Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 28.12.2010.

postovani doktore bila sam u kontaku sa osobama a njihova deca imaju ovcije boginje.ja sam trudna 10 nedelja a nisam prelezala te boginje.kakav je rizik za plod!sta da radim.

Postovana, ako se razbolite od ovcijih boginja postoji mala verovatnoca da beba oboli (svega 1 do 2%). Kod urodjenog vacila sindroma moze da postoji ostecenje koze, deformitet na ekstremitetima ili poremecaj sluha. Postoji kozni test koji pokazuje da li ste prelezali boginje a da to neznate tj. da ste otporni. Ako niste otporni u roku od 4 dana od kontakta sa obolelim moze da se dobije VZIG injekcija koja sprecava tezi oblik bolesti, ali ne stiti bebu. U svakom slucaju kontaktirajte vaseg lekara, ali ne idite u ambulantu nenajavljeni zbog ostalih pacijenata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2010.

postovanje imam pitanje,imam tempreaturu vec godinu dana oko 37,5,uglavnom popodne,zbog cega se javlja,da li je nesto ozbiljno?Ja sam stalno po lekarima i nista,vrse se pretrage i nista.A sto vise citam bolesti po internetu kojr mogu da budu uzrok temperature to mi je gore.inace kks,se,crp,RF,IMUNOGLOBULINI SVE OK.MOLIM VAS ZA SAVET

Postovana, najcesce je to posledica neke virusne infekcije na koju se ne vrsi testiranje ili je znak pada imuniteta. Vazno da su svi nalazi u redu. Probajte da ojacate imunitet pravilnom ishranom, setnjom, izbegavanjem stresa. U ishrani treba da dominira sto vise voca i povrca, jogurta, morskih riba (tunj, skusa, sardine, losos), a da izbegavate suvise masnu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

imam diskus herniju na 6i7vratnom prsljenu tupi bol u vratnom i ramenom delu trnjenje 3prsta mali i domali ne trnu blagu atrofiju miske(donji deo)tesko odrzanje ruke u odrucnom polozaju prilikom vezbi i rada to traje vec2godine.Bio sam i kod raznih fizijatara i neurologa i uradio EMNG(dijagnostikovana diskushernija)bio na fizikalne tretmane mnogo puta pio razne tablete(milgama,naproksen,tetrazepan..)i primao inekcije ali i dalje imam iste probleme i pocinjem polako da se predajem pred tom bolescu posto ovde od lekara nista sem dijagnostike i"bice bolje"nemam .Sta da radim dalje i kako da se lecim?Unapred hvala na odgovoru.

Postovani, ako se stanje pogorsava javite se neurohirurgu da proceni da li je potrebna operacija. U medjuvremenu se cuvajte naglih pokreta kako ne bi doslo do pogorsanja stanja. Od terapije ste preduzeli sve sto se radi, osim operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

imam jako bolne i ceste glavobolje od svoje 12-e godine(sada mi je 25) i do sada su mi svi nalazi bili dobri. dobila sam napokom termin za MR i pronasli su mi benigne ciste na hipofizi epifizi i sinusima. da li to moze biti uzrok glavoboljama i da li moze biti opasno? postoji li nacin da se one uklone?

Postovana, glavobolje su posledica uocenih cista. Obicno je posledica pritiska ciste na krvni sud ili nervno tkivo. Terapija zavisi od toga da li cista raste i koje tegobe izaziva osim glavobolje. Uklanjanje ciste nije lako zbog osetljivosti tog mesta tj. opasnosti da se ostete hipofiza i epifiza. Neurolog i neurohirurg ce odluciti sta je potrebno da se radi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

Postovani...pijem vec par dana FLUIMUSIL 600 i jutros sam prilikom nakasljavanja izbacio veliku kolicinu slajma sa dosta krvi...mada svako sledece nakasljavnje i izbacivanje je bilo bez krvi...dal je to normalno?

Postovani, to nije normalno i potrebno je da se javite pulmologu. Fluimucil nije izazvao krvarenje. On je samo olaksao izbacivanje slajma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

Postovani, pijem Logest tablete redovno nekoliko meseci. Poslednju tabletu trebalo je da popijem u ponedeljak a sa novom kutijom da pocnem u utorak. Desilo se to da sam jednu tabletu izgubila pa sam pakovanje zavrsila u nedelju. Zanima me da li novu kutiju treba da pocnem da pijem u ponedeljak, 7 dana nakon sto sam ovu prestala, bez obzira sto sam popila 1 tabletu manje ili normalno kao i dosad od utorka, ali ce tako proci 8 dana od prestanka uzimanja poslednje tablete ? Unapred hvala.

Postovana, treba da imate pauzu od sedam dana. Posto ste jednu tabletu izgubili sledecu kutiju pocinjete jedan dan ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

Doktore zamolila bih vas za odgovor pošto mi je moj ginekolog na odmoru.papa test 2grupa,sekret 2grupa.PRISUTNE ĆELIJE GORNJIH SLOJEVA EPITELA SLUZNICE CERVIKSA BEZ ATIPIJE.ENDOCERVIKALNO NEŠTO VEĆA POPULACIJA GRANULOCITA. U VAGINALNOM BRISU OSKUDNA POPULACIJA LACTOBACILUS-A I RETKI KOKOIDNI OBLICI.NALAZ NEGATIVAN ZA INTRAEPITLIJALNU LEZIJU I MALIGNITET(BETHESDA CLASS).IMALA SAM JAKU UPALU BUBREGA PRIMILA SAM 5 LONGACEF INEKCIJA I PILA ANTIBIJOTIK CEVZIL OD500 7 DANA.INTERESUJE ME AKO JE NEŠTO OPASNO DA SE JAVIM NEKOM DRUGOM GINEKOLOGU.UNAPRED HVALA.

Postovana, nalaz je normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2010.

doktore muce me mnogo bolovi u grudima koji se javlajaju nakona jela cim pojedem ili popijem nesto bolovi pocinju u grudima ili iza grudi od cega bi to moglo da bude radila sam fibroskopiju kazu da je uredu sve pijem ranisan zbog povecane kiseline koju imam samo je ta kiselina povecana ostalo je bilo sve ok ne pregledu sta bi to moglo da bude strasno me brine hvala vam na pomoci

Postovana, bol je posledica pojacane zeludacne kiseline i njenog vracanja u jednjak. Osim leka koji smanjuje kiselinu vazno je da jedete cesce po malo, da se ubrzo nakon jela ne savijate i da ne idete u krevet tri sata nakon jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2010.

Postovana, rodjen sam 1994 i imam nespusten desni testis.Nemam nikakvih problema, ne boli me nista pa me zanima sta treba da radim. i jos nesto..Drugovi su mo rekli da sam siri u kukovima nego u ramenima pa me zanima koje bi vezbe najvise trebao da radim.I zanima me koje bi vezbe pomogle da ispravim kicmu.

Postovani, testis mora sto pre da se spusti ili da se izvadi. Nespusten testis, pogotovo ako se nalazi visoko u trbuhu, a ne odmah iznad skrotuma, predstavlja rizik za pojavu raka testisa. Javite se odmah urologu. Za ispravljanje kicme morate se javiti fizijatru, a ramena ce vremenom da se sire, posebno ako se bavite sportom i radite vezbe za jacanje ramenog pojasa. Jos ste mladi da bi vam ramena bila siroka. Pred vama je period razvoja od skoro deset godina i jos nemate definitivnu gradju tela tako da ne treba da se brinete. Vasi vrsnjaci razlicito izgledaju, jer niste svi usli u pubertet u isto vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2010.

Postovani, Imam redovne cikluse, 28.dan, i dugu vezu vec tri godine.�Zadnji put smo imali odnos u toku menstruacije ( to ranije nikada nismo uradili), i 8. dana od kad sam dobila nije mi bilo nista. Uvece smo imali odnos i prokrvarila sam, ali nakon toga je prestalo i imala sam malo pojacan sekret. Nakon 10-ak dana smo opet imali odnos, i opet je bilo krvi, cim smo prestali krvi vise nije bilo. Sta bi to moglo biti?

Postovana, seksualni odnos tokom menstruacije nije preporucljiv zbog moguce infekcije. To se vama verovatno desilo. Krvarenje nakon odnosa prati neke infekcije. Ono se ozbiljno shvata, jer se javlja i kod raka grlica materice. Morate odmah da se javite ginekologu i izlecite tu infekciju i uradite osnovne preglede (papanikolau i kolposkopiju) koji ce pokazati u kakvom je stanju grlic.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: