Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 15.9.2010.

Molim Vas da mi odgovorite prije nekih mjesec dana su mi ustanovili da imam presavijenu zuc nisam imala nikakvih simptoma do sada ili nisam znala da su vezani za zuc sada imam napade sa jakim bolovima u predjelu desne strane ispod rebara i ta se bol razljeva po cijelom stomaku ukus u ustima je gorak koliko moze biti opasna presavijena zuc sa ovakvim tegobama sta mi je ciniti i moram li se cuvati hrane naglasavam da volim svasta pojesti a jako sam mrsava moze li i slab rad zuci utacati na kilazu UNAPRED HVALA

Postovana, presavijena zucna kesa se tesko prazni pa se u njoj mogu formirati kamenci i moze doci do zapaljenja. Ako se malo popravite zucna kesa moze da se ispravi i da vam se tegobe uklone. Treba da izbegavate unosenje masne hrane. Kod nekih napad moze da provocira kafa. Javite se gastroenterologu. Niste mrsavi zbog presavijene z.kese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2010.

molim za odgovor! vec sam vam pisala,problem sa hipertireozom,uzasan svrab po telu i jednom prilikom poviseni alt,ast i alp,nista drasticno poviseni,neki doktori su mi cak rekli da je u granicama normale! ja sam sad trudna,5 meseci i radjena mi je amniocenteza! ono cega se ja bojim i sto mi nije jasno je taj svrab po telu gde mi neki doktori kazu da je povezan sa stitnom zlezdom a neki opet da je moguci uzrok neki od hepatitisa iz razloga sto su povisene transaminaze! bojim se,ukoliko je stvarno neki hepatitis u pitanju,da ga prilikom amniocenteze nisam prenela na plod! molim vas da mi objasnite koliko je svrab povezan sa stitnom zlezdom i da li bi mi transaminaze bile drasticno povecane u slucaju nekog hepatitisa! hvala unapred,jako sam zabrinuta,sutra ocekujem rezultate amniocenteze! i jos jedno,da li ce rezultat amniocenteze pokazati neku mogucu infekciju?

Postovana, prilikom amniocenteze nije povredjen plod tako da nista nije moglo da mu se prenese. Kod bolesti jetre svrab je posledica porasta bilirubina. Takodje, kod nekih trudnica moze doci do zastoja zuci. Kod njih se osim porasta bilirubina i svraba, javlja zuckasta koza, tamna mokraca (kao pivo) i bela stolica. To stanje mora da se leci. Medjutim, svrab celog tela ili pojedinih delova tela, posebno stomaka, bez drugih tegoba nije redak u trudnoi. Ublazava se uljanim kupkama. Amniocenteza se radi da bi se videlo postojanje daunovog sindroma. Ne radi se u cilju otkrivanja infekcije. Dijagnoza hepatitisa se postavlja nalazom antitela u krvi. Rade se kod povecanja alt i ast. Teke osobe sa hipertireozom imaju svrab i crvenilo koze (miksedem). Kod hepatitisa transaminaze su dosta povisene (nekoliko puta vece od normalnih).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

postovani,zadnju menstruaciju sam imala 24.8,imala sam ceo taj avgust nezasticene odnose,posto sam zabrinuta dal sam trudna ili ne,kod ginekologa sam otisla 18dana nakon zadnje menstruacije,i uradila ultrazvuk,dr kaze sve je ok,nema trudnoce,ja sam uradila i beta hcg iz krvi istog tog dana i pisalo je 1< vrednsot je do 5>,ona u laborat,je rekla da je negartivan rezultat.Ja se pitam zasto se uopste i pokazalo da imam hcg u krvi ako nisam trudna,dali treba da budu prisutni u krvi iako ne postoji trudnoca?I jos jednu nedoumicu imam,dali bi pokazao trudnocu da je npr vanmatericna trudnoca u pitanju u to vreme tj 18 dana nakon ciklusa?Dli treba da se brinem?Unapred zahvalna

Postovana, HCG se javlja i van trudnoce u tragu. Povisen je kod nekih ginekoloskih bolesti. Kod vanmatericne trudnoce test beta hcg je pozitivan, samo vrednostri ovog hormona sporije rastu u odnosu na normalnu trudnocu. Test i UZ pokazuju da nema trudnoce pa ne treba da brinete. Da ne bi strepeli, umesto brojanja plodnih dana, koristite prezervativ ili neki drugi vid kontracepcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

Postovani...Trudna sam od prvog aprila,tako mi je dr rekao..e sada ne mogu da skontam koji mi je to tacno mjesec trudnoce?..stalno mi to brkaju..ovaj kaze ovako,ovaj ovako....unapred hvala

Postovana, ako ste zatrudneli prvog aprila inseminacijom termin porodjaja je 23 decembar. Ako je taj datum bio prvi dan predhodne menstruacije onda je termin 6 januar iduce godine. Porodjaj mozete ocekivati 20 dana pre i posle termina. Samo 10% zena se porodi u terminu. Vecina se porodi do 5 dana pre i posle termina, a neke i znatno pre ili posle termina. Tacan dan zaceca se zna samo kod inseminacije. Trudnoca traje devet kalendarskih meseci, 280 dana ili deset lunarnih meseci (jedan lunarni mesec ima 28 dana ili 4 nedelje). Kad se nezna tacno zacece predpostavlja se da se desilo polovinom ciklusa. Po nekim racunicama za prvi dan trudnoce se uzima prvi dan ciklusa kada sigurno niste zatrudneli. Od prvog dana cilusa do ovulacije ima od prilike dve nedelje pa i u racunicama moze da se pojavi razlika od pola meseca. Po velicini ploda (precnik glavice) na ultrazvuku moze da se proceni starost ploda, ali ni to nije 100% tacno, jer nisu sve bebe iste velicine. Znaci sve te racunice su orjentacione pa odatle potice zabuna. Postoje razliciti faktori koji mogu skratiti trudnocu, ali vi ne bi trebali da ocekujete porodjaj pre 3 decembra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

Postovani! Pre par dana sam kontrolisala urin i nalaz je pokzao da se u urinu nalazi dosta bakterija, leukocita 8-10, urobilinogen u tragu i proteini (na nalazu pise ovako- (+ -)). propisan mi je nofloksacin, jer mi bactrim izaziva mucninu,ali me interesuje da li je potrebno da uradim urinokulturu i snimanje bubrega,s obzirom da vec duze vrijeme osjecam bol u krstima i u predjelu bubrega!Mokrenje nije ucestalo i nemam peckanja pri uriniranju. Unapred zahvalna

Postovana, bilo bi bolje da ste uradili urinokulturu pre pocetka terapije. Uradite je pet dana nakon terapije nofloksacinom. Bol u krstima moze poticati od kicme i ginekoloskih bolesti. Zbog bola u predelu bubrega mozete uraditi UZ. Mozda ste imali pesak u bubregu (u mokraci nije nadjen), pa je sa njegovom eliminacijom doslo do infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

Kandidu imam pri svakom ginekoloskom pregledu ( jer zbog toga idem ginekologu na svaka 3 meseca). Koristila sam od vaginaleta sve i svasta,od toga ona se povuce na kratko pa opet pobuja.U medjuvremenu sam imala jednu tesku operaciju na korenu jezika,i puno stresa ( jer do MR snimka dijagnoza je bila Ca, medjutim u pitanju je bila cista).To je podrazumevalo dosta infuzije i antibiotika. Posle toga teska depresija i postraumatski sindrom. Sada pijem antidepresive i bolje mi je. Cula sam da kandida buja i usled stresa,a ja vise necu da koristim nikakve vaginalete, jer sam se od njih potpuno osusila. Procitala sam da kao vaginaletu mogu koristiti svezi beli luk. Da li mislite da je to neskodljivo? Da dodam da moj muz ima dijabetes tipa 2,i da je to mozda uzrok sto mi se kandida stalno vraca? Kako on moze da proveri te moje sumnje? Unapred puno hvala

Postovana, posle brojnih antibiotika, uz stres nije cudo sto imate kandidu. I suprog je ima (zbog dijabeta) i stalno vam je vraca, a ona kod vas nalazi dobre uslove za razmnozavanje. Prisustvo gljivica moze da se dokaze brisom uretre na gljivice. Kada je gljivicna infekcija uporna lece se oba patrnera. Suprug pije antimikotik i maze antimikoticnu kremu. Za vreme terapije ne treba da imate seksualne odnose, a kasnije zbog njegovog dijabetesa bi bilo pametno da koristite prezervativ. I sama kandida moze da pogorsa depresiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

Postovani! Kako ublaziti jake bolove uzrokovane ankilozantnim spondilitisom i RA? Vec deset dana koristim medrol od 12 mg i brufen od 400 mg 3x2. ali poboljsanaja nema. Unaprijed zahvalna

Postovana u pitanju su bolesti koje se tesko lece jer se nezna njihov uzrok. U poslednje vreme se kod RA koriste bioloski lekovi. Oni ublazavaju zapaljenje i tegobe, ali smanjuju otpornost organizma, tako da je povecana sklonost ka infekcijama. Kod Ra je vazno odmaranje zahvacenih zglobova. Kod ankilozirajuceg spondilitisa su bitne vezbe koje povecavaju pokretljivost zglobova. Masaza moze ublaziti tegobe. Ishrana moze pomoci. Mleko mnogima, posebno zenama sa RA pogorsava tegobe. Tegobe mogu da pogorsaju i meso i masnoce iz njega, psenica, kukuruz, suncokretovo i kukuruzno ulje. Nekima tegobe pogorsavaju paradajz, paprika, plavi patlidzan i beli krompir. Ne smetaju svima sve ove namirnice pa je potrebno da sami otktijete sta vam najvise pogorsava tegobe. Zapaljenje i tegobe umanjuju morske ribe (losos, skusa, tuna, sardine), beli luk i djumbir. Umesto suncokretovog i kukuruznog ulja bolje je koristiti maslinovo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2010.

Po uputnoj dijagnozi Myoma uteri intramuralis parietis posterior per magnus 01. 09. operisana sa zavrsnom dijagnozom Laparotomia sec. Pfannenstiel, Myomectomia. Drainage cavi Douglasi. Imam 44 godine. Operaciju sam dobro podnela i postoperativni tok u redu. Pre cetiri dana izvadjeni konci. Posto mi posao ne zahteva fiksno radno vreme, ni dugo sedenje, kad mogu da pocnem da radim? Da li je dobra bila odluka da se operiĊĦe samo miom koji je bio veliki, a ne cela materica? PH nalaz ce biti za nedelju dana. Imam li razloga za brigu?

Postovana, bolje je odstraniti samo miom. Mislim da ce PH nalaz potvrditi postojanje samo mioma tj. da nema izmenjenih celija. Potrebno je najmanje mesec dana bolovanja. Posto je posao lagan i vi se osecate dobro nema potrebe da bolovanje bude duze. Sa ocekivanim dobrim PH rezultatom nema razloga za brihu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani doktore, Mene interesuje da li smemo da pokusamo da ostanem u drugom stanju ukoliko moj muz uzima antibiotik CITERAL (ciprofloksacin)! Uzrok koriscenja tog antibiotika je upala prostate. Da li to ima uticaj na spermu i mogucu nepravilnost razvoja ploda? Unapred hvala na pomoci!

Postovana, nema podataka da ciprofloksacin ima negativan uticaj na spermu. Ako ga vi koristite tokom trudnoce moze izazvati nepravilnost razvoja ploda. Kod lecenja upale mokracnopolnih organa se preporucuje izbegavanje seksualnih odnosa ili koriscenje prezervativa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2010.

Postovani, zivim na selu,a povremeno odem do grada. Desi mi se kad neke osobe nisam dugo videla,pa ih sretnem dobijem crvenjenje lica. Inace, stidljiva sam i skromna osoba, ne volim da se isticem. Radim kao uciteljica i kad trebam da odrzim sastanak sa roditeljima, dobijem tremu, da cu zamucati (mada nikad ne mucam) ili da cu se zacrveniti,a oni ce to da vide. To me koci i ne mogu slobodno da se opustim u svom radnom okruzenju. Najveci je problem kada je puno ljudi,a sve oci uprte u mene.Ne mogu potraziti psihijatra, jer sam daleko od centra, morala bih putovati kad bi isla na psihoth. Kako da pomognem sebi i ne obracam paznju previse tome, opustim se i normalno zivim? Stidljivost i nesigurnost mi unistava zivot. Unapred hvala.

Postovana, stidljivost je karakterna osobina. Posledica je nesigurnosti u sopstvene vrednosti i nepoverenja u druge i njihovog precenjivanja. I drugi ljudi su nervozni i nesigurni u kontaktu sa osobama koje ne poznaju ili im nisu bliske. Takva stidljivost je normalna i predstavlja opstu ljudsku osobinu. Problem je kada je previse izrazena, kada remeti kvalitet zivota. Vremenom se stidljivost prevazilazi. Uocavate da drugi ljudi nisu savrseni da nisu bolji od vas i trema se smanjuje. Medjutim, ne morate cekati da vreme ucini svoje. Naravno da niste inferiorni u odnosu na roditelje svojih djaka. Vi ste neko veoma vazan u njihovim zivotima, jer im ucite i vaspitavate decu. Za vecinu njih vi ste izuzetna osoba kojoj veruju, ocekuju pomoc, neki vas dozivljavaju kao sudiju koji odlucuje o uspehu njihove dece. Zbog svoje nesigurnosti ne vidite realno situaciju i nepotrebno se plasite da cete nesto pogresiti na roditeljskom sastanku i uopste u drugim socijalnim kontaktima. Sve stidljive osobe ne vide realno stvarnost i zato pate. Pocnite polako da se menjate. Kad odete u grad pitajte nepoznatu osobu bilo sta (koliko je sati, gde se nalazi neka prodavnica). Postepeno cete videti da kontakti sa drugim ljudima nisu strasni. Podsticite roditelje da dolaze i van roditeljskih sastanaka da se interesuju za decu i kada se na taj nacin bolje upoznate nestace napetost kada treba da im se obratite. Ne prisiljavajte se na nagle promene karaktera, jer ce vam to povecati napetost. Polako korak po korak.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: