Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 16.1.2011.

Doktore,suprug je 19.9.2010.imao infarkt miokarda,24. blazi modani,desnostana slabost.Nije uopste govorio,sada normalno prica,lagana usporenost ponekad.CT bezb.o.Bio je u Sokobanjskoj 13,jer mu je srce dominantno,zapusenost leve aorte 100 posto,desne 30.Karotida okludirana 100 posto.Nikakva operacija ne dolazi u obzir,tako su rekli lekari,U Sokobanjskoj je imao lagane vezbe,koliko srce dopusta,oslonac na desnoj ruci,levu dize.Od tada ga boli rame,mogao je da je digne,sada je teze.Zasto ga boli rame,i kakve vezbe da radimo?Pije Beviplex,Oligogal Se,Redizork i Cardiopirin. Boluje i od Neuralgije trigeminus,pije Tegretol od maja meseca.Da li on,posto su nuspojave uzasne,moze da izazove promenu ukusa,mrsavljenje,u kombinaciji sa lekovima za srce?Pise da teski srcani bolesnici ne smeju da ga piju,pa mi nije jasno.Usput je anemican,hemoglobin 118,dijabeticar 2,zadnji nalaz glukoze 4.6. Unapred zahvaljujem!

Postovana, tegobe supruga su posledica vise bolesti koje ima. Znate da je slabost desne strane posledica sloga (mozdani infarkt). Bol u ramenu nije u vezi sa tim. Posledica je reumatske ili degenerativne bolesti ramena, te moze pomoci fizikalna terapija ili antireumatici. Najvaznije je da lekovima i djetom drzi na normali krvni pritisak, glukosu, holesterol i trigliceride. Ako to ostvari napredovanje bolesti ce se usporiti. Vezbama ce vremenom poboljsati pokretljivost. Tegretol se koristi do prestanka bolova, nije neophodna stalna primena. Pri kontroli kazite neurologu celokupnu suprugovu terapiju, jer su mogce interakcije sa nekim lekovima. Rizik kod srcanih bolesnika se odnosi na osobe sa AV blokom, te vasem suprugu ne mora da smeta. Osim toga postoje individualne raylike u reagovanju na lek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

postovani na sistemackom pregledu doktorica je mom sinu utvrdila da mu jedan testis nije spusten on ima 9god.dosad smo sve sistemacke redovno obavljali jedi no je ponekad imao problema da navuce kozicu ali to smo regulisali a sad se pojavio ovaj problem da li je to opasno mi cemo tek ici hirurgu da on utvrdi da li ce morati hiruskim putem ili ce se ono vremenom samo spustiti a ja sam se zabrinula hvala unapred

Postovana, ako je testis blizu skrotuma i pokretan moze se spustiti u pubertetu. Ako je u stomaku mora hiruski da se spusti. Ako se takav testis ne spusti (spontano ili operacijom) tokom puberteta propada u trbuhu i podlozniji je oboljevanju od raka, pa mora da se ukloni. Skriveni testis (kriptorhizam) nije opasan ako se leci. Zato vodite dete hirurgu. Terapija zavisi od toga gde se testis nalazi i da li je pokretan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2011.

Pri mokrenju osecam bolove ili peckanje, ne mogu da opisem tacno sta je to, ali kao da me nesto probada, medjutim bol se javlja i posle mokrenja, besika kao da mi je stalno puna i imam bas ucestalo mokrenje...ovo mi traje vec 8 dana i ne znam sta da radim...Molim za pomoc...

Postovana, to je zapaljenje besike. Javite se lekaru i dajte mokracu na urinokulturu. Ne uzimajte lekove na svoju ruku. Unosite vise tecnosti (vise od 2 litra), jedite susenu brusnicu ili pijte caj od brusnice i utoplite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

postovani, vec 13-i dan imam bolove u grlu, prije 8 dana mi je ukljucen antibiotik zinnat, medjutim bolovi su i dalje tu kada gutam, i povezano sa usima osjecam bol.. ORL dr mi je na pregledu rekla da na jednom krajniku imam bijele tragove ali da je to od hrane! da li smatrate da nakon antibiotika trebam urediti bris grla? da li se moze raditi o virusnoj upali te da li ona moze trajati toliko dugo? koje je vase misljenje sta dalje da uradim jer ovi stalni bolovi u grlu mi jako smetaju..?

Postovana, virusna infekcija grla, nosa i sinusa moze da traje dosta dugo. Ako su zahvaceni sinusi ili ste skloni alergiji to moze trajati nedeljama. Nakon terapje antibiotikom morate napraviti pauzu od 5 dana najmanje, a nakon toga dajte bris. Ako se ne izoluje bakterija to ide u prilog virusne infekcije. Osim antibiotika koristite neki antiseptik (npr. Tantum verde), vise tecnosti i pilecu supu. Ako osecate da u nosu imate gust sekret ili povremeno pljujete, koristite neki mukolitik (npr. Fluimucil).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

Postovani, moj sin je napunio 16 godina.Unazad godinu dana kosa pocinje znatno da mu se proredjuje na temenu I ceonom delu.Bili smo u apoteci kada se tamo nalazilio deratokonzultant,koji mu je pregledao teme,pod mikroskopom I rekao da ce do 20-te godine ocelaviti.Naravno da nas je to deprimiralo.Imao je trsavu kosu,kao skinute papilotne.Preporucila nam je preparate italijanske firme—Roughjair,po znatno visokim cenama. Kazite mi,sta je uzrok tome,mnogo je mlad.Da li nosenje kacketa leti tome doprinosi,hormoni,sta?Moze li se spasiti kosica,I da li ste culi za te preparate?Imaju li efekta? Zahvalna majka!

Postovana, to je najverovatnije androgena alopecija. Iz nepoznatog razloga koren dlake je osetljiviji na hormon testosteron. U pubertetu sa naglim rastom nivoa testosterona pocinje opadanje kose. Kod nekih je opadanje brze, kod drugih sporije. To je prilicno nasledno. Nosenje kacketa moze pogorsati stanje. Medjutim, delovanje drugih faktora (kapa, stres, dijeta) je privremeno i nakon prestanka njihovog delovanja kosa prestaje da opada i pocinje da raste. Androgena alopecija ne moze potpuno da se zustavi. Ima preparata koji pojacavaju rast kose (Minoksidil). Nakon prestanka primene polako pocinje opadanje kose. Buducnost lecenja je u kloniranju kose. Nema razloga da se deprimirate. To je znak muzevnosti. Nema potrebe da celog zivota nosi decije loknice. Nije mi poznato delovanje preparata za rast kose firme Roughjair.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

Skoro dve nedelje pijem Pronison...ali sam pocela da se osecam lose pre dva dana nakon njegovog unosa u organizam...malaksam i poremeti mi se disanje...a evo sinoc sam osecala vrucinu u udovima a danas malaksalost u misicima i opet poremeceno disanje i imam onaj tup,tezak bol u misiscima...U poslednje vreme jeasam previse napeta i nervozna..a trebala bh i da dobijem menstruaciju...i osecam se kao da oticem,nesto kao da nije uredu.Molim vas,ako mozete da mi odgovorite da li je to sve moguce povezati sa lekom PRONISON ili Xyzal?

Postovana, umor, malaksalost, bolovi u misicima, oticanje, napetost, nervoza i depresija i mnoge druge tegobe mogu biti posledica delovanja Pronizona. Napetost nervoza i otoci se mogu javiti u sklopu premenstrualnog sindroma (PMS) i ne moraju biti nezeljeno dejstvo pronizona. Zato se ovaj lek (i ostali kortikosteroidi) primenjuje samo kada je to neophodno. Svi kortikosteroidi imaju slicna nezeljena dejstva, a u teapiji se biraju manje doze i krace vreme. Kod astme i alergijskog rinitisa nema potrebe da se koriste kortikosteroidi u obliku tableta, kada postoje u obliku spreja, gde je doza mnogo niza, pa i nezeljena dejstva su blaza. Xyzal bi trebao da ima blaza nezeljena dejstva, mada je to prilicno individualno tj. pre pocetka terapije nezma se koji ce pacijent koji lek lakse podnositi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

kako da operisem mladez da li je to opasno

Postovani, operisanje mladeza nije komplikovano niti rizicno. Opasnije je da se ostavi izmenjen mladez ili onaj koji se nalazi na mestu gde se cesto povredjuje. Mladez kome se promenila velicina, oblik, boja ili je poceo da boli ili svrbi je mozda pocetni maligni melanom. Zato ga treba ukloniti i histoloski pregledati. Mladez koji se cesto povredjuje je pod vecim rizikkom da se maligno izmeni. Javite se koynom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2011.

postovani. imam 29 godina i u 17. sam nedelji trudnoce. u vagnalnom brisu mi je izolovana eserihija i dr mi je prepisao palitrex,ali sam se pozalila da mi stvara tegobe pa je dr po antibiogramu prepisao pancef.medjutim,i posle njega osecam povremeno bol u stomaku,kao i povremene kasaste stolice,nadutost i gasove. isto mi se dogodilo prije godinu i po,takodje posle palitrexa ali sam pila probiotik i po litar jogurta dnevno,tako da sam nakon par mjeseci sve vratila na normalu. ali sad sam trudna,i ne znam sta da radim.da li smijem piti probiotike,i koje? plasim se ako eserihija nije izlecena,pa mi dr prepise jos antibiotika.pitam se kako ce to uticati na crevnu floru i creva uoste? zahvaljujem unapred

Postovana, lecenje antibioticima uvek manje ili vise poremeti crevnu floru, ali se sprovodi kada je neophodno. Stolicu cete srediti kao i ranije probiotikom i jogurtom. Probiotici svih proizvodjaca mogu da se koriste u trudnoci. Unosite manje secera i belog brasna, a vise voca i povrca, posebno limun, spanac, beli luk. Ako ponovo morate da koristite antibiotik pijte istovremeno probiotik. On moze da se koristi u duzem vremenskom periodu bez ikakve opasnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

Postovani doktore,moj otac je 20 dijabeticar na lekovima i uglavnom mu je secer 7 do 8 skoro je poceo da koristi berlition po nalogu lekara i secer mu je preko 9.Da li berlition lek moze da utice na povecanje secera?Unapred hvala

Postovani, Berlithion nije uzrok lose regulacije secera. On pozitivno deluje kod dijabeicne polineuropatije. Posto ubrzava metabolizam glukoze moze samo da pomogne u njenoj normalizaciji. Neophodno je da se otac javi endokrinologu, jer ni pre uvodjenja Berlithiona regulacija secera nije bila potpuno zadovoljavajuca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2011.

doktore nocas sam pocela da osecam neki bol u desnoj nozi u zadnjem delu iza kolena i u gornjem zadnjem delu noge,osecam kao da koza boli u listu nemam bolove samo u zadnjem gornjem delu,kada sedim bol je prisutan od cega se mogu javiti tako iznenadni bolovi koza me previse boli,sta moze biti razlog toga kome se trebamo obratiti za to.hvala

Postovana, javite se fizijatru i nerologu. To je posledica pritska na zivac na mestu njegovog izlaska iz kicme (isijas). Izbegavajte podizanje teskih predmeta, naglo cimanje, dugo sedenje i javite se lekaru. Najpre se sprovodi medikamentozna terapija (antireumatici i miorelaksanti), a zatim i fizikalna.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: