Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 20.5.2012.

Postovani,imam pitanje,17 godina imam,stolicu uglavnom imam redovno,nekad cak i 2,3,4 puta na dan,onda se desi da ne mogu da idem u wc jedan dan,i posle nekako uspem,ali nikad do kraja(nadam se da razumete),odem,ali kao da se nisam skroz "ispraznio",ponekad mi se i naduva stomak,jako je neprijatno,i ume da me muci vise dana,kao na primer sada..Hvala unapred!

Postovani, tri cetiri stolice na dan ili jedna stolica u tri cetiri dana predstavljaju normalno praznjenje. Osecaj nedovoljne ispraznjenosti se javlja kod hemoroida (suljeva). Nadimanje i gasovi u stomaku obicno nisu znak teze bolesti. Moze da se javi kod prenadrazenog debelog creva, unosa hrane koja stvara dosta gasovaja, kandide u crevima tj. poremecaja crevne flore. Cas cesce cas redje praznjenje je obicno znak prenadrazenog debelog creva (kolon iritabile) i javlja se kod osoba sklonih stresu. Dijagnostikuje se iskljucivanjem fizickih bolesti debelog creva. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2012.

zanima me da li monopril20 plus utice na smanjenje potencije i sta ciniti ako utice unapred zahvalan

Postovani, Monopril kod nekih bolesnika smanjuje potenciju. Mozete da trazite od kardiologa da vam propise neki drugi lek iz iste grupe. Postoji mogucnost da drugi lek ima manja nezeljena dejstva. Uzmite u obzir da potenciju moze da smanji i neki drugi lek koji pijete npr. neki sedativ. Neki lek za povisen krvni pritisak morate da pijete, pa cak i uz rizik da potencija bude malo manja, jer bolesnici koji lece pritisak zive znatno duze od onih koji se ne lece. Jedite manje masne hrane, a dosta jogurta i belog luka. To ce usporiti arteroskleroticne promene na krvnim sudovima i time spreciti probleme sa erekcijom. Ako imate povisene masnoce u krvi i secer leite ih jer i oni lose uticu na potenciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2012.

Postovani doktore! Imam problem vec duze vreme i cini mi se da mi nijedan doktor ne moze pomoci...imam osecaj nadustosti stomaka i kao da mi se stomak pomeri prema grudnom kosu i stvara mi problem sa disanjem...kao da nemam dovoljno vazduha da udahnem ili izdahnem ,sto me cini veoma nervoznom...to nije uvek ali desava se u zadnje vreme...Isla sam na sve preglede od gastroskopije do ultra zvuka zuci ,jetre ,pankreasa i sve je bilo ok...imam i ogromnu kiselinu koja mi ponekad toliko nadodje da mi usne budu kao specene ....ne znam vise sta da radim...molim vas vas savet bi mi dobrodosao ,jer verujem u vas,hvala vam unapred!

Postovana, kod vece kolicine gasova u stomaku, on zaista potiskuje dijafragmu navise, ponekad izaziva lupanje ili preskakanje srca i moze da bude uzrok bola u grudima u predelu srca (sindrom lijenalne fleksure). Jedite cesce po malo. Nadimanje ima najvise veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan ce pomoci, samo morate obratiti paznju na hranu. Morate zapaziti koja vam najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Izbegavajte kafu, indijski caj, kola napitke, cokoladu, citruse, caj od nane, przenu i masnu hranu, svez crni luk i pusenje jer pojacavaju lucenje zeludacne kiseline i opustaju misic zatvarac jednjaka tako da omogucavaju kiselini da predje u jednjak i usta. To vracanje kiseline (GERB ili gastroezofagealni reluks) moze da izaove otezano disanje pa cak i astmu. Lecenjem GERBa disanje postaje lakse. Mozete da uzmete neki antacid, koji ide bez recepta. Gastroenterolog ce vam propisati lek koji smanjuje kiselost zeludacnog soka ili lucenje zeludacne kiseline (za dispepsiju ide na recept). Osecaj nedostatka vazduha i nemogucnost da se udahne dovoljno duboko su cesto simptomi anksioznosti i stresa tako da moze da pomogne psihoterapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.5.2012.

Postovani, imam problem, ja se konstantno hladim, tj. tacnije receno stalno mi je hladno. Oduvek sam zimogrozljiva, ali ovo je vec preterano... U aprilu mesecu nosim po 2 para carapa, duks je obavezan, nocu kad spavam pokrivam se jorganom i sa nekoliko cebeta, pre spavanja obavezno potopim noge u toplu vodu kako bi se malo zagrejale. Pre godinu i po dana radila sam krvnu sliku i sve je bilo u redu, u granicama normale... Molim za savet... Unapred hvala

Postovana, zimogrozljivost ne mora da bude znak bolesti. Odmah se pomisli na losu cirkulaciju, medjutim kod Rejnodove bolesti osim hladnoce prstiju postoji i promena u boji koze (bleda, zatim modra i crvena). Osobe sa hipotireozom su zimoogrozljive, ali one imaju i dr. tegobe pospane su, imaju zatvor, suvu kozu, lako se goje, deluju podbulo... Unos manje kalorija no sto je potrebno moze da bude uzrok zimogrozljiosti. Neke osobe su po prirodi zimogrozljive, a da to nema veze sa bolestima. Bas na protiv, kod njih je metabolizam usporeniji i oni imaju predispoziciju za duzi zivot. Nakon jela vise krvi ode u zeludac pa je tada hladnoca izrazenija. Ako je i vama posebno hladno nakon jela jedite cesce po malo. Znaci ako je zimogrozljivost jedina vasa tegoba nemate razloga za brigu. Pre spavalja ugrejte noge jer se sa hladnim nogama tesko opustate, a samim tim i teze zaspite. Stavite termofor ili plasticnu flasu sa toplom vodom u krevet i na njega osolonite noge. Budite vise fizicki aktivni, jer se tako sire krvni sudovi i podize temperatura tela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2012.

Postovani, molim Vas za pomoc. Svaku noc u samom ulasku u san srce mi pocne jako i ubrzano lupati, jednostavno cim se umirim i osijetim da cu zaspati to se desava. Preko dana nemam tih problema.To traje vec godinama. Par sati prije spavanja javlja se ucestalo mokrenje. Prije samog lupanja srca osijetim kao da mi postane hladno i tako sve pocinje. Unaprijed hvala!

Postovana, to su simptomi anksioznosti. Javite se neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2012.

Postovani,ponovo molim za pomoc! Pre vise od mesec dana sam lecena antibioticima a nije mi vadjena ni krv ni urinokultura.Pred kraj terapije pojavilo mi se grebanje u grlu ,kao da je suvo. Zatim sam isla kod ORL koji je pregledao nos ( jer sam imala operaciju pre vise od godinu dana ) i video da je sluznica totalno suva i predpostavio da je grebanje od toga . Sad svakodnevno mazem mast i radim toaletu nosa( cas je bolje ,cas isto grebuckanje ).Inace,primetila sam da mi je jezik belji nego obicno pa sumnjam da imam kandidu. U ponedeljak sam isla na ginekolosku kontrolu radi ultrazvuka i na urinokulturi su mi nadjene bakterije sa sumnjom da su zahvatile bubrege. Izgleda da to vucem vec tri meseca jer je u januaru bilo ok.Sada opet imam terapiju antibioticima.Mene interesuje da li je moguce da mi je jezik beo zbog bakterijske infekcije ili je to ipak kandida i smem li da uzmem neku mast bez testiranja na gljivice ? Da li ce u slucaju da nemam gljivice to da skodi ? Idem na odmor i nemam vremena da se testiram . I ko to uopste radi ( ORL, zubar ...) ? Hvala !

Postovana, mozete da date bris usne duplje na gljivice. Uput daje lekar opste prakse ili stomatolog. Kod kandide jezik je beo. Takodje je belicast ako ste zedni tj. ne unosite dovoljno tecnosti. Kandida se obicno javlja zbog terapije antibioticima. Oralni gel za kandidu nece da skodi ako je nemate. On moze da deluje preventino, posto cete da budete pod terapijom antibioticima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2012.

Postovani,molim vas da mi pojasnite sta na rtg snmku znaci kad je uocena mekotkivni otok paracostalno levo prvog rebra ix?tako pise na nalazu rtg snimka ramena,imam bolove u predelu te oteklne koja se pod prstom oseca kao zadebljanje jajastog oblika.Sa druge strane u istom predelu rebra otok je manji ali se ne opisuje na snimku.Nakn toga sam ot isla na UZ djke i pazusne jame gde se u levoj jami vidi limfna zlezda velcne 11x9mm dok se mekotkivna tvorevina sa rtg-na vidi kao zadebljanje tetive 8mm a sa desne strane u istim predelu zadebljanje 5mm.Meni ta oteklna sa leve strane prelazi preko kljucne kosti i jako me zabrinjava.dojke su u redu.Da li se na UZ razlkuje limfna zlezda od tetive?od ostalih tegoba je prisutan kasalj u napadima,ujutru najizrazeniji,pluca su u redu.da li je kasalj moguc od prevelikog straha,anksioznosti?Dijagnoza:Spondylosys cervicalis,Dyscarthrosis C.da napomenem da me boli predeood pocetka leve kljucne kosti pa cela leva ruka najvise pod pazuhom do prstiju leve ruke a bol se proteze ka levoj lopatici.lmam krivu kicmu od malena,primetila sam da su mi rebra izrazenija na levoj strani tela,da li je to sve zbog krive kicme?Hvala unapred.

Postovana, mekotkivni otok pored prvog rebra je otok koji ne pripada kostima i zglobovma. Na rendgenu to ne moze da se vidi preciznije. Na ultrazvuku se razlkuje limfna zlezda od tetive. Jutaranji kasalj je tipican za hronicnu opstruktivnu bolest pluca (HOBP) koja se javlja kod pusaca. Zove se i pusacki kasalj koji treba da se leci. Suv kasalj, ponekad jako uporan i dugotrajan, moze da se javi kod alergijskog rinitisa. Nastaje zbog slivanja sekreta u zdrelo i drazenja njegove sluzokoze. Tegobe kod alergije su najizrazenije ujutru, preko dana su manje, a uvece mogu opet da se pojacaju. Kasalj je moguc od prevelikog straha i anksioznosti. Obicno je u vidu kasljucanja, ali moze iznenada da se javi ili da se pojaca u trenutku napetosti ili nelagodnosti i tada moze da bude pracen kratkotrajnom promukloscu. Krivu kicmu prati deformitet grudnog kosa tj. rebra na jednoj i drugoj strani nisu simetricna. Zbog krive kicme rano se javljaju bolovi, sa godinama se pojacavaju. Fizikalna terapija ih ublazava. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2012.

Postovana, Hvala za odgovor na moje pitanje u vezi:-masne degeneracije prsljenova.Malo sam se zbunila,rekoste da je to posledica starenja,a ja mislim da sam u najboljoj dobi 1964god.da to nije proces ran za moje godiste ili gresim.Izvinite i hvala jos jednom

Postovana, svako yivotno doba je lepo kada je covek optimista. Zivot moze i kasnije da bude sadrzajan i lep, ali to ne zaustavlja degenerativne procese. Oni su prisutni i kod mnogo mladjih. Starenje ne pocinje u 70, 80 godina vec samim rodjenjem (jedne celije umiru, adruge...). Kada se pogledate u ogledalo vidite da vam koza nije kao pre 30 godina, da ceo lik deluje starije. Isto je i sa kicmenim prsljenovima, krvnim sudovima i celim organizmom. To je normalan proces, nije nista strasno i vazno je da covek prihvi prirodne procese i da se uspesno nosi sa hronicnim bolestima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.5.2012.

Postovana, imam 22godine, jos uvek nisam imala seksualne odnose. Kod ginekologa sam otisla zbog neurednih menstruacija, koje su mnogo bolne, javljaju se na svakih 40 do 60 dana. Ponekada me boli donji deo stomaka iako nemam menstruaciju. Uradili su mi bazicne hormone, i rezultati su dobri. Cekam rezultate androgena. Dva puta su mi radili ultrazvuk stomaka i oba puta videli mokrocistican jajnik i polip na materici, ali kazu da nije znacajan, cak ga nisu ni napisali u izvestaju, ali zato pominju kolposkopiju. Interesuje me da li je moguce uraditi kolposkopiju nevinoj devojci? Hvala.

Postovana, ako je devicnjak (himen) jako elastican i busan po sredini moze pazljivo da se uradi kolposkopija, a da ne dodje do njegovog povredjivanja. Ako je neelastican ili samo rupicasto probusen nije moguce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2012.

postovani pisala sam skoro u vezi sa aknama i flekama na licu(koje se javljaju od sunca).rekli ste da je moguce da imam neki ginekoloski problem(miom i sl.).e sad,mene interesuje,ja imam te fleke unazad 6 godina.a redovno idem na ginekoloske kontrole.porodila sam se prije 10 mjeseci i sve je bilo savrseno u redu.ponekad pojacan sekret,ali nista drugo.mene zanima,da li je moguce da je nesto promaklo pri kontrolama,odnosno,da nesto ginekoloski nije u redu,a da se nije uocilo. ne znam koliko su miomi nasledni,ali moja mama nas je troje rodila i posle su joj se pojavili miomi,koje ima i danas.ali je u menopauzi.ona takodje ima te fleke po licu. od pregleda radim papa test,ultrazvuk i kolposkopiju.kao i pregled sekreta po potrebi hvala unapred

Postovana, miomi se vide na ultrazvuku. Vi ih ili nemate ili su mali pa ginekolog nije smatrao da to treba da naglasava. Primeceno je da zene koje imaju ginekoloske bolesti, posebno miom cesce imaju na licu fleke koje se pojavljuju pod uticajem sunca. Mogu, ali ne moraju da imaju miom. Ako redovno idete na ginekoloski pregled znaci da nije nista promaklo. Ginekolog moze da vam propise kontraceptivne tablete koje povoljno deluju na ten kod koze sa aknama (uglavnom Diane). U menopauzi se miomi smanjuju, ali nazalost, fleke ostaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2012.

pstovani doktore moja necaka ima 5 godina. zalila se na bol stomaka(nisko). mislili smo da se prehladila.onda je pocela da povraca i odmah smo je odveli u bolnicu.tamo su pregledali urin i rekli da je ona u redu,samo da popije paracetamol kad je zaboli. medjutim u povratku kuci,zaboli je i bubreg,kako kaze.mucilo je dan-dva i odvedemo je njenom pedijatru koji odmah da uput za ultrazvuk stomaka.na UZ je uoceno da je uvecan jajnik i odmah je uputili kod djecijeg hirurga.medjutim,on je odlucio da je odmah operise.izvadio je desni jajnik i odmah i slijepo crijevo. svi smo potreseni i u soku.otkud njoj tako mladoj da se to dogodi?sta moze izazvati? i da li ce imati problema sa zacecem kada za to dodje vrijeme? inace dr kaze da je janik bio skroz crn i jako uvecan.zahvaljujem.

Postovana, uzrok bolesti jajnika ce da se zna nakon patohistoloskog pregleda izvadjenog organa. Moguce da se infekcija prosirila sa hronicno zapaljenog slepog creva, ali nije iskljuceno da je proces zapoceo na jajniku. Ako drugi jajnik ostane zdrav devojcica ce da bude normalno plodna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2012.

Moja devojcica ima 6,5 godina i jos piski u krevet.Uradili smo eho besike i druge ispitivanje i sve je uredu.Sta da radimo?

Neka deca mokre nocu u krevet zato sto im besika sporije sazreva (primarna enureza). To je sporije neuromisicno sazrevanje (smanjeno lucenje antidiuretskog hormona i/ili manji kapacitet besike tokom noci). Neretko je posledica suvise ranog ili kasnog navikavanja na nosu, nasilnog privikavanja prekorima i kaznjavanjima. Moze biti posledica hronicnog stresa (rodjenje mladjeg brata ili sestre). Enureza (nocno mokrenje u krevet) je retko posledica neke organske bolesti npr. ostecenja kicmene mozdine, urodjene anomalije mokracnih organa, secerne bolesti, mentalne retardacije ili nocne epilepsije. Kod vecine dece prolazi do osme godine. Ako se dete normalno psihicki i fizicki razvija, to sto mokri u krevet obicno nije znacajno. Pomognite detetu da izbegne stid, neugodnost i sumnju u svoje vrednosti. Ako ide u vrtic ili kada podje u skolu, a enureza joj smeta da ide na rekreativnu nastavu ili joj ozbiljno podriva samopostovanje moze se sprovesti lecenje dezmopresinom. To je sintetski analog antidiuretskog hormona (vazopresin). Lek se primenjuje u obliku tableta ili pomocu spreja za nos. Nakon davanja leka dete ne pije tecnost osam sati. Ovo lecenje vam moze propisati samo lekar. Kod neke dece ovaj lek ne deluje .
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2012.

Zdr.Imam pitanje za vas.Mi svi znamo koja e zdrava prehrana,a i da morska riba je jedna od najzdravijih hrani.Ali ja zivim u podrucje gde nema MORE,ali ima veliki broj ribarnice koje nude MORSKU RIBU. Pitanje moje je da stvarno ne znam od kad je ta riba i nisam sigurna dali joj je rok istekao,mozda mom organizmu napravim vise stete nego korist?Dali je bolje da uzimam dodatke koje se prodaju u apotekama kao OMEGA 3 masne kiseline ili je bolje da jedem ribu sumnjivog kvaliteta?

Postovani, svi se mi suocavamo sa istom dilemom. Pri biranju ribe morate dobro da je zagledate. Bajata smrznuta riba pobeli i deluje suvo. Stavite neko parce mesa ili ribe u zamrzivac i ostavite ga da stoji dugo, vise od pola godine. Zagledajte ga i znacete kako izgleda bajato. Sveza riba (koja nije zamrzavana) ima jasne oci. Ako su mutne bajata je. Sveze filete ne mozete da procenite. Suplementi su ponekad loseg kvaliteta, a mi ne mozemo da proverimo da li stvarno sadrze ono sto pise. Trebalo bi da su od poznatijih fabrika boljeg kvaliteta, mada to nije sto posto sigurno. U principu je najbolje da se mesaju ribe i suplementi i to od razlicitih proizvodjaca. Ako nesto i bude loseg kvaliteta nece uvek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.5.2012.

Postovana dr,Grujic Kao prvo hvala Vam za vase vreme i iodgovore koje nam dajete i izlazite u susret nasoj nestrpljivosti. Moj problem je kicma vec tri god,radila sam Mr pre dve god i isla na vezbe u Sokobanjsku ,stanje je sve losije bolovi u svakom poloazaju i ovbog puta odem na VMA gde hirug me upucuje na novu Mr i ENMg koji nisam jos uradila a danas sam podigla nalaz nove Mr.Koji meni po opsisu izgleda bolji nego prvi(a ja losije)Prosto sebi postavim pitanje dal je moguce da prvo treba da postanemo invalidi da bi nas lecili hiruski a u medjuvremenu smo nesposobni za rad ili nas treba dok smo kolko tolko jos relatvivno mladi osposobljavati na vreme.Allll,,,,evo nalaza Pregled je uradjen sagitalnim presecima u sekvencama T!i T@ aksijalnim u sekvenci T2 u bloku predela C3-C7 Delimicno ispravljena vratna lordoza.U visini I.Vprostora C-5 dorzomedijalna protuzija mekog jedra na sirokoj osnovi sa kontaktom korenova C7i lakim potiskivanjem medule bez znakova medulopatije.Hupoplazija I.Vdiska C6 sa parcijalnom posteriornom fuzijom korpusa C6-C7.Nema znakova fraktura ,luksacija,centralne kostane spinalne stenoze,upalnog niti neoplasticnog procesa.Medula je uobicajenih dimenzija i signala.Delimicno ispravljena fizioloska lumbalna lordoza.Visina korpusa i I.V prostora je ocuvana.Zone masne degeneracije u prsljenovima(molim Vas sta to znaci,moje pitanje)U visini I.v prostora L-4 mala koncentrilna ruptura fibroznog prstena i lako bubrenje I.V diska bez hernijacije mekog jedra .nema znakova fraktura,luksacija,centralne kostane spinalne stenoze upalnog niti neoplasticnog procesa medularni konus se zavrsava u visini korpusa L-1 uobicajenih je dimenzija i signala.Hvala za odgovor.

Postovana, masna degeneracija prsljenova je propadanje kostanog tkiva. celije kostanog tkiva se pretvaraju u masne. To mozeda bude uzrok bola. Masna degeneracija je manifestacija starenja. potrebno je da budete fizicki aktivni, da radite vezbe koje ste naucili u Sokobanjskoj, da se cuvate naglih pokreta i cimanja, da ne podizete teske predmete, kada nesto podizete da to radite ispravljene kicme (iz cuceceg polozaja), a ne savijene. Krevet i jastuk treba da budu udobni, izbegavajte lezanje na krevetu na razvlacenje, previse tvrdom ili mnogo mekom. Uocene promene se javljaju sa godinama, uz sedeci nacin zivota sve su cesce. Najpre se sprovodi fizikalna terapija, a hiruska intervencija se vrsi u krajnjem slucaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2012.

Postovana molim Vas ya misljenje.rezultati su FRT4 8,6 TSH 4,4 TotT3 1,69.OBA lobusa stitne zlezde lako uvecana sa nodusima obostrano levo 16 puta 8mm a desno 16 puta 10mm.da li je biopsija neophodna ida li nekom terapijom nodusi mogu da se smanje HVALA

Postovana, samo biopsija moze da pokaze pravu prirodu cvora (nodusa). Obavezno se radi kada se sumnja da je cvor tumorozne prirode. Lekovima moze da se spreci ili uspori rast cvora, ali ne moze da se smanji. Ako su cvorovi bezopasni (najcesce jesu) i ne smetaju nije potrebno da se smanjuju. Ako vrse veliki pritisak na okolne organe i remete disanje i gutanje uklanjaju se hiruskim putem tj. zlezda se smanjuje. TSH povisen, a FT4 snizen odgovara hipotireozi (smanjena funkcija zlezde).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2012.

doktore od juce sam pocela osecati neke probode u predelu srca neki bol koji traje nekoliko sekunde i prestane javlja se bas u predelu srca a nekad se javlja i ispod dojke to je pocelo od juce ujutru dok sam obavljala kucne poslove osetila sam neki kao pritisak u grudima kao da me nesto steze na levoj strani i posle je poceo taj cudan bol izmerila sam pritisak bio je normalan ali evo danas mi se taj bol ucestalio i kada se nasmejem onako jace boli me masiram malo to mesto povremeno kada me zaboli kada se sagnem unapred boli me i sada imam neku kao malaksalost u levoj ruci i bol iza u ledjima kod lopatice nije to bol kao da me nesto steze pa vas molim za savet dali trebam otici odma doktoru dali je mozda srce u pitanju ili sta vec moze biti hvala inace imam 28 god

Postovana, jako je naporno da se procita pitanje bez ijedne tacke. One su neophodne da ne bi doslodo neke zabune. Takva kratkotrajna bol u vidu probada potice od grca misica. Bezopasna je, ali neprijatna jer plasi zbog lokalizacije u predelu srca. Bol u ledjima kod lopatice uglavnom potice od kicme i dugotrajnog sedenja. Javite se lekaru ako se u celini osecate lose, malaksalo, umorno, ako se bol pojacava, ako je u vidu stezanja, cupanja ili zagusivanja, ako se javlja u naporu, a ne prestaje kada se odmarate... Ako bol se ne javlja u vidu stezanj to je dobar znak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2012.

Postovani, Imam 34 godini uredno zdravje ali pre nedelju dana sam dobila napad na zeludac. Nisam mogla ni da piem ni da jedem. Poracala sam samo kiselunu iz zeludca. Doktor je rekao da se radi o crevnom virusu i dao mi injekciju Reglan. U ponedeljak sam prvi put u zivotu dobila pokaceni tlak, koj inace ja stabilan 70/110. Jos uvek imam nelagodnost u zeludcu i ne osecak okus hrane. A pritisak varira najverovatno i radi promena vremena. Kakve pretrage da uradim? Unapred vam zahvaljujem

Postovana, javite se gastroenterologu. Ono sto bi mogli da uradite na svoju ruku, ultrazvuk gornjeg dela trbuha, test na bakteriju Helicobacter pylori i opsti pregled krvi nemaju neki veci znacaj bez preleda gastroenterologa. Jedite cesce po malo, izbegavajte kafu, gazirane napitke, dosta masnu hranu (przenu i pecenu), slatku hranu (posebno cokoladu), previse vrucu i jako hladnu hranu i napitke.Vec za par dana bi trebalo da vam bude bolje. Koliko je visok pritisak? Male varijacije su normalne. Neznam kolike su kod vas. Ako je pritisak iznad 140/90 javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2012.

Postovani,molim vas objasnite mi koliko je opasno vospalenje grlica materice.pozdrav.

Postovana, zapaljenje grlica materice (cervicitis) je najcesce ginekolosko oboljenje. Cesto ne izaziva nikakve tegobe pa se zene ne javjaju lekaru. Treba da se leci jer infekcija moze da se prosiri na unutrasnje polne organe. Ako je izazvana hlamidijom, mikoplasmom ili ureaplazmom moze da dovede do steriliteta. Cervicitis je uzrok pojacanog belog pranja, izaziva zapaljenje vagine koje se teso lece. Kod hronicnog zapaljenja grlica materice cesci su polip i dolazi do promena koje mogu da dovedu do tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.5.2012.

Postovani,radila sam rezultat urina i u nalazu pise da su eritrociti od 12-15.Ostali rezultati su u granicama normale,krvi takodje.Povremeno osecam nelagodnost u predelu besike i u predelu bubrega.Sta mi savetujete?Unapred zahvalna.

Postovana, malo krvi (eritrocita) u mokraci se najcesce javlja kod kamena i peska u bubregu i besici i kod upale mokracnih puteva. Kod ovih bolesti krv se javlja po nekad, dok se stalno javlja kod glomerulonefritisa, tuberkuloze bubrega, tumora. Javite se obavezno urologu i nefrologu. Krv u mokraci moze da se javi i kod nekih bolesti koje nemaju veze sa bubrezima: hematoloskih bolesti (hemofilija, trombocitopenija, srpasta anemija i talasemija), kardiovaskularnih (insuficijencija srca i tromboembolija), gastroenteroloskih (ciroza jetre, holestazna kolika, zapaljenje slepog creva i trbusne maramice) i toksoalergijskih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2012.

Pozdrav. Postovani doktore zanima me da li zena koja nikad nije radjala i koja nije trudna moze dojiti dijete, da li se nekom hormonskom terapiom moze postici proizvodnja mlijeka? Bila bi vam veoma zahvalna kad biste odgovorili. Hvala vam unaprijed

Postovana, zena koja nije rodila ne moze da doji. Kod tumora prolaktinoma postoji lucenje mleka u maloj meri, ali bolesnica ne moze da doji (nema dovoljno mleka) i mora da se leci, a lecenjem mleko se gubi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2012.

Postovani! pre desetak godina, posle infarkta, pojavljuje mi se razni oblici jako bolnih bubuljica na glavi. Posle brojnih poseta demartolozima, dijagnoza je upala korena dlake. Pio sam amracin osam kutija i mazao sa tecnim eritromicinom, jako pomogne ali se vrati ,oktobra 2011 uzimam samoicijativno bris rane-bubuljice -nadjeno je propionibacterium acnes -u bol.centru zvezdara ,u septembru popijem kutiju klindamicina , u oktobru 12kutija dovicina , trenutno ima pet sest bolnih bubuljica sto ih sprecim sa losionom klindamicina . ja sam 1955 godiste i alergican sam na penicilin.,perem kosu kosilijem , med. samponom, jodom za pranje ruku .... kako odem kod privatnika, kaze probaj kremu i sampon i naplati savet a ja se deset godina borim sa tim, oko 2 2005godine bile su pune gnoja i tesko se spavalo , cak sam par dana lezao u K.B.C - mazali mi glavu hlorofenikolom i prali i pustili me tako .ima li nade za izlecenje i dali postoji lek i lekar ? hvala

Postovani, neki oblici zapaljenja korena dlake (folikulitis) su hronicne bolesti, koje idu sa periodima pogorsanja i poboljsanja. Uradite ponovo bris sa antibiogramom, kao i bris na gljivice, jer gljivicni folikulitis moze da se pogorsa primenom antibiotika i javite se koznom lekaru. Procenice da li je potrebno da se primeni izotretinoin u maloj dozi. Sami ne smete da ga primenjujete zbog mogucih nezeljenih dejstava. kod ove bolesti antibiotici se koriste u duzem periodu sto moze da dovede do kandidiaze (gljivica kandida albikans se namnozi u crevima, ali i ustima i na polnom organu), pa umesto jednog problema dobijete dva. Zaista razumem vase ogorcenje, jer je bolest takva dugotrajna. Ne gubite veru u vaseg koznog lekara. Ni njemu nije lako da leci hronicmu bolest, jer zna da pacijenti sumnjaju u njegovu strucnost. Mislim da i u drzavnim ustanovama moze da se sprovede dobro lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2012.

Postovani,hvala na predhodnom odgovoru samo neznam dali sam dobro postavila pitanje.nisam imala krvarenje pri odnosu nego mi je iscedak medove boje bio je tamni sada je sve svetlii.veliki pozdrav.

Postovana, iscedak boje meda nije normalan. Sugerise postojanje zapaljenja grlica i vagine te je potrebno da se javite ginekologu. Sekret braon boje je posledica oskudnog krvarenja. Moze da ga provocira seksualni odnos predhodnog dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2012.

Postovani ima desetak dana kako me najvise boli u krstima ,prvo sam se pri naglom pokretu ukocila dobila sam inekciju diklofen,to se stabiliyovalo ali i dalje bol osecam.Imam bebu od 5meseci verovatno i to malo utice kad je nosam opterecujem kicmu inace prosle god. mi je utvrdjen cervikalni sindrom vratnog dela i pocetak okostavanja donjeg dela kicme.Isla sam na veybe kod fizijatra pila isto tad diklofen i kompleks b vitamina bilo je bolje al sam sve prekinula zbog trudnoce.Sad je samo konstantan bol u krstima i kad mirujem osecam da tu bukvalno gori kao tedonalom namayano i na blagi dodir osetim bol sad nepijem nikakvu terapiju da li je to yabrinjavajuce i par jutara bol me probudi ukocenosti na desnoj strani utisak kao bubreg da je tu ukocen al to je verovatno od kicme molim savet malo sam se uplasila nikad mi ovako nije bilo...hvala...

Postovana, promene na kicmi (cervikalni sindrom i okostavanje) su hronicne. Sada su pogorsane trudnocom, tokom koje se zglobovi i kosti pripremaju za porodjaj. Moze da ima uticaja dosta tvrd ili previse mek krevet. Kreveti na razvlacenje su neredko uzrok bola u krstima. Morate da se trudite da se stanje ne pogorsa. Zato treba svakodnevno da radite vezbe koje ste naucili na fizikalnoj terapiji. Posebno je vazno da se cuvate naglih pokreta, podizanja tezih predmeta i cimanja. Podizanje tereta i deteta treba da vrsite iz cuceceg polozaja tako da je kicma prava. Ako podizete savijene kicme mozete da pogorsate stanje. To nije lako sa detetom, ali treba da se cuvate. Krsta mozete da mazete antireumatskom kremom. Dobro deluje ona sa kamforom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.5.2012.

Postovana,od prije dva mjeseca tri puta mi je pozlilo i svaki put bol je pocinjao od zeluca,gastroskopijom utvrdjena hiatus hernija i hronicni gastritis,radjena biopsija dva isjecka tkiva,nalaz H.pilori je negativan, fragmenti sluznice zeluca korpusnog i antralnog tipa u kojima sem foveloarne hiperplazije i foklzno edematozne lamine proprije,nema drugih znacajnijih promjena.Dva tumor markera imaju povisene vrijednosti AFP 16,1 CA 19-9 51,1 .Nalaze sam danas dobila,a kontrolni nalaz je tek 13 juna.Inace,imam 45 g, generalizovanu hiperpigmentaciju i neurodermatitis vise od 20 g,poslednje 4 godine hipotireozu,pijem eutirox,concor za visok krvni pritisak,crestor za poviseni holesterol,narociti LDL,a takodje mi je prije pet godina ustanovljena polineuropatija,najvjerovatnije toksicna,hemicar sam po struci,radila sam sa hemikalijama ,narociti organskim,etar.. ,imala rmigrene.po preporuci dr Karadaglia izmjestena iz lab,ne radim vise sa hemik.ali sam u kancelariji koja je u sklopu laboratorije i cesto mi smetaju neprijatni mirisi,Bivsi sam pusac vec godinu dana .Radila sam i OGTT -s glukoza prije opte 6,3 , poslije 1h/5.3 poslije 2 - 5,8.Zamolila bih vas,ako mozete da mi pojasnite povisene vrijednosti ova dva tumor markera,Dosta toga sam prosla,dosta sam bila jaka,optimista koji je naucio da funkcionise i da zivi u kooperaciji sa stalnim bolom GE i DE ,ali me ovaj nalaz toliko obeshrabruje.S postovanjem,Ljiljana

Postovana Ljiljana, tumor markeri se ne javljaju samo kod karcinoma zeluca, vec i kod bolesti jetre, zucnih puteva i tokom obnavljanja jetre. Ovaj oblik gastritisa sa foveolarnom hiperplazijom zahteva redovne kontrole, jer ponekad moze da preraste u teze bolesti. Jedite cesce po malo i javite se gastroenterologu. Ako osecate gorusicu mozete da koristite antacide koji idu bez recepta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2012.

postovani doktore, Pisala sam vam pre izvesnog vremena, o mom slucaju, spondiloza T1 do T12, diskopatija L5/S1. Pocela sam da se bavim plivanjem, jogom, idem u saunu ali to nista ne pomaze. Pre dve godine uradjen MRI na VMA, u gornjem torakalnom delu nisu vidljive promene, a na rentgenu spondiloza. Neurolog je na osnovu pregleda ustanovio radikulopatije T8/T9, bas na tom mestu gde osecam razne promene, gorenje zatezanje, pecenje, a onda misicni spazam, duz cele kicme, sve do kuka gde se spaja sa diskopatijom L5/S1. Najgori su mi misici, ispod rebara i u stomaku, koji su toliko zategnuti, da nekda mislim da nemam dovoljno vazduha. Isto tako povremena slabost i zakocenost nogu. Trenutno sam na terapiji, tetrazepam 50 mg 1/2 tabelete ujutro, 1/2 uvece, dikofenak po potrebi i vitamin B. Terapiju sam sama odredila po terapiji sa VMA od pre dve godine, posto zivim u Holandiji a ovde to sve nekako drugacije ide (neozbiljno shvatanje pacijenata, u cilju zadrzavanja istih na poslu). Dokle god doktori negiraju tvoj problem, tvrdeci da degenerativne promene svi imaju u manjoj ili vecoj meri ,mozes raditi. Ja sedim 40 sati nedeljno iza kompjutera, sto mi sve vise otezava moju zdravstvenu situaciju. E sada moje pitanje. Sledece nedelje imam zakazano kod neurologa. Htela bih da trazim ciljani MRI snimak regije T7/T8/T9 zato sto imam radikularne simptome na tom podrucju i bolove ispod rebara. Htela bih snimak u svim mogucim ravnima, a ne samo u sagitalnoj, kako je to uradjeno na VMA 2010. I mozda preporuka terapije???Sta ako je hernija thorakalis???NAjbolje moguce opcije za terapiju, izuzev operacije, jer ovi ovde nisu za verovati, na osnovu iskustava, pacijenata, vecinom im je gore. Izvinjavam se na ovako dugackoj prici, unapred zahvalna A. Ivkovic.

Postovana gdj. Ivkovic, diskus hernija u torakalnom delu kicmenog stuba nije nemoguca, ali je retka. Treba da se pronadje uzrok tegoba u dom delu tela. TBC kicme cesto pocinje u grudnom delu, a najcesce zahvata torakalni i lumbalni deo. Najpre zahvata jedan ili nekoliko prsljena i postepeno se siri na ostale prsljenove, rebra i grudnu kost. Promene na prsljenima su pracene lokalnim spazmom (ukocenoscu) i bolom koji se pojacava nocu. Dolazi do promene drzanja tela tj. stava, hoda i raspolozenja bolesnika. Osim bola u ukocenosti postoji malaksalost, gubitak tezine i porast telesne temperature u popodnevnim i vecernjim satima. Medjutim, ta bolest nije cesta i ako nemate povisenu temperaturu nije verovatna. Ako se uradi MR bez obzira da li je u svim ravnima dijagnoza moze da se postavi. Ako stanje nije ozbiljno (nije hernija ili TBC) nalaz MR se od predhodnog pregleda nije bitno promenio. Kazete da plivanje i joga ne pomazu, ali da niste fizicki aktivni tegobe bi bile jos vecee. Joga i drugi oblici psihickog i fizickog opustanja smanjuju tegobe. Reumatske tegobe, bez obzira na vrstu bolesti, se pojacavaju pri psihickoj napetosti, u strahu, anksioznosti i stresu. Zbog toga se i daje Tetrazepam. Moze vam pomoci ako u toku rada cesce ustajete da bi se razmrdali. Dugotrajno sedenje opterecuje kicmu i izaziva tegobe cak i kod ljudi koji nemaju nikakve fizicke promene na kicmenom stubu. Tertazepan ne smete dugo da pijete. Mozete da mazete antireumatsku mast sa kamforom ili dr. sastava i da radite vezbe. Fizikalna i banjska terapija vam mogu pomoci. Bolovanja se kod takvih tegoba ne daje jer je kontraproduktivno. Bolesnik mora da bude fizicki aktivan, a dugotrajno mirovanje onemogucava izlecenje. Psihicko naprezanje na poslu, preveliki poslovni zadaci, nezadovoljstvo poslom, losi odnosi sa kolegama, los sef... su stvari koje pojacavaju spazam misica i bolove u kicmi. To je veliki problem kod koga bolovanje ne pomaze. Fizicko vezbanje morate da uklopite u svoje svakodnevne aktivnosti, a godisnji odmor mozete da iskoristite za banjsko lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2012.

Postovani.menzis sam dobila 07.05 juce mi je bio poslednji dan i imala sam neprimetno malo krvi roze boja,sinoc sam imala odnos i ujutro je imalo iscedak koji nije bio krvav nesto kao medove boje.sta bi moglo da bude.inace imam 37god i miom 40mm-30mm redovno idem kod ginekologa i sve je uredu.hvala unapred.

Postovana, krvarenje moze da bude posledica mioma, polipa na grlicu, polipa endometrijuma, zapaljenja grlica, pa cak i raka grlica materice. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2012.

PostovaniImam problem vec nekoliko dana ,osecam kao da su mi usne ;'ispecene'neki mali mjehurici se javljaju ,isto kao kad na suncu izgoris..i jako su crvene i bolne..mazem nekim narodnim melemom protiv opekotina i kao da mi je bolje..mozete li mi reci o cemu se radi.zahvaljujem na odgovoru!

Postovana, ta upala (heilitis) moze da ima razlicit uzrok te je i lecenje razlicito. Heilitis moze da izazove gljivica kandida (leci se antimikotikom), bakterije, sunce, nedostatak pojedinih B vitamina, moze da bude posledica alergije na karmin... Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2012.

Postovani, imam38 god .Svaku noc u trenutku usnivanja srce mi pocne ubrzano kucati, suha usta, ucestalo mokrenje, hladnoca po tijelu. Napravljen UZV srca sve u redu osim mali prolaps mitralne valvule. Doktor kaze da je to toliko malo da nema razloga za brigu. Holter EKG u redu. Molim vas za vase cijenjeno misljenje da li taj mali prolaps moze izazivati te poteskoce. Interesantno je to sto se to desava samo u trenutku usnivanja. Kada popijem Misar 0,25 mg nemam tih problema.unaprijed hvala!

Postovana, mali prolaps mitralne valvule ne izaziva takve tegobe. Sasvim mali ne izaziva nikakve tegobe, ako je veci bolesnici se zale na bol u predelu srca, lupanje i preskakanje srca ili teze disanje. Nije neobicno sto nemate tegobe kada pijete Misar. On je anksiolitik te uklanja uznemirenost, nemir, napetost, opusta misice i uklanja telesne simptome anksioznosti koji se kod vas ispoljavaju ubrzanim srcanim radom, suvim ustima...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.5.2012.

Postovani, imam cerkicu od 4 god. i 9 meseci. od pre par meseci sam primetila da se cesto povlaci u spavacu sobu, legne potrbuske u krevet i stavlja rucice medju noge uz pokrete tela gore-dole. Kada cuje da ja nailazim, naglo prekine i tera me iz sobe. Ja joj nisam pokazala da to primecujem, zato zelim da me posavetujete. Da li je to normalno i kako da se ponasam. Inace zivimo u normalnoj porodici, suprug, sin od 11 god. cerka i ja. Hvala

Postovana, deca poseduju eroticnost od samog rodjenja. Jos kao bebe mnoga otkriju da im je lepo kada dodiruju genitalije. Ako im se ne brani mnoga pocinju izmedju 3. i 7. godine da masturbiraju (decaci vise). U tom uzrastu je primeceno povecanje seksualnih interesa i aktivnosti, bas kao i svih interesa i aktivnosti. Deca mogu da dozive orgazam, ali decaci ne mogu da ejakuliraju pre puberteta. Samozadovoljavanje je deo odrastanja. Ako branite ili grdite to postaje zabranjeno voce i dete ga se nece odreci. Deca to rade i da bi se utesila kada su napeta ili uplasena, pa treba da razmislite da li je nesto plasi ili muci. Ne bi bilo dobro da branite ili kritikujete, vec da se pravite kao da nista niste videli. Ako to igranje postane opsesija i bude cesto pokusajte da je zabavite nekom novom aktivnoscu. Ponasajte se sto opustenije da dete ne bi steklo utisak da ono ili njegovo telo nisu u redu. Prevelika zainteresovanost, a posebno izrazavanje seksualnosti na neobican nacin ili napadno pred drugima moze da bude znak da je dete seksualno zlostavljano. Decu zlostavljaju njima najblize osobe koje dolaze u kucu, cuvaju ih i igraju se sa njima, nisu nepoznate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2012.

Postovani, moja mama ima 42god. Pre pet meseci je iznenada pala u nesvest, nekoliko minuta nakon pomeranja, izgubila je svest ponovo…oba puta je bila bez svesti manje od jednog minuta. Ima visok krvni pritisak. Hitna pomoc joj je tog dana izmerila pritisak 90 sa 60. Od tada ima vrtoglavice, a prvih 2-3 dana je imala mucninu i povracanje kada legne i kada ustane. Bila je kod interniste, dobila je terapiju i polako pocinje pritisak da joj stabilizuje. Kao i kod neurologa, uradjen je EEG i COLOR DOPPLER KRVNIH SUDOVA VRATA. EEG – nalaz: OA nizevoltirana iregularna beta tipa 15-16 Hz Efekat opticke blockade srednje izrazen U toku HV iFS ne belezi se asimetrija strana niti specificna epilptiforna aktivnost COLOR DOPPLER KRVNIH SUDOVA VRATA – nalaz: AA Carotios comm jednakog lumena, sufcijentog protoka Indexi optora u levoj ACC RI 0,74 u desnoj ACC RI 0,72 U predelu bulbusa i bifrukacija ne vide se bitnije strukturne promene AA Vertbrales anteorgradnog smera u desnoj AV belezi se nesto slabiji pulsni talas Terapiju koju je doktor dao, pre pet meseci, je: tanakan tbla 40mg 3x1, eglonyl caps 2x1, xanax 0,25mg 1/2+1/2+1, vestibo tbla 8mg 3x1 Kapsule Eglonyl je prestala da pije. Vrtoglavice su se malo smanjile. Neurolog je predlozio da se uradi pregled ORL (kalorimetrijski test). Otorinolaringolog je rekao da su, svi testovi koji su uradjeni, uredni. Na kraju, uradila je SKENER GLAVE. MSCT PREGLED GLAVE: Pregled radjen na MSCT bez i sa IV injekcijom kontrasta. Na kostanim strukturama bez patoloskih promena. Endokranijalno nema znakova hemoragije, ishemije niti ekspanzivnih promena. Komorni sistem simetrican. Nema pomeranja mediosagitalne linije. Neke lekove joj je doktor ukinuo, trenutno od lekova koristi: xanax 0,25 1/2+0+1/2, cipralex 10mg 1+0+0. Cipralex pije vec 4 meseca. Mnogo stresnih situacija i nervoze ima poslednjih nekoliko meseci, da li je moguce da su vrtoglavice zbog stresa? Unapred zahvalna.

Postovana, stres moze da izazove vrtoglavice. Moze i okostavanje vratnog dela kicme. Da li je bila kod fizijatra. Iako nije nadjen uzrok vrtoglavica nalazi su dobri. Pokazuju da u glavi nema onog najgoreg tj. tumora, krvarenja i oziljaka od mozdanih infarkta i da je sve normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2012.

postovani, imam 21.godinu, i unazad dvije godine imam bolove u predjelu lijeve strane grudnog kosa, i oko srca.jako me plasi ova bol.radila sam pretrage, medjutim sve je bilo ok.iako sam cesto isla doktpru, nisam se rijesila ove boli.nalazi pokazuju da mi nije nista, a mene jako boli i plasi.od jucer se ta bol prosirila i na cijeli grudni kos, osjecam da mi fali zraka, da se gusim.inace imam nizak krvni pritisak.najgore je nocu.ponekad ne mogu da spavam od te boli.samo razmisljam o tome, hoce li mis e desiti sta lose.da li je moguc infarkt prema ovim simptomima? kad me boli i ziga ne mogu se skoncentrisati ni na sto.doktore, sta mi je? sta da radim u napadima panike i boli? kako da uvjerim sebe da je to panikA.

Postovana, bol u grudima uz osecaj nedostatka vazduha je uglavnom psihicke prirode. Posledica je anksioznosti, stresa i psihicke napetosti. To ne znaci da vi ne osecate tegobe. Naprotiv, bol je stvaran, samo mu nije uzrok bolest srca. Ne mozete da dobijete infarkt samo zato sto ga se plasite i imate bol na nervnoj bazi. Da bi ga dobili potrebno je da godinama imate faktore rizika za tu bolest. U to vreme kardioloski prekled nije normalan kao kod vas. Postoje manje ili vece promene koje se uocavaju na UZ srca, EKGu, povisen krvni pritisak i posebno promene na krvnim sudovima koje se uocavaju na dopleru krvnih sudova srca. Stres je jedan od faktora rizika za nastanak kardiovaskularne bolesti, ali bez ostalih ne moze da dovede do bolesti. Ostali faktori rizika za nastanak koronarne bolesti (infarkt, angina pektoris) su gojaznost u stvari obim struka veci od 80cm, povisen secer u krvi, povisene masnoce, visok krvni pritisak, slaba fizicka aktivnost, pusenje, postmenopauza i nasledje. Osim na nasledje i godine, koje kod vas nisu kriticne (mladi ste), na ostale faktore mozete da delujete. Znaci nema mesta ocajavanju. Uzmite sudbinu u svoje ruke. Pokusajte da smanjite stres. Ako je potrebno javite se psihijatru. Ako bas ne mozete da ga potpuno uklonite, mozete da se vise krecete, bavite sportom, setate, hranite zdravo, smrsate ako ste gojazni, ako niste da odrzavate kilazu, da ne pusite, da lecite hipertenziju ako je budete dobili. Ako tokom zivota eventualno dobijete povisene masnoce i secer u krvi da ih lecite ozbiljno. Infarkt dobijaju ljudi koji ne shvate ozbiljno faktore rizika i ne lece se, ne piju redovno lekove za snizenje krvnog pritiska (njihov izgovor je: pijem lekove kad osetim da imam pritisak), jedu masnu i slanu hranu, cak i kada pokusaju da koriguju ishranu to ne cine doro, ne menjaju stare navike, slabo se krecu, ne kontrolisu redovno secer (ako ga imaju). Neznam kako da uverite sebe da je to panika tj. veliki strah. Meni je jasno da je to anksioznost tj. strah koga prate razlicite neprijatne senzacije kao bol u grudima, lupanje srca, osecaj nedostatka vazduha, preznojavanje, crvenilo lica... Spisak mogucih tegoba je ugacak. Nisu sve one prisutne kod jednog coveka. Ako pocnete da izbegavate situacije za koje mislite da ce vam izazvati tegobe stanje je ozbiljnije. Osoba koja gotovo neprekidno misli na jedan problem i stalno je u strahu da ce da se desi nesto strasno, previse je zabrinuta za zdravlje, iscekuje strasnu bolest je u panici i treba da se javi psihijatru. Ne mozete da se koncentrisete na zato sto ste psihicki preoptereceni brigom za zdravlje. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje. Ne mozete da se oslonite samo na lekove. Sami sebi moze da pomognete. Jednostavno receno potrebno je da se necim zaokupite i da se izmorite preko dana da bi uvece bolje spavali. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Bavite se nekim hobijem, nabavite kucnog ljubimca. Najbolji je pas, ali moze i hrcak, ptica... Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2012.

Postovani, imam 43 godine i dijagnostikovan dijabetes. Na pregledu kod oftamologa je zabelezen ocni pritisak 24. Potrebno je da se javim na kontrolu za mesec dana radi daljih provera. Preledom ocnog dna nisu utvrdjene nikakve promene, odnosno sve je u skladu sa zivotnom dobi. Da li povremena upotreba malih doza cialisa moze lose uticati na ocni pritisak? Hvala unapred

Postovani, Cialis i ostali lekovi koji se koriste za lecenje erektilne disfunkcije mogu da dovedu do ostecenja mreznjace oka. Taj rizik je veci kod osoba koje imaju secernu bolest. Neki lekovi povecavaju ocni pritisak, ali za Cialis to nije utvrdjeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.5.2012.

problem imam sa apetitom i malom kilazom,sve sto pojedem mi u masne naslage ode a pazim na ishranu,kg tesko dobijam i to sto dobijem ode u stomak pa izgledam ko oni iz etijopije ,,,vas savet?

Postovana, da bi povecali misicnu masu potrebno je da u ishrani imate vise proteina tj. mesa, jaja (dosta vise belanaca nego zumanaca) i mleka. Najkvalitetniji izvori belancevina su piletina i curetina bez kozice, posna teletina i junetina, belanca i riba. Osim toga potrebno je fizicko vezbanje. Ako niste fizicki aktivni i imate sedeci posao pri dobijanju tezine povecavaju se masne naslage. Bavite se nekim sportom, najbolje plivanjem. Najpre treba da smanjite tezinu tj. eliminisete deo masnoca, a zatim ishranom i fizickom aktivnoscu da povecavate misice. Da bi povecali misicnu masu potrebno je da unosite vise kalorija no sto potrosite. Potrebno je da unosite 2 do 2,5g belancevina na kilogram telesne tezine i da povecate unos kalorija na 40 do 50 kilokalorija na kilogram telesne tezine. To je veliki unos belancevina i kalorija i ako ne vezbate belancevine ce metabolickim procesima da se razloze i nataloze u vidu masnih naslaga. Da bi mogli da izacunate koliko kalorija i belanceina unosite potrebno je da nabavite tablice kalorijskih vrednosti i sastava pojedinih namirnica i da merite tezinu namirnica koje pojedete. Oblikovanje tela zahteva puno rada na sebi (vezbe i pripremanje izbalansiranih obroka). Najlakse ce vam biti da se javite dijeteticaru. Od njega cete dobiti predlog jelovnika i kolicine pojedinih namirnica koje treba da unesete. Apetit se povecava cestim manjim obrocima (na dva tri sata tj. 5 do 7 obroka dnevno). Najpre jedete manje vise silom, a kasnije vam se apetit pojaca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

mam 23 godine i ceste vrtoglavice,,isla sam kod fizijoterapeuta on me je masirao,i poslije toga rekao da sjedem na stolicu uzeo je rukama moju glavu zakreno je naglo culo se jako kvrcanje vrata,,,,e od tad imam osjecaj da su vrtoglavice cesce,,odnosno nije klasicna vrtoglavica,,nego neka tezina u glavi,nestabilnost,kao da po pamuku hodam,i tako konstantno,,vec sam se pocela povlaciti u kuci nneide mi se nigdje bojim se da mi se nesto nedogodi,cak imam i panicne napade iscekujuci nesvjesticu pad isl..jel moze to kvrcanje u vratu biti razlog ovome mom stanju ili je nesto drugo,,imam takodje urodjenu aritmiju pa se palsim da nije srce,,i na lijevoj strani otezan protok krvi u mozak,,od terapijesamo pijem malu dozicu tab.za aritmiju.....jel moje stanje zabrinjavajuce..... zanacelikovic@hotmail.com

Postovana, zabrinjavajuce je to sto pocinjete da se izolujete. To stanje nece da dovede do pada, sloga, smrti i sl. Njegova najopasnija posledica je izolovanje i panicni napadi. Prava vrtoglavica moze da ima veliki broj uzroka. Najcesci uzrok vrtoglavice je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izazivaju vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. Vrtoglavica koja nije bas vrtoglavica vec neka nelagodnost i sl. je uglavnom psihicke prirode. Poremecaj cirkulacije u mozgu moze da bude uzrok. Kako je kod vas on utvrdjen? Ako se ne pronadje fizicki uzrok vrtoglavice javite se psihijatru. Bez obzira koja je bolest u pitanju ne mozete dozvoliti da ne izlazte napolje. Ako se vec zatvarate u kucu i nesmete napolje javite se psihijatru bez obzira da li osim panicnog napada postoji fizicka bolest ili ne postoji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

Postovani doktore,imam pitanje u vezi mog supruga.Operisao je zucnu kesu prije 3 god. nema nikakvih problema , da li moze da drzi dijetu mjseceve mijene zbog toga(gladovanje jednom nedeljno).Hvala. Postovana, moze da drzi dijetu sa gladovanjem od jednog dana nedeljno. Medjutim, gladovanje ne treba omah da bude tokom celog dana. Treba tokom vise nedelja da produzava razmak izmedju obroka.

Postovana, moze da drzi dijetu sa gladovanjem od jednog dana nedeljno. Medjutim, gladovanje ne treba omah da bude tokom celog dana. Treba tokom vise nedelja da produzava razmak izmedju obroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

Moze li wpw sindrom biti uzrok konstantnih vrtoglavica, mantanja i nestabilnosti...iako nemam napada tahikardije ceste, jedino povremene preskoke srca, zabrinuta sam jako...

Postovna, kod wpw sindroma vrtoglavica se javlja tokom napada ubrzanog srcanog rada, a ne konstantno. Posledica je neefikasnosti srcanog rada, a time i nedovoljne kolicine kiseonika u mozgu tokom tahikardije. Vrtoglavica koja nije povezana sa tahikardijom ima drugi uzrok (spondiloza vratnog dela kicme, promene u uhu...). Javite se spec. ORL, internisti, fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

Postovana doktorko, imam pitanje za Vas. Negde sredinom 90-ih sam bio na kracem kursu engleskog jezika u Londonu. Tada je vladala cela ona frka oko ludih krava, pa tamo nisam uopste konzumirao govedinu. Medjutim, jeo sam tada neke bombone (proizvodi ih jedna od najpoznatijih firmi tamo) koje su sadrzale govedji zelatin. E sad do skoro to me uopste nije brinulo dok nisam slucajno citajuci clanke na Wikipediji pronasao negde da se zelatin, od strane nekih ljudi, takodje dovodi u vezu sa rizikom za obolevanje od ove bolesti. Pa me intresuje, ima li bilo kakvih razloga za brigu, i da li se prioni mogu preneti putem govedjeg zelatina u konditorskim proizvodima? Prilicno sam uspanicen.....

Postovani, mislim da je strah od bolesti ludih krava preteran i da je put prenosenja priona preko bonbona sa zelatinom malo verovatan. U protivnom bili bi svedoci epidemije ove bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

Postovani, skoro sam izgubili bebu pri samom kraju trudnoce iz nepoznatih razloga, jednostavno se desilo... Radila sam torch analize, analize na hlamidiju,urea i mikroplazmu ali nista, sve je bilo u savrsenom redu. E sad moj suprug ima brata koji sada ima 40god i on je invalid, prica je da je rodjen kao normalna beba ali da je od prevelike doze neke vakcine ostao 100% invalid. Posto je to utvradjeno pre 40 godina kada je medicina bila losija od danasnje, zanima me da li i koje genetske testove moze moj suprug da uradi da nam se nebi kojim slucajem desilo ponovo da izgubimo mali zivot. hvala vam unapred i izvinjavam se sto sam bila ovoliko opsirna.

Postovana, trebalo bi kod brata da se pronadje uzrok invalidnosti. Kakva je invalidnost u pitanju? Da li je to stanje uopste nasledno? Ne mozete da sprovodite testove neznajuci sta trazite. Ako je poremecaj posledica vakcine, sto je moguce, stanje nije nasledno i nema opasnosti za vasu bebu. Ako je posledica neke genetske anomalije ona kod brata i sada postoji i moze da se dijagnostikuje. Rizik za bebu bi se cenio po vrsti anomalije. Ako je kod brata misicna distrofija nju na potomke prenose zene, a boluju muska deca. Tu bolest vas suprug ne bi mogao da prenese. Distrofiju bi mogla da prenese njihova sestra na svoju musku decu ili preko svojih cerki na muske unuke. Ta deca se razboljevaju u ranim godinama zivota, ali ne umiru pre rodjenja. Raspitajte se da li u familiji ima tezih bolesti medju babama i dedama, prababama... U koliko nema nekih anomlija mala je verovatnoca da tu postoji neka bolest koja bi ubila dva tri deteta za redom. Razmislite pre sprovodjenja bilo kakvih testova da li ste spremni da se odreknete potomstva zbog neke sumnje. Uzmite u obzir da nijedan test ne moze da pokaze da ce buduce dete da bude bolesno. On pokaze verovatnocu koja uglavnom nije velika. Izuzetak je kada se uradi amniocenteza. Ona ce verovatno da se radi u vasoj sledecoj trudnoci da bi se videlo da li je plod zdrav. Razgovor sa geneticarom bi otklonio nedoumice. Obavezno posetite genetsko savetovaliste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.5.2012.

Postovani,molim za tumacenje nalaza mog oca dr,na god.odmoru pa dal da cekamo il trazimo drugog.Pre toga da Vam se zahvalim na svim odgovorima koje ste mi dali do sada. Uputna dg;lesio hepatis.Hepatoslenomegalia Jetra je ap dijametra desnog reznja 180mm u mediokalvikalnoj linij,poskontrasno zrnasta sa difenciranjem najmanje dve hipodenozne promene u VIII segmentu promera 8mm lako lobuliranih kontura.Intrahepaticni vodovi nisu prosireni.U jetri vidljiva poneka mikrokalcifikacija.Zucna kesa delom kontrahovana.Vena porte merena u nivou hilusa je promera13mm.Slezina je dijametra 130x74mm uvecana,postokntrasno hoogeno opacifikovana.Oko male krivine zeluca uz slezinu ide se brojne,sitne,vaskularne strukure-anastomaze/Vaskularne strukture naglasene i u mezenterijumu.Na kostima vidljive umereno izrazene degeneretivne promene.bazno u plucima nema fokalnih lezija.zakljucak.zrnasto -lobulirana struktura jetre,sa najmanje dve subsantimetarske hipodenzne lezije otvorene etiologije.Uvecana slezina.Naglasene intraabdominalne vaskularne strukture-kolaterale?Unapred hvala

Postovana, nalaz potvrdjuje uputnu dijagnozu. Jetra i slezina su uvecane. Jetra je ostecena, ali ovim pregledom ne moze da se kaze vise o prirodi ostecenja. Uocenne su u jetri dve promene manje od jednog santimetara za koje se takodje nezna koje su prirode. Zaobilazni krvni sudovi (kolaterale) u trbuhu su prosireni. Jetra je hronicno bolesna i potrebna su dalja ispitivanja. U principu je bolje da ispitivanje nastavi lekar koji je zapoceo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.5.2012.

Bila sam na Brojsovoj terapiji 37 dana, i posle 5 dana pocela sa unosom slanih stvari zbog cega sada danima i ako sam prestala sa unosom soli osim sto jedem hleb, i dalje mi oticu noge i slabo mokrim najvise mokrim ujutro. Sta da preduzmem?Zahvaln

Postovana, ni sam Brojs ne garantuje izlecenje svim osobama koje koriste dijetu. Savetuje da se nakon njegove dijete predje na ishranu po Ginteru (presna hrana). Javite se svom lekaru. Otoci se uklanjaju lecenjem njihovog uzroka, a dijeta moze da bude pomocno sredstvo.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: