Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 2.11.2009.

Postovani imam problem....Imala sam peting sa deckom,ali nismo spavali,znaci nije doslo do sexa,ali je njemu u jednom trenutku iz penisa pocela da izlazi nekakva vrsta muskog sekreta,i nakon toga mi smo posli da spavamo,ali ja nisam htela i mozda je usao samo 5 cm,ali do sexa nije doslo,niti do sperme,da li postoji mogucnost da sam trudna zbog njegove izlucevine?Unapred veliko hvala

Postovana, uloga sekreta koji se izluci nakon erekcije je da olaksa prodiranje penisa. U njemu se moze naci po neki spermatozoid. To moze teoretski dovesti do trudnoce, ali je verovatnoca da do nje dodje jako mala
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2009.

Postovani doktore, hvala na odgovoru, ali ja se nisam precizno izrazila. Nisam pila lekove protiv bakterije Heliobacter pylory. Ja sam koristila, prvo Famotidin i Cisap, zatim Controloc i kazite mi da li smem da dam krv na analizu da bih otkrila da li imam ovu bakterij ili i ovi lekovi smetaju za ove analize. Ja nisam iz Beograda i kod nas niko ne radi ispitivanje ureja izdisajnim testom, samo analize krvi pa zbog toga i pitam. .

Postovana, lekovi koje ste koristili ne ometaju test na Heliobacter pylori koji se radi iz krvi. Posto niste pili antibiotike protiv ove bakterije mozete da ga radite. Ako se bakterija dokaze sprovedite terapiju za njeno unistenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2009.

Imam 24 godine,i vec nekoliko godina mi se desava otprilike jednom u petnaestak dana da osetim mucninu,bol u zeludcu,i prilikom uzimanja hrane ponekad imam osecaj kao da cu da se ugusim na trenutak i to prodje za 2 dana.Sta bo moglo da bude?

Postovana to nisu tegobe koje bi ukazivale na odredjenu bolest. Neophodno je da se javite gastroenterologu. Tek nakon gastroskopije bi se videlo sta je u pitanju. Moze da bude bilo koja bolest zeluca i jednjaka, pre svega zapaljenje, ali moze da bude i obican poremecaj varenja dispepsija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2009.

Postovani, vidim da vam se ljudi obracaju uglavnom sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim tegobama, moja nije takva, ali se nadam da cete ipak odvojiti koji minut da mi odgovorite. Moj problem je, naime, estetske prirode. U pitanju su jako krive noge, u X, i stoga takodje ne tako lep hod. Imam 19 godina i pre dve godine sam imala manjih problema sa ahilovom tetivom pa me je pedijatar poslao kod fizijatra koji me je poslao u Ekovel gde sam kupila uloske za korekciju stopala, redovno sam isla na kontrole i zaista mnogo ispravnije hodam od kad ih koristim. Medjutim, problem krivih nogu je i dalje tu. Na jednom forumu sam procitala post jedne majke koja je pisala kako sa svojim malim detetom radi vezbe za ispravljanje (detetovih) krivih nogu koje joj je preporucio lekar, medjutim, kasnije nisam uspela ponovo da nadjem gde sam to procitala. Da li zaista postoje neke vezbe uz pomoc kojih je moguce ispraviti krive noge? Da li postoji ikakvo resenje mog problema ili bi mi bilo bolje da se pomirim izgledom mojih nogu? Hvala unapred

Postovana, efikasnost vezbi postoji kod dece. Kod vas je razvoj zavrsen. Izvesno poboljsanje moze da se postigne nosenjem ulozaka, a vezbe bi trebale da omoguce jacanje misica da bi mogli to poboljsanje da zadrze. Posavetujte se sa fizijatrom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.11.2009.

Postovani, imam 19 godina.Moje pitanje je vezano za fibroadenome.Od pre dve godine su poceli da mi se pojavljuju.Sada imam po dva u obe dojke.Idem redovno na UZ i kontrole kod hirurga.Najveci je oko 2 cm.Hirurg koji me pregleda savetuje operaciju,ali svaki put kad dodjem on odlozi operaciju za jos godinu dana,i tako evo vec dve godine. Pretpostavljam da je to zato sto se meni pojavljuju novi. Postoji nekoliko stvari koje me zbunjuju... Da li ja treba da dobijem neku terapiju,u smislu hormonske,posto mi je receno da je FA posledica neke neravnoteze hormona?Posto ako se meni iz nekog razloga javljaju novi,operacija i ne bi bila neko trajno resenje.Da li bi mozda bilo pametnije da ih ne diram,vec samo pratim? Hvala!

Postovana, fibroadenom dojke se odstranjuje onda kada se posumnja da se izmenio, da je tkivo u njegovoj sredini propalo (nekroza). To se desava kada dosta naraste. Tada u sredini tumora zbog njegove slabije ishranjenosti dolazi do nekroze. Zbog toga se javlja bol u cvoricu i on mora da se odstrani. U principu tumor se ne odstranjuje odmah, vec se prati. Jedan od razloga je taj sto se mogu javiti novi. Kod mladih devojaka se ne zuri sa operacijom i ne operisu se tumori manji od 2cm. Tumor inace jako sporo raste. U trudnoci se nekada taj rast ubrza. To je jos jedan razlog da se ne zuri sa operacijom. Ima logike da se razmišlja o hormonskoj terapiji koja bi se sprovela niskodoznim kombinovanim oralnim kontraceptivnim tabletama. Medjutim, efikasnost nije ispitana. Sa druge strane nije zgodno da ih pijete neprekidno do menopauze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2009.

Postovani Vec mi se treci put javlja ubrzan rad srca, obicno se desi poslije jela, nakon nekih 40-tak minuta. Pomaze mi setnja dok se ne smiri, a nemam nekih drugih tegoba kad mi se to javi. Pa ako mogu da znam u cemu bi mogao da bude problem, a uz to mnogo radim slabe aktivnosti.... Unaprijed Hvala!!!

Postovani, ubrzani rad srca nakon jela je obicno posledica hijatus hernije (zeludacna kila). Kod ove kile nakon jela, prilikom savijanja ili nosenja tesne odece, deo zeluca prolazi u grudnu duplju i remeti rad srca. Preporucuje se da se nakon jela malo proseta. Ako mirujete onda trebate da se nekako zavalite u fotelju tako da stomak nije savijen. Ako ubrzan rad srca dugo traje, pracen je drugim tegobama ili Vam smeta, javite se internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2009.

Postovani, Moj otac ima vec par dana ima otezano disanje poslije mokrenja.On inace ima kad se prehladi malo bronhitisa.I jos da kazem njemu je 79 godina nema nekih ozbiljnih zdravstveni problema.Jos ga duze vrieme muci neka navala vrucine.Osjeti je po cjelom tjelu a nekad mu udari u glavu.Bio je kod doktora kazu sve je uredu navodno psiha. unaprjed se zahvaljujem

Postovana, otezano disanje se ne povezuje sa mokrenjem. To se ne javlja ni kod ljudi koji po nekad imaju bronhitis. Kod coveka starosti vaseg oca, koji nema neke teze bolesti, navale vrucine su najverovatnije posledica promene na nervima koje nastaju sa godinama (neuropatija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2009.

Postovani htela bih da uradim test na bakteriju Heliobakteri pylori iz krvi, terapiju sam prekinula pre tri nedelje dali je to dovoljan vremenski razmak za test da bih dobila tacan rezultat.

Postovana, nakon terapije protiv bakterije Heliobakter pylori ne koristi se test iz krvi. On dokazuje prisustvo antitela protiv ove bakterije, a antitela postoje i posle unistenja bakterije. Koriscenjem tog testa bi se dobio lazno pozitivan rezultat. Koristi se test duvanjem , koji dokazuje aktivnosti bakterije u izdahnutom vazduhu. Zove se ureja izdisajni test.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2009.

Molim vas da mi navedete koji su simptomi Heliobakterije zeluca, sta sve pacijent moze da oseca. Hvala

Postovana, helicobakter pylori, moze da daje razlicite tegobe. Bakterija se srece i kod zdravih ljudi, ali i kod osoba koja imaju razlicite bolesti organa za varenje. Nije potpuno sigurno da li ova bakterija izaziva te bolesti kod osetljivih ili je samo prisutna, a covek bi tu bolest imao i bez nje. Znaci kod mnogih ne daje nikakve tegobe. Kod drugih ova bakterija daje simptome od strane bolesti organa za varenje koju ima (cir, gastritis, hijatus herniju, tumor). Obicmo se javlja muka, gadjenje, podrigivanje, gorusica i bol u casici. Ne moraju da budu prisutni svi ovi simptomi kod istog bolesnika. Dobro je izvrsiti iskorenjivanje bakterije zato sto ona ostaje decenijama u organizmu i moze ostetiti zeludac. Osim toga kod mnogih se nakon toga tegobe smanjuju. Ali i sama terapija kod helicobakter pylori moze da izazove muku, gadjenje i bol u zelucu. To je posledica nezeljenih dejstava lekova koji se koriste za unistenje bakterije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.11.2009.

Postovani, imam dete od 12g i vec mesec dana mu puca kozica iza uha tacnije tamo gde se nosi mindjusa da napomenem da on nema mindjusu.Mazala sam mu Pantenolom,Gentamicinom i bude jedno vreme sve u redu i posle ponovo pukne, molim vas za misljenje i savet sta da preduzmem.

Postovana, najbolje je da dete odvedete koznom lekaru, jer primenjena terapija nije dala uspeha.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: