Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani, Vec duzi period imam problem sa zeludcem i lijecila sam se ali probleme imam jos uvijek i iskreno neznem sta da radim. Radila sam nalaz na helio bakteriju i bio je pozitivan portosila sam trojnu terapiju, Amoxibos, Fenix i nemogu da se sjetim sta je tu jos bilo ali mislim da vi to vec znate kako ide. Poslije potrosene terapije nisam se osjecala nimalo bolje imala sam i dalje jake bolove oko struka ispod rebara stim da je bol bio vise sa desne nego sa lijeve strane izbijao bi pozada ispod plecke i blokirao bi mi cjelu desnu stranu da jednostavno nisam mogla disati (napominjem nemam problem sa zuci). Ponovila sam nalaz na bakteriju i ponovo je bio pozitivan te sam po savjetu svog ljekara uradila gastroskopiju gdje mi je dijagnosticiran Gastritis erosiva. Nalaz ljekara, gastroskopski se nadje dosta sekreta, a po sluznici antralnog dijela i korpusa dosta sitnih erozija od kojih je jedna do velicine 5 do 6 mm. Dr.mi daje terapiju, Ultop, Fromilid, Medazol. Potrosila sam terapiju po uputi ljekara i bila sam dobro jedno mjesec dana medjutim ponovo su se poceli javljati bolovi ne istim intenzitetom kao ranije i ne toliko cesto ali osjecaj da sam se udavila i da imam nesto u grlu i da se gusim popraceno laganim bolom iza grudne kosti jednostavno se nastavlja i cini mi se da je jos gore. Napominjem da taj osjecaj nemam odmah u jutro kada ustanem nego kako dan odmice sve je gore dok podjem spavati i kada lezim imam osjecaj da cu se ugusiti. I s toga vas molim da mi odgovorite na email i da me posavjetujete sta da radim. Hvala

Postovana, erozivni gastritis moze da nastane kao posledica stresa, prejedanja ili unosa jako zacinjene hrane, alkohola, pojedinih lekova, posebno aspirina i nesteroidni antireumatika, bakterija, virusa ili nekih bolesti pracenih bolom ili opstim losim stanjem.To su akutne bolesti koje nemaju veze sa organima za varenje. Da bi izbegli tegobe jedite cesce po malo, a izbegavajte samo onu hranu za koju primetite da vam izaziva tegobe. Borite se protiv stresa sportom, setnjama, druzenjem... Trojna terapija se tesko podnosi tako da i sama moze da izazove tegobe od strane zeluca. Na duzi rok je korisna jer unistava bakteriju Helicobacter pylori. Bol iza grudne kosti moze da bude izazvan vracanjem kiseline iz zeluca u jednjak (GERB ili gastroezofagealni refluks). GERB moze da izazove otezano disanje. Osecaj da cete se ugusiti, posebno sto se javlja kada odete na spavanje, moze da bude posledica anksioznosti i stresa. Javite se gastroenterologu i psihijatru ili psihologu. Ponovite ispitivanja, jer je bol koji se siri u desnu plecku tipican za bolesnu zucnu kesu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani,17 mi je godina,imam redovan pregled urina svakih mesec dana zbog nekih problema sa hematurijom od pre vise od pola godine,i jos od onda mi je broj urata u mokraci povecan.Nefrolog,kod kog idem na preglede,mi je uvek spomenula da malo smanjim sa unosom proteina,i da pijem vode.Vode pijem poprilicno puno,izmedju 2 i 3,5 litre dnevno,a proteine ne znam koliko smem,jer vezbam,a ako ne unosim proteine nista necu postici.Nikakve tegobe nemam,apsolutno,iako mi je broj urata bio skoro duplo veci od od dozvoljenog.Ako se secam do 3 je dozvoljeno a ja sam imao 5,7..Da li je to nesto opasnije i da li smem normalno da unosim proteine,i koliko je normalno za 17godisnjaka da unosi proteina na dan,ako pritom vezba?

Postovani, dnevne potrebe u belancevinama su 1g na kilogram telesne tezine. U periodu rasta do 2g/kg telesne tezine. Da bi sacuvali bubrege i sprecili formiranje kamena u njima potrebno je da ne unosite vise od jednog grama. Nefrolog vam je rekao sta je dobro za vase zdravlje, a na vama je da izaberete. Tegobe zbog urata imate samo kada se formira kamen, a i tada ako se pomera. Za izgradnju misica potrebne su vece kolicine proteina, ali i tu treba biti umeren. Misic moze da bude snazan i lepo oblikovan, a da ne bude predimenzioniran.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani, Imam 23 godine, i od 2009. godine, imala sam par puta jake bolove u predelu stomaka, kod zeluca. To se desavalo ujutru oko 8 sati, uzasno jaki bolovi, i kad sam povracala, bol je prestao. Ili kad popijem caj od nane. To se desavalo otprilike jednom u 3-4 meseca. Isto tako osecala sam tezinu u stomaku kad god nesto pojedem. U to vreme sam i studirala, zivela sam u stanu, nisam bas stizala redovno da idem u menzu, pa mi se ishrana malo poremetila. Bavim se sportom, nisam pusac, alkohol ne pijem. Od ove godine sam ponovo kuci, zdravije se hranim. Nisam odavno imala te jake bolove. Medjutim i dalje osecam ponekad tezinu u stomaku, uglavnom posle rucka. Kao da mi zeludac slabije vari hranu. Isto tako pojavi mi se bol u stomaku kad duze sedim, pogotovo kad mi nisu ispravljena ledja. Stolica mi je redovna i nisam imala problema sa tim. Pre par nedelja uradila sam kompletnu analizu krvi, biohemijske analize, analizu urina,i sve je dobro. Uradila sam i helicobacter pylori test i nemam tu bakteriju. Na ultrazvuku abdomena sve je u redu, samo pise za holecistu da je normalne velicine bez znakova kalkuloze i akutne inflamacije i da je presavijena u predelu tela. Da li je ta presavijenost holeciste u predelu tela uzrok osecaju tezine u stomaku kad nesto pojedem, i tom bolu dok sedim? Kako mogu da regulisem to? Unapred hvala!

Postovana, presavijena zucna kesa moze da bude uzrok bola u stomaku i razlicitih smetnji sa varenjem, kao sto je osecaj tezine nakon jela. Osecaj tezine nakon jela moze da bude posledica dispepsije kod koje ne postaji organska bolest, a tegobe su verovatno izazvane neurednom ishranom i/ili stresom. Dijagnoza dispepsije se postavlja iskljucivanjem gastritisa i dr. organskih bolesti organa za varenje. Jedite cesce po malo, izbegavajte stres, hranite se zdravo. To sto ne pijete alkohol i ne pusice je dobro za rad organa za varenje. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

Postovani doktore hvala na svim odgovorima,molila bih vas da mi odgovorite jos na ova pitanja.Ja pijem oko godinu dana yaz tablete,u priblizno isto vreme.Imala sam menstruaciju 23.8 a ja i decko smo imali odnos 29.Meni je stalno muka sada,da li zbog onog sto sam vam prvi put napisala,ali ja sam panicna i bojim se da sam u drugom stanju,posto mi je stomak napet.Znam da ne bi trebalo da sam trudna jer sam ipak imala,trajalo je 5 dana,obicno 6,ali mi se to desavalao i pre.Mene samo zbunjuje ovolika mucnina.Hvala vam sto uvek odgovorite!

Postovana, mucnina nije zbog trudnoce tj. niste u drugom stanju, jer ste tablete pili redovno i dobili ste menstruaciju. Tegobe poticu od organa za varenje te je potrebno da se javite gastroenterologu. Gledajuci vasa pitanja vidim da ste mucninu imali i pre 29 avgusta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani, imam 25 godina i nekih problema sa grlom. Dakle, problem je u sledecem.. Prilikom konzumiranja mleka i mlecnih proizvoda, posle jela javljaju mi se grcevi u grlu (ili kao neka knedla) i to traje nekih sat vremena i to posle prestane, moram napomenuti da nemam nekih trugih simptoma kao sto su proliv, bolovi u stomaku i sl. Ponekad i prilikom jela nekih drugih namirnica osetim blago peckanje u grlu ali to veoma retko.. Hvala

Postovani, ako je grlo malo nadrazeno npr. zbog alergije moze da se oseca nesto prilikom gutanja. Na prolaz hrane kroz zdrelo i jednjak ne obracamo paznju. Anksiozne i psihicki napete cesto obracaju paznja na rad unutrasnjih organa i osecaju senzacije na koje ostali ljudi ne obracaju paznju. Jako zacinjene namirnice, ljute ili kisele mogu da izazivaju peckanje pri gutanju, ali to nije patoloski proces. Grcevi su jaki bolovi, koji se pojacavaju i slabe naizmenicno. Tipicni su za stomak. Knedla u grlu je osecaj da nesto stoji u grlu i ne moze da se proguta. Uglavnom je na nervnoj bazi tj. u grlu ne stoji strano telo. Znaci grcevi i knedla nisu slicne tegobe. Nepodnosenje mleka i mlecnih proizvoda izaziva grceve u stomaku i proliv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

postovana,na redovnoj ginek.kontroli nadjena mi je kandida u velikom broju,sinoc sam stavila zadnju canesten 3,i dalje osecam peckanje.Posle koliko dana da ponovim bris ili da koristim jos 3 noci?Inace treba da dobijem za koji dan,pa da li da sacekam da mi prodje menzis ili sta dalje?Hvala unapred

Postovana, nakon zadnje vaginalezte mogu jos par dana da se osecaju tegobe. Posto treba da dobijete menstruaciju nakon njenog zavrsetka mozete da ponovite lecenje ili da se javite ginekologu. U svakom slucaju ako se tegobe ne izgube ili se ponavljaju obavezno treba da se javite lekaru da bi se nasao uzrok gljivicne infekcije koji moze da bude secerna bolest, koriscenje antibiotika ili pad lokalnog ili opsteg imuniteta. Ako se gljivicna infekcija uporno ponavlja potrebno je da se leci i partner iako kandida nije polnoprenosiva bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

postovani imam 51 god.i imam kifozu i skoliozu,moja mama je imala jako izrazenu krivu kicmu,a ja imam jako velike probleme sa bolovima u kicmi svaka 2 meseca idem na terapije ali neme poboljsanja ne mogu da plivam jer nemogu da se ispravim pogotovu vrat.nosim magnetnu podrsku za ledja iz bioklinike 4 sata dnevno.Molim vas za pomoc i savet.Hvala

Postovana, tegobe zbog krive kicme ne mogu potpuno da se uklone, ali sa cestom fizikalnom i banjskom terapijom mogu da budu podnosljive. Da bi tegobe bile blaze potrebno je da stalno bidete fizicki aktivni, da radite vezbe i izbegavate dugotrajno sedenje. Mozete da mazete antireumatske masti sa kamforom i da se utopljavate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

Postovani, imam 21 god. i pre mesec dana su lekari otkrili da imam cistu, za koju je pre par dana potvrdjeno da je endometrioza. Jako je velika, 9 cm sa 7 cm. Nikad nisam imala operaciju i mnogo me je strah. Radice mi laparoskopiju. Mozete li mi reci koliko je bolno i da li mora dugo da se miruje? Takodje, nevina sam, a htela sam uskoro da spavam sa deckom, pa me zanima koliko dugo cu morati da sacekam posle operacije? Hvala Vam unapred.

Postovana, oporavak nakon laparoskopske operacije je znatno kraci nego kod klasicne operacije. Vec nakon dve nedelje mozete da se vratite uobicajenim aktivnostima. Ne mora dugo da se miruje. Nakon sto se probudite iz anestezije mozete da se krecete. Vec sutradan nakon kontrolnog ultrazvuka mozete da idete kuci. Lezite onoliko koliko osecate potrebu. Kretanje nije zabranjeno, ali do skidanja konaca (ima ih 1 ili svega 2) ne naprezite stomak, pa izbegavajte i seksualni odnos. Nekoliko nedelja nakon operacije izbegavajte tezak fizicki rad. Nakon operacije neke bolesnice povremeno osecaju bolove u stomaku (grceve creva kao kada pokvarite stomak) koji su posledica pomeranja trbusnih organa zbog ubacivanja vazduha u stomak tokom operacije. Na trbuhu se prave 3 ili 4 mala reza kroz koje se ubacuju instrumenti i vazduh. Vazduh je pod pritiskom da bi se stomak naduo tako da hirurg ima prostora za rad. Secenje je minimalno, na jednom mestu oko 2cm, a na ostalim manje od 1cm tako da se tu i ne stavljaju konci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

konstatovan je apces na jetri. uradjena drenaza. posle 17 dana dolazi do nadutosti stomaka. skener ponovo pokazuje apces na jetri 20 mm. Sta dalje, punktirati ili ponovo odstraniti apces na jetri hiruskim putem, pacijent ima 77 godina, dijabeticar, akutni pankreas

Postovani, to mora da odluce internista i hirurg uzimajuci u obzir zdravstveno stanje bolesnika. U principu kada je apsces samo na jednom mestu drenira se, a operise se kada ima vise supljina ispunjenih gnojem. Pucanje apscesa i praznjenje gnoja u trbusnu duplju je opasno po zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

Postovana,imam neki problem sa hipofizom i hipotamulusom,hormoni su mi svi zbrckani,ne znam jos sta mi je tacno sa te dve zljezde,zasto rade pogresno.Kako resiti i njih malo dovesti u normalu nekim prirodnim putem,jer pijenje sintetickih hormona za svaki hormon znam da se mora ali i nije neko resenje jer su uzrok pogresan rad hipofize i hipot.Pa vas pitam da li ima neki nacin da

Postovana, morate da se lecite iskljucivo po uputu endokrinologa. Nije mi poznat prirodan nacin lecenja bolesti hipotalamusa i hipofize. Poremecaj njihovog rada moze da bude posledica zapaljenja, povrede, tumora, degenerativne promene i metabolickih poremecaja. Lecenje zavisi od vrste bolesti. Nekada je hirusko, a nekada se samo nadoknadjuju hormoni koji nedostaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

postovani,dijagnostikovana mi je hipotireoza,hasimoto,ali pise primarna hipotireoza.Mozete li mi reci sta znaci primarna hipotireoza i koliko je ona opasna od drugih vrsta hipotireoza.

Postovana, primarna hipotireoza je smanjeno lucenje hormona stitne zlezde zbog bolesti same zlezde. Kod vas je hipotireoza posledica hasimoto bolesti tj. hronicnog autoimunog zapaljenja stitne zlezde. Kod sekundarne hipotireoze zlezda je zdrava. Poremecaj postoji na nivou hipofize te lucenje TSH hormona nije u redu tako da stitna zlezda nije pravilno podstaknuta na lucenje svojih hormona. Kod tercijalne hipotireoze poremecaj je na nivou hipotalamusa koji utice na lucenje hormona TSH. Primarna hipotireoza je najcesca i manje je opasna od sekundarne i tercijalne hipotireoze koje ukazuju da nesto nije u redu na nivou hipotalamusa ili hipofize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

postovani,imam mladez iznad desne obrve,pre par meseci on se naglo uvecao(kao velika bobuljica),da li zbog ujeda nekog insekta ili onako,nisam sigurna.Ponekad me pecka i svrbi,a nekad se i cedi.Da li je to opasno?

Postovana, promena velicine i izgleda mladeza, sekrecija, peckanje i svrab mogu da znace malignu promenu tako da zahtevaju hitno javljanje koznom lekaru. On ce to da pogleda uvelicano (dermoskopija) i ako je potrebno da uzme isecak. Tek nakon toga mozete da znate da li je promena bezopasna ili zahteva lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

postovani,moja cerka ima 11 meseci i pre mesec dana smo primetili da ima mali otok na levoj strani glave iznad vrata. juce smo napravili rendgendski snimak i eho. doktor koji je radio eho je nam reko da je to od loseg spavanja, na rendgenu isto tako su rekli da nema mekotkivni supstrat. ali doktorka koja je nju pregledala mi je bila vrlo sumnjiva i nije bila sigurna sta joj je. rekla je da pratimo situaciju i da vidimo dali se otok povecava i zakazala nam je opet pregled za dva meseca. isto tako i krvna slika je bila dobra. na izvestaju lekara pise dijagnoza akutan limfadenit. molim vas recite mi jel to opasno i jel postoji opasnost od tumora. veliko hvala

Postovana, kao dijagnoza je napisano akutni linfadenit tj. uvecanje limfnih zlezda sto je veoma cesto kod male dece. Predstavlja reakciju organizma na razlicite viruse i bakterije sa kojima se dete susrece formirajuci tom prilikom svoj odbranbeni sistem. Moguce da je uvecanje limfnih cvorova, koje se istina ne navodi u ultravucnom nalazu, povezano sa otezanim oticanjem limfe sto je dovelo do otoka ili taj otok koji uocavate potice samo od uvecanja zlezda. To stanje kod dece nije povezano sa tumorom vec sa infekcijama grla, usta, koze, uha tj. okolnim infekcijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

Postovani, lecim se od recidiva endometrioze ne bas mnogo uspesno lekom Orgametril. Imam i blagu hipertenziju, pijem Enalapril. Sinoc sam osetila neku iritaciju na kozi dojke i da pogledam o cemu se radi, pored sitnog osipa, koji se jako brzo povukao (ili je bila neka iritacija) primetim mokar vrh bradavice. Po inerciji vrhovima prstiju pritisnem i primetilm belicasto vodenkast iscedak (tecan je skroz, nije sluz i jako oskudan). Tako je bilo u dva navrata u roku od pola sata i sada do jutra pritiskom nisam opet opazila. Inace na kontroli krvne slike i ostalih biohemijskih testova bila je povisena laktat dehidrogenaza (LDH) 358 (granica do 320U/l). Ostali parametri krvne slike, cak i fT3, fT4 i TSH koje sam nedavno uradila su u redu. Zamolila bih za savet. Srdacan pozdrav.

Postovana, takva sekrecija iz dojke zahteva detaljan pregled dojki (ultrazvuk, mikrobioloski i citoloski pregled brisa) i hormonski status, pre svega hormon prolaktinom koji utice na lucenje mleka i povisen je kod tumora hipofize prolaktinoma. Javite se ginekologu i endokrinologu, jer je to u domenu obe specijalnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

Postovani , Jutros smo primetili na jastuku moga supruga krv ,primeti se da je iz usta koja je izbacena sa pljuvackom ili nekom vodom iz usta( fleka je precnika 10cm),nije nam ovo prvo jutro da tako primetimo, da napomenem nije konstantno svako jutro tako,ali cesto.Primetila sam takodje da ima neku zutu fleku na telu u predelu grudi sa desne strane ,posle 2.dana jos jenu u blizini te prve i jos jednu na levoj ruci sa unutrasnje strane.(svetlo zuta boja) Uzimao je suplemente ali je prekinuo sa njima ima skoro 2.meseca.Kaze da se nije nigde udario da mu je mozda od ceskanja, da mu je takvo telo hm...Nema nikakav bol,hocu reci zdravo se oseca.Neznamo sta to moze da bude i koliko je ovo opasno ?Kada opere zube ponekad mu krvare desni a ova se krv primeti se uvek kako da je pre par sati izlivena iz usta sveza i tamne je boje skoro braon. Hvala na odgovoru unapred

Postovana, neka se suprug javi stomatologu. Krv je posledica paradontopatije koja mora da se leci da ne bi doslo do ispadanje zuba. Osim toga bakterije koje se tom prilikom javljaju mogu da dovedu do srcanih bolesti. Nije verovatno da krv potice iz pluca, jer bi se onda javljala danju pri iskasljavanju, a ne bi ovako spontano iscurila. Zut mrlje su najverovatnije modrice koje prolaze. Kod bolesti jetre zutih mrlja ima znatno vise i pracene su svrabom i tegobama sa varenjem. Takodje su i beonjace zute. Kod veceg unosa karotina (suplementi ili sargarepa) zuti su pre svega dlanovi. Neka uradi osnovni pregled krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2012.

Postovani, Pre nepune 2 godine sam imala akutni lichen ruber planus i bila sam u mnogo losem stanju. Koza mi je bila jako zahvacena i ostecena i na velikim povrsinama. Posle terapije dexsazonom i najslabijim lexilijumom meni se stanje poboljsalo i skoro sve se povuklo. Ostala sam trudna i rodila dete, a sada i dojim. A bolest se evo vraca. Ocajna sam, sta sada. Prvi put sam jedva nasla doktora koji je uspeo da mi postavi dijagnozu i da adekvatnu terapiju. Nazalost, on je privatnik, a ja nemam opet toliko para za preglede i kontrole kod njega. Pri tome bi morala i dojenje da prekinem. Sta predlazete, kome da se javim u Beogradu i kako da resim problem?

Postovana, dijagnoza je postavljena i sada neci biti lutanja. Javite se svom lekaru i lecite se na uput u drzavnoj ustanovi. Uzrok bolesti (lichen ruber planus) nije poznat, ali se zna da je veoma vazan psihicki faktor. Brinite bez razloga. Uz sedative koje cete piti kada ne dojite, najbolje pred spavanje, a da bebu ne dojite nocu, mozda nece biti potrebna opsta terapija kortikosteroidima. U svakom slucaju umesto da brinete i time pogorsavate bolest odmah se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2012.

postovani,imam sina od 18 meseci a zelila bi ga prestati dojiti.Po noci me stalno budi trazi sa ga dojim i u stanju satima da siki,ne mogu se ni odmoriti ma ni pomeriti,okrenuti,odmah place ili cak bude ljut i udara glavom od zid,po danu takodje trazi par puta da siki.Ja sam odvojila par dana i pokusala da budem uporna da ga odviknem,ali to nije islo....toliko je znao plakati da je ostajo bez daha,lupao glavom gdje stigne......znam da moram biti upornija ali ne znam sta je problem dali mozda on jos nije spreman da se odvoji ili sta.Molim vas,sta da radim i kako a da to njemu ne bude 'bolno' i ne ostane kao neka 'trauma'.Hvala na vremenu.

Postovana, vi ste jako popustljiva majka. Tako veliko dete je odavno trebalo da prestane da sisa nocu. Noc je za spavanje i odmor. Tada ne samo da ne treba da dojite dete vec ne treba da mu dajete mleko na flasicu, sok, da se igrate sa njim ili da ga zabavljate. Vi ustajete ujutru napetih misica i umorni. Dete se takodje nije lepo naspavalo jer je bilo na opezu da mu slucajno ne izvucete sisu ili da se ne pometite. Kada dete zna da nocu nece da dobije nista, da ne moze da iskamci mazenje i igranje onda spava cvrsce i bolje se odmori. Ako nastavite da popustate kad god se ljuti ono ce i tokom dana da ima napade besa kad god mu nesto ne date. Dobicete dete koje vas kontrolise besom. Po pravilu odbijanje od sise se obavlja postepeno pri cemu se najpre ukinu nocni podoji a zatim jedan po jedan i dnevni. Problem nije u detetu. Ono zeli da zadrzi sisanje, jer mu obezbedjuje psihicku utehu i vezu sa vama. Nocu ostanite dosledni, nema sisanja pa neka place i besni. To moze razlicito da traje u zavisnosti od karaktera deteta. Vecina dece place nekoliko noci i to svaku noc krace od predhodne. Morate da izdrzite. Ako mu umesto sisanja dajete sok ili nesto drugo napravicete losu naviku koju cete jednom morati da ukinete uz iste muke. Neka vas tesi cinjenica da ce odvikavanje biti teze vama i suprugu nego detetu. Njegov je posao da testira roditelje i trazi popustanje, a vas da odredite sta moze a sta ne moze. Treba da znate da su mnogo stalozenija deca kojima su postavljene jasne granice tj. gde se u porodici zna sta dete sme da radi a sta ne sme. Ako ne postavite granice trazice i ono za sta pretpostavlja da ne bi trebalo da dobije, ali prosto mora da trazi da bi videlo vasu reakciju. To dovodi do napetosti kod deteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2012.

Molim vas da mi odgovorite, imam 43g. i desava mi se da kada mi je hladno, da mi usta pomodre, zasto se to desava i dali je zabrinjavajuce?.Hvala

Postovana, to je normalan proces. Kada nam je hladno krvni sudovi se stegnu kako bi sprecili gubljenje toplote. Zbog suzenja njihovog lumena u usne pristize manje kiseonika. Krv sa manje kiseonika je plavkaste bolje i zato usta pomodre. Kod osoba sa nekim srcanim manama i srcanim bolestima usta su stalno modra i to ne treba mesati sa promenom boje usana koja se javlja kod zdravih ljudi na hladnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2012.

Postovana, imam pitanje za vas, Obzirom da sam kao mali pocetkom-sredinom 90-ih ziveo na farmi, cesto sam dolazio u kontakt sa hranom za zivinu i svinje koje smo gajili. E sad, znate kakva su deca, uvek radoznala da probaju i vide nesto novo........secam se da sam kao mali bas tada u nekoliko navrata "progutao" hranu za svinje i pilice, tacnije one koncentrate, premikse i sta je vec sve bilo tamo. E sad, nista mi nije bilo, ali me je zabrinulo to sto mi je prijatelj rekao da sam se mozda zarazio nekom bolescu (ne znam kojom) ovim putem i da inkubacija jos traje. Intresuje me vase misljenje, da li sam ja zaista zarazen tom nekom bolescu, koja god da je, i imam li razloga za brigu?

Postovani, mislite na bolest lidih krava izazvanu prionima. Mislim da nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2012.

Postovani doktore,moja sesta trenutno ide na zracenje tj radiacie.Ima ih 30 do sad je bila 21 put zadnji deset dana ima bolove u koljenima desnoj ruci.Koljena je navise bole kad ustaje iz sjedeceg polozaja i kad ide uz stepenice,bol u ruci joj se javio jos dok je isla na kemo terapije.Samo malo veci napor stom rukom i odmah se bol jai.Molim vas doktore mozete li mi pomoci kod ovog sto sam opisala unpred se zahvaljujem.

Postovana, niste naveli koji deo tela se zraci. Bol u kolenima moze da bude posledica terapije. Potrebno je da se javi svom lekaru i onkologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2012.

Postovani, imam spustenu mokracnu besiku i neizbezna je operacija. Interesuje me koliko se uspesno odradjuje i da li se vremenom vraca u prvobitno stanje? Takodje me zanima i vase misljenje o tome. Imam 48 godina. Unapred zahvalna.

Postovana, to je prolaps mokrane besike (cistokela). Operacija je jednostavna. Besika moze ponovo da se spusti, ako nakon operacije podizete teske predmete, napinjete stomak ili dugo stojite. Posebno treba da se cuvate 3 meseca nakon operacije dok vezivno tkivo ne uraste u mrezicu kojom je besika podignuta. Jos pre operacije treba da naucite i radite vezbe za jacanje misica karlicnog dna (Kegelove vezbe) koje cete da nastavite da radite kada se oporavite od operacije. Ojacani misici karlicnog dna sprecavaju ponovni spad besike (i vagine). Evo opisa Kegelovih vezbi koje jos danas pocnite da primenjujete. Kada radite Kegelove vezbe treba da sednete na stolicu, malo rasirite noge i stegne misice karlicnog dna naglas brojeci do deset. Zatim se opustite. To ponovite deset puta. Zatim mozete postepeno da stezete misice, a zatim da ih opustate, sa pauzom. Ove vezbe radite nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecavate stezanje misica lica i usredsredjujete se samo na misice karlicnog dna. Evo kako cete znati koji su to misici i kako da ih stezete. Kada pocnete da mokrite treba da se stegnete toliko da prekinete mlaz mokrace. Tako cete da osetite koje misice treba da stezete i kako izgleda zatezanje misica. Vezbu ne treba da radite tokom mokrenja jer mozete da remetite praznjenje besike i da dovedete do njenog zapaljenja. Mozete samo jednom ili dva puta koliko da osetite kako treba da se stezete. Ako imate velike tegobe koje ne mozete ukloniti samo vezbama pristanite na operaciju. Ona nije teska a znatno poboljsava kvalitet zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2012.

Postovani,godinama imam poremecaj hormona,odnosno sav mi endokrilni sistem ne radi dobro.Uzrok ne znam i nisu mi trazili,koliko moze biti opasno to jer imam30 godina i vec mlada borim se sa hormonima,koliko ce to sa godinama uticati na moje zdravlje,s obzirom da kazu da ako hormoni zene nisu uredu da dolazi do velikih problema ,bolesti i sl.

Postovana, blazi hormonski poremecaji se srecu kod mnogih zena, ne uticu mnogo na zdravlje, ne skracuju zivot i nije potrebno njihovo lecenje sem kada su uzrok steriliteta. Zene sa policisticnim jajnicima su pod vecim rizikom da obole od srcanih bolesti i dijabetesa. To ne mora da se desi ako se drugi faktori rizika uklone. Znaci treba ziveti zdravo. Vi ste uplasena zena. To nije neobicno, jer se anksioznost najcesce javlja u tridesetim godinama kada covek shvati da nije potpuno zdrav. Neki to prihvate normalno, jer da ne starimo i da ne oboljevamo bili bi besmrtni. Drugu pak pocnu preterano da brinu. To su anksiozne osobe. Hronicne bolesti (ukljucujuci i autoimune) ako se drze pod kontrolom ne znace da cete ziveti krace od proseka, jos manje da cete biti jako bolesni i umreti mladi. Srcane bolesti su vodeci uzrok smrti pa ipak ljudi uz lekove sa njima zive decenijama. Konkretniji odgovor ne mogu da vam dam jer je i pitanje uopsteno. Kako znate da ceo endokrini sistem ne radi dobro, koje tegobe imate, sta ste u vezi sa tim preduzeli...?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2012.

postovani,imam cerku koja ima 4 i po godine,jako cesto se tuzi da je boli stomak,stolica joj je uglavnom normalna.Molim vas sta sve moze da bude kad je vec oko 2 godine svako malo boli stomak,vodili smo je kod lekara ispipao joj je stomak i ostalo je na tome.

Postovana, vodite dete gastroenterologu. Moze da bude u pitanju neka anomalija npr. dugacko debelo crevo. Kandida u stolici takodje moze da bude uzrok povremenog bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2012.

Postovani,imam vise zdrastvenih problema i 34 godine.Imam hipotireozu,hashimoto,koju drzim u nekim normalnim vrednostima,imam i policisticne jajnike i probleme sa hormonima.13 dan ciklusa vadila sam estradiol i vrednost mu je bila preniska40 /130-360/.fsh,lh i opet estradiol radila sam i 3 dan ciklusa i svi su niski,moj endrokrinolog mi nije znao reci neku dijagnozu.Jako me plasi sto mi je dr.rekla da mi je secer na gornjoj granici 5,5 /3,8-5,8/ a ja se bas zdravo hranim i vodim racuna,jako se bojim tog secera.inace cesto se ne osecam najbolje i to me bas brine.Molim vas misljenje o hormonima i seceru i recite mi kako bi mogla povecati taj estrogen a da nisu klasicni lekovi,sta mislite o preparatu peruvian maca.hvala vam.

Postovana, zene sa policisticnim jajnicima imaju veci rizik da dobiju secernu bolest. Da bi izbegli dijabetes nastavite da se zdravo hranite, budite fizicki aktivni i odrzavajte telesnu tezinu na normali. Ako ste gojazni smrsajte. Time cete smanjiti rizik od secerne bolesti i poboljsati hormonski status. Hipotireoza ide sa nizim estradiolom. Za normalan hormonski status potreban je sklad u radu hipotalamusa, hipofize, stitne zlezde, jajnika i nadbubrega. Poremecaj na bilo kom nivou dovodi do hormonskog poremecaja. Javite se endokrinologu jer nizak FSH i LH moze da ima veze sa poremcajem hipotalamusa i hipofize. Mozete da probate sa peruvian maca suplementom, ali to nije razlog da se ne javite endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2012.

Imam 43 god. mentruacije mi nisu bas uredne zadnjih 4-5 god,ali nije veliki problem , tek po nekad se pojavi izostanak ili produzen ciklus. Moj problem je sledeci. Predzadnji ciklus je kasnio 5 dana, dobila sam ga i 4 dana trajao normalno. Sledeci , tj poslednji (ovaj ) je na vreme krenuo ali traljavo , sto bi se reklo, i traje vec nekoliko dana , 10-ak dana . Sveza krv , pomalo ide ali ide , bol u donjem delu trbuha i jajnika, ledja i bol u grudima kojeg sada nema ali je bio prisutan pre ciklusa kao i svi simptomi pms, i nastavio se bol i na pocetku ciklusa. Zadnji odnos je bio pre nekih 20-ak dana, bolan. Pre ciklusa bol u predelu jajnika,stomaka donjeg i grudima je bio prisutan. Pre pocetka ciklusa uradila sam 3 HCG testa(kucna ) i rezultat je negativan .Danas sam uradila Beta (iz krvi) i nalaz je 0.25 Ostali nalazi su Sedimentacija 10, leukociti 11. Ostale vrednosti u granicama normale. Da li postoji mogucnost da sam trudna ili je u pitanju nesto drugo. Ultrazvuk nije radjen jos uvek.Napominjem da vec 5 meseci pijem Aspirin protect 100 mg . za sada ga ne uzimam. Laborat.nalaz sedimentacije je 10. leukociti 11. ostali nalazi u granicama norrmale. Molim za savet . Hvala unapred

Postovana, produzeno menstrualno krvarenje moze da bude znak zapaljenja, bolni odnos takodje. Takvo krvarenje moze da bude i posledica hormonskog poremecaja te je najbolje da se javite ginekologu. Krvarenje u trudnci u vreme ocekivane menstruacije je slabije u odnosu na pravu menstruaciju, ali i krace tako da je krvarenje od desetak dana ne sugerise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2012.

Postovani, pre 5 dana pocela sam da pijem yaz tablete za kontracepciju. Naime, moja ginekologica mi nije spomenula da je problem to sto sam pusac (1 kutija na 2 dana) i kada sam procitala uputstvo stvarno sam se prepala. Nakon 4. tablete pocela sam da osecam bol u grudima (sa leve strane) i imam osecaj kao da ne mogu da udahnem punim plucima. Da li je moguce da je to nuspojava tableta? Sta mi je ciniti?

Postovana, to nije nuspojava tableta. Osobe koje puse su pod vecim rizikom da obole od neke srcane bolesti. Zbog cigara dolazi do suzenje krvnih sudova tako da uticu na porast krvog pritiska. Zbog promena lumena kr. sudova i drugih hemodinamskih promena kod pusaca je ubrzan proces ateroskleroze i lakse dolazi do tromboze krvnih sudova. Kako i kontraceptivne tablete povecavaju rizik od tromboze ne preporucuju se zenama koje imaju trombozu i/ili imaju faktore rizika za njen nastanak, medju kojima se nalazi i pusenje. Ako osim pusenja nemate druge faktore rizika za nastanak tromboze i srcanih bolesti nije vam zabranjeno da pijete kontraceptivne tablete. Medjutim, trebali bi da prestanete da pusite jer pusenje povecava rizik od raka pluca i srcanih bolesti, ubrzava starenje koze i tamnjenje zuba. Ukratko receno Yaz i pusenje ne mogu da dovedu do tromboze za nekoliko dana ili nedelja. Tegobe koje imate su simptom ankioznosti tj. posledica straha koji se javio nakon citanja uputstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

Postovani,htjela sam samo jos jednom da se neizmjerno zahvalim! Najvise sam se plasila operacije(vec sam imala 2 a posebno sam drugu tesko podnijela). Vasim detaljnim objasnjenjem mog problema vratili ste me u normalu jer sam bila van sebe punih mjesec dana. Razumijem posao ljekara samo mi nije jasno kako jedan dr na uz moze da vidi nekoliko promjena po 15mm u aksilama i 1 promjenu u dojci 7mm,a drugi dr (tkdj.na uz) da ne vidi nista od toga nego napise da je sve to cisto kao sunce.Eto,i to se desava ali se moze provjeriti,pa nije toliko bitno. Da iskoristim priliku samo da postavim jos jedno pitanje: da li tamno zeleni iscjedak iz dojki moze da bude uzrocnik stvaranja tako nekih cestih promjena u dojkama a ujedno i upala dojki koje se desavaju cim malo smrsam vjerovatno od pada imuniteta? Veeliko,veeliko hvala,jer sam dosta psihicki labilna osoba,pa sam se bila pretjerano opteretila sve do momenta kontakta sa vama.

Postovana, zeleni iscedak iz dojke je posledica upale u kanalicu, koja u nekom trenutku moze da se prosiri na deo dojke ili na celu dojku. Ne izaziva druge promene kao sto su ciste, adenomi ili karcinomi. Iscedak uglavnom nije ozbijna pojava, ali posto oko tumora moze da se javi zapaljenje i da se to ispolji iscedkom svaka takva pojava zahteva pregled. Kada PH nalaz iscedka pokaze da u njemu nema tumorskih celija onda se leci samo upala. Idite na narednu kontrolu kako je zakazano, a u medjuvremenu zivite opusteno jer kod vas nije nista kriticno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

postovani. imam 35 godina i zadnjih 15 godina imam problema sa aknama. probala sam sve i svasta. od dugogodisnjih lijecenja antibioticima do raznoraznih krema koje su mi samo dodatno isusuvale kozu. sada sam trenutno po preporuci prijatelja na zorac gelu. koristim ga vec 5 sedmica i stanje je se znatno poboljsalo, izlaze i nove akne ali i nestaju. zanima me koliko dugo da koristim zorak, na lijeku pise upotreba 12 sedmica, dali se smije koristiti duze. prijetelj mi kaze da ga moram koristiti 6 mjeseci. dali je t preporucljivo Hvala unaprijed Mirjana

Postovana Mirjana, Zorac gel je lek iz grupe retinoida koji mogu da imaju teska nezeljena dejstva. Zbog toga morate strogo da se pridrzavate uputstva. Povremeno ga procitajte da bi bili sigurni da ne gresite u necemu. Ako kozni lekar smatra da je potrebno moze da se koristi i duze od 12 nedelja. Sami ne treba da produzavate terapiju. Najbolje da se javite koznom lekaru. On ce na osnovu tezine vase bolesti da odredi koliko dugo teba da koristite lek. Zorac smanjuje lucenje loja, isusuje kozu, smanjuje broj bakterija na povrsini koze i deluje keratoliticki. To znaci da utice na deljenje celija koze, koje se ubrzava tako da se povrsni delovi koze zamenjuju novim. Tom prilikom moze nastati perutanje koze. Jace perutanje koze i crvrnilo znaci njenu iritaciju. Predstavlja, uz osecaj zarenja i svraba, nezeljeno dejstvo ovog leka. Iritacija koze, ako je jako izrazena, je nekada uzrok pogorsanja osnovne bolesti. Zorac moze da osteti zdravu kozu i zato se maze iskljucivo na obolelu, a nakon mazanja se obavezno peru ruke. Krema za negu koze se stavlja sat vremena pre ili posle gela. Lek moze da izazove preosetljivost na sunce i zato se koristi uvece, a preko dana mozete da koristite kremu sa zastitnim faktorom i da nosite sesir. Ne sme da se maze cesce no sto je propisano. Suncanje i solarijum su zabranjeni dok traje terapija. Posto je pri koriscenju Zorac gela potrebna cesca kontrola javite se koznom lekaru i kazite mu koliko dugo koristite lek. Ako planirate potomstvo treba da znate da Zorac gel moze da dovede do anomalija ploda, pa se ne preporucuje njegovo koriscenje u trudnoci. Potrebno je da prodje najmanje dva meseca nakon koriscenja Zoraca tj. bar dve menstruacije pa da mozete da zatrudnite, mada neki lekari smatraju da je potrebno godinu dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

Postovani, Interesuju me svi nacini prenosenja hepatitisa b. Da li je dete koje je vakcinisano protiv hepatitisa b totalno zasticeno za ceo zivot od te bolesti? Neznam koliko je istina, nacula sam da jedna osoba u mojoj okolini ima hepatitis b, pa se jako plasim za zdravlje svog deteta, a i svoje, buduci da ta osoba ima isto dvoje male dece koja se druze sa mojom cerkom. Da li se prenosi preko pribora za jelo i pice, preko bazena (decjeg), kasljanjem, kijanjem, deca uvek imaju ogrebotine, kraste, da li su to nacini kako se moze preneti? Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, stepen zasticenosti vakcinisane dece je jako visok i iznosi 94 do 100%. Virus izazivac hepatitisa b se nalazi u krvi, pljuvacki, semenoj tecnosti, vaginalnom sekretu, menstrualnij krvi, a u znatno nizim koncentracijama u znoju, mleku dojilje, suzama i urinu inficirane osobe. Virus je veoma otporan u spoljasnjoj sredini i lako se prenosi putem kontakta sa inficiranim telesnim tecnostima. Bolest se prenasi seksualnim kontaktom, ubodom zarazenim medicinskim instrumentom, kod narkomana koriscenjem jednog sprica, a novorodjence dobija infekciju prilikom rodjenja od majke. Medju decom moze da se prenese lizanjem igracaka, koriscenjem iste case ili kasike sa obolelim, jer virusa ima u pljuvacki. Ne prenosi se kao prehlada i grip kasljanjem i kijanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

Imam 32 g.i dobio sam upalu krajnika, dobio sam tablete antib..popio sam, no niti nakon toga nije mi bilo ok, nakon jos dva tj. proslo je ali mi jedan krajnik natecen, dodje mi neka slabost,, bio kod spec, i nista ,,labos, uredan,, a ja jos imam problema, i neznam vise kud i sta, ,molim da mi netko odgovori, hvala

Postovani, to je hronicno zapaljenje krajnika. Zato je otecen i u periodu kada nemate infekciju, osecate slabost, a povremeno mogu da se jave i druge tegobe kao osecaj grebanja, slivanje sekreta, kasljucanje. Upala je cesto posledica razlicitih stanja u nosu kao sto su alergijski rinitis (alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa zbog koga se cesto dise na usta, devijacije nosne pregrade, slivanje sekreta iz nosnog dela zdrela u grlo, kvarnih zuba, bakterija ispod mostova ili bakterija koje se kriju u dubokim usecima jezika. Mozete da koristite cajeve: beli slez, kamilicu, žalfiju, zatim sodu bikarbonu jer menja pH u ustima, hexoral, Povidon jod za ispiranje usta, propolis, beli luk ili pastile sa mentolom. Antibiotici se koriste samo kada se dokaze prisustvo bakterija. Javite se spec. ORL. Ako postoji neki problem u nosu ili sa zubima lecite ga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2012.

Postovani, pre godinu ipo dana sam imala operaciju cista na oba jajnika. Operacija je izvrsena klasicnim putem i receno mi je na kontroli posle da je sve u redu i da sam mirna jos godinu dana u smislu da ne moram da se kontrolisem. Pre 2,3 dana sam primetila da mi je stomak naduven i cesto me tera da mokrim. Pri tom osecam bol sa leve strane koji se cesto odrazi na prepone i neki pritisak oko oziljka. Od toga mi se stvori utisak da me boli sve oko oziljka i donjeg dela stomaka. Zakazala sam ginekoloski pregled za 3 dana ali me muci svaki dan sta je?

Postovana, javite se osim ginekologu i svom lekaru opste prakse zbog cestog mokrenja. Ono moze da prati neka ginekoloska zapaljenja pre svega hlamidiju, ureaplazmu, gonokok i mikoplazmu, ali je mnogo cesce znak zapaljenja besike. Ako je nakon operacije doslo do stvaranja priraslica zbog naduvenosti stomaka dolazi do njihovog zatezanja i bola u stomaku. Bol oziljka se obicno javlja pri promeni vremena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

pijem darob mite vec 3 godine zbog aritmije naime sad mi je dr propisao tablete bisocor i rekao mi da ih pocnem piti,umjesto daroba,,mene zaniuma dali su moguce neke nus pojave ..bojim se pocet ih piti,,jesul zabiljezene neke promjene i smjem li ove samo prekinut i nove pocet piuti????? hvala vam

Postovana, na pocetku terapije Bisocorom moze da se javi vrtoglavica, glavobolja, zatim muka, gadjenje, zatvor ili proliv, ponekad moze da se javi pad krvnog pritiska, depresija, iscrpljenost. Lek moze da steti trudnoci i plodu. Treba da znate da svi lekovi mogu da izazovu nezeljena dejstva, da se ona ne javljaju kod svih bolesnika i da se ne javljaju sva pobrojana nezeljena dejstva. I Darob mite ima brojna nezeljena dejstva, slicna kao Bisokor. Bisocor moze da se pije nakon leka Darob mite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

imama redovnu mengu,...ali svaki put kad sma u pms budim se s preznojavanjem i navalom vreline u tijelo koja traje 3 minute i prestane...to mi se desi i u danu po nekoliko puta..sta se to desava samnom jeli to opasno...konstantno osjecam neku nelagodu u predjelu jajnika...to preznojavnje i valunzi mi se dese i akd nisma u pms nekoliko puta...radim na bebi vec 2 godine a nista...

Postovana, takvi naleti vreline mogu da se javiti i pre klimksa ako je smanjeno lucenje hormona u jajnicima. Osim kod snizenja polnih hormona takav osecaj moze da se javi kod pojacanog rada stitne zlezde, moze da prati neka zapaljenja u organizmu, neuropatije, pad secera u organizmu, da nastane zbog koriscenja nekih lekova, kafe, alkohola, pusenja i kao posledica stresa. Bolesti stitne zlezde mogu da budu povezane sa sterilitetom. Razgovarajte sa svojim lekarom i ginekologom. Nakon dve godine treba traziti uzrok nemogucnosti zatrudnjivanja. Pogledajte drugo pitanje ispod vaseg. Tu imate odgovor o rezervi jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

kod moje sestre su metastaze trbusnoga zida,dobila je tri terapije kt elf da vide reakciju .uradila je tumorske markere ca-19-9 koji su 186,900 cea -5,300 i alkalnu fosfatozu koji su 613 i kalcij 2,27 .zabrinuta sestra

Postovana, lecenje malignih boleti se sprovodi po prihvacenim semama. Sprovodi se onako kako je najbolje za vecinu pacijenata. Medjutim, ne reaguju svi pacijenti isto. Mnogo utice i covekova vera u ozdravljenje i pozitivan pogled na zivot, jer jacaju imunitet. Podrzite je da ne klone duhom, da se ne predaje i to ce pomoci u lecenju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

Postovani ! Dali gin.UZ.pregledom moze da vidi dali imamo ili nemamo rezervnih jajnih celija? ako ne , postoji li neki pregled kojim se mogu uociti koliko je jos otalo jajnih celija u rezervoaru ? Ako se prilikom pregleda UZ.neviidi jedan jajnik a vidi drugi dali mozemo da presudimo da su rezervoari prazni tj.da se nema vise jajnih celija? Zelim vam prijatan dan!

Postovana, ultrazvukom mogu da se vide folikuli. Moze da se vidi i da je jedan od njih poceo ubrzano da raste (vodeci folikul). Ultrazvuk nezna da li ce taj vodeci folikul da ovulira. Zato se koriste i drugi testovi pri cemu rezerva jajnika jos uvek ne moze precizno da se odredi. U jajniku ima vise rezervnih celija nego sto moze da se iskoristi pre menopauze. Da li ce te jajne celije da sazre i dobiju priliku da se oplode zavisi od funkcionisanja hormona i drugih faktora. Kako zena stari jajnik postaje sve manje osetljiv na delovanje hormona i to znaci da se priblizava menopauza. Rezerva jajnika moze da se odredi merenjem antimilerovog hormona (AMH). Ako je hormon nizak, zena ima malo folikula i malo jajnih celija sazreva te je plodnost niska. UZ takodje moze da vidi da li ima rezervnih folikula, pri cemu se obraca paznja na antralne folikule tj. folikule koji su veliki i imaju sansu da postanu vodeci folikul i ovulirajuali. Ostale analize kojima moze da se proceni rezerva jajnika tj. da li ima jos iskoristivih jajnih celija su merenje FSH, LH, estradiola, Inhibina B, kao i testovi: Clomiphen citrat chalenge test (CCCT), GnRh-agonist stimulationi test i FSH hormone ovarian reserve test (EFORT). I pored postojanja vise dobrih testova jos uvek nema testa koji bi bio dovoljno osetljiv. Ako je doktor video na UZ malo folikula znaci da je plodnost umanjena. Ali se jedan jajnik ne vidi to ne znaci da nema vise jajnih celija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2012.

Postovani,vec sam vam se jednom obracala i mnogo sam Vam zahvalna na odgovoru. Imam problem koji cu malo opsirnije opisati kako biste bolje razumjeli moju situaciju. Majka sam troje djece.Djecu sam kratko dojila,a po prestanku dojenja izabrani ginekolog mi je davao tablete Bromergon.Poslije treceg porodjaja i po prestanku dojenja takodje sam ispila dozu Bromergon tableta.Medjutim zuckasti iscjedak iz dojki mi nije prestao curiti.To sam primjecivala pri istiskanju bradavice.Sest god.poslije toga iscjedak je promjenio boju u tamno zelenkastu.Te god. sam i operisana (2006).U pitanju je bio benigni tumor u lijevoj dojci.Cetiri godine poslije toga na desnoj dojci sam opipala promjenu u obliku cvora (blize pazusnoj jami).Doktor je pregledom ultrazvuka utvrdio da se radi o promjeni koju svakako treba ukloniti biopsijom.2010.god. je to i uradjeno.Srecom,promjena je opet bila benigna (patoloski nalaz je pokazao da se radilo uglavnom o apokrinoj metaplaziji tkiva). Ove godine u julu sam radila kontrolu i dr mi je napisao nalaz koji glasi ovako: U CK LD na samoj areoli nalazi se ovalna relativno ostro konstruisana,dominantno umjereno hipoehogena promjena velicine do 7mm i da se duktalna hiperplazija epitela ne moze iskljuciti. U obije aksile je nasao po nekoliko reaktivnih LGL velicine po 15mm oznacio je DD BIRADS I LD III. Ponovila sam uz kod dr koji nije vidio nista od tih promjena.Potom sam bila kod hirurga koji je nekako potpuno nezainteresovano gledao na sve to i zakazao mi kontrolu za 6 mjeseci. (patoloski nalaz sekrecije LD: nadjene plocaste celije uz siderofage) Interesuje me koliko je opasno cekati do daljih pretraga (koje cu obavezno uraditi jer ne znam ko je od njih u pravu)? Kakve su sanse da se radi o nekoj malignoj promjeni?Da li bi sad imalo efekta da ispijem dozu Bromergon tableta kako bi se mlijecni kanali iscistili? 26.08.2012. Unaprijed zahvalna

Postovana, UZ je normalan, patoloski nalaz sekrecije takodje. Nema opasnosti od maligne promene tako da mozete bezbedno da sacekate sledecu kontrolu. Ne treba da pijete Bromergon. Taj lek smanjuje nivo hormona prolaktina, a time utice na smanjenje lucenja mleka. Prolaktin je hormon koji porodiljama omogucuje lucenje mleka tj. dojenje. U periodu dojenja (i trudnoce) on ima vise vrednosti nego van trudnoce. Ovaj lek se propisuje zenama koje ne odbiju bebu pravilno, postepeno, tako da dojke stvaraju sve manje mleka, vec to ucine dok jos imaju puno mleka. Vi ste imali neke svoje razloge sto ste tako odbijali bebe ili nije imao ko da vam objasni kako to treba pravilno da ucinite. Bolje je da ste decu duze dojili, jer tako imate manji rizik za nastanak raka dojke. Medjutim, kratko dojenje ili nedojenje dece ne znaci da ce zena da dobije rak, samo je pod vecim rizikom. Lek Bromergon se primenjuje i kada postoji lucenje mleka zbog povisenog prolaktina kod zena koje nisu trudne, ne doje i nisu se porodile u poslednjih godimu dana. Kod njih je prolaktin povisen zbog tumora prolaktinoma. Eventualno mozete da odredite nivo hormona prolaktina, ali nikako da pijete lek koji vam nije potreban. Na kraju da kazem da nalazi dva ultrazvuka nisu protivurecni. Jedan doktor je rekao da je sve u redu. Drugi je to isto rekao s tim da je dao opsirnije objasnjenje. BIRADS je normalan. Video je jednu cistu od 7mm sto nije nista zabrinjavajuce. Napisao je i nesto sto vam je posto se ne razumete dalo razlog da sumnjate. Ostavio je rezervu da mozda postoji hiperplazija epitela (uvecanje dela sluzokoze). Napisao je: duktalna hiperplazija epitela se ne moze iskljuciti. Nista strasno. Cak i da je jasno uocena duktalna hiperplazija epitela to ne bi znacilo da imate tumor vec promenu koju treba pratiti, jer predstavlja mali rizik za kasnije razvijanje tumora. Medjutim i bez toga svaka zena treba redovno da kontrolise dojke. Za pohvalu je sto redovno imate kontrole, sto ne zanemarujete promene koje uocavate vec se odmah javljate lekaru. Kod takvih zena se ne desava da se kasno jave lekaru. Imajte na umu da nikakva promena koja se rano uoci nije opasna, jer moze da se izleci. Opasno je samo zanemarivanje uocenih promena. Neznam kako je hirurg trebao da reaguje dok gleda normalne nalaze da bi imali poverenja u njegov sud. Svoju zainteresovanost je ispoljio time sto je zakazao kontolu za 6 meseci, a ne za godinu dana kako se preventivno radi kod svih zena. Lekari su sada u obavezi da pacijentu objasne od cega boluje, koji su sve nacini lecenja, koje su moguce komplikacije terapije, koje su posledice ako odbije terapiju...Mislim da vecina lekara to ne cini detaljno, jer nema vremena. Objasnjenje bi trebalo da uzme u obzir zanimanje pacijenta, njegovo medicinsko znanje, zablude koje ima... Dok hirurg sve to ispostuje tesko da bi mu ostalo vremena za operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

Imam apetit ali mi je nekako muka kad god pokusam pojesti nesto.da li ima ikakav uzrok tome?

Postovana, muka je jedan od simptoma poremecaja rada ili bolesti organa za varenje. To moze da bude dispepsija kod koje fizicki pregled daje normalan nalaz, a tegobe su verovatno posledica stresa, psihicke napetosti, prejedanja ili nepravilne ishrane. Muka se javlja i kod gastropatije, bolesti zucne kese. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

Postovani, imam vec nekoliko godina problem sa vrtoglavicom nakon sto ustanem iz kreveta ali do pre nedelju dana nisu bile toliko strasne. Tacno znam gde ce poceti da mi se vrti jer se uvek dese nakon nekoliko segundi nakon sto ustanem iz kreveta. Juce je bilo toliko lose da sam morala na pod da legnem a kolena su mi se trzala. Cesto mi se desi da mi klecaju kolena i prave kruzne linije. Molim vas za savet.

Postovana, postoji veliki broj uzroka vrtoglavice. Vrtoglavica nakon ustajanja iz kreveta moze da bude posledica nezgodnog pokreta glave sto je najcesci uzrok vrtoglavice. Javlja se i kod niskog krvnog pritiska. Kod osoba koje imaju nizi pritisak nakon ustajanja posebno ako se naglo ustane krvni pritisak jos vise pada i javlja se vrtoglavica. To moze da se desi i osobama koje obicno imaju normalan pritisak. Vrtoglavica pri ustajanju moze da se javi i kod malokrvnih osoba. Poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede) izazivaju snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ostali uzroci vrtoglavice su upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja), promene na vratnom delu kicme, poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, alergija, zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Javite se svom leraru, spcijalisti ORL, fizijatru, neurologu, a po potrebi i internisti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

imam 39 godini i imam non stop iscedok od vagina,ima bela boja i nalikuva na kiselo mleko.do sega sum koristela Guno-Daktarin no infekcijata po nekoe vreme pak se vraka i sekogas e vlazno dole.ve molam da mi kazete sto veke da koristam.VI blagodaram

Postovana, takav sekret se javlja kod gljivicne infekcije vagine pa Gyno Dactanl i drugi antimikotici deluju. Medjutim, iz nekih razloga infekcija se ponavlja. Gljivicna infekcija vagine se najcesce javlja kod trudnica, zena sa dijabetesom, prilikom koriscenja antibiotika ili pada opsteg imuniteta. Potrebno je da se javite ginekologu jer vaginalna infekcija moze da prati neke druge bolesti kao sto su zapaljenje grlica ili hormonski poremecaj. Iako ovo nije polnoprenosiva bolest, kod uporne infekcije lece se oba partnera. Muskarci koriste antimikotik u obliku tableta i kreme, zene kao vaginalete i tablete. Koriscenje probiotika, probiotskog jogurta i izbegavanje slatke hrane pomaze lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.8.2012.

imao sam stres kod zubara pre 8godina .od tada imam stalno problem sa disanjem strah panik udarila nervoza u zeludac stalno imam bol mucninu i podrhtavanje stomaka.posebno odjednom me hvata panika i strah i tada mi pritisak skoci blizu 200 sa 110 tada uzmem enalapril 50mg i ativan(lorazepan) pod jezik ali pri smirivanju posle pritisak zbog tablete pada na 100 sa 60 .ova panika se desava i kod dobre i lose vesti kod malih uzbudenja .uzimao sam vise tableta za depresiju i nista ne pomaze zeludac je previse nervozan naduvava se i smeta mi disanje jer imam i kilu na zeludcu trenutno uzimam nexium ,lorazepan a pri potrebi enalapril .radio sam sve preglede i gastroskopiju doktor mi je rekao da je problem zivci sta mi vi predlazete hvala.

Postovani, lecenjem panicnih napada izlecicete i skokove pritiska. Enalapril nije lek koji se pije povremeno tj. kada se uplasite. Pritisak ide gore dole iz psihickih razloga kao i zbog neredovnog koriscenja Enalaprila. Takav pritisak se tesko podnosi. Javite se kardiologu da se pronadje odgovarajuca doza leka. Postoji oblik sekundarne hipertenzije gde se pri uzbudjenju ili fizickom naporu javljaju skokovi pritiska, a osnovni uzrok je feohromocitom, tumor nadbubrezne zlezde. Odstranjivanjem tumora pritisak se normalizuje. Ako feohromocitom nije uzrok skokova pritiska onda je iz psihickih razloga. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: