Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 3.7.2012.

Postovana, baka mi je nedavno umrla, nazalost, ali nije mi iskreno najjasnije sta se tu desavalo, pa bih voleo da cujem vase misljenje. Evo kako je sve islo: Baka je duze vreme patila od povisenog pritiska i od problema sa srcem, medjutim uzimala je lekove i to je manje-vise bilo pod kontrolom. Kada se razboleo moj deda i kad se saznalo da ima rak, pa jos i da mu nema spasa, ona je upala u vrlo tesku depresiju. Odjednom se sve promenilo, ona je u potpunosti promenila odnos prema nama, a kada je on umro, kod nje je nastupio odredjeni "sok" jer je sad sve palo na nju, a uporedo sa ovim depresija koja je pocela jos dok je on bio bolestan se nastavila. Ona je digla ruke od svega i htela je da umre prosto. Bila je u par navrata u bolnici na razlicitim odeljenjima i dok je uzimala lekove za izbacivanje vode iz tela, za pritisak itd....bilo joj je vidno bolje, u jednom periodu cak i nije izgledalo da je nesto posebno bolesna, ali nekih godinu dana pre smrt se povukla u sebe u potpunosti, nikog nije posecivala, samo je jela, spavala i gledala TV. Majka je i unajmila zenu da joj kontrolise terapije i da se stara o njoj, ali baka je bila vrlo neprijateljski nastrojena prema njoj i nije joj dala da je tera da pije lekove i da je kontrolise, pa cak je i sakrivala lekove i bacala ih. Tu negde godinu dana pred smrt otprilike je cak i platila da se kompletno sredi kuca da kad umre kuca bude sredjena. Isto tako, pred poslednji put kad smo je vodili u bolnicu stalno se zalila da se boji da joj nocu neko ne provali u kucu i stalno je naglasavala da se boji kad ostane sama nocu jer cuje razlicite zvuke (pretpostavljam sa ulice). Takodje, jednom prilikom kad je bila kod nas, opet u tom nekom periodu, bila je vidno tuzna i odjednom je, bez ikakvog razloga, ustala i krenula kao da izadje i ide kuci....otisla je do kapije i vratila se kod nas ne objasnjavajuci nista. Kao kad cekate da ce neko doci, pa odete da kapije da vidite dal je tu, ili vam se cini da neko dolazi pa izlazite da proverote........tako je meni delovalo, ali ovo sam samo jednom video. Imala je i povisen secer pred kraj, mada nije bila dijabeticar, ali bila je prilicno gojazna, a imala je i malo blazi slog, pa je jedno vreme i zbog toga bila u bolnici. Pred smrt se zalila majci da su joj natecene ruke i noge (to je od vode koju nije izbacivala iz svog tela, jer je i u bolnici odbijala terapiju) i da zato jedva stoji, jer je bole noge. Takodje stalno je pitala kako smo majka, sestra, ja.....nismo uopste primetili neke probleme sa pamcenjem, jedino je mozda pred bas sam kraj "ispustila" mog necaka iz secanja, jer je do nedavno pitala i za njega, a tad zadnji put (ili zadnjih par puta) njega nije uopste spominjala. Uopste nije ni izgledalo da ce umreti tog dana niti je iko od lekara dao takvu prognozu iako nije izgledala najbolje (ali opet nista nije ni upucivalo na to da ce umreti), medjutim umrla je od infarkta miokarda u snu. U sustini, zakljucak je da bi jos bila ziva da je uzimala lekove. Imala je 64 godina, a umrla je 3 godine nakon dede i borbe sa svim ovim. E sad, zanima me da li sve ovo upucuje na to da se radi o depresiji koja je potpomognuta njenim hronicnim bolestima (meni licno najvise lici na ovo kao laiku) srca ili je u pitanja neka neurodegenerativna bolest (nije joj uopste postavljena dijagnoza nijedne neurodegenerativne bolesti inace)?

Postovani, nije neobicno da clanovi porodice i prijatelji razmisljaju o uzroku smrti bliske osobe, da li je to moglo da se izbegne, da li ima krivice ili greske u postupcima prema preminulom. Neuzimanje lekova je ubrzalo smrt. Ona je imala blazi slog i znalo se da ima velike sanse da se to ponovi, da udar bude mnogo tezi ili da dodje do srcanog udara. Uzimanje lekova smanjuje, ali ne uklanja rizik da se desi fatalni udar. Baba je nakon smrti supruga upala u depresiju. Hronicne bolesti su mogle samo da doprinesu tezini depresije. Nije moguce da se covek silom leci kada sam nije voljan da ucestvuje u tome i kada nema volju za zivotom. Tako i kod nje nije mogla potpuno da se sprovede terapija. Kod starijih ljudi je tesko da se leci depresija, jer se oni obicno zale na druge stvari (ne mogu na noge, boli me ovo ili ono, imam otoke...), a ne pricaju ono sto ih najvise muci. Promenjeno psihicko stanje nije povezano sa neurodegenerativnm bolestima. Ako to pitate zato sto se plasite da je to nasledno i da mozete da dobijete neku neurodegenerativnu bolest nema razloga da brinete. Iz vaseg jako opsirnog pisma ne vide se elementi koji bi isli u prilog takvoj dijagnozi. Da bi coveku starost bila laksa treba da se postara jos u mladim danima. Treba da ima hobije, vece drustvo, da izlazi i dosta seta, da ima ispunjen i aktivam zivot. Dugotrajan boravak u kuci i nedostatak aktivnosti podstice depresiju. Kada umre bracni drug koji je tu osamu cinio podnosljivijom i ucestvovao u razgovoru, uz tugu koja je u to vreme normalna pojava, moze da se javi depresija. Mnoge stvari koje vi posebno isticete i smatrate ih simptomom bolesti u starosti nisu neobicne. U starosti ljudi razmisljaju o smrti. Mnogi od njih se pripremaju, zene ostavljaju stvari koje ce da im se obuku kad umru, kupuju grobno mesto, sredjuju kucu... To sto je baka platila da se sredi kuca i dvoriste moze, ali ne mora da ukazuje na staracku depresiju. Da skratim. Da je baka bila psihicki zdrava redovno bi pila lekove i zivela bi duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

Postovani, Molim Vas za odgovor. Imam problem sa kozicom preko glavica penisa, dok je penis u normalnom stanju, kozicu navucem preko glavica i cak ispod njega i do 2,3 cm a kada je penis u erekciji takodje je navucem normalno skroz preko glavica ali ne mogu vise ispod glavica penisa, mozda do pola cm ispod glavica i onda osetim kao zatezanje kozice, mozda i ne treba da je natezem jos vise? Ako pokusavam da je nategnem ispod glavica jos vise od pola cm ili 1 cm javljaju mi se male "pukotinice" iliti ranice na krajevima kozice koje zarastu za dan, dva.Takodje je i mogu normalno vratiti preko normalno kao sto je i bila. Dugo ne masturbiram i jako slabo imam odnose sa devojkom pa mi se mozda malko kozica skupila.Da li mogu da je malo rasirim nekom vezbom ili nekako jer mi kozica nije toliko uska da ne mogu da prevucem preko glavica penisa?Da ne mogu da je prevucem preko glavica onda bi mi bilo bas hitno.Da li imam velikog razloga za brigu i sekiraciju? Da li bi mi mozda malo masturbacije sa vremena na vreme moglo pomoci ili odmoci? Molim Vas za savet. Unapred Vam hvala. Pozdrav.

Postovani, kozica (prepucijum) je malo uza nego sto treba. Mozete da je rasirite. Nakon kupanja kada omeksa lagano je povlacite preko glavica. Povlacite dok ne osetite da se zategla. Ne treba da osetite bol. Mozete da probate i sa kupkama. Sipajte u kadu caj od crnog sleza, sedite neko vreme da kozica omeksa, a zatim je lagano povlacite. Na taj nacin se postepeno siri bez pucanja. Mozete da masturbirate, ali morate da pazite da pri tome ne povucete suvise kozicu i izazovete njeno pucanje. U opustenom stanju mozete da uvucete dva prsta u kozicu i da je lagano razvlacite dok ne osetite da se jako zategla, ali ne i da osetite bol. U erekciji kozicu povlacite prema korenu opet pazeci da ne izazovete bol. Mozete da koristite kortikosteroidnu mast, ali samo po uputu urologa i ograniceno vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

postovani Da li je opravdano nekome ko je dozivio srcani ili mozdani udar pored Aspirina dati i Nitroglicerin? Ove pitam cisto hipoteticki, nikom nije pozlilo, hvala Bogu. Poz

Postovani, kod srcanog udara moze da se daje nitroglicerin. On siri krvne sudove, ukljucujuci i koronarne, te ublazava tegobe. Kod angine pektoris nitroglicerin smanjuje ili uklanja bol, a kod infarkta bol ne prolazi. Mozdani udar je najcesce (85%) izazvan trombozom mozdanog krvnog suda. U 15% slucajeva je pak izazvan krvarenjem. Kod mozdanog krvarenja sirenje krvnog suda pod uticajem nitroglicerina pojacava krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Skoro sam pocela da radim,i moj posao zahteva stajanje na nogama i kretanje puno radno vreme.Pre toga nisam bila toliko fizicki aktivna. U zadnjih nekoliko dana mi se desava da me u toku noci probudi bol u vidu grca u misicu potkolenice i ne prestaje dok ne ustanem iz kreveta.Bol traje svega minut-dva ali je vrlo jak. Zanima me da li se trebam javiti lekaru ili je to samo posledica umora i iscrpljenosti? Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, postoji vise uzroka nocnih grceva u listovima. Oni se cesce javljaju kod osoba sa prosirenim venama. Mogu da budu posledica nakupljanja mlijecne kiseline u premorenom misicu, neudobnog sedenja ili lezanja. Mogu da uticu alkohol, nikotin i nedostatak sna. Izgleda da sam grc nastaje zbog poremecaja elektrolitnog balansa. Posebno utice snizenje kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Gubitak ovih elektrolita moze da nastane zbog znojenja ili koriscenja diuretika. Unosite sveze voce i povrce, posebno kajsije, breskve, banane, zatim zeleno povrce, mleko i ribu. Takodje mozete da koristite mineralnu vodu sa magnezijumom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

postovana,pisala sam vam pre neki dan u vezi skenera sa kontrastom,nisam dobro napisala-radila multislajsni skener sa kontrastom krvnih sudova,snimanje je trajalo malo vise od 5min,pa se pitam zasto se normalno dise jedno vreme a tih sekundi dve-nisam trebala da disem-e tu sam pogresila tj nisam ga cula.Jel treba da brinem ili ne?Hvala vam

Postovana, ne treba da brinete. Kod postojanja tromboze u tromboziranom delu krvnog suda nema kontrasta i to se vidi i kada disete. Ako se kontrast vidi celim tokom krvnog suda to znaci da je prolazan i da nema tromboze. Ako brinete obratite se rendgenologu koji je ocitavao sminak. Da je nesto bilo nejasno on bi to naznacio u izvestaju. Osim toga on zna kako izgleda snimak kada covek dise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovani imam 23 god imam problema sa kilazom jako sam mrsava imala sam porodjaj u 18 god i od tada sam smrsala sa 75 kg na 45 kg i uopste nemogu da se popravim koliko god da jedem i koristim preparate za popravljanje nista mi nepomaze nalazi su mi svi uredni pa vas molim da mi odgovorite o cemu se radi

Postovana, ako su svi nalazi u redu verovatno ste smrsali zbog postporodjajne depresije. Druga mogucnost je da ste izgubili tezinu zbog pojacane funkcije stitne zlezde sto takodje moze da se javi posle porodjaja. Ako niste kontrolisali hormone stitne zlezde javite se endokrinologu. Javite se i dijeteticaru za plan ishrane sa povisenim kalorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovni...Nadutost stomaka ,nemogucnost da normalno disem ,kao da nemam dovoljno vazduha da udahnem i izdahnem ...eto to bi bio moj veliki problem...ali ne uvek...cini mi se samo kad brzo hodam ili radim nesto tesko ..naprosto me to dovodi do ludila...stvara mi zivot nepodnosljivim....radila sam UZ zuci,jetre.pankreasa...pre mesec dana i sve je ok...gastroskopiju pre godinu dana i bilo je ok...osim nadimanja imam i jaku gorusicu ,cini mi se da ce ponekad da me ugusi ...ali vise od svega mi je taj problem sa disanjem..inace imam 48 godina ...i u zadnje vreme osecam da sam se i ugojila ali ne razumem od cega...jer bas ne jedem preterano niti masno.....zahvaljujem na odgovoru!!

Postovana, javite se ponovo gastroenterologu. Nadutost stomaka tj. pojacani gasovi u stomaku podizu dijafragmu i otezavaju disanje. Mogu cak i da remete srcani rad izazivajuci preskakanje srca, nekada i bol u predelu srca. Kod gorusice vraca se kiselina iz zeluca u jednjak. To moze da remeti disanje, cak i da utice na pojavu astme. Kod nadimanja se povecava obim struka, odeca postaje tesna i covek ima utisak da se ugojio. Ako ste merili tezinu tako da sigurno znate da ste se ugojili to je znak da se malo krecete ili da imate otoke. Tezina moze da poraste i kod smanjene funkcije stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovani dr., Najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na moje pitanje. Mojoj devojcici od 8-god. sam juce primetila uvecanje leve dojke u odnosu na desnu. Skolski doktor mi je rekao da ne panicim da se verovatno negde udarila ili loptom ili na ivici bazena i da stavljam hladne obloge (napominje, da je juce na bazenu u predelu ramena i ledja i u predelu ispod vrata ,malo vise izgorela-jace crvenilo koze). Molim Vas odgovorite mi sta bi to moglo da bude po Vama ( jako sam uplasena jer ja imam ciste na dojci). Unapred VELIKO HVALA.

Postovana, to je pocetak puberteta. Nije neobicno da prvo pocne da raste jedna dojka. Pocetak puberteta pre osme godine je prevremeni pubertet. Zadnjih godina nije retko da devojcice od osam godina ulaze u pubertet. Najcesce je to nasledno rani pubertet koji se zbog promene ishrane i nacina zivota javlja jos ranije, a ne patoloski prevremeni pubertet. Verovatno ste i vi dobili menstruaciju ranije od vecine vrsnjakinja. Devojcice koje rano ulaze u pubertet su obicno nize od svojih vrsnjakinja. Pocetak puberteta moze da se dijagnostikuje merenjem hormona (FSH i LH) i odredivanjem kostane starosti (snimak sake koji pokazuje vecu kostanu zrelost od uzrasta deteta). Ako devojcica ima neke tegobe kao sto su glavobolja, povracanje, konvulzije (grcevi) i smetnje u vidu, promena apetita (znatno smanjen ili pojacan), pospanost, povisena ili snizena telesna temperatura, gubitak pamcenja, izrazeno zedjanje, poremcaj znojenja i poremecaj ponasanja (napadi smeha ili placa, apatija agresivnost i bes, vodite je neurologu, jer to moze imati veze sa uzrokom pocetka puberteta. To sto je jedna dojka prva pocela da raste je sasvim normalna stvar i ne znaci da ce imati ciste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

Moja mama ima tumor na dojci, sa metastazama na kostima,pije svasta,cak joj je rak i nestao na nekom delu,ali odjednom ne moze da podigne levu nogu,podigne je,ali vrlo malo i tesko,i to od jednom,a sve je krenulo dobro i trne joj noga,vruce(obe),U BOLnici kad smo odkrili,lekar je operisao,tj,na kicmi je izvadio tkivo i rekao je da je potpuno zdravo i posle se ispostavi da ima tumor,i od kad je to uradio,njoj su pocele noge da budu vruce.Sta da radi? snimala je i niko nis ne zna,ne zna dal je od raka ili nije. Neko kaze neki nervi..a ne vidi se nis,da je od raka...Pomozite?! Hvala unapred.

Postovana, verovatno je pritisnut senzitivni deo zivaca nogu te oseca vrucinu. Pritisak moze, ali ne mora da vrsi tumor. To moze da bude izazvano i toksinima koje vrsi udaljeni tumor. Toksini kruze putem krvi i mogu da izazovu tegobe u bilo kom delu tela. To se zove paraneoplasticni sindrom. Lekari ce da nastoje da uklone tegobe koje joj najvise smetaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

imam wpw sindrom i ceste preskoke srca....uzv srca mii je u najboljem redu,pijem darob mite tablete..pitanje je dali smijem ici na duze putovanje,odnosno na more,.jeli preporucljivo,,jako sam zabrinuta za moje stanje ja to smatram jako teskim poremecajem..hvala punoo

Postovana, more nije dobro za osobe koje imaju problema sa srcem. Mnogo je bolje letovanje na planini ili banji. Neke banje kao npr. Niška banja su specijalizovane za rehabilitaciju srcanih bolesnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

iamma ceste vrtoglavice,odnoso propadanja kroz tlo,zanosenje,nestabilnost u nogama,radila sam color dopler vratnih zila,i na lijevoj strani mi je jako otezan protok krvi...moze li to biti uzrok ovoj nestabilnosti,,,????plus doktor mi je nesto spomenuo da mogu imat problema sa zatrudnjivanjem da trebam vaskularnom,,,sta to znaci??

Postovana, poremecaj cirkulacije krvi u krvnim sudovima koji vode krv u mozak moze da bude pracen vrtoglavicom, nestabilnoscu i sl. tegobama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

ima m 25 godina..imam anksioznost,imam aritmiju srca...ali s anksioznosti nemam u zadnje vrijeem problema nekih...moj problem je neka vrelina u tijelu koja me obuzme iz cista mira svakodnevno po dvadesetak puta...sjedim normalno osjetim ko iz zeludca da dolazi taj val vrucine koji me prelije cijelu,,al nema znoja tu il ako,onda samo iza vrata niz ledja...bas se plasim sta bi moglo biti to,,neprijatan je osjecaj stvarno,,traje mozda 2 minute i prestane,,a nekad i duze isto kao da me neka sparina obuzme,,sta moze to biti jako se plasim....

Postovana, takvi naleti vreline mogu da se javiti i pre klimksa ako je smanjeno lucenje hormona u jajnicima. Nije poznato sta se sve desava sa telom tokom navale vrucine. Puls je obicno ubrzan, moze da skace pritisak, obicno se oseca uznemirenost i dolazi do hemijskih promena u mozgu. Osim kod snizenja polnih hormona takav osecaj moze da se javi kod pojacanog rada stitne zlezde, moze da prati neka zapaljenja u organizmu, neuropatije, pad secera u organizmu, da nastane zbog koriscenja nekih lekova, kafe, alkohola, pusenja i kao posledica stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

Postovanje,imam 53 godine,i dobrovoljan sam davalac krvi,na zadnjem davanju nisam mogao da dam krv jer kako su mi rekli,da imam manjak fe,otisao sam kod svog lekara i on mi je dao da uradim kks,i fe,kks mi je uredna apsolutno,s tim sto mi je fe 5,3.Sta moze da buse uzrok smanjenog nivoa fe u krvi,sve me to plasi,nemam nikakve tegobe,sem lose probave u smislu neredovne stolice,nisam primetio bila kakva krvarenja iz digestivnog trakta,molim vas za savet???

Postovani, manjak gvozdja je najcesce posledica nedovoljnog unosa putem hrane, lose resorpcije ili gubitka krvi. Ovakav oblik malokrvnosti je obicno posledica cestog gubitka male kolicine krvi npr. iz organa za varenje. Takav gubitak nije vidljiv golim okom. Moze da se dokaze pregledom stolice na okultno krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

postovana,imam 31g-radila sam juce skener glave sa kontrastom zbog iskljucenja postojanja tromboze-i skener je ok.Nego imam jednu nedoumicu-dok sam lezala na stolu u toku snimanja-nisam dobro cula kad je rekao dr -sad ne disite i posle sam ga razumela posle par sekundi kad je rekao -e sad disite normalno.Nisam im to rekla-a sada vas pitam dai ima neke veze sto ga nisam dobro razumela tj sto sam disala a nisam trebala-dali se menja nalaz rezultata skenera?Hvala vam unapred

Postovana, rendgenolog vam kaze da ne disete da se ne bi pokretali da bi snimak bio jasniji. Ako se pokrenete on prepoznaje promenu koja je zbog toga nastala i to ne utice na zakljucak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

Postovani hvala vam na odgovoru. pitam se sada da li mi je tako slab bio spermoprogram zato sto sam imao kao neku malo infekciju ili upalu u spermi uzimao sam antibiotiku 10.dana od dr. A spermoprogram mi je potpisao kao Normalt spermieprov. Gde sam se i upitao kako to da je sa takvim vrednostima dobar ? Zato sam se i obratio vama ,hvala vam puno na odgovoru ja nastavlham sa svojom medicinom antioxidatima i vitaminima ,pitam se koliko bi dugo trebao koristiti medicinu da bi se poboljsao spermo program? Inace uzimam ujutru 1.kapsulu antioxidanta jednu vitamina a navece samo 1.kapsulu antioxidanta to sam ja sam sebi odredio ,sta vi misliti dali je uredu ta doza?A brzo pokretni sperma.taj podatak mi nije napisao dr.?zato nisam ga ni naveo. Unapred zahvalan !

Postovani, iako je plodnost umanjena i sa takvim spermogramom mozete da postanete otac. Infekcija lose utice na kvalitet sperme. Uz primnu vitamina i antioksidanasa zavisno od doze plodnost se normalizuje za nekoliko nedelja do dva meseca. Terapiju koristite dva do tri meseca. Doza suplementa koju koristite je odgovarajuca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2012.

Postovani imam 18 godina, vec mesec dana me muce umor, pospanost, vrtoglavica, losa koncentracija, zujanje u usima, nekad bolovi u misicima i otezano disanje.Vadio sam krv u hitnoj (jer ne mogu kod porodicnog zbog neoverene knjizice) i sve je u granicama normale i ekg je uredan. Pre dvadesetak dana sam merio pritisak i bio je 90/60 pa ne znam da li je mozda zbog niskog pritiska ili neceg drugog. To mi se odjednom pojavilo i ne prestaje, nisam u stanju nista da radim samo mi bude malo bolje ako legnem, pa Vas molim da mi odgovorite o cemu se radi. Pozdrav

Postovani, takve tegobe moguda se jave kod niskog krvnog pritiska. Kod niskog pritiska krv teze dospeva u mozak i zato se javljaju tegobe koje osecate. Kada legnete malo vam je bolje jer tada krv lakse dospeva u mozak. Unosite vise tecnosti, jedite slanu salatu i izbegavajte boravak na suncu u najtoplijem delu dana (od 11 do 17h). Kafa prolazno podize pritisak, a nakon pola sata sledi nagli pad tako da nije trajno resenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2012.

Postovani, mozete li mi reci nesto vise o osecaju tonjenja, propadanja u snu? U protekla dva dana sam zabrinutija nego inace.( Desilo se nesto konkretno sto me je uzdrmalo, znam u cemu je problem i pokusavam da ga resim). Preko dana normalno funkcionisem, ali imam problem sa uspavljivanjem, iako mi se mnogo spava, posto se kad legnem javi osecaj uznemirenosti, srce pocne jako da kuca i osecam da tonem, da cu se onesvestiti,da mi se mnogo spava, i onda se javi osecaj "trzanja" i srce opet pocinje jako da lupa i razbudim se. Taj osecaj mi je poprilicno strasan. Da li je u pitanju samo trenutna anksioznost ili to propadanje u snu ukazuje na nesto drugo? Ova situacija traje samo dva dana. Moram da napomenem da sam popila jedan Ksalol, pa da mozda nije i reakcija na lek? Zahvaljujem

Postovana, tesko uspavljivanje je posledica zabrinutosti. Prilikom uspavljivanja postoji lagano opustanje misica koje osecamo kao tonjenje. Ljudi koji imaju problema sa uspavljivanjem se trude da osete opustanje (i tonjenje) kako bi lakse utonuli u san. Zbog psihicke napetosti tesko vam je da se uspavate. Umorni ste i pocinjete da se opustate, ali vam problemi koje trenutno imate ne daju da lagano utonete u san. To je prolazno stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2012.

Postovani, imam problem sa variranjem razine triglicerida! NPR u periodu od 7 dana jedno mjerenje pokazuje izuzetno niske trigliceride, a nakon 7 dana uzuzetno visoke treigliceride! Samo bi da napomenem da kotristim antibiotike zbog upale sinusa ! Hvala i pozzz

Postovani, vrednosti triglicerida mogu znatno da variraju. Zato se uz njih obavezno odredjuje i nivo holesterola. Variranje moze da znaci i da se niste dobro pripremili za pregled. Pre vadjenja krvi ne treba da jedete najmanje osam sati. Neki lekovi mogu da povise trigliceride.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

Postovani,postavio sam juce pitanje u vezi sotalola(pijem 3x80mg) ali me niste razumeli.Meni nije lose od tog leka niti je sotalol doveo do pogorsanja ,samo me zanima kada on pocinje da deluje na ekstrasistole posto ga pijem 10 dana a i dalje imam ekstrasistole kao pre nego sto sam poceo da ga pijem.Pozdrav

Postovani, lek je vec trebao da ispolji dejstvo. Sotalol moze da pomogne, moze i da ne pomogne, a moze cak i da dovede do pogorsanja. Ne deluje kod svih isto. Ako kod vas nema pogorsanja, a posto ekstrasistole nisu mnogo ceste mozete da sacekate kontrolu. U svakom slucaju ne prekidajte i ne menjajte terapiju na svoju ruku. Ako se osecate lose javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

postovani.prijatelj mi ima potkozne cvorove velicine oraha na predelu stomaka i ledja.cvorovi su besbolni,ne rastu,i ne pomeraju se,ali mene ipak veoma zabrinjavaju.pretrazila sam citav internet,da bih saznala nesto vise uvezi ovih cvorova,ali na zalost bez uspeha.zato Vas molim za Vase misljenje,sta bi to moglo biti,da li i koliko mogu biti opasni,i da li imam razloga za zabrinutost?!unapred Vam se zahvaljujem

Postovana, to je najverovatnije lipom. Lipom je benigni (bezopasan) tumor masnog tkiva. Uklanja se iskljucivo hiruskim putem. Intervencija nije bolna, nije ni teska, ali nije neophodna. Sprovodi se samo ako je lipom na nezgodnom mestu pa se povredjuje ili smeta ili je zapaljen pa boli. Operise se i iz estetskih razloga. Mora da se javi lekaru. Ako je lipom to nije zabrinjavajuce, ali mora da se pregleda da bi se iskljucila mogucnost postojanja nekih dr. promena. Da ponovim mora da se javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

Postovani, imam 20-to mesecnog sina.Vec se polako brinem kako cu ga vaspitati.Od kako je od prilike poceo da sedi,on je nepodnosljiv.U toku dana je u stanju da place po 20 puta.Place jer mu ne popustamo suprug i ja.Posto jos uvek ne prica,kada ga ne razumemo sta hoce u stanju je da prvo sto dohvati razbije o zemlju ili prvog koga dohvati ogrebe ili ujede! To vec traje od prilike 10 meseci.Problem je u toliko veci sto imamo 6-to godisnju cerku koja je jako zrela i ogdovorna za njen uzrast i koju nismo osetili.Nekako je sa njom sve lako.Sve se i na nju odrazava.Sin je po prilicno samostalan i veseo po prirodi..mnogi ga zovu Smesko(to je pozitivno),hoce i da ostane kod bake i deke na nekoliko dana,ali i tamo je takav.Prosto karakter mu je bas "prgav".Ne znam da li su geni u pitanju.Moj svekar je prgav covek i inpulsivan je,a sa druge strane je jako dobar.Mi detetu u glavnom pricamo(koliko moze da razume) i trudimo se da budemo objektivni,ali on se baca na zemlju,place...U dvoristu nas je sramota,stalno cujemo neki komentar okoline i sl.Cak hoce i decu da udari,ogrebe iz cista mira.Svi mi kazu da ce se popraviti kada pocne da prica i jos orazume,a ja sam skepticna.Prosto se brinem.Da li postoji savetovaliste i za ovakve slucajeve sa malom decom i sta raditi dalje? Hvala

Postovana, vase dete ima napade besa. Oni su neizbezan deo razvoja. Na njih utice temperament, pa neka deca imaju blage i povremene napade besa, dok druga imaju intenzivne i ceste izlive. Deca koja imaju intenzivne emocije imaju i intenzivne napade besa. Dete interesuje sve sto ga okruzuje, ali nije dovoljno veliko da sve shvati i to ga frustrira. Frustracija se nagomilava i treba mu ventil da se isprazni. Zato dobija napade besa. Ako mu ti izlivi donose korist on se nece odreci te privilegije. Posto se vi posebno trudite da rastumacite sta zeli kada pobesni sin je zakljucio da je takvo ponasanje korisno i nece ga promeniti ni kada pocne da govori i vise razume nego sad. Zasto bi menjao ono sto deluje i donosi korist. Cerka je pomirljivije naravi i zato se u tom uzrastu nije tako ponasala. I sada verovatno nije zahtevno dete. Sin je drugaciji. Da bi ga oducili od napada besa nista mu ne popustajte.Predpostavljam da mu vise popustate napolju da ne bi besneo pred drugim ljudima. Kada vidi da nista ne dobija plakanjem, bacanjem predmeta i sl. prestace. Ako mu popustate dobicete dete koje vas kontrolise svojim besom. Kad dobije napad besa ignorisite ga, bez obzira da li se to desava u kuci ili napolju. Nastavite sa poslom koji ste obavljali, samo pazite da se ne povredi. Kada vidi da nema koristi od besa dici ce ruke. Ako je uporniji nastavice i to kod neke dece moze da traje jako dugo. Pustite ga neko vreme da besni, a onda ga pozovite da radite nesto zajedno. Dete ce jedva docekati da prekine da besni, a da to ne izgleda kao da je popustilo. Samo ne treba da ga pozovete da radite ono sto sin zeli da iskamci besom, vec nesto drugo. Kod vece dece efikasno je da se izadje iz sobe kada pocne da besni. Malo dete treba da nadgledate da se ne bi povredilo. Roditelji se plase da se ne povredi kada udara glavom o zid, ali to se uglavnom ne desava, mada treba biti oprezan. Nesmete da moljakate da prestane da place. Dete je spokojnije kada mu postavite granice, kada zna sta moze, a sta ne moze. Cak i tako malom detetu ne treba sve dopustati. Vi cete da odredite sta moze, a sta ne moze. Ako ste popustljivi on ce stalno terati svoje, ali mu nece biti lako. Ni detetu nije lepo sto besni, ali vidi da je to korisno, posto popustate. Ako i sami pobesnite kad on to radi saljete mu losu poruku. Zakljucice da je normalno da se tako ponasa. Nece vam bilti lako da ga oducite, verovatno ce vam biti tesko kada ga pustate da besni, ali morate za njegovo dobro.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

Postovani, na desnoj strani glave na jednom mestu mi je opala kosa u obliku kruga oko 2 cm precnika. Ne bolujem ni od kakve bolesti i ne pijem nikakve lekove,osim ponekad protiv bolova zbog glavobolje ili menstrualnih bolova, ali to je retkost. Nemam nekih problema sa kozom glave, osim malo peruti. Zanima me vas savet u vezi toga. Hvala.

Postovana, to kruzno opadanje kose se zove Alopecija areata. Uzrok nije poznat. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu imaju infekcija, stres i endokrini poremecaji, u poslednje vreme preovladava misljenje da je posledica autoimunog procesa. Takodje je veliki uticaj nasledja. Na pojedinim delovima koze prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja zapocinje u jednoj tacki, a zatim se koncentricno siri. Nije praceno tegobama, tako da se slucajno otkriva. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slucaju kosa se potpuno regenerise za 4 do 10 meseci. Bolest cesce traje godinama, pri cemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se sire. Los prognosticki znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa. Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lecenjem se podsticu korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opste terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blazim slucajevima dlaka moze da poraste i bez ikakve terapije. U najtezim slucajevima terapija moze dati samo prolazno poboljsanje. Javite se koznom lekaru. Ne preduzimajte sami lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

Postovani ! Radio sam spermoprogram ,odgovor je ovo: Semen zapremina (ml ) 1,5 Ukupan broj spermatozoida ( ​​milioni ) 39 Procenat progresivno pokretnih spermatozoida 32 odsto Konc.spermier ( mil / ml ) 15 Neznam dali je nalaz uredu ? Poceo sam piti pre 3.dana , ANTIOXIDANT FREE RADICAL MODULATORS ( 60 vegetable capsules)Solgar gold,takodje uzimam i Bio E with Selenium, kapsule(with 1600mg lecithin provides antioxidant activity). Neznam u mom slucaju dali je to potrebno da koristim gore navedenu medicinu koje sam kupio na slobodnom receptu? Inace imam jaku zelju da imam svoju decu ! Unapred zahvalan na odgovoru !

Postovani, dobro je sto ste uzeli da pijete suplemente sa antioksidansima i vitaminima. Pokazalo se da poboljsavaju kvalitet sperme. Koncentracija spermatozoida je manja od normale, takodje je ukupna kolicina sperme manja od normale. Iznosi 1,5ml a normalno je vise od 2ml. Potrebno je da bude vise od 50% progresivno pokretnih, a kod vas su 32%. U tom slucaju bi trebalo bar 25% da budu brzo pokretni (taj podatak niste naveli). Osim suplemenata jedite dosta voca i povrca koje je sada dostupno. Posebno uzimajte jagode i maline dok ih ima, a zatim i ostalo voce. Pomorandze su dobre, ali ako su sveze (cesto su u prodavnicama jako bajate).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

Imam zavaljenu maternicu ustanovljeno jos tokom prvih ginekoloskih pregleda sada imam 38 godina dvoje djece normalno zanjela i normalno rodila.Sad tokom pregleda doktor mi je rekao da je maternica i dalje zavaljena s tim da je sad pomjerila jajnike ali sve je urednih dimenzija,samo sto sam imala neke folikularne ciste.Zanima me da li takva maternica moze da pravi nekakve probleme sto se tice ciklusa ili uopste za neke druge organe?Da li to moze da smeta prilikom odnosa ili za ubuduce?

Postovana, zavaljena materica ne pravi nikakve probleme, sem ako nije udruzena sa nekim ginekoloskim bolestima i stanjima, a tada dominiraju tegobe osnovne bolesti. Ne remeti menstrualni ciklus i ne izaziva tegobe tokom seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2012.

doktore imam 32 godine majka sam 1 deteta ima vec 2 godine kako se lecim od stitne zljezde pijem strumazol to su belgiski lekovi,imam pitanje moj menstrualni ciklus se neverovatno promenio jedan mesec imam ali malo i neredovno a zatim sledeci mesec nemam uopste ja trenutno nemam rezultate i neumem da se sporazumem sa belgiskim doktorima.htela bih da znam dali je moguci streliritet.kod mene zbog stitne zljezde,i dali moze da se leci i opet bude sve normalno unapred HVALA

Postovana, zena sa hipertireozom kod koje se bolest dobro regulise moze da zatrudni i da rodi zdravo dete. Normalizacija hormona se postize endokrinoloskim i ginekoloskim lecenjem. Najpre se normalizuje lucenje hormona stitne zlezde, a zatim se ako je potrebno stimulise ovulacija. U trudnoci se pije lek, ali ne Strumazol (tiamazol) koji Vi pijete, jer je stetan za bebu. Koristi se propiltiouracil. Primenjuje se najmanja moguca doza koja je dovoljna da se hormoni stitne zlezde drze na gornjoj granici (ne mora da budu normalni).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2012.

Pozdrav,radio sam holter EKG i imao sam 4600 VES i nijednu Sves.Dobio sam da pijem Darob Mite(Sotalol) 3x80mg sledeca 3 meseca pa da uradim kontrolni holter.Pijem ga vec 9 dana i nema nikakvih pomena.Zanima da li tom leku treba vise vremena da deluje na ekstrasistole od 9 dana ili da idem na dedinje da mi promene lek.Ne znam sta da radim da li da cekam 3 meseca i pijem lek ili da odem na dedinje da im se zalim.Molim za savet.

Postovani, lecenje poremecaja srcanog ritma nije lako, jer i sami lekovi (antiaritmici) kod pojedinih bolesnika mogu da dovedu do pogorsanja. Zato je potrebno da se javite lekaru ako se osecate losije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2012.

Postovani, imam 38 godina i funkconalnu cistu na levom jajniku velicine 35mm. Ginekolog mi je prepisao Primolut Nor od 16tog dana ciklusa 2x1 u toku 10 dana i tako 2 meseca. Ovu terapiju smo probali pre godinu dana i nije imala rezultate. Ono sto me zanima je da li mogu da zatrudnim za vreme uzimanja ove terapije, i ako se to dogodi da li mogu da zadrzim bebu ili je prekid trudnoce obavezan? Hvala puno Lj

Postovana, mozete da zatrudnite tokom terapije Primolut norom.Zato morate da koristite neko nehormonsko sredstvo za kontracepciju, najbolje prezervativ. Nije primeceno da ovaj lek dovodi do pojave malformacija ploda. Ako se koristi od 45og dana trudnoce pa nadalje kod zenskog fetusa moze da dovede do pojave muskih seksualnih karakteristika. U slucaju trudnoce morate da prekinete terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2012.

imam djete od sest god od skoro je se poceo zaliti da ga boli ispo stomaka i ima malu oteklinu na desnom testitsu doktor opste prakse nam je rekao da ima klilicu medjutim kad smo ga odeli kod hirurga on je smatrao da nije kilica medjutim djete se i dalje zali na bol i i dalje ima povbremeno teklinu na desnom testisu molim vas za sas savjet sta bi to moglo da bude

Postovana, to moze da bude posledica nakupljanja tecnosti izmedju omotaca testisa. Naziva sehidrokela ili vodena kila, mada to nije kila u pravom slislu. Kod dece je najcesce posledica postojanja veze izmedju skrotuma i trbusne duplje. Ako se hidrokela sama ne povuce hiruski se prekida ta veza. Hidrokela nije retka kod decaka i obicno se sama povlaci. Ne izaziva bol, vec samo nelagodnost i osecaj vucenja. Obicno se smanjuje kada dete lezi, a povecava kada stoji. Ako je prisutan bol to obicno znaci da postoji zapaljenje, najcesce epididima. Ultrazvuk moze da pomogne u postavljanju dijagnoze. Hidrokela moze da bude udruzena sa kilom. Vodite dete lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2012.

Postovani,hvala na odgovoru ali meni muci to sto tamo pise da je virusna infekcija koja asocira na hpv,zato se i brinem.Veliki pozdrav.

Postovana, niste naveli da virusna infekcija asocira na hpv. Uradite kolposkopiju. Ako postoje kondilomi uklonite ih. Uklanjanjem kondiloma smanjuje se mogucnost sirenja infekcije na partnera/e. Koristite kondom. Iako nije potpuna zastita smanjuje mogucnost sirenja infekcije. Virus ostaje u organizmu i kada se uklone njegove manifestacije na kozi ili sluzokozi. Aktivira se kada dodje do pada imuniteta. Pri padu imuniteta vise virusa dospeva na sluzokozu (bez obzira da li imate kondilome ili nemate) i veca je verovatnoca da partner dobije od vas HPV. Nije neophodno da radite tipizaciju. Visoko rizicni sojevi se dovode u vezu sa vecim rizikom za nastanak raka grlica. Medjutim, ako idete redovno na kontrolu uocice se promena koja moze da dovede do raka i izlecice se pre no sto nastane pocetak raka (carcinom in situ). Kod zena koje nemaju nikakve promene Papa test se radi jednom godisnje. Kod vas zbog sumnje na HPV infekciju kontrola j zakazana za 6 meseci. Za to vreme ne moze da se pojavi nista sto ne bi moglo da se izleci. Na vama je samo da jacate imunitet i da idete redovno na kontrolu. Nikakva panika. Nema mesta ni strahu, a kamoli panici. Da ponovim jacajte imunitet. Tipizacija nista ne moze da promeni. Jedino ako bi se pronasao nisko rizicni tip HPVa mogla bi kontrola da se proredi na jednom godisnje, ali u vasem slucaju to bi bilo nepotrebno bacanje para kojih nemate dovoljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2012.

postovani, imam 33 godine pijem cinedil godinu ipo dana po preporuci neurologa jer imam migrene. lek mi izuzetno prija. nemam vise glavobolje a i smanjila mi se zeludacna kiselina i bolje mogu da jedem i na moju srecu dobila sam neki kiljgram. pijem dva puta po pola (ukupno 75mg). zanima me dali lek ima neke negativne posledice i koliko dugo smem da ga pijem. jel treba da se pravi pauza. unapred puno hvala na odgovoru.

Postovana, Cinedil moze da izazove pospanost, muku, povracanje, proliv, gubitak apetita. Ove tegobe nisu narocito ceste i imaju prolazni karakter. Moze, kao kod vas, da dovede do povecanja tjelesne tezine, ponekad izaziva depresivne poremecaje, znojenje, vrtoglavicu, glavobolju i alergijsku reakciju. Nakon dugotrajnoga lečenja moze da se javi cinarizinski parkinsonizam; tada se smesta prekida lecenje Cinedilom. Pijte Cinedil onoliko dugo koliko Vas neurolog smatra da je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2012.

Postovani unazad dve godine imam raznorazne tegobe;lupanje srca,pritisak u grudima,mucnina,nervoza zeluca,povisena zelucana kiselina,napetost u vratu i ramenima.glavobolja,nestabilnost na nogama,malaksalost,blaga vrtoglavica.Od analiza radjeno;uz srca,ekg,uz stitne zlezde,hormoni stitne zlezde(malo povisena antitela),krvna slika u redu,uradjen test iz krvi za helio bakteriju koji je negativan,pregled kod orl specijaliste uredan,kolor dopler vratnih zila uredan.doktor mi je preporucio da odem kod fizijtra,i po potrebi da pijem Xanax od 25mg.Imam osecaj da se skoro svaki dan osecam lose.Kad me zaboli glava pomislim da cu da dobijem mozdani udar,sve mi to remeti kvalitet zivota.Da li bi trebala da uradim jos nesto od analiza,i da li bi smela da razmisljam u trudnoci u ovom stanju!Hvala

Postovana, sve tegobe koje ste nabrojali se javljaju kod anksioznosti. Posto se te tegobe javljaju i kod razlicitih organskih (fizickih) bolesti radili ste testove koji bi omogucili dijagnozu. Medjutim, svi testovi su normalni zato sto uzrok Vasih tegoba nije fizicke vec psihicke prirode. Zato je potrebno da se javite psihijatru, a on ce proceniti da li je potrebno da pijete Xanax ili neki drugi antidepresivni lek. Koriscenje antidepresiva Xanaxa povremeno nece vam pomoci iz dva razloga. Prvo vi ste ubedjeni (zbog anksioznosti ili anksiozno depresivnog sindroma) da bolujete od neke fizicke bolesti koju treba naci, a ona ne moze da se nadje, jer ne postoji. Drugo: ako ste depresivni, sto je moguce jer depresivni ljudi cesto imaju takve tegobe, nece vam pomoci ako lek antidepresiv pijete povremeno. On tako nije efikasan. Vrstu i dozu antidepresiva ce da odredi psihijatar u razgovoru sa vama, zatim da vas prati i menja dozu ili vrstu leka u zavisnosti od efikasnosti terapije. Naravno da mozete da rodite dete. To sto ste vi uplaseni i zabrinuti za svoje zdravlje nije razlog da se lisite materinstva. Radjaju zene koje su stvarno tesko organski bolesne, a zasto vi ne bi. Ne zelim da mislite da ne verujem da vam je tesko. Tesko vam je, ali to nije opasno po zivot i zdravlje, to samo remeti kvalitet zivota. Javite se psihijatru da vam pomogne da opet uzivate u zivotu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2012.

Postovani imala sam 2 carska reza razlika izmedju dece je 2 god i mesec dana u septembru msecu mladja cerka ce mi napuniti 2 god odkas se rodila do dana danasnjeg u desnoj dojci imamsekret tj. kad uzmem bradavicu i istisnem primetim kap 2 mleka iscedak je beo imali potrebe da brinem hvala

Postovana, mlekeo ne treba da se luci ako ne dojite bebu. U tom slucaju lucenja ne treba da ima ako je od porodjaja proslo vise od godinu dana. Ako dojite mleko se luci sve dok ne odbijete bebu i malo nakon toga. Lucenje mleka (galakroreja) moze da bude posledica viska prolaktina, ali i manjka estrogena, koriscenja nekih lekova... Mala kolicina sekreta moze da bude posledica stimulisanja bradavica i dojki tokom seksualnog odnosa. Javite se ginekologu. Ako je prolaktin povisen uputice vas endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2012.

postovani dr imam majku koja ima 63 godine. ovih dana treba da ide na operaciju(vadjenje materice possto joj ispada). interesuje me,kakva je operacija i kakav je oporavak posle nje? nije mi jasno,dr joj je rekao da cak nece praviti ni rez,a meni to bas i nije najjasnije,kako je to moguce? vrlo cesto ne moze da kontrolise ispustanje gasova,i ona je ubijedjena da ce posle operacije i to se unormaliti.da li to ima veze jedno sa drugim? inace,mama je dobrog opsteg stanja,ima povisen pritisak i primjenjuje terapiju za to.takodje ima polip na zuci pa me interesuje da li se i zuc moze istovremeno odstraniti? zahvaljujem

Postovana, odstranjenje materice ce da se vrsi vaginalnim putem i tom prilikom nije moguce istovremeno uklanjanje zucne kese. Neka zucnu kesu operise kasnije kada joj bude zgodno, ali da ne odugovlaci mnogo. Kada se izvadi zucna kesa pregledace se polip i tacno ce da se zna da li je samo polip koji je benigni tumor ili postoje promene pojedinih njegovih celija koje bi kasnije eventualno dovele do tezih oblika tumora zucne kese. Kada se ukloni materica vagina se prikaci da ne bi doslo do njenog ispadanja. Ispadanje materice remeti praznjenje besike i creva. Nakon operacije to ce da se poboljsa. Medjutim, ako mama ima pojacano stvaranje gasova u stomaku to ce i dalje da je muci samo ce ona moci lakse da kontrolise ispustanje gasova tj. moci ce da se suzdrzi u drustvu. Zbog gasova neka se javi gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2012.

postovani imam bebu koja ce za pola mjeseca imati godinu dana. dojim je ali bih sad polako pocela sa uvodjenjem kravljeg mlijeka. interesuje me da li mlijeko treba biti sa najvecim procentom masti,da li ga treba razblazivati sa vodom i da li treba prokuvavati(ja bih kupovala pasterizovano)? zahvaljujem

Postovana, preporucuje se da deca do dve godine piju adaptirano mleko. Time se smanjuje rizik od secerne bolesti. Posto je to mleko skupo mozete duze da dojite bebu ili da izmlazate mleko i da ga koristite za kasice, griz, pire... Majcino mleko moze da se zamrzava za duzi period, a za kraci da se drzi u frizideru. Deci se daje masnije mleko. Ranije su ljudi koristili pomuzeno kravlje mleko (na selu), a u gradu su ga kupovali od seljaka, mlekadzija. To mleko ima veliki procenat masti pa se za bebe razblazivalo u odnosu dva prema jedan (dva dela mleka, a jedan vode tzv. dvotrecinsko mleko). Sada svi koriste kupljeno mleko koje je vec razblazeno. Pasterizovano se ne kuva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2012.

Postovani,prije 15 dana imala sam krvarenje pri odnosu bila sam kod ginekologa uradila papa test danas je stigao i javili su mi da imam virusnu infekciju.koliko je to opasno inace bila sam dugo vreme pod stresom i jos sam a sada neznam ni ste da radim.lekar je rekao da nije opasno i da ponovim rezultat za 6 meseci dali je to rekao da me utesi neznam.mnogo se bojim recite mi vase mislenje bez razlika kakvo je.momentalno ni sam u stanju da uradim tipizaciju jer nemam dovolno novca a to se radi privatno imam 37god i miom 30mm-30mm.i jos nesto dali mi mogu pomoci femisan a kapi.veliki pozdrav i hvala unapred.

Postovana, krvarenje pri odnosu moze da bude posledica infekcije. Lekar nije rekao da nije nista strasno da bi vas uverio vec zato sto stvarno je tako. Posto je infekcije virusna proci ce. Ako ojacate imunitet virusna infekcija ce proci breze. Tipizacija se radi kod HPV infekcije, a vi je nemate. Stres moze da izazove nepravilno krvarenje, ali ono ne mora da bude tokom seksualnog odnosa. Miom takodje moze da bude uzrok krvarenja. Femisan a kapi mozda mogu da pomognu kod mioma, ali mislim da je vaznije da ojacate imunitet pravilnom ishranom, umerenom fizickom aktivnoscu, izbegavanjem stresa, duzim svakodnevnim boravkom na svezem vazduhu. U ishrani sto vise voca i povrca jarkih boja (tamno zeleno, crveno, nrandzasto) uz izbegavanje dosta masne i slatke hrane jer slabe imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2012.

Postovani, kasni mi ciklus, danas je 38.dan, nisam radila test ali sumnjam da sam trudna jer smo radili na tome. Ono sto me brine je to da sam malo danas i prekjuce imala pojacan sekret,bez simptoma,koji lici na gusti sok od kajsije-da se tako izrazim, sluzav u braonkastoj boji onako ne mnogo tamnoj. U ponedeljak pocinje dr sa radom pa cu otici tad ali sam bas uplasena. Inace isto tako samo u mnogo vecoj kolicini imala sam u novembru prosle god. ali na trudnoci nisam radila u to vreme i pomogao mi je Ginofilus za regulaciju ph sekreta. Hvala unapred.

Postovana, uradite test na trudnocu, jer bi on sada vec bio pozitivam u slucaju da vam se ispunila zelja da zatrudnite. Javite se i ginekologu, jer pojcan sekret ne smete sami da lecite. Sekret te boje ne mora nuzno da znaci da je posledica krvarenja u trudnoci. Krvarenje moze da nastane zbog upale grlica materice, mokracnih puteva, povrede ili stresa. U svakom slucaju zahteva obavezno javljanje lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2012.

Postovani doktore,prije 20 god umro je moj muz od infarkta u 33. godini,posto u njegovoj familiji je bilo 8 slucajeva infarkta u dobi od 28.do 41 god,odvela sam dvije k´cerke na pregled i receno mi je tada da nema opasnosti sa genetske strane.Starija kcerka je zadnju godinu imala velikih problema sa zuci te je na kraju operisala dabi ustanovili da ima uvecano srce i izduzenu aortu,tlak je nizak najcesce 90 sa 60.prije par dana umro je muz od starije kcerke takode od infarkta u 41. godini....majka mu je imala vec 2 infarkta pa vas molim dami kazete koje pretrage treba da radi kcerka a takode unucad jer se bojim da je to sve genetski kod njih.Bicu Vam zahvalna za skoriji odgovor.UNAPRED HVALA

ostovana, nasledje je jedan od faktora rizika za infarkt miokarda. To je jedna sklonost koja ne moze da dovede do bolesti ako ne postoje i drugi faktori rizika. Faktori rizika su, osim nasledja (srcani bolesnici u familiji), povisen krvni pritisak, povisene masnoce u krvi, povisen secer, pusenje, stres, slaba fizicka aktivnost, abdominalna gojaznost (struk kod muskaraca siri od 95, po nekim autorima siri od 105cm, a kod zena struk siri od 80cm), godine, menopauza kod zena. Na godine i nasledje ne moze da se utice. Ostali faktori rizika mogu da se uklone ili umanje. Ako imaju povisen krvni pritisak moraju da ga lece. Ukoliko su masnoce i/ili glukoza u krvi poviseni dijetom i lekovima treba da se normalizuju. Ne smeju da dopuste da su gojazni, nikako ne smeju da puse, da su fizicki neaktivni i da su neprekidno u stresu. Potrebno je da izbegavaju suvise masnu i slanu hranu. Ishrana treba da bude slicna mediteranskoj jer oni retko imaju infarkt. To je ishrana bazirana na vecem unosu voca, povrca i ribe. Meso jedu malo, ne jedu ni mnogo masne mlecne proizvode. Koriste maslinovo ulje i jedu orasaste plodove. Neka cerke predju na takvu ishranu i to ce uz ostale pobrojane mere da smanji rizik. Vaga i santimetar su vam pri ruci pa merite struk i tezinu, povremeno izmerite krvni pritisak, jednom godisnje pregledajte krv i mokracu. Mozda laicima izgleda da infarkt dolazi iznenada i pokosi zdravog coveka, ali nije tako. Pogadja osobe koje su godinama zanemarivale svoje zdravlje, nisu radile na njegovom unapredjenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2012.

Paameter Semenvärde Referensvärde Semenvolym(ml) 4,1 1.5 Totalantal spermier(milj) 88,2 39 Andel progressivt rörliga spermier 65 % 32% Konc.spermier (milj/ml) 21,5 15 Postovani uradio sam spermo-program prosle godine u Avgustu mjesecu pa me interesuje jel ovo sve uredu samnom da li je sperma plodna i zdrava? Unapred zahvalan na odgovoru

Postovani, prema ovom spermogramu Vasa plodnost je normalna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2012.

Postovanje.Zovem se Milan i imam 35 godina.Pre nekih 5,5 meseci sam postavio 4 implantata 2 u gornjoj vilici levo, i po 1 u donjoj levo i desno.Kod ovih donjih sam osecao blage bolove sve vreme, na sta mi je zubar govorio da je to zato sto nemam zube pa jedem na njima.Oba donja su na mestu 6 i trebaju da nose most do 3-ki koje su moji zubi.U medjuvremenu sam obrusio i moje prednje zube i tada su poceli neizdrzivi bolovi.Zatim su mi svih sedam mojih prednjih zuba devitalizovani,i napunjeni, kako sam i dalje imao bolove oralni hirurg je doneo odluku da uradi apikotomiju na svih sedam zuba , a inplanti su na moje insistiranje izvadjeni.Interesuje me sa pogledate snimak i da mi kazete da nije slucajno pri ugradnji inplantata doslo do povrede nerva koji se nalazi u donjoj vilici.I sada nakon 5 meseci od skidanja inplatata i sa postavljenom skeletiranom protezom pre nekih petnest dana imam povremene blage bolove.Sta vi mislite kao neurolog da nije slucajno povredjen nerv ili sta vec.Unapred hvala

Postovani, postoji mogucnost da je doslo do povrede grane facijalnog nerva koja inervise donju vilicu. Bolovi takodje mogu da budu posledica promene zagruzaja do koje je doslo gunitkom velikog broja zuba i postavljanjem implantata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.6.2012.

Postovani , otac mi ima dijagnozu neo rectosygmae Suboclusiointestini,utvrdjena dijagnoza je kolonoskopijom,a patohistoloski nalaz ce biti kasnije gotov. Interesuje me znacenje dijagnoze, krvna slika je dobra sem sto je gvozdje 2, sedimentacija 60,a jetrine probe su sve idealne Unapred puno HVALA!!

Postovani, pri rektoskopiji je uoceno veliko suzenje dela debelog creva. Zahvacen je deo koji se zove sigmoidni. To je deo na koji se nastavlja zavrsno cmarno crevo. Po izgledu bi se reklo da je suzenje nastalo zbog malignog tumora, ali to nije sigurno. Tacna dijgnoza ce da se zna kada stigne patohistoloski rezultat. Tada ce se znati da li je tumor zlocudan ili nije.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: