Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 11.3.2013.

Postovana, hvala Vam na odgovoru 9.3.2013. u vezi sa crnom stolicom.( Samo mala napomena, mislim da ste odgovor na moje pitanje stavili ispod necijeg drugog pitanja.) Danas je nedelja, ne znam koji je najbrzi nacin da mi se pregled uradi. Ako idem kod izabranog lekara, to je sutra, tada prvo moram da zakazem kod izabranog lekara, pa to bude tek za 7 dana da dodjem kod nje, a tek onda da me ona uputi. Po mom misljenju, znaci ja moram hitno da se pregledam.Da li ima smisla da idem danas na hitno? Hvala Vam puno! Petar

Postovani Petre, mozete da se javite u hitnu pomoc. Oni ce vam dati uput za gastroenterologa. To vam je najlaksa mogucnost. Ako odete u vasu ambulantu (kod izabranog lekara) ne zakazujte, vec se javite sestri na salteru i kazite da krvarite (mozda malo i preterate sa simptomima kao malaksali ste, vrti vam se, ne mozete da stojite). Za hitna stanja pregled se ne zakazuje. Kod krvarenja se prekida unos lekova i hrane na usta. Tecnost i lekove daju u obliku infuzije, znaci antibiotik ide u obliku injekcije. Ima lekova koji zaustavljaju krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

Postovani,imam problem mesec i po dana,sa desne strane stomaka osecam blagi ostar bol,nekad boli desno od pupka,nekad malo nize,na jaci pritisak osecam jaci bol u dubini,nemam muku,gadjenje,povracanje,proliv,ne mokrim cesto,znaci samo bol koji je svakodnevno,ne vezan za uzimanje hrane.radio sam lab.analize,sve je ok ,samo jemalo holesterol povisen=6.ultrazvuk je odradjen,imam dva mala polipa u zucnoj kesi,3 i 4mm,jetra je malo masnija,granicnih dimenzija!sta vi mislite sta bih trebao jos da proverim i sta bi to moglo da bude?hvala

Postovani, javite se gastroenterologu. Neki ljudi su skloni formiranju polipa. Kada ih imate u zucnoj kesi mozda ih imate i u crevima. Konsultujte gastroenterologa i hirurga u vezi polipa: da li da operisete zucnu kesu ili da se samo prati. Masna jetra obicno ne daje velike tegobe, mada nekada moze da se javi bol sa desne strane. Povisen holesterol nije uzrok bola. Vas lekar treba da opipa stomak i da se prema mestu gde vas boli orijentise o mogucem uzroku. Evenualno mozete da pregledate stolicu na skriveno krvarenje (okultno krvarenje), a ostalo po misljenju vaseg lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

Postovani ,pre mesec dana uradila sam s-TSH(DxI) bio je 4,5 mE/L uzimala sam tablete i sad je 3,3mIU/L S-Tyroksin fritt (slobodan)12,6 pmol/L .Molim vas da mi protumacite ovo jel ovo uredu sto je ovako u ovim jedinicama izrazeno?Neznam jel se to snizio TSH? zbunjuju me ove izrazenosti ? Hvala vam unapred na odgovoru.

Postovana, TSH je odredjivan razlicitim metodama. Zbog toga vrednost nije uzrazena u istim jedinicama, a takodje ni referentne vrednosti nisu iste. Pre mesec dana TSH je bio povisen, a sada je normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

Postovani, jela sam pizzu u jednoj pekari koja ima stolice i stolove na otvorenom ispred pekare. Taj prostor je zasticen samo debelim najlonom. Primetila sam tek po zavrsetku obroka da ulaze golubovi unutra. Posumnjala sam u cistocu tacne na kojoj mi je bila posluzena pizza jer iste iznose iz pekare u taj prostor, pa unose i itd. Koje bolesti mogu preneti golubovi? To se desilo malo pred Novu godinu. Ubrzo sam primetila da imam stalno povisenu temp. 37.2-37.4, izrazen tinitus na desnom uhu. Jos uvek sam u fazi ispitivanja. Pijem andol po potrebi, B vitamine i dobila sam Nasonex kapi za nos. Prosla sam pregled kod ORL specijaliste i neuropsihijatra i vracena sam internisti. Skener glave mi je zakazan krajem ovog meseca. Pregled krivi: WBC: 6.4, RBC 4.89, HGB:140, HCT: 449, PLT:350, PCT 303. Sedimentacija je 7. Secer, holesterol sve je ok. Lekar me je pitao sta se desavalo tih dana kada je to krenulo. Ja se samo secam odmora zbog predstojecih praznika, nisam promrzla nijednom. Samo se secam tih desavanje iz pekare i to zato sto sam se malo zgadila (nisam im to ispricala jer mi je bilo neprijatno). Bilo kakav savet, misljenje su dobrodosli. Hvala Vam puno. Srdacan pozdrav.

Postovana, golubovi mogu da prenesu nekoliko bolesti. Najcesce je to salmoneloza, zato sto je salmonela jako otporna u spoljasnjoj sredini i dugo moze da se zadrzi na razlicitim predmetima. Golubovi izlucuju salmonelu izmetom te tako kontaminiraju okolinu. Bolest se kod ljudi manifestuje povracanjem i grcevima u trbuhu, a ponekad i prolivom. Drugi simptomi su groznica, povisena temperatura, slabost i glavobolja. Kriptokokoza i mikrosporoza su gljivicne infekcije. Covek se zarazi ako udahne mikroorganizme iz pticjeg izmeta (pogotovo od goluba). Bolest se isoljava kao zapaljenje pluca. Ako osoba ima slab imunitet moze da se razvije zapaljenje mozga. Psitakoza je poznata kao papagajska groznica, prenosi se dodirom sa zarazenim pticjim izmetom ili sa prasinom koja se skuplja u kavezu ili na mestu gde se ptice okupljaju. Simptomi ove bakterijske infekcije su kasljanje, visoka temperatura, glavobolja. Pod psitakozom se uglavnom podrazumeva zaraza od egzoticnih ptica. Postoji i zaraza od obicnih ptica, koja se zove ornitoza. Zajednickim imenom ove se bolesti nazivaju klamidioza. Rodentioza (Pseudotuberkuloza) je dosta retka bolest. Oboljevaju golubovi i kanarinci, a bolest moze da se prenese na coveka. Zaraza se siri preko organa za varenje ili preko ozledjene koze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

postovani da li daje elicea od 5mg ako je blaga dep u pitanju?meni odgovara dali je dovoljno

Postovana, lek se koristi kod blage depresije. Ako se dobro osecate lek i njegova doza odgovaraju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

Nadjene su mi 2 ciste na jajniku.Imam31 god.Molim vas tumacenje rezultata-HE- 48,27pmo/l,CA 125 -14,55IU/ml.

Postovana, odredjivanje tumor markera se ne koristi za postavljanje dijagnoze vec za pracenje efekta terapije, tako da nemam nikakvo misljenje o tim rezultatima. Vas ginekolog ce to proceniti u sklopu drugih nalaza i pracenjem stanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.3.2013.

Postovani, Moje ime je Petar, rodjen 1943. god. Pisao sam Vam prethodno o mom problemu u vezi sa upalom pluca i odgovorili ste mi 7.3.2013. Veliko hvala! "Porodicni lekar je fantastican"! Danas bih Vam postavio novo pitanje, ako je moguce da mi odgovorite, bio bih Vam zahvalan. Juce i danas sam imao dijareju, ali samo ujutru i stolica mi je crne boje. Ne osecam nikakve bolove u stomaku, inace malo lakse disem, i bol na desnoj strani pluca se pomalo smanjuje. Prekjuce sam imao temperaturu 37, ali juce i danas i obicno tokom upale pluca ne. Molim Vas da mi odgovorite sta moze da bude u pitanju i zasto imam dijareju. Da li dijareja ima veze sa ovim novim lekovima ili je nesto drugo u pitanju? Da li treba hitno da se javim lekaru, ili koliko dugo da sacekam da vidim da li ce dijareja prestati? Sta mogu sam da preduzmem u vezi sa tim? Unapred veliko hvala Srdacan pozdrav, Petar

Postovani Petre, morate odmah da se javite lekaru. Crna tolica je posledica krvarenja iz gornjih delova organa za varenje (zeluca ili dvanaestopalacnog creva). To je posledica ostecenja sluzokoze. Ono je mozda nastalo pod dejstvom nekog leka ili zbog "pucanja" cira. Vas izabrani lekar ce vas uputiti u bolnicu na pregled kod gastroenterologa. Za takve stvari se ne zakazuje. Pregledace vas odmah. Ne treba da cekate da vidite kada ce da prestane krvarenje. Inace od lekova gvozdje daje crnu stolucu. Neznam da li ga pijete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2013.

postovana,imam 32g,pisala sam vam skoro o urtikariji koju sam dobila 4 januara i lezala u bolnici 6 dana,dr misle da je od aspirina.Bila sam kod alergologa i zakazala mi je 14 marta da lezim u bolnici 2-3 dana da me testiraju na aspirin.I pitala je da li je normalno da meni i dalje izlaze skoro svakodnevne urtike ona je samo cutala-znaci meni se koza jos nije smirila-da li ce test dobro pokazati?Isto se secam kada sam vas pitala da li moze biti od aspirina-vi ste rekli da je i normalno da se urtikarija od aspirina pojavi nakon 9 dana uzimanja leka-dok se stvore antitela-sad se ja pitam kako ce se stvoriti od jednog dana kada budem uzimala u bolnici?Neke stvari mi nisu jasne-zasto mi to i dalje izlazi-nije u tom obliku kao sto je bilo 4 januara-tada sam imala i gusenje,i bas je bilo opasno,a sada svakodnevno izlazi-pa prodje za par minuta i tako u krug.Da nije preslo u hronicno-ali zbog cega-na sta da se testiram jos?Hvala unapred

Postovana, urtikarija moze da ima hronican tok. Ako je posledica delovanja Aspirina onda nema urtikarije tj. alergije kada ne pijete lek. Posto je prisutna i kada ga ne pijete znaci da ste alergicni jos na nesto. Covek moze da bude alergican na jedan alergen ili na vise njih. Antitela ostaju u organizmu i reaguju kada dodje do kontakta sa supstancom na koju ste alergicni. Nije uvek moguce da se odredi na sta je covek alergican. Test se vrsi kada ste dobro.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2013.

Postovani, rodjen sam 1986 god. i pre tacno pet meseci sam prelezao hepatitis A-zuticu. Prvo sam dva dana bio na koznom odeljenju zato sto mi je izbio osip, pa su mi tek nakon dva dana konstatovali zuticu. Bilirubin mi je strasno bio u porastu pa sa njim i ovi enzimi u jetri AST i ALT. Pio sam tablete hemomicin i sabax i verovatno jos neke lekove preko infuzije. Promenila mi se komplet koza kao da sam zmija. Elem, evo i posle pet meseci po izlasku iz bolnice ja i dalje imam hronicnu dijareju i opet mi izlaze kao male krastice na kozi i prolaze, koza me takodje ponekad i svrbi. Od trideset dana ja 25 imam proliv koji je, sta god pojeo isti pa isti. U poslednjih par dana osecam i ne toliko snazan bol u predelu jetre i zuc i koji nije konstantan, malo boli pa prodje. Bio sam, naravno kod lekara opet i opet i lekarke kao po obicaju gledaju turske serije i malo vremena nalaze za pacijente, al nema veze, prepisala mi je Enterofuril valjda se tako zove ali meni sa stomakom opet isto. I uz taj proliv svrbi me i koza. Kad sam dobio ovaj idiotski virus i devojka me je ostavila, sest meseci nisam izlazio ni na jedan ispit, tako da sam i sa budzeta ispao, ali sve to nije bitno, samo mi recite ako Boga znate, da li sam ja uopste izlecen od ovoga ili je preslo u nesto hronicno ili je sve ovo normalno posle ove bolesti??? Da li biste mi preporucili odlazak na neku ozbiljniju kliniku u Beograd ili Kragujevac ili moj zdravstveni problem mogu da rese i lekari iz Cuprije??? Hvala unapred i zivi bili!!!

Postovani, svrab moze da znaci da vam je jos uvek povisen bilirubin. Proliv i bol u predelu jetre i zuci mogu da znace da jos uvek niste ozdravili. Nekada se bolest duze leci, a ponekad (ne tako cesto) prelazi u hronicni oblik. Nekada su tegobe dugotrajne zato sto jos uvek ima virusa u organizmu (neki ljudi ga dugo nose u sebi). U svakom slucaju treba da kontrolisete bilirubin, AST i ALT. Ako nalaz nije u redu uputice vas na infektivnu kliniku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2013.

Zbog cega se dobija usporeno sprovodjenje kroz desno srce? Kako se leci ? I da li ostavlja neke posledice na srcu?

Postovani, mislite na blok desne grane Hisovog snopa. To je poremecaj sprovodjenja impulsa kroz desnu granu Hisovog snopa. Impuls koji podstice srce na rad polazi iz jednog mesta (iz AV cvora), a zatim ide kroz dve grane: levu i desnu. Na tom putu moze da bude zaustavljen. Covek moze da oseca nesvesticu, bol u grudima i da ima poremecaj disanja. Medjutim, blok desne grane kod zdravog srca nije opasan i ne izaziva tegobe. Lecenje zavisi od osnovne bolesti i tegoba koje imate (ako ih imate).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2013.

koliko treba antidepresivu elicea 5mg da deluje u pitanju blaga dep imam25 god koliko se pije najmanje,hvala

Postovana, unapred neznate kako ce da deluje i koliko je vremena potrebno za izlecenje, ali ne manje od tri meseca. Vas psihijatar ce da proceni koliko vremena cete da pijete lek. Ni on to unapred nezna. Procenice po tome kako se osecate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2013.

Dobar dan! Moj problem je visegodisnja upotreba benzodiazepina.Ta upotreba je zapoceta usled problema s kojim se ja nisam mogla nositi.Svi ljudi koje sam najvise volela su mi zaboli noz u ledja.Pocele su nesanice,lupanje srca i mnogi drugi simptomi.Posle dve godine konzumiranja lexilijuma,obratila sam se psihijatru koji mi je naredne 3 godine propisivao ponovo lekove iz iste grupe.Poceli su novi simptomi strahovi od svega i svacega,povlacenje u kucu,svaki socijalni kontakt pod kljucem.Samopouzdanje koje je bilo celoj mojoj okolini za primer,ne da je opalo,vec je nestalo.U svemu tome su se pojavile depresivni dani kad samo pola godina plakala i prelezala vecinu dana,i po odlasku doktoru uspostavljena mi je dijagnoza hipotireoiditis i hasimoto.Iako lekove pijem redovno,cini mi se da mi je u haosu ceo endokrinoloski sistem,jer jos uvek prolaktin,tsh,kortizol nisu u granicama normale.Osecam cesto neverovatnu slabost ,iscrpljenost,kad sam se zalila na to pronadjena mi je jos jedna dijagnoza Karpalni tunel.Ali nista me ne muci kao uzimanje i dalje lekova za smirenje i gubitak njihovog delovanja.Kad mi je sve dosadilo da vise nisam imala kud,otisla sam kod novog lekara i on mi je propisao antidepresiv citalopram i nista nije uradio po pitanju prestanka uzimanja benzodiazepina.Nije ih cak ni promenio.Posle dva meseca prestala sam uzimanje antidepresiva,zbog nezeljenih reakcija koje su bile svakodnevne i uzasne. Sad sam opet nigde.Toliko uzaludnih pokusaja da pomognem sebi,kupovala sam razne cajeve,aroniju,zlatnu maku,ma cini mi se sve od cega bi bilo imalo sanse da bude bolje.Toliko uzaludnih obracanja lekarima bez ikakvog pomaka i bez ikakvog interesovanja da nesto ucine.Ne radim.Imam 34 godine i 13 godina sam u braku.1 dete.Problemi za koje kazem da su me naceli,posle toliko godina jos uvek su tu,samo im sad dajem drugo znacenje.Najgore je kad covek ne moze da prihvati neke stvari a ne moze ni da ih promeni.Takav je bio moj odnos i prema problemima koji su me zadesili,a i posle kad sam videla da nisam dobro,pa ni prihvatanje da sam bolesna a ni nacin da promenim svoje dugogodisnje stanje,gde od one stare JA nije ostalo nista.Da li imate neki savet kako i kome da se obratim za prestanak uzimanja lekova za smirenje?Da i cu na kraju morati da odem u neku kliniku?I uopste sta da radim sa sobom po pitanju zdravlja? Unapred zahvaljujem!

Postovana, javite se poslednjem psihijatru i otvoreno mu kazite koliko godina pijete benzodiazepine i zasto ste prestali da pijete Citalopram. Zatrazite da vam pomogne da se skinete sa benzodiazepina. To je moguce i nije tesko uz postepeno smanjenje doze i primenu nekog antidepresiva koji vam odgovara. Ne gubite veru u izlecenje. Ono je moguce samo zahteva vreme, vase aktivno zalaganje, zelju da ozdravljenjem i poverenje u lekara. Ne ustrucavajte se da mu kazete da vam lek ne odgovara. Nece se on uvrediti. Lekar zna da i sam antidepresiv kod nekih bolesnika u pocetku terapije moze da pogorsa neke simptome bolesti. Tada moze da promeni lek ili da koriguje dozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2013.

Postovani, Vec duze vreme imam problem sa otezanim disanjem (narocito posle jela), naduvenost, kao i osecaj loseg varenja, prolivkaste stolice. Uradjene su analize za stitnu zlezdu, pluca, srce, sve je ok, jedino je nadjena heliko bakterija. Pila sam terapiju sinacilin 2x500 mg x2, zymbactter 500mg 2x1 7 dana i Nolpaza 20 mg ujutro na prazan stomak 1. Najveci problem mi je otezano disanje, uzdisanje, pa ponekad i zevanje. Nekada imam osecaj da prilikom promene polozaja tela puno bolje. Da li problem je uopste problem helico bakterija ili je problem na nervnoj bazi?

Postovana, otezano disanje moze da bude posledica naduvenosti. To je posebno izrazeno nakon jela, jer je tada zeludac pun pa podize dijafragmu navise i otezava disanje. Ako imate pregradjen zeludac (kaskadni zeludac) pri promeni polozaja tela hrana se bolje rasporedi i oseca se olaksanje. Helico bakterija moze da bude uzrok tegoba sa varenjem, ali ima ljudi sa ovom bakterijom koji nemaju nikakve tegobe pa mozda to nije jedini uzrok vasih tegoba. Javite se gastroenterologu. Osecaj nedostatka vazduha, uzdisanje i zevanje su posledica stresa. Tegobe sa varenjem, ukljucujuci i prolivaste stolice, mogu da se jave na nervnoj bazi. Dijagnoza dispepsije, iritabilnog kolona (prenadrazeno debelo crevo) i drugih bolesti na nervnoj bazi se postavlja kada se pregledima ne nadju fizicki uzroci bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2013.

Postovani, Zavrsila sam sa postupkom vantelesne oplodnje, na zalost, ne uspesno.U toku postupka, doktorica mi je prepisala Siofor 850 mg.Kada sam pitala da li ja imam problema sa insulinom,pa zbog toga to pijem ili? Odgovorila je da nemam, vec da svi lekovi koje uzimam u toku procesa, mogu da dovedu do povecanog secera, pa zbog toga je bolje da ga pijem.Kada se postupak zavrsio, receno mi je da postepeno prestajem sa lekovima, a Siofor da pijem do daljnjeg jer cu se bolje osecati i zbo moje tezine.Inace imam 62 kg, visoka sam 165, ne smatram sebe debelom osobom, nikada nisam imala problema sa secerom i sada nemam, i nije mi jasno zasto bih to pila? Molim vas ako mozete da mi odgovorite na to pitanje, jer ocigledno je da doktorica nema nameru da mi to pojasni, vec sam par puta zvala.Hvala unapred! Puno pozdrava!

Postovana, pijete Siofor zbog inzulinske rezistencije. Mozda imate policisticne jajnike. Vecina zena sa policisticnim jajnicima i poremecajem menstrualnog ciklusa, ukljucujuci i vitke zene, ima inzulinsku rezistenciju. Zbog stresa, nepravilne ishrane ili metabolickog poremecaja, celije organizma su slabo osetljive na inzulin te se on luci u visku. To ne znaci da te osobe imaju povisen secer u krvi ili da ce obavezno da ga dobiju. Problem je sto su celije jajnika osetljive na inzulin. On ih podstice da luce vise testosterona, sto remeti plodnost. Visak testosterona se kod zdravih zena pretvara u estrogen. Medjutim, kod nekih zena visak testosterona je toliki da jajnici to ne uspevaju. Polni hormoni i inzulin uticu na hipofizu, izazivaju lucenje tropnih hormona, ciklus se remeti... i tako u krug. Doktorica misli da mozda ne mozete da zatrudnite zbog insulinske rezistencije. Insulin moze da se snizi zdravim zivotom. Budite fizicki aktivni, izbegavajte stres, jedite vise voca i povrca, smanjite unos masnoca i boravite vise na svezem vazduhu. Da bi smanjili stres bavite se sportom, nadjite hobi, nabavite kucnog ljubimca, setajte i ne mislite neprekidno na trudnocu i ona ce doci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2013.

Postovani, cesto sam budila iz sna da nisam imala vazduha. Snimila sam pluca. Ispostavilo se da imam puno vode u plu- cima. Dobila sam hemopres i spalmotil. Htela sam da pitam dali ako lek izbaci vodu iz organizma moze li kasnije da opet vrati voda. I zbog cega se to stvara u plucima. Unapred vam hvala.

Postovana, Hemopres izbacuje vodu iz citavog organizma, pa i iz pluca. U cirkulaciji se voda lako nadoknadjuje pijenjem tecnosti. U plucima se ponovo javlja ako nije uklonjen uzrok nakupljanja vode. Voda se nakuplja u plucima (edem pluca) ako je srce slabo (insuficijencija srca) zbog neke srcane bolesti ili povrede, ako srce isuvise sporo radi ili ako prebrzo radi, kod naglog skoka krvnog pritiska, kod bolesti bubrega i krvnih sudova. Nakuplja se i kod razlicitih bolesti i povreda pluca (teske infekcije, udisanje otrova, udisanje stranog tela, teske opekotine...). Znaci voda u plucima se javlja kod bolesti srca ili pluca. Moze da se javi kod nekih bolesti koje nemaju veze sa srcem i plucima, kao kod zapaljenja pankreasa ili teskih opekotina i preteranog koriscenja nekih lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, Rodjen sam 1943 godine. Doktorka mi je rekla da imam upalu pluca. Danas posle 7 dana sam bio na kontroli i rekla mi je da imam oziljak. Auskultatorno putasan plucni zvuk bez propratnog nalazaP/A.PULMO- zatvoren desni cf sinus dg. infiltratio pulm. lat.de x.Dobio sam lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. Uraditi pregled abdomena sa osvrtom na cf sinus desno. Molim Vas da mi objasnite sta znaci sve ovo, ne znam ni sta je cf sinus i sta to podrazumeva, kao i da imam oziljak. I sta treba da radim pred ovaj pregled sto su mi rekli. Kakav je to pregled u mom slucaju? Ja sam imao mucnine u zeludcu duze vreme, ali sam milsio da je to od novih tableta koje su mi dali u vezi sa bolestima krvnih sudova,zakrecenje.Imao sam pucanje kapilara i na mozgu pre 3 godine. Takodje imam i bruh. Molim Vas da mi pojasnite u kakvom stanju se nalazim na osnovu ove trenutne dijagnoze i kakvi su to lekovi koje sam dobio. Sta moze da bude u pitanju? Unapred mnogo hvala Petar

Postovani Petre, dobili ste antibiotik da pijete zato sto upala nije prosla. Cf sinus je prostor izmedju rebara (sa strane) i dijafragme (misic koji odvaja grudnu i trbusnu duplju). U tom prostoru se nalazi donji deo pluca. Na snimku se u tom prostoru vidi nesto, mozda neki oziljak od ranijih zapaljenja, izliv nastao zbog upale pluca. Doktorica bi htela da bude sigurna da su trbusni organi zdravi, jer je sinus na granici izmedju trbuga i grudi. Verovatno vas salje na ultrazvuk gornjeg dela trbuha. Ako je ultrazvuk predhodnog dana necete da jedete nakon rucka. Poslepodne cete da popijete tablete za ciscenje. Potreban je i pregled gastroenterologa zbog mucnine. Dijagnoza infiltracio pulmonum nije konkretna, ne ukazuje na konkretnu bolest, to je neki oziljak ili zapaljenjsko podrucje. Na kontroli ce da se vidi da li se povlaci pod dejstvom antibiotika. Ako se povlaci to je dobar nalaz. Ako nema poboljsanja trazice verovatno skener.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Molim da mi malo razjasnite ultrazvuk Obe dojke su intermedijarnog tipa obostrano prisutna fibrocisticna displazija U levoj dojci u predelu spoljasnjih kvadarnata ka mamili promena 16x12mm jasno ogranicena gusceg sadrzaja odgovara septiranoj cisti obe aksila bes lgl Kontrola kod hirurga Hvala unapred

Postovana, u dojkama postoje promene sacinjene od vezivnog tkiva i supljinica (fibrocisticna displazija ili mastopatija). U jednom delu postoji pregradjena cista. Ne vide se limfne zlezde u pazuhama sto je dobar nalaz. Fibrocisticna displazija je jako cesta promena u dojkama. Nije zabrinjavajuci nalaz, ali zahteva redovnu kontrolu. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, imam 41 godinu i godinama unazad problem sa gastritisom. Napominjem da i moja majka i sestra a takodje i moja cerka od 6 godina imaju isti problem,visak kiseline u zelucu.Pre 15 godina sam imala zacetak cira na zelucu ali je uspesno izlecen. Nemam mucnine, povracanje,podrigivanje vec samo osecaj kako mi se kiselina vraca u jednjak i nekada zarenje. Smeta mi cokolada, krem, peciva... Unazad tri meseca pijem po jednu kapsulu Linexa i nemam problema sa kiselinom. Zanima me koliko dugo mogu da ga pijem svakodnevno i da li smatrate da je to dobar nacin resavanja problema koji imam?Da li to znaci da mi je sluzokoza zeluca ostecena? Unapred zahvalna.

Postovana, Linex mozete da pijete neprekidno. On utice na regulaciju crevne flore. Zdrava crevne flora je vazna za jacanje imuniteta, u borbi protiv mnogih bolesti, ukljucujuci neke reumatske, pa cak i autoimune. Moguce da ima neki uticaj i na lucenje kiseline u zelucu. Ako vam prija koristite ga. Bez gastroskopije se nezna da li je sluzokoza zeluca ostecena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, Kako bolujem od hipertenzije i (SKORO SAM IZASAO IZ SINUSNOG RITMA a usao u arr.absolute i lekar mi je promenio terapiju pa cesce dolazi do pojave gihta-verovatno od terapije koju koristim - tensec 2x1 5mg - micardis 1x80 mg - farin 3/4 - 1 tab - plendil 1x2,5 mg - alfapres 1x2mg i controloc 2x20mg ) i gihta (napominjem da a od skoro (2-3 meseca) pijem intezivno farin ponekad uzimam i protiv gihta diklofen koji mi ubrzno smanjuje bolove i otok koji nastaje delovanjem gihta i jedino pomaze u ovakvim slucajevima. Zamolio bih Vas za dva odgovora na sledeca pitanja: 1. Kakav je uticaj diklofena na farin t.j. moj organizam i da li se ta dva leka smeju uzimati istovremeno i 2.drugo da li ja mogu da zivim sa aritmijom absolute uz ovakve ceste bolne napade gihta i ovakvu terapiju ili trebam da se obratim i drugim relevantnim institucijama i kojim za lecenje aritmije absolute? U nadi da ce te mi uskoro odovoriti HVALA !

Postovani, Diklofen pojacava delovanje Farina, cime se povecava rizik od krvarenja. Zbog toga se izbegava njihova istovremena upotreba. Za vas je najvaznije da lecite krvni pritisak i da sprecite komplikacije aritmije apsolute. Taj poremecaj srcanog ritma je opasan zbog mogucnosti formiranja ugruska. Zbog aritmije krv u srcu ne cirkulise kako treba "zaostaje" i moze da se formira tromb. Opasnost je u tome sto taj tromb moze da ode u mozak i izazove slog. Da bi to izbegli lekari vam daju Farin. Farin smanjuje Sposobnost krvi da formira ugrusak. Zbog toga je vazno da ga pijete. On nije bezopasan lek. Nesme da se koristi istovremeno sa mnogim lekovima. Zbog toga ne smete da pijete nista na svoju ruku, ukljucujuci i lekove protiv bolova i druge lekove koji se kupuju bez recepta. Da bi smanjili tegobe od gihta potrebno je da jedete manje mesa, da izbegavate masnu hranu i da ne pijete alkohol. Unosite vecu kolicinu tecnosti da bi smanjili rizik od formiranja kamenaca u bubrezima (kamen u bubregu je cest kod obolelih od gihta). Javite se reumatologu zbog terapije gihta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Veliko postovanje !!! ZAHVALJUJEM Vam se na dosadasnjim odgovorima - puno ! Pre nego sto postavim pitanje,da Vas uputim u situaciju,a verujem,da cete se setiti toga. Kod supruga su izvrsili uklanjanje tankog creva u duzini od 20 cm zbog perforacije. Kasnije je imao infekciju i prakticki dva meseca bio bez hrane i smrsavio 20 kg. Dobio je herniju i ona se nalazi na mestu reza,kruznog oblika i dosta velika i to promera u vertikali 15 cm,a u horizontali 10 cm. Hirurg nam je rekao,da po tome moze da zivi 100 godina,ali da mora nositi steznik,a inace ga i nosi i da ne dize i ne prenosi teske terete,a za to nema ni potrebe. Da je to nastalo zbog infekcije,jer su oslabili trbusni misici i organe za varenje drzi samo trbusna opna i koza. Da bi trebalo kozu navuci preko te ,, rupe ',a pitanje je,da li bi bilo dovoljno ,, materijala ' i kako bi inace opet tu operaciju podneo,te da razmislimo i donesemo odluku,ali kad je vec ta ,, rupa ' toliko velika,nema opasnosti od - uklestenja. Ranije,jedan drugi hirurg nam je rekao,da steznik ne sme jako,da steze,jer se moze dogoditi,da creva srastu sa opnom i kozom i tada nastaje problem. U dilemi smo,sto da radimo,jer smo dobili dva OPRECNA misljenja. Inace,suprug ima 76 godina. Defekacija je normalna.Nema podrigivanje.Nema nadutost stomaka,jedino se POVREMENO ( nekim danima ) cuje rad creva,kao prelazenje sadrzaja iz jednog dela u drugi,tj.kao zubor vode. NEIZMERNO Vam HVALA na Vasem vremenu i Vasem odgovoru uz zelju za SVAKO DOBRO u Vasem zivotu i radu !!!!! SRDACAN pozdrav !!!!!!!!!

Postovana, nisu to oprecna misljenja. Oba hirurga su rekla istinu. Covek moze da zivi 100 godina sa kilom. Mnogi ljudi se ne operisu ili se operisu posle 10 ili 20 godina kada im kila dosadi ili dodje do komplikacija. Kod velikih kila nema rizika od ukljestenja. Desava se da se naprave priraslice. Medjutim, on ne mora mnogo da steze pojas. Uz to pojas ne mora stalno da nosi. Obavezno je u situacijama kada napinje stomak, a to je kada vrsi veliku nuzdu, kada kija, kaslje, takodje kada je trbuh izbocen. Kada lezi, sedi zavaljen u fotelji nema potrebe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Postovani,moja dg je Zapusteni slucaj miomatoznog uterusa,trebam na operaziju pa me interesuje da li je moguce odstraniti samo miome a ako ne koje bi komplikazije mogla da imam odstranjivanjem cele materice ?Pre 7 godina imala sam operaziju laserskim putem mioma ali se vratio i sada su veci i imam ih vise.Bila bih neizmerno zahvalna na vasem odgovoru.

Postovana, odstranjivanje samo mioma se vrsi kada ih nema mnogo. Nakon odstranjivanja materice moze da dodje do privremenog poremecaja mokrenja, infekcije rane, druge infekcije (trbusnih organa ili pluca), sto se sprecava antibioticima. Ponekad nakon operacije nastaju priraslice koje izazivaju povremeno bol u trbuhu, zbog njih moze, istina retko, da dodje do ileusa (zavezanih creva). Moze da se javi neprijatan osecaj u predelu oziljka, ponekad je oziljak bolan, sto vremenom prolazi bez lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

imam 27 godina i imam problem koji se desava u danima dok traje menstruacioni ciklus.Tih sedam dana imam uzasnu nervozu,sve mi smeta,sve me nervira,samo placem,po ceo dan ne izlazim iz sobe...Inace imam redovne cikluse,ultazvuk,pregled,brisevi su u redu

Postovana, tegobe su najverovatnije izazvane padom hormona pred mensteuaciju. Mnogim zenama tegobe postaju blaze kada su fizicki aktivnije. Bavite se nekim sportom tri-cetriri puta nedeljno po pola sata ili 45minuta. Jedite 5-6 puta dnevno. Unosite integralni hleb, zitarice, testeninu, mahunarke (posebno pasulj), krompir, crni luk, vise mleka i mlecnih proizvoda, ribe, posebno morske, laneno ulje. Izbegavajte secer, previse kafe, alkohol. Nekoliko dana pred menstruaciju smanjite unos soli. Od dijetetskih suplemenata pomazu magnezijum i mangan posebno, zatim kalcijum, ulje zutog nocurka, omega3, B vitamini, posebno B6. Ako to ne pomogne ginekolog vam moze propisati kontraceptivne tablete. U koliko to ne pomogne javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Postovani, Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje. Deo desnog nokta na palcu noge je promenio boju i kao da osecam povremeno pritisak i tzv. kljucanje. Ova pojava je bila i letos prisutna pa se izgublia i sada se ponovo javila. Trudim se da nosim udobnu obucu. Da li to ima veze se tim ili je neko gljivicno obolenje? Moj suprug je imao problema sa gljivicama pa je koristio etericno ulje cajnog drveta. Nemam bolove ali kao da je taj prst utrnut. Unapred hvala!!!!

Postovana, to je najverovatnije gljivicna infekcija nokta (onihomikoza). Bol moze da se javi ako se nadoveze bakterijska infekcija. Ako je jasno izrazeno trnjenje palca to moze da bude posledica pritiska na nerv i zahteva pregled neurologa i fizijatra. Javite se koznom lekaru. Nosite koznu obucu jer se u njoj noge manje znoje (gljivice vole vlaznu sredinu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Imam pitanje vezano za prekidanje paroksizmalne supraventrikularne aritmije - tahikardije. Na ovom sajtu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3964710 pise da se to moze uciniti sa 120 mg diltiazema i 160 mg propranolola. Koliko to moze biti opasno i da li se preporucuje?

Postovani, to je rezime prikaza terapije kod 15 pacijenata pri cemu je uspeh postignut kod 14, pri cemu su terapiju primenili u slucajevima gde se ocekivalo povoljno dejstvo. Lecenje aritmija je slozeno (nekada i sam antiaritmik moze da izazove aritmiju) te ne smete da se lecite na svoju ruku. Prepustite lecenje svom kardiologu koji ce da proceni sta je najbolje za vas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovani, u petom sam mjesecu trudnoce i pojavio mi se genitalni herpes. Ovo nije prva pojava genitalnog herpesa,bilo ih je i prije trudnoce. Jako sam zabrinuta da li ce se nesto negativno odraziti na bebu.Redovna kontrola kod ginekologa mi je zakazana tek za dvije nedjelje. Sta da radim,da li da se javim odmah doktoru?

Postovana, javite se odmah lekaru, jer je za antivirusnu terapiju vazno da se sto pre zapocne. Terapija henitalnog herpesa moze da se primenjuje u trudnoci. Neki preporucuju da se u zadnjem tromesecju sprovede preventivno da bi se smanjio rizik od izbijanja herpesa neposredno pre porodjaja. Herpes je opasan po plod ako se zena prvi put zarazi u prva tri ili zadnja tri meseca trudnoce. U pocetku trudnoce ponekad moze da izazove spontani pobacaj, a u zadnjem tromesecju prevremeni porodjaj. Medjutim, to se ne odnosi na vas tj. ne odnosi se na zene koje su herpes dobile pre trudnoce. Ako je herpes aktivan pred porodjaj (tj. ako tada izbije) i lezije postoje pred porodjaj on se vrsi carskim rezom da se beba ne bi zarazila tokom rodjenja. Ako herpes nije aktivan zena moze prirodno da se porodi vaginalnim putem. Znaci recidiv genitalnog herpesa u petom mesecu trudnoce nece da nasteti bebi, ali vi treba da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Da li ima negde u Srbiji da se kupi lek Selincro?

Postovana, lek Selincro je dobio dozvolu, ali jos nigde nije u prodaji. Ocekuje se da ce biti u prodaji polovinom ove godine. Ja se nadam da ce ga tada biti i u Srbiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovani, Zbog eserihije koli u urinu na osnovu antibiograma doktorka mi je prepisla lek NOFOCIN. Medjutim kada sam ga uzela videla sam da on ne bi smeo da se uzima tokom dojenja. Naime imam sina od 15 meseci koji jos uvek sisa, ali samo nocu odnosno pred spavanje i kada se u toku noci probudi (to obicno bude 1-2 puta). Posto sam procitala i da je to lek koji se ne daje osobama ispod 18 godina definitivno sam resila da sa terapijom ne pocnem. Pored pomenutog leka antibiogram je pokazao da je bakterija osetljiva i na Panklav i Baktrim. Posto sam nedavno pila Panklav sad mislim da je bolje da uzeme Baktrim. Interesuje me da li smem da pijem baktrim posto dojim? Pretpostavljam da, posto postoji i sirup baktrim za decu tj. on se daje deci, ne bi trebalo da bude problem ako ga koristim ali ipak sam htela da proverim . Unapredv Vam se zahvaljujem.

Postovana, iako bebe mogu da koriste Bactrim sirup dojiljama se ne preporucuje da ga koriste tj. koriste ga samo ako je neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovana,imam 34 godine i pre 6 godina pojavili su mi se prvi panicni napadi,anksioznosti,depresija....pila sam tad lekove ali male kolicine jer sam dojila decu prvo jedno pa za 3 godine drugo.Bilo mi je tad nesto bolje ali se to sve jjako brzo vratilo.Sad pijemflunisan tri puta dnevno,znaci 60 mg.i mogu reci da mi je bolje.Doktor mi je rekao da cu ga morati piti tako najmanje 2 godine.Sad vas ja zelim pitati,posto sam cula nda flunisantj.prozak bas i nije na dobrom glasu iako pomaze,kako moze dugotrajnom upotrebom i sa toliko velikom kolicinom da nasteti organizmu,mozgu i takonecem.I imaala bi jos pitanje da li je istina da nakon duzeg vremena uzimanja ad i velike kolicine prosto'sagoris'i bude jos gore,i da li svaka sledeca depresija bude jos gora i teze se leci.Kako da se sve ovo nakon jednog vremena nevrati....Izvinite na toliko pitanja ali puno bi mi znacilo kad bi mi odgovorili.Hvala.

Postovana, nezeljena dejstva Flunisana su najveca na pocetku terapije. Kod nekih pacijenata tegobe mogu u prvih nekoliko nedelja (do 4) cak i da se pojacaju. Kasnije se smanjuju. Ako niste imali neke narocite tegobe na pocetku terapije ne treba da ih ocekujete kasnije. Kada se postigne znatno poboljsanje tj. izlecenje doza se postepeno smanjuje da ne bi doslo do apstinencijalnih simptoma. Ako se prva epizoda dovoljno dugo i adekvatno leci sledeca je blaza i lakse se leci. Kada ojacate i izlecite se trudite se da na svet gledate drugim ocima. Imajte na umu da se crne slutnje koje imate gotovo nkada ne ostvare. Zasto onda brinuti unapred zbog onoga sto se nece desiti. Naucite da zivite u sadasnjem trenutku. Ne sekirajte se zbog proslosti. Sto je bilo ne moze da se izmeni. Ne brinite ni zbog buducnosti. Ponasajte se onako kako mislite da treba. Hranite se zdravo, budite fizicki aktivni, nadjite hobi, kupite kucnog ljubimca, radite ono sto vam pricinjava zadovoljstvo. Ne brinite zbog stvari na koje ne mozete da uticete. Neki ljudi takav pogled na svet nauce u kuci od malena. Vi se naucite sada. Ako to uspete depresija ne moze da bude jaca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Imam 22 god.i ne osecam se najbolje u smislu da cesto osecam bol u grudima, neku paniku, lose varenje i mucnina me muci vec skoro mesec, smrsala sam 5 kg za kratko vreme, nekada imam osecaj da mi gore obrazi trne noge, takodje osecam bolove u levoj plecki i rukama (redje)...toliko je simptoma da sam zabrinuta. KKS je ok, hormoni stitne zlezde takodje, nemam helikobakteri, radila sam eho srca i utvrdjeno je da imam prolaps srcanog zaliska, ali to ne opravdava sve te simptome, takodje je i eho abdomena bez znacajnih promena. Lekari me salju kuci, a ja ne znam sta da radim, molim vas za savet.Jedan rece da postoji mogucnost da imam vise funkcionalnih poremecaja, to prvi put cujem. Znam samo da ne zivim normalno mesecima i puno me strah. Unapred hvala!

Postovana, nagli gubitak tezine zahteva da mu se pronadje uzrok. Javite se gastroenterologu. Smetnje sa varenjem ne moraju da budu povezane sa nekom organskom bolescu. Kod dispepsije se ne nalazi nikakav poremecaj, iako su tegobe prisutne. Medjutim, dijagnoza dispepsije se postavlja kada se iskljuce druge bolesti (zapaljenja i ulkus). Bolovi u precki i rukama su uglavnom posledica duzeg sedenja, sedeceg posla (ucenje, gledanje TV, pisanje, citanje). Javlja se i kod zabrinutih ljudi, jer su kod njih misici vrata i ramena napeti, stegnuti, sto vrsi pritisak na krvne sudove i nerve i izaziva bol. Ako su pak tegobe posledica degenerativnih promena na kicmi zahtevaju fizikalnu terapiju. Prolaps mitralne valvule, ako je veci moze da izazove bol u grudima. Medjutim izazivaju ga i gorusica tj. vracanje kiseline u jednjak (GERB), kao i anksioznost. Tako mnogo tegoba, cak i vise, se javlja kod anksioznosti i depresije. Ako se ispoljavaju prevelikom zabrinutoscu za zdavlje mogu da budu uzrok gubitka tezine. U tom slucaju ne treba da cekate da se sami smirite i opustite, vec treba da potrazite pomoc psihijatra. Da ponovim na kraju, kada pregledi daju normalan nalaz i ne opravdavaju tegobe uzrok im je u psihi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

Postovani,imam sina od 3 godine i evo vec dva meseca u oku ima halacion,na dodnjem kapku.Koristili smo Tobrex kapi i mast Chronamfenicol,ali nije pomoglo.Da li je neophodna operacija?

Postovana, halacion nastaje zbog zapusenja izvodnog kanala lojne zlezde (Meibomove) smestene u hrskavicavom skeletu kapka, nakon cega sledi zatoj sekreta na koji se nadovezuje zapaljenje zlezde i njene okoline. Bolest je bezopasna. Izuzetno retko pralazi sama od sebe (resorpcijom preko krvi). Hirurski uklonjen halacion moze ponovo da se javi. Kod odraslih se radi u lokalnoj anesteziji. Kod dece u opstoj jer ona ne mogu da budu mirna tokom intervencije. Pravi se rez sa unutrasnje strane kapka i vadi se ceo cvoric sa opnom koja ga okruzuje. Vadjenje halaciona sa opnom (pseudokapsulom) smanjuje mogucnost ponavljanja boleti.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: