Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 15.11.2012.

Imam 27 godina i lecim se od mezangioproliferativnog GN.Od terapije uzimam pronizon 10 MG,enalapril 10 mg,lasix na treci danProteinurija se krece do 1,5 gr a ostali nalazi su u granicama normale.Zanima me kakva je prognoza za ovo obolenje i da li bi smela da uzimam neka sredstva za jacanje imuniteta?Ovu th pijem vec 4 godine i doze pronizona se menjaju.Unapred hvala

Postovana, od glomerulonefritisa mezangioproliferativni ima najbolju prognozu. Bolest je hronicna, dugo se leci. Ako se ne javljaju nove tegobe, kreatinin i urea su u granicama normale prognoza nije losa. Treba da izbegavate slanu hranu, da ne preterujete sa unosom belancevina. Ne verujem da bi se sredstvima za jacanje imuniteta nesto posebno postiglo, ali koriscenje zdrave hrane je vazno. Treba da se izbegava i leci sve ono sto dodatno moze da osteti bubrege, a to je malokrvnost, povisen krvni pritisak, povisene masnoce i glukoza u krvi (ako su prisutni).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.11.2012.

postovana,pisem vam u vezi sina od 6 i po god,njemu se zabio trn pre skoro mesec dana,pokusavala sam da mu izvadim pincetom,ali nisam uspela.U medjuvremenu mu se nadulo malo na tom mestu,bilo je bolno na dodir,malo ljubicasto i tvrdo.Nije se nesto puno zalio i ja sam mislila da ce to proci.Sinoc sam uzela ponovo pincetu i izvadila mu bas ogroman trn od trske,cedila sam,izlazio je i gnoj i malo krvi.Stavila sam mu alkohola,da li treba da prima tetanus s obzirom da je proslo skoro mesec dana,i da li bi se nesto desilo do sada da je nesto strasno?Hvala unapred

Postovana, covek moze da se razboli tetanusa od 2 do 50 dana nakon povrede. Sto se ranije razboli bolest je teza i obrnuto. Ako je dete redovno vakcinisano, ukljucujuci i dozu koja se daje pre polaska u skolu, onda je otporno na tetanus. Javite se pedijatru da proveri detetov karton vakcinacije i da proceni da li je poztrebna obrada rane i antitetanusna zastita, ako dete nije vakcinisano jesenas pre polaska u skolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.11.2012.

Postovani imam dva pitanja.Pre nepune 4 nedelje utvrdjeno mi je da imam mononukleozu,sada se mnogo bolje osecam vec nedelju dana nemam temperaturu.skoro svi rezultati su u redu,jedino mi je jos slezina malo uvecana.Lekar mi je rekao,da u naredna 2 meseca ne smem biti puno aktivan..Zanima me da li mogu imati seksualne odnose ili se samozadovoljavati u toku ova dva meseca, i koliko dugo mogu biti zarazan? Hvala unapred

Posovani, nezna se tacno kolikodugo je covek zarazan nakon sto preboli infektivnu mononukleozu. Vecina bolesnika nema virus u krvi po prestanku tegoba. Neki bolesnici ga jos dugo imaju u sebi. PCR testovima moze da se dokaze virus u krvi, ali se test ne radi rutinski. Ako se ne osecate iscrpljeno, niste malaksali i nemate druge tegobe mozete da imate seksualne odnose i da se samozadovoljavate. Sportom ne mozete da se bavite niti je dozvoljena veca fizicka aktivnost. Svakodnevno lezite tokom dana i ne umarajte se. Sada ste mozda jos uvek zarazni, jer nije proslo ni mesec dana od kako ste se razboleli, pa sa ljubljenjem sacekajte jos malo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2012.

IMAM DISKU HERNIJA C5C6 I L4L5-RECITE MI DALI TO MOZE UZROKOVATI I BOL U VRATNIM ZILAMA,PROMUKLI GLAS,I DAJEM MNOGO NAPORA PRI GOVOR,A IMAM I NEKI OTOK ISPOD UHA,REDOVNO UZIMAM DORETE MALO UBLAZUJE MOJE BOLOVE .ISTODOBNO IMAM I SKOLIOZU I SPONDILOZU,HVALA VAM

Postovana, kao posledica diskus hernije u vratnom delu kicme (C4C5) javlja se trnjenje ruku, potiljacna glavobolja, slabost u rukama. Moze da izazove bol u vratnim zilama ali ne bi trebalo da utice na promuklost. Javite se specijalisti ORL jer je promuklost najcesce posledica hronicnog zapaljenjag zapaljenja grkljana (laringitisa), polipa glasnih zica, pusenja, udisanja prasine, ali i tumora glasnih zica. Diskus hernija L4L5 dovodi do bola zadnje strane kuka koji moze da se spusta bocnom stranom butine, a mogu i da trnu prsti, pa i da bude onemogucen hod na petama. Otok ispod uha moze da bude posledica uvecanja limfne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2012.

Postovani, Naime, ja imam problem sa rijetkom kosom na gornjem dijelu glave gdje se obicno i prvo pocne celaviti pa sve tamo do vrha potiljka. Opala mi je u 16-17 godini a sada imam 36. Interesuje me da li ja mogu na nekom (i kojom) testu provjetiti zbog cega mi se to desava? Da li bi se to moglo vidjeti na nekom nalazu u krvi, ili je neki nedostatak minerala i vitamina ili hormona ili nesto drugo? Mislim da to dolazi iznutra iz organizma???!!!! Bila bih Vam zahvalna ako biste mi rekli sta da radim? Hvala unaprijed i lijep pozdrav iz Sarajeva!

Postovana, to je hronicno opadanje kose sto znaci da stetni faktor jos uvek deluje. Pojacano opadanje kose moze da izazove hipotireoza, te treba pregledati hormone stitne zlezde. Zatim utice stres koji ne mozete dijagnostikovati pregledom krvi. Ako vam nedostaje vremena za pojedine aktivnosti, dosta ste zabrinuti za svoje zdravlje ili zdravlje porodice ili dosta brinete o materijalnom stanju i buducnosti, dosta se zamarate ili lose spavate sigurno imate stresan zivot sto moze da se odrazi na opadanje kose. Opadanje ne nastaje odmah nakon delovanja stetnog agensa vec nakon 2 do 4 meseca, a nakon toga prodje jos neko vreme da se primeti da pojacano opada. Moze biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belancevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12, B5, C, A, biotina, gvozdja (opadanje kose kod malokrvnih) cinka, bakra. Tu bi pomogao suplement sa vitaminima i olikoelementima i raznovrsnija ishrana. Ako je opadanje posledica lose ishrane prestace, ali je potrebno vreme da se uoci ponovni rast kose. Osim pregleda endokrinologa i koznog lekara potreban je ginekoloski pregled, jer opadanje kose i hormonski poremecaj moze biti posledica policisticnih jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2012.

Imamo cerkicu 3nedelje je napunila danas, ima problema sa nosicem zapusen je bili smo kod lekara dobili smo neki sprej za bebe medjutim nkakvu razliku ne vidimo.. molim za svet

Postovani, najbolje se nosic cisti fizioloskim rastvorom. Uvuce se u spric i bebi koja se polegne na bok ubruzga u nosic tako da izadje na drugu nozdrvu (ako lezi na desnom boku ubruzgava se u desnu nozdrvu i obrnuto). Ima fizioloskog rastvora sa pumpicom za ubacivanje. Ima ga i u vidu plasticnih ampulica. Probajte i sa pumpicom koja se koristi nakon ciscenja fizioloskim rastvorom. Poenta je da se nosic nacini prolaznim da bi beba mogla da sisa i da bi se sprecilo sirenje sekreta i infekcije ka uhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2012.

Postovana, Enzimskim imuno odredjivanjem, ELISA uradila sam prisustvo antitela prema Helicobacter pylori i dobijene su sledece vrednosti: IgA 3 U/ml (opseg ref.vred.<8, granicna vred.8-12) i IgG 7 U/ml (ref.vred.<8, grn.vred.8-12). Da li to znaci da imam Helicobakteriju i da li bi trebala uraditi izdisjni test? Unapred zahvalna

Postovana, to je normalan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.11.2012.

Postovani dr, interesuje me zasto kod oboljenja stitne zlezde, gde su hormoni u granici normale dugo vreme,a samo povisena antitela anti tpo daje se Eutiroks? To pitam jer mi je ukljucena th 25mg Eutiroks, a on mi izaziva i pri najmanjem uzbudjenju lupanje srca, a ranije nije bilo tako prisutno. Zlezda mi nije uvecana, sve mirno, samo cvor imam 13x16.

Postovana, Eutirox je propisan da bi se sprecio rast zlezde na racun cvora. Ne postoji jasno odredjen princip lecenja kada su samo povisena antitela. Postavlja se pitanje da li svi koji imaju povisena antitela teba da se lece kada se zna da nece svi oboleti od hipotireoze, cak nece oboleti ni svi koji imaju povisen TSH, a normalan T3 i T4. Ako su antitela i TSH poviseni povecan je rizik od srcanih bolesti. Terapija tiroksinom (Eutirox ga sadrzi) smanjuje taj rizik. Medjutim, ni svi bolesnici nece da dobiju srcanu bolest posebno ako nemaju jos neki faktor rizika, kao sto su pusenje, slaba fizicka aktivnost, stres, povisen krvni pritisak, povisen secer i masnoce u krvi, gojaznost i naslednu predispoziciju. Ipak ako je TSH iznad 10 i postoje faktori rizika za nastanak srcane bolesti treba da se uzima Eutirox.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

Postovani zadnjih par meseci bilo je stresno za mene mada mislim da sam ih dobro podnela e ,sad mozda ove tegobe koje izvesno vreme osecam imaju veze sa stresom ili su bas fizcke.Tegoba oko srca ,iako imam nizi pritisak osetim nekad usi mi se zacepe,pritisak u glavi ponekad kao da se zadisem nisam gojazna ali imam 8kg. viska ,srce se blago uzlupa pa u grudnoj kosti blag bol bude al opet najvise sve oko leve strane kad se malo saberem i nemislim o tome tegobe polako nestanu ali kad se jave neosecam se prijatno uplasim se pre dve god. sam radila ekg tad je bilo sve ok e sad jel ovo sve stres,umor ili da ponovim pregled kod interniste tad kad sam radila ekg. tekobe su bile stresom izazvane jer mi je tad majka preminula a ovo neznam cemu bi prepisala tempo zivota manje vise kao kod svih imam decu ,porodica nista dramaticno.hvala

Postovana, stres izaziva svaka potreba da nesto menjamo, sve ono sto nije nasa svakidasnja rutina. Znaci za organizam je stres i kada nam se desava nesto lepo na primer dobijemo bolji posao, stupamo u brak, organizujemo neku proslavu... Ljudi misle da je stres samo kad anam se desava nesto jako lose. Tegobe koje navodite se javljaju kao posledica stresa. Za takve tegobe je tipicno da nestaju ili se bar smanjuju kada se usredsredimo na nesto drugo, kada radimo nesto, posebno kada radimo neki fizicki posao.. Obrnuto tegobe kod bolesnog srca se znatno pojacavaju pri fizickoj aktivnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

Postovani imam samo kratko pitanje iz znatizelje nemam nikakvih tegoba samo mi se ponekad desi kad kinem srce odma zaigra zasto to i jel ima neki uzrok ili je bezazleno hvala

Postovana, prilikom kijanja aktivira se celokupna disajna muskulatura (i glavni i pomocni disajni misici) tako da se ceo grudni kos zatrese, poveca se pritisak (vazdusni ne krvni) u grudnoj i trbusnoj duplji, sinusima. To za kratko moze da poremeti rad pojedinih organa, sto nije strasno. Osim toga brzina srcanog rada nije potpuno jednaka pri udahu i izdahu vazduha, ali su to male razlike pa ih ne primecujemo. Kod kijanja udah vazduha je produzen, izdah eksplozivan pa se i frekvenca srcanog rada menja, medjutim kijanje kratko traje i pitanje je koliko to mozemo da osetimo. Medjutim, kod starijih ljudi jako kijanje moze da dovede do pojave kile, uglavnom preponske, sto nije bezazlena stvar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

postovani,evo mene opet,hvala na predhodnom odgovoru sada imam jos jedno pitanje.dobila sam menzis na 19.10 pa 05.11 a obicno dobijam na 23 dana plasim se otici ginekologu da ne bi cula vest da ulazim u klimaks.bila sam na kontroli u junu tada mi je rekao da mi jajnici rade odlicno a sada mi se desava ovo.proslo je 7 dana a ja jos imam malo krvarenje i bolove u desnom jajniku imam osecaj kako da cu opet da dobije menzis.i jos nesto imam utisak kako da imam jos po malo ljustenje materice,ranije se to desavalo prvih 3 dana menzisa i jos 3 sa malo krvarenje i onda prestaje.neznam sta se dogadza samnom.hvala unapred.

Postovana, javite se ginekologu zbog bola u desnom jajniku. Ako postoji zapaljenje jajnika treba da se leci, jer neleceno moze da dovede do steriliteta. Prevremeni klimaks ili insuficijencija janika mogu da se dijagnostikuju merenjem hormona (FSH, LH, AMH). Jedan poremecen menstrualni ciklus ne mora da znaci pocetak klimaksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

pocituvani: veke cel mesec imam promukli glas ,pred nekoj den bev na orl i mi pravea endoskopija na glasni zici(mislam deka taka se vika)i na desnata glasna zica dr. mi kaza deka imam polip.Odma mi napisa uput za orl za vo drzavna bolnica (zatoa sto tuka nema uslovi)i mi kaza deka treba da odam da mi go vadat polipot ,toa bilo mala intervencija koja traela 3 minuti pod celosna anestezija.Prasanjeto mi e kolku e toa opasno za mene i moite glasni zici i dali e pametno da odam da mi go otstranat polipot ili da cekam sam da se povlece (ako ima sansi )moze li da imam posledici od otstranuvanjeto ??? dr.me ubeduvase deka toa ne strasno i deka skoj tret profesor i pejac go ima . Se izvinuvam sto pisuvam na makedonski poinaku ne mozam da se snajdam.odnapred vi BLAGODARAM

Postovana, bolje je da odstranite polip. Polip je bezopasan izrastaj na glasnim zicama. Ako je mali i ne izaziva tegobe ne mora da se leci, ali mora da se uzme isecak da bi se potvrdila dijagnoza i iskljucilo postojanje malignog tumora. A kada se uzima isecak moze i ceo polip da se ukloni. To nije opasna intervencija. ORL specijalista ce vam sugerisati da obavezno uradite biopsiju. To se radi u cilju ranog otkrivanja raka glasnih zica koji je 100% izleciv kada se otkrije u ranom stadijumu. Odstranjivanje polipa se rutinski radi. Polip ne moze da se povuce sam od sebe. Uzrok nastanka nije potpuno jasan, ali je primeceno da se mnogo cesce javljaju kod pusaca, osoba koje imaju gorusicu i GERB (vracanje zeludacne kiseline u jednjak), hipotireozu, udisu jako zagadjen vazduh. Kod osoba koje jako naprezu glas javljaju se slicni izrastaji (noduli kantatoriji).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

Postovani, najpre bih da pomenem neophodne podatke za razumevanje problema koji imam. Imam 24 godine, visoka sam 170 cm i tezine 50-52 kg (oscilira). Apsolvent sam knjizevnosti, stalno izlozena stresu, jurnjavi, radu. Uz to sam sklona da mnogo brinem, lako se nerviram, nisam narocito samouverena i imam tipicno "anoreksicarsko" vidjenje svog tela i linije. Pre dve ipo godine sam potpuno nepotrebno umislila da moram smrsati koji kilogram i drzala dijetu, od koje mi se potpuno poremetilo stanje u organizmu. Izgubila sam 5 kg, ali, na moju visinu je to bilo mnogo i dosla sam do granie neuhranjenosti. Zbog gubljenja menstruacije i pada imuniteta tada sam isla na studentsku polikliniku i lecila se, malo se stabilizovalo, ali, krenuli su novi problemi. Naime, vrativsi se na normalnu ishranu, pocela su nadimanja i problemi sa varenjem. Vec dve godine (od tada nisam isla kod doktora, vecinom jer nisam stizala zbog fakulteta, ali i zbog finansijskih problema i straha od rezultata) cim nesto pojedem ili (cesce) popijem, nadujem se i do kraja dana budem kao "trudna zaba". Ne smem da obucem nista od svog starog odela, nosim siroke stvari da pokrijem stomak, jer mi je jako neprijatno. Menstruaciju sam na kratko vratila posle prve terapije, ali, od marta ove godine je uopste vise nemam. Apetit, kada pocnem da jedem, cesto ne mogu da kontrolisem- ili ceo dan ne osecam glad, a kad uzmem nesto ne mogu da stanem dok mi ne pripadne muka, uglavnom iz dosade ili nervoze. Zeludac me cesto boli, imam neprijatna nadimanja i gasove. Stomak mi ni ujutru vise nije sasvim ravan, obicno je tvrd i kao pun neke vode. Kosa mi mnogo opada, koza se susi, a stolica mi je neredovna (nekad prodje 8 dana da ne idem u WC, a u najboljem slucaju 4 dana). Svesna sam da sam se upropastila gladovanjem, a onda prejedanjem, napravivsi sebi grozan problem. Treba da napomenem da sam ranije bila zadovoljna izgledom, nisam uopste razmisljala o kilazi, a sada ne znam sta da radim, kod kog lekara prvo ici. Molim Vas da mi pomognete.

Postovana, najpre se javite psihijatru. On ce vam pomoci da normalizujete uzimanje hrane, a da se pri tome dobro osecate. Sa normalizacijom ishrane i tegobe sa varenjem mogu da se uklone. Javite se i gastroenterologu, ali on vam ne moze mnogo pomoci ako ne pocnete normalno i redovno da se hranite. Zbog toga je potrebno da se prvo javite psihjatru. Vi ste jako mrsava osoba. To ne znaci da izgledate ruzno, niti izgledate ruzno kada se dosta popravite. Stvar je u tome da iz nekog razloga previse kritikujete svoj izgled, sami sebi (ne drugima) izgledate ruzno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.11.2012.

Postovana, moj otac ima 73 godine i imao je problema sa srcem, aritmiju ali je pusio cigarete puno. Kada je prestao da pusi cigarete srce mu se poboljsalo i voda iz nogu mu se povukla. Bio je na granici da se oprosti sa ovim svetom zbog srca a jos gore mi je bilo da ga vidim kako se odvikava od cigareta, tu mu je jedino bromazepam ponogao. Cak su mu sa kamericom gledali unutrasnjost srca i sve je u redu. Medjutim on se sada oporavio mnogo mu je bolje ali se vratio cigaretama da pusi i ne mozemo da ga ubedimo da prestane da pusi. Kaze bolje mu je i da mu cigarete pomazu da ne bude nervozan? Ali sada kada se povratio na cigarete glas mu se potpuno promenio i prica dosta promuklo kao da ce da mu nestane glas... uopste ne mozemo da ga nateramo i ubedimo da prestane cigarete i da ode kod orl lekara...jos uvek ima srcane aritmije a ne pije lekove - propafen. Plasim se najgoreg a ne znam sta da radim?

Postovani, veoma je vazno da tata prestane da pusi i da se javi specijalisti za ORL. Promuklost moze da bude posledica delovanja duvanskog dima, ali i postojanja polipa na glasnim zicama pa i tumora. Razgovarajte sa njim otvoreno. Kazite mu da se plasite za njegovo zdravlje. Ispricajte mu kako se osecate i od cega strepite zbog njegovog nemara oko zdravlja i zamolite ga da se zbog vaseg mira javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2012.

Postovani, Mojoj mami (55g) su ustanovili na uz postojanje neke heterogene mase u projekciji levog jajnika, te da to ima veze sa debelim crevom. Zakazana je kolonoskopija, trebamo uraditi ct male karlice i abdomena, kr.sliku, pluca i srce. Uradili smo tumor markere, ostali su u redu sem CEA koji je blago povisen pa iznosi 2,9, a ne bi smeo biti preko 2,4. Zanima me da li je sigurno u pitanju rak debelog creva, a ct trebamo raditi da vidimo ima li metastaza ili postoji mogucnost da su polipi u pitanju, ili sta god dr. sto nije maligno. Mama nije uspela da porazgovara sa doktorkom koja je na osnovu eha abdomena i tumor markera zakazala kolonoskopiju, pa je sad pod jakim stresom, jer je sve neizvesno, a ne znamo da li njena dijagnoza moze biti nesto sto nije kancer.. Hvala, puno, Tijana

Postovana Tijana, povisen CEA nije dovoljan za postavljanje dijagnoze tumora. Moze da bude povisen i kod nekih drugih bolesti koje nemaju veze sa tumorima npr. kod bolesti jetre (hepatitis i ciroza) i bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2012.

Moja majci je uspostavljena dijagnoza arrhtymia extrasistolica ventricularis,nalaz ehokardiografa je sledeci AO ROOT 21,ASC.AO 32,LA 35,IVSD 10,ZZD 10,ESDLV DO 40,EF 61%.E talas 76 cm A talas 107 cm.VD 140 ms Paa cc 140 m.Ultrazvuk srca uredan.Dobila je da pije PROPAFEN tab.Ona ima sad usporene otkucaje i do 40 a i ssrcani pritisak joj je nizak.Ona se jako boji inace svega njoj EKG ne mogu da urade jer se jako boji i rade joj ga vise puta.Isla je jos poslije i na slkanje pluca jer se boji da ima rak i isla je na pretrage za stitnu sve je uredno.Inace pusac je preko 40 god ne krece se pod izlikom da je bole noge i gojazna je,ima 63 god.Njoj smeta tako kaze tako nizak srcani rad,a ja ne znam gdje vise da je vodim.Molim vase misljenje.

Postovana, tako usporen srcani rad je opasan tako da je neophodno da se odmah javi lekaru. Propafen i drugi lekovi za lecenje aritmija i sami mogu da izazovu aritmiju i da pogorsaju stanje. U svakom slucaju nesme se dopustiti da se puls spusti ispod 40 u minuti. Ako se mama plasi raka i drigih bolesti onda treba da ukloni faktore rizika koji mogu da dovedu do njih, a to znaci da treba odmah da prestane da pusi, da lagano normalizuje telesnu tezinu i da se vise krece. Svakodnevno da pesaci bar pola sata. Bez obzira sto je bole noge mora da se krece. Lezanje i sedenje pojacavaju bol a kretanje ga smanjuje bez obzira da li je posledica prosirenih vena, artritisa ili bolesti kicme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2012.

VEC ZNATE MOJE PROBLEME kaskadni zeldac iritacija debelog creva itra kolon sad me zanima koji su simptomi candide na polnom oragnu i u ustima sad mi je na polnom organu na glavicu od dna do pola je beo a nstavak je crven ceto mokrim i mokraca mi je zute boje koja se oseti i imam nekad bol u besici i ponovo mi je crna stolica.JA SE PRIVATNO LECIM POSTO NEMOGU DA DOBIJEM NEKE PAPIRE ZA KNJIZICU AL SAD CE TO SREDIT A SVE ME KOSTA STRASNO .sad sam izmerio pritisak i glasi 95 sa 145 a teparatura mi je sad 37,1 mucnina imam 22 godine cudno se osecam ovo mi se i prije desilo dali je moguce bubbrezi ili neka ifekcija.Aproblem je kreno juce kod moje devojke ucestalno mokrenje bol u besici i tamna mokraca mnogo belog pranja dali je moguce neka polna bolest sto e toga bojim strasno stvarno se plasim mnogo i ponovo sam poceo mrsavit a ne mnogo oticu se testirat na hiv i na kandidu i u stolici parazite neznam sta vise da radim sa sebe zasto mi je crna stolice posle tolko pregleda koji su uredni dali je uzrok candida ili vec sta polna bolest bakterija sta mi predlazete da uradim nemogu vise ovako

Postovani, stolica je crna ako postoji krvarenje iz gornjih delova orgna za varenje tj. zeludca i dvanaestopalacnog creva. To se desava kod krvarenja iz cira na zeludcu i dvanaestopalacnom crevu, kao i kod akutnog gastritisa nastalog zbog unosa vece kolicine hrane, alkohola ili pojedinih lekova, pre svega antireumatika (Brufen, Diklofen..) i Aspirina. Stolica moze da bude crna zbog unosa pojedine grane ili pica kao sto su cvekla, sok od borovnice. Stolica nije crna od kandide ili polne bolesti. Cesto mokrenje i bol u besici moze da prati neke polne bolesti kao sto su infekcija hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom. Tamno zuta mokraca je posledica manjeg unosa tecnosti. Nije dobro da je tamna kao pivo jer tada ukazuje na bolesti jetre, pre svega hepatitis. Neprijatan miris mokrace ukazuje na infekciju mokracnih puteva koja moze, ali ne mora da bude u sklopu polne bolesti. Tegobe kod devojke mogu da budu posledica polne bolesti, ali i infekcije uobicajenim crevnim bakterijama koje najcesce izazivaju upalu besike, a mogu i da se jave u vaginalnom sekretu. I kandida moze da izazove zapaljenje besike. To je tipicnije za zene. Neka se devojka javi svom lekaru i ginekologu. Njen pregled vaginalnog sekreta i mokrace moze da sugerise potrebne preglede kod vas. Ako se ne ponasate rizicno (zajednicka upotreba sprica, promiskuitet) ne bi trebalo da se misli na HIV. Sada je najveci problem crna stolica. Treba znati da li je krvarenje, ako jeste odakle potice preduzeti lecenje, znaci treba vam pregled gastroenterologa ili bar da uradite pregled stolice na okultno krvarenje. Drugi problem je infekcija mokracnih puteva, pa je potreban pregled mokrace i urinokultura. Ako se izoluju bakterije sledi lecenje po rezultatu antibiograma, a ako se time ne nadje uzrok infekcije onda su potrebni brisevi uretre na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Kod glivicnog zapaljenja glavica izazvanog kandidom (kandida balanitis) na glavicu penisa i sa unutrasnje strane prepucijuma (kozice) vide se plihcici koji pucaju i slivaju se stvarajuci jarko crvene povrsine koje se ljuste po ivici. Obicno se javlja kod dijabeticara, kod osoba oslabljenog imuniteta ili nakon koriscenja antibiotika. Moze da vam ih prenese i devojka, ali su muskarci u principu otporniji na kandidu od zena, sem ako im imunitet nije oslabljen. Moze da se radi bris glavica na kandidu. Vi ste mazali kremu Kansen i bilo vam je bolje. Verovatno ste sada ponovo dobili kandidu od devojke. Infekcija kandidom se ne ubraja u polnoprenosive bolesti, jer se i normalno nalazi u manjem broju u stolici (do 20 kolonija), u vagini, na kozi i sluzokozama. Kod uporne infekcije koja se vraca lece se oba partnera i tokom terapije se ne upraznjava sex ili se koristi prezervativ. Ponovite lecenje, koristite prezervativ, a devojka neka se obavezno javi ginekologu. Kandida moze previse da se namnozi u ustima. tada se na sluzokozi usta, jeziku, desnima, mekom i tvrdom nepcu vide se belicaste naslage koje lice na krpice mleka (imaju sirast ili membranozni izgled). Mehanicki se tesko skidaju, a ispod njih ostaje crvena, oguljena sluzokoza. Ako duze traje sluzokoza postaje istanjena i sjajna. Kandidijaza moze da se prosiri iz usta u jednjak. Belicaste naslage mogu da se skidaju gazom natopljenom u rastvor sode bikarbone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2012.

postovani dr javljam se opet za otok kapakai bol u ocima imam ja stitnu povecan anti tpo i dijabetes na amarylu sam godinu dana imam i to povremeno zuljanje u ocima bila sam ja kod neurologa i oftamologa oftamolog kaze nije do ociju,neurolog kaze vazno je da nema gubljenja ravnoteze i dvoslika,ocni pritisak je 19 sirila mi je dr zjenice i nij ponovno mjerila ocni pritisak medjutim spavam ja na lijevoj strani i lijevi kapak je malo vise otecen koji padne prema trepavicama ako moze savjet kad popijem brufen malo mi bude bolje nije mi stalno bol u ocima povremeno onda ide u sljepocnicu i glava me zaboli poz od diplomirane med sestre dajte mi neki savjet

Postovana, kao medicinska sestra znate da ne moze uvek da se nadje uzrok bolesti (idiopatska oftalmopatija). Vazno je da su iskljucene teze bolesti kod kojih je moralo da se deluje. Za neurologa je vazno da nemate dvoslike, gubitak ravnoteze i dr. simptome koji bi sugerisali tumor. Ocni je iskljucio zapaljenjske bolesti i ocni pritisak koji bi morali da se lece. Znate da kod povisenih antitela postoji autoimuna bolest. Ponekad je i dijabetes posledica autoimune bolesti. U tom slucaju i problemi sa ocima mogu da imaju autoimunu osnovu. Ako to ne mozemo da dokazemo mozemo da pretpostavimo da je tako. Za sada autoimune bolesti ne mogu da se izlece. Tegobe se ublazavaju, hormoni nadoknadjuju ali definitivnog izlecenja nema. Bez obzira da li ce se naci uzrok vasih tegoba sa ocima izbegavajte ono sto im moze skoditi kao boravak u zadimljenim prostorijama, neispavanost, spavanje uvek na istoj strani, popravite zube, povremeno silom trepcite kada gledate TV ili radite za kompjuterom. Mozda ce vam prijati povremeno vestacke suze. U ishrani izbegavajte ono sto ne prija atoimunim bolestima kao sto je jako masna hrana, a koristite ono sto je pozeljno kao morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), maslinovo ulje i orasasti plodovi i vise voca i povrca. Jedite mlecne proizvode sa manje masnoce i manje crvenog mesa, izbegavajte kozicu pileta. Povremeno kontrolisite krv, ako se jave neke promene ili preventivno ponovite neuroloski, oftalmoloski, stomatoloski i ORL pregled. Ako se bol u oku i slepoocnicama pogorsava ne cekajte vec se opet javite neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.11.2012.

Postovani, imam 25 godina, i poslednjih 2 i po mjeseca osjecam razne tegobe. Pocelo je iznenada krajem avgusta, kada nisam mogla da udahnem vazduh do kraja (punim plucima). Taj osjecaj me drzi do danas, sa manjim ili vecim intenzitetom. Nakon toga je krenulo povremeno lupanje srca, vtoglavice, blagi umor, stegnutost u vratu, ramenima i prsima, povremeno mucnina. Po noci nemam problema, normalno spavam. Radila sam razne pretrage: RTG pluca i spirometrija - u redu, UZ abdomena - u redu, krvan slika (2 puta) - u redu (smanjen broj leukocita, navodno zbog nekog "protrcalog" virusa), holter 24h EKG - u redu, UZ srca - u redu, ginekoloski pregled - u redu, hormoni stitne zlijezde - u redu, neuroloski pregled - u redu. U petak sam se testirala na koksaki virus u privatnoj laboratoriji i dobila ove nalaze coxackie IgM 0.98 (negativno < 10.0 U/ml) i coxackie IgG 14.51 (granicno pozitivno 11.0 - 15.00 U/ml). Radjeno po nekoj metodi ELISA. Molim tumacenje ovih nalaza. Mene interesuje i to da li je moguce da su svi ovi simptomi na nervnoj bazi, tj. kako mi je dosta doktora reklo da je to neka vrsta anksioznosti? (mada ja sada nisam pod nekim stresom, izuzev sto sam zabrinuta zbog svih ovih svakodnevnih simptoma) Da li su potrebne jos neke pretrage ili je ipak rijec o psihi? Unaprijed zahvalna!!! Pozdrav!!!

Postovana, tegobe koje imate su posledica anksioznosti. Simptomi koje opisujete se javljaju na nervnoj bazi, ukazuju na somatizaciju anksioznosti. Pojednostavljeno receno somatizacija anksioznosti znaci da je psihicki konflikt koji postoji u podsvesti i izaziva veliku psihicku energiju i napetost nasao nacin da se isprazni kroz razlicite fizicke tegobe. Vi ne verujete da je uzrok tegoba psihicke prirode zato sto zaista osecate fizicke tegobe. Niko ne kaze da izmisljate tegobe. Naprotiv, one su stvarne, ali nisu posledica fizicke bolesti. Patite zbog njih, patite i zbog straha od moguceg uzroka tih tegoba (neretko ljudi misle da je to posledica teskih, kobnih bolesti), neizvesne buducnosti, koju anksiozne osobe vide u crnim bojama. Tipicno je za anksiozne osobe da obilaze vise lekara, stalno tragajuci za fizickim uzrokom, a ne veruju kada im se kaze da su tegobe na nervnoj bazi. Kad tad cete morati da se javite psihijatru. Anksioznost se ne javlja iz cistog mira, ima svoj uzrok duboko sakriven u podsvesti, pa ga covek nije svestan. Javite se psihijatru da bi vam pomogao da poboljsate kvalitet zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2012.

Postovani, imam dva pitanja. Imam 34 god, pre dva meseca kao posledica stresa lekar mi je dijagnostifikovao Opsesivno kompulzivni poremecaj delom pomesan sa anksioynoscu i blagom depresijom. Prepisao mi je terapiju posle mesec dana anksioynost je nestala ostala je blaga depresija i OKP i lekar se nada da ce to nestati posle terapije, naglasicu da to nije genetski uslovljeno. Elem, problem je u erekciji. Naime, ne mogu da postignem erekciju, a kada je postignem ne mogu da dozivim orgazam sto me dodatno frustrira jer je moja devojka vec pocela da me sumnjici. Da li je moguce da je to posledica antidepresiva? I ako jeste, da li ce se otkloniti nakon prestanka terapije? Nikada pre nisam imao slicnih problema, naprotiv. A pijem sledece lekove: Anafranil (ujuturu i uvece), ukljucen je i lek Zoloft (ujutru), a uvece pijem Rispolept 1mg (pred spavanje). Molim Vas da mi odgovorite!!!! Zahvalan do neba!

Postovani, antidepresivi mogu da izazovu probleme sa erekcijom i potencijom. Za Zoloft se sigurno zna da smanjuje libido. Vazno je da nakon prestanka terapije problemi iscezavaju. Za vas je bolje da se lecite, a sa devojkom otvoreno razgovarajte. Kazite da je to posledica terapije. Ne prekidajte lecenje na svoju ruku. Razgovarajte i sa svojom psihijatrom i zatrazite promenu terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2012.

Postovani,da li se kod iritabilnog kolona grcevi i bolovi jsvljsju smo dsnju ili mogu i nocu_Hvala

Postovana, kod iritabilnog kolina tegobe se javljaju danju. Kada spavate nocu grcevi vas ne bude. Ako vam je noc psihicki napeta, aktivni ste i razlikuje se od drugih kada spavate, mozda ste na nekoj proslavi i sl. grcevi mogu da se jave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2012.

Postovani sa deckom sam 5.dan menstruacije 2 puta imala nezasticen odnos(inace mi traje 7 dana a ciklus oko 27 i redovno dobijam). Odmah nakon toga sam popila pilulu dan posle. Prestala mi je momentalno menstruacija mada ni i pre toga je bilo u kapima. Kolike su sanse da ostanem u drugom stanju tj koliko je pilula efikasna. To je bilo u neplodim danim. Da li treba ipak da uradim test za trudnocu i koji savetujete? Do naredne menstruacije ima 15 dana pa se bojim toliko da cekam u neizvesnosti. Unapred hvala. Srdacan pozdrav.

Postovana, nemate rizik za trudnocu. Nezasticeni odnosi su bili u neplodnim danima, a pilulu ste popili u optimalnom vremenu. Nemate potrebe da radite test na trudnocu, jer vam je ciklus redovan, normalne duzine, nije kratak tako da niste ni morali da pijete tabletu dan posle.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2012.

postovani dr.zanima me od cega moze biti otok ispod oka,otok na ocnim kapcima,bol u oku koji ide prema sljepocnici puno hvala

Postovana, uzok otoka ocnih kapaka su bolesti bubrega, alergija, ocne bolesti (blefaritis, konjunktivitisi, zapaljenje lojnih zlezda u kapcima, zapaljenje suznih kanalica, suzne kesice ili suzne zlezde, upala tkiva oko ocne jabucice i povrede oka), hipotireoza, tireoidna oftalmopatija (bolest ociju kod osoba sa bolesnom stitnom zlezdom), lekovi, pre svega ACE inhibitori (benazepril, kaptopril, nalapril, fozinopril, lizinopril, meksipril, perindopril, kvinapril, ramipril i trandolapril... ), zapaljenje sinusa. Uzrok moze da bude i boravak u zadimljenim prostorijama, neispavanost, spavanje uvek na istoj strani). Bol u oku koji ide ka slepoocnici moze da se javi kod zapaljenja ocnog zivca (opticki neurizis), zapaljenja grane trigeminusa (neuralgija trigeminusa), naglog povecanja ocnog pritiska kod glaukoma, migrene, hortonove glavobolje kod koje istovremeno postoji otok kapka i suzenje oka, zapaljenja sinusa, bolesti zuba gornje vilice, posebno gnojni proces na korenu zuba, poremecaja cirkulacije, tumora...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.11.2012.

Postovani pre godinu dana sam radila rtg kicme a ovih dana treba da snimim grudni kos i grudnu kost pa bih vas zamolila da mi kazete koliko jr to stetno jer sam za svojih 34 godina snimala se vec 5 puta pluca,sinuse i kicmu a jos nisam radjala.Hvala unapred

Postovana, snimci koje ste radili ne umanjuju vasu plodnost niti uticu stetno na buducu trudnocu. Sva zracenja tokom zivota se sabiraju i ako ih ima mnogo mogu da uticu na pojavu malignih bolesti. Zato se nastoji da izmedju snimanja, ako je moguce postoji pauza od nekoliko meseci i da se ne snima ako nije potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

postovana,devojcica stara 9 meseci radila je EEG u spavanju,pa bi vas zamolila da mi istumacite ovaj nalaz.EEG u spavanju nakon delimicne deprivacije spavanja,belezi fazne fenomene spavanja nesto losije formirabni i organizovani,bez signifikantne asimetrije strana.Tokom snimanja se beleze srednje izrazeni,srednje do vise naponski zaostreni i zasiljeni talasi iznad FRONTNO-CENTRO-TEMPORALNIH- regiona sinhrono i asinhrono,s neizmenicnom akcentuacijom strana.Na danasnjem snimku jasno specificni grafoelmntni nisu registrovani. EEG u spavanju nakon delimicne deprivacije spavnja belezi iritativne promene FCT naizmenicnom akcnetuacijom strana. molim vas sta ovo znacii do kojih problema moze ova dijagnoza u buducnosti da dovede.Napominjem da je ovo radjeno posto se beba jednom i spovracala i bila malo vise malaksala,ona se sad ponasa uredu i sve jeok,ali me uvek brine ovaj nalaz kojineznam sta ustvari znaci ili sta je proble,hvala.

Postovana, postoji izvesna nepravilnost u mozdanim talasima. Da li je to bitno ili nije zavisi od tegoba koje dete ima. U tom slucaju bi trebali da se rade i drugi neuroloski pregledi. Postupite po savetu detetovog pedijatra i ponovite pregled ako je potrebno. EEG opisuje mozdane talase tokom spavanja, nema dijagnoze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

Imam 18 god i pre otprilike 6 meseci imao sam zauske i bili su mi natekli testisi jedan se vratio na normalnu prethodnu velicinu a drugi se smanjio gotovo duplo pa sam hteo da pitam je li to normalno posle zauski ? Hvala unapred.

Postovani, to nije normalan nalaz posle zauski, vec komplikacija bolesti. Smanjenje testisa (atrofija) je cesta komplikacija zausaka. Kod atrofije jednog testisa drugi proizvodi testosteron i spermatozoide. Zdravi testis ubrzo nadoknadjuje gotovo u potpunosti (oko 90%) funkciju drugog tako da ne bi trebalo da ima simptoma atrofije. Da bi sacuvali plodnost potrebno je da zivite zdravo: unosite vise vitamina i antioksidanasa putem voca i povrca, izbegavajte nosenje tesnih pantalona i gaca, neka vam noge budu tople i suve tj. da ne zebete. Ako se i drugi testis smanji smanjuje se nivo testosterona sto izaziva probleme sa potencijom, smanjuje seksualnu zelju (libido), smanjenje misicne snage, gojaznost zenskog tipa, promenu raspolozenja. Javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

postovani,imam hronicni gstritis vec bar deset godina i nikad ga s nijednim lekom nisam lecila,ustanovljen mi je preko rengena.Par puta sam vadila heliobakteriju ali nikad je nisam imala.Od simptoma najgora je mi je mucnina,bolove imam mozda jednom u godine a te mucnine jako cesto.Kolikoje opasan hronicni gastritis i sta raditi sa tim da ne predje u nesto gore.Otoj bolesti veoma malo znam posto ni jedan lekar se nije bas trudio da mi objasni ili da neku terapiju.imam 32 godine.

Postovana, najveci broj gastritisa nije opasan i ne prelazi u nesto gore. Izuzetak je ne tako cest hronicni atroficni gastritis koji je autoimuna bolest, za razliku od ostalih hronicnih gastritisa koji su izazvani bakterijom helicobacter pylory, losom ishranom ili stresnim zivotom. Dijagnoza vrste gastritisa se postavlja gastroskopijom, te je potrebno da se javite gastroenterologu. Vrsta gastritisa ne moze da se odredi rendgenom. Njime moze da se vidi da nema cira (ulkusa) i tumora.Hronicni atroficni gastritis obicno zahvata srednji i donji deo zeluca (korpus i fundus). U krvi tj. serumu postoje serumska antitela protiv antigena parijetalnih celija zeluca i unutrasnjeg faktora. U odmakloj fazi ovog gastritisa javlja se perniciozna anemija. Za postavljanje dijagnoze radi se gastroskopija kojom se uzima isecak i utvrdjuje da li su celije sluzokoze zeluca izmenjene (da li postoji intestinalna metaplazija), da li ima bakterije Helicobacter pylori (obicno nema, a ako je prisutna ima je samo u gornjem delu zeluca), pregled krvi pokazuje da li postoji perniciozna anemija i da li ima antitela protiv parijetalnih celija i unutrasnjeg faktora. Autoimuni gastritis je znatno redji od gastritisa koji se javlja kod infekcije H.pylori ili je izazvan nepravilnom ihranom. Ishrana je bitna u lecenju svih oblika gastritisa. Kod gastritisa se izbegava hrana koja smeta, najcesce je to jako zacinjena i masna hrana. Posto kod vas dominira mucnina treba da izbegavate sve ono sto povecava kiselinu u zelucu, a to je dosta kafe, alkohol, pusenje, stres, jako masna i dosta zacinjena hrana i sve ono sto primetite da vam izaziva mucninu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

postovana doktorko, u zadnjim nalayima krvi moj suprug ima 5.7 mil. eritrocita a Hgb je 171, da li je to previse. Inace on nema nikakvih tegoba,. U maju je drzao 21 dan Brojsa toralno gladovanje samo cajeve cisto preventivno je to odradio. Visok je 180, a tezak 75kg. Veliko hvala!

Postovana, to je normalan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

Pozdrav i postovanje., Moja majka ima 78 godina i vesegodisnji je hipertronicar a i prezivela je mozdani udar pre 20 godina.Za tu njenu dijagnozu redovno pije lekove,medjutim moje pitanje je vezano za sledeci novonastali proble.Ona je jos davne 1965 god.operisana od karcinoma jajnika i to oba.S obzirom da je proslo toliko godina da li je moguce da su kod nje ucestala mokrenja,na svakih 30-45 minuta. To je u zadnjih mesec dva dana ali je pocelo ranije jos ali ne tako cesto.Da li je to zato sto su kod nje posle toliko godina od operacije unutrasnji organi,da tako kazem pali malo nize i vrse pritisak na besiku.Ispitali smo pre par dana i urin kod nje i rezultati su dobri....Molim vas da mi odgovorite sta dalje preduzimati u smislu poboljsanja njenog zdravstvenog stanja. hvala vam iskreno.

Postovani, bez obzira na operaciju u maminim godinama, kao i kod mladjih od nje, mogu da se jave takve tegobe. Ako su se unutrasnji organi, zbog operacije, godina, starosti, porodjaja, spustili onda mama ne moze da zadrzi mokracu kada se nasmeje, zakaslje, podigne nesto tesko. To je stres inkontinencija. Mogu da pomognu vezbe za jacanje misica karlicnog dna ili operacija. Ako nije to u pitanju vec mama mora dosta puta tokom dana da ide u WC (normalno je do 7 puta) pri cemo odjednom dobije potrebu da se pomokri onda je to preaktivna besika (hiperaktivna besika) ili urgentna inkontinecija. Uglavnom se javlja kod starijih osoba. Ima brojne uzrtoke: ostecenje misica ili nerava koji ozivcavaju besiku sto je posebno cesto kod dijabeticara, kamen i pesak u mokracnim putevima, tumor besike, mogu i neke neuroloske bolesti da uticu: Parkinsonova bolest, Alchajmerova, bolesti kicme (diskopatija) multipla sklerza. Utice i veci unos kafe, kola napitaka, pusenje i gojaznost, kao i nedostatak zenskih polnih hormona. Kod zena njenih godina najcesce nije neka teza bolest u pitanju. Postoji vise oblika inkontinencije, kao i kombinacija inkontinencija. Mama treba da se javi urologu. Na osnovu pregleda kao i maminog opisa mokrenja (kad se javlja, da li moze ili ne moze da zadrzi mokracu...) urolog ce da odredi vrstu i nacin lecenja inkontinencije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.11.2012.

Moja cerka koja ima 19 godina imala je nekih problema po kozi. Vodila sam je kod koznog lekara i konstatovano je da ima dermografizam ,receno nam je da se to leci 5-6 meseci i dali su joj da pije aerius tablete, vitamin C i Ca. To sve koristi od marta ove godine, rezultata nema pa Vas molim da mi pojasnite koliko se dugo vremenski moze koristiti aerius, i da mi kazete nesto vise o toj bolesti i toku izlecenja. Unapred hvala

Postovana, dermografizam je vrsta koprivnjace (urtikarije). To je zapaljenjska reakcija koze (u sustini alergijska reakcija, alergija je vrsta zapaljenja). Nastaje zbog degradacije mastocita pri cemu najvazniju ulogu igra histamin pa se u lecenju dosta koriaste antihistaminici. Dermografizam nastaje nakon iritacije koze trljanjem, uskom odecom, ali moze da utice i stres, toplota, infekcija... Ako se kozna promena javlja ubrzo nakon iritacije koze to je rani dermografizam koji moze da bude pracen svrabom. Kod kasnog dermografizma papule se javljaju posle 1 do 8 sati od nadrazaja koze. Promene vise bole nego sto svrbe. Dermografizam se leci kada je pracen vecim tegobama. Za urtikarije se unapred nezna koliko dugo ce da traju. Kod polovine bolesnika tegobe se gube u toku godinu dana. U hronicnim slucajevima povlaci se i ponovo javlja u toku 10 do 20 godina. Kad bolest traje dugo posledica je delovanja vise faktora. Aerius moze duze da se primenjuje. Moze da se proba i sa drugim lekovima. Na primer Ketotifen se dobro pokazao kod dermografizma (stabilizuje membranu mastocita i deuje kao anti-H1 antihistaminik). Neka se cerka ponovo javi koznom lekaru. Kao kod svih oblika alergija tako je i kod dermografizma potrebno da se izbegava ono sto provocira alergiju. Sve sto se radi sa kozom treba da bude nezno. Treba da se kupa ujutru kada je koza odmornija i manje osetljiva, da izbegava grubo brisanje, da ne nosi tesnu odecu, tesku torbu preko ramena i druge situacije koje joj izazivaju dermografizam.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: