Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 12.9.2012.

Postovani,moja prijateqica je pre 4 nedelje bila na izletu na obali dunava gde je boravila ceo dan sa par ujeda komaraca.Nakon 10 dana joj se pojavila temperatura oko 38,2 ukocenost u vratu,bolovi u zglobovima,glavobolja srednje jacine,bolovi u ocima,i ekstremno preznojavanje.Lekar je prepisao antibiotik i antipiretik.Nakon desetak dana od pojave prvih simtoma,nastupilo je poboljsanje,naime nestali su svi simptomi osim temperature koja se jos uvek odrzava na 37,2 do 37,4 u toku celog dana sa povremenim blazim preznojavanjem.Kako se ovi simptomi podudaraju sa simptomima groznice zapadnog Nila,i kako nikakve druge pretrage nisu preporucene,molim vas za pojasnjenje i detaljnije objasnjenje o ovom virusu,posebno koliko bolest traje,koliko traje oporavak i da li posoji opasnost od encefalitisa nakon ovog perioda od tri nedlje nakon pojave prvih simptoma.Hvala unapred

Postovana, tegobe koje je imala vasa prijateljica odgovaraju tegobama koje se javljaju kod groznice zapadnog Nila. Takve tegobe se javljaju i kod drugih virusnih infekcija tako da dijagnoza sada ne moze da se postavi. Medjutim, to nije bitno. Ona se nalazi u periodu oporavka nakon virusne infekcije. Ako je bila groznica z. Nila nema opasnosti da sada dobije meningitis, encefalitis ili meningoencefalitis. Ove komplikacije pomenute bolesti se javljaju treceg, cetvrtog dana bolesti. Bolest moze da protice na razlicite nacine. Kod vecine obolelih tegobe su kao kod blaze prehlade. Moze da se javi glavobolja, bolovi u misicima i zglobovima, malagsalost sa temperaturom ili bez nje ili mucnina sa povracanjem ili bez njega. Vecina obolelih se ne javlja lekaru i preboli ovu infekciju na nogama. Uglavnom kod starijih osoba, hronicnih bolesnika i osoba sa slabim imunitetom javlja se teza klinicka slika sa visokom temperaturom, mucninom i povracanjem. Kod nekih od njih dolazi do poremecaja svesti u smislu dezorjentisanosi, zbunjenosti, jer je virus zahvatio mozak i/ili mozdanice. Nema mesta panici. Mnogi od nas su vec preboleli groznicu zapadnog Nila bez ikakvih komplikacija i bez javljanja lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2012.

Postovani ! Molim vas da mi povezete ovo sa predhonim pitanjima koje sam postavila u vezi sa AMH.Bila sa danas kod gyn.i nije mi prepisao tablete za stimulaciju,kaze da su to opasne tab.po zdravlju da moze cancer da se dobije,bezrazloga sto sam ja insistirala,on mi je napisao recept Novofem.kaze i da je to za stimulaciju?Ja neznam kakve su to tablete i dali da mu verujem ? Kaze razmisli pa ako zelis uzmi imas recept,A za stimulaciju nece da mi napise recept kaze da se mora voditi racuna i imati preglede cesce a on zato nema uslove. Neznam sta da radim. Pa se pitam imali negde u nasim apotekama na slobidan recept tabl.za stimulaciju? Hvala

Postovana, svi hormonski lekovi mogu, ali ne moraju, da budu stetni po zdravlje. Isto se odnosi i na Novofem, jer je i on hormonski preparat. Primenjuje se uglavnom za uklanjanje klimaktericnih tegoba i sprecavanje osteoporoze. Ne umanjuje plodnost tako da uz njega moze da dodje do trudnoce. Pitanje je samo ako do trudnoce nije doslo za dve godine, a AMH je nizak, da se ne gubi dragoceno vreme. Na slobodan recept i na svoju ruku ne mozete da sprovedete stimulaciju ovulacije. Vas ginekolog je u pravu da on ne moze da je sprovede, ali moze da vas uputi u ustanovu gde bi to mogli da ostvarite ili u savetovaliste za lecenje steriliteta gde bi se vi i suprug detaljno ispitali i preduzeli lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2012.

postovani doktore vec nekoliko dana osecam neki svran u predelu vagine i imam neko crvenilo a evo vec pocinje od juce i jaki bol u predelu jajnika pecenje pri mokrenju pre svega je poceo bol u levoj nozi koji jos uvek traje radila sam color dolper i sve je bilo ok bol se siri i u kicmi i upredelu bubrega imam ucestalu potrebu za mokrenjem i bolovi cini mi se da su sve jaci i jaci u nozi i levom kuku sada neznam dali moze biti to znak neceg opasnog ili je to sve od kicme a ovo sa vaginom je nesto drugo stamak mi je na dodor oko pupka bolan kada pretisnem osecam da me jako boli ginekologu sam zakazala pregled za 25 e do tada sta trebam raditi moilm za pomoc havala

Postovana, sve tegobe koje imate najverovatnije nisu posledica jedne bolesti. Pregled ginekologa je neophodan zbog svraba i crvenila. On moze da bude posledica zapaljenja unutrasnjih polnih organa. I ucestalo mokrenje moze da bude simptom nekih ginekoloskih infekcija, pre svega polnoprenosivih izazvanih hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom. Ucestalo mokrenje je cesce simptom upale besike i ostalih delova mokracnih puteva. Bol kicme, kuka i noge moze da bude posledica lumboisialgije tj. zbog promena na lumbalnom delu kicme (spondiloze, diskopatije i sl.). Moze da postoji pritisak na zivac na njegovom izlazu iz kicme sto se manifestuje bolom u kuku i nozi. Zato se javite svom lekaru opste prakse koji moze da vas uputi fizijatru i/ili neurologu ili da vam propise terapiju (analgetici, antireumatici, eventualno kortikosteroidi) u zavisnosti od tezine tegoba. Vas lekar mora da vas pregleda i zbog bola oko pupka. Ako taj bol duze traje verovatno je posledica gastritisa. Kratkotrajan, jak bol oko pupka je opasan samo ako se nedavno javio (pre par sati) uz mucninu i/ili povracanje i tesko opste stanje bolesnika, jer moze da znaci pocetak zapaljenja slepog creva. Ako se bol povremeno javlja vec neko vreme nema veze sa upalom sl. creva, vec sa gastritisom ili dispepsijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2012.

Vec sam vam jednom postavila pitanje u vezi leka Thyrozol i svraba i obratila sam se lekaru i on mi je rekao da odmah prekinem i trebalo bi da se vidim sa njim krajem nedelje. Uz ovaj lek pijem i Presolol od 100 po pola ujutru i uvece i Bensedin od 5 pa i njega po pola ujutru i uvece(inace mi je prepisan Bromazepam od 3mg ali posto sam vec pila bensedin lekar mi je odobrio). Prestala sm da pijem Thyrozol(,a ostalo i dalje pijem),ali svrab ne prestaje. Lek ne pijem vec dva dana , mozda bi trebalo da prodje vise vremena. Inace lecila sam se ovim lekom mesec dan. Da li mozda neki od lekova koji pijem izaziva svrab? Napominjem da PreSolol pijem vec neku godinu zbog pritiska. unapred hvala.

Postovana, Presolol moze da dovede do svraba, ali ne bi trebalo da je on krivac jer ga duze pijete. Za Bensedin nije tipican svrab. Najverovatnije je svrab posledica koriscenja Thyrozola, ali je potrebno vreme da se izgubi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2012.

Postovani, Obracam Vam se povodom sledeceg. Dijagnostifikovana mi je cista na levom jajniku velicine 4 cm. Pre 3 godine je ustanovljena endometrioza na istom jajniku, cista velicine 10x8 cm, koja je hirurskim putem uklonjena. Usledila je terapija Dipherelinom 6 meseci. Sada mi je lekar preporucio da pijem Primolut Nor od 16-25 dana ciklusa i da uradim tumorske markere CA125 HE4 i Roma index. Interesuje me, da li terapija Primolut Norom utice na rezultate ovih markera? Unapred hvala.

Postovana, Primolit nor utice na vrednosti nekih proteina u plazmi, ali oni ipak ostaju u granicama normale. Ne bi trebao da utice na te tumorske markere. Medjutim, kod endometrioze moze da bude povisen Ca 125.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

Postovani doktore, U poslednjih mesec dana se pojacano znojim samo ispod desnog pazuha. Do tada sam se normalno znojio ispod oba pazuha, pa me zanima sta bi to moglo da bude i da li treba da posetim nekog specijalistu? Hvala

Postovani, iako je hiperhidroza asimetricna, moze ali ne mora, da bude posledica nekog neuroloskog ili endokrinog oboljenja. Javite se neurologu i endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

Postovani dr, nedavno sam bila kod specijaliste za stitnu zlezdu, al mi nije jasno koju vrstu tireoiditisa ja imam. Vec sam vam postavljala pitanje u vezi mojih tegoba sa stitnom, radila sam scintigrafiju i punkciju, nalaz punkcije: nalaze se celije sa golim jezgrom i poneki makrofag (nemam sad nalaz kod sebe da vam ga detaljno napisem) i dg.tireoiditis i multinodozna struma i th:Eutirox 25 mg .Ovaj drugi stariji doktor mi je rekao da ne moram uzimati Eutirox dok su hormoni u normali. Napominjem da su mi sva antitela u redu, osim anti tpo (349),dobra su i tireoglobulinska i neka ukupna itd. Dali je kod mene Hasimoto trireoiditis i li neki drugi, kako da znam? Unapred zahvalna.

Postovana, povisena TPO antitela ukazuju da je kod vas Hasimoto tireoiditis. Eutirox se daje preventivno da zlezda ne bi nastavila da raste, da se cvorovi u njoj ne bi povecavali. Lek se primenjuje bez obzira sto su hormoni u normali. Ranije se mislilo da lecenje treba da se zapocne tek kada se razvije hipotireoza. Sada preovladava misljenje da to ne treba cekati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

Postovani dr, dete staro 3 i po godine treba na operaciju treceg krajnika. Zanima me koje su indikacije za operaciju, jer nije mi jasno ako nema cestih upala, sve sanirano, timpanometrija u redu,dete ne dise nocu otvorenih usta, a opet potreban operativni zahvat. Koja je uloga tog treceg krajnika u decjem organizmu i jeli mnogo stetno izvaditi ga ako nije potrebno da se odstrani? Kako se ponasati posle operacije,tj.sacuvati dete od posledica operacije? Unapred zahvalna.

Postovana, dete treba da operise treci krajnik ako ima ceste upale srednjeg uha, kijavice i bronhitise, drzi otvorena usta danju i nocu, hrce i ako je pod rizikom od ostecenja sluha. Nastoji se da se dete operise kada je zdravo. To sto je zdravo zadnjih nedelja ili meseci nije razlog da se odustane od operacije, jer se posmatra ucestalost oboljevanja tj. koliko je puta bilo bolesno u zadnjih godinu dana. Krajnici ucestvuju u odbrani organizma od bakterija i virusa stvarajuci antitela. Ta uloga je najvaznija u toku prve godine zivota. Istu ulogu imaju i limfne zlezde na vratu i ostalo limfno tkivo. Ranije se precenjivala uloga treceg krajnika i nepcanih takodje. Deca kojima se uklone krajnici nisu manje otporna, ne oboljevaju cesce niti kasnije u zivotu imaju slabiji imunitet. Mit o tome kako krajnici predstavljaju filter za bakterije, nije tacan. Naprotiv, deca nakon operacije znatno redje oboljevaju. Operacije je jako jednostavna. Istog dana dete moze da ide kuci. Nema potrebe da ga posebno cuvate. Na dan operacije jede tecnu i kasastu hranu, koja nije mnogo topla. Ne mora da lezi u krevetu, moze da se igra. U vrtic moze da ide nakon nedelju dana. Toga dana kada se obavi operacija, detetu treba da dajete samo tečnu i kašastu hranu koja nije mnogo topla. Međutim, nama potrebe da dete leži u krevetu, a i u vrtić može da se vrati već posle nekoliko dana. dete se operise u opstoj anesteziji tako da se ne traumira ni psihicki ni fizicki. Operacija strasno deluje roditeljima, a ne detetu. Pitanje je da li treba da se pusti da dete cesto poboljeva i da mu se mozda osteti sluh samo da se vi ne bi sekirali operacije. Na vama je da odlucite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

postovani doktore nedelju dana imam bolove u levu nogu bolovi su bas jaki ponekad se sire i u levom kuku primala sam malo lovenox 0.4 jer je doktor mislio da nije neka vena problem bila na color dopler i rekli mi da je sve ok ali sada me i dalje boli od sinoc sam dobila i neke jake bolove u predelu jajnika neznam dali je povezano to sa tim ili je nesto drugo ali me boli u predelu jajnika previse zakzao mi je dokotr ginekolog tek 25 a ja neznam sta da radim cime da ublazim bolove i dali su ti bolovi zanemarujuci ili moze biti nesto ozbiljno hvala vam unapred na savetu imam 28 god

Postovana, da bi se pristupilo lecenju vazno je da se prvo utvrdi uzrok bola. Iako lekove protiv bolova mozete da nabavite bez recepta javite se svom lekaru opste prakse. Bol od kuka se siri u preponu pa se zenama nekad cini da ih bole jajnici. Osim toga jajnici mogu da bole u isto vreme kada i noga. Noga najcesce boli zbog ukljestenja zivca ili pritiska na njega. U zavisnosti od toga koji je zivac zahvacen bol moze da se javi u razlicitom delu noge (zadnja strana butine, bocna, podkolenica, deo stopala..). Javite se i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

pProsle gog.imala sam ugradnju stenta na abdominalnoj aorti. sada sam poslana radit u bolnicki veseraj tj. praonu u kojoj su jako losi uvjeti za rad tj sve je jako staro sve se radi rucno . temperature su preko 50stupnjeva. jako se znojim glava mi je sva mokra kao da ne netko polio vodom lice ko krv crveno imam kratko disanje i svaki cas ocekujem da cu pasti. nosim mokri i suhi tj vruci ves. kad stanemo na 10 min ne mogu doci k sebi koliko sam umorna i koliko mi je naporno. radim 7h i subotu , kad dodjem kuci nesto malo pojedem istusiran se i nemogu nista radit. legnem i spavam nekoliko sati .predvece se probudim i budna sam sat dva i opet spavam do jutra kad idem na posao . imam 55god jako sam umorna i neznam kakav je to zivot, prije 5god sam izvadila maternicu i jajnike pa nakon god dana podizala mjehur gdje su mi kod op.ostecene glasnice pa sam za 2mj operirala i glasnice . molim vas odgovorite mi dali mogu trazit lakse mjesto , vec sam trazila pa su mi rekli da probam raditi ovdje gdje sam radila. Sta se dogadja sa stentom u visokim temperaturama i napornom radu . zahvaljujem unaprijed.

Postovana, to su teski uslovi rada i za zdrave osobe. Trazite promenu radnog mesta. Stent bi trebao da izdrzi promene temperature i pritiska, ali hronicni bolesnici ne bi trebali da se premaraju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2012.

Operisao sam se laparaskopski, izvadili su mi zucnu kesu pre 15 dana. Pre 4 dana pocelo je da osecam bolove kod stomaka u predeo oko rane, koje traje oko 5 sek. pa se izgube. To se uvek desi kad vise puta ustanem ili sednem sa stolice t.j. kad nepregnem stomak. Moje pitanje je dali su u pitanju osteceni misici ili je nesto drugo. Unapred hvala i pozdrav iz Skoplja.

Postovani, tokom operacije se sece koza i misici i to za sedam dana zaraste i nije uzrok bola. Bol je posledica presecanja sitnih nerava. Vremenom se tegobe zbog toga umanjuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani da li ste culi i sta mislite o NERA dijeti tj detoxikaciji organizma u trajanju od (5,7 ili 10 dana), gde se tokom trajanja pomenute dijete koristi samo taj Nera sirup i razni biljni cajevi... Prvenstveno me interesuje detoksikacija i ciscenje organizma mada mi ne bi skodilo ni da skinem koji kilogram. Na forumima sam nalazio na poprecna misljenja o tome pa me zanima vase medicinsko misljnje o pozitivnim ili negativnim uticajima na organizam. Inace imam 26 godina i nemam nekih zdravstvenih problema koji bi mogli da budu smetnja bar iz mog ugla...

Postovani, oko detoksikacije postoji mnogo spekulacija i zloupotreba. Ima metoda kojima moze da se smanji stetno dejstvo toksina i da se poboljsa eliminacija. To su vitamini i antioksidansi voca i povrca i nije potreban neki poseban, skup sok. To je voce i povrce jarkih boja (tamnozelena, crvena, narandzasta). Posebno je vazno da se povrce ne soli, jer soljenjem se anulira diuretski efekat paprike (crvene), paradajsa, kupusa, grozdja... Povremeno gladovanje je zdravo. Dugovecni ljudi se ne prejedaju, uvek su po malo gladni i vitki su. Ima istrazivanja koja su se bavila proucavanjem efekta gladovanja. Tokom nedostatka hrane u organizmu se aktivira oksidativni stres i celijske membrane postaju osetljivije na insulin. Naucnici isticu - taj kompleks zastitnih mehanizama, ugradjen tokom evolucije, mora periodicno da se aktivira. Osim svoje glavne funkcie, zastite najvaznijih tkiva i organa u nasem organizmu za vreme nedostatka hranljivih materija, taj zastitni mehanizam deluje kao udar na organizam, podize mu tonus i blokira proces strarenja. Procesi koji se odvijaju u nasem organizmu tokom gladovanja mogu da se opisu kao kompleks precisavanja, jer u tom trenutku dolazi do oslobadjanja pojedinih hormona. Kao rezultat kratkotrajnog gladovanja znacajno se smanjuje zapaljenje u organizmu, pojacava se imunitet i nekoliko puta jacaju regenerativni procesi. Optimalna duzina gladovanja je 12 sati između dorucka i vecere. Kasnije gladovanje moze da se produzi na 16 do 18 sati, a najvise na 24 sati. Gladovanje ne treba da bude cesto, ne vise od jednom nedeljno. Ovakvim gladovanjem mozete da se zastitite od virusnih bolesti, da snizite nivo secera u krvi, ocistite arterije od holesterola i povecate detoksikaciju u jetri. Posebno je vazno da se nakon dana gladovanja hrana unosi na pravi nacin: u 5 do 6 manjih obroka da bi se hranljive materije bolje resorbovale i organizmu obezbedila dovoljna kolicina kalorija za taj dan i to bez prejedanja. Osim povremenog gladovanja (jedan dan u nedelji) treba stalno da se jede zdrava hrana. Nikakva detoksikacija ne moze da ukloni stetno dejstvo toksina koje smo u medjuvremenu uneli, zatim stetno dejstvo prejedanja, nekretanja i pusenja. Mislim da je i post od dva dana u nedelji kada se ne unosi meso i mleko koristan, ali ne i visenedeljni post, jer nasi ljudi neznaju da se pravilno hrane tokom posta. U nedostatku zdrave posne hrane (ribe, oraha, badema, morskih plodova) oni unose dosta dzema, hleba i biljnih masnoca tako da se ugoje, a osiromase organizam u vitaminima, antioksidansima, kalcijumu i gvozdju. Sve ostalo sto nude razlicite metode detoksikacije je uglavnom nacin da se ljudima uzme novac.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani , imam 25 godina. Nikada do sad nisam imao problema sa alergijom. Pre 15 ak dana pocinju moji problemi , nos mi je zapusen , curi vodica iz njega , svrbe me oci , kijam po 5,6 i vise puta u nizu isl . Doktorka opste prakse mi daje Claritin koji mi prvih par dana pomaze , da bi posle 4 dana pomagao sve manje i manje ... dobro mi je samo po 2 ,3 sata ... Odlazim ponovo i predlaze mi Avamys sprej ,medjutim kada sam to trazio u apoteci ,apotekarka se zgrozila , rekla je da je to veoma stetan preparat sa kortikosteroidima itd... Sta predlazete , sta je najbolje kako bih ublazio tegobe...hvala?

Postovani, kortikosteroidni sprejevi za nos, sami ili u kombinaciji sa antihistaminikom npr. Claritinom, su efikasni u lecenju alergijskog rinitisa (alergijskog zapaljenja sluzokoze nosa). Lek deluje na mestu primene pa su doze kortikosteroida jako niske. Zbog toga nema sistemskih nezeljenih dejstava koja se cesto javljaju kod primene kortikosteroida u obliku tableta i injekcija. Kortikosteroidni sprej ne samo da pozitivno deluje na rinitis vec smanjuje rizik od pojave astme koja je cesca kod osoba sa rinitisom. Kod osoba koje istovremeno imaju astmu dovodi do boboljsanja disanja i bolje regulacije astme. Nemate razloga da se plasite koriscenja Avamys spreja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani, Zbog cestih upala besike koje traju oko godinu dana, prosle nedelje sam radila cistoskopiju. Nalaz : na trigonomu zadebljanje sluznice koje odgovara hronicnom cistitisu. Doktor je uradio I biopsiju I rezultate dobijam u toku nedelje. Mene zanima sta se otkriva biopsijom da li samo neke patoloske promene na tkivu ili se vrse I neke druge analize, recimo prisustvo nekih bakterija I slicno tome, nisam bas najbolje razumela urologa, pa Vas molim da mi malo detaljnije objasnite sta se otkriva biopsijom. Hvala unapred!

Postovana, uzorak dobijen biopsijom se pregleda pod mikroskopom. To je patohistoloski pregled kojim se utvrdjuje vrsta i gradja celija, patoloske promene na tkivima i organima. Moze da se uoci postojanje tumora i zapaljenja. To se radi na patologiji. Tu se ne vrse pregledi na prisustvo bakterija. Za takav pregled se uzima bris uretre i uzorak mokrace i salje u laboratoriju Zavoda za zastitu zdravlja i sl. ustanove. Oni mogu, ali se obicno ne uzimaju tokom cistoskopije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani,imam problem.Imao sam nezasticen seksualni odnos sa osobom koju ne poznajem previse dobro i sumnjao sam da sam mozda dobio polnu bolest.Posetio sam pre neki dan urologa,koji mi je prepisao daktanol kremu zbog simptoma koje sam imao...U pitanju je blago crvenilo oko penisa i takodje anusa,gde je prisutan i svrab.Takodje dao mi je uput za bris i dalje testove sto nisam stigao jos uvek da odradim.Sve to traje preko 30 dana,a simptomi posebno svrab i crvenilo oko anusa ne prestaju.Mislim da sam sam kriv jer sam preventivno nakon odnosoa uzeo jacu dozu antibiotika i mozda time dobio gljivice.Interesuje me vase misljenje...

Postovani, uradite testove, a za anus nabavite mast za hemoroide. Ako na penisu imate crvenilo nastavite sa mazanjem Daktanolom. Od polnih bolesti se stitite prezervativom, a ne antibiotikom koji moze da izazove razmnozavanje gljivica, a osim toga nisu svi izazivaci polnih bolesti osetljivi na sve antibiozike tako va vam to nije neka zastita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani,posetila sam savetodavca za ishranu u zelji da smrsam,dobila sam zadatak pre posete da 5. dan upisem u koje vreme jedem, sta jedem, pijem i naravno meru jela.Nije bila zadovoljna kaze: ti nista ne jedes, tvoj stomak gladuje pa spara hranu ,( i na taj nacin se gojim ),gledajuci u te liste koje sam upunjavala kaze da je hrana dobra ali da je ja ne unosim dovoljno,ona zeli da ja unosim vise proteina.Zanima me dali je hrana razlog izostanka mensa? i dali i to moze da bude jedan od razloga netrudnoce ?I dali da unosim vise hrane u sebi da bi smrsala ? Hvala vam na strpljenju i zaista pravim strucnim odgovorima !

Postovana, kod zena koje su isuvise mrsave moze da dodje do izostanka menstruacije. Na taj nacin se organizam stiti od gubitka krvi u uslovima gladovanja. Metabolizam se usporava da bi se sto vise sacuvala energija, jer on nezna da li vi ne zelite da jedete ili hrane nema iz drugog razloga. Ako niste preterano mrsavi manji unos hrane nije uzrok problema sa zatrudnjivanjem vec insuficijencija jajnika (iscrpljenje jajnika) na koju ukazuje nizak AMH.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovanje,htela sam da postavim pitanje vezano za krvni pritisak.Oduvek imam neki normalan krvni pritisak ,krece se od 100/60 do 120/70.Juce sam sasvim slucajno izmerila pritisak na desnoj ruci,sto inace ne radim a on se krecao od 120/60 do 135/70 cak je u jednom trenutku bio i 140/70.Na drugoj levoj ruci je bio normalan.Racunala sam razliku izmedju leve i desne ruke mereci zaredom i razlika je u gornjem bila oko 10 mozda nekad i 15 a donji je bio konstantno isti na obe ruke.Da li je normalna ova razlika u pritiscima,jer jednom u dve godine posecujem kardiologa zbog prolapsa mitralnog zalistka za koji on tvrdi da je mali i da samo treba redovna kontrola.Unapred zahvalna

Postovana, normalna razlika u pritiscima merenim na obe ruke je do 10. Veca razloka ukazuje na postojanje suzenja na krvnom sudu ruke gde se meri visi pritisak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovanje, Muz mi ima probleme sa hemoroidima. Bio je kod hirurga koji je konstatovao da nisu jos za operaciju ali nije dao nikakvu konkretnu terapiju. U poslednjih nedelju dana doslo je do upale pracene izuzetno jakim bolovima. Prilikom velike nuzde dolazi do blagog krvavljenja. Moje pitanje je da li moze da pocne da pije antibiotike i ako da koje? Unapred hvala

Postovana, nije potrebno da pije antibiotike, vec da koristi mast protiv hemoroida. One sadrze supstance koje deluju antizapaljenjski. Osim njih sadrze i supstance koje deluju protiv bola i svraba, pecenga i smanjuju vlazenje. Pomazu regeneraciju vezivnog tkiva i ubrzavaju zalecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani interesuje me je li moguce da mi se stvaraju negativne misli zbog necega sto sam citala u novinama i zbog cega je to tako?Hvala na odgovoru!

Postovana, kod predisponiranih ljudi (osetljivih) procitana losa vest moze da bude povod za negativne misli. Nije uzrok, dramaticnih vesti uvek ima, ali one ne izazivaju isti odjek kod svih ljudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani, molim vas za cijenjeno misljenje o ovom nalazu uzv srca. Sve supljine su urednih dimenzije, septumi su intaktni, stjenke LV su uredne debljine dobrih kontrakcija uredne EF i dijastolicke funkcije LV. Sve valvule su morfoloski uredne, urednih protoka, na MV centralno trag MR Perikard je uredan. Molim vas za pomoc moj problem je sljedeci: Svaku vecer ali doslovno svaku u samom trenutku ulaska u san kad osjetim da trebam zaspati iznenada mi srce pocne brzo i jako udarati, ucestalo mokrenje, suha usta i osijetim jaku hladnocu po tijelu. Kada se ustanem to se sve smiri i inda kada pokusam opet zaspati to pocinje sve ponovo. Molim vas to kod mene traje vec pet godina ako mi mozete ukazati o cemu bi se to moglo raditi ili me uputiti. Imam 39 god. Da li je moguce da je to zbog toga sto na mitralnoj valvuli postoji trag i zasto se to desava bas u trenutku ulaska u san? Kardiolog mi je rekao da je UZV srca uredan. Doktor mi je objasnio da sto se tice mitralne valvule da to kod mene se radi o zaostanku samo jedne kapi kad se zalistak zatvori. Unaprijed hvala!

Postovana, tegobe koje imate nisu posledica minimalnog traga na mitralnoj valvuli. Ultrazvuk je dobar. Cak i da nije ne bi bio uzrok takvih tegoba. One su simptom anksioznosi. Anksioznost moze da ima razlicite simptome. Kod mnogih su simptomi anksioznosti najizrazeniji pred spavanje, kod nekih pak kada treba da izadju iz kuce... Javite se psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani ,stigli su mi rezultati,i hormoni govore da sam pocela ulaziti malo u klimaks AMH 0,2.I dr.misli da probamo sa nekim tabletama u kombinaciji sa klimasproblemima da bi menstruacija bila redovna i dobila malo östrogena,ovo moze u teoriji pomoci ,ali kolika je verovatnoca za trudnocu pitam se? A naziv tableta mi nije napisao ,vec pita ako sam zainteresovana da mu se javim¨.Pa ni sama neznam pa zato zelim pitati vas ako se uzimaju tablete za klimakstekobe kolika je verovatnoca da se zatrudni?A te klimaksprobleme ja zaista neosecam nikakvu promenu sem menstruacije ako je to to, i pre 3 mes.da sam se povremeno znojila tj.osecala vrucinu to je trajalo 4-5 dana, i vise nista ? Zanima me kako se moze povecati vrednost AMH?i dali postoji nada za trudnocu?Dali smem da zatrazim od gyn.da mi prepise mozda tablete za stimulaciju npr.Pergotime. Hvala na odgovoru

Postovana, AMH (antimilerovski hormon) pokazuje rezervu jajnika. Kod vas je ona jako mala. AMH veci od 0,4 garantuje uspesnu vantelesnu oplodnju. Uz stimulaciju vecim dozama hormona jajnik moze da se natera da proizvede neku jajnu celiju i kod niskog AMH hormona. U principu kada pocne klimaks ne izgubi se odmah plodnost, vec ona opada kod nekih zena brze kod nekih sporije. Kod vas je AMH jako nizak pa mislim da nije pametno da cekate da do trudnoce dodje spontano. Takodje lecenje klimaktericnih tegoba nije prioritet. Trazite stimulaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovanje, Pre mesec i pol dana suprug je dobio rezultate spermograma i rezultati su bili porazavajuci. 3 pokretna i 3 nepokretna spermatozoida. cekamo nalaze da li je mozda XXY, pa me zanima da li postoji mogucnost da imami zdravo dete i ako odemo na vantelesnu? U kojim opcijama dolazi u obzir da imamo nase dete?

Postovana, dete moze da se dobije vantelesnom oplodnjom. Spermatozoid moze da se dobije i iz testisa, ako ih nema u ejakulatu. Uzima se posebnom metodom ekstrakcije iz testisa i zatim koristi u procesu vantelesne oplodnje. Medju supruzima koji dobijaju decu pomocu IVF ima dosta sa nedijagnostikovanim XXY (Klinefelterovim sindromom). Radja se zdravo dete. Prisustvo spermotozoida u testisima i ejakulatu, bez obzira sto ih ima jako malo, pokazuje da nisu sve celije sa viskom X hromozoma (XXY), vec ima i normalnih (XY). Upravo te celije sa normalnim brojem hromozoma (46 hromozoma ili kariotip 46XY) su odgovorne za proizvodnju spermatozoida. Parovi kod kojih ne moze da se ekstrahuje spermatozoid mogu da koriste donatorsku spermu za vantelesnu oplodnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani zanima me kako se izvode urodinamska ispitivanja posto imam zakazano i da li se posle odmah moze normalno fukcionisati,kretati...Molim vas brz i hitan odgovor jer nisam iz Beograda pa me zanima da li smem odmah autobusom vratim.Hvala unapred.

Postovani, u urodinamska ispitivanja spada nekoliko testova. Kod mikciometrije mokri se u posudu sa rotirajucim diskom sto je povezano sa aparatom koji meri i prikazuje na ekranu razlicite podatke kao brzinu mokrenja, otpor i prikazuje odredjenu krivulju. Kod elektromiografije lepe se elektrode koje mere jacinu misica zatvaraca besike. Kod cistometrije se kroz kateter ubacuje tecnost u besiku. U celini to nisu invazivni testovi i mozete odmah da se vratite kuci autobusom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Poatovani zanima me da li bol u slabinskom predelu koji se krece prema mokracnim putevima tu je osecaj kao da se nesto zaglavi posledica kamena,peska i ciste na levom bubregu.Sta da radim jer su bolovi jaki i kome da se obratim.Unaped hvala.

Postovana, uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha i besike. Ciste, kamen i pesak se vide na ultrazvuku. Kod cista bol je tup. Oseca se u slabinama. Kod kamena i peska moze da bude tup, ali cesce je jak u vidu grceva (povremeno je dosta jak, malo popusti, pa nanovo krene). Moze da se javi u slabinama sa sirenjem napred i nanize ka preponama i polnim organima. Moze da se oseca i samo u preponama. Obicno je jaci pri kretanju a malo se smanji kada mirujete. Pregledajte i mokracu. U njoj moze da se vidi pesak. Javite se svom lekaru. Ako je bol dosta jak dobicete injekciju protiv bolova ili tablete spazmolitika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani, imam 46 godina. Urolog mi je UZ konstatovao, da imam povisen vrat besike 8mm. Rekao mi je da to moze da napreduje, i da mogu imati problema sa mokrenjem. Nekoliko puta do sada sam imao peska u levom bubregu. Prilikom nazeba ili kada pokisnem obavezno imam urinarne tegobe i infekcije. Urinokultura je uredna bila svaki put do sada. Postoji li neki nacin prevencije infekcija, i kako normalizovati besiku. Molim za savet. Unapred zahvalan!

Postovani, unosite vise tecnosti (najmanje 8 casa dnevno), neka vam noge budu uvek suve, izbegavajte dugotrajno sedenje, a posebno voznju bicikla, svakodnevno setajte (za muskarce je posebno vazna jutarnja setnja pa idite pesice na posao). Pijte povremeno sok od borovnice, kompot od brusnice i jedite susenu brusnicu. Kada imate tegobe izbegavajte kafu i cokoladu kao i jako zacinjena jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani, imam sledeci problem: 10 dan ciklusa sam popila escapelle tabletu, to je bilo 9. avgusta. Nisam imala nikakvo vanredno krvarenje, a menstruaciju sam trebala da dobijem 31. avgusta. Test sam radila 11. dana od kad sam uzela tabletu i jos jednom pre par dana, pokazali su negativan rezultat, a ja jos uvek nisam dobila. Kod doktorke cu naravno da idem, ali zakazali su mi tek za 24. septembar. Inace ciklusi su mi uvek redovni, na 28-30 dana, uz to da dodam da jos dojim dete. Treba li da me zabrine ovo kasnjenje? Unapred hvala.

Postovana, Escapelle i druge tablete koje se koriste za kontracepciju dan posle mogu da dovedu do poremecaja menstrualnog ciklusa. To se najcesce javlja u narednom ciklusu ili ponekad u narednih tri, a nakon toga se ciklus vraca na staro. Posto kucni bebi test nije bio pozitivan nije trudnoca i treba da dobijete menstruaciju. Nije kasno da odete na pregled 24. septembra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Postovani,imam zakazanu ampulektomiju papile vateri,pa me zanima kakav je to postupak,da li se radi pod anestezijom,da li se ostaje u bolnicu posle navedene procedure...? Unapred zahvalna!

Postovani, ampulektomija se najcesce radi zbog adenoma papile vateri. To je bezopasan (benigni) tumor dvanaestopalacnog creva. Nalazi se na mesti gde se zucni kanal uliva u dvanaestopalacno crevo (papilla vateri). Operisu se jer vremenom u njima moze da se formira maligni tumor. Ampulektomija se uglavnom radi kao endoskopsaka operacija. Instrument se provuce kroz endoskop. To ne boli. Vi vec znate kako izgleda endoskopija, jer ste imali taj pregled prilikom postavljanja dijagnoze. Tom prilikom je uzet isecak sto vas nije bolelo. Takodje nece da vas boli pri uklanjanju adenoma. Zadrzavanje nakon intervencije je minimalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

postovani,pre dva meseca pila sam femisan a kapi zbog mioma ali samo jedan mesec jer mi menzis dosao na 35 dana pa sam se uplasila i prekinula ih inace dobijam od 23-25 dana i sledeci mesec sam dobila na 35 dana ovog meseca sam dobila na 23 dana.dali mi savetujete da pijem femisan a kapi jer imam miom 30-30mm na donjem zidu a zelim da rodim treto dete.molim vas savet ako imate neko iskustvo sa ove kapi jer u makedoniji nepricase mnogo o njima.hvala unapred.

Postovana, ako je tacan mehanizam dejstva Femisan A kapi, koji navodi proizvodjac, mogli bi da ocekujete da miom ne raste. Nije realno da ocekujete da nestane, jer jednom nastao miom ne moze da se izgubi, mozete da mu se usporite rast i sprecite pojavu novih odgovarajucom ishranom i fizickom aktivnoscu. Fitoestrogeni hrane sprecavaju rast mioma. Kapi Femisan A ih ne sadrze. Proizvodjac istice da one deluju na drugi nacin. Deluju na hipotalamus i hipofizu i time uklanjaju predominaciju estrogena koja se krivi za nastanak mioma. Ako je to tacno kapi mogu da pomognu. Nije mi poznato da li neko ima dobra iskustva sa kapima. Da bi to bilo sigurno treba da se analiziraju iskustva veceg broja zena u jednoj kontrolisanoj studiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Postovani,svaki pu kad skidam sociva,pocrvene mi oci, i to traje oko sat i po...zanima me je li to opasno,tj.moze li dovesti do trajnih oziljaka na roznjaci? Dok ih nosim nema crvenila,samo osecaj da me grebu...Inace ih pravilno postavljam,vodim racuna o higijeni itd. Hvala

Postovana, moguce komplikacije nosenja sociva su blefaritis, hiperemija konjuktive (crvene oci), gigantopapilarni konjuktivitis, punktiformna epitelopatija, suvo oko, sterilni infiltrat roznjace, vaskularizacija roznjace, ulcerozni keratitis i depoziti na socivu. Suvo oko izaziva neprijatan osecaj grebanja a moze da dovede do epitelopatije, erozije i vaskularizacije. Najozbiljnija komplikacija je keratitis koji moze da osteti vid pa cak i da dovede do njegovog gubitka. Kod keratitisa u pocetku tegobe lice na konjuktivitis. Postoji crvenilo, nelagodnost i osetljivost oka na svetlost. Kasnije se javlja bol, gnojenje i gubitak vida. Vecina komplikacija nije razlog za zabranu nosenja sociva, ali je potrebno javljanje ocnom lekaru i povremena kontrola. Diskomfor koji imate prilikom nosenja sociva moze kasnije da dovede do tezih komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Pre tri nedelje dijagnostikovana mi je hipertireoza i sada sam na terapiji thyrozolom 20mg.Pre dva dana mi se pojavio svrab bez ikakvih uocljivih problema na kozi.Svrab je bio najveci na sakama a sada ga ima svuda po telu.Da li je moguce da je od leka. Unapred hvala!

Postovani, Thyrozol veoma cesto izaziva svrab koze. Svrab najcesce nestaje tokom terapije. Nije posledica alergije pa se i ne leci antihistaminikom. Ako su tegobe jake javite se lekaru za eventualnu promenu terapije.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: