Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 2.6.2012.

Poštovani,mom sinu koji ima 7 godina su se na licu pojavile bele fleke prečnika od 0,5 do 1 cm. to ima već oko godinu dana i ne menja se. Leti je više vidljivo. Nema nigde drugo na telu i ne svrbi ga i ne boli. Isto je kao okolna koža,nije hrapavo ili sjajno,samo je svetlije boje. Zanima me vaše mišljenje o tome.

Postovana, obavezno vodite dete koznom lekaru. Promena moze da bude streptokokna infekcija, koja nije teska bolest, ali treba da se leci. Gubitak pigmenta je prolazan. Zbog nemogucnosti tih delova da pocrne kada leti okolna koza pocrni bele fleke postaju uocljivije. Postoji i trajno ostecenje pigmenta koje se javlja kod vitiliga. Poremecaj je uglavnom nasledan, javlja se uglavnom izmedju 10 i 30 godine, na licu se javlja obicno oko ociju, usta i nosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2012.

Postovani, imam 23 godine. Poslednjih 10 godina na svaki ili svaki drugi dan moram da uklanjam dlake na podrucju brade. Pre dve godine sam zavrsila sa laserskom epilacijom od 10 tretmana. Dlake su se proredile ali sada , posle dve godine, podrucje rasta se prosirilo. Ne znam vise sta da radim. Na internetu sam saznala da je rec o hirzutizmu. Sve manifestacije hirzutizma imam i ja, osim gubitka kose. Gde da idem da mi uspostave dijagnozu? Ponavljam da mi laserska epilacija nije pomogla. Dlake na bradi su mi guste, jake, crne i brzo rastu... Sa ginekoloske strane je sve u redu. Da li ima sanse bar da se uspori rast? Stvarno mi je potrbna pomoc. Bila bih Vam jako zahvalna na nekoj informaciji.

Postovana, javite se ginekologu i endokrinologu, jer je to posledica endokrinoloskih i ginekoloskih bolesti i poremecaja. Hirzutizam mogu da izazovu policisticni jajnici, Cushingov sindrom, razliciti poremecaji nadbubrezne zleze kao urodjena hiperplazija, karcinom i dr. tumori. Cesto je uzrok nepoznat ( idiopatski hirzutizam) ili su krivac lekovi (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi, ciklosporin, androgeni i dr.) ili akromegalija. Hirzutizam je posledica povecanog stvaranja androgenih hormona. Normalne vrednosti androgena takodje mogu da izazou hirzutizam ako je povecana njihova bioloska aktivnosti, povecano pretvaranje u androgeno potentnije metabolite ili povecana osetljivost tkiva na testosteron.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2012.

Dobar dan. Posle treninga je poceo da me boli stomak,otisla sam kod doktora i rekao je da je pocetak bruha,pa me interesuje da li smem da nastavim sa treninzima jer se dugo bavim sportom (aaerobik i pilates).znam da ne bih trebala da skacem puno i da radim sa opterecenjem, ali me interesuje da li mogu da sedim na pilates lopti i da radim vezbe za ruke sa tegovima od pola kg, da li smem da radim trbusnjake i da li smem da radim vezbe sa pilates loptom. Inace imam devojcicu od 3 godinice i non stop sam je teglila, a inace imam 52kg na visinu od 171, pa mislim da je bruh nastao zbog teglenja moje malene zvrce, a ne od treninga. Molim vas da mi odgovorite jer obozavam da vezbam i jako bi mi bilo tesko saznanje da ne smem da treniram... unapred sam vam zahvalna.

Postovana, neko vreme izbegavajte vezbe kojima se povecava pritisak u stomaku. Trbusnjaci su vezbe koje neko vreme treba da izbegavate. Za bruh (herniju, kilu) nisu dobre sve vezbe koje napinju trbusne misice. Ostale vezbe mozete da radite. Povecan pritisak u stomaku siri kilni otvor, izaziva bol i dovodi do pojave kile. Fizicka aktivnost je zdrava za citav organizam, povecava mu otpornost, smanjuje rizik od srcanih bolesti i tumora, poboljsava raspolozenje... Ne treba da prestanete da se bavite sportom, vec nadjite neku sredinu: da vezbate, a da vas ne boli. Moguce da je do pocetka bruha doslo zbog pobizanja deteta. Tokom trudnoce trbusni misici su oslabili tako da je svako podizanje tereta rizicno. Vaznu ulogu u nastanku bruha ima nasledje tj. urodjena slabost vezivnog tkiva. Ako ste to nasledili bruh ce se kad tad javiti. Ako niste ovo moze da bude prolazno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2012.

Postovani, Pre 2godine sam imala tbc pleure.Posle terapije i kontrola je sve bilo ok.nova kontrola je zakazana za godinu dana. Medjutim ja sam pre nedelju dana imala spontani podacaj,uradjen mi missed.Jako tesko to podnosim.Dr.ne mogu sa sigurnoscu da mi kazu sta je uzrok za prestanak srcane radnje,kao desava se... Da li moze tbc da se vrati?Na sta obratiti paznju? Napominjem da sam pre trudnoce min 7-8meseci bila zdrava,tj nisam imala nikakvih zdravstvenih problema,cak nisam bila ni prehladjena,sto mi je bio pokazatelj da je imunitet ojacao Unapred hvala

Postovana, TBC moze da se vrati ako dodje do veceg pada otpornosti organizma. Missed abortus se desava i nije uvek moguce da se pronadje uzrok. Treba to da prepustite zaboravu, da se posvetite jacajte imuniteta.Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

postovani,32 su mi godine i od prosle godine poceli su mi ruzni bolovi u zglobovima,prstiju ruku,noznih prstiju i clanaka,ma skoro svih zglobova na telu .Bude par dana da nema bolova pa opet.Doduse nisu to pravi bolovi nego neko mravljenje u njima i kao da vrti crv.Radila sam reumacke faktore i rengen i sedimentaciju i za sad je sve to uredu,ali to i dalje boli i stvara mi veliku nervozu.Lekar ipak sumlja na RA ili Lupus,cak mi je dao da radim razne analize ANA.kad sam se raspitala kakve su te bolesti,bas sam se uplasila.Nalazi ANA su gotovi tek za 2 nedelje.Nemam jos nikakvih kocenja i otoka na zglobovima ali imam hipotireozu i hasimoto.Sta vi mislite i sta da radim ako imam nesto od tih strasnih bolesti posto mislim da ce necu moci pomiriti sa tim.

Postovana, morate da se pomirite sa svim onim sto ne mozete da izmenite ili sprecite. Ako je to pocetak autoimune reumatske bolesti (RA, Lupus) vi ne mozete da je sprecite i mudro bi bilo da prihvatite cinjenicu i da se trudite da pomognete sto vise sebi. Ocajavanje nista ne pomaze, samo vam trosi energiju i otezava lecenje. Vecina bolesnika sa Hasimotom ne dobija jos neku autoimunu bolest, pa ne morate ni vi. Lekar zeli da preduzme sve dijagnosticke procedure kako bi znao tacnu dijagnozu i zapoceo adekvatno lecenje. Ne salje vas na testove zato sto unapred zna da ste ozbiljno bolesni, vec da bi bio siguran u dijagnozu. Njegova ozbiljnost i posvecenost poslu treba da vas raduje, a ne da brine. Reumatske tegobe su mnogo teze kod zabrinutih osoba i kod osoba koje su slabo fizicki aktivne i dosta sede. Zato pocnite da se menjate, setajte vise, radite vezbe, izbegavajte dugotrajno sedenje, bavite se nekim hobijem, nabavite kucnog ljubimca, prepricavajte viceve, budite vedri. Osobe sa hipotireozom su cesto anksiozne. Fizicke tegobe koje osecaju su cesto nedefinisane, neodredjene. Tako je i sa vama. Citiracu vas. Kazete: Doduse nisu to pravi bolovi nego neko mravljenje u njima i kao da vrti crv. Tako kaze anksiozna osoba. Osoba sa RA bi rekla konkretno: jako me bole ovaj i ovaj zglob sake, ujutru su ukoceni i treba mi jedan sat da ih razmrdam. Kod njih nisu bolni skoro svi zglobovi. Boli ih jedan ili nekoliko zglobova i tacno znaju koji. Kasnije se broj bolnih zglobova povecava i javljaju se otoci. Znam da ste previse zabrinuti, takve su osobe sa hipotireozom, ali verujte to je preterano i nije u skladu sa vasom bolescu. Hipotireoza je laka bolest, lako se leci, ne skracuje zivotni vek. Vi se lose osecate zato sto ste anksiozni, a ne zato sto ste fizicki tesko bolesni. Anksioznost leci psihijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

postovani,brinem jer imam problema sa endokrilnim zlezdama,smanjeni su mi hormoni stitne,svi polni hormoni .Stitnu zlezdu lecim kod tireologa a za polne ginekolog mi nista nije znao reci.Tireolog se stim nece da bavi i njih dvojica su me poslali kod endrokrinologa i rekli da obavezno se pozavi nadbubreznom zlezdom i da proveri rad hipofize,jedva sam nekako uspela zakazati a on ni da cuje za nadbubreznu nego misli da je sve zbog hipotireoze,ja te hormone uz lekove vec dugo drzim pod kontrolom.Tako da nisam uspela proveriti,on nece a neda ju mi u poliklinici da promenim lekara,ginekolog nezna sta da radi,tireolog ne moze a opste prakse nece bez endrokrinologa.Ja sam jako uplasena jer nikog nije briga a ja se cesto veoma lose osecam,imam 30 godina i malu decu i nije mi do njihovog zavitlavanja.Ja bih vas od srca zamolila da mi kazete kako i sta treba uraditi da se proveri nadbubrezna i ta hipofiza,koje krvne analize da li i rengen.pa moracu da skupim pare i odem privatno ali da probam sa nalazima da ga ne placam dva put jer nisam u mogucnosti.Hvala vam mnogo.

Postovana, nemate potrebe da radite analize za nadbubreznu zledu. Izmerite krvni pritisak. Polni hormon estradiol se sintetise u jajniku i u kori nadbubrezne zlezde. Zato snizeni polni hormoni mogu da budu posledica slabijeg rada nadbubrezne zlezde, a ne samo jajnika ili hipotireoze. Kod snizene funkcije kore nadbubrezne zlezde covek je slab, malaksao, zamara se, propada, ima slab apetit, mrsavi strasno mnogo, ima tamne mrlje po kozi, nizak krvni pritisak, bolove u stomaku, mucninu i povracanje. Neki bolesnici nemaju tamnu kozu i nizak pritisak, ali imaju ostale tegobe. Ne verujem da imate ovakve tegobe, a endokrinolog nece da vas salje na dalje ispitivanje. On nece da predlaze analize za koje smatra da su nepotrebne. Hipofiza se ispituje kod sumnje na tumor, a kod vas nema potrebe za tim. Umesto da trosite novac koji nemate imajte poverenja u svog lekara, redovno idite na zakazane kontrole, kao i ako se javi novi simptom ili nova tegoba. Ginekolog je uradio ono sto je trebalo: uputio vas je na endokrinologa, koji je procenio da nema razloga da se rade analize. Zasto mu ne verujete? Ginekolog primenjuje hormonsku (supstitucionu) terapiju kod snizenih hormona. To je neophodno ako su snizeni hormoni uzrok steriliteta ili obilnih krvarenja koja izazivaju tezu malokrvnost. Hormonska terapija moze da ima nezeljena dejstva pa se ne primenjuje ako nije neophodna. Ginekolog vam zato nije propisao terapiju, a ne zato sto nezna sta da vam radi. Hipotireoza izaziva anksioznost. Anksiozne osobe su preterano zabrinute za svoje zdravlje, cak i male tegobe za njih su ogromne i povezuju ih sa teskim bolestima. Zbog te anksioznosti cesto se osecate lose. Ponekad su te tegobe jasno izrazene, a cesto i nisu, covek se oseca lose, a ne moze precizno da opise sta ga muci. Muci ga u stvari prevelika napetost koja moze da izazove razlicite fizicke tegobe koje mogu da lice na mnoge organske bolesi. Javite se psihijatru da vam pomogne da smanjite anksioznost, da se opustite i smanjite teskobu. Ne brinite za nadbubreznu zlezdu endokrinolog zna svoj posao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

Postovani,zadnjih godinu dana desavami se nesto cudno i bude veoma neugodno.Probudim se sa jakim i brzim kucanjem srca a i po ceo dan zna me pratiti jaka i neugodna mucnina bez povracanja,slabost,sve to ponekad prati i osecaj groznice bude mi jako hladno bez obzira na temperatutu vani da se tesko zagrijem i slabost u kolenima.Sta to moze da bude,imam 34 godine i hasimoto,hipotireozu,davno su mi na rengenu vidjeli i gastritis pa vas pitam da i on mozda nije autoimuni i kako bi to znala,na sta vas sve posecaju ovi simptomi i koliko je to opasno.

Postovana, autoimuni gastritis je hronicni atroficni gastritis. On obicno zahvata srednji i donji deo zeluca (korpus i fundus). U krvi tj. serumu postoje serumska antitela protiv antigena parijetalnih celija zeluca i unutrasnjeg faktora. U odmakloj fazi ovog gastritisa javlja se perniciozna anemija. Za postavljanje dijagnoze radi se gastroskopija kojom se uzima isecak i utvrdjuje da li su celije sluzokoze zeluca izmenjene (da li postoji intestinalna metaplazija), da li ima bakterije Helicobacter pylori (obicno nema, a ako je prisutna ima je samo u gornjem delu zeluca), pregled krvi pokazuje da li postoji perniciozna anemija i da li ima antitela protiv parijetalnih celija i unutrasnjeg faktora. Autoimuni gastritis je znatno redji od gastritisa koji se javlja kod infekcije H.pylori ili je izazvan nepravilnom ihranom. Ishrana je bitna u lecenju svih oblika gastritisa. Kod autoimunog, ako se razvila perniciozna anemija koristi se vitamin B12. U ostalim slucajevima obicno je potrebno unistenje bakterije h.pylori. Ako kod autoimunog gastritisa postoji izrazena atrofija sluzokoze zeluca i perniciozna anemija povecan je rizik za nastanak raka zeluca. Ostali oblici gastritisa nisu opasni. Javite se gastroenterologu zbog mucnine. Najverovatnije nije autoimuni gastritis, ali treba da lecite i obican gastritis. Napadi hladnoce mogu da budu u vezi sa nekom infekcijom npr. besike, ali mogu da budu simptom anksioznosti. Osobe koje boluju od hipotireoze su veoma cesto anksiozne. Anksioznost se ispoljava razlicitim fizickim tegobama. Kod vas su to ubrzan srcani rad, slabost, hladnoca, mucnina koja moze da bude istovremeno simptom anksioznosti i gastritisa. Osobe sa hipotireozom su jako zabrinute za svoje zdravlje. Svaka i najmanja tegoba njih prepadne, ocekuju da im se desi nesto strasno. Neki su neprekidno u strah, koji ih iscrpljuje i izaziva veliku slabost. Drugi se tako osecaju samo povremeno. Mislim da bi osobe sa hipotireozom, kod kojih se osnovnim pregledima ne nadje fizicki uzrok tegoba obavezno trebale da se jave psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

Postovani, u 15 nedelji sm trudnoce. Vadila sam prvi put KKS i serumsko gvozdje 3.0L LEUKOCITI 11.30 H hematrokit 36.60L HEMOGLOBIN 114L RDW 17.0H I Posle toga idem na UZ i radila Dable test. Sestrica kaze da je Dr rekla da je sve OK i da ponovo vadim KKS i da tad dolazim sa svim nalazima. Sledeca KKS GVOZDJE 5.2L LEUKOCITI 12.53H HEMATROKIT 35.60L HEMOGLOBIN111L RDW16.7H Posle par dana meni ne bude dobro i odem lekaru opste prakse i pluca i srce su OK i ona mi da da vadim KKS i kaze da su poviseni leukociti znak upale i da mi Amoksicilin. Kaze nece skoditi bebi. Medjutim, meni od njih se javi svrab, bol i otecenost stidnih usmina. To mi se i zadnji put javilo kad sam pila antibiotike. Postovani Dr pomozite mi bojim se da ne bude nesto bebi i sta mi se to desava i sta raditi. Cekam vas odgovor i puno zahvalna unapred.

Postovana, poviseni leukociti su kod trudnica normalan nalaz i ne ukazuju na upalu. Upala moze da postoji npr. crveno grlo, ali to se ne utvrdjuje na osnovu povisenih leukocita vec objektivnim pregledom. Zbog alergije morate da prekinete koriscenje antibiotika. Antibiotik nije stetio bebi. Amoksicilin je bezbedan u trudnoci. Sta dalje ciniti zavisi od tegoba koje imate. Javite se ponovo svom lekaru opste prakse i ginekologu bez obzira sto trudnoca nije ugrozena lecenjem. Trudnice smeju da piju lekove samo se biraju bezbedni za plod.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

Postovani radila sam dabal test i pise sledece ;BETA HCG 23.14 MIU/ML 0.78 CORR MOM,PAPP-A 1876 MIU/L 0.78 CORR MOM NT 1.22 CORR MOM TR21 RISK 1:10000 TR 13 I 18 risk 1:10000 LOW RISK UREDAN NALAZ.Imam pitanje sto se tice briseva ato je cervikalni bris:bakteriloska kultura ostala bez porasta malo laktobacila odsustvo PMN i vaginalni bris:bakterioloska kultura ostala bez porasta odsustvo lakto bacila malo PMN.Zanima me sta sve ti znaci posto ginekolog to jos nije videla .HVALA VAM UNAPRED PUNO

Postovana, nalaz je dobar, rizik postojanja anomalije ploda je nizak sto je odlicno. U brisevima nema bakterija, ima malo zastitnog laktobacila u cervikalnom brisu u vaginalnom ih nema (bilo bi bolje da ih ima ali to nije strasno), leukocita (zapaljenske bele krvne celije) nema u cervikalnom brisu u vaginalnom ih ima malo sto je takodje dobar nalaz. U celini nalaz je dobar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.6.2012.

Postovani,lezao sam u KCS na Klinici za endokrinologiju,gde me zbog uvecanog beta HCG poslali kod urolog zbog sumnje na tumor testisa.Urolog me poslao da uradim CT grudnog kosa.Nalaz CT grudnog kosa glasi:"Na presecima ucinjenim kroz bazu vrata se ne vide patoloske promene.U plucima se ne vide patoloske promene.Pleuralni kavumi su slobodni,bez tecnog sadrzaja.U prednjem medijastinumu retrosternalno vidi se nepravilna hiperdenzna formacija promera 19 mm*14 mm (timus?).U medijastinumu i desnoj aksili se ne vide signifikantno uvecane limfne zlezde.U levoj aksili se vidi limfni cvor dijametra 12 mm.Na presecima ucinjenim kroz gornji abdomen se ne vide patoloske promene.Kostane strukture ocuvane CT morfologije."Molim vas da mi protumacite nalaz skenera i da li imam tumor?Unapred zahvalan!

Postovani, CT pregledom nije uocen tumor. Iza grudne kosti je uocena formacija koja je najverovatnije grudna zlezda (timus) koja je velika kod dece, a kod odraslih se smanjuje. U levoj pazusnoj jami je malo uvecan limfni cvor sto nije dovoljno veliko da bi se zakljucilo da prati tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Postovani doktore!Imam cerkicu od 4 god. ima problema sa opstipacijom doktor joj prepisao sirup PORTALAK( redovno uzima ).Stolica joj je i dalje tvrda i na kraju pojavi se krv ali nema bolova kao na pocetku.Medutim ima jaki svrab oko polnog organa, bila je ponovo kod lekara koji je ustanovio da ima gljivicno oboljene i kako terapiju prepisao kremuDaktanol. Zanima me da li je jedno sa drugim povezano i da li trebamo biti zabrinuti! Unapred zahvalna.

Postovana, zatvor i gljivicna infekcija nisu povezani. Istina, gljivicna infekcija moze da izazove svrab guze. On moze da se javi i kod zatvora. Gljivicna infekcija ce da se sredi. Veci je problem zatvor jer zahteva promenu ishrane (vise vlakana, crni i integralni hleb, vise voca i povrca, kompote posebno od sljiva), veci unos tecnosti, vise kretanja, skakanja i igranja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Postovana ljekar opste prakse mi je preporucio po potrebi presolol....Uzimam ga ponekada...i to po 1/2 tablete...U apoteki su mi rekli da je opasno uzimati neredovno i da se mora stalno....Sta je od ovog istina?Ja vec 3god uzimam samo po potrebi.....i bromazepan od 3mg isto po potrebi......Imala sam niz stresnih situacija i to je posljedica variranja pritiska i ubrzanog pulsa....Hvala unapred....

Postovana, tacno je da se beta blokatori se ne piju povremeno, vec stalno ako je potrebno. Da bi znali da li imate povisen krvni pritisak treba da ga merite cetiri uzastopna radna dana ujutru i uvece i da zapisujete vrednosti. Pritisak se ne meri kada ste umorni, nervozni ili ste radili nesto teze. Merite ga najmanje pola sata posle fiicke aktivnosti, pusenja i pijenja kafe. Vazno je da se izmeri najcesca vrednost krvnog pritiska, a ne njegov skok nakon svadje i sl. Prvi dan ne racunate, jer je tada mogao pritisak da bude visi zbog straha od merenja i straha od losih rezultata. Za ostala tri izracunate srednju vrednost. Ako je ona manja od 140/90 vi nemate povisen krvni pritisak i nije potrebno da ga lecite lekovima vec samo nefarmakoloskim merama. Nefarmakoloske mere su: fizicka aktivnost (najmanje 30 minuta brzog hoda dnevno 5 dana u nedelji), manji unos soli, ishrana sa dosta voca i povrca, malo zasicenih masti, mlecnim proizodima sa niskim procentom masti, izbegavanje alkohola, prestanak pusenja i normalizaca telesne tezine kod gojaznih. Kod skoka pritiska na nervnoj bazi primenjuje se psihicko lecenje. Ako mislite da preterano reagujete u pojedinim situacijama koje za vecinu ljudi nisu stresne javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Majka mi ima 79 godina. Pre 6 meseci prezivela slog leve ruke i noge. Povratila se preko 80% u stanje pre sloga. Do juce je pila ove lekove: Aspirin 100 1 na dan, Oikamid 2 X 2 kapsule i Phenobarbiton 0,100 jedna uvece. Uz ove lekove, pije Dilacor, Lopion 2mg i lometazid. Juce sam majku vodio na kontrolu i lekar -neuropsihijatar-neurolog joj je izbacio Oikamid i umesto njega, prepisao Rissar od 2 mg 2 x 1. Dijagnoza koju je lekar napiso je: Dg. St.post ICV epi symptomatica. Lekar opste prakse nije smeo da mi napise recept za lek Rissar od 2 mg jer nije napisana odgovarajuca dijagnoza. Kupio sam ga bez recepta i procitao da je veoma opasan lek za stare i iznemogle osobe kao sto je moja majka. Molio bih nekoga da mi HITNO odgovori sta da radim: Da li da joj dajem ovaj lek Rissar od 2 mg ili da nastavim sa Oikamidom. Da napomenem da mi je majka svesna-bez znakova demencije. Ponekad je malo depresivna ali ko to danas nije. Unapred se zahvaljujem na svakom korisnom odgovoru.

Postovani, specijalista daje predlog terapije, a izabrani lekar ne mora da je prihvati. Razgovarajte sa maminim izabranim lekarom o nastavku terapije Oikamidom. On sagledava pacijenta u celini, mnogo vise od specijaliste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Postovani interesuje me zbog cega moze muskarcu od 35 godina sedimentacija da bude samo 1 a pritom su mu umanjeni PLT i WBC?Hvala unapred na odgovoru!

Postovani, niska sedimentacija nema znacaja, ne povezuje se sa bolestima i nije u korelaciju sa umanjenim PLT i WBC. Snizeni su trombociti (PLT) i leukociti (bela krvna zrnca, WBC). Smanjenje leukocita moze da bude posledica virusnih infekcija, stresa, koriscenja pojedinih lekova, opste slabosti organizma, kao i kod pacijenata na radioterapiji. Osobe sa snizenim belim krvnim zrncima su manje otporne na infekcije. Snizenje trombocita se javlja kod nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline, kod virusnih i bakrerijskih infekcija, sepse, insuficijencije jetre (smanjena funkcija jetre), uvecane slezine... Tegobe se javljaju ako su vrednosti jako niske (ispod 20x109 /L). Tada se javljaju modrice nakon manjih udaraca, sitna potkozna tackasta krvarenja, cesto krvarenje iz nosa i desni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Postovana dr.Zadnje 3god imam visok pritisak 160/100----160/110..puls je 80-85...Bio kod interniste.....nosio holter...nalazi krvi u redu....Radio razne pretrage sve je u redu osim pritiska koji je stalno prisutan...Uzimao Prilazid ali nije mi dobro od njega sada koristim Prexanil od 5mg....Molim vas za savet...sta da radim.....majka je srcani bolesnik...unapred zahvalan

Postovani, takav krvni pritisak mora da se leci. Javite se internisti. Kada pritisak ne moze da se snizi jednim lekom dodaje se jos jedan. Osim lekova morate da primenjujete nefarmakoloske mere lecenja: budite fizicki aktivni (najmanje 30 minuta brzog hoda dnevno 5 dana u nedelji), unosite manje soli, jedite dosta voca i povrca, malo zasicenih masti, mlecne proizode sa niskim procentom masti, izbegavajte alkohol, prestanite da pusite, ako ste pusac i normalizujte telesnu tezinu ako ste gojazni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2012.

Postovana od februara mjeseca osjecam ziganje u predjelu srca,to se javi nekoliko puta u toku dana po 10-15min traje,zatim je sve ok nekoliko dana i opet,uzmem od15-20 kapi valerijane ili bromazepan od 3mg kad dejstvo kapi prestane a ziganje opet krene.Dali su mozda u najavi problemi sa srcem ili je na nervnoj bazi jer sam isuvise osjetljiva..(uzimala sam terapiju od ljekara apste prakse presolol od 50mg ali 1/2 samo kad bi se desio ubrzan puls i variranje pritiska nekoliko dana povremeno samo unazad 3god...Bila kod interniste prije 4god i bilo je sve ok.Hvala vam unapred,puno pomazete vasim odgovorima,hvala vam...

Postovana, ziganje je kratkotrajni bol u vidu probada. Ono moze da se cesto ponavlja. Bol koji traje 10 do 15 minuta nije ziganje i od njegovih karakteristika (intenzitet, karakter, da li se siri i gde, da li je pracen gusenjem, preznojavanjem...) zavisi uzrok. Ziganje je misicni bol koji nema veze sa srcem. Bol koji prestaje kada se popije nesto za smirenje, kao i bol koji traje dugo, nije srcanog porekla. Pritisak koji varira i skace kada se covek iznervira moze, ali ne mora, godinama kasnije da bude stalno visok. Idealno bi bilo da se leci nervoza koja ga izaziva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2012.

Postovana dr, imam problem sa cestim kijavicama i sto u narodu kazu prehladama. Ako sam u kontaktu sa takvom osobom odmah i ja pocinjem za dan dva kihati, nos curiti i grlo kao izgrebano. Mozda cete reci da jacam imunitet vocem i povrcem, belim lukom, al to ne pomaze, a beli luk nikako zbog zadaha. Veoma sam osetljiva na te respiratorne infekcije. Radim u domu zdravlja i tu dosta bolesnih dolazi. Takodje i moj 4-godisnji sin otkako ide u vrtic iste probleme ima, cak vise nego ja. Izgleda da nam je imunitet slab. Imate li neki savet za nas? Unapred zahvalna.

Postovana, sva deca kada podju u vrtic dodju u dodir sa mnogim virusima i bakterijama i cesce oboljevaju dok ne steknu imunitet. Ako ne ojacaju to je znak da postoji neki problem kao sto je alergija, nekvalitetno lecenje, slab opsti ili lokalni imunitet. Roditelji cesto ne dozvoljavaju bolesljivom detetu da izlazi napolje kada mu nije dobro. To dodatno slabi imunitet. Takva se deca ne podsticu da se bave sportom i da igraju decije igre na svezem vazduhu. Roditelji misle da je dovoljno da kupe vitaminski sirup ili neki suplement namenjen jacanju imuniteta. Nije, potrebno je da se leci alergija, ako je u osnovi cestog poboljevanja i da se promeni stil zivota. Treba da se primeni sve sto jaca imunitet, ukljucujuci i beli luk, a da se izbegava ono sto ga slabi. Ne mozete da budete zdravi ako se ne hranite zdravo i ne vodite zdrav nacin zivota. Budite sto vise na svezem vazduhu, bavite se sportom, slusajte muziku, smejte se, druzite se sa vedrim ljudima, izbegavajte stres, izbegavajte masnu i slatku hranu jer slabi imunitet. Procitajte ovo o jacanju imuniteta (akcenat nije na ishrani) : http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=481:jaanje-imuniteta-na-prirodan-nain&catid=38:najnovije-vesti&Itemid=67
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2012.

Postovani,htela sam da pitam posto imam miom pazim na ishrani pa me zanima dali smem da koristi jogur jer sam mlecne proizvode vec isfrlila.hvala unapred.

Postovana, mozete da koristite jogurt. Dajte prednost onom sa probiotskim kulturama (probiotski jogurt) i manjim procentom mlecne masti (od 1 do 1,6% mlecne masti).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2012.

Postovani doktore, proslog ljeta na noktu velikog prsta noge pojavila mi se modra flekica. Pretpostavljam da je to od fitnes patika koje sam nosila na poslu, a bile su mi potijesne u prstima. (Patike su kineskog proizvodjaca). Posle izvjesnog vremena flekica je promijenila boju u zuckasto. Kako je nokat rastao tako je i flekica bila pri kraju da izraste. Taman je prije mjesec dana ostalo mozda 1 mm te flekice i nadala sam se da ce kod sledeceg orezivanja nokta otici i taj milimetar flekice, primjetila sam uskoro da se flekica prosrila oko 5 mm na dole od gornje ivice nokta, sirine je mozda oko 7 mm. Na tom flekavom dijelu pri vrhu kao da postoji mala praznina ispod nokta sa flekicom. Inace boja nije prljavo zuta nego boje magle. Tako isto i na noktu velikog prsta druge noge, koji je prolazio kroz isti proces od proslog ljeta. Nokti na drugim prstima nogu su ok. Nikad se nista nije pojavilo. Molim vas, recite mi kako da ovo lijecim, postoje li neke otopine, biljne kapi ili neke masti da ovo mogu otkloniti, obzirom da ide ljeto i vrijeme za sandale. Napominjem da higijenu odrzavam zaista strogo i uredno. Da li je ovo neko gljivicno oboljenje, ili tako nesto. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Jovana.

Postovana Jovana, po promeni boje mrlje (modra pa zuckasta) se zakljucuje da je najpre nokat povredjen, a kao takav je podlozniji gljivicnim infekcijama. Javite se koznom lekaru. Lecenje gljivicnog oboljenja nokra je dugotrajno i treba da ga sprovedete pre no sto dodje do ruzne deformacije nokta (zadebljanje nokta, neravnine po njemu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2012.

Postovani, moj suprug vec par godina ima probleme sa jakom glavoboljom, narocito u levom delu glave ukljucujuci i levo oko. Svi pregledi glave su u redu, vec duze vreme pije Thomapyrin extra ali mu ne ublazuju glavobolju. U vratnom delu kicme takodje je izrazen bol, i taj deo vrata je hladan. Sta moze izazvati tako jaku i nepodnosljivu glavobolju? Unapred zahvalna.

Postovana, postoje brojni faktori i kombinacije tih faktora koji mogu podstaci pojavu migrene. Stres moze biti uzrok kod mnogih ljudi, zatim intenzivne emocije, promena vremena, atmosverskog pritiska, pre svega vetrovito, vlazno ili hladno vreme, kao i duze izlaganje vrucini i suncu. Krivac moze da bude pojedina hrana, posebno zreli sirevi, cokolada, kafa, alkohol, crno vino, gotova hrana (zbog sadrzaja mononatrijum glutaminata), suhomesnati proizvodi, jezgrasto voce i sladoled. U vezi sa ishranom utice preskakanje obroka, post i kolebanje nivoa secera kod drzanja dijete u cilju mrsavljenja. Utice pusenje, boravak u zadimljenim prostorijama, jaki mirisi, nedovoljno sna i odmora, ali i predugo spavanje, predugo gledanje TV, izlaganje svetlosti (kompjuter, light-show), kao i drugi faktori koji remete covekov ustaljeni zivotni ritam. Kod svake osobe kao uzrok migrene moze da dominira drugi faktor ili kombinacija odredjenih faktora. Ne retko se i pored detaljne analize ne moze naci uzrok migrene. Osobe sa migrenom treba da izbegavaju ono sto im izaziva glavobolju (ako je to moguce) i da se trude da vode sto zdraviji zivt. Spondiloza vratnog dela kicme izaziva bol u vratu, ali moze i u potiljku, ramenima i ruci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2012.

Postovana usled napetosti,nerviranja,stresa,desi se da mi pritisak varira i malo veci puls.Kod interniste nalaz uredan itd.Terapija presolol od 50mg ali po 1/2 i bromazepan od 3mg..To traje vec 3-4god.Terapiju uzimam samo po potrebi.....dali moze doci do nekih komplikacija kada je u pitanju moje zdravlje jer Presolol sadrzi beta blokator....Uplasilo me to saznanje danas jer kazem nemam tegobe osim kada se desi nervoza itd osetljive sam prirode i sve se to manifestuje variranjem pritiska i ubrzanim pulsem do 100 puls.Sta da radim....to se sve ne desava tako cesto..uzimama terapiju recimo par dana pa prestanem.A Bromazepan ponekada kad ne mogu zaspati ili se iznerviram...Hvala puno

Postovani, kod mnogih bolesnika u pocetku krvni pritisak nije stalno visok. Pretpostavka je (nije dokazano) da kod osetljivih ljudi u pojedinim situacijama dolazi do skoka pritiska, koji se brzo normalizuje kada se smire. Vremenom se nakon skokova ne vraca u normalu i ostaje stalno povisen. Kod krvnog pritiska koji varira najpre pokusati da se normalizuje fizickom aktivnoscu (najmanje 30 minuta brzog hoda dnevno 5 dana u nedelji), manjim unosom soli, ishranom sa dosta voca i povrca, malo zasicenih masti, mlecnim proizodima sa niskim procentom masti, izbegavanjem alkohola, prestankom pusenja i normalizacijom telesne tezine kod gojaznih. Kod skoka pritiska na nervnoj bazi primenjuje se psihicko lecenje. Ako nisu prisutni faktori rizika za nastanak kardiovaskularne bolesti ne mora da se zuri sa lecenjem lekovima. Faktori rizika su, osim povisenog krvnog pritiska, nasledje (srcani bolsnici u familiji), povisene masnoce u krvi, povisen secer, pusenje, stres, abdominalna gojaznost (struk kod muskaraca siri od 95, po nekim autorima siri od 105cm). Ako su prisutni faktori rizika zapocinje se lecenjem lekovima. Iako antihipertenzivni lekovi mogu da imaju nezeljena dejstva mnogo je opasnje da se ne leci povisen krvni pritisak. Presolol je beta blokator. Ne primenjuje se kod astme i AV bloka II i III stepena, a sa oprezom kod periferne arterijske bolesti, metabolickog sindroma, intolerancije glukoze, hronicne opstruktivne bolesti pluca i kod sportista. Ne znam da li vi imate neku od ovih bolesti pa se plasite beta blokatora. Beta blokatori su zgodni kod mladjih ljudi koji burno reaguju (pojacan simpatikus). Oni se ne piju povremeno, vec stalno ako je potrebno. Da bi znali da li imate povisen krvni pritisak treba da ga merite cetiri uzastopna radna dana ujutru i uvece i da zapisujete vrednosti. Prvi dan ne racunate, a za ostala tri izracunate srednju vrednost. Ako je ona manja od 140/90 vi nemate povisen krvni pritisak i nije potrebno da ga lecite lekovima vec samo vec pomenutim nefarmakoloskim merama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2012.

Postovana dr,kasljem unazad 2,5 Nedjelje,suv kasalj je u pitanju,osjecam bol u grudima ne stalno,malo mi je teze da udahnem ponekad,i kao zarenje neko.Boravila u prostoriji gdje je bila prisutna vlaga.Recite mi posto imam svake godine (unazad 5god)bronhitis i to u ovo vrijeme sad,dali moze da bude ozbiljno po moje zdravlje.Kod pulmologa bila danas,dijagnoza bronhitis,terapija,Hemomicn 3 dana,Pressing,i vitamin C.Hvala vam od srca !!!

Postovana, to je hronicni bronhitis posto se godinma unazad ponavlja. Posto se javlja u istom delu godine moze da ima veze sa elergijom i zato ste dobili antihistaminik Presing. Bolest treba da se leci. Kada se stavi pod kontrolu upale se ne ponavljaju svake godine. Ako ste pusac morate da prestanete da pusite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2012.

Molim vas za objasnjenje za sledece rezultate: TSH 0,02 T3 2,1 T4 118 Cekam pregled kod endokrinologa al vas molim da mi pojasnite sta znace ovi rezultati i na sta upucuju? Unapred hvala

Postovana, jako je nizak TSH sto bi odgovaralo hipertireozi. Niste napisali da li je radjen ukupni (totalni TT3 i TT4) ili slobodni (FT3 i FT4) tiroksin. Ako je radjen totalni vrednosti T3 i T4 su normalne pa treba da se radi ultrasenzitivni TSH ili TRH test da bi se postavila dijagnoza.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2012.

Postovani, nasem decaku koji ima 2,5 godine se pre par dana na gornjoj usni pojavila mala crna tackica. Imate li ideju sta bi moglo biti po sredi? Pozdrav i svako dobro!

Postovani, to moze da bude mladez, hemangiom (dobrocudno bujanje krvnih sudova), vensko jezero (prosiren venski krvni sud, venous lake), ujed insekta. Vodite dete koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2012.

Postovani dr, moj djecak ce ubrzo napuniti 4 god i vec 4 mjeseca ide u vrtic. Od tad su i krenuli problemi sa prehladama tipa kijavice, curenja nosa i problema sa trecim krajnikom. Dijete dobro napreduje, malo je bljedunjav, al krvna slika je dobra. Na vratu ima izrazenih limfnih zlijezdica i kad je ta prehlada on nocu dise na usta. Kod spec.ORL dobio je Rinostop, Mukodin i Olint kapi za nos, jer je nalaz tipanometrije nezadovoljavajuci. Za 15 dana je kontrola, pa ce spec. ORL odluciti se mozda i za operaciju, al kad se ponovi opet tipanometrija. Ne znam jeli pametno da jos malo sacekamo, da dijete odvedemo na more itd. Al plasim se ostecenja sluha.

Postovana, nije pametno da se lecenje odlaze, jer moze da dodje do nepotrebnog ostecenja sluha. More ne moze da dovede do izlecenja, sem ako se ne preselite tamo. Tpla i suva klima na moru dovede do prolaznog poboljsanja i to je svakako dobro da se dete okrepi i bude ydravo neko vreme. Medjutim, sa povratkom u vrtic ubrzo se vracaju stari problemi. Nije sigurno da ce da se uradi operacija. Ona se vrsi ako kapima ne moze da se poboljsa stanje. Kada je sluh ostecen ne odlaze se mnogo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2012.

Postovani,nedavno sam bio kod neuropsihijatra na pregledu jer sam pre skorijeg vremena primetio da mi se prividjaju odredjene stvari i pojave,tj,prividja mi se da sam negde boravio a nisam i da sam nesto uradio a nisam.Lekar je konstatovao sl.dijagnozu:Dg:Borderline,obs.Obj:anksiozan,prisutni deluzioni fenomeni,daje podatke za culne obmane.San mi je uredan,samo ponekad imam manje nocne more.Od lekova sam dobio Metoten 1mg ujutru i Largactil tablete 25mg dva puta dnevno.Najlepse Vas molim strucno mi objasnite ovaj moj problem a posebno sta su to deluzioni fenomeni.Pozdrav.

Postovani, doktor sumnja na granicni poremecaj: Bordeline (nije precizirao da je sigutno Bordeline). To je tesko stresno stanje kod koga covek dozivljava najvise problema u emotivnoj sveri i sveri raspolozenja. Bordeline je jedno beznadno i nestabilno stanje u kome covek pati, zeli da mu bude bolje, ali mu nije lako da to ostvari, nekada dolazi u situaciju da plane ili reaguje neadekvatno i kasnije misli da je pogresio... Kod deluzionih fenomena coveku se pricinjavaju razlicite stvari koje mogu da postoje u stvarnosti, ali kod njega u tom trenutku nisu prisutne npr. da je bolestan, da ga neko prati, da se nesto desava, da je nesto uradjeno, receno...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2012.

Postovana doktorka, pijem tablete za kontracepciju Yazz. Vec par dana osecam nepodnosljivi svrab, peckanje, stidne usne su mi jedno vece bile naduvene i crvene. Citala sam i po simptomima zakljucila da je najverovatnije gljivicna ili bakterijska infekcija (kandida najverovatnije). Da li i vi delite misljenje i da li posto pijem tablete smem da koristim na svoju ruku Kanesten ili Lomexin vaginalete?

Postovana, to je vaginoza, koja ne treba da se lecite na svoju ruku. U principu vaginalna sluzokoza je otporna na infekcije i ne leci se tesko, kada se pronadje i ukloni njen uzrok. Postoje stanja koja pogoduju pojavi infekcije. To su: menstruacija, obilna sekrecuja iz tela i grlica materice zbog njihovog zapaljenja, poremecena funkcija jajnika (smanjen nivo hormona estrogena), smanjenje opste otpornosti organizma i ostecenje sluzokoze mehanickim, hemijskim ili termickim faktorima. Mehanicki faktori su obicno intravaginalni ulosci i masturbacija. Lecenje vaginitisa je brzo i jednostavno ako se ukloni njegov uzrok, u protivnom moze cesto da se ponavlja. Pregled vaginalnog sekreta daje odgovor na pitanje da li je infekcija gljivicna, bakterijska ili mesovita. Ako se sami lecite nemate mogucnost da prondjete uzrok infekcije, a to u nekom slucaju moze da bude veoma opasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2012.

Redovno kontrolisem stitnu zlezdu zbog nodusa koji je pre tri god bio 3 mm...Pre mesec dana sam saznala da se nodus malo uecao i da iznosi 5 mm. Desni rezanj dijametra 30x17mmm sa hipoehogenim nodusom u donjem medijalnom delu dijametra oko 5mm, nesto izrazenijeg obodnog kolordopler signala, sa nekim elementima manjeg toplog cvora bez drugih znakova morfoloskih promena desnog reznja. Napominjem da su mi hormoni s. zlezde u normali. Doktor mi je rekao da dolazim na kontrolu na 6 meseci da pratimo promene. Da li moze da se spreci rast zlezde ili da se ona vrati u normalu? Da li cvor od 5mm moze da mi ugrozi rad s. zlezde? I kakvo je dalje lecenje? Pozdrav

Postovana, uvecana stitna zlezda koja luci normalnu kolicinu hormona, a nije povecana zbog zapaljenja ili tumora se naziva prosta struma (struma simpleks). Takva zlezda tj. struma moze da se smanji samo hiruskim putem, odstranjivanjem dela zlezde (strumektomija). To se vrsi kod velikih zlezda posebno ako su locirane iza grudne kosti i vrse pritisak na okolne organe remeteci disanje i gutanje. Kod manjih struma tiroksinom moze da se snizi TSH i tako uspori rast zlezde. Nekada se sprovodi terapija radioaktivnim jodom, koja moze da dovede do hipotireoze koja mora da se leci tiroksinom. Glavna briga bolesnika, a i lekara, je da se medju cvorovima ne krije rak. On se srece kod 5% polinodoznih struma. Zato se struma prati. Ako medju cvorovima postoji jedan veci koji pocinje brzo da raste, to predstavlja sumnju na razvoj raka, te se takva zlezda obavezno operise. Ako vas cvor ne bude brzo rastao nije sumnjiv. To ce da se vidi na kontrolama. Ne treba da se plasite, vec da bez odlaganja i odugovlacenja idete na pregled bas onda kada je zakazan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2012.

Postovani, da li smem da idem u solarijum i ako sam prosle godine u Januaru imala operaciju fibroadenoma desne dojke? Hvala unapred.

Postovana, fibroadenom dojke je benigni tumor koji se ne povezuje sa koriscenjem solarijuma. Operacija nije razlog da izbegavate solarijum, ali treba da znate da on povecava rizik da se dobije tumor maligni melanom, koji je opasan zbog toga sto veoma rano daje metastaze, dok je sasvim mali pa bolesnik cesto ne obrati paznju na promenu na kozi, povecava rizik i od bazocelularnog raka koze, ubrzava starenje koze i prilikom koriscenja fotosenzibilisucih lekova utice na pojavu mrkih fleka po kozi (hiperpigmentacija). Na svakome je da odredi da li zeli da se izlaze riziku ili ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2012.

Postovani,javljam se ponovo povodom belog jezika i grebanja ( blagog gusenja ) u grlu.Vadila sam bris grla i nisu nadjene niti gljivice,niti bakterije i virusi. Jednostavno ne znam vise kome da se obratim. Jezik mi je beo , suv i tako osecam kao da mi se susi celo grlo.Nepodnosljivo je . Simptomi su poceli od uzimanja antibiotika( prve ture ) pre mesec i po a pojacali su se nakon uzimanja druge ture i nikako da prestanu.Bris sam vadila 3 dana nakon zavrsetka antibiotika .Da li postoji mogucnost alergije na antibiotik ?Prvi ne znam kako se zove a drugi je Cefuroxim-Mepha 500 .Pomislila sam na alergiju pa sam vec dva dana uzimala Lorado 10 mg ali ne osecam poboljsanje.Molim Vas da mi pomognete kome da se vise obratim . Bila sam kod doktora opste prakse,i kod ORL doktora. Da li je moguce da mi pljuvacne zlezde nisu ok jer imam taj osecaj suvoce ( kao da cu da dehidriram ). Primetila sam da mi je najace oko 12 i 13 sati pa se smiri i kasnije ponovo. Jako sam nervozna zbog svega toga . Ne znam da li ima veze ali me i i kicma ( donji deo ) jako boli pri duzem stajanju i narocito ujutru kad ustajem iz kreveta. I povremeno imam blage bolove sa leve strane stomaka , cas gore cas dole . A u poslednja dva dana kao da mi igra nesto u stomaku ( ne znam kako da opisem , kao neko talasanje ). Imala sam i bakterije u mokraci zbog toga sam i pila ovu drugu turu antibiotika.Za dva dana idem na kontrolu da vidim da li je sa tim sve ok. Unapred zahvalna !

Postovana, kod alergije na antibiotik javlja se crvenilo koze sa ili bez plihova, otok i svrab koze i/ili otok sluzokoze sa gusenjem. Bris grla na bakterije se radi najmanje pet dana nakon terapije antibioticima. U protivnom moze da se dobije lazno negativan rezultata tj. moze da se dobije rezultata da nema patoloskih bakterija zato sto je njihov broj antibiotskom terapijom znatno smanjen. Moguce da pljuvacne zlezde luce manje pljuvacke. U tom slucaju se oseca suvoca usta i grla. To se javlja kod Sjogrenovog sindroma koji je cesto udruzen sa autoimunim bolestima (reumatoidni artritis, skleroderma, lupus ili primarna bilijarna ciroza). Za postavljanje dijagnoze bitan je nalaz antitela (anti Ro/SS-A ili anti La/SS-B), karakteristicnih promena kod biopsije pljuvacnih zlezda, naravno nalaz suvih usta i suvih ociju. Osecaj suvih usta i grla moze da se javi kod mnogih stanja i bolesti, kao sto su dijabetes, nedovoljan unos tecnosti, koriscenje mnogih lekova (diuretici, antihistaminici, antidepresivi, antihipertenzivi), korišcenje paste za zube sa natrijum sulfatom koji isusuje tkiva (na tim pastama obicno pise sodium lauryl sulfate), koriscenje vodice za ispiranje usta sa alkoholom, konzumiranje alkohola, suva usta se javljaju i kod osecaja straha, nelagodnosti i treme, neuroloskih bolesti kao sto je Parkinsonova bolest, zatim disfunkcije imunog sistema kao HIV infekcija, razlicitih reumatoidnih stanja i autoimunih bolestii. Taj neprijatan osecaj moze da se javi kod mnogih stanja i bolesti. Za pocetak javite se stomatologu, ako mozete stomatologu specijalisti za bolesti usta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2012.

Postovani,molim vas da mi date vase misljenje vezano za nalaz CT grudnog kosa koji sam radila zbog jutarnjeg suvog kaslja,bola u predelu leve kljucne kosti i uvecanih pazusnih zlezda koje stoje pod levm pazuhom godinu i po dana ako ne i duze. Nalaz je sledeci:MSCT toraksa desni lobus sttaste zlezde urednog nalaza,levi manjih dimenzija nehomogeno prima kontrast.Bez uvecanja lgl snimljenog dela vrata.U desnoj pazusnoj jami pojedinacne lgl do 8 mm delom masno izmenjene.U levoj pazusnoj jami pored urednh lgl i dve promera 12.7mm i uz a. axillaris sin 16.2mm homogeno ispunjene kntrastom.Supraklavkularno i infraklavikularno bez uvecanja lgl.U plucnom parenhmu nalaz uredan.Pleuralni prostori slbodni.Mediastinalni organi urednog nalaza,bez uvecanja lgl.U vidjenom delu jetre,pankreasu ,slezone,nadbubrezima nalaz uredan.Radiolog ne predlaze biopsiju zlezda pd pazuhom jer s obzirom da su prisutne uvecane duze od godinu dana.Sta vi mislite>Radjen je u vise navrata UZ dojki i nalaz je fibrocisticna displazija.Da li bi UZ dojke vdeo sumnjivu promenu> Hvala unapred.Bolujem od hipertireoze.

Postovana, na ultrazvuku dojki bi se videla sumnjiva promena. Naravno da ultrazvuk nije svemoguc i ponekad nesto moze da se previdi. Zato se uz njega rade i drugi pregledi (CT i mamografija). Medjutim, kod vas nema razloga da se misli na previd, jer stanje ne napreduje. Da postoji tumor limfne zlezde bi se brzo povecavale. Kod vas se one ne menjaju. Uvecale su se zbog neke infekcije ili masne degeneracije (nagomilavanja masti u zlezdi) i sada miruju. Javite se spec. ORL i pulmologu zbog jutarnjeg suvog kaslja. On moze da bude posledica alergije sluzokoze nosa (sa slivanjem sekreta u zdrelo i suvim kasljem) ili alergijske astme koja ponekad moze da se ispolji samo suvim kasljem, koji se najcesce javlja pred zoru ili nocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovana doktorka,imam 34 godine i inace sam krupne gradje i rodila sam 2 dece i muku mucim sa velikim stomakom,noge,ruke uredu ali jako sam siroka i mogu reci debela u predelu stomaka i struka,sve mi se tu skuplja,jednom prilikom lekar mi je rekao da mu moj stomak vise lici da se u njemu skuplja voda,i ja sad ne znam sta da radim ako mi se u stomaku skuplja tecnos i zasto se to desava,kako da izbacim tu tecnost.....i pored nutricioniste i pridrzavanja saveta i dosta vezbanja taj stomak se nikako ne moze skinuti,a sve ostalo bez problema,inace svi sa majcine strane su sa vecim stomakom a mene zanima jer imam samo 34 godine kako da skinem stomak i da resim tu vodu hvala.

Postovana, to sigurno nije voda u stomaku (ascites ili slobodna tecnost u stomaku). Slobodna tecnost u stomaku se ne javlja kod zdravih ljudi. Javlja se kod jako ostecene jetre tj. komplikacije ciroze jetre, tromboze vene porte, kod srcane insuficijencije (srcana slabost koja se javlja na kraju dugotrajne teske bolesti srca), maligniteta u stomaku. Sve su ovo stanja kod kojih bolesnik nema oduvek veliki stomak vec se to javlja u poslednje vreme i pogorsava se. Vi ste zdrava zena te se ne ocekuje da imate ascites. Uostalom voda u stomaku se vidi na ultrazvuku. Zahteva ozbiljno lecenje tj. uklanjanje uzroka ascitesa. Postoji 5 razloga uvecanja stomaka: nagomilavanje masti, gasova, stolice, tecnosti i trudnoca. Kod gasova stomak nije uvek podjednako nadut. Oni se vide na ultrazvuku i rendgenu, a covek zna da ih ima po tome sto ima cesce vetrove, cuje pretakanje u stomaku, povremeno ima grceve u stomaku, obicno pati od zatvora ili ima neurednu stolicu. Debeo trup uz tanke ruke i noge (kao cackalice zabodene u krompir) se javlja kod Kušingovog sindroma. Te osobe dobijaju okruglo lice kao mesec, mast se talozi na trupu i to posebno na zadnjoj strani vrata, imaju strije po kozi, cesto povisen krvni pritisak, kamen u bubregu, neurednu menstruaciju... Verovatno imate naslednu predispoziciju ka gomilanju masnog tkiva u predelu stomaka. To nije samo estetski problem. Struk siri od 80cm uz druge faktore rizika (nasledje, pusenje, slaba fizicka aktivnost, visok krvni pritisak, povisene masnoce i secer u krvi, stres) vodi ka srcanim bolestima, pre svega infarktu, angini pektoris i slogu. Nastavite sa dijetalnom ishranom i vezbanjem. To su preduslovi za dug i zdrav zivot, a salo ce se vremenom skinuti. Naravno ne mozete da izmenite svoju konstituciju i on mozda nece moci da izgleda onoliko vitko koliko vi zelite, ali za zdravlje je bitno da ne bude siri od 80cm. Ako ne mrsavite i pored dijetalne ishrane, proverite hormone stitne zlezde (hipotireoza sa usporenim metabolizmom otezava mrsavljenje).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovani,imam policisticne jajnike i autoimunu hipotireozu,tireolog i endrokrinolog kao i ginekolog mi je rekao da sam jako podlozna dijabetesu ali da ne mogu bog zna sta uraditi da to sprecim ,mene je to strasno uplasilo,mlada sam i ne bi se mogla nositi sa jos kojom bolesti,vodim racuno o zdravlju koliko god mogu ali da li je istina da cu lako dobiti dijabetes.

Postovana, nije tacno da lako mozete da dobijete dijabetes. Vecina osoba sa autoimunom hipotireozom ne dobija drugu autoimunu bolest. Od svih autoimunih bolesti najlaksa je hipotireoza (isto se odnosi na Hasimoto tireoiditis koji vremenom dovodi do hipotireoze), jer se lako leci, ima dobru prognozu i ne skracuje zivotni vek. Veoma su retke udruzene autoimune bolesti gde se hipotireoza javlja zajedno sa drugim autoimunim bolestima. U cilju ranog otkrivanja dijabetesa svima (i zdravima) se preporucije da jednom godisnje kontrolisu secer u krvi, takodje i masnoce, kao i krvni pritisak. Osim toga za dug i zdrav zivot vazno je da se zdravo hranite (vidite piramidu zdrave ishrane), da unosite vise voca i povrca, manje masne i slatke hrane (pre svega da izbegavate brzu hranu, przenu i pecenu), da izbegavate stres, da boravite dosta na svezem vazduhu i da ste fizicki aktivni (sport, rekreacija, cetnja, ples...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovani,da mli leceni hasimoto i drzanje hormona u granici normale moze da sa godinama dovede do problema sa srcem,ateroskleroze i ostalih komplikacija te bolesti.Ili ce kad tad dovesti do svega toga bez obzira na lecenje.

Postovana, ako se hormoni stitne zlezde (T3 i T4) drze u normali i uklanjaju kardiovaskularni faktori rizika ne dolazi do ubrzane ateroskleroze i komplikacija na srcu. Supstituciona terapija tj. koriscenje leka L-tiroksina smanjuje rizik, zato se terapija zapocinje pre nego sto se razvije klinicka (manifesna) hipotireoza. Potrebna je redovna kontrola hormona, holesterola, triglicerida, glukoze i krvnog pritiska. Ako nesto od toga nije u redu leci se. Ne treba da pusite, ako ste gojazni treba da smrsate. Ne morate da budete mnogo vitki, vazno je da vam obim struka bude najvise 80cm (za muskarce do 105cm). Budite fizicki aktivni. Hipotireoza koja moze da se razvije iz Hasimoto bolesti povecava rizik, ali ne vodi nuzno u srcanu bolest. Lecenje Hasimoto tireoiditisa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Najvazniji razlog rane terapije Hasimoto tireoiditisa je smanjenje kardiovaskularnog rizika, a zatim usporenje rasta stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovani,interesuje me patofiziolosko objasnje nje tenzije 130/110,tj.kako mogu biti tako blizu gornji i donji? Uz bubrega uredan. Hvala

Postovana, takav krvni pritisak kod koga je gornji pritisak (sistolni) normalan, a donji (dijastolni) povisen predstavlja dijastolnu hipertenziju. Najcesce su oba povisena, ali moze da bude samo gornji ili samo donji. Svi oblici hipertenzije moraju da se lece. Normalno sistolni i dijastolni krvni pritisak nisu toliko blizu. U patoloskom slucaju to se desava uglavnom zbog neelasticnosti krvnih sudova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovani, imam 20. godina. Kao mala sam pala na beton i tom prilikom polomila poslednji prsljan (na zadnjici). Kroz razgovor sa prijateljima dosli smo do zakljucka da su trticni prsljanovi oslonac plodu tj. bebi i da tokom trudnoce oni trpe veliki pritisak. Da li cu kada dodje vreme moci da ostanem u drugom stanju a da na porodjaju ne dodje do nekakvih komplikacija? Molim Vas za misljenje i savet? Unapred zahvalna

Postovana, nemate razloga za zabrinutost. Prelom prsljena ne umanjuje plodnost, ne remeti tok trudnoce i ne komplikuje porodjaj. Uvecana materica tokom trudnoce izaziva promenu statike celog organizma i moze da bude uzrok bolova u kicmi. Te tegobe mogu da se jave kod svih trudnica. Deformitet kicmenog stuba treba da bude veoma veliki da bi onemogucio vaginalni porodjaj i zahtevao carski rez.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

postovani imam problem od jutros kako sam se probudila bol u grudima na pokret mislim kada pokusam da se izvijem na levu stranu i kada uzdahnem i tada se cuje kako nesto krcne u grudima kao kada puca zglob pa bih vas zamolila da mi kazete vase misljenje i da napomenem da sam pre par dana radila ekg srca na sistematskom pregledu i dobro je osim ubrzanog srcanog rada i zamolila bih vas da mi kazete da li je toliko stetno zracenje rengenom jer bih to da snimim da se konacno utvrdi u cemu je problem a vec 4 puta pre 2 gonine su mi snimali kicmu i pluca zbog toga ali nisu grudnu kost a ta se bol tu desava.hvala unapred

Postovana, ako je neophodno rendgenski snimak grudnog kosa moze da se ponovi. MR nije stetna, a daje mnogo bolju sliku od rendgen grafije. Pocetne promene na kostima i zglobovima se na rendgenu uopste ne vide dok se na MR razlikuje vrsta ostecenja. Ako mozete precizno da locirate bol verovatno potice od kostanozglobnih struktura. U prilog tome ide i cujno krckanje pri pokretu i pojacavanje bola pri pokretu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2012.

Postovani, momak mi je nastradao prosle godine kada mu je prilikom nosenja neobradjeno staklo iskliznulo iz ruke. Tom prilikom je presekao levu podlakticu odma ispod sake do kosti. Na putu do bolnice ona je prakticno visila. Na prvoj operaciji utvrdjeno je da su presecene 4 tetive, misici, krvni sudovi, na drugoj opreraciji operisali su 2 nerva medianus i ulnaris. Koliki je vremenski oporavak i radna sposobnost? Unapred zahvalna

Postovana, oporavak i radna sposobnost su individualani. Zavise od uspesnosti operacije. Nakon operacije ce da se sprovede rehabilitacija, a radna sposobnost u mnogome zavise od vrste posla kojim se bavi. Oporavak nerva moze da bude dugotrajan. To daje nadu da ce rehabilitacijom stanje biti sve bolje i bolje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2012.

Dete mi ima linfne cvorove uvecane sa obe strane,ali sa desne strane su vise uvecane.To traje oko 1.5 mesec.Pio je amoksicilin ,pancef a pre tri dana je poceo da pije ospamox 5 ml na 12 sati zato sto su mu nasli prilikom brisa zdrela streptococcus haemolicus grupe A veliki broj.Da li imate neki savet,jer me brine duzina trajanje svega toga.Hvala

Postovana, potpuno je normalan nalaz uvecanih limfnih zlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama kod dece. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na razlicite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. Uvecane limfne zlezde vrata prate zapaljenja u okolini (grla, nosa, sinusa, zapaljenja usne duplje, koze), zapaljenja krajnika, zdrela, tkiva pored krajnika... Kod infektivne mononukleoze i nekih drugih virusnih infekcija zlezde se znatno vise uvecaju. Velicina zlezda se prati i ako je krvna slika u redu ne sprovodi se lecenje. Ne mozete da ocekujete da zlezde moraju da odu. Deca se stalno srecu sa novim virusima i bakterijama. Svaki virus sa kojim dete ranije nije bilo u kontaktu podstice organizam da stvara antitela. Tako deca sticu imunitet. Antitela ce kasnije tokm zivota da se bore protiv virusa i bakterija kada organizam ponovo dodje u dodir sa njima. Znaci uvecane zlezde ne treba da vas brinu. Njihovo uvecanje prati odrastanje deteta i sticanje imuniteta. Kod dece koja idu u vrtic to je jos vise izrazeno. Zbog uvecanih zlezda nije potrebno da se pije antibiotik, vec samo kada je potrebno da se izleci bakterijska infekcija. Sada ga koristi zato sto je izolovana bakterija hemoliticni streptokok, koja treba da se unisti. Strah od antibiotika je razumljiv samo kada se koriste bez razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.5.2012.

Postovani, u petoj, sestoj nedelji sam trudnoce i ustanovljeno mi je da imam kandilome kao i moj suprug. Preporucena nam je amstinencija, predpostavljam da nebi doslo do sirenja. Citala sam malo o metodama uklanjanja. Nigde nisam pronasla da li ih je moguce ukloniti u trudnoci.? Koliko je opasno za plod njihovo prisustvo, kao i njihovo uklanjanje? Hvala!

Postovana, kondilomi mogu da se uklanjaju tokom trudnoce. Uklanjanje nije opasno za plod, ali se i pored toga izbegava intervencija u prva tri meseca trudnoce. Obavlja se uglavnom radiotalasima zato sto oni ne ostecuju okolno tkivo. Ako je povrsina zahvacena kondilomima velika intervencija se radi u lokalnoj infiltrtivnoj anesteziji koja nije opasna po plod. Ako je povrsina mala radi se bez anestezije, pri cemu nema bola. Tokom porodjaja dete moze da se zarazi kondilomima (ocni kapci, glasne zice, sluzokoza ili koza). To je najvazniji razlog sto se uklanjaju. Drugi razlog: tokom trudnoce moze da dodje do znatnog prosirenja kondiloma. Oni nekada mogu da onemoguce vaginalni porodjaj te se radi carski rez. Tkivo porodjajnog kanala prekriveno kondilomima je krto, lako puca tokom porodjaja, a tesko se usiva.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: