Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 1.2.2012.

drug mi je operisao srce i sve je proteklo ok..imam rez duzinom cele desne noge i sve zaraslo ali ispod samog kolena je ostala ranica duzine 2cm koja vlazi uradjen bris izolovan strptokokus aureus.senzitivan je na cefaleksin ciprocinal gentamici, eritromicin ampicillin hloramfenikol...sta mogu da pijem sobzirom da pijem plaviks... hvala

Postovana, pokazite lekaru rezultat brisa. Mi ne odredjujemo terapiju, jer to nije u redu preko neta. Cilj nam je da vam savetom pomognemo, a pre svega objasnimo ono sto vam nije jasno u vezi bolesti. Dobro je sto su bakterije osetljive na veliki broj antibiotika. To olaksava lecenje. Inace, streptokokus aureus se i normalno nalazi na kozi i cest je izazivac infekcija koze. Lecenje je teze kod osoba sa slabim imunitetom, kao i kod bolesnika koji su infekciju dobili u bolnici (bakterije u bolnici su otpore na mnoge antibiotike, sto otezava lecenje). Plavix se ne kombinuje sa omeprazolom, andolom tj. aspirinom, nesteroidnim antireumaticima kao sto su Brufen, Diklofen, kao i sa varfarinom, jer se povecava rizik od krvarenja, zatim neki lekovi protiv gljivica se ne kombinuju sa Plavixom. Posto se Plavix ne kombinuje sa velikim brojem lekova ne koristite nista sto vam nije propisano. Konsultujte lekara i kada treba da koristite lek koji se izdaje bez recepta. Javite se vaskularnom hirurgu ili hirurgu koji vas je operisao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2012.

Prvo da Vas pozdravim. Molila bih Vas da mi odgovorite sta znace sledeci nalazi hormona stitne zlezde. Do sada nisam imala problema, medjutim radila sam nalaze i rezultati su sledeci T3 2,38 T4 93,80 TSH 6,35. U laboratoriji su mi rekli da bi trebaqlo da se javim endokrinologu, ali iz ref. vrijednosti vidim da to nisu velika odstupanja. Sta znaci povecan tsh. Hvala

Postovana, povisen TSH uz normalne T3 i T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Uz veci napor stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Posto tiroksin nije u manjku nema simptoma hipotireoze. Ako se terapija odmah zapocne sprecava se rast zlezde. Ako se ne pocne terapija vremenom se razvija hipotireoza sa tegobama tipicnim za tu bolest. Javite se endokrinologu, a on ce proceniti da li je potrebno lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.2.2012.

Molim Vas da mi odgovorite radila sam nalaze svi su u granicama normale ,radila sam nalaz i stitne zlezde dobar je samo mi je prolaktin 1500 sta dalje ciniti hvala

Postovana, povisen prolaktin je najcesce posledica benignog tumora hipofize, prolaktinoma. Uzrok nastanka tumora nje poznat. Za postavljanje dijagnoze potreban je CT ili MR snimak glave tj. endokranijuma. Uz terapiju lekom bromokriptinom obicno dolazi do normalizacije prolaktina. Kod zena kod kojih je nadjen povisen prolaktin prilikom trazenja uzroka steriliteta, sa njegovom normalizacijom moze doci do trudnoce. Prolaktin moze da bude povisen i kod ostecenja hipofize zbog sarkoidoze, pritiska od strane aneurizme, posledica stresa ili koriscenja nekih lekova kao fenotijazidi, butirofenoni, tioksanteni, metoklopamid, sulpirid, metildopa, rezerpin, estrogeni i opijati... sto je manji problem jer iskljucivanjem lekova hormoni se normalizuju. Endokrinolog ce vas uputitei na dalja ispitivanja, pre svega na MR, a po potrebi hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2012.

Radila sam nalaze za stitnu zlezdu,hormone i opsti nalaz krvi.pokazalo se da imam hasimoto sindrom ali nalaz krvi mi je super.dr mi je rekla da mozda imam neke cvorice na stitnoj ali cu tek u aprili da radim ultra zvuk.ja se plasim najgoreg.pa zato pitam da li bi nalaz krvi pokazao da imam nesto strasno ? hvala unapred na odgovoru !

Postovana, hronicno zapaljena stitna zlezda uz povecana antitela (Hasimoto) je uglavnom uvecana. Cesto se bolesnik javi lekaru zato sto primeti da mu je zlezda uvecana ili uoci izbocinu na vratu. Povecanje moze da bude i diskretnije. Obolela stitna zlezda treba da se pregleda i ultrazvukom. Pregled se ne vrsi zato sto se ocekuje nalaz tumora. Nemate razloga da se plasite i strepite od pregleda. Nije problem da cekate do aprila. Nalaz cvorica u stitnoj zlezdi uglavnom ne ukazuje na tumor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2012.

sta znaci smanjenje FT4..pozz

Postovani, snizen slobodni T4 tiroksin ukazuje na smanjenu funkciju stitne zlezde tj. hipotireozu
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2012.

Postovani,imam 24 godine i povremeno veoma jake glavobolje zbog kojih sam se obratila lekaru-neurologu koji me uputio na MR endokranijuma.Da li mi mozete protumaciti nalaz MR> prisutna suspektna mikroishemija levo periventrikularno.Hvala unapred.

Postovana, postoji mala promena na mozgu zbog poremecaja cirkulacije tj. pretposavlja se da se jedan mali delic u mozgu slabije ishranjuje. To zahteva pregled krvnih sudova vrata, kardiologa (zbog cirkulacije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2012.

Postovani, nalazi krvne slike bo, urin bo, zeljezo ok, sedimentacija ok, ali Imunoglobulin M gornja granica 2,15, kod mene 2,56. ast 48, alt 65, dvije godine na bezglutenskoj dijeti, celijakicni sindrom, nalazi iz seruma krvi, IgG, IgA ttg ukazuju na alergiju na gluten, a biopsija crijeva je ok, cekam na termin kod gastroenterologa, no moja doktorica kaze, medicine rada, da mi nalazi nisu ok ali da se ne zeli zamarati, to bi trebao specijalist, valjda gastroenterolog, i upucujem iz svoje ordinacije, sto da radim, trebam li insistirati na novim nalazima ili sacekati gastroenterologa? Nalazi

Postovana, cilj bezglutenske dijete je da vam rezultati budu sto bolji, da sluzokoza ostane normalna i da se vi dobro osecate. Nastavite sa istom ishranom, odnesite rezultate koje imate i oslonite se na lekara gastroenterologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.1.2012.

Postovana, imam 31 godinu i pre 5 meseci sam pocela da se lecim od hronicne upale stitne zlezde,Hasimota.Pijem oligogal se kapsule i eutirox od 50 mg.meni nikako nije dobro,pogotovo kada popijem celu tabletu pa sam ja sama ,na svoju ruku, prepolovila tabletu i uzimam po pola.Svi oni simptomi koji pisu da treba da se javljaju kod moje upale stitne ne slazu se sa mojim.meni nije suva koza, ne osecam hladnocu,nemam ubrzano lupanje srca,ne spava mi se.meni je mnogo vruce,znojim se vise nego ikada,osecam drhtavicu,unutrasnju.ne vidi se spolja da mi se ruka trese ali ja osecam da drhtim cela iznutra.od pre par dana ne mogu normalno da hodam, kao da me zanosi i vidim neku maglu i zaboli me potiljak glave.ruke mi se znoje,stpala. veliki sam panicar,nekada i sama sebi utuvim nesto u glavu.sinoc sam nasla neki clanak gde pise da to zanosenje moze da ima veze sa srednjim uvom.uzimam po nekada bromazepam od 2mg,dr mi je prepisala, a nisam nervozna.imam sina od 3 godine koji zahteva punu paznju ali ja nisam sposobna da funkcionisem zbog te nestabilnosti pri hodu.cesto smo kuci jer me strah da izadjem na ulicu sama.hvala vam puno !!!

Postovana, Hasimoto tireoiditis dugo ne daje nikakve simptome. Bolest se otkrije slucajno zbog nekih neodredjenih tegoba ili zato sto je uoceno uvecanje stitne zlezde. Tegobe se jave kasnije kada dodje do komplikacija zapaljenja. Dugorocno gledano Hasimoto dovodi do hipotireoze (smanjenja hormona stitne zlezde: T3 i T4). Zato se kao simptomi tireoiditisa navode simptomi hipotireoze (suva koza, tromost, povecana temperatura, nepodnosenje hladnoce...). Oboleli od Hasimoto ne mora da ima ove simptome. Pre nego sto dodje do razvoja hipotireoze zlezda moze da prolazi kroz period pojacanog rada kada su hormoni poviseni (hipertireoza). Tada bolesnik moze da ima simptome ubrzanog rada zlezde (preskakanje srca, znojenje, nepodnosenje toplote, nervozu...). Vama su tegobe verovatno posledica visoke doze leka. Eutirox se propisuje kada su hormoni niski, ali i kada su normalni da bi se sprecio rast zlezde. Javite se endokrinologu, recite kako se osecate i koju ste dozu leka pili (ne lazite ga da niste sami smanjivali dozu da bi znao kako vasa zlezda radi). Kod osoba obolelih od stine zlezde cesti su psihicki problemi (nervoza, uznemirenost, anksioznost...), mada se te gegobe javljaju i kod osoba sa zdravom zlezdom. javite se psihijatru, jer vas tegobe ometaju u svakodnevnom zivotu.Nesmete da dozvolite da zbog straha ne izlazite napolje, ne ostajete sami sa detetom i da obavljate druge uobicajene poslove. javite se lekaru zbog nestabilnosti, izmerite pritisak, idite spec. ORL, neurologu. Nestabilnost, bilo da je fizicke ili psihicke prirode, moze da se leci i nije razlog da ne izlazite iz kuce. Naprotiv, prisilite sebe da i pored straha izadjete, setate, druzite se. Necete pasti, nece vam se nista desiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

Imam sina od 3 godine koji ima ovcije odnosno varicela boginje. Bila sam u poseti kod drugarice koja je u 3 mesecu trudnoce, prelezala je varicela boginje. Prelezala sam ih i ja takodje. Ali zanima me da li je moguce da beba odnosno plod bude na bilo koji nacin ugrozen? S obzirom da smo obe prelezale boginje. Hvala.

Postovana, majka (trudnica) ima u svojoj krvi antitela protiv virusa boginja tako da plod nije ugrozen. Nije u redu da vodite bolesno dete, posebno od zarazne bolesti u posetu trudnici, jer postoji mogucnost da ona nije prelezala ovcije boginje tj. da je njena majka pogresila.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

Postovani,da li ukocenost vrata,bolovi u ramenima,pritisak u grudima,nestabilnost i slabost u nogama,povremeno ubrzan puls i glavobolje mogu biti posledica duze psihicke napetosti i kako poboljsati stanje?Hvala

Postovana, pobrojane tegobe su uglavnom posledica duze psihicke napetosti ili stresa. Nije lako ukloniti uzrok tegoba, jer je nekada izazvan objektivnim teskocama, a mnogo cesce subjektivnim reagovanjem na razlicite zivotne situacije. Mnoge osobe reaguju stresno na situacije koje drugi ljudi lakse prevazilaze. Njima nije lako da se izmene bez tudje pomoci i sopstvenog velikog truda. Potrebno je da se promeni pogled na zivot. Ne znaci da sve probleme treba da negirate. Naprotiv, najefikasnije se stres prevazilazi ako resite problem koji ga izaziva. Medjutim, to nije uvek moguce. Neke stvari nisu u nasoj moci i treba biti mudar, prepoznati ih i ne brinuti, jer i onako ne mogu da da se rese. Problemi koje resite ce vas ojacati. Ono sto morate da uradite, uradite odmah. Ako odlazete povecavate napetost. Svakodnevno odvojite vreme za odmor i relaksaciju i to bez grize savesti. Budite fizicki aktivni i spavajte dovoljno. Ako patite od nesanice javite se psihijatru.Hranite se pravilno, unosite dovoljno voca i povrca, jedite lagano, nikada na brzinu i uz televizor. Razgovarajte sa prijateljima i rodjacima, potrazite pomoc za ono sto vas muci, ali se i druzite da bi povremeno zaboravili na njih. Zivite u sadasnjosti. Ne ocajavajte zbog gresaka iz proslosti (ne mozete ih izmeniti), ne strepite od buducnosti, jer nikada nije tako crna kao sto napetoj i zabrinutoj osobi izgleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

Postovani, prvo da se zahvalim na odgovoru na moje prethodno pitanje, a sada imam jedno pitanje u vezi mog supruga.Vec mesec dana je na VMA i leci ulcerozni kolitis, oslabio je preko 30kg, do sada je lecio lekovima, doktor mu je rekao da je bolje nego sto je bio ali da i dalje ima gnoja u debelom crevu. Takodje mu je rekao da iako izleci ona moze ponovo da se javi, postoji mogucnost da ga operisu. Zanima me kakva je to operacija i koliko je rizicna, da li je moguce posle toga da se skroz oporavi i da mu se vise ne javlja ova bolest. Unapred zahvalna

Postavana, ulcerozni kolitis je hronicna bolest. Uz lekove i dijetalnu ishranu dolazi do poboljsanja. Duzina perioda bez tegoba je individualna. Moze da potraje duze ili krace. Izmedju tih napada vecina bolesnika se oseca potpuno normalno. Izuzetno retko se javlja samo jedan napad bolesti i pacijent nakon toga biva bez tegoba. Operacijom se odstranjuje celo debelo crevo i bolesnik nakon toga nema tegobe. Kod nekih se debelo crevo prazni preko otvora na trbusnom zidu (stoma) u posebnu kesicu, a kod nekih se tanko crevo poveze sa rektumom, sto je bolesniku lakse i prirodnije. Operacija se primenjuje kod bolesnika koji ne reaguju na terapiju ili imaju komplikacije bolesti. Suprug mora da bude pod kontrolom lekara i da pazi na ishranu. Dobro deluje riblje ulje, morske ribe nekoliko puta nedeljno, jogurt, probiotici, a jako masna hrana. se izbegava
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

postovani,imam hipotireozu,hasimoto ,pijem lekove i hormoni su duze vreme u redu....mene zanima to sto imam ceste nalete vrucine i nikako nepodnosim toplinu a to je kareskteristicno za hipertireozu a ne ovo sto ja imam,zasto se to desava.

Postavana, nepodnosenje toplote nije uvek simptom bolesti. Javlja se i kod zdravih ljudi. Naleti vrucine mogu da budu povezani sa kolebanjem nivoa polnih hormona ili postojanjem neke tinjajuce infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

Postovani,moja mama ima astmu vec vise od 20 godina i toliko se izmucila sa njom da je to strasno.....svaki mjesec 20 godina dobiva inekciju dprohos ako nema nje onda floseron i tako svih 20 g0dina.Znam koliko su stetni te inekcije,par drugih svari je pokusavala,pumpice i slicno ali il joj ne pomazu ili joj smetaju.Za privatne lekare nema mogucnosti koji bi joj se mozda vise posvetili,a doktorima u drzavnim ustanovama ide prilicno cesto ali sve ostaje na te dve inekcije i to je to.Mene zanima da li pored 20 godina primanja ovih inekcija postoji nesto manje opasno sto bi ona koristila a dabi joj moglo pomoci.Imunitet joj je jako slab,non stop ima prolive isla je na irigografiju i sve je ok,jako cesto joj slabo i pozli joj,jako joj se tresu ruke,nema nimalo snage u glasu,jedva je cujem kad pricamo telefonom,smeta joj magla,oblacno,skoro svako vreme,srce joj je jako slabo,srcani pritasak je jako visok,gdje god se malo udari budu velike ruzne modrice,i jos svasta nesto.Astmu je dobila u 38 godini i tih 2 i nesto godina bas se namucila.Imali nekih novina u lecenju ove teske astme,sta uraditi da olaksa sebi zivot.hvala vam puno.

Postovana, danas se astma uglavnom ne leci injekcijama Flosteron. Vasa majka je odbila da koristi pumpice i zato joj se terapija ne menja. Neka se javi pulmologu kako bi dobila savremenije lekove i efikasnije lecila astmu. Flosteron daje brojna teska nezeljena dejstva kada se primenjuje dugo i u velikoj dozi. moze na primer da smanji otpornost na infekcije i povrede, da izazove pojavu cira, nagomilavanje masti na licu, trbuhu, ramenima i vratu. Znaci novina u lecenju astme ima i neophodno je da se javi pulmologu. Neka se javi kardiologu da bi normalizovala krvni pitisak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.1.2012.

Postavani, Imam 19 godina.Pre od prilike pet godina mi se iznad grudi pojavilo crvenilo (osip) koji ne svrbi.Napominjem da se osip javlja vise puta u toku dana.Lekari su mi ranije rekli da mi je tu koza osetljivija jer imam jako beo ten. Da li mozete da predpostavite sta je u pitanju??Hvala unapred!

Postavana, moguce da je u pitanju alergija na znoj ili toplotu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

imam 31 god,,imam jednog sina od 4,5god...i sada sam trudna8 nedelja....na ultrazvuku je doktorka videla ploderesuje me i pored jednu liniju krvi kako ona kaze.....interesuje me da li cu prokrvariti ?ili ta krv mora negde izaci?pijem trenutno hormonske tablete....i da napomenem prosle god.sam imala operaciju materice ...promene celija...veliko hvala

Postovana, nije mi jasno pitanje. Inace nemate razloga da ocekujete da prokrvarite. Idite na zakazane kontrole i ne opterecujte se nepotrebno. Kada idete kod lekara sve sto vam nije jasno trazite da vam se ponovi i objasni. Nerazumevanje je cesto uzrok nepotrebnih briga pacijenata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

Postovani, imam pitanje koje me muci dug vremenski period. Imam HP nalazom ustanovljenu emdometriozu i lecim se vec nekoliko godina. Pre par godina kada sam bila zaposlena desilo mi se na radnom mestu da sam pri vikanju poslodavca na mene iz straha da ne izgubim posao, verovano, imala rekla bih grceve u materici tj. kao kontrakcije koji su bili nevoljni i trajali su par sekundi. Isto mi se ponovilo par meseci kasnije kada su upali na moje radno mesto i pretili mi pistoljem u toku pljacke. Te nevoljne kontrakcije posle ta dva dogadjaja se nisu ponavljale. Moje pitanje je, da li su ove kontrakcije materice usled stresa mogle biti uzrok dobijanja endometrioze? Srdacan pozdrav.

Postovana, to nije nacin dobijanja endometrioze. Stres na poslu moze da bude uzrok psihickih tegoba, ali ne endometrioze. Grcevi materice su normalni tokom menstruacije, a ipak vecina zena ne dobija endometriozu. Jedna teorija o nastanku endometrioze pretpostavlja da tokom menstruacije, prilikom grcenja materice moze malo krvi da izadje iz materice u trbusnu duplju i presadi se tamo na razlicitim organima. Znaci to bi moglo da se desi bilo kad tokom neke menstruacije, pri cemu je potrebno delovanje i nekih drugih faktora (imunoloski poremecaji, nasledje..). Malo je verovatno da se to nije desilo tokom menstruacije kada je bilo vise sati grcenja a da se desilo u stresu tokom nekoliko sekundi ili minuta. Osim toga nijedna teorija ne povezuje strah, stres i psihicko maltretiranje sa nastankom endometrioze. Zene grceve osecaju kao jace ili slabije bolove u stomaku i krstima. Bol u stomaku moze da potice i od grceva creva. U strahu i psihickoj napetosti mnogi ljudi osecaju bol u stomaku. Ni to se ne povezuje sa endometriozom. Inace, postoji vise teorija o nastanku endometrioze. Jedna od njih pretpostavlja da endometrioza nastaje promenom celija trbusne maramice u endometrijum tj. celije sluzokoze materice. Druga teorija pretpostavlja izlazak krvi i celija endometrijuma kroz jajovode tokom menstruacije i njihovo presadjivanje po trbusnoj supljini. Ima razloga da se misli da bolest nastaje kao reakcija imunoloskih celija protiv vlastitog organizma (imunoloska teorija). Ima uticaja i nasledje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

Postovani, moja dijagnoza je Alopecia areata. Lecim se godinu dana. Primala sam injekciju diprofos (flosteron), a onda sam prestala. Na poslednjoj kontroli, zbog pogorsanja stanja, prepisana mi je opet injekcija. Zanima me da li pomenuta injekcija ima neka veca stetna dejstva? Hvala!

Postovana, Flosteron moze da ima brojna nezeljena dejstva i zato se koristi kada je neophodno i sto krace vreme. Teza nezeljena dejstva ispoljava uglavnom kada se dugotrajno koristi. Da bi se to izbeglo ogranicava se duzina primene leka. Kod nekriticne primene moze da izazove pepticki ulkus (cir), Cushingov sindrom, smanjenu otpornost na infekciju ili povredu, osteoporozu, atrofiju nadbubrezne zlezde, psihicke poremecaje i psihoze, kataraktu, metabolicke poremecaje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

Postovani, Pre 3 nedelje osetila sam peckanje dok mokrim I jako cesto sam isla u vc. Ali nisam obracala paznju na to mislila sam da je zbog toga sto trebam da dobijem uskoro, pila sam uvin caj I caj od persuna I proslo me je. Medjutim posle nekih nedelju nedelju I po dana bolovi su opet poceli.Tacnije u ponedeljak bila sam kod urologa I on mi je dao da pijem antibiotik Citeral od 500 mg jer imam upalu besike. Ja sam popila vec nekih 8 tableta I pijem caj od brusnice I dosta tecnosti i na momente mi se ucini da mi je bolje, ali nista preterano. Da li se radi o nekoj tezoj upali ili prosto antibiotiku treba vise dana da deluje? Hvala unapred!

Postovana, verovatno bakterije nisu osetljive na antibiotik Citeral. Kod nekomplikovane infekcije mokracnih puteva lecenje je tri dana. medjutim, vi se niste odmah javili lekaru. Kod komplikovane infekcije lecenje je najmanje 10 dana. Nakon terapije javite se urologu. Potrebno je da se najmanje 5 dana po zavrsetku terapije uradi urinokultura.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

Postovani,imam konstantan problem par godina i nikako da pocnem da ga resavam....godinama nisam dobro ali nikako da nadjem uzrok,lekar uradi kks i ekg i vide da su solidni rezultati i niko dalje nista ne trazi,a koliko znam obicna kks nemoze bas puno da pokaze.molim vas recite mi koje su analize koje bi trebala da uradim da proverim apsolutno celokupno zdravlje i da napokon otkrijem sta mi prouzrokuje veliku slabost,malaksalost,stalni umor,nalet e vrucine,trnjenje u vilici i obrazima,cesto me oblije znoj i bas mi bude gadno....recite mi sta moze biti i koje analize da uradim koje bi mi sigurno pokazele razlog svega toga.

Postovana, zbog trnjenja u u vilici i obrazima morate da se javite neurologu. Nakon neuroloskog pregleda on ce proceniti da li je potrebna EMG, evocirani potencijali ili MR. Naleti vrucine i preznojavanje mogu da budu posledica hormonske neravnoteze: manjak estrogena ili povisen tiroksin hormon stitne zlezde. Slabost, malaksalost, umor mogu da budu posledica stresa, anksioznosti ili depresije, te zahtevaju pregled psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

Postovani,sbog cestog osecaja slabosti doktorka mi dala da pijem lek MILGAMMA 1*1,molim vas recite mi kakav je to lek,znam da je vitamin B,ali zanima me u cemu je razlika obicnog vitamina B kome je cena 150 din. i milgammi koja je 2000 dinara sem u jacini,da li je milgamma mozda za nesto pomalo opasan jer sam cula da ne bi trebao da ga pije bas svako.

Postovana, razlika je u jacini leka. Milgamma drazeje sadrze vitamine B12 i B6 u visokoj dozi, Milgamma N capsule imaju jos i vitamin B6. Zato se primenjuju kod pojedinih bolesti (uglavnom neuroloskih), a ne piju se preventivno. Beviplex koji sadrzi i druge vitamine B grupe moze da se pije u terapijske svrhe i preventivno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.1.2012.

postovani,htela sam da mi preporucite neko sredstvo za podizanje libida jer nemam nikakvu zelju ali da to bude na prirodnoj bazi.hvala unapred.

Postovana, potrebno je da se prvo nadje uzrok neostatka libida i da se uklni ako je to moguce. Gubitak libida moze da bude posledica nezeljenog dejstva nekog leka, obicno za lecenje povisenog krvnog pritiska ili depresije. Promenom leka libido moze da se poveca. Zelja za seksom moze da izostane ako ste depresivni ili zabrinuti. Neresavanjem psihickog problema ni libido ne moze da se poveca. Ako nedostaje emotivna bliskost sa partnerom i poverenje zelja moze da izostane. Moze da utice hormonski poremecaj ili jednostavno imate prirodno nizak libido. Resenje je da razgovarate sa partnerom i psihoterapeutom i da probate da nadjete uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2012.

Postovani,vec nekoliko godina imam policisticne jajnike, vec tri godine sam u braku i nemogu da ostanem u drugom stanju. Da li to moze biti razlog? Pored toga vec 6 godina lecim epilepsiju karbapinom 200mg i nisam imala nikakvih problema u vezi toga, ali sto se tice policisticnih jajnika hormonalna terapija mi ne odgovara, citala sam dosta o biljnim kapima femisan A, ali nikako da dodjem do konkretnog odgovora da li ja to uopste smem da pijem zbog moje gore navedene terapije i bolesti. Neznam sta da radim, molim vas pomozite mi. Unapred zahvalna

Postovana, policisticni jajnici mogu da budu uzrok neplodnosti. Sterilitet zena sa policisticnim jajnicima je posledica izostanka ovulacije. Tada se vrsi stimulacija i indukcija ovulacije sto uz ciljani polni odnos u vreme ovulacije dovodi do trudnoce. Ona sama po sebi vrlo povoljno deluje na policisticne jajnike. Ne verujem da bi kraca hormonska terapija mogla da vam ugrozi zdravlje vise od samih policisticnih jajnika. Potrebno je da povremeno kontrolisete nivo glukoze, holesterola i triglicerida jer ova bolest moze da ide udruzeno sa metabolickim poremecajima i povisenim krvnim pritiskom, tako da i njega treba povremeno (nekoliko puta godisnje) da merite i lecite ako je povisen. Proizvodjaci Femisan A kapi isticu da nezeljena dejstva nisu poznata, sto nije dovoljna garancija da ih nema. Proizvodjaci karbapina nisu smatrali da je potrebno da analiziraju vezu ovog leka sa pojedinim biljkama tako da nije poznato da li postoje neke nepovoljne interakcije sa Femisan A kapima. Konsultujte svog ginekologa i neurologa, ali na kraju sami morate da odlucite da li cete probati sa kapima. Ako ste gojazni smrsajte, jer je poznato da je normalizacija tezine cesto dovoljna da izazove ovulaciju i dovede do trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2012.

Postovana, imam par pitanja: 1. Sta tacno znaci demencija, da li je to iskljucivo zaboravnost ili zaboravljanje kod starijih osoba ili ukljucuje jos stvari? 2. Evo licnog primera koji se desio skoro, pa mi vi recite da li jse radi o nekom obliku demencije - Pokojna baba je, nakon dedine smrti, upala u tesku depresiju. Nije pila lekove, bila je izuzetno debela, a i imala je problem sa ogromnom vodom u svom telu. Povukla se u sebe, zelela je prosto da umre. Nakon nekog vremena zalila se mojoj majci da se boji da joj neko ne provali u kucu nocu, i plasila se zvukova koji dolaze vani. Takodje jednom prilikom kad je dosla kod nas, izasla je iz sobe iz cista mira bez razloga, a onda se vratila i sela gde je bila, ne objasnjavajuci nista. Ovo smo samo jednom primetili. U tom nekim periodu je pretrpela i blagi slog i imala je pareziju donje usne. Lezala je i na neuropsihijatriji u dva navrata, a pre nego sto je umrla nista nije upucivalo na to da ce umreti. Nije izgledala idealno, ali nije nikako delovalo da ce umreti. U poslednjem razgovoru sa mojom majkom napomenula je da je jako bole noge i da ne moze dugo da stoji (jer su joj bile natecene od vode). Na kraju je umrla od infarkta miokarda u neuropsihijatrijskoj bolnici pre nepune dve godine a 3 godine nakon padanja u depresiju i smrti mog dede. Imala je 64 godine kad je umrla inace, i godinu dana pred smrt nije zelela nigde da izlazi, pa nije ni kod nas dolazila. Samo je lezala, jela, gledala TV i spavala. Intresuje me da li su ovi simptomi vise vezani za njenu depresiju i neuzimanje lekova ili demenciju konkretno, posto kod nje nije uoceno samo zaboravljanje i zaboravnost kao neki problem? 3. Ako je rec o demenciji, da li sve ovo upucuje na neku neurodegenerativnu bolest tipa Alchajmer ili neku drugu neurodegenerativnu bolest (Krojcfeld Jakob itd)? Lekari na neuropsihijatriji nisu nista slicno dijagnostifikovali, jer bi moja majka znala da jesu, ali cisto me intresuje. Nije zaboravljala kako se mi zovemo ili ko smo. Ako jeste nesto od ovoga, da li postoji rizik da i neko od clanova porodice oboli od ove dve bolesti, tj. da ih nasledi? Njena baba je, doduse, takodje imala probleme sa zivcima kad je bila stara, po njenim recima, ali navodno nije postavljena dijagnoza Alchajmera ili neke druge neurodegenerativne bolesti u to vreme, kao sto nije ni babi sada. Intresuje me vase misljenje o ovome al se ja pribojavam da nije neka neurodegenerativna bolest u pitanju i da smo i mi pod rizikom da je nasledimo posto sam juce saznao da kod takvih slucajeva postoji i ta mogucnost. Hvala unapred na odgovorima.

Postovani, demencija je smanjenje intelektualnih sposobnosti. obicno pocinje zaboravnoscu, posebno za skorije dogadjaje. Za razliku od obicne zaboravnosti nastale zbog nezainteresovanosti i sl., ova zaboravnost se brzo pogorsava, tako da osoba zaboravlja imena ukucana i slicne krupne stvari. Gubi sposobnost rasudjivanja, ne moze da obavlja najpre profesionalne poslove (da vrsi svoje zanimanje), a kasnije i svakodnevne kucne poslove i poslove u vezi hranjenja, higijene i dr. licnih potreba. Ne moze da odrzi paznju, ne snalazi se u prostoru, cak i u kuci... Znaci demencija nije samo zaboravljanje vec brz gubitak intelektualnih sposobnosti. Po vasem opisu ne bi se reklo da je baka bolovala od demencije. Zaboravnost se javlja u okviru depresije, ali nije toliko jaka i ne pogorsava se brzo kao kod demencije. Lecenjem depresije zaboravnost se smnajuje. Baka je zivela sama i samim tim neki minimum poslova je morala da obavlja, sto dementna osoba ne moze. Ona ne moze da se brine o sebi. Zatim baka nije zaboravljala sta ste joj vi i kako se zovete, jer nije bila bolesna od neke neurodegenerativne bolesti. Nemate razloga da se plasite za svoje psihicko zdravlje. Izvesna nasledna sklonost prema kardioaskularnim bolestima moze da postoji, ali i one ne moraju da se ispolje ako vodite zdrav zivot (ne pusite, ne pijete, fizicki ste aktivni, ne jedete suvise masnu hranu, povremeno kontrolisete krvni pritisak i lecite ga ako je povisen, izbegavate stres, drzite na normali glukozu i masnoce u krvi).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2012.

postovani imam jedno onako malo opsirnije pitanje doktore nedelju dana imala sam neke tupe bolove u lopaticama i kao neki pritisak u grudima ali sve je to proslo samo po sebi posle toga sam se prehladila malo poceo je nos da mi curi i da kasljem i uz toga posle tri dana mi se opet vratio taj bol u grudima u pozadi izmedju lopatice bas na sredini i kasalj mi je malo vise pojacan nos mi je stalno zatvoren ovako;bol mi se najcesce javlja u jutarnjim casovima kada ustanem iz kreveta;i napadne me jak kasalj znam se sve ucreveniti od njega,i vec dva dana je poceo da mi se javlja bol ispod leve dojke bas gde su rebra odma ispod neznam sta tu moze da boli a u ledjima izmedju lopatice bol je svakim danom sve jaci cini mi se kao da je pocela i koza da me boli;kada pomeram telo i dalje osecam bolove u ledjima znaci u grudima mi se bolovi javljaju ujutru i nekoliko puta u toku dana a u ledjima ne prolaze nikako pa mene je sada strah od ovog kaslja,i ovog bola kaslaj nestraje dugo vec cetiri dana danas planiram otici doktoru da vidim sta ce reci ali ja sam se bas dosta uspanicila jer imam 28 godina i pusac sam pa mi je pored ovakvih bolova u grudima i ledjima stalno u mislima lose molim vas sada za vas misljenje sta ovo ustvari moze biti i dali se trebam ici zraciti rengenom da vide da li je sa plucima sve u redu inace nevolim to zracenje jer sam se za ovu godinu ozracila i prezracila i sada me je starah vise toga hvala vam unapred i cekam vase misljenje.

Postovana, kasalj koji traje cetiri pet dana, a uz to je i nos zapusen nije sumnjiv i ne predstavlja razlog za snimanje pluca. Zbog kaslja mozete da imate bolove u grudima i ledjima i sada dok ne ozdravite od te prehlade ne treba da preduzimate neke posebne preglede. Javite se pulmologu ako budete i pored terapije dugo kasljali tj. duze od tri nedelje. Imajte na umu da i kada ozdravite, dok se osetljivost sluzokoze ne normalizujete mozete da imate suv kasalj kada udahnete hladan vazduh, dim, pojedine mirise, smejete se ili glasno govorite. To nije zabrinjavajuce i kasalj prestaje kada popijete nesto toplo ili posisate bonbonu ili antiseptik oribletu. Ne treba da pusite. Sada vam moze produziti bolest, a inace pusenje je faktor rizika za nastanak raka, pa ga nikome ne preporucujem. Kada prestanete da kasljete javite se fizijatru zbog bola izmedju lopatica. On je uglavnom posledica promena na vratnom delu kicme, psihicke napetosti ili spavanja na neudobnom krevetu ili losem jastuku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2012.

Postovani, imam jedno pitanje. Na osnovu rezultata krvi i ostalog utvrdjeno je da je ANA pozitivna 1 prema 32, svi ostali rezultati tj analize krvi sto se rade povodom sunje na LUPUS su u redu. Zadnji put je nesto blago povisen samo neki rezultat tj kao da je krv gusca ali blago znaci sve ostale analize krvi su u redu velika lista posebna lista itd, radjena je i analiza ANTI dnk i to je u redu dakle nije pozitivno. Sve ovo isto je radjeno i pre 2 godine i tada su mi dali da pijem rezohin, kardiopirin i to vec pijem dve godine, samo je ANA pozitivna mada ni sam ne znma kako vode me pod LUPUSOM. Pitanje za vas je sledece da li cu ovaj REZOHIN i kardiopirin piti dozivotno ili ne? Mada ni sam kako me ne vode pod lupusom kada od 11 faktora moram imati najmanje 4? Bili su u pocetku pre uzimanja lekova mali bolovi u zglobovima ali bez oticanja itj povremeni bolovi. Unapred hvala na odgovoru.........

Postovani, u principu terapija se ne sprovodi neprekidno. Cilj joj je da dodje do poboljsanja. Razumem vasu sumnju, jer se povisena ANA javljaju i kod zdravih, kao i kod nekih drugih bolesti, koje ne spadaju u autoimune. Vas lekar smatra da nije potrebno da se ceka pojava dr. simptoma i znakova bolesti, jer je najefikasnije kada se terapija zapocne rano. Javite se reumatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.1.2012.

Postovani,molim vas recite mi sta mi se desava u organizmu veoma cesto i poprilicno neprijatno,posle jela ili cak ne vezano za jelo imam utisak kao da sam dobila temperaturu,i cesto mi se pojavi neka slabost...to mi se desava vec dve ili tri godine ali nista posebno od nalaza nisam uradila,licimi da su mozda neki hormoni,ili neka cirkulacija jer samo mi dodje neki neugodan nalet slabosti,nekad me drzi ceo dan a nekad par sati a nekad samo par minuta.Molim vas sta bi trebala od nalaza uraditi da bi napokon pocela resavati ovaj za mene veliki problem.Cak sam isla ikod psihijatra ali rekao je da se iskontrolisem sve ostalo posto on nemisli da je nesto psihcki.sta vi mislite sta mi je....hvala

Postovana, pokusajte da uocite kada se javlja nalet slabosti. Zapisujte sta se pre toga desilo i sta ste radili i jeli tog dana. Da li ste bili gladni, zabrinuti, prehladjeni... Na kraju, ali ne manje vazno, obratite paznju na vreme. Mozda ste meteropata, te se sa promenom vremena osecate slabo. To nije retko i javlja se i kod mladih i dece. Vidite da li ste malokrvni, ako imate neke smetnje sa varenjem javite se gastroenterologu (kod gastritisa moze da se javi pad secera sa slaboscu), izmerite krvni pritisak, javite se fizijatru ako imate osecaj stegnutosti u vratu, bol u vratu, ramenima (promene na vratnom delu kicme remete cirkulaciju i mogu da uticu na kratkotrajnu slabost). Javite se svom lekaru opste prakse. Ako svi rezultati budu dobri mozete se ponovo javiti psihijatru. U koliko ste meteropata prihvatite to stanje i ne sekirajte se. Kada vidite da niste fizicki boleni prestacete da brinete i umor ce biti manji, jer on moze da bude posledica zabrinotusti, stresa i anksioznosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2012.

Postovani,imam 32god. u poslednjih 15-tak dana imam glavobolje,nekada jace,nekada izdrzljive ali tupe bolove,nekada je to u ceonom delu,a nekada slepoocnicama.Sa tim,imam bolove i u vratnom delu-ukocenost.Koje rezultate bi mogla da odradim.Da li se samo na magnetnoj rezonanci moze videti neko oboljenje? Hvala!

Postovana, javite se spec. ORL zbog bola u ceonom predelu, jer je moguce da je posledica zapaljenja sinusa. Zbog bolova u vratnom delu kicme i osecaja ukocenosi javite se fizijatru. Magnetna rezonanca moze da otkrije mnoge bolesti, ali nije potrebno da se radi kada je dijagnoza jasna. Specijalisti ce vas uputiti na MR ako je potrebno. Nema razloga da radite neke preglede na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2012.

Postovani, Imam bebu staru 42 dana, decak je. Primetila sam da nocu jako nemirno spava tj. u snu pocne kao da stenje i da mlati rukicama kao da se bije sa nekim i da glavicu pomera levo-desno. Preko dana spava dosta mirnije. Beba inace sisa, lepo napreduje, preko dana je veoma lepo raspolozena. Redovno spava tj. preko dana bude budna po oko 2 sata i onda spava 3-4 sata, a nocu se budi dva puta da jede. jedino sto me buni jeste taj njegov nemiran san... da li je to normalno ili bi trebalo da se obratim lekaru?

Postovani, nije neobicno da beba ima nemiran san. Najcesce je to posledica grceva. Mada se kod nekih i kasnije javlja kada je sigurno da su grcevi prosli. Jednostavno to je osobina pojedinih beba. Kod bebe koja dobro naprediju nema razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2012.

Postovani,imam 25 godina cesto osecam da malaksam psihicki,padne mi koncentracija i raspolozenje..U glavnom kad sam gladan,pa kad jedem bude mi malo bolje..pijem seroxat i presolol 25 mg dnevno.Jel moguce da mi presolol spusti pritisak pa da mi zato bude lose psihicki?I da li ima potrebe da odem kod gastrologa jer razmisljam da imam pantljicaru,salmonelu ili nesto slicno jer imam taj problem sa hranom..Inace nemam problema sa stolicom,niti bilo kakve bolove i probleme sa stomakom.Unapred hvala.

Postovani, kada ste gladni najvise trpi mozak. Zato tada mogu da se jave razlicite tegobe, kao pad koncentracije i raspolozenja, glavobolja... To nije znak bolesti. Ako se jave neke druge tegobe javite se lekaru. nema razloga da mislite da imate pantljicaru,salmonelu ili nesto slicno. Presolol ne bi trebalo da izaziva nagli pad krvnog pritiska, mada nije iskljuceno da se kod nekoga to desi. Seroxat moze da izazove mucninu i bol u zelucu. Kod nekih bolesnika je to toliko jako da lek mora da se promeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2012.

Postovani,nekih 10 dana imam problem.Upitanju su otekli krajnici,limfni cvorovi posebno sa desne strane gde se zadrzalo i dalje.Posto sam u inostranstvu trenutno dobio sam da pijem lek fromilid i strepsils.Takodje simptomi poput gripa su bili prisutni u pocetku i sve je proslo osim limfnog cvora sa desne strane koji se moze lako napipati.Takodje sve to prati jedan cudan osecaj blage topline u predelu jetre i nelagodnosti.Mononukleozu sam imao pre par godina cisto da znate.Sledecih par dana nisam u mogucnosti da posetim lekara pa me zanima vase misljenje.Hvala!

Postovani, limfna zlezda ne moze tako brzo da se povuce kao simptomi gripa i prehlade. Mnogi virusi, osim gornjih respiratornih puteva, zahvate i jetru. Ako je zapaljenje izrazeno to se odrazi na transaminaze u krvi (porastu), eventualno se jetra poveca. u tom slucaju je potrebno da se odlezi da bi se jetra sto bolje oporavila. U principu bi svaka virusna infekcija trebala da se odlezi. nazalost malo ko od nas to cini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.1.2012.

Postovani,porodila sam se pre godinu dana i prekljuce sam dobila prvu menstruaciju ali strasno obilnu,da li je to normalno i sta se desava.

Postovana, prve menstruaije nakon porodjaja mogu da budu drugacije. Obicno se menstrualni ciklus sredi za par meseci. Ako je to krvarenje dosta jako ili je dugo, te ne lici na menstruaciju, javite se ginekologu zbog moguceg spontanog abortusa. Medjutim, ako je to samo jace krvarenje od uobicajenog, praceno uobicajenim tegobama koje ste i ranije imali i traje kao vasa prosecna menstruaija, nije zabrinjavajuce. Bez obzira na ovu menstruaciju ako niste isli skoro na pregled javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2012.

zelim da pitam sta moze prouzrokovati slabos i manju vrtoglavicu i u tom trenutku da srce podje da ubrzano lupa i obuzme me strah od smrti .svi krvni nalazi su dobri ali ja se neosjecam tako molim da mi pomognete..

Postovana, najcesci uzrok pojave vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Vrtoglavicu cesto izazivaju promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada i poremecaj cirkulacije krvi u mozgu, kada se vrtoglavice najcesce javljaju pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Znaci mnogo je uzroka vrtoglavice i da bi se on pronasao potrebno je da se javite spec. ORL, fizijatru, internisti. Ostale tegobe su posledica straha. Lupanje srca u strahu je normalna fizioloska pojava. Srce brze lupa da bi mogli da pobegnete od nadolazece opasnosti. Strah od smrti se javlja kod depresivnih i anksioznih ljudi. Nije realan, jer se od vrtoglavice ne umire, sem ako nije izazvana tumorom. Kod tumora je vrtoglavica samo jedan od simptoma, uz glavobolju, povracanje, neuroloske ispade. Slabost i omanja vrtoglavica uz strah od smrti su najcesce posledica stresa. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2012.

Postovani, moja sestra je pre 3,5 godine zadnji put uklanjala kondilome i od tada joj se nisu povratili. Pre mesec dana je radila hpv tipizaciju i rezultat je bio negativan. Da li to znaci da joj se organizam u potpunosti i zauvek resio hpv-a ili da se virus samo primirio? Moje drugo pitanje je da li se virus moze preneti i preko pantalona, jer bi zelela da nosim neke njene trudnicke pantalone (koje 2 godine nisu nosene od kad se ona porodila), a ne bi zelela da se zarazim? Da li je istina da se virus moze preneti i preko garderobe, WC, kade, bazena, peskira i koliko uopste virus ostaje aktivan u spoljasnjoj sredini? Izvinjavam se zbog puno pitanja, ali se nadam da cete mi razresiti neke sumnje... Hvala unapred na odgovorima.

Postovana, virus se primirio i ako sestra na dalje bude imala jak imunitet on nece nikada da dovede do pojave kondilaoma. Preko pantalona koje su stajale i oprane ne mozete da se zarazite. Virus nije u stanju da u tim uslovima prezivi. Nije narocito otporan u spoljasnjoj sredini. Do infekcije moze da dodje kontaktom koze sluzokoze, sto je najlakse tokom polnog odnosa. Ostali putevi prenosenja su malo verovatni. Za prenosenje preko peskira je potrebno da je zarazena osoba neposredno pre vas obrisala anogenitalni deo tela po mogucnosti neopran, sto je malo verovatno. Ipak nisu na odmet osnovne higijenske mere. Ne sedite na bazenu na tudji peskir. Uobicajeno koriscenje WCa, boravak na bazenu i sl. nisu nacini da se zarazite. Tudju garderobu operite, vise zbog otpornih bakterija, nego virusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2012.

imam gerb i kad nesto pojedem ankon nekog vremena pocne mis e taj sadrzaj iz zeludca vracati u usta ,,,cesto imam gorusicu,,i ako pojedem nestoo zaprzeno dobijem napad bolova na desnoj strani koji udaraju u ledja bolovi su za poluditi,,moje pitanje je posto me cesto pocne gusiti u prsima i pocne me vrat boliti i nemogu da progutam obicnu pljuvacku nekad,iamm osjecaj da cu se ugusiti,,,,dali je i to od zeludca,,,pluss kad sjedem u auto obavezno me pocne gusiti ili kad sjedim pred kompom uspravljena pocne me gusiti ali tad neosjetim gorusicu ali ipak gusi,,cesto mi i srce preskace,,,,dali je to sve od zeludca

Postovana, uradite Uz trbuha. bol sa desne strane koji udaraju u ledja moze da bude posledica kamena u zucnoj kesi, zapaljenja zucne kese ili presavijene. GERB mozee da izazove bol u grudima (uglavnom po sredini grudi iza grudne kosti) koji podseca na srcani (anginozni) bol. moze da izazove gusenje pa cak nekada da dovede do astme. Medjutim, osecaj nedostatka vazduha i nemogucnost da se proguta pljuvacka, bez sistanja u grudima tj. bez astmatickog napada nije psledica GERBa vec stresa i anksioznosti. neke tegobe mogu da vam budu iazvane GERBob i bolescu zeluca, ali vi imate i tegobe koje koje su posledica anksioznosti tj. psihicki su izazvane. Ta pojava se zove somatizacija. To znaci da imate fizicke tegobe koje psihicki izazvane. Javite se gastroenterologu i psihijatru. Vi ste pre svega jedna zabrinuta zena pod stresom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2012.

postovanje,,,,,kada se umorim,primjer idem uza stepenice i udzem u kucu sjedem,,srce naravno ubrzano lupa,onda pocne da se usporava ali nepravilnim radom pocne srce da mi preskace dok usporava,,,svaki put mislim sad ce da stane,,,,,ili jednostavno sjedim mirujem opipavam puls ono kuca normalno pa onda tri cetrri brza otkucaja pa onda opet uspori pa sve tako,,,,....ali najvise me zanima zasto kad dse umorim na taj ancin usporava stvarno me strah,,,,hvala lijepo doktore

Postovana, preskakanje srca je cesce pri naporu. Penjanje uz stepenice jedan dva sprata nije veliki teret za zdravo srce. Javite se internisti. On ce videti na testu opretecenja koliko je vase srce utrenirano, da li se dobro snabdeva krvlju i da li postoji poremecaj ritma. Na 24h holter EKGu se vidi da li je preskakanje srca cesto i da li je rad srca ritmican. Normalno tokom 24 casa srce preskoci 200 puta (200 ekstrasistola tj. VES). Znaci svako lupanje i preskakanje srca ne znaci bolest i ne zahteva lecenje. Lecenje se sprovodi kod tezih poremecaja ritma i kod onih koji izazivaju tegobe (nesvestice, omaglice, vrtoglavice). Druga je stvar sto se vi plasite. To je jedan od razloga da se javite internisti. Ako je nalaz u redu javite se psihijatru. Velika zabrinutost za zdravlje moze da bude simptom anksioznosti i depresije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.1.2012.

Pozdrav,imao sam temperaturu skoro dve godine,koja se kretala 37,5 od tadasnjih opstih analiza sve je bilo dobro sem limfocia koji su bili povecani,i tada je infektolog rekao da je u pitanju sanacija mononukleoze,s obzirom da je igg bio povisen,a igm je bio normallan,od tada sam isao na mnoga ispitivanja,kks,nalazi urologa,nefrologa,hematologa,interniste,endokrinologa,skener glave,sve uredno.Ja i dalje tragam za dijagnozom,ja nemam nikakve simptome,ne osecam se lose,moja sada temperatura je 36 s 8 ili 36,9,da li je to normalna temperatura.Od reumatoloskih analiza RF negativan, CRP nizak, SE mirna, imunoglobulini uredni. Da li to iskljucuje postojanje neke bolesti teske!!!. Unapred zahvalan.

Postovani, normalan nalaz iskljucuje postojanje neke teske bolesti, ali ne garantuje sto posto da ste potpuno zdravi, jer bolesti ne dovode uvek do promene opstih laboratorijskih nalaza, posebno u pocetku. Zato je potrebno da se javite lekaru kada osetite da nesto nije u redu. Potreban je i sistematski pregled. On se vrsi da bi se uocio pocetak neke bolesti pre nego sto se jave simpromi i velike promene u laboratoriji. Po svetskoj zdravstvenoj organizaciji sistematski pregled treba da se vrsi jednom godisnje da bi se videlo da li nesto nije u redu. Pregled muskarca treba da obuhvati laboratorijsku dijagnostiku koju cini kompletna krvna slika (KS) i sedimentacija eritrocita (SE), zatim se odredjuje nivo kreatitina, mokracne kiseline, bilirubina, ureje i secera u krvi (GUK), pregled enzima (AST, ALT, ALP, gamaGT) i elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum), odredjuje se lipidni status (ukupni, LDL i HDL holesterol, trigliceridi) i vrsi analiza urina. Rezultati tih biohemijskih parametara pokazuju da li je sve u redi ili su potrebne druge specificne analize. Zatim sledi internisticki pregled koji sadrzi merenje krvnog pritiska, EKG, fizikalni pregled glave, srca, pluca, trbuha i ekstremiteta, kao i razgovor o eventualnim tegobama i prelezalim bolestima. Stariji od 40 godina treba da pregledaju prostatu, bez obzira da li imaju tegobe, a stariji od 50 godina da urade analizu stolice na okultno krvarenje kako bi se sto ranije mogao otkriti rak debelog crijeva. Drugi pregledi se vrse ako imate konkretne tegobe. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na jacanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte. Jedite voce i povrce posebno tamnozelene, narandzaste i crvene boje, a izbegavajte masnu i suvise slatku hranu, kao i stres. Od masnoca prednost dajte maslinovom ulju, bademima, lesnicima i orasima. U medjuvremenu tj. dok se osecate dobro ne treba da brinete i idete na posebne testove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2012.

Postovani, u poslednje vrijeme na svakih nekoliko sekundi imam neko trenje ili kako ja to kazem nesto mi "vibrira" u donjem dijelu stomaka. Ne znam sta bi mogao da bude uzrok jer mi se to ranije nije desavalo, molil Vas da mi sto prije odgovorite. Unaprijed hvala.

Postovana, trnjenje je znak da sa nervom koji je zaduzen za deo tela nesto nije u redu. Najcesce je pritisnut grcem misica ili promenama na kostima ili zglobovima. Sa druge strane posoje neprijatne senzacije, nastale zbog nervoze, koje covek razlicito opisuje: kao strujnje, gmizanje, zmarci, treperenje... javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2012.

Postovani, U poslednje vreme, otprilike jednom, dva put mesecno muce me jaki bolovi u zelucu, koji se polako sire po celom stomaku. . . nikad ne znam tacno zbog cega se desava, nekad me boli kad nista ne jedem po ceo dan, nekad tacno posle jela. . . Bol me pritiska i ne mogu normalno da funkcionisem., i gotovo me tera do suza . . nekad kad legnem i masiram - to me prodje, ali treba duze vreme. Da li postoji neki ozbiljinji problem iza svega toga? Sad me ne boli nista, al kad tad, plasim se da ce se opet javiti?!

Postovana, neophodno je da se javite gastroenterologu. Bol koja je toliko jaka nesme da se zanemari. Bol na prazan zeludac je tipicna za cir na dvanaestopalacnom crevu, mada i zeludac moze da boli kada ceo dan ne jedete. Bol nakon jela je tipicna za gastritis. Bolovu mogu da se jave zbog neuredne ishrane i bez ikakve bolesti organa za varenje (dispepsija). Moze da potice i od kamena u zuci, koji se cesto javlja kod gladovanja. zato jedite redovno pet puta dnevno po malo i tegobe ce biti blaze i obavezno se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2012.

Postovanje. Interesuje me da li u drzavnim klinikama ili bolnicama postoji hirurski zahvat definisan kao "Hirurgija dojki kod transseksualaca"? Znam da tako nesto postoji na klinici Colic ali me interesuje da li se takav vid usluge moze iskoristiti i u drzavnim institucijama? Unapred hvala.

Postovani, u drzavnim bolnicama se rade takve hiruske intervencije. Mozda u cenovniku to nije precizirano kao hiruski zahvat na dojki kod transseksualaca, vec kao vrsta operacije koja je u konkretnom slucaju radjena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.1.2012.

Postovani, danas sam radila MR pregled L/S kicme i nalaz je sledeci: Pregled radjen u TSE sekvencama sa T1W i T2W vremenima relaksacije u sagitalnoj ravni i kroz i.v. prostore u nivoima L3-L4, L4-L5 i L5-S1 u aksijalnoj ravni. U mekim tkivima paravertebralno se ne uocavaju patoloske promjene. Na kostanim strukturama se uocavaju pocetne degenerativne-spondiloticne promene ante i laterokorporalno. Spinalni kanal je normalne sirine. Conus medulare i cauda equina su bez patolosih promena. Suzen je i.v. prostor u nivou L4-L5 i L5-S1. Oslabljen je IS u T2W na i.v. diskovima od L2-L3 do L5-S1, sto ukazuje na degenerativnu polidiskopatiju. U nivoima od L2-L3 do L5-S1 se uocavaju manje discus hernia dorzalno na sirokoj osnovi koje suzavaju prednji likvorni prostor i i.V. foramene obostrano. Imam 35 godina, nisam radjala. Interesuje me koliko je nalaz los. Hvala Vam unapred!

Postovana, nalaz manje diskopatije nije zgodan pogotovu sto se to stanje sa godinama pogorsava. Ljudi sa tridesetak godina smatraju da su suvise mladi za hronicne bolsti, ali diskopatija se najcesce javlja izmedju 30. i 40. godina. Promene nastaju starenjem medjuprsljenskog diska, goji gubi vlagu, na njemu se javljaju pukotine. Pri naglom pokretu ili podizanju tereta moze da prsne, pri cemu jezgro iscuri i izvrsi pritisak na korenove kicmenih zivaca. Javite se fizijatru. Fizikalna terapija i promena nacina zivota sprecavaju pogorsanje i popravljaju kvalitet zivota. Da bi sprecili pogorsanje stanja vezbama ojacajte ledjne misice, ne podizite teske predmete, ne vrsite nagle pokrete (cimanje, izvijanje i podizanje tereta sa savijenom kicmom), ne vezbajte naporno, izbegavajte sportove gde se vrse nagli pokreti, plivajte, jedite zdravu hranu, unosite dovoljno kalcijuma (mleko, pasulj, lisnato povrce), ne pusite, izbegavajte dugotrajno sedenje, ako ste gojazni normalizujte tezinu. Postujte svoju kicmu. Procitajte ovaj clanak: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=889:pet-naina-da-izbegnete-diskus-herniju&catid=59:zdravlje-mukaraca&Itemid=77
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: