Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 24.5.2013.

Postovani, u osmom sam mesecu trudnoce. Poslednjih par nedelja me muci aritmija, nedostatak vazduha i damaranje u usima. Inace sam dobrovoljni davalac krvi i nemam problem sa anemijom. Hemoglobin je sada, u 8. mesecu 119, jos uvek u granicama normale, pritisak na svakoj kontroli cak i prilikom aritmija je oko 120/80. Svakodnevno merim puls koji bude oko 100. Sta moze izazivati sve ove simptome?

Postovana, u osmom mesecu trudnoce materica ima najvecu visinu. Tada moze da vrsi pritisak na dijafragmu, podize grudne organe i izaziva razlicite smetnje, kao sto su otezano disanje i preskakanje srca. U devetom mesecu, pripremajuci se za porodjaj materica se spusta u malu karlicu, te se pritisak smanjuje i gube se tegobe sa disanjem. Trudnice obicno imaju brzi puls, medjutim to nije razlog da se ne javite svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2013.

Postovani, imam 27 godina, nemam problem sa viskom kilograma i fizicki sam aktivna ali ipak imam cudan bol u kolenu poslednje dve do tri nedelje. Rec je o intezivnom bolu prilikom cucnja, kad pokusam da kleknem ili se spustam niz stepenice. Pritom redovno vezbama, svako vece u proseku trcim oko 4 km i nemam bolove prilikom trcanja, cak ni prilikom vezbanja na orbitreku, ni prilikom voznje bicikla. Srdacan pozdrav, Nevena

Postovana Nevena, izbegavajte cucanje, ne opterecujte koleno i odmah se javite ortopedu. To moze da bude povreda meniskusa ili povreda nekih drugih struktura kolena. Magnetna rezonanca pokazuje stanje kolena, a ponekad je potrebna artroskopija tokom koje moze da se ukloni uzrok bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2013.

Postovani, da li je istina da koriscenje Yasmina povecava rizik od nastanka raka dojke, a smanjuje rizik od raka jajnika i debelog crijeva? Kolika je vjerovatnoca? Ja koristim Yasmin vec 6 godina i osjecam se super u i fizizkom i u psihickom pogledu. Imala sa strahovite probleme sa bolnim menstruacijama i bila sam po 7 dana/mjesecno iskljucena iz zivota. Vjerujte da mi je bilo dolazilo da se rijesim zivota. Cak mi je jedan doktor rekao da se zene lakse poradjaju od mojim menstruacija. Jedino sam dobila hiperpigmentaciju i ne mogu je se rijesiti. Mnogo mi pomazu ali me sada informacija gore navedena plasi. Zeljela bih znati imam li velikog razloga za to? PS to sam procitala u knjizici za uputstvo za upotrebu tih tableta. Samim tim sam jos vise zbunjena. Hvala i lijep pozdrav od Hane!

Postovana Hana, kod zena koje koriste Yasmin i druga oralna kontraceptivna sredstva nesto cesce se javlja rak dojke u odnosu na zene koje ih ne koriste. Nije poznato na koji nacin tablete povecavaju rizik. Zene koje su pod povecanim rizikom da dobiju rak dojke ne bi trebale da ih koriste. To su zene koje imaju blize rodjake po zenskoj liniji (majka, sestra, terka sa majcine strane, baba) koje imaju ili su imale rak dojke. Te bi zene trebale cesce da rade ultrazvuk dojki. Takodje se svim zenama, a posebno onim koje koriste oralna kontraceptivna sredstva, preporucuje da se redovno kontrolisu. Yasmin povecava rizik od hiperpigmentacija. Ako ste u trudnoci imali tzv. trudnicke fleke trebali bi da izbegavate sunce, da nosite sesir i za vreme suncanih dana da ne izlazite napolje bez kreme za lice sa vecim zastitnim faktorom. Znaci ako nemate blize rodjake po zenskoj liniji koje imaju ili su imale rak dojke nemate puno razloga za strah. Ima podataka da homonski preparati smanjuju rizik oboljevanja od raka debelog creva. Mehanizam zastitnog antitumorskog dejstva hormonskih preparata nije poznat. Po misljenju naucnika, odlucujucu ulogu moze da ima sposobnost hormona da snizi nivo inzulinzavisnih faktora rasta, koji mogu da razviju neke oblike raka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2013.

Postovani,porodila sam se pre tri meseca.Od nedavno imam blage da kazem vrtoglavice, kao da me zanosi.Dojila sam mesec dana, i ubrzo dobila menstruaciju do sada dva puta sa razmakom 21 dan.Ne znam da li ima veze sa tim jos uvek neki disbalans hormona ili... cini mi se da koliko toliko spavam dovoljno,nisam preumorna,ne drzim dijetu. Ovih dana kad je bila vrucina jednom sam imala kao mucninu i ubrzan rad srca, i pomoglo mi je umivanje hladnom vodom. Uzimam od pre neki dan i vitamine za jacanje imuniteta.Inace kao da mi se to desava vise dok sam u kuci,a kad sam napolju kao da ne osecam uopste.Hvala unapred.

Postovana, svakodnevno odvojite malo vremena za svoje opustanje i za stvari koje su vam ranije pricinjavale zadovoljstvo. Bez grize savesti povremeno prosetajte bez deteta. To sto vam je napolju bolje nego u kuci pokazuje da ste psihicki napeti, verovatno zbog prevelikih obaveza. Postoje brojni uzroci vrtoglavice. Najcesci uzrok je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe, takodje daju vrtoglavice. Kod promena na vratnom delu kicme moze da se javi potiljacna glavobolja ili osecaj pritiska. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izazivaju vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost (posto ste se skoro porodili proverite krvnu sliku), alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Neka vas dugacak spisak mogucih uzroka ne uplasi. Lecenje zavisi od uzroka. Javite se lekaru. Menstruacija ce da se ustali za par meseci. Hormonski disbalans nije uzrok vrtoglavice, ali moze da bude uzrok napetosti, pa time i nekih neprijatnih osecaja. Ako se budu ponavljali napadi ubrzanog srcanog rada proverite hormone stitne zlezde i javite se internisti. To sto vam nije bilo dobro tokom vrucine, a brzo je proslo nakon umivanja nije ozbiljan simptom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.5.2013.

Postovani doktore, Pisala sam vec nekoliko puta u vezi spondiloze torakalne kicme i diskopatije L5/S1. Zadnjih par meseci isla sam na razne fizio terapije, kuci koristim tens aparat. Pijem diazepam za opustanje misica i brufen i dikofenak po potrebi, ali ne osecam nikakvo poboljsanje. Kicma se sve vise krivi, kifoticno drzanje, pi disanju i pomeranju cuje se pucanje prsljenova, i sve je nekako zategnuto ispod grudne kosti i u somaku. Radila sam test na gustinu kostiju, imam osteopenije, koristim extra calcijum i vitamin D. Vrlo tesko mi je tako da hodam i sedim. Ne zelim da ostajem na bolovanju, ali se pitam koliko cu jos izdrzati. Pored svega toga radim i vezbe tri do cetri puta nedeljno, na Ceasar terapiji nauceno, imam osecaj da cu da se cela skamenim i da necu nista vise moci. Plivam u toploj vodi dva puta nedeljno. Znam da je to sve psihicki dozivljaj tegoba, ali ja realno mogu sve manje i manje, jer stvari radim sa dosta napora. Moj dan se zavrsava u osam sati uvece, jer energije vise nemam. Pijem uvece i amtritriptuline 10 mg, od neurologa dobila, i to mi pomaze da nocu dobro spavam. Ja znam da postoje gore i opasnije bolesti sto mi svi govore, ali ova zakocenost i bol u srednjim ledjima sve vise me onemogucavaju da zivim normalno. Ledja mi gore stezu, verovatno su se neki zivci zaglavili, jer ja vec 4 godine ne nosim brushalter. Ne mogu nista da podnesem nikakav dodir na tom srednjem delu kicme, jer se misici odmah kontraktuju. Ovu bolest dozivljavam kao izuzetno progresivnu. Dva puta radjen MRI nalaz uredan. RTG nalaz iz 2009 spondioza. Ne znam sta jos da probam. Nekakve inekcije i ubrizgavanje sedativa u ledja, blokade, nisu opcija, vec razgovarala sa doktorom za bol, zato sto ima puno tih zivaca ne zna se tacno gde, a i ovde u bolnici to rade dva tri puta godisnje na tom delu ledja. Prosle godine bila u Igalu, sedam dana. Kicma se posl;e toga raskrckala i u stvari mi je jos gore. I pored svega sto radim imam osecaj kao da cekam da mi bude jos gore i da na kraju zavrsim kao invalid. Imate li nekih predloga???? Zahvalna Ana.

Postovana Ana, ljudi koji imaju spondilozu torakalne kicme uglavnom ne postaju invalidi. Puno radite na lecenju i odrzavanju pokretljivosti. Ako tako nastavite necete imati losu prognozu bolesti. Jedino sto gresite je sto brinete. Zabrinutost povecava stegnutost misica tj. izaziva njihovu napetost, a to izaziva bol i osecaj ukocenosti. Anksioznost, stres i psihicka napetost znatno pogorsavaju reumaticne tegobe. Zbog toga trebada se trudite da se psihicki rasteretite. Inace kod takvih tegoba se ne daje bolovanje. Ono je kontraproduktivno, jer dolazite u situaciju da sedite kuci i samo mislite koliko ste bolesni, a to vam znatno pogorsava tegobe. Vezbe radite svaki dan. Nastavite sa plivanjem. Dva puta nedeljno je odlicno. Kada krene lepse vreme ako ste u mogucnosti idite cesce na plivanje. Bavite se nekim hobijem, setajte i druzite se sa vedrim ljudima. Sve to pomaze da vam tegobe budu manje. Blokade se psimenjuju izuzetno retko i ne trebada se ponavljaju jer mogu da dovedu do ostecenja zglobova. Ako ste u mogucnosti idite svake godine dva puta na fizikalnu terapiju i/ili na banjsko lecenje. Povremeno uradite sedimentaciju, fibrinogen, ako su poviseni uradite reumatske faktore. To je preventivno zbog mogucnosti da su tegobe pocetak neke zapaljenjske reumatske bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2013.

Zdravo, moj proplem je sledeci: od novembra prosle godine pocela je da mi se pojavljuje urinarna infekcija (imala sam potrebe da idem cesto da mokrim i to se ponavljalo svaki put kad se nadjem na hladnom) , na poslu imam lose uslove, jer se stalno setam iz tople u hladnu prostoriju, pa sam mislila da je zbog toga. Medjutim, posle seksualnog odnosa sa deckom, pojavilo mi se peckanje, neprijatan osecaj i sekret. Takodje, i kod njega se manifestovala promena, crvenilo i neke tackice na glavicu. Kod mene je to proslo samo od sebe posle nekog vremena, a i kod njega. Shvatili smo da je to nastalo zbog prljavstine, jer se nismo istog casa istusirali posle odnosa. Medjutim, u toku zime, meni su se stalno ponavljale urinarne infekcije, pa sam odlucila da odem kod ginekologa. Evo sta je utvrdjeno: dijagnoza: cystitis vulvovaginitis, uradjen je ultrazvucni pregled: uterus u avf, promera 56x45x60 mm. Miometrium homogen endometrium debljine 11 mm. Oba jajnika solidne gradje bez patoloskih promena cavum douglassi b. O dat mi je nitroxolin forte (10 dana 2x1) , a posle monural fosfomicin 3 puta na 7 dana. I uzet cervikalni i vaginalni bris. Rezultati: vaginalni i cervikalni bris: iz uzorka je izkultivisan citrobacter spp. I candida spp. Antibiogram: citrobacter spp. Dobila sam da pijem ciprocinal 500 mg, 2 x 1 i ja i partner i za candidu gynoflor vaginalete. Moja doktorka kaze da je ova bakterija -citrobacter da se jako tesko leci i da moram da budem uporna. Zanima me, da li je ona izazivac mojih urinarnih infekcija i hronicne upale besike? I da li mi ova dijagnoza moze ugroziti plodnost, jer jos nisam radjala? Kao i da li se simptomi kod mog decka (crvenilo i tackice posle odnosa) javljaju zbog te bakterije ili je jos nesto uzrok? Molila bih vas za odgovor, jer sam jako zabrinuta i unapred hvala.

Postovana, Citobakter spp. je izazivac infekcije besike. To je uslovno patogena bakterija, sto znaci da moze da zivi u covekovim crevima ne izazivajuci nikakve tegobe. Samo kod osoba sa oslabljenim imunitetom, ako dospe u mokracne, polne organe ili na neku ranu mogu da se razmnozavaju i dovedu do zapaljenja. Ova bakterija je otporna na antibiotike. Zbog toga se tesko leci. Osim antibiotika po rezultatu antibiograma potrebno je da unosite vise tecnosti i da radite na jacanju imuniteta. Candida spp. se takodje, u manjem broju normalno nalazi u crevima i vagini. Kod pada imuniteta ili nakon koriscenja antibiotika moze da dodje do prevelikog razmozavanja ove gljivice. Tegobe kod partnera su posledica delovanjagljivice kandide. Ona ne predstavlja polno prenosivu bolest, ali u slucaju kada se gljivicna infekcija ponavlja, a partnerka ima oslabljen imunitet potrebno je da se oboje lece. Muskarac pije antigljivicni lek i maze antimikoticnu kremu. On moze da se javi svm lekaru, koznom lekaru ili urologu. Decko treba da koristi lekove protiv gljivice candide. U protivnom ona ce jos vise da se namnozi, jer pije Ciprocinal. Oboje radite na jacanju imuniteta.Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2013.

Postovani,kod endrokrinologa imam zakozano tek za 2 meseca pa bi zelela da mi rastumacite rezultate.Imam problema sa polnim hormonima nekad su uredu ,nekad nisu,a imam i hipotreozu i pijem eutirox.Vadila sam hormone i nalazi su sledeci........TSH 1.95/0.34-4.94/ T4 77/60-160/ polne hormone vadila sam 3 dana ciklusa.....FSH 4.8 /3.35-21.63/,LH 3,9/2,39-6,60/,Prolaktin 7,1/5,2-26,5/ Estradiol 22/21-251/,dali mi se cine da su svi jako pri donjoj granici ili....recite mi vase misljenje.I imam 32 god.

Postovana, nivoi hormona su normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2013.

Da li moja supruga koja je u sestom mesecu trudnoce, sme da ima sexualne odnose a imala je kontrakcije zbog kojih je lezala u bolnici i pocela se otvara jedan santimetar

Postovani, supruga mora da se javi ginekologu na pregled, nakon koga ce da se zna odgovor na to pitanje. U principu kontrakcije i prevremeno otvaranje grlica su razlog za izbegavanje seksualnih odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2013.

Postovani, Zanima me kakve su psiho-fizic ke posledice svakodnevnog konzumiranja alkoholnih pica tokom visegodisnjeg perioda? Rec je o 3-4 piva na dan, koje su eventualne stetne posledice i da li ih ima? Hvala unapred.

Postovani, konzumiranje alkohola iznad dozvoljene kolicine nije losa navika, vec najrasprostranjenija hronicna bolest zavisnosti. Po broju obolelih zauzima trece mesto iza kardiovaskularnih bolesti i tumora. Normalan unos alkohola je jedna flasa piva dnevno. Sve preko toga konzumirano u dugogodisnjem periodu dovodi do brojnih psihofizickih poremecaja. Alkohol unistava gotovo sve organe, ali najpre jetru u kojoj se neutralise. Nakon duze upotrebe vece količine alkohola razvija se masna jetra (steatoza), kasnije alkoholni hepatitis ili ciroza jetre. Posle jetre alkohol najvise unistava nerve, zbog cega alkoholicari imaju bolove i trnjenje u nogama, pate od impotencije i mogu da oslepe. Zbog iritacije sluzokoze zeluca cesce boluju od cira i raka zeluca. Kao cesta komplikacija alkoholizma javlja se zapaljenje gusterace (pankreatitis). Zbog ostecenja pankreasa skloni su secernoj bolesti, zatim cesce imaju povisen krvni pritisak i slabo srce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.5.2013.

postovani, danas sam na zadnjem delu lukova iza krajnika primetila jedva vidljivu malu rupicu na levoj strani jedva se vidi moram bas jako da zinem da bih je videla i taj zadnji luk mi je malo natecen inije bas iste velicine kao i levi pomalo me bolucka prilikom gutanja krenici mi nisu nateceni ni crveni a ni grlo samo ta sluzokoza pa mi recite da li je ta rupica normalna ili moram da se javim lekaru . moram da napomenem da mi je taj deo cesto crven mislim na tu sluzokozu. mada to me nebrine toliko koliko ta rupica na tom zadnjem luku. unapred zahvalna

Postovana, javite se lekaru. Ta rupica ne bi trebala da bude nesto opasno. Medjutim, posto vas ponekad bolucka, malo je nateceno i crveno zahteva pregled.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: