Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani doktore, Mene interesuje da li smemo da pokusamo da ostanem u drugom stanju ukoliko moj muz uzima antibiotik CITERAL (ciprofloksacin)! Uzrok koriscenja tog antibiotika je upala prostate. Da li to ima uticaj na spermu i mogucu nepravilnost razvoja ploda? Unapred hvala na pomoci!

Postovana, nema podataka da ciprofloksacin ima negativan uticaj na spermu. Ako ga vi koristite tokom trudnoce moze izazvati nepravilnost razvoja ploda. Kod lecenja upale mokracnopolnih organa se preporucuje izbegavanje seksualnih odnosa ili koriscenje prezervativa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani, zivim na selu,a povremeno odem do grada. Desi mi se kad neke osobe nisam dugo videla,pa ih sretnem dobijem crvenjenje lica. Inace, stidljiva sam i skromna osoba, ne volim da se isticem. Radim kao uciteljica i kad trebam da odrzim sastanak sa roditeljima, dobijem tremu, da cu zamucati (mada nikad ne mucam) ili da cu se zacrveniti,a oni ce to da vide. To me koci i ne mogu slobodno da se opustim u svom radnom okruzenju. Najveci je problem kada je puno ljudi,a sve oci uprte u mene.Ne mogu potraziti psihijatra, jer sam daleko od centra, morala bih putovati kad bi isla na psihoth. Kako da pomognem sebi i ne obracam paznju previse tome, opustim se i normalno zivim? Stidljivost i nesigurnost mi unistava zivot. Unapred hvala.

Postovana, stidljivost je karakterna osobina. Posledica je nesigurnosti u sopstvene vrednosti i nepoverenja u druge i njihovog precenjivanja. I drugi ljudi su nervozni i nesigurni u kontaktu sa osobama koje ne poznaju ili im nisu bliske. Takva stidljivost je normalna i predstavlja opstu ljudsku osobinu. Problem je kada je previse izrazena, kada remeti kvalitet zivota. Vremenom se stidljivost prevazilazi. Uocavate da drugi ljudi nisu savrseni da nisu bolji od vas i trema se smanjuje. Medjutim, ne morate cekati da vreme ucini svoje. Naravno da niste inferiorni u odnosu na roditelje svojih djaka. Vi ste neko veoma vazan u njihovim zivotima, jer im ucite i vaspitavate decu. Za vecinu njih vi ste izuzetna osoba kojoj veruju, ocekuju pomoc, neki vas dozivljavaju kao sudiju koji odlucuje o uspehu njihove dece. Zbog svoje nesigurnosti ne vidite realno situaciju i nepotrebno se plasite da cete nesto pogresiti na roditeljskom sastanku i uopste u drugim socijalnim kontaktima. Sve stidljive osobe ne vide realno stvarnost i zato pate. Pocnite polako da se menjate. Kad odete u grad pitajte nepoznatu osobu bilo sta (koliko je sati, gde se nalazi neka prodavnica). Postepeno cete videti da kontakti sa drugim ljudima nisu strasni. Podsticite roditelje da dolaze i van roditeljskih sastanaka da se interesuju za decu i kada se na taj nacin bolje upoznate nestace napetost kada treba da im se obratite. Ne prisiljavajte se na nagle promene karaktera, jer ce vam to povecati napetost. Polako korak po korak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani, kosa mi opada poslednjih 5 godina. Pokusala sam da resim problem raznim samponima, vitaminima i dodacima prehrani, bez uspeha. Takodje, nijedan dermatolog kog sam posetila nije uspeo da postavi pravu dijagnozu. Krvna slika i hormoni stitne zlezde su u redu. Koristila sam duze vreme Mycoseb, koji mi je na pocetku pomagao, ali kasnije vise ne. Kosa opada ravnomerno po celom temenu. U poslednja tri meseca stanje se naglo pogorsalo. Mikroskopski pregled temena je ustanovio da se radi o pojacanom lucenju lojne zlezda usled kog se smanjuje cirkulacija i koren dlake slabi. Da li postoji neka medicinska metoda (iskljucujuci losione i sampone) da se regulise rad lojne zlezde koze temena.

Postovana, pojacano opadanje kose, kao i pojacano lucenje lojnih zlezda moze biti posledica povecanog lucenja androgena ili povecane osetljivosti korena dlake i lojnih zlezda na delovanje normalne kolicine hormona. U tom slucaju se koriste lekovi sa antiandrogenim dejstvom, kao npr. Diane 35, koje se inace koriste za kontracepciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani, interesuje me zasto lh trakice za ovulaciju pokazuju prisustvo lh hormona i par dana pred samu mjesecnicu? Da li to obavezno mora biti pokazatelj disbalansa hormona?

Postovana, normalno LH znatno raste pred ovulaciju, porast se odrzava oko 50 sati. Tada se njegovo prisustvo moze dokazati LH trakicama. Hormona ima i nakod ovulacije sve do naredne menstruacije, ali mu nivo nije veliki. Mozda se moze evidentirati na trakici kao bleda crta, ali skok pred menstruaciju pokazuje disbalans. LH hormona ima i u ciklusu bez ovulacije, samo izostale njegov skok u srediti ciklusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani,imam problema sa cestim mokrenjem vec 2-3 godine,ne znam sta da radim,imam 28 godina,bio sam kod urologa par puta,radio urino kulturu,ultra zvuk,rektalni pregled,test na trihomonas...ma sve u redu,svi rezultati u krvi i mokraci uredu,nisam samo radio bris uretre ali vec mislim da nema resenja.Ustajem nocu po 2-3 puta minimum a nekada preko dana mokrim bukvalno svakih 5-10 minuta.Nekada na svaka 2-3 sata.Imam ponekad tupe bolove po dnu stomaka i uvek imam osecaj da mi se mokri...najveci razmak izmedju mokrenja mi je 3 sata.Bio sam i kod psihologa i psihijatra....nije na psihickoj bazi....seksualna funkcija normalna....Molim za misljenje

Postovani, uradite i bris uretre. Mozete se javiti neurologu i fizijatru, jer smetnje sa mokrenjem mogu da budu posledica promena na kicmenom stubu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

postovani,dali smem da pijem istovremeno amoksicilin zbog upale jajnika i da stavljam fito vaginalete istovremeno zbog pojacanog sekreta i malo upaljene materice?

Postovana, ta dva leka mogu istovremeno da se korise, ali je bolje da se javite ginekologu za terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2010.

Postovani, ako mozete malo da mi pomognete. naime operisala sam stitnu zflezdu, cela je izvadjena nalazi su u redu ali nikako da mi odrede valjanu terapiju. operacija je bila pre 5 meseci i od tad sam pila i letroks od 100 tsh je bio 28, pa mi povecali na 150 tsh je bio 19. pila sam od 200 tsh je bio 4,7 t3 1,6 a t4 165. ft4 je 23,2 doktorka me prebacila na euthyrox 175. moram da na pomenem da sam visoka 187 i krupna sam a u ovih zadnjih meseci sam se ugojila iako ne jedem puno. da doktorka je rekla da mi zadnji rezultati nisu logicni. Molim vas ako mozete da mi pojasnite. unapred zahvalna

Postovana, nisu losi rezultati. Gojaznost je mogla da nastupi zbog manjka hormona tiroksina nakon operacije. Podesavanje terapije ide postepeno, ne daje se od jednom velika doza leka. Ako ste gojazni smrsajte postepeno tako sto cete povecati fizicku aktivnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2010.

Postovana,moram nesto da vas pitam . Izuzetno sam se uznemirio. zivim sa roditeljima i bakom od 75 godina.Nedavno je operisala rak zeluca ,ali sad slabo jede i tesko se krece.Povremeno ima bolove.Par puta smo zvali hitnu i oni su joj davali neke injekcije.Jednom prilikom,moj otac je odlucio da ne zove hitnu ,vec da joj da da sa vodom popije novalgetol .Meni nije jasno jer na ampulici pise i.m. Da li ce joj se nesto desiti?Bojim se da ne iskrvari. Zatim smo,kada je imala sledeci dan bolove,zvali hitnu pomoc i dosao je neki drugi doktor i mi smo rekli da je doktor koji ju je operisao rekao da je sve u redu,a on je nama rekao kako je u redu kada ima recidive. Sta to znaci?Molim vas mi odgovorite.Jako sam zbunjen.Hvala...

Postovani, recidiv je ponovna pojava raka. Samo na osnovu tegoba koje baka ima ne moze se zakljuciti da ga ima. Za to su potrebna snimanja, koja predstavljaju sastavni deo redovnih kontrola operisanih od raka. Ampule treba da se koriste onako kako je predvidjeno zbog sastojaka koji se dodaju leku, mada mnogi bolesnici na svoju ruku piju ampule Novalgetol, jer su primetili da im bolje deluju u odnosu na tablete (Novalgetol, Analgin), sto je razumljivo jer su 5 puta jace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2010.

Postovani, Imam 20 godina i unazad nekoliko meseci problem sa desnima. Naime, primetila sam da mi se mnogo povlace desni, narocito na prednjim zubima, od jedinice do cetvorke, kako na gornjoj, tako i na donjoj vilici. Mnogo sam zabrinuta. Redovno odrzavam higijenu usta i zuba, nakon svakog obroka, a isto tako idem i na redovne kontrole kod zubara. Poslednja kontrola je bila pre 4 meseca kada mi je stomatolog sanirao manji kvar na zubu i konstatovao da su svi zubi zdravi, a da nije pomenuo nikakvo povlacenje desni. Brinem se puno i imam strah da ce mi se rasklimati zubi. Da li to moze biti paradentoza? Moram napomenuti da su se desni bas puno povukle i da mi zubi nekako izgledaju veci. Isti tako imam nepravilan raspored zuba u vilici, jer nisam to korigovala dok sa bila mladja. Ja Vas molim za misljenje i savet, posto imam zakazan pregled za sledecu nedelju, ali bih volela da do tada cujem i Vase misljenje za ovaj problem. Da li je ovo opasno? Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovana, cesto zubi ne mogu lepo da se operu samo cetkicom, pa je potrebno koriscenje zubnog konca. Plak izmedju zuba koji se ne moze ukloniti cetkicom je jedan od uzroka zapaljenja desni, a kasnije i paradentoze. Ako su vam zubi zbijeni sigurno je teze da ih cistite izmedju. Na zdravlje desni i razvoj paradentoze utice dijabetes i pusenje. Da bi sprecili paradentozu uklonite kamenac sa zuba (ako ga imate), koristite zubni konac, ne pusite, unosite vise tecnosti, trudite se da vam usta ne budu suva. Ako imate naslednu predispoziciju paradentoza se moze javiti, ali cete je ovim merama ublaziti i odloziti. Kriticni period za njenu pojavu ce biti klimaks. Kontrolisite i secer u krvi. Unosite sto vise voca i povrca. Jedite dosta sveze javuke, sargarepu, papriku. Oni sadrze dosta vitamina i antioksidanasa koji jacaju imunitet i sprecavaju paradentozu. Osim toga kad se jedu svezi odlicno ciste zube. Vazno je da ih grizete, a ne da ih secete na parcice. Na poslu (ili u torbici) imajte uvek cetkicu i pastu ili nosite po jednu jabuku da pojedete posle dorucka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2010.

Postovani, imam dijagnostikovanu subklinicku hipotireozu, nije preporucena terapija, nalazi su sledeci FT4 14.39 (12.0-22.0) , TSH 4.85 (0.27-4.20), Anti TPO 15.67 (0.0-34.0), Atg At <10.00 (<115) poslednji nalaz antitela Atg je stari nalaz,od pre dve godine,pa cu ga ponoviti uskoro, ostali su radjeni u poslednja tri meseca , takodje UZ, od pre dve godine je sledeci: "Stitasta zlezda granicnih velicina, bez izdvajanja nodusa i cista ali obostrano diskretno pojacane vaskularizacije". Interesuje me sledeci da li je moguce da ostanem u drugom stanju ,sta je potrebno pratiti osim FT4 i TSH,? Napominjem da sam lecena od hepatitisa C i da pre terapije nisam imala nikad nikakve problemem sa stitnom, virus je u remisiji od jan 2009, a lecena sam interferonom i ribavirinom , za koji ni je receno da moze da utice na rad stitne zlezde. Imam 33 godine i vec dugo imamo poteskoce sa ostajanjem u drugom stanju, nijedan doktor nije pokusao sa lecenjem subklinice hipotireoza , savet je cekanje, koje je Vase misljenje? Hvala unapred i svako dobro

Postovana, sve veci broj endokrinologa leci subklinicku hipotireozu hormonom tiroksinom. Smatraju da se tako sprecava ili usporava rast zlezde. Stariji pak cekaju da se zlezda iscrpi i krecu sa lecenjem kada T4 sidje ispod normale. Hipotireoza smanjuje plodnost, ali za subklinicku hipotireozu, posto su T3 i T4 normalni nema razloga da se misli da je krivac za to. Kad se planira trudnoca za pracenje stitne zlezde dovoljno je TSH i T4. TSH bude malo povisen, ali dok je T4 nornalan nema opasnosti za trudnocu i razvoj bebe. U pocetku trudnoce su potrebne cesce kontrole. Neki endokrinolozi i ginekolozi u pocetku trudnoce daju tiroksin u manjoj dozi da bi bili sigurni da ce ga biti dovoljno za bebu. Da naglasim da nema dokaza da subklinicka hipotireoza komplikuje trudnocu i remeti razvoj bebe. Antitela ce verovatno postepeno da rastu, jer se ta bolest ne razvija brzo. Znaci lecenje subklinicke hipotireoze mozda moze da pomogne kod zatrudnjivanja, a svakako nece da skodi.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: