Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 4.10.2012.

U toku koriscenja kontraceptivnih pilula prosirili su mi se kapilari na nosu i oko nosa, zanima me je li moguce da se povuku nakon prestanka koriscenja istih i ukoliko je to moguce nakon koliko vremena mogu ocekivati poboljsanje? Hvala na odgovoru, pozdrav

Postovana, kapilari mogu da se prosire pod uticajem hormona. Zato se posebno javljaju u pubertetu, trudnoci, klimakterijumu i tokom koriscenja hormonskih lekova. Sa normalizacijom hormonskog statusa ili prestankom koriscenja kontraceptivnih pilula mogu da se povuku, a mogu i da ostanu. Ne postoji odredjen rok u toku koga se povlace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.10.2012.

Postovana doktorka, imacu uskoro prvi put sexualni odnos i jako sam zbunjen oko zastite i sexualno prenosivih bolesti. Video sam na ruci partnerke da ima bradavicu i lici na kondilom, ona nista ne prica a prilicno sam ubedjen da je to kondilom. Da li moze da me zarazi ako me rukom pipne po polnom organu? Znam da prezervativ moze da zastiti od hiva, trudnoce,... ali sam zbunjen jer kazu da ne moze da zastiti od kondiloma, hlamidije, herpesa i slicnih bolesti? Molim Vas ako mozete da mi pojasnite i kako da se zastitim od tih bolesti? Isto da li je dovoljno da ona pipne svoj polni organ i posle sa tom tecnoscu da pipne moj i da me zarazi? Hvala unapred.

Postovani, genitalne bradavice (kondilomi) i obicne bradavice (veruke vulgares) nisu ista bolest. Izazivaju ih razliciti tipovi HPV (humani papiloma virus). Obicne bradavice koje ima vasa devojka nisu retke medju decom i mladima. Izaziva ih HPV virus tip 2, 4, 27 i 28. Postoji treko 100 tipova HPV virusa. Jedni izazivaju obicne bradavice, drigi genitalne. Neki se povezuju sa pojavom raka grlica materice i penisa. Virus obicnih bradavica dospeva u organizam preko ostecene, ispucale koze i nakon 6 do 8 meseci dolazi do pojave bradavica. Mogu da se uklone krioterapijom tecnim azotom, laserom, radio talasima i hirurskim putem ako su jako velike ili ih ima mnogo. Koriste se i keratolitici u obliku masti (salicilna i lakticna kiselina). Mogu da prodju i bez lecenja, posebno ako imunitet ojaca, kao i mazanjem sokova pojedinih biljaka (smokve, crnog luka, maslacka, kao i ricinusovo ulje). To sto ima obicne bradavice ne znaci da ima i polne tj. kondilome. Prezervativ znatno umanjuje mogucnost dobijanja polnoprenosive bolesti. Nije stopostotna zastita zato sto ne pokriva celokupnu sluzokozu. Ne stiti ako se ne stavi pre penetracije u vaginu nego kasnije pre ejakulacije. Sasvim je solidna zastita ako ga koristite pravilno i ne menjate cesto partnera. Neke od ovih bolesti kao sto su herpes ili kondilomi mozete dobiti ako vam je imunitet slab dok jak imunitet unistava viruse. Zato radite na jacanju imuniteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2012.

postovanje molila bi samo za vase misljenje nuhalni nabon u bebe je povisen 3,3dali to prestavlja da moze bit neka kromska bolest zabrinuta sam i neznam sta da radim hvala ouno

Ako je nuhalni nabor veci od 3mm verovatnoca da plod ima hromozomopatiju (kromozomsku bolest ili poremecaj broja hromozoma ili poremecaj gradje hromozoma) iznosi 66%. To znaci da postoji verovatnoca od 34% da plod nije bolestan. Zbog toga se ne savetuje invazivno ispitivanje kakvo je amniocenteza ako jos neki marker ne ukazuje na mogucnost postojanja bolesti ploda. Drugi markri koji se uzimaju u obzir su UZ pregled nosne kosti, maksilarnog jezgra, protoka kroz ductus venosus i prisustvo trikuspidalne regurgitacije, jer je primeceno da deca sa hromozomskim anomalijama cesto imaju srcanu manu. Zdravo srce smanjuje verovatnocu da postoji hromozomska bolest. Meri se i AFO i slobodni beta HCG u krvi majke. Odluku o amniocentgezi treba da donesete u dogovoru sa suprugom i vasim ginekologom. Najcesca hromozomopatija je Daunov sindrom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2012.

Pozdrav. Interesuje me,sta od namirnica moze da konzumira osoba,nakon operacije cira na dvanaestopalacnom crevu. Hvala.

Postovani, napisite kakva je operacija bila u pitanju, jer od toga zavisi dijete i duzina njene primene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2012.

Pozdrav! Moze li neko da mi protumaci ovo: Tsh je 11.08 (0.40 - 3.50) Dakle, povisen je. FrT4 je 11.60 (7.80 - 14.30 ) Ovo ispada da je u normali. Povisena su i antitela, mada trenutno nemam te rezultate, pa ne znam koliko su povisena. Dr kaze da ne bi zapocinjao terapiju jer nije veliko odstupanje od normale, a posto sam mrsava, plasi se da bih zbog terapije mogla jos vise da smrsam. Inace imam i vitiligo, pa bih i zbog toga zelela da sredim hormone stitne zlezde, a takodje imam problem sa aknama, pa se bojim da mi Tsh nekako remeti stanje drugih hormona (testost.i progest.). Da li bi neko mogao da mi kaze je li ovo stanje Tsh alarmantno, tj.da li bi trebalo zapoceti neku hormonsku terapiju? Hvala puno unapred! :)

Postovana, povisen TSH uz normalan T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Kod ovog stanja stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Posto tiroksin nije u manjku nema simptoma hipotireoze. Subklinicka hipotireoza moze da bude posledica Hasimoto tireoiditisa. To je hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde kod koga dolazi do nagomilavanja leukocita u zlezdi. Na Hasimoto tireoiditis ukazuju uvecana antitela. Antitela vremenom obicno rastu, ali se kod svih ne razvija klinicka hipotireoza tj. kod svih osoba ne dolazi do pada hormona T3 i T4. Posto se sve osobe sa supklinickom hipotireozom ne razboljevaju od hipotieoze postavlja se pitanje da li stanje treba leciti. Osobe sa subklinickom hipotireozom u odnosu na zdrave ljude imaju veci rizik da dobiju srcanu bolest. Ako imaju visok TSH, visi od 10 (kod vas je samo malo visi) i jos neke faktore rizika za koronarnu bolest zapocinje se lecenje tiroksinom. Ono ujedno sprecava rast zlezde sto je vazno kod bolesnika koji imaju uvecanu zlezdu. Faktori rizika su nasledje (ako su bliski rodjaci imali infarkt ili slog), visok krvni pritisak, secerna bolest, povisene masnoce u krvi, pusenje, gojaznost, stres i slaba fizicka aktivnost. Neki od ovih faktora rizika mogu da se uklone i time smanji rizik od srcanih bolesti. Iako uzrok vitiliga nije jasan u poslednje vreme se sve vise smatra da je autoimuna bolest. U prilog tome ide cinjenica da se cesto javlja zajedno sa drugim autoimunim bolestima npr. sa Hasimotom. Hipotireoza moze da poremeti menstrualni ciklus. Kod akni hormonska terapija (kontraceptivne pilule se koriste) moze da poboljsa ten. Odluku o primeni hormonske kontracepcije u cilju lecenja akni treba da donesu ginekolog i endokrinolog. Za lecenje akni nije neophodno da se TSH normalizuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2012.

Postovana, moj problem je sledeci: imam povecan broj proteina u urinu 0,27 g/24h (granica 0,15 g/24h), sto je navodno uzrok otoka koji mi se javljaju vec nekoliko mjeseci duz obje noge, podjednako - s akcentom na potkoljenice (napominjem: NE oko gleznjeva!!!) i to narocito u periodu pred menstruaciju... Albumini su nesto nizi od dozvoljenih i iznose 41,6 g/l (normala je od 42-50 g/l).. Dakle, zadrzava mi se tekucina u organizmu, a da skoro uopste ne unosim slano i masno (jer ne volim ni slane i masne namirnice), a u poslednje vreme izbegavam i unos mlecnih proizvoda (koje, doduse, volim) - jer su mi pojedini doktori upravo to sugerisali "da probam bez bjelancevina". (Ishranu sam svela na voce, povrce i ugljikohidrate...) Dalje, imam povisen Prolaktin (vrednost u 8h = 557 uIU/mL; a vrednost u 16h = 939 uIU/mL...), kao i povisena antitela ANTI-MCV 33 U/ml. Napominjem da su mi uredni sledeci nalazi: SE, CRP, ANA, hormoni stitnjace (TSH, T3, T4, PTH), kao i ostali hormoni (LH, FSH, progesteron, testosteron, estradiol, kortizol, ACTH)... dakle, svi osim Prolaktina. Takodje, radila sam i dopler krvnih sudova DE, kao i ultrazvuk abdomena, bubrega, ginekoloski - svi snimci uredu. MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE STA JE UZROK OVOM POREMECAJU U MOM ORGANIZMU I DA LI SE POBROJANO (proteini, prolaktin, antitela) MOZE DOVESTI JEDNO S DRUGIM U VEZU? TE, STA MI PREDLAZETE U VEZI S NAPRIJED NAVEDENIM?! Usput, jako sam nervozna, razdrazljiva, sklona napadima placa, kosa mi opada, mnogo sam zedna (secer: u granicama normale)... NE ZNAM STA DA RADIM, A OSETIM/VIDIM DA NISAM DOBRO. NIKO OD LEKARA MI NIJE PROPISAO NIKAKVU TERAPIJU, A S OVIM PROBLEMOM SE "VUCEM" VEC 4-5 MESECI... Pre toga nisam koristila nikakve lekove, sem Naklofen DUO - protiv bola u donjem delu kicme, a koji ne koristim vec pola godine. HVALA NA ODGOVORU, UNAPRED. I, SRDACAN POZDRAV.

Postovana, javite se endokrinologu da se pronadje uzrok povisenog prolaktina i da se to leci. Najcesce je uzrok prolaktinom, benigni tumor hipofize, ali moze da bude posledica zapaljenja, ukljucujuci i autoimuna. On ce vas verovatno uputiti neurologu, kao i na snimanje glave (MR). Povisena antitela MCV se koriste za dijagnozu reumatoidnog artritisa (RA) koji obicno pocinje bolovima i jutarnjom ukocenoscu zglobova saka, ali moze i sa bolom u krstima (sakroilijacni zglob, zglob izmedju kicme i karlice). Dijagnoza reumatoidnog artritisa nije laka i nije bas verovatna uz normalnu sedimentaciju i CRP, ali treba misliti i na to. Iako se kod RA otoci javljaju uglavnom u bolnim zglobovima mogu i duz listova. Predmenstrualni otoci su normalni. Javite se nefrologu da bi bilo sigurno da su bubrezi zdravi i da otoci nisu zbog njih. Zedj i pojacan unos vode se javlja u stresu, tako da nije tipicno samo za secernu bolest. Povisena antitela nekada mogu da se dovedu u vezu sa otocima, jer moze da postoji neki askulitis (da antitela uticu na zapaljenje krvnih sudova) sto se ispoljava otocima. Opet otoci mogu da se javljaju kod povisenog krvnog pritiska, dugotrajnog sedenja i stajanja. Treba imati na umu da Naklofen duo moze da izazove zadrzavanje tecnosti u organizmu, da osteti bubrege i utice na smanjenje izlucivanja mokrace i da poremeti funkcionisanje jetre sto moze da se odrazi na kolicinu albumina. Ako je to u pitanju pravilnom ishranom stanje ce da se normalizuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.10.2012.

imala sam 2 infarkta dijafragmalni dg.stenokardija r07.2 infarcts mvocardin par.diaphrg.subac i21 hipertenzija hiperlipidemia radjena koronografija rca 100 posto okludirano om2 stenoza 60-70 lad 30-40 lcx 20-30 posto pijem aspirin 100 tritace concor pravacor isosorb 2x1 i plavih do godinu dana a to je 18.x 2012. sta posle kad ne budem pila plavih molim za odgovor

Postovana, koristicete terapiju koju vam odredi vas kardiolog. Nakon prestanka koriscenja Plavixa obicno je dovoljno koriscenje samo Aspirina. Treba da koristite i hranu koja smanjuje koagulaciju krvi (kao i Plavix) tj. da koristite vise namirnice koje deluju antikoagulantno. Jedite sto vise voca i povrca, posebno beli i crni luk, morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), koristite maslinovo ulje, pijte po jednu casu crnog vina dnevno. Koagulaciju smanjuju mnogi zacini kao djumbir, kim, kurkuma i karanfilic. Oni po nekima deluju jace od Aspirina. Vazno je da izbegavate masnu hranu jer jer povecava rizik od tromboze. Uz masniju hranu jedite crni i beli luk i stavite vec pomenute zacine. Time smanjujete rizik od tromboze. Ne preskacite dorucak. Sklonost krvi ka formiranju tromba je velika ujutru nakon budjenja, a znatno se smanjuje nakon dorucka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovani zanima me zasto iskacu vene(uvecane) na slepoocnicama,na desnoj strani mi je bila jedna manja,obicno izrazenija posle kupanja,ali pre dva tri dana na levoj strani se pojavila mnogo veca,a i ova manja se uvecala,toliko su izrazene da vidim kako pulsiraju,pre par dana bio izlozen suncu mozda je i zbog toga,imao malu glavobolju koja je prestala,pritisak je ok,inace zdravo se hranim nisam pusac,svremena na vreme sa kao povucu pa ponovo izadju,zasto se to desava?HVALA

Postovani, to su arterije jer one pulsiraju. Sa godinama normalno postaju izrazenije. To je posebno uocljivo kod fizicki aktivnih ljudi, ali i mrsavih. Izrazenije su kod psihicke i fizicke napetosti i na vrucini jer se tada sire. Zbog toplote su izrazenije nakon kupanja. Kod vaskularne glavobolje pulsiranje u slepoocnicama je uocljivije. Pulsiranje arterija je normalno. Nastaje snagom srca koje istiskuje krv u aortu, a preko nje u sve arterije organizma. Ta snaga je izrazena sistolnim krvnim pritiskom (gornji pritisak). U periodu opustanja srca (dijastola) pritisak pada. To je donji ili dijastolni pritisak. Razlika ta dva pritiska je puls. Da skratim pulsiranje arterija je normalno stanje. Gubitak pulsa je znak zacepljenja arterije. Covek ne oseca tj. ne obraca paznju na pulsiranje. Kada se usresredi moze da ga oseti na vise mesta. nervozne i anksiozne osobe previse obracaju paznju na rad unutrasnjih organa, a u sklopu toga i na pulsiranje i uocavaju normalne varijacije u pulsu. Mozda su one osetljivije pa to vise uocavaju. Inace oscilacije u pulsu su normalne tako da je puls ubrzaniji kada nesto radimo, uplasimo se, ako smo malokrvni (tako srce tkivima obezbedjuje dovoljno kiseonika i pored manjka eritrocita), kada imamo visoku temperaturu, kada se vrucina, nakon popijene kafe, caja ili kola napitaka... To sto uocavate je normalno, ali ako budete imali pulsirajujcu glavobolu javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovana doktorka, pokusacu da Vam objasnim sustinu svog problema... Naime, pocetkom septembra sam saznao da moja firma salje radnike na periodicni sistematski pregled. Naravno, to je u meni izazvalo veoma veliku nelagodnost samim tim sto sam u detinjstvu izgubio majku i to mi je ostala trauma do danasnjih dana, bolnica, laboratorija, cak i sama pomisao na Dom zdravlja. 20. septembra je dosao red i na mene. Nalazi urina su bili u redu, ali nalazi krvi nisu ni na sta lose ukazivali osim glikemije koja mi je posle nekih 15 sati gladovanja ujutru negde oko 8 sati bila 9,0. To sam saznao oko 13h istog dana kada sam uzeo rezultate. Svakako sam se veoma zabrinuo i hteo da ponovo proverim na aparatu za merenje secera sa tracicama. Da napomenem, istog dana oko 12h pojeo sam malo belog hleba sa nesto pire krompira. Oko 14h izmeren mi je secer 9,1. Od svog izabranog lekara sam za 27. septembar dobio uput za kompletnu krvnu sliku. Samo da napomenem, 26. sam cak i vise jeo nego prethodnog dana (dakle 19.) kada mi je izmeren secer 9,0 i 9,1. 19. sam za dorucak pojeo konzervu papalina u ulju sa 250 grama belog hleba, rucak konzerva tune sa 250 grama hleba i oko 200 grama graska, a oko 12h nocu popio crnu kafu sa oko 3 kasicice secera. Ujutru je urin opet bio u redu, a rezultati krvi su bili sledeci: GLU - 7,6 mmol/L BUN - 3,8 mmol/L CRE - 104 umol/L URIC - 551 umol/L CHOL - 6,5 mmol/L TG - 2,94 mmol/L HDLD - 0,69 mmol/L AST - 34 IU/L ALT - 36 IU/L LDL - 4,47 mmol/L Danas, dakle 1. oktobra mi je ponovo izmeren secer u krvi. Da napomenem, zeleo sam da napravim mali test i nocas oko 12h pojeo sam dva pakovanja (oko 300g) "Gustav" keksa (Banini), danas ujutru oko 6h parce kolaca sa dzemom od kajsije i 250 ml kafe sa dve kasicice secera i rezultat merenja glukoze je oko 8h bio 8,2. Inace, propisana mi je odredjena dijeta koje se pridrzavam (ne nesto preterano strogo, jedem skoro sve ali u mnogo manjim kolicinama). Moje pitanje glasi... Sta se to desava sa mojim organizmom, imam li ja dijabetes i koliko cela ova stvar treba da me brine (jer sam zbog celog ovog stanja od pocetka septembra konstantno pod tenzijom)? Da li treba da se posavetujem i sa psihijatrom?

Postovani, vrednosti glukoze u krvi ne daju dobar uvid u vase zdravstveno stanje, jer se niste pripremili za analizu krvi kako treba. Pre merenja secera treba da gladujete najmanje osam sati sto nije tesko i znaci da posle vecere i sutra ujutru pre davanja krvi ne treba nista da jedete. To znaci da ne treba ni da pijete kafu, bez obzira da li je sa secerom ili bez, niti da pijete ista drugo i ne treba da pusite. Ujutru ne treba da vezbate i ne treba da zurite ka domu zdravlja. Podjite malo ranije u dom zdravlje da bi mogli malo da se odmorite pre davanja krvi. Treba da se trudite da ne budete pod stresom. Tako izmeren secer pokazuje pravo stanje. Nikakve testove ne treba da vrsite jer ce oni zavarati vaseg lekara i nece znati da li da vam propisuje lekove ili ne. Treba mesec dana da se pridrzavate dijete. To ne mora da bude stroga dijeta. Kada posle mesec dana izmerite secer videce se da li je takva ishrana dovoljna za regulaciju secera ili je potrebna rigoroznija dijeta ili tablete. Test opterecenja glukozom (OGTT) postoji i radi se uz istu pripremu kao i kod obicnog merenja secera. U laboratoriji vam prvo uzmu krv, a zatim daju da popijete secer i vodu i mere glukozu na sat vremena (tri bockanja ukupno). Taj test pokazuje kako vas organizam regulise nivo secera u krvi. Pokazuje da li imate secernu bolest ili ste zdravi ili imate smanjenu toleranciju na glukozu tj. problem je samo kod prevelikog unosa secera. Pod uticajem stresa nivo secera u krvi moze da skoci. Medjutim, ako se uradi HbA1C (glikolizirani hemoglobin A1C u eritrocitima) dobija se uvid u kretanje secera u krvi u zadnja tri meseca. Tako da vi ne treba da pravite eksperimente sa prejedanjem pre merenja secera u krvi. Merenje secera u krvi tokom dana kada ste vec nesto jeli takodje nema nikakvu dijagnosticku ni prognosticku vrednost. Ako ste gojazni normalizacija telesne tezine moze da dovede do normalizacije secera u krvi kao i masnoca koje su malo povisene (ukupni holesterol i trigliceridi). Dobri holesterol HDL je malo nizi sto znaci da treba da vise unosite dobre masnoce malinovog ulja, morskih riba (tunj, skusa, losos i tuna), oraha, lesnika i badema, a da manje da unosite masnoce crvenog mesa, masnih sireva, kao i punomasnog mleka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovana,imam cerku 4 i pol godine u zdnji desetak dana svako malo ide da piski,radila sam analizu celokupnog urina,bakterije i ostalo ali nalaz je potpuno uredu a ona i dalje jako cesto piski,kaze da je nista ne pecka i ne boli.Molim vas sta moze biti uzrok ovog.

Postovana, deca mogu cesto da piske kada se osecaju uplaseno, zapostavljeno, ako su ljubomorna ili kada iz nekog razloga zele da privuku paznju roditelja. To moze da se desi kada dobiju brata ili sestru, kada podju u vrtic, mama pocne da radi, neki clan porodice se odseli ili po detetovom misljenju dobija vise paznje od njega. U sustini cestim piskanjem deca zele da se na njih obrati posebna paznja ili to cine nesvesno zato sto su necim uplasena ili zabrinuta. Razmislite sta bi moglo da zabrine vasu cerku i probajte da to uklonite ili porazgovarate sa detetom da bi ono shvatilo da vam znaci isto kao i ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovani dr, zanima me u cemu je razlika izmedju Letroksa i Eutiroksa? I dali se smije ikako popiti neki alkohol kad se pije ova vrsta lijeka? Ponekad kad su neka slavlja, ja pozelim malo da se opustim sa drustvom, a zbog nedavne upotrebe ovog lijeka ne znam smijem li popiti casu vina ili piva?

Postovana, Letrox i Euthyrox sadrze isti lek koji se zove levotiroksin natrijum. Razlikuju se po pomocnim materijama zbog kojih neko moze da bude alergican na jedan, a ne na drugi ili da jedan bolje podnosu od drugog. Uz ove lekove mozete povremeno da popijete casu vina ili piva. Od hrane potreban je oprez kod konzumiranja soje. Ona moze da smanji iskoristivost leka. To ne znaci da ne smete da je jedete vec da je koristite umereno i redovno tj. da je ne jedete neko vreme jako mnogo, a kasnije da je ne jedete uopste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Poštovana, željela bih početi koristiti antibejbi pilule pa me zanima da li moram ići na pregled da bih znala koje mi odgovaraju ili mi vi preporučite neke? Do sad ih nisam koristila. Hvala unapred!

Postovana, morate da se javite ginekologu. Hormonsku kontraceptivnu teapiju ne smete da koristite bez ginekoloskog pregleda. U principu zdrava zena moze da ih koristi. Vazno je da niste imali trombozu vena, srcani ili mozdani udar, jako povisene masnoce u krvi, tumor dojke ili polnih organa, secernu bolest, zapaljenje pankreasa, tumor jetre, da nemate nedijagnostikovana krvarenja i naravno da niste trudni i niste alergicni na hormone.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

postovani,koliko je opasno imati uvek nizak nivo estrogena u organizmu,imam 29 god.Doktorka je iskljucila predmenopauzu,ali estrogen je svaki put pre nizak i nije mi objasnila sta bi to znacilo i koliko moze da dovede do nekih zdrastvenih problema.

Postovana, nizak estrogen moze da oteza zatrudnjivanje, da predstavlja rizik za raniju pojavu osteoporoze. Zene u reproduktivnom periodu redje oboljevaju od srcanih bolesti u odnosu na muskarce bas zbog zastitnog delovanja estrogena. Nakon menopauze podjednako cesto oboljevaju kao i muskarci. Nizak estrogen smanjuje srcanu zastitu. To ne znaci da cete oboleti od srcane bolesti, vec da ste manje zasticeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

postovani,pre par dana otkriveno mi je da mi je test pozitivan na heliko bakteriju,medjutim ja nisam do sada osecala nikakve tegbe,osim nekog nelagodnog setajuceg bola sa leve strane stomaka,i cesto sam u toku dana imala stolice,sto me je dovelo do zabrinutosti.kasnije sam pocela osecati nervozu,pa kao i neke napade panike i kuvanje u zeludcu.kks mi je u redu,kao i mokraca i stolica,jedino test na hb pozitivan. doktorica mi je dala da pijem amoxicilin 2x12,Zymbaktar 1x12h.controloc pola sata pre drucka,i probiotic.nakon sto sam zapocela uzimanje terapije,par sati kasnije pojavio mi se gorak ukus u ustima koji ne prestaje,osecam neku malaksalost i javio mi se proliv,medjutim cini mi se da je kratkotrajan.i dalje mi je prisutna nervoza zato sto strahujem da je nesto ozbiljnije u pitanju.i mnogo me brine to setajuce bockanje sa leve strane prema rebrima.molila bih vas za savet,da li se ta terapija zaista malo teze podnosi i koliko treba proci vremena da osetim poboljsanje? i da li imam razloga za brigu zbog tog setajuceg nelagodnog bola sa leve strane?

Postovana, trojna terapija protiv bakterije Helicobacter pylori se tesko podnasi tako da nekima bude tokom lecenja gore nego ranije. Tegobe u stomaku i neuredna srolica mogu da budu posledica nervoze, straha i stresa. Nema pravila koliko treba vremena da se oseti poboljsanje. U svakom slucaju necete ga osetiti dok ne zavrsite lecenje. Na duzi rok gledano dobro je da se unisti H.pylori. Iako vase tegobe ne izgledaju zabrinjavajuce to ne moze da se garantuje bez pregleda, pa je najbolje da se javite gastroenterologu. Setajuce bockanje sa leve strane stomaka je neodredjena tegoba. Moze da bude posledica eliminacije peska iz bubrega ili neuredne stolice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovani, imam 21 godinu i imao sam probleme sa napadima panike i opsesivnim mislima pre 3 godine. Ovi simtomi su se intenzivno manifestovali u periodu od pola godine nakon cega su prestali, medjutim i dalje sam zadrzao neku hipersenzitivnost na spoljne nadrazaje (strahove, uzbudjenja, npr. nekad se toliiko uplasim nekih banalnih stvari da moram da disem duboko da bih se smirio), nekada se i opsesivne misli vrate, npr ako posvetim nekom problemu malo vise vremena ili ako imam neki ozbiljniji problem ne mogu da ga izbacim iz glave neko vreme i nakon sto prestane da bude aktuelan. Nekada me razdraze neke minorne stvari, nakon toga pocne sve da mi smeta i bes se razvije toliko da moram da se izolujem od svih i sacekam da me prodje. Strah me je da je priroda problema organska, tj da mi je nervni sistem trajno ostecen. Molim Vas za misljenje i savet. Hvala unapred na odgovoru!

Postovani, napadi panike i opsesivne misli se ne javljaju kao posledica organskog ostecenja nervnog sistema. Kod takvih ostecenja dominiraju epi napadi ili razliciti neuroloski ispadi, a psihicki problemi mogu da budu prateci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

da li dobra vrednost vitamina D24nmol kod deteta sa posebnim potrebama od sedam i po godina.

Postovana, posto razlicite laboratorije imaju razlicite referentne vrednosti merodavno je ono sto pise na detetovom lab. izvestaju. Igranjem napolju po suncu dete obezbedjuje normalne kolicine vitamina D. Organizam aktivira onoliko vitamina koliko je potrebno tako da ne moze da se predozira. Samo iz hrane, bez suncanja, ne moze da se obezbedi normalna kolicina ovog vitamina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.10.2012.

Postovani, otac mi je bio kod lekara i nalaz je sledeci: MDCT PREGLED ENDOKRANIJUMA: Inicijalne kortikalne reduktivne promene. Komorni sistem u srednjoj liniji, odgovarajuce sirine. Ne vide se znaci prisustva ekstravazata niti znaci ekspanz.lezija endokranijalno. Ekstracerebralne tecne kolekcije se ne uocavaju. Cista septi cavi pelucidi. Para et supreaventrikularno bill.multiple lak.ishemije. Dalje kontrole prema neuroloskom nalazu Takodje, postoji dijagnoza CVI in obs, Sy trunci cerebi Zanima me sta sve ovo znaci, koliko je situacija ozbiljna i sta predlazete kako bi mu bilo bolje? Unapred hvala, Iva

Postovana Iva, Inicijalne kortikalne reduktivne promene ili pocetno smanjenje mozga je uobicajen nalaz na mozgu koji se javlja starenjem. Srece se kod zdravih ljudi. Medjutim, uocena su polja ostecenja koja nastaju zbog nedostatka kiseonika uled zapusenja (tromboze) ili pucanja sitnih krvniih sudova. Dijagnoza Sy trunci cerebi (sindrom mozdanog stabla) za koju niste napisali da li je uputna ili zavrsna dijagnoza je ozbiljna, jer znaci ostecenje mozdanog stabla. Prognoza zavise od tegoba koje bolesnik ima tj. od obima ostecenja. Koliko je ozbiljno moze da vam kaze ocev neurolog koji ima uvid u snimak i rezultate neuroloskog pregleda. Da bi se sprecilo napredovanje bolesti, osim terapije koju ima, potrebno je da izbegava slanu hranu jer so olaksava pucanje mozdanih krvnih sudova, zatim suvise masnu hranu i da izbegava sunce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovana dr,koji su simptomi lose cirkulacije kroz vrat i glavu.Imam 30 godina i osecam da mi se nesto desava u vratu i da mi najednom dodje strasan umor i preplavi me slabost,ne znam s cim bi to mogla povezati ali lici mi kao se krv usporila u tom predelu i bas mi bude lose kao da mi u glavi hvali krvi i kisika,Samo sam snimala rengenom vrat i to je bilo ok,a ne znam sta bi jos mogla da pregledam da otklonim simptome i da ustvari saznam sta mi je.

Postovana, kod poremecaja cirkulacije krvi u vratnom delu mogu da se jave glavobolja, mucnina, povracanje, vrtoglavica, bol u grudima, cak i smetnje sa gutanjem, bol u vratu koji se nekad siri u ramena i/ili ruke, trnjenje u rukama, najcesce u prstima, osecaj tezine i slabosti, zamagljen vid... Ne moraju da budu prisutni svi ovi simptomi, niti moraju da budu uvek jaki. Poremecaj cirkulacije krvi najcesce nastaje zbog degenerativnih promena na vratnom delu kicme (spondiloza, unkantroza, promene na medjuprsljenskim diskusima) koje su vidljive na MR dok se na rendgenu pocetne promene ne uocavaju. Cest uzrok poremecaja cirkulacije krvi je stres, dugotrajno sedenje, psihicko naprezanje na poslu, rad za kompjuterom, osteoporoza, artritis, fibromialgija. Dosta doprinose pusenje jer suzava krvne sudove, nepravilna ishrana, fizicka neaktivnost i nasledje. Umor i osecaj slabosti mogu da budu posledica niskog krvnog pritiska, malokrvnosti, straha i anksioznosti. Ne treba da radite preglede na svoju ruku. Javite se fizijatru i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovana,mozete te li mi reci koliko je pouzdana AMP nalaza i princim na koji radi,izgleda mi zgodno preko 100 analiza uraditi za par minuta i za pare za koje se u laboratoriji mogu uraditi najvise dve-tri,samo ne znam koliko je pouzdano pa pitam Vas kao lekara sta mislite o tome inace rade tu analizu u Balans Medici u BG.

Postovana, AMP analiza nije merodavno za postavljanje dijagnoze niti je zamena za specificne laboratorijske analize. Ako posumnjaju na nesto moraju da vas upute na odredjene laboratorijske analize. Zasto onda ne bi svom lekaru izneli tegobe koje imate pa ce vas on uputiti ako treba na neka ispitivanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovana doktorka, dijagnoza mi je F40 vec vise godina. Naucila sam da prepoznajem simptome kada se jave i nekako se smirim sama. U poslednje vreme mnogo citam o psihozama, sumanitim idejama, posto je taj strah da cu dobiti neku psihozu ili je vec imam najperzistentniji. I onda tako pocnem da analiziram sebe i trazim abnormalnosti u svom ponasanju. Moj drugi najgori strah je strah od nezeljene trudnoce. Sve mislim desice se meni koliko god pazila, baksuz sam.. Medjutim taj strah je lagano nestajao dok se nije desila jedna malo drugacija menstruacija. To je bilo mesec dana agonije, da li je proslo dovoljno vremena da se trudnoca vidi, da test pokaze tacno, uradila sam nekoliko testova i nisam se smirila dok nisam izvadila test iz krvi. Tada je automatski strah nestao. To je bilo na pocetku stupanja u odnose. Onda se javio i starh od straha, da se ne ponovi. Ono sto me zabrinjava je sto sam ja par meseci nakon toga, nakon izostanka menstruacije opet radila test za trudnocu iako nije bilo konkretnog odnosa. U tom periodu sam se svega i svacega nacitala na internetu, o laznim menstruacijama, skrivenim trudnocama.. Znam da nema realne sanse da sam trudna, ali strah me ubija i moram da uradim test.. a onda se pitam zasto sam to uradila i mislim da nisam normalna. Desilo se samo tada, to je bilo pre godinu dana, ali sada me muci sta mi se tada desilo? Da li je strah tipican za anksioznost? Oblik kompulzije? Fobija? Da nije neka psihoza? Uvod u psihozu? Sada imam normalno odnose i ne panicim ni ako mi malo zakasni menstruacija, ako su vec odnosi zasticeni,ne radim vise testove. Ali kada se sada setim da sam radila test bez odnosa i osecaja straha mislim da nisam normalna i javi se osecaj teskobe. Mozete li mi reci sta je to bilo? Da nije neki psihoticni poremecaj?

Postovana, strahovi koje imate su tipicni za anksioznu osobu. Nije retko da se takve osobe plase da ce da polude, dobiju neku neurozu, razbole od neke teske bolesti ili da je vec imaju ali lekari to ne mogu da otkriju, kod zena, redje kod muskaraca, strah od nezeljene trudnoce. Osecaj teskobe u pojedinim situacijama je tipican za anksioznu osobu. To sto ste radili test bez odnosa nije neki psihoticni poremecaj. To vam je upecatljivo jer se apsurdnost takvog ponasanja vidi iz aviona. Svaki strah anksiozne osobe tako izgleda onima koji to posmatraju sa strane. Zar je manje apsurdno ponasanje anksiozne osobe koja ide kod nekoliko kardiologa, svi joj kazu da nema srcano oboljenje, a ona i dalje misli da je bolesna, radi preglede i analize koje nisu neophodne. Ne veruje u jedan EHO srca vec ga radi ponovo kod drugog lekara.... Strah i teskoba koju ste imali kada ste radili bebi test bez potrebe su tipicni za anksioznost. U tome ne treba da trazite nista vise, jer ga nema. Ne citajte o mogucim bolestima, vec nastojte da se smirite sami. Ako ne uspevate javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

postovana,imam 34 godine i godinu dve osecam vecu nelagodu u nogama a ponekad i u rukama.Trnce,bridenje, tezinu a desise i slabost u predelu kolena.Tad mi i nebude bas najbolje.Dali mislite da je problem u cirkulaciji ili je povezano sa nekim ostecenjem nerava ili nesto trece.Nemam nikad otecene noge,hladne i slicno ali ipak nije nesto u redu.

Postovani, osecaj trnjenja je povezn sa ostecenjem zivaca. Najcesce je u pitanju pritisak na neki zivac i trnjenje se oseca u delu ruke ili noge koji ozivcava taj nerv. Ako je to neodredjeni osecaj u celim nogama ili rukama, ponekad sa slaboscu, a ne jasno trnjrnje nije problem sa nekim zivcem vec je posledica psihicke napeosti, stresa ili anksioznosti. Osecaj tezine i umora u potkolenicama uz bol u listovima je posledica prosirenih vena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovani, pre dve godine sam slucajno otkrio da imam hronicni hepatitis B, i to tako sto sam radio ultra zvuk abdomena, gde mi je nadjena uvecana slezina, i gde sam onda upucen na infektivnu kliniku. Na infektivnoj klinici mi je nadjen hronicni hepatitis B, i data mi je terapija Zefix 100mg, ali oni tamo tvrde da uvecana slezina koja sada u avgustu mesecu iznosi r-157x93 mm. Bio sam kod hematologa na klinickom centru, gde sam vrsio sva potrebna ispitivanja, cak sam vadio i kostanu srz, i sve je u redu sto se tice hematologije. Postovani doktore u cemu je onda problem, imam trombocitopeniju, vrednosti trombocita se krecu od 134-145

Postovani, povecana slezina (splenomegalija) je obicno udruzena sa pojacanom funkcijom slezine (hipersplenizam) koja pojacano razara neke elemente krvi. Kod vas utice na pojacanu razgradnju trombocita tako da je njihov broj snizen (trombocitopenija). To moze da bude posledica razlicitih infekcija (mononukleoza, tularemija), da se javi kod ciroze jetre koju vi na srecu nemate, kod pritiska na lijenalnu venu, venu porte i hepatalnu ili kod njihovog zapusenja. Javlja se i kod tezih bolesti kao sto su tuberkuloza ili hronicni juvenilni artritis. Kada slezina nije mnogo velika i trombociti nisu jako snizeni kao kod vas obicno se samo prati stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovani da li dijaliza utice na plodnost kod muskarca???Unapred zahvalna!

Postovana, iako se dijaliza ne povezuje sa sterilitetom, kod nje moze da dodje do malokrvnosti, poremecaja albumina koji mogu da uticu na plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovani, jutros sam otisao u wc i primetio da je boja stolice braon ali kao da je u pojedinim delovima obavijena i izmesana sa necim tamno, tamno crnim... Stolica izgleda i pomalo cudno jer je normalne velicine ali se na kraju skorz suzava... I da... na papiru je imalo krvi i pomalo sluzi.. Sta da radim?! Imam 15 godina?!

Postovani, crna boja stolice potice od prisustva krvi u njoj te je neophodno da se javite lekaru koji ce da vas uputi gastroenterologu. Crna krv obicno potice iz gornjih delova organa za varenje (zeluca i dvanaestopalacnog creva), ali je cela stolica crna tako da pojedini delovi koji su crni ili kao da su crni ne mora da znaci da nesto nije u redu, ali zahteva bar pregled stolice na okultno (skriveno) krvarenje. Crna boja moze da potice i od pojedine hrane kao sto se cvekla, borovnica. Sluz pokazuje da creva pate zbog zapaljenja, stresa ili nekog drugog uzroka. Malo sveze krvi se najcesce javlja kod hemoroida (suljeva) koji mogu da se jave pod uticajem hormona kod mladica u pubertetu, ali to moze da se zna samo nakonpregleda proktologa. Stolica se na krajevima suzava i to nije neobicno. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

U posednjih cetrdesetak dana imam konstantan neizdrziv bol u vratu. Pre 7 dana bio sam u hitnoj i tada mi je izmeren pritisak 205/125. Bol u vratu se javlja i kada nemam pritisak kao i lupanje srca sa desne strane. Internista mi je napisao u nalazu: Kardiopulm. komp. Pulmo: bez zastoja. Srcana akcija izrazito ritmicna, tonovi cujni. TA 150/95. EKG sr fr90/min, r u V23. Dg I 10, E 66. Rezultat EKG: HR 92/min. Intervals: RR 651ms, P 118ms, PR 148ms, QRS 88ms, QT 324ms, QTC 405ms. AXIS: P 56, QRS 14, T 23. P (II) 0.13mV, S (V1) -1.30mV, R (V5) 0.87mV, Sokol. 2.51mV. Laboratorija uredna osim sedimentacija 30, fibrinogen 0.47, hdl 0.63 ,CRP 10.9 i ALT 56. imam 26 godina i veoma sam zabrinut. U avgustu mi je takodje konstatovano K44 hernia diaphragmatica, steatosis hepatis, cholecistitis chr, K40 Canalis inquinalis l.dex. appertus i K29. Molim za objasnjenje rezultata i posto sam u radnom odnosu da li imam i koliko dugo pravo na bolovanje. Unapred hvala!

Postovani, javite se fizijatru zbog bola u vratu. On je posledica promena u vratnom delu kicmenog stuba (okostavanje ili diskopatija). Kod skoka krvnog pritiska bol moze da se javi u potiljku, celu ili iza ociju. To moze da bude praceno razlicitim tegobama. Kod mladjih ljuti obicno lupanjem srca, uznemirenoscu, nervozom, crvenjem, preznojavanjem, hladnim sakama i stopalima, poremecajem sna. Ako se skokovi pritiska budu ponavljali javite se internisti da se potrazi njihov uzrok (ultrazvuk nadbubreznih zlezda, kateholamini u 24h urinu) i da vam odredi terapiju ako je niste vec dobili. Nije obavezno ali mozete da dobijete nekoloko dana bolovanja ako lekar smatra da je to neophodno zbog normalizacije pritiska ili ako smatra da ste nesposobni za rad. Ako povremeno imate napade lupanja srca pregledajte stitnu zlezdu, jer njene bolesti mogu da dovedu do toga. Lupanje srca moze da se javi i zbog zeludacne kile (hijatus hernija ili hernija dijafragmalis) koju imate tim pre sto ste gojazni. Da bi ublazili tegobe zbog dijafragmalne hernije jedite cesce po malo, ne nosite tesnu odecu i ne savijajte se ubrzo nakon jela. Dijeta je potrebna i zbog gastritisa i duodenitisa koji imate, kao i zbog mrsavljenja te se javite dijeteticaru. Morate da smrsate jer imate masnu jetru zbog koje je malo povisen ALT. Povisena sedimentacija i CRP ukazuju na postojanje nekog zapaljenja u organizmu koje treba pronaci i izleciti. Vazno je da smanjite unos masne hrane i soli, da smrsate, da ne puite i da ste fizicki aktivni. Normalizacijom tezine kod mladjih ljudi krvni pritisak se lakse regulise i smanjuje se rizik za nastanak tezih srcanih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.9.2012.

Postovani, u jedanaestoj sam nedelji trudnoce i primam injekcije progesteron-depo 250mg na tri dana. Juce sam primila prvu injekciju i jutros sam na mestu uboda primetila veliki otok koji je na dodir tvrd i ne boli, ali je jako crven. Molim vas odgovorite mi da li je to opasno i kako da smanjim otok? Takodje me interesuje da li je inujekcija uopste stigla u organizam jer sledecu primam tek u ponedeljak. Srdacan pozdrav.

Postovana, progesteron depo moze da izazove bol, otok i crvenilo na mestu uboda. Lek je dospeo u organizam i ispoljava svoje dejstvo. Otok mozete da smanjite hladnim ologama. Obloga ne treba da stoji duze od 10 do maksimalno 20 minuta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovani pre par dana sam vadila rezultate i holesterol HDL mi je 0.83 tj.ispod normalnih vrednosti(ostali rezultati su mi u granicama normale).Interesuje me da li to opasno,sta moze da izazove,kako moze da se poveca i da li je potrebno da se javim kod doktora?Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, nizak HDL uz normalne ostale masnoce (HDL i ukupni holesterol) i normalan secer u krvi ne predstavlja opasnost po zdravlje. Nizak HDL pokazuje da vam ishrana nije najzdravija i da ako je ne poboljsate mozete da dobijete povisene trigliceride sto udruzeno sa drugim faktorima rizika povecava rizik za nastanak ateroskleroze i koronarne bolesti. Faktori rizika za nastanak koronarne bolesti su pusenje, nepravilna ishrana, fizicka neaktivnost, stres, secerna bolest, visok krvni pritisak, nasledje. Ishrana sa suvise malo masnoca snizava ne samo los, vec i dobar holesterol, tako da njihov odnos postaje nepovoljan. Da bi povecali HDL treba da jedete dobre masnoce kojih ima u maslinovom ulju, orasima, bademima i morskim ribama. Korisno je i da jedete jogurt sa manjim sadrzajem masnoce, mahunarke, mekinje, sitake pecurke, pijete zeleni i crni caj, dok slatko trebate da smanjite. Mozete da se javite dijeteticaru da bi dobili savet u vezi pravilne ishrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Ja bih htjela jednu informaciju,nakon drugog poroda nisam primila Rhogam injekciju,nakon prvog jesam.Sada me zanima da li ako dodje do trece trudnoce ,kada da se primi injekcija.Hvala

Postovana, zastitna injekcija (Rhogam) se dobija u okviru 72 sata nakon porodjaja ako je majka Rh negativna, a otac i beba Rh pozitivni. Kada dodje majcina krv u dodir sa detetovom, a to se desava tokom porodjaja u telu majke se kasnije stvaraju antitela protiv Rh pozitvne bebe. Ako sledeca beba bude Rh pozitivna majcina antitela ce je napadati. Da se ta antitela ne bi stvarala majka nakon porodjaja dobija zastitnu injekciju. Ako je vasa druga beba Rh negativna nije postojala potreba da primite zastitu, ali ako je Rh pozitivna a vi niste primili Rhogam to znaci da u trecoj trudnoci beba moze da bude ugrozena ako je Rh pozitivna. Ako bi treca beba bila Rh negativna ne bi bilo nikakvih komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovani, Da li uz Orgametril tepaiju smem da koristim i Aspirin protekt . Operisana sam u februaru (kuk) a Orgametril pijem trenutno zbog manjeg hormonskog poremecaja. Hvala.

Postovana, nisu poznate nezeljene reakcije zbog interakcije Orgametrila i Aspirina tako da mozete da ih koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovani dr, imam pitanje u vezi mog brata, koji ima 45 god. On je ovog leta dolazio na godisnji odmor iz Amerike. Pri dolasku se osjecao tako lose, imao je upalu grla, temperaturu i slabost. Nije mogao nocu spavati. Kad je dobio antibiotik Hemomicin 3 tbl.bilo mu je lakse i proslo ga je za dva-tri dana. Sad kad se javio svom doktoru u Americi, dali su mu da rade nalaze, jer kako kaze osjecao je manjak energije. Sve je u redu samo je hormon TSH 19. Samo mi je rekao da mu je ukljucen Levotirox, a to nam i mama uzima vec vise od 10 god. Dali je ta upala grla mogla biti povezana sa upalom stitne i da je moguce da je to tad krenulo ili je to mozda i ranije on imao, a nije kontrolisao? Dali je hipotireoza nasledna i da moze da nasledi sin od majke? Unapred zahvalna.

Postovana, hipotireoza nije nasledna bolest. Eventualno moze da se nasledi sklonost ka autoimunim bolestima. Ako je brat imao upalu stitne zlezde, sto je moguce, jer i kod nje boli grlo, u to vreme bi imao jako povisenu sedimentaciju. Za vreme bolesti hormoni mogu da budu normalni ili T3 i T4 poviseni uz snizen TSH. Znaci u vreme zapaljenja zlezda moze normalno da luci ili pojacano (prolazna hipertireoza). Kasnije hormoni mogu da budu normalni ili da se razvije hipotireoza. Kod vaseg brata se javila supklinicka hipotireoza. Ona se karakterise povisenim TSH (tireostimulisuci hormon) i normalnim nivoom tireoidnih hormona (T3 i T4) u serumu bez klinickih simptoma i znakova hipotireoze. Ovo stanje se naziva i supklinicka tiroidna disfunkcija. Ovaj naziv je bolji, jer vecina osoba sa disfunkcijom ne dobija hipotireozu. Stitna zlezda ne funkcionise dobro, ali ipak proizvodi dovoljno tiroidnih hormona tako da osoba sa disfunkcijom nema tegobe i simptome hipotireoze. Zbog povecanog rizika za nastanak srcanih bolesti, kao i mogucnosti da zlezda raste preporucuje se lecenje supklinicke hiporireoze kao da je manifestna tj. da se ispoljila snizenjem tireoidnih hormona (T3 i T4). Podjednako su verovatne mogucnosti da je supklinicku hipotireozu imao ranije ili da je dobio nakon zapaljenja stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Odjednom je poceo da me boli stomak iz dana u dan, i to jako neprijatan bol! Ispod rebara sa desne strane, i na ultrazvuku je prikazana presavijena zucna kesa! Takodje imam mali kamencic na desnom bubregu. Internista mi nije prepisao nikakav lek, samo kontrolu za tri meseca. Nagovestio mi je da ce mi se komplikacije javiti tokom trudnoce. Zasto i kakve komplikacije? Moze li se nekako bol smanjiti? Kakvu hranu jesti? da li treba izbegavati kafu, cigarete i alkohol? Imam 24 godine i 60kg. Hvala

Postovana, presavijena zucna kesica izaziva bol ispod desnog rebarnog luka. Tegobe su posebno izrazene u stresnim situacijama. Kod presavijene zucne kese zuc se otezano luci tako da lako moze da nastane kamen. U trudnoci lako dolazi do stvaranja kamena u zucnoj kesi, kod presavijenezucne kese rizik je jos veci. Zucni kamenci su najcesci uzrok pankreatitisa u trudnoci. Pojava kamena u zuci u trudnocu nije retka (oko 31% zena dobije kamen tokom trudnoce). Kritican period za nastanak kamena je drugo i trece tromesecje trudnoce i period nakon porodjaja. Operacija kamena u zuci je, posle operacije slepog creva, najcesca operacija tokom trudnoce. Nije tacno poznat uzrok sklonosti trudnica ka stvaranju kamena u zuci. Pretpostavlja se da ima uticaja otezano oticanje zuci, zastoj zuci i veca sposobnost zgusnjavanja zuci. Kao i van trudnoce moze uticati naglo dobijanje na tezini ili gladovanje. Masna hrana podstice svaranje kamena u zuci, pa bi trebalo da je izbegavate. Kada se napravi kamen nije sigurno da smanjenje konzumacije masnoce pomaze u sprecavanju zucnih kolika (napad bola). Nekima pomaze, a nekima ne. Kafa cesto dovodi do pojave bola jer utice na grcenje z. kese pa bi trebali da je izbegavate. Psihicko i fizicko naprezanje takodje. Zucne napade sprecavaju jezgrasto voce, pasulj, socivo, grasak, a posebno narandza. Neke od ovih namirnica izazivaju nadimanje, pa mogu da izazovu bol ako je zucna kesa zapaljena. Kod problema sa zucnom kesom mogu da se jedu integralne zitarice, voce, povrce i maslinovo ulje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovsni, molim vas da mi pomognete. Pre par sati sam bila kod ginekologa i on me je posteno uplasio. Evo o cemu se radi. Imala sam menstruaciju koja se zavrsila 21. sept. a zatim sam sinoc ponovo imala oskudno krvarenje. ginekolog je uradio UZ i napisao: " Uterus u AVF. dimenzije 91x48x60 u istmicnom delu uterus tumor 32mm koji sonografski upucuje na miom. Endometrijum 8mm desni jajnik 31x22mm i levi jajnik 29x21mm." Doktor mi je usmeno jos rekao da to moze da bude opasno, a i ne mora. Pre godinu dana na pregledu kod istog doktora mioma nije bilo i to ga cudi jer je navodno veliki za period od godinu dana. Onda me je uputio da uradim negde taj kolor dopler. Volela bih vase misljenje o svemu ovome , odnosnoi da li realno imam razlog za veliku brigu? Molim vas objasnite mi na osn

Postovana, miom je benigni tumor. Uzrok nastanka nije potpuno jasan, ali je sigurno da znatno utice hormon estrogen. Kada postoji njegova predominacija (visak u odnosu na proesteron) miom moze za kratko vreme da naraste. Na primer u trudnoci moze brzo da raste. Ako ste u predhodnih godinu dana imali hormonski poremecaj moguce da je to uticalo na brzi rast tumora. Ginekologu ta promena lici na miom, ali se plasi zbog brzog rasta pa preporucuje kolor dopler krvnih sudova. Ako se na njemu ne vidi patoloska cirkulacija tj. krvni sudovi malignog tumora stanje nije opasno. Mada krvni sudovi mogu da se vide i na obicnom ultrazvuku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovani doktore,imam jedno pitanja i molila bih za savet.Moj suprug ima 26 godina i ide na dijalizu vec 5 godiina.Ima naslednu bolest koja se zove Alport sindrom.U braku smo skoro 4 godine i jos uvek nemamo dete.Radio je spermogram i ima 45 % pokretnih,45 % slabo pokretnih i 10 nepokretnih.Zanima me da li dijaliza i sama bolest utice na plodnost i da li je procenat spermatozoida dovoljan da zatrudnim????Unapred hvala!!!

Postovana, na plodnost ne utice samo procenat pokretnih spermatozoida. Vazan je i ukupan broj, procenat normalno gradjenih (morfologija), likvefakcija, viskoznost, prisustvo drugih celija u spermogramu (bakterije, leukociti)... Nekada infekcije mokracnih puteva smanjuju plodnost. Neka se suprug javi urologu i nefrologu. Iako teske bolesti umanjuju plodnost, dijaliza i Alportov sindrom ne bi trebali da budu krivci za problem zatrudnjivanja. Unos vitamina i antioksidanasa moze da poboljsa spermogram.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Postovani, Imam 28 god.,i uvek me muce alergije od kako pocne prolece pa sve do oktobra otprilike. Ovog leta sam se bas mucila sa zapusenim nosem, pa sam koristila Adrianol non-stop, poslednjih mesec i po dana mi je bocica trajala jedva cetiri dana. E, to moje prekomerno koriscenje je dovelo do kontraindikacija, pa su mi bile poremecene transaminaze i hormoni stitne zlezde, thh je bio 0.005, t3 4. a t4 je bio 170. Lekarka mi je naravno odmah zabranila bilo kakvo daljne koriscenje kapi, i posle sedam dana nakon prestanka koriscenja, transaminaze se vratile u normalu, na uz abdomen je bio u redu, a i hormoni se vratili u granice normale. Na pregled kod endokrinologa idem tek za dve nedelje, pa me zanima, da li je hipertireoza, koja je nastala kao kontraindikacija, trajno stanje i da li cu ipak morati da pijem neke tablete za to? Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, hipertireoza moze da bude prolazno stanje na primer kod akutnog zapaljenja stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

postovani dokotre pre neki dan sam vam postavila pitanje vezano za stomak za krcanje creva bolove u stomaku i to tako sta je sve bilo e isla sam doktoru dao mi je neke kapsule za infekciju u stomaku i protiv bolova da pijem cetiri dana kad sam pila to sve muke i tegobe su nestale sve je bilo ok ali evo cim sam juce prestala da pijem to danas mi je vec opet muka creva mi krce opet mi je izdut stomak po malo nije kao sto je bilo prvi put neznam sta trebam da radim sad creva mi neprestalno krce kao da imam balone po stomak samo puca nesto hvala na pomoci unapred

Postovana, ako su kapsule probiotik mozete da ih pijete i dalje. Mozete da uzmete i neki suplement koji sadrzi pankreasne enzime i time poboljsava varenje i da smanjite unos hrane koja izaziva gasove (kupus, pasulj, soja, przeni luk...)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.9.2012.

Moje postovanje,postavio bih vam jedno diskretn pitanje,na glansu mi se pojavljuje u nekim periodama crvenilo i svrab,pre 2 dana pojavila se kao 4 5 rana gde je koza jako crvena interesuje me sta bi to moglo biti jer imam redovan odnos sa devojkom sa kojom sam u vezi oko 3 godine,uzgred imam varikokelu vec 3 godine pa me interesuje vas savjet imam povremene bolove u lijevoj nozi i u mosnicama prilikom nosenja tesne odjece...Ocekujem vas odgovor hvala lepo...

Postovani, to je upala glavica (balanitis) koja moze da bude izazvana bakterijama, virusima ili gljivicama. Ponekad je posledica iritacije praskom za pranje sa vesa ili sapunom. Takve simptome mogu da daju i polnoprenosive bolesti kada je potrebno lecenje oba partnera. Cesto se crvenilo i svrab smire pojacanom higijenom, ali se ponovo jave nakon seksualnog odnosa ili masturbacije. Nelecenjem moze da predje u hronicnu infekciju. Javite se dermatologu koji ce propisati terapiju u zavisnosti od uzroka infekcije. Ponekad je potrebno uraditi bris glavica da bi se izazivac preciznije odredio.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Javljam se zbog istog problema vec treci put,a to je svrab ili alergija na lek ocigledno. Pre mesec i po dana dijagnostikovana mi je hipertireoza i pila sam lek Thyrozol neko vreme je bilo sve uredu,ali se posle 2 nedelje javio svrab po celom telu.Lekar mi je ukinuo taj lek i dao da pijem PTU 100mg 2puta dnevno,a uz to Presolol od 100 pa 2 puta dnevno po cetvrtinu i Bromazepam od 3mg uvece ,a ja pijem po pola BRomazepama..Elem, kada sam prestala da pijem Thyrozol svrab se malo smanjio,ali sam ja i 2 dana pila Pressing,a i doktor mije rekao da sam mogla da uzimam Flonidan. Da skratim, svrab se jeste smanjio ali je jos uvek prisutan, a kako mi se cini zadnjih dana je i veci , napominjem da PTU pijem od 15.Septembra. Pa mi Vi sada kazite da li je moguce da sam alergicna i na ovaj lek i da li postoji alternativa i da li cu eventualno da se naviknem na lek kroz neko vreme i koliko ce da traje period navikavanja? I jos nesto, da li da pijem Flonidan i koliko dugo smem da ga pijem.Sa postovanjem i zahvalnoscu ,pozdrav.

Postovana, reagovanje na lek je individualno. Zna se da lek izaziva svrab i da se on vremenom smanjuje, ali duzina tog procesa je individualna. Medjutim, alergija na lek takodje moze da se ispolji svrabom i u tom slucaju ne moze da se ocekuje da se smanji. Znaci moguce da je svrab nezeljeno dejstvo leka, ali moguce i da je alergijska reakcija. Presing i Flonidan su jedan isti lek, u hemijskom pogledu su loratadin. Pripadaju grupi antihistaminika. Antihistaminici mogu dugo da se piju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Postovani, mama je operisala stitnu zlezdu prije 7 dana. Oporavak tece uredno i dobro se osjeca, osim sto se odmah dan nakon vadjenja cele stitne zlezde, pojavljuju trnci u ekstremitetima, i ruke se pomalo koce. To je budi po noci i stvara paniku. Koristi CoCo3 3X1 i Rocaltrol kap 0,25ug 2X1. Da li je lijek pravilno doziran? Hvala

Postovana, lecenje se zapocinje nizom dozom koja se kasnije povisava u zavisnosti od vrednosti kalcijuma u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Postovana, imam 31g, hematolog mi je jos u maju napisao da moze da se ukine antigoalunatna terapija farinom, koju pijem vec 6g-dobila sam trombozu sinusa mozga posle porodjaja. Neurolog je tek pre mesec dana trazila skener sa angiografijom glave i sve je u redu, i ukinula mi je farin pre 3 dana. Kontrola za 3 meseca, a ultrazvuk glave na god dana. Ja se sada plasim posto sam ukinula lek, i jeste da sam pila 6g, ali sam se osecala sigurnije na neki nacin dok sam ga pila. Hematolog je napisao u slucaju trudnoce ili operacije da se primi antitrombofilska profilaksa, i da ne koristim hormonske kontraceptive. Nisu mi rekli kakvu ishranu da koristim za cirkulaciju, posto je hematolog aspirin ali posto imam za zeludcem probleme, nije nista prepisao. Kontrola kod hermat. za god dana tj u maju sledece god. Da li se desavaju ponovne tromboze kada se ukine lek? Posto mi je ukinuta antikoagulantna terapija pre 3 dana, da li smem sada da idem na fizikalnu terapiju za kicmu, posto nisam smela dok sam pila farin? I da li smem da se bavim nekim sportom koja ubrzava cirkulaciju? Hvala unapred.

Postovana, niste imali veliki rizik za trombozu, ali se ipak desilo. Mutacija koju imate nije veliki rizik i ne bi trebalo da se ponovi. Lekari koji su vas pratili smatraju da nemate razloga da i dalje pijete Farin. Ostavili su vas na antikoagulantnoj terapiji dovoljno dugo da bude sigurno da se tromboza nece ponoviti. Sada mozete da primonjujete sve ono sto niste mogli sa antikoagulantnom terapijom, tako da mozete da idete na fizikalnu terapiju, da se bavite sportom, da zivite normalno. Ako koristite Aspirin hranite se zdravo, raznovrsno. Ako ga ne koristite jos vise obratite paznju na ishranu. Koristite vise namirnice koje deluju antikoagulantno. Znaci jedite sto vise voca i povrca, posebno beli i crni luk, morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), koristite maslinovo ulje, pijte po jednu casu crnog vina dnevno. Koagulaciju smanjuju mnogi zacini kao djumbir, kim, kurkuma i karanfilic. Oni po nekima deluju jace od Aspirina. Vazno je da izbegavate masnu hranu jer utice na trombozu. Uz masniju hranu jedite crni i beli luk i stavite vec pomenute zacine. Time smanjujete rizik od tromboze. Ne preskacite dorucak. Sklonost krvi ka formiranju tromba je velika ujutru nakon budjenja, a znatno se smanjuje nakon dorucka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Dali uzimanje testosteron injekciono smanjuje prirodno stvaranje istog

Postovani, koriscenje testosterona u obliku injekcija dovodi do smanjenja lucenja sopstvenog hormona.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: