Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 6.5.2009.

Imala sam proliv 2 sedmice,uradila sam krvnu sliku, koja je u redu,stolicu na protozoe,viruse i parazite, koje je isto u redu, jedino su mi u urinu nadjene belancevine i malo bakterije.Na sta bi to moglo ukazivati?

Cesto proliv moze biti izazvan gljivicama (posebno kandidom), zatim moze biti posledica delovanja bakterija. Veoma cest uzrok je promena medjusobnog odnosa mikroorganizama, koji se normalno nalaze u stolici. Proliv takodje moze pratiti razlicite bolesti organa za varenje. U tom slucaju se ponavlja ili se naizmenicno smenjuje sa zatvorom. Tada treba da se izvrsi ispitivanje debelog creva (kolonoskopija). Nalaz belacevina u mokraci moze da prati duze stajanje ili neku fizicku aktivnost. U patoloskim slucajevima (kada je u mokraci gotovo uvek i u vecoj kolicini) se srece kod glomerulonefritisa i nefropatije. Medjutim, manje kolicine belancevina se srecu i kod infekcije mokracnih puteva, dijabetesa, hipertenzije i koriscenja nekih lekova koji se izlucuju preko bubrega. Kod vas se nalazi mala kolicina bakterija, sto ne ukazuje na upalu, pogotovu ako nemate ucestalo i bolno mokrenje ili pecenje pri mokrenju. Nalaz male kolicine bakterija se tumaci kao bakterije dospele spolja u mokracu. Znaci ovaj nalaz ne ukazuje na neku bolest. Nesto je bilo i prohujalo. Mozete ponoviti pregled mokrace za dve nedelje, a obavezno ako budete imali neke smetnje sa mokrenjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2009.

kako se racunaju ,dani kada mogu da zatrudnim? menstuacija mi proslog meseca bila 9 aprila,a ovog meseca 5 maj.????

Odredjivanje vremena ovulacije nije precizno, pa je nesigurno ako zelite da izbegnete trudnocu, ali ako zelite da zatrudnite to Vam moze pomoci. Do ovulacije dolazi kad se jajna celija odvoji od jajnika i krene jajovodom u matericu. Zena je plodna 4 – 5 dana pre ovulacije i dan posle, jer spermatozoidi zive 4 – 5 dana, a jajna celija 24 sata posle izlaska iz jajnika. Kod Vas bi plodni dani bili izmedju 13.05. i 20.05. Medjutim, to nije sigurno ni kod zena koje imaju jako urednu menstruaciju. Zato treba pazljivo osluskivati svije telo i obracati paznju na promene koje mogu ukazati na ovulaciju. Odmah po zavrsetku menstruacije iscedak iz vagine je mutan, ljepljiv, gust i malo ga je, ali priblizavanjem plodnih dana postaje obilniji, izbistri se i pocne se vuci. Zadnji dan kada je iscedak takav zena je najplodnija. Posle toga iscedak se ponovo smanjuje i on postaje gust i lepljiv. Za vreme ovulacije dolazi do povecanja telesne temperature (bazalne temperature) za 0,3 – 1°C . To znaci da su plodni dani 2 – 3 dana pre povecanja temperature i na dan povisene temperature. Posle ovulacije temperatura do sledece menstruacije ostaje na visem nivou i u slucaju trudnoce. Bazalna temperatura se meri odmah ujutro posle budjenja i to pod jezikom ili u anusu. Meri se svaki dan u isto vreme. Da bi se izveo tacan zakljucak to se mora ciniti nekoliko meseci uzastopno. U vreme ovulacuije zena moze da oseti bol u donjem delu trbuha, koji traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Bol moze da ima karakter probadanja. Vreme ovulacije moze da se odredi ovulacionim testom koji se sastoji u merenju luteinizirajuceg hormona (LT) u urinu. U vreme ovulacije LH raste. Ovaj test moze dati i lazno pozitivan rezultat tj. LH moze da poraste i kad je izostala ovulacija. Ovulacija se moze odrediti i folikulometrijom. Najsigurnije se mogu odrediti plodni dani kombinovanjem ovih metoda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

U pubertetu sam primetila da se javljaju dlake na nespecificnim mestima. Malo sam trazila po internetu i rekla bih da sve sto podrazumeva hirzutizam, imam i ja... Sta mi preporucujete, probala sam depilacije,ali imam osetljiviju kozu. Hvala

Iako je kod hirzutizma najveci problem njegov uzrok, zenama najvise smeta njegova estetska strana tj. muski tip dlakavosti. Problem dlakavosti se resava iskljucivo kozmetickim putem, jer hormonska terapija usporava dalji rast dlaka, ali ne uklanja vec postojece. Treba tretirati veliku povrsinu koze sto komplikuje stvar. Medjutim, koza nije svuda podjednako osetljiva, tako da se moze kombinovati vise metoda i to uklopiti i sa kolicinom novca koja moze za to da se izdvoji. U principu zenama ne smeta da briju noge i ispod pazuha, ali su osetljive na lice i prepone. Uklanjanje laserom je jednostavno, ali skupo i efikasnije je za tamnije i deblje dlacice. Pogodnost elektroepilacije je u tome sto se uklanjaju sve dlacice, ali je ona sporija jer se uklanja svaka dlacica posebno i nesto je bolna, a nakon tretmana ostaje kratkotrajno crvenilo. Efekat ovih metoda uveliko zavisi od vestine kozmeticara, pa se morate raspitati pri izboru kozmetickog salona. Depilacija hemijskim sredstvima je pogodna za pojedine delove tela (ruke, noge, stomak) i samo kod najosetljivijih moze da nadrazi kozu jer deluje bazno. Uostalom osetljivost na depilacijsku kremu mozete isprobati pre tretmana na malom delu koze. Kod mnogih zena hirzutizam nastaje jos u mladosti, pri cemu se nezna njegov pravi uzrok. Postoji visak androgena, ali one imaju uredne menstruacije, jajnike normalne velicine, nemaju tumor jajnika ni nadbubrezne zlijezde. Obicno postoji blagi oblik policisticnih jajnika, ali ovulacija postoji i ove zene nisu sterilne. Kod Stein-Leventhal sindroma postoje policisticni jajnici, hirutizam, gojaznost i izostanak menstruacije ili sterilitet. Kod polovine zena sa ovim sindromom tegobe nisu narocito izrazene. Ako se hirzutizam javi kasnije, tokom zivota, obicno je posledica tumora jajnika, nadbubrezne zlezde ili njenog uvecanja (bez tumora), dok nastao izmedju 45 i 55 godina je uglavnom fizioloski (nije znak bolesti). Uzrok hirzutizma lece ginekolog ili endokrinolog, nakon hormonskog ispitivanja, ultrazvuka, eventualno MR.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

Postovani u predhodnom tekstu sam naveo svoj problem i veliko hvala na odgovoru ,samo me interesuje pijem vec 20 dana concor i tritace i jel smem ja da prestanem da pijem lekove bez dozvole lekara posto su beta blokatori ili po vasem misljenju trebam da nastavim sa njima ,posto bi kao sto ste vi rekli promenio zivotni stil u potpunosti ali bez lekova.VELIKO HVALA NA ODGOVORIMA I JA I MOJA PORODICA IMAMO PUNO POVERENJA U VAS .

Nastavite da pijete lekove i menjajte stil zivota. Ako bude potrebno dozu leka ce Vam smanjivati Vas lekar. Nemojte da to ucinite odmah i sami. Bitno je shvatiti uzrok svog probklema i krenuti sa njegovim resavanjem. Kad resite da nesto promenite u svom zivotnom stilu to predstavlja prvi i najvazniji korak, koji vecina ljudi nikada ne ucini. Medjutim, to je pocetak i samo odlukom nije ceo problem resen. Na tome treba raditi. Vi cete u pocetku morati da se podsecate da niste organski bolesni i da ne trebate da mislite na svoj pritisak. Vremenom ce Vam to podsecanje sve redje trebati. U ovom trenutku Vas cilj je da Vam pritisak bude ispod 140/90, po mogucstvu da to bude oko 120/80. Vi cete to sigurno postici. Sasvim je nebitno, ako pri tome i pijete neki lek (bar za prvo vreme) ili to samo ostvarite promenom nacina zivota (higijensko dijetetski rezim). U protivnom ako nastavite da se ponasate kao do sada, lekovi sami nece moci da ostvare taj cilj i posle izvesnog broja godina Vase srce, bubrezi i krvni sudovi ce biti organski osteceni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

Postovani doktore ,imam veliki problem sa visokim krvnim pritiskom u bilo kom trenutku da izmerim pritisak on se krece od 150/100 a nakon desetak minuta 140/90 ,145/85 inace pijem pre podne concor 2,5mg i tritace 2,5mg - sve analize koje sam radio su u redu (krvna slika, hormoni stutne zlezde) ,poceo sam da merim sve cesce i cesce pritisak i sve vise sam optercen pritiskom cak i svakodnevne obaveze nemogu da obavljam normalno-inace imam 30god. bivsi sam aktivni sportista a sada rekreativno bavim sportom tj. plivanjem , voznjom bicikle i tenisom pa sam cak i to doveo u pitanje dali samem da se bavim sportom i sto se tice ishrane strahovito vodim racuna ne jedem masnu hranu ,slano ,sve vise uzimam voce bogatom kalijumom ,ribu ...iako bar mislim da nisam gojazan visok sam 183 a tezak 76kg uz to da kazem da sam nepusac , ne konzumiram alkohol a od poroka jednu kafu dnevno popijem . U principu sve vise i vise sumnjam da pritisak navodim na psihickoj bazi ako je to moguce i sta vi mislite o koriscenju kapi od gloga i kapi reishi za koje sam cuo da su izuzrtan regulator krvnog pritiska.UNAPRED HVALA

Jedino sto treba da menjate to je da redje merite krvni pritisak i da se opustite. Sa vrednostima koje imate dovoljno je da ga merite jednom nedeljno. Svakodnevno merenje, pogotovu vise puta dnevno, predstavlja veliki stres za organizam. Posledica tog stresa moze da bude postepen porast krvnog pritiska. Rekreativno bavljenje plivanjem , voznjom bicikle i tenisom je idealna fizicka aktivnost. Ne prestajte time da se bavite. To je karta za dug i zdrav zivot. Jedna kafa dnevno moze, nije stetna. Posvetite se porodici, poslu, hobiju, druzenju, pa za misli o pritisku necete imati vremena. Kod Vas nije problem krvni pritisak. Problem je sto mu pridajete veliku vaznost, sto Vas on opterecuje. Ako promenom zivotnog stila ne prestanete da se opterecujete njime zatrazite pomoc psihijatra. Kapi od gloga bi za vas bile nepotrebne, a u slucaju duze primene cak i stetne. One su kardiotonik koji se koristi strogo ograniceno vreme, kada za to postoji indikcija (popustanje srca ili srcana insuficijencija). Kapi reishi mozete da koristite, ne zbog pritiska, vec zbog opste otpornosti organizma, ali nisu neophodne, jer se Vi vec hranite zdravo, sto je preventiva mnogih bolesti. Biljni suplement (kapi ili caj) bi bio izuzetno koristan, ako je iskljucivo za umirenje, protiv stresa i sl. Jer je vama krvni pritisak na psihickoj bazi povisen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani doktore,imam problema sa ucestalim mokrenjem.Zimus sam imala jaku prehladu sa izrazenim bolom prilikom mokrenja.Nalaz nije pokazao postojanje bakterijske infekcije.Posle tretmana antibioticima upala se smirila ali je ostao blag pritisak u donjem delu stomaka , prilikom mokrenja.Sada imam problem da svaki cas imam nagon za mokrenjem koje ne mogu da odlozim i prosto ne smem nigde da krenem iz straha da necu moci da kontrolisem ovo stanje. Ginekoloski nalazi su uredni, ultrazvuk takodje,urinokultura sterilna a problem i dalje postoji.Sta da radim?

U takvim slucajevima treba raditi urinokulturu tri jutra za redom. U protivnom mozete dobiti lazno negativan rezultat. tj. ako samo jednom date urin na pregled moze bas tog jutra urin biti sterilan ili sa jako malo bakterija. Ucestalo mokrenje moze biti posledica i eliminacije peska. Ostalo sto mozete uraditi je da unosite vise tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani, imam dete staro 2.godine kome je ustanovljena dijagnoza CYSTIS DERMOIDES REG. TEMPORALIS SIN. Da li postoji neki strani sajt na kome bi mogla da se informisem o slicnim slucajevima i eventualnim nacinima izlecenja. Unapred zahvalna mama

Ukucajte na google dijagnozu bez sin ili intracranial dermoid cyst. Ne mogu Vam preporuciti respektabilan sajt. Moracete da procitate clanke na vise njih, pa da steknete odredjeni zakljucak. Upoznavanjem i razumevanjem bolesti bice Vam lakse, ali ce terapija ipak biti u rukama lekara Vaseg deteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani Doktore, dijagnostifikovan mi je kolpitis, od terapije sam koristila neo penontran vaginalete, lijecenje je trajalo 14 dana, i bilo je uspjesno, da bi mi poslije sledece menstruacije bijelo pranje ponovo bilo pojacano. Da li je u pitanju pad imuniteta? Posto vodim racuna o higijeni polnih organa. Da li je pogresno ako za higijenu polnih organa koristim djeciju bekutan kupku, da li mi moze narusiti PH vrijednost vagine, ako jeste preporucite mi cime da odrzavam higijenu, a narorito tokom menstruacije, ali mi nemojte reci da koristim samo mlaku vodu? Unaprijed zahvalna...

Tokom menstruacije se menja pH vrednost u vagini, pa se zato infekcija ponavlja posle nje. To je posledica istovremenog delovanja vise faktora, promene pH vrednosti vagine, higijene, pada imuniteta, stresa, promene vaginalne flore, koriscenja nekih lekova, pre svega antibiotika, lecenja kolpitisa napamet i sl. Treba prati samo spoljasnje polne organe, bez vaginalnih ispiranja. Koristite bebi sapun jednom dnevno, takodje, i kad imate menstruaciju, samo cete tada i vise puta dnevno samo vodom. Ako se perete nakom defekacije, onda to radite samo perianalno. U ishrani koristite sto vise jogurta i belog luka. Korisni su i probiotici u obliku suplementa. Najefikasnije je da se uradi antibiogram vaginalnog brisa i da se po njemu odredi terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Poštovani doktore,interesuje me tumacenje rezultata UZ: Uterus AVF 65x30x33; endometrijum 5,3 mm ;Ovarijumi : levi 20 x13 mm ,desni 17 x 11 mm.Napominjem da sam operisala CA dojke 2006 god. Trenutno sam na terapiji Nolvadex 20 mg. Imam 49 god.Unapred zahvaljujem

Ultrazvucni pregled kod Vas ima za cilj, pre svega, ocenu stanja endometrijuma s obzirom da pijete Nolvadex. On sprecava dejstvo hormona estrogena, pa kao nezeljeno dejstvo, veoma retko, moze dovesti do raka endometrijuma. Osim toga moze izazvati osteoporozu, pa je potrebna i kontrola kostane gustine. Pod njegovim uticajem se mozete osecati slicno kao da prolazite kroz menopauzu sa napadima vrucine, promenama raspolozenja i neurednom menstruacijom. Ovaj nalaz je dobar. Redovno idite na ginekoloske kontrole i kontrolu kostane gustine. Ako imate neuredno menstrualno krvarenje obavezno se javite ginekologu. Ako ste u postmenopauzi onda bilo kakvo krvarenje je razlog da se odmah javite ginekologu. Sve to sto se preduzima, radi se za svaki slucaj, a ne zato sto je rizik veliki. Zene obicno dobro podnose Nolvadex, nezeljena dejstva su blaga, a teske komplikacije su izuzetno retke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Da li ceste upale jajnika, mokracnog mjehura i mokracnih kanala mogu dovesti do steriliteta kod zene? Molim vas da mi odgovorite... Unapred zahvalna...

Ceste upale jajnika su jedan od najcescih uzroka steriliteta. Nikada nisu zapaljeni samo jajnici, vec su istovremeno zapaljeni i jajovodi. Kao posledica zapaljenja moze doci do njihovog suzenja, a nekad i do potpunog zacepljenja. Zbog toga je otezana oplodnja i kretanje oplodjene jajne celije ka materici gde se ona usadi. Kod slabe prohodnosti jajovoda cesce se javlja vanmatericna trudnoca. Klamidija i gonokok cesto daju kao komplikaciju sterilitet, dok bakterije kao stafilokoke, streptokoke, eserihija, redje. Upale besike i mokracnih puteva ne daju kao komplikaciju sterilitet, vec komplikacije na bubrezima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani doktore, Desava mi se da tokom jela osetim nedostatak vazduha, kao da vazduh nedolazi do pluca sve dok u jednom trenutku posle par minuta nesto kao da se otvori u plucima i ja normalno udahnem.i nakon toga je sve normalno.Cesto osecam nadutost posle obroka a ponekad i od samog mirisa hrane koja se kuva.Bio sam na ultra zvuk kod privatnog doktora i rekao mi je da je sa zelucem, bubrezima, jetrom, i zucnom kesom sve uredu.i rekao mi je da imam gastritis.da jedem cesce i u manjim kolicinama.da li gastritis moze da izazove takav nedostatak vazduha tokom jela ili od mirisa hrane?

Gastritis ne moze da izazove osecaj nedostatka vazduha. Putevi disanja i hrane se ukrstaju, tako da kod nervoze ili stresa ili brzog jela moze da se oseti nedostatak vazduha. Takav osecaj moze da se ima zbog napetosti ili stresa nevezano sa hranom. Miris hrane moze izazvati neku nelagodnost ukljucujuci i neobicne osecaje u vezi sa disanjem. Gastritis se ne vidi na ultrazvuku. Nadimanje u stomaku moze da bude posledica razlicitih bolesti, a sta je u pitanju vidi se nakon endoskopije koju obavlja gastroenterolog. Nekada se javlja i kod naizgled zdravih organa za varenje tj. uzrok ne mora da bude uvek poznat. Pomaze cesce unosenje manjih kolicina hrane i izbegavanje hrane za koju primetite da vam izaziva nadimanje. Kod vecine ljudi to je slatko mleko, mahunarke, kupus, karfiol, crni luk i soja. Smetnje sa disanjem su u glavnom psihicke prirode pa ih tako i treba leciti: smanenjem nervoze, napetosti ili stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Prije 2 mjeseca bila sam u Austriji kod sestre i na njenoj POWER PLATE spravi za 15 dana izgubila 5 kg, zategla misice i oslobodila se celulita - 15-minutni tretman ima efekat kao 900 sklekova. Desetak dana po povratku pocela sam osjecati tegobe-bolovi u misicima i zglobovima, cak tesko i hodam a cucnuti ne mogu ni teoretski, brzo se zamaram i jako sam zabrinuta. Pocela sam raditi neke lakse vjezbe ali poslije 10-ak pokreta vise nemam snage. Kako da se vratim u normalno stanje?

Bol u zglobovima i misicima i umor su nespecificni znaci koji mogu da prate mnoge bolesti. Ne moraju da budu posledica vezbanja. Ako ste Vi nakon povratka poceli da vezbate intenzivnije nego na spravi kod sestre, moguce je da ste se preforsirali i dobili upalu misica. Sprave olaksavaju pojedine pokrete, a vezbanje bez njih je napornije. Medjutim, neobicno je da se tegoe jave dva meseca nakon sto ste poceli da vezbate. Ako ste nakon vezbanja kod sestre napravili pauzu pa zatim opet poceli da vezbate, moguce da je ona (pauza) uzrok. U protivnom obratite paznju da li imate neke druge tegobe npr. kasljete i sl. U tom slucaju bi bio potreban opsti pregled krvi, mokrace, krvnog pritiska, ginekoloski i sl. Misliti na neku mogucu upalu ili ako su nalazi u redu na prolecni umor. Najbolje cete se vratiti u normalno stanje ako smanjite intenzitet vezbanja, pa zatim postepeno povecavate. Dajte organizmu vremena da se prilagodi novoj vrsti vezbi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani, na poslednjem UZ pregledu dr mi je rekao da sumnja da mi je levi jajovod prosiren, ali sa HSG-om treba sacekati do jeseni. Posto radim na realizaciji trudnoce, savetovao mi je samo merenje bazalne temperature, ali ne i folikulometriju. Sta mi savetujete?

Sta da radite zavisi od toga koliko imate godina, koliko dugo pokusavate da ostanete u drugom stanju, da li ste bili nekada u drugom stanju, da li su do sada vrseni neki pregledi… u principu prosiren jajovod ne mora da bude problem. Posto su istrazivanja odlozena za jesen predpostavljam da nije imalo razloga da se zuri. Ako osim prosirenog jajovoda nije nadjena nijedana promena, a vi niste imali ranije vanmatericnu trudnocu, nemate razloga da brinete. Opustite se, merite bazalnu temperaturu i radite na pravljenju bebe. Postoji mogucnost da do jeseni zatrudnite. A ako se to ne desi, sledi Vam histerosalpingografija, folikulometrija. Znajte da nema pravila. Mnoge zene zatrudne i rode zdravo dete, a da su imale priraslice, hronicne infekcije, benigne tumore (miom, polip), ali nazalost ima zena kojima su svi nalazi normalni, a one dugo ne mogu da zatrudne. Ako ne pokusavate da zatrudnite duze od godinu do dve, nema razloga da ste nestrpljivi. Treba prirodi dati vremena da ucini svoje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2009.

Postovani doktore,zanima me da li fibroadenom dojke moze ometati dojenje?Hvala!

Fibroadenom dojke je najcesci benigni tumor dojke mladih zena. U trudnoci i dojenju moze (ali ne mora) da malo naraste. Ne ometa dojenje, niti je razlog da se odustane od trudnoce i dojenja. Ovaj tumor moze da produkuje mleko posto je sastavljen iz zlezdanog tkiva (i vezivnog tkiva, takodje). Medjutim, to nije stetno ni za bebu ni za majku. Fibroadenom zahteva redovno pracenje: samopregled dojki i ultrazvucni pregled. Nekada je potrebna punkcija ili mamografija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2009.

Postovani! Imam kcerku 9 godina (napunila u Januari 2009). Visoka je 150 i vec ima dosta dlake pod pazuha i pubicne, sise su pocele da rastu a na celu ima pubertetske bubuljice. Jos nema menstruaciju, ali kako raste me ne bi iznenadilo i to. Najveca je u klasu u skoli i vec ima tipicno pubertetsko ponasanje (a samo je 3 razred) za razliku od njenih soucenikakoja su jos prava deca. Zanima me dali je opasan taj ran pubertet za zdravlje jer sam cula nesto sto me je uplasilo o epifizi na mozgu kao posledica ranog puberteta ili slicno ali ne znam koliko je opasno za dalje rastenje i opste zdravlje a ne bih da upanicim i trcim kod lekara nizasto. Hvala puno!

U proseku prvi znaci puberteta kod devojcice se javljaju u desetoj godini, ali se desava da to bude i u osmoj godini. Pre toga je rano, mada ni tada nije uvek u pitanju prevremeni pubertet. Znaci Vasa devojcica se ranije razvija, ali je to u normalnim granicama, koje se zadnjih godina spustaju nanize. Devojcice obicno dobijaju menstruaciju dve i po godine nakon pojave prvih znakova puberteta. Ako vasa cerka voli sto odrasta, sto pocinje da lici na zenu, nece joj smetati sto prednjaci u odnosu na vrsnjakinje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2009.

Hvala na brzom odgovoru!Hocete da kazete da bi zlezde rasle i da je u pitanju neka vrsta limfoma?Da li bi dr koja je hematolog mogla po palpiranju zlezda da proceni da li su opasne,posto ni ona ni dr onkolog nisu smatrali da je punkcija potrebna na osnovu palpiranja i krvne slike!?Posto i moja bliza rodjaka ima uvecane zlezde na vratu,ispod pazuha i na preponama,i njoj su utvrdili da je limfaticne konstitucije,da li je moguce da smo genetski predodredjene za takvu konstituciju?Izvinite na velikoj kolicini pitanja,ali ponekad se veoma zabrinem.Hvala!

Da je u pitanju neka vrsta limfoma, osim promena u krvnoj slici pipale bi se jako uvecane zlezde. Hematolog i onkolog imaju iskustva i na osnovu velicine zlezda, njihove tvrdoce i pokretljivosti zakljucuju da li su sumnive. Konstitucuja se nasledjuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.5.2009.

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje. Jako sam uznemirena.Suprug i ja radimo na tome da dobijemo dete. Ovog meseca bila sam na Klomifen citratu kako bi se desila ovulacija. Pila sam ga i ranije,nije dolazilo do trudnoce, ali mi nije ni izostala menstruacija. Poslednja je bila 4.aprila. Sada se desava da se pojavljuje povremeno od pre tri dana samo malo braonkaste sekrecije ili sukrvice, nemam bolove, pre toga sam imala klasicne simptome PMS,ali nema krvarenja, grudi su osetljivije. Inace sam primetila da kad ne pijem klomifen menstruacija je oskudnija, samo prva dva dana nesto vise,posle je manje i braonkastije,kao kad se zavrsava.Sta se desava? Da li je moguca trudnoca?Hvala unapred!

Moguce je da ste u drugom stanju. Ako ste nestrpljivi uradite test na trudnocu. Obavezno se javite vasem ginekologu zbog tog oskudnog krvarenja. Samo se opustite. Bice sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2009.

doktere hocu da vas nesto pitam. imam problem so erekciju.mislim evekcija mi e dobra ali mi ni je dovolno cvrst penis za da mogu da imam dobre seksualne veze.a i neznam dali treba da masturbiram pocesto,zasto desio se da ne masturbiram i po mesec dana. vase mislenje i pomos

Retki su muskarci koji nisu bar jednom imali takav problem. Ako imate ujutru erekciju znaci da je u pitanju neki psihicki problem, a ne organska bolest. Inace na jacinu erekcije mogu da uticu mnogi faktori kao krvni pritisak, neki lekovi, cirkulacija krvi, pusenje, alkohol… Ucestalost masturbacije je individualna i nece Vam umanjiti erekciju. Ako se slaba erekcija odrzava duze od tri meseca morate da se javite urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2009.

Po vasem savetu otisla sam kod endrikologa on mi je dao dijagnozu Struma nodosa lobi lat dex gr Ib Trazi se da se uradi punkcija FNAB pa vas molim da mi odgovorite posto ja nemam nikakvih tegoba iako imam 55 godina da li je opasno to uraditi dali moze ta punkcija da mi nesto inficira u buducnosti.Ja nikada vec 30 godina nisam primila nikakav antiboitik jer nikada nisam imala zapaljeno grlo ili temperaturu pa me sada zabrinjava kako je ovo moglo nastati.Hvala vam za odgovor Analiza Tg/thyroglobulina je 3,9 ng/ml

Morate obavezno da uradite biopsiju. Jedino tako moze da se utvrdi kakav je to cvor i sta na dalje treba da se radi. Ako je cvor bezopasan, samo ce da se prati, a ako je sumnjiv mora da se izvadi. Biopsija mora da se uradi bez obzira sto nemate tegobe i sto ste ranije bili zdravi. Sama biopsija nije uopste opasna. Ne boli, ne izaziva infekciju ili neku drugu komplikaciju. Vrsi se tankom iglom i jako kratko traje. Bolesti stitne zlezde kod zena Vasih godina nisu retke. Uzrok vecine bolesti stitne zlezde nije posnat. Manji broj njih je nasledan, nekada je uzrok nacin ishrane i kolicina unetog joda hranom, vodom ili lekovima. Inace, tireoglobulin je normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.5.2009.

Molila bih vas ako mozete da mi protumacite UZ nalaze prvi je radjen(25.03.2009) Levi jajnik 24x22 mm Desni jajnik 25x22 mm oba ovariuma sa po kojim sitnim folikulom ovaj drugi je radjen28.04.2009 posle terapije primolut nor 5mg koji sam koristila 16 dana radi zaustavljanja krvarenja Levi jajnik 31x22mm sa po kojim sitnim folikulom Desni jajnik 36x22mm sa vise sitnih folikula subkapsularno U zadnjem zidu endometriuma polyp susp Dijagnoza:Polycist ov lat dex Polymenorrhoeae. U poslednjih tri meseca mi se desava da imam sukrvicu van ciklusa pa me interesuje da li to krvarenje ima veze sa ovim cistama na jajnicima ili sa polipom u materici? Da li su ove ciste na jajnicima opasne i kakve su to ciste? Da li su jajnici uvecani zbog primolut nora i da li ja imam policisticne jajnike? Unapred zahvalna

Sukrvicavo krvarenje izmedju menstruacija, moze biti posledica i polipa i policisticnih jajnika. Svaka od ove dve bolesti ponaosob nije opasna, ali treba tacno da se utvrdi od cega potice krvarenje. Polip obicno ne daje tegobe, osim nekada neuredno krvarenje. Najbolje je da se odstrani (polipektomija), sto nije komlikovano. Medjutim, ako se hormonskim lecenjem ciklus normalizuje, onda to nije neophodno. Policisticni jajnici su cest hormonski poremecaj. Leci se ako postoje neke tegobe ili ako su uzrok steriliteta.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: