Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 23.3.2012.

postovani,zasto mi se desava da mi cesto igra levo oko,pogotovo kad ga drzim onako poluotvoreno,inace takop je vec par meseci,desi mi se ponekad i svrab u ocima,ali naj vise me brine igranje oka.

Postovana "oko igra" zbog premora, dugotrajnog rada, nervoze i stresa... Igranje oka nije ocni vec psihicki problem. Moze da pomogne lek za smirenje (sedativ), setnja, dovoljno nocnog sna (7 do 8 sati), opustanje, slusanje muzike. U sustini treba fizicki i psihicki da se odmorite. Uz podrhtavanje oka ponekad se oseca i svrab. Svrab koji je posledica infekcije je intenzivniji, duze traje, pracen je osecajem bockanja, suzenjem, ujutru se javljaju krmelji ili su kapci slepljeni i nije povezan sa podrhtavanjem kapka. Konsultujte neuropsihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2012.

postovani,imam 3o godina,nedavno sam saznala da sam dobila hipotireozu,hashimoto.Dali mi mozete reci,i ukoliko se ona leci i redovno ide kod lekara ,sta ustvari bude kad neko ima hipotireozu,da li moze da oboli srce,pankres i sl,cula sam da i ako se leci da moze da izazove razne probleme.Pitala bih vas i u slucaju virusa,gripe,prehlade i slicno,kako ce se sad ponasati moj organizam,sta se ustvari menja u zivotu ko oboli od ove bolesti,da li je to teska bolest ili...pozz

Postovana, Hasimoto tireoiditis je hronicna bolest koja ima dobru prognozu. Bolest napreduje jako sporo, cak i kada se ne leci. Mnogi endokrinolozi smatraju da lecenje nije ni potrebno dok se ne razvije manifesna hipotireoza tj. dok tiroksin (T3 i T4) ne budu ispod normale. To sto postoji veci rizik da se javi i neka druga autoimuna bolest nije razlog za paniku ili ocajavanje, vec je razlog da se vise paznje posveti kontroli svog zdravlja. To znaci da se prema svom zdravlju odnosite onako kako se preporucuje i zdravim osobama, sto u Srbiji malo ko radi. Svi hronicni bolesnici treba da se lece pod nadzorom lekara ako dobiju grip ili prehladu, a ne da kupuju lekove na svoju ruku. To vazi i za Hasimoto. Preterana briga i strepnja vam mogu samo stetiti. Zivite svoj zivot, a ako se pojavi neka autoimuna bolest lecicete je. Ako ste gojazni normalizujte tezinu, budite fizicki aktivni i kontrolisite nivo secera i masnoca u krvi. Time smanjujete rizik da obolite od secerne bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2012.

postovani,pokusavam vec duze vreme da saznam sta mi se desava.Evo naprimer juros dok sam sredjivala kucu najednom u momentu mi dodje jako slabo,kao da nesto prostruji kroz mene trajalo minut dva i prodje,nekad trajeduze,nekad krace,kao neki talas slabosti me preplavio.to mi se desava vec dve godine,nekad cesce nekad redje,ne znam da je nesto sa hormonima,krvotokom ali zaista izgleda kao da ce me nesto strefiti.pozalila sam se lekaru a on samo slegno ramenima izgleda nezna koliko je ovo ne ugodno pa se nije ni potrudio da pronadje uzrok.Bojim se da ovo pustim ovako a da ne otkrijem na vreme pa ne predje u nesto gore.Posle toga ponekad mi bude sve ok,a ponekad me oblije znoj ili se pojavi nalet vrucine i velike malaksalosti i umora,a i vece slabosti.Inace imam ja i slabu cirkulaciju i puno hormona koji nisu uredu,a i hipotireozu.zanima me sta ovo moze biti i das li zaista moze biti opasno da me jednog dana bas nesto 'strefi'.jednom prilikom mi je jedan lekar,rodjak mojih komsija kad sam mu ovo ispricala rekao da moze biti i nesto opasno jer ako mi se desi da mi kroz krvne zile projuri jako krv zbog naleta hormona,moze doci do svacega,ali nisam ga pitala sta tacno.Molim vas vase misljenje o svemu ovome i sta po vama uzrokuje ovo sto mi se desilo i koliko moze biti strasno.hvala.

Postovana, misicna slabost, naleti vrucine ili preznojavanje mogu da budu posledica vece doze leka koji se koristi za lecenje hipotireoze. Slicne tegobe mogu da budu posledica klimaksa, ako ste u godinama kada se on ocekuje ili nesto mladji (prevremeni klimaks ili insuficijencija jajnika) ili su simptom anksioznosti. Javite se svom endokrinologu i ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2012.

Postovani dr, imam problem sa grickanjem noktiju jos iz decijeg uzrasta. Sad mi je 30 godina i dalje ne mogu da se odviknem od toga i sto je najgore i moj stariji sin gricka nokte. Znam da cete reci da nisam lep primer detetu, al ja jednostavno ne mogu da se odviknem od toga. Lepila sam i vestacke nokte i trajali bi 5-7 dana, a onda bi poceli odpadati i ja bi nastavila po starom. Stavljala sam i gorki lak i svasta. Inace, nokti su i od sebe tanki i krti i pucaju lako. Da bi mi kozmeticarka nesto uradila treba da budu veci da bi ih moglo nesto drzati. Ima li to veze sa psihom? Unapred zahvalna.

Postovana, grickanje noktiju je psihicki problem. Javlja se kao posledica psihicke napetosti. Zato tako treba da se leci. Idealno je da se uz pomoc psihijatra ili psihologa pronadje i ukloni uzrok napetosti. To nije uvek moguce. Ako je uzrok generalna napetost mozete grickanje noktiju da zameniti nekom drugom navikom koja ce vas smirivati. To moze da bude lupkanje prstima, koje istina nervira okolinu, zvrljanje po papiru, stiskanje loptice ili obruca za jacanje misica sake, brojanice, pijuckanje necega, grickanje sargarepe ili zvakanje zvake. Grickanje noktiju moze da bude i nauceno lose ponasanje (mozda je takvo kod vaseg sina). Tada deca nateraju sebe da prestanu da grickaju nokte ako im se drustvo podsmeva. U tom slucaju gorki rastvor za nokte moze da podseti da su prsti otisli u usta. Nema svrhe da grdite dete, vec razgovarajte i probajte da nadjete neko resenje koje ce pomoci oboma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.3.2012.

Postovani, imam 40 godina. Pre 3-4 meseca poceo sam da se bavim biciklizmom rekreativno vozeci i po 30 km na dan.Ali mozda posle nekoliko voznji osetio sam probleme u predelu predelu testisa i predelu izmedju tastisa i analnog otvora najcesce bi proslo posle nekoliko dana.Pre par sedmica sam vozio i opet se desila ista stvar.Otisao sam kod doktora koji mi je rekao da imam malu upalu i dao mi bactrim da pijem sedam dana.Upala je kako on kaze najverovatnije od voznje bicikla.Medjutim popio sam lekove koje mi je prepisao ali jos uvek imam neku vrucinu u levom testisu i levoj strani polnog organa koja nestaje ako se krecem i ne obracam paznju na to ali se vraca u odredjenim trenutcima u toku dana.Voleo bih da znam sta da radim i dali ovakav problem treba dugo da se zaleci.Hvala unapred na vasem odgovoru i na vasem utrosenom vremenu hvala!!

Postovani, na pojavu bola uticalo je neudobno sedlo. Pokusajte da nabavite bolje i vozite bicikl krace tj. onoliko koliko vam ne izaziva tegobe. Osecaj vrucine u tom delu je obicno posledica prosirenih vena testisa (varikokela). Varikokela uglavnom ne izaziva vece tegobe (bol, nelagodnost,osecaj vucenja). Retko je uzrok steriliteta i u tom slucaju se operise, kao i ako su tegobe velike. Kod voznje bicikla dosta je opterecena prostata. Moze da se javi bol ispod i iza polnog organa, kao i u donjem delu ledja uz blaze poremecaje mokrenja. Javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

postovani,da li mi mozete preporuciti neki preparat,prirodni,za ciscenje organizma.I imala bi jos jedno pitanje;30 mi je godina imam artrozu kukova i koksoartrozu kolena,kao i povremen bol u sitnim zglobovima sake,ramenima,laktovima za ovo jos nemam dijagnozu jer tek trebam da snimam a RF je za sad ok,posto u mojoj familiji ima reumaticara a ja imam i autoimunu bolest stitne,pa vas pitam sta da radim da radim jako me strah da kroz neko dogledno vreme mogu biti invalid i da necu biti sposobna da funkcionisem.Dok je sve ovo jos na pocetku sta da da uradim i sta mislite sta moze sa svim ovim da mi bude tj.kakve su otprilike prognoze.

Postovana, najbolji cistac organizma je hrana koja sadrzi dosta antioksidanasa. To je voce i povrce tamno zelene i narandzaste boje (uvek kupujte tamnije namirnice jer su vrednije). Ono sadrzi i druge sastojke koji vrse izbacivanje toksina. Teske metale eliminise koriander, ali i zeleno povrce. Za ciscenje jetre od masnoca koristi se shana sa manje masnoca, beli i crni luk, jogurt, a gojani moraju postepeno da smrsaju. Naglo mrsavljenje podstice aterosklerozu (masnoca iz jetre odlazi u zidove krvnih sudova). Za creva su povoljne kokice, semenke od tikve, limun, jogurt, zelno lisnato povrce. Ne postoji sredstvo koje na brzinu moze da ocisti organizam. Vaznije je da se zdravo hranite. Da svakodnevno imate po neku od pobrojanih namirnica. Pokretljivost cete da zadrzite (bez obzira da li dobijete neku reumatsku bolest ili ne) i da dobro funkcionisete i u dubokoj starosti ako budete dosta fizicki aktivni. Svakodnevno setajte, bavite se nekim sportom, jogom ili pilatesom. Ako dobijete reumatsku bolest treba da imate fizikalnu terapiju nekoliko puta godisnje i jednom banjsku, da svakodnevno radite vezbe i da setate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

Imam gerb hronicni nedavno sam saznao da imam i kandidu... protiv kandide koristim nistatis sprej.Moje pitanje dal bi pomoglo i dal bi smetalo da uzmem i propolis kapi posto su dobre kao antiseptik?i sto se tice uzine dok sam u skoli sta mi predlazete da jedem posto ni voce ni u pekari nista uzeti.

Postovani, za uzinu u skoli mozete da koristite pecivo od kukuruznog brasna. Ako ga nema u blizini skole mozete da ponesete od kuce malo kukuruznog ili integralnog hleba i jogurt. kandida je osetljiva na propolis. U borbi protiv kandide od suplemenata mozete da koristite jos kapsule sa acidobacilusom (probiotska kultura), vitamin C , B kompleks, cink i magnezijum (sumeci bez secera ili u obliku tableta), ekstrakt limunovih semenki, kaprilnu kiselinu i berberin (shaver), koji mogu da se nabave u prodavnicama zdrave hrane. Neznam da li je povoljno dejstvo propolisa. Lekovi za smanjenje zeludacne kiseline koji se cesto primenjuju kod GERBa idu na ruku kandidi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

postovani,kad setam a ponekad i u sedecem polozaju desi mi se nemogu da disem i da se borim za zrak to ne traje dugo ali me preplasi da nije nesto opasno...sta moze da bude uzrok,imam 33 god.

Postovana, kratkotrajni nedostatak vazduha je uglavnom posledica stresa. U stresu je potrebno vise kiseonika, covek ima osecaj da ne moze dovoljno da udahne, te dise brze i dublje. Kod srcanih bolesnika nedostatak vazduha se javlja pri naporu. Covek se brze zamara, zadise se i treba mu vise vremena da se odmori. Otezano disanje kod astme duze traje i najcesce se javlja ujutru, ali moze i pri naporu ili nakon udisanja dima, prasine, ostrih mirisa. Javite se svom lekaru, ali obavezno i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

postovani,imam devojcicu od 3 godine i kako je bila beba i dojila sam je od tad na gornjoj usni na sredini stvorio joj se mali kao baloncic i cim su joj malo suva usta ili se nasmeje to njoj pukne i raskrvavi se,onda je to i boli...da li ce to proci i sta raditi sa tim.

Postovana, to je normalan oblik usana. Nije posledica dojenja. Mazite devojcici usne grozdjanom mascu nekoliko puta dnevno, pre izlaska napolje obavezno. Vise puta dnevno mazite joj usne medom. Ne dozvoljavajte da pije gazirana pica i da maze usta karminom sto neke devojcice cine, dajte vitaminski sirup, integralni hleb. Medjutim, posto to duze traje neophodno je da dete vodite koznom lekaru i pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

Postovani,imam 29 godina i jako me brine moje raspolozenje.Od kad sam decu rodila.pre nesto vise od 4 godine,ne mogu nikako da budem kao pre.Dva tri dana budem ok,a desetak dana me uhvati neka tuga,briga,pa mogu reci i nostalgija kako deca brzo rastu i kako ce jednog dana otici od mene a ja imam utisak da to nebi 'prezivela'posebno sam vezana za cerku koja ima sad 4 godine,sto puta dnevno kaze da me voli,da sam joj slatka,lepa,stalno me grli,ljubi....ide ona u vrtic tako da nismo previse zajedno ali bas smo vezani....znam da je normalno i neminovno da ce jednog dana otici od mene ali ne znam kako cu to prevazici,i neznam zasto mi se to tako desava.Inace mi cesto opadne raspolozenje i udjem u neko svoje cudno stanje,ali pogotovo kad je lepo i suncano vreme,ja ga volim ali sto se toga tice bas sam tad u nekoj tugi i nostalgiji.Neki dan smo sa deco0m isli u sumu koja mi bas prija i celo prepodne sam bila super a onda me na jednom uhvatila tuga i svasta i zbog svega toga velika nervoza i bilo mi je bas lose i nikako nisam mogla da se povratim i da dodjem k sebi,ne znam sta se samnom desava,ne bi bas pila lekove zbog ovog stanja kod psihoterapeuta ne mogu a ne znam kako bi sama sebi pomogla.

Postovana, vasa tuga ili melanholija dugo traje i da ste mogli sami da je prevazidjete, bez strucne pomoci, to bi do sada ucinili. Javite se psihijatru i znajte ne lece se svi psihicki problemi lekovima. Javite se i ginekologu. Nekada su krivi hormonski poremecaji. Naravno da cete preziveti odrastanje i osamostavljivanje dece. Briga zbog toga nije normalna u vasim godinama. Treba da se trudite da budete uz decu, ali da ih ne sputavate u njegovom razvoju. Deca treba da imaju svoje drustvo, a da u roditeljima imaju podrsku, razumevanje i postavljanje jasnih granica. Deca treba da znaju sta smeju da rade, a sta ne. Bilo bi lose da im zdog svoje melanholije sve dozvoljavate. Deca kojima nisu postavljene granice su nesigurna i imaju kasnije dosta problema u zivotu. Oni ce probati da vas ne poslusaju, da traze nesto za sta misle da im mozda necete dati (testiraju vas), ali su mnogo opustenja ako tacno znaju sta moze, a sta ne moze. Ako sve dozvoljavate, dete se nece odreci toga, ali ce osecati da ne moze da se osloni na vas u teskoj situaciji. Ono smatra da vi nemate svoje misljenje, jer sve dopustate. Ako nemate svoje misljenje ne mozete ni da pomognete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.3.2012.

Postovani doktore, moja cerka ima 33 godine, i bukvalno od malih nogu /6 god/ima problema sa sekretom. Licno sam uvek je pratila i vodila na preglede i ispitivanja koja bi nam bila predlozena, ona je najzad pribegla dnevnim uloscima koji su jos vise pogorsavali stanje. Juce je htela uzeti ponovo papa test ali joj je receno da dodje sutra jer ima puno ugrusaka, iako je trenutno bila preko sredine menst. ciklusa. Svi dosadasnji pregledi i analize bili su u nekim normalnim granicama, to jest bez tezih dijagnoza. Iako je zelela trudnocu to se ni do sada nije desilo. Gde bi bilo najbolje da se javi, zivi u Beogradu. Unapred zahvalna.

Postovana, mislim da je najbolje da se javi u drzavnu ginekolosu ustanovu, sve jedno koju. Potrebno je da se sprovede detaljno ispitivanje cerke i supruga. On ce da se javi urologu. Dugotrajni vaginalni sekret prati ginekoloske bolesti (zapaljenja) ili nedostatak hormona zbog cega je sluzokoza vagine neotpona na infekcije. Hormonski poremecaj ne samo sto podstice zapaljenje vec moze da bude uzrok steriliteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2012.

suprug mi pije antidepresivni lek elicea a pojavili su joj se jaki bolovi u zglobovima i misicima pa pitam da li sme nesto protiv bolova da uzme tada.hvala

Postovani, uz lek Elicea ne treba da se pije Aspirin i drugi lekovi koji sadrze acetil salicilnu kiselinu, nesteroidni antireumatici (Brufen, Diklofen...), antikoagilansi (sprecavaju zgrusavanje krvi), Sumatriptan (koristi se protiv migrene), Tramadol (protiv jakih bolova). Ne sme da koristi alkohol i caj od kantariona (gospina trava). Treba da se javi lekaru. On ce da propise bezbedan lek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2012.

Postovani doktore, pre godinu dana dobila sam, na osnovu rezultata krvne slike i pregleda kod reumatologa dijagnozu: poliartritis seropozitiva, dobila sam savet u vezi ishrane i lek resochin 1x1, i pored toga ja sam samo posle mesec dana dobila drugi napad, otecen i upaljen zglob desne ruke, sve to je trajalo 3-4 dana, da bi zatim u jos kracem roku buknuo zglog leve ruke. Uplasena sam, jer sam cula da moze u isto vreme da se upale vise zglobova i da budem nepokretna s jakim bolovima. Kako da pomognem sebi da do toga ne dodje, i sta je najveci okidac za njegovu aktivaciju, da li je moguce da je moj stresni zivot doveo do toga. Koje analize bih uradila da budem sigurna sta da radim. Uporedo s ovom komlikacijom osecam da mi se vid muti i vidno polje prekrivaju neki razudjeni oblaci, konci i tacke, na spec. pregledu na klinicu u Novom Sadu dobila sam samo uputstvo da ako primetim crne tacke i svetlosne bleskove da se odmah javim, kapi koje sam dobila nisam ni uspela da pronadjem, inace imam kratkovidost od 18 godine, sad imam 57 godina ali nije nikad bila velika dioptrija, sa staroscu se smanjivala, trenutno je -1,75 i -2. Unapred zahvalna.

Postovana, to je hronicna bolest kod koje ne moze unapred da se predvidi tok i prognoza. Samo kod jedne trecine bolesnika bolest se zaustavi. Kod ostalih polako napreduje sa poboljsanjima i pogorsanjima. Deformacije zgloba su moguce, ali ako se lecite necete biti nepokretni, ukoceni i zavisni od tudje pomoci. Cak i ako se smanji pokretljivost nekih zglobova, fizikalnom i banjskom (balneo) terapijom mozete da povecate pokretljivost i umanjite tegobe. Slusajte savete reumatologa, budite pod njegovom kontrolom idite povremeno u banju. Osim toga sami ne treba da preduzimate nikakve analize. Dijagnoza vam je postavljena. Utesno je sto ste se razboleli u srednjim godinama. Stresan zivot moze da pogorsa postojece tegobe, ali nije bio okidac bolesti. Kako ce vam biti zavisi najvise od vas same. Ako dobro saradjujete sa lekarom, psihicki ste spremni da svako lecenje sprovedete bas kako vam bude receno, prognoza ce biti dobra. Nema mesta ocajavanju. Da ponovim nisu potrebne analize da bi bili sigurni sta da radite. Vi treba samo da postupate tacno kako vam se kaze. To sto ce se bolest ponovo javljati nije znak da lecenje nije uspesno. Jednostavno bolest je takva. Za oci postupite po savetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2012.

dokotore vec nekoliko dana cim pocne da pada mrak meni u temelnu glave pocne da bude tesko to nije bol nego kao neko probadanje po glavi osecaj neke toplote sve dok ne popijem brufen kada popjem brufen lakne mi malo sta ovo moze biti hvala

Postovana, novonastala glavobolja zahteva pregled neurologa. Nakon pregleda moze da se zakljuci sta je njen uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2012.

posotovani dokotre imam jedno pitanje za vas imam povecani srcani ppritisak vec mesec dana gornji pritisak mi je normalan ali donji sve se vrti oko 90 95 100 u toku kada se popne oko 100 osecam neki pritisak u grudima izmerim pritisak i ono 100 donji neznam sta moze biti razlog toga i sta trebam uraditi koja ispitivanja uradila sam ekg bio je ok ultrazvuk srca bio je ok nosila sam aparat neki 24 sata koji na svakih 20min meri pritisak i sada cekam rezultate sada vise neznam sta uraditi molim vas za savet inace imam 28 godina krupnija sam osoba pocela sam drzati dijetu da skinem malo kilograme ali me ovo dosta plasi od srcanog udara i te takve stvari hvala

Postovana, sacekajte rezultat. On moze pokazati u kojim situacijama vam raste krvni pritisak. Normalizacija telesne tesine cesto dovodi do normalizacije krvnog pritiska, tako da lekovi ne moraju da se piju. Povremeno nesto malo povisen krvni pritisak bez drugih faktora rizika ne moze da dovede do srcanog udara (infarkta). Osim hipertenzije, faktori rizika za infarkt su nasledje, povisene vrednosti holesterola i triglicerida, secerna bolest, pusenje, fizicka neaktivnost, gojaznost i stres. Glavni uzrok infarkta je tromboza koronarne arterije nastala zbog uznapredovale ateroskleroze. Ovo su faktori koji sa velikom verovatnocom vode ka infarktu kada se jave vise njih istovremeno. Na sve faktore rizika, osim na nasledje mozete da uticete, tako da nema razloga da ocajavate. Javite se internisti, smrsajte, izbegavajte stres, budite fizicki aktivni, izbegavajte masnu hranu, jedite vise voca i povrca, morske ribe, maslinovo ulje, orahe i bademe. Uz takav stil zivota, pod uslovom da su secer i masnoce u krvi normalne, vas rizik od kardiovaskularnih bolsti je minimalan. Kontrolisite nivo secera i masnoca u krvi i trudite se da budu na normali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.3.2012.

Postovanje, molim vas da mi date Vase misljenje o delovanju magneta na bolove u kolenu i koksatroze kuka dali ima neki efekat? i ako ima dalisu to posebni magneti posto imam u kuci neke kuglice < 26o kom< ali bas su jaki magneti smejuli se stavljati na telo? S postovanjem,i unapred hvala.

Postovana, magneti pomazu u sklopu sa ostalim procedurama fizikalne terapije, a ne umesto njih. Mozete kod kuce da ih koristite. Nabavite magnete koji su napravljeni za tu namenu, a ne one koje vec imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

Postovani, kao student medicine bila sam u poseti kabinetu za brahiradiopterapiju, nakon cega sam saznala da sam trudna. Tada sam bila 5/6 NG. Kolika je opasnost za plod? Molim Vas za misljenje i savet. Unapred hvala.

Postovana, niste bili izlozeni zracenju te nema opasnosti po plod. Osoblje u kabinetu je zasticeno od radioaktivnog zracenja. Samo je pacijent eksponiran. Ne verujem da bi vas pustili blizu pacijenta tokom snimanja. Van snimanja u radnoj okolini nema zracenja tj. postoji odgovarajuca izolacija aparata. Ako mislite da ste bili u nebezbednoj zoni konsultujte se najpre sa asistentom koji vas je vodio u obilazak, a zatim sa ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

postovana da vas pitam,otac moj ima jake bolove u ledjima,pocevsi od desnog bubrega i taj bol ide prema stomaku,posto je on seceras uradio je ultrazvuk,krvnu sliku i nista nije pokazalo,sve je u redu..posto je imao nezgodan pad,da li je moguce da toliko dana to boli,ziga,od tog..unapred hvala

Postovana, nakon pada moze da postoji bol desetak dana (ako je bilo hematoma). Bol koji se siri od slabina pema napred (prema stomaku) je tipican za bol kod eliminacije peska. Zatim ziganje moze da bude grc misica sto nije opasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

Postovani,imam 29 god.radila sam labaratoriju krvi i holesterol mi je 5,87,recite mi koliko je ta visin rizicna,i zbog cega nastaje holesterol,prilicno sam vitka,na visinu od 161 cm. imam 48 kg.da li moze da nastane na nervnoj bazi ili moram da povedem racuna o ishrani,i da se vise krecem,a inace imam hemangiom na jetri od 11 mm.pa neznam da li i to ima neke veze? Unapred hvala

Postovana, to nije narocito visok holesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti nije veliki. On je jos manji ako je takozvani dobar holeterol (HDL) normalan. Hemangiom je mali i nema uticaja. Psihicki faktor ima uticaja, kao i ishrana, nepravilna i neredovna. Ne samo gojazne, ve i mrsave osobe mogu da se hrane nepravilno. Holesterol moze da bude povisen zbog viska androgenih hormona, manjka estrogena ili zbog nasledja. Povecajte fizicku aktivnost da bi lakse normalizovali holesterol. Javite se internisti i nutricionisti. Dijetalna ishrana ne treba da dovede do mrsavljenja. Umesto masti iz crvenog mesa i mlecnih proizvoda unosite masnoce maslinovog ulja, morskih riba, oraha i drugih orasastih plodova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

Moj sin u toku godine imao dva puta infekciju sinusa,po receptu od doktora uzimao je antibiotike,za sedam dana bi mu bilo dobro.Posle zavrsetka terapije koja je trajala po deset dana,nastavlja da povremeno curi bela i ljepljiva slina.Nisam nikad to cula da je bela.Znala sam da moze biti zuta i zelena.U to vreme je i jezik vise bel nego obicno.Molim objasnjenje jer me brine.Hvala na saradnji.

Postovana, dugo nakon prestanka lecenja zapaljenja sinusa moze da postoji curenje gnoja (bela slina). Evakuacija sekreta moze da se pospesi unosom vecih kolicina tecnosti, ljute hrane (cili, paprika, biber, djumbir, ren) i pilece supe. Zatim su potrebni lekovi koji uticu na razvodnjavanje i pokretanje sekreta. Efikasni domaci lek sa takvim dejstvom je caj od crnog luka koji se pije vise puta dnevno po nekoliko gutljaja. Jezik je beo kada se unosi manje tecnosti no sto je potrebno, kao i kod gljivicne infekcije (kandide) koja se javlja zbog terapije antibioticima. Protiv kandide dobro deluje beli luk, limun, jogurt, zelje, blitva, kokice, semenke od bundeve.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

Postovani, interesuje me da li se HIV moze preneti ljubljenjem i preko sluzi koja izlazi iz penisa pre ejakulacije ? Naime, ako se ljubite sa jednom devojkom/mladicem i pri tome ste obuceni i kroz farmerke vidite da je ta sluz probila. A priblizite se suvise blizu devojci ili momku koji su isto obuceni. Ako dodje do trljanja penisa i vagine korz odecu ili penisa i penisa takodje kroz farmerke ? Jako sam zabrinut. Hvala unapred.

Postovani, HIV moze da se prenese ljubljenjem ako partneri imaju krvarenje desni. Ono se srece kod paradentoze. Ispoljava se stalnim ili povremenim krvarenjem desni tokom pranja zuba. Razliciti dodiri preko odece nisu nacin prenosenja HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.3.2012.

Postovani,operisala sam stitnu zlezdu pre cetiri godine.papilarni karcinom je bio u pitanju.Redovno sam radila analize i sve je bilo u redu.Sada sam dobila sledece rezultate:TSH-1.9 (0.4-4), FT3-5 (3.1-6.8), FT4-13.6 (10.1-24.1), TG-<2 (1.4-78). Anti-TGab-1.7 (<115).Primetila sam da mi je TSH ranije bio dosta nizi.Zanima me da li je to opasno i na koji nacin se,u mom slucaju,TSH moze "dovesti u red"?Da li moram da pozurim kod lekara,kod koga je trebalo da idem pocetkom maja?Hvala

Postovana, TSH je u granicama normale i ne treba da ga dovodite u red.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2012.

trudna sam 8 mesec imam svrab mrse narocito posle tusiranje sta bi to znacilo

Postovana, nije jasno sta vas svrbi. Pretpostavljam da je u pitanju svrab koze, jer se on javlja kod mnogih trudnica. Neprijatan je, ali nije opasan. Moze da se javi na celoj kozi ili na pojedinim delovima. Kod vecine trudnica najizrazenji je na stomaku. Izrazeniji je kada je koza suva. Verovatno pri tusiranju koristite neko sredstvo koje isusuje kozu. Mozete da koristite neku uljanu kupku ili da nakon tusiranja namazete neku masnu kremu ili bebi ulje. Mozete da mazete nekoliko puta dnevno. Trudite se da se ne cesate, jer tako jos vise iritirate kozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2012.

Postovani,imam zadebljanje na glasnim zicama,receno mi je da tu nema leka i da moram manje da pricam,da ne vicem(inace sam dosta glasna,pricljiva,mnogo vicem).Da li je to jedino sto moze pomoci i da li je zadebljanje opano?Hvala

Postovana, da bi sacuvali glasne zice potrebno je da naucite tehniku pravilnog disanja. Tome vas mora poduciti neki strucnjak. Prilikom udisanja treba maksimlno da izbacite stomak, a ne smo grudi. Tako cete imati dovoljno vazduha pri izdisanju sto vam omogucava da manje opterecujete glasne zice. Ne smete da pusite. Izbegavajte, koliko god je moguce, boravak u zadimljenim prostorijama, alkohol, kafu, gazirana pica, masnu i zacinjenu hranu. Svaka hrana koja izaziva gorusicu i podrigivanje nepovoljno deluje i na glasne zice. Ako imate gorusicu javite se gastroenterologu. Zadebljanje je otok glasnica. Moze da poremeti karijeru pevaca i dr. osoba koje profesionalno koriste glas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2012.

Postovana, imam 31g,sinoc mi se desilo nesto uzasno,pila sam sa drugaricom kafu,odjednom je pocelo iz cista mira da mi lupa srce,kao da ce iskoci,imala sam osecaj kao mi se koci vilica dok pricam i dok izgovaram slovo s kao da ne mogu,bila sam uzrujana,osecala sam kao da cu da se onesvestim.Pokusala sam da se pravim pred njom da mi nije nista,to je trajalo par minuta,ne vise od 5min.Posle sam popila 1 bromazepam od 3mg.Inace desavalo mi se to i ranije koje je trajalo duze-kada mi se cak oduzimaju noge,bilo je i gore,bila sam kod neuropsh. dala mi neke lekove koje nisam pila.htela sam sama da se izborim s tim jel sam citala da to sve ide iz glave,ali kad naidje taj osecaj onda mi nije lako.Dg je bila anksioznost i pocetak depresije.Ja se pitam samo nesto,posto mi je majka imala epi napade dok je bila trudna sa mnom,ja se sve plasim da mozda to nije anskioznost nego neka vrsta napada,jel je ona pricala da se cudno osecala pre napada.Da je anskioznost pa i nekako samo da nije epi napad iako ne izgubim svest.Ponekad osetim kad imam te cudne osecaje kao da osetim miris krvi u ustima,i ona je to osecala pre samog napada.Da li moze covek da dozivi epi napad a da se ne onesvesti?Da li je to kod mene anksioznost ili neka vrsta epi napada?To za majku nisam rekla mojoj dr pa mozda zato nije uzela to u obzir. Htela sam jos nesto da vas pitam jos,da li pre epi napada postoji neki predznak tj kao aura koja prethodi epi napadu,da li sam ja mozda imala tu auru a ne dobijem stvarno gubitak svesti?Koliko posle te aure sledi epi napad,i da li moze da bude bez gubitka svesti?Hvala vam

Postovana, tegobe koje imate su simptom anksioznosti. Pogresili ste sto niste krenuli sa lecenjem. Iako tegobe poticu iz glave treba da se lece. Anksioznost i depresija su bolesti kao i svaka druga bolest, gastritis, angina, reuma.... Kao sto je normalno da lecite te bolesti tako je normalno da lecite anksioznost, bez obzira sto potice iz glave. Neko vreme pre epi napada covek moze da bude anksiozan. To njegova okolina moze da primeti ako obrati paznju. I sam bolesnim moze, ali ne mora, da bude svestan da ce za dan dva da dobije napad. Epi napad je pracen gubitkom svesti. Kod dece moze da se javi redji oblik epilepsije bez gubitka svesti koji vodi u veliki epilepticni napad sa gubitkom svesti i grcevima. Da ponovim vasa anksioznost nema veze sa epi napadom. Javite se psihijatru, jer ako se ne lecite stalno cete se necega plasiti. Kad prestanete da se plasite epilepsije naici ce neki drugi strah. Kao sto ste se pred drugaricom pravili da vam nije nista tako pokusajte da se pravite i pred sobom.Govorite sebi da vam nije nista, da je to panicni napad koji ce ubrzo da prodje, da vam on ne moze nista. I zaista to su neprijatni osecaji, ali necete se onesvestiti, razboleti...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2012.

Imam 31 godinu i jos uvek dojim bebu koja ima 8 i po meseci. Jos na pocetku dojenja sam osetila od pazuha prema dojci nesto duguljasto tvrdo. Predpostavljam da se zacepio kanal. Masiranjem se to i smanjilo. Inace sam imala upalu te dojke jednom , a druge dva puta. Dugo nisam na to obracala paznju. Sada je to i dalje tvrdo, mislim da je i vise nego sto je bilo. Nemam nikakvih smetnji pri dojenju. Bojim se da masiram jer nisam sigurna sta je. Moze li to biti posledica upale dojke i zacepljenja?

Postovana, mlecna zlezda nije okrugla. Jednim delom ide prema pazuhu. Tu kao i u bilo kom drugom delu dojke moze da se napipa cista. Javite se svom ginekologu. Na ultrazvuku moze da se vidi ako postoji neka promena. Nema potrebe da masirate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.3.2012.

Nakon ultrazvucnog pregleda testisa utvrdjena mi je sledeca dijagnoza:testisi su homogene strukture,normalne velicine bez znakova fokalnih promjena.Epidimisi lijevi nesto voluminozniji i sa ise ipsilateralne strane naglasenija variokokela.Sa desne strane nema znakova varicelle niti hidrocelle.Nema znakova hidrocelle.Ja sam dobio jedan udarac u medjunozje i nakon odredjenog perioda mi je izasla kao neka kilica,ispod lijevog testisa ne na njemu i najvise zbog toga sam isao na snimanje da utvrdim da mi nije sto opasno,pa me interesuje dali je ova dijagnoza opasna po moju plodnost,jer imam 23 godine i dali je moguce da se na ultrazvuku koji mi je radjen utvrdi da ta kilica nije ne daj boze tumor-da li se to moze vidjeti.Mene ta kilica ne boli,niti se povecava njena velicina ali mi smeta kad sjedim u farmericama jer onaj slic po sredini tacno me pritiska na nju.Unaprijed zahvaljujem:)

Postovani, na ultrayvuku je uocena varikokela levo. To su prosirene vene testisa. Varikokela moze da bude uzrok steriliteta. Zbog prosirenja vena oko testisa ima mnogo krvi tako da se on suvise greje sto moze da poremeti stvaranje spermatozoida. Ako je varikokela uzrok steriliteta vrsi se operacija. Vrsi se i ako covek ima tegoba. Tegobe se ispoljavaju kao nelagodnost, bol, osecaj tezine ili vucenja. Nisu narocito izrazene i retko zahtevaju operaciju.Varikokela nije retka i vecina ljudi nema umanjenu plodnost. Ako brinete za svoju plodnost mozete da uradite pregled sperme tj. spermogram. Tumor moze da se vidi na ultrazvuku. Da ga imate video bi se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2012.

Postovani... U ponedeljak mi je cerkica izvadila sva tri krajnika i ugradila cevcice u usi. Ona se dobro oseca, ne zali se da je nesto boli preko dana, ali uvece kada legne i zaspi obavezno se budi i zali se da je bole usi. Dam joj febricet, malo se smiri ali to nije dovoljno da bi mogla mirno spavati. Zanima me da li je to normalno posle operacije da se desava ili joj mozda smeta sto spava na strani, pa to mozda povredi? I da li treba i kada poceti da se stavlja hidrogen u usi? Doktorka nam nista nije rekla, a na forumima vidim da se stavlja 2-3 kapi hidrogena. Unapre Vam hvala

Postovana, operacija je bila skoro tako da devojcica jos uvek ima bolove. Bol grla normalno zraci prema uhu. Bol je nekoliko dana nakon operacije slabiji, ali se zadrzava do dve nedelje (kod neke dece malo duze ili krace). Od 7 do 14 dana otpadaju bele fibrinake naslage sa krajnika (to nije gnoj vec naslage koje olaksavaju zarastaja). Ako tom prilikom dodje do krvarenja vodite dete lekaru koji je operisao. Na kontroli cete videti da li je sve u redu. U otpusnoj listi je navedena postoperativna terapija. Kada rana zaraste dete se potpuno normalno ponasa. Zbog ventilacionih cevcica devojcici nista nije zabranjeno. Samo treba da pazite da joj ne udje voda u usi. Ne smete da stavljate nikakvu tecnost u uho, sem ako joj ne propisu neke kapi. Prilikom kupanja treba da stavite detetu cepice u usi. Umesto njih moze da se stavi vata. Na obicnu vatu namazite pavlovicevu mast ili neku neutralnu kremu. Mast odbija vodu. Ispiranje uha vrsi usni lekar, a vi radite samo ono sto vam je receno. Napravite spisk nejasnih stvari i pitajte na kontroli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2012.

Postovani,mene zanima dali opsta anestezija moze imati uticaj na daljni rad srca pacijenta,tj.,dali opsta anestezija po bilo kakvim medicinskim studijama nakon 5-6 operacija moze uzrokovati promjene u radu srca,u toku daljeg zivota pacijenta.Koliko i dali vise opstih anestezija djeluje negativno na organe?

Postovana, tokom opaste anestezije moze doci do poremecaja ritma srcanog rada (aritmije), popustanja srcanog misica i zastoja srcanog rada. Ove komplikacije se sprecavaju preoperativnom pripremom bolesnika. Jednostavno receno ne dozvoljava se operacija osobama koje su takvog zdravstvenog stanja da mogu da se ocekuju komplikacije. Kod zdravih komplikacije su izuzetno retke. Komplikacije se desavaju tokom ili neposredno nakon anestezije. Kasnije se ne javljaju tj. anestezija ne uticu na zdravlje srca u buducnosti. Nakon anestezije potrebno je vreme da se covek oporavi (zbunjen je, dezorejentisan, moze da povraca, da oseca muku, bol u grlu, da kaslje...) pa se zato ne vrsi, ako nije neophodno, jedna za drugom. Ne postoji broj anestezija koje covek moze da ima tokom zivota, vec ih ima onoliko koliko bude potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.3.2012.

Postovani, moj otac ima 53 godina i unazad par godina ima jake glavobolje, skoro svakodnevne.Operisao je sinuse pre 10-ak godina, a danas mu je radjen skener glave, t.j.MDCT ENDOKRANIUMA i nalaz glasi:Komorni sistem je urednog polozaja i promera.Subarahnoidalni prostori baze i konvexiteta su prosireni, bez prisustva stranog sadrzaja.Visoko parietalno parasagitalno levo hipodenozna zona atenuacije likvora.U mozdanom parenhimu se ne vide druge patoloske promene.Mozete li da nam objasnite sta znaci taj nalaz i da li nesto iz tog nalaza moze da prouzrokuje glavobolje?Unapred zahvalni na odgovoru!

Postovana, za zakljucak je potrebno da se vidi snimak. Neurolog ce da vidi da li je nesto patolosko. Prostor izmenju mozdanih omotaca je prosiren, mozda zbog malog smanjenja mozga. Vazno da u tom prostoru nema stranog sadrzaja tj. necega sto tu ne treba da se nalazi i da se u mozdanom tkivu ne nalaze patoloske promene. Javite se vasem neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: