Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 27.11.2011.

Postovani,imam 30 godina i stvarno se mucim sa holesterolom,ishrana mi je po preporuci lekara i stvarno je maksimalno postujem,ali nikako da povisim onaj dobar holesterol,a onaj sto je los ili predje granicu ili je na gornjoj granici.Bojim se ateroskleroze,posto je imaju moji u porodici ali zaista nikako da sredim holesterol.Imam doduse i hipotireozu pa mi mozda i to zadaje problem sa holesterolom.Volela bi kad bi mi rekli kakve probleme moze da napravi hipotireoza,hashimoto i ako se naravno leci.Sta mogu ocekivati pod stare dane sa tom dijagnozom.

Postovana, nizak dobar holesterol pokazuje da vam dijeta nije dobra. Ishrana sa suvise malo masnoca snizava ne samo los, vec i dobar holesterol, tako da njihov odnos postaje nepovoljan. Vazno je da jedete dobre masnoce kojih ima u maslinovom ulju, orasima, bademima i morskim ribama (tunj, skusa, sardine, losos). Korisno je i da jedete jogurt sa manjim sadrzajem masnoce, mahunarke, mekinje, sitake pecurke, beli luk svakodnevno, da pijete zeleni i crni caj, dok slatko treba da smanjite. Ako lecite hipotireozu i normalizujete nivo hormona, moguce komplikacije se smanjuju. Ocekujte sve najbolje, ne strepite od buducnosti. Nizak dobar holesterol je samo jedan od faktora rizika za nastanak bolesti srca. Sam bez drugih faktora rizika ne moze da dovede do bolesti. Delujte na sve faktore na koje moze da se deluje. Korigujte ishranu. Verovatno unosite suvise malo masnoce, posebno malo pobrojanih korisnih masnoca. To uz stres ne deluje dobro na odnos dobrog i loseg holesterola. Ne dozvolite da imate visok krvni pritisak (tj. ako bude povisen lecite ga) i glukozu u krvi, izbegavajte stres, ne pusite, ne treba da pijete alkohol. Treba da budete fizicki aktivni. Da sumiramo: samo na nasledje ne mozete da uticete, na ostalo mozete. Bilo bi bolje da je dobar holesterol visi, ali vec ste dosta ucinili dijetom i uz njenu korekciju i izbegavanje stresa bice jos bolje. Ako ne bude uzimacete lek iz grupe statina. On deluje preventivno na bolesti srca i krvnih sudova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2011.

Postovani u spermokulturi dijagnosticira mi je e.coli u kolicini 250 000.nalaz spermograma ASTENOZOSPERMIJA, koncentracija spermatozoida 107 miliona/ml,progresivno brzo pokretni 9.5 %, progresivo sporo pokretni 21% i pokretni u mestu 5%.zanima me dali e.coli moze znatno uticati na pokretnost spermatozoida i dali zbog dobre koncentracije( 107 miliona)kao sto kaze moj urolog moze doci do zaceca prirodni putem.pijem antibiotsku terapiju i dali trebam koristiti vitamiski komplekse kao proxeed ili profertil?odakle dolaze bakterije u eakulatu, (iz prostate ili ??) i kako povecati imunitet da ne bi dolazilo cesto do infekcije.posle terapije planiramo i insemeaciju. hvala unaped

Postovani, genitalna infekcija je najcesci uzrok slabe pokretljivosti spermatozoida (astenospermije). Infekcija je nekada locirana na jednom delu mokracno polnih organa npr. u epididimu ili prostati, a nekada zahvata vise organa. Lecenjem infekcije pokretljivost spermatozoida se normalizuje cime je spontano zacece moguce. Varikokela i autoantitela takodje mogu biti uzrok astenospermije. Varikokelu cine prosirene vene testisa. Leci se hiruskim putem. Ako se pravilno hranite nije potrebna dodatna vitaminska terapija. Za poboljsanje spermograma potrebno je vise vitamina C (jedna pomorandza dnevno npr.) i E (orasi, bademi), selena (ima ga u belom luku) i cinka (semenke bundeve, zivinsko tamno meso, zitarice). Za jacanje imuniteta koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2011.

postovani doktore pre nedelju dana je pocela da me boli glava u ocima i onako pomalo je proslo;nakona toga su poceli neki tupi bolovi u rukama nemogu pesnice da stisnem cini mi se da me sve koske bole i u ledjima je bilo tako,onda je pocelo grlo da me boli prekjuce e juce i danas su mi se javili neki uzasni bolovi u ledjima,nemogu ni da sedim ni stojim,bolovi su neki tupi cini mi se da se sire oko bubrega pa gore visoko iznad grudi pa napred sa leve strane dojke i sve tako bolovi setaju cele noci sam drzala flasu sa toplom vodom ali nije mi nesto mnogo bolje mene je strah da nisu bubrezi inace nemam nikakve probleme druge oko mokrace nesto vezano i tako,glava me danas boli samo oko levog oka grlo mi je zatvoreno skroz molim vas za pomoc sta bi ovo sve moglo biti,i dali trebat otic na neke kontrole negde i sta trebam pit hvala vam unaprjed

Postovana, bol koja potice od bubrega javlja se u slabinama i spusta se napred i nanize (preko stomaka) prema preponama. Ne siri se navise kao kod vas. Tople obloge se drze 15 do 20 minuta. Duze je nepotrebno, a moze da bude stetno. Bolovi u ledjima i zglobovima mogu da se jave u sklopu nazeba ili samostalno. Popustaju ako vas neko izmasira ili se ugrejete. Najlakse mozete da se ugrejete toplim (ne prevrucim) tusiranjem, nakon koga legnete u krevet. Unosite vise tecnosti, pre svega toplu pilecu supu i corbu i tople cajeve (od belog sleza, anisa i komoraca). To lagano pijte ili jedite tako da sto duze deluju. Jedite voce i povrce zbog vitamina, zatim beli luk, jer deluje protiv virusa. Grlo utoplite oblogom npr. topli izgnjecen kuvan krompir zavijete u maramicu i preko toga stavite sal ili maramu. Grlo ispirajte cajem od zalfije, a nos fizioloskim rastvorom. Javite se svom lekaru posto vam tegobe traju vec nedelju dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2011.

Postovani,imam 33 godine i od pre 6 meseci dijagnozu autoimunuhipotireozu,lecim se ,pijem eutirox.Medjutim posto se ne osecam bas naj bolje,imam jos drugih raznih simptoma,bol u ledjima,zglobovima,mucnine,slabost.....lekar mi je dao da vadi krv.Radila sam kks,urin,stolicu,ast,alt,bilirubine,urea,kretin,holesteroli,gvozdje, ...i jos po nesto i sve je to ok.ali radila sam CRP I FIBRINOGEN,e to nije uredu,nesto su poviseni.Moj problem je kontrola tek za mesec dana a ja se brinem sta bi ovo moglo da znaci,da nije nedaj boze jos nesto autoimuno,recite mi kad su povisene ove dve analize na sta to ukazuje.pozdrav i zahvaljujem.

Postovana, poviseni CRP i fibrinogen ukazuju na postojanje zapaljenja u organizmu. Najverovatnije su posledica autoimune bolesti stitne zlezde tj.hronicnog autoimunog zapaljenja stitne zlezde koje imate. Ne moraju da ukazuju na drugu autoimunu bolest. Tegobe koje imate ne ukazuju na autoimunu bolest. Nisu specificne i mogu da se jave kod brojnih bolesti, ukljucujuci reumatske, degenerativne bolesti zglobova, bolesti organa za varenje (zbog mucnine)... Mogu da ih izazovu i stanja kao sto su dugotrajno sedenje, smanjena fizicka aktivnost, pad imuniteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2011.

Postovani, Vec odavno sam osetila na koski glave odmah iza levog uva,blize donjem delu uva(ta kost je opipljiva,kao da je malo izbacena napolje,tu se napipavaju zauske mislim kad se pregledaju,nadam se da ste me razumeli),kao neku kvrzicu,npr.velicine graska.Bude tu neko vreme pa nestane I tako par puta.Ne boli me,ali je cudno.Cudno je sto u poslednja 2 puta kao da je osetim odmah iza uva skroz u donjem delu gde se uvo dodiruje sa glavom(u samom cosku).Kao da se tu premestila.Prvo sam pomislila da je podkozna bubuljica,medjutim kada sam je malo pipkala pocelo je da me boli.Sada je ne diram,ali I dalje sam jako opterecena sta bi to moglo biti.Sada na koskici nema ispupcenja,ali je izgeda skroz iza uva.Osecam kao neki pritisak.Bojim se da nije nesto strasno.Kom specijalisti da se obratim? U napred hvala!

Postovana, to se povremeno uvecavaju limfne zlezde, kao reakcija na infekciju ili kontakt sa virusima ili bakterijama. Uvecavaju se deljenjem sopstvenih celija, nagomilavanjem zapaljenjskih celija iz krvi (leukocita) i izuzetno retko nagomilavanjem malignih celija, sto kod vas nije slucaj, jer se zlezde povremeno povlace. Moze biti uvecana samo jedna zlezda ili nekoliko susednih. Uvecanje ovih zlezda se javlja kao posledica infekcija u podrucju glave. To su najcesce angina, zapaljenje uva, sinusa, sluzokoze nosa, usta, a ne retko i ubodi insekata. Cesto se srece kod osoba sa alergijskim promjenama na sluzokozi gornjih disajnih puteva. Javite se svom lekaru. Nakon pregleda krvne slike on ce proceniti da li je potrebno da vas upucuje hematologu ili infektologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2011.

Postovani.Imam problem sa hemoroidima.Prije dvije god.se prvi put pojavio ali vratio se poslije 10 dana.Opet mi se vratilo ali evo vec traje pola godine.Ne znam sta da radim.PokuŇ°ala sam da vratim ali ne ide.Ne boli me i ne krvari cak i ne pecka.Ali mi strasno smeta i nerviram se svaki dan.Kako to da uklonim.Da li treba necim da mazem.I hoce li mi se ikada vratiti unutra?? Imam redovnu stolicu i hranim se zdravo.Molim vas dajte mi neki savjet ili uput kako da ih uklonim. Unapred zahvalna.

Postovana, ispadanje hemoroida je posledica olabavljivanja analnog sfinktera. U pocetku hemoroidi ispadaju tokom defekacije, ali se sami vracaju. Kasnije covek mora sam prstima da ih vrati da bi na kraju stalno bili spolja. U tom slucaju se iritiraju trenjem o ves ili cestim pranjem tako da su skloni krvarenju i gotovo stalno upaljeni. Kreme za hemoroide ublazavaju tegobe, smanjuju otok i zapaljenje, ali ne uticu na vracanje hemoroida. Analni sfinkter mozete da ojacate vezbama koje se sastoje u njegovom naizmenicnom stezanju i opustanju. To radite po desetak puta od jednom, a zatim to ponovite nekoliko puta tokom dana. Za uklanjanje hemoroida javite se hirurgu. Moze da primeni sklerozantnu terapiju, koja se sastoji u ubrizgavanju rastvora potkozno iznad hemoroidnih cvorova sto dovodi do njihovog nestanka. Za intervenciju nije potrebna priprema, lezanje u bolnici ni anestezija. Mogu da se uklone i termokauterom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

postovani,imam jedan problem koji se javlja samo kada je hladno znaci jesen i zimu.pri spavanju nocu ositim kako mi desna ruku utrne i boli od lakta do sake kada ustanem i razmrdam malo to prodze.preko leta to mi se nedesava.hvala unapred.

Postovani, uzrok trnjenja ruku tokom noci je najcesce pritisak na nerve i krvne sudove. Kada se razmrdate pritisak na nerv se gubi, cirkulacija krvise poboljsa. U misice dospe krv bogata kiseonikom, a eliminisu se toksini nagomilani zbog pritiska na vene. Medjutim, ako postoji neka promena na vratnom delu kicme (najcesce spondiloza) tegobe se javljaju i danju. Kostani izrastaji osteofiti vrse pritisak na nerve i izazivaju bol i trnjenje. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

zanima me da li kod hipertenzije pritisak mora da ti je konstantno povisen?u poelednje vreme ne mogu da spavam, imam lupanje srca(samo nocu),beonjace su mi svremena na vreme crvene, a pritisak mi je nocu pre spavanja 140/80,85 zavisi , dok je tokom dana normalan120-130/75,80.radila sam pre godinu dana i uz i ekg srca i sve je bilo ok , krvna slika pre 4 meseca je ok sem sto mi je fibrinogen bio povisena(5)ali su mi objasnili da je to zbog alergije koju imam na polen i grinje

Postovana, kod hipertenzije ne mora stalno da bude povisen pritisak. Normalno se tokom dana krvni pritisak menja, sto vazi za osobe sa normalnim i povisenim. Uglanom je nocu nizi nego danju. Nakon budjenja pocinje da raste. Da bi se procenilo stanje krvnog pritiska nosi se EKG hoter 24 casa. I sami mozete da procenite kakav je krvni pritisak. To je vaznije od merenja kod lekara, jer nekim ljudima pritisak skoci kada im lekar meri (hipertenzija belog mantila).Da bi utvrdili da li imate povisen pritisak ili ako ga imate koliki je, merite ga cetiri uzastopna radna dana, dva puta ujutru i dva puta uvece i belezite dobijene vrednosti. Pola sata pre merenja pritiska ne treba da radite nista fizicki, da ne pusite i ne pijete kafu. Zatim saberete sve vrednosti gornjeg pritiska i podelite brojem merenja. Tako dobijate prosecnu vrednost. Isto ucinite i sa donjim pritiskom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

postovani,htela sam da vas pitam dali je stetno ultrazvucno ciscenje zubnog kamenca i poliranje.mnogi su mi reklli da se ostetuju zubi posle takvog tretmana i kako se ta intervencija vrsi jer kod nas se samo tako cistio zubni kamen.hvala unapred.

Postovana, ultrazvucno ciscenje zubnog kamenca nije stetno. Naprotiv efikasnije je od drugih metoda, kojima se lakse osteti zubna gledj. Ciscenje kamenca se preporucuje jednom do dva puta godisnje. Druga stvar je sa izbeljivanjem zuba sto moze da osti gledj, nekada i desni. Da bi vam zubi bili lepi ne pusite, kafu pijte retko i opravljajte ih cim uocite mali kvar. Najlepsi su zdravi zubi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

Postovani doktore imam jedno pitanje. Radila sam Papa test mi je 3a GRUPA,SEKRET ISTO 3 GRUPA I NEŇ TO L-SIL(Bethesda class.). posto sam dobila nemogu sad ici kod ginekologa pa me interesuje sta to sve znaci. a pre toga mi je sekret imao cudan miris zato sam i isla da radim testove.unapred hvala.

Postovana, papa 3a grupa ukazuje na postojanje izmenjenih celija sluzokoze grlica materice. To je najcesce posledica infekcije te se njenim lecenjem stanje obicno normalizuje. Vi imate infekciju na koju ukazuje 3 gruva vaginalnog sekreta kao i prisustvo sekreta neprijatnog mirisa. Morate da se javite ginekologu. Nakon menstruacije infekcije je izrazenija te cete verovatno primetiti da je miris opet neprijatan. Nalaz Papa 3a grupe zahteva biopsiju grlica i kolposkopiju. Nakon dobijenih rezultata lekar ce da odredi nacin lecenja (laser vaporizacija, konizacija)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite u cemu je razlika izmedju rastvora Rivanola i Povidon joda, sta su indikacije/kontraindikacije za koristenje jednog, odnosno drugog.Hvala!

Postovana, slicnost rastvora Rivanola i Povidon joda je u tome sto su oba antiseptici. Znaci sprecavaju razmnozavanje mikroorganizama. Primenjuju se na kozi, sluzokozi i oko rana. Ako se primenjuju u jacoj koncentraciji ubijaju mikroorganizme i nazivaju se dezinficijensi. Povidon jod deluje na mnoge mikroorganizme (bakterije, gljivice, amebe, viruse, spore) i veoma je efikasan. Ne koristi se kod osoba alergicnih na preparate joda. Kod njih se primenjuje Rivanol. Rivanol ima nesto slabije dejstvo na gljivice i viruse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

Postovani ,sad sam na vasem sajtu procitala clanak o autoimunim bolestima i infekcijama.Ja imam hashimoto i sta da radim kad dobijem infekciju,i nije mi bas jasno koje su infekcije opasne da li sve ili one jace.Molim vas pojasnite mi to malo.

Postovana, nisu sve infekcije opasne i nisu uvek opasne. Lakse se dobijaju i imaju tezi tok ako se jave tokom imunosupresivne terapije. Imunosupresivna terapija se ne primenjuje kod svih osoba sa autoimunim bolestima, vec samo kada drugi nacini lecenja ne daju pozitivan efekat. Takodje se ne primenjuju neprekidno. Nisu sve infekcije podjednako opasne. Posebno su opasne infekcije koje se dobijaju tokom boravka u bolnici (intrahospitalne infekcie), jer su izazvane mikroorganizmima otpornim na lekove. Oboleli od autoimunih bolesti ne treba da se lece sami, vec moraju da se jave lekaru. Ne treba da koriste lekove na svoju ruku. Istina to vazi i za ostale bolesnike, ali za autoimune posebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

Postovani, nedavno sam bila izlozena promeni klime...vrlo brzo javio mi se bol u grlu-grebanje, zapusen nos i pojacana sekrecija iz istog, gutala sam grudve gnoja, interesantno je da nikom u svom okruzenju nisam prenela, konkretno svojim bliznjima, pa se onda i pitam da li je virus, takodje sve ovo pratio je prilicno uporan suvi kasalj koji jos uvek traje(a pijem sirup od belog sleza) zelim da spomenem da ja s vremena na vreme pomalo kasljuckam (uglavnom cini mi se nocu a ranije sam nekako to primecivala ujutru), samo ovo je sad intenzivnije, reci cu i to da sam se pre nesto vise od dva meseca porodila- carski rez, opsta anestezija, posto ja zivim u inostranstvu radila sam krvnu analizu na tuberkulozu, rekli su mi da je normalno nemam ali mi je doktorka rekla da imam neku povisenu vrednost, jos jedan bitan podatak nisam nikotinski zavisnik.Molim Vas da mi pomognete, plasim se da nije u pitanju ono najgore kad su pluca u pitanju, ima li po Vama osnova za strah?Srdacan pozdrav i unapred hvala na Vasem odgovoru!

Postovana, to sto se okolina nije razbolela znaci da imaju jaci imunitet, a ne da je kasalj posledica tumora koga se plasite. Javite se spec. ORL. Suv kasalj moze da bude posledica slivanja sekreta zadnjim zidom zdrela sto se obicno javlja kod osoba koje imaju alergijski rinitis. Od takvih osoba okolina ne dobija kijavicu. To sto niste nikotinski zavisnik ne znaci da ne trpite zbog duvanskog dima i nikotina. Ako vi povremeno pusite ili boravite u zadimljenim prostorijama gde se pusilo to moze da bude uzrok nadrazajnog kaslja. Takav kasalj moze da ukaze na alergijsko zapaljenje zdrela. Te osobe lako kaslju pri delovanju nekih iritanasa kao sto su aerozagadjenje, mirisi, dim, sprejevi, osvezivaci vazduha... Ako ORL ne nadje problem sa grlom i nosom uputi ce vas pulmologu. Nejasno je na kakvu povisenu vrednost mislite. Inace je dobro sto nemate tuberkuloza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2011.

imam povisenu temperaturu 2 godine, za koju se jos uvek ne zna razlog! Od pregleda isao sam kod infektologa, kod hematologa, endokrinologa,i nterniste....... nalaz ultrazvuka stomaka uredan, rtg pluca uredan, laboratorijske analize na pocetku sam imao blago povecane limfocite, sada laboratorijske analize su apsolutno uredne, kks uredna, se uredna, crp uredan, ast, alt uredan, imunoglobulini uredni, reumatoidni faktori negativni, imam prelezanu mononukleozu, ali analize za nju su sada uredne, imam niske titre na koksaki, ne prelazi 16, negativne analize na hiv, hepatitis b, c. hormoni stitne zlezde uredani, na ultrazvuku vrata nema uvecanih limfnih cvorova, bris grla, nosa uredan, urunokultura sterulna, nalaz urologa uredan.!!! U pocetku temperatura je isla do 37 s 5,sada mi je 36,9 do 37! Molim za savet!!!! Unapred zahvalan

Postovani, uradili ste sve moguce preglede i nije nadjeno nista patolosko. Verovatno je bila u pitanju neka virusna infekcija. Medjutim, sada su limfociti normalni, temperatura takodje. Jedino sto treba da uradite je da preduzimate mere u cilju jacanja imuniteta. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2011.

Postovani, imam dete od 3 i po godine i pitanje u vezi nj. Smatram da je moje dete ponekad razmazeno i tvrdoglavo. Najveci problem je sto napad besa ne ume da kontrolise, tada on baca se na pod i udara glavom o pod i plasim se da se nekad ne povredi kad ja nisam tu. Dali bi ga u vrtic, al nema mesta, jer zivimo u malom gradu. Ne znam sta da radim, nekad ga pustim da se istutnji, al on opet po svom. Najgore je kad dobije napad besa na ulici, blam me pred ljudima i svi misle kako ne umemo da vaspitamo dete. Plasimo se da se ne povredi i da mu u kasnijem zivotu ne ostane posledica samopovredjivanja.

Postovana, napadi besa su neizbezan deo razvoja deteta. Javljaju se kod dvogodisnjaka, dok su sa cetiri godine retki. Vase dete bi vec trebalo da ih prevazilazi. Veliko je, moze svoja osecanja da izrazi verbalno i da razume vas stav prema besu. Deca koja imaju intenzivne emocije imaju i intenzivne napade besa. Frustracija se nagomilava i treba mu ventil da se isprazni. Zato dobija napade besa. Ako mu ti izlivi donose neku korist on se nece odreci te privilegije. Zato mu nista ne popustajte da bi sprecili napad besa ili zato sto ga je upravo imao. Kada vidi da nista time ne dobija, prestace. Uz to veliki je i vidi da vi i drugi ljudi to ne odobravate. Ako mu popustate dobicete dete koje vas kontrolise svojim besom. Kad dobije napad besa ignorisite ga, bez obzira da li se to desava u kuci ili napolju. Nastavite sa poslom koji ste obavljali, samo pazite da se ne povredi. Kada vidi da nema koristi od besa dici ce ruke. Ako je uporniji nastavice i to kod neke dece moze da traje jako dugo. Pustite ga neko vreme da besni, a onda ga pozovite da radite nesto zajedno. Dete ce jedva docekati da prekine da besni, a da to ne izgleda kao da je popustilo. Samo ne treba da ga pozovete da radite ono sto sin zeli da iskamci besom, vec nesto drugo. Efikasno je da izadjete iz sobe kada pocne da besni. Kazite da morate da idete i da cete se vratiti kada zavrsite posao. Kada odete dete vidi da nista ne moze da postigne i preda se. Ne dozvolite da vas zadrzava i da ga moljakate da prestane da place. Dete je spokojnije kada mu postavite granice, kada zna sta moze, a sta ne moze. Ako ste popustljivi on ce stalno terati svoje, ali mu nece biti lako. Ako sad odjednom branite nesto sto ste mu dozvoljavali samo da ne bi besneo, on ce jos neko vreme da pokusava to da dobije besneci, ali kad vidi da nema pomoci popustice. Ni detetu nije lepo sto besni, ali vidi da je to korisno, posto popustate. Ako i sami pobesnite kad on to radi saljete mu losu poruku. Zakljucice da je normalno da se tako ponasa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2011.

Postovani,rodjak me je zamolio da Vas pitam koliko je opasna pojava krvavih stolica u slucaju svraba analnog predela koji je izazvan pojavom hemoroida i sta treba on treba da uradi ukoliko se takve stolice pojave.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, osoba koja ima hemoroide moze da ima i rak rektuma. Prisustvo jedne bolesti ne iskljucuje drugu. Zato kod krvarenja treba da se javi proktologu. Pregled pokazuje da li su prisutni samo hemoroidi, sto je cesce ili krvarenje potice od tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2011.

Dobar dan.. Imam 30 godina i majka sam jedne preslatke bebe.Nikad pre trudnoce nisam osjetila ove tegobe ali nakon porodaja su sve cesce i cesce.U lijevom predjelu tijela tocnije u predjelu srca stalno osjetim neku tihu bol,ponekad i jako bol koji drzi par sekundi i stane, cesto mi prede bol kroz lijevu stranu i stane mi tu u predjelu srca imam osjecaj kao da mi srce nije u redu,,Kada sam imala porodaj i poslije nekoliko puta su mi doktori stavili aparat da provjere rad srca samo su mi uvideli da mi srce ubrzano kuca , daje veci broj otkucaja,,ali su rekli da je normalno nakon porodaja,,otad mi se javio taj bol,,cesto mi se javi kad duboko udahnem,,,Ta lijeva strana kao da mi je teska onako osjecam neku tezinu i cesto mi bol prede u lijevu stranu vrata,,,,,Da li mi mozete odgooriti sta bi to moglo da bude i svi ovi moji simptomi kojoj vrsti bolesti pripadaju ,,dali je problem sa srcem ili pak neka smetnja kod organa za disanje...Unaprijed zahvaljujem

Postovani, bol koji opisujete nije tipican sa srcani tj. bol kod angine pektoris i infarkta. Srcani bol je obicno isrovociran fizickim naporom, stresom ili hladnocom. Ima karakter stezanja, pritiska, cupanja ili zagusivanja. Siri se u levu ruku, rame ili vilicu. Nekada bol moze da bude lokalizovan na netipicnom mestu: izmedju lopatica, u ramenu (cedce levom), u casici ili samo u laktu. Traje od minut do 10 minuta, retko do 20 ili vide. Obicno prestaje posle uzimanja tablete Nitroglicerina i odmora. Uz bol se oseca slabost, obamrlost i strah. Bol u levom delu grudnog kosa koji ne potice od srca moze nastati zbog zapaljenja medjurebarnih zivaca ili misica, zbog nadimanja u stomaku, promena na grudnom kosu (spondiloza), deformacije grudnog kosa, dugotrajnog sedenja. Bol u grudima koji se pojacava pri savijanju glave unapred potice od spondiloze vratnog dela kicme. Bol u grudima plucnog porekla je pracen kasljem. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2011.

Na ehokardiografskom pregledu mog sedamnaestomesesnog sina kardiolog pedijatar je konstatovao prosirenje koronarnog sinusa u koji se uliva vertikalna vena. Lekar je predlozio kontrolu za godinu dana. S obzirom da nije bio recit, mozete li mi objasniti sta znaci nalaz, ima li razloga za brigu? Treba li na nesto da obratimo paznju?

Postovana, kod mnogih osoba postoji prosirenje pojedinih krvnih sudova. To je uglavnom aneurizma tj. vrecasto prosirenje krvnog suda. Kod vaseg deteta je uoceno prosirenje na venskim krvnim sudovima koji vode krv iz srca u desnu pretkomoru. Znacaj prosirenja je u tome sto sa godinama moze das se povecava uz istanjivanje zida sto dovodi do pucanja krvnog suda. To je posebno opasno ako se javi na krvnim sudovima mozga ili aorte. Doktor nije uocio nikakvu anomaliju na srcu sto je dobro. Zeli samo pracenje, da bi video da li ce da se menja. Preventiva se sastoji u zdravom zivotu. Ne dozvolite da se dete ugoji, da pusi i pije alkohol, jer su to stvari koje nepovoljno uticu na zdravlje krvnih sudova. Ishrana treba da bude bazirana na vecem unosu voca i povrca, morske ribe uz izbegavanje masne hrane. Ako sin tokom zivota dobija dijabetes, povisen krvni pritisak ili povisene masnoce mora ozbiljno da se leci i da dijetalnom ishranom i lekovima normalizuje ta stanja. Naviknite dete da jede beli luk i dosta paradajza i da bude fizicki aktivno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2011.

Hi, Imam jedno pitanje samo. Nisam isla doktoru, j imam kao malu izraslinu (guticu)na laktu veoma cudno,ne boli me ali pocinje da mi smeta. Pitam se od cega to nastaje i jeli opasno,brine me sto je na samom prevoju desne ruke i to unutra ne spolja ,neznam jeste li me razumjeli nadam se :)).Znam da mozda nije dobro jer mi je jedna doktorica rekla da je na jako losem mjestu i da bi bilo rizicno to dirati.Da li to raste ili ce mi blokirati prevoj ruke mamlo se plasim.Hvala unaprijed..... Edina,

Postovana, taj izrastaj je verovatno lipom, benigni tumor nastao od masnog tkiva. On je bezopasan. Uklanja se ako se nalaze na mestu gde se cesto povredjuje ili iz estetskih razloga. Javite se svom lekaru da bi videli da li je lipom. Lekar ce proceniti da li je potrebno da vas salje specijalisti. Hirusko uklanjanje lipoma je jednostavno i bezbolno. U principu je bolje da ga uklonite jer vam smeta pri savijanju ruke, a i iz estetskih razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2011.

Postovana. u trecem mesecu sam trudnoce i pijem femibion metafolin +dha da li on sadrzi penecilin.zanima me jer alergicna sam na penecilin.unapred hvala

Postgovana, femibion metafolin +dha je vitaminski preparat, koji se koristi kao dodatak hrani trudnica. Koristi se jedna tableta dnevno. Ne sadrzi penicilin. Posto ste alergicni na penicilin to morate naglasiti lekaru kada vam propisuje lekove. Kao trudnica ne treba da koristite lekove na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2011.

Imam 26 god. i vec 2 godine treniram jednu borilacku vestinu, sto iziskuje malo veci fizicki napor, bar 3x nedeljno. Od nedavno sam pocela da primecujem da mi desno koleno, samo PRI USTAJANJU IZ CUCNJA (na treningu, ali i kod kuce, pri obavljanju nekih radnji koje zahtevaju da spustim u cucanj i ustanem) krcka, odnosno proizvodi zvuk pucanja, ali me NE BOLI, niti je nateceno, samo je osecaj nekako cudan :) Nisam zadobila nikakvu povredu (sut, udarac, pad...) cini mi se da je pocelo iz cista mira?! Bila bih vam zahvalna ukoliko biste mogli da mi kazete sta nije u redu sa mojim kolenom (mozda se hrskavica istrosila?!) i sta bih mogla da preduzmem da se resim ovog neprijatnog zvuka i osecaja. Hvala!

Postovana, pucketanje kolena oznacava pocetne degenerativne promene zgloba (gonartroza). Bolest nastaje i napreduje sa godinama. Napreduje sporo sa periodima pogorsanja i poboljsanja i sto je najvaznije retko daje deformitet. Pucketanje ne znaci da ce obavezno doci do znatnog ostecenja zgloba i da se napredovanje promena ne moze usporiti. Ne postoji lecenje koje moze da zaustavi degenerativni proces, ali je moguce da se uspori i da se popravi funkcija zgloba. Ako ste gojazni treba da smrsate. Koristite setnju i umerene vezbe za jacanje misica nogu. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Plivanje je izuzetno korisno. Ako se jave bolovi primenjuje se fizikalna terapija koja pomaze da se poveca pokretljivost i ojacaju misici, ali ne moze da ukloni pucketanje. Za teze komplikacije zgloba potrebna je nasledna predispozicija, velika gojaznost, opterecenje kolena dugotrajnim sedenjem, oslanjanjem na kolena (parketari)... Ako vasi roditelji i blizi rodjaci nemaju problema sa kolenima, a vi niste gojazni i ne sedite dugo ne bi trebalo da dodje do pojave vecih promena na zglobovima. Ne sedite sa prekrstenim nogama. Ako imate sedeci posao ustajte cesce da se razmrdate. Ne dozvolite da se ugojite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2011.

Postovani, U 6 sam nedelji trudnoce. Pijem ksalol 0.25. Da li ta doza moze da steti plodu? Unapred hvala.

Postovana, lek Ksalol se u trudnoci primenjuje samo ako lekar proceni da je neophodno. Ako ga ne pijete na svoju ruku, vec vam je propisao psihijatar nema razloga za brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2011.

Pstovani,aki moze samo jedno pitanje..ali malko duze?! posto imama problema sa srce..cardiomiopatija..i mitralisni prolaps i funkcija srcanog misica mi je oslabila 40% a ja imama 34 god.pijem od terapije:nebilet jednu 4,diunorm1/2 tab.cardiopirin 1 dnevno.. S tim da ja pijem cesto paracetamol za bolove glave.stomaka itd.da li smem ova dva leka zajedno mislim na cardiopirin i paracetamol? Ili sta vec smem,jer moram nesto kad me boli jako? A na to sve me zabolela noga celom duzinom desna sa unutrasnje starne od prepone ka stopalu..kao vena radili su mi dolper noge krvnbih sudobava te veene..i nema tromboze..a li i dalej em boli nisu mi rekli sta je to i od cega iako imam srcane probleme...rekkli da pijem cardiopirin..mzem gelom i mirujem.. Ako mi mozete odgovoriti na sve ovo bila bih vam jako zhvalna?! Hvaal veliko i pozdrav!!!Dragana

Postovana Dragana, kada se istovremeno piju Paracetamol i Cardiopirin veci je rizik da dodje do nezeljenih dejstava oba leka. Pre svega povecava se rizik za krvarenje iz zeluca ili dvanaestopalacnog creva. Cardiopirin smanjuje rizik od tromboze krvnih sudova nogu, srca, kao i ostalih. Kada imate bolove u nogama vise koristite gel protiv bolova. Ako gotovo svakodnevno imate potrebu da pijete neki lek protiv bolova morate da se zabrinete i da se javite lekaru kako bi se preduzele neke druge mere lecenja. Javite se gastroenterologu da bi se videlo zasto vas boli stomak. Nije resenje da pijete Paracetamol zbog stomacnog bola, vec da se preduzme odgovarajuce lecenje. Mozda je potrebna dijetalna ishrana (zavisi od ostalih tegoba) ili detaljniji pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2011.

postovani doktore moj mom suprugu se u predelu zeluca pojavila kao neka loptica to je sa unutrasnje strane ne vidi se golim okom ali se na dodir oseca velicina jajeta na dodir ga boli dosta i kaze da se vec nekoliko dana oseca dosta umorno i malaksalo,na poslu mu se vec nekoliko dana desava da gubi snagu kao da ce da se srusi neznam sta moze biti razlog toga hvala unapred

Postovana, suprug mora odmah da se javi lekaru. Kada opipa lekar ce da se orijentise sta je to. Postoji mogucnost da se pipa kila.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2011.

imam stalne nesvestice malaksalost i uopste se lose osecam imam utvrdjen tiroiditis hasimoto pa me interesuje dal to ima veze sa tom nesvesticom unapred hvala

Postovana, Hasimoto tireoiditis je hronicno zapaljenje tako da moze da izazove slabost i malaksalost, ali se ne povezuje sa nesvesticom. javite se lekaru. Uzrok nesvestice moze da bude malokrvnost, nizak krvni pritisak, okostavanje vratnog dela kicme, nezgodno okretanje glave, naglo ustajanje iz sedeceg ili lezeceg polozaja, promene u srednjem uhu, aritmije, promene na srcu (kardiomiopatija) i krvnim sudovima (ateroskleroza). Znaci uzrok tegoba treba traziti, a svakako poceti sa merenjem krvnog pritiska, opstim pregledom krvi, a zatim ORL, neuroloskim i fizijatrijskim pregledom...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2011.

postovana,pisem u vezi sestre koja ima 39g,ima dg -ca adenos des cysticum bronchii,pise da je prvi staduju bolesti-prima hemoterapiju,sada joj je cetvrta terapija,posto je dosta izgubila na kilazi,ima 49kg sada prepisali su joj megace 160mg,-on je hormonskoj bazi,ona se plasi da pije jel tamo pise da su nezeljena dejstva rast tumora,poremecaj hormona i td.Molim vas za misljenje da li sme da pije taj,hvala na odgovoru

Postovana, onkoloski konzilijum je uzeo u obliz koristi i stete od leka. Princip je da se primeni lek koji ce vise da koristi no sto ce da steti. Lek ne utice na rast svih tumora vec onih koji su zavisni od hormona. Inace, svi hormonski lekovi izazivaju promenu hormonskog statusa, samo to ne izaziva uvek tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2011.

postovani doktore osecam neke tupe bolove u levoj dojci ti bolovi nisu stalno prisutni ponekad onako me kao strca nesto,i od kako znam za sebe leva dojka mi je veca nego desna i sada sam tek primetila da mi se leva bradavica bas dosta rasirila a desna ne,inace nemam nikakve druge promene na grudima sve je normalno sem te uvecane bradavice pa vas molim za savet dali je to normalno ili se trebam javiti lekaru.hvala

Postovana, javite se lekaru. Svaka promena izgleda dojki, ukljucujuci i bradavicu, zahteva pregled. Razlicita velicina dojki nije patoloski znak i srece se kod mnogih zena. Izgled bradavice ne bi trebao da se menja i zato je potreban pregled. Ziganje u dojkama u principu nije zabrinjavajuci siptom. Cesto se javlja kod fibrocisticne mastopatije tj. kod prisustva cista i izrazenijeg vezivnog tkiva u dojkama, sto je veoma rasirena pojava, nije zabrinjavajuca, ali treba da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2011.

Postovani,moj rodjak vec duze vreme nakon praznjenja creva oseca svrab na samom cmarnom otvoru.Taj svrab je nekad jaci a nekad slabiji pa ga interesuje da li postoji neka odgovarajuca mast koju bi mogao da namaze na pomenuto mesto i ako postoji najlepse Vas moli da mu napisete njen tacan naziv.Nije se obracao lekaru za pomoc ali sumnja na hemoroide tj.suljeve.Najljubaznije bih Vas zamolio da Vasim strucnim savetom pomognete mom rodjaku sa ovim neprijatnim problemom.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, svrab analnog predela je najcesce posledica hemoroida (suljeva). Moze da koristi neku biljnu kremu za hemoroide u duzem vremenskom periodu. Ako nema poboljsanja povremeno moze da koristi Factu mast. maze je dva do tri puta dnevno. Nakon praznjenja creva obavezno. Tada pomocu aplikaroza malo masti ubaci u debelo crevo. Uzrok svraba analnog predela moze da bude povisen secer u krvi, giht, uremija, oboljenja zucnih puteva, zatvor, tuberkuloza... svrab mogu izazvati neki lekovi kao antibiotici, pankreasni enzimi, kokain, morfin. Od lokalnih uzroka najcesci su hemoroidi, analna fistula i fisura, inkontinencija mokrace, paraziti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2011.

Postovani, radila bi bris na HPV, a moje pitanje je posto imam jednu bradavicu na ruci da li ce onda u svakom slucaju test ispasti pozitivan ili to nema veze?

Postovana, analiza se vrsi iz dobijenog brisa tako da bradavica na ruci ne utice na dobijeni rezultat. HPV tipizacija se radi ako Papa test sugerise postojanje HPV infekcije ili se vide kondilomi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

jeli opasan upaljeni aterom doktor mi je rekao da dodjem sutra do 2 ako mi ne bude dobro morace da mi otvore hoce li to uraditi sa anestezijom ili ne? treba mi to do 1 sat popodne

Postovani, ateromi nastaju zapusenjem izvodnog kanala lojne zlezde. Lako dolazi do njihovog zapaljenja. To nije opasno stanje, ali mora da se intervenise. Intervencija je laka, radi se u lokalnoj anesteziji. Nije bolana. Hirurg uklanja limfnu zlezdu zajedno sa njenom opnom. Na taj nacin dolazi do potpunog izlecenja. Ako se ne javite hirurgu koza iznad ateroma ce spontano da pukne i gnoj ce da se iscedi. To nije definitivno izlecenje, jer nije izvadjena opna limfne zlezde, te ce upale da se ponavljaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

Postovani Dr, prvenstveno hvala na prethodno odgovorenom pitanju. Naime kako su rekli mojoj majci, ta pasta treba da joj se ubrizga kako bi odrzavala bubrezne kanale i da nema veze sa snimanjem. Jel mozete da mi kazete kako se zove ta pasta i kako deluje?

Postovana, to je ubrizgavanje Deflux paste ili gela ispod sluzokoze mokracne besike u blizini mesta gde se mokracni kanali ulivaju u besiku. Postupak se izvodi kroz aparat cistoskop. Cistoskop ima cev koja se uvlaci kroz mokracnu cev (uretru) u besiku. Kroz cev se uvlaci kamera i posmatra besika i trazi promena, bolest ili nepravilnost koja izaziva ceste infekcije. Ako postoji vracanje mokrace iz besike u mokracne kanale (uretere) navise prema bubrezima sto se naziva VUR (vezikoureteralni refluks) ubrizgava se Deflux. To je vestacki materijal koji sprecava vracanje mokrace, tako ubrzo dolazi do izlecenje. Vise se ne javljaju infekcije, jer mokraca normalno otice, te nema uslova za razmnozavanje bakterija. Procedura je jednostavna i efikasna, sem sto kod pojedinih bolesnika mora da se ponovi. Moguce komplikacije intervencije su krvarenje, infekcija i zatvor koji ubrzo prolaze. Deflux je dextran je u hijaluronskoj kiselini. To su mikrokuglice dextranomera u gelu hijaluronske kiseline nezivotinjskog porekla. To je biorazgradiv materijal. Hijaluronska kiselina nestaje iz tela za 1-2 nedelje, nakon cega urastaju fibroblasti i kolagen. Nacini se kugla, koja se sastoji od endogenog tkiva tj sopstvenog tkiva. Kugla predstavlja prepreku koja onemogucava vracanje mokrace. Kod Defluxa ne postoji alergijska reakcija, nema opasnosti od maligniteta ili prenosa bolesti. Nema stvaranja granuloma, niti je moguce dospevanje paste u druge trbusne organe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

Postovani doktore, porodila sam se prije dva mjeseca putem carskog reza. Mjesec dana po izlasku iz porodilista stvorio se dubok bolan apsces na mjestu gdje sam dobijala intramuskularne injekcije. Obratila sam se hirurgu, uradjna je incizija i evakuacija sadsrzaja, stavljen dren, pa sam danima isla na previjanje i ponovno ciscenje. Zbog dojenja, hirurg je rekao da cemo pokusati bez antibiotske zastite (nisam imala tempraturu), a posto se crvenilo povlacilo, gnoja je bilo sve manje, a bolovi su prestali, na tome je i ostalo. U medjuvremenu, pojavio se drugi problem - na oba gluteusa svakodnevno su izbijale gnojanice, vece i manje, po preporuci hirurga jodirala sam ih svaki dan, medjutim, nije doslo do znatnog poboljsanja. Naime, jedne se sasuse, a nastanu nove i tako u krug. Sve traje oko dvadesetak dana, pa Vas molim da mi pojasnite zbog cega je doslo do toga i sta da radim. Pretpostavljam da bi trebalo uzeti bris i nakon toga krenuti sa AB terapijom, ali ja iskljucivo dojim bebu, pa mi to predstavlja veliki problem. Napominjem da imam uredne higijenske navike, nisam imala nikakvih zdravstvenih problema ranije, trudnoca je protekla uredno. Umaprijed zahvalna!

Postovana, te bubuljice su obicno izazvane stafilokokom. Ova bakterija se i normalno nalazi na kozi i u nosu. Do pojave bubuljica dolazi kod pojacanog znojenja, koje nije neobicno za zene koje doje. Zatim doprinosi topla i vlazna klima, nosenje odece koja otezava isparavanje znoja, fizicka i hemijska iritacija koze. Lecenje je lokalno. Koriste se dezinfekciona sredstva kao jod i antibiotske masti. izlecenje je tesko ako se ne ukloni uzrok. Mozda vam je pretoplo u kuci ili koristite neki agresivniji prasak za pranje ili novi jaci spun. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

postovani doktore imam27 godina e vec nekoliko godina unazad patim od glabolje sve je problem sa kicmom kad idem na masazu pomoze mi dosta glavobolje su mahom u vratu,e sada vec nekoliko dana imam neke cudne bolove u glavu svakog dana i to sve pred mrak,i nocu me bude bolovi i sve se znojim bolovi su u toku dana u vratu nocu u ocima kao da me bole oci,popijem brufen i to prodje,radila sam pre tacno godinu dana magnetnu rezonansu i skener glave sve je bilo ok radila sam vrat i vratnu kraljeznicu rengen i to je bilo malo krivo nesto,pa vas sada molim za savet sta bi ovo moglo biti zasto se znojim nocu i ovako me svakodnevno boli glava,i ranije me svakodnevno bolela pa prestane i sve tako inace sada mi je i period za mesecni ciklus ali neznam dali je razlog to ili nesto drugo hvala vam na pomoc;i zaboravila sam dodati da mi se ponekad kad imam bolove vrti pomalo u glavu i kao da mi seglava nema na sta drzati kad se umirim kao da mi je u vratu sve suplje i ljulja mi se vrat osecaj je takav

Postovana, glavobolja koja budi nocu je razlog za hitno javljanje lekaru. Javite se svom lekaru kojice vas uputiti neurologu i ocnom lekaru. Ako su poviseni sedimentacija ili CRP znojenje moze da bude posledica neke upale. Nocno znojenje moze da bude posledica bolesti stitne zlezde, hormonskog poremecaja, neuropatije...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

Postovani, nakon radjene kolonoskopije i gastroskopije utvrdjeno je da mi je pukao manji cir na 12-opalacnom crevu. Zanima me da li to znaci da njega vise nema i da li moze opet da se pojavi? obzirom da vec par godina redovno konzumiram zeleni caj, da li mogu da nastavim sa njim? hvala

Postovana, cir na dvanaestopalacnom crevu je ranica na sluzokozi, koja pece i boli. Ako je osim sluzokoze ostecen i krvni sud dolazi do krvarenja, te primetite da je stolica crna kao katran. Uz terapiju ili spontano cir tj. ranica zaraste i tegobe se ublazavaju. Ponekad ulkus nastaje pod uticajem nekog leka, najcesce Aspirina, Diklofena, Brufena ili slicnog antireumatika ili stresa i to ne mora da se ponavlja. Medjutim, ulkus je hronicna bolest i obicno se s vremena na vreme javljaju tegobe, a izmedju toga se dobro osecate i mozete da jedete sve. Kada naidje period sa smetnjama u varenju mozete da primetite da vam pojedina hrana pojacava tegobe. Njenim izbegavanjem tegobe su mnogo manje. Znaci ulkus moze vise puta da se pojavi. Uz ulkus je obicno prisutna infekcija bakterijom H.pylori. Unistavanjem te bakterije olaksava se zarastanje ulkusa. Medjutim, sama terapija se tesko podnosi pa mnogim pacijentima tokom i nakon terapije nije bolje. Zeleni caj sadrzi kofein i zato moze da poveca lucenje zeludacne kiseline, a time da pojaca tegobe kod ulkusa i uspoti zarastanje ranice. Ne preporucuje se njegovo koriscenje kod ulkusa. Ako bas morate da ga koristite neka to bude u manjoj kolicini i posle jela. Isto vazi za kafu i kola napitke.Ni pusenje nije preporucljivo jer pojacava lucenje kiseline.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2011.

Postovani dijagnostifikovana mi je kandida na osnovu brisa glansa, ureoplazma i veliki broj strptokoka kako na osnovu urino tako i spermo kulture. Doktorka mi je odredila desetodnevni eritromicin 500mg na 6 sati po jednu i kanesten krem, a nakon ispijanja eritromicina da predjem 14 dana na dovicin ili viziren. Verujem u njenu strucnost ali me interesuje vase misljenje u vezi svega ovoga. Ono sto bih takodje voleo da znam je da li je normalno da mi se prilikom uzimanaj terapije cesto desava da imam osecaj da imam temperaturu tj stalno mi je vrucina a nemam temperaturu, imao sam prva dva dana blage bolove u sdonjem stomaku ka jetri i cine me jako nervoznim i napetim. Posto sam slucajno procitao neki clanak o tome kako je jedna osoba imala kandidu a istovremeno i hiv da li ima potrebe da se plasim? Malo sam napet oko toga pa bih voleo da mi kazete vase misljenje. Hvala vam unapred

Postovani, kod ureaplazme je potrebna dugotrajna antibiotska terapija i nju cete morati da sprovedete. Tegobe koje osecate, posebno bol u stomaku mogu da budu posledica antibiotika. Ako se javi jak proliv antibiotska terapija se prekida. Osobe koje imaju HIV gotovo uvek imaju kandidu. Obrnuto ne vazi tj. to sto imate kandidu ne sugerise HIV. Kandida se obicno namnozi kada padne otpornost organizma ili nakon koriscenja antibiotika koji unistavaju bakterije i dr. mikroorganizme koji ogranicavaju njen broj. Nakon antibiotske terapije sledi vam duza terapija infekcije kandidom. Osim antimikotika , vazna je ishrana. Koristite vise probiotskog jogurta, belog luka, blitve, spanaca, grickajte kokice i semenke. Izbegavajte slatku hranu, sirce i pecurke, jer podsticu rast gljivice kandide.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2011.

Postovana Dr, imam 34 god. i dvoje dece. Svake godine idem na redovni ginekoloski preg. Bila sam prosli mjesec i papa test je stigao negativan, al prisutna upala. Dr mi je dala Poliginax vag., al uopste mi nisu delovale, cak su mi bile neprijatne i pekle me. Potrosila sam dve kutije. Kontrolu papa testa je zakazala opet za 4 meseca. Inace, od poroda mi je ostala eritroplakija. M.ciklus mi je uredan, mada malo cesci nego kod ostalih zena, svakih 24-25 dana. Nekad imam bolove u donjem delu stomaka i bolne int. odnose. Ne znam sta je najbolje za pojacano belo pranje, nekad mi se javi? Kako se leci eritroplakija? Hvala.

Postovana, javite se ponovo ginekologu. Pojacano belo pranje, bolovi u donjem delu stomaka i ponekad bolni seksualni odnosi mogu da budu posledica infekcije koju treba leciti. Malo kraci ciklus je jos uvek u granicama normale. Moze da bude prvi znak da se funkcija jajnika malo smanjila, sto nije nista zabrinjavajuce. Eritroplakija je crvenilo na grlicu materice. U najvecem broju slucajeva to je sluzokoza kanala grlica, koja je pod uticajem hormona izasla na vaginalni deo grlica (PVU) ili posledica zapaljenja grlica, koje mora da se leci. Zato je potrebno da se javite ginekologu ne cekajuci zakazanu kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2011.

Imam ekcem na rukama tacnije na prstima.Prvo se pojve vodene bubuljicice a zatim to pukne i prakticno otvore se zive rane.Koristio sam elcom mast,sinoderm pio vitamin B i nista sve to prodje na par dana i ponovo se pojavi pa me zanima sta da radim???

Postovani, ekcem se tesko leci zato sto je posledica preosetljivosti na alergene iz vazduha ili hrane. Pod njihovim uticajem dolazi do iritacije i zapaljenja koze. Morate da se javite koznom lekaru. On ce odrediti koja krema pomaze u nezi vase osetljive koze. Osim toga procenice kada je potrebno lecenje i cime. Ako primetite u kojoj situaciji vam se stanje pogorsava mozete da je izbegavate. promene moze daizazove ili da ih pogorsa kucna prasina, grinje, perje, pojedina hrana i aditivi u njima (jaja, soja, suhomesnati proizvodi, kafa...), guma, deterdzenti, sapuni, kozmeticka sredstva, pojedini metali. Ima testova koji pokazuju osetljivost na hranu, medjutim, nisu specificni, te je najbolje da sami uocite da li vam pojedina smeta. to je dugotrajan i mukotrpan postupak koji zahteva strpljenje i belezenje svega sto jedete. Pogrsanje se uocava nakon 24 do 36 sati, a moze i znatno kasnije. medjutim kada se nadje hrana koja smeta lecenje je jednostavno izostavljanje hrane iz jelovnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2011.

Postovani doktore, moja sestra ima probleme sa bubrezima. Trebali su vec nekoliko puta da joj ubruzgavaju neku pastu u bubrege, ali se odlagalo zbog toga sto non stop ima E.Coli. Jel mozete da mi kazete sta bi mogla da koristi da otkloni E.Coli i koja je ta pasta koja se ubrizgava u bubrege?

Postovana, u lecenju E.Coli u mokracnim putevima antibiotik se koristi iskljucivo po rezultatu antibiograma uz povecan unos tecnosti. I pored toga izlecenje nije lako. Dobri rezultati se dobijaju koriscenjem susenog ploda brusnice. Nju moze da jede nekoliko puta dnevno po pola sake ili da od nje kuva kompot i pije nekoliko puta dnevno. Pasta se ne ubrizgava u bubrege vec ispod sluzokoze mokracne besike u blizini mesta gde se mokracni kanali ulivaju u besiku. Obicno se koristi Deflux pasta. Deflux je dextran je u hijaluronskoj kiselini. To je biorazgradiv materijal. Hijaluronska kiselina nestaje iz tela za 1-2 nedelje, a na njeno mesto urastaju fibroblasti i kolagen. Tako nastaje kugla, koja mehanicki sprecava vracanje mokrace iz besike u mokracne kanale i bubrege. Tok mokrace postaje normalan, bez vracanja navise. Sa mokracom se izbacuju bakterije i time se sprecava njihovo nagomilavanje i pojava infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2011.

molim Vas za odgovor sto je pre moguce...vec skoro godinu se mucim sa uzasnim nagonom za mokrenjem...osecaj nelagodnosti i pritiska,golicanja...konstantna potreba za mokrenjem koja varira..u nekim periodima se jako pojacava taj osecaj,u nekim smanji,ali nikada ne prestaje..nocu retko ustajem da mokrim,ali najcesce spavam na stomaku.. preko dana je uzasno..ponekad je besika zaista puna,a u nekim situacijama mogu da ispustim par kapi..ako popijem 2 case vode i ne mokrim,u vrlo kratkom periodu,osecam da cu explodirati..a ponekad imam osecaju u uretri kao da ce kapnuti iz nje,ali ipak se to ne dogodi..osecam u uretri neko golicanje,nelagodnost,ponekad I pritisak I golicanje u donjem delu trbuha,tacno iynad pubicne kosti..tacnije ja vise nisam sigurna kada je besika zaista puna,posto konstantno imam tu nelagodnost I cak I kad mi se zaista mokri , ja mogu da trpim dugo posto je potpuno isti osecaj I kada besiku ispraznim(na UZ je provereno da li se besika u potpunosti prazni I sve je u redu)…moram da napomenem da sam obavila sve moguce analize,od ponovljenih urinokultura,sedimenta urina,krvne slike, pa cak I glukozu,briseva uretre na hlamidiju,mikoplazmu,ureaplazmu, do kompletnog ginekoloskog pregleda,vaginalnog I cervikalnog brisa i UZ besike i bubrega..svi rezultati su uredni,osim sto je na Uz pronadjena diskretna kalkuloza,ali dr kazu da nije nista znacajno i pokusavaju da povezu taj moj osecaj nelagodnosti sa tim, u sta ja pocinjem da sumnjam,posto pijem i rowantinex i uvin caj,ali ne osecam nikakvo poboljsanje vec duzi period.cak sam pokusala da pijem I ciprocinal,ali nema ni najmanjeg poboljsanja..napominjem da do sad nikada nisam radjala I imam 21 godinu..sta bih moglo biti uzrocnik ovom problemu,sta dalje da radim posto ovaj osecaj nelagodnosti I nagon za mokrenjem postaje neizdrziv?

Postovana, ako je nekada bilo krvi u mokraci treba misliti na tuberkulozu bubrega. Da li ste radili cistoskopiju?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2011.

TSH 7.210 T3,T4 u normali,u levomreznju cista precnika 7 mm,kao i nodusom precnika do 8 mm. bolujem:dijabetis 2,holes.6.4 ,trigl. 2.55 ,astma ,izrazeni artritis(jaki bolovi i otoci na kolenima i koren palceva na rukama),pov.pritisak ali regulisan lekovima,ksalol do 4mg. dnevnoprvi put dobijam Euthyrox 25 mg ,1x1.MOLIM VAS ZA VASE MISLJENJE !

Postovana, povisen TSH uz normalne T3 i T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Uz veci napor stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Ako se terapija odmah zapocne sprecice se dalji rast zlezde. Ako se ne pocne terapija vremenom se razvija hipotireoza sa tegobama tipicnim za tu bolest. Euthyroxom ce se spreciti rast zlezde i simptomi hipotireoze. Ako holesterol i trigliceride nemogu da se normalizuju dijetom bilo bi dobro da se to ucini statinima.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: