Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani,imam problem.Imao sam nezasticen seksualni odnos sa osobom koju ne poznajem previse dobro i sumnjao sam da sam mozda dobio polnu bolest.Posetio sam pre neki dan urologa,koji mi je prepisao daktanol kremu zbog simptoma koje sam imao...U pitanju je blago crvenilo oko penisa i takodje anusa,gde je prisutan i svrab.Takodje dao mi je uput za bris i dalje testove sto nisam stigao jos uvek da odradim.Sve to traje preko 30 dana,a simptomi posebno svrab i crvenilo oko anusa ne prestaju.Mislim da sam sam kriv jer sam preventivno nakon odnosoa uzeo jacu dozu antibiotika i mozda time dobio gljivice.Interesuje me vase misljenje...

Postovani, uradite testove, a za anus nabavite mast za hemoroide. Ako na penisu imate crvenilo nastavite sa mazanjem Daktanolom. Od polnih bolesti se stitite prezervativom, a ne antibiotikom koji moze da izazove razmnozavanje gljivica, a osim toga nisu svi izazivaci polnih bolesti osetljivi na sve antibiozike tako va vam to nije neka zastita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovani,posetila sam savetodavca za ishranu u zelji da smrsam,dobila sam zadatak pre posete da 5. dan upisem u koje vreme jedem, sta jedem, pijem i naravno meru jela.Nije bila zadovoljna kaze: ti nista ne jedes, tvoj stomak gladuje pa spara hranu ,( i na taj nacin se gojim ),gledajuci u te liste koje sam upunjavala kaze da je hrana dobra ali da je ja ne unosim dovoljno,ona zeli da ja unosim vise proteina.Zanima me dali je hrana razlog izostanka mensa? i dali i to moze da bude jedan od razloga netrudnoce ?I dali da unosim vise hrane u sebi da bi smrsala ? Hvala vam na strpljenju i zaista pravim strucnim odgovorima !

Postovana, kod zena koje su isuvise mrsave moze da dodje do izostanka menstruacije. Na taj nacin se organizam stiti od gubitka krvi u uslovima gladovanja. Metabolizam se usporava da bi se sto vise sacuvala energija, jer on nezna da li vi ne zelite da jedete ili hrane nema iz drugog razloga. Ako niste preterano mrsavi manji unos hrane nije uzrok problema sa zatrudnjivanjem vec insuficijencija jajnika (iscrpljenje jajnika) na koju ukazuje nizak AMH.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2012.

Postovanje,htela sam da postavim pitanje vezano za krvni pritisak.Oduvek imam neki normalan krvni pritisak ,krece se od 100/60 do 120/70.Juce sam sasvim slucajno izmerila pritisak na desnoj ruci,sto inace ne radim a on se krecao od 120/60 do 135/70 cak je u jednom trenutku bio i 140/70.Na drugoj levoj ruci je bio normalan.Racunala sam razliku izmedju leve i desne ruke mereci zaredom i razlika je u gornjem bila oko 10 mozda nekad i 15 a donji je bio konstantno isti na obe ruke.Da li je normalna ova razlika u pritiscima,jer jednom u dve godine posecujem kardiologa zbog prolapsa mitralnog zalistka za koji on tvrdi da je mali i da samo treba redovna kontrola.Unapred zahvalna

Postovana, normalna razlika u pritiscima merenim na obe ruke je do 10. Veca razloka ukazuje na postojanje suzenja na krvnom sudu ruke gde se meri visi pritisak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovanje, Muz mi ima probleme sa hemoroidima. Bio je kod hirurga koji je konstatovao da nisu jos za operaciju ali nije dao nikakvu konkretnu terapiju. U poslednjih nedelju dana doslo je do upale pracene izuzetno jakim bolovima. Prilikom velike nuzde dolazi do blagog krvavljenja. Moje pitanje je da li moze da pocne da pije antibiotike i ako da koje? Unapred hvala

Postovana, nije potrebno da pije antibiotike, vec da koristi mast protiv hemoroida. One sadrze supstance koje deluju antizapaljenjski. Osim njih sadrze i supstance koje deluju protiv bola i svraba, pecenga i smanjuju vlazenje. Pomazu regeneraciju vezivnog tkiva i ubrzavaju zalecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani interesuje me je li moguce da mi se stvaraju negativne misli zbog necega sto sam citala u novinama i zbog cega je to tako?Hvala na odgovoru!

Postovana, kod predisponiranih ljudi (osetljivih) procitana losa vest moze da bude povod za negativne misli. Nije uzrok, dramaticnih vesti uvek ima, ali one ne izazivaju isti odjek kod svih ljudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani, molim vas za cijenjeno misljenje o ovom nalazu uzv srca. Sve supljine su urednih dimenzije, septumi su intaktni, stjenke LV su uredne debljine dobrih kontrakcija uredne EF i dijastolicke funkcije LV. Sve valvule su morfoloski uredne, urednih protoka, na MV centralno trag MR Perikard je uredan. Molim vas za pomoc moj problem je sljedeci: Svaku vecer ali doslovno svaku u samom trenutku ulaska u san kad osjetim da trebam zaspati iznenada mi srce pocne brzo i jako udarati, ucestalo mokrenje, suha usta i osijetim jaku hladnocu po tijelu. Kada se ustanem to se sve smiri i inda kada pokusam opet zaspati to pocinje sve ponovo. Molim vas to kod mene traje vec pet godina ako mi mozete ukazati o cemu bi se to moglo raditi ili me uputiti. Imam 39 god. Da li je moguce da je to zbog toga sto na mitralnoj valvuli postoji trag i zasto se to desava bas u trenutku ulaska u san? Kardiolog mi je rekao da je UZV srca uredan. Doktor mi je objasnio da sto se tice mitralne valvule da to kod mene se radi o zaostanku samo jedne kapi kad se zalistak zatvori. Unaprijed hvala!

Postovana, tegobe koje imate nisu posledica minimalnog traga na mitralnoj valvuli. Ultrazvuk je dobar. Cak i da nije ne bi bio uzrok takvih tegoba. One su simptom anksioznosi. Anksioznost moze da ima razlicite simptome. Kod mnogih su simptomi anksioznosti najizrazeniji pred spavanje, kod nekih pak kada treba da izadju iz kuce... Javite se psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.9.2012.

Postovani ,stigli su mi rezultati,i hormoni govore da sam pocela ulaziti malo u klimaks AMH 0,2.I dr.misli da probamo sa nekim tabletama u kombinaciji sa klimasproblemima da bi menstruacija bila redovna i dobila malo östrogena,ovo moze u teoriji pomoci ,ali kolika je verovatnoca za trudnocu pitam se? A naziv tableta mi nije napisao ,vec pita ako sam zainteresovana da mu se javim¨.Pa ni sama neznam pa zato zelim pitati vas ako se uzimaju tablete za klimakstekobe kolika je verovatnoca da se zatrudni?A te klimaksprobleme ja zaista neosecam nikakvu promenu sem menstruacije ako je to to, i pre 3 mes.da sam se povremeno znojila tj.osecala vrucinu to je trajalo 4-5 dana, i vise nista ? Zanima me kako se moze povecati vrednost AMH?i dali postoji nada za trudnocu?Dali smem da zatrazim od gyn.da mi prepise mozda tablete za stimulaciju npr.Pergotime. Hvala na odgovoru

Postovana, AMH (antimilerovski hormon) pokazuje rezervu jajnika. Kod vas je ona jako mala. AMH veci od 0,4 garantuje uspesnu vantelesnu oplodnju. Uz stimulaciju vecim dozama hormona jajnik moze da se natera da proizvede neku jajnu celiju i kod niskog AMH hormona. U principu kada pocne klimaks ne izgubi se odmah plodnost, vec ona opada kod nekih zena brze kod nekih sporije. Kod vas je AMH jako nizak pa mislim da nije pametno da cekate da do trudnoce dodje spontano. Takodje lecenje klimaktericnih tegoba nije prioritet. Trazite stimulaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovanje, Pre mesec i pol dana suprug je dobio rezultate spermograma i rezultati su bili porazavajuci. 3 pokretna i 3 nepokretna spermatozoida. cekamo nalaze da li je mozda XXY, pa me zanima da li postoji mogucnost da imami zdravo dete i ako odemo na vantelesnu? U kojim opcijama dolazi u obzir da imamo nase dete?

Postovana, dete moze da se dobije vantelesnom oplodnjom. Spermatozoid moze da se dobije i iz testisa, ako ih nema u ejakulatu. Uzima se posebnom metodom ekstrakcije iz testisa i zatim koristi u procesu vantelesne oplodnje. Medju supruzima koji dobijaju decu pomocu IVF ima dosta sa nedijagnostikovanim XXY (Klinefelterovim sindromom). Radja se zdravo dete. Prisustvo spermotozoida u testisima i ejakulatu, bez obzira sto ih ima jako malo, pokazuje da nisu sve celije sa viskom X hromozoma (XXY), vec ima i normalnih (XY). Upravo te celije sa normalnim brojem hromozoma (46 hromozoma ili kariotip 46XY) su odgovorne za proizvodnju spermatozoida. Parovi kod kojih ne moze da se ekstrahuje spermatozoid mogu da koriste donatorsku spermu za vantelesnu oplodnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani zanima me kako se izvode urodinamska ispitivanja posto imam zakazano i da li se posle odmah moze normalno fukcionisati,kretati...Molim vas brz i hitan odgovor jer nisam iz Beograda pa me zanima da li smem odmah autobusom vratim.Hvala unapred.

Postovani, u urodinamska ispitivanja spada nekoliko testova. Kod mikciometrije mokri se u posudu sa rotirajucim diskom sto je povezano sa aparatom koji meri i prikazuje na ekranu razlicite podatke kao brzinu mokrenja, otpor i prikazuje odredjenu krivulju. Kod elektromiografije lepe se elektrode koje mere jacinu misica zatvaraca besike. Kod cistometrije se kroz kateter ubacuje tecnost u besiku. U celini to nisu invazivni testovi i mozete odmah da se vratite kuci autobusom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Poatovani zanima me da li bol u slabinskom predelu koji se krece prema mokracnim putevima tu je osecaj kao da se nesto zaglavi posledica kamena,peska i ciste na levom bubregu.Sta da radim jer su bolovi jaki i kome da se obratim.Unaped hvala.

Postovana, uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha i besike. Ciste, kamen i pesak se vide na ultrazvuku. Kod cista bol je tup. Oseca se u slabinama. Kod kamena i peska moze da bude tup, ali cesce je jak u vidu grceva (povremeno je dosta jak, malo popusti, pa nanovo krene). Moze da se javi u slabinama sa sirenjem napred i nanize ka preponama i polnim organima. Moze da se oseca i samo u preponama. Obicno je jaci pri kretanju a malo se smanji kada mirujete. Pregledajte i mokracu. U njoj moze da se vidi pesak. Javite se svom lekaru. Ako je bol dosta jak dobicete injekciju protiv bolova ili tablete spazmolitika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani, imam 46 godina. Urolog mi je UZ konstatovao, da imam povisen vrat besike 8mm. Rekao mi je da to moze da napreduje, i da mogu imati problema sa mokrenjem. Nekoliko puta do sada sam imao peska u levom bubregu. Prilikom nazeba ili kada pokisnem obavezno imam urinarne tegobe i infekcije. Urinokultura je uredna bila svaki put do sada. Postoji li neki nacin prevencije infekcija, i kako normalizovati besiku. Molim za savet. Unapred zahvalan!

Postovani, unosite vise tecnosti (najmanje 8 casa dnevno), neka vam noge budu uvek suve, izbegavajte dugotrajno sedenje, a posebno voznju bicikla, svakodnevno setajte (za muskarce je posebno vazna jutarnja setnja pa idite pesice na posao). Pijte povremeno sok od borovnice, kompot od brusnice i jedite susenu brusnicu. Kada imate tegobe izbegavajte kafu i cokoladu kao i jako zacinjena jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.9.2012.

Postovani, imam sledeci problem: 10 dan ciklusa sam popila escapelle tabletu, to je bilo 9. avgusta. Nisam imala nikakvo vanredno krvarenje, a menstruaciju sam trebala da dobijem 31. avgusta. Test sam radila 11. dana od kad sam uzela tabletu i jos jednom pre par dana, pokazali su negativan rezultat, a ja jos uvek nisam dobila. Kod doktorke cu naravno da idem, ali zakazali su mi tek za 24. septembar. Inace ciklusi su mi uvek redovni, na 28-30 dana, uz to da dodam da jos dojim dete. Treba li da me zabrine ovo kasnjenje? Unapred hvala.

Postovana, Escapelle i druge tablete koje se koriste za kontracepciju dan posle mogu da dovedu do poremecaja menstrualnog ciklusa. To se najcesce javlja u narednom ciklusu ili ponekad u narednih tri, a nakon toga se ciklus vraca na staro. Posto kucni bebi test nije bio pozitivan nije trudnoca i treba da dobijete menstruaciju. Nije kasno da odete na pregled 24. septembra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Postovani,imam zakazanu ampulektomiju papile vateri,pa me zanima kakav je to postupak,da li se radi pod anestezijom,da li se ostaje u bolnicu posle navedene procedure...? Unapred zahvalna!

Postovani, ampulektomija se najcesce radi zbog adenoma papile vateri. To je bezopasan (benigni) tumor dvanaestopalacnog creva. Nalazi se na mesti gde se zucni kanal uliva u dvanaestopalacno crevo (papilla vateri). Operisu se jer vremenom u njima moze da se formira maligni tumor. Ampulektomija se uglavnom radi kao endoskopsaka operacija. Instrument se provuce kroz endoskop. To ne boli. Vi vec znate kako izgleda endoskopija, jer ste imali taj pregled prilikom postavljanja dijagnoze. Tom prilikom je uzet isecak sto vas nije bolelo. Takodje nece da vas boli pri uklanjanju adenoma. Zadrzavanje nakon intervencije je minimalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

postovani,pre dva meseca pila sam femisan a kapi zbog mioma ali samo jedan mesec jer mi menzis dosao na 35 dana pa sam se uplasila i prekinula ih inace dobijam od 23-25 dana i sledeci mesec sam dobila na 35 dana ovog meseca sam dobila na 23 dana.dali mi savetujete da pijem femisan a kapi jer imam miom 30-30mm na donjem zidu a zelim da rodim treto dete.molim vas savet ako imate neko iskustvo sa ove kapi jer u makedoniji nepricase mnogo o njima.hvala unapred.

Postovana, ako je tacan mehanizam dejstva Femisan A kapi, koji navodi proizvodjac, mogli bi da ocekujete da miom ne raste. Nije realno da ocekujete da nestane, jer jednom nastao miom ne moze da se izgubi, mozete da mu se usporite rast i sprecite pojavu novih odgovarajucom ishranom i fizickom aktivnoscu. Fitoestrogeni hrane sprecavaju rast mioma. Kapi Femisan A ih ne sadrze. Proizvodjac istice da one deluju na drugi nacin. Deluju na hipotalamus i hipofizu i time uklanjaju predominaciju estrogena koja se krivi za nastanak mioma. Ako je to tacno kapi mogu da pomognu. Nije mi poznato da li neko ima dobra iskustva sa kapima. Da bi to bilo sigurno treba da se analiziraju iskustva veceg broja zena u jednoj kontrolisanoj studiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Postovani,svaki pu kad skidam sociva,pocrvene mi oci, i to traje oko sat i po...zanima me je li to opasno,tj.moze li dovesti do trajnih oziljaka na roznjaci? Dok ih nosim nema crvenila,samo osecaj da me grebu...Inace ih pravilno postavljam,vodim racuna o higijeni itd. Hvala

Postovana, moguce komplikacije nosenja sociva su blefaritis, hiperemija konjuktive (crvene oci), gigantopapilarni konjuktivitis, punktiformna epitelopatija, suvo oko, sterilni infiltrat roznjace, vaskularizacija roznjace, ulcerozni keratitis i depoziti na socivu. Suvo oko izaziva neprijatan osecaj grebanja a moze da dovede do epitelopatije, erozije i vaskularizacije. Najozbiljnija komplikacija je keratitis koji moze da osteti vid pa cak i da dovede do njegovog gubitka. Kod keratitisa u pocetku tegobe lice na konjuktivitis. Postoji crvenilo, nelagodnost i osetljivost oka na svetlost. Kasnije se javlja bol, gnojenje i gubitak vida. Vecina komplikacija nije razlog za zabranu nosenja sociva, ali je potrebno javljanje ocnom lekaru i povremena kontrola. Diskomfor koji imate prilikom nosenja sociva moze kasnije da dovede do tezih komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Pre tri nedelje dijagnostikovana mi je hipertireoza i sada sam na terapiji thyrozolom 20mg.Pre dva dana mi se pojavio svrab bez ikakvih uocljivih problema na kozi.Svrab je bio najveci na sakama a sada ga ima svuda po telu.Da li je moguce da je od leka. Unapred hvala!

Postovani, Thyrozol veoma cesto izaziva svrab koze. Svrab najcesce nestaje tokom terapije. Nije posledica alergije pa se i ne leci antihistaminikom. Ako su tegobe jake javite se lekaru za eventualnu promenu terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

poostovani,na koje sve nacine mogu da proverim stanje glukoze u organizu,sem jutarnjeg merenja.Hormone pankreasa i da li mi ponekad kad mi ne bude dobro ustvari neki problem sa glukozom,za sad moda povrrmenii skok.imam hashimoto i PHOS.

Postovana, ako uradite test opterecenja glukozom (OGTT) znacete da li imate secernu bolest, smanjenu toleranciju na glukozu ili je regulacija potpuno normalna. Odredjivanje inzulina u krvi se ne radi kod pacijenata vec samo u istrazivacke svrhe. Kod zena sa policisticnim jajnicima uglavnom postoji inzulinska rezistencija (IR). Inzulin nije u manjku, naprotiv ima ga i vise no sto je potrebno, jer se stvara u visku zato sto tkiva nisu osetljiva na njegovo delovanje. Ima dosta biohemijskih testova kojima moze da se odredi IR, ali je najzgodniji OGTT.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.9.2012.

Postovani,imam 34 godine i nesto vise od godinu dana hipotireozu,hormoni su mi uz eutiroks u granicama normale vec duze vreme.Ali ja imam pretjerano znojenje u predelu glave,bez obzira na vanjsku temperaturu i ponekad strasnu potrebu za vodom,veliku zedj,toliko da mi je grlo suvo da mi bude ne ugodno pricati,koliko smeta.Vadila sam secer,nikad nije bio iznad granice,ali ponekat 5,7...a zadnji put 4.5.sta moze da bude kad se toliko znojim i toliko sam zedna.

Postovana, preterano znojenje moze da bude nezeljeno dejstvo Eutiroksa. Kada je secer ujutru na taste (posle 8 sati gladovanja) normalan i OGTT normalan zedjanje nije posledica secerne bolesti. Moze da znaci da ne unosite dovoljno tecnosti, da imate virusno zapaljenje zdrela ili da ste pod stresom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2012.

postovani,imam decaka 19 meseci,skroz odmlane,pa skoro kad je imao 2-3 meseca,na vratu su mu se pojavile male grudvice pod kozom ,sa leve i desne strane ,iza usiju .U vise navrata pitala sam lekare pedijatre ali oni kazu da nije to nista,Medjutim u zadnje vreme on se stalno drzi za ta mesta i rekla bi da to njega boli.Recite mi sta je to i zasto ga boli,kako se to resava odnosno leci.Koliko je opasno,sad i koliko problema moze da izazove tj.da se nesto iz komplikuje.

Postovana, potpuno je normalan nalaz uvecanih limfnih zlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama kod dece. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na razlicite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. Uvecane limfne zlezde vrata prate zapaljenja u okolini (grla, nosa, sinusa, zapaljenja usne duplje, koze), zapaljenja krajnika, zdrela, tkiva pored krajnika... Kod infektivne mononukleoze i nekih drugih virusnih infekcija zlezde se znatno vise uvecaju. Velicina zlezda se prati i ako je krvna slika u redu ne sprovodi se lecenje. Ne mozete da ocekujete da zlezde moraju da odu. Deca se stalno srecu sa novim virusima i bakterijama. Svaki virus sa kojim dete ranije nije bilo u kontaktu podstice organizam da stvara antitela. Tako deca sticu imunitet. Antitela ce kasnije tokm zivota da se bore protiv virusa i bakterija kada organizam ponovo dodje u dodir sa njima. Znaci uvecane zlezde ne treba da vas brinu. Njihovo uvecanje prati odrastanje deteta i sticanje imuniteta. Kod dece koja idu u vrtic to je jos vise izrazeno. Zbog uvecanih zlezda nije potrebno da se pije antibiotik ili neki drugi lek. Limfne yleyde bole kada su dosta povecane kao npr. kod ifektivne mononukleoze. To sto se dete pipka ne mora da znaci da ga boli. Boli ga ako place ili se otima kada mu pipnete zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2012.

Postovani, danasnji nalaz doplera glasi " pseudoaneurizma AFC levo je dimenzija 34x22x42mm, vecim delom ispunjena tromboticnim masama, sa protocnim delom oko 30%, a distalno je AFSokludirana bez registrovanog protoka" Molim Vas, ramije sam imao 27x22x30mm. Imteresuje me koje su mi sve opcije dalje. Napominjem graft koji je postavljen u predhodnoj operaciji je zapusen trombom.

Postovani, javite se vaskularnom hirurgu. Postoji mogucnost uklanjanja tromba (embolektomija). Za razlaganje tromba injekcijama je verovato kasno posto zapusenje postoji vec neko vreme tj. nije nedavno nastalo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2012.

Postovana, planiram u okviru jedne alternarivne metode za lijecenje cista na dojci da pijem glinu za unutrasnju upotrebu, pa neznam da li je ona stetna za bubrege, jer neznam u kakvom su mi stanju. Naime poslije zavrsene Brojsove terapije jela sam slano uskoro, pa su mi bili zatajili slabo sam mokrila sad se normalizovalo i stalno sam opterecena time da li mi je diu reza mala,vjerov.na nervnoj bazi. Cijenim Vase misljenje u vezi uticaja gline na bubrege! Pozdrav

Postovana, za koriscenje gline su potrebni potpuno zdravi bubrzi. ona opterecuje bubrege i moze da dovede do nastanka kamena u bubrezima. Ako imate smanjeno izlucivanje mokrace i/ili povisen krvni pritisak ne smete da je koristite. Kada se koristi glina mora da se unosi vise tecnosti nego inace. Ako vam se cini da izlucujete manje tecnosti no sto popijete javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2012.

Imam 31.godinu i imam sistemski lupus i lupus CNS vec 15 godina,na kortikosteroidnoj sam terapiji uzimam Calcort 6mg 2 tablete i imunosupresiv Plaquenil 1 tableta uvece.Dobro sam sve podnosila do skoro kada su mi se pojavila nezeljena dejstva steroida koja se manifestuju mentalno.To znam jer sam nepopravljivi optimista i nikad nisam imala u zivotu nikakve strahove,panike,lupanje srca,neobjasnjenu depresiju osecaj usamljenosti i sve to s vremena na vreme.Interesuje me ako bi bili ljubazni da mi odgovorite da li postoje neki lekovi i koji bi se mogli dati za ublazavanje ovih simptoma kada se pojave(posto nikad nisam koristila nikakve anti-depresive ili sedative) i molim vas jos jedno pitanje,da li je moguce sa tom dozom Calcorta zatrudneti i odrzavati trudnocu ? Planiram svakako sto pre da posetim imunologa ali naravno uvek je dobrodosao savet strucnjaka.Hvala Vam puno unapred :)

Postovana, Calcort moze da izazove tegobe kao vase. Ne prekidajte koriscenje leka na svoju ruku vec se javite lekaru. Tek nakon konsultacije sa njim, eventualne promene leka ili korigovanja doze ako i dalje imate tegobe javite se psihijatru. Niko vam ne moze propisati ili predloziti antidepresiv bez pregleda. Trudnoca je moguca uz kortikosteroid. Vas lekar ce procenirti da li je neophodno da ga koristite tokom trudnoce ili ne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.9.2012.

Postovani, da li je tacno da tablete Rapten K mogu da skrate trajanje menstruacije i, ako je to tacno, mogu li da odloze pocetak menstruacije?

Postovana, Rapten K produzava vreme krvarenja pa prema tome moze da utice na trajanje menstruacije. To je njegovo nezeljeno dejstvo koje moze ali ne mora da se javi pa ne moze da sluzi za regulaciju menstrualnog ciklusa. Menstruaciju mozete da odlozite progesteronskim preparatom (Orgametril na primer).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

I evo jos jednog pitanja: imam bolove ispod stomaka u predjelu jajnika, brine me to pa me zanima sta je uzrok tome, pomazu li kakvi cajevi il nesto drugo? hvala unaprijed jos jednom

Postovana, bol moze da bude posledica hronicnog zapaljenja jajnika ili postojanja priraslica zbog ranijih infekcija. Morate da se javite ginekologu. Mozete da koristite bilo koji tzv. zenski caj. Sadrze mesavinu biljaka za koje je narodna medicina primetila da dobro deluju kod ginekoloskih bolesti. Pomazu ako se koriste u duzem vremenskom periodu. Mozete da ih koristite uz terapiju vaseg ginekologa, a ne umesto nje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

Dobar dan, cula sam da postoje injekcije koje zagrijavaju matericu i lakse je ostvariti zacece. Da li je to tacno, i mogu li nastetiti injekcije? Hvala unaprijed...

Postovana, fizikalnom terapijom u okviru koje ima elektroterapija koje greju tj. poboljsavaju cirkulaciju u genitalnom predelu moze da se pomogne izlecenje hronicnih infekcija. Isto deluje i banjska terapija (kupanje u mineralnoj vodi). Primenjuje se ako zapaljenje nije akutno, ako je sedimentacija normalna. Slican efekat imaju injekcije Poliflamin mite i forte. Stimulisu organizam da se izbori sa ginekoloskim infekcijama koje cesto otezavaju zatrudnjivanje. Nezeljena dejstva su moguca kao kod svake vakcine (crvenilo na mestu primene, bol, otok).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

Postovani dr, imam dete staro 4 godine. Tegobe sa prehladama su pocele u februaru mesecu kad je dete krenulo u vrtic. Kod ORL spec.nam je receno da je problem sa uvecanim trecim krajnikom i losa timpanometrija i zacepljene tube. Dete je redovno islo na kontrole, uzimalo preporucenu terapiju (razne vrste od Mukodina, antibiotika, raznih kapi za nos itd), znaci od maja do avgusta, da bi tek sad u avgustu tipanometrija bila u fizioloskim granicama. Tu je bio i odlazak na more i primetila sam da je detetu iz uha dva put izasao cerumen (boja karamele). Nocu dobro spava, nema kao pre disanje otvorenih usta. Sad trebamo na sledecu kontrolu da vidimo sa lekarkom za termin za operaciju treceg krajnika predlozen s njene strane. Nije mi jasno zasto ipak operacija, ako smo doveli timpanometriju u normalu i nije bilo upala krajnika. Zao mi je deteta da mu se uradi operacija ako ipak nije potrebno. Ova lekarka je jako dobra, al mozda bi trebali odvesti dete kod jos jednog lekara ili sacekati jos neko vreme. Sta Vi mislite?

Postovana, uvecan krajnik je uzrok povremenog loseg funkcionisanja eustahijeve tube i lose timpanometrije. Lecenjem (bez operacije), boravkom na moru, a i uticajem lepog vremena zadnjih meseci stanje se poboljsalo.Uzrok nije uklonjen tako da sa jesenjim vremenom moze ponovo da usledi ucestalo razboljevanje. Sa godinama dete ce da ojaca, kasnije se treci krajnik smanjuje (kod odraslih je njegova velicina zanemarljiva). Pitanje je da li treba da se pusti da dete cesto poboljeva i da mu se mozda osteti sluh samo da se ne bi nekoliko dana namucilo zbog operacije. Ja mislim da je to manja muka za dete i za vas. Na vama je da odlucite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

Postovani, suprug je dijabeticar,tip 2,vec 5 godina je na oralnoj terapiji.Uz to ,ima i povisen krvni pritisak,stabilnu anginu pektoris i gojazan je.Ima 50 godina.Prosle godine je operisao refluks safenske vene,imao je raz u predelu prepone i sitne,kao od bockanja,tackice duz cele potkolenice.Rana na preponi je brzo zarasla,tackice su bile jos uvek vidljive do ovog leta,ali su i one izbledele,medjutim,na mestu jedne,zadnjih par dana se pojavilo crvenilo,koje je sada dobilo tamnoljubicastu boju u sredini.Njegova doktorka mu je prepisala Ciprocinal od 500 mg,i lokalno stavljamo hidrogen i Ebecin sprej.Lici na neki ujed,cir,ne znam kako bih opisala,ali je suva,ne curi.I pored antibiotske terapije,cini mi se da se crvenilo malo rasirilo.Molim Vas za misljenje,o cemu se tu rai i da li bi trebao i kome da se javi za dalje lecenje.Napominjem da je na toj nozi dva puta imao duboku vensku trombozu i da je skoro godinu dana pio Farin.Unapred zahvalna,Vesna.

Posdtovana Vesna, to je najverovatnije tromboflebitis (zapaljenje vene). Ako ne krene na bolje neka se javi vaskularnom hirurgu. Lecenje u hiperbaricnoj komori daje dobre rezultate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

U martu mesecu, mi se pojavila alergija, kijanje, zapusen nos. I pila sam letizen koji mi je dosta pomogao. Medjutim ovog meseca sam otisla kod homeopate, i dobila sam lek, koji mi nije pomogao.. samo mi je jos vise pogorsao stanje. Ps.od marta meseca sam krenula da pijem mercilon tablete za kotracepciju. Jer ima neka sansa, da sam alergicna na njih? I dali imate neki savet, kako mogu da ublazim alergiju, jer nocima ne mogu ni da spavam od zapusenog nosa. Hvala unapred

Postovana, u principu svaki lek moze da izazove alergiju koja moze da se ispolji na razlicite nacine, najcesce kao koprivnjaca ili otezano disanje. Javite se alergologu ili specijalisti ORL. Verovatno je terapija alergijskog rinitisa bila prekratka. Najefikasniji lek je da se alergoloskim probama odredi na sta ste alergicni pa da taj alergen uklonite iz svoje sredine ili da ga izbegavate Efikasna je i desenzibilizacija (vakcina kojom se smanjuje osetljivost na alergen koji vam izaziva tegobe). Dugotrajna upotreba kapi za nos (duze od 5 dana) moze da utice na ubrzano zapusavanje nosa. Mnogi koriscenjem kapi pogorsavaju stanje. Poboljsanje moze da se postigne koriscenjem kortikosteroida u obliku spreja za nos.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

Imam problem sa nadimanjem i probavom.Nalaze sam vadila i sve je i redu.Pijem LAKTULOZA sirup i RUDAKOL tablete ali sirup me jako nadima a problem sa stolicom je prisutan i dalje. Pila sam senu ali mi je doktor rekao da ne smem vise.

Postovana, ne preporucuje se duza upotreba sene jer se creva olenje i zahtevaju stalno koriscenje caja. Kada se resite zatvora uklonicete i nadimanje. Da bi se creva redovno praznila potrebno je da unosite vise tecnosti, da se vise krecete i da unosite hranu koja sadrzi dosta vlakana. Mekinje su najbezbedniji i najprirodniji metod lecenja i sprecavanja zatvora. Efikasne su psenicne, a jos vise pirincane mekinje. Vecini ljudi je dovoljna jedna kasika mekinja dnevno, nekima cak i manje. Najbolje je da postepeno tokom 4 do 6 nedelja povecavate kolicinu mekinja. Ako naglo pocnete da ih koristite dobicete jako nadimanje. Mekinje su najefikasniji laksativ, ali vlakana ima i u mnogim drugim namirnicama. Zato jedite zrnasto povrce, jezgrasto voce, suseno voce (sljive posebno) i bobice, krompir, sargarepu, lisnato povrce kao sto je spanac, zatim jabuke, pomorandze i ostalo voce. Kafa deluje kao blag laksativ. Suve sljive su najpoznatiji laksativ. Prevelika kolicina suvih sljiva kod mnogih ljudi moze da dovede do gasova i grceva u stomaku. Jedite ih u obliku kompota, a mozete da napravite i dzem od jednakih kolicina suvih sljiva i urmi i uzimate po jednu kasiku dnevno. Efikasno je i ukusno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.9.2012.

Postovani,od nedavno mi se desavaju jako cudne stvari i to kad spavam..Evo nocas dok sam spavao u neko gluvo doba osetio sam,tj.cuo zvizduk vetra i jaku hladnocu po nogama,polu-budan sam hteo da pokrijem noge kada je neko ili nesto pocelo svlaciti pokrivac sa mene i zatim me zaskocilo i pocelo daviti.. nisam mogao izustiti ni rec niti pomerati ni ruke ni noge,dozivao sam ukucane ali ni sam sebe nisam mogao cuti.Dok je to stvorenje ili sta vec lezalo na meni i davilo me jedini izlaz sam nasao u tome da pocnem da se molim za sebe jer Krst koji nosim oko vrata nisam mogao dohvatiti! pocelo je da popusta ali i ja sam se gubio...najednom je stalo ,otvorio sam oci video kako u vidu plasta crnog ili siluete haoticno ide po zidu i nestaje negde u cosku..Mozete li da mi objasnite ovaj fenomen i gde da potrazim pomoc? jako sam zabrinut.. ipak je 21.vek! Unapred zahvalan.

Postovani, ne treba da obracate paznju na taj kosmar. To je san, a ne neka paranormalna pojava. Covek koji sanja ima utisak da mu se glas ne cuje, ali drugi cuju mumlanje ili jasne reci. Cini mu se da ne moze da se pomeri, a ako je pored njega neko budan vidi da se snevac vrpolji i muci. Moze da ga probudi i spasi mucnog sna. Ako strasni snovi ucestaju i uznemiravaju vas, toliko plase da vam narusavaju kvalitet zivota javite se psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Poštovani, mogu li umesto jedne tablete VAZOTAL-a od 5mg, da pijem 1/2 tablete istog od 10mg? Pozdrav s poštovanjem.

Postovani, Vazotal od 10mg moze da se lomi tako da mozete da koristite pola tablete istog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

interesuje me sta znaci na rezultatu ft4 -0,8 itsh283 ili2,83 molim vas odgovorite mi

Postovani, budite ljubazni pa proverite rezultate i ponovo postavite pitanje. Moze i opstirnije sa tegobama koje imate, od kad ih imate, da li ste se lecili, da li ste pili neke lekove...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani Dr, prvo da kazem da imam sve pohvale za ovaj sajt, predivni ste. Imam 36 god.i pitanje u vezi stitnjace. Vec 25 god imam probleme (izlijecena Basedova bolest), multinodozna struma i povis. antitijela anti tpo 340. Radila sam scintigrafiju i punkciju. Nalaz punkcije je: Na oba razmaza celularnost je slabo izrazena. Nalaze se rijetke gole jezgre, a pozadinu razmaza cine elementi krvi sa gustim eozinofilnim sadrzajem. Na staklu pod rednim brojem II nalazi se i poneki pjenusavi makrofag. Th: Euthyrox tbl 50 1x1/2 ujutru nataste. Molila bih da mi kazete o kakvoj je strumi rijec i zasto terapija, ako su hormoni stalno u granici normale? I dali bi bilo dobro da posjetim jos jednog ljekara za stitnu i kakve su preporuke o dijetetsko i socijalnom nacinu zivota sa ovom bolesti?

Postovana, vi imate eutireoidnu multinodoznu strumu i Hasimoto tireoiditis (hronicno autoimuno zapaljenje zlezde zbog povisenih antitela). Euthyrox se daje da bi se sprecio dalji rast zlezde. Ranije se lek nije davao sve dok su hormoni normalni. Kod Hasimoto tireoiditisa se posle vise godina razvija hipotireoza, hormoni stitne zlezde padaju (T3 i T4 postaju nizi a TSH iznad normale) i tada mora da se pije Euthyrox uglavnom dozivotno. Dok dodje do hipotireoze zlezda cesto naraste pa smeta bilo iz estetskih razloga ili izaziva tegobe zbog pritiska na okojne organe. Potrebno je da se zdravo hranite,posebno da izbegavate dosta masnu hranu, jer mozete da budete pod rizikom da dobijete povisen holesterol. To je ujedno prevencija srcanih bolesti. Unosuite dosta voca, povrca, integralnih zitarica, mahunarki i zivine. Za normalno funkcionisanje stitne zlezde posebno su korisne sargarepa, spanac, kajsije, avokado, banane, suncokretove semenke, morske riba, riblje ulje i integralne žitarice. Pojedine namirnice otezavaju resorpciju joda u idu u prilog hipotireozi. To su kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja. Ove namirnice ne treba potpuno da izbacite iz ishrane, jer mnoge od njih smanjuju rizik od nastanka pojedinih oblika raka, a osim toga joda ima dovoljno u soli. Osim pravilne ishrane vazna je redovna umerena fizicka aktivnost. Dovoljno je da dnevno vezbate 30 do 45 minuta. Boljem radu stitne zlezde doprinosi i izbegavanje stresa, pusenja, kafe, kola napitaka i indijskog caja (zbog sadrzaja psihostimulansa kofeina).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

postovani hteo bih da zamolim za pomoc,pre nekoliko meseci mi se pojavilo kao belilo na glavicu, kad se istusiram i operem, sutradan se opet pojavi ali samo belilo i neprijatan miris nikakvih drugih simptoma nema niti crvenila ili tako nesto,pa vas molim da mi predlozite neku mast da probam sa tim da ne bih isao kod lekara,i sta bi to moglo biti?

Postovani, ta bela kremasta materija koja se nakuplja oko glavica je smegma. Stvaraju je lojne zlezde. Ima zastitnu ulogu. Promena njenog karakteristicnog mirisa moze da bude posledica infekcije. Ako nema tegoba u smislu bola, svraba, crvenila ili otoka nije potrebno lecenje samo pojacana higijena. Menjajte cesce ves i trudite se da vam penis bude suv da se ne bi razvijale gljivice. Ako se pojave neke tegobe javite se lekaru jer infekcija moze da bude gljivicna ili bakterijska pa je lecenje razlicito.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani doktore, hvala na odgovoru. Poseticu gastroenterologa. Mnogo ste mi pomogli. Imam jedno pitanje, mog oca vec 40 god. muci stomak u prolece i jesen, ima nagle promene temperature, ima gasove, ponekad se javi kiselina iz zeluca. Pije sumeci Ranitidin i pomogne mu za 10min. Da navedem da konzumira alkohol i cigarete. Ovih dana ga je stomak cesce mucio. Hvala jos jednom, mnogo sam dosadna.:)

Postovana, mnoge ljude zeludac vise muci u prolece i jesen. To je tipicno za cir i gastritis. U to vreme treba da izbegava hranu za koju primeti da mu smeta, da jede cesce po malu. Ne sme da pusi i da pije alkohol. Potrebno je da se javi gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Imam 28 godina,27.08.2012 sam imao operaciju preponske kile.Nije mi satavljana mrezica posto mi je doktor rekao da sam mlad i da mrezice koriste kod starijih pacijenata.Zanima me koliko traje oporavak i kada mogu poceti sa laganim vezbama za stomak ne bi li se sto pre vratio u formu jer nisam ljubitelj mirovanja?

Postovani, vec nakon nedelju do dve mozete da vrsite uobicajene fizicke aktivnosti i da radite ako imate sedeci posao. Vezbe i teze fizicke aktivnosti ne treba da radite dva meseca nakon operacije. To znaci da u to vreme ne treba da nosite teret veci od 5kg i da ne radite vezbe koje napinju trbuh.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani, Vec duzi period imam problem sa zeludcem i lijecila sam se ali probleme imam jos uvijek i iskreno neznem sta da radim. Radila sam nalaz na helio bakteriju i bio je pozitivan portosila sam trojnu terapiju, Amoxibos, Fenix i nemogu da se sjetim sta je tu jos bilo ali mislim da vi to vec znate kako ide. Poslije potrosene terapije nisam se osjecala nimalo bolje imala sam i dalje jake bolove oko struka ispod rebara stim da je bol bio vise sa desne nego sa lijeve strane izbijao bi pozada ispod plecke i blokirao bi mi cjelu desnu stranu da jednostavno nisam mogla disati (napominjem nemam problem sa zuci). Ponovila sam nalaz na bakteriju i ponovo je bio pozitivan te sam po savjetu svog ljekara uradila gastroskopiju gdje mi je dijagnosticiran Gastritis erosiva. Nalaz ljekara, gastroskopski se nadje dosta sekreta, a po sluznici antralnog dijela i korpusa dosta sitnih erozija od kojih je jedna do velicine 5 do 6 mm. Dr.mi daje terapiju, Ultop, Fromilid, Medazol. Potrosila sam terapiju po uputi ljekara i bila sam dobro jedno mjesec dana medjutim ponovo su se poceli javljati bolovi ne istim intenzitetom kao ranije i ne toliko cesto ali osjecaj da sam se udavila i da imam nesto u grlu i da se gusim popraceno laganim bolom iza grudne kosti jednostavno se nastavlja i cini mi se da je jos gore. Napominjem da taj osjecaj nemam odmah u jutro kada ustanem nego kako dan odmice sve je gore dok podjem spavati i kada lezim imam osjecaj da cu se ugusiti. I s toga vas molim da mi odgovorite na email i da me posavjetujete sta da radim. Hvala

Postovana, erozivni gastritis moze da nastane kao posledica stresa, prejedanja ili unosa jako zacinjene hrane, alkohola, pojedinih lekova, posebno aspirina i nesteroidni antireumatika, bakterija, virusa ili nekih bolesti pracenih bolom ili opstim losim stanjem.To su akutne bolesti koje nemaju veze sa organima za varenje. Da bi izbegli tegobe jedite cesce po malo, a izbegavajte samo onu hranu za koju primetite da vam izaziva tegobe. Borite se protiv stresa sportom, setnjama, druzenjem... Trojna terapija se tesko podnosi tako da i sama moze da izazove tegobe od strane zeluca. Na duzi rok je korisna jer unistava bakteriju Helicobacter pylori. Bol iza grudne kosti moze da bude izazvan vracanjem kiseline iz zeluca u jednjak (GERB ili gastroezofagealni refluks). GERB moze da izazove otezano disanje. Osecaj da cete se ugusiti, posebno sto se javlja kada odete na spavanje, moze da bude posledica anksioznosti i stresa. Javite se gastroenterologu i psihijatru ili psihologu. Ponovite ispitivanja, jer je bol koji se siri u desnu plecku tipican za bolesnu zucnu kesu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani,17 mi je godina,imam redovan pregled urina svakih mesec dana zbog nekih problema sa hematurijom od pre vise od pola godine,i jos od onda mi je broj urata u mokraci povecan.Nefrolog,kod kog idem na preglede,mi je uvek spomenula da malo smanjim sa unosom proteina,i da pijem vode.Vode pijem poprilicno puno,izmedju 2 i 3,5 litre dnevno,a proteine ne znam koliko smem,jer vezbam,a ako ne unosim proteine nista necu postici.Nikakve tegobe nemam,apsolutno,iako mi je broj urata bio skoro duplo veci od od dozvoljenog.Ako se secam do 3 je dozvoljeno a ja sam imao 5,7..Da li je to nesto opasnije i da li smem normalno da unosim proteine,i koliko je normalno za 17godisnjaka da unosi proteina na dan,ako pritom vezba?

Postovani, dnevne potrebe u belancevinama su 1g na kilogram telesne tezine. U periodu rasta do 2g/kg telesne tezine. Da bi sacuvali bubrege i sprecili formiranje kamena u njima potrebno je da ne unosite vise od jednog grama. Nefrolog vam je rekao sta je dobro za vase zdravlje, a na vama je da izaberete. Tegobe zbog urata imate samo kada se formira kamen, a i tada ako se pomera. Za izgradnju misica potrebne su vece kolicine proteina, ali i tu treba biti umeren. Misic moze da bude snazan i lepo oblikovan, a da ne bude predimenzioniran.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.9.2012.

Postovani, Imam 23 godine, i od 2009. godine, imala sam par puta jake bolove u predelu stomaka, kod zeluca. To se desavalo ujutru oko 8 sati, uzasno jaki bolovi, i kad sam povracala, bol je prestao. Ili kad popijem caj od nane. To se desavalo otprilike jednom u 3-4 meseca. Isto tako osecala sam tezinu u stomaku kad god nesto pojedem. U to vreme sam i studirala, zivela sam u stanu, nisam bas stizala redovno da idem u menzu, pa mi se ishrana malo poremetila. Bavim se sportom, nisam pusac, alkohol ne pijem. Od ove godine sam ponovo kuci, zdravije se hranim. Nisam odavno imala te jake bolove. Medjutim i dalje osecam ponekad tezinu u stomaku, uglavnom posle rucka. Kao da mi zeludac slabije vari hranu. Isto tako pojavi mi se bol u stomaku kad duze sedim, pogotovo kad mi nisu ispravljena ledja. Stolica mi je redovna i nisam imala problema sa tim. Pre par nedelja uradila sam kompletnu analizu krvi, biohemijske analize, analizu urina,i sve je dobro. Uradila sam i helicobacter pylori test i nemam tu bakteriju. Na ultrazvuku abdomena sve je u redu, samo pise za holecistu da je normalne velicine bez znakova kalkuloze i akutne inflamacije i da je presavijena u predelu tela. Da li je ta presavijenost holeciste u predelu tela uzrok osecaju tezine u stomaku kad nesto pojedem, i tom bolu dok sedim? Kako mogu da regulisem to? Unapred hvala!

Postovana, presavijena zucna kesa moze da bude uzrok bola u stomaku i razlicitih smetnji sa varenjem, kao sto je osecaj tezine nakon jela. Osecaj tezine nakon jela moze da bude posledica dispepsije kod koje ne postaji organska bolest, a tegobe su verovatno izazvane neurednom ishranom i/ili stresom. Dijagnoza dispepsije se postavlja iskljucivanjem gastritisa i dr. organskih bolesti organa za varenje. Jedite cesce po malo, izbegavajte stres, hranite se zdravo. To sto ne pijete alkohol i ne pusice je dobro za rad organa za varenje. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2012.

Postovani doktore hvala na svim odgovorima,molila bih vas da mi odgovorite jos na ova pitanja.Ja pijem oko godinu dana yaz tablete,u priblizno isto vreme.Imala sam menstruaciju 23.8 a ja i decko smo imali odnos 29.Meni je stalno muka sada,da li zbog onog sto sam vam prvi put napisala,ali ja sam panicna i bojim se da sam u drugom stanju,posto mi je stomak napet.Znam da ne bi trebalo da sam trudna jer sam ipak imala,trajalo je 5 dana,obicno 6,ali mi se to desavalao i pre.Mene samo zbunjuje ovolika mucnina.Hvala vam sto uvek odgovorite!

Postovana, mucnina nije zbog trudnoce tj. niste u drugom stanju, jer ste tablete pili redovno i dobili ste menstruaciju. Tegobe poticu od organa za varenje te je potrebno da se javite gastroenterologu. Gledajuci vasa pitanja vidim da ste mucninu imali i pre 29 avgusta.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: