Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani dr, posto vlada epidemija zausnjaka u mjestu gdje zivimo, zanima me kako mogu svoju djecu da zastitim od ove bolesti? Stariji sin ima 11 god., a mladji blizu 4 godine i oba su redovno vakcinisani. Znam da treba da se izbjegavaju vece guzve i druzenja, al ako ipak do toga dodje, dali je opasan parotitis u tom uzrastu zbog upale testisa?

Postovana, ako su deca primila MMR vakcinu imaju zastitu protiv zausaka, malih boginja i rubeole. Ako nisu vakcinisana ili eventualno nisu stekla dobru zastitu vakcinisanjem, sto je malo verovatno, treba da izbegavaju kontakt sa decom i odraslima koji se ne osecaju dobro, malaksali su i imaju povisenu temperaturu. Te tegobe su prisutne tri dana pre no sto zlezde oteknu i svima postane jasno da su zarazni. Znaci bolesnik je zarazan tri dana pre no sto zlezde oteknu i jos 6 dana nakon toga (svega oko 9 dana) Bolest se javlja 14 do 20 dana nakon ulaska virusa. Zauske nisu teska bolest, ali komplikacije mogu biti teske. vasoj deci ne preti opasnost od steriliteta ako budu lezala zauske. Ta opasnost preti muskarcima koji obole nakon puberteta i to ne svima vec onima koji dobiju zapaljenje testisa, a lecenje ne bude uspesno. To moze da dovede do trajnog steriliteta. Ako virus napadne pankreas komplikacija moze da bude dijabetes.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam problem vec nekoliko godina u nazad sa panicnim poremecajem koji se manifestuje i sa naglim skokom TA koji je maksimalno izmeren 200/125. Imam 38 godina. Ranije sam uradio sve analize i pretrage i svi nalazi su bili uredni. Zanima me u kakvoj su interakciji lek Fluoksetin (antidepresiv - inhibitor serotonina) i Binevol (beta blokator). Trenutno svako jutro pijem Fluoksetin od 20 mg i Binevol od 2.5 mg. Pritisak se normalizovao na vrednosti koje variraju od povisenog 160/100 maksimalno i 117/72 minimalno izmerenog u zavisnosti od doba dana i aktivnosti (kako psihicke tako i fizicke). Inace samo da napomenem da se nalazim u vecem delu dana pod konstantnim stresom. Hvala na Vasem misljenju.

Postovani, stres znatno utice na porast krvnog pritiska. Tokom fizicke aktivnosti da bi se obezbedila veca kolicina krvi potrebna za rad misica normalno dolazi do ubrzanja pulsa i porasta krvnog pritiska. To je normalan fizioloski proces. Nakon odmora puls i pritisak se vracaju na normalu. Zato se pritisak ne meri pola sata nakon fizicke aktivnosti (kao i posle popijene kafe jer i ona ga podize). Fizicka aktivnost olaksava normalizaciju krvnog pritiska. Kod pojedinih osoba tokom stresa krvni pritisak znatno skace (nesrazmerno problemu). Kod njih obicno i kafa znatno podize pritisak. Te osobe ne mogu da regulisu pritisak bez lecenja anksioznosti i stresa. Fluoksetin utice na metabolizam Binevola, usporavajuci njegovu razgradnju i time utice na njegovo dejstvo (produzava ga) i na visinu krvnog pritiska. Ako se lekovi piju uvek u isto vreme ta interakcija je uvek ista i ne bi trebala da utice na variranje krvnog pritiska tokom dana. Na variranje vise uticu ostali faktori kao fizicka aktivnost, stres, kafa, pusenje i alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, pre 10-ak dana mi se pojavio na donjem desnom delu brade nesto nalik na bubuljicu, i prilikom brijanja sam se tamo i posekao. Nakon par dana je rana zarasla, ali je ostala crvenkasta fleka na kozi lica i nakon toga sam primetio i neko uvecanje ispod sredine brade.Radi se o necemu velicine klikera, inace bezbolna je oteklina i ne menja velicinu. Do lekara nisam uspeo otici zbog ovog sneznog kijameta, no od nekih poznanika sam dobio odgovor da se radi o linfnoj zlezdi koja je otecena zbog ove gore opisane kozne infekcije. Molim vas za savet i preporuku za dalje postupke. Hvala.

Postovani, ima limfnih zlezda ispod brade i one mogu da se uvecaju (jedna ili vise) kod infekcija koze. Moguce je i da se infekcija komplikovala apscesom (supljina ispunjena gnojem). Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam 20 god operisao sam krajnike pre 2 meseca zato sto sam imao tonsilitis chronica. Sada je sve ok ne boli me grlo vise ali postoji jedan mali problem, lako se prehladim i non stop sam kao prehladjen...nista strasno ali jako dosadno ,neki put temp 37 do 37.4 max. Moje pitanje je da li je moguce da mi je imunitet opao i ako nije sta bi moglo da bude , hvala unapred!

Postovani, moguce da vam je imunitet oslabio. Jedite vise voca, povrca i jogurta, a izbegavajte slatkise, masnu hranu i stres jer slabe imunitet. Boravite vise na svezem vazduhu. Javite se spec. ORL i alergologu, jer je moguce da se prehlade cesto javljaju zbog alergijskog rinitisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam problem sa gadnom urinarnom infekcijom. Javio se bol pri mokrenju sredinom januara, nadjena je klebsiella spp 100.000> . Lečena je pre nalaza Pipemom 4 dana na koji se ispostavilo da je bila rezistenta, zatim po antibiogramu Amoksilavom 5 dana, što nije pomoglo, pa 5 dana Ciprocinalom, što je malo pomoglo, ali bol je i dalje bio tu. 80h nakon Ciprocinala sam radila analize koje su pokazale 14-16 leukocita u krvi, +-trag hemoglobina i proteina, pomalo eritrocita svih vrsta, malo bakterija, iako sterilnu urinokulturu i vaginalni bakterioloski bris, ja sam i dalje osecala bolove pri kraju mokrenja. Prepisali su mi 8 dana injekcija gentamicina, trenutno mi je 5. dan i iako je bol na kraju mokrenja nestao, sad se javlja peckanje pri pocetku mokrenja. Dva prva dana primanja gentamicina je sve bilo u redu, pomislila sam da je napokon gotovo, onda sam imala (sasvim zasticene doduse) seksualne odnose treci dan i odmah mi je bilo losije. Rezultati od jutros su pokazali 12 leukocita u krvi, 5-10 u mokraci, samo 2-3 bleda eritrocita, malo bakterija, bez hemoglobina-proteina, krvna slika uredna, takodje sam juce uradila ultrazvuk adbomena i sve je uredno. Medjutim, u panici sam, taman je na dva-tri dana sve prestalo, i sad je krenulo da se vraca. Doktorka sumnja da se neka bakterija tipa eserihije pridruzila klebsieli. Dakle imam jos 3 dana gentamicina, i posle mi je za svaki slucaj prepisala Nofocin 10 dana. Ne znam sta da radim, vec mesec dana se mucim sa ovim, cini mi se da se vraca, imam stalnu potrebu za tecnoscu, unosim dva-tri litra dnevno, unosim brusnicu, pijem uvin caj, gledam da se utopljavam, stvarno radim sve sto mislim da treba, ne znam vise sta treba da uradim da ozdravim. Molim vas dajte mi neki savet. Treba li da apstiniram? Posaljem partnera na neke analize? Uzasno mi je naporno to sto stalno moram da unosim mnogo tecnosti i to vodi cestim odlascima u toalet, sto moj nacin zivota ne moze uvek da podrzi. Inace imam 21 godinu i nisam imala urinarne infekcije ranije, mozda dvaput pre jedno 7-8 godina. Bas me zabrinjava to sto sam se resila bola na dan-dva i sad opet imam problem. Boijm se kad primim sve injekcije da ce stanje da mi se vrati na staro. Molim za savet, bilo kakav. Hvala unapred

Postovana, nakon seksualnog odnosa moze da se javi zapaljenje besike sto se naziva cistitis medenog meseca. Uglavnom se srece kod mladih osoba, a vremenom se to sredi. Zene koje su sklone ovakvim upalama besike i mokracne cevi ne treba da imaju seksualne odnose tokom terapije. Nakon izlecenja treba da piju vodu pre, a mokre nakon seksualnog odnosa i da se operu pre i posle odnosa. Kod onih gde se cistitis ponavlja potrebno je da popiju Baktrim pre svakog seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

molim vas recite mi da li mogu da pijem defrinol a imam terapiju sa zoloftom. uglavnom svi praskovi za prehladu u upudsvu imaju da ne bi trebalo da se mesaju sa antidepresivima. zanima da li mogu ici defrinol i zoloft zajedno, ako ne sta da koristim za gripu. hvala

Postovana, Defrinol nesme da se koristi zajedno sa antidepresivima iz grupe triciklicnih antidepresiva u koje ne spada Zoloft. Za prehladu mozete da koristite sve prirodne lekove bez ikakve opasnosti: beli luk, zalfiju za ispiranje grla i nosa i udisanje pare ovog caja, slanu vodu za ispiranje grla i nosa, caj od crnog luka za olaksavanje iskasljavanja, med, bonbone sa mentolom ili antiseptike za ublazavanje bola i suvog kaslja, udisanje inhalatora sa kamforom i etarskim uljima za bolju prolaznost nosa, pilecu supu, caj od lipe kod povisene temperature.... Zaista se u poslednje vreme sve vise (ponovo) koriste domaci lekovi za koje ima i naucnih potvrda da deluju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Postovani,imam problem koji je meni jako tesko objasniti ali probacu.Sinoc sam izasala malo prosetati,i pocela sam se jako ruzno i cudno osecati,taj mrak,tisina...sve mi je delovalo tako da s mi pocele navirati neke crne misli,neka tuga i nista me nije moglo oraspoloziti,kad sam usla u kucu bila sam bas lose volje i stalno su se nizale neke ruzne misli o najgorim bolestima i slicno,cak mi nesto nije ni bilo dobro,kad sam zaspala imala sam ruzne snove a i sad kad sam se probudila sam pod utiskom toga,ne znam sta i zasto mi se to desava,jer nije ovo prvi put da me spopadne ovako nesto,pocela sam brinuti za moje psihick zdravlje...pa vas pitam sta mi se to desava i koliko je opasno.

Postovana, ceste misli o bolestima, mracnoj buducnosti i crne misli su znak depresije. Teska depresija je ozbiljna bolest sa losom prognozom ako se ne leci. Na srecu ona nije mnogo cesta. Vecina ljudi ima blaze oblike i uz pomoc psihijatra pocne vedrije da gleda na svoj zivot i buducnost. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Dobar dan,ja sam trudnica 34.nedelja.Osecam se dobro ali sam se jutros probudila sa bolom u grlu i jaako otecenom resicom u grlu.Ona je toliko otecena da ne mogu da sagnem glavu jer ona(ne znam kako drugacije da objasnim)bukvalno pada preko jezika.Jako mi smeta i otezava disanje kad se sagnem.U toku noci nista nisam osecala,ali me je taj neprijatan i bolan osecaj probudio.Uplasena sam,pa molim savet.Unapred hvala,Marijana

Postovana Marijana, javite se lekaru. Trudnice mogu da piju lekove (ako je potrebno), samo se propisuju oni koji su bezbedni za bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Ima 3 nedelje kako su mom sinu izasle prve boginje. Svako vece sam ga kupala samo sa vodom ali nisam mu prala ni kvasila kosu uopste cele 3 nedelje. Po telu su sve kraste otpale ali po glavi ih ima jos ali ne mogu da vidim da li su otpale i da li su samo zalepljene za kosu a odvojene od temena. Zanima me da li mogu da mu operem kosu s obzirom na situaciju? Hvala.

Postovana, zbog kose krastice teze opadaju sa glave. Slobodno mozete da mu perete kosu. Do sada bi trebalo da su se boginje (ospe) potpuno osusile, sto znaci da dete vise nije zarazno i da moze da se druzi sa decom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

imam tahikardiju i srcane mane urodjene,zelim bebu,sta da radim?da li je opasno po mene i plod?lekar mi kaze da zene sa vecim problemima rode!bojim se unapred hvala!

Postovana, blaza tahikardija i urodjene srcane mane koje nemaju ozbiljne komplikacije nisu opasnost ni za majku u trudnoci ni za bebu. Javite se kardiologu. Ako on proceni da vase srce nije slabo i tahikardija nije ozbiljna nemate razloga da se lisite materinstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2012.

doktore vec duze vreme mi se na levoj strani sa bicne strane dojke i ovamo prema srcu napred jvlja kao neki pritisak,neznam kako vam to mogu obajsniti ali osecam kao da me steze nesto inace sam u ledjima cini mi se stalno ukocena jer kada hocu da se protegnem unapred bolovi mi se pojacavaju u ledjima pa mi se evo vec nekoliko dana javlja i neki osecaj tu u predelu srca kao da mi zaigra nestoi prestane to traje jednu sekundu i sa bocne strane dojke i u predelu srca ali ta leva strana me bas muci neznam zasto i dali ovo ima veze sa srcem ali bas mi je tesko od tog stezanja molim za pomoc hvala

Postovana, zbog okostvanja ili diskopatije vratnog dela kicme moze da se javi osecaj bola u predelu srca. Ukocenost i bol su znaci bolesti kicme, pa se javite fizijatru. Kada osecate pritisak u predelu srca potrebno je i da se javite internisti iako nije mnogo verovatno da tegobe poticu od srca, posebno kod mladjih osoba koje nisu srcani bolesnici i nemaju problema sa krvnim pritiskom. Osecaj stezanja i pritiska u grudima je nekada psihicki izazvan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2012.

Postovani,imam artrozu kukova i kolena,a posto imam dvoje male dece,bebe,jako su me usporile,tako kad je lepoovreme ja polako setam jer nemogu brzoda vozim kolica,nema ih ko pricuvati da odem necim da se bavim,a kile samo rastu pa makar i nejela bog zna kako,verovatno zato sto imam i hipotireozu,Nesto sam razmisljala da kupim sobni bicikl i traku za trcanje ali ne znam sta smijem zbog kolena i kukova,znam da bi preporucili i plivanje ali ja u malom gradu nemam gde.Recite mi da li smem da kupim bicikl ili traku i dali je uposte moguce da ce mi to pomoci da omrsavim.

Postovana, vama bi bilo korisnije iz fizickih i psihickih razloga da setate napolju, a ne da koristite sprave u kuci. To je monotono i zbog toga mnogi brzo gube interesovanje za vezbanje. Mnogo vam je zdravije da setate napolju. To je psihicki prijatnije. Lepse se osecate i nije vam dosadno. Mozete vi da se naterate nekoiko nedelja ili meseci da vezbate u kuci, ali da bi odrzali liniju treba da vezbate do kraja zivota. Traka je pogodnija od bicikla. Bicikl vise opterecuje kukove i kolena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2012.

Postovani, da li bih smela da idem u solarijum ako koristim macmiror complex vaginalete, jednu uvece, u terapiji bakterijske vaginoze? Unapred hvala. Srdacan pozdrav.

Postovana, solarijum povecava rizik da se dobije tumor maligni melanom, koji je opasan zbog toga sto veoma rano daje metastaze, dok je sasvim mali pa bolesnik cesto ne obrati paznju na promenu na kozi. Nije pametno da licitiramo koliko je odlazaka u solarijum opasno a koliko ne, posebno sto je osetljivost individualna. Na svakome je da odredi da li zeli da se izlaze riziku ili ne. Neki lekovi mogu da izazovu fotosenzibilizaciju tj. na kozi se javljaju fleke pri izlaganju suncu ili u solarijum. To je uvek naglaseno u uputstvu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2012.

Postovani, Pijem Eutirox vec malo vise od 2 godine, idem redovno na kontrole i postepeno sa 25mg mi je povecano na 50 mg i vec godinu dana sam na toj dozi, TSH se bio lepo smanjio na 1,5, a T3 i T4 takodje bili u redu pre 6 meseci kad sam bila poslednji put. U petak sam opet vadila krv za redovnu kontrolu i pored terapije TSH se povecao na 3,5 ali ono sto mi nije jasno je to sto se i T4 povecao, prosli put je bio 110 a sada je 158 (gornja granica 160)? Zar te dve vrednosti ne bi trebale da su obrnuto proporcionalne, ili to ipak nije tako crno-belo? Ako mi dr poveca dozu leka onda pretpostavljam da ce T4 otici iznad gornje granice, pa mi nista nije jasno, a imam zakazano kod endokrinologa tek posle praznika, 20.februara pa me zanima misljenje, da se ne bih do tad zamarala sa time. Hvala puno unapred, srdacan pozdrav

Postovana, TSH i T4 su u normali. Ako bi se doza Eutiroxa povisila doslo bi do porasta T4. Ovi hormoni (TSH sa jedne strane i T4 i T3 sa druge) su u vezi, koja bi mogla da se opise kao klackalica (vrednosti idu stalno gore dole, ali kod zdravih to je uvek u normali). TSH stimulise zlezdu na lucenje tiroksina. Nizak tiroksin (kao kod hipotireoze) je stimulans za lucenje TSH. Zato je kod hipotireoze TSH znatno povisen. Kod zdravih ljudi ova povratna veza hormona obezbedjuje normalne vrednosti. One nisu uvek iste, ali se krecu u granicama normale (porast jednog izaziva pad drugog i obrnuto i tako stalno). Lekovima naravno ne moze da se obezbedi precizna titracija hormona kao kod zdravih, pogotovu sto potrebe za hormonima nisu uvek iste (npr. rastu u infekciji). Zato je kod bolesnika cilj da hormoni budu u normali, a ne da se postigne odredjeni medjusobni odnos. Kada se ocekuje porast ili promene u potrebama (npr. u trudnoci, kod operacije, tezih infekcija) kontrole su cesce. Znaci budite zadovoljni da su vrednosti u granicama normale. Ne opterecujte se medjusobnim odnosom nivoa hormona. Planiranje terapije ostavite endokrinologu, a kontrola nije daleko.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2012.

Postovani,imam problem.Nedavno sam primetila da mi se deo nokta na nozi zadebljao,nisam imala nikakve povrede,sta moze biti uzrok,cime da tretiram,kome da se obraim?Hvala unapred.

Postovana, to je najverovatnije posledica gljivicne infekcije nokta koja se leci veoma dugo antimikoticima. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani, Imala sam upalu hemoroida koju sam lecila duze vremena, po savetu lekara gastroenterologa. Skoro sam bila na kontroli, uradjena je anoskopija, i nalaz je: inspekcijom analnog predela uocava se manji kozni nabor, bez drugih promena. Anoskopijom se u analnom kanalu uocavaju manji sasuseni hemoroidi bez znakova fisura, fistula ili drugih inflamatornih promena. Hemoroidi su potpuno sanirani nakon ligiranja.(pre nekoliko meseci je radjeno ligiranje sa na 3 i 5h) Po njegovom nalazu je sve u redu, medjutim, ja i dalje imam tegobe u vidu bolova, koji su znatno slabiji nego ranije, ali postoje u vidu tupog bola, narocito posle stolice, i to traje satima. Pijem duphalac i stolica nije tvrda i ne naprezem se, i imam redovno praznjenje svaki dan. Rekao mi je da vise ne koristim factu, nego samo lidokain gel 2 puta dnevno. Meni nije jasno kako to da je po njemu sve u redu, a ja i dalje imam tegobe. Posto sam procitala da je lidokain gel samo u stvari anestetik, i dalje posle stolice koristim factu jednom dnevno i kantarionovo ulje i neki melem iz apoteke, normalno sve to posle obavljene higijene. Ne znam kako to mene moze da boli ako je sve uredu i koju terapiju da koristim. Iskreno, lidokain gel do sad nisam koristila iz straha jer nisam cula da je neko to koristio za unutrasnje hemoroide, a i on samo maskira bol. Ili mozda posto sam imala jaku upalu treba vremena da se to smiri. Molim Vas za misljenje. Inace, imam 34 god.

Postovana, nakon upale sluzokoza je jos neko vreme preosetljiva tako da bol nije neobican. Lidokain smanjuje bol i koristi se na kozi, sluzokozama, kao i za premazivanje pojedinih instrumenata pri manjim hiruskim intervencijama. Ako vam je bol neprijatan koristite ga. Nakon primene trebao bi da deluje najmanje sat vremena. I factu sadrzi anestetik. Ponekad mast moze da izazove osecaj zarenja ili svrab. Posto su hemoroidi sanirani mozete da prestanete sa koriscenjem Factu masti. Duza primena moze da izazove nezeljena dejstva pa bi vam prijala promena masti. Kantarion mozete i dalje da koristite, ali ne zajedno sa Lidokainom. takodje i njegova primena nije neophodna neprekidno. Tegobe kod hemoroida mogu da budu izazvane i zacinjenom hranom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani, imam 20 godina i vec 6 meseci imam stomacnih problema koji se manifestuju u vidu peckanja u predelu zeluca neko vreme posle jela, vibriranje zeluca, osecaj da hrana stoji u zelucu, nadimanje, gasovi, nekada nemogucnost oslobadjanja gasova, osetljivost stomaka na dodir, u poslednje vreme nelagodnost kada legnem na levu stranu, neredovna stolica, iznenadni pad pritiska, nekada pad pritiska tokom defekacije, nekada osecaj malaksalosti. Uradio sam analizu krvi, urina i stolice na Candida albicans i rezultati su bili dobri. Inace sam hipohondar, cesto me muce crne misli u vezi sa ovim problemom, pa bih Vas molio da mi postavite neku dijagnoza?

Postovani, pad pritiska tokom defekacije se javlja kod nekih ljudi, ali ne zahteva lecenje. Tegobe koje navodite ukazuju na lose varenje. Javite se gastroenterologu. Tek nakon gastroenteroloskog pregleda ce da se zna koja je bolest u pitanju. Statisticki gledano najmanja je sansa da je uzrok ozbiljna bolest (tumor), pogotovu ako ste mladja osoba. Moze da bude gastropatija ili dispepsija (tegobe sa varenjem bez organske bolesti) koja je u poslednje vreme dosta cesta (verovatno zbog promene nacina ishrane i sve stresnijeg zivota). nakon pregleda dobicete terapiju, ako je potrebna. Dijetalna ishrana je neophodna bez obzira na dijagnozu. sastoji se u cescim, a manjim orbrocima, izbegavanju kafe, caja, gaziranih pica, alkohola, pusenja, preobilnih obroka, jako zacinjene hrane, masne hrane, preslane hrane, suhomesnatih proizvoda. nije potrebno da jedete bljutavu hranu. Cak je malo ljuta (ne previse) hrana povoljna jer podstice izlucivanje zastitnih supstanci u zelucu. Vecina bolesnika i sama primeti koja im hrana smeta. To nije ista hrana kod svih, sto je logicno jer neki imaju visak zeludacne kiseline, a drugi manjak. Zato zabrana grane nije stroga. Bolesnik bi sam trebao da uoci sta mu smeta i da to izbegava. znaci javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani,bila sam na kontroli za stitnu koju imam vec duze i lekar mi je dao da uradim kontrolu srca,a to sam sve odradila i prosle godine.Zar je tolika verovatnoca da oboli srce iako se pije redovno eutirox za lecenje hasimota.

Postovana, sa normalnim hormonima rizik za srcane bolesti nje veliki. Ipak osobe sa snizenom funkcijom stitne zlezde cesce od zdravih imaju povisene vrednosti masnoca u krvi, time su skloniji aterosklerozi i srcanim bolstima. Zato je pametno da se jednom godisnje uradi sistematski pregled. To se radi rutinski ne ocekujuci da morate da dobijete neku kardiovaskularnu bolst.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani,34 mi je godine i stalno se borim sa nekimhormonima i to mi pravi veliku nervozu i brigu.Ima hipotireozu ,hasimoto i i evo opet policisticne jajnike,za 2-3 meseca lekar mi je rekao da vadim hormone dok mi se ciklus malo ustali jer sam ga tek dobila posle poradjaja pre nesto vise od godinu dana a te ciste imala sam i pre par godina.Upozoravajau me na mogucnost dijabetesa i bolesti srca zbog stitne i cista a i trebala bi mrsaviti nego nama sanse,bavim se sportom jedem minimalno i pravilno ali nemogu skinuti kile..Medjutim moj problem je sto svako malo mio da ju hormonske lekove ali mislim da mi to pravi jos veci problem....mislim da to nije resenje,znam da ste lekar i da ste naravno za ovu zapadnu medicinu ali vama nekako verujem pa vas pitam imali jos nekog nacina da napravim dobru ravnotezu sa tim hormonima i da vise ne strepim od dodatnih bolesti koje mogu da izazovu ove koje imam jer inace sam sklona problemu sa hormonima.hvala vam.

Postovana, morate da smrsate. Kod mnogih gojaznih zena sa policisticnim jajnicima sa normalizacijom kilaze uspostavlja se hormonska ravnoteza. Mozete da smrsate ako unosite manje kalorija, a visak trosice povecanom fizickom aktivnoscu. Obratite se dijeteticaru za detaljnu dijetu. Nekada lose navike miniraju dijetu. Mnogi ne uzimaju u obzir da grickanje izmedju obroka, jabuke ili drugo voce u vecernjim satima mogu da onemoguce mrsavljenje. Iako ima namirnica koje manje goje (voce na primer) uneti kada nismo gladni ili uvece posle sedam sati doprinose gojenju. Regulacija kilaze smanjuje rizik za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, te moze mnogo da pomogne, a ne zahteva unos lekova. Ne koristite preparate za mrsavljenje, jer niste sigurni da vam nece stetiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani, od 04.01. ove godine odjednom sam pocela osjecati bol u stomaku, U predjelu oko pupka , koji se siri ka donjem dijelu kledja , bubrezima. Cio taj pojas me poceo boliti ,bolom koji nije pretjerano jak,ali je konstantan, stalan,ne prolazi... Evo , danas je 11.02. , skoro mjesec dana kje proslo, mene jos uvijek boli. E sad, 24 .12. imala sam mjesecnicu, koju sam , tusiranjem hladnom vodom prekinula drugi dan. Mislila sam da bolovi poticu otuda, medjutim , 20 .01. sam dobila sledecu mjesecnicu u ocekivano vrijeme i bila je uredna...Prosla je i ona,no bol je i dalje ostao... Isla sam ljekaru,radjen mi je UZ abdomena i dali su mi lijek Zinnat , medjutim , nista se nije promijenilo. Krvna slika je bila u redu, sa nesto povisenim leukocitima (9,2) ostalo ok. Ponovo sam se javila istom ljekaru ,koji je , posumnjao na upalu besike i dao mi lijek cipromed 250 mg. krvna slika u redu, nalaz na Helico negativan.urino kultura sterilna.(inace pijem controloc za zeludac) Medjutim, evo , pijem taj lijek Cipromed a bol je stalno tu. Trebam vam napomenuti,i da sam radi regulacije tjelesne tezine dugo vremena unazad, sa povremenim prekidima pila turbo slank tablete, koje djeluju kao laksativ...Stolica mi je sada ne tako redovna ,uz to tvrda i malo bolna.Ponekad,nakon jela, imam grcevete bol u anusu takav da ne mogu sjediti,ali traje samo par sekundi. Ovaj bol u stomaku koji mi traje vec mjesec dana ,imam osjecaj da kao da se pojaca nakon jela, te nakon trcanja .A nocu ako legnem na stomak tokom spavanja, dobijem jak bol i mucninu. Znam da zvuci suludo,ali zbog bola koji traje toliko vremena i ne prolazi plasim se onog najgoreg i pomisljam na tumor debelog crijeva,jajnika i sl..Molim vas,pomozite . Da li ima mogucnosti da je to u pitanju,ili sta vec moze biti. Hvala Vam unaprijed... (oprostite na duzini poruke )

Postovana, javite se gastroenterologu. Nakon endoskopije se moze znati sta je uzrok vasem bolu. Nema razloga da mislite na rak debelog creva ili jajnika. Probajte da stolicu regulisete unosom voca i povrca, kao i vece kolicine tecnosti i fizickom aktivnoscu (npr. pesacenjem).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.2.2012.

Postovani, pijem Euthyrox 50 vec pet godina redovno, i rezultati su mi u granicama normale. Menstruacija mi inace kasni po 2-3 dana, a ovog meseca mi je zakasnila 25 dana. Sexualne odnose sam imala po prvi put prije 3 meseca, naravno uz zastitu. Prvog meseca otkako sam zaplovila u 'bracne vode' kasnilo mi je 5 dana, drugog mi je poranilo 5 dana, tacnije, 17.decembra sam zadnji put imala menzis. Ocito da se sve poremetilo. Pre 15 dana sam bila kod ginekologa, bila je ubedjena da sam u drugom stanju po vaginalnom pregledu, proverila mi je bHCG, negativno je bilo, mislila je da je rana trudnoca. Opet sam jos jedan put bila, opet mi je proverila bHCG, opet negativno. HCG kuci koje radim, negativno. Rekla mi je da je izgleda bio neki pokusaj da se oplodi j. celija pa nije uspelo, i da mi zbog toga kasni. Zakazala mi je ponovo kontrolu za ponedeljak, i rekla ako ne budem u drugom stanju da mi da neke lekove za hormone da bih dobila menstruaciju. Mene strah da mi ne bude rana trudnoca, pa da ne unistim plod. Moram li uopste te lekove da uzmem? Je li to uredu i je li stetno? Ja bih ipak da mi samo dodje prirodno... Kad moze da pokaze test pozitivno? I, imam sve simptome trudnoce, ili sam mozda umislila? Vise ne znam ni sta da mislim :). Stomak me cesto boli kao pred menst. Hvala vam unapred.

Postovana, kucni test na trudnocu meri HCG u mokraci. Pozitivan je vec nekoliko dana nakon izostanka menstruacije. U to vreme kod nekih zena nivo hormona koji se meri (HCG) moze da bude mali i test moze da bude lazno negativan. Kod njih ponovljeni test nakon nedelju dana (znaci 10 dana izostanka menstruacije) pokazuje trudnocu. Da ste u drugom stanju test beta HCG u krvi, kao i mokraci (kucni test koji sami radite) bi vec to pokazali. Menstruaciju mozete da dobijete spontano ili uz hormonsku terapiju. Simptomi trudnoce nisu sigurni znaci, tj. nisu tipicni samo za trudnocu, jer se javljaju i kod nekih drugih stanja van trudnoce. Mislim da ste bez razloga previse optereceni trudnocom. Ipak ste vi u braku jako kratko da bi brinuli sto jos niste zatrudneli. Ima vremena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2012.

Postovani,moja majka je pre skorijeg vremena pocela da oseca kako je hladan zimski vazduh za vreme jakih mrazeva gusi i zadaje joj slabije bolove u grudima pa bih Vas najlepse i najljubaznije zamolio da mi objasnite o cemu se ovde radi i da li su ovi znaci pocetak neke bolesti disajnih organa.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, hladan vazduh moze da deluje na dva nacina. Najcesce izaziva suzavanje krvnih sudova srca sto se oseca kao bol u grudima. Moze da utice i na suzavanje disajnih puteva. To ima za posledicu otezano disanje, posebno je tesko izdahnuti vazduh. Ako otezano disanje potraje oseca se bol u grudima zbog zamora disajnih misica. Ova pojava bola u grudima pri hladnom vremenu ukazuje da vec postoji neki poremecaj u cirkulaciji krvi ili disajnim putevima (preosetljivost sluzokoze disajnih puteva zbog nedavne infekcije ili alergije). Neka mama izbegava izlazak napolje po zestokom mrazu. Ako izlazi potrebno je da se dobro utopli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2012.

Postovani,vec duze vreme sam sedeo vrlo blizu grejalice na struju i pre par dana sam primetio da mi se na kolenu desne noge nalazi citavo jato crvenih bubuljica sa malo jacim crvenilom koze.Otisao sam kod koznog lekara i detaljno mu objasnio ceo slucaj a taj lekar mi je konstatovao sledecu dijagnozu LIVEDO RETICULARIS i jos mi je napomenuo da su mi od jake toplote stradali povrsinski kapilari koze.Najlepse i najljubaznije bih Vas zamolio da mi tacno objasnite pomenutu dijagnozu i sta se tacno desilo u vezi ovog mog problema koji sam Vam detaljno opisao.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, kod Livedo reticularis postoji poremecaj funkcionisanja krvnih sudova koji se javlja pod uticajem hladnoce. Na kozi se vide plavkaste mrezice ili prstolike sare izmedju kojih se nalaze bledja polja (nisu bubuljice). Kada se taj deo tela ugreje ili izmasira gubi se grc krvnih sudova i boja koze postaje normalna. Poremecaj se cesce javlja kod mladjih zena ngo muskaraca. Sa godinama se gubi. Leci se utopljavanjem. Retko su potrebni salicilati ili dr. lekovi koji sire krvne sudove. Krvni sudovi mogu da se prosire pod uticajem toplote. Promena je nepovratna i ne gubi se masazom ili ugrevanjem. Bubuljice pak predstavljaju znak infekcije i prolaze spontano ili uz antibiotsku terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2012.

Postovani doktore!Imam 21 godinu i prije dva dana mi se pojavila izraslina u vidu male kuglice u predjelu vulve,tacnije male usnice,na jednoj strani..Ne osjecam nikakav svrab,ali me malo boli na dodir.Danas je cak i pustilo neku tecnost,nesto kao sukrvica,mislim da sam malo povrijedila prilikom tusiranja. Do sad nikad nisam imala nikakvih problema,nikakve infekcije,nista,pa sam malo zabrinuta. Seksualni odnos nisam imala mjesecima, tako da ne bi trebalo da je nesto sto je polno prenosivo. Molim vas odgovorite,nadam se da nije nista ozbiljno!Hvala unaprijed

Postovana, to je zapaljenje izvodnog kanala Bartolinijeve zlezde. Izazvano je obicno streptokokama, stafilokokama ili koli bakterijama tj. bakterijama koje se nalaze na kozi, vaginalnom sekretu i debelom crevu. Nije polno prenosiva bolest, a leci se antibioticima, najbolje po rezultatu brisa (antibiogramu). Neleceno moze da dovede do zapusenja izvodnog kanala. Tada se formira apsces (supljina ispinjena gnojem), velike i male usne su otecene, a bol je mnogo jaci. Prakticno ne moze da se sedi i hoda. Lecenje je komplikovanije, jer zahteva inciziju i drenazu tj. malu hirusku intervenciju. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2012.

Postovani doktore, imam pitanje u vezi majke koja ima 49 godina. Prije 2-3 godine je sve pocelo...Povremeno se cudno ponasala preko dana kada bi djelovala kao da je pijana(i imala neprijatan zadah, kao na rakiju),a to nije bila. Tada bi pricala neumorno, ponavljajuci isto po nekoliko puta, teturala se dok hoda i ponasala nerazumno kao neko zadrto dijete. Znala je tada da zaspe popodne i nakon nekoliko sati sna bila bi u redu. Tada smo mislili da je u pitanju klimaks ili stres. Medjutim, njoj se ovo sad sve cesce desava i gore je. Uvijek je ujutru OK, a stanje (kada ga ima, javlja se bez pravila) se u toku dana pogorsava, da bi uvece pred spavanje bilo najgore. Zna da pita isto pitanje po nekoliko puta u roku od 10 minuta, jer zaboravi da joj je vec odgovoreno svaki put. Novi simptomi su nepovezano pricanje, jak bol u saci, hladno joj je da cak i vristi ponekad zbog toga, a desilo joj se da se pomokri u krevet u toku noci jer nije u stanju da ode do wc-a. Kada je u tom stanju ona toga nije svjesna i htjela bi da ide van kuce, i iako pokusavamo da je odvratimo, jako je tesko. Zna da bude u redu par dana, pa zatim par dana zaredom da bude lose...ti periodi se smjenjuju bez nekog vidljivog reda. Svi smo zabrinuti jer ne znamo koja bi bolest mogla biti i kome da se obratimo. Molim Vas za dijagnozu. Hvala puno unaprijed.

Postovana, morate mamu odmah da vodite psihijatru, a on ce postaviti dijagnozu na osnovu razgovora sa njom. Psihoza nije posledica klimaksa ili stresa, nesme da se zanemari i ostavi bez lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2012.

postovani imam 30 godina i porodila sam se pre 7 meseci.jos uvijek dojim,tako da samo pije vitamine za dojilje. pre par godina imala sam tegobe sa zelucem i utvrdjeno je da imam helikobakter.za par dana sam narucena kod gastoenterologa,posto se tegobe ponekad jave ali u znatno blazoj formi. uradila sam potrebnu laboratoriju pa bih vas zamolila da mi kazete nesto o tom. rezultati su sledeci: prisustvo antitela na helikobakter(negativan), kks,suk,gvozdje,kreatinin, sedimentacija, ALP, gama GT,ALT, AST,Uk proteini- sve je u granicama normale.ono sto mene zabrinjava je: BILIRUBIN UKUPNI 31,4 I BILIRUBIN DIR. 5,52. A sto se tice lipidnog statusa i tu ima nekih odstupanja: holestero 3,71 HDL holesterol 1,32(ostalo je u granici normale). inace ove iste nalaze sam radila prije 5 mjeseci i sve je bilo u redu. zbog cega moze doci do povecanja bilirubina i smanjenog holesterola. ja se osecam dobro,edino me muci kandida u crevima. Ne pusim,ne pijem alkohol,sokove,kafu. zahvaljujem

Postovana, ukupni bilirubin je neznatno povisen na racun direknog. Kod ozbiljnih virusnih zapaljenja jetre vrednosti su nekoliko puta vece od gornje granice. Nije iskljuceno da na povisenje bilirubina ne utice koriscenje vitamina. Smanjenje ukupnog holesterola nije zabrinjavajuce. Naprotiv, smantra se da nizak holesterol smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. HDL holesterol je dobar. Po ovim rezultaima nemate helicobakter infekciju. Za kandidu morate da drzite dijetu bez secera, belog brasna, sirceta i kvasca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2012.

Postovanje, Moji problemi su nastali u Septembru ,pojavio se svrab i crvenilo na prstima ruke, koji se postepeno pojacavao i sirio i na ostale delove tela.Dermatolog je postavio dijagnozu psorijaze(posle terapije bez poboljsanja)postavlja dijagnozu -puritis(bez poboljsanja). Odlazim kod alergologa gde mi se rade sve potrebne analize(kompl.alergo test i analiza krvi) nenalaze se nikakvi uzroci koji bi potvrdili bilo kakvu vrstu alegije. Po savetu alergologa odlazim kod endokrinologa (gde radim ultrazvuk stitne zlezde, abdomena i sve potrebne analize krvi). na osnovu analiza utvrdjena je Gi Thyroidea in OBS (HASIMOTO) i Dg. Thyroidtis Mypothyreosis Pruritns. Terapija je bila Letrox,po povratku kod alergologa dobijam terapiju Xyzal i Emolliens. posto nikakvih poboljsanja nije bilo (pojacava se svrab,malaksalost i konstantna temperatura od 37,2)endokrinolog menja terapiju umesto Letrox-a prepisuje Eutirol. Evo posle 17 dana terapije ja neosecam nikakva poboljsanja temperatura je i dalje prisutna svrab se i dalje javlja svakodnevno do te mere da postaje neizdrzljiv tako da mi stvara ogromnu nervozu do te mere da stvarno vise neznam sta da radim pa koristim ovu priliku da mi date strucan savet i kazete sta da radim i kome dalje da se obratim. unapred zahvalna Jovana Petrovic(67 god.)

ostovana Jovana, iako se Xyzal koristi u lecenju alergijske bolesti koze (hronicne koprivnjace) i sam moze kao nezeljeno dejsto da izazove svrab. Zato se ponovo javite alergologu i koznom lekaru i nastavite lecenje kod endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2012.

Postovani, uradjena mi je hormonska analiza (zbog hiperplazije hipofize i mikroadenoma), ali nisam dobila nikakve referentne vrijednosti s kojima bih mogla uporediti dobijene rezultate. Moj endokrinolog mi je rekao da su osim blago povisenog prolaktina (do 1700 miU/l ) svi ostali rezultati normalni. Medjutim, zbog simptoma koje imam (dugogodisnja depresija, prekomjerno znojenje, stalno mi je hladno itd.) nisam posve sigurna u to. Da li biste mi mogli reci jesu li svi navedeni rezultati u granicama normale? Dvadesetpetogodisnja sam djevojka. TSH: 1,5 fT4: 9,1 pmol/L fT3: 2,8 pmol/L FSH: 9,9 IU/l LH: 3,0 IU/L estradiol: 123,9 ( nije navedena mjerna jedinica) 17-OH progesteron: 0,21 testost.: 0,78 ACTH: 9,1 kort.(8h): 21,2 HR: 1,4 - 0,26 - 2,1 DHEAS: 3,3 SHBG: 56,1 androstenedion: 0,56 Unaprijed zahvalna, Dolores

Postovana Dolores, rezultati treba da se uporede sa referentnim vrednostima laboratorije u kojoj je pregled radjen. Mozda su fT4 i fT3 nesto snizeni (ili su po referentnim vrednostima te laboratorije normalni). Ako su snizeni to bi bio uzrok osecaja hladnoce, ali ne i pojacanog znojenja koje se javlja kod porasta T3 i T4. Depresija moze, ali ne mora da bude u vezi sa hormonskim promenama. Rezultati su dobri kada se posmatraju zbog hiperplazije hipofize i mikroadenoma. Javite se psihijatru zbog depresje i endokrinologu zbog prekomernog znojenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2012.

Postovani, suprug mi je operisan pre dve godine i ustanovljen mu je paragangliom jetre, veliki deo je odstranjen, primio je dve hemoterapije koje nisu delovale i sada krece sa novim lekom koji se zove SUTENT od 50 miligrama / data mu je doza za dva meseca / . Molim vas ako mozete da mi kazete nesto o tom leku. nus pojave,...sve sto znate a verujte nam mi ne znamo bas nista o njemu. Svaka informacija je dobro dosla. Unapred zahvalna

Postovana, kod malog broja pacijenata koji su pre Sutenta koristili bisfosfonat doslo je do razmeksanja vilice (nekroze) te se u tim slucajevima zahteva oprez. Lek Sutent moze da dovede do ostecenja jetre i srca. Ako suprug oseti nepravilan rad srca, ako mu se javi veliki umor, vrtoglavica, nesvestica, otoci nogu, svrab koze, zuta koza i beonjace ociju, bela stolica ili tamna mokraca potrebno je da se javi lekaru. Moze i da dovede do porasta krvnog pritiska, pa zato on treba cesce da se meri i ako poraste da se leci. Nekada dolazi do krvarenja. Zato mora odmah da se javi lekaru ako primeti da mu je stolica crna kao katran, ako povraca sadrzan bole taloga crne kafe, primeti da mu je mokraca crvena, dobije glavobolju, ima otezan govor, slabost ruke ili noge, oticanje stomaka. Moze da poremeti rad stitne zlezde ili nadbubrezne pa se hormoni povremeno kontrolisu. Posto lek moze da ima brojna nezeljena dejstva suprug treba da se javi lekaru kad god mu nije dobro bez obzira sto to mozda nije od leka. obratite paznju i na mucninu u stomaku, povracanje, bolove u stomaku, gubitak apetita, zatvor, krvarenje iz nosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2012.

Vec duze vreme me muci Analna fisura, lekar mi je rekao da nije potreban hiruski zahvat ali eto vec 4 sedmica bolovi ne prestaju. Iako sam lakto vegetarijanc, slatkisi ne koristim u ishrani ipak stolica je cesto tvrda ne znam zasto? Koristim dosta voce zato sam resila da nekoliko narednih dana konsumiram samo voce i dosta vode, dali je to u redu ? Od masti korstim samo anestezelim 5% dali mi mozete preporuciti jos nesto kako bi mi bilo bolje. Vode pijem dosta,dali cajevi pomazu i koji. Hvala vam puno .

Postovana, kod fisura koje su se nedavno pojavile, kao kod vas, moze se proba sa mastima sa antizapaljenjskim delovanjem. to su masti namenjene za lecenje hemoroida. Njih treba da stavljate prstom (neki pacijenti to izbegavaju, jer im je bolno ili neprijatno). Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Stolica je obicno tvrda zbog odlaganja bolne defekacije. Osim primene masti, neophodno je da ishranom, tabletama i unosom vece kolicine tecnosti, razmeksate stolicu. Mozete da koristite pirincane ili psenicne mekinje. Da bi izbegli nadimanje u stomaku pocnite sa manjom kolicinom mekinja i postepeno povecavajte do postizanja mekse stolice ali ne vise od 3 kasike dnevno. Dobro leluje dzem od suvih sljiva i urmi, kompot od suvih sljiva. Nakon defekacije sedite u toploj vodi da bi se sfinkter od toplote razlabavio. Kod nekih osoba mleko i mlecni proizvodi uticu na pojavu tvrdede stolice (zbog sadrzaja kalcijuma).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2012.

Postovani, imam nekoliko pitanja za vas. Operisala sam stitnu žlezdu 18.01.2012 i cela mi je izvadjena. Pijem letroks od 100 i ideos posto sam imala jako grcenje nakon operacije, imam 32 godine i dvoje dece. Zanima me kolika je mogucnost da ponovo zatrudnim i postoje li kakve posledice u trudnoci na bebu tokom ili nakon porodjaja. Takodje imam i imala sam nesanicu pre toga ali nisam zelela da uzimam tablete za spavanje da se ne bih "navukla " na njih. Glas mi se jos u potunosti nije vratio u normalu, pogotovo kada malo viknem kao da mi zariba, tj. promuknem, nadam se da je to normalno. Hormoni su mi u granicama normale. Nalaz punkcije pre operacije je uredan. Primetila sam da sam pocela da se naglo gojim a ishrana mi je ista ako ne i manja. Hvala unapred. Malo sam zabrinuta jer se ovaj moj probem izdesavao i resio u mesec dana pa nisam stigla posteno ni da razgovaram sa DR.

Postovana, kada su hormoni u normali postoji mgucnost da zatrudnite. tokom trudnoce potrebna je cesca kontrola hormona, jer su zbog rasta ploda potrebne vece doze nego pre trudnoce. Ako hormoni u trudnoci nisu niski plod se normalno razvija. Ako zivac nije tokom operacije povredjen glas ce se oporaviti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2012.

Postovani doktore, imam pitanje u vezi sina koji ima 3 godine i 10 meseci. Naime, on je prevremeno rodjen i bio je na neonatologiji 5 nedelja. Prilikom otpusta sa odeljenja dobili smo instrukcije sta i kako dalje cega smo se i pridrazavali. Na opusnoj listi sa ekspertizmom jasno pise da je uradjen EHO abdomena i nalaz glasi: jetra, slezina itd itd i OBA BUBREGA bez vidljivih patoloskih promena. E sad u cemu je problem. On nikada nije imao infekciju urinarnog trakta niti bilo sta tome slicno, s toga nismo ni radili UZ abdomena nakon izlaska iz bolnice, ali pre mesec dana je operisao bruh i tada je uradjen UZ abdomena i otkriveno je da mu je levi bubreg svega 32mm precnika i kako mi je receno "degenerisano" tkivo. Zatim smo isli na staticku scintigrafiju pre dva dana i rezultat scintigrafije pokazuje da levi bubreg ima funkciju svega 2.1% i da je "zakrzljao a desni bubreg ima funkciju 97.9% i blago uvecan. Doktor mi je objasno da je uvecan zato sto je preuzeo funkciju levog. Operacija je zakazana za kraj aprila. Pored moje agonije zato sta sam svesna da ce mi dete ziveti sa jednim bubregom, pokusavam da shvatim sta je moglo da pruzrokuje da taj levi bubreg se ne razvija? Da li je moguce da se rodio sa oba bubrega u dobroj funkciji i tokom vremena tek0tako da je jedan "otkazao" Molim Vas odgovorite mi jer zelim da shvatim sta je u pitanju. Hvala unapred.

Postovana, nije verovatno da je bubreg otkazao, a da pre toga nije bolovao. Verovatno je bubreg bio manji na rodjenu, ali to nije uoceno. To je retko urodjeno stanje. Anomalija se ispoljava kao hipoplazija jednog bubrega (jedan mali bubreg normalne histoloske gradje samo sa manjim brojem bubreznih celija). Taj manji bubreg ima smanjenu funkciju. Drugi je uvecan (hipertrofican) i preuzima funkciju smanjenog. Prognoza anomalije je uglavnom dobra. Nefrolog ce da proceni kakva je funkcija bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2012.

Imam 30 godina.Od pre dve godine imam tegobe.Javila se uporna svakodnevna glavobolja koja nije jaka ali je uporna,osecam stezanje u slepoocnicama,bol okom ociju,peckanje u ocima,trnjenje potiljka.Lekovi protiv bolova ne pomazu..Trnule su mi ruke,osecala sam se hronicno umorno....Bila sam kod neurologa i on je konstatovao da je sve u redu sa neuroloske strane i da potrazim pomoc neuropsihijatra.U medjuvremenu sam ostala trudna i kad sam otisla kod neuropsihijatra on je rekao da ne koristim nista ,persen po potrebi, i da kontrola nije potrebna.U trudnoci se stanje malo poboljsalo sto se tice glavobolja ali su se javili novi simptomi kao sto je trnjenje leve strane lica i izrazenije trnjenje leve ruke,bol u predelu grudne kosti,blago gusenje,nervoza.....Sve vise sam postajala zabrinuta za svoje zdravlje.Posle porodjaja nekoliko puta mi se desilo da osetim nestabilnost,javi mi se strah i nesigurnost,vid mi postane cudan,nejasan.Nekada iz cista mira pogled mi postane blago zamagljen.Pre mesec dana ponovo sam posetila istog neurologa i ponovo je rekao da je sve u redu i da on smatra da sam blago depresivna i anksiozna.Sada idem kod neuropsihijatra i dijagnoza je F32.0.Koristim Sidatu 50mg ujutru i Xanax 0.25mg ujutru i uvece.Jos uvek ne osecam promene.Simptomi se svakodnevno smenjuju ali tako je bilo i bez terapije.Pre nedelju dana je i neuropsihijatar uradio neuroloski pregled i po njemu je sve u redu.Mene plasi to sto od pre neki dan osecam blago trnjenje nogu.Nisu utrnule noge ali kao da bride i osecam trnce u njima.Ne mogu da budem sigurna da su sve moje tegobe na psihickoj bazi.Da li su tri neurolska pregleda dovoljna da budem sigurna da nemam neku ozbiljniju bolest i sta mi vi savetujete?Unapred hvala.

Postovana, ako osecate stvarno trnjenje nogu javite se fizijatru, jer to ukazuje na promene na kicmenom stubu (okostavanje ili diskopatija). Ostale tegobe lice na tegobe kod anksiozno depresivnog stanja. Postavljena vam je dijagnoza blage depresije. Nisu dovoljni samo lekovi. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da te tegobe, ma koliko da su neprijatne, nisu opasne po zivot i zdravlje. Oslanjajte se sto vise na porodicu i prijatelje. Druzite se i trazite podrsku od njih. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Neka vam neko pomogne u kucnim poslovima i pricuva decu tako da mozete svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju. Radite sve ono sto vam je ranije pricinjavalo zadovoljstvo, ali ne ocekujte da vam se to odmah isplati, da ce to odmah potisnuti sve neprijatne tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2012.

Postovana Dr, imam neobicno pitanje: U braku sam vec 12 godina, dvoje djece, al imam problem u intimnim odnosima.Glavni problem je PMS sindrom (ja tako mislim), jer cim mi prodje ovulacija, ja imam tako bolne grudi i ne podnosim intimni kontakt. To nije toliko bilo izrazeno u mladjim godinama, al sto sam starija sve vise se javlja taj problem (35 god.). To muz ponekad ne razumije i prigovara mi da imam nekog drugog, sto me jako povrijedi i jos vise udalji od nj. Voljela bih i ja da mogu biti drukcija, al moj organizam reaguje drugacije. Uvece budem umorna, jer ujutru idem rano na posao i vrlo rijetko mi je do toga, a ponekad imam stres i na poslu. Plasim se sta kasnije, svasta se desava, naci ce on utjehu na drugoj strani-mozda! Ja sam patrijarhalno vaspitana, mozda je i to uzrok tome. Ima li neko sredstvo za poboljsanje sex f-ije kod zena,a da ne steti organizmu? Polako gubim samopouzdanje! Unaprijed zahvalna.

Postovana, nemaju svi ljudi podjednaku seksualnu zelju. Neki po prirodi imaju veliku, drugi manju ili sasvim malu (neki isticu da u tom pogledu ima 6 grupa jacine libida). Idealno je da supruznici imaju slican libido (seksualnu zelju), ali to obicno nije slucaj. Ako razlika nije velika mogu nekako da se usklade. Problem je ako je razlika velika. Partneri koji ostaju u stabilnim vezama usklade intimne odnose tako da onaj koji ima vecu zelju dobija malo manje no sto bi hteo, a onaj koji ima manju zelju ima malo vise seksa no sto mu treba. Razgovarajte sa suprugom i kazite kako se osecate. Ma koliko da vam nije prijatno da se pravdate i objasnjavate zasto vam nije do seksa znajte da je to jedino resenje. Suprug polazi od toga da vi imate istu zelju kao on i zato zakljucuje da zelju zadovoljavate sa strane. Razmislite sta vas sve ometa da pozelite seks i zamolite partnera da vam pomogne u prevazilazenju toga. Previse posla u kuci, stres, pronblemi na poslu, umor su neki od stvari koje zenama najvise ubijaju zelju. Mudri muskarci pomognu u resavanju tih problema i time dovedu do povecanja zeninog libida. Oni koji prigovaraju i sumnjice zenu dovode do udaljavanja, smanjenja bliskosti. Neznaju da je zenama jako bitan osecaj bliskosti da bi pozelele seks. Bol u dojkama ne bi trebao da bude razlog za izbegavanje seksa. Ako suprug zna kad vas grudi bole i da vam nije lepo da ih tada dodiruje to ne bi ni cinio. U svakom slucaju morate otvoreno da razgovarate. U tom razgovoru se suzdrzite od napadanja i osudjivanja supruga za nerazumevanje. U stvari on nezna kako se osecate jer mu to niste rekli. Ne bi vam pomoglo neko sredstvo, jer ono ne moze da deluje kada nisu uklonjeni konkretni problemi koji vam ubijaju zelju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2012.

moje pitanje je o prerana ejakulacija, na vas sajt procitala sam da uzumanje neki antidepresivi su uzrok prerane ejakukacije,ali nasla sam neki sajt gde pise da antidepresive is neke gripe ,mislim Sssi,ali nisam sigurna pomaze pri probleme za ejakulacije, sostojka u elicea tablete pomaze u problemu,jeli to istina i moguce? oprostite na moj srpski,potrudila sam se ali ja sam od makedonija

Postovana, antidepresivi ne treba da se koriste na svoju ruku. Elicea tablete se koriste za lecenje depresije i anksioznosti. Depresivni ljudi mogu da imaju smanjenu seksualnu zelju dr. tegobe u seksualnoj sveri. Lek se daje da bi se izlecila depresija. Sa njenim izlecenjem i seksualni problemi se gube (ako su izazvani depresijom). I sam lek ponekad moze da dovede do nezeljenih dejstava koji izmedju ostalog ispoljavaju kao seksualni poremecaji (odlozena ejakulacija, smanjenje seksualne zelje i poremecaji erekcije). Ako nema orgnskog uzroka prevremene ejakulacije potrebno je da se javi psihijatru. On ce da proceni da li je potrebno lecenje lekovima (i kojim) ili samo razgovor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2012.

Postovani,vec godinu dana imam problem sa ucestalo mokrenje i non stop imam nagone na mokrenje,kada se izmokrim kao da mi ostaje mokraca u mokracnom kanalu i pravi veliku nelagodu,ne pece dok mokrim nego otposle kao da je cela uretra nadrazena kao da ima neka rana.Mokraca je sterilna nema bakterije,intravenska urografija dobra nema zadrske mokrace ni peska,citoloski naod urine dobar,glivice u mokraci i brisu uretre nema krvna slika dobra.Pila i antibiotike ne pomazu,razne cajeve uvin,brusnice i to ne pomaze.Pa ja bi vas zamolila za vase mislenje da vi nesto predlozite,posto nemogu vako da vunkcionisem.pozdrav

Postovana, kod zena taj nadrazaj mokracne cevi moze da bude posledica vaginalne infekcije tako da se obavezno javite ginekologu. Takve tegobe mogu da budu i posledica infekcije hlamidilom i mikoplazmom. Nekada se u besici nadje uzrok iritacije, te je potrebno da urolog uradi cistoskopiju (pregled besike cistoskopom). Stres pogorsava tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2012.

Imam 46 godina, vec 12 godina pijem lekove za visok pritisak Enelapril, Bisoprolol a zadnje 3 godine i Sortis 10 mg. Poslednjih godinu dana, povremeno se ujutro probudim otecenih kapaka i sa kesicama ispod ociju. To traje nekih dva sata i otok splasne. Da li treba da se javim lekaru

Postovana, javite se lekaru bez odlaganja. Otok ocnih kapaka ukazuje na zadrzavanje tecnosti u organizmu zbog bolesti jetre ili bubrega. Sortis moze nepovoljno da utice na rad jetre. Dovodi do porasta bilirubina. Mali porast nije opasan, ali veci zahteva prekid terapije ili smanjenje doze. Na bolest bubrega ukazuje porast kreatinina i ureje. Pregled krvi i mokrace daje odgovor.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2012.

dobro jutro dokotre imam jedno pitanje imam onako neki cudan osecaj u predelu srca kao da me nesto pretiska to se nekad javi u predelu srca nekad se javi sa strane i oko ramena kao da me neko pretiska i kada legnem nocu na levu stranu isto imam taj osecaj ali to nije stalno ponekad nestane pa opet i sve tako vec mesec dana radila sam ekg i kazu da je sve u redu nekoliko puta mi se desavalo da u tom osecaju izmerim pritisak i bio mi je srcani malo povecan 95 puls u normalni gornji pritisak u normali inace sam zakzali otici kardiologu jos jednu nedlju,pa dok cekam otici mozete li mi vi malo pomoci sta bi ovo moglo biti a ujedno da vam kazem i vec mesec dana imam jake bolove u kicmi nocu kada legnem i u levoj nozi bolovi su uzasni i kada podignem nesto tesko neznam sta je sve ovo hvala

Postovana, osim kod kardiologa javite se fizijatru zbog promena u kicmenom stubu. Zbog promena (okostavanje ili diskopatija) u krsno slabinskom delu kicme dolazi do bola u nozi, a zbog promena u vratnom delu bol moze da se javi u predelu srca, takodje u vratu, ramenima, potiljku ili rukama. Naravno Bol nije prisutan u svim pobrojanim delovima tela, vec zavisi od mesta gde je ostecenje najizrazenije. Neprijatan osecaj pri lezanju na levoj strani nije nuzno povezan sa srcem. Povisen donji krvni pritisak (dijastolni) uglavnom ukazuje na stanje krvnih sudova i ishranu sa vise masnoca (nepravilnu ishranu). Izbegavajte nagle pokrete i podizanje teskih predmeta da ne bi doslo do diskus hernije (iskliznuca medjuprsljenskog diska i pritiska na nerv sto izaziva jake bolove i ukocenost...). Takodje izbegavajte dugotrajno sedenje, jer opterecuje kicmu. Do odlaska kod kardiologa merite krvni pritisak ujutru i uvece i zapisujte vrednosti tako da lekar ima uvid u njegovo kretanje. Budite fizicki aktivni, izbegavajte stres, jedite dosta voca i povrca, posebno celer i beli luk i izbegavajte masnu i slanu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2012.

Postovani , imam sina 12 godinanedavno sam primjetila sitne cvorice na vratu , vodila sam ga pedijatru .Doktorica je rekla da ima jedan velicine 1x0.5 , i da cemo pratiti .Molim Vas ako mi mozete odgovoriti , koliko je to opasno i dali imam razloga za brigu ? UNAPRIJED HVALA

Postovana, potpuno je normalan nalaz uvecanih limfnih zlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na razlicite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. Uvecane limfne zlezde vrata prate zapaljenja u okolini (grla, nosa, sinusa, zapaljenja usne duplje, koze), zapaljenja krajnika, zdrela, tkiva pored krajnika... Kod infektivne mononukleoze i nekih drugih virusnih infekcija zlezde se znatno vise uvecaju. Velicina zlezda se prati i ako je krvna slika u redu ne sprovodi se lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2012.

postovani vec neko vreme osecam neki tup bol ispod leve dojke gde su rebra ne dole ispod rebra nego bas ispod leve dojke ima neka rebra bolelo me je onako tupo jedno nedelju dana i onda je prestalo pa me sada pocelo opet boleti sta se tu nalazi mozete li mi reci sta je razmog ovog bola havala

Postovana, tup bol u predelu srca, koji se pojacava pri savijanju glave je najcesce posledica diskopatije vratnog dela kicme. Nekada nastane iznenada, a nekad postepeno, ali je uvek dugotrajan, sa povremenim pogorsanjima. Bol u tom delu grudnog kosa, koji potice od srca (prolaps mitralne valvule npr.) je ostar, anginozni bol (bol kod angine pektoris i infarkta) nije tup, tako da na to ne treba da se misli. Bol moze da potice i od medjurebarnih misica, dok upala medjurebarnih nerava izaziva jak bol koji vi nemate. Gasovi u debelom crevu mogu da daju bol u levom gornjem delu trbuha, iza rebara (sindrom lijenalne fleksure). Bol je dugotrajan, stalan, povremeno moze da se pojaca i siri u levi deo grudnog kosa ka srcu ili ramenu. Bezopasan je, ali kada je izrazen u predelu srca plasi bolesnike. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: