Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, Rodjen sam 1943 godine. Doktorka mi je rekla da imam upalu pluca. Danas posle 7 dana sam bio na kontroli i rekla mi je da imam oziljak. Auskultatorno putasan plucni zvuk bez propratnog nalazaP/A.PULMO- zatvoren desni cf sinus dg. infiltratio pulm. lat.de x.Dobio sam lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. Uraditi pregled abdomena sa osvrtom na cf sinus desno. Molim Vas da mi objasnite sta znaci sve ovo, ne znam ni sta je cf sinus i sta to podrazumeva, kao i da imam oziljak. I sta treba da radim pred ovaj pregled sto su mi rekli. Kakav je to pregled u mom slucaju? Ja sam imao mucnine u zeludcu duze vreme, ali sam milsio da je to od novih tableta koje su mi dali u vezi sa bolestima krvnih sudova,zakrecenje.Imao sam pucanje kapilara i na mozgu pre 3 godine. Takodje imam i bruh. Molim Vas da mi pojasnite u kakvom stanju se nalazim na osnovu ove trenutne dijagnoze i kakvi su to lekovi koje sam dobio. Sta moze da bude u pitanju? Unapred mnogo hvala Petar

Postovani Petre, dobili ste antibiotik da pijete zato sto upala nije prosla. Cf sinus je prostor izmedju rebara (sa strane) i dijafragme (misic koji odvaja grudnu i trbusnu duplju). U tom prostoru se nalazi donji deo pluca. Na snimku se u tom prostoru vidi nesto, mozda neki oziljak od ranijih zapaljenja, izliv nastao zbog upale pluca. Doktorica bi htela da bude sigurna da su trbusni organi zdravi, jer je sinus na granici izmedju trbuga i grudi. Verovatno vas salje na ultrazvuk gornjeg dela trbuha. Ako je ultrazvuk predhodnog dana necete da jedete nakon rucka. Poslepodne cete da popijete tablete za ciscenje. Potreban je i pregled gastroenterologa zbog mucnine. Dijagnoza infiltracio pulmonum nije konkretna, ne ukazuje na konkretnu bolest, to je neki oziljak ili zapaljenjsko podrucje. Na kontroli ce da se vidi da li se povlaci pod dejstvom antibiotika. Ako se povlaci to je dobar nalaz. Ako nema poboljsanja trazice verovatno skener.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Molim da mi malo razjasnite ultrazvuk Obe dojke su intermedijarnog tipa obostrano prisutna fibrocisticna displazija U levoj dojci u predelu spoljasnjih kvadarnata ka mamili promena 16x12mm jasno ogranicena gusceg sadrzaja odgovara septiranoj cisti obe aksila bes lgl Kontrola kod hirurga Hvala unapred

Postovana, u dojkama postoje promene sacinjene od vezivnog tkiva i supljinica (fibrocisticna displazija ili mastopatija). U jednom delu postoji pregradjena cista. Ne vide se limfne zlezde u pazuhama sto je dobar nalaz. Fibrocisticna displazija je jako cesta promena u dojkama. Nije zabrinjavajuci nalaz, ali zahteva redovnu kontrolu. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, imam 41 godinu i godinama unazad problem sa gastritisom. Napominjem da i moja majka i sestra a takodje i moja cerka od 6 godina imaju isti problem,visak kiseline u zelucu.Pre 15 godina sam imala zacetak cira na zelucu ali je uspesno izlecen. Nemam mucnine, povracanje,podrigivanje vec samo osecaj kako mi se kiselina vraca u jednjak i nekada zarenje. Smeta mi cokolada, krem, peciva... Unazad tri meseca pijem po jednu kapsulu Linexa i nemam problema sa kiselinom. Zanima me koliko dugo mogu da ga pijem svakodnevno i da li smatrate da je to dobar nacin resavanja problema koji imam?Da li to znaci da mi je sluzokoza zeluca ostecena? Unapred zahvalna.

Postovana, Linex mozete da pijete neprekidno. On utice na regulaciju crevne flore. Zdrava crevne flora je vazna za jacanje imuniteta, u borbi protiv mnogih bolesti, ukljucujuci neke reumatske, pa cak i autoimune. Moguce da ima neki uticaj i na lucenje kiseline u zelucu. Ako vam prija koristite ga. Bez gastroskopije se nezna da li je sluzokoza zeluca ostecena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2013.

Postovani, Kako bolujem od hipertenzije i (SKORO SAM IZASAO IZ SINUSNOG RITMA a usao u arr.absolute i lekar mi je promenio terapiju pa cesce dolazi do pojave gihta-verovatno od terapije koju koristim - tensec 2x1 5mg - micardis 1x80 mg - farin 3/4 - 1 tab - plendil 1x2,5 mg - alfapres 1x2mg i controloc 2x20mg ) i gihta (napominjem da a od skoro (2-3 meseca) pijem intezivno farin ponekad uzimam i protiv gihta diklofen koji mi ubrzno smanjuje bolove i otok koji nastaje delovanjem gihta i jedino pomaze u ovakvim slucajevima. Zamolio bih Vas za dva odgovora na sledeca pitanja: 1. Kakav je uticaj diklofena na farin t.j. moj organizam i da li se ta dva leka smeju uzimati istovremeno i 2.drugo da li ja mogu da zivim sa aritmijom absolute uz ovakve ceste bolne napade gihta i ovakvu terapiju ili trebam da se obratim i drugim relevantnim institucijama i kojim za lecenje aritmije absolute? U nadi da ce te mi uskoro odovoriti HVALA !

Postovani, Diklofen pojacava delovanje Farina, cime se povecava rizik od krvarenja. Zbog toga se izbegava njihova istovremena upotreba. Za vas je najvaznije da lecite krvni pritisak i da sprecite komplikacije aritmije apsolute. Taj poremecaj srcanog ritma je opasan zbog mogucnosti formiranja ugruska. Zbog aritmije krv u srcu ne cirkulise kako treba "zaostaje" i moze da se formira tromb. Opasnost je u tome sto taj tromb moze da ode u mozak i izazove slog. Da bi to izbegli lekari vam daju Farin. Farin smanjuje Sposobnost krvi da formira ugrusak. Zbog toga je vazno da ga pijete. On nije bezopasan lek. Nesme da se koristi istovremeno sa mnogim lekovima. Zbog toga ne smete da pijete nista na svoju ruku, ukljucujuci i lekove protiv bolova i druge lekove koji se kupuju bez recepta. Da bi smanjili tegobe od gihta potrebno je da jedete manje mesa, da izbegavate masnu hranu i da ne pijete alkohol. Unosite vecu kolicinu tecnosti da bi smanjili rizik od formiranja kamenaca u bubrezima (kamen u bubregu je cest kod obolelih od gihta). Javite se reumatologu zbog terapije gihta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Veliko postovanje !!! ZAHVALJUJEM Vam se na dosadasnjim odgovorima - puno ! Pre nego sto postavim pitanje,da Vas uputim u situaciju,a verujem,da cete se setiti toga. Kod supruga su izvrsili uklanjanje tankog creva u duzini od 20 cm zbog perforacije. Kasnije je imao infekciju i prakticki dva meseca bio bez hrane i smrsavio 20 kg. Dobio je herniju i ona se nalazi na mestu reza,kruznog oblika i dosta velika i to promera u vertikali 15 cm,a u horizontali 10 cm. Hirurg nam je rekao,da po tome moze da zivi 100 godina,ali da mora nositi steznik,a inace ga i nosi i da ne dize i ne prenosi teske terete,a za to nema ni potrebe. Da je to nastalo zbog infekcije,jer su oslabili trbusni misici i organe za varenje drzi samo trbusna opna i koza. Da bi trebalo kozu navuci preko te ,, rupe ',a pitanje je,da li bi bilo dovoljno ,, materijala ' i kako bi inace opet tu operaciju podneo,te da razmislimo i donesemo odluku,ali kad je vec ta ,, rupa ' toliko velika,nema opasnosti od - uklestenja. Ranije,jedan drugi hirurg nam je rekao,da steznik ne sme jako,da steze,jer se moze dogoditi,da creva srastu sa opnom i kozom i tada nastaje problem. U dilemi smo,sto da radimo,jer smo dobili dva OPRECNA misljenja. Inace,suprug ima 76 godina. Defekacija je normalna.Nema podrigivanje.Nema nadutost stomaka,jedino se POVREMENO ( nekim danima ) cuje rad creva,kao prelazenje sadrzaja iz jednog dela u drugi,tj.kao zubor vode. NEIZMERNO Vam HVALA na Vasem vremenu i Vasem odgovoru uz zelju za SVAKO DOBRO u Vasem zivotu i radu !!!!! SRDACAN pozdrav !!!!!!!!!

Postovana, nisu to oprecna misljenja. Oba hirurga su rekla istinu. Covek moze da zivi 100 godina sa kilom. Mnogi ljudi se ne operisu ili se operisu posle 10 ili 20 godina kada im kila dosadi ili dodje do komplikacija. Kod velikih kila nema rizika od ukljestenja. Desava se da se naprave priraslice. Medjutim, on ne mora mnogo da steze pojas. Uz to pojas ne mora stalno da nosi. Obavezno je u situacijama kada napinje stomak, a to je kada vrsi veliku nuzdu, kada kija, kaslje, takodje kada je trbuh izbocen. Kada lezi, sedi zavaljen u fotelji nema potrebe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Postovani,moja dg je Zapusteni slucaj miomatoznog uterusa,trebam na operaziju pa me interesuje da li je moguce odstraniti samo miome a ako ne koje bi komplikazije mogla da imam odstranjivanjem cele materice ?Pre 7 godina imala sam operaziju laserskim putem mioma ali se vratio i sada su veci i imam ih vise.Bila bih neizmerno zahvalna na vasem odgovoru.

Postovana, odstranjivanje samo mioma se vrsi kada ih nema mnogo. Nakon odstranjivanja materice moze da dodje do privremenog poremecaja mokrenja, infekcije rane, druge infekcije (trbusnih organa ili pluca), sto se sprecava antibioticima. Ponekad nakon operacije nastaju priraslice koje izazivaju povremeno bol u trbuhu, zbog njih moze, istina retko, da dodje do ileusa (zavezanih creva). Moze da se javi neprijatan osecaj u predelu oziljka, ponekad je oziljak bolan, sto vremenom prolazi bez lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

imam 27 godina i imam problem koji se desava u danima dok traje menstruacioni ciklus.Tih sedam dana imam uzasnu nervozu,sve mi smeta,sve me nervira,samo placem,po ceo dan ne izlazim iz sobe...Inace imam redovne cikluse,ultazvuk,pregled,brisevi su u redu

Postovana, tegobe su najverovatnije izazvane padom hormona pred mensteuaciju. Mnogim zenama tegobe postaju blaze kada su fizicki aktivnije. Bavite se nekim sportom tri-cetriri puta nedeljno po pola sata ili 45minuta. Jedite 5-6 puta dnevno. Unosite integralni hleb, zitarice, testeninu, mahunarke (posebno pasulj), krompir, crni luk, vise mleka i mlecnih proizvoda, ribe, posebno morske, laneno ulje. Izbegavajte secer, previse kafe, alkohol. Nekoliko dana pred menstruaciju smanjite unos soli. Od dijetetskih suplemenata pomazu magnezijum i mangan posebno, zatim kalcijum, ulje zutog nocurka, omega3, B vitamini, posebno B6. Ako to ne pomogne ginekolog vam moze propisati kontraceptivne tablete. U koliko to ne pomogne javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Postovani, Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje. Deo desnog nokta na palcu noge je promenio boju i kao da osecam povremeno pritisak i tzv. kljucanje. Ova pojava je bila i letos prisutna pa se izgublia i sada se ponovo javila. Trudim se da nosim udobnu obucu. Da li to ima veze se tim ili je neko gljivicno obolenje? Moj suprug je imao problema sa gljivicama pa je koristio etericno ulje cajnog drveta. Nemam bolove ali kao da je taj prst utrnut. Unapred hvala!!!!

Postovana, to je najverovatnije gljivicna infekcija nokta (onihomikoza). Bol moze da se javi ako se nadoveze bakterijska infekcija. Ako je jasno izrazeno trnjenje palca to moze da bude posledica pritiska na nerv i zahteva pregled neurologa i fizijatra. Javite se koznom lekaru. Nosite koznu obucu jer se u njoj noge manje znoje (gljivice vole vlaznu sredinu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2013.

Imam pitanje vezano za prekidanje paroksizmalne supraventrikularne aritmije - tahikardije. Na ovom sajtu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3964710 pise da se to moze uciniti sa 120 mg diltiazema i 160 mg propranolola. Koliko to moze biti opasno i da li se preporucuje?

Postovani, to je rezime prikaza terapije kod 15 pacijenata pri cemu je uspeh postignut kod 14, pri cemu su terapiju primenili u slucajevima gde se ocekivalo povoljno dejstvo. Lecenje aritmija je slozeno (nekada i sam antiaritmik moze da izazove aritmiju) te ne smete da se lecite na svoju ruku. Prepustite lecenje svom kardiologu koji ce da proceni sta je najbolje za vas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovani, u petom sam mjesecu trudnoce i pojavio mi se genitalni herpes. Ovo nije prva pojava genitalnog herpesa,bilo ih je i prije trudnoce. Jako sam zabrinuta da li ce se nesto negativno odraziti na bebu.Redovna kontrola kod ginekologa mi je zakazana tek za dvije nedjelje. Sta da radim,da li da se javim odmah doktoru?

Postovana, javite se odmah lekaru, jer je za antivirusnu terapiju vazno da se sto pre zapocne. Terapija henitalnog herpesa moze da se primenjuje u trudnoci. Neki preporucuju da se u zadnjem tromesecju sprovede preventivno da bi se smanjio rizik od izbijanja herpesa neposredno pre porodjaja. Herpes je opasan po plod ako se zena prvi put zarazi u prva tri ili zadnja tri meseca trudnoce. U pocetku trudnoce ponekad moze da izazove spontani pobacaj, a u zadnjem tromesecju prevremeni porodjaj. Medjutim, to se ne odnosi na vas tj. ne odnosi se na zene koje su herpes dobile pre trudnoce. Ako je herpes aktivan pred porodjaj (tj. ako tada izbije) i lezije postoje pred porodjaj on se vrsi carskim rezom da se beba ne bi zarazila tokom rodjenja. Ako herpes nije aktivan zena moze prirodno da se porodi vaginalnim putem. Znaci recidiv genitalnog herpesa u petom mesecu trudnoce nece da nasteti bebi, ali vi treba da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Da li ima negde u Srbiji da se kupi lek Selincro?

Postovana, lek Selincro je dobio dozvolu, ali jos nigde nije u prodaji. Ocekuje se da ce biti u prodaji polovinom ove godine. Ja se nadam da ce ga tada biti i u Srbiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovani, Zbog eserihije koli u urinu na osnovu antibiograma doktorka mi je prepisla lek NOFOCIN. Medjutim kada sam ga uzela videla sam da on ne bi smeo da se uzima tokom dojenja. Naime imam sina od 15 meseci koji jos uvek sisa, ali samo nocu odnosno pred spavanje i kada se u toku noci probudi (to obicno bude 1-2 puta). Posto sam procitala i da je to lek koji se ne daje osobama ispod 18 godina definitivno sam resila da sa terapijom ne pocnem. Pored pomenutog leka antibiogram je pokazao da je bakterija osetljiva i na Panklav i Baktrim. Posto sam nedavno pila Panklav sad mislim da je bolje da uzeme Baktrim. Interesuje me da li smem da pijem baktrim posto dojim? Pretpostavljam da, posto postoji i sirup baktrim za decu tj. on se daje deci, ne bi trebalo da bude problem ako ga koristim ali ipak sam htela da proverim . Unapredv Vam se zahvaljujem.

Postovana, iako bebe mogu da koriste Bactrim sirup dojiljama se ne preporucuje da ga koriste tj. koriste ga samo ako je neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Postovana,imam 34 godine i pre 6 godina pojavili su mi se prvi panicni napadi,anksioznosti,depresija....pila sam tad lekove ali male kolicine jer sam dojila decu prvo jedno pa za 3 godine drugo.Bilo mi je tad nesto bolje ali se to sve jjako brzo vratilo.Sad pijemflunisan tri puta dnevno,znaci 60 mg.i mogu reci da mi je bolje.Doktor mi je rekao da cu ga morati piti tako najmanje 2 godine.Sad vas ja zelim pitati,posto sam cula nda flunisantj.prozak bas i nije na dobrom glasu iako pomaze,kako moze dugotrajnom upotrebom i sa toliko velikom kolicinom da nasteti organizmu,mozgu i takonecem.I imaala bi jos pitanje da li je istina da nakon duzeg vremena uzimanja ad i velike kolicine prosto'sagoris'i bude jos gore,i da li svaka sledeca depresija bude jos gora i teze se leci.Kako da se sve ovo nakon jednog vremena nevrati....Izvinite na toliko pitanja ali puno bi mi znacilo kad bi mi odgovorili.Hvala.

Postovana, nezeljena dejstva Flunisana su najveca na pocetku terapije. Kod nekih pacijenata tegobe mogu u prvih nekoliko nedelja (do 4) cak i da se pojacaju. Kasnije se smanjuju. Ako niste imali neke narocite tegobe na pocetku terapije ne treba da ih ocekujete kasnije. Kada se postigne znatno poboljsanje tj. izlecenje doza se postepeno smanjuje da ne bi doslo do apstinencijalnih simptoma. Ako se prva epizoda dovoljno dugo i adekvatno leci sledeca je blaza i lakse se leci. Kada ojacate i izlecite se trudite se da na svet gledate drugim ocima. Imajte na umu da se crne slutnje koje imate gotovo nkada ne ostvare. Zasto onda brinuti unapred zbog onoga sto se nece desiti. Naucite da zivite u sadasnjem trenutku. Ne sekirajte se zbog proslosti. Sto je bilo ne moze da se izmeni. Ne brinite ni zbog buducnosti. Ponasajte se onako kako mislite da treba. Hranite se zdravo, budite fizicki aktivni, nadjite hobi, kupite kucnog ljubimca, radite ono sto vam pricinjava zadovoljstvo. Ne brinite zbog stvari na koje ne mozete da uticete. Neki ljudi takav pogled na svet nauce u kuci od malena. Vi se naucite sada. Ako to uspete depresija ne moze da bude jaca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2013.

Imam 22 god.i ne osecam se najbolje u smislu da cesto osecam bol u grudima, neku paniku, lose varenje i mucnina me muci vec skoro mesec, smrsala sam 5 kg za kratko vreme, nekada imam osecaj da mi gore obrazi trne noge, takodje osecam bolove u levoj plecki i rukama (redje)...toliko je simptoma da sam zabrinuta. KKS je ok, hormoni stitne zlezde takodje, nemam helikobakteri, radila sam eho srca i utvrdjeno je da imam prolaps srcanog zaliska, ali to ne opravdava sve te simptome, takodje je i eho abdomena bez znacajnih promena. Lekari me salju kuci, a ja ne znam sta da radim, molim vas za savet.Jedan rece da postoji mogucnost da imam vise funkcionalnih poremecaja, to prvi put cujem. Znam samo da ne zivim normalno mesecima i puno me strah. Unapred hvala!

Postovana, nagli gubitak tezine zahteva da mu se pronadje uzrok. Javite se gastroenterologu. Smetnje sa varenjem ne moraju da budu povezane sa nekom organskom bolescu. Kod dispepsije se ne nalazi nikakav poremecaj, iako su tegobe prisutne. Medjutim, dijagnoza dispepsije se postavlja kada se iskljuce druge bolesti (zapaljenja i ulkus). Bolovi u precki i rukama su uglavnom posledica duzeg sedenja, sedeceg posla (ucenje, gledanje TV, pisanje, citanje). Javlja se i kod zabrinutih ljudi, jer su kod njih misici vrata i ramena napeti, stegnuti, sto vrsi pritisak na krvne sudove i nerve i izaziva bol. Ako su pak tegobe posledica degenerativnih promena na kicmi zahtevaju fizikalnu terapiju. Prolaps mitralne valvule, ako je veci moze da izazove bol u grudima. Medjutim izazivaju ga i gorusica tj. vracanje kiseline u jednjak (GERB), kao i anksioznost. Tako mnogo tegoba, cak i vise, se javlja kod anksioznosti i depresije. Ako se ispoljavaju prevelikom zabrinutoscu za zdavlje mogu da budu uzrok gubitka tezine. U tom slucaju ne treba da cekate da se sami smirite i opustite, vec treba da potrazite pomoc psihijatra. Da ponovim na kraju, kada pregledi daju normalan nalaz i ne opravdavaju tegobe uzrok im je u psihi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

Postovani,imam sina od 3 godine i evo vec dva meseca u oku ima halacion,na dodnjem kapku.Koristili smo Tobrex kapi i mast Chronamfenicol,ali nije pomoglo.Da li je neophodna operacija?

Postovana, halacion nastaje zbog zapusenja izvodnog kanala lojne zlezde (Meibomove) smestene u hrskavicavom skeletu kapka, nakon cega sledi zatoj sekreta na koji se nadovezuje zapaljenje zlezde i njene okoline. Bolest je bezopasna. Izuzetno retko pralazi sama od sebe (resorpcijom preko krvi). Hirurski uklonjen halacion moze ponovo da se javi. Kod odraslih se radi u lokalnoj anesteziji. Kod dece u opstoj jer ona ne mogu da budu mirna tokom intervencije. Pravi se rez sa unutrasnje strane kapka i vadi se ceo cvoric sa opnom koja ga okruzuje. Vadjenje halaciona sa opnom (pseudokapsulom) smanjuje mogucnost ponavljanja boleti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

postovani, koliko je potrebno vremena da se izlijeci candida species i je li ona opasna.

Postovani, candida species je normalni stanovnih polnih organa i organa za varenje. Tegobe izaziva ako se poremeti normalna crevna flora tj. kda se kadida previse namnozi tako da dominira u odnosu na druge normalne stanovnike. To se desava zbog koriscenja antibiotika, kortikosteroida, pada imuniteta, pojedinih bolesti (dijabetes pre svega), hormonskih poremecaja u trudnoci... Duzina lecenja je neodredjena, ponekad to traje jako dugo zbog slabosti imuniteta, ne drzanja dijete, koriscenja antibiotika u medjuvremenu. Za osobe sa ne narocito slabim imuniteteom infekcija kandidom nije opasna, ali je dosadna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

Postovani, da li osoba koja je imala mononukleozu pre 2 godine moze da mi prenese istu? Unapred zahvalan.

Postovani, nezna se tacno koliko dugo je covek zarazan nakon sto preboli infektivnu mononukleozu. Vecina bolesnika nema virus u krvi po prestanku tegoba. Neki bolesnici ga jos dugo imaju u sebi. PCR testovima moze da se dokaze virus u krvi, ali se test ne radi rutinski. Osoba koja je prebolela infektivnu mononukleozu pre dve godine najverovatnije nema vise u sebi vurus i nije zarazna. Ako eventualno, ima virus u sebi, to je mala kolicina sa kojom normalan imunitet moze da se izbori tako da ne postoji rizik da se razbolite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

Pozdrav imam 18god. nisam imao seksualne odnose ali mislim da imam takozvani "kapavac". Ne znam sta da radim,ako moze neko da mi kaze sta da radim bicu mu veoma zahvalan...

Postovani, treba da se javite urologu ili koznom lekaru (kozni lece polne bolesti). Ako je to kapavac (triper ili gonoreja) mora da se izleci. U protivnom dovodi do steriliteta. Kod kapavca bolesnik najpre oseca golicanje i peckanje u mokracnoj cevi, ima ucestalo i bolno mokrenje. Kasnije erekcija postaje bolna i javlja se bistar, a zatim belicast ili zuckast, gust gnojav sekret. Limfne zlezde u preponama mogu da se uvecaju, a ponekad se javlja povisena telesna temperatura. U hronicnoj nelecenoj ili lose lecenoj bolesti sekret se javlja kao jutarnja kap pre mokrenja. Odatle potice naziv kapavac. Neki muskarci nemaju tegobe. Dok se ranije bolest lecila veoma lako penicilinom, u poslednje vreme je lecenje sve teze, iako se primenjuju noviji antibiotici iz grupe cefalosporina. Ne preduzimajte lecenje na svoju ruku, vec se javite svom lekaru opste prakse. U privatnim llaboratorujama bris uretre moze da se uradi bez uputa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2013.

Postovani,moja majka koja ima 84 godine je pre pola godine imala operaciju kuka.Pre oko dve nedelje joj se pojavio problem sa mokrenjem,ucestalo i peckanje,uradila je urinokulturu i pronadjena je u 1 ml.100.000 bakterije klepsiella.Naravno utvrdjen je i antibiogram,ali je ona alergicna na penicilin i ni jedan od ponudjenih lekova nije moguce primeniti.Urolog joj je objasnio da je najbolji lek injekcija hloranfenikola ali da ga u Srbiji nema,odnosno da je zabranjen.Dao joj je drugi antibiotik koji ne pomaze kao i savet za uzimanje sto vise tecnosti i uvin caj..Sta vi savetujete?Unapred hvala.

Postovana, hloramfenikol ampule nisu kod nas zabranjene, nego nisu registrovane, jer nijedan uvoznik nije imao interesa da ih registruje. Razlogistracija kosta, a lek je jeftin pa ne moze da im se isplati ulaganje. To ne znaci da lek nije dobar. Ako neko moze da vam donese lek iz inostranstva primenite ga. Neka unosi vise tecnosti. Kasnije ponovite urinokulturu. Mozda ce tada bakterije biti osetljive na neki antibiotik na koji nije alergicna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2013.

Moja devojcica ima 7 i po godina i ide u drugi razred osnvne skole.Prosle godine ,prvi razred je prosao opdlicno,niz igre i pjesme,ali ovaj drugi razred ima mnogo vise obaveze.Mnogo,mnogo tesko je naucila citati i pisati i mogu da kazem da jos uvek ne cita i ne pise vrlo dobro,no u redu je,matematika joj mnogo tesko ide,jos smeta prstima dok ostale ucenike su mnogo bolje.Uciteljica se svaki daN ZALI KAKO JE MNOGO LOSA UCENICA,DA UOPCE NEMA KONCENTRACIJE,da ne moze da sledi nastavu(kad je pita,Ana reci nam sta smo ucili ona pojma nema,ako je cetivo uciteljica predavala pre samo 5 minuta),kad joj kaze daj da pregledam domaci zadatak ona pojma nema dali je uopste napisala domaci,a jos joj je teze da nage svesku u kojoj je domaci.Doma je jos gore.sta ima za domaci zadatak retko,pamti,tako da ja svaki dan javljam se kod mame druge ucenike,kako bi moja kci imala napisano domaci.Maticni lekar nam je propisao MEMO BEJBI sirup od ERBA VITA.Molim vas pomozite,sta da radimo,i vise nemam nerve,a imam, i jos decaka od godinu dana kome je moja paznja mnogo potrebna i ne mogu da radim samo sa kci.Unistavam se ,svaki dan placem.Inace moja kci je 7 godisna normalna devojcica ,koja mnogo se druzi sa svojim vrsnjakinjama.pozz

Postovana, obratite se skolskom psihologu ili psihologu u domu zdravlja. Nema koncentraciju zato sto je nesto je muci. Mozda se oseca ugrozeno zbog rodjenja brata, mozda je muci nesto drugo. Ako zeli vise vaze paznje pruzite joj radeci nesto zajedno npr. da se prosetate negde samo sa njom, da se igrate, da razgovarate. Medjutim, ne treba da radite njen posao tj. da pitate sta je bilo za domaci. Ona mora da pazi na casu. Na vama je da uz pomocu psihologa otkrijete zasto to ne cini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2013.

Postovani, Moj otac ima 68 godina. Generano zdravstveno nema nekih vecih problema tj. svi problem su u skladu sa njegovim godinama. Jedini problem koji mu je nedavno otkriven ejeste visok ocni pritisak. Vrlo brzo je terapijuom ocni pritisak sveden na normalu i dobio je terapiju koju mora da koristi do kraja zivota.U pitanju su kapi za oci COSPOT. Medjutim citajuci moguca nezeljena dejstva on je procitao da se desava da ove kapi uticu na pamcenje pa je cak negde pronasao da mogu unekoj meri uticati i na pojavu sloga. Interesuje me da li one zaista mogu imati tako ozbiljna nezeljena dejstava? On je cak rekao da vise nece ni da ih koristi jer bolje je i da oslepi nego da ima npr. problem sa pamcenjem. Unpred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, pomenuta nezeljena dejstva mogu da se jave izuzetno retko, od prilike kod jednog bolesnika na 10.000 korisnika leka. To je mala verovatnoca. Verovatnocu da dobije neko nezeljeno dejstvo umanjuje ako se pridrzava uputstva lekara. U oko ukapava samo jednu kap- ne vise. Nakon toga pritisne unutrasnji ugao oka. Time ce da zapusi nosnosuzni kanal i spreci da kap ode u nos i preko krvnih sudova nosne sluzokoze u cirkulaciju. U odluci da se koristi lek ili ne treba da uzme u obzir da je mnogo veca korist od eventualne stete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2013.

postovani zanima me dali sme da se uzima uvin caj ili Vrkuta caj U vreme stimulacije jajnih celija ili posle stimulacije pergotajmom? Hvala unapred na odgovoru

Postovana, mislim da ne treba da koristite pomenute cajeve. Mogu da uticu na kontrakciju materice pa vam u ovom periodu nije nuzno. Umesto toga unosite vise voca i povrca. To vazi i za supruga. Vitamini i antioksidansi povecavaju plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2013.

Postovani, imam uvecane limfne zlezde ispod vilice, kada stisnem vilicu, iskoce mi dve kugle, natecene su mi desni, boli me jezik, imam afte, pucaju mi usne. Imam osecaj da me sve pece i da mi je napeto u ustima. Traje vec cetiri dana. Pusac sam, alkohol retko konzumiram. Molim vas, recite mi nesto vise o tome. Hvala unapred.

Postovani, uvecane limfne zlezde su posledica infekcije u ustima, grlu, nosu i sinusima. Mogu da budu posledica paradontopatije (otecenih desni) i afta. Medjutim, te kuglice koje se pojave kada stegnete vilicu su podvilicne pljuvacne lezde. Ako se povecavaju tokom i nakon obroka znaci da je zapaljen i zapusen izvodni kanal zlezde. Tokom jela se stvara vise pljuvacke, koja tesko otice, te se zlezda povecava. Mozda one nisu povecane, vec vi ranije niste obracali paznju. Na pojavu afti utice pad imuniteta, alergija, stres, povecana ili smanjena kiselost zelucanih sokova, gorusica, nedostatak B vitamina. Lecite desni, jer otok moze da znaci pocetak paradentoze, bolesti kod koje se zubi klate i ispadaju. Osim toga u desnima se razmnozavaju bakterije koje povecavaju rizik od srcanih bolsti. Na srecu bolest moze znatno da se uspori i mozete da sprecite klacenje i ispadanje zuba i neprijatan miris iz usta. Trudite se da perete zube cece. Ne grickajte svaki cas nesto. Kafa, sok i kompot su takodje obrok te i nakon njih treba da perete zube ili da isperete usta zalfijom ili nekom tecnoscu za ispiranje usta. Koristite blaze paste namenjene za paradontopatiju, mekse cetkice koje imaju oznaku soft. Javite se stomatologu, po mogucstvu specijalisti za bolesti usta. U njegovoj nadleznosti je lecenje desni, afta i pljuvacnih zlezda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

Postovani imam 17god. imam osecaj ceo dan kao da mi se cupa crevo iz pupka kada se uspravim...i to je vec treci put za dve godine kako mi se to desava....molim za pomoc sta je to....unapred hvala....

Postovana, bol u vidu cupanja u predelu pupka je posledica poremecaja funkcionisanja creva ili bolest zeludca. Da li ima pratecih simptoma kao sto su nadimanje u stomaku, proliv, zatvor, krv u stolici?Nekada zapaljenje slepog creva zapocinje bolom oko pupka, koji se spusta u donji desni deo trbuha, a leukociti su poviseni. Javite se obavezno lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

Postovani,pre nekoliko dana primetila sam izbocinu(uvecanje)sa desne strane pupka precnika otprilike 5cm.,nemam bolove ali nekoliko puta u toku dana osetim vatru u stomaku,jacim pritiskom po sredini stomaka osecam nelagodnost,imam 39 god.,53kg.Sumnjam na kilu i siguno cu se javiti svom lekaru ali do tada zelim Vase misljenje,unapred zahvalna.

Postovana, izbocina na trbusnom zidu je uglavnom kila. Morate da se javite lekaru, jer se to dijagnostikuje jednostavnim pregledom (pipanjem izbocenja). Kila ne daje osecaj vatre u stomaku. To moze da bude simptom bolesti ili poremecaja funkcionisanja organa za varenje (dispepsije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

vec duze vreme imam bol u predelu jajnika a napominjem da mi je pre 12 godina ostranjeno sve i materica i jajnici i taj bol se proteze prema kuku molim za odgovor i kome da se obratim unapred vam se zahvaljujem

Postovana, najpre se javite svom izabranom lekaru. On ce da vam opipa stomak i proceni o cemu se radi. Bol od kuka moze da se oseca u preponi tako da se coveku cini da potice od trbusnih organa. U donjem delu trbuha moze da se oseca bol od hernije (kila ili bruh), peska u mokracnim putevima, creva...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

Postovani, Da li je bezbedna upotreba zeolita i kako se on pravilno upotrebljava u ishrani? Da li smeju da ga koriste deca mladja od 5 godina i u kojim kolicinama? Da li postoji jos neki nacin za prirodno uklanjanje toksina iz hrane? Hvala

Postovana, deca mladja od 3 godine ne smeju da koriste Zeolit. Malo starija oprezno, uz konsultaciju detetovog pedijatra i postujuci doze iz uputstva. Proizvodjac preporucuje svakodnevnu upotrebu. Mislim da redovno koriscenje Zeolita nije pametno, posebno za osobe koje koriste neke lekove (zeolit ne vezuje samo toksine, vec i lekove), za decu. Trudnicama neko preporucuje, neko ne. Dugotrajno koriscenje moze da dovede do malokrvnosti. Prevelik unos aluminijuma se povezuje sa povecanim rizikom od pojedinih vrsta raka (zeolit je aluminijumsko natrijumski ili aluminijumsko kalcijumski silikat). Znaci moze da se koristi neko vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

Postovani pritisak koji je bio do sada izuzetno nizak , oko devedeset i nesto sa sesdeset, sada je poceo naglo da seta i ide cak do 150 sa 96. A I SADA SE RAZMAK izmedju gornjeg i donjeg SMANJIO NA OKO 20 . Osecam se lose u umorno i jako sam nervozna i depresivna. Primecujem i povecani broj otkucaja srca i do 95 pri merenju pritiska. Imama jako velike masnoce godinama. Probala sam sa lekovima ali zbog jakih bolova u kostima uvek odustanem. STA MISLITE ? Hvala.

Postovana, osobe koje su u mladosti imale nizak krvni pritisak, kasnije mogu da boluju od povisenog. Uzrok najcesce nije poznat, ali se sigurno zna da veliki uticaj imaju masnoce u krvi, povisen secer, gojaznost, nasledje, stres. Mali razmak izmedju gornjeg i donjeg kr. pritiska (konvergentan pritisak) moze da bude posledica virusne infekcije, nedovoljnog unosa tecnosti, srcane mane (promene na zalistcima aorte ili na samoj aorti). Cesto se nezna uzrok. Takav pritisak se leci pri cemu se upravlja po onom koji je kriticnniji. Puls moze da bude ubrzan zbog bolesti stitne zlezde, stresa, malokrvnosti, unosa kafe, alkohola ili pusenja. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2013.

Postovani, 2007god. imao sam operaciju sa dijagnozom : " Open" TEA AFC-AFS et. a.popoliteae sin. Bypass femoro-poplitealis/ii segment/i.sin.cum.Dacron 8 mm prothesin. Reddon drainage.No ii. Danas dopler pokazuje pseudoaneurizma AFC levo je dimenzija 34x22x42, vecimdelom ispunjena masama, sa protocnim delom oko 30% Interesuje me da li je Dacron ispunjen embolusom i moguce njegovo uklanjanje tj. da li mora da se ponove stavlja novi Dacron 8 mm.

Postovani, postoji prosirenje krvnog suda, koje je vecim delom ispunjeno trombom. Vas hirurg ce da proceni da li postoji rizik od odkidanja dela tromba. Ako ne postoji tromb ne mora da se vadi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2013.

Postovani,imam 43 godine, pre mesec dana (31.jan.)operisala sam kuk. Trenutno sam na Fraxiparinu 0.6. Moj problem je menstualni ciklus. Posle operacije, tacno 2.februara dobila sam menstruaciju koja nije bila obilna vec normalna. Zatim sam dobila opet 19.februara, trajala je 5 dana i ne jako obilna , i opet sada 28.februara , ne znam tacno kako ce se odvijati , nije nista jako za sada. Da li ovaj poremecaj u ciklusu ima veze sa Fraxiparinom i jacinom, trebala bih da ga dobijam jos nekih 10 dana i da li moze doci do nekih jacih komplikacija , da li je ovo mormalno ,prolazno ili sta li vec ?Molim vas za savet. Hvala unapred .

Postovana, to krvarenje je posledica delovanja Fraxiparina. Malo neprimetno krvarenje nastalo zbog ovulacije ili stresa zbog Fraxiparina ne moze normalno da se zaustavi. Ima i opasnijih krvarenja od ginekoloskog npr. krvarenje u mozgu ili iz organa za varenje. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: