Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovani doktore ! Moj problem je sledeci . Konstantna nadutost koja po nekad toliko potiskuje dijafragmu da mi stvara zestoke aritmije i ubrzan rad srca, podrigivanje, gasovi neprijatnog mirisa , konstantno zapusen nos , promuklost i osecaj kao da mi je nesto zalepljeno duz grla i jednjaka uz izbacivanje belicaste sluzi . Imam presavijenu zucnu kesu sa zadebljalim zidovima . Ispio sam terapiju protiv Helikobatera bez neke narocite promene za moje stanje . Godinam vec manje ili vise koristim Ranisan . Od antibiotika relativno povoljan uticaj ima Amoksicilin posto ga relativno cesto koristim zbog problema sa sinusima . Mada recimo 15 dana koriscenja antibiotika anulira samo jedna flasa piva i vrati me u prvobitno stanje . Zanima me sledece - da li je moguce da je zbog ceste upotrebe antibiotika i verovatno povremenog pada imuniteta doslo do prekomernog bujanja gljivice Kandida i da je ona uzrok svih ovih mojih problema . Na par sajtova sam citao o njoj i mogu reci da se opisani simptomi skoro u potpunosti poklapaju sa mojim stanjem. Ako mislite da je ona moguci uzrok - zamolio bih vas da mi preporucite CIME I KAKO SE LECI , KAO I DUZINU TERAPIJE , posto iz objektivnih razloga ( neoverene knjizica) nisam u mogucnosti da idem na detaljnije analize . Unapred zahvalan .

Postovani, vase tegobe jako lice na posledicu infekcije kandidom. Pregled stolice i bris nosa i zdrela na kandidu nisu skupi. Lecenje kandide zahteva upornost. Dijeta je obavezna, a veoma cesto i antimikotici. Duzina lecenja je individualna. Zavisi od pridrzavanja dijete, otpornosti organizma, poremecaja crevne flore, koriscenja antibiotika tokom lecenja kandide. Moze da traje vise meseci. Sto se tice piva, kandida ga obozava. Za dijetu i probiotik vam ne treba knjizica. Bilo bi pozeljno ponovno gastroenterolosko ispitivanje (da ne svalimo sve na kandidu). Sredite sto pre knjizicu, jer cete mozda morati da operisete zucnu kesu. Tako presavijena i hronicno upaljena moze da daje vecinu tegoba sa varenjem koje imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovana,u zadnjih 15-ak dana imam male neprijatnosti u testisima,nije bol (mozda vrlo blaga bol t.j. kao da su osetljiviji nego pre),vise kao neka "neprijatnost" prvo u jednom pa posle u drugom testisu.To traje dok sam ne zaboravim na to(gledajuci tv ili slicno), prestane pa onda sutradan opet se ponavlja.Verovatno je sve ovo bez veze, Napominjem da vec godinama imam na kesici malu "bubuljicu",(kao na licu one male bele potkozne bubuljice),koju sam pokusao da iscedim,kao na licu,ali je bol jak pa sam odustao.Dal to ima neke veze sa ovim "tegobama"?inace mi ta "bubuljica"ne smeta.Mozda samo "fantaziram". Inace trenutno pijem dovicin koji mi je lekar prepisao jer sam se nesto prehladio i skroz promukao,mozda ce ovaj lek i to da sredi,(mogu li ove tegobe biti izazvane ovom prehladom?)

Postovani, moguce da je isti virus zahvatio i testise, a moguce da je to neka druga infekcija. Javite se urologu. Ta bubuljica je verovatno zapusena lojna zlezda. Urolog ce vam reci da li je potrebno da se zbog nje javljate koznom lekaru ili je beznacajna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovani zelela bih da cujem vase misljenje. . . Suprug i ja smo u braku 2 god i 5 meseci, imamo dve devojcice 15 meseci i 4 meseca. Oba porodjaja su bila prirodnim putem ali u toku druge trudnoce, znaci pre nekih 6 meseci pojavilo mi se crvenilo na pol organu, svrab, peckanje, nadutost, pojacan sekret i na nekim mestima kao da je pukla koza i tu je jak bol. Tokom odnosa imam bolove a takodje me zanima da li je moguce da ako je u pitanju neka infekcija da to ima uticaja na mog supruga jer mu se pre malo vise od 3 meseca pojavio slican problem, pukotina na kozici na penisu i jak bol tokom odnosa. Doktor mi je prepisao vaginalete i hidrociklin mast ali ne pomaze. Molim za vas savet i strucno misljenje sta treba da uradimo i da li postoji neka mast za nas problem. Unapred zahvalni. . .

Postovana, suprug mora da se javi koznom lekaru koji ce mu odrediti terapiju. Ne mozete se izleciti kada vam on vraca infekciju. Vi se javite ginekologu (ponovo) moze vam promeniti terapiju po rezultatu brisa. U pitanju je infekcija koju vucete jos iz trudnoce, a sada je ima i suprug.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

POSTOVANI,IMALA SAM UKUPNO 4OPERACIJE POD ANESTEZIJOM,VADJEN BUBREG,POSLE 5G.CISTILI APCES NA TOM MESTU,SLEDI VANMATERICNA TRUDNOCA,A 2009 OPERISALA CISTU NA JAJNIKU,NAISAO EMBOL POSLE SAT VREMENA I CUDOM OSTADOH ZIVA,SAD JE ZUCNA KESA PUNA KAMENJA KAKVE SU POSLEDICE 4 ANESTEZIJE,I EMBOLIJE,SMEM LI NA OPERACIJU ,IMAM 42 GODINE,HVALA UNAPRED POZDRAV OD JEDNE IZMUCENE KOSOVKE.

Postovana, komplikacije anestezije mogu da se jave u toku operacije i u danu nakon nje. Stetno dejstvo anetezije se ne sabira. Ne moze vam sada skoditi anestezija koju ste imali ranije (bez obzira koliko ih je bilo).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Da li se smatra poremecajem ako sam dobijala menstruaciju na 28.dana,a poslednja 3meseca na 34.dan?Imam 30.god HVALA

Postovana, to se ne smatra poremecajem. Ne mora svaki ciklus da traje podjednako. Razlicite promene (stres, klima, ishrana) mogu da pomere menstruaciju. Trajanje ciklusa (34 dana) je jos uvek u granicama normale.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovani, imam 27 godina i kada sam radila hormonsku analizu, po uputu ginekologa zbog ciste na jajniku, dobila sam sledece rezultate: Prolaktin povecan, 562,96 - normalne vrijednosti 29,46-513,04, TSH povecan, 5,48 - normalne vrijednosti 0,47-5,01 T3, T4, Free T3, Free T4 u granicama normale, Anti TPO povecan, 16,5 - normalne vrijednosti do 12. Interesuje me da li ovakvi nalazi obavezno upucuju na poremecaj u radu stitne zlijezde i da li je moguce da je ovo samo trenutno stanje izazvano stresom, umorom itd. Napominjem da je moje opste stanje dobro, tj, da nemam simptoma koji su karakteristicni za poremecaje u radu stitne zlijezde. Unaprijed zahvalna.

Postovana, prolaktin moze biti povisen u stresu Nije svako povisenje prolaktina u krvi patolosko. Ono je normalno u trudnoci, dojenju, kod zena koje su se porodile u predhodnih godinu dana. Prolaktin je prolazno povisen prilikom stimulacije bradavica, u snu, fizickoj aktivnosti i seksualnom odnosu. Ovaj hormon je povisen prilikom koriscenja nekih lekova (fenotijazidi, butirofenoni, tioksanteni, metoklopamid, supirid, metildopa, rezerpin, estrogeni i opijati). Zatim je povisen kod tumora prolaktinoma i adenoma koji sekretuju hormon rasta i bolesti koje ostecuju hipofizu. Medjutim u tim stanjima je prolaktin obicno znatno povisen. Anti TPO su malo povecana i to moze biti uzrok zapaljenja stitne zlezde i TSH (kao posledica zapaljenja). To se ne bi moglo povezati sa stresom. Ako antitela ne rastu brzo stitna zlezda ne mora da smanji lucenje hormona T3 i T4 (hipotireoza) ili do toga moze doci decenijama kasnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovani ,imam balantitis uzrokovan iritacijom . Lekar mi je preporucio samo pranje mlakom vodom ili slane rastvore. Jel to fizioloski rastvor ili voda sa malo soli i jel se posle pranja sa tim ,perem sa obicnom vodom ili ne?

Postovani, mozete da kupite gotov fizioloski rastvor ili da ga napravite mesanjem 9g kuhinjske soli sa litrom vode. Tim rastvorom se perete i nakon toga ne ispirate obicnom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

ZDRAVO IMAM HIRURG MI JE KONSTATOVAO POCETAK KILE ODNOSNO MALO PROSIRENJE NA KANALU.ON KAZE DA NIJE ZA OPERACIJU A JA OSECAM JAK BOL I KAD MIRUEJEM.NEMAM IZOBLICENJE NA PREPONU NEZNAM STA DA RADIM DALI DA INSISTIRAM NA OPERACIJA.ILI DA UZMEM ORTOPEDSKO POMAGALO (BANDAZ) NE ZNAM DALI CE MI POMOCI MOLIM VAS ZA SAVET POZDRAV ILCO IZ MAKEDONIJA.

Postovani, ne mozete da se operisete, jer se kila mozda nece ni pojaviti. Bandaz se koristi kada se kila pojavi, kada je vidljivo izbocenje. Izbegavajte preveliko fizicko naprezanje i setajte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovana, u 12-oj godini zivota sam dobila bubuljice po celu, s godinama to je pocelo da se prosiruje po celom licu a onda i po ledjima.To su bile male bubuljice koje sam lecila svakakvim preparatima i donekle mi je pomagalo.Medjutim od 17-e godine ja vise nemam problema sa bubuljicama vec aknama.Trenutno se lecim Roaccutanom koji sam pila i prosle godine ali zbog leta sam morala da prekinem terapiju, sad se plasim da se ponovo to ne desi.Imam 20 godina i zabrinuta sam jer toliko godina imam taj problem i nikako da prodju, a ostaju mi oziljci.Da li mozda ishrana utice na to ili ne znam sta vec, ocajna sam i ne znam sta vise da koristim i da mazem jer nista ne pomaze, bila bih Vam zahvalna kad biste mi dali neki koristan savet.Hvala unapred!

Postovana, ne zna se pravi uzrok pojave akni i to otezava lecenje. Hrana nema uticaja. Nekada su odgovorni hormoni i stres. Delovanje hormona je znatno povezano sa psihom. Zato ocajavanje moze samo da pogorsa stanje. Idite koznom lekaru, sprovodite propisanu terapiju. Idite i ginekologu. Ako imate policisticne jajnike, njihovo lecenje je ujedno i lecenje akni. Znajte da akne u mnogim lucajevima prodju bez posebnog lecenja. Kozni lekar vam moze pomoci da se oziljci umanje. Glavu gore i lecite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2010.

Postovani,molim Vas reci te mi da li postoji sansa da sam trudna...naime,menstruaciju sam iamla 23.12.2009.god.,odnos sam imala 08.01.2010...mensruacija mi je kasnila i 29.01. sam uradila beta HCG-test negativan( vrednost 4.18) a onda sam dobila 01.02.2010.godine i normalno mi trajala 6 dana,uobicajnog krvarenja. Nesto sam se uspanicila,jer sam cula da mozes dobijati i kada si trudna.Da li je to istina? I da li je moguce na osnovu ovoga da sam ja trudna? Hvala unapred

Postovana, krvarenje koje se javlja u trudnoci je krace i dosta slabije od prave menstruacije. Da ste trudni test bi bio pozitivan. Kasnjenje menstruacije nije neobicno, desava se iz razlicitih razloga. Po vasem opisu se vidi da niste trudni.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: