Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 31.7.2012.

Postovani, imam 29 godina; pre mesec dana sam imala operaciju vanmatericne trudnoce u desnom jajovodu, koji mi je tom prilikom ostranjen(trudnoca stara 50 dana, bez rupture jajovoda). Oba jajnika su u redu, bez cista. Hormonski status uredan, brisevi uredni, Papa II grupa. Neposredno pre trudnoce pronadjena mi je streptokoka, lecene Panklavom. Zamolila bih Vas da mi odgovorite na sledeca pitanja: 1. Da li je streptokoka ili lecenej antibiotikom iste dovelo do pojave priraslica u jajovodu koje su jajnu celiju tu zadrzale? 2. Posle koliko vremena mogu da ocekujem menstruaciju, jer vec kasni? 3. Koliko treba vremena da prodje do ponovnog zatrudnjivanja? 4Da li je ispravno da razmisljam o vantelesnoj oplodni, s obzirom na to da postoji prisustvo priraslica, u manjem obimu, i kod drugog jajovoda? Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, nema razloga da se misli da su streptokoke ili lecenje antibiotikom iste doveli do pojave priraslica u jajovodu. Streptokokna infekcija se ne povezuje sa velikim rizikom od formiraja priraslica. Antibiotik ne utice na stvaranje priraslica. One se javljaju kod hronicnih infekcija, a ne nedavnih. Priraslice su ceste kod infekcija hlamidijom, mikoplazmom, gonokokom, mada kod predisponiranih osoba mozda mogu da ih izazovu i dr. mikroorganizmi. Menstruacija dolazi za cetrdesetak dana nakon intervencije. Ne moze tacno da se proceni kada ce da se javi. Pauza do naredne trudnoce je individualna, najmanje 3 meseca, kod vecine 6 meseci, a nekima je potrebno i vise da se oporave. Fizicki oporavak je veoma brz. Psihicki je sporiji. Kod nekih zena se javlja strah da ce vanmatericna da se ponovi. U principu radite na trudnoci kada osetite da ste spremni. Rano je da mislite o vantelesnoj oplodnji. Nakon jedne vanmatericne trudnoce veci je rizik da se ponovo javi, ali je moguca normalna trudnoca. Sve zavisi od toga kolike su priraslice i gde ce da dodje do oplodnje. Odlucite u konsultaciji sa vasim ginekologom koji ima uvid u nalaze. Ako se i ponovi vanmatericna trudnoca nece biti dramaticno kao prvi put jer ce se vise misliti na tu mogucnost. U medjuvremenu je jako vazno da se psihicki rasteretite. Setajte, bavite se nekim sportom ili se upisite na plesni kurs. Jedite vise svezeg voca i povrca, orahe, bademe, beli luk, jogurt, meso (piletina bez kozice, junece), posebno morske ribe, izbegavajte stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Ja sam pocela da pijem gluformin jer imam malo povisen insulin kao i jedan androgeni hormon...Radila sam ispitivanja u Visegradskoj,zbog policisticnih jajnika.Imam 19 god,i glavni problem su mi bubuljce zbog kojih sam i saznala za polic jajnike ..Zanima me da li gluformin moze da pomogne,jer se ja od njega osecam malaksalo,spava mi se,cini mi se da lose utice na mene,i danas sam odlucila da prestanem da ga pijem,popila sam malo manje od cele kutije...zanima me vas savet Hvala unapred

Postovana, nezeljena dejstva Gluformina su manje izrazena ako se lek pije za vreme ili nakon jela. Izrazenija su na pocetku terapije, a kasnije su blaza. Ako vam lek obara glukozu (izaziva hipoglikemije) pa osecate jaku glad uz drhtanje i preznojavanje doza je visoka. Primeceno je da Gluformin smanjuje insulinsku rezistenciju, posebno kod gojaznih osoba i time smanjuje rizik od pojave secerne bolesti, a kod gojaznih dijabteicara (tip 2 dijabetesa) olaksava regulisanje glukoze u krvi. Takodje je primeceno da smanjuje nivo androgenih hormona, a to za posledicu moze da ima poboljsanje tena. Medjutim, ima osoba koje su rezistentne (otporne) na delovanje ovog leka. Ako ne dodje do poboljsanja u prva dva do tri meseca terapije mala je verovatnoca da ce to da se desi kasnije. Konsultujte se sa endokrinologom i koznim lekarom. Bubuljice mogu da se lece i drugim lekovima. Ima istrazivanja koja pokazuju da Gluformin kod nekih zena sa policisticnim jajnicima moze da smanji rizik od secerne bolesti, da utice na regulaciju menstrualnog ciklusa i olaksa zatrudnjivanje, ali ne dovodi do izlecenja. Zbog policisticnih jajnika treba da odrzavate kilazu na normali, da budete fizicki aktivni, da se hranite zdravo (vise voca i povrca, a da izbegavate dosta masnu i slatku hranu) i da povremeno kontrolisete secer i masnoce u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovani, Moj osmogodisnji sin otezano mokri mlaz urina mu je jako tanak. Nisam sigurna pre koliko dugo mu se pojavio ovaj problem po detetovoj prici ima nekih 3-4 meseca. Cim sam primetila da je detetu potrebno 1do 2 minuta da mokri javila sam se hirurgu. Hirurg mu je uradio buziranje. Svakodvno mu je radjeno to 5 dana. Medjutim njemu se meatus stalno zatvara i pored buziranja. Doktor nam je preporucio hirusku intervenciju. Otisli smo kod drugog hirurga on nam je rekao da nema potrebe za tim vec da se svakodnevno buzira. U nedoumici smo sta da radimo i sta je bolje za dete. Interesuje me da li se buziranjem postizu neki efekti i koji vremenski period je neophodan da se sve normalizuje. Unapred zahvalna majka!

Postovana, vazno je da se utvrdi zasto je doslo do otezanog mokrenja. Najcesce je to posledica infekcije glavica i prepucijuma. Lecenjem infekcije stanje se normalizuje. Nekada je to posledica nasilnog povlacenja kozice preko glavica kod fimoze, otoka zbog alergije ili povrede prilikom pada. Nije verovatno da postoji neki uzrok koji se javlja kod odraslih (tumor, uvecana prostata). Pet buziranja je trebalo da resi problem. Lakse je da se uradi hiruska intervencija od svakodnevnog buziranja. Dete je veliko pa moze da se izjasni sta mu je lakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovanje, u unutrasnjem uglu oba oka, mi se tokom dana, 2-3 puta, nakuplja bela, sluzasta masa, u vidu loptice, da li imam razloga za brigu i sta je uzrok ovome?Hvala.

Postovani, zbog zapaljenja ili stranog tela u oku sluzokoza oka (konjuktiva) stvara malo vise sekreta koji se nakuplja u uglovima oka praveci takozvane drlje. Konjuktivitis je najcesca bolest oka. Izazvana je virusima, bakterijama ili alergijom. Kod vas je najverovatnije bakterijski konjuktivitis koji ne treba sami da lecite vec da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovani dr, moja sestra ima problem sa stitnom. Dg je struma nodosa i prelezana Bazedovljeva bolest. Ona ne uzima dugo nista od terapije, al uvijek su joj povisena antitijela na neke receptore kod stitnjace. Cvor-nodus (koloidno parenhimatozni) je oko 13x16 i jos malih kalcifikata. Ona nije mnogo zabrinuta oko toga, smatra da to nije nista, al mene brine ta njena ravnodusnost. Redovno ide na kontrole, ponekad bude nervozna. Kakva je to ustvari bolest prelezana Bazedovljeva i nodusna struma? Jeli opasno po nju? Hvala.

Postovana, vasa sestra se ponasa sasvim normalno i nema razloga da je nepotrebno plasite. Redovno ide na kontrole i to je sve sto treba da radi kod njene bolesti. Struma nodosa je najcesca bolest stitne zlezde. Nije teska i cesce se javlja kod zena. To je uvecana stitna zlezda u njenom slucaju na racun jednog cvora (kod nekih postoji vise cvorova i tada se bolest zove struma polinodoza). Kada su hormoni normalni u pitanju je obicna eutireoidna struma koja ne mora da se leci. Periodicno se prati da bi se videlo da li zlezda raste, kakav je nivo hormona i antitela. Eventualno moze da se koristi tiroksin da bi doslo do smanjenja stitne zlezde. To je neophodno ako je ona velika i vrsi pritisak na okolne oragane. Uvecana anti TPO i antitireoglobulinska antitela ukazuju na autoimuni tireiditis. Hormoni TSH, T3 i T4 su normalni i pokazuju da zlezda normalno radi. U ovoj bolesti moze da dodje do prolaznog uvecanja T4 (prelezana Bazedovljeva bolest). To je prolazno stanje nakon koga zlezda nastavlja normalno da radi. Lekovima moze da se uspori dalji rast cvora i zlezde u celini, ali ne moze da se smanji postojeci cvor. To nije nikakav problem. Prognoza bolesti je dobra. Ponekad posle dugog niza godina zlezda pocne da luci nedovoljno hormona tj. razvija se hipotireoza koja se lako leci. Da ponovim: sestra se adekvatno ponasa i tu ne treba nista da se menja, ne treba da brinete i da je nepotrebno plasite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2012.

Postovani dr, imam problem sa levim okom. Vec 2 meseca povremeno mi igra gornji kapak i to mi stvara neugodnost. Malo je prestalo dok sam uzimala B complex drazeje, mada je i tada treperilo, samo manje. Dok ne posetim ocnog lekara, molila bih vas savet sta da radim, od cega je to, jeli na nervnoj bazi? I imam posledice od egzoftalmusa zbog prelezane hipertireoze u decjoj dobi, pa mi oci nekad izgledaju ruzno i asimetricno ,ima li neki tretman da se to ublazi i jeli povezano sa tim titranjem oka? Unapred zahvalna!

Postovana, oko moze da igra zbog nervoze, stresa, preopterecenosti ociju, gubitka tecnosti i sa njom mineala (znojenje, proliv), veceg unosa kafe, pusenja, iritacije oka. Zbog egzoftalmusa treba da se misli na ritaciju oka, posebno ako se kapci ne zatvaraju lepo. Egzoftalmus je autolimuna bolest koja moze da se javi uporedo sa hipertireozom. Lecenje se uglavnom sprovodi kortikosteroidima i u domenu je ocnog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2012.

Postovani, pre izvesnog vremena sam imala jake bolove u donjem delu stomaka, cesto uriniranje i beli sekret. Stavljala sam svako vece tople obloge u slanoj vodi nekih 5 dana. Neko vreme nisam imala problema. Sada nemam bolove ali cesto uriniram i takodje mi se ponovio sekret. Da li je u pitanju prehlada ili... Da li treba da se javim urologu ili ginekologu? Unapred zahvalna

Postovana, javite se i urologu i ginekologu. Kod nekih zena sklonih upalama besike crevne bakterije lako nasele vaginu, a zatim mokracnu cev i besiku. Te zene imaju vise receptora na celijama sluzokoze mokracnih puteva za koje bakterije mogu da se zakace i da nakon prestanka lecenja upale neko vreme prezive i kasnije ponovo dovedu do upole. Osim toga ima ginekoloskih infekcija koje daju tegobe kao kod upale besike. To su infekcije izazvane hlamidijom, mikoplazmom i gonorejom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2012.

Postovana doktorka, hvala na prethodnom odgovoru. Nadovezala bih se na jos nesto sto ima veze sa spavanjem, kao da je kosmar u pitanju. Sanjala sam da sam dozivela zvucnu halucinaciju, pomeram kesu u snu i cujem glas koji govori "druga, druga" i shvatim kao da je halucinacija i prepadnem se, kao to mi je kraj, sad sam stvarno bolesna, i osecam da cu da se onesvestim od straha, cujem sebe kako vristim i probudim se. Imaju li sanjane halucinacije veze sa pravim, tj. mogu li se tako posmatrati? Ja se izvinjavam ako je pitanje glupo, jos sam pod utiskom sna i osecam ogromnu teskobu i uznemirenost zbog istog. Prvo sam osetila olaksanje, a onda se javio strah. Da li se na osobu koja je sanjala da halucinira gleda kao da je stvarno to uradila ili da ce joj se nekad desiti? Mnogo sam uplasena. Zahvaljujem

Postovana, halucinacije nisu ono sto vi sanjate ili sto mislite nakon budjenja da ste sanjali. Osoba koja je sanjala da halucinira nije stvarno to uradila niti je to znak da ce ih nekada imati. Teskoba i strah su simptomi anksioznosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2012.

Postovanje moje! Treba mi savjet jer zaista ne znam sta da radim...Imam problem sa zatvorom,rijetko imam stolicu,a i kada je imam jako je tvrda i suva.Trudim se da pijem dovoljno tecnosti i zaista se pridrzavam pravilne i zdrave ishrane.Svakodnevno uzimam psenicne zitarice uz laneno sjeme u jogurtu ali mi ne pomaze,samo mi stvara gasove i jako cesto imam nadimanje stomaka.Jedem dosta voca i povrca i trudim strah me je ici ljekaru,par puta sam bila i uglavnom dobijem neke kesice koje trebam da pijem u casi vode i to je to.

Postovana, uvek postoji razlog za zatvor. Mozda je vase debelo crevo duze od proseka pa vam treba vise truda da imate normalnu stolicu. Potrebno je da svakodnevno pesacite, da unosite najmanje 2l tecnosti. Sada zbog vrucine i vise jer tecnost gubite znojenjem. Kada naglo povecate unos zitarica, voca i povrca ili mekinja dolazi do nadimanja stomaka. Zato se ta hrana postepeno uvodi. Neophodno je i da izbegavate dugotrajno sedenje, da izbacite iz ishrane beli hleb i belo pecivo. Ako nemate zatvor oduvek, vec se nedavno javio morate da se javite gastroenteroligu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2012.

Dali inekcije gentamicin izazivaju osecaj jakog pecenja vagine kod lecenja eserihije koli i infekcija

Postovana, injekcije gentamicin mogu da izazovu poremecaj vaginalne flore i da zbog toga izazovu osecaj pecenja ili svraba vagine. Jedite vise jogurta, koristite neki probiotik i javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2012.

Imam 27 god, lecim se od stitaste zlezde vec 6 god Dg.Hipothyreosis obesitas Hasimoto trenutno pijem Eutyrox ( Letrox ) od 75. Planiram da koristim i tablete za kontracepciju Mercilon, pa neznam dal bi smela uopste da ih pijem ako vec pijem tablete za stitastu zlezdu i da li bi one uopste imale dejstvo na mene?

Postovana, sto se tice hipotireoze mozete da koriste hormonsku kontracepciju. Medjutim, ne mozete da sami da odredjujete terapiju. Javite se ginekologu, jer su neophodni pregledi da bise videlo da li smete da ih koristite. Na primer ne smete da ih koristite ako imate visok krvni pritisak, trombozu vena, poremecene jetrine probe, dijabetes... Pre propisivanja kontraceptivnih tableta uobicajen je obican ginekoloski pregled, a savetuje se i kolposkopsi pregled, analiza krvne slike i biohemija krvi sa faktorima koagulacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2012.

Postovani imam 25 godina. Pre 3 dana su mi se izgleda pojavili hemoroidi , pretpostavljam spoljni jel napipavam malu kvrzicu na desnom delu anusa, nema krvarenja. Prvi dan je bilo najbolnije , danas skoro da vise i ne bole ali je kvrzica i dalje prisutna. Zanima me kad ce se ona potpuno povuci. Hvala.

Postovani, hemoroidi su hronicna bolest. Izazivaju bol, svrab, osecaj nedovoljne ispraznjenosti nakon stolice i krvarenje. Ovi simptomi mogu da se jave i pojedinacno. U pocetku obicno nisu narocito izrazeni. Bol nije jak. Jak bol se javlja kod prolapsa i ukljestenja hemoroida. Prilikom defekacije hemoroidi se pomeraju. Unutrasnji mogu da izlaze napolje, a zatim da se manje ili vise vracaju. Zbog toga hemoroid koji se vidi ili pipa kao cvoric moze nekada da bude napet i veci, a nekada manji. Kad se pritisak u njemu smanji deluje kao praznjikava vrecica. To ne moze da se u potpunosti vrati tako da koza izgleda kao pre nastanka hemoroida. Dijagnozu postavlja lekar proktolog. Pri krvarenju njegov pregled je neophodan. Preventiva se sastoji u ishrani bogatoj vocem i povrcem i dijetnim vlaknima (integralni hleb, mekinje). Ishrana treba da bide takva da stolica ne bude ni previse tvrda ni prolivasta. Zatim izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje, kao i posao gde stalno savijate stomak. Nakon svake stolice se operite ili obrisite vatom namocenom u vodi. Koristite kreme protiv suljeva. Ibegavajte dosta zacinjenu i jako ljutu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2012.

Postovani, moja baba ima 70 god. pre 15 god. operisana je od karcinoma na materici. Februara prosle godine operisana joj je dojka, s tim sto nije odstranjena cela jer dr koja je operasala (inace veoma cenjena) smatrala je da to nije potrebno.I zracena je oko mesec dana sa prekidima, cisto preventivno tokom jeseni prosle godine. Oko januara ove godine bila joj je losa krvna slika i malaksalost ali su je nekim lekovima povratili.Juce na mamografiji nalaz je pokazao neko zadebljanje na bradavici. Ovo je diskutabilno ali sta mislite da li se ovo moglo dogoditi u svakom slucaju ili joj je doprineo stres i nagli gubitak tezine zbog iznenadne smtri dede pre 4 meseca.I kakve su sanse nakon jos jedne operacije.Hvala na misljenju.

Postovana, poznato je da depresija slabi imunitet pa time moze da utice na pogorsanje bolesti. Medjutim, vecina ljudi sa depresijom ne oboljeva od teskih bolesti. Poznati su neki faktori koji povecavaju rizik za nastanak tumora, ali uzrok bolesti nije poznat. Zbog toga neznamo da li je stres i nagli gubitak tezine zbog iznenadne smtri dede pre 4 meseca imao uticaja na zadebljanje bradavice. Nije ga izazvao, mozda ga je malo ubrzao pojavu. Prognoza bolesti zavisi od prirode promene koja se javila na bradavici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2012.

Veliko postovanje ! Najtoplije Vas molim za Vas odgovor i unapred Vam se zahvaljujem ! Na 7 dana pre resekcije tankog creva ( uklonjeno je 20 cm zbog priraslica,a sa 20 god. starosti suprug je imao operaciju slepog creva ) crevo je PUKLO i sadrzaj se razlio u trbusnu supljinu. Nakon 14 dana dobio je groznicu i temperaturu 39,pa smo odmah reagovali. U Urgentnom centru dobio je infuziju i terapiju da nastavimo sa antibiotikom. Nakon 7 dana temperatura se kretala do 37,7,da bi opet dosla na 38 i tada je hospitalizovan i sada je vec trecu sedmicu u bolnici. Dolaskom kuci nakon dve nedelje od operacije,a izvrsena je 12.06.2012.god. traju PROLIVI i dalje sve do danas. Ima edem nogu,a i stomaka. Vrsili su mu sve potrebne pretrage i primenili odgovarajucu terapiju,a koja je prema nalazima menjana,a neke ostale i iste,kao npr. da se spreci dehidratizacija. Doktor mi kaze,da sve ostaje na samom organizmu. Medjutim,prakticki DVA MESECA,organizam iz creva ne prima hranjive sastojke. Inace sam zavrsila biologiju na PMF - u u Zagrebu. MOLIM Vas,da mi ISKRENO odgovorite,koji su izgledi,da se izbori za zivot i sto bi jos TREBALO PODUZETI,da stanje KRENE NA BOLJE ? Donosim mu 2X dnevno DOMACU hranu DIJETALNU i IZMIKSANU,jogurt balans,Nutridrink. Za dijareju pije Bulardi. SVAKO DOBRO od SRCA Vam ZELIM !!!!!!!!!!!!

Postovana, perforacija creva i njene komplikacije su opasne po zivot. Medjutim, kada je preziveo najkriticniji period sada ne bi trebalo da se misli na los ishod. Suprug je pod kontrolom. Vi nosite dijetalnu hranu, koristi probiotik, nadoknadjuje se tecnost, a organizam ce da se izbori. Organizam koristi hranljive sastojke, samo u manjoj meri nego kod zdravog. Kada ozdravi nadoknadice izgubljenu tezinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2012.

Postovana, imam 23 godine i radio sam holter monitoring srca na 24h i otkriveno mi je da imam oko 13000 preskoka, ektrasistola ili nisam siguran kako se to tacno kaze. Ja se osecam jako umorno vec duze od dve godine, hronican umor... ali imam jednu da li je to losa navika ne znam i da li ima veze sa umorom i aritmijom...a neprijatno mi je da kazem bilo kome. Od malena cesto masturbiram... i u poslednje vreme, tacnije oko dve godine kao da sam posao zavistan na internet pornografiju i postao malo opsednut time i skoro svaki dan masturbiram... nekad iskontrolisem sebe pa uspem nekoliko dana ili nedelju dana da ne to ne radim ali nekako ne mogu da izdrzim. Nemam devojku i postanem vrlo lako i brzo stimulisan i reklamama sa strane sa normalnih sajtova i prizora iz svakodnevnog zivota, nalazim erotiku u njima i ne znam da li je to uzrok hronicnog umora i aritmije s obzirom da telu verovatno treba dosta energije da napravi spermu itd..? Kako da prevazidjem ovo? Molim vas, hvala na odgovoru.

Postovani, ceste mastrurbacije nisu uzrok aritmija. Uglavnom nisu ni uzrok umora, sem ako vi ne osecate krivicu zbog mastrurbiranja. Osecaj krivice je cesto prisutan zbog okoline koja uglavnom ima lose misljenje i zeli da ga kontrolise. Internet, sa i bez pornografije, dovodi do usamljenosti ljudi i smanjuje zelju za druzenjem u realnom svetu. Ne morate da se trudite da manje masturbiranje. To nastojanje moze nepotrebno da vam poveca napetost. Setajte se, trudite se da se druzite u realnom svetu, pa u tom druzenju cete naci devojku. Vecina mladica smanji masturbaciju kada ima redovne seksualne odnose. Neki pak i tada nastave sa masturbiranjem, ali se to ne smatra bolesnim. Ako vam mastrurbacija remeti kvalitet zivota, ako zbog nje upadate u nezgodne situacije na poslu i sl. javite se psihijatru ili psihologu. Zbog trosenja energije ne treba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2012.

Postovani ,Dali to znaci da moja zena ima poremecaj hormona posto je zadnju mens.imala roze svetle boje a test.za trudnocu pokazao negativ.?Sve do pre 3.mes.imala je normalne i redovne mens.Pojavio se problem ovako imala je braon mens nimalo obilnu ali trajla oko 4.dana,sledeca mens.joj je bila normalna cista krv crvene boje i trajala 3.dana sa (zakasnjenjem od 5.dana) i zadnja svetlo roze boje koja je trajala 2.dana i treci skoro da je i nije bilo (sa zakasnjenjem od 10.dana).GInekolog je na odmoru vraca je polovinom avg.dali postoji neki prirodan lek za lecenje hormona dali je moguce zena zatrudniti i kako ima poremecaj sa hormonima?Da napomenem ona se ugojila oko struka i radi trening na traci za brzo hodanje 1h.dnevno,dali osobe sa poremecajem hormona mogu oslabiti?Dali zena koja zeli da ostane u drugom stanju sme da radi ovakve vezbe? Nadam se da nisam zamoran sa ovim mojim pitanjima joji su za mene puno znacajni?Pitam se dali dr.opste prakse moze da ustanovi dali moja zena ima poremecaj hormona? Hvala i veliki pozdrav !!

Postovani, to je hormonski poremecaj. I kod zena sa jako urednim ciklusima nema ovulacije svakog meseca. Kod blazeg hormonskog poremecaja i bez lecenja moze da dodje do trudnoce. Kod ostalih je potrebno lecenje. Sa nekim hormonskim poremecajima se teze mrsavi, ali uz vezbanje i manji unos kalorija to nije nemoguce. Zena koja zeli da zatrudni moze da radi vezbe. To je cak i pozeljno. Umerena fizicka aktivnost, koja prija zeni povrcava sansu da dodje do trudnoce. Samo ekstremno naporno vezbanje, kao kod vrhunskih sportistkinja koje satima svakodnevno naporno vezbaju, dovodi do gubitka menstruacije. Supruga nesme da dozvoli da joj obim struka bude veci od 80cm, jer u tom slucaju ima veci rizik da dobije secernu bolest ili neku srcanu bolest. Lekar opste prakse upucuje endokrinologu ako smatra da postoji neki hormonski poremecaj. Lece se samo oni hormonski poremecaji koji znatno remete zdravlje, a kod polnih hormona ako je to uzrok steriliteta ili uzrok nepravilnih krvarenja koji dovode do malokrvnosti. U ostalih blazi hormonski poremecaji se ne lece. Raznovrsna hrana sa dosta voca i povrca povecava sansu da dodje do trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2012.

Postovanje, Na ultrazvuku su mi dijagnsticirali ZUCNA KESA UOBICAJENE DEBLJINE, PRESAVIJENA U VRATU SA MULJEVITIM SADRZAJEM. Sta to, narodski receno, znaci? Unaprted hvala. Jasminka Randjelovic

Postovana Jasminka, to je presavijena zucna kesa iz koje zuc ne moze nesmetano da otice. Zbog toga je zuc u zucnoj kesi malo gusca, lici na mulj. Nema kamena, nema ni zapaljenja sto se vidi po normalnoj debljini zidova zucne kese. Presavijena zucna kesa moze da izaziva bol. Zucna kesa moze da se ispravi. To se obicno desava pri promeni tezine. Sa malim mrsavljenjem moze malo da se spusti, sa gojenjem da se podigne. Naglo mrsavljenje moze da ubrza formiranje kamena u zuci. Zbog otezanog oticanja zuci veci je rizik da se formira kamen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2012.

Postovani, imam 26 godina. Pre desetak dana primila sam tri injekcije deksazona i pila presing tablete zbog alergije. Posto se alergija vratila posle prestanka dejstva injekcija, doktorka mi je prepisala lekove AERIUS i XYZAL pa me zanima da li ti lekovi mogu da izazovu izostanak menstruacije? Kasni mi tri dana, a na dnevnom ulosku sam primetila kao mali iscedak menstruacije. Takodje imam i predmenstrualne simptome, bol u grudima i stomaku. Zanima me i, ako je slucajno upitanju trudnoca, mada su male sanse, da li su ti lekovi opasni za trudnocu? Pozdrav

Postovana, taj iscedak verovatno znaci predmenstrualno krvarenje, sto bi znacilo da treba za dva tri dana da dobijete menstruaciju. Ove tablete ne remete menstrualni ciklus. Nije preporucljiva njihova primena u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2012.

doktore ako mozete hitno mi treba savet, ja sam radila ivf transfer u istanbulu sada zivim u beogradu trenutno sam u 11 nedelji trudnoce i blizanci su. primala sam terapiju do sada 2 puta dve tablete estrofem na dan i progesteron 3 ampule od 25 mg inekcije svako vece. ali od danas mije doktor javio da prekinem sa uzimanjem progesterona i estrofem tablete. pa vas molim dami date neki savet sta da radim jer receno mije da progesteron inekcije pomazu u odrzavanju trudnoce ali je doktor iz turske. pa neznam sta da radim

Postovana, organizam proizvodi progesteron, koji kao i ostali polni hormoni ima svoju ulogu u trudnoci. Prestankom unosa progesterona u obliku injekcija vi ne ostajetet bez tog hormona, jer ga vas organizam proizvodi. Uradite kako vam savetuje lekar koji vam vodi trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2012.

zelela bih da me posavetujete,posto nisam u situaciji da odem kod ginekologa,imam pojacan sekret neprijatnog mirisa,svrab i crvenilo koje me iritira,kao da me pece dok sedim,inace nemam nikakve smetnje pri mokrenju,da li mogu da koristim canesten vaginalete ili kremu,sta je bolje,ili nesto drugo,inace koristim caj od kamilice i sodubikarbonu za pranje. unapred hvala

Postovana, kod takvih tegoba je najbolje da se javite ginekologu. Ako je infekcija gljivicna Kanesten vaginalete ili vaginalna krema sa aplikatorima mogu da pomognu, dok obicna krema samo ublazava tegobe na spoljnim polnim organima. Sekret neprijatnog mirisa uglavnom ukazuje na bakterijsku infeciju ili mesovitu bakterijskogljivicnu. Najefikasnije lecenje ove infekcije se sprovodi antibiotikom po rezultatu antibiograma brisa i preparatima koji sadrze laktobacilus. Vagina odrasle zene je otporna na infekcije. Ona se javlja kod razlicitih bolesti i stanja koja smanjuju otpornost sluzokoze. To su na primer zapaljenje grlica i tela materice koje povecava sekreciju i utice na infekciju, smanjeno lucenje hormona estrogena koje menja gradju sluzokoze takodje joj smanjuje otpornost i pogoduje zapaljenju. Smanjenje estrogena se javlja kod smanjene funkcije jajnika, u klimaksu i postmenopauzi. Ostecenje sluzokoze tamponima i mastrurbacijom takodje moze biti uzrok vaginitisa. Secerna bolest (dijabetes) pogoduje razmnozavanju gljivica. Smanjenje opste otpornosti organizma, grip, prehlada i stres takodje mogu uticati. Zbog svega toga je neophodno da se javite ginekologu i da ne preduzimate lecenje na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: