Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 12.4.2013.

Pozdrav, vec par dana unazad krene da mi bridi(trne, pecka) leva strana tela, dole od rebara pa sve do pazuha(reeeetko kada zahvati vrat), vise pozadi nego napred, i ne ide mnogo na desnu stranu. Nekada mi zabridi i noga... 2x mi se desilo u poslednja 3 meseca da mi zabridi koren jezika, tj kao da me svrbi. Ali kada bridi jezik ne bridi nista drugo... Uglavnom bridi u vecernjim satima. (nocas se desilo i da mi je zabridela desna strana kod dojke, ka pazuhu) Do sada mi je tokom bridenja samo jednom skocio pritisak i steglo me u grudima, ali mozda jer sam se uplasila. Bila sam na UZ srca pre 3 meseca i sve je bilo oko. Inace imam 21 godinu. Imam nizak pritisak oko 65do70 sa 105-110, i kada mi ode na 85 sa 120 meni nije bas najbolje... Imam sinusnu tahikardiju. Da li to bridenje mora biti povezano sa srcem, moze li biti povezano sa infarktom, koje analize jos da obavim... KAda god odem kod kariologa sve se zavrsi an toe da sam mlada i da vise tripujem nego sto mi je zaista lose. Ili pak ovo moze biti od kicme... Skoro ceo dan sedim za kompujterom u nekom glupom savijnom polazuju. Hvala Vam unapred.

Postovana, to bridenje nije povezano sa infarktom ili nekom drugom bolesti srca. Moze da bude povezano sa psihickom napetoscu, stresom, kicmom ili nekim ostecenjem nerava. Javite se neurologu, pa ako je sa neuroloske strane sve u redu javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2013.

Postovani, zamolila bih Vas za tumacenje CT-a glave. Na prikazanim kostanim strukturama kranijuma se ne uocavaju znaci patomorfoloskih promena. Hiperostoza tabule interne frontalne kosti. Ekstraaksijalno i u cisternama na bazi mozga se ne uocavaju patoloske kolekcije. intraaksijalno nema znakova akutne ishemijske lezije, IC hemoragije ni ekspanzivnog procesa. Komorni sistem je uobicajenog polozaja, volumena, simetrican, bez patoloskog sadrzaja. Mediosagitalne strukture su pravilno polozene. Zabrinula me je recenica: Hiperostoza tabule interne frontalne kosti. Sta to tacno znaci? Takodje mi nije jasno stanje svih sinusa i vilicnog zgloba. Da li je moguce da je to sve uredno? Patim od teskih upala sinusa, a i predlozena mi je operacija vilicnih zglobova jer su uganuca sve cesca pri spavanju, imam strasne bolove i tegobe pri zvakanju. Patim i od glavobolja, vrtoglavica i zujanja u usima, zato sam poslata na ovaj pregled. Hvala puno na odgovoru.

Postovana, uoceno je zadebljanje ili prekomeran rast dela ceone kosti (hiperostoza). To je onaj deo ceone kosti koji cini unutrasnji zid ceonom sinusu tj. odvaja sinus od mozdanica i mozga. Hiperostoza moze da bude posledica cestih zapaljenja vilicnog sinusa, ali moze da bude posledica povrede. Na mozgu i kostanim delovima nema nicega patoloskog, sto je naravno dobro. Javite se specijalisti ORL. Mnoge bolesti i stanja mogu da budu uzrok vrtoglavica i zujanja u ustima. Tumori, hemoragije i ishemije nisu uzrok vase glavobolje, sto je takodje dobar prognosticki znak. To su kod mladjih ljudi redji uzroci glavobolje, ali zbog njihove tezine i teskoca u lecenju dobro je da se u startu iskljuci njihovo prisustvo. Verovatno nema bitne promene vilicnog zgloba. Dalje lecenje zavisi od vasih tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2013.

Postovani, nedavno mi je otkrivena ranica na grlicu. Svi nalazi su uredni, ni bakterija nema. Zanima me da li je koriscenje kontraceptivnih pilula moglo da dovede do nastanka ranice i da li mi savetujete da nastavim sa koriscenjem ili da prekinem? Takodje me zanima da li su odnosi dozvoljeni, moze li doci do krvarenja zbog postojanja ranice ili nekih drugih problema? Hvala unapred!

Postovana, ranica na grlicu materice je odomacen izraz za promenu na sluzokozi koja najcesce predstavlja crvenilo. Ginekolozi pri obicnom ginekoloskom pregledu neznaju pravu prirodu promene, jer golim okom sve one slicno izgledaju. Za procenu njenog znacaja i planiranje terapije potrebni su dalji pregledi. Kada se uradi kolposkopija, Papanikolau test i eventualno biopsija lekar zna pravo ime "ranice", a to je ektopija, ektropija, erosio vera (pravi defekt), cervicitis ili pocetni karcinom. U nekom slucaju ranica je relativno bezopasna i treba samo da se prati, ali je nekada stanje koje zahteva hitnu terapiju. Zena koja ima neku promenu na grlicu moze da koristi kontraceptivne pilule, ali treba redovno da ide na kontrolu. Posto su svi nalazi su uredni, nema bakterija, niti ste dobili neku terapiju seksualni odnosi su dozvoljeni (oni nisu dozvoljeni tokom lecenja infekcije). Kod nekih ranica moze da dodje do krvarenja tokom seksualnog odnosa ili nakon njega. To su ranice nastale kao posledica cervicitisa (zapaljenja grlica izazvanog pojedinim mikroorganizmima) ili predstavljaju pocetni karcinom. Zbog toga je krvarenje tokom i nakon seksualnog odnosa razlog za javljanje ginekologu. Ako kontraceptivne pilule koristite po uputu ginekologa – nastavite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.4.2013.

Postovani, imala sam rizican seksualni odnos pre 4 meseca. Htela bih da se testiram na HIV, hepatitis B i C kao genitalni herpes.Da li je proslo dovoljno vremena da bi se neki od ovih virusa inkkubirao?

Postovana, period prozora za HIV iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test, za neke i duze. Period prozora je vreme koje prodje od ulaska virusa do mogucnosti da se dokaze njegovo prisustvo u organizmu. Postoje individualne razlike razlicitih organizama. Kod nekih antitela mogu da se jave nakon nekoliko nedelja (4 do 8), ali istina retko i 6 meseci od ulaska virusa u organizam. Znaci test na HIV mozete da uradite sada ili kroz 2 meseca. Kod hepatitisa C ELISA test pokazuje prisustvo antitela dva do sest meseci nakon zaraze, a PCR test, posto otkriva delove virusa tj. njegov genetski material moze da bude pozitivan znatno ranije. Test za hepatitis B mora da se napravi brzo nakon infekcije, jer identifikuje antigen, HBsAg, koji se nalazi u krvi u ranim fazama, ali nestaje u roku od cetiri meseca osim ako bolesnik ne postane dugotrajni nosilac virusa. Kasnije moze da se radi test koji otkriva antitela na antigen. Tast je pozitivan I kada nema vise antigena u krvi. Uradite pregled krvi. Kod hepatitisa se povecavaju bilirtubin i aminotransferaze. Ako je to normalno ponovite pregled kroz dva meseca, tako da nije neophodno da radite specificne testove. Sto se tice testiranja na HIV najbolje da se obratite na telefon AIDS INFO Sluzbe Omladine JAZAS-a 011/3248 235 svakog dana od 17 – 21. Od njih cete dobiti savet i podrsku i uputice vas na ustanovu gde mozete da se testirate. Inace test rade svi Instituti za zastitu zdravlja, a imaju i savetovaliste za HIV. Podrska je veoma bitna oko test pokaze da ste HIV pozitivni, sto ne znaci da ste bolesni, vec da mozete da se razbolite ako vam imunitet oslabi. Za genitalni herpes najbolje da se javite ginekologu. Jak imunitet moze da savlada viruse. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se, jer to jaca imunitet. Koristite kondom da bi se zastitili od drugih polnoprenosivih bolesti, jer njihovo prisustvo slabi otpornost prema virusu HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2013.

Postovana,imam 35 godina i oduvek sam imala neki normalan pritisak 115/60 do 120/70.U poslednje vreme da li zbog uticaja proleca osecam glavobolje na temenu glave.Merila sam pritisak i on ujutru bude 120/60 a predvece 130/70 pa cak i 140/70.Znam da razlika izmedju donjeg i gornjeg pritiska nije dobra pa me interesuje da li treba da odem kod lekara.Inace imam prolaps mitralnog zaliska koji nije kako lekar kaze znacajan mada ponekad imam preskakanja srca.Zbog tih preskakanja sam nedavno nosila holter i lekar kaze da je zabelezeno oko 50 preskoka koji su bezazleni.Unapred zahvalna

Postovana, najverovatnije vase glavobolje nisu izazvane varijacijama krvnog pritiska. Moze da utice zapaljenje sfenoidalnog sinusa, pritisak na granu facijalnog nerva, ciste I sl. Novonastala glavobolja je razloga da se javite neurologu. Ako je gornji pritisak iznad 140 treba da se leci kao hipertenzija bez obzira sto je donji normalan ili malo snizen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.4.2013.

Postovani,na pregledu kod fizijatra receno mi je da mi je spusteno desno rame i kuk.Propisane su mi vjezbe.Kako je bilo jako skupo nisam otisla.Posle toga pocela sam i sama da primjecujem to spusteno rame,cak na slikama se primjeti.Mislim da je to posljedica nosenja teskih skolskih torbi u toku rasta djeteta.Mene zanima ova metoda namjestanja atlasa(citala sam na internetu o tome)da li bi mi pomogla, i je li to opasno?

Postovana, namestnje atlasa ne moze da koriguje spusteno rame. Kao i svaka internecija i ova nije potpuno bez rizika. Spusteno rame moze da ukaze na deformitet kicme (skoliozu). Javite se ortopedu i fizijatru. Ako imate uput za fizikalnu terapiju ne treba da placate vezbe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovana, zahvaljujem Vam se na svim odgovorima. Hteo bih da pitam za MS CT snimak sa tumor markerima. Ja ne znam sta je to i ne znam da li uopste imam zakazano to snimanje, samo pise treba uraditi takav snimak. Kako i gde da uradim taj snimak? Hvala Vam mnogo na Vasoj pomoci! S postovanjem, Petar

Postovani Petre, MSCT snimak je pregled posebnom vrstom CT skenera koji se zove multislajs kompluterizovana tomografija. Taj pregled vam nije automatski zakazan. Dat je predlog da se taj uradi, kao I da se urade tumorski markeri, koji se odredjuju u krvi. Javite se odmah svom lekaru opste prakse. Od njega cete da dobijete uput i objasnjenje u koju ustanovu treba da idete na pregled. Privatne ladoratorije i bolnice rade te preglede brzo, ali nisu jeftini. Pregled nije bolan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovani, od pre dve nedelje imam problem sa iscrpljujucom nesanicom,nikako ne mogu da usnim prirodnim putem,istovremeno mi se aktivirao gastritis koji je mirovao tri godine.Dobio sam u urgentnom centru lek za spavanje dok cekam specijalisticki pregled.U proslosti sam se lecio od depresije,da li je moguce da je i ovo neki njen oblik,kako da resim problem nesanice.

Postovani, nesanica je jedan od simptoma depresije. Moze da bude i posledica anksioznosti, koja moze da utice i na aktiviranje gastritisa. Do odlaska specijalisti jedite cesce po malo, izbegavajte pusenje, alcohol, gazirana pica, dosta masna, przena, jako zacinjena jela, dosta slatka jela. Ne pijte od jednom vecu kolicinu tecnosti, ne prejedajte se, ne jedite prevrucu i suvise hladnu hranu, kao i pice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

postovani , pijem propranolol zbog visokog pritiska i lupanja srca, medjutim ostala sam trudna i htela bih da abortiram cula sam da propranolol i anestezija ne idu zajedno . da li bi lokalna anestezija bila problem. recite mi da li je to tacno da ne smeju da se kombinuju i kako bi se to odrazilo na moje zdravlje. unapred zahvalna

Postovana, lokalna anestezija moze da se koristi kod osoba koje piju Propranolol. Kod opste anestezije problem je ako hiruska intervencija dugo traje, jer moze da dodje do pada krvnog pritiska. Kod kratkotrajne anestezije ne bi trebalo da bude problema. Vi cete,naravno, da kazete da pijete Propranolol, a anesteziolog ce znati kako da reaguje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovani,pisala sam Vam prije neki dan,ali sam u maloj nedoumici,pa pisem opet. Naime,javila sam se zbog bola u predjelu pupka,vise sa desne strane,a inace sam u 29. nedjelji trudnoce. Danas sam bila kod ginekologa radi toga. dr me je pregledala i rekla da je sve uredu,beba se normalno razvija,ali mi je ipak propisala da popijem kutiju Utrogestana 2x1,jer on stiti od prijevremenog poroda. Sad me zanima,ako je sve uredu sa bebom,zasto pijem utrogestan moze li on imati neke stetne posljedice na plod? Unaprijed zahvalna!

Postovana, Utrogestan ne utice negativno na bebu, jer lek sadrzi hormon progesteron koji se inace nalazi u vasem organizmu. Kod vas moze da izazove pospanost i vrtoglavicu 1 do 3 sata nakon uzimanja leka. Zbog toga bi trebali da ga pijete uvece. Mozda i nema potrebe za lekom, ali ga je doktorica propisala «za svaki slucaj».
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovani doktore/doktorko, imala sam dva napada u razmaku od 3 nedelje. Oba su pocela potpuno iznenadno, bez najave. Uzasan bol u predelu utrobe, citavog abdomena, rekla bih. Prvi put je koncetrancija bola bila na centralnom mestu ispod grudi. Drugi put je osecaj slican, ali je bol bio difuzniji. U oba slucaja sam imala osecaj kao da sam progudala bocu gasa, vazduha koji se polako ispusta u mojoj utrobi i pritiska mi sve organe, a to rezultira bolom. Oba puta sam u toku noci dobila temperatura, I put 37,7, a II put 38. Posle vitamina C, odnosno Febriceta, temperatura prolazi i vise se ne pojavljuje. Posle prvog napada otisla sam kod lekara. Zucna kesa mi je izvadjena 2007. godine. Biohemijska analiza krvi mi je pokazala relativno mirnu sedimentaciju 12 (gotovo u okvirima refertentnih vrednosti za zene). Medjutim, transaminaze su bile povisene. AST 45,6, a ALT 298,5! S-alkalna fosfataza 162. Onda S-gama GT 138,5. Ostalo sve ili malo na gornjoj granici ili u redu. Urin sa puno bakterija, krvi i proteina u tragu. Nakon toga, uradjena urinokultura. Nalaz uredan. Ultrazvuk abdomena potpuno u redu. Bubrezi OK. Jetra cak nije ni masna. Tumacenje lekara na UZ i moje doktorke u Domu zdravlja je da je virus protrcao i ostavio mi posledice koje su se tako manifestovale. Preporuka je da drzim dijetu, bez soli, pa da dodjem za mesec dana da ponovimo biohemiju. Medjutim, ja posle 3 nedelje dobijem ponovo taj napad. U medjuvremenu sam normalna. Poslednji napad je bio u zoru izmedju nedelje i ponedeljka, sinoc, tj. u ponedeljak uvece sam dobila temeratura. Jutros, tj. u utorak urin mi je taman. Bilirubin nije bio povisen. Najkarakteristicnija je ta boca vazduha, gasa koja se u meni siri. Molim Vas za misljenje. Hvala unapred. S postovanjem!

Postovana, kod akutnog virusnog hepatitisa ALT je dosta visa od vasih vrednosti, ali u svakom slucaju ovog enzima najvise ima u jetri i postoji mogucnost da je neki drugi virus (ne virus hepatitisa) dotakao jetru. Ipak treba misliti i na bubrege (AlT ukazuje i na njihov rad), tim pre sto je nalaz u mokraci bio los. Mozda mokraca nije tamna zbog bilirubina vec zbog krvi. Pregledajte ponovo jetru, zucne pteve i bubrege. Pregledajte stolcu na parazite i okultno krvarenje (mozda neki parazit povremeno zapusuje zucne puteve?). Javite se gastroenterologu i nefrologu i hepatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovani, srcani sam bolesnik, ujedno i dijabeticar 2. Koristim odredjenu terapiju, a i Cardiopirin. Da li je njegovo dejstvo opasno navodno razredjuje krv, sto sam i sama primetila da mi je krv retka. Mozete li mi pomoci i preporuciti drugi lek, ako smatrate da je potreban. S velikim postovanjem, Mima

Postovana Mima, kao srcani bolesnik i dijabeticar imate veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete infarkt. Da bi se to sprecilo dat vam je Cardiopirin koji smanjuje slepljivanje trombocita i stvaranje ugruska u krvnim sudovima koji izazivaju infarkt. Ima istrazivanja koja pokazuju da je Cardiopirin najefikasniji ako se pije uvece. Razlika u efikasnosti nije velika tako da mozete da ga pijete i u podne. Vazno je da ga pijete svakodnevno u isto vreme. Najlakse cete da ga podnosite ako ga pijete u toku ili posle rucka ili posle drugog obroka. Vazno je da tablete gutate cele - da ih ne zvacete. Ako ga sazvacete moze da osteti sluzokozu zeluca. Cardiopirin, kao i drugi lekovi, moze da ima nezeljena dejstava. Pre svega to moze da bude mucnina, povracanje i krvarenje iz zeluca ili dvanaestopalacnog creva. Da bi izbegli ova nezeljene dejstva gutajte tablete cele tokom ili nakon obroka. I drugi lekovi koji se koriste za tu namenu imaju ista nezeljena dejstva tako da nemate razloga da menjate Cardiopirin nekim drugim lekom. Medjutim, ako bolujete od cira na zelucu ili dvanaestopalacnom crevu ili ste imali krvarenje iz organa za varenje javite se svom lekaru da proceni neophodnost primene Cardiopirina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Postovani ,vec trecu sedmicu koristim antidepresiv zoloft.Uz njega pijem 3x dnevno benzodiazepine,i ujutru hormon za stitnu zlezdu.Kako patim od migrena s aurom,a moj doktor je na godisnjem,molim vas da mi odgovorite sme li se piti sumatriptan uz sve ovo,i treba li biti neke vremenske razlike pri uzimanju ovih lekova?Do sad sam ujutru skupa pila zoloft,hormon za stitnu,i benzodiazepin.Takodje me zanima uz sve ovo sme li se piti kafetin ili drugi analgetici?

Postovana, kombinacija sumatriptana sa Zoloftom retko moze da dovede do slabosti, ne-koordinisanih pokreta, konfuzije, anksioznosti i uzbudjenosti. Znaci istovremeno mozete da koristite ova dva leka samo ako vas neurolog smatra da mora. Cafetin mozete da popijete ako imate glavobolju trudeci se da to bude nekoliko sati nakon sto ste popili jutarnju terapiju. Javite se svom neurologu za terapiju migrene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.4.2013.

Uroloski problem Mozete li mi reci sta mi je ovo izaslo na ,cini mi se,veni penisa.kao neka mala kuglica crvene boje pod kozom.ne boli me,ne smeta.

Postovani, izgleda da se zapalila lojna zlezda. Javite se odmah koznom lekaru (dermatovenerologu) bez obzra sto nemate tegobe. Ne preduzimajte nikakvo lecenje na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2013.

NALAZ ULTRAZVUKA:abdomena i m. karlice Pankreas homogen. Jetra homogena, bez fok. promena. z.kesa sa vise sitnih kalkulusa, ukupne velicine, 13,6mm D.bubreg-interpolarno, u samom parenhimu hiperehogena, okrugla promena, jasno ogranicena, vel.9,7mm (haemangioma/angiomiolypoma). L.bubreg urednog nalaza (obilje gasova, otezava pregled). Slezina homogena. M.besika prazna. Molim vase misljenje nalaza. Unapred hvala.

Postovani, u zucnoj kesi imate kamencice. U desnom bubregu se vidi promena koja lici na benigni tumor sastavljen od krvnih sudova ili krvnih sudova i masnog tkiva (tako izgleda na ultrazvuku). Leci se hiruski ako izaziva tegobe (krvarenje i bol). Levi bubreg je izgleda normalan, mada se ne vidi bas lepo zbog gasova u stomaku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2013.

Postovani, imam bebu od 7 meseci, koja vise ne sisa, nego ujutro i uvece umesto podoja pije 210ml Aptamila, za dorucak jede Milupinu zitnu kasicu, za rucak-povrce sa mesom, a za veceru Milupu 7 corn u koju ubacim bananu ili kuvanu jabuku.Izmadju obroka pije vodu ili razblazeni vocni sok od jabuke. Primecujem da beba po 5,6h ne pokazuje znake gladi, pogotovo ako ujutro u pola 8 popije Aptamil, ne bude gladna do 13:30, kad je vec vreme za rucak. Kad se sve sabere, ona ne stigne da ima vise od 4 obroka na dan. Interesuje me, koji obrok od ovih da joj izbacim,Aptamili ili kasicu?

Postovana, zadrzite kasicu za dorucak. Uz nju dajte bebi da pije adaptirano mleko iz solje. U pocetku ce to da bude navikavanje na solju. Sipajte svega nekoliko kasika, od kojih ce ona veci deo da prospe. Time dobijate odvikavanje od flasice i cucle. Da bi unela 400 do 500ml mleka dnevno koristite mleko za spremanje kasice i pirea. Ako osetite da beba nije spremna da se odrekne jutarnjeg mleka i flasice, onda joj postepeno smanjujte kolicinu mleka tako da ranije ogladni za dorucak, a izbacivanje flasice ostavite za kasnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2013.

Postovani, Poslednjih par meseci osecam u grlu kao da me nesto steze i otezava gutanje. Stalno imam osecaj da mi nesto stoji u grlu. S vremena na vreme "ispadne nesto" vrlo neprijatnog mirisa, zute boje i velicine mrve hleba, kao da su ostaci hrane koji su se nagomilali. Sta je to u stvari? Da li postoji neki sprej ili bilo sta drugo da ubrzaju da to izbacim i da se vise ne stvara? S postovanjem

Postovana, tegobe sa gutanjem mogu da poticu od promena na jednjaku, te je neophodno da se javite gastroenterologu. Kada se vracaju ostaci hrane koji neprijatno mirisu treba da se proveri da li jednjak ima prosirenja (divertikulumi) u kojima bi se zadrzavala hrana i kasnije vracala u usta. Ako je u pitanju zdrelo mozete da ispirate Hexoralom, Ozoseptom, razblazenim jabukovim sircetom (kasicica sirceta na casu vode) ili cajem od zalfije i sl. Smetnje sa gutanjem moze da izazove uvecana stitna zlezda, sto se vidi na ultrazvuku. Osecaj stezanja moze da se javi i na nervnoj bazi. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2013.

Postovana doktorka, zelim da Vam se zahvalim na svim Vasim odgovorima, profesionalnosti i ljubaznosti. Hteo bih da Vas pitam da li ja smem sam da pijem Baktrim protiv upale pluca dok cekam ostale nalaze krvi i u vezi sa pankreasom? (Dobio sam ranije lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. Posle toga ponovo snimak pluca ali fleka nije nestala pa su di mali Baktrim 10 dana 2x2. Posle toga bakterije su i dalje postojale ali oni mi nisu nista prepisali nego se pristupilo vadjenju nalaza u vezi sa pankreasom.(pisao sam Vam o tome 3.aprila posto je u projekciji glave pankreas nehomogena tu formacija ve 1.3, 91x4,86cm sa uvecanim lmfnim cvorovi, a paraaortalno.aorta varikozno izmedjena poprecnog precnika oko 2,45cm. Potrebno uraditi MSCT abdomena sa tumor markerima. ) Ja imam 70 godina, imao sam pre tri i po godine i mozdani udar, imam problema sa krvnim sudovima i pijem lekove za to vec tri i po godine. Brine me, pored cekanja rezultata u vezi sa pankreasom, i upala pluca sto vec dve nedelje nista ne pijem za to osim cajeva i vitamina sto sam uspem da doznam. Je li treba da lezim kuci? Ne radim ja nikakve fizicke poslove ali ne znam kako da se ponasam. Kasalj i otezano disanje i dalje imam. Neke jake bolove nemam ali mi se javi bol/tezina u gornjem delu grudi kada hocu da udahnem i "prebacim" vazduh u pluca. Ne svaki put. Ne znam sta to znaci? Gore ili bolje? Bojim se da mi se upala pluca ne iskomplikuje s obzirom na moje godine starosti. vec dve sedmice, od 26 marta ne pijem nista za pluca. Ne znam ni kako da se ponasam sto se ishrane tice u vezi sa pankreasom. Niko mi nista nije rekao. A nemam nikoga da pitam. Smem li cajeva koliko hocu da pijem, kafu, mleko, kajmak, sir, jogurt, kiselo mleko? Hteo bih takodje da pitam za taj MS CT snimak sa tumor markerima. Ja ne znam sta je to i ne znam da li uopste imam zakazano to snimanje, samo pise treba uraditi takav snimak. Kako i gde da uradim taj snimak? Ja imam od ranije zakazano kod interniste u sredu 17. aprila a sutra idem po nalaze krvi, a krajem nedelje ili pocetkom sledece nedelje ce stici rezultati krvi koja je poslata za Beograd posle snimanja abdomena i uocavanja toga na pankreasu. Hvala Vam mnogo na Vasoj pomoci! S postovanjem, Petar

Postovani Petre, nemojte da pijete Baktrim ili drugi antibiotik na svoju ruku. Javite se sada pulmologu pomovo sa rezultatima koje ste nabavili u medjuvremenu. Njemu ce sada biti jasniji nalaz na plucima I dobicete lek za lakse disanje. Kasalj moze da bude posledica zapaljenja, ali moze da ga izaziva I otezano disanje. Zapaljenje pluca je jako tesko za starije ljude koji zbog zapaljenja I slabosti ne ustaju iz kreveta, a nemaju ni snage da iskaslju slajm. Medjutim, vi se krecete sto je dobro. Ne premarajte se. Mozete da prilegnete tokom dana kada osetite umor, ali ustajte da jedete, prosetajte malo po svezem vazduhu trudeci se da se ne premarate. Mozete da jedete voce i povrce koliko u vecoj kolicini, sveze i kuvano. Jedite sto manje crveno meso (kad ga jedete neka bude sto posnije – uklonite svu vidljivu masnocu), izbacite iz ishrane slaninu, kobasice, salame i ostale suhomesnate proizvode. Za pancreas su posebno zdravi paradajz i lubenica, zatim mahunarke (pasulj, grasak, bob, soja) Vazno je da izbegavate masnoce, przenu hranu, dok kuvano i dinstano mozete. Izbegavajte hranu koja ima konzervans. Izbegavajte alkohol. Kafu mozete da koristite u umerenim kolicinama (ne previse). Izbegavajte ruski i kineski caj, a biljne mozete po volji. Mozete da pijte cajeve za iskasljavanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.4.2013.

Od pre 15 dana imam na polnom organu ovaj problem sa slike neko crvenilo koje ne boli samo je druge boje. Sta da radim, i kome da se obratim? evo slika

Postovani, sa tog linka slika je uklonjena. Bez obzira slika ne moze da zameni pregled lekara. Javite se koznom lekaru. Infekcija glavica (balanitis) moze da bude izazvana gljivicama (najcesce kandida), trihomonasom, hlamidijom, konokokom, streptokokom… Prilikom mokrenja povucite kozicu (prepucijum) navise tako da mlaz ne kvasi prepucijum. Nosite pamucni ves, bokserice. Nakon kupanja dobro prosusite polni organ i obucite se kada ste potpuno suvi, jer vlaga pogoduje infekciji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2013.

pijem ovu eliceu od 10 mg koliko se najmanje pije ?hvala da li protiv moze i psihoterapija u pitanju su negativne misli

Postovana, kod negativnih misli treba da se javite psihijatru. Psihoterapija koristi, ali su potrebni i lekovi. Elicea se primenjuje kod blazih depresija, a duzina lecenja je individualna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2013.

Postovani, u poslednjih godinu dana cesto mi se pojavljuje cmicak na donjem kapku. Kada se pojavi stavljam tople obloge i kotistim Corticin mast za oci i tada brzo prodje, ali se posle mesec dana ponovo pojavi na istom mestu. Interesuje me da li nesto moze biti uzrok stalne pojave cmicaka i da li postoji nacin da se njihova pojava spreci? Hvala unapred.

Postovana, kada se cmicak ponavlja nastaje stanje koje se naziva hordeoloza. Tada treba da se misli na secernu bolest ili neku drugu hronicnu bolest, mada ima ljudi kod kojih se cmicak ponavlja bez vidljivog uzroka. Cmicak je stafilokokna infekcia, jako rasprostranjena. Ovoj bolesti su posebno skloni dijabeticari, osobe sa pojacanim lucenjem loja (seboreja), sa povisenim vrednostima masnoca u krvi, hronicnim iscrpljujucim bolestima, oslabljenim imunitetom. Stres, takodje, igra ulogu u nastanku bolesti. Posto se cmicak cesto ponavlja javite se ocnom lekaru, ne lecite ga sami. Proverite secer i masnoce u krvi, kao i sedimentaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2013.

Postovana,imam 34 godine i pre 2 godine mi je pronadjen hasimoto zbog kojeg uzimam eutirox i hormoni su u granicama normale.Medjutim prosle godine sam muku mucila sa bolovima u zglobovima sake,svakog prsta,ponekad i zgloba ruke sake i zgloba u stopalima.Radila sam brojne analize reuma faktora i svi su bili ok,u zadnje vreme to se smirilo.Sad me muci bol ili vise neka neugodnost u oba ramena i kolenima,imam stalnu potrebu za protezanjem,masiranjem ili bilo cega slicnog jer mi to u zadnje vreme ne jenjava.Bojim se da ipak nemam neku autoimunu bolest kao sto je RA,jer vec imam hasimota,cak ponekad imam isto veliku neugodnost u misicima ruku.Sta vi mislite sta se desava i koliko je sve ovo ozbiljno i opasno.Hvala.

Postovana, tegobe su u vezi sa Hasimoto tireoiditisom, pri cemu reumatoidni factor ne mora da bude pozitivan. Ne treba da ocekujete da se razvije reumatoidni arthritis (RA), niti da tegobe budu tako jake i sa komplikacijama kao kod RA. Jednosavno receno osobe koje imaju Hasimoto tireoiditis cesto imaju reumatske tegobe, a da to nisu tipicne autoimune reumatske bolesti. Javite se reumatologu, a bolest ce da se leci u zavisnosti od jacine tegoba, rendgenskih i laboratorijskih promena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2013.

Postovani,jutros mi se drugi put dogodilo da od bolova u krstima ne mogu da ustanem iz kreveta.Obicno me malo koce krsta i u toku dana se da tako kazem razrade i prodju.Povremeno mi zglobovi prilikom pokreta krckaju,posebno kolena i skocni zglob.Kao dete imala sam bolove u kolenima kasnije i drugim zglobovima.Dr je tada rekao da ja "brze rastem nego sto mi raste skelet" i dat mi je samo reumin mast.U pubertetu su ti bolovi prestali,da bi se opet povremeno javljali u toku trudnoce.Odavno nemam te bolove sem pomenutih u krstima.Da li je to povezano?Imam 43god , radim kao cistacica17 god.Pijem presolol zbog nepotpunog bloka desne grane srca.Sta dalje?

Postovana, bolovi i osecaj ukocenosti koje sada imate nisu u vezi sa bolovima rastenja u detinjstvu i bolovima u trudnoci. Javite se lekaru, uradite opsti pregled krvi. Vas lekar ce zatim proceniti da li ima potrebe da se javljate fizijatru i/ili reumatologu. To moze da bude pocetak reumatske bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.4.2013.

POSTOVANI : Pre 2 - 3 godine sam imao lupanje srca. Desilo se u autobusu prepodne naglo I trajalo je Skoro 15 - 20 minuta. Secam se da sam odmah izasao iz autobusa, (bezanje neznam ni od cega) kao da se smirim ali nista, sreca naisao mi je kolega sa kolima I cim sam usao u auto odmah mi je bilo lakse nije bilo one buke vozila koja jure putem I svega ostalog. Izgleda da je bila neka vrsta anksioznosti ili cak panicni napad mada neznam od cega sve je bilo normalno.(sada znam mnogo vise o tim stvarima). Naravno posto nisam isao kod lekara godinama to je bio stress za mene I trebalo mi je mesec dana da me nagovore da odem. Medju tim da premotam film godinu dana u nazad : dakle imao sam oko 49 god. Visina 182 tezina oko 90 /95 I onda je dosla zima I ja sam nagurao mozda I 120kg. e onda mi se to I desilo bio je prelazni period pocetak proleca bas kao I sada kada vam ovo pisem. Posle tog lupanja isti dan sam otisao na net I pronasao sve I svasta I navalio na suplemente, omega 3, glog, ginko, venovin, crni i beli luk, djumbir, karanfilic. Ali sam posle mesec dana ipak otisao kod lekara koji me je uputio kod interniste. Posle pregleda dobio sam terapiju, tritace, sortis, norvaks. Imao sam razne nelagodnosti povisen pritisak, knedla u grlu, bolovi u grudima, ali malo po malo sve se to povuklo za oko godinu dana I ostale su mi neke extra systole koje me napadaju nekad 10 x nekad ni jedanput dnevno. Da spomenem da sam za oko 4 /5 meseci pao sa 120 kg na 77kg te godine kada mi se sve izdesavalo. Onda sam posle godinu dana dobio od interniste I concord za extrasistole I bilo mi je mnogo lakse mada ja concord delim na 4 dela (od 2,5) Jer mi puno uspori I frekvenciju I puls. Medjutim to mi se sve dogadjalo pre oko 2 god. A sada (opet s proleca) pre neki dan mi je zalupalo srce oko 10 - 11 h uvece. Zvao sam hitnu, pritisak mi je bio oko 194 / 140 /127(puls). Osobine su bile : Prvo krene puls oko 100 I vise onda zujanje u usima, pa vrtoglavica I lupanje pocne, onda Lupi extrasistola pa mi napravi aritmiju I trajalo je oko 15 / 20 min usi su mi bile vruce, a usta suva. Tek posle mozda I 10 minuta se javila hitna I dobio sam tel za savet lekara Popio sam bromazepan 1,5 I pola conkorda izgrickao radio vezbe disanja koliko sam mogao I nekako se smirio. Imao sam povisen pritisak oko jos sat vremena ali I aritmiju I Neznam tacno kad sam zaspao. Medjutim kad opet malo premotam film unazad moram da priznam da sam se malo opustio sto se tice ishrane pa me izgleda stiglo? Od nekih 5 / 6 meseci unazad moja ishrana se sastojala u sledecem : DORUCAK : recimo sardine, dva parceta hleba, salata, jogurt. 10 / 11 h obicno neko nesto casti na poslu, tortica kolacic, keksic. Zaboravih da kazem da sam vec popio 2 kafe. 1h vracam se kuci I gledam TV uz : napolitanke, keks, cokoladu, 2 - 3 h popodne spavam posle grickalica. 3 / 4 h = Rucak (solidan) 5/6 h = keks, cokolada TV coca cola 6 h = kafa 9 h uvece vecera = salama, jaja, luk hleb 10h uvece = keks cokolada. Ja mislim da je to to ( razlog za lupanje?) Sad sam naravno sve to izbacio osim dorucka I rucka mozda za veceru pola jabuke I kriska sirove cvekle I nista vise,+ 2 kafe I voda. Imao sam jos par napada ali blazih bukvalno cim ugasim svetlo 9,10, uvece krenem na spavanje pocinje da mi bezi puls I pocinje da lupa ali nekako sam uspevao da ga presretnem odmah na pocetku sa onim (vagus manevar) ili dubokim disanjem ali popijem Uvece caj od maticnjaka I bromazepam malo je lakse manje napada. Pre dan dva sam bio kod lekara za uput za internistu medjutim zbog ovoga ili onoga to ce biti mozda tek za mesec dana zato vam se I obracam. Moje trenutno stanje je sledece: 52 godine, 182 / verovatno manje od 90kg, pusim 1 kutija dnevno, pokusavam da ostavim (izbusim 10 rupica po filteru) Ishrana: bez mastia, meso samo riba I piletina bez kozure I belog mesa, ovas, soja, crni hleb, cvekla, celer, crni I beli luk, voce I povrce, zacini: karanfilic, kurkuma, biber, djumbir. Pice 2 kafe slatke, voda, kisela voda sa limunom, jogurt. Suplementi: glog, valerijana, articoka, ginko, venovin, jabukovo sirce. Lekovi: Ponekad tritace pola od 2,5, bromazepam 1,5 I concord ako me napadne lupanje ili extrasistole. Moja situacija (ako se nije promenila ) pre 2 god sam radio UZ srca I stomaka : Mislim da je ovo bilo negativno, malo prosireno I blaga deformacija trolisnog zaliska sa Neometanim protokom,a za stomak, malo uvecana jetra I presavijena zuc. Meni su rekli da je to ok sve za moje godine I internista I opste prakse I na UZ. Sto su mi radili. Pre dan dva sam radio krvnu sliku I to su mi rekli da nije nista strasno a imam neka Povecanja pa bih hteo vase misljenje ,nista od lekova nisam dobio samo da pazim na ishranu? Glukoza = 5.5 urea = 3.9 mokracna kiselina = 251.0 Holesterol = 7.14 Trigliceridi = 1.29 ALT = 17 AST = 17 Alkal.fosfot. = 51 Gvozdje = 28.3 Bilirubin ukupni = 14.1 Kreatinin = 63 HDL holesterol = 1.24 LDL holesterol = 5.31 Gama gt = 15 Kalijum jon = 4.2 Leukociti = 11.1 Eritrociti = 5.68 Hemoglobin = 157 Hematokrit = 0.5 Trombociti = 171 MCV = 86 MCH = 28.9 MCHC = 336 RDW = 12.5 MPV = 9.6 Linfociti = 27.2 Monociti = 3.8 Segmentirani = 69 Sedimentacija eritrocita = 3 URIN: Izgled = bistar Boja = zuta Reakcija = kisela Relativna gustina = <1005 Proteini = negativan Glukoza = negativan Urrobilinogen = normalan Bilirubin = normalan Aceton = negativan Hemoglobin = negativan Nitriti = negativan Epitelne celije = retke Baskterije = retke Pritisak mi je bio 125 / 80 Kao sto vidite pobegao mi je holesterol I to onaj negativan (LDL) a ukupan je povisen. Da li mi zbog toga lupa srce? To je zbog ishrane verovatno opustio sam se I navalio na salame, jaja I slicno, kako sad da spustim LDL a da podignem HDL I da smanjim ukupan Holesterol? Da nisam mozda unistio krvnu sliku sa dijetama I suplementima? Posle 15 h Nejedem nista tek sutradan ujutro (nije mi ni to bas pametno?) Mislio sam da mi varira secer al izgleda da nije (radio sam pre I onaj tromesecni test na secer mislim da je bio oko 5.8) Znam da sam se to vece (kad mi je zalupalo malo vise najeo I to kasno uvece oko 22h) Doktorka iz hitne mi je rekla da se mozda dijafragma podigla pa iritirala srce. Da li postoji jos nesto kako da smirim napad kad naidje a mozda je psiha u pitanju? Pre oko godinu ipo sam dobio uput od interniste za psihologa ili neurologa ali nisam otisao? NIje mi bas stanje savrseno sa te tacke gledista uvek neki problemi na poslu, mala plata, nezadovoljstvo ,neozenjen, I slicno. Dajte mi neki savet, mogu li ja da sredim krvnu sliku dok ne odem kod interniste I kako da se odbranim od lupanja kad se pojavi? Unapred zahvalan Goran Zoric

Postovani Gorane, srce vam ne lupa zbog povisenog holesterola. Obilan obrok, kao i lezanje ubrzo nakon obroka ili savijanje moze da provocira lupanje i preskakanje srca. Posto imate presavijenu zuc nije pametno da imate dug period bez hrane (duzi od 8 do 10 sati). Takva vrsta gladovanja moze da provocira formiranje kamena u zuci. Treba da vecerate, pazeci da vecera ne bude preobilna i da 2 do 3 sata nakon vecere ne idete na spavanje. Druga opasnost od dugog perioda bez hrane je usporenje metabolizma sto pogoduje gojenju. Glog nesme da se pije dugo bez pauziranja. Sada je najvaznije da snizite ukupan holesterol. Obratite paznju na ishranu, smanjite suhomesnate proizvode, umesto njih jedite sardine i tunjevinu, koristite mlecne mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce, ne vracajte se na kekse, cokolade i ostale slatkise i slane grickalice, bavite se sportom, setajte. Toliki broj suplemenata ne treba da se pije istovremeno. Dovoljno je da uticete na napad dubljim disanjem. Psiha znatno utice i posto na ranijim pregledima nije nadjeno nista posebno pametno bi bilo da se javite psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Jos jedno pitanje nadovezano na sindrom belog mantila. Propranolol mi je do sada pomagao sto se tice straha od EKG-a i od pritiska. Doktor mi je preporucio da, ako mi Concor ne odgovara, predjem opet na njih. Bio sam na minimalnoj dozi od 1/4 ujutru, da li je to dovoljno ili je potrebno da pijem i uvece? Izvinjavam se na cestim pitanjima, ali pokusavam da normalizujem zivot i da ne obracam previse paznju na puls i pritisak. Van bolnice mi je pritisak normalan, ne nerviram se itd. -

Postovani, mozete da se vratite na Propranolol, jer Vam odgovara. Ako vam ta doza dobro deluje, nema potrebe da je povecavate. Pijte ga redovno. Propranolol je dobar lek. To sto je star nije mu minus, naprotiv dobro je poznat i mnogim ljudima odlicno deluje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Povodom straha od smrti, to je vezano direktno za moje roditelje. Moji roditelji su stariji ljudi, majka ima dijabetes, otac visok pritisak, ne cuvaju se dovoljno, uvek sam brinula o njima, ali sada imam svoju porodicu. Ne vode racuna dovoljno o lekovima i cesto se nerviraju. Strah od smrti mi se pojacao kada su napravili grobnice. Kako da ne brinem previse o tome?

Postovana, to sto su roditelji napravili grobnice znaci da su prihvatili cinjenicu da ce jednog dana da umru. To znaci da su spokojniji nego ranije kada su se vise plasili. Treba da vam bude drago sto su malo spokojniji. Ne kazem da im je svejedno sto ce da umru, vec da su prihvatili neminovnost. Treba i vi da je prihvatite. Necete da brinete previse kada shvatite da je vasa uloga kao deteta da se trudite da budete sa njima onoliko koliko mozete i koliko smatrate da je potrebno. Ne mozete da sprecite da umru, ali mozete lepo da provodite vreme sa njima dok su zivi. Ako prihvatite da je najbolje da im posvetite paznju dok su zivi, bice vam lakse kad pomislite da ih jednoga dana nece biti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, u oktobru sam dobila uzasne bolove i u ledjima i desnoj podlaktici. Na ledjima me boli samo kod desne plecke, kao da me neko konstantno ubada nozem, tad zaboli podlaktica i bolovi postaju neizdrzivi. Neurolog mi je u oktobru dao jake doze, ujutru i uvece po 3 injekcije, nedelju dana. Bol se malo smanjio, ali ne sasvim. Od tada do sad popila sam ko zna koliko lekova protiv bolova, isla na masaze i nista. Uzasno boli i dalje.Snimila sam vratni deo kicme....4,5 i 6 prsljen imaju neke promene. Napominjem da 10 do 12 sati radim na racunaru i znam da to doprinosi ovom problemu, ali ne postoji nacin da to izbegnem. Molim Vas, recite mi sta sad? Zaista vise od bolova ne mogu normalno da zivim. Unapred hvala na odgovoru!

Postovana, morate tokom rada cesce da pravite pause tokom kojih cete da ustanete od kompjutera, da razmrdate vrat, ramena i ledja. Te pauze ne moraju da budu dugotrajne. Povremeno ididite na fizikalnu terapiju, lekove protiv bolova koristite redje (nesteroidni antireumatici najvise imaju efekta u pocetku terapije tj. u akutnom stadijumu tako da dugotrajna upotreba nije opravdana, a moze da izazove brojna nezeljena dejstva), koristite i antireumatske masti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, uradio sam dopler arterija donjih ekstremiteta i on glasi ' Pseudoneurizma proksimalne anastomoze na duzini od 37mm dijametra 31x23mm, uz prisustvo prizidnih tromoticnih masa pri cemu je precnik protocnog lumena 13mm. Femoropolitealni graft okuludiran kao i AFS, dok se u pocetnom delu AFP registruje protok stenozatnih brzina. Poplitealna arterija je okludirana. Interesuje me da li je, na osnovu ovih rezultata, neophodna operacija.

Postovani, to mora da proceni vas hirurg uzimajuci u obzir tegobe koje imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, molim za savet. U zadnja 4 meseca sam cilkus imala samo jednom, pocetkom januara ove godine. To se desavalo i ranije, doktorka je tada preporucila uvodjenje hormonske terapije (kontraceptivne pilule) ako se problem ponovi. Lecim se od epilepsije (Lamictal/lamotrigin 3x100mg dnevno). Kontraceptivne pilule navodno smanjuju dejstvo mog leka za cak 50%! Da li je to tacno? Plus sto se posle popijene kutije pilula pravi pauza od sedam dana, znaci, koncetracija lamotrigina u krvi odmah skace za 50%. Takve oscilacije u primeni ovog leka uopste nisu preporucljive. Ako moj neurolog zabrani upotrebu pilula, kako onda resiti moj problem sa neurednim ciklusima? Postoji li neka druga terapija? Sta onda da radim? Jako sam zabrinuta. Molim za savet.

Postovana, tacno je da kontraceptivne pilule smanjuju dejstvo leka za oko 50%, tako da je obicno potrebno da se udvostruci doza Lamictala i stoji problem u ta 7 dana pauziranja. Morate da konsultujete svog neurologa. Iz svog iskustva moze da vam dozira Lamictal. Hormonski poremecaj mora da se leci ako je uzrok steriliteta. U ostalim slucajevima nije neophodno, ali je pozeljno zbog smanjenja predominacije estrogena koji moze da utice na pojavu cista u dojkama. Oligomenoreja moze da se leci drugim hormonskim preparatima, koji nisu kontraceptivne tablete, ali je to jos rizicnije posto nisu dobro proucena njihova medjusobna dejstva. Interakcija Lamictala i kontraceptiva koji su kombinacija etinilestradiol-levonorgestrel je najbolje proucena tako da je najbolje da se ona koristi, ali uz preporuku vaseg neurologa o doziranju Lamictala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Leva pretkomora mi je na granicnoj vrednosti, 39mm. Da li trenutni skok pritiska zbog straha od merenja na 140/100 moze dovesti do povecanja pretkomore? Malo mi je nelogicno, ali moram da proverim. Sta sve moze dovesti do povecanja, osim izuzetno napornih sportova?

Postovani, trenutni skok pritiska ne moze da dovede do povecanja leve pretkomore. Ona se povecava kod nekih srcanih mana, ali ne do granicnih vrednosti, nego preko njih. Ako je sve ostalo normalno ta dimenzija ne treba da vas brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovana, imam konstantan blagi bol kome je centralna tacka desna strana brade. Boli jace na pritisak, a nije potkozna bubuljica, posto me je isto tako bolelo pre 2 meseca prvi put i proslo posle par dana. Nemam nikakvog bola u ustima, imam osecaj kao da me boli sama kost brade. Ne znam kod kog bi doktora trebalo da idem i sta bi uopste moglo biti, tj. da li je mozda od nekog zuba ili tako nesto. Imam 26 godina. Hvala vam unapred.

Postovani, javite se stomatologu. On ce proceniti da li treba da snima zub, vilicu ili da vas salje na stomatolosku kliniku. Bol moze da potice od zuba, vilice ili mekih tkiva (koze, potkoznog tkiva ili misica). Mozda pipate izbocenje donje vilice (ona nije potpuno glatka).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani, vec sam pisala u vezi sa upalom pluca, nakon dugih pretraga mi je utvrdjeno prisustvo koksaki virusa i receno i je da je on uzrokovao moje tegobe ( vrtoglavice, malaksalost, mucnine, pojacan rad srca i zamor cak i pri najmanjim aktivnostima). Mene zanima koliko dugo ti simptomi mogu da traju ( uzimam Q10 i polivitaminsku terapiju), pluca su sada uredna, ali se na srcu uocava perikarditis. Takodje, da li je moguce izbaciti taj virus iz organzma ili ce on ostati u meni celi zivot? Unapred hvala

Postovana, kada se izleci perikarditis izgubice se tegobe. Perikarditis se cesto naziva bolest sa 10 lica zato sto moze razlicito da se ispolji da ima razlicit tok I razlicito trajanje. Vazno je da se ne premarate, da unosite dovoljno voca I povrca. Koksaki virusi ne ostaju u organizmu dozivotno. Bolesnik izlucije viruse preko stolice I sekretom iz zdrela. Covek se zarazi prljavim rukama. Zastita od ponovne infekcije je pranje ruku pre jela i dobro pranje voca i povrca, posebno salate, koja moze da bude polivana prljavom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani doktore,imam konstantan osecaj mucnine u stomaku,cesto idem na wc i stolica je malo blede boje i imam osecam nadutosti i ceste gasove,prilikom saginjanja se ta mucnina pojacava,pa sam hteo da vas pitam sta bi to moglo biti u pitanju i da li je ozbiljne prirode??? Hvala unapred.

Postovani, bela stolica je ozbiljno stanje jer predstavlja posledicu zapusenja zucnih puteva. Ako nije bela vec samo malo bledja nije problem. Boja stolice zavisi od unosa hrane. Ako imate cesce stolicu bledja je takodje. Nadimanje i gasovi u stomaku najvise imaju veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan pomaze, samo morate da obratite paznju na hranu. Morate da zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Prilikom saginjanja dolazi do vracanja kiseline u jednjak te se mucnina pojacava. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Imam 31 godinu i fobiju od smrti. Kad god cujem da je neko preminuo, bilo da ga znam ili ne znam, ja se na neki nacin potresem, hvata me strah i uznemirenost. Kako da resim ovaj problem?

Postovani, mnoge ljude muci strah od smrti. I strah od bolesti se svodi na strah od smrti. Postoji vise teorija koje objasnjavaju to jako neprijatno stanje. Moze da bude posledica niskog samopostovanja i osecaja sopstvene bezvrednosti. Obrnuto, osobe koje precenjuju sebe mogu da misle da im niko nista ne moze da ne mogu ni da se razbole. Najveci broj osoba (80%) koje se plase smrti su anksiozne ili depresivne i kao takve se lece. Ne mogu da vam kazem da necete da umrete, jer ko god se rodio mora jednog dana da umre. Kada se pomitite sa tom cinjenicom bice vam mnogo lakse. To ljudi postizu na razlicite nacine. Neko se okrene religiji koja kaze da nam nakon smrti sledi vecni zivot. Zato nema razloga da se plasimo smrti, vec da se radujemo. Neko nastoji da nakon njega ostane nesto vredno: potomstvo, materijalne ili intelektualne vrednosti. Oseca da ne zivi uzalud, da je vredan covek i kada umre ljudi ce da ga se secaju po dobru. Nekima pomaze to sto se trude da srede neke vazne stvari, da ne ostavljaju brige potomcima. To su ljudi koji unapred kupe grobno mesto, postave spomenik, ostave pare za sahranu... Osecaju se spokojno, jer za njih nema neizvesnosti, znaju sta ce biti nakon njihove smrti. Neki svoj mir nadju pomazuci bolesnima, starima i drugim ljudima kojima je teze nego njima. Dajuci paznju, ljubav, novac, fizicku pomoc drugima, dobijaju svoj mir i spokojstvo. Svako se na svoj nacin bori protiv iskonskog straha od smrti. Realno gledano steta je da ceo zivot patimo zbog onoga sto ne mozemo da izmenimo. Moze Vam pomoci da radom, hobijem, bavljenjem sportom i rekreacijom, humanitarnim poslom, druzenjem, cuvanjem kucnog ljubimca... osmislite svoj zivot i zaokupite se da ne bi razmisljali o smrti. Tu lekovi ne pomazu mnogo. Primenjuju se ako strah odvede u depresiju ili tezu anksioznost i to jedno ograniceno vreme dok ne dodje do poboljsanja. Javite se lekaru, ali ne mozete da se oslonite samo na lekove. Inace lecenje straha od srti je dugotrajno i sprovodi se kombinacijom anksiolitika, antidepresiva i psihoterapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Nastavak pitanja vezano za hipertenziju belog mantila. Iako sam rekao doktoru da imam sindrom belog mantila, i iako mi je on nakon 30 minuta odmora ponovo izmerio pritisak i bio je normalan. I pored toga, uveo mi je lek za povisen pritisak. Kod kuce imam normalan pritisak, redovno ga kontrolisem vec dve godine. Takodje, i pri kucnom merenju sam pre godinu dana osecao veliki strah, bez ikakvog razloga. To je verovatno vec pitanje za psihologa? Drugi dan terapije Concorom glavobolja, mucnina, pritisak 115-65, puls 66. Da li je opasno prekinuti sa lekom posle dva-tri dana terapije? Da li nastaviti terapiju ili ukinuti lek? Doktor mi je na odmoru pa ne znam sta da radim. I jedno dodatno pitanje - kako i cime sniziti puls pred posetu lekaru ili u slicnim situacijama? Da li je cetvrtina propanolola po potrebi dobro resenje ili ne? Sigurno mora da postoji nesto sto smiruje srce u ovakvim situacijama. Hvala na ranijem odgovoru i na buducim :)

Postovani, nije opasno prekinuti lek nakon nekoliko dana primene. Ako pritisak bude jako nizak tako da se osecate lose, ako se puls snizi ispod 55 otkucaja u minuti svakako treba da prekinete uzimanje leka. Doktor je propisao Concor da bi smanjio uticaj nervnih impulsa na srce, nadajuci se da nece mnogo da snizi pritisak. Javite se svom lekaru opste prakse i psihologu ili psihijatru. Mozda cete dobiti od psihijatra neki anksiolitik da pijete neko vreme ili samo povremeno. Nije potrebno da uzimate povremeno propranolol ili drugi beta blokator. Te lekove ili pijete u maloj dozi stalno ili ne pijete pustajuci da pritisak ponekad skoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani, zeleo bih da mi objasnite da li postoje i druge vrste oboljenja pankreasa u slucaju kada se vidi neka izraslina na njemu(nadovezijem se na moje pitanje i Vas odgovor od 3.aprila) osim onog najgoreg na sta covek odmah pomisli? Odgovorili ste mi da je potrebno prvo utvrditi pankreas i da se pocne sa njegovim lecenjem, ako je to potrebno? Da li to znaci da ta izraslina moze da bude i bezopasna? Da li je potrebno preduzimati nesto ako se utvrdi da je bezopasna? Sta? Da li svako lecenje pankreasa podrazumeva operaciju ili postoji i neki drugi nacin lecenja lekovima na primer? Na koji drugi nacin se leci pankreas, izuzev operacijom? Koliko dugo to lecenje moze da traje? A, ukoliko se radi o onome sto niko od nas ne zeli i ako mora operacija da se radi, da li se u svakom slucaju otklanja ceo pankreas ili je moguce ukloniti samo oboleli deo pankreasa? Koliko traje operacija u normalnim slucajevima i koje je ona tezine? Da li u nasoj zemlji postoji ijedna bolnica koja vrsi operaciju pankreasa laserskim putem i da li je to uopste moguce kada se radi o pankreasu? Veliko Vam hvala! S postovanjem, Petar

Postovani Petre, u pankreasu mogu da se vide urodjene ciste, pseudociste koje su posledica hronicnog zapaljenja, a lece se lekovima. Postoje benigni i maligni tumori. Nacin i duzina lecenja zavise od vrste bolesti. Pankreas se ne operise laparoskopski, vec klasicnom operacijom gde je hiruru operaciono polje bolje vidljivo. Plan operacije odredjuje hirurg ili konzilijum u skladu sa dijagnozom. Nekada se uklanja deo pankreasa i okolne limfne zlezde, a nekada ceo. Vas onespokojava neizvesnost, ali do odgovora ce da se dodje korak po korak. Sacekajte CT pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

postovana u decembru prosle godine su se javile tegobe u vidu drhtanja,ubrzanog lupanja srca.dr je otkrio da imam povisene hormone t3 i t4,a tsh je pao na 000.pila sam ptu 3 puta po 2 dok nijeam dobila alergiju,zatim mi je ukljucio favistan 2 puta po 1.i hormoni su mi pali u hipo,tada sam pila po 1/2 favistana,ali posle mjesec dana hormoni su se povisili i rekao mi je da sam opet u tireotoksikozi,sada pijem po 1 tbl favistana ujutro i 1/2 uvece,medjutim ostala sam u drugom stanju prije 3 nedelje.ZATO VAS MOLIM recite mi sta da radim da bi ovo dijete rodila,dali ova bolest utice na plod.da napomenem da sam u avgustu prosle godine jednu trudnocu vec izgubila ODG MOLIM VAS,unaprijed hvala

Postovana, hipertireoza utice na razvoj bebe, ishod trudnoce i period nakon porodjaja. Pravilnom kontrolom i lecenjem trudnoca moze da se zavrsi bez komplikacija, radjanjem zdrave bebe. Ako se hipertireoza u trudnoci ne leci ili se neadekvatno leci moze da dodje do prevremenog porodjaja, preeklampsije, radjanja deteta male tezine ili sa deformacijama. Lecenje hipertireoze u trudnoci se sprovodi veoma oprezno. Prednost se daje Propiltiouracilu (PTU), jer ovaj lek najmanje prolazi kroz placentu i manje dospeva u mleko. Posto ste alergicni na PTU vas endokrinolog ce odredite zamenu, kao i dozu leka. Kod mladjih trudnica hipertireoza je najcesce autoimune prirode. Iz nepoznatog razloga kod njih se antitela u trudnoci smanjuju tako da hipertireoza moze da se kontrolise bez lekova. Javite se svom endokrinologu. U svakom slucaju potrebne su cesce kontrole nego pre trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani, molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz. Jednjak uredne sirine lumena, u distalnom delu ezofagitis gr.B. Zeludac kaskadnog oblika. Zeludac u inverziji indirektni znaci h. hemije. Od kardije do pilorusa sluznica bez def. epitela, sa hiperemicinom plazama prepilorcno i masom erozija. Pilorus prolazan. Bulbus skracen, na oba zida masa sitnih erozija. Dalje do D 2 nalaz uredan. Ovo je nalaz mog supruga, lekar koji je radio gastroskopiju nista nije rekao, vec samo dao nalaz, te Vas zbog toga molim za Vase misljenje. Srdacan pozdrav! Unapred, zahvaljujem. Gordana

Postovana Gordana, suprug ima na zelucu I dvanaestopalacnom crevu brojna ostecenja sluzokoze. Suprug je verovatno I anije povremeno imao smetnje sa varenjem, a u skorije vreme su postale izrazenije. Ostecenja sluzokoze koja se sada vide su verovatno nastala nedavno zbog unosa vece kolicine hrane, pojedine hrane sa toksinima, stresa, alkohola ili pojedinih lekova, najcesce antireumatika, lekova protiv bolova, andola i antibiotika. Moze da nastane i pod dejstvom pojedinih virusa ili bakterija. On ima kaskadni zeludac, deformisan bulbus duodenuma verovatno i zeludacnu kilu, sto govori da je imao i ranije razlicite tegobe sa varenjem. Kod zeludacne kile deo zeluca prelazi u grudnu duplju sto se posebno javlja ako se legne ubrzo posle jela ili pri savijanju. Kaskadni zeludac je forma normalnog zeluca ciji oblik lici na pescani sat tako da se hrana i tecnost iz gornjeg dela prelivaju u donji preko jedne kaskade (prepreke tj. nabora). U gornjem delu zeluca se nagomilava i vazduh. Moguce tegobe su gorusica, bol iza grudne kosti zbog upale jednjaka. Zbog vracanja kiseline iz zeluca koja se javlja zbog kile i kaskadnog zeludca donji deo jednjaka mu je zapaljen. Kod kaskadnog zeluca ljudi obicno primete u kojem polozaju treba da leze da bi im hrana lakse silazila iz gornjeg u donji deo zeluca. Pri gastroskopiji se obicno uzima isecak za odredjivanje prisustva bakterije H.pylori ili se radi ureaza izdisajni test za dokazivanje te bakterije. Ako postoji H.pylori sprovodi se trojna terapija protiv nje koja se sastoji iz dva antibiotika i jednog leka za smanjenje zeludacne kiseline. U svakom slucaju treba da se javi gastroenterologu za terapiju, koja obavezno sadrzi lek za regulisanje kiseline, a ostalo zavisi od tegoba. Neka izbegava pusenje, alkohol, vece kolicine kafe, gazirana pica, suvise masnu przenu i jako zacinjenu htanu, kao i stres. Ako je primetio da mu pojedina hrana smeta neka je izbegava dok se stanje ne normalizuje. Neka jede cesce po malo i izbegava pijenje vece kolicine tecnosti od jednom. Treba da jede polako i da ne razgovara tokom jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani,molim za Vase misljenje.Moja beba rodjena je 23.02.ove godine,na otpustu dobila je sledeci rezultat EHO CNS: Subependimalno levo naglasena ehogenost sa vidljivom jednom vecom hipoehogenom zonom nepravilnih granica i dve manje.Pleksusi rastresiti nejednake ehogenosti..Kontrola UZ za tri nedelje.Tek na kontroli 20.03. rekli su nam da je bilo neko krvarenje prvog stepena u mozgu na porodjaju sto nas je jako uplasilo,i da ponovimo UZ za mesec ipo do dva.EHO CNS 20.03. je glasio:Komorni sistem je fizioloskih dimenzija.U levom subpendimnom podrucju vizuelizuje se pseudocisticna formacija.Pulzacije krvnih sudova su odgovarajuce.U mozdanom parenhimu se ne zapazaju patoloske promene. Dg:cystes subpendimales lat sin. G 93.0 Razumela sam da su to neurorizicne bebe.Inace beba se lepo ponasa,lepo jede,cvrsta je za svoj uzrast i da ne znamo ovu dijagnozu ne bi ni primetili da nesto postoji.Pedijatar nam je pokazao vezbice koje da radimo kod kuce i da ne brinemo,da to nije retkost i da ce da se resorbuje ta cista. Inace, u bolnici nije bilo BSG vakcina tako da je nije odmah primila,i da li zbog ove ciste treba da se odlozi primanje do daljnjeg ili ne? Hvala unapred.

Postovana, postojanje ciste na mozgu nije razlog da se odlaze BSG vakcina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani, pre svega zeleo bih da se zahvalim Dr. Gordani Grujic jer je prosli put zaista lepo i opsirno odgovorila na moje pitanje.Takodje svaka cast za ovaj sajt. Sada Vam se javljam sa jednim uroloskim problemom. Naime na samom penisu pojavila mi se neka kuglica velicine zrna bibera(kad je penis u erekciji).Nalazi se na veni.Ne boli me niti mi bilo kako smeta ali mi je jako neprijatno zbog toga jer ne znam o cemu je rec.Sta moze biti? Hvala

Postovani, to moze da bude posledica prosirenja krvnog suda, kada cvoric nije tvrd. Medjutim, ako je tvrd to je neka vrsta oziljnog tkiva i moze da znaci pocetak Pejronijeve bolesti. Kod nje male promene ne moraju da izazivaju nikakve tegobe i mogu spontano da se povuku, dok vece bole, otezavaju erekciju I dovode do krivljenja penisa. Vitamin E moze da pomogne. Posto uzrok Pejronijeve bolesti nije poznat ne moze mnogo da se ucini u preventivi, osim ishrane. Smatra se da su promene u penisu neka vrsta zapaljenja tako da ishrana sa manje masnoce, a vise voca i povrca i morskih riba koja ne podstice zapaljenje moze dobro da deluje. Takva ishrana istovremeno usporava pojavu ateroskleroze, krvni sudovi sporije stare, ukljucujuci i krvne sudove penisa i sprecavaju se promene na njima. Javite se urologu da bi utvrdio prirodu promene i sproveo lecenje, ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: