj fastum gel .Noga jos vise otice krece otok ka stopalu odemo na urg kod vaskularnog i ortopeda vaskularni ga salje da uradi uy vena sutra i salje ga kod ortopeda tu u urgentnom on snimi samo taj otok a ne snima koleno na tom snimku se nusta ne vidi.Sutradan snima na klinickom vene gde mu kazu da je verovatno imao cistu na kolenu koja je pukla i razlila se da je to od toga a da ode ponovo kod ortopeda .Muz nije hteo vise kod ortopeda posto su ga pregledala tri ortopeda a inace prvi komsija nam je ortoped sa banjice koji je u penziji inace veoma cenjen lekar koji je skoro 100% ubedjen da ovo nije za ortopeda .Stanje se ne popravlja uopste sve vise natice i crveni se ali moj suprug je tvrdoglav doduse i ne znamo vise kod kog lekara da se obratimo sta bi to moglo da bude .Mene plasi da ne dodje do neke infekcije a nikakvu terapiju nema inace on skoro nikada ne ide kod lekara i ovo je za njega sada previse .Molim Vas da li Vi mozda imate neki savet cak nam je komsija rekao zbog tog crvenila da nije slucajno crveni vetar iskreno ne znam ni sta je to a u urgentnom su rekli da nema sanse da je to . Molim Vas za brz odgovor i Hvala

Postovana, verovatno je pukla Bekerova cista (zatkolena cista). To stanje lici na zapaljenje vena koje je iskljuceno ultrazvukom vena. Cista se vidi na rendgenu samo ako je delom kalcifikovana. Vidi se na ultrazvuku kolena i MR. Verovatno se razvilo zapaljenje pa su neophodni nesetoidni antireumatici koji smiruju zapaljenje i bol. Neka se javi fizijatru. Kada je osetio bol suprug je trebao da miruje, a on je ucinio suprotno. Neka se javi fizijatru. Ortopedi vrse punkciju ciste, medjutim ako se ona ispraznila za tim nema potrebe. Ponekad je potrebno da se cista izvadi, ali prvo treba da se postavi dijagnoza. Po toku bolesti crvenilo nije posledica crvenog vetra. Crveni vetar je streptokokna infekcija koze. Bolest pocinje naglo, sa groznicom, visokom temperaturom, glavoboljom i povracanjem. Istovremeno se na kozi javlja crvenilo i otok, koje se siri prema periferiji. Zahvacena koza je jasno ogranicena od zdrave koze. Kod vaseg supruga bolest nije tako pocela i nije imala takav tok.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: