Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 11.6.2011.

Postovani,htela sam da vas pitam da li mozete da mi protumacite rezultat IVP snimanja koji glasi ovako-Na nacinjenoj grafiji urotrakta ne uocavaju se senke inteziteta kalcijuma.Bubrezi ekstretuju kontrasno sredstvo pravovremeno i istovremeno.Pijelokaliksni sistemi-desni urednih casica i pijelona,levi dilatiran.Desni ureter urednog polozaja,toka,dijametra,prohodan,levi dilatiran,prohodan.M.besika potisnuta matericom,jasno ogranicena,homogeno ispunjena.Nalaz odgovara hidroureteronefrozi levo.Urolog me je odmah posle snimanja pogledao na UZ i nije bilo staze,da li je to zbog kontrasta koji je jos uvek bio tu,jer mu nisam rekla da sam malo pre toga zavrsila snimanje. Unapred hvala.

Postovana, Postojao je neki zastoj zbog prepreke koja je najverovatnije bila izmenju levog mokracnog kanala i besike. Zbog toga su mokracni putevi sa leve strane ispred besike prosireni (prosiren je levi mokracni kanal i burezne casice i bub. karlica levog bubrega). Sada je levi mokracni kanal prolazan i nema zastoja u bubregu sto se videlo i na IVP i UZ. Kamen kao uzrok zapusenja nije vidjen. Na IVP mogu da se vide samo kamenci koji sadze kalcijum, a takvih nije bilo. Na Uz se vide i kamenci koji ne sadrze kalcijum, ali nijedan nije uocen. Moze da se zakljuci da je kamen bio i da ste ga izbacili. Druga mogucnost da je zbog pomeranja besike ponekad mokracni kanal presavijen pa se povremeno prekida protok mokrace. Na IVP se vidi da besika potisnuta matericom. Javite se ginekologu. Mozda je materica uvecana zbog mioma i zato potiskuje besiku ili je iz drugog razloga promenjen njen polozaj. Javite se i urologu i nefrologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.6.2011.

Postovani moj problem je poceo pre 3 meseca pojavom ispod oka tanka koza pojavom jedne bubuljice kao koprivom ojedeno pa od tada imam ispod oba oka puno gomilu igore na kapcima i dole ispod ociju predeo podocnjaka srveno ponekad blago svrbi i ponekad je bolno suve su ne peruta se inema iscedka iz njih pogorsava se uvek kad jedem 3 nedelje jedem 1 dnevno kad dodjem sa posla pa mi bukne bude jako lose bila sam u bolnici kod dermatologa dao mi je mast kremu elocom koji mogu koristiti 7 dana nista nije pomoglo zivim u strahu ne smem jesti gde da krenem na kakva ispitivanja na sto to ukazuje unapred hvala

Postovana, morate se javiti ponovo koznom lekaru. Izbagavanje hrane nema smisla.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.6.2011.

imam problem sa tremorom misica nogu tokom stajanja i laganom nestabilnoscu tokom stajanja,tremor ruku u miru diskretni to traje pola godine,rec je o osobi staroj 24 godine,nepusac,KKS uredna,pritisak uredan,tegobe se javljaju nezavisno od situacije u kojoj se nalazim,MR glave od pre pola godine uredan,AEPMS evocirani potencijali ukazali na suspektnu demijelinizaciju u predelu ponsa.OD terapije Urutal,Magnezijum,i Milgamma tablete.O cemu se tu radi mozete mi reci i cime ojacati misice tokom stajanja i smanjiti tremor.HVALA

Postovani, demijelinizacija je gubitak mijelina sastojaka omotaca nerava. Kod vas se sumnja na to, jer nije mnogo izrazeno. Nije poznato zasto dolazi do gubitka mijelina, pa prema tome nije poznato kako ga efikasno zaustaviti. Medjutim, primeceno je da pojedini lekovi mogu pomoci, pa je zapoceto sa terapijom. Dok magnezijum i Milgamma uticu na delovanje nerava i njihovu ishranu, Urutal deluje protiv vrtoglavice. Problem nije u misicima, vec u nervima koji uticu na njihov rad. Moze pomoci ishrana sa dosta masnih morskih riba (losos, tunj, skusa, sardine). Dijeata se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti, a dosta omega-3 masnoca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.6.2011.

Zasto imam cest osecaj ,kao da imam temperaturu a ustvari nemam je.

Postovana, osecaj povisene temperature je nekad povezan sa ostecenjem zivaca (polineuropatija) najcesce nastalim zbog secerne bolesti. Osecaj vrucine na nkom delu tela moze ukazivati na ostecenje senzitivnih nerava. Zatim neki ljudi "ne podnose vrucinu", teze im je da se rashlade i stalno im je vrucina. Kod zena u klimaksu je javljaju talasi vrucine (valung) nepoznatog uzroka (verovatno zbog kolebanja hormona). Temperatura tela nije povisena, dok je temperatura koze povisena 2 do 7 stepeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

Koja je uloga krajnika u organizmu,posto moramo detetu da ih operisemo detetu.

Krajnici su deo limfnog tkiva. U njima se u infekciji nalazi vise limfocita koji unistavaju mikroorganizme. Zato krajnici oticu kada je dete bolesno. Uloga krajnika je u odbrani organizma. Najvaznija je u prvoj godini zivota. Nije tacno misljenje da su vazni za imunitet tokom zivota. Osobe kojima su krajnici odstranjeni u detinjstvu nemaju slabiji imunitet u odnosu na neoperisane niti cesce oboljevaju. Ako se krajnici operisu dete ne ostaje bez antitela i limfocita. Oni kruze kroz krvne i limfne sudove i deluju tamo gde je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

Pijem manje kolicine propanola i ptu,koliko to moze da steti bebi koju dojim,da li njoj moze sniziti hormone stitne zlezde.

Postovana, smatra se da je od svih lekova koje se koriste za lecenje hipertireoze PTU najbezbedniji u trudnoci i prilikom dojenja. Za svaki slucaj primenjuje se kada je to neophodno, sto vazi i za Propranolol. Propranolol ne utice na hormone stitne zlezde, a PTU ne bi trebalo da ima uticaja primenjen u manjoj dozi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

sa vremena na vreme a uzadnje vreme cesto imam napad suvog kasljai nagon za povracanjem,ali ne povracam.

Postovani, suv kasalj je cesto posledica slivanja sekreta niz zdrelo. To nadrazi grlo i izaziva kasalj. Obicno je posledica alergijskoj rinitisa (alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa). Moze biti posledica udisanja prasine ili drugih nadrazajnih cestica kod osoba sklonih alergiji. Suvi kasalj se javlja kod osoba koje piju ACE inhibitore i jos neke lekove, kod virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, astme (poseban oblik astme bez gusenja).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

Desava mi se vec dve godine,da imam stezanje u vratu i spusta se do sredine grudi i prosiri se na levu i desnu stranu,u tom momentu kad hocu da popijem vodu jedva je progutam,nekad me bole i zile na vratu,u cemu moze biti problem.

Postovana, tegobe koje opisujete se javljaju kod grca jednjaka. Uzrok nije potpuno jasan, ali je primeceno da se cesce javljaju kod nervoznih osoba ili osoba pod stresom. Javite se gastroenterologu. Ako je sa jednjakom sve u redu javite se psihologu ili psihijatru. Takodje se javite spec. ORL zbog pregleda grkljana, eventualno pregledajte stitnu zlezdu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

Svi moji u porodici imaju problema sa reumom,pa znam koliko se muci sa tim.Zanima me ,posto i ja pocinjem osecati probleme sa kolenima i kukovima,da li se reuma i takvi problemi mogu spreciti jer ponekad osecam kao da kolena nemogu da me drze,velika nemoc u kolenima.I da li se kolena mogu bilo kako pregledati a da to nije rengen i mr.

Postovana, izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje, setajte, ako ste gojazni smrsajte. Prve tegobe koje osobe primete su pucketanje kolena. Bol se javlja mnogo kasnije. Pucketanje ne znaci da ce doci do tezeg stradanja kolena (gonartroze), jos manje da ce doci do invalidnosti. Najbolje da se kolena pregledaju MR. Na rendgenu se promene vide tek kada su velike.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.6.2011.

Postovani,imam jedno kratko pitanje,sto mislite o homeopatiji i tom nacinju lecenja.

Postovana, homeopatijom treba da se bave strucne osobe. U protivnom to moze biti opasno.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: