Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 7.10.2011.

Postovani Dr, kada sam imala 10god.imala sam hipertireozu, koja je izlijecena, al je ostala posljedica na stitnoj zlijezdi... Cvor-koloidno parenhimatozni nodus. Sada imam 34.god. i uvijek moram stitnu da kontrolisem. Taj cvor se lagano uvecava i sad je dostigao vel. oko 2 cm. Nedavno me doktor salje da uradim neke pretrage zbog uvecavanja cvora i njihove vrijednosti su: tireoglobulin 6.6, TSH 1.250, kalcitonin 1.0, At-TG 91, At-TPO 341. Znaci sve je dobro,osim At-TPO 341, a normalno je do 34. Doktor mi je rekao da je bolest kroz moju stitnu protutnjala i da je sve ovo za ocekivati. Sada trebam ici na kontrolu sa ovim nalazima. Listajuci stare nalaze nadjem nalaz At-Tpo 907, a to je radjeno prije 3 god. kad sam bila trudna, al taj nalaz doktor nije vidio, jer tad nisam isla kod nj. Mene zanima sta znace povecane te vrijednosti i na sta ukazuje povecanje cvora? Uz to imam i urtikariju na hladnocu od mjeseca juna, pa mozda je sve to povezano sa stitnjacom i ponekad se brzo umorim. Molim za odgovor i izvinite sto sam malo opsirnije opisala svoje stanje.

Postovana, povecana antitela uticu na nagomilavanje zapaljenjskih celija u zlezdi. Zlezda je hronicno zapaljena i zato vremenom raste, a takodje i cvor. Cvor se prati da bi bilo sigurno da ce to uvecanje da ostane benigno (dobrocudno). Uzrok urtikarije uglavnom nije poznat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.10.2011.

Imam hipotireozu godinu dana,hasimoto,pijem eutirox.Pa me zanima da li cu da se kroz zivot borim sa debljinom iako budem pila ovaj lek,znam ljude koji skoro nista ne jedu i redovno se bave sportom ali imaju strasno puno kilograma zbog hipotireoze.Strana moje majke je sva krupna pa se bojim da jos zbog toga nisam naklonjena debljanju.

Postovana, ako pijete Eutirox vas metabolizam nece da bude usporen. To znaci da necete da imate izgovor za visak kilograma. On ce kao i kod ostalih da bude posledica unosa viska kalorija tj. trosenja manje kalorija no sto se unese. Debeli ljudi ubede sebe i druge da ne jedu nista, a goje se. Ne priznaju da jedu nezdravu hranu, da se hrane nepravilno i sl. Kad bi priznali to bi znacilo da moraju da menjaju navike, a zasto bi kada je to tesko i bolno. Ne mislite da imam nesto protiv debelih osoba i da ih ne razumem. Naprotiv, to je tako i odnosi se na vecinu ljudi i na one koji nisu gojazni, ali imaju druge probleme. Ma koliko izgledalo parodoksalno, nemoguce, neverovatno, nama je lakse da trpimo fizicku ili psihicku bol nego da se menjamo. Radije pijemo tablete, trpimo bol, idemo na razlicite, cesto mucne preglede, umesto da izmenimo ono u cemu gresimo. Zasto je tako? Svako menjanje je bolno i opiremo mu se nepriznavanjem problema. Osoba koja nam pomaze da prevazidjemo problem (psihijatar, psiholog, bracni drug, prijatelj, rodjak) mora da prodje kroz patnju zajedno sa nama, sto je priznacete veoma tesko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2011.

Postovani,endrokrinolog mi je rekao da bi valjalo zbog nekih zdrastvenih problema da mi ginekolog pregleda hormone,porodila sam se pre 8 meseci i jos nemam menstruaciju.Kad bi otprilike mogla da je ocekujem i koliko treba da prodje od prve menstruacije pa da mogu kontrolisati hormone.jos uvek dojim bebu.

Postovana, nema strogog pravila kada se dobija menstruacija kod dojilja. To je individualno. U principu zene koje doje dobijaju menstruaciju kasnije u odnosu na one koje ne doje. To se moze desiti i cak posle vise od godinu dana, ali moze i u prvim mesecima posle porodjaja. Javite se ginekologu. Nivoi hormona nisu isti kod zena koje doje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2011.

Postovani,u zadnje vreme saopsteno mi je dve hronicne bolesti,sto me je dovelo do velikih strahova po zdravlje i velikom opterecenosti sa tim,kad god mi nije dobro ili kad me nesto zaboli ja dobijem panicni napada po ceo dan je prisutna anksioznost i od tok svega pala sam u depresiju.Bila sam kod psihijatra dao mi je rivotril 0+0+1/4 i flunisan 1/2+0+0,recit mi kako ce mi ovi lekovi pomoci,da li oni mogu izazvati zavisnost,da li nesto stete mozgu i sta ce biti kad ih jednog dana prestanem piti,da li ce s moji strahovi opet vratiti.Za psihoterapeuta privatnog namam fin.mogucnosti,a a kod drzavnog sam bila ,rekao da pijem lekove i nista posebno,nikakav razgovor.imam 30 godina i majka sam dvoje male dece.Hvala vam.

Postovana, svi lekovi iz te grupe mogu da izazovu zavisnost ako se nekriticno koriste tj. dugo i u vecoj dozi. Medjutim, ako ih pijete pod kontrolom lekara to nece da se desi. Lekovi ne ste mougu. Po prestanku terapije strahovi nece da se vrate. Postoji rizik da cete nekad u zivotu opet da se osecate lose. Medjutim, pouceni iskustvom koje cete tokom ovog lecenja da steknete, vi necete dugo da cekate sa javljanjem lekaru. Time ce lecenje da bude mnogo krace i lakse. Morate da znate da ne lece samo lekovi. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Morate svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2011.

Postovani doktore, Jako mi je bitno Vase misljenje sobzirom na Herbalife preparate za mrsavljenje, moja prijateljica je smrsala sa njima ali me brine koliko su zdravi. Puno zahvalna!

Postovana, jedino zdravo mrsavljenje je kada unosite manju kolicinu raznovrsne hrane, a povecanom fizickom aktivnoscu trosite vise kalorija no sto unesete. Herbalife firma je poznata po brojnim tuzbama nezadovoljnih efektom proizvoda, zbog nezeljenih dejstava preparata, neistinitog reklamiranja, neispunjavanja obaveza prema distributerima. Sporove resava vansudskim poravnanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2011.

Postovani,imam jedan veliki problem,imam hipotireozu-hasimoto i bas sam juce bila na kontroli.Lekar kaze posto imam cerku iako ona ima samo 3 godine,da joj 1 godisnje kontrolisem TSH jer je hasimoto nasledan iako ga ja nisam nasledila,u mojoj porodici ga nema niko.Molim vas recite da li je to nasledno,jako se brinem posto se ja mucim sa stitnom.Da li stitna moze da utice na duzinu zivota i koliko moze da se zbog nje razbole i drugi organi,da li je to zaista toliko teska bolest.Ja imam samo 6 meseci pa neznam sta me ceka sa stitnom do kraja.

Postovana, moze da se nasledi sklonost ka autoimunim bolestima, ali to nije dovoljno da bi se dete obavezno razbolelo. U principu mozete da kontrolisete detetu TSH, ali nema razloga da brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.10.2011.

Postovani,posle dijagnoze autoimune bolesti i upozorenja da imam sanse da obolim i jos od neke autoimune bolesti,dosla sam u situaciju da odem kod psihijatra jer sam pala u depesiju od brige i straha da cu dobiti jos nesto.Otisla sam kod njega,dao mi je lekove i rekao da radi u zdrastvu kao neuropsihijatar 50 godina i da nikog nije upoznao sto ima 2 imune bolesti.Da li je on mene samo hteo utesiti ili je stvarno tako.Znam da nevredi brinutui unapred sta ce me snaci ali to je jace od mene.Recite vase misljenje o ucestalosti imune bolesti kad vec imate jednu.hvala

Postovana, postoji veci rizik u odnosu na zdrave osobe. Medjutim, to ne znaci da cete se razboleti. Doktor to nije rekao da bi vas utesio.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Postovani,zbog straha ,anksioznosti,panicnih napada...lekar mi je hteo dati malu dozu rivotrila i zbog depresije flunisan.Medjutim kad je cuo da imam bebu,rekao je da je prestanem dojiti pa onda da se lecim tim lekovima.Sad sam u situaciji da neznam sta da radim ,ja nemogu vise se muciti sa ovim stanjem a zao mi je prekidati dojnje,beba ima 7 meseci a i lekar mi je rekao da je sto duze dojim zbog ekcema,cak ako mogu i 2 godine.Molim vas savet.

Postovana, idealno bi bilo da vam propise neki lek bezbedan tokom dojenja. Konsultujte se sa pedijatrom i psihijatrom o mogucnosti da smanjite neki podoj i da dojite dete pre no sto popijete lek. U medjuvremenu mozete da izmlazate mleko i da ga zamrzavate i kasnije dajete bebi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Vec duze vreme se mokraca jako oseća , kada se malo nahladim imam bolove u predelu 5 cm iznad polnog organa do prepona. Na koži penisa mi se pojavila bradavica i penis ima jak miris. Milim Vas da mi preporucite neki lek.

Postovani, morate da pregledate mokracu (urinokultura) i da se javite urologu. Javite se i koznom lekaru zbog te bradavice. Ako je to kondilom mora da se ukloni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Postovani, Nedavno mi je uradjen kompjuterski tomogram glave. Nalaz je, po mislejnju lekara, u redu. Mene zanima sta je ova bela tacka u sredini mozga? Hvala Vam unapred.

Postovani, mozdano tkivo i komore (supljine ispunjene mozdinskom tecnoscu) na snimku imaju kontrasnu boju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Pozz, imam 20 godina, i imam problem sa grlom od svoje 14-te godine. Pre 14-te god nikad nisam imao problema , medjutim od kako sam dobio prvi put gnojnu anginu (2x u zivotu sam imao gnojnu anginu ) od svoje 14-te godine tu nastaju problemi. Bolestan sam na svakih mesec dana , bol u grlu nikad ne prestane u potpunosti nego se samo malo ublazi , kada se bavim bilo kojim sportom odnosno ako trcim meni se upali grlo bez obzira da li je napolju -20 ili +40 stepeni, popijem li nesto hladno ili gazirano , dim od cigare mi uzasno smeta upali mi se grlo odmah.Krvna slika mi je uvek u redu... sedimendacija 1/4 ...nisam pusac , ne pijem alkohol , nikad se u zivotu nisam napio,aktivan sam sportista... krvna slika uvek ok . Primio sam grdne inekcije , pio razne antibiotike , sprej za grlo , propolis , med... nista sve je isto. I sto je najgore u svemu nemam temperaturu a imam i dalje bol , temp mi je uvek 36,3 -36,6.Kada sam davao bris iz grla uvek su bile streptokoke u dozvoljenoj meri, tako da ne prepisuju nista za to , kazu da se sam organizam brani od toga . Mozda mene zezaju krajnici a ne grlo ? Mozda treba da se operisu krajnici ? Molim vas da mi odgovorite jer nisam sposoban ni za sta sa ovim bolom , nista ne mogu da radim , ne mogu da se bavim sportom...Odgovor pls , hvala unapred.

Postovani, nikada ne koristite antibiotik bez antibiograma. Javite se spec ORL. Ako se u grlu javlja beta hemoliticni streptokok ima smisla da se razmislja o operaciji. Da li disete pravilno pri bavljenju sportom, da li nocu disete na usta? To su stvari koje mogu da smanje otpornost sluzokoze. Nekriticno koriscenje antibiotika (napamet, bez antibiograma) moze nepovoljno da utice na zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Postovani,koliko u proseku se brzo ili sporo trosi hrskavica kolena i kuka.Meni je nedavno dijagnostikovanio trosenje hrskavice u kukovima i kolenima,pa ves pitam onako otprilike koliko se brzo trosi,imam 25 godina.Da li bi smela da trcim svaki dan pola sata,meni to jako prija ali bojim se zbog kolena,znam da je dobro plivanje,ali ne znam da plivam jer se oduvek plasim vode.Da li pomazu neki neki steznici dok trcim ili mozda ponekad da nosim i magnete.Hvala unapred za odgovor.

Postovana, ne mogu da kazem koliko je prosecno trosenje hrskavice. Osobe koje imaju neki deformitet, pri cemu ne mora da bude mnogo izrazen imaju ranije i brze trosenje hrskavice. Ako imaju naslednu predispoziciju to je jos ranije i brze. Ako ste gojazni ili stalno po malo traumatizujete zglobove zbog sporta, posla koji opterecuje zglobove i sl. hrskavica se brze ostecuje. Steznici smanjuju bol tako da mozete da se preforsirate i naskodite zglobovima. Javite se fizijatru. Vezbe najvise pomazu. Trcanje samo po ravnom, lagano, u dobrim patikama i ako ne izaziva bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.10.2011.

Postovani,moja supruga vam je vec jednom trazila savet u vezi ovoga pa bih pitao i ja.Ona ima 33 godine,pre dva ili tri mesecapocinju jaki bolovi u zglobovima sake,prsta,lakta.Vrlo neugodan osecaj kao da nesto vrti u njima.Cak u zadnje vreme jako je ziga unutrasnji dio dlana.Uradila je RF 7 /0-15/ Sedimentacija uredu,CRP 2,41 /0-5/ WAALER ROSE TEST - NEGATIVAN,LATEX negativan.Bila je kod reumatologa,nije joj rekao zasto je boli i sta se desava sa zglobovima.Zglobovi ne naticu,normalno se pokrecu,nisu ukoceni,Ali nju i dalje jako boli,molim vas vase misljenje sta moze biti uzrok sto vec par meseci bole zglobovi,bojimo se neceg gore da nije pocetak neke reum.artritisa posto ima vec jednu autoimunu bolest. Sta jos da uradimo da nadjemo uzrok bolu.Zahvaljujemo.

Postovani, tako pocinju reumatoloske i degenerativne bolesti. Ne moze odmah da se postavi dijagnoza. Razumem da bi hteli da znate sta je da bi mogli da zakljucite da nije reumatoidni artritis. Rezultati su dobri. Budite zadovoljni sto je tako i ne strepite od necega sto najverovatnije nece da se desi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2011.

postovani..sobzirom da sam jako zadovoljna sa vasim jasnim i korisnim odgovorima,obraticu vam se i sa ovim pitanjem..imam bebu od tri mjeseca..nocu je uvijek lijepo spavao,budio se da rucki ili eventualno radi grcica.dovoljna je bila mamina sika i mala masazica stomacica i on bi nastavio spavati. medjutim u poslednje vrijeme je jako "nemiran" u snu. da je gladan znam po tome jer improvizuje sisanje onako usnicama i jezikom(u mom raju bi se reklo cvrkce)stavlja rukice usta i pocne da se "meskolji ali neplace,zapravo odreagujem prije nego pocne. medjutim po citavu noc se vrti vrcka neznam kako bi opisala.djeluje kao da ga muci stomacic,ali stomak mi nedjeluje uopste tvrd niti imam osjecaj da se radi o grcicima,nedaje znakove napinjanja. zaprravo savija i odize nogice ili ih onako cupka pomalo naravno pri tom mu i rukice nemiruje i sve vise ih stavlja usta i kada nije gladan. ja sam stekla utisak kao da ga nesto muci,da se neradi bukvalno o bolu!!! to traje vec nekih 4-5 noci i bukvalno stalno,taman malo se smiri i opet...ja bi to nazvala nemirnim snom ali neznam razloge i neznam da li se mozda radi o nekoj patologiji. iskreno se nadam da sam mojim prostim rijecnikom uspjela objasniti o cemu se radi..unapred hvala P.S. imali smo i imamo problem sa rijetkim zelenkastim i sluzavim stolicama,nalaz je bio uredan na sta je pedijatar rekao da zapravo neobracam puno paznju sobziro da beba lijepo napreduje...imali smo i broblem sa balanopstitisom i jos uvijek mu je pisa(vrh) crvena...napominjem i ovo u slucaju da se moze povezati sa stanjem nemirnog sna...

Postovana, pokreti usana kao da beba sisa, guranje saka u usta, sisanje palca ili sake, coktanje i slicne stvari nisu znak da je beba gladna. Beba, kao i odrasli ljudi, ne spavaju cele noci podjednako cvrstim snom. Kada naidje faza pliceg sna beba se napola probudi meskolji, gura ruke u usta, moze i da zakmeci, ali ako je ne dirate ubrzo upada u dublji san. Vi ste zabrinuti sto se bebina stolica promenila, pa sada vise obracate paznju na njeno ponasanje. Ako zbog svoje brige uzimate bebu u narucje nocu kada se vrpolji i tesite je mozete dovesti do problema sa spavanjem nocu. Beba ce da ukapira da je potrebno samo malo da zakmeci da bi dobila paznju. Kasnije ce da se budi da bi je mazili i ti periodi nespavanja ce biti sve duzi. Ako je beba bolesna njeno ponasanje i izgled ce da se promene i preko dana i beba ce slabo da napreduje. Ako vam beba preko dana deluje drugacije, bolesno, malaksalo, razdrazljivo vodite je lekaru. Ove stvari ne smete da radite. Ako ste bebi vec ukinuli nocni podoj ili obrok nemojte nocu da je hranite, niti da joj dajete sok ili vodu. Sok iz flasice, koji se pije tokom noci, kasnije ostecujezubice, a osim toga dete ce se tesko odreci slatkog nocnog zadovoljstva. namerno ce da se budi da bi ga pilo. Nemojte da palite svetlo, govorite glasno i uzimate dete, pustite ga da se samo ponovo uspava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2011.

Postovani,moja tetka vec 10 godina bori se sa hipotireozom ustvari ima hashimoto,poprilicno se namucila sa tim bez obzira sto je redovno isla kod lekara,pila lekove,vodila racuna o holesterolu....ipak je dobila anginu pektoris i aterosklerozu a nema jos ni 50 godina.Desilo se da je meni u petak takodje potvrden hashimoto,plasim se da prolazim kao sto je tetka prolazila, da rano mdobijem neki problem sa srcem ili aterosklerozu ili nesto od takvih olesti.NJoj je lekar rekao da angina i atero dobila zbog te hipoteroze.Postovani,sta da radim ona je jako vodila racuna o svmu i ipak se razbolila i pokupila svakojakih dijagnoza,bojim se da ne bi i ja ,cak sam mladja nego sto je ona bila kad se razbolila,sad mi je 29 godina.Molim vas recite mi zasto sve to pokupimo ako su hormoni stitne uglavnom u granicama normale.

Postovana, na nastanak angine pektoris uticu mnogi faktori rizika. Na vreme treba da mislite na to. Sem na nasledje na ostale moze da se deluje i time izbegne bolest. Faktori rizika za pojavu bolesti su povisen krvni pritisak, secerna bolest, porast masnoca u krvi (posebno LDL), gojaznost, stres, slaba fizicka aktivnost i pusenje. Arteroskleroza nije nasledna bolest, ali lose navike stecene u porodici imaju uticaj. Arterioskleroza i angina pektoris mogu da se sprece. Kontrolisite krvni pritisak, secer i masnoce u krvi, hranite se zdravo, ne pusite i bavite se fizickom aktivnoscu. Ishrana treba da vam bude bazirana na unosu vece kolicine voca i povrca, morske ribe, a da unosite manje zasicenih masti u vidu masnih crvenih mesa, masti, loja, margarina. Koristite mlecne proizvode sa manje masnoce, izbegavajte margarin, jedite beli luk i celer. Navikavajte se da manje solite hranu. So moze da oseti krvne sudove i utice na porast krvnog pritiska. Lecite stitnu zlezdu i druge bolesti, ukoliko se jave. Faktori rizika za nastanak ovih promena su dijabetes, hipertenzija i dislipidemija (povisene masnoce u krvi). Preventiva je lecenje bolesti srca i krvnih sudova (ako su prisutne), kontrola krvnog pritiska, umerena fizicka aktivnost, pravilna ishrana (malo masnoca, koriscenje morske ribe i maslinovog ilja, dosta voca i povrca, izbegavanje crvenog mesa i margarina), izbegavanje pusenja i boravka na jakom suncu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2011.

Postovani doktore. Sreca da postojite i da Vam se mozemo obratiti u trenucima kad nas strah savlada a nemamo nikog od poverenja u blizini. Imam 56 godina, 33 god. zivim s jednim bubregom, dosta dobro sto se njega licno tice. Od pre nekoliko godina, moj pritisak, koji je inace nizi 90-1oo/ 60-70, naglo padne ispod 80 a donji 4o, nekad izgubim svest, nekad ne, a moje ruke se koce i sake i podlaktice, a cini mi se da se to desava u danima neke veroze i povisene telesne temperature, kao sinoc, imala sam 37,8, u to vreme sam toliko malaksala da nemam snagu da pricam, mada sam orijentisana i razumna. 2004 godine snimala sam glavu na MR, gde mi je ustanovljena dijanoza king-king obe ACI, pa me zanima ima li to veze sa naglim padom pritiska, ili mozda bubreg ucestvuje u tome. 25 avgusta ove godine, vadila sam krv zbog kontrole masnoce, i svi pokazatelji sto se tice bubrega bili su u redu. Inace pijem holipam 10, uz male prekide, ginkobilobu kapsule 1x1 na dan. Zanima me koje pretrage treba obaviti da bih bila sigurna o cemu se radi, ovako zivot u strahu nema smisla. Srdacan pozdrav i svako dobro zelim! Zahvalna unapred

Postovana, pod krvnog pritiska moze da bud posledica infekcije, koriscenja kapsula ginkobiloba i promena na krvnim sudovima mozga. Izazivaju ga i druge bolesti i stanja kao krvarenje, gubitak tecnosti, bolesti srca (infarkt, aritmije), adrenalna insuficijencija, dugotrajno odmaranje u krevetu, naglo okretanje glave, duze stajanje (ili krace kod ortostatske hipotenzije), mozdani udar, pad pritiska nakon obavljanja male i/ili velike nuzde, strah, Parkinsonova bolest, neuropatija, hemodijaliza, opekotine, uznapredovali dijabetes, ostecenja kicmene mozdine, neki lekovi. Javite se internisti i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2011.

postovani doktore moja beba ima 3 mjeseca i primjetila sam u zadnje vrijeme da vec nekoliko dana ne kaki po 6 7 dana ne kaki onda jedan dan kaki pa opet tako.dojim je i pije caja od kamilice za bebe.da li je to normalno i mogu li joj nekako pomoci da moze da kaki?Hvala

Postovana, jedna stolica nedeljno kod dojenih beba ne prestavlja zatvor i ne treba nista da preduzimate. Ako beba znatno duze od nedelju dana ne kaki u konsultaciji sa pedijatrom mozete da uvedete sok od sljiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2011.

Postovani,da li voznja sobnog bicikla pomaze kod vratne spondiloze,i kod osecaja ukocenosti vrata i ramena,da li moze pozitivno da deluje?Hvala

Postovana, voznja sobnog bicikla ne pomaze kod vratne spondiloze. Naprotiv, vrat i ramena se ne pomeraju te se pri toj aktivnosti jos vise naprezu. Pomazu vezbe za jacanje misica vrata i ramena i fizikalna terapija. Osecaj ukocenosti vrata i ramena, osim spondiloze, moze da izazove stres i anksioznost. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

postavani doktore imam nesto da vas pitam ja sam vam i ranije pisao u vezu moje visine ali sada cu u skraceno da ne pisem ponovo sve........evo ovako baba i deda su mi prosecne visine 174 deda a baba 165 i majka 167 a otac preko 180 ja sam 92 godiste a od 8 razreda do ove godine 2011 nisam porastao ni milemetar a sada kada sam bio da vadim lekarski u septembru i na merenju visine i tezine video sam da sam porastao 1 santimeta bio sam 168 visok i 70 kg tezak a sada sam 169visok i imam 65kg pa me zanima dali to znaci da imam sanse da izrastem jos malo ...DA JOS UVEK MI NIJE PRESTAO STAO RAST

Postovani, teoretski momci mogu da rastu do dvadeset pete godine, pa mozda porastete jos neki cm. Snimak sake pokazuje da li je dalji rast moguc. Ako su epifize zatvorene tj. ako pri dnu podlaktice ne postoji hrskavicavi deo iz koga kost raste u duzinu nema rasta. Obicno deca koja ranije udju u pubertet ranije prestaju da rastu. Ne utice samo nasledje na to kada ce pubertet da se javi i koliko ce da se poraste. Utice i nacin ishrane i socijalni status (deca u gradu obicno ranije ulaze u pubertet).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Na koje odjeljenje se upucuje pacijent kada je u nesvjestnom stanju, i zasto?Unaprijed Hvala!!!

Postovani, ako u tom mestu ima urgentni centar vozi se tamo. Ako je povreda u pitnju na hirurgiju. Ako nije, obicno na endokrinologiju (ili interno), jer moze biti trovanje ili hipoglikemijska ili hiperglikemijska koma. Ako postoji podatak da pacijent boluje od necega to olaksava odluku gde voziti pazijenta, npr. na neurologiju (slog)...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani doktore dosad ste mi odgovorili na mnogo pitanja ali molim vas na jos jedno.Ja sam anksiozna osoba i kako sto znate cesto mislim da imam bolesti sto druge ljudi imaju ,a ja ih zapravo nemam.Taka da sam ubegena da imam problema sa srcem i napravila sam sve moguce ispitivanje i sve je bilo u redu.,ali ne mogu da se smirim.Pa imoj rogak koji je sad vec imao 43 god.nije imao problema sa srcem,ppe sedam dana je umro od srcevi infarkt.Njegova zena je kazala da ga nekoliko dana stezalo u grudima,i da je otiso kod interniste,tamo mu je urageno EKG,i ekg je pokazalo da je sa negovim srcem sve u redu i pustili su ga kod kuce,ali po samo 10 min on je dobio srcani napad i umro.Pa kako je to moguce? Pa zar EKG ne pokazuje da se srcem nesto desava? i ja sad nisam mirna mene srce preskoci a kazu mi da je sve u redu.Dali treba da pogem na drugo ispitivanje?pr. eho srca ili eko koronarni stres test? zato sto ocigledno EKG nista ne pokazuje?

Postovana, EKG mnogo pokazuje. na njemu se vidi infarkt, vidi se i oziljak od infarkta koji je prelezan na nogama. Ne vidi se angina pektoris van napada. Zato se radi test opterecenja. Ako covek ima anginu pektoris ili mu je snabdevanje srca kiseonikom lose tako da mu preti infarkt to se vidi na EKGu koji se belezi tokom celog testa opterecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani, u poslednje vreme mi se jako suse usta,toliko da mi je i jezik potpuno suv i smeta mi pri govoru, a pritom imam i neprijatan zadah iz zeludca, koliko ja mogu da osetim, a hoce i da me uhvati i neka drhtavica. Temperaturu nemam, jedino sto me muci je zeludac, stalno me nadima, i desava mi se da nemogu da udahnem dovoljno vazduha, koliko god da udahnem nije mi dovoljno, stalno zevam. Secer sam kontrolisala i to je uredu. Sta moze da bude uzrok? Unapred zahvalna!

Postovana, suva usta mogu da budu posledica unosa manje kolicine tecnosti ili disanja na usta. Iz istog razloga moze da se javi neprijatan zadah. Ponekad neugodan zadah i neprijatan osecaj u ustima mogu da budu posledica bolesti organa za varenje. Posto inace imate nadimanje u stomaku javite se gastroenterologu. Osecaj nedostatka vazduha, iako se udise vise i dublje, kao i potreba da se cesto zeva su obicno posledica stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani,juce me jako zabolelo koleno i butna kost,jedva hodam ,pri duzem hodanju bole me i sve kosti u karlici.Bojim se nekih kostanih bolesti imam samo 25 godina.

Postovana, morate da se javite fizijatru i ortopedu. Mozda je povreda ili opterecenje zglobova zbog nekog deformiteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani,svako jutro cim se probudim,tacnije receno izmedju spavanja i taj momenat budjena mi jako srce kuca toliko da ga cujem,ali svako jutro,zasto se to desava i sta moze da bude,da li je opasno inace tokom dana sa srcem nemam problema.Bojim se da ne bi jednog dana da me udari infrakt ili slicno iako imam 40 godina.

Postovana, normalno je tokom sna krvni pritisak dosta nizi, a srcani rad usporeniji u odnosu na vrednosti preko dana. Nakon budjenja te vrednosti naglo skacu, te nije neobicno da ste to primetili. Da bi sprecili infarkt treba da izbegavate pusenje, stres, da ne preskacete dorucak (rizik od infarkta je najveci ujutru, a znatno pada nakon jela), da ne jedete masnu hranu, ako imate povisen pritisak, masnoce i secer u krvi da se lecite...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani,muku mucim sa holesterolom,zaista vodim racuna sta jeden i imam spisak sta mi je zabranjeno i pridrzavam se toga,medjutim sad je holesterol u granici normale ali onaj dobar holesterol je veoma nizak,kako mogu da ga malo nadoknadim.Bolujem od stitnjace hasimoto,pa se bojim ateroskleroze i bolesti srca jer moji svi imaju problem sa tim u porodici ali nikako mi nepolazi za rukom koliko se god trudila,33 mi je god.

Postovana, nizak tzv. dobar holesterol ukazuje da vam ishrana nije dobra. Ako mnogo smanjite unos masnoca to moze da utice na pad HDL (dobar holesterol), a moze da dodje i do porasta triglicerida. Vama nisu zabranjene sve masnoce. Treba da jedete orahe, lesnike i bademe, ali ne u velikoj kolicini jer mozete da se ugojite (imaju dosta kalorija), zatim masne morske ribe (losos, tunj, skusa, sardine). Treba da se cuvate cvrstih masnoca iz svinjskog mesa, margarina, kozice piletine i mlecne masti (jedite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani,imam anemiju odnosno smanjeno gvozdje,mene interesuje zasto sam sklona anemiji,volela bi da nadjem uzrok.Nije do menstruacije jer je trenutno nema,porodila sam se pre 9 meseci,pa mi nije jasno zasto.Imam 29 godina i u zivotu sam vec dosta puta lekovima lecila malokrvnost,sta sve moze biti uzrok.

Postovana, i zdrave trudnice su sklone anemiji, jer je povecana potreba za gvozdjem. Nakon porodjaja potrebno je vreme da se gubitak nadoknadi. Zene koje pre trudnoce imaju anemiju u trudnoci takodje boluju. Hipohromna anemija (malokrvnost zbog smanjenog gvozdja) je uglavnom posledica poremecaja resorpcije gvozdja, zatim ishrane siromasne gvozdjem i vitaminima i bolesti pracene malokrvnoscu (bolesti bubrega, zglobova, krvotvornih organa), neprimetnog krvarenja kod cira, tumora, hemoroida, obilnih i neredvnih menstruacija... Morate da se javite hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2011.

Postovani,imam 30 godina i degenerativne promene u hrskavici kukova i kolena,imam i hipotireozu koju lecim,mene je pocelo da brine to sto mi se cini da pocinjem prerano da starim,cak mi se pojavile i staracke pege po rukama,zdravo se hranim,redovno imam fizicke aktivnoti...ipak bojim se starosti ,ne one normalne starosti nego prevremene.Recite mi da li se zaista radi o ranijem starenju i recite mi da li hipotireoza utice na prevremeno starenje.Hvala.

Postovana, kod genetski predisponiranih osoba, ako statika kicmenog stuba nije pravilna ili postoji neki blazi deformitet (X ili O noge), degenerativne promene se javljaju pre tridesete godine. Hiperpigmentacije se kod osoba osetljivih na sunce javljaju rano. Ime staracke pege je nastalo ranije kada je ta pojava bila rezervisana za stare ljude. Medjutim, sada to moze da se javi rano. Verovatno je to posledica istanjenog ozonskog omotaca. Prve hiperpigmentacije (fleke po licu i rukama) mogu da se jave vec u tridesetim godinama. Inace kod hipotireoze ne postoji ubrzano starenje. Javite se koznom lekaru. Pege mogu da se uklone (npr. krioterapijom ili laserom), a zatim cete koriscenjem kreme sa UVA i UVB zastitom (SPF 50 ili manje ako kozni lekar smatra na osetljivost nije mnogo velika) spreciti pojavu novih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani doktore, odgovorili ste mi sta je Coccygodinia i hvala Vam, mnogo toga mi je jasno ali posto dugo traje, i pored svih terapija, a pominjete tumor u blizini kome da se obratim za dodatna ispitivanja. Bila sam kod ginekologa, radila papa test - sve u redu a on tvrdi da je oteklina na unutrasnjim usminama vagine od problema sa kicmom. Nosila sam uzorak stolice na testiranje, nema krvi u stolici a cesto imam zatvor, dok ne popijem tetrazepam ili neki drugi sedativ ne mogu da se ispraznim jer osecam takav grc analnog otvora da ne moze ni vazdug da prodje. Je li trticna kost izazvala ove probleme ili obrnuto? Hvala Vam puno, prvi put za godinu dana dobijam odgovore od doktora.

Postovana, pretpostavljam da je radjen ultrazvuk i da nije vidjen tumor. Inace sakrokokcigealni teratom je benigni tumor koji se javlja kod dece. Nekada se dijagnostikuje mnogo kasnije kada pocne da daje bol trticne kosti. Moze da se javi i kod odraslih, ali je to jako redko. Zatvor treba da bude izuzetno jak da bi pomerio trticnu kost pa ne verujem da je to uzrok coccygodynije, ali je pogorsava. Coccygodynija tj. bol trticne kosti izaziva zatvor, jer je praznjenje bolno i otezano te ga odlazete i ne mozete lepo da se ispraznite, stolica se duze zadrzava, stvrdnjava i jos teze izbacuje. Bol i zatvor jedan drugog pogorsavaju sto stvara zacaran krug iz koga je tesko izaci. U konsultaciji sa gastroenterologom i dijeteticarem korigujte ishranu tako da izlecite zatvor, a to ce olaksati izlecenje kicme. Fizikalnom terapijom mogu da se pokrenu creva i olaksa praznjenje. Medjutim, ako povecanim unosom tecnosti i vlaknaste hrane (neljusteno voce i povrce, integralni hleb, mekinje, suve sljive, smokve...) ne razmeksate stolicu necete postici nista. Hocu da kazem da kada idete kod fizijatra kazete da imate problem sa zatvorom pa moze da odredi elektroterapiju koja ce da deluje i na taj deo problema. Gastroenterolog ili proktolog treba da utvrde da li je zatvor posledica samo bola trticne kosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani,molim vas za odgovor jer sam bas u panici!Vec dva meseca i jace imam problem sa uvecanom limfnom zlezdom sa desne strane velicine 10mm,sa leve strane 5mm to je bilo na prvom ultrazvuku,posle mesec dana na drugom sve isto samo ima jos nekih od po 5mm,krvna slika je u redu,bris grla uredu,bris nosa streptohokus aureus 100%.Ja imam bolove sa desne strane vrata,zatezanje bol koji se siri ka ramenu,ruci,grudima!Smeta mi stvara nervozu!A,inace stitna je u redu osim sto ima mali cvoric 7 mm.Pozdrav.

Postovana, javite se fizijatru, jer je moguce da je to misicna bol. Ponovite endokrinoloski pregled da se vidi da li je zlezda i dalje normalne velicine. Javite se i spec. ORL. Limfna zl. moze da bude uvecana zbog infekcije u nosu. Inace streptokokus aureus je jako otporan na lecenje. Ono se sprovodi iskljucivo po rezultatu antibiograma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani doktore imam problema s kilazom!!pre god dana za 8meseci skinula sam 30kg sa 108 na78,,analize su mi ispale super posle toga i osecala sam se odlicno,ali veoma brzo ostala sam u drugom stanju i uz trudnocu dobila sam 30kg.bebu ne doim iz opravdanih razloga.predhodnu kilazu sam uspela skinuti tako sto nisam jela hleb,slatkise,testenine sva pica osim vode i sve ostalo sto goji nisam koristila,,najvise sam se hranila vocem i povrcem.uz to sam pila i kineski caj paiyouji.sada na istoj sam takvoj dijeti i koristim isti taj caj ali kilaza se ne skida interesuje me zbog cega,od poroda je proslo 2meseca tada sam imala 110kg izmerili su me pred ulazak u operacionu salu a sada imam 96 znaci 2meseca na istoj kilazi,,sta trebam raditi i kako postupiti sobzirom da skoro nista ne jedem tako reci na strogoj sam dijeti,,jer sto pre moram skinuti kilazu jer imam problema sa venama i isijasom!!! unapred hvala

Postovana, da dojite bilo bi lakse da smrsate. Medjutim, to ne moze da se izmeni. Nastavite sa istom dijetom kao ranije i trosite vise energije. Bavite se nekim sportom, fitnesom ili bar setajte vise. Zene obicno zbog obaveze oko bebe slabije izlaze iz kuce, a time imaju manje mogucnosti da trose kalorije i mrsave. Mislim da je to i kod vas slucaj. Dobijali ste tezinu 9 meseci, a sada hocete da smrsate za 3 meseca. To nije realno ocekivanje. Nije ni zdravo. Samo nastavite sa dijetom i povecajte fizicku aktivnost. Kucni poslovi dosta umaraju, ali ne trose dovoljno kalorija, tako da morate da nadjete drugu fizicku aktivnost, po mogucnosti interesantnu. Dijeta nesme da bude jako stroga. Gladovanje moze da dovede do pojave kamena u zuci i do arteroskleroze. Javite se dijetetiaru. Dobicete jelovnik tako da ce vam biti lakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani, pre dve nedelje pojavio se jak bol u grlu otezano sam gutala,bilo je nateceno i crveno,imala sam i povisenu temperaturu. Otisla sam odmah kod lekara dali su mi antibiotike popila sam celu kutiju i lezala kako mi je lekar rekao medjutim cim sam prestala bol se pojavio. Molila bih za pomoc .Hvala vam unapred.

Postovana, pet dana ne koristite antibiotik, pa nakon toga uradite bris zdrela. Ako ima bakterija koristite antibiotik po rezultatu antibiograma. U medjuvremenu koristite cajeve, jedite beli luk, pilecu supu, stavljajte tople obloge na grlo i odlezite. Ako je virusno bice vam bolje. Ako imate bakterije znacete kojim antibiotikom treba da se lece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani,da li je mogguce da prvi znaci pocetka trudnoce budu nateceni ocni kapci? Unapred zahvalna

Postovana, oteceni kapci se ne smatraju ni nesigurnim, ni verovatnim znacima trudnoce. Ako vam kasni menstruacija nekoliko dana uradite kucni test na trudnocu ili se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovanje. Interesuje me da li postoji lek protiv karijesa koji se javlja na spoljnom delu zuba (npr. pri nekoriscenju zubnog konca)? Unapred hvala.

Postovani, prevencija karijesa je pravilna higijena zuba i pravilna ishrana. Perite zube najmanje dva puta dnevno, jos bolje nakon svakog jela. Zubnim koncem cistite gusto zbijene zube jer se tu talozi plak koji podstice karijes. Perite zube posle slatke hrane. Redje jedite namirnice koje sadrze dosta secera. Koristite integralni i crni hleb, sirovo voce i povrce. Koristite namirnice bogate vitaminima A, D, C, kalcijumom, fosgorom i fluorom (mleko, sardine, meso, jaja, plodove mora). Koristite paste za zube sa fluorom i zvakace gume bez secera (one podsticu lucenje pljuvacke koja unistava bakterije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2011.

Postovani,ja imam 31 god. zivim u jednom malom gradu,gdje svako svakoga zna.U avgustu mjesecu 2010 cudno sam se osjecala ,imala sam glasove u usima,osjecala sam nekakav strah.Otisla sam mojoj doktorici-psih. i uspostavili mi diagnozu NERVOZA STRAHA,i dobijam lijek Zoloft 50mg 1x i Moditen 1mg 1x dnevno.Osjecala sam se odlicno sve do avgusta mj. 2011.Iznenada meni je pozlilo izgubila sam svijest i ukocila se.Roditelji me odvode u Hitnu gdje mi ukljucuji Infuziju sa sastavom lijekova za smirenje.Ne dolazim svjesti i oni me upucuju u bolnicu poznavajuci me na Psihijatriju-Akutnu.Tu sam bila svezana 16h bez ijednoga znaka agresivnosti.Izlazim poslije 7 dana sa diagnozom Psychosis(F 29,0) i dobijam terapiu:Metoten TBL 1mg. 3x1,Bensedin TBL 5mg 2x1,Prazine 25mg. 1,0,2,Lamictal 25mg. 1,2,1.Pslije 7dana meni opet isto pozlije ponovo kao na pocetku,Hitna, ITD. Ponovo bolnica gdje ostajem 9 dana dobam istu diagnozu gdje mi daju terapiu:Haldol TBL 5mg 3x1,Amyzol 10mg 2x1,Mendilex 2mg 1x1,Lamictal 25mg 1,2,1.Depo-mODITEM amp 1ml i.m. na 21 dan.Radila sam EEG glave dr. mi receno mi je da je uredu!Dugo vremena imam nizak pritisak i ubrzan rad srca od kada upotrebljavam terapiju,nalaz stitne zlijezde mi je uredu.Moja dr. je umeduvremenu vraca se sa odmora i neslaze se sa postavljenom dijagnozom a i jos vise sa lijekovima i ostavlja mi samo Moditen,Mendilex 1,0,0 ,Lamicital 1,0,1 a u medjuvremenu do kontrole da uradil CT-Glave,Internisticki nalaz(vec sam ga uradila gdje dg.kriza svijesti(poslijedica neuroleptika)).Osjecala sam se grozno u glavi normalnoali ali tjelo kao zombi(tesko pokretljiva,ukocena,samo sam spavala,nesposobna zabilo kakav posao a razvedena sam i imam 2 mal. djece).Moja dr. postavlja mi diagnozu:ST.PST CRISIS EPITIFOMIS(ako sam dobro prepisala).sad ja fukcionisem odlicno kao dok sam pila Zoloft.Zaboravih vam reci da sam u bolnici razovarala samo sa Psihologom za Adolescente i omladinu i nisakim vise. Moje pitanje je:KO je ovdje pogrijesio jer ja se nisam uopse osjecala bolesno,po bolnickom toliko lose a prezivila sam toliko lose u glavi sve normalno a sve ostalo nenormalno,da nije bilo roditelja ko zna da li bi se agonija zavrsila(sigurno bi jos bila u bolnici i postala i vremenom postala veliki problem roditeljima poslije drustvu a sa djecom sta bi bilo nesmijem ni da mislim).Uz zahvalnost puno vas pozdravljam!

Postovana, najbolje da vas leci vasa doktorica, koja vas poznaje. Ne mislim da je neko pogresio u lecenju. Vi ste njima dosli bez svesti (hitan slucaj) i morali su nesto da preduzmu pa cak i da ne odrede najbolju terapiju. Boravak u bolnici je vecini ljudi traumatican, bez obzira na kojem su odeljenju. Svuda to obicno znaci bespomocnost, strah, neizvesnost... Zato ne mislite na boravak u bolnici. Nema svrhe da analizirate sta se desilo, da ponovo prozivljavate neprijatan boravak u bolnici, a ne treba ni da predvidjate da bi to moglo da se ponovi. Za vase zdravlje je najbolje da zivite u sadasnjosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2011.

Postovani, prije godinu dana su mi otkrivena 2 cvora na stitnoj, jedan 9x7mm, drugi, 6x4 mm. Otada sam samo provjeravala hormone koji su bili u redu. interesuje me da li i ma potrebe za scintigrafijom i koje mi pretrage savjetujete da uradim? Unaprijed zahvalna

Postovana, uradite ono sto endokrinolog zahteva. Scintigrafija se radi da bi se videlo da li cvorovi vezuju jod. Ako vezuju (topli cvor) znaci da luce hormone i nisu sumnjivi na tumor. Hladni cvor tj. cvor koji ne vezuje radioaktivni jod je sumnjiv. Kod kakvih cvorova obicno se radi biopsija i dobijen materijal se pregleda pod mikroskopom (patohistoloski pregled PH).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2011.

Postovani, molila bih Vas za odgovor, Posto je meni ginekolog prepisao zbog kandide Lomexin vaginalete, sta bi moj partner trebalo da primeni? koju mast i koliko dana i koliko puta dnevno? Hvala na odgovoru

Postovana, u lecenju gljivicne infekcije vas partner treba da kodisti Canesten i Daktanol kremu dva puta dnevno, najmanje nedelju dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2011.

Postovani doktore, Sta je Coccygodinia? Koliko moze da traje i kako se leci? Mogu li nesto da preduzmem kako bih vec jednom uspela da, bez bola, sednem? Hvala.

Postovana, kokcigodinija (cocccygodynia) je bol trticne kosti. Mnogo cesce bole drugi delovi kicme. Kokcigodinija se uglavnom javlja kod zena jer je kod njih trticna kost istaknutija, a cesce se i povredjuje npr. tokom porodjaja ili pada na zadnjicu. Moze da bude posledica voznje bicikla ili nepravolnog sedenja, izuzetno retko nastaje zbog tumora u blizini. Stanje moze da pogorsa zatvor pa cak iseksualni odnos. Leci se primenom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, fizikalnom terapijom, retko je potrebna operacija. Tegobe su znatno manje ako se sedi na jactucetu u obliku krofne (ima rupu u sredini da trticna kost ne bi trpela pri sedenju).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2011.

Postovani,mozete li mi reci da li poremecaj paznje ima veze sa epilepsijom?Dijagnoza epilepsije nam je postavljena2005 god,kada je dete imalo 2 godine i 8 meseci.Pio je eftil i tada su nastali nasi problemi nezainteresovanost,nedoslednost,razdrazljivost,lenjost...Doktorka je ukljucila lamiktal tvrdeci da ce se stvari srediti.Posto nema ceste napade,jednom godisnje pocela je da nu snizava lek,medjutim javilo se mucanje pa smo vratili lek na staru dozu.Polazak u sklu je bio katastrofalan.Zaboravljanje stvari,nezainteresovanost za ucenje,postizanje dobrih rezultata i slicno.Javili smo se lekaru gde je ona preporucila koncertnu ali je na kraju odustala.Redovno smo isli kod psihologa gde je u ranim godinama IQ dostizao 114,da bi na poslednoj kontroli bio nizi od 90.EEG snimak belezinestabilnu teta beta,beta aktivnost u 1 i 2 fazi spavanja.Beleze se visi voltazni degradirani SW elementi PTO,CTO desnostrano sa propagacijom na okolne regije desne i povremeni i homologe regije leve hemisfere bez paroksizama.Ovo je jedan od EEg nalaza.Radili smo 2 magneta gde je sve bilo uredno.Jako sam zbunjena jer gde god sam se obratila bila sam dosadna majka koja previse brine .Sada imamo veliki problem u skoli.Ja sam ucitelj i svaki dan radim sa njim i veoma je uspesan kod kuce dok u skoli ima jako lose ocene.Hvala Vam unapred!

Postovana, neki oblici epilepsija su povezani sa psihickim poremecajima. Lekovi takodje mogu da imaju nezeljena dejstva. Medjutim, poremecaj paznje, nezainteresovanost za skolu moze da ima i druge uzroke. Vodite dete psihologu, ali se i vi menjajte. Vi ste ucitelj u skoli i vaspitavate i ucite 30 ucenika. Medjutim, kod kuce ste roditelj, a to je nesto sasvim drugo. Vas zadatak kao majke nije da radite sa detetom, vec da ga vaspitavate. Treba da ga naucite da ima svoje obaveze u kuci. Mozda to niste ucinili, jer ste ga stedeli zbog bolest (mnogi roditelji to cine). Vi treba da ga naucite da radi, da se stara o svojim stvarima, da ima obaveze u kuci i da ih obavlja. Dete koje nauci pre polaska u skolu da radi kada podje u skolu samo dobija nove zadatke i obaveze i normalno mu je da treba da ih obavlja marljivo. Tako vaspitano dete postize dobre rezultate u skoli cak i kada nije mnogo inteligentno i obrnuto. Dete kod kuce mora da radi sa vama, ne moze da izvrda, ali zato ne mora u skoli. Vama kao ucitelju su jako bitne ocene. Medjutim, nisu one najbitnije. Vazno je da dete nauci da radi i da koristi svoje znanje. Verovatno je i vama potrebna pomoc psihologa. Potreban vam je savet kako da vaspitavate dete. Bojim se da preveliki pritisak na dete daje suprotne rezultate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.10.2011.

Pozdrav radila sam hormone stitne zlezde i svi hormoni su uredni kao i antitela sem tsh koji je bio blago povisen a to je 7!Endokrinolog nije ukljucio nikakvu terapiju,isla sam na ultrazvuk stitna zlezda je normalne velecine ali blago nehomogena,i doktor je rekao da se radi o smanjenoj funkciji stitne zlezde,i da odmah uradim tsh,jer po ultrazvuku ocekuje da bude visi,ja sam uradila tsh mi je 4,5,znaci on je se smanjio sam od proslog puta sam,jer ponavljam nisam pila nikakve lekove.Sta vi mislite da li trebam da pijem nekakve lekove,stvarno sam uplasena,jer vidim da mnogi koji su poceli da piju terapiju su dobili u kilazi,a meni to nikako ne treba jer sam ja dobila vec u kilazi oko 7 kg,zar ne bi trebalo da USLED UZIMANJE TERAPIJE SE ONA UBRZA I NE DOVODI DO GOJENJA?Menstruacija mi je na 28 dana,ne kasni nikada,traje 5 dana,s tim sto mi svi dana ne ide isto,zadnjih 2 dana ide po malo?Molim za savet?Sta vi mislite,jako se plasim imam 23 godine?

Postovana, povisen TSH uz normalne hormone T3 i T4 ukazuje na stanje koje se zove subklinicka hipotireoza. To znaci da sada stitna zlezda nekako uspeva da obezbedi dovoljno hormona, ali da ce kasnije da se razvije hipotireoza (klinicka) tj. hipotireoza sa simptomima te bolesti. ranijje se takvo stanje nije lecilo dok ne dodje do hipotireoze tj. snizenja T3 i T4. Danas preovladava stav da je bolje da se ranije zapocne sa lecenjem da bi se izbeglo uvecanje zlezde. na odluku o lecenju ne utice podatak o kilaz. Osobe koje imaju hipotireozu se lakse goje tj. ako zdrava osoba pojede istu kolicinu hrane manje ce da se ugoji. Takodje osobe sa hipotireozom, zbog usporenog metabolizma, kada drze dijetu teze mrsave u odnosu na zdrave. Cilj terapije nije da se ubrza metabolizam, vec da on bude normalan, a da se TSH snizi tj normalizuje. Kada je TSH normalan ne utice na rast zlezde. Ubrzanje metabolizma, a time i mrsavljenje, moze slucajno da se desi ako je doza leka prevelika. Da se to ne bi desilo hormoni se periodicno kontrolisu. Ako unosite vise hrane no sto je potrebno, slabo se krecete, imate nezdrave navike (jedete masne grickalice tipa cipsa, jedete dosta slatkisa, cesto grickate izmedju obroka...) i pored terapije mozete da se gojite. Ako je doza leka veca no sto je potrebno i uz normalnu ishranu dolazi do mrsavljenja. Znaci ako zelite lepu liniju pazite sta i koliko jedete i krecite se vise. Terapija subklinicke hipotireoze se preduzima da bi se stitna zlezda sacuvala i sprecio njen rast, a ne da bi ste se gojili ili mrsavili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2011.

Postovani dr,,dali je normalno da 2meseca nakog porodjaja zavrsenim carskim rezom imati pojacan sekret bijelog gustog pranja,,neprijatnog mirisa a cesto puta i u obliku sitnih delica koji se pojavio pre 4-5 dana!!! nemam nikakve bolove niti osecam svrab da napomenem mens sam imala odma nakon 5nedelja!!! unapred hvala

Postovana, pojacan sekret neprijatnog mirisa ukazuje na postojanje infekcije. Javite se ginekologu. Lecenje se sprovodi prema rezultatu brisa (VS). Ne treba da mislite da je to normalno zato sto ste se skoro porodili, vec treba da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: