Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 24.4.2012.

Molim Vas odgovorite mi, doziveo sam jak bol u predelu krsta, cepjuci jedan panj. Bio sam u polozaju rasirenih nogu i prilikom udarca sekirom u panj, ja sam pao od bolova u krsnom delu kicme. Sta se desilo, koji nacin oporavka mi savetujete i kada cu opet moci da radim fizicke poslove? Hvala!!!

Postovani, verovatno ste povredili medjuprsljenski disk, hrskavicavi deo koji se nalazi izmedju kicmenih prsljenova. on moze malo da isklizne iz svog lezista (protruzija) kada izaziva bol, ukocenost i ogranicenu pokretljivost. ukocenost stiti zivac od vecih ostecenja. Ako je jezgro diska iscurilo i vrsi veci pritisak, tegobe su jace (diskus hernija). Bol se oseca u predelu krsta i duz noge. Ponekad, u tezim slucajevima, poremeceni su mokrenje, defekacija i polna funkcija. Obicno je potrebno mirovanje dva tri dana. Duze mirovanje produzuje bolest. Koriste se i lekovi protiv bolova, nesteroidni antireumatici i antireumatske kreme. Duzina oporavka je razlicita i zavis od tezine povrede. Krecite se, ali izbegavajte podizanje tezih predmeta i nagle pokrete. Ne smete da radite ono sto bi vam izazvalo bol. Javite se svom lekaru, koji ce proceniti da li da se javite neurologu ili samo fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Zdravo,zelim da vas pitam sledece : Desava mi se dosta puta da kad kihnem,uhvati me jak grc izmedju anusa i testisa taj misic izmedju(verovatno onaj misic kad uriniramo pa pomocu njega zaustavljamo mokrenje) uhvati me jako i drzi me nekih 15ak sek. Bas mi se sinoc desilo to,i jutros me pomalo boli,pa ne znam sta je uzrok tome i da li je opasno ?

Postovani, moze da se javi grc bilo kog misica i to nije opasno. Pri kijanju i kasljanju povecava se pritisak u trbusnoj duplji. Taj pritisak trpe svi misici trbusnog zida, ukljucujuci i misice karlicnog dna ciji grc ste osetili. To nije mali pritisak tako da moze da izazove bol misica. Treba imati na umu da bol u tom delu tela moze da se javi kod hronicnog zapaljenja prostate. Tegobe ne moraju da budu jako izrazene i osim bola mogu da postoje smetnje sa mokrenjem (otezano mokrenje manje kolicine mokrace), peckanje, umor, iscedak iz mokracne cevi...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Postovani, imam djecaka koji je nedavno napunio 7 mjeseci. Redovno smo ga vodili na sve kontrole kod pedijatra, lijepo je napredovao iz mjeseca u mjesec. Prvih 6 mjeseci sam ga iskljucivo dojila, a posle smo presli i na cvrstu hranu, sto je odlicno prihvatio. Medjutim, po noci jako lose spava i to je pocelo, otprilike prije dva mjeseca. Zaspi, ali se ceska po licu, usima, tjemenu, a najintezivnije po okicama i to ga redovno budi iz sna po nekoliko puta u toku noci. Na pocetku sam mislila da su u pitanju zubici, jer vec mjesecima intezivno bali i sve stavlja u usta, ali jos uvijek nije iznikao nijedan. Narocito me brine ovo trljanje okica u snu, nikada to ne radi kad je budan. Inace nikakvih drugih tegoba nema, vesela je i napredna beba. Hvala unaprijed!

Postovana, bebica nema nikakvih tegoba. U prvoj godini beba poraste i promeni se najvise u zivotu. Menja joj se ponasanje, sazreva. Roditelji se cesto plase jer nisu spremni na takve promene. Bebica koja je spavala kao andjeo u jednom trenutku moze da pocne da se budi. To je normalno. I odrasli tokom spavanja imaju periode dubokog sna koji se smenjuju periodima plitkog kada se gotovo probude. Tako se i bebe ponasaju. Tom prilikom mogu da se trljaju, meskolje, pa cak i zaplacu. To je normalno. Ne treba tada da uzimate bebu u ruke i da je ljuljate jer ce njoj to da se dopadne i narednih noci ce namerno da se budi i da place da bi je mazili i irali se s njom. Beba nema problema sa ocima. To sto ih nocu trlja ne treba da vas brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

OCEKUJE ME OPERACIJA,ODSTRANJIVANJE MATERICE. Molim vas puno. odgovorite mi. dali se moze negativno odraziti odstranjivanje materice na odnos sa suprugom.izvinite na ovako direktno pitanje,ali molim vas i za direktni odgovor.cisto zelim da budem spremna na ono sto me ocekuje. unapred sam vam ZAHVALNA.

Postovana, odstranjivanje materice u fizickom smislu ne predstavlja prepreku za seksualni odnos. Vagina ostaje ista kao i ranije. Ako ste do sada normalno imali menstruaciju i ako se uz matericu odstrane i jajnici nastupa prevremeni klimaks. Klimaktericne tegobe nastupaju naglo. Obicno se primenjuje hormonska terapija da bi se tegobe odlozile. U tom slucaju se psihicki i fizicki osecate kao i ranije i nema razloga da vam se seksualni zivot izmeni. Ako ste vec u postmenopauzi odstranjivanjem materice i jajnika vama se nista ne menja. Kod mladjih zena nastoji se da se odstrani samo materica, a da se jajnici zadrze, ako je to moguce. U tom slucaju jajnici nastavljaju da luce hormone i klimaks nastupa kasnije tj. u isto vreme kao da materica nije odstranjena. Nivo hormona nije izmenjen i zena se fizicki oseca kao pre operacije i seksualni zivoz moze da bude isti. Kod prevremenog klimaksa ako odbijete hormonsku terapiju ubrzo cete osetiti da vam je vagina suvlja nego ranije. Tako osecaju i zene koje su normalno usle u postmenopauzu. Suvoca se resava koriscenjem nekog lubrikanta ili obicne neutralne kreme koja se stavlja u vaginu pre odnosa. To je sto se fizickih prepreka tice. Ostalo je u domenu psihe. Neke zene saznanjem da vise ne moze da dodje do nezeljene trudnoce se opuste i uzivaju u seksu vise nego ranije. Druge se nepravedno osecaju manje zenstvenim i to ih koci. Ako je materica uklonjena zbog malignog tumora mnoge zene se toliko uplase da im nije do seksa. Znaci necete imati fizicke prepreke za kvalitetan seks. Ne bi trebalo ni psihicke da imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

Postovana, Pre jedno 15-16-17 godina sam konzumirala odredjenu vrstu bombona za koje sam juce slucajno saznala da poticu zapravo iz Britanije i da se proizvode sa zelatinom govedjeg porekla. E sad to su bile godine kada je u Britaniji bila epidemija "ludih krava" pa me brine da li postoji mogucnost da sam se preko ovog zelatina govedjeg porekla mozda zarazila "ludim kravama"? Dosta je vremena proslo, al me ipak plasi.

Postovana, nije verovatno da se tako zarazite bolescu ludih krava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

posle jucerasnjeg punjenja nazolabijalnih bora hijaluroonom celo lice mi je oteceno. sta da radim da li treba nesto da mazem, da nije alergija? /

Postovana, punjenje hijaluronom izaziva otok ponekad i crvenilo, pa i krvne podlive. Vec za par sati otok pocinje da se smanjuje i nestaje za tri do cetiri dana. Moguca je alergijska reakcija. Ona se ispoljava otokom, crvenilom i bolom. Ponekad je potrebna terapija Urbazonom i bar antihistaminikom. Ako se javi otezano disanje zovite hitnu pomoc. Javite se lekaru koji je radio intervenciju. Verovatno su vam rekli da nakon intervencije ne treba mnogo da se smejete, da ne zvacete suvise energicno, da ne koristite suvise vruce i preterano hladne napitke, da se ne suncate i ne idete u solarijum dok se ne izgube otok i crvenilo, da ne koristite kozmeticke preparate i kozm. tretmane. Kasnije podelite sa nama svoje iskustvo o efektima i komplikacijama intervencije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2012.

postovani,imam 33 godine,i nekoliko godina u nazad imam problem sa hipotireozom hormonima stitne zlezde,snizenim polnim hormonima,imam ceste iz cista mira anksioznosti,nemire u rukama telu i glavi,teskobu,i to bude vrlo ruzno stanje,svakodnevno nekoliko puta.Doktor sumlja i da nije u redu i nadbubrezna zlezda misli i da ona neradi dobro,o nadbubreznim zlezdama neznam mnogo pa vas pitam koliko su obasne bolesti nadbubrezne zlezde i kakve probleme izazivanju i sta mislite koje su analize te koje pokazuju stanje i funkciju te zlezde.

Postovana, polni hormon estradiol se sintetise u jajniku i u kori nadbubrezne zlezde. Zato je doktor rekao da snizeni polni hormoni mogu da budu posledica slabijeg rada nadbubrezne zlezde, a ne samo jajnika. Kod snizene funkcije kore nadbubrezne zlezde covek je slab, malaksao, zamara se, ima slab apetit, mrsavi, ima tamne mrlje po kozi, nizak krvni pritisak, bolove u stomaku, mucninu i povracanje. Neki bolesnici nemaju tamnu kozu i nizak pritisak. Za procenu funkcije ove zlezde vazan je pregled kortizola u plazmi i mokraci, aldosteron, 17OH steroidi i 17 ketosteroidi, DHEAS i ACTH, zatim nivoi natrijuma i kalijuma. Neke bolesti nadbubrezne zlezde izazivaju visok krvni pritisak ili nagle skokove pritiska. Funkcionisanje ove zlezde je slozeno i zaista ne mozete sami da postavite dijagnozu. Morate da se javite endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

postovani,juce mi se nesto desilo ali ne mogu da zakljucim sta to moze biti.Kad sam otisla do prodavnice,peske,na pola puta mi se desila strasna slabost,velika nemoc i slabost u nogama odnosno u misicima nogu,pojavila se i slabost u misicima ruku a i ovih dana imam neki ruzan osecaj u misicima ruku...pa me mila veoma mucno kao da mi se zeludac podigo i nisam mogla normalno da disem....nekako sam dosla pridrzavaju ci se uz ogradu,kad sam usla u prodavnicu toliko mi bilo slabo da nisam na momenat mogla da otvorim usta i da pricami klecle su mi noge da sam morala da se uhvatim za policu,ne znam kako sam uopste dosla kuci,i ceo dan sam posle prelezala koliko mi nije bilo dobro,drzalo me ceo dan....imam 30 godina i inace mi je cesto slaba i veoma cesto se osecam lose,znam da moze da bude mnogo razloga ali recite mi vase misljenje,i da napomenem da nisam bas savrsenog zdravlja.hvala vam.

Postovana, najpre utvrdite da li je slabost posledica malokrvnosti, naglog pada secera u krvi ili niskog pritiska. Umor moze da bude posledica razlicitih zapaljenjskih bolesti, posebno virusnih infekcija. Povremeni napadi slabosti i nemoci su cesto posledica anksioznosti ili stresa. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani! Da li se moze naslediti rak pluca? Moja baba je umrla od raka pluca jer je imala upalu pluca vise puta na istom mestu. Pozdrav !

Postovani, rak pluca nije nasledna bolest. Zapaljenje pluca ne izaziva rak. Ono redovno prati rak, tako da ponavljane upale koje slabo reaguju na terapiju pobudjuju sumnju na rak i zahtevaju detanjan pregled. Pusenje najvise utice na pojavu raka pluca. Veci je rizik kod osoba koje mnogo puse, dugogodisnji su pusaci i kod onih koji su poceli da puse kao jako mladi. Kod nepusaca utice pasivno pusenje (udisanje dima cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama). Drugi faktori rizika su aerozagadjenje, zracenje (cesca rendgenska snimanja). Materije kao sto su azbest i arsen takodje mogu da uticu na nastanak ovog oboljenja. Vitamini A, C, E, kao i selen, cink, likopen i flavonoidi mogli bi imati ulogu u sprecavanju nastanka raka pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani doktore, molim Vas za odgovor. Imam devojcicu od 10 godina koja ima problem sa stitnom zlezdom. Molim Vas da mi kazete kakvi su rezultati jer smo radili analize gde je FT-4=15,00 TSH=5,6 Kariotip: U svim analiziranim mitozama nadjen normalan zenski kariotip (citiram iz nalaza), EHO pregled stitne ┼żlezde: U celinu uvecana, lobus vrlo dizmorfne eho-prezentacije (mesavina denzitete od hipo do hiper-denziteta) bez uoblicenih fokalnih promena. Inthumus je zbrisan, ne vizualizuje se, a lobusi se u projekciji zlezdanog mosta dodiruju. Uradili smo i ultrazvuk stomaka gde su jetra, z.kesa, pankreas, bubrezi i slezina uredni. Od terapije koristi Euthyrox 25 mikrograma jednom dnevno i selenijum E dva puta dnevno. Stalno joj je vrucina, nervozna je ima pojacan apetit za hranom, nokti su krti i lomljivi. S obzirom da je mala i da nisam do sada cula da tako mala deca imaju ovaj problem molim Vas da mi odgovorite da li je u pitanju pojacani ili smanjeni rad zlezde, kako mozemo dodatno pored lekova poboljsati ishranom rezultate i koje su sve posledice ove bolesti. Unapred Hvala. Zabrinuta majka.

Postovana, kod devojcice postoji smanjen rad stitne zlezde, na sta ukazuje povisen TSH. Zato pije Euthyrox, lek koji nadoknadjuje hormon stitne zlezde. FT4 je normalan ili zbog terapije ili je i pre toga bio normalan. Ako je i ranije bio normalan to je subklinicka hipotireoza, kod koje zlezda uz napor uspeva da obezbedi dovoljno hormona, a Euthyrox se daje da bi se sprecio njen dalji rast. I deca mogu da obole od hipotireoze. Osobe obolele od hipotireoze bi trebale u svojoj ishrani da imaju dosta voca, povrca, integralnih zitarica, mahunarki i zivine. Za normalno funkcionisanje stitne zlezde posebno su korisne sargarepa, spanac, kajsije, avokado, banane, suncokretove semenke, morske riba, riblje ulje i integralne zitarice. Pojedine namirnice otezavaju resorpciju joda i idu u prilog hipotireozi. To su kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja. Ove namirnice ne treba potpuno da izbacite iz ishrane, jer mnoge od njih smanjuju rizik od nastanka pojedinih oblika raka. Treba da se unose dva do tri puta nedeljno, pazeci da se ne konzumiraja istovremeno vise njih. Osim pravilne ishrane za bolji rad zlezde vazna je redovna umerena fizicka aktivnost, izbegavanje stresa, pusenja, kafe, kola napitaka i indijskog caja (zbog sadrzaja psihostimulansa kofeina).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani, pre nekoliko dana sam uradila hormone, na preporuku lekara,ginekologa. Primetila sam medju dobijenim rezultatima, da mi je izuzetno povisen Prolaktin = 2853. nemam izostanak menstruacije, niti bilo kakav iscedak iz dojke....Interesuje me da li povisen prolaktin, moze uticati na gojaznost, tj. da li moze biti u uzrocno posledicnoj vezi sa gojaznoscu i miomima materice ( uterus je promera 160, 80, 105 ) . Hvala unapred.

Postovna, na rast mioma utice visak ili predominacija estrogena. Kod povisenog prolaktina estrogen je snizen. To znaci da povisen prolaktin ne utice na dalji rast mioma. Povisen prolaktin moze da utice na gojaznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2012.

Postovani doktore imam jedan problem,vec par veceri imam problem sa bolom u grudima ne mogu nikako da spavam od bola koji mi se javlja uklavnom kad lezim kad se krecem ne boli me. Bio sam kod kardiologa za srce pocetkom aprila sve je bilo okej,radio sam rengen grudnog kosa tad se na snimku videlo da mi je grudna kost vrlo malo iskrivljena na desno doktori mi nisu dali nikakvu terapiju za to. Dali je to moguci uzrok bola u grudima i sta dalje da radim.Pozdrav

Postovani, ako je bol posledica deformiteta grudne kosti ili neke kostanozglobne promene onda mozete da napipate mesto (tacku) gde vas boli. Takav bol se pojacava pri dubokom udahu, ali ne i pri fizickom naporu. Ako ne mozete da napipate tacku gde posebno boli onda bol potice iz nutra. Moze da bude posledica upale jednjaka nastale zbog vracanja kiseline iz zeluca. Taj bol je izrazeniji u lezecem polozaju, a sa ustajanjem popusta. Posebno je izrazen ako legnete ubrzo nakon jela, ako jedete obilnije i ako lezite na desnom boku. U tom polozaju kiselina najlakse izlazi. Bol u grudima je cesto posledica anksioznosti i stresa. I takav bol je cesci nocu. Tokom dana se covek zauzme nekim poslom i ne oseca bol. Kada legne pocinje da misli i brine sto dovede do bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

postovani,imam 28 godina i imam krivu kicmu,povijena ramena,artrozu kuka i takodje sa kolenima,imam i bolove u svim zglobovima,kao i ponekad isijacne bolove..strasno brinem sta me ocekluje koroz jedno vreme kad se sve ovo pogorsa sa godinama,imali ikakvog 'leka' da nebi ostala nepokretna s obzirom da sam sve to dobila pre 28 g.

Postovana, naravno da ima leka. On se sastoji u fizickoj aktivnosti, vezbama i banjskom lecenju. Vezbama se povecava pokretljivost zglobova i kicme i jacaju se misici. Jaki misici rasterecuju zglobove, tako da umanjuju ili uklanjaju bol, smanjuje se pritisak na zglobne povrsine, a time se sprecava ili usporava ostecenje zglobova. Fizicka aktivnost i vezbe umanjuju tegobe, usporavaju bolest i povecavaju kvalitet zivota. Banjsko lecenje, osim sto pruza fizikalnu terapiju koju mozete da sprovodite i u svom mestu, ima mineralnu vodu, negde i lekovito blato, tako da je lecenje jos efikasnije. Osim fizickog lecenja poboljsavaju i psihicko stanje obolelog, sto nije zanemarljivo jer psiha zna da pogorsa tegobe kod reumatskih i degenerativnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

Postovani, ja sam u devetoj nedelji trudnoce, htjela sam da vas pitam da li moze uticati na plod sperma ako mi je muz koristio amoksibos 500 mg.on nije svrsavao van tako da me brine da nece biti problema sa bebom.moze li to smetati ikako ili je to moj strah koji prati trudnocu

Postovana, lek iz sperme ne moze ni na koji nacin da steti plodu. Koncentracija je zanemarljiva tako da ne moze da dospe u vasu krv i preko nje do ploda. Inace Amoksibos ne bi stetio bebi cak i da ga vi pijete. To nije lek koji ostecuje plod (nema teratogeno dejstvo).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

postovani,mozete li mi reci koji si simptomi i na koje nacine se moze proveriti da li neko ima multiple sklerozu,koliko je to cesta i teska bolest.

Postovana, multipla skleroza moze da izazove veliki broj tegoba (bolest sa hiljadu lica), jer bolest moze da bude posledica ostecenja mijelinskog omotaca mnogih nerava. Najveci broj tih tegoba se javlja i kod drugih bolesti (nije specificno za multiplu sklerozu). Na nju se misli kada se tegobe ponavljaju i slabo reaguju na terapiju. Klinicki znaci i simptomi koji se pojavljuju u multiploj sklerozi mogu uzrokovati poremecaje vida, senzorne (osecajne) poremecaje, poremecaje koordinacije pokreta i ravnoteze, poremecaj mokrenja, defekacije i seksualnih funkcija, intelektualnih funkcija itd. Nikada jedan bolesnik nema sve simptome. Neki simptomi se cesce pojavljuju u ranoj fazi bolesti, dok simptomi otezanog kretanja, povecanog tonusa misica u nogama, smetnje mokrenja i nestabilnost u hodu i stajanju cese nastaju u kasnijoj fazi bolesti. Kada se posumnja na MS radi se magnetna rezonanca glave i vratne kicme. Ako se tom prilikom uoce polja demijelinizacije pregleda se likvor. Na osnovu laboratorijske analize tecnosti dobijene lumbalnom punkcijom kicme postavlja se konacna dijagnoza. Bolest nije mnogo cesta, jer u svetu od nje boluje svega jedan do dva miliona ljudi. Bolest nema kod svih istu tezinu, jer tegobe mogu da se krecu od blage ukocenosti i otezanog hodanja, do potpune oduzetosti ili slepila. Ova bolest ne izaziva strah zato sto je cesta, vec zato sto je posle povreda, najcesci uzrok invalidnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

Postovani, moje dete od nepune 4 god. pravi problem oko uzimanja obroka sa povrcem i sve sto je zdravo on odbija. Ako vidi sargarepu u nekom kuvanom jelu,on se zgrozi. Ne voli pasulj, grasak, kupus, boraniju i dalje da ne nabrajam, jedino krompir moze. Pokusali smo na razne nacine da ga ubedjujemo, al nema sanse. U nasoj se kuci vodi racuna da je uvek neko kuvanje, da se ne jede "suva" hrana. Dali bi vredelo uzeti neki sirup za apetit, imate li Vi neki savet? Pozdrav i hvala!

Postovana, ne bi vredelo da dajete neki vitaminski sirup. Dete ne jede odredjenu hranu zato sto nece da je jede, a ne zato sto nema apetit i sirup ne moze da ga natera da promeni misljenje. Znacaj koriscenja vitaminskog sirupa je u tome sto obezbedjuje vitamine koje dete ne unosi zbog jednolicne ishrane. Medjutim, u sirupu nema antioksidanasa, dijetnih vlakana i drugih vaznih sastojaka pa je bolje da se nauci da jede sve. Malokrvna deca imaju slb apetit i kada jedu bryo se yasite. Yato ne treba da se teraju da jedu vec da se leci malokrvnost. Sa iylecenjem anemije oni pocinju mnogo bolje da jedu. Ako vase dete nije malokrvno nije strasno. Dok molite i prisiljavate dete da jede odredjenu hranu, ono ce da se necka, jer mu odgovara da to cinite. Prestanite da ga molite. Kada ga oslobodite pritiska, a ono vidi da vi tu hranu rado jedete postepeno ce poceti da je jede. Ne treba da cuje vase komentare kao on to ne voli, to ne jede, to ne moze da jede i sl. Ako tako komentarisete ostavljate ga u ubedjenju da je u pravu, da pojedina hrana nije lepa i da ne treba da se jede. Kada spremite pasulj i sl. na stolu treba da bude samo to. Ne spremajte nesto drugo za njega. U pocetku ce da odbije da jede, a kasnije videvsi da nema zamene pocece da jede. Vi ne komentarisite i ne molite, kao da se nista nije desilo. Kada vidi da ne dobija paznju zato sto ne jede pocece bolje da jede. To naravno nije lako da se izdrzi, roditeljsko srce je meko, ali je neophodno da bi dete pocelo da se hrani pravilno. Neka jelo bude uvek lepo servirano, ne pretrpavajte mu tanjir, ali ne sipajte ni samo trunkicu da ga ne bi postideli. Sipajte malo manje nego sto mislite da treba da pojede. Ako pojede ne nudite repete, ako ne pojede ne nudite zamenu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

postovana,imam 31g,pisala sam vam pre neki dan,sada sam u velikoj dilemi,i molim vas da mi kazete sta da radim.Da vas podsetim,pre neki dan sam bila kod hematologa,ukinut mi je farin koji sam pila 6g,medjutim nejasno je dr napisao a usmeno sasvim nesto drugo rekao-Gospodja sa trombozom cerebralnih venskih sinusa koja se javila nakon porodjaja 2006g,redovno uzima farin od tada.Hematoloskim ispitivanjem nije za sada ustanovljeno postojanje trombofilnog stanja.Danasnji inr 2.76.Zakljucak-Gospodja je dobro antikoagulisana.Misljenja sam da se gospodja treba javiti neurologu.U slucaju da nema posebnih neuroloskih indikacija misljenja sam da se antikoagulantna terapija moze ukinuti.Gospodja ne sme da koristi hormonske kontraceptive.U slucaju trudnoce ili operacije obavezno primeniti antitrombotsku profilaksu.Dg-trhrombosis venarum cerebri gravidae.Tako pise,a usmeno mi je sto se njega tice mogu odmah prekinuti farin.Ja sam samo mojoj dr neurologu to pokazala i ona je rekla da ona treba da kaze kada treba da se ukine,tj da prvo uradimo jos jedan snimak MR glave venografiju,da bude sigurna da nema vise tromba.Rekla je takodje da nisam trebala da ukidam,i da pijem barem po pola farina svaki dan,dok ne vidi snimak koji ce da potvrdi da je sve ok.A inace smo radili 2007g ct angiografiju sa kontrastom i tada je pokazalo da tromba nema vise,ali je hematolog trazio da se pije do sada,a sada neurolog pravi pitanje?Ne znam sta da radim,da li da pijem ili ne,a vec 7dana ne pijem od kad mi je hematolog to.Nije problem meni da se meni uradi MR nego kad je hematolog toliko dugo prepisivao lek neurolog se cudila sto tako dugo,a sada kad on ukida ona se buni.Stvarno je nalaz malo cudan-niti pise da treba da pijem niti da ne pijem,i sta sad radim,dok cekam kontrolu i zakazivanje MR?Hvala vam unapred

Postovana, vi niste imali neki jak razlog da dobijete trombozu, ali desilo se. Mutacija koju imate nije veliki rizik, a opet se desilo. Vama je sve jedno sto je rizik bio veoma mali kada je kod vas doslo do tromboye. Svi lekari koji su vas pregledali smatraju da nemate razloga da pijete Farin, ali ne zele da to jasno preporuce ostavljajuci rezervu ako ste baksuz da vam se to ponovo desi. Na kraju cete mozda morati sami da odlucite, sto vam nece biti lako, jer ste po prirodi jako plasljivi i neodlucni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

Postovani, od 2004. godine lecena mi je hipertireoza, sa prekidima od po par meseci. Koristila sam tiastat i propranolol. Lekove nisam uzimala par meseci pre trudnoce kao ni tokom nje (2008) a hormoni su bili u granicama referentnih vrednosti. Tri meseca posle porodjaja hormoni su bili losi, ukljucena mi je terapija, koju sam koristila do januara 2010. Od tada sam bez terapije, sve je bilo u redu, da bi sada kontrolom krvi bilo utvrdjeno da mi je T4 - 105,9 a TSH - 6,39. Sta bi moglo da se desi u ovom slucaju i da li bi to znacilo da polako prelazim u hipotireozu? Hvala unapred!

Postovana, hipotireoza moze da se razvije posle epizoda hipertireoze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2012.

Postovani,imam 37g i miom 30mm-30mm na donjem zidu materice,nemam nikakvih problema ali nezelim da ga imam pa sam htela da probam kapi Femisan A.sta vi kazete na tome.hvala unapred.

Postovana, ako je tacan mehanizm dejstva Femisan A kapi, koji navodi proizvodjac, mogli bi da ocekujete da miom ne raste. Nije realno da ocekujete da nestane, jer jednom nastao miom ne moze da se izgubi, mozete da mu se usporite rast i sprecite pojavu novih odgovarajucom ishranom i fizickom aktivnoscu. Fitoestrogeni hrane sprecavaju rast mioma. Kapi Femisan A ih ne sadrze. Proizvodjac istice da one deluju na drugi nacin. Deluju na hipotalamus i hipofizu i time uklanjaju predominaciju estrogena koja se krivi za nastanak mioma. Ako je to tacno kapi mogu da pomognu. Nije mi poznato da li neko ima dobra iskustva sa kapima. Da bi to bilo sigurno treba da se analiziraju iskustva veceg broja zena u jednoj kontrolisanoj studiji. Napisacu vam i nesto o fitoestrogenima. Najvise ih ima u soji i sojinim proizvodima, kao sto su sojino zrno, sojino mleko, tofu, miso i tempeh. Ima ih takodje u pasulju, grasku i leci. Zato je potrebno da cesto jedete sve vrste mahunarki. Pasulj, leca (socivo), krompir, sargarepa i drugo korenasto povrce stimulise organizam na proizvodnju hormona progesterona. On specava dominaciju estrogena u organizmu, pa se smanjuje njegov uticaj na rast mioma. Ishrana bogata mastima podstice rast mioma. Yato smanjite unos masti, loja, masnoce u mesu, mleku i mlecnim prizvodima. Bolje je da koristite maslinovo ulje i riblje ulje tj. da jedete morske ribe. Ako ste u mogucnosti koristite meso zivotinja koje nisu hranjene hranom koja sadrzi hormone. Mleko i mlecni proizvodi sadrze stetne materije. Dobra zamena za mleko su sojno mleko i sojini proizvodi, sem soja sosa i sojinog ulja koji ne sadrze sojin protein. Zatim unosite hranu koja ima dosta biljnih vlakana, 8 casa vode dnevno, a izbegavajte alkohol, suhomesnate proizvode i namirnice sa vestackim bojama i aromama. Redovna fizicka aktivnost pomaze organizmu da se oslobodi viska estrogena, koji podstice rast mioma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2012.

Postovani doktore, molim Vas za odgovor, Imam dijete od 4,5 godina, djecaka, kod koga se od pocetka godine pojavio problem na polnom organu na glavicu. Naime, kozica na vrhu je veoma uska, takodje na samom vrhu je skupljena u malu kuglicu, kao malu bobicu precnika mozda 2 mm. Juce smo ga ponovo vodili doktoru, urologu, rekao je da se ta kozica moze rasiriti medicinskim instrumentima, ali je veoma bolno ili da se uradi obrezivanje. Postoji li neki drugi metod pomocu masti ili nekih biljnih kupkica da bi se ta kozica rasirila na vrhu, posto je doktor dijagnosticirao da je veoma uska. Unaprijed hvala.

Postovana, kozica i ranije nije mogla da se prevuce preko glavica, samo vi na to niste obracali paznju. Sada vam je upadljivo jer drugacije izgleda na vrhu. Na rodjenju i u prvim godinama zivora postoji fizioloska fimoza tj. normalno je da kozica na penisu ne moze da se prevuce preko glavica. Kozica (prepucijum) i glavic su na rodjenju srasli. Kako dete raste oni se postepeno odvajaju. Da bi se kozica potpuno odlepila i mogla da se prevuce preko glavica potrebno je najmanje tri do cetiri godine, a kod neke dece i duze. Ako je kozica uska tesko moze da se prevuce. Moze da se proba da se olabavi i rasiri. Kod kupanja lagano povlacite kozicu preko glavica, ali ne insistirajte mnogo, jer ima vremena. Mozete da probate sa kupkma. Sipajte u kadu caj od crnog sleza, neka se malo brcka, a zatim probajte da prevucete kozicu. To se radi jednom ili dva puta nedeljno. Ako se za desetak kupanja kozica ne rasiri verovatno ne moze da se resi bez hiruske intervencije. Ona se sastoji u uzduznom rasecanju kozice ili u potpunom isecanju tj. obrezivanju. Fimoza moze da se resi i u pubertetu, ali je za decaka lakse da to bude ranije. Ako fimoza ostane povecava se rizik od infekcija, higijena je otezana, cesto i polni odnos, a ima podataka da te osobe cesce oboljevaju od raka penisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2012.

ako treba da se resava hiruskim gde je preporucljivo otvoriti... sa spoljne ili sa unutrasnje strane kapka. dali preporucujete nesto drugo. zabrinut sam da se hiruskim putem ne osteti neki nerv kapka. saljem vam tri slike iz razlicitih uglova.

Postovani, pitanje nije stiglo celo. Pretpostavljam da imate Halacion ili cmicak (hordeolum). Halacion se uklanja hiruskim putem, tako sto se pod lokalnom anestezijom pravi rez sa unutrasnje strane kapka. Vadi se ceo cvoric sa opnom koja ga okruzuje. Vadjenje halaciona sa opnom (pseudokapsulom) smanjuje mogucnost ponavljanja boleti. Kod spoljasnjeg cmicka bolest moze da se skrati cupanjem trepavice oko cijeg korena se formirao apscec. Cmicak ne treba da se pritiska i cedi. Kod intenzivnije infekcije primenjuju se antibiotske i sulfonamidske masti. Antibiotici se piju i/ili se vrzi incisija veoma retko i to uglavnom kod visestrukih cmicaka. Hiruska incizija tj. otvaranje apscesa i praznjenje gnoja se vrsi sa unutrasnje strane kapka. Primenjuje se kod dugotrajnog cmicka, koji je jako redak. Pri svakoj hiruskoj intervenciji nastoji se da se ne povredi nerv. Pri ovakvim malim intervencijama to se ne desava. Nerv koji ozivcava misice pokretace kapka se ne nalazi na mestu gde ce da se sece zbog uklanjanja halaciona ili cmicka, te ne treba da se plasite da moze da dodje do paralize kapka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2012.

Postovani, imala sam bolove u krstima, i lekar mi je dao uput za urologa, uradjen mi je EHO abdomena i nalaz je bio u redu, ali kad sam izvadila krv, rezultat oba bilirubina su bili poviseni, ne mnogo, ali poviseni, a transaminaze, rezultat je u redu. Na sta moze da ukaze povisen bilirubin, i jedan i drugi? Hvala.

Postovana, malo povisen bilirubin ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. To moze da bude posledica gladovanja (losa dijeta u cilju mrsavljenja), nedovoljnog unosa hranljivih materija, psihickog i fizickog naprezanja, konzumiranja hrane koja steti jetri, a to su gazirana pica, proizvodi sa vestackim bojama i aromama, suhomesnati proizvodi, suvise masna jela (przena, pecena, kozica piletine) i koriscenja pojedinih lekova. Izbegavajte pusenje i boravak u zadimljenim prostorijama, konzumiranje alkohola. Hranite se zdravo (sveze voce i povrce, kuvana hrana, manje masnoca).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2012.

Posttovani, Imam 32 godine, u petoj sam nedelji trudnoce(prva trudnoca). Neposredno pre zaceca sam imala kandidu u crevima.Popila sam dve kutije diflukana(14 dana), stavila lomexin vaginaletu, bila na dijeti(bez secera i kvasca).Kad sam posle 5 dana nakon ispijene terapije ponovila koprokulturu kandide nije bilo. U tom periodu kontrole sam i zacela.(zeljena trudnoca) Sve vreme ginekoloskinja me je uveravala da kandida ne moze ostaviti posledice na plod.Danas kada sam otisla kod lekara opste prakse da uzmem uput da ponovim koprokulturu, on mi je rekao da crevna kandida moze ostaviti posledice na plod u smisli da dete moze biti autisticno.Ja sam zapanjena i ceo dan nemam mira. Pokusavam da se smirim jer sam svesna da ovo psihicko stanje nikako nije dobro za trudncu.Napominjem da sam pre sest meseci imala spntani, tom prilikom nije radjena nikakva intervencija. Molim vas da mi odgovorite da li je to tacno i u kojem procentu se moze desiti autizam? Unapred zahvalna

Postovana, uloga kandide u nastanku autizma je u domenu teorije (nema dokaza da utice na nastanak bolesti). Proizvodjaci razlicitih suplemenata govore o takvim teorijama, ali nisu ih dokazali. Po njima utice koriscenje antibiotika u odojcadi koja imaju naslednu predispoziciju za autizam. Ne misli se da utice kandida majke trudnice, vec kandida odojceta. Svi autori se slazu da treba da deluje vise faktora bi doslo do pojave autizma. Nije poznato zasto ste imali spontani, ali je sigurno da to nije zbog kandide. Dobro je sto ste izlecili kandidu, jer ona slabi imunitet. Treba da znate da se ovagljivica normalno nalazi u crevima. Normalan je nalaz do 20 kolonija u stolici. Nemate razloga za strah.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2012.

Prije 10 dana mi je propisan antidepresiv asentra... Primjetila sam crvenilo na vratu i dva puta tesko gutanje i kasalj... Nalaz stitne zlijezde sam radila prije par mjeseci...Nalaz je u granicama normale...Radiolog mi je napomenuo,da je stitna zlijezda jako prokrvljena...meni za info...jer ako bude ponovni pregled -kontrola...mladi radiolozi bi mogli pogresno dijasgnosticirati... Rodjena sam 1959 - te. U klimaksu sam vec par godina... Pitanje: Dali asentra moze poremetiti normalnu funkciju stitne zlijezde? Hvala veliko...Lijep pozdrav iz Sarajeva

Postovana, nije primeceno da Asentra remeti normalnu funkciju stitne zlezde. U UZ nalazu nije napisano da su krvni sudovi patoloski pa to nece zavarati druge radiologe. Javite se lekaru. Crvenilo, tesko gutanje i kasalj nisu tipicna nezeljena dejstva leka, ali ne treba iskljuciti i tu mogucnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2012.

Postovani,moje dete ( u junu ce 2 god) ima strah od doktora.Do juce je podnosio nekako tj.place cim vidi doktora ali juce je imao napad placa cim smo usli u zgradu( panicno je plakao,drao se, jurio prema vratima ) pregled nismo ni obavili jer je bilo prosto ne izvodljivo.Moje pitanje je , da li je pametno potraziti drugog doktora? Kako se postaviti u takvoj situaciji ?Inace ga ne plasimo doktorom vec suprotno stalno pricamo da je to dobar cika i tako dalje.Ali od kada je primio drugu vakcinu on nikako ne zaboravlja i ako smo posle toga par puta bili samo na pregledu gde mu nista bolno nije radjeno.Taman se dete navikne kad ide sledeca vakcina . Da li je greska sto doktor daje vakcine a ne sestre ?Ne razumem, ali toliki strah kod deteta jos nisam videla ! I jos jedno pitanje , on kada god mu nesto nije po volji udara glavom ( gde stigne ).Probala sam sve ( i da mu ne dozvolim i da ne obracam paznju ) ali nista ne pomaze. Jako se plasim da se ne povredi pa me interesuje da li deca imaju osecaj kojom jacinom to rade tj da li je moguca ozbiljna povreda .I kod decijeg psihologa smo ga vodili ali tehnika koju nam je dala da radimo nista ne pomaze !Da li sam negde pogresila kao majka ? Ne znam sta vise da radim na ivici sam! Veliko Hvala !!!

ostovana, vase dete ima napade besa. Oni se ne javljaju samo kod odlaska lekaru, vec u svim situacijama koje detetu nisu po volji. Zato nema svrhe da menjate lekara. Isto bi bilo i da vakcinu daje sestra. Dete ne zeli da udje u dom zdravlja i da rizikuje nesto bolno. Pogresili ste sto ste odustali od pregleda. cak i neefikasan pregled je bolji od nikakvog. Odlazak iz doma zdravlja bez pregleda znaci detetovu pobedu izvojevanu dranjem. I sledeci put ce isto da uradi, zasto da menja ono sto deluje. Napadi besa su neizbezan deo razvoja. Tu utice temperament, pa neka deca imaju blage i povremene napade besa, dok druga imaju intenzivne i ceste izlive. Deca koja imaju intenzivne emocije imaju i intenzivne napade besa. Dete interesuje sve sto ga okruzuje, ali nije dovoljno veliko da sve shvati i to ga frustrira. Frustracija se nagomilava i treba mu ventil da se isprazni. Zato dobija napade besa. Ako mu ti izlivi donose korist on se nece odreci te privilegije. Svojim popustanjem napravili ste veliku gresku. Ne osudjujem vas, takvi ste popustljivi. Sada morate da stegnete srce i izlecite ga. Nista mu ne popustajte da bi sprecili napad besa ili zato sto ga je upravo imao. Kada vidi da nista time ne dobija, prestace. Ako mu popustate dobicete dete koje vas kontrolise svojim besom. Kad dobije napad besa ignorisite ga, bez obzira da li se to desava u kuci ili napolju. Nastavite sa poslom koji ste obavljali, samo pazite da se ne povredi. Kada vidi da nema koristi od besa dici ce ruke. Ako je uporniji nastavice i to kod neke dece moze da traje jako dugo. Pustite ga neko vreme da besni, a onda ga pozovite da radite nesto zajedno. Dete ce jedva docekati da prekine da besni, a da to ne izgleda kao da je popustilo. Samo ne treba da ga pozovete da radite ono sto sin zeli da iskamci besom, vec nesto drugo. Kod vece dece efikasno je da se izadje iz sobe kada pocne da besni. Malo dete treba da nadgledate da se ne bi povredilo. Roditelji se plase da se ne povredi kada udara glavom o zid, ali to se uglavnom ne desava, mada treba biti oprezan. Nesmete da moljakate da prestane da place. Dete je spokojnije kada mu postavite granice, kada zna sta moze, a sta ne moze. Cak i tako malom detetu ne treba sve dopustati. Vi cete da odredite sta moze, a sta ne moze. Ako ste popustljivi on ce stalno terati svoje, ali mu nece biti lako. Ni detetu nije lepo sto besni, ali vidi da je to korisno, posto popustate. Ako i sami pobesnite kad on to radi saljete mu losu poruku. Zakljucice da je normalno da se tako ponasa. Pogresili ste sto ste dopustili da ima koristi od besa. To moze da se ispravi. Nece vam bilti lako, ali morate zbog deteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2012.

postovani imam problem bol u desnoj nozi ispod kolena koji se pojavio odjednom,nema otoka ni crvenilo i bol se pomera cas povise kolena cas u listu sa zadnje strane pa bih vas zamolila za misljenje sta moze biti uzrok

Postovana, takav bol je obicno posledica prosirenih vena. Javite se lekaru, jer tromboza dubokih vena ne mora da se ispolji znacajnim tegobama, cak ni bol ne mora da bude prisutan. Otok se javlja ako tromb potpuno zapusi krvni sud. Crvenilo prati zapaljenje povrsnih vena. Dijagnoza se najlakse postavlja ultrazvukom (dopler krvnih sudova). Pod najvecim rizikom za razvoj tromboye su gojazne zene, zene u trudnoci, klimaksu, sa hormonskom terapijom, one koje se slabije trecu ili zbog necega dugo leze, zatim osobe sa malignim bolestima, srcanim boletima i povredama krvnih sudova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2012.

imama jedno pitanje,anksiozna sma imam stalno napade panike stalno zivim u strahu,,manta mi se nestabilna sam,u braku sam 5 godina vec dvije godine kako se necuvamo i pokusavam d azatrudnim ali nikako neide ,,nisam odavno bila kod ginekologa strah me ici psihijatru za ovo moje stanje a kamoli ginekologu,,,moze li ova moja pretjerana briga stres i anksioznost biti razlog nemogucnosti da zatrudnim,,menga mi je redovna znam tacno u sat kad ce doci,,.....hvala punoo

Postovana, nije retko da preterana briga, stres i anksioznost budu razlog nemogucnosti zatrudnjianja, bez obzira sto je menstruacija redovna. Takve zene cesto zatrudne kada dignu ruke od trudnoce, pomire se da nece imati dece ili usvoje dete. Nemate razloga da se plasite psihijatra, jer vam on moze pomoci. Bez obzira na trudnocu, treba da se oslobodite napada panike, jer vam oni narusavaju kvalitet zivita. Idite i ginekologu, jer mozda nije samo psihicki problem. Neka se suprug javi urologu, jer 30% brakova nema dece zbog muskarca, a sledecih 30 zbog oba partnera.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2012.

postovani,imam 28 godina i brine me to sto pri nekom stresu,nerviranju pa i najmanjem pojavi mi se bol u sredistu grudi,bojim se da to ne preraste u nesto ozbiljnije kao sto su angina pektoris ili neki drugi kardioloski problem.

Postovana, bol je posledica stresa, anksioznosti ili psihicke napetosti. To je jedan od faktora rizika za nastanak kardiovaskularne bolesti, ali bez ostalih ne moze da dovede do bolesti. Ostali faktori rizika za nastanak koronarne bolesti (infarkt, angina pektoris) su gojaznost u stvari obim struka veci od 80cm, povisen secer u krvi, povisene masnoce, visok krvni pritisak, slaba fizicka aktivnost, postmenopauza i nasledje. Osim na nasledje i godine, koje kod vas nisu kriticne (mladi ste), na ostale faktore mozete da delujete. Znaci nema mesta ocajavanju. Uzmite sudbinu u svoje ruke. Pokusajte da smanjite stres. Ako je potrebno javite se psihijatru. Ako bas ne mozet da ga potpuno uklonite, mozete da se vise krecete, bavite sportom, setate, hranite zdravo, smrsate ako ste gojazni, ako niste da odrzavate kilazu, da lecite hipertenziju ako je budete dobili. Ako tokom zivota eventualno dobijete povisene masnoce i secer u krvi da ih lecite ozbiljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2012.

postovani,hipotireozu (hasimoto) imam skoro dve godine,odmah sam pocela piti eutirox i sve vreme su mi hormoni potpuno uredu,cesto se kontrolisem i nije bilo nikakvih odstupanja,ali problem je sto uz hipoterozu je karakteristicno da se ne podnosi hladnoca ali ja odlicno podnosim hladnocu ali vrucinu nikako,pa cak ni toplinu.Leti mi cim osetim vrucinu odmah bude slabo i cak mi se pojavi i neugodan bol u grudima.Mozete li mi reci zasto ne podnosim vrucinu i toplinu,i sta moze biti uzrok.

Postovana, normalan nivo hormona ne sugerise da je problem vezan za stitnu zlezdu. Medjutim, ako je doza leka koju koristite za hipotireozu veca to moze da bude uzrok nepodnosenja vrucine. Moze da bude posledica smanjenog nivoa polnih hormona zbog bolesti stitne zlezde ili rane insuficijencije jajnika. U tom slucaju bi se ocekivala i neka promena menstrualnog ciklusa (skracen, produzen, neredovan). Takodje, treba da se ima na umu da su na vrucini, kao i tokom infekcije potrebni drugaciji nivoi hormona stitne zlezde. Zatim i neki zdravi ljudi teze podnose vrucinu. Ima osoba koje pri manjem uzbudjenju ili kada se nalaze u nepoznatom drustvu, novoj situaciji ili kada im je neprijatno tesko podnose vrucinu. Vrucinu posebno osecaju u gornjem delu tela: glava, vrat, grudi. Lako se oznoji. Smatra se da je to posledica labilnosti cirkulacije. Ako je endokrinoloski i ginekoloski nalaz uredan, krvni pritisak, kao i opsti pregled krvi nema razloga za zabrinutost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2012.

Pozdrav i srekni praznici.Dali pocetak stomacne kile (hernia) na uzrast od 40 godina (muskarac) moze da se povuce, dali sacekati sa hiruskom intervencijaom ili sta prije to bolje.Naime zbog bola na desnog donjeg dela trbuha ustanivljeno je pocetak hernije.( nema nadvoresnih promena)jedan hirurg kaze odmah to sredite sa ugragivanjem mrezicu, dok drugi kaze sacekati malo, da je to samo tkivo naprslo, da to moze tako ostati godinama sa tupim bolom kod vecek napreganja i da sada nije potrebno operacija.Molim savet?

Postovana, u principu je bolje da se saceka da se vidi da li ce kila uopste da se pojavi. Tako moze da ostane godinama, pa i decenijama. Ako postoji nasledna slabost trbusnog zida kila ce kad tad da se pojavi, mozda cak u starosti prilikom jaceg kijanja ili kasljanja. Vecina hirurga ne operise dok se kila ne pojavi. Medjutim, neki bolesnici i hirurzi vole da to urade sto pre. Mislim da nije neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: