Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovana Gordana imam jedno pitanje za vas.neki dan sam napipo malu kvrzicu ispod testis smede boje pa me zanima jel to nesto opasno?jel izgleda ko madez,hvala pozzz

Postovani, ako vas dobro razumem to je promena na kozi skrotuma smedje boje. Madezi mogu da se jave na bilo kom delu koze ukljucujuci i skrotum. Kvrzice na skrotumu mogu da budu bezopasne zapusene lojne zlezde i tada su iste boje kao okolna koza. Javite se koznom lekaru
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, imam 22 godine, moji problemi su poceli sa simptomima gripa, visoka temperatura( do 40 stepeni), suv kasalj, malaksalost. lekar mi je prepisao hemomicin, zbog suma na plucima. nakon toga mi je na kratko bilo bolje, pa su se simptomi opet vratili, radila RTG pluca, dijagnoza Pneumonia viralis, terapija: gentamicin osam dana, hemomicin, pa runak.... na kontrolnom snimku pluca dg: Bronchopneumonia. Zbog konstantnog umora, pojacanih(ne ubrzanih) otkucaja srca, lekar me salje da odradim hormone stitne zlezde,rezultat: T3 i T4 su u granicama, a TSH je 5,76 (0,21-4,00). U utorak treba da odradim EKG i UZ srca, da bismo otpisali miokarditis. Urinokultura u redu, negativan EBV, INFa i INFb, trigliceridi blago poviseni, kao i fibrinogen. Molim vase misljenje i savet. Unapred hvala

Postovana, postoji neka upala u organizmu. Najverovatnije je miokarditis. Fibrinogen je povisen kod upale srca, kao i kod drugih upala. Ako se bude odrzavao na povisenom nivou to znaci da postoji hronicna upala. Ako fibrinogen pada to znaci da je prosla neka upala, da nema tumora kao uzroka porasta, sto je naravno jako vazno. Nije iskljuceno da je upala zahvatila stitnu zlezdu i da se to sada smiruje. Povisen TSH moze da se odrzava. Tada znaci subklinicku hipotireozu. TSH nije mnogo povisen i ako su antitela za stitnu zlezdu (TPO, TG) normalna to nije zabrinjavajuce i nije uzrok tegoba. Potrudite se da smanjenjem masne i slatme hrane snizite trigliceride. Ako ste gojazni normalizacijom telesne tezine trigliceridi ce da se normalizuju. Sta cete dalje preduzeti zavisi od toga da li se odrzavaju tegobe i promene u nalazima krvi ili se eventualno javljaju nove tegobe. U buduce ako se jave simptomi prehlade obavezno odlezite, bez obzira sto tegobe ne moraju da budu teske kao sada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, na gin.pregledu mi je uoceno 3,4kondiloma a papa test je II normalan nalaz.Da li ja imam kondilome? Koristila sam vaginalete i sada imam tecan sekret roze boje.Zbog cega je sad roze boje?

Postovana, kondilomi mogu da se vide ginekoloskim pregledom. Papa test pokazuje da li ima patoloski izmenjenih celija. Kod papa II postoje netipicne zapaljenjske promene. Takve promene nece da progrediraju ka tumoru pa je nalaz u tom smislu normalan. Ne analizira postojanje kondiloma. Kada se kondilomi vide nije potreban drugi test da ih potvrdi. Sekret je roze boje zato sto u njemu ima krvi. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

postovani,zabrinuta sam zbog svog psihickog zdravalja.Imam 35 godina,pre 6 godina pojavila mi se depresija,panicni,anksioznost tad sam ljecila sa minimalnim dozama jer sam dojila dve bebe,jedno dete ima 5 godina a drugo dve i po....sad kad ih nedojim pijem jacu kolicinu 3 tablete dnevno flunisana,doktor mi je rekao da cu piti najmanje 2 godine.Sad se osjecam bolje nego pre,pomaze mi taj flunisan,rivotril su mi rekli da pijem po potrebi ali ne pijem ga jer mi nije potrebno.Medjutim brine me to sto ponekad evo naprimer danas hvata me toliki nemir i mravci i napetost u celom telu,jako je neugodno,ne znam sta da radim i sta mi se desava,bojim se da cu u tim momentima svasta uciniti,ili poluditi ili uraditi nesto sto nezelim.Sta se desava sa mojim nervima kad sam toliko osjetljiva na njih...mislim nervi su mi bas osjetljivi.Bojim se za svoju buducnost i sto budem starija da ce biti gore.Sad mi je bolje kako je bilo ali sam na velikim kolicinama ad......moje pitanje je,sta mi se to desava i zasto.....sta moze biti samnom sa godinama sto se tice psihe,ne znam ni sta da vas pitam uglavnom plase me moji nervi :(.pozdravljam vas

Postovana, strah da cete poludeti, uraditi nesto nezeljeno i briga za buducnost su neki od simptoma depresije. Pokazuju da lecenje nije adekvatno, da treba dodati neki lek. Da bi se izlecili potrebno je vase aktivno zalaganje, a ne samo lekovi. Promenite zivot, bavite se sportom, setajte, vise se druzite sa vedrim ljudima, nabavite kucnog ljubimca. Vazna je i ishrana. U lecenju depresije mnogo moze da pomogne folna kiselina. Najvise je ima u pilecoj dzigerici. Ako je retko koristite zbog znatnog sadrzaja holesterola, nije strasno, jer ovog vitamina ima dosta u soku od pomorandze, spanacu svezem i kuvanom, belom i braon pasulju, soji, spargli, liscu repe, avokadu, prokelju, leblebijama, brokoli i malinama. Ne preporucuje se unosenje folne kiseline u obliku tableta, jer velike doze ovog vitamina mogu biti tosicne. U jelovniku svakodnevno imajte neku od namirnica bogatih folnom kiselinom. Jedite takodje, ribu i morske plodove, hleb, testenine, pecivo, sir, piletinu i curetinu. Namirnice bogate magnezijumom i vitaminom B6 smanjuju razdrazljivost, normalizuju san i ublazavaju depresiju. Namirnice koje ih sadrze su orasi, banane, zeleno lisnato povrce, lubenice, a takodje je korisna mineralna voda sa vecim sadrzajem magnezijuma. Pijte cesto po malo vode, ukupno oko dva litra dnevno. Ne cekajte da osetite zedj. Izbegavajte namirnice koje provociraju depresiju: secer, zasladjivaci, alkohol, kafa, jednolicna ishrana i crveno meso u vecoj kolicini. Uzrok depresivnog raspolozenja nije potpuno jasan. Nekada utice stresni dogadjaj, gubitak bliske osobe, nasledje… vazno je da znate da necete da poludite. Ako se lecite nema razloga da se depresija pogorsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, U petom mesecu sam trudnoce, radila sam prvi put ispitivanje hormona stitaste zlezde po preporuci lekara. rezultati su : s-TSH -1,24, FT4- 10,1 , TG antitela -manje od 20 IU/ml, anti TPO (anti mc-ab) 20IU/ml. Da li su ovi rezultati u redu? s obzirom da su referentne vrednosti za FT4 10,3 -23,1? unapred puno hvala

Postovana, rezultati su u redu. FT4 je na donjoj granici jer su potrebe u trudnoci za ovim hormonom. Verovatno ce lekar traziti da se tokom trudnoce i nakon porodjaja ponovo kontrolisu hormoni. Antitela su dobra, TSH normalan pa se ne bi ocekivao pad tiroksina (FT4), ali je bolje pratiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, Desava mi se da ponekad zaboravim neke stvari iz uobicajenog zivota pa se posle par minuta setim, narocito ujutru dok se jos ne rasanim. (npr.rasa kucnog ljubimca ili gde sam nesto ostavila).Ne desava se cesto ali me to uplasi. Imam 36 god.Da li je to posledica umora i prezauzetosti ili je neka bolest? Hvala

Postovana, takvo zaboravljanje nije zabrinjavajuce tj. ne ukazuje na neku bolest, vec na umor, stres, zabrinutost, preopterecenost, psihicku napetost, rasejanost ili nezainteresovanost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

postovani doktore javljam vas se vec po treci put i dosta ste mi pomogli.dobila sam da pijem organometril tablete jer mi kasni menstruacija i imam neko zadebljanje na materici pa me zanima da mi kazete dli ce mi organometril pomoci.hvala

Postovana, Orgametril ce da pomogne ako je poremecaj menstrualnog ciklusa posledica manjka hormona progesterone. Sto se tice zadebljanja materice lecenje zavisi od njegovog uzroka. Ako se misli na zadebljanje endometrijuma zbog dominacije estrogena moze da pomogne. Javite se svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani,imam 22god,a u braku sam vec tri godine zbog teske finansijske situacije ja i muz jos uvijek ne zelimu bebu,ne koristim tablete, medjutim pod stalnim sam pritiskom da posle necu moci imati,ako se budem cuvala,moje pitanje je dali ce to lose uticati na moju maternicu,hocu li moci ostati u drugom stanju,unaprijed hvala

Postovana, odlaganje radjanja nece nepovoljno da utice na vasu plodnost, nece da osteti matericu. Mislim da je bolje da rodite dete pre tridesete godine, jer ste tada na vrhuncu plodnosti, koja normalno pocinje da opada vec od 35te godine. Ako ste sada zdravi i sposobni da zatrudnite, bicete i za nekoliko godina. U medjuvremenu se cuvajte infekcija koriscenjem prezervativa. Redovno idite na ginekoloske kontrole, jer neke infekcije mogu da dovedu do zapusenja jajovoda i steriliteta. Rodite dete ranije, jer kakva vremena idu novca nikad nece biti dovojno, a dete raste, ranije ce da zavrsi skolu i da se finansijski osamostali. U proseku ljudi slabijeg imovnog stanja imaju vise dece, jer znaju da su deca najvece bogatstvo i da sreca ne zavisi od novca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani, imam 60 godina i relativno sam zdrava. Medjutim, ceo januar i februar sam imala grip sa pauzom od nedelju dana izmedju dva naleta. Na kraju sam imala crvenilo beonjace jedog oka pa sam od oftamologa dobila terapiju i receno mi je da je to mozda posledica gripa. Tokom celog marta sam sasvim u redu osim sto sam primetila nesto vrlo cudno. Skoro da uopste ne osecam mirise (jedva,jedva malo).Da bih to proverila, uzela sam parfeme i pokusala da pomirisem ali uzalud. Sta to moze da bude, sta da radim i da li ce mi se povratiti culo mirisa? Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, smanjen osecaj mirisa je prolazna pojava kod infekcija disajnih puteva. Ukazuje na upalu sluzokoze ili smanjenu prolaznost nosnih hodnika. Ako potraje duze moze da bude znak postojanja polipa u nosu. Ponekad ukazuje na pocetak Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti i retko na postojanje tumora u blizini mirisnog nerva. Moze da bude posledica koriscenje nekih sprejeva i kapi za nos, pusenja, hipotireoze, malokrvnosti, nedostatka cinka, starosti. Javite se specijalisti ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani, zamolila bih Vas da mi protumacite nalaz EEG-a: MAKSIMALNO DESINHRONIZOVAN EEG. Nalaz se vidja kod psihicki napetih pacijenata. Razumem ovaj drugi deo koji me je iznenadio jer su uputne dijagnoze G44 i R42. Brine me to napisano velikim slovima, tako je napisano u nalazu i jos podebljano. Hvala unapred, pozdrav.

Postovana, talasi koji pokazuju mozdanu aktivnost su malo neuskladjeni. To ne pokazuje bolest, sto je dobro, vec psihicku napetost, koja nije neocekivana, jer su uputne dijagnoze glavobolja, nestabilnost i vrtoglavica
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Pozdrav, imam vec nekoliko dana bol u zdrelu, ijem omeprazol, i slabo ide nabolje veceras sam stavio vrucu vodu na grudi i smanjio bol, zabrinjava me kiselina koja se vraca iz zeludca kako da sprecim i kako da se izlecim od toga pozdrav.

Postovani, vracanje kiseline iz zeluca (gastroezofagealni refluks, skraceno GERB) moze da se smanji, a time i bol u grudima i neprijatan osecaj u grlu. Izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni smrsajte, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici). Omeprazol smanjuje lucenje kiseline i time ublazava tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Pstovani potrbno mi je vase strucno misljenje.U saobracajnoj nesreci zadobila sam posekotinu na celu se proteze ka desnoj obrvi,operacija revisio et suturae vulnaris. nesreca se dogodila pre mesec dana,pocela sam da mazem saljicev melem pa me interesuje da li je to pravi izbor,da li je moguce da uklonim oziljak i za koliko vremena otprilike .Mnogo vam hvala unapred,mnogo sam zabrinuta.

Postovana, ne mogu da vam kazem za koje vreme ce oziljak da bude manje uocljiv, jer je to individualno. Kod vecine osoba oziljak vremenom postaje manje uocljiv. Melemi, posebno saricev, znatno poboljsavaju stanje. Medjutim, neke osobe su sklone stvaranju vecih oziljaka (keloida). Oni ne nastaju odmah nakon povrede, vec oziljak kasnije poraste. Prilikom stavljanja melema blago masirajte oziljak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani, imam bebu od 7 meseci, uvek je odlicno jela, lepo napredovala, pila je prvih par meseci samo moje mleko, od 4,5 meseca smo krenuli sa zitnim kasicama, povrcem, vocem, sad i mesom. Pre 3 nedelje je dobila virusni bronhitis, inhalirali smo je par puta dnevno, i sve je proslo u najboljem redu. Za vreme bronhitisa davala sam joj i sokove i gotove vocne kasice, i od tad beba odbija slano tj.povrce sa mesom. Uz sve to, jos je pocela i da balavi i trpa sve u usta,i najverovatnije da joj raste jos koji zubic(ima dva donja). Apetit joj se smanjio, prodje i 6,7 sati da ne pokazuje znake gladi.Jede samo slatko, i ne znam kako da joj opet stvorim naviku da jede i povrce? Unapred zahvalna

Postovana, bebe imaju promenljiv apetit i odlicno znaju da iskoriste popustljivost i zabrinutost roditelja. Vi ste zabrinuti zbog bolesti bebe da bi bolje jela poceli vise da joj dajete slatku hranu, sto se njoj dopalo. Mnoge bebe kada osete slatko slabo jedu slano. Dajte joj slanu kasicu za onaj obrok kada je po vasem misljenju najgladnija. Neka to ne bude kada je pospana, jer je tada razdrazljiva. Ako pojede samo malo ne insistirajte, ne molite, ne varajte je. Kada pocne da odbija hranu sklonite je i dajte je za sledeci obrok. Trudite se da dete pomisli da ne obrace paznju na to koliko jede. Ako ste primoravali bebu da jede tako da joj je hranjenje postalo odbojno onda nastavite jos par nedelja da joj dajete samo ono sto voli. Kada zaboravi neprijatnosti u vezi hranjenja ponovo nudite slanu hranu - povrce i meso.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani, molim vas za interpretaciju nalaza stolice na clostridium difficile, pise ovako: negativan -0,076 CUT OFF 0,306. Zbunjuje me ovaj drugi dio nalaza, je li uredan ili nije? Srdacan pozdrav

Postovani, nalaz je u redu. Nije pronadjen clostridium difficile.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani,u pitanju je urodjena katarakta kod deteta od deset god.otpustene je bez operacije i bilo kakve terapije.Recite mi postoji li rizik od strabizma oka.

Postovana, urodjena katarakta moze da utice na pojavu strabizma. Dete mora da bude pod kontrolom ocnog lekara da bi se sprovelo pravovremeno i adekvatno lecenje i sprecile moguce komplikacije i ostecenje vida.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani,pijem lek presolol zbog nepotpunog bloka desne grane srca i povremeno mada vrlo retko bromazepan od 1,5mg po pola.Imala sam ranije prehladu i dr mi je rekla da pijem febricet u slucaju potrebe,a brufen ne jer ne ide uz presolol.Sada imam grip i dr kaze da popijem ili febricet ili brufen,po potrebi.Zbunjena sam,dali sme brufen sa presololom ili ne, i koji lek protiv bolova ili temperature mogu piti ?Hvala .

Postovana, Brufen moze da smanji dejstvo Presolola. Zbog toga se ne preporucuje njihova istovremena primena. Mozete da popijete povremeno po neku drazeju Brufena, ako je to neophodno, ali izbegavajte duzu upotrebu ili ako ga koristite cesce kontrolisite pritisak i puls.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovana Gordana(?), pre nekoliko dana imao sam prvi odnos sa devojkom. Koristio sam zastitu, kondom i nije pukao sve je bilo u redu. Cak sam posle toga proverio kondom, napunio sam ga sa vodom da proverim da li je ceo. Bio je u redu. Medjutim stalno se plasim da ona ne zatrudni, jer smo oboje mladi, ona ima 22 godine. Kako mozemo da se jos vise osiguramo da ona ne zatrudni, da li da pocne da pije antibebi pilule iako koristimo kondom? Kako moze da dodje do njih, i kod koga da ide za njih? I ako mozete, ona ako dobije menstruaciju onda kada treba da li to znaci da nije zatrudnela i da li moze da dobije menstruaciju onda kada treba i da bude trudna? I sta da radimo ako kondom pukne? Hvala vam unapred.

Postovani, kondom je dovoljna zastita od trudnoce i polnoprenosivih bolesti. Zbog toga ima prednost u odnosu na druga kontraceptivna sredstva. Nema potrebe da devojka pije antibebi pilule. Ako se nekad eventualno desi da kondom pukne moze u roku od 72 casa da popije tzv. "pilulu za dan posle" koja sprecava trudnocu nakon rizicnog polnog odnosa. Moze da se kupi bez recepta. Inace hormonsku kontracepciju, popularnu antibebi pilulu moze da propise ginekolog nakon pregleda, koji je neophodan zbog kontraindikacija. Krvarenje koje se ponekad javi kod trudnica u vreme ocekivane menstruacijese razlikuje od prave menstruacije po tome sto je manje obilno i krace traje. Ako devojka dobije neuobicajeno "slabu" menstruaciju koja se znatno razlikuje od njene uobicajene treba da uradi test na trudnocu ili da se javi ginekologu. Ako na vrhu prezervativa ostavite malo praznog prostora za izlivanje sperme nece doci do pucanja. Ipak nakon odnosa proverite da li je ceo, jer se ponekad, istina retko, desava da pukne zbog greske u materijalu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2013.

Postovani, potrebna mi je vasa pomoc, naime radi se o prekidu dojenja bebe, i sad je dojilja u situaciji da tesko moze da prekine stvaranje laktacije, tj. mleka da nebi doslo do mastitisa nedajboze, pa vas molim da mi pomognete kojom metodom, sta jesti piti ili ne da bi izgubila mleko. Ocekujem vas odgovor i najsrdacnije vas pozdravljam i zahaljujem se, zabrinuta mama.

Postovana, dojenje se prekida postepeno. Jedan podoj se zameni kasicom ili mlecnom formulom. Ako pre sledeceg podoja naidje toliko mleka da majka ne moze da trpi pritisak u dojkama treba da izmlaza malo. Izmlaza se samo onoliko koliko je potrebno da se malo smanji pritisak u dojkama. Za par dana ce kolicina mleka tolio da se smanji da majka nece da oseca bol i tvrdocu dojke. Posle nekoliko dana kada nema potrebe da se izmlaza mleko jos jedan podoj se zameni nekim drugim obrokom i tako redom dok se i poslednji podoj ne ukine. Na taj nacin mama nema rizik od mastitisa. Naglo prekidanje dojenja nije preporucljivo. Ono se vrsi samo ako majka mora da ide u bolnicu ili da otputuje tj. da se odvoji od bebe. Naglo prekidanje dojenja nije dobro ni za majku ni za bebu koja pati. Ako bas morate naglo da prekinete javite se ginekologu da bi dobili lek. I pored leka mozete po malo da izmlazate mleko. To se vrsi samo onoliko koliko je dovoljno da dojke malo omeksaju. Unosite manje tecnosti tj. samo onoliko koliko ste zedni. Pivo i diuretski cajevi povecavaju lucenje mleka pa ih izbegavajte. Vodu i sokove mozete da pijete. U hrani nema ogranicenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2013.

Postovani,vec skoro tri mjeseca imam bolove u vratu,trnce koji mi prolaze kroz glavu,ruku i nogu.Imam ceste glavobolje,a takodje jako cesto imam osjecaj kao da gubim ravnotezu mada nikad nisam pala niti izgubila svijest.Isla sam kod neurologa koji je rekao da je neuroloski sve u redu i radila sam krvnu sliku koja je takodje u redu.Mozete li mi reci da li svi ovi simptomi mogu imati veze sa vratnom kicmom ili sa cim vec po vasem misljenju imaju veze? Unapred hvala.

Postovana, tegobe koje imate su najcesce posledica promena na vratnom delu kicmenog stuba (okostavanje, diskopatija i sl.). Javite se fizijatru. Za postavljanje dijagnoze nije uvek potreban rendgenski snimak vrata. U nejasnim slucajevima rade se MR, CT, EMNG ili dopler krvnih sudova
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2013.

Postovani, Moj sin ima 4 godine, posto se glavic nije jos odlepio od kozice pedijatar je preporucio(da ne bi isli na secenje) da mu svako vece mazemo glavic Didermal kremom 15 dana, pa pauziramo 15 dana i tako jos dve ture. To bi trebalo da pomogne da se glavic normalno formira. U apoteci su nam rekli da je to ludost i da to ne radimo detetu. Sta je iapravno?

Postovani, decak nije toliko star da bi fimoza bila zabrinjavajuca. Ima vremena da se proba bezopasnim postupkom. Tokom kupanja treba da se povlaci kozica preko glavica do trenutka kada se oseti otpor. Tako se povecava elasticnost kozice. Ne povlacite silom da ne bi ostetili kozicu, jer moze da dodje do infekcije. Ako se tako ne odlepi primenjuju se kortikosteroidne masti npr. Didermal. Primenjuje se pod kontrolom lekara i ograniceno vreme, zbog mogucih nezeljenih dejstava. Hirusko lecenje se sprovodi u puberetetu retko ranije. Prepucioplastika je sirenje kozice. Moze da se vrsi i obrezivanje (cirkumcizija) kojim se uklanja visak kozice. Nakon toga prepucijum vise ne moze da se vrati preko glavica kao kod neobrezanih decaka.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: