Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 21.7.2012.

Postovani pre par dana sam vam pisao o problemu sa potencijom ,ocigledno psihicke prirode,zelim da vam se zahvalim na odgovoru,odgovoreno je 15.7.2012.,puno mi znaci,i da vam postavim jos jedno pitanje,tada sam vas pitao o koriscenju l-arginin-akao dotatku ishrani i poboljsanju sexualne funkcije,rekli smo da ne moze doci do nikakvog hormonsko poremacaja,i to je ok zanima jos ovo,posto on utice na stvaranje azot monoksida,koji siri krvne sudove opusta ih postaju elasticniji bolja prokrvljenost,saznao sam da su vece kolicine azot monoksida stetne,ili duzi vremenski rok koriscenja l arginin-a,da li posle prestanka koriscenja l arginin,azot monoksid se vraca u normalu u organizmu kao i krvni sudovi,da li uopste moze da osteti srce(oslabi)u mom slucaju koriscenje bih se zasnivalo na nekih dva meseca dnevnom dozom ne vecom od 1500mg(dotatak ishrani)VELIKO HVALA

Postovani, lek koji siri krvne sudove ne moze da osteti srce. Naprotiv. Nijedan lek ne moze da siri krvne sudove samo u jednom delu tela, a da to nema efekta na krvne sudove srca. Tako i L-arginin sirenjem (uzgred) i krvnih sudova srca poboljsava priliv kiseonika u ovaj vazan organ i poboljsava mu rad. Nakon prestanka koriscenja suplementa nivo azot monoksida se vaca na predjasni nivo. Ovaj gas je potreban oranizmu u malim kolicinama, a toksican je ako se u duzem periodu udise u vecim kolicinama (izduvni gasovi automobila, fabricki dim).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.7.2012.

Postovana dr, moja majka stara 67 god. kaze da oseca umor i slabost u rukama i da se ne oseca dobro. Inace cuva mi decu dok mi radimo i kad dojem s posla ona se zali kako je nisu slusali i kako su je iznervirali, a opet joj ih zao. Ona pije Letrox za stitnu (TSH joj je 13) i pije lekove za pritisak i srce. Mogu li te tegobe da joj budu od stitnjace ili od depresije, jednostavno "nema zivaca"? Ja mislim da joj se stitna u zadnje vreme poremetila i da su te tegobe od toga. Nekad se osecam lose sto ona pod stare dane cuva meni decu, umesto da odmara i bude opustena.

Postovana, osobe sa hipotireozom cesto imaju takve tegobe. Sklone su anksioznosti i depresiji, osecaju umor, nervozne su, zabrinute. Mami bi fizicki bilo lakse da ne cuva decu, ali ne bi bila opustena. Osobama sa hipotireozom nije lako da budu opusteni i bezbrizni. Ne treba da osecate krivicu sto ona cuva decu. To je tesko, ali i lepo. Medjutim, ako je mami to veliki napor nadjite drugo resenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.7.2012.

Postovana dr, imam pitanje u vezi problema sa zelucem. To odavno vec imam: ujutru na poslu svi pijemo jutarnju kafu ,i meni bas prija da se rasanim. Al obicno mi onda zeludac "proradi", pocne mali tup bol i onda je to tako dok ne doruckujem. Ne trpim glad. Neke osobe mogu da i ne doruckuju, nemaju nikakve tegobe, a mene zeludac opominje da ubacim nesto u njega, al problem je sto ne mogu bas rano da jedem, nemam apetit, nego samo potrebu da jedem zbog tog neugodnog osjecaja. Nekad se desi kad se prejedem, zeludac mi tako oteza, kao da sam vrecu ubacila u stomak. Ne znam da to nije pocetak ulkusa. Nemam pojacanu kiselinu. Imam 32 god. sta mi Vi predlazete? Imaju li neke tablete za to povremeno da uzmem? Unaprijed zahvalna.

Postovana, pitanje je neobicno. Pitate da li postoje neke tablete koje cete povremeno da pijete kao zamenu za pravilnu ishranu. Pametno je da primenjujete sve ono sto je zdavo za organe za varenje. Ne pijte kafu na prazan zeludac. Mozete pre jutarnje kafe pa poslu ili jos kuci pre polaska da pojedete nesto. Ubrzo nakon ustajanja niste gladni, ali 45 minuta do sat vremena kasnije mozete da pojedete nesto, pri cemu to u pocetku ne mora da bude jako obilan obrok. Ne jedite kasno uvece. Nakon vecere treba da prodje 3 sata do spavanja. Vecera treba da bude laganija. Nakon takve vecere ujutru cete biti vise gladni. Cak iako niste gladni uzmite malo hrane i apetit za dorucak ce se vremenom javiti. Jedite cesce po malo, prejedanje otezava varenje. Najzdravije je da imate 3 glavna obroka i dve uzine. Osobe koje imaju cir na dvanaestopalacnom crevu nemaju pojacanu zeludacnu kiselinu. Imaju muku i bol kada su gladni. Tegobe kao vase mogu da budu posledica dispepsije nastale zbog nepravilne ishrane i/ili stresa, zatim gastropatije ili ulkusa. Najpre ispravite greske u ishrani, a ako i dalje imate muku javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.7.2012.

Postovani, Na odmoru u inostrantvu se obicno javlja kod deteta 11 g. bol u usima, koji moze verovatno biti od prljave vode ili pritiska usled ronjenja. Da li mu mozemo davati kapi za usi koje se uobicajeno prepisuju deci ili to ne smemo jer ne znamo pravi uzrok bolova? Hvala

Postovani, ne smete bez pregleda i dijagnoze detetu da stavljate kapi, vec ga vodite usnom lekaru (spec. ORL) pre odmora. Moguce je da dete ima pojacano stvaranje usne masti (cerumen) i da na letovanju zbog ronjenja dodje do njenog bubrenja. To detetu smeta pa verovatno pritiska uvo i jos vise je nagura prema bubnoj opni. Ako pokusate da je izvadite stapicima za usi naguracete je jos dalje sto ce zajedno sa prljavom vodom da stvori povoljne uslove za zapaljenje. Kod bola u uhu ne smete da stavljate nikakve kapi, jer nakon toga ORL ne moze da vidi stanje bubne opne i srednjeg uha. Ako postoji zapaljenje lekar ce proceniti sta je potrebno za lecenje. U slucaju postojanja vece kolicine cerumena strucno ce da mu isperu usi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.7.2012.

Molim za misljenje, moja majka ima 50 godina i nedavno je imala upalu pluca,odlezala je u Kamenici i hvala bogu sada je dobro, ono sto me brine je to sto se zali na hronicni bol u predelu plecki na ledjima, taj bol bio je prisutan i pre upale i sad je, tako da me zabrinjava, da li je mozda u pitanju pluca i neki drugi razlog? Unapred hvala

Postovana, takav bol nije posledica zapaljenja pluca. Neka se javi fizijatru, jer je bol posledica okostavanja ili drugih (degenerativnih) promena na kicmenom stubu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2012.

Postovani, imam 23 godine i povremeno imam problema sa nesanicom .Nime ne mogu da zaspim do 4,5 ujutru a zbog posla i studija moram da ustajemo najkasnije oko 10 . a lasnije u toku dana se osecam pospano , umorno . Pre nesto vise od godinu ipo dana sam imala isti problem ali je on bio posledica traume koju sam prezivela zbog gubitka roditelja i bliskih rodjaka. tada sa isla kod lekara i on mi je prepisao Bromazepan od 1. 5 mg jednu tabletu pre spavanja a kasnije pola to je trajalo oko 3 meseca , iako sam ja bila protiv toga da pijem sedative ali su mi pomogli. Sade ne znam sta da radim s obzirom da ne zelim d a idem kod lekara jer ne mislim da sa pod stresom,na odmoru sam trenutno ali u poslednjih nedelju dana u poste nemogu normalno da zaspim, preko dana odremem sat dava ali nocu u opste ne mogu da zaspim

Postovana, ako je nesanica samo u poslednjih nedelju dana onda je najverovatnije posledica promene vase rutine. Ne treba da spavate preko dana bez obzira koliko ste umorni zbog lose prospavane predhodne noci. Kada vam se pridrema tokom dana umijte se i prosetajte. Potrudite se da se fizicki dobro izmorite, a zatim legnite u ono vreme kada odprilike idete na spavanje kada ste dobro. Ako se za pola sata ne uspavate ustanite, uzmite nesto da citate (ne u krevetu u spavacoj sobi, vec u dnevnoj). Kada osetite da ste pospani vratite se u krevet. Ako se opet rasanite ponovo ustanite. Ako nesanica potraje onda moze da bude znak nekog psihickog problema (anksiozno depresivnog poremecaja najcesce). U tom slucaju morate da se javite psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2012.

postovani.moja cerka od godinu dana je dobila pre 3 nedelje temperaturu.vadili smo urin i ustanovljena je urinarna infekcija.pocela je piti alfacet,ali zbog nemogucnosti nabavke lijeka,dr je dala palitrex.medjutim,tempeartura i dalje nije nestajala,a uz to se pojavio i gnojni cep na krajniku,smrcanje,kasljucanje. dobija siiirup panklav i temperatura odmah nestaje,ona je vidno bolje.medjutim,6.dan od uzimanja lijeka ona dobija astrasnu urtikariju i zavrsili smo u bolnici gdje je dobijala 5 dana injekcije kortikosteroida.osip se povlaci,jos uvijek smo na dijeti i izlazimo kuci. bila je dan kod kuce,sve u reu ,medjutim drugi dan dobije opet povisenu temperaturu.ide do 37.8. odmah uzmem urin i analiza pokaze da je sve u redu,osim sto je prisutno malo kristala mokracne kiseline.da li je to zabrinjavajuce? u bolnici su joj radili ultrazvuk bubrega i mokr.besike i sve je u redu. posto su u bolnici sva djeca kasljala i imala slajm,bojim se da je ona nesto pokupila,jer sad ima povisenu temperaturu i ponekad kao da joj se slajm skupi u grlu,pa ona to nekako iskaslje i proguta. molim vas za misljenje. zahvaljujem

Postovana, nalaz malo kristala mokracne kiseline tj. peska nije zabrinjavajuc. Vazno da je ultrazvuk bubrega i mokr.besike u redu. Verovatno da sada ima infekciju koju je pokupila od druge dece iz bolnice. Nije neobicno da deca koja leze iz jednog razloga u bolnici dobiju jos nesto. Mala deca neznaju da iskaslju slajm pa moraju da ga povrate ili progutaju sto nije zabrinjavajuce. Vodite dete pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2012.

Postovani, moja mama je radila eho abdomena i u cijem izvestaju pored ostalog stoji da u desnom lobusu jetre postoji hipoehogena promena promera oko 25x25mm.Da li biste mogli da mi kazeta sta bi to moglo da bude? Unapred hvala

Postovana, hipoehogena promena je tkivo koje se razlikuje od ostalog tkiva po tome sto propusta ultrazvucni talas (manje odbija zrak). Zato se na snimku vidi kao crno za razliku od cvrstog tkiva koje odbija zrak i vidi se kao svetlo polje. Hipoehogena promena je najverovatnije cista ispunjena krvlju ili drugom tecnoscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2012.

Imam visok krvni pritisak. Lekar mi je izmerio 170/100. Ja nisam ni znao da imam visok pritisak. Mozete li mi reci sta nikako ne smem da jedem i pijem, molim vas. Zelim da odmah preduzmem odgovarajuce mere, bez obzira sto pocinjem ispitivanja i testiranja kod mog lekara. Pozdrav i unapred hvala.

Postovani, bez obzira koji je uzrok povisenog krvnog pritiska i da li cete da pijete lekove ili ne neophodno je da smanjite unos soli, kafe i masne hrane, a da povecate unos kalijuma, koga ima u bananama i narandzastom vocu i povrcu, kao sto su kajsije, narandza, sargarepa, bundeva. Morate da povecate fizicku aktivnost, ako ste gojazni da normalizujete tezinu, da smanjite stres i da ne pusite. Dovoljno je da brzo hodate 30 do 45 minuta, najmanje 3 do 5 puta nedeljno. Jedite narocito celer i beli luk, zatim masnu morsku ribu, kao sto su skusa, losos, tunj, sardina ili haringa tri puta nedeljno, mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce. Ne iznosite slanik na sto i ne jedite industrijsku hranu i suhomesnate proizvode, ogranicite unos alkohola na jedno do dva pica dnevno. Izbegavajte opijanje, koje moze znatno da povisi pritisak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2012.

postovani zabrinuta sam za sestru.leci kandidu u ustima bezuspesno vec godinu dana.nistatin i daktanol ne pomazu .bila jee kod doktora opste prakse vie puta (kod razlicitih lekara 0 i svi su imali isti odgovor a kandida nije bolest i da se neleci tj.preporuka su bili nistatin i daktanol i izbegavanje slatkisa.ona se sad leci na svoju ruku dijetama koje izgladnjuju i zbog kojih je smrsala vise od deset kg a bstanje se nije bitno popravilo( visoka je oko 160cm sad teska oko 42kg) ima 27god.izgledaanoreksicno,depresivna je,nezainteresovana za okolinu.jako brinem,molom vas savet sta da radim,kako da je savetujem ?ima li lekara koji se bave ovim pitanjem jer joj treba strucna pomoc.plasim se da jos vecih zdravstvenih problema zbog injenih dijeta i depresivnosti

Postovana, Savetujte sestru da se javi psihijatru. Njen problem nije kandida, vec izgladnjivanje, nezainteresovanost za okolinu, zabrinutost za zdravlje i depresija. Osnovni problem je depresija. Zbog nje je sestra zabrinuta za zdravlje i usredsredila se na gladovanje (niko za kandidu ne savetuje gladovanje). Da se nije zabrinula zbog kandide zabrinula bi se zbog neceg drugog. Tako veliki gubitak tezine zahteva neodlozno javljanje psihijatru. Ona ne moze sama da izleci depresiju, a ne mozete ni vi da je izlecite. Samo treba da je naterate da ide lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Postovani,imam 39 god.,a prvi mamogram sam radila pre dve god.zbog poz.porodicne anamneze.Nalaz je bio u redu,osim sto u levoj dojci imam dva mala fibroadenoma.Medjutim,u martu mesecu sam ispod desnog pazuha napipala neke cvorice,tvrdi su kao kugluce.Otisla sam ponovo na UZ dojki,i u desnoj mi je videla "podrucje narusene arhitektonike",pa mi je uradjen mamogram samo na desnoj dojci ponovo.Nalaz je u redu,isti kao prethodni,a na cvorice pod pazuhom uopste nije obratila paznju,nije ih ni pogledala UZ,to navodno nije nista.Moje pitanje je da li se na mamografskom snimku vidi i pazuh(da li se snima i pazusna jama prilikom pregleda)? i da li treba da me zabrinjava sto ti cvorici ne prolaze? Tu su vec pet meseci,ne uvecavaju se i ne bole.Sta znaci narusena arhitektonika u dojci? Mnogo vam hvala na odgovoru!

Postovana, na mamografskom snimku se vidi i pazuh i obraca se paznja na limfne zlezde u njemu. Posto su zlezde male, verovatno manje od 1cm radiolog nije smatrao da treba da ih opisuje. Podrucje narusene arhitektonike nije neki tipican opis. Dojka ultrazvucno malo drugacije izgleda, ali nije uocen patoloski nalaz. Vazno je da redovno idete na zakazane preglede i da jednom mesecno radite samopregled dojki.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Postovani u poslednje vreme osjecam neki slabije bolove u predjelu izmedju lijeve dojke i pazuha bol mi se javi unekad ali mi djeluje neodredjeno nije da me boli dojka nego kao ispod dojke stim da napomenem da sam pusac interesuje me sta bi moglo da bude ovako nemam nikakvi problema sa disanje niti kasljem da bi mislila da me pluca bole zanima me vase misljenje sta bi to moglo da bude

Postovana, ako ste neutrenirana osoba, a nesto ste radili ili podigli neki tezi predmet moze da vas boli grudni misic. Jedan deo mlecne zlezde se pruza prema pazuhu tako da bol od dojke moze da se pruza na tu stranu. Bol nije u vezi sa plucima i pusenjem. Koliko god da malo pusite pametno je da prestanete, jer je pusenje jedan od faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, kao i raka. Kod bolesti pluca javlja se kasalj, gusenje, otezano disanje, bol u vidu probada prilikom disanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Postovani, Imam ustanovljen WPW Sindrom pre nekoliko meseci. Bila sam kod kardiologa i on nekako mi nije bas objasnio najbolje kako da zivim dalje , sta treba da radim ili neradim. Samo mi je rekao da ostavim cigarete ( koje pusim 1,5 na dan).Jedan kardiolog mi prepisao Bipreso po jednu tabletu na dan i da vam kazem bilo mi je malo bolje. Dok je drugi privatni kardiolog izricito zabranio da koristim ikakve lekove za ovo. E sad ja neznam koga da slusam. Napade nemam vec nekoliko meseci. Inace ritam srca mi je stalno 90, kad kod ga izmerim obavezno mi je 90.Osecam pritisak u grudima , malo otezanije disem , nikad nemogu duboko da udahnem i da napunim pluca . Od skoro sam pocela sa trcanjem uvece ali vidim da mi smeta. E sad evo mojih pitanja: 1.Zelim objasnjenje pusenje i WPW sindrom ( koliko je opasno ) 2. WPW Sindrom i vezbanje 3. Iznenadna smrt ( dali moze da bude uzrokovana sindromom i pusenjem u isto vreme ). 4. Dali ovaj pritisaku grudima sa leve strane osecam zbog srca ( jer se bas zamaram non stop sam umorna ), isti osecaj imam i na ledjima sa leve strane . Sta da izbegavam od ishrane, opterecenje da ili ne ?, dali mogu iznenada umreti od ovoga Inace ultrazvuk je dobar samo mi je kardiolog rekao da pored WPW sindroma imam i mali problem za levi zaliskom koji je malo slapav , neznam kako da objanim. Molim vas da mi odgovorite Unapred zahvalna Sanja Suleva

Postovana Sanja, WPW sindrom (Wolff-Parkinson-White) je poremecaj srcanog ritma (jedan oblik aritmije). Nastaje kao posledica postojanja nenormalne veze izmedju komora i pretkomora (normalno su povezane preko sprovodnog sistema). Stanje je opasno ako izaziva teske aritmije (ventrikularna fibrilacija ili komorski flater). Pusenje moze da izazove poremecaj srcanog ritma. Cak i bivsi pusaci imaju veci rizik. Pasivno udisanje duvanskog je takodje stetno. Pusenje osim toga povecava rizik nastanka srcanih bolesti, a kod bolesnog srca WPW sindrom je mnogo opasniji nego kod zdravog sca. Morate smesta da prestanete da pusite. Osobe sa WPW sindromom mogu da se bave umerenom fizickom aktivnoscu. To je ono vezbanje koje vam ne ubrzava mnogo srcani rad. Ono je cak pozeljno jer jaca srce. Suprotno jace vezbanje pojacava rizik za nastanak aritmije. Zbog sindroma mozete vise i brze da se zamarate. Osecaj pritiska u grudima i nemogucnosti da se udahne dovoljno vazduha su obicno posledica anksioznosti (psihicki uzrok). Otezano disanje moze da ima veze i sa plucima (vizing, astma) i to se slusanjem pluca lako ustanovi. Neprekidni umor nije posledica WPW sindroma. Moze da bude posledica malokrvnosti, niskog pritiska, neke hronicne infekcije, anksioznosti, depresije... Kod ovog sindroma je moguca iznenadna srcana smrt. Veci rizik za tu komplikaciju imaju osobe sa ventrikularnom fibrilacijom, osobe kod kojih je utvrdjen kratak preekscitacijski RR interval i osobe koje imaju neku srcanu manu ili bolest srca. Kod tih osoba, posebno ako su mlade, radi se radiofrekventna ablacija. Pusenje povecava rizik od teskih komplikacija sindroma. Mali prolaps mitralne valvule (slapav zalistak) ne bi trebao da komplikuje sindrom. Lecenje WPW sindroma je individualno, uglavnom lekovima antiaritmicima. Moguce je i potpuno izlecenje primenom radiofrekventne ablacije (kateterom koji se uvede direktno u srce strujom se unisti patoloska veza izmedju komora i pretkomora, tako da nadalje impuls normalno ide preko sprovodnog sistema). Nacin lecenja zavisi od tezine sindroma tj. nalaza EKGa, holtera, odgovora na lecenje lekovima. To odredjuje kardiolog, a vi treba samo povremeno da se kontrolisete. Javite se kardiologu da se proceni vas rizik od sindroma i da li je potrebna radiofrekventna ablacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Postovani pre 6 godina sam imala lose iskustvo sa tabletama dovicina jer sam ih koristila sa mlecnim proizvodima i bas mi je bilo lose.Od tada imam strah od tableta cak i febricita,bila sam kod neutopsihijatra bas zbog toga i rekla je je da moram sama toga da se resim sto ja neuspevam.Zamolila bih vas da mi kazete koje tablete protiv bolova su najbezbednije sa najmanje nezeljenih dejstva koje bih koristila u slucaju bola zuba,misica itd.Samo da napomenem da sam i pre toga uvek maksimalno izbegavala tablete i nisam imala potrebe da ih koristim.

Postovana, upravo su tablete Febricet najbezbednije i zato se daju i bebama (njima u obliku sirupa). Ima ih pod razlicitim imenom (Paracet, Paracetamol) kao obicne ili sumece tablete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Postovani, Da li devojka koja je imala mononukleozu pre 2 godine moze da mi prenese istu putem francuskog poljupca? U napred zahvalan.

Postovani, nema opasnosti da zdrava devojka koja je imala mononukleozu pre 2 godine i dalje siri virus izazivac mononukleoze. Smatra se da izazivaci mononukleoze Epstajn-Barov virus (Epstain-Barr, EBV) koji u 90% slucajeva izaziva bolest i citomegalovirus (CMV) u preostalih 10% slucajeva ostaju u organizmu do kraja zivota i vecina od nas ih ima. Nakon bolesti se kolicina virusa toliko smanjuje da nije dovoljna da se neko drugi zarazi poljupcem ili koriscenjem pribora za jelo. Nekih 18 meseci virus se izlucuje putem pljuvacke, a kasnije samo povremeno u manjoj kolicini i to uglavnom od strane osoba sa oslabljenim imunitetom (osobe koje imaju Sidu ili nakon transplantacije organa dobijaju supresivnu terapiju).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2012.

Imam 28 godina. Pre nekih godinu dana pocela je da me svrbi jedna "tacka" na ledjima. U pocetku nisam primecivala da se koza na tom delu razlikuje, ali posle nekih mesec dana primetila sam da je malo tamnija od ostatka. Svrab je bio cest, ponekad bih morala na svakih par minuta da se pocesem, mada sam se uglavnom trudila da ga ignorisem u nadi da ce nestati. Pre par dana sam primetila da je nastala ranica na toj tacki koja niti krvari niti zaceljuje ali ne prestaje da svrbi. Napominjem da se trudim da se ne cesem, ali to je cesto refleksna radnja. Sad sam malo zabrinuta sta bi to moglo da bude. Malo mi je bezveze da odem kod lekara i kazem "Doktore, svrbe me ledja" :D Slikala sam to mesto na kozi, pa ako neko ima predstave sta da radim, neka mi pomogne. http://imageftw.com/uploads/20120716/IMG_4840.jpg

Postovana, morate odmah da se javite koznom lekaru. To nije bez veze. Promena koja uporno svrbi, a pri tome je malo izmenjene boje i predstavlja ranicu koja niti krvari niti zaceljuje zahteva hitan pregled dermatologa. On ce pogledati promenu pod uvecanjem (dermoskopija), po potrebi uzeti isecak koji ce patolog da pogleda pod mikroskopom. Pregled se usmerava u cilju eliminisanja tumora koze. Javite rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

Poštovani, Moj sin ima osam i po godina, trenira rekreativno kosarku, tokom skolske godine, sada preko raspusta upisali smo ga na plivanje, svakog dana od 18 do 20 casova. Poceo je da se zali da ga boli stomak u predelu misica sa desne strane, ispod rebra. Secam se da kad sam bila dete, na krosu, i meni se javljao slican bol, ali me interesuje zasto se taj bol javlja, da li da napravi pauzu, ne ide na plivanje svaki dan jer ocigledno nema kondiciju za takav tempo. Ili preporucujete da posetimo lekara i malo preispitamo stomak. Drugih problema sa stomakom i stolicom nema.Unapred zahvalna, Tatjana Bogojevic

Postovana Tatjana, vodite dete pedijatru da opipa stomak. Sin se bavi sportom pa bol nije posledica neutreniranosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

dete ima 5 godine isve mu se ispod ociju nadulo pije eftil sirup imala je sa godinu dana febrilne knfuzije kakvo znacenje ima to stojoj se nadulo ispod ociju i vec nedelju dana mi je cudna kao da je tuzna nije kao stoje bila

Postovna, podbule oci mogu da budu posledica loseg sna deteta, stresa koji moze da se ispolji promenom raspolozenja deteta, zatim veceg unosa sola, ostecenja bubrega (moguce nezeljeno dejstvo Eftila). Vodite devojcicu pedijatru. Kontrolisite krv, ako to nije skoro radjeno, zbog moguceg ostecenja bubrega i jetre Eftilom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

Imam parkinsonovu bolest 13 godina jako me bole noge i ledja noge natekle.Molim Vas da li mi mogu pomoci li ublaziti bolove VENDOKSIN kapi.HVALA

Postovani, nisu radjene obimne nezavisne studije o lekovitosti tih kapi. Za sva pomocna lekovita sredstva vazi da mogu da deluju samo ako se koriste u duzem vremenoskom periodu i ne kao zamena za lekove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

Postovani prvo da kazem da tri meseca nisam cula na levo uvo i da sam u predhodna tri meseca popila jedno 10 kutija antibiotika i drugih propratnih lekova,dijagnoza je bila barotrauma....Taman kada sam uz pomoc akopresure procula,nastao je novi problem,beo jezik i neprijatan zadah iz usta,a svi zubi zdravi.Zadah je predhodio temperaturi iznenadnoj 38,6 jedan dan i stomacni virus.Sada temp.nemam,ali kako da se resim neprjatnog zadaha iz usta...molm ako ima nesto brzo 10.avgusta putujem u CG. hvala :(

Postovana, zadah iz usta moze da bude posledica dugotrajne upotrebe antibiotika. Drugi uzroci neprijatnog zadaha su bolesti zeludca, smanjen unos tecnosti, gubitak tecnosti zbog povecanog znojenja usled vrucine, stres i neki lekovi koji smanjuju kolicinu pljuvacke u ustima, oboljenja jetre i bubrega, dijabetes, ishrana u kojoj su pretezno zastupljeni proteini, disanje na usta... Cesto je izazvan bakterijama, koje se razmnozavaju u naslagama na jeziku i izmedju zuba. Zato obicno pranje zuba nekada nije dovoljno, vec treba cistiti jezik posebnim cetkicama i zubnim koncem izmedju zuba. Ostali uzroci koji poticu iz usta su oboljenja desni, zubne naslage, oboljenja zuba, infekcije grla i krajnika. Koristite neki probiotik zbog dugotrajne upotrebe antibiotika. Unosite sto vise tecnosti, prilikom pranja zuba ne zaboravite na pranje jezika. Koristite pastu za zube bez natrijum sulfata (obično piše sodium lauryl sulfate). Ako koristite ove losije, koje isusuju usta, nakon pranja zuba treba da pojedete parce jabuke. Nemojte da propustate dorucak, jer jutarnja glad moze da izazove izuzetno neprijatan zadah. Proverite da li imate kandidu u ustima (bris jezika na gljivice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

Postovani,vec dva puta mi se desava da preko noci to jest izjutra oko2-3h,pocnu da mi trnu ruke,naglo pada pritisak iimam osecaj pritiska dijafragme tako da dolazi do ubrzanograda srca i osecaj gusenja,inace na rengenskom snimku mi je otkriven cir na dvanajstopalacnom kao i "pomeren zeludac" molim za savet.

Postovani, da li mozete detaljnije da opisete sta se to desilo. Sta vas je probudilo oko 2 nocu, zasto ste merili krvni pritisak, osim trnjenja ruku, lupanja srca i osecaja gusenja da li ste imali druge tegobe, koliko je to trajalo, da li ste uzeli neki lek da tegobe prestanu, da li ste kasno vecerali, da li imate cesto nadimanje u stomaku, da li ste nervozni, da li ste imali neki stres... Trnjenje ruku je najcesce posledica pritiska na nerve prilikom spavanja, neredko je posledica okostavanja vratnog dela kicme ili drugih promena tog dela kicmenog stuba, ponekad predhodi ukljestenju nerva. Krvni pritisak u tom delu noci je nizak tj. dosta nizi nego danju, ubrzan srcani rad moze da se javi zbog naglog budjenja, nadimanja u stomaku, kasne vecere, pomerenog zeluca u smislu hijatus hernije... Zbog cira jedite cesce po malo. Ako vas zeludac boli nocu pojedite nesto lagano pre spavanja. Izbegavajte pusenje, alkohol, mnogo kafe, przenu hranu, kao i drugu hranu ako primetite da vam izaziva bol u zelucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2012.

Postovana doktorka, mnogo, mnogo vam hvala na prethodnom odgovoru. Istog trenutka nakon iscitavanja sam prestala da brinem i znacajno se umirila. Imam jos jedno pitanje koje se nadovezuje na moju anksioznost. Kako razlikovati anksioznost od anksioznog poremecaja licnosti? Da li drugo moze da se razvije iz prvog? Moram priznati da imam tendenciju da izbegavam neke socijalne situacije. Ne plasim se ljudi, volim da sam u drustvu, samo ne u centru. Obozavam da budem u masi, u diskoteci, na koncertima, stadionu, nista od toga nije problem.. Ali plasim se posla, da pocnem da radim bilo sta, a fakultet sam skoro zavrsila. Nadam se da je to strah koji dolazi iz neiskustva. Problem su mi javni nastupi, a profesija predavac, pa mozete misliti. Prvi panicni napad sam dobila za vreme javnog izlaganja u skoli i od tada taj strah. Ja se ne bojim da cu biti smesna, da nesto necu znati, da se necu snaci, plasim se samo napada panike,posto su se desavali, ali ja ih izdrzim u sebi, ne primete se. Ali naravno zbog tog uzasnog osecaja plasim se javnih nastupa, mada ih do sad nisam izbegavala. Ali pri kraju fakulteta izbegla sam da drzim privatne casove jer sam se uplasila da se necu snaci. To me je mucilo, ali sam nekako osecala da nisam spremna. Pre par meseci pruzila se opet prilika, ovoga puta straha nije bilo, odradila sam sve sto treba, cak i bez treme i bila prezadovoljna sobom i rezultatima. Vidite, strah nije konstantan. Sada se jos plasim intervjua za posao, kada ga bude bilo, necu eskivirati ali cu prepuci od straha. Mada sam primetila da su mnogo puta strahovi u napred neosnovani. Kad dodje data situacija budem hrabra i jaka. Sto se tice odnosa sa ljudima tu nemam problem, imam prave prijatelje koji znaju sve o meni. Ne plasim se odbacivanja, otavljanja u vezi. Ostave me, budem povredjena ali odtugujem zdravo, ne generalizujem, ne krivim sebe i ne plasim se nove veze. Brine me situacija oko posla, sto se toliko plasim. Nadam se da je to deo socijalne anksioznosti, da nema veze sa poremecajem licnosti? Sta vi mislite? Srdacno vam hvala.

Postovana, nemate anksiozni poremecaj licnosti. Anksioznost i anksiozni poremecaj licnosti su razlicite stvari i ne prelaze jedna u drugu. Anksiozna osoba moze ponekad da izbegne neku situaciju. I vi ste to ponekad radili. To cine i stidljive osobe. Medjutim, osobe koje imaju anksiozni poremecaj licnosti stalno beze, jer je to njihov obrazac ponasanja. Kada citate vi izvlacite pojedine stvari iz konteksta. To moze da vas uplasi, jer se elementi anksioznosti javljaju kod nekih psihoza, a to nema nikakve veze sa vama. Vi niste objektivni i zato citanje o psihickim bolestima i problemima ne moze da vam pomogne, naprotiv, moze da vas uplasi. Javite se psihijatru. Ne mozete da se lecite sami. Ne mozete sami ni da postavite dijagnozu, niti je to potrebno. I psihijatri se ne lece se sami kada imaju problem. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Strah i osecaj nadolazece opasnosti treba znati omalovaziti tj. umanjiti u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni i izazivaju vam strah, nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi da samoj sebi kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlasn. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Mnogi imaju razlicite tegobe kad su u drustvu, treba da govore pred grupom ljudi i to savladavaju na razlicite nacine. Kada ne bi bili toliko zaokupljeni svojim strahom primetili bi to. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje. Anticipatorni strah je strah da ce se panicni napad ponoviti tj. to je strah od tog straha. Razlog je da se javite psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2012.

Postovani, interesuje me vase misljenje o povisenoj kolicini gvozdja u krvi. nedavno sam radila analizu i kolicina gvozdja u krvi mi je 30,6 umol/L. Da li postoji razlog za brigu, posto sam na nekim internet stranama procitala da ukazuje na dosta oboljenja i jako se uplasila. Unapred zahvalna! Milena Savic.

Postovana Milena, patolosko nagomilavanje gvozdja u pojedinim organima se ne javlja kada je njegov nivo u krvi malo povisen vec deset puta uvecan. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2012.

Toplo Vas molim,da mi odgovorite na pitanje - Koji je uzrok prsustva temperature i proliva,a koji traje vec trecu sedmicu,a pre 1 mesec izvresen je operativni zahvat uklanjanja tankog creva u duzini od 20 cm. Prethodno je ono puklo i sadrzaj iz njega se razlio u trbusnu supljinu i to 7 dana pre operacije. Nakon operacije 15 dan javila se GROZNICA,temperatura bila 39 i proliv. Antibiotikom Palitrex temperatura je bila izmedju 37.1 - 37,7 i to 7 dana,da bi pocetkom trece sedmice opet se povisila na 38. U bolnici je,gde proliv je jos prisutan,a temperatura oko 37 ili je cak 2 dana nema,a onda opet bude 38,5. Na listi kod kreveta vidim,da je postavljena dijagnoza za bakterije STREPTOKOKE. Zavrsila sam biologiju na PMF,pa nisam bas totalni laik i neko zariste infekcije je prisutno,ali da li moze izazvati pogubne posledice ? Telesna tezina je znatno smanjena i zanima me,da li ce se sa takvom slikom bolesti uspeti - izvuci ? Srdacan pozdrav i puno hvala na odgovoru uz svako dobro u zivotu za Vas !!!

Postovana, povisena temperatura i proliv su posledica crevne infekcije. Ona moze da bude posledica bolesti zbog koje je doslo do pucanja creva. Nije posledica operacije jer se javila tek 15 dana nakon nje. Najverovatnije je posledica naknadne infekcije creva kada je bolesni poceo da jede ili da se pipka rukama (prljavim). Bolnicke infekcije se ne lece lako, jer su njeni izazivaci otporni na vecinu antibiotika. Prognoza ne zavisi samo od vrste izazivaca infekcije vec od osnovne bolesti pacijenta i njegovog opsteg zdravstvenog stanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2012.

Postovani, koliko mogu biti opasni uvecani limfni cvorici na vratu i preponama , ne vise od 1 cm ( manji od zrna graska ) .Imam hronicni faringitis i rinitis . Pre mesec dana pila antibiotike ( vaginalni bris -bakterije - Streptokokken ).Postoji li mogucnost da je to zbog toga ?I jos nesto , vec tri dana se osecam jako pospano i ako sam dovoljno spavala. Nije to osecaj umora vec kao da me peku oci i jedva uspevam da ih drzim otvorene . Zbog toga sam se i uplasila i sumnjam na sve i svasta . Hvala !

Postovana, uvecani limfni cvorovi na vratu su uglavnom posledica infekcija na glavi i vratu. Kod vas su to hronicni faringitis i rinitis. U preponama mogu da budu uvecane zbog Streptokoka. Velicina zlezda manja od 1cm nije mnogo zabrinjavajuca. Osecaj pospanosti nije u vezi sa uvecanim limfnim zlezdama. Ima uticaja jako toplo vreme koje moze znatno da snizi krvni pritisak, kao i promena vremena kod meteropata. Izmerite krvni pritisak, unosite vise tecnosti, izbegavajte vecu fizicku aktivnost dok traju vrucine, ne izlazite na sunce izmedju 11 i 17h i javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2012.

postovani hvala na odgovoru jos samo jedno pitanje kada sam bila da radim papa test lekar mi e prepisao vag. polygynax posle rezultata testa nije mi dao terapiju.zanima me dali da ih koristim kakve su to vag i za sta se koriste.dali mogu imati odnose dok ih koristim.hvala unapred i veliki pozdrav.

Postovana, iskoristite vaginalete. Prilikom uzimanja brisa lekar je uocio pojacan i izmenjen sekret i zato vam je dao vaginalete. One dobro deluju kod mesovite infekcije izazvane bakterijama i gljivicama. Nije preporucljivo da imate seksualne odnose dok ih koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2012.

imala sam abortus pre 3 dana, doktor mi je dao palitrex i kapi i poslao kuci. Posle tri dana sam dobila temperaturu 38.2 i blage bolove u stomaku...pozvala sam doktora i on mi je rekao da je to normalno i da popijem brufen...Interesuje me, da li je to uobicajno, da li mogu da se jave neke komplikacije(koje), da li postoji i kolika je mogucnost da ostanem sterilna... da li treba i za sta da dam sugestiju svom lekaru (za dodatnu analizu, pregled, terapiju i sl). Abortus je uradjen "metodom pilule", sa "ciscenjem" sutradan...rh a+ mi je krvna grupa kao i mom partneru, da li je neophodna imunoglobulinska zastita(nisam je dobila)? Unapred zahvalna...hvala

Postovana, pojava temperature posle abortusa nije uobicajena. Znak je infekcije koja je najcesca komplikacija abortusa. Nelecena infekcija moze da dovede do steriliteta. Dodatne analize, pregledi i terapija nisu potrebni. Ako dobijete jace bolove, grceve u stomaku i mucninu morate hitno da se javite ginekologu. Ukoliko kasnije, obicno nakon naredne menstruacije, sekret ima neprijatan miris potrebno je da se javite lekaru. Imunoglobulinska zastita nije potrebna. Ona se daje Rh negativnim zenama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2012.

Postovani, interesuje me da li od methylergometrin kapi moze da pocne jace i obilnije krvarenje umesto da se smanjuje? Pijem ih dva dana zbog krvarenja koje nikako da prestane, a sad je pocelo mnogo jace i obilnije krvarenje...u isto vreme pijem i YAZ tablete!

Postovana, morate da se javite lekaru. Obilnije krvarenje nije posledica koriscenja kapi. One izazivaju grcenje materice sto osecate kao bol. Grc materice pritiska krvne sudove i smanjuje isticanje krvi. Neposredno nakon uzimanja kapi materica moze da istisne nesto krvi i da to deluje (u tom trenutku) kao jace krvarenje, ali nakon toga krvarenje je sve slabije i slabije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2012.

Postovani zanima da li postoje biljne kapsule tablete koje utici na pobiljasnje potencije ili dotaci ishrani koji deluju na sam problem oslabljenje eriktne funkcije,tacnije poboljsanje cirkulacije i dotoka krvi u sam penis,bio sam kod par lekara svi su se slozili da je sve na pshickoj bazi,uradio i dopler krvnih sudova penisa i sve je sasvim normalno ok,kako lekari kazu jedna od glavnih stvari za zdravu i normalnu potenciju koristim Cialis s vremena na vreme,zadnjih par godina,hemija je ipak hemija i hteo bih nesto na biljnoj bazi vitamina minerali!Citao sam o L arginin-u,kazu da je dobar za poboljsanje potencije i same sexualne funkcije,jer utice na samo misicno tkivo u koje dovodi krv i obezbedju cirkulaciju, stim da utice na hormon za rast i reprodukciju testesterona,zanima me u kojoj meri moze da proizvede teststeron i da li je to stetno za sam organizam, ta kolicina testesterona,ako bih se koristio kao dodatak ishrani,tacnije da li moze da poremeti hormonski balans u organizmu,radio sam i hormone pre par meseci sve je normalno.Citao i o L-karnitin kazu da je slican L arginin-u.Izmedju svega toga ima problem i prerana ejakulacije,koju nadam se moze da se resi samo cvrscim i boljim erikcijama.Jutsrnje erikcije nekad da nekad ne.Nesto na biljnoj bazi sto ce resavati problem a ne delovati trenutno!inace imam 26 god VELIKO HVALA

Postovani, kod erektilna disfunkcija psihicke prirode urolozi propisuju manje doze Cialisa da bi osnazili samopoverenje muskarca tj.da bi se kod njega izgubio strah od neuspeha. To mnogima pomaze. Neki se vezu da taj lek. Kod njih se razvije neopravdani strah da ce erekcija bez Cialisa da bude nedovoljna. Vama nije potreban nikakav lek za erekciju i potenciju. Ako se zbog straha javi problem sa erekcijom javite se psihijatru. To sto povremeno imate jutarnju erekciju, bez obzira na njenu jacinu, pokazuje da je erektilna disfunkcija psihicke prirode. Poremecaj erekcije vas psihicki opterecuje, podriva samopouzdanje i plasi, sto opet lose utice na erekciju. Tako ulazite u jedan zacarani krug iz koga nije lako izaci. Razgovarajte sa partnerkom. Neko vreme se samo mazite bez obaveze da imate seks. To ce vas opustiti i nestace strah od neuspeha. Najvazniji lek je razumevanje partnerke, strpljenje i nastojanje da ne mislite da erekcija moze da bude slaba. Ako ne uspete sami javite se psihologu ili psihijatru. Najpre steknite samopouzdanje u vezi jacine erekcije, a kasnije vezbajte odlaganje ejakulacije, jer lecenje prerane ejakulacije zahteva namerno dozvoljavanje da se erekcija smanji. Zbog toga te dve stvari ne mogu da se vezbaju istovremeno. Kada prestanete da se plasite da ce erekcija da bude slaba zapocnite vezbe za odlaganje ejakulacije. Najbolji nacin za produzenje seksualnog odnosa je Masters i Johnsonova metoda. Ona zahteva mnogo strpljenja i vezbe, ali je vrlo efikasna. Mozete poceti sa masturbacijom. Dovedite sebe do tacke blizu orgazma prestanite i opustite se pre nego opet pocnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve blize i blize sve dok ga vise ne mozete kontrolisati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u razlicitim prilikama ce vam pomoci da naucite gdje je vasa tacka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tacku gde "nema povratka" mozete usmeriti partnerkinu stimulaciju tako da dozivite orgazam kasnije. Vezbe zapocnite sami, a kasnije i sa partnerkom do koje Vam je stalo. Isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne ukljucuje penetraciju. Kada osetite da ste blizu tacke bez povratka signalizirajte partnerki da prestane i dopustite delimicni gubitak erekcije. Ponavljajte to vise puta. Ovo vezbajte danima pre pokusaja vaginalnog seksa. Kad budete spremni za vaginalni seks, lezite na ledja i dogovorite sa partnerkom znak na koji ce da prekine sporu penetraciju. Malo se opustite i pocnite ponovo. Ovo mozete da radite sa partnerkom sa kojom ste neko vreme u vezi. Sa novom bi verovatno imali tremu, sto bi ubrzalo ejakulaciju. Mozete da koristite L arginin. On nece da poremeti hormonsku ravnotezu jer je ona regulisana povratnom spregom. Kada je u organizmu vise testosterona iz bilo kog razloga (npr. spolja unet sintetski ili prirodnim sredstvima podstaknuto njegovo stvaranje) prestaje stvaranje tropnih hormona koji podsticu lucenje testosterona i njegovo stvaranje se smanjuje. Kada se nivo testosterona snizi tropni hormoni se pojacano izlucuju i uticu na poviseno stvaranje testosterona. Lucenje testosterona moze da se poveca i drugim prirodnim sredstvima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2012.

Postovani. Imam problem sa delom misica leve butine. Naime, prilikom fizicke aktivnosti, na delu misica butine mi se javlja osecaj zarenja i utrnutosti, a taj osecaj se pojacava ukoliko dodje do kontrakcije misica, narocito ukoliko nastavim da hodam. Nakon izvesnog vremena, taj osecaj popusti, kao i bol. Ne radi se o pucanju misica, jer znam kakav je osecaj i znam da se javljaju hematomi i jaki bolovi. Ovde se vise radi o tome da taj deo misica kao da mi gori i ponekad samog sebe uhvatim kako gledam da li ima ista na povrsini koze, ali nema nicega. Voleo bih da mi makar ukazete na dijagnozu ovog problema. Hvala unapred. Pozdrav. P.S. Problem je poceo da se javlja pre cetiri godine i uvek se pojavi nakon fizicke aktivnosti.

Postovani, najverovatnije tokom kontrakcije misica dolazi do pritiska na senzitivni nerv za prednjespoljni deo butine koji ozivcava taj deo butine. Pritisak vrsi preponski ligament ispod koga prolazi nerv na putu za butinu. Javlja se neprijatna utrnulost u prednje-spoljnem delu butine. Bolna utrnulost se javlja narocito prilikom hoda, a pojacava se pritiskom u jednoj tacki spoljnjeg dela prepone. Mozete da uzimate lekove protiv bolova. Pritisak moze da se smanji jacanjem trbusnih misica i smanjenjem telesne tezine. Ponekad je potrebna operacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2012.

Postovani.Zovem se Marija i sad ce mi 40. godina.Imam miom u materici.Svaki mesec nekoliko dana posle menstruacije javlja mi se krvarenje, ne obilno ali u manjim kolicinama.Boja je kao cista krv normalne crvene boje.Molim vas da mi objasnite dali treba to da me brine ili je nesto normalno. Molim vas da mi objasnite Hvala vam unapred.

Postovana Marija, miom moze da bude uzrok neurednog krvarenja. Medjutim, najcesce je takvo krvarenje posledica neravnomernog odlubljivanja sluzokoze materice ili usporenog obnavljanja sluzokoze kada se koristi kombinovana hormonska terapija. Moze da bude i posledica zapaljenja endometrijuma kada je potrebno lecenje antibioticima. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2012.

Postovani,imam jedno pitanje bila sam kod ginekologa jer sam pri odnosu imala krvarenje uradila sam papa test koj je pokazao virusnu infekciju koja asocira na hpv rekli su mi da nije nista strasno i da ponovim test za 6 meseci eho je bilo uredu jajnici rade dobro i miom koji imam je istoj velicini 30-30mm kolposkopski pregled je bio isto uredu.zasto mi se opet desava da pri odnosu imam bledo roze krvarenje.neznam sta da radim imam 37god i mnogo sam uplasena.hvala unapred.

Postovana, bledo roze krvarenje je posledica zapaljenja grlica (cervicitis). Moze da utice i miom. Ako niste dobili teapiju za cetvicitis mozete na svoju ruku da koristiite vaginalete sa kantarionom. Zbog sumnje na HPV infekciju jacajte imunitet. Nemate razloga za brigu. Zakazana je kontrola za 6 meseci. Za to vreme ne moze da se pojavi nista sto ne bi moglo da se izleci laserom. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Zbog mioma unositite sto manje masti i mesa, jedite posebno dosta soje, pasulja, graska, lece, krompira, sargarepe i drugog korenastog povrca, jedite hranu koja ima dosta biljnih vlakana (integralni hleb, voce i povrce), pijte osam casa vode dnevno (2 litra tecnosti), izbegavajte alkohol (zdrava je jedna casa vina ili jedna casica zestokog pica dnevno), smanjite koriscenje suhomesnatih proizvoda, gotovih jela i namirnica sa vestačkim bojama i aromama i budite fizicki aktivni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2012.

postovana,pisem vam u vezi mog sina-koji je napunio 6g-tezina mu je ista kao prosle god u ovo isto vreme,19kg-ali zato mu je visina 114,a prosle god je bio visok 109.Znaci porastao je ali sa tezinim ni makac.Da li imam razloga za brigu,inace zdrav je sada,jede onako,uvek sam imala muke sa tom hranom kad treba da mu dajem.Mada u poslednje vreme sam trazi kad je gladan,ali ne jede bog zna koliko.Hvala vam unapred

Postovana, u godinama vaseg sina (pred polazak u skolu) deca imaju period ubrzanog rasta. Tada mogu cak i da izgube malo na tezini. Za rast je potrebno malo vise energije, a to cesto ne prati pojacan apetit. Nemate razloga za brigu. Dete je zdravo, dosta je poraslo i sto je najvaznije pocelo je samo da trazi da jede. Sada budite mudri i ne terajte ga da jede cesce ili da pojede vise no sto zeli. Ako to budete cinili opet cete imati problem sa jelom kao ranije. Ako ga ne terate dete ce sve vise da se upravlja po svom apetitu i pocece bolje da jede. Decak je umereno lak. Po visini je na granici izmedju dece prosecne visine i umereno visoke. Ima za svoj pol i uzrast normalnu visinu i tezinu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2012.

Poštovani, Moj unuk je rođen 06.10.2010. godine. Ima stariju sestru rođenu 10.12.2007. godine. Unuka je Februara meseca ove godine dobila velike boginje i na uobičajeni način preležala iste. Krajem Februara boginje je dobio i unuk samo vrlo jako izražene po koži, takoreći ekstremno mnogo. Četrvrti dan dete bez nekih vidnih znakova(plač, temperatura, nervoza) pada i gubi svest. Hitna pomoč sumnja na fras i vodi ga na infektivnom. Posle svih pregleda konstatovano da nije ništa i verovatno od "unutrašnje temperature dete iznemoglo i palo. Međutim ti "padovi" se kasnije nastavljaju još nekoliko puta. Kako bismo bili sigurni dete vodimo na dodatna ispitivanja: krv, ekg, emg, i na kraju magnetna . Na svim pregledima, svi rezultati su u redi i naravno kažu nam da vodimo dete kuči i da je sve u redu. Dete je za ta četiri ipo meseca palo 7 puta. Bez nekakvih predznakova, bude raspoložen, igrase, veseo je, smeje se, trčkara, i ako mu nešto nedate ili mu uzmu neku igračku i sl. počne da plaće i samo izvrne oči i izgubi svest. Polivanjem sa vodom, lupkanjem po guzi ili obrazima dolazi svesti, bude malo miran posle toga i nastavlja dalje da se igra. Molimo Vas za savet šta da radimo ili kome da se obratimo. Situacija je vrlo stresna i za roditelje i za stariju sestricu koja bude jako uplašena posle toga. Hvala unapred. Žaklina Hajdu zaklina@hm-kapital.rs

Postovana Zaklina, verovatno se to prvih nekoliko puta desilo zbog boginja koje izbijaju i na mozdanicama. Ako sada to desava kada mu nesto branite verovatno dete to radi namerno. Treba da se obratite neurologu. Trudite se da dete ne moze da izvuce korist od padanja u nesvest. To naravno nije lako da se izvede jer ste preplaseni mogucnoscu da to padanje ima veze sa epilepsijom ili nekom teskom bolescu. Ako vidite predznak pada pljusnite ga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2012.

Postovani dr, zivim u malom mestu gde svako svakog zna. Posle rata narod se izmenio, oboleva mnogo od raka i svaki dan nesto novo lose se cuje (neko je obolio, neko je oterao zenu i decu, neko je poginuo - udes itd.). Nazalost, nema vedrih osoba, samo lose vesti se sire, a tako i na tv-u. Uvece tesko zaspem i ujutru na posao se budim sva izlomljena. Sa moje 34 god. osecam se kao 64. Smaraju me osobe koje su negativne. U kuci muz uvek nesto zvoca, kad negde idemo, pozuruje me i onda se ljuti sto me mora cekati. Plasim se da me ponekad prati anksioznost. Kakve su preporuke za zastitu od karcinoma, jer i mnoge mlade osobe obolevaju? Kako u ovom vremenu i takvoj zivotnoj sredini ostati iole normalan? Unapred zahvalna.

Postovana, i u malom mestu ima vedrih ljudi, desavaju se i lepe stvari: neko se zeni, neko dobije dete, neko zavrsi skolu... samo na vas dublji trag ostavljaju lose i tuzne stvari. Mozda se i druzite sa pesimisticnim osobama. Na TVu zaista ima dosta losih vesti kao da ih namerno plasiraju da bi ljudi rekli: cuti cega sve ima meni je dobro. Uzrok raka nije poznat pa nije poznata ni specificna zastita. I pored toga zna se sta povecava rizik i sta treba da se izbegava. Rizik povecava stres, slaba fizicka aktivnost, dug boravak u zatvorenim prostorijama, pusenje, gojaznost (povecava rizik za rak endometrijuma)... jedite dosta voca i povrca, posebno jarkih boja (crvena, narandzasta, tamnozelena), jedite kupus skoro svakodnevno (smanjuje rizik od raka zeluca i creva), beli luk (posebno stiti jetru i dvanaestopalacno crevo od raka), paradajz (stiti od raka pluca i srcanih bolesti).... Izbegavajte cesta rendgenska snimanja. Nabavite kucnog ljubimca, najbolje psa labradora, retrivera ili neku dr. umiljatu i druzeljubivu rasu. To ce da vam poboljsa raspolozenje, da vam da razlog da se smejete, a to podstice lucenje antitela koja brane organizam od celija raka, takodje od bakterija, virusa i gljivica. Labradori se u svetu uspesno koriste za lecenje anksioznosti i depresije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2012.

Postovani,vec unazad 3 godine se borim sa predmenstrualnim krvarenjem.Ginekologu idem vise nego redovno isla sam kod da razlicita,ali nisu mi pomogli da rijesim svoj problem.Dva puta sam radila hormonske analize i nalazi su svi dobri.Sad prvi put mi predmenstrualno krvarenje traje vec 7 dana ja vise iskreno ne mogu to psihicki podnijeti ne znam hoce li krenuti ili sta je sad ovo.Ovaj mjesec mi je ginekolog dao da uradim progesteron izmedju 21 i 23 dana radia sam ga 22 dana i bio je 4.75 ne znam da li je to dobro?Sto se tice ostalog jedino sto imam je endometrionalni polip na maternici.Imam 38godina dvoje dijece i ne znam sta da radim.Sad 9 augusta trebam na odmor,a ja vise ne znam ni kad cu dobiti i bojim se da cu poluditi ako tamo dobijem jer kad imam bas mi i puno ide.Da li postoji kakvo sredstvo da nekako to odlozim,a da i s tim ne dobijem i uopste sta mi vi predlazete za moj problem?HVALA

Postovana, predmenstrulno krvarenje je posledica poremecaja funkcije zutog tela i nedostatka progesterona. U normalnom ciklusu nakon ovulacije iz folikula je oslobodjena jajna celija. Od njega se formira zuto telo koje produkuje hormon progesteron. Uloga progesterona je da pripremi sluzokozu materice da prihvati oplodjenu jajnu celiju. Zuto telo luci odredjenu kolicinu progesterona. Ako ne dodje do trudnoce nivo progesterona naglo pada i sledi menstruacija. Kada zuto telo luci sve manje progesterona, ali ne prestaje naglo menstruacija ne pocinje uobicajeno, vec joj predhodi slabasno krvarenje (predmenstrualno krvarenje). Kod tako smanjenog lucenja hormona sluzokoza nije pripremljena za prijem oplodjene jajne celije i to se javlja kao uzrok steriliteta. Vas progesteron je nizak za 22 dan ciklusa. I bez merenja je to moglo da se zakljuci. Ovaj poremecaj se leci kada je uztok steriliteta ili kada plasi ili nervira zenu. Terapija se sastoji u nadoknadi progesterona. Ta ista terapija samo duze primenjivana se koristi za odlaganje menstruacije. Ne treba da koristite progesteronski preparat na svoju ruku. Javite se ginekologu, zatrazite da vam propise lek koji ce ujedno da vam uskladili menstruaciju sa odmorom. Polip moze da bude uzrok neurednog krvarenja i produzenog menstrualnog krvarenja, pa to zajedno sa predmenstrulnim krvarenjem zaista deluje uznemirujuce i zahteva hormonsku terapiju. Terapija ne mora da bude dugotrajna. Obicno se za par meseci ciklus ustali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2012.

Moj problem je vezan za Hipertenziju,poslije 12 godina ignorisanja od strane doktora,konacno sam u januaru ove godine dobila dijagnozu hipertenzivna bolest srca posto je uradjen Ehokardiografija nalaz.Dobila sam terapiju tabletama Enap-H , Enap i Corvitol koji su mi pomogli da sam pritisak snizila na otprilike 130/95 i na kontroli u martu doktor je bio optimistican. Nastavila sam koristiti istu terapiju i mjerenjem pritiska kuci vidim da je konstantno oko normalnih 120/80,medjutim moj problem je vrtoglavice koje se pojave odjednom traju izvjetan period i nestanu,ali znaju biti dosta jake,toliko da nisam sposobna sama koracati ili bilo sta drugo sem lezanja,nekada moram i povratiti kao neku kiselinu i onda se osjecam bolje. U zadnjih par dana se bas cesto ponavljaju te vrtoglavice,ako ne i svaki dan,kontrolu imam sledeci mjesec,ali mi ovo stanje unosi neki nemir da nesto nije ok. Unaprijed zahvalna za vasu pomoc ...

Postovana, zbog vrtoglavica morate odmah da se javite lekaru. Mnoga stanja mogu da budu uzrok vrtoglavice i za njim treba tragati. Sa tim ciljem treba da se javite spec. za ORL, neurologu, internisti, fizijatru. Ocigledno je da vrtoglavica nije posledica visokog ili niskog krvnog pritiska. Najcesci uzrok pojave vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izazivaju vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

"Poštovani, može samo jedno pitanje, moja mama je 04.07. imala manji srcani udar, a pri tome ima visok pritisak, i valjda je to uzrok, medjutim mene interesuju njeni otkucaji srca koji su do 140 otkucaja u min. je li to mnogo opasno i šta poduzeti ? Unaprijed hvala !"

Postovani, ubrzan srcani rad i drugi poremecaji srcanog ritma nisu retki nakon srcanog udara (infarkta). Tahikardija (ubrzan srcani rad) kod zdravih ljudi nije opasna. Kod srcanih bolesnika mora da se leci, jer moze da komplikuje oporavak od srcanog udara. Mama mora da se javi kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

g"joj ja moram jos nesto da vas pitam..zelim da ostanem u drugom stanju,medjutim imam bolove od oktobra meseca s desne strane u donjem stomaku,kazu da je sa ginekoloske strane sve u redu(osim ranice koja je dosta velika,i trebalo bi da je uklonim),doktor misli da je hronicna upala slepog creva,sad mene interesuje da li bi to predstavljalo problem trudnoci,i da li bi bio problem ako dodje do napada slepog creva u toku trudnoce?"

Postovana, hronicna upala slepog creva se leci antibioticima. U trudnoci bi se koristili oni antibiotici koji su bezbedni za bebu. Slepo crevo moze da se operise u trudnoci. To se radi ako dodje do akutne upale slepoh creva i hirurg smatra da je to neophordno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

Postovani doktore, mozete li da mi pomognete. Pijem antibiotike vec 6 dana i otad mi se javlja mucnina, bol u zelucu i jetri koji se siri na ledja, posebno na desni deo ledja.Posle konzumacije antibiotika javi mi se mucnina koja traje par sati i nemam apetita. Pa me zanima da li da prestanem ili da jos nastavim sa antibioticima. Pozdrav

Postovani, antibiotici mogu da budu uzrok mucnine i bola u zelucu. Ne izazivaju bol u predelu jetre (bol ispod desnog rebarnog luka koji se siri u ledja). Pojedini lekovi ostecuju jetru tek nakon duze upotrebe, a i tada se najpre javi povisenje bilirubina, a bol je kasni znak. Bol u predelu jetre moze da ima drugi uzrok kao npr. zapaljenje zucne kese, presavijena zucna kesa, kamen u zuci ili masna jetra. Bol mogu da izazovu i neke virusne infekcije u toku kojih moze da bude zahvacena jetra. Ako prestanete da uzimate antibiotik mucnina i bol u zelucu ce da se smanje, ali to nece imati uticaja na bol u predelu jetre. Zato je neophodno da se javite lekaru. Uciite to bez odlaganja.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: