Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 15.12.2012.

Postovani,u ponedeljak moram kod zubara,pa vas zelim pitati dali se sme primati anastezija u koliko pijem svako jutro flunisan,da li moze doci do nekih problema i komplikacija.

Postovana, Flunisan nije smetnja za koriscenje lokalne anestezije prilikom vadjenja zuba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2012.

Postovani,prije 10 dana sam dobila gnjojnu anginu.Prvih 5 dana sam dobijala inekcije penicilina,3 dana inekcije diklofena i deksazona i 3 dana kristalni penicilin kroz infuziju.Poslije toga doktorica mi je prepisala jos 5 dana tablete amoksiklava.Cetvrtog dana,to jest prekjuce,od pocetka terapije amoksiklava dobila sam grceve i bolove u zelucu i stomaku.Stolica nije rijetka skroz nego kasasta i svijetla i bas jako obilna.Imam je mozda dva puta dnevno ali u velikoj kolicini.Stalno me stomak nekako blago boli a onda me negdje popodne uhvate bas jaki grcevi i bolovi u predjelu zeluca i stomaka.Kada popijem ranisan tabletu prodje mi bol ali ostaje osjecaj tegobe u stomaku.Pri tom imam i jake gasove koje ranije nisam imala skoro nikad.Interesuje me da li to moze da bude od terapije sto sam primala i da li ce samo po sebi proci.Pocela sam i probiotik da pijem ali ne znam koliko on moze da pomogne.Unaprijed zahvalna

Postovana, to je posledica koriscenja antibiotika, koji su poremetili crevnu floru. To bi trebalo da prodje uz probiotik i probiotski jogurt. Unosite laksu hranu: pire krompir, supe i corbe od posnog mesa, sargarepu, pirinac. Unosite vise tecnosti. Neko vreme izbegavajte pasulj, boraniju, grasak, kupus, soju tj. hranu koja sadrzi dosta vlakana. Tek kada se stolica normalizuje i predjete na normalnu ishranu jedite nekoliko puta nedeljno kiseli kupus jer je on najjaci prirodni probiotik. Ako slucajno primetite krv i gnoj u stolici odmah prestanite da koristite antibiotik i javite se lekaru, takodje i ako se stolica za dan dva ne normalizuje. Treba da znate da proliv ili promena izgleda stolice posledice koriscenja antibiotika ponekad mogu da se jave nekoliko dana pa i nedelja po prestanku terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2012.

postovani doktore,imam visak kilograma ,uvekan apetit,nervozu pospanost znojenje....ft4 mi je 7.5.dali imam problem sa ztitacne zlezde i dali su simptomi prouzrokovani od ft4.dali mi je potrebna terapijai unapred hvala

Postovana, FT4 je snizen sto upucuje na hipotireozu koja treba da se leci, pa je neophodno da se javite endokrinologu. Osobe sa hipotireozom su cesto gojazne zato sto im je metabolizam usporen, pri cemu ne moraju da jedu mnogo. Uvecan apetit nije tipicna tegoba osoba sa hipotireozom. One cesce imaju smanjen apetiti, ali i pored toga imaju visak kilograma, ne i znacajnu gojaznost. Pojacano znojenje takodje nije tipicno za hipotireozu vec za povisen FT4. Verovatno imate pojacan apetit iz drugih razloga, a zbog usporenog metabolizma, kao i veceg unosa hrane lakse se gojite. Znaci ne mozete za gojaznost da okrivite samo hipotireozu, ali i pored toga morate da je lecite da bi normalizovali metabolizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2012.

Osoba sam sa dobrom kondicijom, koja se bez napora krece uzbrdo i do 10 km, a takodje i pliva 1,5 km bez pauze. Pocetkom jula javljaju se slabe tegobe, bol u grlu na uzbrdici, letos dva puta u vodi, i do decembra sve cesce, cak i pri brzom hodu na ravnom. Nalaz na Institutu Dedinje nakon koronografije glasi: LKA - glavno stablo bez stenoza. RIA ostijalno subokludirana egzulcerisanim plakom i u srednjoj trecini suzena 90%. RCx bez znacajnih stenoza. ACDx dominantna, bez znacajnih stenoza. Dana 07.12.2012. na ovom Institutu, uradjeno mi je direktno stentiranje ostijalne RIA-e i implantiran "Cypher" stent, a potom u medijalni segment "Promus" stent. Dobijen je odlican angiografski rezultat. Molim vas da mi odgovorite koliko je ozbiljno suzenje na ovom krvnom sudu u delu koji je naznacen i sta znaci RIA. Da li postoji mogucnost da se izmenjenim rezimom zivota ovi stentovi ne zapuse ponovo. Na Institutu su mi rekli da mogu da nastavim sa normalnim aktivnostima, a plasim se i ne znam kad mogu da krenem u setnju. Stalno usmeravam paznju na razlicite senzacije u telu. Imam 52 godine i iza sebe 20 godina pusacki staz, 5 godina ukupan holesterol oko 7, sestogodisnji stresni period (gubitak posla, dva smrtna slucaja u porodici, razvod, odgovoran posao sa cestim javnim nastupima). Prestala sam da pusim 6. decembra, stresova vise nemam

Postovana, postavljanjem stenta vase zdravstveno stanje se znatno poboljsalo. Sada se celo srce normalno ishranjuje, jer je normalizovan priliv krvi u sve delove. Zato mozete da se bavite fizickom aktivnoscu kao ranije. Svako suzenje na koronarnim arterijama je ozbiljno, jer moze da dovede do infakta. Medjutim, kod vas je bio zapusen manji krvni sud sto je manje ozbiljno u odnosu na zapusenje leve i desne koronarne arterije. Kod vas su obe koronarne arterije prolazene (i leva i desna), a bila je znatno zapusena samo prednja medjukomorna grana (ramus interventrikularis anterior ili sktaceno RIA) koja polazi od leve koronarne arterije. Da niste na vreme ugradili stent mogli bi da dobijete infarkt koji ne bi bio fatalan, jer je kod vas dominantna desna koronarna arterija ACD (arterija koja snabdeva najveci deo srca) prolazna. Osim toga kod ljudi koji su izuzetno fizicki aktivni razvijene su kolateralni krvni sudovi koji preuzimaju cirkulaciju kada se glavni zapuse. Zbog toga sportisti i fizicki aktivne osobe redje dobijaju infakt. Ovo sto vam se desilo ne treba da vas plasi i odvaja od uobicajenih fizickih aktivnosti. Treba da ga prihvatite kao srecan dogadjaj, jer predstavlja upozorenje, daje vam mogucnost da izmenjenim rezimom zivota izbegnete infarkt i sacuvate zivot i zdravlje. Prestankom pusenja i uklanjanjem stresa vec ste poceli da smanjujete faktore rizika za nastanak koronarne bolesti (infarkta i angine pectoris). Potrebno je da izmenite ishranu i eventualno pocnete da koristite neki statin (lek koji snizava masnoce u krvi koji se propisuje nakon ugradnje stenta) u cilju normalizacije holesterola. Da i dalje budete fizicki aktivni, da izbegavate stres, da odrzavate normalnu telesnu tezinu (vazno je da vam struk ne bude siri od 80cm), da normalizujete holeterol u krvi, da povremeno kontrolisete masnoce i secer u krvi, da odrzavate krvni pritisak na normali tj. da ga lecite ako je povisen. Znaci osim na nasledje na sve ostale faktore rizika mozete da uticete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2012.

koliko dugo traje terapija antidepresivima,u mom slucaju elicea ?imam 25

Nema seme za koriscenje Elicee i uopste antidepresiva. U principu nije dovoljno lecenje krace od godinu dana, a koliko ce da traje odlucuje se individualno. Imajte poverenja u vaseg psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2012.

vec duze vreme creva mi krce i imam gasove.Stolica je redovna jednom dnevno jutarnja,nekada redja nekada normalna.Zadnj dva dana stolica mi je zelena .Pio sam homeoterapiju za sinuse ,misam jeo zelenu hranali sam prekljuce popio dve case crnog vina. unapred hvala.

Postovani, boja stolice uglavnom zavisi od unete hrane. Kod vas moze da utice homeopatski lek. Crno vino takodje. Stolica nesme da bude crna jer to znaci da u njoj ima krvi koja potice iz zeluca ili dvanaestopalacnog creva. Naravno nesme da bude ni bela, jer to ukazuje na zuticu tj. Nadimanje i gasovi u crevima uglavnom poticu od hrane. Zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Ako vam gasivi dosta smetaju mozete koristiit lek Espumisan. Pomaze probiotski jogurt, suplement Probiotik, ali je najvaznije da obratite paznju na ishranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2012.

Postovani, vec nekoliko meseci me muci povisena kiselina u zelucu i osetio se povremeno neprijatan miris iz jednjaka, te mi je prijatelj koji je inace lekar preporucio da pijem 2 nedelje Nexium po pola tablete ujutru i uvece.Poboljsanje je bilo kratkog daha.Sve cesce i cesce osecam tup bol u zelucu i na ledjima, nekako iza grudng kosa narocito nakon jela.Nakon jela se desava i da ne mogu da nadisem dovoljno vazduha i lupa mi srce.Stolicu imam na svaka 2 dana, tvrda je, neobicno neprijatnog mirisa, a unutrasnjost anusa me, nakon defekacije, pecka...ali nema nikad krvi.Sve cesce pocinje i da me svrbi predeo oko anusa kao i sam anus.Molim Vas da me posavetujete sta da radim.Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovani, treba da se javite gastroenterologu. Po vasim tegobama bi se reklo da imate GERB (gastroezofagealni refluks). Zato su tegobe izrazenije nakon jela. Gastroskopijom ce da se utvrdi da li imate zeludacnu kilu sto je moguce posto nakon jela teze disete i imate lupanje srca. Tegobe zbog zeludacne kile I GERBa mozete da smanjite posebnim rezimom ishrane i zivota, jer samo koriscenje lekova koji smanjuju lucenje zeludacne kiseline, kao sto je Nexium, nije dovoljno. Mozete uraditi i sami nesto da biste smanjili gorusicu: da jedete cesce po malo, izbegavate hranu odnosno namirnice koje pogorsavaju gorusicu (obično zacinjena i masna hrana, cokolada, luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisiů.), da ne idete u krevet ubrzo posle vecere, da ne nosite tesnu odecu, izbegavate saginjanje, posebno ubrzo nakon jela i izbegavate lekove koji mogu pogorsati gorusicu (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala, nesteroidni antireumatici). Neprijatan miris stolice ukazuje na postojanje poremecaja crevne flore, a mozda I neke bakterijske crevne infekcije. Svrab oko anusa je posledica hemoroida. Mozete da smanjite izbegavanjem jako zacinjene hrane normalizacijom stolice, pranjem nakon velike nuuzde i koriscenjem neke masti protiv hemoroida. Znaci neophodno je da se javite gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2012.

Postovani,moj otac ima 55 godina i dobrovoljni je davalac krvi,kad je otisao na jedno davanje,vracen je jer nije imao specificnu tezinu,tada je uradio kompletne analize,gde je imao manjak gvozdja 5,a kks kao i hemoglobin uredan,2 meseca kasnije je nivo gvozdja se povecao na 9,5 bez ikakve terapije,radio je i rektoskopiju,i gastroskopiju,nalaz uredan,sem na zelucu ima male erozije,inace konzumirao je sirce radi samnjena holesetola,kasnije je pre dva dana uradio nalaz,i nivo gvozdja je 12,5 cez ikakve terapije,da li je to dobro,da li je to dovoljno za muskarca,koliko treba da bude gvozdje da bi rekli da je to normalan nalaz?Unapred zahvalna

Postovana, tata je imao nisko gvozdje zbog gubitka krvi preko zeludacnih erozija koje su najverovatnije izazvane koriscenjem sirceta. Mala krvarenja u duzem vremenskom periodu lako dovode do malokrvnosti. Odlicno je sto gvozdje raste. To znaci da je uklonjen uzrok njegovog manja. Posebno je dobro sto raste bez terapije gvozdjem koja se tesko podnosi i sama moze da dovede do ostecenja sluzokoze. Gvozdje je jos uvek ispod normale, jer kod muskaraca treba da bude iznad 14, ali ce da se normalizuje uz bolju ishranu. Normalne vrednosti gvozdja za muskarce su od 14 do 24 mikromola na litar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.12.2012.

postovani,imam 32 godine i problem sa vratom,odnosno zadnjem delu vrata radila sam rengen i koor dopler carotida ali to je pokazalo da je u redu.Medjutim ja tu osetim neku nelagodnost,imam blaze vrtoglavice i stalnu potrebu da masiram taj deo da se resim te neprijatnosti u glavu,ponekd imam i potiljacne glavobolje.I recite mi iz kojeg dela kicme moze da potice slabost u nogama tj.kolenima.hvala vam.

Postovana, objektivna slabost u nogama, utvrdjena neuroloskim pregledom, je posledica ostecenja kicmene mozdine i mozga (ne kicme). Subjektivni osecaj slabosti, koji nije dokazan neuroloskim pregledom, je posledica psihickih bolesti, stresa, malokrvnosti, umor u nogama moze da bude posledica prosirenih vena. Potiljacne glavobolje, vrtoglavica, osecaj ukocenosti vrata i ramena su najcesce posledica okostavanja vratnog dela kicme koje u pocetnom stadijumu ne mora da se vidi na rendgenu. To je takozvani cervikalni sindrom. Javite se neurologu i fizijatru bez obzira sto su vam rezultati normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.12.2012.

Postovana, pijem suplemente kako sam Vam napisala u zadnjpj poruci, ali ja ne primjecujem neko poboljsanje. I ako pijem Q10 od 250 mg, i dalje mi je ubrzan rad srca inace imam tahikardiju godinama od koje se ne lijecim. Moj glavni problem je, pa Vas molim da mi pomognete sto se strasno gojim i svaki dan pocinjem dijetu, nikako da krenem, kada dodje sjutra onda opet kazem sjutra cu. Strasno mi prija hrana i ako me ubi psihicki jer snosim posljedice. Najgore mi je da prevalim taj prvi dan dijete posle bih lakse cini mi se. Molim Vas pomozite mi!

Postovana, treba da resite da drzite dijetu i da smognete snagu da to sprovedete u delo. Ljudi koji imaju problema sa kilazom znaju da je prvi dan drzanja dijete najlaksi. Ni sledeci nisu tako teski, vec je tesko da se promeni nacin ishrane i stil zivota, te da se nakon mrsavljenja zadrzi normalna kilaza. Ako zelite da smrsate javite se dijeteticaru za dijetu i pocnite da se bavite nekim sportom, fitnesom, aerobikom... Poenta je da se hranite zdravo, da unosite manje kalorija tj. manje hrane nego sada, a da pojacanom fizickom aktivnoscu trosite visak. Najbolje da se upisete na neki kurs npr. plesni ili aerobik, tako da imate tacno odredjeno vreme kada vezbate da ne bi dosli u situaciju da ga odlazete za drugo vreme koje nikako da dodje. Zatim ako zelite da smrsate krenite od danas bez odlaganja za sutra. Suplement Q10 ne leci tahikardiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.12.2012.

Postovani, pre desetek dana tacnije 30-og novembra je bio kod nas u goste bratanac koji ima 5god i dobio je tzv.ovcije boginje, danas tj.sinoc je dobio moj sin (3.5god) boginje znaci posle 13 dana od kontakta sa bratancom (sin se trenutno nalazi kod bake i deke na selo). Recite mi posto i ja nisam prelezao boginje a imam 33god.jel i ja virus nosim od 30-og kad je dobio i bratanac posto smo bili tada zajedno u kuci ili ne? interesuje me jos posto ja nisam dobio jel pojacava dejstvo virusa sad kad budem bio sa sinom zajedno i jel moze to nekako da se predupredi vitaminima ili nosenjem maske.UNAPRED HVALA

Postovani, vi ste vec bili u kontaktu sa virusom i mozda cete da se razbolite. Bolest moze da se javi i 18 dana od ulaska virusa u organizam. Znaci da mozete da se razbolite u naredna 4 dana. Organizam moze da unisti virus tako da se ne razboljevaju bas svi koji budu u kontaktu sa obolelim. Ako niste od bratanca mozete da se zarazite od sina. On je bio zarazan dva dana pre no sto su izasle boginje i bice zarazan dok ne pocne da se sasusuje i poslednja ospa. U periodu kada su suve, ali nisu jos otpale nije zarazan. Maska, cesto pranje ruku, a obavezno pre jela i cesce proetravanje smanjuju mogucnost zaraze. Manja je mogunost da se razbolite ako ne boravite u istoj prostoriji. Kolicina virusa je bitna za razboljevanje, pa je duzi boravak sa obolelim veci rizik da se dobije bolest. Ishrana bogata vitaminima takodje. Bolest se siri kao kapljicna infekcija, a zarazne su i ospe i krv bolesnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.12.2012.

Postovani, ja sam pre par nedelja radila tretman kose keratinom i nakon toga mi je savetovano da uzmem sampon bez sulfata. Ne znam da li od balzama ili sampona, posle nekog vremena pocela je jako da me svrbi glava, pojavila se perut, na pojedinim delovima kao da imam ujede od komaraca. Ne znam shta da radim? koji medicinski sampon savetujete da mi se to oporavi?i kom doktoru bih za to mogla da se obratim? veliko hvala unapred. Srdacan pozdrav.

Postovana, javite se koznom lekaru. Zbog znacajnog uticaja gljivice P.ovale na pojavu peruta obicno se u lecenju pocinje sa antigljivicnim lekovima, najcesce ketokanazol. Koristi se u obliku sampona 2 puta nedeljno, a zatim preventivno jednom nedeljno). Efikasni su i samponi sa cink-piritroinom ili selenijum-sulfidom. Osim medicinskog sampona pomazu i kozmeticki na kojima je naglaseno da deluju protiv peruti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.12.2012.

Postovani, meni se svako malo javi neka vag infekcija, imala sam Ureaplazmu(10 na 5) pa bakt vaginozu pa sad 5.grupu sekreta. I opet nakon silnih terapija imam sekret neprijatnog mirisa i ne znam vise sta da radim(sekret se pojavio nakon zasticenog odnosa). Decko se pregledao i on nije imao nista u nalazu. Da li bi trebalo opet da uradim test na ureaplasmu?u januaru,nakon terapije, sam kontrolisala i nije bilo,ali sam cula da je to rekurentna infekcija i da je proces lecenja mukotrpan. Da li mi savetujete neshto za imunitet? imam vise fobiju jer nakon svakog odnosa sa deckom ja mucim muku. Doktorka mi je rekla da su teinfekcije za mene opasne jer vec imam fiziolosku ranicu na grlicu.unapred hvala.

Postovana, ne bi bilo lose da ponovite test na ureaplasmu. Koristite vise probiotskog jogurta i belog luka. U cilju jacanja imuniteta koristite vise voca i povca, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se. Koristite prezervativ i lecite infekciju kad god se javi. Izmedju toga, povremeno (nema potrebe vise od dva do tri puta nedeljno) stavite vaginaletu sa kantarionom, obavezno nakon menstruacije i redovno idite na ginekolosku kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2012.

Postovani, nalaz doplera glasi " AIE,AFC,AFP, ateomatozno kalcifikovanih zidova, 40% stenoza AFC, proksimalna anastomoza DILATIRANA U VIDU ANASTOMATICNE PSEUDOANEURIZME ( u duzini od 38mm, dijmatra 32/23 mm)parcijalno ispunjena hipoehogenima, TROMBOTICNIM MASAMA, UZ OCUVAN UTOK U AFP, DOK SU FEMOROPPLITEALMI GRAFT I AFS BEZ PROTOKA OKLUDIRANI HIPEREHOGENIM SADRZAJEM" vsm gracilma proghodna celom duzinom dijametra u Hunteru ok 2,5mm granicne vrednosti za autovenski grefon. Interesuje me koja je to granicna vrednost za operaciju i kakvi su simptomi neophodnosti za operaciju?

Postovani, slabo prolazan krvni sud ne obezbedjuje dovoljno krvi te se javlja bol, bledilo ekstremiteta, trnjenje, paraliza, odsustvo pulseva i hladnoca ekstremiteta. Bol je stalan sa pogorsavanjem pri pokretima ekstremiteta. Trnjenje je posledica ishemije tj. slabijeg priliva krvi, a time slabije ishranjenosti perifernih nerava. Pocinje kao osecaj trnjenja u stopalu i ako se ne leci javlja se gubitak osecaja za laki dodir. Bol se ne gubi kada nastupi potpuna neosetljivost na dodir. Ekstremitet je hladan i obicno smanjene snage. Tegobe se postepeno pojacavaju. Na kozi zahvacene noge, ali i na drugoj mogu da postoje troficke promene. One se ispoljavaju kao gubitak dlakavosti stopala ili prstiju; zadebljani nokti prstiju stopala i suva perutava koza. Ti znaci pokazuju da je priliv krvi los vec duze vreme tj. da vec neko vreme postoji ateroskleroza krvnih sudova. Razlog za operaciju je postojanje pobrojanih tegoba i promena izgleda noge. Na dopleru se vidi koji su krvni sudovi i na kom mestu duz njihovog toka kriticno suzeni. Suzenje vece od 80-90% zahteva hirusko lecenje mada i to zavisi od toga da li su se razvili kolateralni krvni sudovi koji su preuzeli ulogu zapusenog suda. Znaci u krajnjoj liniji na odluku o hiruskom lecenju uticu vase tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2012.

operisala sam st.zlezdu tada je nalaz bio maligni ,posle 2 god je uradjena reoperacija i bilo je sve u redu a sada su mi rezultati FT3 5.63 FT4 21.81 TSH 0.006 Molim vas sta ne valja posto pijem eutiroks od 100 dnevno

Postovana, to su dobri rezultati jer je vazno da su T3 i T4 na normali. Morate da budete pod kontrolom vaseg endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2012.

Postovani, imam cerku od 16,5 godina.Pre dva meseca pocela je da joj intenzivnnije opada kosa,nismo reagovali odmah,mislili smo da je zbog promene godisnjih doba.Kako se opadanje inteziviralo,napravila sam joj sampon,koji je meni ranije pomogao,zbog istog problema,od Pantenola,kapi koprive i AD kapi,pomesanih sa bebi samponom.Opadanje se malo smirilo,ali je i dalje prisutno.Pre par dana radila je laboratoriju,gvozdje iznosi 28.4(ref.vredn.od 10,7-32,2),ali su eritrociti smanjeni i iznose 3,8,kao i hemoglobin-110 i hematokrit.Njena izbrana lekarka nije tu,druga nije htela da nam prepise nista,sugerisala je da se fokusiramo na ishranu.Interesuje me sta dalje,da li je opadanje povezano sa anemijom,koliko je sve ovo ozbiljno?Unapred zahvalna,mama.

Postovana, opadanje kose ne nastaje odmah nakon delovanja stetnog agensa vec nakon 2 do 4 meseca. Kosa najpre prestane da raste (period mirovanja), a nakon toga prodje jos neko vreme da se primeti da pojacano opada. To znaci da uzrok koji je doveo do opadanja kose mozda vise ne deluje. Gvozdje je dobro, hemoglobin i eritrociti su na donjoj granici, ali nisu jako niski pa nije sigurno da je malokrvnost uzrok opadanja. Ono moze da bude posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belancevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12, B5, C, A, biotina, cinka, bakra. Tu bi pomogao suplement sa vitaminima i olikoelementima i raznovrsnija ishrana. Ako je opadanje posledica lose ishrane prestace, ali je potrebno vreme da se uoci ponovni rast kose. Neka jede vise voca i povrca, meso, jaja i mleko. Pojacano opadanje kose mogu da izazovu hipotireoza i policisticni jajnici. Zatim utice stres koji ne mozete dijagnostikovati pregledom krvi. Neka saceka svoju doktoricu i neka se javi koznom lekaru, endokrinologu, ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2012.

Poštovani, interesuje me da li se HIV moze preneti svakodnevnim socijalnim aktivnostima : ako vam osoba sedne u krilo, ako vas poljubi u obraz, ako se zagrlite ( tu se plasim da ne dodje do medjusobnog dodirivanja bubuljica ) ... Posle tri meseca zasticenog odnosa i jednog meseca nezasticenog oralnog odnosa testirao sam se u savetovalistu i sve je , hvala Bogu, bilo negativno. Interesuje me da li je proslo dovoljno vremena ? Drugo pitanje, isto vezano za HIV, da li se moze preneti ako mi drug kaze da mu pipnem osip , bradavice koje su se pojavile posle brijanja na telu i ako prilikom grljenja dodje do trljanja penisa kroz odecu ? Jako sam uznemiren. Hvala vam unapred .

Postovani, pobrojanim svakodnevnim socijalnim aktivnostima, grljenjem i neznostima ne moze da se prenese HIV. Izvestan, ne tako veliki rizik postoji kod oralnog seksa. Period prozora za HIV iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test, za neke i duze. Period prozora je vreme koje prodje od ulaska virusa do mogucnosti da se dokaze njegovo prisustvo u organizmu. Postoje individualne razlike razlicitih organizama. Kod nekih osoba antitela mogu da se jave nakon nekoliko nedelja (4 do 8), ali istina retko i 6 meseci od ulaska virusa u organizam. Radite na jacanju imuniteta. Jak imunitet moze da unisti malobrojne viruse koji su eventualno usli. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se, jer to jaca imunitet. Koristite kondom da bi se zastitili od drugih polnoprenosivih bolesti, jer njihovo prisustvo slabi otpornost prema virusu HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.12.2012.

Postovani, imam 26 god. i moj problem je anksioznost (F 40). Pre 3 god. po preporuci psihijatra uzimala sam Cipraleks i tegobe su nestale.. Medjutim, s vremena na vreme javi se osecaj straha i teskobe, koji prodje ako uspem da ga ignorisem. Najvise me muci strah da cu dobiti jos neku psihicku bolest, da cu poludeti. Videvsi coveka da prica sam sa sobom, par dana sam imala osecaj teskobe na ulici, da ne pocnem da radim isto..to se naravno nije desavalo i strah je nestao. Pre nekoliko dana sam slucajno naletela na clanak u novinama o kompulzivnim masturbacijama, seksualnoj zavisnosti i PGAD- u. Stvar je u tome sto ja masturbaciju upotrebljavam godinama u nazad, jednom na dan (nekada se desi i da preskocim ili kada imam neki problem onda se ne setim). Uplasila sam se kada sam procitala da to moze da bude oblik seksualne zavisnosti. Procitala sam da je zavisnost onda kada utice na odnos sa partnerom ili se radi na javnom mestu. Ni jedno ni drugo kod mene nije slucaj ali ne mogu od tada da se oslobodim straha, da cu postati zavisna, da necu moci da se kontrolisem, da ce postati kompulzivne ako vec nisu.. Kako da znam da li je to sto radim normalno? Nikada pre mi nije predstavljalo problem dok nisam naletela na taj tekst, cak naprotiv. Resila sam da prestanam sa tim, i uspela sam na 7 dana, onda sam tek pocela da se plasim da je zavisnost.. Plasim se da ne pocnem da sputavam normalnu seksualnu zelju, da je ne pomesam sa tom losom, zbunjena sam totalno.. Inace seksualni cin smatram za nesto najnormalnije, prirodno i lepo.. A tek kada sam procitala za postojanje PGAD-a.. kao da sam odmah osetila simptome..a pre toga nista.. Kao da osecam neku napetost u genitalijama, golickanje i plasim se da ne obolim ili da vec nisam? Moze li se to od straha dobiti? Pomislim "evo, ja mozda sad osecam konstantnu zelju" a nisam sigurna u to i to mi izaziva teskobu. Kada se necim razonodim ta cudna napetost i golickanje prestanu, postoje samo kada mislim na to.Posto sam na par dana pokusala da se suzdrzim, osecala sam zelju i plasim se da li je ona bila normalna? U sustini sve se vrti oko straha, najvise da ne unistim normalnu seksualnu zelju. Jesu li masurbacije jednom na dan normalna stvar? Mislite li da imam nesto od ovoga? Da nije OKP? Ili je samo moja anksioznost? Tesko mi je da spomenem ovo bilo kome, zato se vama obracam. A potrebno mi je da me neko razuveri kako bih se smirila. Zahvaljujem

Postovana, anksiozne osobe se uvek plase za svoje zdravlje. Nerealno predvidjaju teske bolesti, smrt, ludilo... Za anksioznu osobu nije neobicno da se plasi psihickih tegoba i bolesti, da analizira svoje ponasanje, da cita o psihozama i drugim bolestima, uporedjuje, zakljucuje... Necete da dobijete psihicku bolest. Ona se ne dobija od straha. Na pocetku pisma ste naveli da ste naucili da odagnate strah i teskobu ignorisanjem. To je jedino resenje. Medjutim, sada ste popustili svom strahu i pravite problem od normalnog seksualnog ponasanja. Kod vas nije seksualna zavisnost jer vam ne remeti odnos sa partnerom, ne dovodi do problema na poslu, ne iyayiva neprijatne situacije u javnosti... Suzdrzavanje od uobicajenog masturbiranja moze da vam poveca napetost i teskobu. U pravu ste da se sve vrti oko vaseg straha. Ako ignorisanjem ne mozete da prevazidjete teskobu i druge tegobe obratite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2012.

Ultra zvuk -Tireoidea je uvecana, hipoehogena, heterogena i sa umereno povisenom vask. aktivnoscu - thyreoiditis. Laboratorijski nalazi-TSH, ultra-6,51 Free T4-13,9 Anti TPO /mikrozomalna antitela/ vise od 1000. Molim vas da mi kazete o kakvoj bolesti se radi i sta treba da preduzmem radi daljeg lecenja. MNOGO HVALA

Postovana, povisen TSH uz normalan T4 ukazuje na subklinicku hipotireozu. Kod ovog stanja stitna zlezda uspeva da obezbedi dovoljne kolicine tiroksina. Posto tiroksin nije u manjku nema simptoma hipotireoze. Subklinicka hipotireoza je posledica Hasimoto tireoiditisa. To je hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde kod koga dolazi do nagomilavanja leukocita u zlezdi. Na Hasimoto tireoiditis ukazuju uvecana antitela (anti TPO). Antitela vremenom obicno rastu, ali se kod svih ne razvija klinicka hipotireoza tj. kod svih osoba ne dolazi do pada hormona T3 i T4. Posto se sve osobe sa supklinickom hipotireozom ne razboljevaju od hipotieoze postavlja se pitanje da li stanje treba leciti. To ce da proceni vas endokrinolog uzimajuci u obzir velicinu zlezde, tegobe koje imate, opste zdravstveno stanje, eventualno postojanje faktora rizika za razvoj srcanih bolesti. Osobe sa subklinickom hipotireozom u odnosu na zdrave ljude imaju veci rizik da dobiju srcanu bolest. Medjutim, da bi do toga doslo potrebni su i drugi faktori rizika. Faktori rizika su nasledje (ako su bliski rodjaci imali infarkt ili slog), visok krvni pritisak, secerna bolest, povisene masnoce u krvi, pusenje, gojaznost, stres i slaba fizicka aktivnost. Neki od ovih faktora rizika mogu da se uklone i time smanji rizik od srcanih bolesti. Ranije se nije sprovodilo lecenje dok god je T4 normalan. Sada se kod nekih sprovodi, a kod drugih se prati. Vas endokrinolog ce odrediti terapiju. Treba da se javite endokrinologu, zatim da se zdravo hranite i da budete fizicki aktivni. Bilo bi dobro da u svojoj ishrani imate dosta voca, povrca, integralnih zitarica, mahunarki i zivine. Za normalno funkcionisanje stitne zlezde posebno su korisne sargarepa, spanac, kajsije, avokado, banane, suncokretove semenke, morske riba, riblje ulje i integralne zitarice. Pojedine namirnice otezavaju resorpciju joda i idu u prilog hipotireozi. To su kupus, kelj, brokoli, lima pasulj, semenke lana, kikiriki, senf, soja. Ove namirnice ne treba da izbacite iz ishrane, jer mnoge od njih smanjuju rizik od nastanka pojedinih oblika raka. Unosite ih dva do tri puta nedeljno, pazeci da ne konzumirate istovremeno vise njih. Osim pravilne ishrane za bolji rad zlezde vazna je redovna umerena fizicka aktivnost, izbegavanje stresa, pusenja, kafe, kola napitaka i indijskog caja (zbog sadrzaja psihostimulansa kofeina).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2012.

Postovani,prije 15 dana pocela sam da osjecam probadanja u predjelu grudnog kosa i ziganje oko lijeve dojke i trnjenje ruke i ziganje iza ledja i oko lopatica.Otisla sam kod dok i ona mi je rekla da su to sve uglavnom tegobe vezane za vratnu kicmu zivce i stres.Izmedju ostalog uradila sam EKG i rekla je da je sve normalno ali ja sam procitala na EKG da pise nesto LEFT ABNORMAL AXIS DEVIATION i zanima me sta to znaci.Poslije toga sam pravo prehladila i opet sam otisla dok i dobila doksicilin.Ali nije mi bilo dobro i nisam mogla disati imala sam osjecaj kratkog daha ne mogu predahnuti do kraja i to me prati vec do danas.Ponovo sam otisla dok.i dobila amoksiklav.Ponovo mi uradi EKG sve isto pise sinusni ritam 96.Dobila sam uputnicu da idem internisti i da na taj dan ponovo uradim EKG tu sam vec umrla od straha 102 otkucaja i sinusna tahikardija pise i nesto INCOMPLET RIGHT BUNDLE BRANCH BLOK.Otisla sam kod dva dok interniste svi mi rekli da je to stres i dobila sam bensedin od obadva i od jednog propanol 2 x po pola.Ja posto oduvijek imam jako nizak pritisak osjecam da mi smeta i pijem po cetvrtinu.I DALJE NE MOGU DISATI i bojim se da mi nuje nesto u redu sa srcem.Danas idem kod kardiologa jer me od sinoc bas boli i probada iznad grudi.Radila sa RTG PLUCA I SRCA nalaz uredan kompletnu krvnu sliku uredno ali mene i dalje probada i ne znam sta da radim.Imam 39 godina ne pusim nisam gojazna fizicki sam aktivna nikad nisam imala nikakvih problema.Uvijek nizak pritisak i sad je nizak ali su mi se otkucaji povecali.Mozte li mi reci vase misljenje.

Postovana, LEFT ABNORMAL AXIS DEVIATION znaci da je srce vise horizontalno postavljeno u grudnom kosu i pomereno ulevo- pozicioni levogram. Pozicija srca nije bolest, to nije dijagnoza vec opis polozaja srca u grudnom kosu. Znaci pokazuje odredjenu konstituciju tj. gradju tela. Najcesce se srece kod podignute dijafragme, koja moze da bude podignuta zbog takve gradje tela ili nadimanja u stomaku. To je od znacaja za osobu koja posmatra EKG da zna u kom odvodu je najveci R zubac. Inkompletni blok desne grane Hisovog snopa (Incomplet right budle brach blok) je poremecaj sprovodjenja impulsa kroz desnu granu Hisovog snopa. Ne ukazuje na srcanu manu ili bolest srca. Moze povremeno da izazove lupanje srca ili da bude bez tegoba. Osecaj kratkog daha, uz normalne nalaze, je posledica anksioznosti. Jednostavno receno vi ste vise uplasena nego bolesna zena. Sinusna tahikardija najcesce ima uzrok van scra te se javlja kod fizickog napora (tj. normalna je dok nesto radite, potrcite...), psihicke napetosti, stresa i straha, prevelikog unosa kafe, pusenja, pasivnog pusenja tj. boravka u zadimljenim prostorijama, unosenja alkohola i kod bolesti stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2012.

Postovani,imam 17 godina i 3 godine sam u stabilnoj vezi.Oko 9 meseci pijem Yaz tablete,zbog PMS sindroma,i radi zastite od trudnoce.Desetu tabletu sam ovog meseca zaboravila da popijem u predvidjenom roku(zakasnila sam vise od 12 sati) i popila je ujutru,cim sam se setila,a popodne nastavila normalno.Vece pre zaboravljen tablete sam imala odnos.Veoma se plasim nezeljene trudnoce!Kolike su sanse da zatrudnim?napominjem da sve ostale tablete pijem po ustaljenom redosledu.Puno vam hvala na odgovoru!

Postovana, iako pouzdanost Yaz tablete moze da bude umanjena, posto je to deseta tableta nema opasnosti od trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2012.

Postovani, Mama je vadila krv i izmedju ostalih rezultata dobila i ove: CHOLESTEROL: 4.9 mmol/l (Ref.vrednosti 3.1-5.2); HDL-l: 0 (Ref.vrednosti 0.84-1.5); LDL: 0 (Ref.vrednosti 0-3.9); TRIGLYCERIDES: 1.09 (Ref.vrednosti 0.5-1.75); Zasto su one dve vrednosti nula, sta to znaci i kako se leci? Hvala.

Postovana, posto su ukupni holesterol i trigliceridi normalni znaci da je i LDL holesterol normalan. HDL moze da bude normalan ili malo snizen. Upisane su vrednosti nula ili zbog greske ili zato sto te analize nisu radjene. LDL se obicno ne meri jer je komplikovano tj. skupo pa se proracunava po posebnoj formuli iz ukupnog holesterola, HDL i triglicerida. Po ovim rezultatima nije potrebno lecenje. Da bi rezultati ostali dobri potrebno je da ne preterujete sa masnom i slatkom hranom, da izbegavate suhomesnate proizvode i przenu hranu, a da vise jedete voce i povrce, posebno beli luk, jogurt sa manjim procentom masnoce, morske ribe (tunj, skusa, losos, sardine) i orahe. Ako je HDL eventualno nizak ovakva ishrana ce da ga poboljsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.12.2012.

Postovani,pre 3-4 dana sam usled jakog fizickog napora u radu osetio bol u predelu desne mosnice.Otada osecam bol u razlicitom intezitetu tokom dana.Bol je onako tup(dosadan).Takodje mi je desni testis malo podignut u odnosu na levi.Inace druge promene ne uvidjam,sem sto me vec brine kako prolaze dani,a bol ne prestaje.O cemu se radi,da li mogu nekom terapijom da saniram problem ili da se javim lekaru.Hvala unapred na odgovoru.Pozdrav!.

Postovani, posto se bol odrzava javite se lekaru. Mozete da uradite i ultrazvuk. Pri fizickom naporu moz da dodje do uvrtanja testisa. Tada se javlja jak bol, koji vi nemate, mdjutim, nije iskljucena mogucnost da je doslo do delimcnog uvrtanja testisa oko krvnih sudova koji idu do njega. Druga verovatnija mogucnost je da je doslo do pojave kile. Jedan testis je uvek malo nize postavljen. To je normalno. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

postovani zamolila bih vas da mi rastumacite nalaz eho andomena jetra homogena bez patoloske promene 13 cm promera ,zucna kesa presavijena bez znakova za zapaljenje ikahtu(nemogu tacno da racitam)pankreas homogen ,slezina homogena 9x4 oba bubrega ocuvanog pe.... bez staze i pesak do 4 mm a dijagnozu nemogu da racitam a pocinje duapepi... i dat mi je lek sabax pa me zanima zasta se koristi taj lek i koja dijagnoza je moguca i ovoga sto sam vam napisala i izvineite jer nisam mogla da racitam.hvala unapred

Postovana, lek Sabax smanjuje lucenje zeludacne kiseline (spada u grupu inhibitora protonske pumpe). Propisan je zbog tegoba sa varenjem na koje ste se zalili, a koje sugerisu postojanje viska zeludacne kiseline. Sve je normalno osim presavijene zucne kese i peska u bubrezima. Bez obzira sto zucna kesa nije zapaljena i nema u njoj kamenja ili peska kod nekih ljudi izaziva bol i remeti varenje hrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

U prethodna tri meseca imam drhtanje celog tela i bolove u misicima ruku i nogu pregledi krvi su u redu snimak pluva takodje ,neurolog je postavio dijagnozu Stneorologicus,Hemiparesis 1.dex,Sy cervucale et lumbale.Sy depressivum.Obs Disordo somatoformis.Rekao je da bi trebalo da uradim MR endokranijuma i MR vratne kicme.Terapija koju mi je dao Zoloft 50 1/2 ujutro i Lorazepam 2,5 2x1.Molim Vas da mi odgovorite sta je samnom posto ovo predugo traje Vesna

Postovana Vesna, bolovi u misicima ruku i nogu, kao i trnjenje i slabost desne strane su posledica promena na vratnom i ksnom delu kicmenog stuba. Promene su najverovatnije degenerativne prirode sot ce da se vidi na MR vratne kicme. Neurolog smatra da je uzrok drhtanja i vasih ostalih tegoba psihicke prirode. Moze da bude posledica depresije kod koje je doslo do somatizacije. Pojednostavljeno receno somatizacija znaci da je psihicki konflikt koji postoji u podsvesti i izaziva veliku psihicku energiju i napetost nasao nacin da se isprazni kroz razlicite fizicke tegobe. Vi mozda ne verujete da je uzrok tegoba psihicke prirode zato sto zaista osecate fizicke tegobe. Niko ne kaze da izmisljate tegobe. Naprotiv, one su stvarne, ali nisu posledica fizicke bolesti. Na to ukazuju normalni rezultati. Patite zbog njih, patite i zbog straha od moguceg uzroka tih tegoba (neretko ljudi misle da je to posledica teskih, kobnih bolesti). Disordo somatofmis je nesto slicno somatizaciji kod depresije i anksioznosti. Simptomi su im slicni ili isti. To je mentalni poremecaj koga karakterisu fizicki simptomi koji ne mogu da se objasne opstim zdravstvenim stanjem, ne mogu da se objasne drugim mentalnim poremecajem npr. panicnim poremecajem. Kod osoba sa somatoformnim poremecajima decicinski rezultati su ili normalni ili nisu u vezi sa postojecim regobama. Pacijenti sa ovim poremecajima su cesto jako zabrinuti za svoje zdravlje (kao i osobe koje imaju depresiju ili anksioznost), brine ih to sto ne moze da se nadje uzrok njihovih tegoba. Ovo izaziva stres i veruju da su ozbiljno bolesni. Obicno se prve tegobe javljaju kod mladjih ljudi (pre 30te godine) i traju godinama. Da bi se postavila dijagnoza Disordo somatoformis potrebno je da tegobe dugo traju. Somatoformni poremecaji nisu posledica simuliranja, preterivanja ili foliranja. Lecenje je u domenu psihijatra i neurologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

mozete li mi reci kakav je lek elicea,dal je slican zoloftu...meni je prepisan zbog misl i straha...bojim se da nebudem zavisna os toga,,,i ksalol....jer to ciplareks,sta vi mislite o tomeee

Postovana, Elicea i Zoloft nisu potpuno istog sastava, ali su dosta slicni, primenjuju se za lecenje istih bolesti i stanja i imaju slicna nezeljena dejstva. Oba leka mogu da izazovu zavisnost. Medjutim, to se nece desiti ako ih pijete po uputu lekara. On ce ih primenjivati onoliko koliko je potrebno, a kada vise nema potrebe za njima ukinuce ih postepeno. Ako ih ne pijete na svoju ruku nema razloga da se plasite. Javite se obavezno psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

Postovani, vec sam vam juce pisala,ali Vam ne napisah jos nesto pa da kompletiram.Moja sedmogodisnja cerka je pre 2 nedelje imala temp 38 i dva povracanja u toku 2 noci.To povracanje je bilo onako bez hrane,sama voda.Nismo je pustili u skolu cele nedelje,lepo je odlezala i dr je rekla da je u pitanju bio virus i da nema potrebe za krvnom slikom.Pre 3 dana je opet imala temperaturu 37.5 i 38.Samo u petak i opet malaksalost.JUce nismo uspeli da uradimo krvnu sliku,a danas tek nemozemo jer je napadao sneg da ne mozemo iz kuce.Ona se i dalje malaksalo oseca,a sinoc se naglo ispovracala.Sad se zali da je boli stomak,nema apetit.Inace slabo jede.Mene jako brine jer mi to nisu simptomi stomacnog virusa.Uradicemo krvnu sliku obavezno i otici kod dr.Jel mozete Vi da nam kazete sta je u pitanju? Hvala

Postovana, vodite odmah dete u hitnu pomoc. Potrebno je da se iskljuci mogucnost zapaljenja slepog creva. Tu je neophodna krvna slika tj. leukociti. Mozete na internetu da dobijete neki savet da saznate nesto vise o nekoj bolesti, zdravoj ishrani, razvoju i rastu dece i sl. ali ne mozete da lecite dete ili sebe ili da cekate odgovor na ovako vazno pitanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

Postovani.u menopauzi sam ,zadnju menstruaciju sam imala 1 novembra a sad mi kasni...Sta da radim.zabrinuta sam da nije rec o nekoj bolesti ili je normalna pojava vezana za moje godine...inace uvek sam imala prilicno uredne men..doduse u zadnje vreme nekad malo i ranije a sad...Da li da idem lekaru ili..?Hvala unapred!

Postovana, menopauza je poslednja normalna menstruacija. U postmenopauzi su zene koje nisu imale nijednu menstruaciju u zadnjih godinu dana. Vi ste verovatno u klimakterijumu (klimaksu) kada postoji smanjeno lucenje polnih hormona, menstrualni ciklus se menja, postaje neuredan. Kod nekih zena prvo pocinje menstuacija ranije da dolazi (skrati se ciklus), kasnije ponekad ne dodje na vreme (kasni ili dolazi na dva meseca), zatim se javlja produzeno menstrualno krvarenje. Moguci su i drugaciji poremecaji menstrualnog ciklusa. Iako je to normalan proces koji se obicno javlja nakon 45 godine (moze i ranije i kasnije) potrebno je da se javite ginekologu. U klimaksu je obicno potrebna cesca kontrola nego ranije. Jedina greska zena u tom period je da za sve tegobe krive klimaks i da se zbog toga ne javljaju lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.12.2012.

Postovana, Pre par meseci sam Vam pisao i poslacu vam moje pitanje i odgovor: Postovani, trenutno imam 25 godina sa 17 mi je radjena biopsija jetre i ustanovili su da je masna a transfeminaze su jos tada bile oko 200 ili manje u skorije vreme nisam radio krvnu sliku. Medjutim danas osecam kako mi tu nesto u predelu jetre pulsira i zaista me nervira i to mi je unelo jako veliki nemir do te mere da me je strah da odem kod lekara a kamoli da uradim krvnu sliku i vec nocima ne spavam zbog te panike. Pa me interesuje sta je zapravo to pulsiranje? Unpred hvala. P.S. kada sam radio biopsiju imao sam oko 90 kilograma a sada imam preko 140 :( Postovani, idite lekaru, proverite krvnu sliku i uradite ultrazvuk jetre. Pulsiranje prati protok krvi kroz arterije. Kada srce upumpa krv u aortu nastaje pulsni talas koji se prenosi duz arterija. Mozemo da ga osetimo, ali ne obracamo paznju. Kada smo dobro ne obracamo paznju na pulsiranje krvnih sudova i uopste na rad unutrasnjih organa. Kada smo anksiozni mnoge stvari nam skrecu paznju i uznemiravaju. Zabrinjavajuca je vasa tezina. Zbog masne jetre morate da normalizujete tezinu. I sam pocetak mrsavljenja moze znatno da poboljsa stanje jetre. Gojaznost je faktor rizika za nastanak srcanih bolesti i nekih oblika tumora. Naglo mrsavljenje je opasno jer moze da ubrza aterosklerozu i da dovede do pojave kamena u zuci. Kod masne jetre ne moraju da se osecaju nikakve tegobe. Moze da se oseti blagi bol ispod desnog rebarnog luka ili razlicite smetnje sa varenjem. Vazno je da je masna jetra (steatoza jetre) stanje koje moze da se ukloni bez ikakvih posledica po jetru. Ponekad moze da bude uzrok hronicnog zapaljenja jetre pa cak i ciroze. Kilazu sam smanjio na 133 i treniram zaista jako svakog dana i pritom se ne odricem nicega u ishrani a trebalo bi. No uradio sam krvnu sliku i transfeminaze su mi bile ALT 91 a nakon skoro dva meseca 89. Znaci u padu su. Sto je nadam se dobro mada mi se cini da ne padaju dovoljno brzo. No vec par dana u predelu jetre opet osecam ne pulsiranje vec neki ostar bol koji osetim pri pomeranju ili tokom jaceg treninga osetim tu bol pa stanem odmorim, bol prodje i nastavim. Sada interesuje me da li se radi o opet nekoj mojo anksioznosti ili je to ipak nesto malo ili vise ozbiljnije???? Ono pulsiranje o kojem sam pricao je nestalo ubrzo posle vaseg mejla i ispostavilo se da se radi o anksioznosti. :) Pored toga vec par meseci ja ne spavam nocu da li je i to mozda povezano sa jetrom posto sam cuo neke price da ima ponekad ima veze? Unpred zahvalan

Postovani, vasa jetra nije u tako losem stanju da bi bila uzrok poremecaja sna. Nesanice imaju najverovatnije psihicki uzrok pa je potrebno da se javite lekaru. Ako je bol kratkotrajan, kao ubod onda je posledica grca misica sto nije zabrinjavajuce. Ako duze traje onda je potrebno da uradite ultrazvuk gornjeg dela trbuha. Dobro je sto ste fizicki aktivni. Samo nastavite. Pohvalno je sto ste smrsali. Smanjte samo malo unos hrane, posebno masne i przene, izbacite grickalice izmedju obroka, kao i suhomesnate proizvode i oporavicete jetru. Kada zelite da se zasladite jedite voce i uopste jedite vise voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2012.

postovani,imam pitanje vezano za napredovanje moje bebe koja ima 1 mjesec i 15 dana.hranim je iskljucivo dojenjem i posto kod kuce imam vagu vagamo je svakih nedelju dana.za 1.mjesec je napredovala 1kg i 80g,prosle nedelje 330g,a ove samo 110g.pa se pitam da li je moje mlijeko sada dovoljno hranljivo i da li bi joj trebala dodavatu adaptirano ili da sacekam jos koju nedjelju da vidim kako napreduje.osim grcica beba nema nikakvih drugih smetnji i sisa svaka 3 sata,s tim sto se nocu budi samo za jedan podoj.hvala Vam unaprijed.

Postovana, ne donosi se odluka o uvodjenju adaptiranog mleka samo na osnovu napredovanja u zadnjih nedelju dana. Ako vise nedelja slabo napreduje, a da za to nema vidljivog uzroka tj.beba nije bila bolesna, razmislja se o dohrani. Osim toga ima beba koje napreduju manje od proseka, a zdrave su i tu ne treba da se ukida sisanje i da se beba silom tera da jede. Ne sekirajte se. Odmorite se, jer umor i stres uticu na kolicinu mleka. Unosite malo vise tecnosti tj. popijte casu soka, vode ili mleka pre podoja i nakon podoja izmlazajte mleko. To ce znatno da poveca kolicinu mleka vec za nekoliko dana. Majcino mleka je uvek hranljivo i bolje od bilo kog adaptiranog mleka. Moze malo da ga bude manje u nekom periodu, ali kolicina mleka lako moze da se poveca izmlazanjem nakon podoja. Podoj na obe dojke vise podstice lucenje mleka od podoja na jednoj dojci. Mozda je beba malo manje sisala zbog grceva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2012.

Postovani doktore... Pre dve nedelje moja cerkica je imala bakteriju u grlu i dobila je da pije panklav. Posle dva dana pocinje i mene grlo da boli, nemam temperaturu, ne kasljem, ne curi mi nos. Posto posle pet dana ne prolazi, odem kod dr i prepise mi panklav. Pijem vec 3 dana, a mene ne popusta bol. Da napomenem da me sada boli samo sa desne strane, mogu da gutam, bol je vise nekako na ulazu u grlu, na nepcu... ne znam kako da opisem. Koristim tantum verde pastile i pijem panklav. Brine me sto grlo ne prolazi i pored antibiotika, ako je bakterija u pitanju a ako je u pitanju virus mislim da bi do sada trebao da prodje. Molim za Vase misljenje i da li bi trebalo neke pretrage obaviti. Unapred Vam hvala

Postovani, nije virusno, jer bi do sada proslo. Verovatno bakterije nisu osetljive na Panklav. Javite se svom lekaru da vidi kako izgleda grlo. Mozete da pregledate krvnu sliku. Za bris grla je kasno posto ste vec koristili antibiotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2012.

postovani,zbog anksioznosti i depresije koja traje vec godinama ,moram godinu-dve da pijem flunisan i rivotril,ne podnosim ih bas najbolje imam cesto uznemirenost,budim se po noci pa ne mogu da spavam neka mi neugodnost u glavi i telu.Svakako cu na kontrolu za petnaestak dana ali vas zelim pitati kolika je stetnost ovih lekova,da li mogu jos vecu stetu na nanesu mom mozgu,neuronima ili tako necem.Znam da nisu bas naivni ali ne znam koliko su zaista opasni.pijem 2 flunisana dnevno i polovinu rivotrila. Usput da vas pitam posto pijem IDEOS,SELEN+VITAMIN E,EUTIROX ,I FLUNISAN I RIVOTRIL ,da li remete jedne druge ili ne.imam 33 god.

Postovana, pomenute lekove mozete da pijete zajedno. Flunisan i Rivotril nece da nanesu stetu mozgu. Na kontroli kazite da se ne osecate bas dobro tj.kako se osecate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2012.

Postovani, moja sedmogodisnja cerka od juce ima temperaturu 38,a sada 37.Ugalvnom je nije imala u toku dana i noci,samo po 1 ili 2 puta do sada.Ono sto me jako brine da gleda kroz nas i da je malaksala.Nismo je vodili kod lekara,verovatno cemo danas.Da li da joj uradimo labaratoriju?

Postovana, vodite dete obavezno lekaru. Mozete da uradite laboratoriju i pregled mokrace, jer upala mokracne besike moze da ide sa malaksaloscu, a upala bubrega i sa temperaturom, pri cemu ne moraju obavezno da budu prisutne tegobe sa mokrenjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.12.2012.

Postovanje Imam jedno pitanje za vas. Naime, posle masturbiranja semena tecnost mi je probila kroz donji ves i pomokrila posteljinu. Nakon toga, zenska osoba je legla na tu posteljinu. Zabrinut sam da li moze doci do trudnoce? Zenska osoba je legla na bok ili zadnjicu i imala je debelu trenerku, da li semena tecnost moze proci kroz odecu ?

Postovani, tako ne moze da dodje do trudnoce. Za trudnocu spermatozoidi moraju da plivaju kroz spermu i vaginalni sekret ka jajnoj celiji. Ako sperma natopi posteljinu ili odecu spermatozoidi ostaju nepokretni i ubrzo se sasuse i uniste. Drugi deo pitanja se nije prikazao verovatno zato sto je bio kopiran, a ne napisan. Postavite pitanje ponovo, ali ga iskucajte latinicnom tastaturom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani,imam polip na papili vateri i cekam da mi urade ampulektomije papile vateri.Od juce su mi pocele krvave stolice i boli me stomak mnogo.Pa vas molim da mi odgovorite da li mogu polipi da izazovu krvavu stolicu?Pitam vas jer tek iduce godine imam zakazanu navedenu intervenciju u KCS.I ne znam da li treba hitno da se javim kod mog gastroenterologa u KCS,da ne cekam toliko dugo.Unapred zahvalan.

Postovani, javite se odmah gastroenterologu. Polipi lako krvare. Ako krvari polip na papili vateri stolica je crna kao katran. Ako u stolici ima crvene krvi ne potice iz tog polipa vec iz debelog creva, pri cemu krivac za krvarenje moze da bude polip, tumor ili hemoroid.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Pozstovani, u ishranu , pored ostalih namirnica koje sam izbacila ili smanjila , unela sam i ovsene pahuljice koje pojedem nekad za obrok , nekad izmedju 2 obroka redovna, ali me zanima koja kolicina je dovoljna da se uzima ovsenih pah.koje jedem sa jogurtom sa manjom kolicinom masnoce ? i moze li da steti ako se unese i vise nego od potrebnog. Cesto sam gladna posle tog obroka ali sta da radim , moj organizam je navikao na vecu i jacu kal.ishranu i sad kada sam sve to smanjila nailazim na ovaj problem kada sam posle obroka za nekih pola sata opet gladna . nadam se da ce mi se se zeludac "smanjiti " i tako doci u neku normalu kao sto je nekad bio . Topli pozdravi za sve lekare i jako ste mi od pomoci . Hvala :)

Postovana, ako se odjednom uzme vise ovsenih pahuljica mogu da dovedu do nadimanja i grceva u stomaku. Zato se njihova kolicina postepeno povecava. Drugih opasnosti nema. Da bi snizili holesterol ne treba da gladujete. Ima puno hrane koja je dobra za snizenje holesterola, a kaloricna je. To su npr. morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), orasi, bademi, pasulj, kupus, salate, voce. Ne treba potpuno da izbacite masnoce iz ishrane. Ako to ucinite ukupan holesterol ce da se snizi, ali ce da porastu tzv. los holeterol i trigliceridi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani,zasto ujutro kad se ustajem imam blazi tremor ruku,nogu,to mi se desava u zadnjih mjesec dana,posle se to sve smiri mada ponekad i po danu mi se blago tresu ruke.Imam 28 god.

Postovana, jutarnje drhtanje moze da bude posledica gladi. Drhtanje ruku i dr. delova tela su cesti simptomi anksioznosti. Samo drhranje ruku moze da ukazuje na razlicite bolesti u zavisnosti kad i kako se javlja. Drhtanje ruku dok su ispruzene obicno se javlja kod hipertireoze (bolest stitne zlezde) i alkoholizma. Podrhtavanje ruku prilikom priblizavanja nekom cilju npr. kada priblizavate pribor za jelo ustima javlja se kod multiple sklerote i ostecenja mozga, dok je podrhtavanje u miru tipicno za parkinsonovu bolest. Znaci drhtanje ruku moze da bude posledica organskih bolesti, ali i psihogeno, sto je cesce. Nastaje zbog anksioznosti ili psihicke napetosti. Takvo drhtanje ruku se posebno pojacava u vecem drustvu, posebno ako ima nepoznatih osoba ili osoba koje se retko vidjaju. Drhtanje ruku se javlja i nakon veceg fizickog umora. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani, zamolila bih Vas za informaciju. Pre dva dana sam se pri izlasku iz toaleta, na fakultetu, pri otvaranju vrata ogrebala negde na metalnom delu kvake. Jednostavno kada sam izlazila sam okrznula saku o metalni deo i nekako se ogrebala. Obrebotina je jako mala oko 1-2cm i plitka (pola milimetra), evo vec zarasta. Po inerciji sam odmah oprala ruke. Da li mogu na ovaj nacin pokupiti neku opasnu infekciju tipa hepatitis itd. ...? Nisam revakcinisana protiv tetanusa. Neprijatno mi je da zbog toga odem kod lekara posto ogrebotina izgleda smesno (a nisam ni overila knjizicu :( ), ali sam se Vama obratila za savet jer me to ocito muci posto sam celu noc sanjala kako se iznova i iznova ogrebem. Oprostite mi sto sam zauzela mesto za pitanje, a ljudi imaju 1000 puta vece zdravstvene probleme.

Postovana, posto ste odmah oprali ruke nema mogucnosti da dobijete neku infekciju. Tetanus moze da se dobije ako je rana ubodna tj. duboka, zato sto je izazivac klostridijum tetani anaerobni bacil. To znaci da zivi u sredini gde nema kiseonika. Plitka povrsna ogrebotina je okruzena kiseonikom pa nema opasnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani, imam 38 godina, trenutno se lecim od upale trigeminusa, za kog nismo ustanovili od cega je nastao. Na terapiji sam karbapina 4-tu nedelju u manjim dozama , sada, 3x100mg. Bolje mi je posle jakih bolova koje sam imala, sada su manji i redje se javljaju,ali me brine jos nesto , javljaju mi se bolovi u zadnjem delu glave, bocno, nocu kad legnem na uvo i desno i levo probudi me bol u istom. Kad ga oslobodim od pritiska, bol prestane, medjutim sutradan me ta strana glave i dalje bolucka. Cini mi se da me vise u stvari boli skoljka uva na kom sam lezala. MOlim vas da mi kazete, ako mozete o cemu se radi.

Postovana, javite se spec. ORL. Ako na usnoj skoljki nema nekih promena ne bi trebala od pritiska toliko da vas boli da bi vas probudilo. Inace neobican bol u uhu moze da bude posledica nepravilnog zagrizja zbog nedostatka nekih zuba. Javite se neurologu, jer svaka glavobolja zahteva pregled neurologa (neuroloski pregled, EEG, MR)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

U poslednje vrijeme sve cesce imam probleme sa stabilnosti i ravnotezom, te bol u listu lijeve noge, nakon izvrsenog pregleda kod neurologa isti me je spremio da uradim CT kicme sto sam i ucinio a nalaz dr radiologa je sledeci CT pregled TORAKALNOG I LUMBALNOG DIJELA KICMENOG STUBA Nacinjeni su sagitalni i transverzalni tomogrami Th1-S1 segmenta. Sva prsljenska tijela trokalne kicme su odrzane vidine, ocuvane mineralizacije, bez vidljivih infiltitrativnih promjena i znaka frakture. Prednja i zadnja interkorporalna linija su neprekinutog kontinuiteta. Nema pomijeranja diskalnog materijala, nema znakova stenoze spinalnog kanala. Ispravljena je fizioloska lordoza lumbalne kicme. Prikazana prsljenska tijela ocuvanog oblika i visine, bez znakova frakture. Izrazena skleroza L5 prsljena i gornje pokrovne ploce S1 prsljena. ┼ mornova hernija na gornjoj pokrovnoj ploci l5 gradus I. Uocavaju se diskretna osteofina anteroposterorubna osteofitna usiljenja. L1-L2 IV prostor ocuvane visine. IV disk bez pomijeranja i bez kompresivnih fenomena. Spinalni kanal AP dijametra 14,1 mm. IV forameni obostrano slobodni. L2-L3 IV prostor ocuvane visine. IV disk pokazuje anularno bubrenje sa impresijom ventralnog aspekta duralne vrece, bez kompresije izlazecih radiksa. Spinalni kanal AP dijametra11,4mm IV forameni obostrano slobodni. L3-L4 IV prostor suzżen u posteriornom dijelu, IV disk pokazuje anularno bubrenje sa centralnom protruzijom diska, koji imprimira ventralni aspekt duralne vrece, bez kompresivnih fenomena na izlazece radikse. Spinalni kanal bez znakova stenoze. U lijevom vi foramenu vidi se disk osteofit komplek uz iritaciju lijevog L3 korijena u foramenu. L4-L5 IV prostor suzen u postperiornom dijelu. IV disk pokazuje siroku dorzalnu protuziju uz iritaciju oba 15 korijena u odstupu. Spinalni kanal AP dijametra 12 mm. IV forameni ekstraneuralno suzeni. L5-S1 IV prostor suzen. Izrazene degenerativne promjene vakum disk fenomen. Vidi se siroka dorzalna protuzija diska uz iritaciju oba S1 izlazeca radiksa. U IV foramenima obostrano disk osteofit kompleksi uz iritaciju oba L5 radiska. ZAKLJUCAK: Polidiskopatija od klinickog znacaja na nivou L5-S1. Skleroza tijela L5 prsljena i gornje pokrovne ploce S1 prsljena moze biti degenerativne etiologije, ali se ne iskljucuje ni druga etiologija. Pa s tim u vezi vas zamoljavam da mi pojasnite znacenje napred navedenog i u skladu s tim preporucite terapiju. Napominjem da mi je 41 godina i radim kancelariski posao zadnjih 8 godina. Unapred zahvalan.

Postovani, na vise mesta na kicmenom stubu uocavaju se uobicajene promene koje nastaju sa godinama (degenerativne promene). One su najvise izrazene stvaranjem kostanih trnova (osteofiti) koji povremeno pritiskaju korenove nerava pa izazivaju grc misica oko kicme i bol. Najozbiljnija promena, koja vam pricinjava bol u listu se nalazi na spoju krsnog i slabinskog dela kicme. To je najoptereceniji deo kicme. Tu je malo suzen medjuprsljenski prostor. Hrskaviavi disk koji se nalazi izmedju prsljenova je malo iskliznuo unazad i pritiska korenove nerava koji tu izlaze. To izaziva bol u nozi. Vas ce neurolog da uputi fizijatru za terapiju. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Posto imate kancelarijski posao cesce pravite pauzu tokom koje cete da hodate po kancelariji, a mozete da uradite i neku od vezbi koje mozete da naucite na fizikalnoj terapiji. Izbegavajte podizanje tezih predmeta, naglo okretanje i cimanje. Predmeti se podizu sa ispravljenom kicmom tj. iz cucecem polozaja, a ne sa savijenim ledjima. Mozete da koristite protiv bolova neki antireumatik, moze da se primeni i miorelaksant (lek koji opusta misice), mozete i antireumatsku kremu sa kamforom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: