Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 20.6.2012.

Postovana doktorko, imam sina od 6,5 godina, mrsuljav, 18 kg, 114 cm visine. To sto je on sitan genetske je prirode, ali i zbog uvecanih krajnika koje treba da operisemo za 15-tak dana. Medjutim, ono sto mene brine je to sto se dete zali vec neko vreme (dve-tri meseca) da ga svrbe ledja (samo ledja, ni jedan drugi deo tela!), i to obicno ujutro cim se probudi i uvece kada se presvlaci za spavanje. U toku dana se ne zali na svreb. Na kozi nema nikakvih promena, ni osipa, ni promene boja, hrapavosti i sl. Pomenula sam to nasem pedijatru, kaze da je to reakcija kose na vrucinu. No, ja se ipak brinem pogotovo sto dete mora na operaciju, pa vas lepo molim da mi odgovorite da li takav svrab moze biti uzrok bilo kakve ozbiljnije bolesti? Inace dete je potpuno zdravo, radili smo nedavno pregled za skolu, sve je u redu: krv, mokraca, srce pluca, od bolesti do sada jedino imao upale grla (krajnika). Izvinjavam se ako sam preopsrna, ali nadam se da cete razumeti moju majcinsku zabrinutost. Unapred hvala na odgovoru i srdacan pozdrav!

Postovana, kod svraba se obicno misli na oboljenja jetre i zucnih puteva, bubrega, stitne zlezde, secerne bolesti, malokrvnosti, hematoloskih bolesti ili infekcija parazitima. Medjutim, kod zdravog deteta gde se pregledom krvi ne nalaze odstupanja od normale ne treba da se misli na teze bolesti. Svrab moze da bude posledica alergije, manjeg unosa tecnosti ili suve koze (ovo je retko kod dece). Kada se nijedna od pobrojanih bolesti ne pronadje zakljucuje se da je svrab psihogen. Moze da ga izazove napetost zbog polaska u predskolsko, zbog rodjenja brata ili sestre ili zbog predstojece operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2012.

Uradio sam analizu na hormone štitne žlezde. Rezultati su sledeći:TSH <0,001 miU/L; T4 240,7 nmol/L; FT4 51 pmol/L; T3 7,56 nmol/L; anti-Tg antitela 4,07 IU/mL; anti-TPO antitela >1000,00 IU/mL. Interesuje me Vaše mišljenje o navedenim rezultatima i jel treba izbegavati hranu sa sadržajem joda. Koju so koristiti, ako je dozvoljen unos joda? Srdačan pozdrav i hvala na savetu,

Postovani, to je hipertireoza autoimunog uzroka (povisena su anti-TPO antitela). Osobe sa hipertireozom ne treba da unose mnogo soli, jer ona sadrzi jod. Proizvodjaci soli su zakonom obavezani da kuhinjskoj soli dodaju jod. To je uvedeno da bi se suzbila pojava endemskog kretenizma (tezak oblik hipotireoze koji se javljao u pojedinim krajevima gde u zemlji, a time i u hrani i vodi nema dovoljno joda). I kalijumova so se jodira. Najbolji nacin da smanjite unos joda je da ne jedete suhomesnate prouzvode, gotovu hranu, cips, krekere i sl. grickalice i sve ono sto se dosta soli. Ne treba da izbacite iz upotrebe namirnice koje sadrze jod, jer one imaju i svoju hranljivu i lekovitu stranu, vec treba da se trudite da unosite manje soli. Bolesnici ne treba potpuno da izbace jod iz ishrane, jer je on neophodan za zivot. Od samog unosa joda vaznije je da izbegavate namirnice koje podticu zapaljenje. Kod autoimune hipertireoza dobro je da se jedu masne morske ribe zbog sadrzaja omega 3 masnih kiselina, a da se izbegavaju zasicene masti (mast, kozica pileta), mlecni proizvodi sa dosta masnoce (prevreli sir, kackavalj, pavlaka, punomasno mleko).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2012.

Molila bih Vas da objasnite u cemu je razlika izmedju vaginalnog polipa i kondiloma, po cemu se to razlikuje, jer se kod ginekologa trebam naruciti i malo sacekati? I kojim jos putem moze da se dobije kondilom, ako nije sexualni? Dali je bolje odstraniti taj polip (ako je polip ili nesto drugo), a ta promjena je velicine zrna rize ili samo pratiti da ne raste.

Postovana, polip i kondilom se razlikuju po izgledu i uzroku nastanka. Polip je izrastaj sluzokoze sa glatkom ili reznjastom povrsinom, bledo ili tamnocrvene boje, velicine zrna psenice pa cak i oraha. Nije poznat tacan uzrok nastanka polipa, ali svakako ima veze sa hronicnim zapaljenjima i povisenim nivoom estrogena. Kondilomi su izrastaji karfiolastog izgleda (povrsina im je neravna). Po izgledu se cesto tesko razlikuju od uobicajenih ispupcenja koja se mogu naci u tom predelu ili iritirane sluzokoze. Zato je potrebno da se javite ginekologu. To sto ste primetili moze da bude polip, kondilom, ali i nesto beznacajno kao npr. oziljak od porodjaja. Kondilomi ne peku, ne svrbe, ne bole. Uklanjaju se da se zaraza ne bi sirila. Kod nas se najcesce uklanjaju laserom; uklanjanje traje nekoliko minuta, ne boli (radi se pod anestezijom) i ima vrlo malo krvi. Polip je takodje bolje ukloniti, jer je sklon zapaljenju i krvarenju. Kondilomi se najlakse prenose seksualnim odnosom. Ima i drugih nacina prenosenja preko ruku i upotrebom toaleta. Polni odnos uopste nije neophodan da biste se zarazili - nije redak slucaj da mlade devojke koje nikad nisu imale odnose imaju kondilome.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.6.2012.

Postovani, imam pitanje vezano za majku.64 su joj godine i preko 30 god pije terapiju protiv povisenog krvnog pritiska. Trenutno koristi - Hemokvin plus 20 ujutru, Hemokvin 20 uvece, Presolol 50 2 x dnevno, Aspirin protect jednom dnevno i Lasix svaki treci dan. Problem nastaje prilikom uzimanja Lasixa. Koristi ga obavezno uz kalijum, ali kad ga popije cijeli dan i noc ne moze da zivi od jakih grceva duz cijelih nogu, narocito u nadkoljenicama. Probala je da ga pije bez kalijuma (na svoju ruku) i nema nikakve razlike, grcevi su uvijek prisutni. Primijetio sam da nekad izbjegava i da popije Lasix, ali noge joj jako brzo oteknu oko skocnih zglobova, tako da se mora vratiti toj terapiji. Povremeno bismo u savjetovanju sa porodicnim ljekarom presli na drugi diuretik, ali izbacivanje tecnosi je bilo neznatno, pa se uvijek vracamo na Lasix koji tesko podnosi. Molim Vas za savjet. Hvala

Postovani, kod dugotrajne primene Lasixa moze da dodje do poremecaja elektrolita, pre svega kalijuma, natrijuma i kalcijuma. Zbog toga bolesnik moze da ima bol u misicima, slabost, pospanost, nemir, suva usta, lupanje ili preskakanja srca. Ako je doza leka visoka moze da ima vrtoglavisu, zujanje u usima i gubitak sluha. Potrebno je da se povremeno kontrolisu elektroliti, pre svega kalijum, zatim kalcijum i natrijum, takodje i kreatinin i ureja. Posto Lasix dovodi do gubitka kalijuma on se nadoknadjuje lekom, a moze i unosom hrane koja ga sadrzi. Unos soli se ne ogranicava (jede uobicajeno slanu hranu, a ne neslanu kao drugi srcani bolesnici). Znaci mama treba da kontrolise kalijum, kalcijm i natrijum. Prema nivou kalijuma treba da se odredi koliko ce kalijuma u obliku leka (tableta ili praska) da unosi. U danima kada ne pije kalijum moze da unosi hranu koja ga sadrzi: banane, kajsije, breskve, pomorandze, pecenku...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2012.

Postovani, porodila sam se putem hitnog carskog reza, zato sto je doslo do pada srcanih tonova kod bebe nakon date indukcije. Sve se dobro zavrsilo, ali imam jednu nedoumicu. Naime, u bolnicu sam otisla dan prije termina nakon sto sam primijetila krvavljenje. Nikakvih bolova nisam imala, a kada me je pregledao dezurni ljekar rekao je da je najvjerovetnije vodenjak pukao i da je porodjaj poceo. Medjutim, ja sam satima lezala, bolovi se uopste nisu javljali, a krvavljenje je konstantno bilo menstrualnog inteziteta. Nakon par sati ljekar je ipak konstatovao da vodenjak nije pukao i da je sve vrlo atipicno, pa se odlucio na indukciju. Inace sam prvorotka, a trudnoca je protekla bez ikakvih problema. Mozete li mi reci sta se desavalo, zasto je porodjaj tekao tako neuobicajeno? Unaprijed zahvalna!

Postovana, prevremeno odlubljivanje placente moze da bude uzrok krvarenje koje pocinje pre no sto su poceli trudovi. To se cesce desava ako majka ima visok krvni pritisak, anemiju srpastih celija, ako ima dosta plodove vode, ako se ispod posteljice nlazi miom, ako majka pusi, pije alkohol ili koristi neke droge, ali moze i bez ikakvog vidljivog razloga. Krvarenje se javlja i kod placente previje, tj. placente koja je nisko postavljena tako da jednim delom ili potpuno pokriva unutrasnje usce materice. Ovako nepravilno postavljena materica se obicno vidi na ultrazvuku. Vazno je da je svaka trudnoca drugacija i da nema razloga da ocekujete da ce se ovo ponoviti u narednoj trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2012.

Hvala na prethodnom odgovoru,inace radi se o majci mog supruga, i da ne shvatite pogresno zbog prirode odnosa, i moj suprug je vise puta rekao da ona nije normalna ali majka mu je i ne zna kako ce. Ona je ujedno i patoloski zaljubljena u njega, maltretira nas, namece svadju,jos gore finansijski zavisimo od nje.Histericna je, ima ludacki smeh, emosije idu iz krajnosti u krajnost, nagle nedefinisane pokrete dok prica. U svadji je ili sukobu sa dosta ljudi,ona je uvek u pravu,sve i na ocigled mog supruga koji je bio svedok iznosi neke banalne neistine. a po prici drugih takva je od uvek, a s godina jos ludja. (ima 55 god.) Sklona je fantaziranju, lupetanju, vredjanju kad god joj padne na pamet bez pardona, "buljenje" u druge ljude na ulici- svako moze primetiti da sa njom nesto nije u redu cim progovori. Da ne idem u krajnost, ali i izgled (lik) joj je totalno izopacen sto potkrepljuje pricu. O cemu se ovde tacno radi ako mozete da mi kazete, kakav poremecaj je u pitanju,u malom mestu zivimo, ne znam kako da potrazim pomoc. Hvala veliko!

Postovana, trazite da sebicna i bezobzirna osoba, koja svakome saspe u lice istinu ili ono sto se njoj cini istinom, ne razmisljajuci kako se ta osoba oseca, postane uvidjavna. To je nemoguce. Tu vam psihijatrijsko lecenje ne moze pomoci. Psihijatrijska dijagnoza ne moze ovako da se postavi. Cak i da postoji lecenjem psihicke bolesti ne moze da se promeni karakter osobe. I nakon izlecenja crte licnosti bi bile iste, a sami kazete da je ona oduvek takva. Resenje ipak postoji. Osamostalite se, odselite se od zene koja vas maltretira. Ako ne mozete da nadjete posao koji odgovara vasim kvalifikacijama nadjite bilo kakav. Vazno je da vam omoguci finansijsku samostlnost. Sa finansijskom samostalnoscu mozete sebi da obezbedite mir i da postavite granice prema svekrvi, da je onemogucite da se mesa u vas zivot i pravi vam svadju. Tada mozete da joj kazete, smirenim tonom, bez svadje, da mora da se najavi telefonom kada zeli da vidi unuke i sina. Njoj to nece biti pravo, ali nece moci da izmeni vasu odluku i morace da je postuje. Po vasem pismu ne bi se reklo da mozete da izdejstvujete prisilno lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.6.2012.

postovani doktore imam pitanje, neverovatnom brzinom gubim kile imam chr gerb i chr dudenditis bio sam pre par dana na pregledu i samo mi je ustanovljen opet gerb i dyspesia,kad je videla kile doktorka isipitivala me neka pitanja sto se tice creva ali ja nemam nikakva problema sa njima nit me bole nit imam krvi u stolici nit ista slicno ali kilaza non stop opada,sta bi mogao biti razlog tome ?

Postovni, gubitak tezine je ozbiljan problem. Moze da se javi kod pojacane funkcije stitne zlezde, secerne bolesti, poremecaja rada nadbubrezne zlezde (uz nizak krvni pritisak) i kod depresije. Kod raka debelog creva, takodje, moze da se javi. Kod njega krv u stolici ne mora da bude vidljiva golim okom. Zato se radi test na okultno krvarenje (pregledaju se tri uzastopne stolice). Uradite opsti pregled krvi, ako niste radili, javite se endokrinologu, ako kasljete ili ste pusac pulmologu. Ako imate bilo kakve tegobe recite to svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

Postovani, uradjen mi je MR levog kolena. Izvestaj glasi: U sve tri ravni u T1W, T2W i FFE se vidi da postoji minimalna kolicina izliva intraartikularno. Nema znakova lezije tetive m.kvadricepsa ni lig. patele. LCA, LCP, kolateralni ligamenti i meniskusi su bez znakova lezije. Molim Vas za objasnjenje. Sad imam bolove u oba kolena.

Postovana, izliv u kolenom zglobu moze da nastane kod osteortroze (degenerativne bolesti kolena koja nastaje sa godinama). Posledica je povremenog zapaljenja koje se javlja kod osteoartroze i zadebljanja sinovijalne membrane. Otok moze da bude posledica i povrede. Cak i mali otok moze da bude uzrok jakog bola i ogranicene pokretljivosti kolena. Javite se ortopedu i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

posotovani doktore molim vas za pomoc bicu malo opsirnija moj problem je poceo pre mesec dana odjednom mi je zagnojilo grlo sve sam imala bele cepove gnoja po grlu otsla sam dokotru i prepisao mi je antibiotike i to je za tri dana proslo nakon toga jednu nedelju je bilo sve ok onda je odjednom pocelo da mi se vrti u glavu pocelo je da me boli glava vec u predelu levog oka i predlu cela to je bilo isto tako dva do tri dana posle mi je kao bilo malo bolje onda mi se sada nakon nedelju dana sve te stvari skoro ponavljaju sada se osecam uzasno nedelju dana imam neko golicanju u dusniku i podrazaj na suvi kasalj ujutru je taj kasalj sa nekim zuto belim slajmom a posle je suv i uz toga je pocelo da me boli glava opet u predelu ociju da mi se svakog jutra duju kapaci gornji na oci evo vec dva dana je poceo i stomak da me boli nisko dole u predelu jajnika i jutros sam primetila na jeziku sa bocne strane neku kao crvenu ranicu koja boli opste fizicko stanje mi je uzas verujte mi molim vas njiskrenije za pomoc gde se trebam javiti jer moj doktor kaze da nezna sta je sve to kaze proci ce daje mi amoksicilin i hajde molim vas imam 28 godina pomognite mi hvala glavobolja u ocima nos curi grebe u grlu suv kasalj mucnina bol u predelu jajnika osecaj nadutog stomaka ranica na jeziku ma uzas uzas sve to odjednom svaki dan po nesto novo doje

Postovana, kod svakog nazeba reaguje celokupna sluzokoza gornjih disajnih puteva, te kasljete, a glava boli zbog zahvacenosti sluzokoze sinusa. Pad imuniteta daje uslove za ponavljanje infekcija i pojavu bolne ranice na jeziku (afta). Ponavljanje tegoba moze da bude i posledic loseg lecenja tj. primene antibiotika bez rezultata brisa zdrela i nosa (antibiograma). Istina zapaljenje sinusa ne mora da bude izazvno bakterijom koja je izolovana iz nosa. Curenje nosa je jedan od simptoma nazeba, ali prati i alergiju sluzokoze nosa (alergijski rinitis). Kod alergija se lakse javljaju afte. U tom slucaju sekret iz nosa se ne sliva samo napred vec i unutra (zadnjim zidom zdrela) pri cemu dospeva u zdrelo, drazi njegovu sluzokozu i izaziva neprijatan, iscrpljujuci suv kasalj. Javite se spec. za ORL i ginekologu zbog bola u donjem delu trbuha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

Postovani, Sinoc dok sam tusirala moju sestogodisnju cerku,osetila sam pod rukom oteklinu ne na samoj preponi,vec vise na polnom organu na desnoj strani (gore desno od pocetka recke) I jako sam se uplasila.Nije tvrdo meko je kao sundjer,a velicine je oraha,samo nekako elipsasto.Ona kaze da je ne boli.Do juce toga nije bilo.Jesu li to mozda zlezde? Ona je do skoro imala u korenu vrata I to jos od druge godine.Svakako cu je odvesti pedijatru,ali bih volela da mi vi najpre objasnite. U napred zahvalna

Postovana, to moze da bude kila (hernija ili bruh). Izbocenje se povecava prilikom kaslja. Limfne zlerde se javljaju na preponi, a ne gore. Vodite dete pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

postovani doktore jutros sam na jeziku primetila neku crvenu tacku kao ranicu sa leve bocne strane sada je to pocelo da boli jako sam se uplasila jer nikad mi se ovo nije desilu uz toga mi je prisutan vec duze vreme i neki iritirajuci kasalj iz dusnika jako me golica u dusniku probala sam svakave sirupe i nista ne pomaze molim za vasu pomoc hvala

Postovana, ranica na jeziku moze da bude afta. Iako rak moze da pocne kao crvena ranica na bocnoj strani jezika koja boli kada se jede zacinjena hrana, najcesce je promena bezopasna, ali neprijtna afta. Afta se cesce javlja na sluzokozi obraza, ali moze i na jeziku i tada cesce sa bocne strane. Na pojavu afte utice stres, povecana ili smanjena kiselost zelucanih sokova, nedostatak B vitamina, manjak estrogena, pad imuniteta, alergija. Pojavi afte prethodi crvenilo i lagano pecenje, uskoro se javlja mehuric ispunjen bistrom tecnoscu koji puca i ostavlja rancu. Gorusica i GERB (vracanje zeludacnog sadrzaja u jednjak i usta) moze da bude uzrok pojave iritirajuceg kaslja i afti. Javite se stomatologu, svom lekaru, alergologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

Postovani, kako resiti problem kada je u porodici osoba koja ima ocigledno psihicke probleme, da ne kazem da stvarno nije normalna, i da pri tom takvim ponasanjem maltretira ljude oko sebe. Nemoguce joj je ukazati na taj problem, s tim sto je to za ljude van kuce (rekla bih) slabije primetno, pa bi konstatovali kao "otkacenost", a u stvari to lici na sizofreniju, a i sve ovo potkepljuje sto je bilo u familiji slucajeva "neke vrste ludosti" ali ona sebe smatra super ispravnom i zdravom.Inace osoba vec 16 god. pije lexilium ali od toga nema vajde. Sta da se preuzme molim vas?

Postovana, u situaciji kada mentalno obolela osoba ugrozava sebe ili clanove porodice, porodica mora da podnese prekrsajnu prijavu, a pravosudni organi potom izricu meru prisilnog lecenja. To porodica preduzima ako je osoba zbog prirode svog dusevnog poremecaja potencijalno opasna po okolinu. Za pocetak treba da se obratite centru za socijalni rad. Ispricajte konkretne probleme i situacije u koje zapadate i zatazite pomoc. Treba da znate da izabrani lekar cak i kada posumnja da osoba mora da se leci ne moze da napise prijavu. To morate vi da ucinite. Lekar moze da sugerise lecenje, ali nema pravnu mogucnost da natera bolesnika. Nije lako izdejstvovati prinudno lecenje, jer potreba za njim treba pravno da se dokaze. Pri tom treba da se dokaze i da bolesnik sam nije u stanju da odluci sta je dobro za njega. Mozete da primenite ucenu, ako osoba materijalno zavisi od vas ili je emotivno vezana. U tom slucaju bi otisla da se leci jer mora a ne zato sto misli da treba. Zaista je znacajno pravovremeno lecenje. Mnoge nesrece u porodici bi bile izbegnute da su clanovi porodice izdejstvovali lecenje obolelog. Ako to ne uspe mozete da se distancirate ili promenite svoj odnos prema toj osobi. Da se trudite da vas ne dotice njeno ponasanje. Nju ne mozete da promenite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2012.

Postovani, imam 35 god.,u braku sam imam dvoje dece. Pitanje je ginekoloske prirode. Jednom godisnje uradim papa test i uredan bude, ponekad malo upale i jednom mi je bio 3a grupa i radjena mi je kolposkopija i biopsija i dg. je bila hronicni cervicitis. Ono sto mene brine je kad sam stavljala vaginalnu Kansen mast pod prstom sam osetila kao neku sitnu izraslinu na ulazu u vag.otvor. Pogledala sam na ogledalo, to je bilo sitno, malo ispupcenje, nije cak ni velicine zrna bibera, nesto kao polip ili kondilom. Sad ne znam jeli to ranije bilo prisutno, al ja nisam videla, mozda je ostalo od poroda. Uplasila sam se da to nije kondilom, samo je jedan. Nisam nikad imala ni jednog sex partnera, osim muza, a nije ni on te prirode. Moze li biti samo jedan kondilom ili ih bude vise i mogu li se dobiti iako nema takve mogcnosti? Unapred zahvalna.

Postovana, ne mora da bude mnogo kondiloma, moze da bude samo jedan. Kondilomi nogu da se dobiju i na drugi nacin tj. neseksualnim putem. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

Postovana dr....Veoma sam zabrinuta za zdravlje svoje cerke...ima 8.5god.Zadnjih 6 meseci nalaz urina nema dobar...Znaci u pitanju je krv u urinu ali vidljiva pod mikroskopom...bila je i u bolnici pre 3 mjeseca gdje je ispitavana i sve je ok (nefrolog itd)..pustena kuci..ponavljamo nalaze urina je svake 2 Nedjelje jer nam je tako receno ...Najnoviji nalaz danasnji je Erc-svezi 10--12.....Erc- isluzeni 8-10....Lkci-3-4 i bakterije malo...... SG 1.025 Leu neg NIT neg pH 5 ERY ++ PRO neg GLU neg ASC + KET neg UBG norm BIL neg Ona je trenutno malo bolesna (prvi simptomi kijala po 4-5 puta ujutru par dana...zatim imala temp do 39 pre 3dana ali samo jednu noc i posle Febriceta nije se vracala temp....ima terapiju AEIRUS....to je dobila zato sto ima nesto kao ubod komarca izgleda i to je svrbi na nekoliko mjesta na tjelu..(kod lakta,na butini,misljenje dr da je neka alergija u pitanju ).Napominjem da je radjen alergo test(unazad 2god) i malo je alergicna na prasinu.Panklav jer ima malo crveno grlo,i Defrinol....Veoma sam zabrinuta jer evo djeciji pedijatar u n.sadu kaze da je to normalno i da zakazem sto prije kod nefrologa.....Potreban mi je vas savet i misljenje.Hvala unapred od srca.

Postovana, malo krvi (eritrocita) u mokraci se najcesce javlja kod kamena i peska u bubregu i besici i kod upale mokracnih puteva. Kod ovih bolesti krv se javlja po nekad, dok se stalno javlja kod glomerulonefritisa, tuberkuloze bubrega, tumora. Moze da se javi kod dece koja su dosta fizicki aktivna, kod iritacije mokracne besike, kod povisenog kalcijuma i nasledno bez ikakve bolesti ako vi ili suprug, baba ili deda imaju krv u mokraci. Cesto se kod dece ciji rodjaci imaju kamen u bubregu javlja visak kalcijuma u mokraci (meri se u mokraci koja se sakuplja 24h). Ta deca imaju krv u mokraci. veliki broj zdrave dece (2 do 5%) koja su fizicki dosta aktivna ima krv u mokraci. Redji uzroci su prepreka u oticanju urina, cista bubrega (vidi se na UZ pregledu), streptokokni glomerulonefritis. Krv u mokraci moze da se javi i kod nekih bolesti koje nemaju veze sa bubrezima: hematoloskih bolesti (trombocitopenija, srpasta anemija i talasemija), kardiovaskularnih (insuficijencija srca i tromboembolija), gastroenteroloskih (ciroza jetre, holestazna kolika, zapaljenje slepog creva i trbusne maramice) i toksoalergijskih bolesti. Javite se obavezno urologu i nefrologu i merite krvni pritisak detetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

doktore imam vec dve nedelje neki osecaj golicanja u grlu i podrazaj na kasalj evo danas sam pocela osecat i kao da mi se sliva nesto niz grlo i svakog jutra mi je nos zapusen ujutru kada se probudim kasalj mi je uporan sa iskasljavnjem nekog zuto belog slajma a u toku ana i uvece mi je kasalj su inace pijem tople supe cajeve sirupe za kasalj ali nista mi ne pomaze molim za vas savet gde se trebam javiti za ove probleme i sta trebam raditi jer ovo nesto moze biti opasno ili sta vec hvala vam na savetu

Postovana, javite se spec. za ORL. Kasalj je posledica slivanja sekreta u zdrelo iz nosnog dela zdrela. To se javlja kod alergijskog rinitisa. Iz istog razloga imate zapusen nos. Ujutru izbacite slajm koji se sakupio u grlu, a tokom dana ga uglavnom nema tako da imate nadrazajan kasalj. Takav kasalj ume da bude jako dugotrajan sto zabrine coveka. Lecenjem alergijskog rinitisa brzo se povlaci. Sisajte bonbone (ili oriblete) sa mentolom ili eukaliptusom. To ce malo da ublazi kasalj, ali morate da uklonite njegov uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

posotvani doktore stalno mi se desava da osecam neku napetost i neku bol u predelu srca to nije prisutno svaki dan ali cesto se javlja nekad se javlja ispod leve dojke bol nekad bas u predelu srca nekad sa bocne strane i sve tako zaboli potraje nekoliko sekundi i prestane i sve tako a napetost osecam u grudima u centru a najvise od levog ramena pa prema grudima neznam st je ovo dali ovo moze biti neki upozoravajuci znak da sa srcem nesto nije u redu i kome se trebam javiti hvala inace imam 28 godina i krupnija sam osoba

Postovana, kada se osecaju problemi u predelu srca najpre se ide internisti (krvni pritisak, EKG, EHO). Kod osobe koja nema povisen krvni pritisk, povisen secer i masnoce u krvi ne ocekuju se problemi od strane srca sem ako nije srcana mana koja nije cesta bolest srca. Napetost koja traje duze od nekoliko minuta, kao i bol nije u vezi sa srcem. Ako se tegobe ne javljaju u naporu, vec naprotiv covek se bolje oseca kada nesto radi, seta ili je u drustvu tegobe su na nervnoj bazi i nemaju veze sa srcem. Takve se tegobe smanje kada se popije nesto za smirenje, sto nije slucaj sa srcanim bolom. Javite se najpre svom lekaru opste prakse. Kod zdrave mlade osobe bez faktra rizika takve tegobe ne mogu da budu upozoravajuci znak da sa srcem nesto nije u redu, vec je znak anksioznosti i stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

Postovani, Preporucena mi je operacija perianalne fistule, recidiv za 15-tak dana. Prethodna operacija je bila pre 6 meseci, aiko nikakva dijagnosticka metoda nije predlozena, a vidim da se cak i kod nas preporucuje CT ili MRI jer su moguci brojni uzroci ovog stanja. Pokusacu sama da dodjem do MRI a u medjuvremenu zelim da pitam da li postoji neka medikamentozna terapija za ovo stanje?

Postovana, nazalost lecenje je iskljucivo hirusko hirusko. Ovo je hronicna bolest koja ne moze sama od sebe da prodje ili da se izleci lekovima ili mastima. Operacija je nekada veoma jednostavna i efikasna a nekada jako komplikovana sa neizvesnim uspehom. Svrha operacije je da se fistula izvadi. Kod komplikovanih fistula postoji opasnost da se i pored strucno izvrsene operacije fistula ponovo javi. Nadam se da se naredna operacija da bude uspesna. Uradite to sto pre. Kod fistula koje dugo traju formira se oziljak sa brojnim kanalima pa je lecenje manje uspesno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

Postovani! vec duze vreme imam problem sa neugodnim svrabom i peckanjem vagine.Sve to je sa vanjske strane,bila sam na pregledu kod ginekologa propisao mi je vaginalete i kremu da se mazem medjutim meni to nista nepomaze,stanje je isto bez ikakve promene.Koristila sam Kanesten kremu i vaginalete.Mozete li mi reci sta sad da radim,ovo je nepodnosljivo....unapred hvala!!!

Postovana, javite se ponovo ginekologu. Koristili ste terapiju za gljivicnu infekciju koja se cesto javlja kod koriscenja antibiotika, smanjenja otpornosti, secerne bolesti, manjka hormona, nosenja vesa od vestackih materija. Uporna je na lecenje. Infekcija moze da bude mesovita gljivicno bakterijska pa su potrene druge vaginalete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

Postovani, zadnja dva dana mi se javlja neobican osjecaj toplote u kozi desne noge. Kao da je taj dio koze poliven nesto toplijom vodom, ne bas vrucom. Javlja se u naletima koji traju po desetak sekundi u prosjeku na svakih dvadesetak minuta otprilike. Lokacija je promjenjiva, nekad se javi na zadnjoj strani butine, nekad na spoljasnjoj strani potkoljenice, rjedje na prednjeunutrasnjem dijelu butine. Na kozi nema promjena, nije topla na dodir, ni osjetljiva na njega. Javljanje nije povezano sa pokretom ni odredjenim polozajem, nekad je u mirovanju, sjedeci, lezeci, nekad u pokretu. Prije nikad nisam osjetila nesto slicno. Dobrog sam zdravstvenog stanja, nemam nikakvih drugih tegoba. Ni ovo mi nije poseban problem, samo se plasim da nije naznaka neceg opasnijeg. Inace nisam sklona strahovima od bolesti, ovo je prvi put. Imam 27 godina. Hvala unaprijed.

Postovana, osecaj toplote je posledica pritiska na senzitivni nerv koji inervise te delove koze. Osecaj u spoljasnjem delu butine je posledica pritiska na senzitivni nerv za spoljni deo butine na mestu gde on prolazi ispod preponskog ligamenta (nervus cutaneus femoris lateralis), a u potkolenici zbog pritiska na peronealni nerv ispod kolena. To ne mora da bude posledica povrede, pritisak na peronealni nerv moze da nastane zbog jako razvijenih misica potkolenice. Pritisak moze da izazove duze klecanje ili sedenje, kao i upala. Moze da se pronadje tacka ciji pritisak izaziva trnjenje ili osecaj toplote. Ako se tegobe ne pojacavaju, ne javlja se jaca utrnulost ili bol pojava nije opasna. izuzetno retko je potrebno hirusko uklanjanje pritiska na nerv. Nekada pomazu lekovi protiv upale. Javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.6.2012.

Postovani, molila bih vas da protumacite moj poslednji kolposkopski nalaz- epitel PVU skvamozan, esch+, sa vise ovula nabothy i poljem potpune REE, sch+- oko OUE. Dg. colpitis, cervicitis chr. Jos bih samo naglasila da mi je radjen test na HPV, zbog pojave kondiloma koje sam skidala krioterapijom. Rezultati testa ukazuju na prisustvo HPV DNA visokog rizika. Papa i kolposkopski pregled radim svakih 6 mjeseci. Nije mi propisana nikakva terapija. Posebno me zanima da li ovo gore navedeno moze da stvori bilo kakve smetnje prilikom eventualne trudnoce? Jos samo da spomenem da imam 32 godine, nisam radjala, u braku sam.

Postovana, postoji hronicno zapaljenje vagine i grlica materice. Kolposkopski nalaz je dobar. Postoji veliki broj tipova HPV, ali nisu svi opasni za coveka. Najopasniji su tip XVI i XVIII , jer mogu da dovedu do karcinoma. Manje opasni, ali dosta cesci su sojevi VI i XI. Kod nalaza ovih tipova radi se cesca kontrola. Nece biti problema u trudnoci. Ako se pojave kondilomi uklonite ih opet pre trudnoce. Treba da ojacate imunitet. Jak imunitet sprecava pojavu kondiloma i karcinoma. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, fizicko i psihicko premaranje, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem i pilecem tamnom mesu i semenu bundeve. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Postovani! Pre mesec-dca sam primetila izbocinu 4-5cm iznad pupka?Ne boli me i nije tvrda veoma je mekana.Bila sam kod lekara opste prakse i rekla mi je da je bruh!Inace sam se porodila carskim rezom pre 4 meseca.Doktorka je bez pregleda ustanovila da je kila,i rekla da samo pratim.Ja sam inace veoma aktivna osoba(trenirala sam atletiku 11 godina i misicave sam gradje)zelela bi da krenem sa vezbama pa me interesuje da li mogu da se bavim spotom?Da li moram da zivim do kraja zivota sa kilom ili mogu da idem na operaciju?Da li cu imati problema u sledecoj trudnoci zbog kile?Hvala najlepse!

Postovana, To je epikastricna kila ili kila bele linije. Nastaje izmedju snopova pravog trbusnog misica. Trudnoca je doprinela njenoj pojavi. Kila nije opasna, obicno sadrzi samo masno tkivo, retko crevo. Retko se komplikuje ukljestenjem. Tokom naredne trudnoce moze da se poveca, a takodje i ako radite vezbe koje znatno povecavaju pritisak u trbusnoj duplji. Operacija je laka pa je steta da je ostavite. Epigastrična hernija se retko komplikuje, pa je mnogi operisu iz etetskih razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

mozete li odgovoriti koliko je opasno gnojenje mladeza? hvala unaprijed!

Postovana, Mladez, kao i drugi delovi koze, moze da se povredi, zapali i da dodje do gnojenja. To najcesce nastaje prilikom brijanja ili ako se mladez nalazi na nezgodnom mestu pa ga iritiraju odeca ili nakit. Jedna infekcija ne mora da znaci nista strasno. Neophodno je da se javite koznom lekaru i da je izlecite. Cesta iritacija povecava rizik maligne promene. Zato se mladez na "nezgodnom mestu" preventivno uklanja. Svaka promena velicine, oblika i boje mladeza, kao i pojava ljustenja, krvarenja ili svrab zahteva pregled koznog lekara. Takva promena moze da znaci malignu alteraciju. Pregled mladeza (bezbolna dermoskopija) se u tom slucaju ne odlaze, jer tumor nastao na terenu mladeza (maligni melanom) brzo daje metastaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Mozete li, molim Vas da mi kazete kako da snizim visok krvni pritisak 180-92 bez lekova?Unapred puno Hvala!, Nisam Vam rekla da mama nema lekove i ako kako moze da se u sto kacem vremenskom periodu?Hvala

Postovana, cak i kada se koriste lekovi za snizenje krvnog pritiska moraju da se primenjuju tzv. nefarmakološke mere koje uticu na snizenje krvnog pritiska. Kod umereno povisenog samo te mere mogu da budu dovoljne za normalizaciju pritiska. Kod ostalih olaksavaju regulisanje pritiska. Nefarmakološke mere su: fizicka aktivnost (najmanje 30 minuta brzog hoda dnevno 5 dana u nedelji), manji unos soli, ishrana sa dosta voca i povrca, malo zasicenih masti i mlecnim proizodima sa niskim procentom masti, zatim izbegavanje alkohola, prestanak pusenja i normalizaca telesne tezine kod gojaznih. Kod skoka pritiska na nervnoj bazi primenjuje se psihicko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Postovani,pre par dana sam zatekla na gacicama braon sekret (kao na kraju ciklusa),i jos traje,nije neprijatnog mirisa,a ciklus mi se zavrsio desetak dana pre toga,imam povecan apetit,i stomak me boli kao pred ciklus...e mene zanima da li to mogu biti simptomi trudnoce,ili neki drugi problem? a urinokulturu sam takodje skoro radila,pisalo je da ima 5000 klica Stafilococcus koagulaza negativ. hvala

Postovana, Oskudno krvarenje može da bude posledica infekcije mokracnih puteva ili zapaljenja sluzokoze materice (endometrijma). Nije simptom normalne trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Do sada nikada nisam radila analiyu krvi za belirubine i sada kada sam je prvi put uradila zbog sistematskog ustanovila sam da su preko granice ukupni 22.5 ( 3.42-20.52) i direktni 8.5 ( <6.8) . Kako trebam da korigujem ishranu i da li treba da pijem nesto, tj. da li je moguce da se njihova vrednost vrati u normalne granice ?

Postovana, nije zabrinjavajuce, jer to je malo povisen bilirubin. Mali porast ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. To moze biti posledica dugotrajnog lecenja nekim lekovima (tetraciklini, antiinflamatorni lekovi), kamena u zuci, dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Bilirubin je povisen i kod virusnih upala, koriscenja hrane i napitaka sa vestackim bojama i aromama, posebno gaziranih napitaka, suhomesnatih proizvoda. Smanjite unos masne hrane, konzervirane, suhomesnate, kackavalja i masnih sireva, kozice piletine. Jedite vise voca i povrca, kuvano posno meso, mlad sir, jogurt sa manjim procentom masti. Hrana treba da bude kuvana i dinstana, a ne treba da jedete przenu, pecenu hranu i takozvanu brzu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Postovani doktore, molim Vas da mi date savet u vezi lekovitog bilja, da li je to dobro piti, i kako da znam da li u delovanju s lekovima ne napravim vise stete od koristi, Svako jutro, dugi niz godina kuvam majci cajeve, razne, s prekidima od mesec dana, a ona pije dilakor, 1/2 na dugi dan, diunorm svaki dan, bromazepam 2x 1/2 od 3mg, nootopil, omeprol, i kapsule odoval s. kuvam zeleni, hajducku travu, kantarion, bokvicu, kamilicu itd. U literaturi uglavnom nailazim na oprecne stavove, po nekima lece sve, po drugima su stetni, narocito u kombinaciji s lekovima. Unapared zahvalna.

Postovana, uz Dilakor nesme da pije caj i kapi od gloga. Bromazepam ne treba da se pije zajedno sa kapsulama Odoval S i kantarionom. Dajte jedan od ovih lekova (i kantaarion je lek iz grupe antidepresiva), jer oni deluju isto te moze da dodje do predoziranja i ispoljavanja toksicnog dejstva Bromazepama. Posebno je opasno da se tako ne izazove depresija disanja, tim pre sto pije Omeprol koji produzuje dejstvo Bromazepama. Uz Bromazepam, Odoval S i kantarion nesme da pije alkohol. U principu ako cesce menjate cajeve manja je mogucnost da pogresite, kao i kada koristite kamilicu i sl. prilicno neutralne cajeve. Nisu cajevi u celini stetni u kombinaciji sa lekovima. Samo pojedini ne smeju da se kombinuju sa pojedinim lekovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Hvala vam puno na odgovoru. Ovo je rezultat eho pregleda stitne zlezde na kojem je utvrdjeno sledece: Stitna zlezda normalno polozena, simetricna granicne velicine neravnih ivica nehomogene eho structure u levom reznju nehomogena hipo do izoehogena promena 17x27mm sa prisutnom cisticnom degeneracijom I ovalna hipoehogena promena 4x6mm… Vec sam napomenula da su joj hormoni u redu. Zanima me vase misljenje o ovome sada kada imamo ove rezultate... Pozdrav

Postovana, ovaj nalaz ne deluje mnogo sumnjivo. Endokrinolog ce ga proceniti u sklopu sa ostalim nalazima. Verovatno ce traziti scintigrafiju i punkciju da bi bila jasnija priroda cvora. Ne brinite unapred. Sacekajte sve nalaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Postovana doktorko imam 41.g poriblem sa povisenim pritiskom imam vec 3.g.Od tada pijem 1 tabletu norvaks od 5 mg i sve je ok.Sada kod druge lekarke na pregledu kaze mi da sam mlad za taj lek i dodajemi monopril pola tablete popodne .STA DA RADIM

Postovani, Norvask (amlodipin) je lek koji se efikasno koristi u pocetku terapije kao jedini lek. Primenjuje se kod nekomplikovane hipertenzije i moze da se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim antihipertenzivnim lekovima. Primena kod mladjih osoba ne izaziva komplikacije. Zgodan je za lecenje starijih osoba zato sto je kod njih lecenje komplikovanije, a Norvask je siguran. Ne znaci da se ne koristi kod mladih, naprotiv, lecenje se cesto zapocinje samo sa njim. Monopril ima prednost u slucajevima kada bolesnik vec ima srcanu slabost, smanjenu funkciju leve komore, secernu bolest. Ako je kod vas pritisak dobro regulisan Norvaskom, a inace ste mlad i relativno zdrav covek bez veceg kardiovaskularnog rizika, nije neophodno da se menja terapija. Neki lekari smatraju da je njihova sema lecenja najefikasnija i da ostale nisu dobre sto nije tacno. Evropska preporuka za lecenje arterijske hipertenzije je fleksibilna i u okviru nje mogu da se primenjuju lekovi iz razlicitih grupa a da se postigne isti efekat. Tu se naravno uzimaju u obzir kontraindikacije. Smatra se da Monopril smanjuje rizik od srcane slabosti, secerne bolesti, infarkta, uopste smrtnosti od srcanih bolesti. Medjutim, osoba koja nema veliki rizik od tih bolesti ne mora da pije Monopril. Da skratim: nije vam stetilo sto ste 3 godine pili Norvask. Posto ga dobro podnosite i pritisak je dobar nije bilo neophodno da se menja. Mozete da pijete i Monoprilom moze, ali ne mora da ima prednosti kod vas k, nece da vam bude gore i malo potrebe da se menja terapija,
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

postovani,porodila sam se pre 10 meseci i jod uvijek dojim. radila sam vaginalni bris,pre par meseci mi je pronadjena enterococcus spp. dva puta sam pila antibiotik i treci bris je bio sterilan.. medjutim ponovo sam vadila sad bris i opet je prisutna u vecem broju. pri tom sam dobila i nalaz PAP,koji me zabrinuo jer sam uvek imala dobar nalaz.molim vas da mi objasnite o cemu se radi: Pa-3a ASC-US,celije pretezno gornjeg sloja plocastog epitela sa uvecanim jedrima,grubljim hromatinom i hiperhromazijom. dobila sam terapiju po antibiogramu,i dr mi je rekao da moram pojcati imunitet,ali to mi je tesko posto imam bebu i jos dojim. veoma sam neispavana.zahvaljujem

Postovana, doslo je do manjih promena na povrsnim celijama kao posledica je infekcije. To nije opasno jer ne predstavlja pocetak raka, ali treba da se izleci da ne bi doslo do opasnijih promena. Sa lecenjem i jacanjem imuniteta verovatno ce vec na sledecoj kontroli nalaz da bude dobar. Lose ste organizovani. Beba je velika i ne bi trebala nocu da sisa. Ona ce normalno da napreduje bez nocnog podoja, a vi cete moci da se lepo ispavate. Imunitet slabi kada ste umorni i neispavani. ako ne sisa nocu, vec se budi i igra oducite je od te lose navike. Ako treba pustite je nekoliko noci da place. Kada vidi da je ne uzimate u ruke prestace da se budi. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Ovakva ishrana ce koristiti i bebi. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, fizicko i psihicko premaranje, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem i pilecem tamnom mesu i semenu bundeve. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Neka vam neko tokom dana pricuva bebu da mozete sat dva da posvetite sebi, svom odmoru i opustanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.6.2012.

Postovani! imam 60 godina,prelezala sam infarktu 46.godini,primam propisanu terapiju : Aspirin prtect 100 mg, Prilazid 2.4mg dnevno,Lodoz 5 mg dnevno,Spironolaktor 25 mg, Monizol 2x1omg NTG po potrebi i Cholipam 10mg. Sada imam drugi problem. U novembru 2010.godine, radiolog mi je na desnom bubregu pronasao "oba bubrega su odgovarajucig dimenzija i oblikapoolzaja odgovarajuce debljinine parenhima,bez dilatacije PK sistema, desni bubreg sa parenhimskim mostom a interpolarno sa hiperehognom promenom 16x17mm koja najverovatnije odgovara angiomiolipomu." Vrsila sam povremene kontrole,ali hiperehogena TU promena - veca u odnosu na prethodini pregled:27x25mm. Ne uocavaju se se patolosko izmenjeni limfni cvorovi. Zakljucak je: TU promena desnog bubrega uraditi CT ili MR. Sta mi predlazete? Posle MR snimanja kome da se obratim i da da insistiram na operaciji? Unapred hvala.

Postovana, angiomiolipom je benigni tumor sastavljen od krvnih sudova, masnog i misicnog tkiva. Kada je mali ne izaziva tegobe i otkriva se slucajno. Kod vecih se javlja krv u mokraci bol u slabinama. Radilolog nije promenio misljenje i dalje je to tumor, ali posto naglo raste potrebno je da se detaljnije pregleda. Nakon MR cete da se javite hirurgu i nefrologu. Verovatno ce da predloze hirusko lecenje. Kod vecih tumora i postojanja tegoba ono je obavezno. Ako se na MR posumnja na maligni tumor idete na onkoloski konzilijum koji predlaze lecenje tako da vi ne treba nista da sugerisete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.6.2012.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite.Imam 29 godina, porodjaj iza sebe pre 14 meseci i u poslednjih 6 meseci ceste talase vrucine do preznojavanja, bez pratecih simptoma lupanja srca i ostalo.Dete ne dojim odavno vec, proveravala sam i hormone stitne zlezde, koji su sasvim u redu.Krvna slika je dobra, osim urina gde imam dosta eritrocita i proteine, jer mi je ultrazvukom ustanovljen ostar pesak.Redovno dobijam menstuacioni ciklus, na nekih 25-30 dana.Zapravo, moje se pitanje odnosi na te talase vrucine, zasto mi se to desava, moze li i zbog hronicne upale sluznice nosa (sinusa, gde nemam temperaturu) ili zbog viska kg kojih imam jos uvek od trudnoce (6-7 kg)ili je u pitanju sasvim treca stvar? Hvala Vam unapred! Srdacan pozdrav!

Postovana, talasi vrucine su posledica poremecaja rada centra za termoregulaciju. Uglavnom nastaje kao posledica hormonskih poremecaja. To moze da bude posledica skorog porodjaja, nasledja, debljine, autoimune bolesti jajnika, prevremenog klimaksa, koriscenja pojedinih lekova, teskog fizickog rada i anksioznosti. Javite se ginekologu, posebno ako cesce dobijate menstruaciju tj. menstrualni ciklus se skratio u odnosu na ranije, ako se duzina krvarenja promenila (menstruacija traje krace ili duze nego ranije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.6.2012.

Postovani, Imam 28 godina i htela bih da Vas zamolim za jedan savet!! Da li bi vec trebalo da pocnem sa nekim antirid kremama i da li mozete da mi preporucite neku!!! Unapred zahvalna

Postovana, brzina starenja koze je individualna tako da sami morate da procenite da li je doslo vreme da ih koristite. Starenje mozete da usporite vecim unosom voca i povrca koje sadrzi dosta antioksidanasa. To je voce i povrce jarkih boja, tamno crvene, jarko narandzaste i tamnoo zelene, a pre svega crno grozdje, jagode, visnje, borovnice, zeleno lisnato povrce (spanac), brokolis sipak... Ima sluplemenata koji sadrze biljke koje znatno usporavaju starenje koze. To su asai bobice (amazonska palma), acerola (malphighia glabra) planinska breskva (Yumberry, Myrica rubra). Prave se kao sokovi i kapsule. Jako su skupi i uvek postoji sumnja u kvalitet. Prave se i kozmeticki preparati koji ih sadrze. Unosite 8 do 10 casa vode. Sa pravilnom ishranom pocnite odmah, jer ona ne samo da usporava starenje vec i sprecava pojavu srcanih i malignih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.6.2012.

Postovani, mojoj majci je ustanovljen tumor stitne zlezde, ne znam koje je velicine, ali znam da joj nisu uvecani hormoni... Uskoro treba da ide kod lekara, da joj kazu da li treba da se operise... Ono sto me najvise plasi sto vec od proslog leta ima bol u preponi, a sada je bolu i noge, da li to ima veze sa stitnom zlezdom? Unapred hvala... Zaboravila sam da napomenem da je nedelju dana imala i temperature 37.1...

Postovana, svako uvecanje zlezde nije opasno. Najcesce nema veze sa malignim tumorom. Kada su hormoni normalni to je prosta eutireoidna struma (struma simplex), najcesca bolest stitne zlezde. U principu je sumnjivije kada postoji jedan cvor nego vise cvorova i cista. Sacekajte pregled pa cete znati koliko je opasno. Tegobe koje mama ima nisu tipicne za tumor st. zlezde. Mogu da budu posledica tumora, ali ne moraju. Maligni tumori mogu da izazovu niz tegoba kao sto su bol u misicima i zglobovima, gubitak apetita, tromboze vena, promene na kozi, nervima, metabolizmu... Tegobe su posledica delovanja toksina koji dospevaju u cirkulaciju i izazivaju tegobe u udaljenim organima. One nisu posledica delovanja metastaza tumora. One ne moraju da budu prisutne, a i sam tumor ne mora da bude veliki. Posto su tegobe udaljene uglavnom se ne povezuju sa organom u kome se nalazi tumor. Predstavljaju tzv. paraneoplasticni sindrom. Ovaj sindrom se cesto javlja pre nego sto se dijagnostikuje tumor, pa cak i pre nego sto se jave tegobe koje su direkna posledica poremecaja rada organa u kome se nalazi tumor. Brinete unapred. Mama mozda nema tumor ili je tumor benigne prirode. Cak i kada je maligni uspesnije se leci u odnosu na tumore drugih organa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.6.2012.

Postovan dr procitala sam u vasim odgovorima drugim licima a tice se anksioznosti.....postoje simptomi koje i sama osjecam npr..iznenadno lupanje srca koje se desi pred spavanje...ujutru kad ustanem (ne uvjek)...onda strah da ce ubrzan puls da izazove infarkt itd...Zasto se to desava?Ja ne zelim da se tako osjecam i trudim se zaista da ne mislim na to itd ali nekada je jace od mene.Zanima me koliko je to ozbljno stanje.....imala sam dosta stresnih situacija.....na sada ali inace kroz zivot....Ne bih zaista da uzimam sedative.....Potreban mi je vas savjet....Hvala unapred

Postovana, anksioznost je najcesci emocionalni poremecaj. Ranije se nazivao neuroza. Javlja se i kod starih i mladih, cesce kod zena nego muskaraca. nije lako naci uzrok anksioznosti. Ona moze da bude posledica unutrasneg nesvesnog konflikta ili traumaticnog iskustva, stresa, gubitka nekog ili neceg vaznog. Problemi na poslu ili u porodici i stres koji iz toga proizilazi moze da se prosiri na druge segmente zivota i izazove teskobu i napetost koji su sustina anksioznosti. Neke bolesti, kao hipotireoza, gastroezofagealni refluks (gorusica), depresija su pracene anksioznoscu. Ako napetost ne moze da se isprazni nekim psiholoskim kanalima na najmanji povod dolazi do pojave opste napetosti koja moze da se ispolji brojnim fizickim tegobama (somatozacija). Somatizacija je pojava fizickih tegoba uslovljenih psihickom napetoscu. Tegobe mogu da poticu od skoro svih organa. Moze da se javi lupanje ili preskakanje srca, bol u grudima, koja je ostra ili probadajuca, nedostatak vazduha iako se udise dublje, gusenje, drhtanje, znojenje, nemir u stomaku, mucnina, proliv, vrtoglavica, slabost, otkazivanje nogu, grcevi misica, bockanje oko usta ili u prstima. Svi ljudi dozivljavaju stres ali neki znaju da se izbore sa njim bez ikakvih posledica. Oni su tu sposobnost nasledili ili naucili od roditelja ili kasnije od prijatelja ili terapeuta ili psihijatra. Oni tope napetost sportom, drugom fizickom aktivnoscu, seksom, hobijem, drugim interesovanjima, pomaganjem ljudima, drugim humanitarnim radom, negovanjem kucnog ljubimca i druzenjem sa njim. Ne mozete se naterati da ne mislite na tegobe koje vam izaziva anksioznost. Ubedjivanje sebe da to nije opasno retko uklanja sve tegobe. Mozete da se bavite necim da bi se misli rasprsile. Treba da radite ono sto volite, sto vas opusta. Iscrpljujuci rad je takodje simptom anksioznosti i depresije. Anksiozno depresivna osoba po ceo dan da radi mescima i godinama samo da ne bi mislila na ono sto je muci. Ona zaista manje misli na ono sto je muci, ali je iscrpljena, premorena, napeta. Anksioznost nije opasno stanje, ne vodi u bolest i smrt, ali je jako neprijatno i sprecava coveka da uziva u zivotu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.6.2012.

Imam 34 godine i pomalo cudnu situaciju, odnosno skoro sve simptome Hipertireoze -"Bolesnici se zale na nervozu, nemir, emocionalnu labilnost, nesanice, ceste stolice, preterano znojenje, nepodnosenje toplote, ubrzan rad srca, hipertenziju, dobar apetit uz smanjenje telesne tezine Prisutno je fino drhtanje prstiju i pojacani refleksi. Oci su cesto suzne, postoji retko treptanje, smanjena ostrina vida" - ali analiza hormona stitne zlezde pokazuje samo blago povisen TSH - 4.29. Nivoi free hormona su normalni. Imate li neku ideju ili predlog sta bi se moglo ispitati dalje?

Postovani, polovina tih tegoba je posledica nervoze od koje pate osobe sa hipertireozom. Zato se ne retko hipertireoza otkrije trazenjem uzroka nervoze, lupanja ili preskakanja srca. Tegobe od strane ociju su posledica autoimune bolesti koja zahvata suzne zlezde ili dr. dlove ociju. Javljaja se cesto zajedno sa hipertireozom, ali moze i samostalno ili da predhodi autoimunoj reumatskoj polesti. Ceste stolice mogu da budu posledica iritabilnog kolona ili neke dr. bolesti organa za varenje. Zbog hipertenzije i ubrzanog srcanog rada javite se kardiologu. Mrsavljenje uz normalan unos hrane se javlja kod secerne bolesti, depresije i maligni bolesti. Znaci traziti uzrok jedne po jedne tegobe. U odsustvu fizickih uzroka zakljucuje se da je uzrok psihicki (anksioznost).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.6.2012.

postovani pre nedelju dana kasljem uzasno ali taj kasalj mi ne dolazi sam od sebe nego imam neko uzasno golicanje u grlu neprestalno me nesto golica po ceo dan i tera me da kasljem nekad je taj kasalj suv a nekad je sa malo sljajma ujutru je sa sljajmom a u toku dana je mahom suv bila sam kod doktora prepisao mi je neki sirup ali ja sada neznam sta je ovo ne pomaze nista sta trebam raditi jer mi ovo golicanje jako smeta sto me tera stalno da kaslje dali mi mozete preoporuciti neki lek za to i mozete li mi reci sta bi moglo biti razlog toga dali se trebam javiti specijalisti ili sta trebam raditi hvala vam unapred 28 godina sam

Postovana, to je uobicajeni kasalj koji prati virusne infekcije. Kasalj nastaje kao posledica nadrazaja receptora koji se nalaze u sluzokozi disajnih puteva. Nadrazaj se oseca kao golicanje ili grebuckanje. Najcesce se javlja kada je sluzokoza zapaljenja tokom virusne infekcije. Suv dugotrajan kasalj moze da se javi kod slivanja sekreta iz nosnog dela zdrela sto sejavlja kod alergijskog rinitisa. Tokom kasljanja sluzokoza se ostecuje, isto deluje i zapaljenje. Nakon izlecenja infekcije jos desetak dana sluzokoza je preosetljiva tako da lako dolazi do kaslja kada se udahne hladan vazduh, smeje, govori glasno ili udise prasina. Mnogi se tada uplase misleci da nisu ozdravili. Doktor je prepisao samo sirup za ublazavanje kaslja, jer je video da infekcija nije bakterijska pa nisu potrebni antibiotici. Ako se osim sto kasljete dobro osecate, nije se javila povisena temperatura ili neka nova tegoba nema razloga za brigu. Ne pijte hladno i gazirano. Kada vas golica u grlu popijte topao caj, pojedite toplu pilecu supu ili corbu, posisajte tvrdu bonbonu sa mentolom. Caj i supa se piju lagano da bi sto duze delovali umirujuce na sluzokozu. Kasalj koji traje tek nedelju dana nije zabrinjavajuc. Ako traje duze od tri nedelje treba mu traziti uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.6.2012.

Postovani!Imam 46 godina.Zdravlje mi je solidno.Imam kilu na zelucu koja mi povremeno pravi probleme u vidu nadutosti i gasova u stomaku, pa mi se desi da mi srce zalupa jako, vise puta u toku dana.Pritisak mi je relativno normalan,ponekad osetim zujanje u usima i onda mi je pritisak blago povisen.U poslednjih mesec-dva sam primetila jednu cudnu stvar.Kad su mi ruke u vodi(dok ih perem,ili dok perem sudove)odmah se smezuraju,kao kad se kupamo dugo u kadi.Mozda ne bih to primetila, ali mi se desava da cim pustim vodu na ruke one se smezuraju i kao da mi trnu.Volela bih da mi odgovorite zasto se to desava i sta da radim.Unapred hvala!

Postovana, u vodi koza nabubri, poveca povrsinu (postane veca no sto treba) i zato se smezura. Kada se osusi dobije prvobitnu povrsinu i naboranost nestaje. Sva stanja koja isusuju kozu povecavaju bubrenje. To moze da bude tecnost koju koristite za pranje ruku, sapun ili kupka, vetar i sunce, manjak polnih hormona, manji unos tecnosti. Koristite neku kvalitetniju kremu za ruke, unosite malo vise tecnosti i javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.6.2012.

Moja majka pre 2 meseca je imala Tranzitorni ishemijski atak. Bila je u bolnici. Tamo su ukljucili inf.monitol i dobro mu je bilo. Doktor je napustio sa ovom tretmanom< 1.CONCOR COR 2,5 MG 1X1/2 2.HEMOPRES 1X1 3.TRIAPIN 1X1 4.CAVINTON 3X1 5.DAONIL 5 MG 2X1 6.BILOBIL GLINKO 2X1 7.EGLONYL 2X1 8.ASPIRIN 100 PROT.1X1 Moje je pitanje: da nisu ovo mnogo lekovi, mugu li da se samnjuju?

Postovana, majka ima vise bolesti tako da ni jedan lek nije visak. Mora da se leci povisen krvni pritisak, secerna bolest, da se poboljsa cirkuacija krvi u mozgu i da se spreci slog i infarkt.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2012.

Postovani! Imam 60 godina ,normalne sam gradje,nepusac.1997 god.sam prebolela infarkt miokarda anterolateralne regije,posle koga je radjena koronografija i preporucena medikamentozna th.pre godinu dana radila sam ultrazvuk srca i dobila sledeci zakljucak: mitralna i trispidna insuficijencija srednjeg stepena u prosirenu levu pretkomoru i sa povisenim na oko 60 mmHg,istanjen i akinetican posteriorni zid uz snizenu sistolnu i perisutnu dijastolnu disfunkciju leve komore. Interpretacija holtera: pregledom 24 satnog holter monitoringa belezio se svo vreme regularan sinusni ritam prosecne frekvence od 60/min sa rasponom od 47 do 118/min.Nisu zabelezene pauze duze od 2 sec.Zabelezeno 9567 VES u jednoj formi uglavnom kao pojedinacne uz 26 VES u paru.Nije zablelezen znacajan broj SVES.Nisu zabelezene promene ST segmenta.General report: 89005 QRS complexes,9567 Ventricular beats(11%),341 Supraventricular beats(<1%) Th:Aspirin protect 100mg,Prilazid 2.5mg dnevno,Lodoz 5 mg dnevno,Spironolakton 25mg, Monizol 2x10mg NTG po potrebi i Cholipam 10mg. Posle terapije aritmija mi se normalizovala.U zadnjih mesec dana, posle podne,osecam aritmiju, u smislu: dva normalna otkucaja,pa jedna ekstrasistol.Ako ne reagujem, to ostaje od sledeceg dana, a ako uzmem jedan Bensendin od 5mg aristmija se smiruje. Da li postupam ispravno? Unapred hvala.

Postovana, potrebno je da se javite kardiologu. Bensedin ne moze da zameni pregled i antiaritmijsku terapiju. Nakon prelezanog infarkta ekstrasistole po tipu trigeminije (dva normalna otkucaja pa jedna ekstrasistola) zahtevaju paznju. Posto se ekstrasistole javljaju poslepodne moguce da su dodatno podstaknute obilnim ruckom ili lezanjem ubrzo nakon jela. Ako je to jedite cesce po malo. Mozete da uzmete po jedan Bensedin dok ne odete kod kardiologa, ali ne umesto kardioloskog pregleda, jer to nije terapija aritmija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2012.

Zasto se zakasljem kad god cistim levo uho? Taj kasalj je jak i mnogo me probada u grudima.... Kad prestanem da cistim, prestane i kasalj, a kad nastavim, nastavi se i kasalj? Zasto to tako?

Postovani, kasalj prilikom cackanja uva nastaje refleksno. Znak je da ste stapic gurali vise no sto treba. Osim toga mozda u levom usnom kanalu imate neko strano telo koje ciscenjem uva gurate prema bubnoj opni. Javite se specijalisti ORL. Kod zdravih ljudi prilikom kaslja ne bi trebalo da se oseca bol u grudima u vidu probada. Zbog tog bola treba da se javite pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: