Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 13.7.2012.

"Poštovani, može samo jedno pitanje, moja mama je 04.07. imala manji srcani udar, a pri tome ima visok pritisak, i valjda je to uzrok, medjutim mene interesuju njeni otkucaji srca koji su do 140 otkucaja u min. je li to mnogo opasno i šta poduzeti ? Unaprijed hvala !"

Postovani, ubrzan srcani rad i drugi poremecaji srcanog ritma nisu retki nakon srcanog udara (infarkta). Tahikardija (ubrzan srcani rad) kod zdravih ljudi nije opasna. Kod srcanih bolesnika mora da se leci, jer moze da komplikuje oporavak od srcanog udara. Mama mora da se javi kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

g"joj ja moram jos nesto da vas pitam..zelim da ostanem u drugom stanju,medjutim imam bolove od oktobra meseca s desne strane u donjem stomaku,kazu da je sa ginekoloske strane sve u redu(osim ranice koja je dosta velika,i trebalo bi da je uklonim),doktor misli da je hronicna upala slepog creva,sad mene interesuje da li bi to predstavljalo problem trudnoci,i da li bi bio problem ako dodje do napada slepog creva u toku trudnoce?"

Postovana, hronicna upala slepog creva se leci antibioticima. U trudnoci bi se koristili oni antibiotici koji su bezbedni za bebu. Slepo crevo moze da se operise u trudnoci. To se radi ako dodje do akutne upale slepoh creva i hirurg smatra da je to neophordno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

Postovani doktore, mozete li da mi pomognete. Pijem antibiotike vec 6 dana i otad mi se javlja mucnina, bol u zelucu i jetri koji se siri na ledja, posebno na desni deo ledja.Posle konzumacije antibiotika javi mi se mucnina koja traje par sati i nemam apetita. Pa me zanima da li da prestanem ili da jos nastavim sa antibioticima. Pozdrav

Postovani, antibiotici mogu da budu uzrok mucnine i bola u zelucu. Ne izazivaju bol u predelu jetre (bol ispod desnog rebarnog luka koji se siri u ledja). Pojedini lekovi ostecuju jetru tek nakon duze upotrebe, a i tada se najpre javi povisenje bilirubina, a bol je kasni znak. Bol u predelu jetre moze da ima drugi uzrok kao npr. zapaljenje zucne kese, presavijena zucna kesa, kamen u zuci ili masna jetra. Bol mogu da izazovu i neke virusne infekcije u toku kojih moze da bude zahvacena jetra. Ako prestanete da uzimate antibiotik mucnina i bol u zelucu ce da se smanje, ali to nece imati uticaja na bol u predelu jetre. Zato je neophodno da se javite lekaru. Uciite to bez odlaganja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

postovani,dva putu u poslednjih godinu dana imam na testu za hepatitis B HBsAg negativan i AntiHBc reaktivan svi nalazi krvi i ultra zvuk jetre su uredu.i pored toga sam zabrinut aada li je potrebno uraditi jos neke testove i koje kako bih bio siguran o cemu se radi i jesam li hronicni bolesnik? hvala

Postovani, ako je organizam bio u kontaktu sa virusom i formirao antiHBc to moze da ostane dozivotno. Ako su drugi nalazi dobri i nema povremenog porasta ALT znaci da nema reaktivacije hepatitisa B i da jetra nije ostecena. Znaci AntiHBc reaktivan uz HBsAg negativan moze da znaci da u organizmu postoji mali broj virusa, da ste davno preboleli hepatitis B koji nije ostavio posledice ili lazno pozitivan rezultat. Takav neobican reultat zahteva ponavljanje analize i javljanje gastroenterologu ili hepatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

Postovani doktore, u 34oj sam nedelji trudnoce, nisam imala nikakavih problema tokom trudnoce, sem manjka hemoglobina(107), pijem Ferum sandoz dva puta dnevno i Femibion. Sad je doslo do pada trombocita na 102,mesec dana ranije je bio 140, a dva meseca ranije 120. Doktorica mi je rekla da za 2 nedelje uradim jos jednom samo trombocite iz krvi, i da je bitno da ne padnu ispod 100, jer bi onda morala da dobijem rezervne trombocite na porodjaju. Da napomenem da sam pre godinu dana zbog ranog pobacaja ispitala mnogo stvari(antitela, hemostazu, trombofilije...)i sve je uvek bilo u redu. Da li znate sta bi mogao biti uzrok padu trombocita, da li mogu nekako da uticem na njih da ne padaju i dalje, sta bih jos mogla da ispitam u privatnoj laboratoriji vezano za trombocite i trudnocu? Unapred zahvalna.

Postovana, snizenje trombocita se javlja kod nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline, kod virusnih i bakrerijskih infekcija, sepse, insuficijencije jetre (smanjena funkcija jetre), uvecane slezine... Tegobe se javljaju ako su vrednosti jako niske (ispod 20x109 /L) sto je 5 puta manje od vasih trombocita. Tada se javljaju modrice nakon manjih udaraca, sitna potkozna tackasta krvarenja, cesto krvarenje iz nosa i desni. Trudnicama sa niskim trombocitima se ne preporucuje epidralna anestezija. Vrednost trombocita nije toliko niska da bi izazvala paniku. Ne treba da radite nikakve analize na svoju ruku. Mozete eventualno da se javite hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovovani u poslednja dva dana ima jake bolove u glavi ali samo na desnoj strani glave jako sam malaksala nemogu da hodam i imam osjecaj kao da mi tjelo otkazuje nemogu nista da radim sam bi lezala a kada legnem kao da negdje propadam takav mi je osjecaj molim vas za vas savjet sta bi moglo da bude i imam li potrebe da se javljam svom ljekaru

Postovana, morate odmah da se javite lekaru. Glavobolja drugacija nego inace je ozbiljno stanje i zahteva obavezan lekarski pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.7.2012.

Postovana, moj problem od pre dve godine je anksioznost. Isla sam na psiho terapiju i pila cipralex par meseci. Stanje mi se skroz popravilo. Shvatila sam svoj problem, prihvatila i radila na sebi. Postala sam opustenija u drustvu, bez negativnih misli, naucila da su moji strahovi nerealni i sve je bilo dobro. Od skoro sam u konfliktnoj situaciji i postepeno je krenula da se javlja briga, a to je dovelo do toga da pretrazujem simptome raznih psihickih bolesti.. i uplasila me je ciklotomija, nekako sam se prepala da je mozda imam, kako sam iscitala simptome, sutradan sam pocela vise da analiziram sebe, i nasla sam se u totalnoj zabludi... Jedini osecaj koji imam, a imala sam ga i kada mi se ranije javljala anksioznost je neki osecaj teskobe..jako ga je tesko opisati, kad pomislim da imam ciklotomiju, da se ona razvila iz anksioznosti, osecam da se raspadam od tog strasnog osecaja koji je slican osecaju koji imate u zeludcu kada krene lift, ceo se prevrne, kao da sam saznala neku strasnu vest pa crkavam od muke i brige, a blizak je i osecaju kad cekate da vas prozovu na ispitu, uznemirenost, napetost, strah, mucnina, lupanje srca. Onda pokusam da smirim sebe, da je samo anksioznost, poznat teren, da nema potrebe da se bojim. Kada preovladaju misli da nemam ciklotomiju osetim neku cudnu ushicenost,mada je opet uznemirujuci osecaj, kao eto, shvatila sam i mogu da odahnem, a onda me ta ushicenost uplasi, pa otkud to, ja ipak imam ciklotomiju i tako u krug..Od proslog puta sam naucila da nije dobro da se osamim i tonem u misli, nego da treba da se razonodim, mislim na nesto lepo, budem medju ljudima.. A to i radim, idem medju ljude(procitala sam da to rade ciklotomicni) ali idem da mi bude lakse,da se rasteretim i opustim, ne jer sam optimista sa pozitivnim idejama, teram samo sebe da se ne zatvaram. Kada uspem da se opustim i mislim na nesto lepo osetim zadovoljstvo i onda opet "jao, da nije ciklotomija". Nadam se da je ovo samo tok misli karakteristican za anksioznost i da u panici pogresno tumacim simptome. Sta vi mislite? Ovo stanje traje tek nedelju dana. Inace toliko sam i u pms-u. Da li smem da na svoju ruku ispijem kutiju cipralexa koja mi je ostala od proslog puta ili da to ne radim? Izvinite na opsirnosti. Hvala u napred.

Postovana, bas ste lepo opisali kako se oseca anksiozna osoba. Nemate ciklotimiju. Osobe sa ciklotimijom se ne teraju da izadju u drustvo. Kada im naidje ta faza one dobiju krila, druze se, upoznaju nove ljude, mnogo rade, zapocinju nove poslove, cini im se da sve mogu, poneke mnogo i urade, ali u sustini precenjuju svoje mogucnosti... anksiozna osoba to ne moze. Moze da se natera da radi nesto da bi joj bilo bolje, ali to nije zato sto za tim oseca veluku zelju. Ne treba da pijete lek na svoju ruku. Javite se lekaru. Sada vam je lakse jer znate da anksioznost moze da se savljada sopstvenim zalaganjem, lekovima i psihoterapijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovani, Pre mesec dana u stolici sam imala kao neku slinu( u prvi mah sam pomislila koncic ) otisla sam kod doktora koji je posumljao na gliste . Dao mi je da testiram stolicu na gliste , ali sam ja samostalno zaokruzila i na sve bakterije i viruse , na okultno krvarenje i kandidu. Rezultati su svi ok. Meni se medjutim danas opet pojavila ta sluz ili slina u stolici. Inace imam hronicni rinitis ( slivanje sline u grlo vec skoro dve godine ) pa me interesuje da li je moguce da je slina u stolici zbog tog svakodnevnog gutanja sline ? Inace mi je stolica cesto puna komadica hrane , kao da je nesvarena ,nije obimna , cas je tvrda cas kasasta.Bolova nemam,osim osecaja nepotpune ispraznjenosti i stolice odmah nakon jela.Sta moze biti uzrok i trebam li se hitno javiti gastroenterologu? Unapred Hvala !

Postovana, sluz u stolici nije posledica gutanja slajma kao kod dece. Ona pokazuje da creva trpe. Ako su tegobe prisutne samo tokom dana (nikada nocu) najverovatnije je u pitanju prenadrazeno debelo crevo (colon irritabile) ili jednostavno receno nervozna creva. Prenadrazen kolon je funkcionalni poremecaj. Ako se uradi biopsija ili kolonoskopija ne nalazi se nikakvo zapaljenje ili drugi poremecaj. Dijagnoza prenadrazenog debelog creva se postavlja iskljucivanjem organskih bolesti koje su pracene pojavom sluzi u stolici, a to su pre svega blazi oblici Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Javite se obavezno gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovani, Molim Vas da mi kazete sta pise u ovom lekarskom nalazu. Ovo je nalaz moje mame, i jako mi je vazno da znam tumacenje. Vi mi ulivate poverenje, jer sam se vec nekoliko puta Vama obratila. Ovo je nalaz, nadam se da Vam nece biti problem da ga iscitate i da date objasnjenje. Rtg.Gastroduog numa Skopijum ozofagus prikazan urednim. U trendelenburgovom polozaju menja HH. Postiji Ger. Elongiran zeludac sa grubljim sluznickim reljefom forniksa.Hipotrifira sluznica antralnog dela. Beristaltika usporena. B.duodenuma centralno postavljen bez ulkusnih depoa. Postbulbarna impresija holeciste. Duodenalni zavoj uredan. Dg,HH,GER,Elongiran zeludac, Gastritis chr. S postovanjem i velikom zahvalnoscu, Gordana.

Postovana, mama ima malu zeludacnu kilu, vraca jos se zeludacna kiselina u jednjak, zeludac je izduzen sa hronicno zapaljenom sluzokozom. U jednom delu zeluca (antrum) sluzokoza je posebno ostecena. Pokreti zeluca su usporeniji sto nije neobicno kod gastritisa. Jednjak i dvanaestopalacno crevo su normalni. Da bi smanjila tegobe mama treba da jede cesce po malo, da izbegava hranu za koju primeti da joj smeta i da izbegava stvari koje povecavaju vracanje zeludacne kiseline u jednjak. Treba da izbegava obroke 2 do 3 sata pre spavanja, obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, da izbegava namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi.), da spava sa podignutim uzglavljem kreveta, smanji ili potpuno ostavi pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegava nosenje uske odece, ako je gojazna treba da smrsa, da ne vezba neposredno nakon obroka, da izbegava podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, da izbegava lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka i zeluca (nesteroidni antireumatici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovani Mozte li mi reci sta je visok,sta normalan a sta nizak nivo testosterona?Mozete li mi reci kako prirodno moze da poveca kolicina testosterona?I kako da znam kakva mi je genetika po ovom pitanju?Hvala unapred.Pozdrav

Postovani, testosteron prirodno moze da se poveca fizickim vezbanjem. Tokom vezbanja luce se vece kolicine testosterona, koji tom prilikom povecava snagu i izdrzljivost. Jos neko vreme nakon vezbanja nivo hormona je visi nego u miru i zadatak mu je da ubrza oporavak misica od napora. Vezbanje je prirodan i zdrav nacin povecanja hormona. Trening treba da se zapocne vezbama istezanja misica da bi se sprecile povrede, da se nastavi vezbama koje angazuju veliki broj misica da bi se ostvarilo maksimalno lucenje testosterona. Nakon toga se prelazi na vezbe koje angazuju zeljenu grupu misica. Znaci plan vezbanja treba da bude dobro osmisljen. Ono treba da bude i interesantno da bi mladi ljudi bili istrajni u vezbanju. Koristan je trening na dva do tri dana. Previse naporan trening povecava lucenje kortizola (hormona stresa) sto nepovoljno utice. Spavajte 8 sati dnevno i trudite se da idete na spavanje uvek u isto vreme, najbolje pre ponoci. Izbegavajte dugotrajne dijete, jer smanjuju lucenje testosterona. Nivo testosterona u organizmu smanjuju stres, gojaznost, fizicka neaktivnost, pusenje i odredjena ishrana. Izbegavanje ovih stvari ujedno smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i tumora o cemu ljudi uglavnom ne misle dok su mladi i zdravi. Ishrana bogata mesom (posebno crvenim) i jajima povecava nivo testosterona. Medjutim, ovakva ishrana se povezuje sa vecim rizikom oboljevanja od raka. Od zdrave hrane na povecanje testosterona uticu orasasti plodovi (orasi, kikiriki...), riba i laneno ulje. Nasledje utice na lucenje hormona, jos vise na osetljivost pojedinih tkiva na normalne vrednosti testosterona. Na primer kod celavosti postoji povecana osetljiost folikula dlake na normalne vrednosti testosterona. Odredjena konstitucija se nasledjuje pa pogledajte kako su gradjeni vasi otac, deda, stricevi... I pored toga vezbanjem i zdravim nacinom zivota moze da se utice. Naravno treba imati realna ocekivanja. Imajte na umu da prevelika misicavost odbija mnoge devojke. Neke to povezuju sa velikom agresivnoscu ili neskladom snage i uma. Zene (svesno i nesvesno) za zivotne partnere radije biraju osobe za koje smatraju da ce moci da pruze sigurnost porodici. To u danasnje vreme sve manje garantuje misicavost. Vecina muskaraca ima normalan nivo testosterona (3-10,0 nmol/l). Unosenje sintetskih hormona ne samo sto smanjuje lucenje testosterona u organizmu, vec ima brojna teska nezeljena dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovani, nedavno sam radio QRMA test (Quantum Resonance Magnetic Analyser) gde su mi izmedju ostalog pronasli prilicno povisenu kolicinu pesticida u telu. Inace imam dobru krvnu sliku i stabilno zdravlje. Jedem dosta voca i povrca koje pazarim na pijaci kao i vecina ljudi, trudim se da zdravo zivim a s obzirom na ovakve rezultate resio sam da ozbiljno korigujem ishranu i predjem na 100% organsku(slucajno imam dosta kontakata sa ljudima koji istu gaje pa mi ne bi bio problem...). Najvise me zanima POSLE KOLIKO VREMENA bi moje telo moglo da se ocisti od dosad unetih kolicina pesticida i kada bih eventualno mogao da ponovim QRMA test? Unapred hvala!

Postovani, nije mi poznato za koliko vremena mogu da se izbace pesticidi i toksini iz organizma i da li u potpunosti mogu da se izbace. Da bi se organizm ocistio od toksina potrebno je da se unosi hrana koja sadrzi dosta antioksidanasa. Njih sadrzi voce i povrce jarkih boja, tamno crvene, jarko narandzaste i tamno zelene, a pre svega crno grozdje, jagode, visnje, borovnice, zeleno lisnato povrce (spanac), brokoli, sipak... Organizam ne moze nikakvim procesom da se potpuno ocisti. Ciscenje je proces koji traje citavog zivota, jer dok se jedni toksini izbacuju ili neutralisu drugi se svakodnevno unose u organizam nezdravom hranom, aerozagadjenjem, radijacijom, na pojedinim radnim mestima u toku proizvodnje (olovo, ziva, azbest...). Koriscenje organski gajene hrane je zdravo, a pesticidi u organizmu ce se vremenom smanjiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Postovani, imam 20 godina. Pre 3 godine imala sam anemiju(Fe je bilo 0,7). Pre 4 meseca, konstantovan mi je Hasimoto tioridis, TSH - 5,93 mlU/mL, TG - 37,46 ng/mL, Anti-TG - 322,2 lU/mL, Anti-TPO - 296,5 lU/ml, FT4 - 12,6 pmol/L, FT3 - 3,9 pmol/L. Dobila sam terapiju Euthyrox 50 mg. Otkad sam pocela da ga pijem, konstantno mi je vrucina, znojim se puno (nikada ranije se nisam znojila, pa ni na 40 stepeni) i na vratu mi izlaze bubuljice (osip) sve vise i vise, ni to mi se ranije nikada nije dogadjalo. Takodje sam jako razdrazljiva i nervozna i jako brzo planem ( nisam takva bila, niti to mogu da kontrolisem ). Da li to ima veze sa hormonima koje pijem, da li mi je doza prejaka? Takodje sam operisala cistu na jajniku pre mesec dana, dobila sam transfuziju, i imala sam alergijsku reakciju na krvnu plazmu, mozda i to ima neke veze? Veliki pozdrav.

Postovana, javite se endokrinologu, jer tegobe koje navodite se javljaju kao posledica velike doze leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.7.2012.

Vec sam Vam postavila pitanje o tome da li je guce imati MS ako su antitela u redu...Hvala na odgovoru... Zato sam resila da vam postavim malo opsirnije pitanje:).. Imam 27 god,pre godinu dana utrnula mi je desna strana trupa,sto se spustilo na desnu nogu,koleno mi je klecalo pri hodu.. U Bijeljiini u bolnici sam primila pulsnu terapiju ,tek nakon 15 dana mi je bilo bolje.. radila sam MR glave,nalaz uredan,MR torakalnog dela kicme-promena u posteriornim aspektima desne lateralne kolumne na nivou Th5-6 najverovatnije odgovara demijelizacionoj leziji sa znacima aktivnosti procesa,incipijentna bubrenja diskusa u nivoima Th3-4,Th4-5,Th11-12,Th12-Li. Zatim su mi u Banja Luci radili evocirane potencijale-nalaz uredan,antitela uredu,nalaz likvora-Oligoklonalne IgG trake u likvoru,serum normalan.Nalaz govori u prilog intratekalne sintezeIgG.. Da napomenem da moja mama bolije od MS vec 27 godinama(potpuno je nepokretna),tako da su mi i pre ikakvog nalaza vec pripisali tu dijagnozu,mada je jos uvek niko nije napisao na papir.. ja se dobro osecam u ovih godinu dana,s tim da mi se ponekad vrti u glavi,kada sam se pozalila dr u BL za to,rekla mi je da sem anemicna... Zanima me da li se moze uspostaviti dijagnoza na osnovu ta dva losa nalaza? ako moze ,da li se moze predpostaviti koji je to oblik MS-a i postoji li ikakva mogucnost da to nije to...??? Izvinite na ovakom opsirnom sastavu:)! Hvala puno!!!

Postovana, znam da vam smeta neizvesnost i da zelite da se jasno zna dijagnoza bez obzira kakva je, ali to u ovom trenutku nije moguce. Trnjenje polovine tela moze da bude rani simptom MS, ali samo jedan neuroloski ispad koji se nije ponovio u ovih godinu dana, dez zahvacenosti drugih organa nije dovoljan za dijagnozu. Medjutim, ne moze sigurno ni da se tvrdi da tegobe nece da se ponavljaju i da nece da se jave nove tegobe tj. da bolest nece da se javi. To ce vreme da pokaze. Vazno je da se vi dobro osecate. Tok bolesti nije unapred poznat, jer je ona nepredvidljiva. U ovom trenutku bi bilo pametno da koristite ishranu koja je dobra za MS bez obzira sto nije sigurno da je imate. Smatra se da vitamin D ima pozitivan uticaj na celokupni nervni sistem. Kod nekih pacijenata ishrana masnim morskim ribama smanjuje simptome bolesti. Bilo bi korisno da probate sa dijetom, jer je najupadljivije poboljsanje kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Dijeata se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti (jedu se mlecni proizvodi sa manje masnoce), a dosta omega-3 masnoca. Posto nemate motorne probleme korisno je bavljenje sportom kao i kod zdravih. Najbolje je plivanje, ali se upravljajte i po tome sta volite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.7.2012.

Postovani, da li treba da budem zabrinut kilaza mi je opala u poslednje vreme imam gastritis i hronicni gerb, od kog trenuntno nemam tegoba ama bas nikakvih,stolica mi je malo meksa narandzasto smedje boje,inace uspeo sam da podignem 2 kile al onda sam bio na moru i ponovo izgubio 2 kile iako tamo jesam jeo slabije.Imao sam bol u crevima nekih 3 dana pre mesec danai to je prestalo i od tada se nije vracao taj bol...

Postovani, da li je gubitak kilaze zabrinjavajuc zavisi od toga koliko ste kilograma i za koje vreme uzgubili i da li ste za to vreme jeli uobicajeno ili dosta manje. Boja stolice dosta zavisi od unete hrane i zabrinjavajuca je samo ako je crna ili bela. Vazno je da u stolici nema krvi. Ona je crna kada ima dosta krvi. Kod malog gubitka krvi ne menja se boja. Tada se krv detektuje posebnim testom (test na okultno krvarenje). Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.7.2012.

Hvala na odovoru, napravila sam ultrazvuk obe dojke i osim limfnih zlezda sa strane dojke nema drugih znakova za rak. Ali, bilo kakva fizicka aktivnost mi povecava bol u dojci pa cak od kanala bradavice kroz celu dojku. Ipak, moram da radim gimnastiku i da po ovoj vrucini i plivam. Ipak fizicka aktivnost u vidu gimnastike i plivanja prouzrokuje veliki i uznemiravajuci bol. Doktorka koja je pravila ultra zvuk kaze da plivam iako me boli. Zaista ste mi opsirno odgovorili i hvala Vam. A bol od herpesa i posle godinu dana se osecam kao da mi je odrana koza koja ne svrbi.

Postovana, taj bol nakon herpesa je postherpeticna neuralgija. Trajanje je neodredjeno i zaista iznuruje coveka. Pomaze milovanje i dodirivanje bolnog mesta, jer impulsi za dodir putuju brze od impulsa za bol, potiskuju ih i zaposle mozak tako da manje regitruje bol. Probajte da sto vise ojacate imunitet. U terapiji jakog bola ponekad se koriste dosta jaki lekovi protiv bolova kao sto je Trodon, zatim antiepileptici (karbamazepin), antidepresivi, kortikosteroidi, na bolo mesto se lepe flasteri sa anestetikom lidokainom, zatim kapsaicin krem, a fizijatar moze da vam propise stimulaciju blagom strujom. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.7.2012.

Postovana dr, imam 35 god.i problem sa licem. Problemi su poceli sa aknama, isla sam kod dermatologa, dobila neke kreme i vec 3-4 mjeseca to redovno stavljam i smirilo se prilicno, al drugi problem je sto cim proljece ili ljeto, od sunca lice mi se isfleka i tako ruzno to izgleda (kao trudnica). Najvece pogorsanje je bilo na moru, iako sam stavljala Eucerin kremu sa zast. faktorom 30 za lice, al nista mi nije djelovala. Dali bi vrijedilo otici na kozmeticki tretman i kakav? Kakvu kremu vi preporucujete i dali bi to moglo biti povezano sa nekom bolesti iz organizma? Imam dosta izrazene podocnjake. Radila sam urin, ureu i kreatinin i nalazi su dobri. sta mi vi predlazete?

Postovana, vi imate sklonost ka formiranju fleka (hiperpigmentacija) pod uticajem sunca. Zato morate neprekidno da primenjujete zastitu (i u jesen i zimu). Zastitna krema treba da ima faktor 50. Kad god pijete neki lek morate pazljivo da procitate uputstvo. Ako pise da moze da izazove fotosenzibilizaciju treba tokom terapije maksimalno da izbegavate sunce, a kada morate da izladjete po suncu uz obaveznu zastitnu kremu treba da nosite sesir. On moze da postane vas modni detalj, vas fazon. Za vas more i bazen nije najbolji izbor odmora. Morate da sedite ispod suncobrana, da nosite sesir i da se redovno mazete zast. kremom. Zene sklone hiperpigmentacijama uglavnom imaju povisen estrogen i zbog toga mogu da imaju miome na materici i ciste u dojkama. Ima kozmetickih tretmana koji mogu uspesno da izblede hiperpigmentacije. Na uput ide krio terapija (terapija tečnim azotom), a efikasniji tretmani (hemijski piling i lasersko uklanjanje) se placaju. Fraksel laser je veoma efikasan. Mora da ga radi lekar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.7.2012.

Postovana, vegeterijanac sam, ali ipak moram da pitam - da li je moguce zaraziti se prionima preko zelatine koji je napravljen od krava? Postoji jedna vrsta bombona-cokoladica koja se prodaje dugo kod nas u Svedskoj a koja se uvozi iz Britanije gde je vladala epidemija ove bolesti. Nisam ih jeo cesto, ali sam ih jeo nekoliko puta tokom ranih i srednjih 90-ih. Sudeci po njihovim medijima taj zelatin se pravio od krda u kome se javljalo po 200 slucajeva ludih krava nedeljno. Znaci, velika je verovatnoca da je i ovaj zelatin bio od obolele krave....... Imam bas ogroman strah da sam uneo prione u organizam i da je sad samo pitanje kad ce se javiti simptomi.....da je druga zemlja porekla bila u pitanju, ne bih uopste brinuo, ali u Britaniji je ovo bila epidemija, znaci sanse su mnogo vece, po onome sto sam cuo......

Postovani, mislim da je strah od bolesti ludih krava preteran i da je put prenosenja priona preko bonbona sa zelatinom malo verovatan. U protivnom bili bi svedoci epidemije ove bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.7.2012.

Postovani, profesionalno se bavim sportom i znam mnogo sportista koji uzimaju steroide u cilju poboljsanja sportskih rezultata. Znam koliko su steoidi ustvari stetni ali nigde ne mogu pronaci da li oni mogu ostaviti posledice na kasnije potomstvo? Unapred zahvalan

Postovani, upotreba sintetskih steroida ima za posledicu smanjenje proizvodnje spermatozoida i umanjenje plodnosti. Mogu da izazovu atrofiju testisa sto je trajno ostecenje koje izaziva sterilitet. Nigde se ne krije da sintetski anabolni steroidi izazivaju atrofiju testisa, a opet pristalice njihovog koriscenja isticu da ostecenje moze da bude privremeno ako doza nije velika i sl. i oni koji ih koriste izgleda veruju u to ili uopste ne razmisljaju o posledicama (verovatnije). Ostecenja krvnih sudova u smislu ateroskleroze su trajna i imaju za posledicu infarkt, anginu pektoris, hipertenziju... takodje je trajno ostecenje jetre, prostate, leve srcane komore...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.7.2012.

postovani imam problema sa vrtoglavicom to mi se jako cesto desava pogotov kada krenem da hodam imam osjecaj dami svo tjelo otrnii i sve mi postane mracno pred ocima i to me drzi par sekundi i posle toga nista normalno hodam i ustajem i jako cesto osjecam malaksalost molim vas za vas savjet

Postovana, razlicite stvari ljudi nazivaju vrtoglavicom. Mracno pred ocima posebno kada se ustane moze da bude posledica naglog pada krvnog pritiska (ortostatska hipotenzija). Malaksalost moze da bude posledica malokrvnosti. Neprijatan osecaj da celo telo trni i uz to slabost moze da bude posledica anksioznost. Sama vrtoglavica moze da bude posledica vise poremecaja. Najcesci uzrok pojave vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe nisu redak uzrok vrtoglavica koje se uglavnom javljaju pri promeni polozaja glave. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Neophodno je da se javite lekaru. Trazenje uzroka zahteva pregled specijaliste ORL, neurologa, fizijatra, interniste, pregled krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.7.2012.

Postovani doktore, molim vas za pomoc, vec par dana imam povremeni bol u predelu jetre i ponekad mucnine. A noc pre nego sto me pocelo boliti popio sam dva paracetamola i andol 300 u roku od sat vremena zbog upale uva, a pijem i antibiotike .Pa Vas molim da mi odgovorite da li se taj bol mozda javlja zbog upotrebe tih lekova ili je nesto drugo u pitanju. Pozdrav

Postovani, paracetamol i posebno Andol, kao i antibiotici mogu da budu uzrok mucnine i bola u zelucu. Ne izazivaju bol u predelu jetre (bol ispod desnog rebarnog luka). Pojedini lekovi ostecuju jetru tek nakon duze upotrebe, a i tada se najpre javi povisenje bilirubina, a bol je kasni znak. Bol u predelu jetre moze da ima drugi uzrok kao npr. zapaljenje zucne kese, presavijena zucna kesa, kamen u zuci ili masna jetra. Bol mogu da izazovu i neke virusne infekcije u toku kojih moze da bude zahvacena jetra. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.7.2012.

Postovana, Imam 38 godina, godinu i po dana pokusavam da zatrudnim sa svojim verenikom. Imam problema sa menstruacijom koja je ne redovna a pre 3 meseca sam radila kiretazu, uklonili su mi 2 polipa i miom. Sada sam bila kod endokrinologa da mi se ispitaju stitne zlezde, izvadila sam krv i rezultati su sledeci: TSG 6,2 Tg 83,4 i TPO 657. Jako se brinem i molim Vas za misljenje i predlog sta da radim. Da li je ovo jako opasno i da li dugo traje lecenje s obzirom na moje godine? Kao srednjoskolka imala sam problema sa slepim crevom koja mi je pukla, pa mi je ostao oziljak od operacije. Da li to utice na pokusaj trudnoce? Molim vas za odgovor i nadam se brzom odgovoru. Hvala

Postovana, povisene vrednosti antitela ukazuju da je stitna zlezda hronicno zapaljena (autoimuni tireoiditis). Ta bolest postepeno napreduje i dugo ne izaziva tegobe i ne umanjuje plodnost. Sterilitet moze da se javi kasnije kada se razvije manifesna hipotireoza kao posledica tireoiditisa tj. dok su T3 i T4 u granicama normale stitna nije krivac. Pretpostavljam da su T3 i T4 normalni posto ih ne navodite. Ako je TSH povisen to je subklinicka hipotireoza koja ne izaziva sterilitet dok se ne razvije u manifesnu hipotireozu. Stitna zlezda ne treba da vas brine. Kada je ona uzrok poremecaja menstrulnog ciklusa to se brzo i lako leci. Polip i miom ponekad mogu da budu uzrok otezanog zatrudnjivanja. Spoljasnji oziljak od operacije slepog creva nije uzrok. Ako su se nakon pucanja slepog creva u trbuhu formirale vece priraslice to moze da remeti oplodnju. Da li su prolaktin, estrogen, progesteron, FSH i LH normalni? U svakom slucaju treba da se javite ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.7.2012.

Postovani, dijagnostikovana mi je anksioznost (F 40) sa 11 god. Sledeci put se javila tek sa 18, a poslednji put su se intenzivni simptomi javili pre tri godine. Sada imam 26. Simptome kao sto su napetost, gusenje, lupanje srca trenutno nemam, jedino sto je ostalo i javi se s vremena na vreme je briga za psihicko zdravlje i strah da ne obolim od jos neke psihicke bolesti. Zbog tog straha izbegavam da citam i slusam o tim stvarima da se ne bih "nasla" u nekim simptomima. Malo me je poremetio skoriji blizi kontakt sa osobom koja ima dijagnozu bipolarnog poremecaja. Da li anksioznost moze prerasti u neku psihozu tipa bipolarnog? Ima li uopste veze? Da li anksioznost predstavlja alarm za neku drugu psihicku bolest? Uvod? Predispoziciju? To je jedino sto me brine. Zahvaljujem

Postovana, tipicno je za anksiozne osobe da se plase za svoje psihiko i fizicko zdravlje. Anksioznost moze da se javi kao jedan od simptoma depresije, ali je ne izaziva. Takodje ne vodi u psihozu. Anksiozne osobe se bez razloga plase da ce puci, poludeti ili da ce se razboleti od neke fatalne bolesti, a taj bezrazlozni strah ih sprecava da uzivaju u zivotu. Javite se psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.7.2012.

Postovana, imam 22 godine i dijagnoza mi je F23.0 Prvi put mi je uspostavljena F20.3 Pila sam risar, seroxat i lorazepam. Sve sam vec godinu dana prestala da pijem na svoju ruku. Jednostvano, osjecam da mi nije uspostavljena tacna dijagnoza i da mi ljekovi ne mogu pomoci. Imam osjecaj da svu svi dr kod kojih sam isla malo precijenili moje simptome i samo me ubijiaju tabletama. To mislim jer postoji dana kad sam skroz ok, ali pocnu da se javljaju te psesivne misli kako cu da poludim, pa onda nastaje borba, nemir, analiza da imam osjecaj da mi misli izlete iz glave! Onda mi je samopostovanje nisko, osjetljiva sam na kritike, crno bijelo gledam na svijet, i svoj identitet kao da mijenjam, ustvari mijenja mi se dojam o sebi. Nekada imam osjecaj da mogu sve na svijetu, kao da krila dobijem, a nekih dana imam suicidne misli jer se osjecam prazno i nezadovoljno i kao odbacena od svijeta, kao nula, mrzim sebe, kao najruznija i najneprivlacnija osoba na svijetu... Cesto mi se i desava da se poredim sa drugima, pa pokusavam da budem kao oni, pripisujem sebi tudje osobine,nekad jedne osobe, pa druge i sve tako trazeci neku bolju licnost koja bi mi odgovarala. Onda se ponekad osvjestim i vidim da imam problem, ali koji niko ne moze da razumije. Zatim sam stalno odsutna i zamisljena jer pokusavam naci uzrok tog mog problema...Prije neku noc te crn emisli su me "napale" iz sna su me probudile, osjecala sam se kao neki promasaj, htjela sam da iskocim iz svoje koze, htjela sam da pobjegnem od sebe, kao da mi je duh bio podivljao! Dva dana nakon toga sam se jako lose osjecala. Konstantno sam trazila uzrok svega toga, misli su mi bile toliko teske da sam imala stalan nagon za povracanje. Zeljela sam samo da spavam, da ne bih razmisljala. A i imala sam ispit koji nisma mogl aspremati, jer mi se obicno te depresivne epizode jave kada imam neku obavezu. Ne znam da li je to bjezanje od odgovornosti. Molim Vas, recite mi sta Vi mislite o tome. Da li ja imam neki problem, ili kao sto mi kazu laici -"umislajm" ? Da li mi moze pomoci psihoterapija, jer nakon svakog razgovora o ovome imam bolji uvid u sve, kao i jasniju sliku o sebi. I da li bih trebala nastaviti da pijem risar? (Moj dr misli da ga i dalje pijem, zato ne vidim vise svrhu da idem kod njega kad ga lazem.a cijenim ga kao doktora, ali...ne znam zasto tako postupam). Hvala.

Postovana, to sto ste nekada dobro, a nekada lose nije razlog da sumnjate u dijagnozu. Naprotiv to je tipicno za pomenutu bolest. Inace prva dijagnoza je oznacavala tezu bolest (shizofrenija nediferencirana), a kasnije se videlo da je bolest blaza (akutni polimorfni tj. raznoliki psihoticni poremecaj bez simptoma shizofrenije). Vi svakako imate problem i treba da se lecite. Kada kazete da imate suicidne ideje to mora ozbiljno da se shvati i lekari tu nisu imali sta da precene. Treba da kazete lekaru da ne pijete lekove. Lecenje je najuspesnije u kombinaciji psihoterapije i lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.7.2012.

Pre dve godine ustanovljen mi je ulcerozni kolitis nisko stepeni.Posto mi se javio otok na kolenu usled ostecenja hrskavice ortoped mi je preporucio tretman nodol kapsulama.Pijem ih vec sesti dan al osetim promenu u stolici i povremene grceve u stomaku.Da li je ovaj lek uzrok ovih iznenadnih promena.

Postovana, Nodol capsule mogu da izazovu tegobe od strane organa za varenje. To se posebno odnosi na osobe koje imaju ulkus ili ulcerozni kolitis. Najverovatnije su vam tegobe izazvane koriscenjem kapsula.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.7.2012.

Vi mi savetujete da mi seku dojku kako bih prosla bez mamografije. Zar ne postoje lekovi kojima to moze da se smiri? E saljem vam fotografiju povrede pre godinu i po dana. Zar ni bezazlena povreda ne mora da predje u rak? I jos imam velike bolove od herpes zostera tako da ne razlikujem da li su bolovi od herpesa ili povrede dojke. Herpes ne moze da se izleci jer imam 81 godinu i nema regeneracije. Ako su bolovi od herpesa zar da mi se sece dojka. Moja starost ne bi podnela nove bolove. Prvo pitanje: Imam sve veci bol ispod desne miske, opipavam zlezdu. Pre godinu i po dana pala sam na spic kade na desnu dojku.Veoma sam uplasena. Nazalost samo preko mejla mogu da posaljem fotografije. Imam 80 godina i ne ide mi se na onkolosku kliniku jer ne mogu da podnesem bol prilikom mamo grafisanja.

Postovana, zao mi je sto vas je odgovor uznemirio. To se desilo zato sto je pitanje bilo sturo. Sa dopunom je jasnije. Uvecana limfna zlezda je razlog da se odmah javite lekaru. Nijedna dijagnosticka procedura ne moze da se radi bez vaseg pristanka tako da to nije razlog odlaganja odlaska lekaru. Limfna zlezda moze da bude uvecana zbog infekcije Herpes Zosterom, a ne samo zbog tumora. Kod herpesa se na ultrazvuku dojki ne bi videlo nista sumnjivo i ne bi vam ni predlozili mamografiju. Mnogo je veca verovatnoca da bol potice od herpesa, a ne od povrede. Bol nakon povrede se smanjuje kako se povlaci otok i krvni podliv. Godinu i po nakon povrede dojke nema razloga da postoji jak bol. Moze da se javi povremeno ziganje u dojci, najcesce pri promeni vremena. To nije dugotrajan bol. Moze da se oseti nekoliko puta tokom dana. Povreda dojke ne izaziva rak. Bol kod herpesa je ostar probadajuci, iznurujuci, traje i danju i nocu. Posebno je mucan kod starijih osoba i osoba oslebljenog imuniteta. Znaci bol razlikujete po jacini i duzini trajanja. Vas ce vam lekar propisati lekove protiv bolova. Ako su bolovi dugotrajni i jaki ponekad se uz lekove protiv bolova propisuju antidepresivi da bi coveku olaksali podnosenje bola. U periodu kada nema herpeticnih plihova i ranica mogu da se mazu antireumatske masti. Prirodni lekovi koji se koriste kod h. zostera su B i C vitamini, suplement sa lizinom i posebna ishrana. Mnogima pomaze izbacivanje namirnica bogatih argininom iz ishrane ili njihovo unosenje u manjim kolicinama. Namirnice bogate argininom su badem, brazilski orah, indijski orah, lesnik, kikiriki, orasi, cokolada i zelatin. Njih bi trebalo izbegavati, a smanjiti sledece namirnice: kokosov orah, jecam, kukuruz, ovas, psenicne mekinje, klice i gluten, testenine i prokelj. Ova dijeta mnogima pomaze ali ne i svim bolesnicima. U svakom slucaju kad osetite bockanje i peckanje i znate da ce bol da postane jos jaci smanjite ove namirnice (nije neophodno niti moguce da ih potpuno izbacite iz ishrane). Nekima pomazu morske alge koje mogu da se nabave u prodavnicama zdrave hrane. Herpes zoster ne moze da se izleci ni kod mladjih osoba, ali moze jacanjem imuniteta da se spreci aktiviranje virusa i prorede tegobe. Za jacanje imuniteta moze da vam koristi voce i povrce, postan probiotski jogurt, izbegavanje stresa, fizicka aktivnost, boravak na svezem vazduhu... Ako se ultrazvukom u dojci uoci nesto zaista sumnjivo uzima se isecak (obicno se iz dojke izvadi sumnjivi cvoric i uvecana limfna zlezda) koji se pregleda pod mikroskopom. Rez na dojci i ispod pazuha je tada minimalan. Limfna zlezda do 1cm nije sumnjiva, posebno nije uz dobar UZ nalaz na dojci. Tek ako se pod mikroskopom vide celije raka pravi se plan operacije tj. odstranjuje se dojka, samo dojka ili dojka i grudni misic... Da ponovim niko nije rekao da ce da vam seku dojku. To se ne radi samo ako se dijagnostikuje maligni tumor. Treba da se javite lekaru. Mamografija se preporucuje ako ima osnova za taj pregled. Pa i kada je preporucena mozete da je odbijete. Zaista je nepotrebno da zbog straha od mamografije, koja mozda nije ni potrebna, ne odete lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.7.2012.

postovani pre 10 dana sam imala problem bol leve strane vrata i ramena zbog promaje i to je proslo ali me sada boli desna strana mislim vratna zila i rame i to rame me boli pretezno nocu pa bih vas zamolila da mi kazete kakve se obloge stavljaju tople ili hladne.hvala unapred

Postovana, stavljaju se tople obloge koje treba da stoje 10 do najvise 20 minuta. Greje se rame i deo tela prema vratu. Toplota opusti misice zbog cijeg grca su pritisnuti zivci. Grc misica osecamo kao bol. Isti efekat imaju i antireumatske kreme koje sadze kamfor. Kamfor rasiri krvne sudove i tako zagreje namazani deo tela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.7.2012.

Da li je moguce da se uspostavi dijegnoza MS,ako su antitela radjena na MS uredu??Hvala unapred!

Postovana, dijagnoza MS moze da se postavi i kada su antitela uredu. Ona se ne nalaze kod 20 posto obolelih. Za dijagnozu je vazan tok bolesti (pogorsanja i poboljsanja), karakteristicne tegobe, neuroloski pregled, magnetna rezonanca na kojoj se vidi najmanje dva polja demijelinizacije, CT, evocirani potencijali (VEP) koji kod vecine pokazuju usporeno sprovodjenje nadrazaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.7.2012.

Postovani, imam 47 god. dijagnostikovan mi je rak grlica materice i u decembru 2011 sam operisana- Lap. med. inf. et paraumbilicalis. Adhaesiolysis. Hysterctomia radicalis sec. Wertheim-Meigs cum adnexectomia bil. Lymph. pelvis. Drainage fossae obturatoriae bil. Nakon operacije bila sam na onkoloskoj komisiji gde su preporucene samo redovne kontrole na pola godine. Doktor mi je prepisao hormonalnu terapiju koju ja ne zelim- majka mi je umrla od raka zucne kese, a rodjena sestra od mog oca od raka jetre! Na trzistu postoji gomila preparata u lecenju menopauze te Vas molim da mi nesto preporucite-imam valunge, grce mi se misici na nogama-posebno leva u kojoj je jos prisutna utrnutost u preponskom delu i uzasnu suvocu vagine tako da nisam u stanju da imam odnose. Pre par dana sam kupila Magnezijum 300 u mikro granulama. Od redovnih terapija imam samo Trittico retard 150 mg-jedna tbl. uvece. Pre operacije sam vezbala pilates pa me interesuje da li i kad mogu da nastavim sa vezbama, ako ne pilates sta onda? S postovanjem, Mirjana

Postovana Mirjana, vi niste imali ni hemoterapiju ni zracenje tako da organizam nije oslabio. To znaci da mozete da se bavite fizickom aktivnoscu kao pre operacije. Pilates ili nesto drugo sto volite ce pomoci da lakse prebrodite naglo nastalu menopauzu. Od suplemenata mozete da koristite ulje zutog nocurka i caj od zalfije. Caj treba da kljuca nekoliko minuta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.7.2012.

Postovani,hvala na predhodnom odgovora mene zanima jer jos nisam dobila menzis jos koliko da cekam i sta da preduzmem,inace prekinula sam da pijem kapi femisan a i imam neke pms simptome sve mislim da se nesto u mom organizmu poremetilo od njih.podsecam vas da sam zadnji put dobila 02.06 i ranije sam dobijala na 25 dana.veliki pozdrav.

Postovana, promene u menstrualnom ciklusu mogu da budu posledica koriscenja kapi. Nema razloga za paniku posto imate simptome PMSa verovatno cete uskoro dobiti menstruaciju. Vec mozete da uradite test na trudnocu ili jos bolje da se javite ginekologu nakon dve nedelje kasnjenja menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.7.2012.

Postovani,neznam dali vam je poznata ova medicina ANTIOXIDANT FREE RADICAL MODULATORS ( 60 vegetable capsules)Solgar gold,takodje uzimam i Bio E with Selenium, kapsule(with 1600mg lecithin provides antioxidant activity). Koristim vec 11.dana pa posto sam dobio vas odgovor da je moj spermoprogram uredu,i naravno planiram da prekinem sa ovom medicinom,Pa se pitam : dali je uopste potrebno napraviti pauzu posle ove medicine ,pa da nastavimo normalan sexualni odnos ,posto strasno zelimo da imamo bebu. A sto se tice moje supruge ,uradila je prosle godine tj.11/11 2011 Ginekologiska cellprov koji je bio normalan rezultat.Zatim je uradila ginekoloski pregedslledeci :AMNESOMSATTNINGSPROVE Uzeli smo Zadnja poseta OVO je bila bez žalbe Estrogen uzorak je bio nizak u gornjem normalgransen.dv s.att hommonelt malo reči počeo da se kreće, ali. Može biti privremen, što znači da može da bude sasvim normalno u budućnosti, ali možda je mali Form početak svetlije klimakterieubbning.To može da potraje još nekoliko godina!godine 10.juna 2010 A posledni je uradila 27/6 2011 i on glasi ovako: Test hormon koji smo uzeli od vas poslednja poseta bila je bolja od prethodnog testa .Tvoji hormoni bi pristali na uključivanje skretanja malo, što objašnjava zašto vaši periodi(mens) su neregularni. I prepisao joj tablete da regulise mens.koje ona nije ni uspela podici iz apoteke a vec je dobila mens.koja je eto bila redovna sve do proslog meseca,znaci od od juna 2011 do proslog ,meseca sve ok.je bilo dobila je neki dan kasnije ali eto sada kasni vec 5.dana neznamo kako ce biti dalje .E sada me zanima vas odgovor .I zahvaljujem se unapred na tome! Postovani !Zaboravio sam napisati jos i njihov odgovor na analizu spermoprograma osim toga sto su napisali da je normalan nalaz dodali su i svoj komentar koji glasi ovako: Normalno spermierprov.Zapazene su visoke okrugle ćelije . ( Leukociti i / ili nezrele sperme ) , što odgovara 5,7 miliona / ml . Normalna vrednost 1.milj/ml . Infekcija / zapaljenje ? ta nalazi povećanih okruglih ćelija predstavljaju veoma je teško reći , bakterije koje su isle na dalju anlizu (zasadjivanje)pre su odnosno verovatno kontaminacije , a ne dokaz stvarne duboke infekcije na genitalijama.To je odgovor doktor. Moja semenvärde je : Semenvolym (ml) 4,1,Totalantal spermier (milj) 88.2, Andel progerssivt rĂśrliga spermier 65 %,Antal progressivt rĂśrliga spermier (milj) 57,2 , Konc.spermier je 21.5 (milj/ml).Konc.progressivt motila spermier 14,0 Hvala unapred na odgovorima ! Prijatan dan zelim vam :)

Postovani, nije potrebno da pravite pauzu nakon koriscenja pomenutih suplemenata. Mozete da nastavite sa seksualnim odnosima iako ih i dalje pijete tj. ne prekidajte sa njihovim koriscenjem, jer su dobri za celokupno zdravlje, a ne samo za plodnost. Osim toga u spermogramu su uoceni leukociti tako da ti antioksidansi i vitamini mogu da vam koriste. Kada prodje vise od godinu dana sa redovnim seksualnim odnosima (dva puta nedeljno) a ne dodje do trudnoce potrebno je da se vidi da li kod supruge postoji ovulacija. To se najlakse uocava ultrazvucnim pracenjem rasta folikula. Kada se na ultrazvuku vidi da je folikul pukao i oslobodila se jajna celija ciljani odnos (tog dana i narednog za svaki slucaj) bi doveo do trudnoce. Ako ovo kasnjenje menstruacije nije posledica trudnoce neka se ponovo javi ginekologu, a vi pijte suplement koji ste poceli i dalje, jedite sto vise voca i povrca, ne pusite i ne pijte alkohol i ne nosite tesne gace.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: