Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 7.4.2013.

Jos jedno pitanje nadovezano na sindrom belog mantila. Propranolol mi je do sada pomagao sto se tice straha od EKG-a i od pritiska. Doktor mi je preporucio da, ako mi Concor ne odgovara, predjem opet na njih. Bio sam na minimalnoj dozi od 1/4 ujutru, da li je to dovoljno ili je potrebno da pijem i uvece? Izvinjavam se na cestim pitanjima, ali pokusavam da normalizujem zivot i da ne obracam previse paznju na puls i pritisak. Van bolnice mi je pritisak normalan, ne nerviram se itd. -

Postovani, mozete da se vratite na Propranolol, jer Vam odgovara. Ako vam ta doza dobro deluje, nema potrebe da je povecavate. Pijte ga redovno. Propranolol je dobar lek. To sto je star nije mu minus, naprotiv dobro je poznat i mnogim ljudima odlicno deluje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Povodom straha od smrti, to je vezano direktno za moje roditelje. Moji roditelji su stariji ljudi, majka ima dijabetes, otac visok pritisak, ne cuvaju se dovoljno, uvek sam brinula o njima, ali sada imam svoju porodicu. Ne vode racuna dovoljno o lekovima i cesto se nerviraju. Strah od smrti mi se pojacao kada su napravili grobnice. Kako da ne brinem previse o tome?

Postovana, to sto su roditelji napravili grobnice znaci da su prihvatili cinjenicu da ce jednog dana da umru. To znaci da su spokojniji nego ranije kada su se vise plasili. Treba da vam bude drago sto su malo spokojniji. Ne kazem da im je svejedno sto ce da umru, vec da su prihvatili neminovnost. Treba i vi da je prihvatite. Necete da brinete previse kada shvatite da je vasa uloga kao deteta da se trudite da budete sa njima onoliko koliko mozete i koliko smatrate da je potrebno. Ne mozete da sprecite da umru, ali mozete lepo da provodite vreme sa njima dok su zivi. Ako prihvatite da je najbolje da im posvetite paznju dok su zivi, bice vam lakse kad pomislite da ih jednoga dana nece biti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, u oktobru sam dobila uzasne bolove i u ledjima i desnoj podlaktici. Na ledjima me boli samo kod desne plecke, kao da me neko konstantno ubada nozem, tad zaboli podlaktica i bolovi postaju neizdrzivi. Neurolog mi je u oktobru dao jake doze, ujutru i uvece po 3 injekcije, nedelju dana. Bol se malo smanjio, ali ne sasvim. Od tada do sad popila sam ko zna koliko lekova protiv bolova, isla na masaze i nista. Uzasno boli i dalje.Snimila sam vratni deo kicme....4,5 i 6 prsljen imaju neke promene. Napominjem da 10 do 12 sati radim na racunaru i znam da to doprinosi ovom problemu, ali ne postoji nacin da to izbegnem. Molim Vas, recite mi sta sad? Zaista vise od bolova ne mogu normalno da zivim. Unapred hvala na odgovoru!

Postovana, morate tokom rada cesce da pravite pause tokom kojih cete da ustanete od kompjutera, da razmrdate vrat, ramena i ledja. Te pauze ne moraju da budu dugotrajne. Povremeno ididite na fizikalnu terapiju, lekove protiv bolova koristite redje (nesteroidni antireumatici najvise imaju efekta u pocetku terapije tj. u akutnom stadijumu tako da dugotrajna upotreba nije opravdana, a moze da izazove brojna nezeljena dejstva), koristite i antireumatske masti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, uradio sam dopler arterija donjih ekstremiteta i on glasi ' Pseudoneurizma proksimalne anastomoze na duzini od 37mm dijametra 31x23mm, uz prisustvo prizidnih tromoticnih masa pri cemu je precnik protocnog lumena 13mm. Femoropolitealni graft okuludiran kao i AFS, dok se u pocetnom delu AFP registruje protok stenozatnih brzina. Poplitealna arterija je okludirana. Interesuje me da li je, na osnovu ovih rezultata, neophodna operacija.

Postovani, to mora da proceni vas hirurg uzimajuci u obzir tegobe koje imate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Postovani, molim za savet. U zadnja 4 meseca sam cilkus imala samo jednom, pocetkom januara ove godine. To se desavalo i ranije, doktorka je tada preporucila uvodjenje hormonske terapije (kontraceptivne pilule) ako se problem ponovi. Lecim se od epilepsije (Lamictal/lamotrigin 3x100mg dnevno). Kontraceptivne pilule navodno smanjuju dejstvo mog leka za cak 50%! Da li je to tacno? Plus sto se posle popijene kutije pilula pravi pauza od sedam dana, znaci, koncetracija lamotrigina u krvi odmah skace za 50%. Takve oscilacije u primeni ovog leka uopste nisu preporucljive. Ako moj neurolog zabrani upotrebu pilula, kako onda resiti moj problem sa neurednim ciklusima? Postoji li neka druga terapija? Sta onda da radim? Jako sam zabrinuta. Molim za savet.

Postovana, tacno je da kontraceptivne pilule smanjuju dejstvo leka za oko 50%, tako da je obicno potrebno da se udvostruci doza Lamictala i stoji problem u ta 7 dana pauziranja. Morate da konsultujete svog neurologa. Iz svog iskustva moze da vam dozira Lamictal. Hormonski poremecaj mora da se leci ako je uzrok steriliteta. U ostalim slucajevima nije neophodno, ali je pozeljno zbog smanjenja predominacije estrogena koji moze da utice na pojavu cista u dojkama. Oligomenoreja moze da se leci drugim hormonskim preparatima, koji nisu kontraceptivne tablete, ali je to jos rizicnije posto nisu dobro proucena njihova medjusobna dejstva. Interakcija Lamictala i kontraceptiva koji su kombinacija etinilestradiol-levonorgestrel je najbolje proucena tako da je najbolje da se ona koristi, ali uz preporuku vaseg neurologa o doziranju Lamictala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.4.2013.

Leva pretkomora mi je na granicnoj vrednosti, 39mm. Da li trenutni skok pritiska zbog straha od merenja na 140/100 moze dovesti do povecanja pretkomore? Malo mi je nelogicno, ali moram da proverim. Sta sve moze dovesti do povecanja, osim izuzetno napornih sportova?

Postovani, trenutni skok pritiska ne moze da dovede do povecanja leve pretkomore. Ona se povecava kod nekih srcanih mana, ali ne do granicnih vrednosti, nego preko njih. Ako je sve ostalo normalno ta dimenzija ne treba da vas brine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovana, imam konstantan blagi bol kome je centralna tacka desna strana brade. Boli jace na pritisak, a nije potkozna bubuljica, posto me je isto tako bolelo pre 2 meseca prvi put i proslo posle par dana. Nemam nikakvog bola u ustima, imam osecaj kao da me boli sama kost brade. Ne znam kod kog bi doktora trebalo da idem i sta bi uopste moglo biti, tj. da li je mozda od nekog zuba ili tako nesto. Imam 26 godina. Hvala vam unapred.

Postovani, javite se stomatologu. On ce proceniti da li treba da snima zub, vilicu ili da vas salje na stomatolosku kliniku. Bol moze da potice od zuba, vilice ili mekih tkiva (koze, potkoznog tkiva ili misica). Mozda pipate izbocenje donje vilice (ona nije potpuno glatka).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani, vec sam pisala u vezi sa upalom pluca, nakon dugih pretraga mi je utvrdjeno prisustvo koksaki virusa i receno i je da je on uzrokovao moje tegobe ( vrtoglavice, malaksalost, mucnine, pojacan rad srca i zamor cak i pri najmanjim aktivnostima). Mene zanima koliko dugo ti simptomi mogu da traju ( uzimam Q10 i polivitaminsku terapiju), pluca su sada uredna, ali se na srcu uocava perikarditis. Takodje, da li je moguce izbaciti taj virus iz organzma ili ce on ostati u meni celi zivot? Unapred hvala

Postovana, kada se izleci perikarditis izgubice se tegobe. Perikarditis se cesto naziva bolest sa 10 lica zato sto moze razlicito da se ispolji da ima razlicit tok I razlicito trajanje. Vazno je da se ne premarate, da unosite dovoljno voca I povrca. Koksaki virusi ne ostaju u organizmu dozivotno. Bolesnik izlucije viruse preko stolice I sekretom iz zdrela. Covek se zarazi prljavim rukama. Zastita od ponovne infekcije je pranje ruku pre jela i dobro pranje voca i povrca, posebno salate, koja moze da bude polivana prljavom vodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani doktore,imam konstantan osecaj mucnine u stomaku,cesto idem na wc i stolica je malo blede boje i imam osecam nadutosti i ceste gasove,prilikom saginjanja se ta mucnina pojacava,pa sam hteo da vas pitam sta bi to moglo biti u pitanju i da li je ozbiljne prirode??? Hvala unapred.

Postovani, bela stolica je ozbiljno stanje jer predstavlja posledicu zapusenja zucnih puteva. Ako nije bela vec samo malo bledja nije problem. Boja stolice zavisi od unosa hrane. Ako imate cesce stolicu bledja je takodje. Nadimanje i gasovi u stomaku najvise imaju veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan pomaze, samo morate da obratite paznju na hranu. Morate da zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Prilikom saginjanja dolazi do vracanja kiseline u jednjak te se mucnina pojacava. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Imam 31 godinu i fobiju od smrti. Kad god cujem da je neko preminuo, bilo da ga znam ili ne znam, ja se na neki nacin potresem, hvata me strah i uznemirenost. Kako da resim ovaj problem?

Postovani, mnoge ljude muci strah od smrti. I strah od bolesti se svodi na strah od smrti. Postoji vise teorija koje objasnjavaju to jako neprijatno stanje. Moze da bude posledica niskog samopostovanja i osecaja sopstvene bezvrednosti. Obrnuto, osobe koje precenjuju sebe mogu da misle da im niko nista ne moze da ne mogu ni da se razbole. Najveci broj osoba (80%) koje se plase smrti su anksiozne ili depresivne i kao takve se lece. Ne mogu da vam kazem da necete da umrete, jer ko god se rodio mora jednog dana da umre. Kada se pomitite sa tom cinjenicom bice vam mnogo lakse. To ljudi postizu na razlicite nacine. Neko se okrene religiji koja kaze da nam nakon smrti sledi vecni zivot. Zato nema razloga da se plasimo smrti, vec da se radujemo. Neko nastoji da nakon njega ostane nesto vredno: potomstvo, materijalne ili intelektualne vrednosti. Oseca da ne zivi uzalud, da je vredan covek i kada umre ljudi ce da ga se secaju po dobru. Nekima pomaze to sto se trude da srede neke vazne stvari, da ne ostavljaju brige potomcima. To su ljudi koji unapred kupe grobno mesto, postave spomenik, ostave pare za sahranu... Osecaju se spokojno, jer za njih nema neizvesnosti, znaju sta ce biti nakon njihove smrti. Neki svoj mir nadju pomazuci bolesnima, starima i drugim ljudima kojima je teze nego njima. Dajuci paznju, ljubav, novac, fizicku pomoc drugima, dobijaju svoj mir i spokojstvo. Svako se na svoj nacin bori protiv iskonskog straha od smrti. Realno gledano steta je da ceo zivot patimo zbog onoga sto ne mozemo da izmenimo. Moze Vam pomoci da radom, hobijem, bavljenjem sportom i rekreacijom, humanitarnim poslom, druzenjem, cuvanjem kucnog ljubimca... osmislite svoj zivot i zaokupite se da ne bi razmisljali o smrti. Tu lekovi ne pomazu mnogo. Primenjuju se ako strah odvede u depresiju ili tezu anksioznost i to jedno ograniceno vreme dok ne dodje do poboljsanja. Javite se lekaru, ali ne mozete da se oslonite samo na lekove. Inace lecenje straha od srti je dugotrajno i sprovodi se kombinacijom anksiolitika, antidepresiva i psihoterapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Nastavak pitanja vezano za hipertenziju belog mantila. Iako sam rekao doktoru da imam sindrom belog mantila, i iako mi je on nakon 30 minuta odmora ponovo izmerio pritisak i bio je normalan. I pored toga, uveo mi je lek za povisen pritisak. Kod kuce imam normalan pritisak, redovno ga kontrolisem vec dve godine. Takodje, i pri kucnom merenju sam pre godinu dana osecao veliki strah, bez ikakvog razloga. To je verovatno vec pitanje za psihologa? Drugi dan terapije Concorom glavobolja, mucnina, pritisak 115-65, puls 66. Da li je opasno prekinuti sa lekom posle dva-tri dana terapije? Da li nastaviti terapiju ili ukinuti lek? Doktor mi je na odmoru pa ne znam sta da radim. I jedno dodatno pitanje - kako i cime sniziti puls pred posetu lekaru ili u slicnim situacijama? Da li je cetvrtina propanolola po potrebi dobro resenje ili ne? Sigurno mora da postoji nesto sto smiruje srce u ovakvim situacijama. Hvala na ranijem odgovoru i na buducim :)

Postovani, nije opasno prekinuti lek nakon nekoliko dana primene. Ako pritisak bude jako nizak tako da se osecate lose, ako se puls snizi ispod 55 otkucaja u minuti svakako treba da prekinete uzimanje leka. Doktor je propisao Concor da bi smanjio uticaj nervnih impulsa na srce, nadajuci se da nece mnogo da snizi pritisak. Javite se svom lekaru opste prakse i psihologu ili psihijatru. Mozda cete dobiti od psihijatra neki anksiolitik da pijete neko vreme ili samo povremeno. Nije potrebno da uzimate povremeno propranolol ili drugi beta blokator. Te lekove ili pijete u maloj dozi stalno ili ne pijete pustajuci da pritisak ponekad skoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2013.

Postovani, zeleo bih da mi objasnite da li postoje i druge vrste oboljenja pankreasa u slucaju kada se vidi neka izraslina na njemu(nadovezijem se na moje pitanje i Vas odgovor od 3.aprila) osim onog najgoreg na sta covek odmah pomisli? Odgovorili ste mi da je potrebno prvo utvrditi pankreas i da se pocne sa njegovim lecenjem, ako je to potrebno? Da li to znaci da ta izraslina moze da bude i bezopasna? Da li je potrebno preduzimati nesto ako se utvrdi da je bezopasna? Sta? Da li svako lecenje pankreasa podrazumeva operaciju ili postoji i neki drugi nacin lecenja lekovima na primer? Na koji drugi nacin se leci pankreas, izuzev operacijom? Koliko dugo to lecenje moze da traje? A, ukoliko se radi o onome sto niko od nas ne zeli i ako mora operacija da se radi, da li se u svakom slucaju otklanja ceo pankreas ili je moguce ukloniti samo oboleli deo pankreasa? Koliko traje operacija u normalnim slucajevima i koje je ona tezine? Da li u nasoj zemlji postoji ijedna bolnica koja vrsi operaciju pankreasa laserskim putem i da li je to uopste moguce kada se radi o pankreasu? Veliko Vam hvala! S postovanjem, Petar

Postovani Petre, u pankreasu mogu da se vide urodjene ciste, pseudociste koje su posledica hronicnog zapaljenja, a lece se lekovima. Postoje benigni i maligni tumori. Nacin i duzina lecenja zavise od vrste bolesti. Pankreas se ne operise laparoskopski, vec klasicnom operacijom gde je hiruru operaciono polje bolje vidljivo. Plan operacije odredjuje hirurg ili konzilijum u skladu sa dijagnozom. Nekada se uklanja deo pankreasa i okolne limfne zlezde, a nekada ceo. Vas onespokojava neizvesnost, ali do odgovora ce da se dodje korak po korak. Sacekajte CT pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

postovana u decembru prosle godine su se javile tegobe u vidu drhtanja,ubrzanog lupanja srca.dr je otkrio da imam povisene hormone t3 i t4,a tsh je pao na 000.pila sam ptu 3 puta po 2 dok nijeam dobila alergiju,zatim mi je ukljucio favistan 2 puta po 1.i hormoni su mi pali u hipo,tada sam pila po 1/2 favistana,ali posle mjesec dana hormoni su se povisili i rekao mi je da sam opet u tireotoksikozi,sada pijem po 1 tbl favistana ujutro i 1/2 uvece,medjutim ostala sam u drugom stanju prije 3 nedelje.ZATO VAS MOLIM recite mi sta da radim da bi ovo dijete rodila,dali ova bolest utice na plod.da napomenem da sam u avgustu prosle godine jednu trudnocu vec izgubila ODG MOLIM VAS,unaprijed hvala

Postovana, hipertireoza utice na razvoj bebe, ishod trudnoce i period nakon porodjaja. Pravilnom kontrolom i lecenjem trudnoca moze da se zavrsi bez komplikacija, radjanjem zdrave bebe. Ako se hipertireoza u trudnoci ne leci ili se neadekvatno leci moze da dodje do prevremenog porodjaja, preeklampsije, radjanja deteta male tezine ili sa deformacijama. Lecenje hipertireoze u trudnoci se sprovodi veoma oprezno. Prednost se daje Propiltiouracilu (PTU), jer ovaj lek najmanje prolazi kroz placentu i manje dospeva u mleko. Posto ste alergicni na PTU vas endokrinolog ce odredite zamenu, kao i dozu leka. Kod mladjih trudnica hipertireoza je najcesce autoimune prirode. Iz nepoznatog razloga kod njih se antitela u trudnoci smanjuju tako da hipertireoza moze da se kontrolise bez lekova. Javite se svom endokrinologu. U svakom slucaju potrebne su cesce kontrole nego pre trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani, molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz. Jednjak uredne sirine lumena, u distalnom delu ezofagitis gr.B. Zeludac kaskadnog oblika. Zeludac u inverziji indirektni znaci h. hemije. Od kardije do pilorusa sluznica bez def. epitela, sa hiperemicinom plazama prepilorcno i masom erozija. Pilorus prolazan. Bulbus skracen, na oba zida masa sitnih erozija. Dalje do D 2 nalaz uredan. Ovo je nalaz mog supruga, lekar koji je radio gastroskopiju nista nije rekao, vec samo dao nalaz, te Vas zbog toga molim za Vase misljenje. Srdacan pozdrav! Unapred, zahvaljujem. Gordana

Postovana Gordana, suprug ima na zelucu I dvanaestopalacnom crevu brojna ostecenja sluzokoze. Suprug je verovatno I anije povremeno imao smetnje sa varenjem, a u skorije vreme su postale izrazenije. Ostecenja sluzokoze koja se sada vide su verovatno nastala nedavno zbog unosa vece kolicine hrane, pojedine hrane sa toksinima, stresa, alkohola ili pojedinih lekova, najcesce antireumatika, lekova protiv bolova, andola i antibiotika. Moze da nastane i pod dejstvom pojedinih virusa ili bakterija. On ima kaskadni zeludac, deformisan bulbus duodenuma verovatno i zeludacnu kilu, sto govori da je imao i ranije razlicite tegobe sa varenjem. Kod zeludacne kile deo zeluca prelazi u grudnu duplju sto se posebno javlja ako se legne ubrzo posle jela ili pri savijanju. Kaskadni zeludac je forma normalnog zeluca ciji oblik lici na pescani sat tako da se hrana i tecnost iz gornjeg dela prelivaju u donji preko jedne kaskade (prepreke tj. nabora). U gornjem delu zeluca se nagomilava i vazduh. Moguce tegobe su gorusica, bol iza grudne kosti zbog upale jednjaka. Zbog vracanja kiseline iz zeluca koja se javlja zbog kile i kaskadnog zeludca donji deo jednjaka mu je zapaljen. Kod kaskadnog zeluca ljudi obicno primete u kojem polozaju treba da leze da bi im hrana lakse silazila iz gornjeg u donji deo zeluca. Pri gastroskopiji se obicno uzima isecak za odredjivanje prisustva bakterije H.pylori ili se radi ureaza izdisajni test za dokazivanje te bakterije. Ako postoji H.pylori sprovodi se trojna terapija protiv nje koja se sastoji iz dva antibiotika i jednog leka za smanjenje zeludacne kiseline. U svakom slucaju treba da se javi gastroenterologu za terapiju, koja obavezno sadrzi lek za regulisanje kiseline, a ostalo zavisi od tegoba. Neka izbegava pusenje, alkohol, vece kolicine kafe, gazirana pica, suvise masnu przenu i jako zacinjenu htanu, kao i stres. Ako je primetio da mu pojedina hrana smeta neka je izbegava dok se stanje ne normalizuje. Neka jede cesce po malo i izbegava pijenje vece kolicine tecnosti od jednom. Treba da jede polako i da ne razgovara tokom jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani,molim za Vase misljenje.Moja beba rodjena je 23.02.ove godine,na otpustu dobila je sledeci rezultat EHO CNS: Subependimalno levo naglasena ehogenost sa vidljivom jednom vecom hipoehogenom zonom nepravilnih granica i dve manje.Pleksusi rastresiti nejednake ehogenosti..Kontrola UZ za tri nedelje.Tek na kontroli 20.03. rekli su nam da je bilo neko krvarenje prvog stepena u mozgu na porodjaju sto nas je jako uplasilo,i da ponovimo UZ za mesec ipo do dva.EHO CNS 20.03. je glasio:Komorni sistem je fizioloskih dimenzija.U levom subpendimnom podrucju vizuelizuje se pseudocisticna formacija.Pulzacije krvnih sudova su odgovarajuce.U mozdanom parenhimu se ne zapazaju patoloske promene. Dg:cystes subpendimales lat sin. G 93.0 Razumela sam da su to neurorizicne bebe.Inace beba se lepo ponasa,lepo jede,cvrsta je za svoj uzrast i da ne znamo ovu dijagnozu ne bi ni primetili da nesto postoji.Pedijatar nam je pokazao vezbice koje da radimo kod kuce i da ne brinemo,da to nije retkost i da ce da se resorbuje ta cista. Inace, u bolnici nije bilo BSG vakcina tako da je nije odmah primila,i da li zbog ove ciste treba da se odlozi primanje do daljnjeg ili ne? Hvala unapred.

Postovana, postojanje ciste na mozgu nije razlog da se odlaze BSG vakcina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2013.

Postovani, pre svega zeleo bih da se zahvalim Dr. Gordani Grujic jer je prosli put zaista lepo i opsirno odgovorila na moje pitanje.Takodje svaka cast za ovaj sajt. Sada Vam se javljam sa jednim uroloskim problemom. Naime na samom penisu pojavila mi se neka kuglica velicine zrna bibera(kad je penis u erekciji).Nalazi se na veni.Ne boli me niti mi bilo kako smeta ali mi je jako neprijatno zbog toga jer ne znam o cemu je rec.Sta moze biti? Hvala

Postovani, to moze da bude posledica prosirenja krvnog suda, kada cvoric nije tvrd. Medjutim, ako je tvrd to je neka vrsta oziljnog tkiva i moze da znaci pocetak Pejronijeve bolesti. Kod nje male promene ne moraju da izazivaju nikakve tegobe i mogu spontano da se povuku, dok vece bole, otezavaju erekciju I dovode do krivljenja penisa. Vitamin E moze da pomogne. Posto uzrok Pejronijeve bolesti nije poznat ne moze mnogo da se ucini u preventivi, osim ishrane. Smatra se da su promene u penisu neka vrsta zapaljenja tako da ishrana sa manje masnoce, a vise voca i povrca i morskih riba koja ne podstice zapaljenje moze dobro da deluje. Takva ishrana istovremeno usporava pojavu ateroskleroze, krvni sudovi sporije stare, ukljucujuci i krvne sudove penisa i sprecavaju se promene na njima. Javite se urologu da bi utvrdio prirodu promene i sproveo lecenje, ako je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Postovana, nedavno sam primetila, u periodu kad je menstruacija bila na putu, na preponama vrlo malo uzvisenje kao nateknuce, vrlo malo uzviseno ali povrsine jajeta po duzini. Malo se primeti, nesto vise na desnoj strani nego na levoj. na levoj strani je nesto manja povrsina. Nemam povecanu telesnu tezinu tako da sam to lako uocila. Ne secam se da li je tako bilo ranije, primetila sam sada kada sam obukla kupaci pa mi je ivica kupaceg prosto naisla preko sredine tog uzvisenja i malo napravila usek tom linijom od kupaceg sto mi je skrenulo paznju. Po prirodi sam veliki panicar kada se radi o zdravlju, pa sam veoma zabrinuta. Ne znam da li je to povezano sa psihom, ali kao da na desnoj strani osecam pomalo da boli, ali kao neki blagi povremeni bol, koji se ne bi ni osetio da ne mislim na to. Molim Vas ako mozete da mi kazete da li treba da se javim lekaru ili je ovo sasvim normalno da tako izgleda. Znaci, na obe strane blagim poklapanjem sakom osetim taj oblik, ali nesto vise na desnoj nego na levoj strani. Kada na to obratim paznju primetim da se nazire golim okom. Imam 40 god. i nisam jos uvek radjala, ali razlog toga nije zdravstveni. Hvala unapred, Marija

Postovana Marija, prepona je normalno malo zaobljena samo mozda ranije niste obracali paznju ili je tkivo bilo jedrije jer ste bili mladji pa je to drugacije izgledalo. Medjutim, ako je to izrazenije ispupcenje onda moze da bude preponska kila. U tom slucaju je izrazenije kada se napnete, kada vrsite veliku nuzdu ili se nakasljete, a nestaje kada legnete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Zdravo, moja beba ima devet i po meseci i ima dva donja zubica. Jutros sam primetila da joj je izbio ocnjak desni, da li je to normalno? Unapred zahvalna, majka

Postovana, najcesce nakon donjih jedinica izbijaju gornje, ali je normalan i drugaciji redosled nicanja zuba, tako da nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Postovani, nakon porodjaja pre 2 meseca, imam probleme pri gutanju i natecenu levu stranu vrata.Isla sam na pregled stitne zlezde i otkriveni su mi nodusi jedan u drugom, velicine 4 cm. Inace su mi svi rezultati odlicni. I hormoni su svi dobri. Rekli su mi da je potrebna biopsija i tumor markeri. Interesuje me vase misljenje. Hvala

Postovana, u trudnoci se stitna zlezda uvecava, tako da i cvorici, ako ih je ranije bilo, takodje rastu. Medjutim, kod svakog cvora treba da se utvrdi njegova priroda, a za to je najbolja biopsija. Tankom iglom se uzme malo sadrzaja cvora i pregleda pod mikroskopom. Biopsija ne boli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Pozdrav, Mozete li mi molim vas reci sta tacno znaci povisen uE3 na quadriple testu? na rezultatu pise uE3 u serumu majke:7,8, ng/mL 3,47 povisen. Kalkulacija rizika na daunov sindrom je 1:20 000, edvardsov takodje, smith lemli optizov takodje, ONC 1:16 000 i preeklampsiju 1:40.Opsti rezultat screening testa je negativan. Ali me brine taj povisen uE3 jer ne znam sta znaci? Hvala

Postovana, nemate razloga za brigu posto je rezultat testa negativan tako da ne morate da znate znacenje svake komponente. UE3 (nekonjugovani estriol) u serumu majke je samo jedna komponenta koja se razmatra zajedno sa ostalim u proceni rizika od hromozomopatija. Izdvojena sama ne znaci nista.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: