Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 11.8.2012.

u donjem delu vidnog polja levog oka povremeno mi se pojavljuju svetlaci - to je upozorenje ali kakvo ? ili je nesto drugo u pitanju ?

Postovani, javite se ocnom lekaru. On ce da pogleda ocno dno pri prosirenim zenicama i da vidi kakvo je stanje mreznjace. Svetlaci mogu da budu posledica vucenja u oku (rastezanje staklastog tela koje moze da povuce mreznjacu i odvoji je od ostalih omoraca oka) i pukotina na mreznjaci sto je ozbiljniji problem i zahteva lasersku intervenciju. Svetlaci su znaci upozorenje da moze da dodje do odvajanja mreznjace (ablacija retine) sto je ozbiljno ostecenje oka. Kada dodje do odvajanja mreznjace na jedan deo vidnog polja se navuce zavesa i tu se ne vidi (defekt u vidnom polju). Svetlaci se javljaju cesce kod kratkovidih osoba, starijih od 60 godina, ponekad i kod osoba sa povisenim krvnim pritiskom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

Postovani ! DR.mi je rekla da imam u urinu jos malo belih i krvnih zrnaca ,tako da je predlozila da to posalje dalje na zasadjivanje.Nakon 2.nedelje stigo mi je odgovor da je sve uredu ? Sta to znaci? Zahvalna na odgovoru

Postovana, bela krvna zrnca (leukociti) u mokraci nisu samo znak zapaljenja. Mogu da se jave i kod zdravih ljudi kod duzeg stajanja ili nakon fizickog napora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

Postovani, Vec vise od dve godine imam problema sa kicmom, ne mogu da sedim, neprijatno mi je i stajanje i niz drugih poteskoca. Dg razlicite, uglavnom, na osnovu rtg snimka i mr, ono sa cime se lekari slazu, u pitanju je degenerativni proces a navodi se i coccigodinia. I dok je ranije bio problem samo u tom lumbalnom i sedalnom delu sada me sve boli. Ta ukocenost postoji po celom telu: vratni deo, glava, delovi oko usiju, stopala, sake, kolena, kukovi ... Nekada mi jedna strana vrata tako natecena da se desi da me neko pita sta mi je sa vratom. Posto je vise izrazeno kod desne strane, na desnoj nozi su mi se pojavile vene. Imam osecaj da je, nekako, naglo krenuo nekakav deformitet, za dva broja nosim vece cipele. Imam 50 godina, bila sam toliko vitalna i zdrava, fizicki aktivna, nisam znala za umor, puna energije... i nikako da se pomirim sa tim da sam toliko nemocna... Moze li da bude u pitanju nesto drugo ili deg. proces? Kakve bi analize jos mogla da uradim? Moze li taj degenerativni proces da krene tako naglo? Moze li da se desi da prestane? Posto mi najvise pomaze Diklofen moze li da mi skodi prekomerna upotreba? Hvala Vam za odgovor

Postovana, degenerativni proces se lako uocava na MR, na rendgenu teze. I kod mnogo mladjih su prisutne degenerativne promene tako da nemate razloga da mislite da ih nema. Iz vasih ranijih pitanja se vidi da ste jako zabrinuti, da ste pomisljali na TBC kosti, tumor..., ali znaci tih bolesti nisu uoceni. Zabrinutosti znatno pogorsava tegobe koje poticu od degenerativnih promena. Kod takvih promena ne postoji srazmera izmedju stepena ostecenja kicme i dr. zglobova: promene mogu da budu male a tegobe velike i obrnuto. To je posledica delovanja drugih faktora koji mogu da pojacaju ili smanje tegoe. Pojacavaju ih anksioznost, zabrinutost, stres, depresija, slaba fizicka aktivnost, duze sedenje ili lezanje. Obrnuto mnogo su manje tegobe, cak i kod jako velikih degenerativnih ostecenja, ako je osoba fizicki aktivna, radi vezbe za jacanje misica, vedra je i optimisticna osoba, ima hobi... Ako je nesto drugo (reumatski zapaljenjski proces, prekancerozni sindrom) ocekuju se promene u krvi, pre svega povecanje sedimentacije, C reaktivni protein, nekada malokrvnost. Postoje i druge tegobe koje upucuju na bolest odredjenog sistema organa. Kod tumora (prekancerozni sindrom) tegobe se nikako ne smanjuju bez obzira na uobicajenu terapiju. Kod bolesti misica i zglobova bez obzira na terapiju tegobe nisu neprekidno prisutne tj. lecio se ili ne ima vremena kada je bolesnik bolje i losije. Osim opsteg pregleda krvi ne bi trebali nista da radite na svoju ruku. Javite se reumatologu pa ce on traziti laboratoziju. Degenerativni proces tj. ostecenja kosti i zglobova se ne pogorsavaju naglo dok tegobe zbog ovog procesa mogu naglo da se pogorsaju. Kod vas to posebno moze da bude izrazeno padom nivoa hormona estrogena. Zbog snizenja estrogena u klimaksu, jos vise u postmenopauzi mogu da se jave jaki bolovi u misicima i zglobovima. Ako je uz to prisutna anksioznost ili depresija sto nije retko u klimaksu tegobe su jos vece. degenerativni proces ne moze da se zaustavi niti da se ukloni. On je prisutan kod svih ljudi u manjoj ili vecoj meri. Medjutim tegobe zbog njega ne moraju da budu velike, niti su prisutne neprekidno celog zivota, javljaju se i povlace lecio se ili ne. Dugotrajna upotreba Diklofena moze dasteti. Cak i kratkotrajna terapija moze da izazove pojavu ulceracije na celucu ili erozivni gastritis. Takodje moze da povisi nivo secera u krvi, a kod osoba koje lece povisen krvni pritisak smanjuje efikasnost lekova. Posto cete lekove koristiti duze vise se oslanjajte na antireumatske kreme, vezbe i fizikalnu terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

Postovani, imam 24 godine i cesto imam pritisak u usima kao kad menjam nadmorsku visinu, nemam ravnotezu, vuce me u stranu, najvise desnu, desnom nogom tesko upravljam, ne mogu normalno da hodam, postala mi je teska, narocito kad idem uz stepenice, moram da se pridrzim za nesto, a desna strana lica mi igra povremeno, kao i oko. Sto se tice ociju ustanovljen mi je Duanov sindrom i astigmatizam. Molim za vase misljenje.

Postovana, neprijatan osecaj u usima kao kada se menja nadmorska visina moze da bude posledica slabog funkcionisanja Eustahijeve tube, najcesce zbog alergije. Nestabilnost moze da bude posledica promena u uhu te je potrebno da se javite spec. ORL. Nestabilnost i nelagodnost u desnoj strani lica moze da bude posledica neuroloskih poremecaja pa je potrebno da se javite i neurologu. Igranje oka, u stvari kapka je najcesce posledica premora, ali zajedno sa ostalim tegobama moze da bude posledica neuroloskog problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

Postovani, Imam manjih problema sa spoljnim hemoroidom. Naime, par puta sam na toalet papiru video tackicu, dve sveze krvi, jako malo ali se malkice vidi. Ponekad me svrbi i pece a pogotovo posle velike nuzde ako se ne operem ubrzo. Isao sam kod proktologa na pregled jer mi se tako krvi pojavljivalo par puta pa sam zeleo da se uverim da je sve ok. Doktor me je preslusao stetoskopom, prepipao mi stomak, pa cak i proverio "prstom" da nemam i unutrasnjih hemoroida. Rekao mi je da on ne bi obracao paznju na to previse jer nije nista ozbiljno, ali mi je rekao da ako se bude prolongiralo bas cesto da dodjem opet na pregled. Sad vec par dana imam opet te tackice krvi na toalet papiru a pre toga nisam imao ni jednom 4 meseca, i nisam mazao nikakvu mast.Dosta vremena provedem sedeci, verovatno je to sve posledica toga.Krv mi se jer ne mazem nista nekada javi 2 dana zaredom pa je nema 10 dana, pa se pojavi 1 dan pa je nema po 3 meseca, u zavisnoti od tvdrdoce stolice i njene ucestalosti.Svaki put kada ugledam malo krvi , sav se uplasim. Molim Vas, da mi kazete da li stvarno ne bi trebalo da se brinem kada vidim malo krvi na toalet papiru, i samo jednostavno da mazem Hepatrombin ili Faktu mast 14 dana dok ne prestane?I recite mi, molim Vas, sta znaci malo sluzi na wc papiru(nema je preko izmeta), da li je i to usled hemoroida i da li kada nju primetim da mazem mast? I mozete li mi preporuciti neku mast da mazem da se ne bi vracali hemoroidi, tj da malo predupretim njihovo vracanje?Bilo kakav savet za njihovo povlacenje i njihovo vracanje, mozda i neki "prirodni" recept kojim bi se spoljni hemoroid povukao( poput suve smokve....). Unapred Vam hvala. Pozdrav.

Postovani, hemoroidi daju tegobe koje ste opisali (krv na toalet papiru, posebno kada je stolica neuedna, bilo da je tvrda ili prolivasta, pecenje, svrab i sl.). Pregled proktologa se vrsi da bi se otklonila sumnja na istovremeno postojanje tumora koji moze da dovede do krvarenja. Sedeci nacin zivota dosta pogoduje pojavi hemoroida. Trudite se da vam stolica bude uredna tj. ni suvise tvrda ni ucestala prolivasta, izbegavajte jake zacine i dosta ljuto. Regulisanjem stolice hemoroidi nece da krvare. kada imate tegobe mazite neku mast protiv hemoroida Hepatrombin H ili Faktu mast svejedno. Hemoroidi mogu da izazovu vlazenje. Ako ima dosta sluzi to ukazuje na bolest debelog creva. Pod uticajem masti hemoroidi ce lakse da se smire, upala ce da se smanji. Hemoroidi nece da nestanu pod uticajem masti, ali ce tegobe da budu znatno manje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.8.2012.

Postovani, Prije 6-godina imao sam povredu glave sa dijagnozom: DG:Contusio cerebri.Haematoma intracerebralis traumaticum reg.frontotemporalis l.sin. Haematoma epicraniale reg.temporoparietalis l.dex.Excoriatio reg.frontoparietalis l.sin. Nije indikovano operativno hirusko lijecenje,vec je ukljucena adekvatna terapija,nakon cega se stanje stabilizovalo. Nakon toga redovno su mi vrsene kontrole,CT;MR i EEG.Terapiju sam uzimao phenobarbiton 100mg,18 mjeseci i brufen 400mg po potrebi.Svi nalazi i kontrole su bili uredni (MR;CT;EEG).Vremenom na promjenu vremena javljale su se glavobolje,koje sam resavao brufenom400mg. No nedavno mi se desila nezgoda i ponovo sam primljen u bolnicu od 19.07 2012 do 26.07.2012 sa dijagnozom: DG:Hemiparesis lat.dex sensomotoria transitivaSt.post conusionem cerebri reg. frontalis lat.sin.a.a VI.Hypertensio arterialis.Cephalea syptornatica. Po prijemu uradjen mi je pregled,jer sam se zalio na trnjenje u desnoj nozi i ruci i zanosenju pri hodu u desnu stranu.Na prijemu mi je pritisak bio 140/90,puls 92/min. Zatim sam lecen antiedematoznom,antihipertezivnom i antiagregacionom terapijom uz infuziju fizioloskog rastvora i doslo je do potpune regresije deficita.somatski status pri otpustu uredan.CT-mozga:Frontalno lijevo hipodenzna degenerativna lezija.Drugih promjena u mozdanom paranhimu se ne vidi,kao ni znaci intrakranijalnog krvarenja.Zatim mi je uradjen kontrolni CT-mozga,koji je identican predhodnom CT-nalazu.Ne vide se svjeze ishemijske promjene,niti znaci intrakranijalnog krvarenja. Otpusten sam iz bolnice uz Th:tbl monopril 20mg 2x1,tbl diazepam5mg 2x1,tblCardiopirin100mg1x1,i Miligama100mg 3x1 i upute da uradim:MRI-mozga, UZ-srca i kardioloski pregled,kao i CDS magistralnih arterija vrata.Pa vam ih i dostavljam.EHOKARDIOGRAFSKI NALAZ : Lijeva predkomora normalnog Ap dijametra,mitralni kuspisi tanki ocuvane pokretljivosti sa tragom MR.Lijeva komora normalnih dimenzija,ocuvane debljine zidova i globalne sistolne funkcije bez jasnih segmetnih ispada u kontraktilnosti.Aorta normalnih dimenzija u korijenu,trolisne valvule ocuvane separacije.Desne supljine nisu uvecane.,U perikardu nema izliva.EKG nalaz uredan.Specijalisticki nalaz ocnog dna-uredan.ULTRASONOGRAFIJA ABDOMENA I MALE KARLICE-nalaz uredan.Nalaz radiologa :Doplesonografija krvnih sudova vrata:Na ACI vidan manji kalcifikat bez signifikatnog hemodinamskog poremecaja.Ocuvan CD signalna vidljivom dijelu vertebralnih arterija.NALAZ MR TOMOGRAFIJE:MR PREGLED ENDOKRANIJUMA:Nacinjeni su T2/TSE,T1/SE,T2/FLAIR i T" FFE axialni T2/TSE sagitalni tomogrami endokrarijuma. Stanje nakon kontuzije i intercerebralnog hematoma lijevo frontalno.Intracerebralno na bazi lijevog frontalnog reznja diferencira se lezija hipoIS u T1 i HIPERis u t2,a koja u FFE sekvenci ima rubni "dark" prsten sto odgovara hemosiderinskom sadrzaju velicine 17x5mm. Ekstracerebralni likvorski prostor i komorni sistem normalne velicine i izgleda.U mozdanom paranhimu inffratentorijalno nema patoloskih promjena u morfologiji ili intezitetu signala.Foramen magnum slobodan. ZAKLJUCAK:MR pregled pokazuje znakove hronicnog hematomaintracerebralno lijevo na bazi frontalnog reznja. Iskreno vas molim za pomoc ,savjet i objasnjenje.Sta se u stvari desilo samnom i sta dalje raditi.Molim vas da mi pojasnite sve sto se tice nalaza i daljih upustava. unaprijed zahvalan. Srdacan pozdrav.

Postovani, na delu mozga gde je bila povreda postoji ostecenje koje je posledica postojanja hronicnog krvnog podliva. Nema svezih ostecenja, nije bilo novog krvarenja ni mozdanog udara. Krvni podliv se nakon povrede nije potpuno povukao jer se oko njega formirala kapsula od gvozdja koje se izdvojilo iz crvenih krvnih zrnaca. Kapsula nije dozvolila da se krvni podliv u potpunosti povuce. Posto ste imali trnjenje verovatno je tecnost usla u taj stari podliv cime se on uvecao i izvrsio pritisak na okolno zdravo tkivo. Na daljim kontolama ce da se vidi kretanje hematoma, da li se smanjuje pod uticajem terapije. Ostali nalazi su u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.8.2012.

Postovani, Imam devojcicu koja ima 4 godine.Juce smo bili kod ocnog jer nam je sugerisano da joj mozda 1 oko bezi.Do sada smo je vodili 2-3 puta i svi su potvrdili da je to samo varka jer ima krupne okice a uzan joj je mosticJuce je dr.proveravao i diopttriju i utanovio kompjuterski +1 i +1,5,pa je odlucio da siri zenice da bi bila +4 i +4,5.Sa nekom korekcijama je prepisao naocari sa dioptrijom od +3 i +2,75. Mi kao roditelji nismo primetili da dete slabije vidi.Obozava da crta i pise.kada boji bojanku sama kaze da je presla liniju.Zna i neka slova da pise,pa neznam kako sa takvom dioptijom moze da napise n ili t ili i... Molim Vas,sta smo mi trebali da primetimo da bi to ukazalo na takav problem? Nije problem,ako treba nosice naocari,ali sta ako ne treba. Napominjem da smo je vodili kod tog dr da cujemo i drugo misljenje vezano za moguce bezanje oka.Potvrdio nalaz prethodne dr,koja smatra da dete nema taj problem i da ok vidi. ipak to nije mala dioptrija... Izvinite sto sam opsirna,ali shvatite,zabrinuti smo jako. Unapred hvala

Postovana, dalekovidost kod male dece je posledica male duzine oka. Ima je veliki broj male dece. Sa rastom ta se dioptrija smanjuje i uglavnom nestaje u pubertetu. Mora da se koriguje nosenjem naocara ako detetu smeta ili ako je dalekovidost velika. Nije verovatno da je lekar pogresio u odredjivanju dioprtije. Predhodni lekar nije ni pregledao ostrinu vida. Da jeste uocio bi da je dete dalekovido. Dioptrija vaseg deteta nije velika. Dalekovida deca se naprezu kada crtaju i brze se zamaraju sto roditeljima nije lako da primete. Moze da ih zaboli glava. Ako se dete ne zali na glavobolju tesko mozete da uocite da vid nije u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.8.2012.

Postovani, pisala sam Vam nedavno u vezi vaginalnog krvarenja tokom terapije Orgametrilom. Da se ne ponavljam, na pitanje je odgovoreno 25.07. ove godine. Krvarenje koje sam opisivala se nastavilo sve do menstruacije koja se jedva zaustavilo 9og dana iako sam vec popila 5tu tabletu orgametrila koji pijem po semi (od 5dc 10x1, pa 10x2). Od devetog do trinaestog dana ciklusa je sve bilo mirno i bez krvarenja, da bi se iznenada javio jak bol u desnom jajniku koji se smirio posle dva sata i od tada po malo primecujem blago krvavi sekret vec treci dan za redom. Meni je na prosloj kontroli na koju sam se javila zbog tog krvarenja receno da nastavim uredno sa Orgametrilom(koji pijem 10tak meseci) i da se javim tek u septembru ponovo. Sve me ovo plasi i zbog endometrioze i zbog krvne slike i psihickog zdravlja, a ne daj Boze da se krije i neka zla dijagnoza. Sta Vi mislite? Imam 30 godina i nisam radjala. Pozdrav veliki.

Postovana, razumem vasu zabrinutost, ali odgovor ne moze da se da bez pregleda, pa morate da sacekate svog lekara. Vazno je da se iskljuci organski uzrok neurednog krvarenja kao sto je zapaljenje, miom, polip ili tumor. Na ranijim pregledima kod vas su te bolesti iskljucene tako da mozete da sacekate pregled u septembru. Ako nema neke od tih bolesti zakljucuje se da postoji samo hormonski poremecaj. Lekar ce podesavanjem doze leka da dovede do normalizacije ciklusa. Eventualno mozete da se javite drugom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.8.2012.

Postovani dr, molila bih pojasnjenje sta je to koloidnoparenhimatozni nodus stitnjace i dali moze preci u karcinom (vel.13x16)? Kako se radi pregled scintigrafija? Cula sam da trudnice i mala deca ne smeju da ga rade, jer se daje radioaktivni jod i ozraci se pacijent? Kako eliminisati taj jod iz organizma posle toga i koliko biti izolovan od dece? Hvala unapred.

Postovana, koloidnoparenhimatozni nodus stitnjace je cvor koji u sebi sadrzi malo guste tecnosti (koloid je sadrzaj koji lici na pihtije ili je malo zitkiji), a malo cvrstog tkiva koje lici na tkivo zlezde i moze da stvara hormone. Scintigrafija je dijagnosticka procedura kojom se ubacuje radioaktivni jod. Njega vezuje tkivo stitne zlezde. Tkivo koje nema sposobnost da stvara hormone ne vezuje jod i ne prikazuje se na snimku zlezde. Zove se hladni cvor. On moze da bude tumor. Cvor koji vezuje jod (topli cvor) nije sumnjiv. Znaci lekar zeli da vidi da li je uocen cvor sumnjiv. Danas se koriste jedinjenja koja se brzo izbacuju iz oranizma i nisu stetna za bolesnika i okolinu. Od radiologa cete dobiti uputstvo o ponasanju nakon snimanja (zavisi od vrste jedinjenja). Na primer pola kolicine tehnicijuma se raspadne vec za 6 sati. On nije opasan za bolesnika i okolinu, a za svaki slucaj mozete da se drzite dalje od dece tog dana kada ste bili na snimanju. Opasnost po organizan je npr. mnogo manja nego kod pregleda skenerom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.8.2012.

Postovani doktore, obracam Vam se u nadi da cete odagnati moj strah, naime od pre cetiri godine saznala sam da imam povisene vrednosti RH u krvi LATEKS AGLUTINACIJA 64 IU/ml i takodje pozitivna na test Rose 64 IU/ml, pila sam rezocin tabl 250, slabo sam ih podnosila pa mi je dat savet da uzimam po pola, nedavno sam imala temperaturu nedelju dana, ne visoku, i dobila sam ospe po rukama, kad sam izvadila krv, rekli su mi da imam leukopeniju, 3000 belih, pa sam na dodatnim analizama saznala da sam pozitivna na ANA - ANTINUKLEARNA AT 11, IG-M 2,60 IG E - UKUPNI 160. Dobila sam uput na Reumatoloski institut u BG, radi konsultacije za lekove, ja sam uplasena i cini mi se da je to neko ozbiljno imunolosko oboljenje, kako da se borim s tim. Imam 57 godine, i od 23 godine, pocevsi s teskim problemima na poradjaju, stalno se moje stanje pogorsava i nikad nemam mira, koliko je ovo opasno i sta mi valja raditi da se smirim, Hvala Vam sto postojite.

Postovana, imunoloske bolesti su cesce u poslednje vreme ili se lakse dijagnostikuju tako da se ima utisak da su cesce nego ranije. Covek mora neprkidno da se trudi da unapredjuje svoje zdravlje. To nije samo lecenje postojecih bolesti vec i redovna kontrola kako bi se eventualne nove bolesi otkrile u pocetnoj fazi kada su potpuno izlecive ili ako nisu izlecive sprecava se njihovo napredovanje i pojava komplikacija. To je deo zdravstvene kulture koji vam ne dozvoljava da kazete: dobro je sad ne moram da mislim. Osoba koja ima zdravstvenu kulturu se trudi da je fizicki aktivna, da se hrani zdravo, da ne pusi, da ne preteruje u unosu alkohola, da izbegava nezdravu dosta masnu i slatku hranu.... Takva osoba se informise o faktorima rizika za nastanak razlicitih bolesti i nastoji da ih ukloni. To ne treba da se smatra uznemirujucim, vec treba da ste zadovoljni sobom sto se brinete za svoje zdravlje. Naravno i tu ne treba preterivati i strepeti od svake pojedene namirnice (sta ako nije zdrava?...) ili se plasiti svake bolesti za koju cujete, vec se treba pridrzavati osnovnih nacela zdravog zivota. Ako uspete tako da gledate na zivot necete se osecati unemireno. Imunoloske bolesti mogu da se drze pod kontrolom. Vazno je da se pridrzavate saveta lekara. Moze da vas umiri cinjenica da su ljudi i ranije bolovali od tih bolesti i dozivljavali lepu starost neznajuci od cega zapravo boluju. Ako i dalje budete jako zabrinuti za svoje zdravlje i to vam bude remetilo kvalitet zivota javite se psihologu ili psihijatru koji ce vam pomoci da prihvatite bolest. Mnogi ljudi to i sami postignu bez strucne pomoci, prihvate bolest sa ogranicenjima koje ona namece i zive normalno. Oni koji ne prihvate osecaju se prevareni od zivota, kivni, ljuti i nepotrebno sebi i ukucanima zagorcavaju zivot. Stalno se zale i deca, prijatelji i rodjaci pocinju da ih izbegavaju jer se u njihovom drustvu osecaju lose. Budite zato optimisticni, vedri, prijatni za drustvo i zahvalni zivotu za sve lepo sto vam je dao svesni cinjenice da uz lepe stvari idu i lose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.8.2012.

Postovani,imam 24 godine. Pre 7 dana bio sam bolestan,imao sam retku stolicu,grceve u stomaku i temperaturu,bio sam kod lekara rekli su mi da je virusno,dobio sam lekove za crevnu floru (Probiotic 500mg) Sada je to prestalo,ali me muce hemoroidi,spoljasni jer sam napipao kvrzicu,stolica mi je opet retka i crveno-braon boje ,a izgleda kao nekakva sluzava tecnost.Stalno imam potrebu da vrsim veliku nuzdu a po zavrsetku mi se cini da se nisam dovoljno ispraznio i to tako bude par puta dnevno. Od danas imam krvarenje,koje sam video na obrisu. Da li moram kod lekara ili mogu uzimati neke lekove kod kuce? Da li se hemoroidi mogu izleciti? Mora li se to raditi hiruskim putem? Bas sam u panici... Unapred veliko hvala.

Postovani, krv na toalet papiru i osecaj nedovoljne ispraznjenosti nakon stolice su najcesce posledica hemoroida. Sluz u stolici pokazuje da creva trpe. Posto je stolica crvenkasto braonkaste boje treba da budete sigurni da nema u njoj krvi (pregled na okultno krvarenje). Ako ima krvi u stolici neophodan je pregled gastroenterologa. Ako nema (vec samo na papiru) ne bi se mislilo na neku tezu bolest, vec na hemoroide. Hemoroidi obicno prorade nakon prolivaste stolice i to nije zabrinjavajuce. Ako se ne smire nakon regulacije stolice ili ako ima krvi u stolici neophodan je pregled gastroenterologa i proktologa, jer ozbiljnije bolesti, pre svega polipi debelog creva i tumori daju krv u stolici. Ne mogu da vam kazem da se ne javite lekaru. Pozeljno je da se kod svakog krvarenja uradi pregled proktologa, iako on najcesce pokaze da su u pitanju hemoroidi. U tom slucaju vam lakne i nemate vise razloga da strepite da je u pitanju nesto ozbiljnije. Mozete da kupite neku mast za hemoroide. Posle svake stolice treba da se operete i namazete. Hemoroidi mogu da se uklone samo hiruskim putem, ali to kod vecine bolesnika nije potrebno, jer tegobe mogu da se izbegnu regulisanjem stolice. Tegobe su vece kod proliva i zatvora, jako zacinjene hrane, ukljestenja hemoroida, ispadanja ili drugih komplikacija. Prolivasta stolica moze da bude posledica poremecaja crevne flore (disbakterioza) ili infekcije creva. Ucestala stolica ili proliv i sluz u stolici mogu da budu i simptomi tezih zapaljenjskih bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), koje mogu da budu pracene gubitkom tezine i malaksaloscu. Ovim bolestima ponekad predhodi infekcija creva. Za pocetak mozete da pregledate stolicu na bakterije, gljivice i parazite i da nastavite da koristite probiotik. Javite se ponovo svom lekaru jer vam moze dati antibiotik koji deluje samo u crevima. Ako tegobe ubrzo ne prodju javite se gastroenterologu i proktologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2012.

s postovanjem ...imam 33 god menstuacija mi je uvek bila normalna nekad jace krvarenje nekad normalno u svakom slucaju dobro pocne i zavrsi se nakon 5 ili 6 dana . medjutim brine me sto kad treba da dobiem menstruaciju u zadnja dva meseca nekad mi jako tesko procuri ? o cemu se radi ? s postovanjem ...

Postovana, ako pod izrazom: jako mi tesko procuri podrazumevate bolni grc materice koji se javlja pre pocetka menstruacije, kao i povremeno tokom trajanja menstruacije, sto moze ali ne mora da bude praceno poremecajem opsteg stanja tako da niste sposobni za rad, onda je to dismenoreja. Najcesce je posledica poremecenog odnosa izmedju estrogena i progesterona, tako da dolazi do pojacanog grcenja matrice, sto izaziva jak bol u donjem delu stomaka ili krstima. Zatim dismenoreja moze da bude izazvana zapaljenjem, tumorom ili priraslicama. Endometrioza je redji uzrok bolova. Uzrok dismenoreje moze da bude i pojacana osetljivost na bol, koja se javlja kod obolelih od anemije, dijabetesa, tubrkuloze ili neke teze bolesti.Takodje moze da bude izazvana psihickim faktorom. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2012.

Postovani, Primetila sam, dok smo boravili na moru, da su stopala mom muzu natecena, nije mogao da obuje papuce koje inace nosi. Protumacili smo to da je od visokih temperatura i ostavili da pratimo stanje kad se vratimo. Medjutim, i sada mu se to javlja, mada nekad bude u redu par dana. Moze li to da bude znak neke bolesti i treba li da se javi lekaru? Inace je zdrav covek sa pedeset godina i nema neka hronicna oboljenja. Hvala Vam za odgovor

Postovana, kod zdravog coveka oticanje stopala je uglavnom posledica vrucine. Javlja se posebno kod stajanja, sedenja, posla tokom koga se covek malo krece. Takvi otoci nisu uporni i povlace se brzo. Inace otok se javlja kod prosirenih vena, lose cirkulacije krvi, slabosti bubrega i srca. Ishrana sa manje soli, vise voca i povrca (neslane salate) i pesacenje van najtoplijeg dela dana pomaze povlacenju otoka. Hodanjem se grce misici nogu i potiskuju krv ka srcu sto dovodi do povlacenja tecnosti i smanjenja otka. Podjednako je efikasno plivanje i bavljenje sportom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2012.

Postovani, rezultat doplera glasi " AIE, AFC,AFP, ateomatozno kalcifikovanih zidova 40% AFC, proksimalna anastomoza DILATIRANA U VIDU ANASTOMOTICNE PSEUDOANEURIZME ( u duzini od 30mm, dijmatra 27/22mm) parcijalno ispunjena hipoehogenim, TROMBOTICNIM MASAMA UZOCUVAN UTOK U AFP, DOK SU FEMOROPPLITEALNI GRAFT I AFS BEZ PROTOKA OKULUDIRANI HIPEREHOGENIM SADRZAJEM. Molim Vas, da mi blize objasnite sta mu znaci " u duzini 30mm, dijmatra 27/22mm" i da li je to u vezi sa predhodnom operacijom, jer me bas u tom dele bili i oteceno mi je. Unapred Vam hvala.

Postovani, graft koji je postavljen u predhodnoj operaciji je zapusen trombom. Formiranje tromba prati zapaljenje,otok i bol. Verovatno bas na tom metu osecate bol. Izmedju krvnih sudova nogu postoje poprecne veze (anastomoze). Jedna od njih je prosirena u duzini od 30mm, a precnik prosirenja je na najsirem mestu 27, a na uzem delu 22mm. Prosirenje lici na vrecu (aneurizmu). U tom prosirenju postoji tromb, koji nije potpuno zapusio krvni sud tako da u tom delu postoji cirkulacija tj. krv prolazi. I tu verovatno postoji zapaljenje sa ili bez bola i otoka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2012.

Postovani, pre 20 dana sam imao nezasticen seksualni odnos. Nisam siguran da li partner boluje od neke seksualno prenosive bolesti. Zadnja dva dana osecam blagu tezinu i nelagodnost u jednom testisu,ali samo to.Nikakvi problemi pri uriniranju ili promene izgleda.Ovako nesto mi se desilo prvi put.Imam 21 godinu i nemam nikakvih zdravstvenih problema.Interesuje da li postoje simptomi na koje bi trebao da obratim paznju koji bi bili signal da treba da posetim doktora,i koliko vremena prodje do prvih simptoma?Hvala

Postovani, to sto osecate je znak da treba da se javite urologu. Seksualno prenosive bolesti ne daju odmah tegobe vec nakon nekoliko nedelja. Osim toga tegobe ne moraju da budu jake. Tezina i nelagodnost u testisu moze da bude i posledica prosirenih vena testisa (varikela) posebno ako se javljaju sa leve strane. Medjutim i to ne mozete znati bez pregleda ili ultrazvuka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2012.

Postovani, nedavno mi je radjen UZ stitaste zljezde. Nalaz glasi: desni lobus - 37x15x15, Istmus - 3 mm, Levi lobus - 38x16x18. Zljezda je lako nehomogena sa suspektnim nodusima u formiranju u desnom lobusu, promera do 3 mm (2-3 nodusa), uobicajene vaskularizacije, bez fokalnih promena. Receno mi je da uradim hormonski status i ako su hormoni i dalje normalni da ponovim UZ za sest meseci. Ukoliko su hormoni van granica da se obratim endokrinologu. Molim Vas da mi pojasnite nalaz i da mi date savet. S postovanjem, Saska

Postovana Saska, nehomogenost zlezde pokazuje da su poceli da se formiraju cvorovi. Oni ce verovatno kasnije da rastu. Tako nastaje struma polinodoza, najcesca bolest stitne zlezde, pogotovu kod zena. Nije opasna. Nekad ide sa normalnim hormonima i samo se prati. Ako lucenje hormona nije u redu leci se u skladu sa rezulatima. Uobicajena vaskularizacija otklanja sumnju na tumor. Znaci nalaz nije zabrinjavajuc, samo zahteva pracenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2012.

Postovani, lekar mi je dijagnostikovao bruh, ali mi je nalaz malo nejasan. U dijagnozi pise L72.8 Folicul. cutis f. l. dx. (G); Th. a ispod krupnim slovima idem, interesuje me sta ustvari to znaci. Unapred hvala

Postovani, sifra bolesti L72.8 oznacava cistu korena dlake i potkoznog tkiva pri cemu nije tacno opisana cista sto nije neophodno jer je lecenje isto: antibioticima. Folicul. cutis (skraceno od foliculitis cutis) je gnojno zapaljenje korena dlake tj. prakticno isto jer se i kod njega formira zapaljenjska cista. Cista je supljina ispunjena tecnoscu, u ovom slucaju gnojem. Terapija idem je u prevodu: nastavak iste terapije. Ostalo je nejasno. Verovatno je opis mesta zapaljenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2012.

Postovani,pre pet dana mi je drugarica ispricala da je njoj draga osoba psihicki obolela i meni je to bilo na pameti narednih dva dana i cak sam se bojala da se to meni ne dogodi a inace se nerviram sto ne mogu naci posao!Poneki put mi to opet padne na pamet i kako to da izbacim iz glave i da se ne nerviram za posao?Hvala unapred na odgovoru!

Postovana, za anksiozne osobe je tipicno da se plase bolesti, posebno se plase da ce poludeti, doziveti nervni slom i sl. Naravno, to je bezrazlozan strah i do psihicke bolesti ne dolazi. Nerviranje oko posla ne pomaze. Angazujte se vise u njegovom trazenju. Preuzimanjem inicijative manje cete da se nervirate. Istina anksioznim osobama je to cesto jako tesko jer ne veruju u svoje sposobnosti i tesko se namecu, a moramo da priznamo danas nije lako nenametljivim osobama da nadju posao, a kad to ne mozete da izmenite morate da prihvatite i da se ne nervirate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2012.

postovani,hvala na predhodnom odgovoru ja se plasim da nije klimaks i jos nesto dali mi mozete reci neko alternativno resenje za miom jer necu operaciju,dali imate iskustvo da neki caj ili kapi pomaze.hvala unapred.

Postovana, kod prevremenog klimaksa ili poctka klimaksa obicno dodje do skracenja ciklusa pri cemu ako je pre toga bio uredan i dalje je uredan npr. ako je zena dobijala menstruaciju na 30 dana pocne da dobija na 27, 28 dana. Kod klimaksa raste FSH. Rast mioma moze da se zaustavi. Potrebno je da unositite sto manje masti i mesa, da jedete posebno dosta soje, pasulja, graska, lece, krompira, sargarepe i drugog korenastog povrca, da konzumirate sto vise biljnih vlakana, da pijete osam casa vode dnevno (2 litra tecnosti), da izbegavate alkohol (zdrava je jedna casa vina ili jedna casica zestokog pica dnevno), da smanjite koriscenje suhomesnatih proizvoda, gotovih jela i namirnica sa vestackim bojama i aromama i da budete fizicki aktivni. Posebno se dosta ocekuje od namirnica koje sadrze vecu kolicinu fitoestrogena (soja, kikiriki, seme lana, jabuke, badem, kukuruz), jer fitoestrogeni zauzimaju receptore za estrogen tako da sprecavaju njegov uticaj na rast mioma. Miom se operise samo ako izaziva velike tegobe. Kod vecine zena nema potrebe da se operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2012.

Postovani sta moze biti ako me vec izvesno vreme ujutru budi jak bol oko desnog bubrega ,da li moze stvarno biti bubreg u pitanju ili je kicma sa kojom inace imam problema a to je sad pojacano kako imam bebu od 8meseci pa je drzim,nosam ali bol je kao da je bubreg ukocen da se tako izrazim ima li mesta za brigu hvala unapred....

Postovana, nije tipicno za bubreg da boli ujutru. U zavisnosti od bolesti on boli tupo tokom dana. Kod kamena ili peska vise boli kada se krecete, a bol se smanjuje kada se umirite (lezite ili sedite) jer se smanjuje pokretanje peska. Kicma moze da boli posle duzeg mirovanja, znaci ujutru nakon visecasovnog lezanja. To je posebno izrazeno ako krevet nije udoban tj. previse je mek ili tvrd ili je na razvlacenje. Bol od kicme moze da bude izrazeniji kada nosite bebu jer je zbog tereta promenjena njena statika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2012.

Postovani, da li je moguce da "Nitroxolin forte" tablete za urinarne infekcije, pogorsa stanje u smislu jos jaceg peckanja kod mokrenja, bolova u besici, napetosti...Terapiju sam pocela pre 4 dana i odjednom osecam jos goru napetost i gore navedeno... Prepisana mi je terapija, prvi dan 3x1, ostalim danima 1 tableta navece.Inace, urinokultura mi je strerilna.Zahvaljujem unapred, srdacan pozdrav!

Postovana, desava se da tokom terapije dodje do pogorsanja tegoba. U tom slucaju treba da se javite svom lekaru da bi vam promenio terapiju. Tegobe mogu da se ublaze unosom vece kolicine tecnosti. Izbegavajte hranu koja moze da nadrazi upaljenu sluzokozu besike i da time pogorsa tegobe. To su ljuto, dosta slano i alkohol. Koristite cajeve koji deluju diuretski (izbacuju tecnost), antibakterijski, antizapaljenjski ili sprecavaju lepljenje bakterija za celije mokracnih puteva. To su pre svega caj od lista brusnice, uvin caj, kao i sok od brusnice i borovnice. Ne odlazite mokrenje. Praznite besiku cim osetite potrebu za tim. Potrudite se da vam budu tople noge i stomak, suzdržite se od sexa dok potpuno ne ozdravite. Posto je urinokultura ostala sterilna treba da znate da postoje bolesti i stanja koja su slicna upali besike. To su endometritis (zapaljenje sluzokoze materice); zapaljenje slepog creva; kamen ili pesak u mokracnim putevima. Ako ste u postmenopauzi zbog smanjenja funkcije jajnika, dolazi do promena na sluzokozi mokracne besike, koja je zavisna od delovanja zenskih polnih hormona, tako da mozete da imate tegobe slicne kao kod cistita, iako zapaljenje nije prisutno; Slicno moze da se desi i mladjim zenama ako imaju insuficijenciju jajnika te on luci manje estrogena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2012.

Postovani,imam hashimoto vec godinu dana kolikom i pijem eutirox,vadila sam hormone za stitnu zbog kontrole kontrole ali moj dr.je na godisnjem pa u medjuvremenu da vidite da li su uredu ili ne.FT 4 15.1 /9.1-19.1/ FT 3 3.3 /2.6-5.7/ TSH 0,99 /0.35-4.95/ da li ovaj tsh nije bas najbolji,sta vi kazete.

Postovana, rezultati su normalni, ukljucujuci i TSH. On je u granicama normale pri cemu ne mora da bude tacno na polovini referentnih vrednosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2012.

Postovani doktore: 1986 godiste sam... Potreban mi je savet, vec neko vreme imam problem u seksualnom odnosu, naime ne osecam dovoljnu stimulaciju na penisu usled cega mi erekcija opada ili slabi u toku seksualnog odnosa, probao sam sa menjanjem poza i slicno ali mi ne uspeva jednostavno mi je smanjenja osetljivost penisa. Takodje u 90% slucajeva mi izostaje jutarnja erekcija ne znam da li je to normalno?Napomenucu da dugo vremena nisam imao odnose pa sumnjam da sam suvise navikao na masturbaciju , a osecaj je naravno veoma razlicit. Ne pijem, ne pusim, bavim se sportom. To mi veoma smeta jer ne osecam dovoljnu stimulaciju ni uzitak , a ne mogu ni da ejakuliram zbog toga

Postovani, ne morate da imate svako jutro erekciju. To sto povremeno imate jutarnju erekciju, bez obzira na njenu ucestalost, pokazuje da je erektilna disfunkcija psihicke prirode. Poremecaj erekcije vas psihicki opterecuje, podriva samopouzdanje i plasi, sto opet lose utice na erekciju. Tako ulazite u jedan zacarani krug iz koga nije lako izaci. Razgovarajte sa partnerkom. Neko vreme se samo mazite bez obaveze da imate seks. To ce vas opustiti i nestace strah od neuspeha. Najvazniji lek je razumevanje partnerke, strpljenje i nastojanje da ne mislite da erekcija moze da bude slaba. Ako ne uspete sami javite se psihologu ili psihijatru. Seksualni odnos ukljucuje dve osobe, bliskost, emocije, poverenje, zelju da se udovolji partneru... ako to ne postoji, a prisutan je strah da ce erekcija da bude slaba, ona ce takva i da bude. Vazno da problem nije fizicke prirode. Prilikom mastrurbacije ste sigurni, izvezbani, znate sta ce da se desi. Kod seksualnog odnosa te sigurnosti nema, a prisutan je strah od neuspeha. Zato erekcija slabi, a ne zbog slabe stimulacije. Seks pocinje iz glave, tu je najveca stimulacija i na tom polju treba i delovati. Ako ne pomogne partnerka pomoci ce psiholog ili psihijatar. Mnogi mladi muskarci imaju probleme sa erekcijom, vremenom sticu samopouzdanje i prevazilaze problem. Normalno je sto nemate svako jutro erekciju. Cinjenica da je ponekad imate ili da je imate samo nocu pokazuje da problem nije fizicke prirode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2012.

Postovani, otac (56god) se bavi pcelarstvom i prethodnih nedelja je intenzivno radio oko vrcanja meda, sto podrazumeva i jako puno premestanja i nosenja punih - teskih kosnica. Par dana nakon toga iskocila mu je zlezda ispod pazuha velicine manje sljive pracena bolom. Sada je manje vidljiva i manje boli ali jos uvek prisutna. Da li je to posledica nosenja tereta i sta bi mogao da popije da potpomogne povlacenje?

Postovana, otok zlezde nije posledica napora vec neke infekcije u blizini. Najverovatnije se pri radu ogrebao ili povredio i ima neku infekciju koze ili je u pitanju neko drugo zapaljenje. Posto se bol i otok smanjuju zapaljenje se povlaci, ali bi ipak bilo bolje da se javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2012.

Javila sam se ORLspecijalisti,iskljucena je svaka upala,dobila sam da pijem Defrinol,i bol popusta,kao da je sad uho utrnulo...Zanima me sta sada dolazi u obzir kao dijagnoza? Hvala

Postovana, posto bol popusta na Defrinol znaci da nema upale srednjeg uha ili spoljasnjeg usnog kanala, vec da postoji otok sluzokoze koji je onemogucio normalno funkcionisanje Eustahijeve tube. Otok sluzokoze je posledica alergije (alergijskog zapaljenja) ili prehlade.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2012.

Postovani, Posto uzimam tablete za dijabetis, parkinsonovu bolest, holesterol i visok pritisak, imam 65 godina, interesuje me da li mogu konzumirati jednu casu crnog vina ili piva, dnevno, a da to ne utice negativno na upotrebu lijekova.

Postovana, ako lek nesme da se koristi uz alkohol to mora da bude navedeno u uputstvu za pacijenta. Ostali lekovi mogu da se koriste kako je propisano, a da jednu casu crnog vina ili piva popijete uz obrok, a da lek popijete malo kasnije. Zbog alkohola ne smete da izostavljate uzimanje lekova sto mnogi pacijenti cine, vec da pijenje alkohola prilagodite vremenu uzimanja lekova (da napravite pauzu od jedno dva sata izmedju uzimanja leka i pijenja alkohola).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2012.

postovani.recite mi zasto mi se desava da dobije menzis na 35 dana a prethodno sam dobijala na 24 dana.bila sam kod ginekologa rekao mi je da jajnike odlicno rade kolposkopija je isto bila odlicna na papa testu imam samo virusnu infekciju koja asocira na hpv rekli su mi da to nije strasno i da test ponovim za 6meseci,bol u grudima ranije nisam imala kako pms a sada me bole mesec dana unazad nisam u drugom stanju imam 38god i miom na materici 30mm-30mm.recite mi molim vas sta se desava samnom.hvala unapred.

Postovana, takvo variranje ciklusa nije neobicno (normalno je od 21 do 35 dana). Srece se i kod potpuno zdravih zena, jer na duzinu ciklusa uticu mnogi faktori kao sto su promena sredine, ishrane ili stres. To moze da bude i blazi hormonski poremecaj, a lecenje se sprovodi samo ako zena ne moze da zatrudni. Miom na materici je uglavnom posledica viska estrogena, a on moze da dovede i do fibrocisticnih promena na dojkama koje bole. Retko koja zena nema u nekom periodu zivota bol u dojkama koji nije znak ozbiljne bolesti. Najcesce je posledica uobicajenog PMSa, hormonskog poremecaja ili stresa. Neke zene imaju neprekidno bol u dojkama, a ne samo u PMSu i to se povezuje sa stresom. Ako niste radili ultrazvuk dojki uradite ga, a na ginekoloski pregled idite kako vam je savetovano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2012.

Postovani,imam 33 godine i dijagnostikovan mi je polip na prednjem zidu materice. Ginekolog predlaze da ga uklonim kiretazom. Medjutim,na internetu sam nasla podatak da se zenama koje nisu radjale ne predlaze ta metoda vec histeroskopija. Koje je Vase misljenje? Veliki pozdrav!

Postovana, nijedna od te dve metode uklanjanja polipa nije potpuno bezopasna. Teratijska kiretaza ne bi trebala da ostavi kao kompikaciju sterilitet sto se ponekad desava kada se prekine prva trudnoca. Terapija zavisi i od vasih planova za potomstvo. Ako polip ne predstavlja prepreku zatrudnjivanju i ne daje tegobe planiranje lecenja je lakse. Polip je benigni tumor nastao bujanjem celija sluzokoze materice (endometrijuma). Bezopasan je, ali ponekad moze da postoji istopvremeno sa karcinomom endometrijuma. Zbog toga vas ginekolog zeli da ga ukloni i histoloski pregleda. Zeli da bude siguran da kod vas postoji samo polip.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2012.

Postovana dr, Imam 42 godine ,188cm i 140 kilograma,koje manje vise uspevam da nosim regularno.Od pre 7 dana imam problem sa varenjem i bolovima u stomaku,koji se manifestuje bolom oko 10 cm iznad pupka,a onda se siri ispod desnog rebra.Kada nesto pojedem bol nakratko umine,pa se vrati,a neko vreme posle tog jela me spopadnu gasovi u trajanju nod 15-30 minuta,pa se smiri.bol koji je tup i stalan,sa povremenim osecajem vrucine ispod rebra traje i dalje.Posto mi zena ima gerb sindrom,dala mi je da popijem njen lek kontrolok i od njega mi je dosta bolje,mada ne uspeva da ukloni bol u potpunosti.Kada uz njega uzmem rupurut stanje je podnosljivije,mada ni tad bol ne prestaje u potpunosti.Takodje sam primetio da ,buduci da imam stresan posao,u zadnje vreme kada god izbije neka hitna situacija ili kucna napetost da me zaboli iznad pupka oko 10 cm.To mi se pre nije desavalo.Hteo bih da napomenem da do sada nisam nikad imao nikakve tegobe sa organima za varenje ,,mada sam video kakva je to bolest ziveci sa suprugom,koja se sa tim pati.Nemam temperaturu,koliko vidim koza mi je normalne boje,stolica je nesto cesca nego ranije. Molim Vas za misljenje i savet. Svako dobro,Sava.

Postovani Savo, tegobe mogu da imaju vise uzroka. Bol koji se javlja kada ste gladni a smanjuje se kada nesto pojedete je tipicna za cir na dvanaestopalacnom crevu. Njega cesto prati pojacana kiselina, pa vam je zbog toga lakse kada popijete Controlok i posisate Rupurut. Takve tegobe mogu da se jave i kod dispepsije. Kod nje fizicki pregled daje normalan nalaz a tegobe su vervatno posledica stresa, psihicke napetosti, prejedanja ili nepravilne ishrane. Bol ispod desnog rebra moze da potice od masne jetre. Ona se cesto javlja kod gojaznih osoba i osoba koje piju alkohol. Kod ove bolesti jetrine celije su prepune masnoce, jetra je napeta i siri joj se kapsula, sto izaziva bol. Postepenim mrsavljenjem stanje se normalizuje. U protivnom bolest moze da preraste u hronicno zapaljenje jetre, retko u cirozu. Bol ispod desnog rebra moze da bude posledica bolesti zucne kese (presavijena, zapaljena zucna kesa ili kamenci u zucnoj kesi). Javite se gastroenterologu. On ce traziti ultrazvuk gornjeg dela trbuha i endoskopiju. U sustini dok se kamerom (endokopski) ne vidi sluzokoza jednjeka, zeluca i dvanaestropalacnog creva nezna se uzrok bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2012.

Postovana, imam 33 godine i vec 5-6 dana konstantne glavobolje nocu pred spavanje. Inace skoro nikada ranije nisam imao glavobolje, necu preterati ako kazem da me je glava bolela mozda 10 puta u zivotu. Bol krece negde iz vrata i ide do levog oka, celom duzinom. Dve noci sam popio kafetin i ublazio mi je bol, ostale nisam hteo da pijem jer nekako ne volim da se "navlacim" na lekove makar oni bili i za glavobolju. Trebam li ici kod lekara, da li je moguce da je zbog ovih nenormalnih vremenskih promena i najbitnije trebam li uvek kad me zaboli da popijem kafetin ili bilo koji drugi lek ili pustiti da prodje i trpeti bolove?

Postovani, novonastala glavobolja mora ozbiljno da se shvati, tako da je neophodno da se javite lekaru. Moze da bude posledica degenerativnih promena na vratnom delu kicmenog stuba (cervikalni sindrom). Nije resenje da pijete Cafetin i nista ne preduzimate. Najvaznije je da se pronadje i ukloni uzrok glavobolje. Tegobe se umanjuju fizikalnom terapijom i antireumaticima. Lecenje je individualno - za svakog pacijenta ponaosob. Cafetin pomogne na neko vreme ali ne resava problem. Javite se lekaru. Obicno je potreban pregled neurologa, fizijatra, nekada interniste. Rendgengrafijom ne moze mnogo da se vidi, mnogo bolje podatke daje magnetna rezonanca, a ponekad je potrebna elektromijelografija. Cafetin mozete da pijete u medjuvremenu. Stetno je njegovo dugotrajno koriscenje, posebno ako je u vecoj dozi. Krace koriscenje nece da osteti zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: