Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 4.12.2011.

Postovani, nakon povrede, rana mi je obradjena i dobio sam antitetanusnu zastitu. Nakon mesec dana otisao sam na revakcinaciju i receno mi je da je potrebno da dodjem ponovo za godinu dana, kako bi zastita bila kompletna. Medjutim, dobio sam kontradiktorne informacije, pa Vas molim da mi kazete da li revakcinacija nakon godinu dana podrazumeva godinu od dana kada sam prvi put dobio AT ili godinu nakon sto sam drugi put primio AT? Unapred zahvalan!

Postovani, razmak izmedju prve i druge doze vakcine je 1 do 3 meseca, a treca doza se prima godinu dana posle primljene druge doze. Da bi potpuno bili zasticeni i da nakon povredjivanja ne bi morali ponovo da se vakcinisete (da promate 2 doze u razmaku od mesec dana) i primate serum, na svakih deset godina vrsite revakcinaciju tj. primate po jednu dozu vakcine. Deset godina se racuna od zadnje doze koju cete da primite posle godinu dana. To je revakcinacija. Ako se u okviru tih deset godina povredite smatra se da ste zasticeni. Ovako se po zakonu o obaveznoj imunizaciji sprovodi vakcinacija i revakcinacija (ponovno vakcinisanje) u Srbiji. Postupak revakcinacije nakon povredjivanja nije isti u svim zemljama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2011.

Postovana, imam 3 kraca pitanja: 1. Da li je istina da je aspartam toliko los, tj. da je kancerogen? Koliko vidim ima ga u vecini proizvoda pa cak i u Orbit zvakama. 2. Da li je meso sa rostilja kancerogeno (jedem ga jednom nedeljno otprilike)? 3. Da li su fileti soma pangaziusa zaista toliko nezdravi kako se prica i zasto, ako je riba poznata kao veoma zdravo meso? Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Postovani, aspartam je sigurno los i treba da se koristi u sto manjoj meri. Osobe koje nisu dijabericari ne moraju da koriste proizvode na kojima pise "sugar free". To su slatkisi koji umesto secera imaju neki vestacki zasladjivac. Ima studija radjenih na pacovima koje pokazuju da aspartam deluje kancerogeno. Protivnici smatraju da to nije dokazano na ljudima. Iako nije dokazano na ljudima za nas je bolje da ne preterujemo sa aspartamom. Takodje nije 100 posto potvrdjeno, ali ima podataka da se masnoce na visokoj temperaturi pretvaraju u stetna jedinjenja, pa i kancerogena, a za izgorelo meso se misli da deluje kancerogeno. Priprema mesa na rostilju je preporucljiva jer moze da se ostvari bez dodatka masnoce i meso se krace pece neko u rerni. Vazno je da se ne jedu pregoreli delovi. Przenje i pecenje su najstetniji naini pripreme hrane. I uopste priprema hrane gde se masnoca dugo izlaze visokoj temperaturi nije zdrava. Hranu treba kuvati sto krace i kad god je moguce masnocu dodavati kasnije (zaciniti kao salatu nakon kuvanja). Ima sumnji da fileti soma pangasius poticu iz Vijetnama gde se gaje u okolini jako zagadjene reke Mekong. Nema sigurnih podataka, ali se sumnja da riba sadrzi nedozvoljene kolicine teskih metala, koji su toksicni. U nekim Evropskim zemljama se sumnja u kvalitet te ribe, jer nema dovoljno podataka o njenoj ispravnosti, pa joj cena pada. Kod nas u Srbiji se sva uvozna hrana testora na teske metale. Prema tome ne bi trebala da je riba neispravna, mada neki potrosaci sumnjaju u valjanost testova. Kada se jede bilo koja riba treba da se baca koza i masnoca, jer se toksini tu najvise gomilaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani, Da li se beta-blokatori daju u trudnoci?

Postovana, beta blokaroti mogu da se koriste u trudnoci, ako je neophodno. Zato morate da se javite kardiologu. On procenjuje da li je neophodan nastavak terapije tokom trudnoce. Povisen krvni pritisak mora da se leci i tokom trudnoce. U protivnom rizikujete da kasnije bolujete od hipertenzije i imate slabost bubrega. Kod aritmije zavisi od vrste poremecaja ritma i od jacine tegoba. Javite se kardiologu da odredi bezbednu terapiju u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani,imam problem sa slaboscu i neugodnoscu u nogama a najvise u predelu kolena a ponekad i u rukama desi se da drhte.A u nogama veliku neugodnost,slabost,nemir i to traje po celi dan,sve sam pokusala da to prodje ali nevredi.Sta moze biti uzrok ovome i sta bi od analiza trebalo da se uradi pa da se otkrije uzrok.Imam 30 godina.I jos jedno pitanje,da li je neurolog i neuropsihijatar isto,odnosno da li neuropsihijatar moze da uradi neuroloski pregled.Zahvaljujem.

Postovana, to moze da bude posledica promena na nervima (demijelinizacija u najtezem slucaju), promena zbog secerne bolesti ako je imate (dijabeticna polineuropatija), ostecenja nerava i misica zbog spondiloze ili diskopatije, stresa ili anksioznosti. Pregled EMG ili EMNG (elektromijelografija) pokazuje da li postoje ostecenja nerava i misica. Pregled radi neurolog ili neuropsihijatar. Ranije su lekari specijalizirali neurologiju i psihijatriju zajedno i dobijali zvanje neuropsihijatra. Kasnije se to razdvojilo tako da se lekari opredeljuju za psihijatriju ili neurologiju. Neuropsihijatar može da uradi neuroloski pregled. Dijagnoza moze da se postavi nakon magnetne rezonance (MR) ili CT (kompjuterizovane tomografije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani, 2009. sam obrezan zbog fimoze. Sve je u redu, ali mi je glavic suv! Toliko je suv da mi to pretstavlja problem prilikom odnosa sa suprugom. I drugo pitanje....kako se u Srbiji resava vazektomija, i koliko kosta? Hvala unapred.

Postovani, neophodno vlazenje za zadovoljavajuci polni odnos potice od oba partnera. Kod muskarca to je nekoliko kapi preejakulata dovoljnih da se ovlazi glavic. Kod zena to je tecnost koju luce Bartolinijeve zlezde. Nedovoljno tecnosti je obicno posledica kratke predigre, straha od trudnoce, psihicke napetosti... Mozete da koristite neki lubrikant, pa cak i neutralnu kremu ili Dactanol krem (iako nije namenjen tome vec lecenju gljivica). U Srbiji se radi vazektomija. Kosta 1.000e, mada treba proveriti mozda cena nije svuda ista. To je intervencija kojom se podvezuje semevod i time izaziva sterilitet. Lucenje hormona nije poremeceno, tako da je seksualni zivot normalan. Intervencija se radi u analgosedaciji, tako da ne boli i malo ste omamljeni, nije vas strah i vreme vam brze prolazi. Nakon intervencije moze da se javi manji krvni podliv i lak bol koji traje 2 do 5 dana. Nakon sedam dana konci se skidaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani doktore, Imam jako neprijatno lupanje srca koje mi je tako dosadno a narocito kada se uvece javi. Ponekad osjetim da mi srce podrhtava pa se uplasim kako moye ovako neprestano ubryano da lupa. Inace sam gojayna i slabo sam fiyicki aktivna. Kad mi se to javi da bude jako popijem kapi valerijane. Sta mi predlayete? Puno Vam hvala

Postovana, probajte da izmerite puls kada osetite lupanje srca i da uocite kada se to javlja i sta ga izaziva (fizicka aktivnost, stres...). Javite se endokrinologu, jer lupanje srca moze da se javi kod bolesti stitne zlezde (hipertireoza). Javite se i kardiologu. EKG moze da ukaze na vrstu poremecaja srcanog ritma. Nekada je potrebno lecenje nekada nije, zavisi od vrste aritmije i od toga koliko vam smeta tj. da li izaziva nesvestice i omaglice ili samo strah. Lupanje srca, posebno kod gojaznih osoba moze da bude posledica zeludacne kile (hiatus hernija). Ona moze da se vidi na rendgenu i gastroskopijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani, zadnjih mesec dana nakon fizicke aktivnosti dobijem osip po kozi gornjeg dela tela.Osip je tackast sa malim papulucama ispunjenim tecnoscu i svrabom.Promene se povuku nakon tusiranja. Molim vas o cemu se radi i koji je razlog nastanka,kao i terapija? Hvala.

Postovana, to je alergija na znoj. Moze da se leci antihistaminicima. Medjutim, ako se tegobe povlace nakon tusiranja i ne remete vam kvalitet zivota nije neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

Postovani, moj djecak ima 2,5 mjeseca i nedavno smo uradili uz kukova. Doktorica je rekla da je sve u redu,mi smo nastavili sa sirokim povijanjem, ali nije nam receno da li ponovo treba kontrolisati i kada? Unaprijed zahvalna!

Postovana, na ovo pitanje ste dobili odgovor 30.11.2011. Pogledajte ga pod tim datumom. Molim vas da ne postaljate ponovo pitanje da koje ste vec dobili odgovor, jer tako onemogucavate druge da pitaju (broj pitanja je automatski ogranicen). Iz istog razloga kada imate vise pitanja postavite ih u okviru jednog pitanja. Naravno to se ne odnosi na pitanja koja vam se kasnije jave. Hvala na razumevanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.12.2011.

Postovani, Da li se beta-blokatori daju u trudnoci?

Postovana, beta blokaroti mogu da se koriste u trudnoci, ako je neophodno. Zato morate da se javite kardiologu. On procenjuje da li je neophodan nastavak terapije tokom trudnoce. Povisen krvni pritisak mora da se leci i tokom trudnoce. U protivnom rizikujete da kasnije bolujete od hipertenzije i imate slabost bubrega. Kod aritmije zavisi od vrste poremecaja ritma i od jacine tegoba. Javite se kardiologu da odredi bezbednu terapiju u trudnoci. Odgovori na pitanje
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas na levoj dojci imam jedan crveni mladez juce sam primetila neki crvebi polukrug oko njega inace mladez me ne boli nema nikakvih drugih promena na njemu ali sam se malo zabrinula jer sam ga nekoliko puta povredila noktima prilikom tusiranja recite mi dali to moze biti znak neceg opasnog ili ne hvala unapred

Postovana, crveni mladezi nisu opasni. Posto se javilo crvenilo idite koznom lekaru. Ne mora da znaci da je nesto opasno, ali je neophodno pogledati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

Postovana Dr, interesuje me kako se lece potkozne akne, koje mi se najvise pojavljuju pre m.ciklusa i toliko su ruzne i bole i ne mogu se istisnuti jer su ispod koze. Inace, bila sam i kod dermatologa, rekla mi je da mi ukljuci kontracepciju, al ja nisam htela to piti, a i nemam policisticne jajnike, pa da to uzimam. Stavljam samo Skinoren mast na te akne. Lice mi je tako neravnomerno, imam i pomalo oziljaka od starih bubuljica i na poslu stavljam tecni puder, pa malo i onaj u kamenu da prikrijem te nedostatke. Imam 34 g., a tako mi je neugodno kad se pojave te akne, kao da sam u pubertetu. Molila bih Vas da mi kazete dali smem da stavljam puder, bez njega ne mogu, grozno je i dali bih trebala proveriti neke hormone i sta da radim?Ocajna sam...

Postovana, mozete da koristite puder koji ima oznaku "oil free" tj. nemasni puder. Ima ga u prahu i tecni. U principu bolji je u prahu. Stavlja se na cistu kozu, bez ikakve podloge. Kameni nije preporucljiv jer je mastan. Zatrazite da vam dermatolog odredi neku drugu nehormonsku terapiju, jer se plasite te terapije. Inace kontraceptivna terapije je delotvorna i kod zena koje nemaju policisticne jajnike. Konsultujte ginekologa i pitajte ga da li je kod vas preporucljiva kontraceptivna terapija. Ne primenjuje se kod zena koje imaju zapaljenje vena, povisen krvni pritisak, migrenu, poremecaj koagulacije krvi i nije zgodno kod osoba koje imaju povisene masnoce u krvi. Javite se koznom lekaru. On ce odrediti sta je najbolje za vasu kozu. Na klinici za kozne bolesti sprovode se standardni tretmani za uklanjanje oziljaka i vanstandardni (kozmeticki).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

Postovani, moj muz od nedavno ima problema kada sjedi boli ga cmar i pomislili smo da je to od hemoroida, jer mu se jednom pojavila i krv u stolici, ali kasnije vise nije. Kada je otisao dezurnom ljekaru, dobio je samo Factu mast i Flebodia tablete i na tome se zavrsilo. Ja mu predlazem da ode svom porodicnom ljekaru, al on to ne cini, kao nema potrebe, procice to i tako... Sad ima samo problem prilikom sjedenja ima nelagodnost. Zanima me Vase misljenje, kakva je prognoza hemoroida, koji caj moze da pije za to, sta ne smije i td?

Postovana, suprug mora da se javi proktologu, jer prvo treba da se ustanovi da li bol potice od hemoroida ili ne. Hemoroidi bole kada su upaljeni ili ukljesteni. On sam moze da napipa i zakljuci da su hemoroidi ukljesteni i da ih nakon svake stolice prstima vrati unutra. Medjutim, ne mora da bude siguran da je u pitanju ukljestenje, jer nema iskustva. Krvarenje moze da ukaze na hemoroide, ali se javlja i kod tumora. Zato svako krvarenje, bez obzira da li je praceno bolom ili ne zahteva pregled proktologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

Postovani,u predelu citavog stomaka osecam kao neke grudvice ispod koze,neke su pomicne,neke nisu,i sve su razlicite velicine do mozda 1cm ili manje.Da li je to celulit obzirom da sam se porodila pre 10 meseci ili je nesto drugo tipa limfne zlezde i da li limfne zlezde stomacne duplje mogu da se napipaju? Pozdrav i hvala na odgovoru na ovo glupo pitanje :)))

Postovana, limfne zlezde koje se nalaze u trbusnoj duplji ne mogu da se napipaju. Njihovo uvecanje moze da se vidi ultrazvukom. Celulit se najbolje uocava kada se ustine nekoliko santimetara koze. Ako se ona nabora tako da daje izgled pomorandzine kore tj. vide se na njoj neravnine kao na kori tog voca jasno da je celulit. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.12.2011.

Postovani... U velikom sam strahu i cini mi se da situacija, mozda, postaje alarmantna... Naime, imam 20 godina i, uglavnom, do sada nisam imala nekih vecih zdravstvenih problema. Mesecni ciklus je, naravno, redovan, ali se desilo nesto ovog puta, sto me mnogo muci, a strah od ginekologa je, necete verovati, prisutan i poprilicno veliki, pa se odlucih da se ovim putem informisem za poceak. Kao sto vec gore navedoh, ciklus je redovan i kod mene nikada nije postojao problem, sto se toga tice, ali se, nakon zadnje menstruacije, par dana posle javilo krvarenje... Ne u meri u kojoj se javlja tokom menstruacije, znatno manje, ali me zanima sta moze da bude uzrok takvom, da se izrazim, poremecaju, jer nesto redovno i normalno nije. Inace, to krvarenje traje nekih desetak dana. Unapred zahvalna...

Postovana, morate da se javite ginekologu. Samo detaljnim pregledom moze da se utvrdi uzrok nepravilnog matericnog krvarenja. Odgovor ne moze mnogo da vam pomogne, a moze da vas uplasi. Prvo mora da se iskljuci trudnoca, jer krvarenje moze kod rane trudnoce (matericne i vanmatericne) da bude posledica pobacaja. Zatim krrvarenje moze da bude posledica zapaljenja sluzokoze materice. Tada je obicno povisen CRP. Ostali laboratoriski pokazatelji zapaljenja, kao sedimentacija i fibrinogen ne moraju biti izmenjeni. Krvarenje moze da se javi kod submukoznog mioma, polipa endometrijuma ili grlica materice ili malignog tumora. Ako se iskljuce organski uzroci krvarenja zakljucuje se da je ono posledica hormonskog poremecaja (disfunkciono krvarenje). Krvarenje koje lici na matericno ne mora da potice iz materice. Moze da potice iz besike i da se javi kor zapaljenja, kamena ili peska u mokracnim putevima. Morate da se javite ginekologu. Treba da se plasite odugovlacenja i nelecenja, a ne ginekoloskog pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

Postovani,kao mlada od nekih 20 godina obolela sam od hipotireoze odnosno hashimoto,lecim se,redovno idem na kontrole,hormoni su mi uredu,ali nikad vise posle toga se nisam osecala dobro i tako zivim vec desetak godina,sad imam 31.Da li mi mozete reci kakva me buducnost,ustvari starost ceka sa ovom bolesti.Da li se starost sa ovom bolescu stitne i moze docekati i kakav je kvaltet zivota/mada moj je sve samo nije kvalitetan/ i da li jos nesto se moze nadovezati na ovu bolest stitne zlezde.

Postovna, svako ko se razboli od neke hronicne bolesti boluje od dve bolesti. Jedna je ta dijagnostikovana bolest. Druga je strah od te bolesti, buducnosti, prognoze bolesti... U normalnim slucajevima covek hronicnu bolest prihvati kao svoju sudbinu i nastavi da zivi onako kako mu konkretna bolest dozvoljava, leci se, kontrolise. Vecina ljudi tek tada pocne da ceni i postuje svoje zdravlje. Mnogi tada pocnu da jedu zdravije, prestanu da puse, redovno kontrolisu svoje zdravlje i cak ga unaprede. Ima onih koji se prepadnu i deluju depresivno. Imam utisak da ste vi takvi. Ne osecate se lose zbog same bolesti, jer ste disciplinovani i hormoni su normalni, vec zbog straha tj. anksioznosti. Anksioznost moze da izazobe veliki broj tegoba tako da se cini da postoji jos neka organska bolest. Normalni nalazi (krv, EKG, UZ) iskljucuju organsku bolest i postavlja se dijagnoza anksioznosti. Takvim osobama podrsku treba da pruzi psiholog ili psihijatar. Nekada samo razgovor ne moze da pomogne, pa su potrebni lekovi, obicno anksiolitici, nekada antidepresivi. Uz pomoc psihologa ili psihijatra mozete ukloniti strah od buducnosti. Autoimune bolesti nastaju zbog greske imunog sistema. Nezna se uzrok te greske pa se prema tome nezna kako mozemo da je sprecimo. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku drugu autoimunu bolest. Ako je jednom doslo do greske u imunom odgovoru postoji veci rizik, u odnosu na zdrave ljude, da se to desi jos jednom. Medjutim, to ne znaci da morate da dobijete jos jednu autoimunu bolest. Takodje ne znaci da ostatak zivota treba da zivite u strahu od te mogucnosti. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Slabi ga masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte. Gojaznost povecava rizik od brojnih bolesti pa bi bilo dobro da pazite na liniju. Pusenje takodje nije zdravo. Ako vodite zdrav zivot i izbegavate sve sto je stetno, manja je verovatnoca da cete se razboleti. Znaci redovno kontrolisite hipotireozu i javite se psihologu ili psihijatru. Da ponovim sa hipotireozom moze da se doceka lepa starost. To najvise zavisi od vas. Ne ocajavajte vec radite na unapredjenju svog zdravlja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

Postovani,na koji nacin mogu biti sigurna da li imam ili nemam aterosklerozu.Koje su to analize ili dijagnoze za tu bolest.Mene brine sto imam i problem sa holesterolom,mislim da se ponekad povecava sam od sebe,veoma pazim sta jedem i to po savetu nutricioniste,ali cesto mi se desi da mi holesterol bude povecan a onaj dobar holesterol mnogo smanjen.imam 40 godina.

Postovana, dopler krvnih sudova pokazuje njihovu prolaznost (ili neprolaznost), a time i postojanje ateroskleroze. Posebno je vazan dopler karotida, jer su to krvni sudovi koji idu ka mozgu pa je njihova prolaznost jako bitna. Bitno je i stanje krvnih sudova srca, ali se ono proverava samo kada postoji sumnja na anginu pektoris, jer je postupak invazivan (ulazi se u sam krvni sud srca). Moze da se radi i ultrazvukom, ali to nije u siroj primeni. Ateroskleroza ne daje tegobe. Na njen nastanak uticu znatno povisene masnoce u krvi, povisen secer u krvi, hipertenzija, ishrana sa malo voca i povrca i stes. Izbegavanjem i lecenjem ovih faktora rizika sprecava se ili usporava proces ateroskleroze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

Postovani,imam 30 godina i u zadnjih nekoliko meseci pocinje bol u zglobovima sake,prstiju,pa cak i lakta.Nije to klasicna bol neko neka velika nelagodnost u zglobovima,kao da nesto vrti u njima.Posto imamtek 30 godina pocinjem se bojati da nije neka vrsta artritisa iili slicn.Problem je posto imam jednu autoimunu bolest,pa mozda je sad preslo i na zglobove.Radila sam RF I sedimentaciju bilo je uredu,ali CRP I FibRONIGEN su nesto poviseni.Sva moja tatina strana ima problema sa reumom,odnosno bolove ali niko nema neke degenarativne promene,baba ima reumu i ne moze da hoda ali ima 83 godine i njoj se to pojavilo tek pre par godina.Molila bih vas da mi kazete da lije u pitanju neka reumatska bolest i ako jeste kolikio brzo po vasem iskustvu napreduju te bolesti,nekako mi je tesko podneti da cu rano da se mucim sa reumom i mozda imati neke deformitete ili ne daj boze biti invalid puno pre starosti.Pozdrav.

Postovana, deformitete i invalidnost izazivaju teske reumatske bolesti, kao sto je reumatoidni artritis. Osobe sa autoimunim bolestima imaju nesto veci rizik za pojavu tih bolesti. Medjutim, normalan nalaz u krvi iskljucuje te bolesti. Nemate razloga da ocekujete autoimunu reumatsku bolest ili neki deformitet. Bolovi mogu da budu posledica fibrozitisa ili opterecenja zglobava (dugo kusanje na tastaturi...) Napredovanje autoimunih bolesti moze da bude razlicito tj. to je individualno. Svi sa tatine strane sigurno imaju degenerativne promene posto se one javljaju kod svih ljudi a zapaljenjske reumatske bolesti nisu tako ceste. Degenerativne promene vecine zglobova izazivaju bol, pucketanje, ali ne daju invalidnost. Izuzetak je teza diskus hernija nastala na bazi degenerativnih promena kicmenog stuba i nezgodnog, naglog pokreta ili podizanja tereta. Povremeno uradite reumatoidne faktore i ako se tegobe odrzavaju javite se reumatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

Postovani, moj suprug je operisao zucnu kesu pre tri nedelje. Od tada ima povremeni, ali svakodnevni bol u ledjima, u visini jetre i pankreasa. Lekari kazu da je bol posledica gasa koji je ubacen u telo prilikom laparoskopske operacije, i da treba proci vreme da bi organizam sam gas apsorbovao. Medjutim, bol ne prolazi a mi smo zabrinuti. Molim Vas da mi kazete vase misljenje. Sta sve moze biti uzrok ovom bolu? Unapred zahvalna.

Postovana, tegobe nakon operacije zucne kese moze da izaziva zaostali kamenac u zucnom kanalu. Bol moze da bude posledica zapaljenja pankreasa. Ponekad ga izaziva promena na Papili vateri (mesto gde se uliva zucni kanal u dvanaestopalacno crevo). Ultrazvucni pregled bi pomogao u odredjivanju uzroka bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

postovana ja sam vec pisala..ono sto me sad muci jeste Parvo virus.....ybog alergija i necega na jetri zavrsila sam na odeljenju infektivnih bolesti u nisu...ali nijedan prof,specijalista nije umeo da mi objasni kakav je to virus i kako se dobija..unapred vam hvala

Postovana, parvo virus izaziva infekcije kod coveka i zivotinja, pre svega macaka i pasa. Virus se prenosi kapljicnim putem: bolesnik ga izbacuje u spoljasnju sredinu kijanjem, kasljanjem i govorom, drugi udisu vazduh sa virusom ili ga unesu prljavim rukama. Moze da se prenese i preko krvi. Kod dece se uz malo povisenu temperaturu, kijavicu i zapaljenje zdrela obicno javlja osip po licu. Kod odraslih je redje zahvacena koza a cesce zglobovi. U tegobama dominira bol u zglobovima. Mogu da budu zahvaceni i drugi organi, kao jetra ili srce. Bolest je relativno nova. Kod zivotinja je jako opasna. Kod ljudi nije. Specificno lecenje ne postoji. Kada je zahvacena jetra, kao kod vas, vazno je da se odlezi, kako bi se jetra brze oporavila. U ishrani smanjite unos masnoca. Ne smete da pijete alkohol i da pusite. Piletinu bez kozice, junetinu, ribu, mlad sir, jogurt, voce i povrce mozete da jedete. Od slatkica kompot, sutlijas, griz, keks, a izbegavajte masne i przene kolace i torte. Izbegavajte jako zacinjena i masna jela. Przenu hranu ne jedite, vec dinstanu i kuvanu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

postovani imam problem sa stitastom zlezdom...TSH je 0.02,ref.vrednosti 0.25-5.0,FT4 42.98 r.v.9-20,Tg-antitela 465.0 r.v 0-40..uz toimamtahikardiju od 150 otkucaja...uradjen mi je ultrazvuk s.z ali mi niko nije rekao da li je imam i koje je velicine... ovo pitanje me mucivec duze vreme,pa vas molim za odgovor.. unapred zahvalna dragana 30god

Postovana, potrebno je da se javite endokrinologu zbog lecnja i daljeg paracenja bolesti. Imate pojacanu funkciju stitne zlezde: hipertireozu. Povisena antitela pokazuju da je zlezda hronicno zapaljena. To je tireoiditis. Na ultrazvuku se vidi da li postoje znaci zapaljenja zlezde i da li je povecana. Tahikardija je posledica hipertireoze. Hipertireoza se cesto otkrije trazenjem uzroka tahikardije. Internista ce proceniti da li je potrebno da se tahikardija leci. Hronicno upaljena zlezda moze posle jednog perioda hipertireoze da dovede do hipotireoze tj. smanjenja hormona T3 i T4. Znaci da FT4 ne mora stalno da bude povisen. To moze da bude prolazno povisenje. Javite se odmah endokrinologu i internisti kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite da li smijem koristiti anticelulitnu kremu posto dojim bebu?Unaprijed zahvalna!

Postovna, mozete da koristite anticelulitnu kremu. Ona ne bi trebala da sadrzi nista stetno za bebu. U protivnom u uputstvu mora da bude istaknuto da nesme da se koristi kod dojilja. Ne koristite kremu sa retinolom, jer njena primena zahteva posebne mere zastite, pre svega od sunca. Postoji mogucnost da steti bebi. Biljne kreme (divlji kesten, brsljan, borovnica, cempres, eukaliptus, grejp, zalfija, komorac, lavanda, mandarina, limunska trava, ruzmarin...) ne bi trebale da budu stetne. Znaci pazljivo procitajte sastav i kontraindikacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

E ovako ..imam jako lose zube em sto su mi zuti em su mi napred izbijeni (nosim protezu ) i verovatno cu da je nosim neko poduze vreme ...nije meni problem to sto su mi izbaceni nego je glavni problem sto su mi zuti ...pa me zanima ako znate sta mogu da uradim ili sta da predlozim mojoj zubarki od stomatoloske intervencije ( ne mogu da ih izbeljujem jer moji zubi nisi za to ) inache ako vam je od neke pomoci imam 18 godina ...Uh malo sam vam opshirnije opisala sve, a moglo je i krace...al nema veze nadam se da ste me razumeli HVALA UNAPREDDDD :)

Postovana, u principu zubi nikada nisu potpuno beli. Gledj nije neprovidna. Dozvoljava da se malo providi kost koja je zuckaste boje. Zubi su zato zuckasti ili sivkasti. Ako pusite postaju braon ili crni. Da bi zubi izgledali lepo potrudite se da budu zdravi - najlepsi su zdravi zubi. Smanjite unos kafe i ne pusite. Zube mogu da ofarbaju vino i sokovi koji sadrze gvozdje kao npr. borovnica, te je potrebno da ih pijete na slamku. Izbeljivanje nije korisno za zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Psotovana, pre nekoliko meseci mi se pojavio jedan mali madez na prstu (velicine oko 1-2 milimetra), koji se nalazi u nivou koze i nije izdignut. Izgleda kao mala flekica, tacnije tackica. Ne povecava se, ne pece, ne svrbi, sve je normalno, e sad primetio sam slucajno pre nedelju-dve kad sam ga malo dublje pregledao da je jedan deo madeza crnkast. Kao da se tu, pored braon podrucja, nalazi i jedan manji deo koji je crn. Da li je normalno da madezi budu delom i crni? Ovako deluje potpuno normalno.

Postovani, iako se ne bi reklo da je tako mali madez sumnjiv, posto menja boju, treba da se javite lekaru. Naime promena boje se smatra losim znakom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas vec skoro duze vreme osecam grlobolju koja se mahom javlja za leve strane pre mesec dana sa bila kod specijaliste za orl i reko je da je sve ok i da mu nije jasna grlobolja ali sada nakon odlaska kod njega opet mi se javila grlobolja i na levom kreniku sam primztila kao nesto da se nadulo nevidi se dobro jer je dole nisko ali kao nesto crveno belo neznam bas ni ja tacno uplasila sam se neznam sta bi moglo biti hvala unapred

Postovana, stanje se u proteklih mesec dana promenilo te je potrebno da se ponovo javite spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

postovani doktore osecam se jako umorno neznam zbog cega vidim da ima dosta slicnoh pitanja pa vam volim i ja postaviti neka slicna pitanja ali u vezi mog zdravlja od kako su pocele ove hladnoce mem uzasno boli brlo i prestane ei sve tako ali evo sada vec mesec dana mene svakog dana boli grlo i kasljem kasalj je cas suvi cas isskasljavam nesto imam neke tupe bolove po glavi tako kada hodam u glavi osetim kao da mi prostruji nesto zavrti mi se na trenutak i prestane a u ocima neku mucninu jedva gledam;u nosu kao da mi se nesto zaglavilo sve pricam na nos kao da mi stoji nesto ma neznam hiljadu simptoma neznam ni ja sama sta je vise ovo molim vas pomognite mi sta da radim hvala

Postovana, postoji mogucnost da je u pitanju nekoliko virusnih infekcija koje su se nadovezale jedna na drugu. Medjutim, posto tegobe dugo traju neophodno je da se javite lekaru. Kasalj koji traje mesec dana ne treba da se zanemari. Ne mora da znaci da je nesto alarmantno. Sluzokoza moze da bude preoseljiva nakon nazeba tako da pri udisanju hladnog vazduha, dima ili prasine dolazi do suvog kaslja. Najbitnije da lekar pogleda grlo da bi ustanovio da li postoji zapaljenje zdrela. Ostale tegobe su prilicno nekarakteristicne i ne ukazuju na odredjenu bolest. Mogu ukazivati na psihicku napetost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Postovani, moj djecak ima 2,5 mjeseca i nedavno smo radili uz kukova. Doktorica je rekla da je sve u redu, ali nisam pitala da li se uz mora ponovo raditi i kada? Hvala

Postovana, kada su kukovi zreli tj. dobro formirani nije potrebna dalja kontrola. Ako nisu potpuno zreli ponovlja se ultrazvucni pregled jos jednom ili dva puta do 6 meseci. Ako je potrebno i kasnije, jer se kukovi razvijaju do 18 meseci bebinog zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite da li je koristenje rastvora povidon joda kontraindikovano kod doilja?Hvala!

Postovana, dojilje ne mogu da koriste rastvor Povidon jod za ispiranje bradavica, jer bi ga beba posisala, te bi moglo da dodje do poremecaja rada bebine stitne zlezde. Mogu da ga koriste za ranice na drugim delovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Postovani, imam 26 godina, porodila sam se pre cetiri meseca. Posle porodjaja sam pila Ciprocinal jer mi je vaginalni briz bio pozitivan. Po povratku iz porodilista (posle 4 dana) pojavila mi se sluz u stolici. Posto sam ujedno imala problem i sa ranom od epiziotomije obratila sam se svom ginekologu koji mi je rekao da se debelo crevi "cisti" pa odatle sluz. Medjutim, ta sluz se nastavila zajedno sa retkim stolicama po 7-8 puta na dan. Obratila sam se infektologu i dobila terapiju orvagil i probiotik, posto je bilo reci o poremecenoj crevnoj flori. Posle terapije orvazilom sluz je nestala, ali i dalje imam nelagodan bol u predelu stomaka i po 3-4 stolice dnevno. I medjuvremenu mi je analizom koprokulture pronadjena blastospore gljiva, a moja dr. je na odmoru, tako da bih Vas zamolila da mi kazete Vase misljenje u vezi prikladne terapije, s obzirom da dojim bebu. Unapred hvala

Postovana, blastospora predstavljaju jedan od dva zivotna oblika gljivice kandide. Sposobna je da se siri na druge organe npr. u vaginu. Drugi oblik kandide (micelijum) je odgovorniji za tegobe koje izaziva kandida. Gljivicnu infekciju lecite probiotikom i dijetalnom ishranom. Izbacite secer, izbegavajte sirce, pecurke, a jedite dosta belog luka, jogurta, blitve, spanaca, kokice, grickajte semenke. Od voca najvise koristite limun (bez secera). Njime zacinite salatu umesto sircetom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Molim vas da mi odgovorite na sledece pitanja: 1.Gastroenterolog u KCS mi je ustanovio dg.Adenoma tubulare papillae vateri,pa me zanima sta znaci ta dijagnoza? 2.Sta znaci jos sledece:"Radi se o bolesniku kod kojeg postoji FAP i pridruzen hipogonadotropni hipoganidizam"? 3.Ustanovljena mi je da treba da mi se uradi ampulektomija pa me interesuje kakva je to intervencija? Unapred zahvalan!

Postovani, adenom papile vateri je bezopasan (benigni) tumor dvanaestopalacnog creva. Nalazi se na mesti gde se zucni kanal uliva u dvanaestopalacno crevo (papilla vateri). Operisu se jer vremenom u njima moze da se formira maligni tumor. Hipogonadotropni hipoganidizam je poremecaj lucenja hormona hipotalamusa i hipofize, sto se ispoljava poremecajem rada polnih zleza i razvoja organizma. tegobe zavise od toga kada se poremecaj javio (pre ili posle pubetreta). mogu da nedostaju ili da budu slabije izrazene primarne i sekundarne seksualne karakteristike. Penis moze da bude nedovoljno razvijen, testisi manji ili nespusteni. Ponekad su mlecne zlezde povecane (ginekomastija). Proporcije tela su nekada izmenjene. Moze postojati neplodnost. Lecenje je u domenu endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Postovani,mom tromesecnom sinu su otkrili posle infekcije urinarnog trakta(eserihijom coli) refluks uretera -VUR,na levom bubregu 5.stepena,na desnom 2. stepena.Sada je na antibiotskoj profilaksi preporucenoj za duzi period.Cula sam za lecenje Deflux gelom i to je privuklo moju paznju posto je sve ovo otkriveno u Italiji zelim da se vratim u nasu zemlju i podvrgnem dete to terapiji(ako je po vama adekvatna)jer imam strah da ce ga antibiotici i kontrole iscrpeti a da nece doci do izlecenja.Molim vas da mi posaljete vase misljenje kao i to u kojoj klinici da se javim tj. gde je vec najveci i najuspesniji broj uradjen,zanima me i da li je problem to sto ima svega 3 meseca da nije isuvise mali?Unapred zahvalna cela porodica!

Postovana, ubrizgavanje Deflux paste ili gela ispod sluzokoze mokracne besike u blizini mesta gde se mokracni kanali ulivaju u besiku veoma uspesno resava refluks. Postupak se izvodi kroz aparat cistoskop. Cistoskop ima cev koja se uvlaci kroz mokracnu cev (uretru) u besiku. Kroz cev se uvlaci kamera i posmatra besika, a zatim se ubrizgava Deflux. To je vestacki materijal koji sprecava vracanje mokrace, tako ubrzo dolazi do izlecenje. Vise se ne javljaju infekcije, jer mokraca normalno otice, te nema uslova za razmnozavanje bakterija. Procedura je jednostavna i efikasna, sem sto kod pojedinih bolesnika mora da se ponovi. Moguce komplikacije intervencije su krvarenje, infekcija i zatvor koji ubrzo prolaze. Deflux je dextran je u hijaluronskoj kiselini. To su mikrokuglice dextranomera u gelu hijaluronske kiseline nezivotinjskog porekla. To je biorazgradiv materijal. Hijaluronska kiselina nestaje iz tela za 1-2 nedelje, nakon cega urastaju fibroblasti i kolagen. Nacini se kugla, koja se sastoji od endogenog tkiva tj sopstvenog tkiva. Kugla predstavlja prepreku koja onemogucava vracanje mokrace. Kod Defluxa ne postoji alergijska reakcija, nema opasnosti od maligniteta ili prenosa bolesti. Nema stvaranja granuloma, niti je moguce dospevanje paste u druge trbusne organe. Javite se detetovom pedijatru. Procedura je jednostavna tako da je svejedno gde je radite (Odeljenje decije nefrologije Klinike za pedijatriju ili Odeljenje decije urologije Klinike za deciiju hirurgiju u Beogradu ili Novom Sadu). Nefrolozi ne zure sa lecenjem novorodjencadi zato sto kod njih cesto dolazi do ozdravljenja tj. gubitka VURa tokom prve godine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

Postovani,obracam Vam se po ko zna koji put,ali zabrinuta sam previse jer doktori ne znaju sta se sa mnom desava a ja sumnjam na sve i svasta!Znate da od 7. meseca trudnoce imam uvecane zlezde na vratu i ispod pazuha.Porodila sam se pre 10 meseci,znaci to traje vec unazad 13 meseci. Situacija se nije sa cvorovima menjala uopste,znaci,stoje gde su citavo ovo vreme! Isla sam na vise UZ pregleda i sva misljenja su da su cvorovi reaktivni ali na sta reaguju?Dojila sam bebu do pre mesec dana ali cvorici se ne smanjuju.inace imam hipertireozu i subakutni tiroiditis.Evo nalaza od pre par dana radjen zbog sumnji da mozda nesto ima u levoj dojci ali nista nisu nasli.Hiperehogena,sitnozrnaasta struktura dojki,laktacija obustavljena pre mesec dana,a posle 9 meseci dojenja). Retroareolarni duktusi primerene sirine za status posle laktacije,sirine do 4 mm, sa dominacijom anehogenih,a manje zastupljenim duktusima sa ehogenijim,gustim sadrzajem.U obe dojke, ne vide se tu promene ni cisticne promene ukljucujucci i GSK leve dojke,gde se 1.11.2011. navodi palpabilna lezija.U obe aksilarne jame vide se morfoloski bg LN,brojniji u levoj aksili,a obostrano,najveci LN su u srednjem prema gornjem spratu gde su velicine 16x5 mm (levo) i 20x7 mm (desno).Infra i supraklavikularno bez susp.LN>Zakljucak Lymphadenopathia axillae bil. reactiva postlactationem, Ne vide se patoloske promene u obe dojke. Kontrola sa nalazima kod hirurga,uz preporuku za kontrolni pregled kod hematologa i endokrinologa. UZ vrata i stitne zlezdeStitna zlezda je u celini uvecana,donjim polovima prominira ka fosi jugularis.Desni lobus je AP dijametara oko 45mm,istmus 7 mm,a levi rezanj AP dijametara 26 mm.Stitaasta zlezda izrazito heteroehogena prozeta brojnim milijarnim hipoehogenim nodusima i trakasto nodularnim fibroznim strukturama - znaci subakutnog tiroiditisa. Na vratu,duz jug regije, u nivou angulusa mandibule vide se brojne ovalne hipoehogene lgl TR dijametara od 8mm do 10 mm. U vecini zlezda prisutan centralno masni hilus a ostale su hipoehogene reaktivne gradje. Eto Uz nalaza pa mi recite misljenje a dodacu jos i to da ispod uveta imam niz od 3 zlezdice velicine graska,oni su to okom videli ali nisu gledali ultrazvucno.Vec zadnjih par meseci osecam cudan bol u predelu desnog krajnika,zapravo,to nije klasican bol vec kao neko peckanje prilikom gutanja i pomeranja vrata.Osecaj je kao da imam neku ranicu koja zateze. Taj krajnik je uvecan i jako crven,a levi je normalan,mada se iznad levog krajnika vidi mali gnojav cepic,dok je desni jako uvecan,Najvece zlezde imam u predelu tog krajnika koji je veci cak i duplo od levog.Otisla sam kod ORl specijaliste koji je konstatovao tonsilopharingitis .U brisu grla nema bakterija a antibiotici logicno ne pomazu.Ispiram grlo i usta sa povidon jodom i zalfijom ali evo stanje se ne menja.Nemam to grebanje u grlu sa desne strane ali je krajnik jako uvecan i crven i dalje.Krvna slika mi je apsolutno ok,sve je u granici normale osim limfocita koji su 17% i granulociti 77.7%.leukociti su u granici normale.Da li ovo vama lici na ne daj Boze limfom neki?Da li bi u slucaju limfoma sve te zlezde za ovih godinu dana porasle znatno ili ne mora da znaci? Da li je mozda problem u stitnoj zlezdi,da li tu je moguce da postoji nesto maligno?Hirurg me je pregledao i njegovo je misljenje da je sve to u granicama normale i da nije nista ozbiljno,ali ja mira nemam. Pluca su mi cista.Nekada sam prelezala citomegalovirus jer na nalazu krvi stoji predjasnje stanje koje je vece od 500.Da li taj citomegalovirus izaziva tegobe koje imam? sta mi dalje savetujete i napisite mi vase misljenje o svemu.Unapred hvala,jako sam uplasena i zabrinuta!!!

Postovana, to ne lici na limfom. Da je on u pitanju zlezde bi rasle i pojavile bi se tegobe u smislu povisene temperature, malaksalosti, nocnog znojenja. Verovatno bi se javila malokrvnost. U stitnoj zlezdi nije uoceno nista maligno. Ona izgleda uobicajeno za hronicno upaljenu zlezdu. Citomegalo virus je cest uzrok uvecanja limfnih zlezda. Moguce da je i kod vas. Takodje uticu mnogi virusi na koje se ne vrse testiranja. Limfne zlezde mogu da budu uvecane kod osoba sa limfaticnom konstitucijom i kod alergija. Vi treba psihicki da se opustite. Limfne zlezde ne izgledaju sumnjivo. Da izgledaju uputili bi vas na biopsiju zlezde. Povremeno prokontrolisite krvnu sliku. Ako zlezde pocnu da rastu javite se lekaru. Grlo mozete da ispirate i zelenim cajem. U medjuvremenu radite na jacanju imuniteta, jer je to najvaznije u borbi protiv virusnih infekcija i prevenciji mnogih bolesti. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

Postovani, kakvo je Vase misljenje o magnetnom nakitu?Ja ga konkretno nosim na grudima, mali privezak snage 1200 gausa.Pozdrav i hvala!

Postovana, magnetoterapija ima primenu u fizikalnoj medicini. Ne koristi se kod pejsmekera, trudnoce, krvarenja i sklonosti krvarenju, kod tromboze, kod dece i mladih u razvoju i kod osoba koje u organizmu imaju metalne delove npr. metalni klips kod laparoskopske operacije zuci. U medicini se magnet primenjuje posebnim aparatom i dozira se zavisno od stanja koje se tretira. Neznam da li je nakit dizajniran tako da moze da postigne odgovarajuci pozitivan efekat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

Postovani, moja drugarica u toku sna skrguce zubima. Zasto to radi?

Postovana, skrgutanje zubima tokom noci (bruksizam) je najcesce posledica stresa, koriscenja kafe ili alkohola. Moze biti posledica nepravilnog zagrizaja zbog nedostatka nekog zuba ili zbog nedovoljnog prostora za smestaj nekog zuba. Ponekad se moze pojaviti kao komplikacija ozbiljnog ostecenja mozga ili kao simptom veoma retkog neuro-misicnog oboljenja. Bruksizam moze biti nezeljeno dejstvo antidepresiva. Potrebno je da se javi stomatologu. Da bi sprecila ostecenje zuba tokom noci moze da nosi silikonski stitnik koji rastavlja zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

doktore vec nekoliko dana osecam neke tupe bolove u ledjima koji nisu na jednom mestu nego se sire svuda po ledjila na gore na dole sa bocne strane i sve tako a evo vec zadbja dva dana tako neki tupi bol mi se javlja i levu ruku,i oko ramena,izmasiram se sama malo aparatom za masiranje i onda mi se kao ti bolovi malo umire evo danas me nije bolelo ceo dan i sad je opet pocelo o mlao duz cele ruke sve do sake to su neki tupi unutrasnji bolovi,hvala inace mi je na magnetnoj rezonanci nadjena neka artroza kicme i sama neznam sta je to i rekli su mi samo da se cuvam jer sam i suvise mlada za tako nesto neznam da nije nesto od toga ili je nesto drugo cini mi se da ce me glava poceti boleti od toga jer vec pomalo mi se kao zavrti u glavi i boli me vrani deo koliko puta me i nocu probudi nol u vrtnom delu

Postovana, tegobe poticu od promena na zglobovima kicme (uocenih artroza). Zbog sedeceg nacina zivota i slabe fizicke aktivnosti kod mladih su veoma ceste takve tegobe. Savetovano cuvanje se sastoji u izbegavanju dugotrajnog sedenja, duzeg citanja sa monitora bez pauze, gledanja televizora iz lezeceg polozaja, duzeg rada sa savijenom glavom.... Potrebno je da radite vezbe za jacanje misica kicmenog stuba, posebno za vratni deo. Ako tegobe budu jace javite se fizijatru za terapiju. Naucene vezbe primenjujte svakodnevno. Najinteresantnije i najefikasnije je da se bavite nekim sportom. Najefikasnije je plivanje, zatim joga. Mozete da idete na fitnes.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

postovani doktore imam jedno malo opsirnije pitanje za vas ovako od jutros kada sam se probudila osecam neku zamucenost u glavi nesto kao vrtoglavica a u stavari nije vrtoglavica nego je neka mucnina u glavi kao da me nesto steze po glavi u vratu i u ocima i u potiljku na neobjasnjivom mestu i osecam kao neke probode nozevima po glavi,prisutna je i blaga mucnina,prvih nekoliko dana me je samo po malo bolela glava a sada me je i ovo sustiglo,kada legnem cini mi se da me onako popusti po malo pa se opet onako na talase vraca kao taj neki pritisak po glavi i cini mi se da nemogu da disem dobro,ali pokusavam zabacivati glavu napred nazad i nesmeta misamo kada hocu onako u stranu da mrdam glavu malo brze da ispucam koske kao da me nesto zateze i pocne mi ta mucnina u glavi,merila sam krvni pritisak bio je uredu puls mi je cas malo slabiji cas normalan i sva tako nisam se javljala jos uvek mom doktoru jer je vikend i nerade javicu se u ponedeljak ali cu vas ispricati jos nesto pre tacno godinu dana sam imala ne bas ovakve ali nesto slicne probleme u glavi i radila sam magnetnu rezonansu i skener glave,bilo je sve ok neurolog je doso do zakljucka da je migrena u pitanju, i pila sam neke lekove ali tada sam bas imala vrtoglavicu a ne kao sada vec to ljuljanje glavi tada mi se bas vrtelo sve nisam mogla stajati a sad me samo ljulja i steze me po glavi a najvise oko vrata,sda osecam i kao da mi se usta suse,i sve mi lice kao trni netrni mi ono uopste ali tako neki osecaj zacas mi se i usi zapuse kao da sam negde na planini i odma prodje inace sam prehladjena bas dosta evo vec nedelju dana bila sam dosta izlozena promaji ali me ovo moje stanje bas zabrinjava sada neznam sta raditi popila sam neke lekove protiv vrtoglavice koji mi bas nisu nesto pomogli jedne lekove za prehladu i rivotril koji mi je dao neurolog pre godinu dana ali to mi bas sada ne pomaze dosta mozda zato sto sam sada tek popila ranije kada sam imala ovakve napda pomogao mi je i bensendin odma mi je prolazio taj osecaj u glavi a sada ne dali mi bar malo mozete reci sta moze biti razlog ovome, mene je samo strah da nije neki tumor ili tako nesto toga se najvise plasim inace imam 28 godina i dosta sam se sada zabrinula oko mog zdravlja i sve sama sebi kazem zasto bas mene ovako sve da snjadje recite mi dali je moguce da se posle godinu dana nesto promeni u glavi da nebude sve uredu kao ranije dali trebam opet na magnetnoj rezonansi i kakve bi preglede trebala obaviti i kolikon trebam cekati dali ce ovo samo proci ili ne,kada pokusavam glavu drzati pravo cini mi se kao da mi je vrat malaksao i glava mi se ljulja takve osecaje imam,momil vas bar za malu pomoc hvala vam doktore unapred

Postovana, glavobolja i osecaj zatezanja u vratu nisu neobicni tokom prehlade. Malaksalost u vratu i slabost se takodje javljaju kod prehlade. Neprijatan osecaj u glavi pri naglom pokretu u staranu takodje nije sumnjiv simptom. Takav pokret moze da izazove vrtoglavicu, mucninu ili nelagodnost u glavi. Tegobe mogu da budu posledica degenerativnih promena na vratnom delu kicme (spondiloza), neudobnog jastuka ili kreveta, dugotrajnog sedenja, psihicke napetosti. Javite se lekaru. Tegobe koje osecate nisu tipicne za tumor, ali zahtevaju pregled. Kod tumora se obicno javlja glavobolja, epilepsija, pospanost, razni ispadi u funkciji mozga i živaca glave kao poremecaj vida, govora, sluha, mirisa, pokretanja ekstremiteta, ravnoteze, osecaja dodira, psihicki poremećaji,... Kod benignih tumora se prvo pojavi jedan ili nekoliko simptoma, a zatim se mesecima, a cesto i godinama, iako tumor raste, novi simptomi ne javljaju. Sledeci simptomi se, zbog sporog rasta, javljaju tek kada tumor znacajno poraste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2011.

Postovani, u zadnje vreme mi se desava da pred menstuaciju, a i u toku menstruacije, osecam cudne vrucine koje "idu uz kicmu" , probije me blazi znoj, pa mi onda postane hladnjikavo.Ne znam da li se radi o tvz. "smirivanju hormona" , ozbzirom da sam se porodila pre 7 meseci...? Pritisak mi je uglavnom oko TA 105/65, mada mi se te vrucine javljaju kada padne jos malo, ili pak, kad se popne na moj "idealni" 110/70.Propratne simptome lupanja srca i gusenja nemam, samo ta uzasna cudna vrucina...O cemu j e zapravo rec?Hvala unapred, srdacan pozdrav!

Postovana, nije tipicno ali bi moglo da bude u sklopu premenstrualnog simptoma. Kod kolebanja hormona moze da se javi preznojavanje. Nije neobicno da se hormoni jos nisu sredili sedam meseci nakon porodjaja. Medjutim, ako imate povisenu temperaturu potrebno je da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2011.

Postovani, majka je od posledice loseg zdravlja sa kukovima i sloga nepokretna dve godine. Brinem o njoj, ali mi sve to otezavaju lekari koji bi trebali da pomognu. Pored terapije Glioralom, dobila je da pije Gluformin 500mg 2x1. Odmah je dobila nezeljena dejstva u vidu bolova u stomaku, osecaj kamena kad nesto pojede, a posle par dana i proliv sa sluzavom stolicom. Rekli su mi da ce tegobe nestati kad se organizam privikne na lek, medjutim ona je na svoju odgovornost prestala sa terapijom nakon nekoliko nedelja agonije. Jako je slaba, dehidrirala je. Zadnjih nekoliko dana joj se popravio apetit i mislim da je to dobar znak, i nema proliv nakon unesene hrane. Medjutim, po prestanku terapije Gluforminom nastupio je zatvor. Nije imala stolicu vec 7 dana. Bojim se bilo sta da joj dam, jer su joj bili popucali kapilari u ocima kad je imala tegobe od Gluformina. Sada su joj oci bistre i davala sam joj blagi caj od kamilice za umivanje. Brine me i stanje sa mokracom. Ona inace zbog slabosti srca ne pije puno tecnosti, ali popije ujutru belu kafu, ruca supu, popije vodu sa lekovima, ali zadnjih 5 dana mokri samo dva puta dnevno u kolicini po otprilike 2 dl, gusto i tamine narandzaste boje urina. Pre nego sto su joj uveli Gluforim radjene su analize krvi i urina i sve je bilo u granicama normale, osim glukoze koja je i pored dijete i terapije bila 8 pa su uveli drugi lek. Ja sam bila kod lekara i sve ispricala, samo su joj ukinuli Gluforimin i to je to, a ja sam ostala da brinem o njoj kako znam i umem. Imate li neki savet, bar po pitanju tog smanjenog izlucivanja urina i novonastalog zatvora? Pritisak jutros 135/85, secer 6.7. Izvinite na opsirnosti, ali ona ima samo mene, i sve je na meni, a nekad jednostavno ne znam sta da radim. Srdacan pozdrav.

Postovana, nepokretne osobe tesko regulisu zatvor. Da bi stolica bila normalna neophodno je kretanje. Ako je mama bar malo pokretna pomozite joj da svakodnevno malo seta po kuci. Boja mokrace ukazuje da ne unosi dovoljno tecnosti. Osim ne kretanja na zatvor utice i nedovoljan unos tecnosti. Znaci povecajte mami tecnost do pojave bledo zute mokrace. Normalno se mokri na 3 do 4 casa. Redje mokrenje moze da dovede do upale mokracnih puteva, a mama je kao dijabeticar sklona tim upalama. Gluformin je mama dobila da bi lakse skinula kilazu. Mrsavljenje nije lako jer se slabo krece. Ostaje da se mrsavi samo uz dijetu. Dajte joj sto vise salate i druge "prazne hrane" da bi se smanjila resorpcija cecera. Tako deluje i hrana koja sadrzi dosta dijetnih vlakana: crni i integralni hleb, kelj, spanac, mekinje, korn fleks, boranija, grasak, pasulj tj. mahunarke.. Ta hrana ne samo da smanjuje glukozu u krvi vec deluje protiv zatvora. Ako joj naglo povecate ove namirnice moze da dobije gasove i grceve u stomaku. Uvodjenje bi trebalo da bude postepeno. U medjuvremenu moze da popije senu. Konsultujte dijeteticara u sastavljanju jelovnika za mamu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2011.

Postovani,imam jedan veliki problem i 30 godina.Postavljena mi je pocetkom godine dijagnoza hronicna upala stitne zlezde,pijem lekove i hormoni su sada uradu.Medjutim svo vreme se ne osecam dobro,imam raznih simptoma,pregledi kod lekara idu toliko sporo,dok se zakaze pa ceka na red,prodju i meseci.A ja napokon zelim znati sta nije u redu sa mnom,jer nemogu vise da zivim u neizvesnosti.Pored toka sto se osecam cesto slabo,osecam i veliku slabost u kolenima,nemir duz celih nogu,svaki put kad se probudim strasno mi brzo srce kuca,ali ne znam da li me probudi to ubrzano lupanje srca ili kad se probudim srce mi pocne lupati.Ponekad mi se desi da mi ruke pocnu drhtati iz cista mira,a ima par dana da osecam cudan nemir u misicima ruku pogotovo leve,a naj gore sto mi cesto dodje slabo a ja ne znam sta da radim u tom trenutku i sta mi ustvari bude.Bole me svremena na vreme i zglobovi u prstima sake i lakta,nekad vise nekad maje.Zasad sam uradila ekg,kks,urin,merenje pritiska,holesterol,kreatin,ureu.to je uredu.U augustu sam radila reumacki faktor,crp,fibrinogen,valer rose test, i bilo je sve uredu.Ali sad sam ponovila crp i fibrinogen e to mi je sad poviseno.Fibrinogen 4,2 /2-4/ CRP 5,77 /0-5/.sTA VI MISLITE O SVEMU OVOME STA MOZE DA BUDE,ISKRENO,STRAH ME OD JOS NEKE IMUNE BOESTI.I IZVINITE STO SAM OPSIRNA.HVALA OD SRCA.

Postovana, pobrojane tegobe su najverovatnije psihicke prirode. Da bi bilo sigurno morate da zavrsite preglede. Mozete da sacekate zakazane preglede, jer nije nista hitno. Kada se utvrdi da nema organske (fizicke) bolesti javicete se psihijatru da vam pomogne da smanjite stres i anksioznost. Kada naidje slabost ili neke druge tegobe jednostavno pustite da prodju. Vazno je da znate da vam tegobe nista ne mogu, samo su neprijatne. Kada prestanete da im pridajete znacaj i da ih se plasite one ce se smanjiti i isceznuti. Fibrinogen i CRP su sasvim malo poviseni, zbog hronicne upale zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2011.

postovani,pijem malu kolicinu rivotrila i flunisana,lekar mi jerekao da bi zbog moje slabe cirkulacije trebalo popiti casu crnog vina dnevno,nisam lekaru napomenula sta pijem od lekova pa recite mi vi da li bi ja to smela ili ne.

Postovana, uz pomenute lekove ne pije se alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2011.

Postovani,u zadnja dva meseca imam jako neugodan osecaj u nogama pogotovo u kolenima a u zadnjig par dana to mi se pojavilo u misicima ruku,kao neka nelagodnost,nemir,mravci,nemoc.Koliko to moze biti opasno,imam29 godina,bolest stitnjace,povecan crp i fibronigen.

Postovana, kod hronicne upale stitne zlezde (hasimoto) CRP i fibrinogen mogu biti poviseni. Mogu biti poviseni i kod drugih zapaljenja. Dobro je ako njihove vrednosti ne rastu. Nelagodnost, nemir i mravci su uglavnom posledica psihicke napetosti. Mravci, ako su u smislu izrazenog trnjenja uz slabost mogu da ukazu na bolesti misica ili nerava. Pitanje kakva je to slabost? Ona takodje moze da bude posledica stresa. Ako se ispoljava u odredjenim situacijama npr. prilikom dohvatanja visokih predmeta moze ukazivati na bolset misica. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: