Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 24.11.2010.

Postovani, moj decko je dobio kondilome, koristio je neki rastvor (kojim nije smio dodirivati zdravi dio koze). Vecina je nestala, tako da mu je urolog rekao da nece trebati spaljivanje. S obzirom da planiramo bebu u skorije vrijeme, znaci li to da cu i ja biti zarazena hpv virusom koji uzrokuje kondilome? Ja sam bila na pregledu, nemam ih, koristimo kondom. Na koji nacin se virus prenosi, izuzev seksualnim odnosom sa zarazenom osobom, koristenjem peskira i sl. Postoji li mogucnost da se taj virus sam aktivira u organizmu (recimo u slucaju pada imuniteta), ili se prenosi iskljucivo kontaktom sa osobom koja ga ima? Moze li se organizam ikako ocistiti od njega, ili se mora s njim zivjeti? Kako utice na trudnocu? Veliko Hvala!!!

Postovana, moguce je da vi vec imate HPV virus u sebi, ali da nije doslo do pojave kondiloma zbog jacine vaseg imuniteta. Jak imunitet ima sposobnost da unisti virus i celije njime zarazene. Postoji mogucnost neseksualnog prenosenja virusa tako da se kondilomi mogu javiti i kod nevinih devojaka. Tacan mehanizam prenosenja virusa nije poznat, ali je moguce da je to preko peskira ili drugih predmeta koje koristi osoba koja ima kondilome. Prezervativ stiti samo ako pokriva sva mesta gde se kondilomi nalaze. Sigurno je da se virus dobija kontaktom koze ili sluzokoze sa kozom i sluzokozom obolelog i njegovim sekretom. Infekcija HPV virusom moze da se prenese na bebu tokom porodjaja. Zato se trudnicama uklanjaju kondilomi pre termina porodjaja. U cilju vase zastite i zastite buduceg deteta dok decko ne ukloni kondilome koristite prezervativ, jacajte svoj imunitet (i decko takodje) koriscenjem zdrave hrane, izbegavanjem previse masne i slatke (jer slabe imunitet), izbegavanjem stresa i sto duzim boravkom na svezem vazduhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

Rezultat analize krvi za 16 mesecnu bebu zenskog pola. Imala je proliv sluzavi 10 dana ,mala poboljsanja od dva -tri dana, pa opet proliv dan-dva(ukupno 17-18 dana).Na savet gastroe. uveli bezglutensku dijetu. RAdili test na transglutamiske IgA,IgG, kao i ukupan IgA u serumu(52,ref. za dob7-24 meseca 14-108)IgA,IgG negativni-ni blizu gornjeg limita.Ultrazvuk abdomena b.o. uz mlz do 9mm. Ono sto mene kao roditelja zabrinjava, a doktore nesto i ne, je nalaz leukocitarne formule ,kao i ukupni le od 18,3.Upr. laboratoriji je pored vrednosti u postotcima data i ref. vrednost verovatno velicine samih celija, kao i njihova zrelost.Tu su dotati i tkz. ALY-atipicni limfociti, kao i parametar LIC-uvecane nezrele celije.SLede vrednosti. NEU 36,3%(40-70) ili verovatno vrednost njihove velicine 6,76(1.00-4.00) LYM 46,3% ili 8,62(1.00-4.00) MON 13,5(2.0-10.0) ili 2.51(0,20-1.00) EOS 1,4(0.0-5.0) ili 2,6(0,00-0,50) BAS 2,5(0,0-2.0) ili o,47(0,00-0,20) ALY 2,8(0,0-2,5) ili 0,52(0,oo-0,25) LIC 3,7(0,00-3,0) ili 0,66(0,00-0,30) Sve ostalo u granicama, RBC 4,33 HGB 112 HCT 0,344 (0,350-0,550) MCV 80 (80-100) Mch 25,9 (26-34) PLT 427 Proteini ,albumini,alkalne fosfataze idr ,kao i acidobazni status su ok. Urin, urino kultura ok. Stolica na bakt.,gljivice, parazite,protozoe,rotav. negativna. Sad je stolica uredna, uz dijetu, dete je mrsavo i bledo, mada je takvo bilo i ranije. Brine me da nije maligno nesto zbog leuk. formule. Hvala.

Postovani, negativni transglutaminski test ne ide u prilog dijagnozi celijakije, bez obzira sto je bezglutenska dijeta dala pozitivne rezultate. Treba misliti na to da je za dijagnozu celijakije neophodna biopsija zeludacnih resica. Samo na osnovu povisenih leukocita i leukocitarne formule ne moze se misliti na maligne bolesti vec na zapaljenjske.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

pregledom krvi utvrdjeno je da imam heliobakteri u zelucu, lekar mi je prepisao lekove ali ja nesmem da ih pijem jer ne podnosim penicilin.Dali postoje neki antibiotici koje smem da upotrebljavam.

Postovana, javite se gastroenterologu ili vasem lekaru opste prakse da vam propise drugi antibiotik. Jedan od tih lekova je mozda penicilinski preparat (sinacilin ili neki drugi), ostali nisu i nemaju veze sa alergijom na penicilin. Kad god vam propisuju lekove naglasiti da ste alergicni na penicilin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

Postovani, imam pitanje u vezi hormona stitne zlezde, radila sam kontrolu: TSH: 2.1, FT4: 11,2. Da li je ovo normalno? Imace, imam dijagnozu hasimoto, lecena sam od strume kao dete do puberteta, sada imam 39 godina, dve normalne trudnoce iza sebe, od simptoma smanjene funkcije zlezde: opstipaciju i bolove u misicima pri vecem naprezanju (imam bebu od 18 meseci koja voli da se nosa). Ultrazvuk zlezde je godinama unazad u redu, bez terapije sam vise od 20 godina, da li da idem kod lekara, ili sacekam joj jednu kontrolu hormona? Unapred hvala

Postovana, nivo hormona je normalan i ne ukazuje na smanjenu funkciju zlezde. Kod Hasimoto tireoiditisa veoma dugo su hormoni normali. Ipak kad tad dodje do smanjene funkcije zlezde (hipotireoza). Tada se javljaju tegobe i neophodno je lecenje. Tegobe koje sada imate nisu posledica bolesti zlezde. Zato se javite svom lekaru opste prakse ne cekajuci jos jednu kontrolu hormona. Bolovi u misicima mogu biti posledica naprezanja i neutreniranosti, a zatvor nepravilne ishrane, unosa male kolicine tecnosti, malo voca i povrca i slabijeg kretanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

DOBAR DAN POSTOVANI DOKTORE,IMAM JEDAN PROBLEM I ZELIM DA VAS PITAM ZA SAVET.MOJA NANA IMA 69 GOD,OPERISANA JE PRE 10 GOD IMA DVA VESTACKA KUKA,OD OPERACIJE OSECA SMETNJE PRI MOKRENJU,IMA OSECAJ SPADANJA ORGANA,SPADANJA MATERICE.DA LI OSIM HIRUSKE INTERVENCIJE POSTOJI NEKI LEKOVI ILI CAJEVI ZA TO?HVALA UNAPRED

Postovana, osecaj spada unutrasnjih orana verovatno nie posledica operacije kukova, vec se samo vremenski poklopila sa tim. Tegobe nastaju zbog slabosti misica karlicnog dna. Slabost i rastezanje tih misica verovatno nije nastala zbog operacije. Medjutim bez obzira na uzrok misici mogu da ojacaju vezbama. To su Kegelove vezbe. Nana treba da sedne na stolicu, malo rasiri noge, stegne misice karlicnog dna i naglas broji do deset. Zatim se opusti. To ponovi deset puta. Ove vezbe radi nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecava stezanje misica lica i usredsredjuje se samo na misice karlicnog dna. Nana ce ovako da zna koji su to misici i kako da ih steze. Kada pocne da mokri treba da se stegne toliko da prekine mlaz mokrace. Tako ce da oseti koje misice treba da steze i kako izgleda zatezanje misica. Vezbu ne treba da radi tokom mokrenja jer moze da remeti praznjenje besike i da dovede do njenog zapaljenja. Moze samo jednom ili dva puta koliko da oseti kako treba da se steze. Znaci steze se kao da zeli da spreci da se upiski. Steze se brojeci do deset. Ako ne broji naglas stezace vise lice nego misice karlicnog dna. Lekovi i cajevi ne pomazu. Ginekolog moze da stavi ispred materice jedan plasticni prsten koji podize matericu i besiku, ali mislim da je vezba najefikasnija. Operacijom mogu da se podignu materica i besika, ali opracija nije uspesna 100%. Znaci najbolje da odmah pocne sa vezbom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2010.

postovani doktore,cetiri puta sam hiruski odstranjivala nokat na nodesnoj nozi.prvo se javi upala prsta koja traje dugo a onda pocinje da se zagnaja i napravi se rana.trenutno mi je prst zagnojen i imam bol.ovog puta sam resila da ne idem kod ortopeda vec kod koznog.lekar mi je daoi neku tecnost iantibiotike.izmedju ostalog pitao me da li sam skoro bila kod kardiologa pa me interesuje da li bi to moglo imati neke veze sa bolesti srca/meni deluje nelogicno/usput stopalo mi cesto trne i skoro uvek hladno.hvala unapred.

Postovana, to sto vam se javlja je urastao nokat. To se ponavlja zato sto nepravilno secete nokte. Problem mozete da resite sami ili da ga resi pedikir. Hirursi to rade cupanjem nokta, sto je dosta traumaticno, pogotovu sada kad je hladno, a ne biste mogli nedeljama da obujete cipelu. Kada se malo smiri upala uradite sami ono sto bi vam uradio pedikir. To ne moraete uraditi odjednom. Lagano makazicama secite nokat sve nize prema njegovom korenu dok ne dodjete do mesta gde se jedan deo nokta (u vidu iglice) izdvojio u stranu i urasta u meso. Kad isecete tu iglicu resili ste problem. Mozda vam sad bas nije jasno sta treba da uradite, ali secite samo tu stranu nokta koja urasta (ne cedo nokat) i kada dodjete do iglice bice vam jasno na sta mislim. Ako vam je to bolno kupite i naprskajte sprej protiv bolova (koriste ga stomatolozi). Urastanje nokta se cesce desava kod osoba koje boluju od secerne bolesti. Infekcije na stopalu su moguce i kod osoba koje imaju problema sa cirkulacijom krvi u stopalu, a to je tipicno za srcane bolesnika i dijabeticare. Hladna stopala i trnjenje mogu da ukazu na problem sa cirkulacijom. To dijagnostikuje i leci vaskularni hirurg. Stanje krvnih sudova moze da se proceni ultazvukom. Trnjenje stopala moze biti posledica promena na kicmenom stubu sto dijagnostikuje i leci fizijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Za lecenje koje bolesti se koristi lek 'Covinton' ? Hvala unapred.

Postovana, verovatno ste mislili na lek Cavinton. On poboljsava cirkulaciju krvi u mozgu, pa se koristi kod razlicitih psihickih i neuroloskih tegoba. Koristi se i kod nekih bolesti oka, koje su posledica promena na krvnim sudovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Molim Vas da mi odgovorite!Imam bebu staru mesec dana,dojim je!Sinoc sam primetila u stolici 2 koncica krvi,stolica je zlatno zuta-malo redja,imala ih je 4-5 u toku dana!Beba dobro sisa,ne place,nema temperaturu,ali vec nekoliko dana se puno napreze kada ima stolicu iako joj je retka!Jutros nema tih koncica krvi u stolici!Sta moze biti uzrok!Hvala!!!!!

Postovana, beba moze da se napreze i kod retke stolice. Takva stolica nije u stanju da izvrsi dovoljan pritisak na cmar da bi doslo do praznjenja creva i beba je prinudjena da se napinjee. Koncic krvi u stolici nije zabrinjavajuci, ali je ipak potreban pregled pedijatra. Koncic krvi u stolici uglavnom znaci da je pukao neki kapilar od naprezanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

doktore imam jake bolove u grlu i jeziku uradila sam bris i pronasli su mi streptokokus bakteriju u grlu prepisali su mi antibiotike,pijem ih vec dva dana ali evo danas mi se javlja uz bolove u grlu i bol iza levog uva i levoj polovini glave.bol je mnogo jak kad popijem lek bol prestane cim prestane djstvo leka glavobolje opet nastaju,kada legnem da spavam osecam kao da me nsto jede po telu i nogama i nemogu ni da spavam,recite mi molim vas kome da se obratim sta da radim od koga da trazim pomoc

Postovana, bol od grla moze da se siri prema uvu, a takodje moze da ga prati glavobolja. Znaci sve to moze da bude posledica infekcije zdrela streptokokama. Bol u jednoj polovini glave moze da bude migrena, medjutim verovatnije da je glavobolja povezana sa infekcijom. Javite se vasem izabranom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2010.

Postovani doktore, operisala sam krajnike pre skoro tri nedelje, oporavak tece u redu, nisam imala nikakvih problema, ali sam danas primetila da imam kao neku crvenu tacku zapravo vise crvenkastih sitnih tackica koje su u skupu i izgledaju kao veca tacka na nepca, ne boli me ovako, ali me zanima sta to moze da bude? Unapred hvala

Postovana, to su najverovatnije prosireni kapilari. Posto ne izazivaju tegobe, a oporavak tece bez komplikacija ne mslim da e to nesto zabrinjavajuce. Moguce da ste te kapilare ili mrljicu imali i ranije ali niste obracali paznju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: