Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 29.12.2012.

Postovani,imam 36 godina,tri porodjaja carskim rezom iza sebe.Od pocetka prve trudnoce do sada,nagomilala sam oko 20 kg vise u roku od 6 godina.Imam oko 10 kg viska(bila sam jako mrsava pre trudnoca).Moj problem je sto imam neke bolove,ne jake,vise kao tistanje,a nekad i pulsiranje u stomaku.To se pomera,cas ispod levog rebra,cac desnog,cas se spusti do nivoa pupka.Nekad tisti ispod jedne,pa druge lopatice.Kicma mi je u losem stanju,neko okostavanje pocelo po sredini kicme.Radila sam analize krvi nedavno,sve je u redu,a pre jedno 5 meseci i bilirubin,transaminaze,holesterol,triglic.,sve u najboljem redu.Ne jedem masno,ali me slatkisi muce.Kada lezim i pipam trbuh,oko pupka nekako kao da gori na pritisak,od rebarne kosti pa do pupka,bolje receno.Samo jednom mi se kiselina vratila u zdrelo pre mesec dana,ranitidin sam uzela,to je toliko peklo.Redovna mi je stolica,nema promena.Malo se mucim sa peskom u bubrezima i urinarnim infekcijama.Otkud ta neprijatnost u stomaku?Nije to nepodnosljivo,ali je tu.Sramota me da idem lekaru,da ne gubim vreme ljudima koji imaju vece probleme od mene.Jesam malo uplasena jer u porodici u poslednjih godinu dana 4 clana od raka boluju ili su umrli,pa me neki strah hvata i sve mislim na najgore...Bila sam i kod kardiologa,radilo mi UZ srca,rekao mi je da je sve u savrsenom redu,ja nisam pusac,kazem da se hranim zdravo,osim sto jedem slatko kad se unervozim. Hvala na razumevanju i odgovoru.

Postovana, vase tegobe nemaju veze sa rakom. Neprijatnost u stomaku, tisteci neodredjen bol moze da bude posledica zabrinutosti i straha. Slatkisi vam otezavaju normalizaciju tezine. Inace povecavaju lucenje zeludacne kiseline te mogu da izazovu gorusicu i osecaj pecenja. Pokusajte da nervozu ublazite sportom, fitnesom ili setnjom. Umesto da jedete slatkise kada se unervozite pojedite voce, uzmite da radite nesto ili izadjite u setnju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.12.2012.

Postovana dr mladja cerka ima 9 god...Kaslje vec 4 Nedelje.Sve je pocelo obicnim grebuckanjem grla koje je prestalo u kasljucanje i nadrazajni kasalj pogotovo po noci do jutra,Nije imala temperaturu,pila antibiotik Cefzil 7 dana,nije bilo poboljsanja,sada ima jak bronhitis,uradjen snimak pluca koji je u redu.Inhaliram je berodualom juce i danas.Da napomenem da ima povecanu sedimentaicju i crp pozitivan i u urinu eritrociti 3-4.Posle terapije antibiotikom cefzilom vadjena krv zbog kontrole kod pulmologa.Koliko je sve ovo ozbiljno? I dali mi mozete pomoci nekim savetom,dali da ostavim ovo kako jeste ili sta da radim?Pulmolog kaze da uzima puno tecnosti i posle nove godine da se javim sa nalazima krvi i u slucaju temperature....

Postovana, povisena sedimentacija i CRP ukazuju na postojanje neke infekcije. Ne treba da ostavite kako jeste. Dete treba da unosi vise tecnosti (sok, caj, vodu, supu, socno voce), svakodnevno da jede pilecu supu ili corbu, da jede vise voca i povrca, beli luk (stavljajte ga i u jelo i corbu). Nadrazajni kasalj ublazite toplim cajevima, toplom supom i tvrdim bonbonama sa mentolom. Obavezno ponovite pregled krvi i mokrace i javite se pulmologu. Ako osim kaslja ima bilo kakve druge tegobe, trazite im uzrok i mozda vas dovede do uzroka povecanja sedimentacije. Ako sedimentacija pada stanje nije ozbiljno i kasalj je u tom slucaju posledica preosetljivosti disajne sluzokoze nakon bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.12.2012.

Postovana dr moja cerka ima operisane krajnike kad je imala 6god od tada vecite probleme sa zdravljem.Imala jednom upalu pluca,naredne godine isto upalu pluca i vodu u plucnoj maramici,lezala u bolnici mesec dana,gde je i bronhitis dobila,i imala bronhjalno asmaticni napad koji se desio u vecernjim satima,da napomenem da je naredni dan trebalo da ide kuci tj da dobije otpusnicu jer je bila izlecena.Sta je prouzrokovalo taj napd neznam,testirana je inhalatorno na asmu i nalaz je neg,ove godine imala april-maj dva puta bronhitis,u oktobru imala jos jedan nalet bronhitisa koji je za nedelju dana i nesto prosao...Sada vec nedelju dana se zali na glavobolju i temp. ima 37 ali ne stalno.Zali se i vec dva dana da ima kao nesto u grlu sto joj smeta da udahne,kao nesto sto bi izbacila a ne moze...Sta da radim,dali je u najavi neka viroza...Hvala vam

Postovana, glavobolja, malo povisena temperatura, neprijatan osecaj u grlu mogu da budu simptomi neke virusne infekcije. Ne ukazuju na bronhitis, mada on moze kasnije da se nadoveze. Ako cesto ima zapusen nos ili joj cesto curi (alergijski rinitis) lecenjem sluzokoze nosa moze da se spreci astmaticki napad i ponavljanje bronhitisa. Ako dete tesko dise vodite ga pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.12.2012.

Postovana dr imala sam bronhitis alergijski u maju,nakon 2,5meseca akutni bronhitis,posle oporavka ubrzo sam se opet razbolelaio,opet bronhitis sa slajmom koji je bio zelenkaste boje sve bez temperature,pijem trenutno antibiotik ciprocinal,i osecam se dosta dobro...Bila svaki put kod pulmologa ,dva ipo meseca mi je trebalo da sa izborim i cak neznam sada kad popijem lekove kako ce biti,ne razmisljam toliko alime je strah...Pila sam klacid kad sam imala akutni bronhitis i bilo mi je dobro pa sam nakon nekoliko dana pocela kijati i usledio je opet bronhitis,bolovi u donjem delu stomaka,sedimentacija i crp u redu samo nalaz urina pokazuje na prisustvo eritrocita u urinu,,,1-2....Sta moze da bude uzrok ovog svega,dali je moguce da mi je opao toliko imunitiet i dali treba da se testiram.Hvala puno

Postovana, uzrok ponavljanih bronhitisa moze da bude astmaticno-bronhiticna konstitucija, koja se karakterise preosetljivoscu disajnih puteva. Oni su osetljivi na pusenje (i aktivno i pasivno), infekcije, aerozagadjenje i alergene. Svi ovi cinioci dovode do pojacanog stvaranja sekreta, ostecuju sluzokozu i dovode do zastoja sluzi. Zastoj sluzi pogoduje razmnozavanju bakterija, a zapaljenje jos vise povecava sekreciju. Mozete da se izborite sa bronhitisom izbegavanjem duvanskog dima, prasine, cestim provetravanjem sobe, boravkom na svezem vazduhu, unosom vece kolicine tecnosti i vitamina. 1-2 eritrocita u urinu je normalan nalaz. Javite se ginekologu zbog bola u donjem delu trbuha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.12.2012.

VELIKO POSTOVANJE ! Zahvaljujem se neizmerno na Vasim ranijim odgovorima vezanih za mog supruga,kojem je zbog perforacije tankog creva uzrokovanog priraslicama,kao posledica operacije slepog creva u mladjim godinama,a sada ima 76 god. Uklonjeno mu je 20 cm tog creva,a po otpustanju iz bolnice,nakon tri dana oet je bio na bolnickom lecenju zbog infekcije uzrokovane tamponiranjem rane od strane dr,koji je to izvodio bez rukavica,a inace poznanik mog supruga i koji je naprosto nas izbegavao,nakon sto je opet zavrsio u bolnici. Operacija je izvrsena 12.06.2012.god. i od izgubljenih 20 kg nadoknadio je 2/3 te izgubljene kilaze. Stomak mu je i u bolnici bio povecan,a to je slucaj i sada. U lezecem polozaju on je mekan,ali u vertikali je tvrd i tacno se ocrtava oblik zeluca. Isli smo kod dr oste prakse,koja je rekla da je u pitanju hernija post operativna,a hirurg koji ga je pregledao po njenom uputu napisao je istu dijagnozu i rekao,da nabavimo pojas,ali da ne bude previse stegnuto i to preko dana nosi i da bi trebao najkasnije za dva meseca ici na operaciju,a to vreme je koji dan iza Nove godine. Inace stolicu ima redovnu,pa i vetrove,bolove ne oseca,jedino po nekad kao da iz usta izidje vazduh i cuje se zvuk nekog kretanja u utrobi,kao da se preleva tecnost u crevima. Nadam se,da ce pre operacije izvrsiti ultrazvuk,da bi se potvrdilo prisustvo hernije ili se mozda radi o necem drugom. Napominjem,da izrazen stomak pre te operacije uopste nije imao,mislim ni malo izrazen. Biolog sam,pa sam upucena u sve sto se odnosi na herniju,ali strahujem,da nije mozda nesto gore i kako ce ponovo podneti novi operativni zahvat,premda sam ucinila sve,da se ispravno hrani,jedino sto nece da uvazi,da jede manje kolicine i cesce,a to mu je i dr savetovala,ali nas ne slusa ... Ovim zelim samo Vase misljenje,a kritiku za tog dr nisam nikome saopstila osim Vama,a ja kao prosvetni radnik i covek sam za to,da mi se ukaze ako gresim i necu se ljutiti,vec biti zahvalna tome,tko mi na to ukazuje,premda ce me u prvom trenutku to pogoditi i biti mi neprijatno,ali cu raditi na sebi,da budem jos bolja. Mi koji imamo posao sa ljudima treba da se i kao ljudi odnosimo prema njima. Bolesniku je kao i njegovima najteze i lepa rec dr stvara cudo. PUNO,PUNO Vam HVALA na Vasem odgovoru i zelim Vam u nastupajucoj godini SVAKO DOBRO iz celog mog srca i hvala Vam,sto ste nam omogucili,da Vam se obratimo i zamolimo za pomoc i utehu !!!!!!!!!!!!!!!! NAJTOPLIJI POZDRAV ZA VAS !!!!!!!!!!!!!!!!

Postovana, suprug ce morati da jede cesce po malo. Takva ishrana mu olaksava varenje i smanjuje pritisak na kilnu vrecu (herniju). Hirurg mozda nece da trazi ultrazvuk, jer on nije neophodan za dijagnozu hernije. Ako se izbocenje stomaka povecava pri napinjanju stomaka i kaslju to je dovoljno za dijagnozu hernije. Osim na prirodnim otvorima na trbusnom zidu (pupak, preponski kanal) hernija moze da se javi duz operacionog reza. To je moguca komplikacija operacije. Nastaje zbog slabljenja trbusnih misica tokom bolesti, kao i zbog napinjanja tokom defekacije bilo da ima proliv ili zatvor, zbog kaslja i kijanja. Neuredna stolica je cesta nakon operacije. Kasalj se javlja kao posledica anestezije ili zbog infekcije. Pojavi hernije je znatno doprinela infekcija koju je suprug imao nakon operacije. (hernija se u narodu zove kila ili bruh).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani dr, moja majka stara 68 god. vec dugo ima problem sa stitnjacom. Dg. joj je hipotireoza na osnovu uradjenih hormona. Ona pije i lijekove za srce Presolol, Hemokvin i Letrox. Mislim da su joj dali visoku dozu Letroksa, jer ona kaze da se dugo vremena ne osjeca dobro. Na svoju ruku je prestala uzimati Letrox mjesec - dva i TSH je imao visoke vrijednosti 13. Tad su joj povisili dozu na 125 mg, da bi za par mjeseci opet uradila sve nalaze i TSH je sada 0.08 (nizak), a FT4 je povisen. Sad su joj dali Letrox 100 mg. Ja sam trazila da joj se prvi put urade antitijela i povisena su antitireoglobulinska i anti tpo. Sad se nalazi u hipertireotskom podrucju. Koja je to vrsta hipotireoze kod nje? sta vi mislite o ovome svemu, smije li se taj Letrox malo smanjiti, jer se ne osjeca dobro, a kontrola joj je tek za 6 mjeseci? Ima problem i sa srcem, ne moze da spava na lijevoj strani, kaze kao da je srce drmne u snu i probudi je strah, a ako legne na desnu stranu zaboli je kuk, a na ledjima ne moze nikako. Ima problem i sa spavanjem. Kako da joj pomognem? Zabrinuta kcerka.

Postovana, ja mislim da se mama ne leci ozbiljno. Nesme na svoju ruku da prestaje da pije lekove. To sto se oseca lose moze da bude nezeljeno dejstvo leka ili neodgovarajuce doze leka, ali ne mora. Kada se lose oseca treba da se javi svom lekaru da se nadje uzrok tegoba. Mora da pije Letrox. Do sad bi se odredila odgovarajuca doza da nije prestajala da ga uzima. Kada je doza leka visoka TSH pada, a FT4 raste. Cilj lecenja je da se FT4 drzi u normali, jer on obezbedjuje normalan metabolizam. Letrox je hormon tiroksin bez koga nema zivota i mama ne treba da se igra i prestaje da ga pije. Povisena antitela ukazuju na hronicno autoimuno zapaljenje stitne zlezde (Hasimoto). Zbog njega stitna zlezda luci nedovoljno hormona tiroksina (on se u krvi meri kao T3 i T4). Hormon TSH se luci u hipofizi. On tera zlezdu da radi. Mamina hipotireoza je primarna sto znaci da je posledica bolesti stitne zlezde. Izjava: Sad se nalazi u hipertireotskom podrucju, znaci da je zbog lekova doslo do porasta FT4. To je prolazno stanje, prolazna hipertireoza - nije bolest. Prolazi sa podesavanjem doze leka. Ne smanjujte Letrox bez kontrole hormona. Hormone TSH i FT4 mozete da kontrolisete u privatnoj laboratoriji. Nije to skupo. Nervozne osobe se osecaju neprijatno kada spavaju na levoj strani. Takvim spavanjem se ne remeti srcani rad i ako moraju da spavaju na levoj strani oni se naviknu. Osobe sa bolesnom stitnom zlezdom imaju razlicite psihicke probleme. Medju njima nisu retki problemi sa spavanjem. Neka se zbog njih javi psihijatru. Vi mozete da joj pomognete samo savetom da slusa lekara, da se ne leci na svoju ruku i da se javi psihijatru zbog loseg sna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani, jako sam zabrinut i molim vas da mi ne zamerite i da imate razumevanje i zeleo bih da rascistim i pojasnim neke stvari. Najgora od svih stvari jeste neznanje. Veliki sam hipohondar sto se tice polno prenosivih bolesti. U savetovalistu mi kazu da se cuvam samo da proverenih prenosa bolesti : odnosi (oralni, analni i vaginalni) i putem krvi... Onda procitam odgovor: Ako imate jak imunitet mozete da se odbranite od manje kolicine virusa HIVa koji prodre u organizam. Ako mi je slabiji imunitet i virus putem pljuvacke u manjim kolicinama udje u organizam ja cu se zaraziti ?!?!?! Npr. ako sumnjam za jednui osobu da je HIV pozitivna, nemamo odnose, ne ljubimo se u usta, samo u obraz i vrat, izlivi neznosti i kad pricamo mala je distanca pa sam se zabrinuo zbog pljuvacke ako dospe u moj organizam a meni oslabljen imunitet. Molim vas da mi pojasnite to. Jako sam vam zahvalan za strpljenje.

Postovani, niste razumeli odgovor. Da bi se zarazili potreban je kontakt vase krvi i krvi obolelog, sto se desava tokom seksualnog odnosa vaginalnog, analnog jos vise jer analna sluzokoza lako krari i oralnog gde je najmanji rizik jer je i krvarenje najmanje. Ne prenosi se pljuvackom pa su razgovor, ljubljenje u obraz, vrat, usne bezopasni. Kod francuskog poljupca ako obe osobe imaju krvarenje desni moze doci do zaraze. Odgovor: Ako imate jak imunitet mozete da se odbranite od manje kolicine virusa HIVa koji prodre u organizam se nije odnosio na ulazak virusa preko pljuvacke vec na ulazak virusa tokom seksualnog odnosa. Ne razboljeva se svaka osoba koja ima seks sa zarazenim, jer jak imunitet moze da unisti virus. To medjutim, nije razlog da neko ko misli da ima jak imunitet ima seks bez zastite. Zamisljate da su virusi uleteli u vas organizam nekim cudom i zatim se sekirate zbog toga. To je smesno, ali i zalosno jer se sekirate bez razloga. Smirite se. Ovde nije problem u mogucnosti zaraze HIVom, vec je problem sto brinete bez razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani , evo rezultata i referen.vrednosti S-FSH 10 E/L референтне вредности, ЖЕНА: фоликуларне фазе 2,5 до 10 ,S-LH 2,0E/L ref.kod zena:folikularne faze 1,8-12,S-TSH(DXI) 3,8 Referensniinterval 0,4-3,5 mE/L ,Prolaktin 11 Ref.3-27mikrog/l,Progesteron 2,1 nmol/l ref.folikularne<4,8;Lutealfa; >17;postmenopaus <3,0 S-AMH<0,20 MIKROG/L refinterval zena:0,7-5,0mikrog/l Mecicinnski potvrda(ovariell reserv)<0,7mikrog/L,manje rezerve 0,7-6,0 mikro.g/L,zadovoljavajuca rezerva ,Molim vas da mi povezete ovo sa predhonim pitanjem narocito ovo oko AMH dali je to ok.?to mi je nejasno sta je vece o,20 ili 0,7... Dali su mi potrebne neke tablete gledajuci sve vrednosti ?Hvala vam unapred na odgovoru !

Postovana, TSH je nesto povisen. Nije mnogo i treba da se prati. AMH je malo ispod normale. 0,20 je manje od 0,7. Zbog kvacica na cirilicnim slovima ili zbog kopiranja nekog teksta malo je necitko pitanje, ali je potpuno jasno sta ste hteli da pitate, kao i rezultati koji su isti kao u proslom pitanju. Samo ste ovde dodali eferentne vrednosti, koje uvek treba da se pisu, jer nisu iste u svim laboratorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovana,imam decaka od 2 godine i pri presvlacenju nasla sam mu jako dugacku belu glistu u peleni,otisla sam kod lekara i dao mi je sirup...medjutim mene zanima koliko je to opasno,da li te gliste pustaju neke otrove,da li moze doci do nekih komplikacija,kako i koliko se leci.Recite mi posto nista ne znam o tim decijim glistama.Vodim racuna o higijani ali letos je imao potrebu da uzme zemlju i stavlja u u sta kako je verovatno i dobio te gliste.

Postovana, velike decije gliste najcesce izazivaju gubitak apetita, mrsavljenje, bol u stomaku, svrab oko anusa, alergijske promene po kozi, malo povisenu temperaturu. Medjutim, tegobe mogu da budu i znatno blaze, gotovo nikakve, ali moze da dodje i do tezih komlikacija. Odrasle gliste zive u tankom crevu. Jaja koja polazu vecim delom odlaze sa stolicom. Iz njih se razvijaju larve koje progrizu zid creva i putem krvi dospevaju u pluca gde se razvijaju u odrasle jedinke koje bronhijalnim stablom dospevaju do zdrela, dete ih ponovo proguta i odlaze u creva. Nekada ih povrate, a mogu i da izadju na nos. U plucima izazivaju zapaljenje. Odrasli crvi su uglavnom u tankom crevu, ali mogu da dospeju u druge organe i tamo dovedu do upale zucih puteva, zucne kese, pankreasa, slepog creva, da izazovu apsces jetre. Ako ih ima mnogo mogu da se upletu i dovedu do zapusenja creva. Alergijske promene po kozi su verovatno posledica toksina koje ispustaju. Lecene se sprovodi lekom protiv crva (antihelmintik). Lecenje nije tesko, a treba da se primeni kod svih ukucana. Duzina lecenja (tri ili vise dana) zavisi od vrste antihelmintika koji se primenjuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2012.

Postovani, uzimam Zoloft, Lamictal, Prazine i Risset. (Interesuje me da li bih mogla darivati krv. Hvala unaprijed

Postovana, po lekovima koje pijete bolje je da ne dajete krv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Draga doktorka,imam pitanje koje me godinama muci.U braku sam 17 godina.Sve nam ide ok,sem seksa.Posle drugog porodjaja javlja se kod mene problem,ne mogu da dozivim orgazam s njim.Imam bol prilikom odnosa.Doktorka mi je rekla da je sve ok.On mi pomaze,predigra,sve,ali jednostavno ne ide...Nemam drugog partnera!Jednostavno sama sve moram da 'radim'.Kazite mi sta je moj problem,sta da radim?Hvala Vam unepred!Pozdrav...

Postovana, ginkoloski je sve u redu tako da je uzrok problema psihicke prirode. Ako ste ranije dozivljavali orgazam, verovatno je nakon drugog porodjaja postojao neki fizicki uzrok bola (najcesce rezanje medjice tokom porodjaja - epiziotomija) koji je kod vas izazvao strah da ce se bol ponoviti. Zbog tog straha postoji grc vagine koji izaziva bol. za resavanje problema vazno je razumevanje partnera. Potrebna je jako duga predigra. Dogovorite se da se neko vreme samo mazite bez obaveze da neznost zavrsite seksualnim odnosom. Kada znate da seksa nece biti mozete da se opstite. Suprugu pomognite da se zadovolji masturbacijom. Kada se dovoljno opustite pokusajte polni odnos. Pokusajte da promenite polozaj tokom seksualnog odnosa, jer je moguce da se nakon porodjaja promenila anatomija (zavaljena materica, spustene materica i besika) tako da vam neki polozaj izaziva bol. Lecenje je u domenu psihijatra, ginekologa i urologa. Uz pomoc psihijatra pronalazi se uzrok nemogucnosti dozivljavanja orgazma. Lecenje je individualno i sprovodi se kroz kucni vezbanje i saveovanje sa terapeutom. I na kraju ne sekirajte se ako orgazam ne mozete da dozivite bez sopstvene stimulacije. Manji broj zena moze da dizivi orgazam samo uz penetraciju. Vecini je potrebna stimulacija klitorisa, a njega sigurno vi uspesnije stimulisete od supruga, mada to nije razlog da on to ne nauci. Samo vi mozete da ga naucite gde i kako treba da vas miluje da bi doziveli orgazam. Ako je zainteresovan naucice. To moze da postigne ako otvoreno razgovarate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

postovani,da li postoji nacin kako proveriti da li u organizmu ima zive i na koji nacin se moze izbaciti.

Postovani, ziva moze da se proguta ili da se udahnu pare njenih jedinjenja. Kada se proguta veci deo se odmah povrati, a ostalo se izluci mokracom, stolicom, znojem, pljuvackom i mlekom. Isto se izlucuje i udahnuta. Ne talozi se u organizmu i ne detektuje se njeno prisustvo. Ne morate nista da preduzimate u cilju izbacivanja zive, jer ce ona sama da se izluci. Dijagnoza se postavlja posredno. Da postoji akutno ili hronicno trovanje zakljucuje se na osnovu izlozenosti ovom metalu tj. podatka da je osoba na svom random mestu izlozena dejstvu zive. U tom slucaju se ispituje funkcija bubrega i jetre, jer oni stradaju u slucaju trovanja zivom. Normalan nalaz u krvi (kreatinin, ureja, transaminaze, bilirubin) pokazuje da ziva nije dovela do ostecenja organizma. Trovanje ovim metalom u kucnim uslovima (slomljen toplomer npr.) nije moguce jer je to mala kolicina da bi se udahnula para, a takodje je mala verovatnoca da neko pojede celokupnu zivu. U lecenju trovanja koristi se Dimerkaptopropranol (BAL) u akutnim slucajevima, u hronicnim nakon primene BALa koristi se Antidotum metalorum Sauter. U stvari njihovo delovanje nije mnogo sigurno. Vaznije je da se osoba izlozena delovanju zive hrani zdravo i da boravi na cistom vazduhu, negde na planini par meseci dok se ne oporavi. Niste napisali da li sumnjate da ste se trovali i kako se to desilo. Da ste je progutali povracali bi, imali bi muku, gadjenje, ranice u ustima. Da ste je udisali u duzem vremenskom periodu imali bi glavobolju i nesvesticu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovani zasto bole zglobici na prstima obe sake ,tako vec par dana i sredina kicme rekla bih da je to prsljen tu kost na sredini kad pipnem to je bol strasan vredja me kad sednem,da li je ovo opasno vec o svacem razmisljam sve ove tegobe sam i pre imala ali blaze radila sam vezbe jer imam ostecenu kicmu gornji deo cervikalni sindrom ,donji pocetak ukostavanja pogosalo se sad posle druge trudnoce jer sam se ugojia 25kg a nisam gojazna osoba trenutno imam jos 7kg viska sta vi mislite posebno ya sake a i ta kost da li je opterecenje svaki dan ja radim ,pa dete na rukama ,neznam ali brinem....

Postovana, bol na sredini kicme je posledica okostavanja i /ili deformiteta kicme. Bol u zglobovoma prstiju saka takodje moze da bude posledica okostavanja kicme (vratnog dela), ali i posledica rada, nosenja tereta, pusenja, lose ishrane. Visak kilograma nije uzrok tegoba, ali ih znatno pojacava. Ako bol u prstima nije pracen jutarnjom ukocenoscu onda razlog nije teska reumatska bolest. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovana,koliko je rivotril opasan za dugotrajnu upotrebu da li na neki nacin moze da izazove epilepsiju i koje su njegove opasnosti po zdravlje i koliko je stetan.

Postovana, Rivotril ne moze da izazove epilepsiju. To je lek koji nesme naglo da prestane da se koristi, jer u tom slucaju moze da dodje do pojave grceva. To ne znaci da ih je izazvao lek, vec pogresan prekid terapije. Rivotril ne izaziva nikakvu promenu u mozgu. Moze da izazove neka nezeljena dejstva, koja nisu razlog da se lek ne koristi. Moze da izazove zamor, pospanost, malaksalost i vrtoglavicu. Ove pojave obicno nestaju spontano tokom lecenja ili smanjenjem doze. moguci su raydrayljivost, agresivno ponasanje i poremecaj koncentracije. Kod dugotrajnog lecenja visokim dozama moze da se javi usporen ili nerazgovjetan govor, smanjene preciznosti pokreta ili poremecaj vida, obicno dvostruki vid. Te tegobe nestaju nakon prestanka terapije. Lecenje Rivotrilom moze da izazove zavisnost. Ona se prevazilazi postepenim smanjivanjem doze leka pre prekida terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2012.

Postovani , zbog belog jezika radila sam bris grla,jezika na kandidu , takodje davala stolicu , ali sve je ok. Mene interesuje od cega jos jezik moze biti beo? Radila rendgen glave, proveravala stitnu zlezdu , helikobakterije nema . Nisam jos proveravala zeludacnu kiselinu. Da li je moguce da testovi nisu pouzdani ? Moze li se kandida pobediti samo dijetom bez medikamenata jer zivim u inostranstvu gde lekovi za kandidu nisu u slobodnoj prodaji. Ukoliko stvarno nemam kandidijazu moze li mi ta dijeta narusiti zdravlje ? Sme li se jesti supica iz kesice, morski plodovi iz konzerve ?Kada da znam da li je vreme za prestanak dijete ?Unapred zahvalna !!!

Postovana, jezik moze da bude beo iz vise razloga: zapaljenja sinusa, zdrela, gastropatije, posebno ako postoji infekcija sa helicobacter pylori, vracanje zeludacne kiseline u jednjak (GERB), hronicna upala kandidom, posebno pseudomembranozne kandidijaze i Sjogrenov sindrom koji se izmedju ostalog karakterise smanjenim stvaranjem pljuvacke. Zatim utice disanje na usta, nedovoljan unos tecnosti, pusenje, koriscenje alkohola. Javite se stomatologu specijalisti za bolesti usne duplje. Ne verujem da su tadjeni testovi nesigurni. Kandida moze da se pobedi dijetom. Ukoliko nemate kandidijazu dijetalna ishrana nece da vam narusi zdravlje. Dijeta ogranicava unos voca, ali vitamini mogu da se unesu kroz konzumiranje povrca. Ako strepite za svoje zdravlje tokom dijetalne ishrane mozete da koristite neki multivitaminski suplement. Bez recepta se kupuju probiotici koji su jako korisni u borbi protiv kandide. Dozvoljene su bistre supe i corbe od piletine i junetine tako da ne morate da koristite vestacke supe koje istina nisu zabranjene ali nemaju nikakvu vrednost. Konzervirana hrana u principu nije pozeljna. Kada se budete dobro osecali postepeno prelazite na uobicajenu ishranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

postovana,imam 31g,dg st post trombozis venosum cerebri-posle sestogidsnje terapije farinom i nalaza mr glave sa vidjenim u prednjim reznjevima par diskretnih mikroangiopatskih promena neurolog mi je prepisala cardiopirin 100 uz nexium posto imam hronicni gastritis.Nije mi detaljnije rekla kako da ga pijem da li prvo cardiopirin pa nexium i koliko dugo da prodje pa prvo jedan pa drugi lek,i da li da ga pijem uvece najbolje?Da li kada se pije cardiopirin provera inr kao sa farinom,ili se ne kontrolise nista u vezi koagulacije?I pitala bih posto u uputstvu pise da se desavaju krvarenja u zelucu-koji su simptomi toga,da bih znala ako se nesto ne daj boze desi?Hvala unapred

Postovana, ima istrazivanja koja pokazuju da je Cardiopirin najefikasniji ako se pije uvece. Razlika u efikasnosti nije velika tako da mozete da ga pijete i u podne. Vazno je da ga pijete svakodnevno u isto vreme. Najlakse cete da ga podnosite ako ga pijete u toku ili posle rucka ili posle drugog obroka. Nexium se pije jednom dnevno takodje u isti doba dana. Mozete nakon Cardiopirina ili u ono doba dana kada najvise osecate gorusicu. Za oba leka je vaznno da tablete gutate cele - da ih ne zvacete. Medjusobni razmak ova dva leka, kao i to koji ce pre, a koji kasnije da se pije nije mnogo bitan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovani,zamolila bih vas za savet! Tokom seksualnog odnosa doslo je do izlivanja sperme iz kondoma,pa je moguce da je sperma dosla u kontakt sa spoljnim delom vagine ili je nesto zavrsilo i unutra.Meni je 22 dan ciklusa i imam redovan ciklus.Da li je potrebno da popijem kontraceptivnu pilulu,jer koliko je meni poznato ,ovo su neplodni dani?Koristila sam i ranije par puta pilule jutro posle i izazivale su mi poremecaj ciklusa i ne bih zelela da ponovo stetim svom organizmu.Ja mislim da cu uredno dobiti menstruaciju i da se ne moze bas tako lako ostati u drugom stanju,pa bih Vas molila da mi date savet da li ispravno razmisljam?Inace,imam 27 godina i stabilnu vezu,ali trenutno ne planiram trudnocu.Da li da popijem tu pilulu ili ne?

Postovana, ako vam menstrualni ciklus traje 33 ili vise dana 22 dan moze da bude plodan. Ako je kraci od 33 dana 22 dan teoretski nije plodan. Duzina mensteualnog ciklusa se racuna od prvog dana krvarenja do zadnjeg dana pred narednu menstruaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovana,kako da ojacam,nemam snage,malaksala sam .Vodim racuna o zdravlju ali toliko sam slaba,da nekad jedva hodam od nemoci.Imam 32 godine,redovno spavam,jedem,krva slika je u redu ali ja sam u tom stanju vec par godina.Pomozite kako da se oporavim.

Postovana, ako imate i bolove u misicima i zglobovima i vise ste umorni ujutru to je fibromialgija. Umor i slabost izazivaju i anksioznost i stres. U svim ovim slucajevima lek je povisena fizicka aktivnost, u pocetku silom, a kasnije ce snaga da se vrati. Jedite vise voca i povrca, posebno sargarepu, bundevu, kajsije, narandze, beli luk spanac i ostalo zeleno lisnato povrce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovani,imam godinu i po hipotireozu,hasim oto,pijem eutirox i hormoni su mi uz lekove uredu.Medjutim,moj problem je jako veliki umor,mmalaksalost,stalno mi se spava,cak ponekad i slabost me preplavi.Sta da radim da povratim energiju i da normalno obavljam poslove koje imam.Zdravo se hranim,setam koliko mi to umor dopusta,da li ima neki preparat za povecanje energije.

Postovana, uz normalne hormone ne bi trebali da osecate simptome hipotireoze. Medjutim, osobe sa hasimoto tireoiditisom mogu tako da se osecaju. To je verovatno posledica anksioznosti i/ili depresije ili stresa kojima su podlozne osobe sa bolesnom stitnom zlezdom ili posledica hronicne infekcije (Hasimoto je hronicno autoimuno zapaljenje zlezde). Ne treba da setate onoliko koliko vam umor dopusta, vec silom da se naterate da izadjete napolje i bavite se nekom fizickom aktivnoscu. Izaberite nesto sto volite. Posebno su efikasni plivanje, fitnes, aerobik i dzoging, mada je i setnja dobra za pocetak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Danas sam dobila rezultate punkcije nodusa,adijagnoza je E040.Nodus je pre punkcije bio velicine 20mm sa 22mm,a nakon intervencije se vidno smanjio.Da li je u tom slucaju moguce izbeci operativni zahvat,i pomaze li tu nesto od alternativne medicine?I da li bi bilo posledica ako bih to ostavila tako kako je? Unapred hvala na odgovoru

Postovana, cvor se smanjio zato sto je izvucen deo tecnosti. Nakon punkcije dobijen sadrzaj se pregleda mikroskopski. Ako se ne nadju tumorske celije ili izmenjene celije koje bi mozda kasnije mogle da predju u maligne, ne mora da se operise vec se cvor prati. Bezopasan cvor (cvor koji nije maligni tumor, niti sumnjiv da to postane) se vadi samo ako je veliki i vrsi pritisak na okolne organe tj. smeta. Preporucuje se zdrava ishrana. Od alternativnih lekova ne verujem da bi nesto pomoglo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Vec 15-ak dana imam blage bolove, najcesce u predelu gornjeg dela stomaka(ispod kljucne kosti), ali nekada su i u drugim delovima stomaka( mislim na donji deo). Bol nije jak, nije konstantan, i cini mi se da je malo jaci kada mi je zeludac prazan. Sa druge strane, ne boli me u stojecem i lezecem polozaju, vec uglavnom samo kada sedim. Varenje, apetit, stolica, uredni. Nemam mucnine, nadutost, povracanje, kiseline... Dakle, sem tog blagog bola nema niceg drugog. Mozete li mi reci, sta bi moglo biti po sredi? Hvala. p.s. Inace, jako sam uplasen i stalno mislim o najgorem.

Postovani, takve tegobe nisu tipicne ni za jednu organsku bolest, osim za psihicku napetost. Sedeci polozaj je najnaporniji za organizam i moze da izazove tegobe u razlicitim delovima tela. Moze da izazove bol u vratu, ramenima, ledjima, krstima, nogama, posebno potkolenicama, grudima i stomaku. Znaci izbegavajte dugotrajno sedenje. Bol na prazan stomak se javlja kod cira na dvanaestopalacnom crevu i duodenopatija, ali nije bas slab i uvek je u istom delu stomaka. Setanje bola po stomaku je tipicno za nadimanje (gasove u crevima) i psihicku napetost. Tegobe koje imate nisu razlog da mislite o najgorem. Ako ste psihicki napeti uvek cete naci razlog za strah i brigu. Znaci nije problem u stomacnom bolu, vec u strahu. Krecite se vise, druzite, bavite sportom, a ako se bol odrzava javite se gastroenterologu. Ukoliko vas to mnogo plasi i briga vam znatno remeti kvalitet zivota, javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovani, prije 4 godine sam operirao varikokelu, prije toga sam uradio i spermogram koji je bio dobar, a preporuceno mi je da je operiram iz preventivnih razloga. Nakon operacije vene se nisu povukle sa donjeg dijela skrotuma. Bio sam na kontroli prosle godine i hirurg mi je rekao da se ona nuzno ne mora ni povuci, kao da to i zavisi od dnevnih aktivnosti, da li ce doci vise ili manje do izrazaja. Takodjer mi je preporucio da koristim bostrombin gel. Sad me zanima i vase misljenje po ovom pitanju. Unaprijed hvala!

Postovani, vecin muskaraca sa varikokelom nisu sterilni pa operacija kod normalnog spermograma nije neophodna. Nakon operacije varikokela moze ponovo da se javi, jer ostaje nasledna sklonost ka prosirenju vena (varikokela su prosirene vene testisa). Ako nemate izrazene tegobe (jaci bol i neprijatan osecaj vucenja) i spermogram je dobar nema razloga da brinete. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje, kao i podizanje jako teskih predmeta. Setajte i koristite gel povremeno tj. kada imate vece tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2012.

Postovana,imam 34 godine i brinem zbog simptoma koji mi se ,mogu reci cesto desavaju...jutros kad sam se probudila doslo mi strasno lose,zavrtilo mi se u glavi,ne moc u nogama,bridila mi brada i velika slabost,uplasila sam se....nisam znala zasto mi se to desava i sta da radim,pomislila sam da mi nije secer pao i pojela sam dve kasike secera i malo mi je bilo bolje,izmjerila sam i pritisak koji je bio uredu.Da li vi mislite da je to bio nizak secer ili nesto drugo,i da li cu dobiti s vremenom dijabetes ukoliko je ovo sto mi se desava hipoglikemija i sve cesce i cesce.Kad sam vadila secer uvjek je ok ali je jednom bio jako nizak ujutro nataste,radila sam jedne prilike i ogtt bio je ok ali poslje vadjena krvi nakon 3 sada jako mi je pao secer.Koliko je sve ovo opasno.

Postovana, tegobe nisu posledica pada secera. Ne preti vam opasnost od dijabetesa. To sto je secer jednom bio jako nizak ujutro nataste i nizak tokom OGTT testa nema nikakve veze sa rizikom da dobijete dijabetes. Niti je to opasno. Slabost moze da zahvati pojedine misice ili celo telo. Iako moze da bude posledica problema sa misicima, tetivama, kostima i zglobovima, najcesce je posledica problema nervnog sistema pa je zato potreban neuroloski pregled. Moguci problemi su multipla skleroza, mijelitis, nedostatak vitamina B12, amiotroficna lateralna skleroza, diskus hernija, dijabeticna polineuropatija koju vi nemate, manjak folata, miastenija gravis, misicna distrofija, akutni virusni miozitis, polimiozitis, depresija, anksioznost, umisljeni problemi, fibromialgia, tumor mozga, povreda, zatim umor moze da se javi kod malokrvnosti, bolesti stitne zlezde, razlicitih hronicnih bolesti. Uradite pregled krvi, javite se neurologu. Ako se iskljuce neuroloske bolesti, mislite na psihicke probleme (depresiju i anksioznost) te se javite psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2012.

Postovanje, imam jedno pitanje za vas. Da li se HIV ili neke druge zarazne bolesti preneti ako partner dira svoje usne (pljuvacku) i onda vas penis i tom prilikom izvrsi masturbaciju i da li sam u opasnosti ako sam malo prehladjen, bol u grlo (slab imunitet) i ako pricam sa zarazenom osobom? hvala unapred?

Postovani, pipkanjem usta, pa zatim penisa ne moze da se prenese HIV i hepatitis jer je za to potreban kontakt krvi obe osobe. Mogu neke zarazne bolesti kao grip, mononukleoza, herpes. Uobicajenim socijalnim kontaktom, kao sto je razgovor ne moze da se dobije HIV i hepatitis. Druge zarazne bolesto koje se prenose kapljicnim putem (grip, mononukleoza, nazeb, zauske, boginje) mogu. Pri padu imuniteta lakse se dobijaju sve zarazne bolesti. Ako imate neku polno prenosivu bolest lakse mozete da se razbolite od HIVa. Ako imate jak imunitet mozete da se odbranite od manje kolicine virusa HIVa koji prodre u organizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2012.

Postovani, imam 21 godinu, prije sest mjeseci sam se porodila. Od prvog dana trudnoce imala sam jaka lupanja srca, kad legnem ili kad sjedim, imala sam osjecaj kao da mi srce hoce iskociti. Poslije porodjaja tih problema vise nemam, ali mi je i dalje puls preko 110 otkucaja u minuti. Takodje mi se cesto desava da na sekundu srce kao da preskoci, jako ruzan osjecaj, prepanem se i noge mi pocnu od straha drhtati. Inace sam malokrvna i ustanovljen mi je na stitnoj cvor oko 5mm. Da li je u pitanju neka bolest ili je to normalno, da li postoje neki lijekovi kojima bi se otkucaji srca mogli vratiti u normalu? Unaprijed hvala!!!

Postovana, lecite malokrvnost jer ona dovodi do ubrzanja pulsa. Normalizacijom krvne slike puls ce da se uspori. Pojacana aktivnost stitne zlezde takodje ubrzava srcani rad i moze da dovede do preskakanja srca. Potrebno je da povremeno kontrolisete njene hormone i ako su poviseni da se lecite. Kontrole su potrebne i zbog cvora. Zbog povremenih preskakanja javite se kardiologu. Medjutim, to ne znaci da ne treba da lecite malokrvnost. Lekovima moze da se uspori srcani rad (betablokarorima ili dr. antiaritmicima), ali je pre njihove upotrebe potrebno da se ukloni uzrok ubrzanog rada (malokrvnost ili hipertireoza, anksioznost, nervoza, ako su prisutni).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2012.

molim vas imam 50 godina otklonila. zucnu kesu laparaskopski da li postoji mogucnost da se. dobije hernija i kako se sacuvati da li se i kada mugu raditi tjelo vjezbe hvala nihada

Postovana, kod svake operacije postoji mogucnost da se dobije hernija na mestu gde je rezan trbusni zid. Kod laparoskopske operacije rez je toliko mali da je ta mogucnost minimalana. Do mesec dana ne bi trebali da radite teze poslove. Teze fizicke vezbe koje angazuju trbusne misice ne treba da radite tri meseca nakon operacije. Lakse vezbe mozete mesec dana nakon operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2012.

Postovani!Imam 48 god i tegobe koje me muce evo vec duze vreme..Vec dva meseca imam izostanak menstruacije a inace dotada su bile uredne...Imam povremeno valunge...sva sam nervozna,sve mi je a nije mi nista kad odem kod lekara...sve pretrage su u redu ..Ali moj veliki problem je nadutost stomaka i sad i pre men.ciklusa...Imam osecaj da sam u 7 mesecu trudnoce koliko mi pravi problem..a nisam trudna...Smeta mi kad brze hodam ili nesto teze radim..smeta mi da normalno disem ,probala sam da iz hrane izbacim sto sam mislila da mi smeta da jedem laganu hranu ali uvek isto...Inace sa probavom nemam problema ...Sta bi to moglo biti...,da li je to zbog klimaksa ,jer sad sto se god desava kazu ,ma pusti procii ce...klimaks je to...mada sam ja sumnjicava...doktor mi kaze da ne treba ponovo da radim ultra zvuk zucij etre,gustrace ,jer sam to radila u toku ove godine ,kao nije potrebno...Molim Vas pomagajte...Hvala unapred na odgovoru!!

Postovana, nema potrebe da ponavljate ultrazvuk. Osecaj nadutosti moze da ima veze sa homonskim promenama, ali i sa organima za varenje. Obratite paznju na ishranu. Zapazite koja vam hrana najvise izaziva nadutost i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva nadimanje, nadutost stomaka i gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Ako vam gasivi dosta smetaju mozete koristiit lek Espumisan. Pomaze probiotski jogurt, suplement Probiotik, ali je najvaznije da obratite paznju na ishranu. Jedite gotovo svakodnevno ili tri puta nedeljno obavezno salatu od kiselog kupusa, jer je on najjaci prirodni probiotik. Smanjuje nadutost stomaka. Ne treba da pojedete veliku kolicinu svezeg kiselog kupusa, vec da ga jedete cesto. Velika kolicina salate takodje moze da smeta, vazno je da ga jedete cesto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2012.

Postovani... Vec tri i po meseca koristim Minoxidil 2% losion protiv opadanje kose i moram reci da sam prezadovoljan rezultatima jer se moja kosa skoro cela preporodila!... Medjutim ja koristim mnogo vecu dozu od one koja se preporucuje 1ml, koristim ukupno 7ml (po 7ml ujutru i uvece) jer mi je kosa postala bujna i prosto je ne moguce efikasno utrljati 1ml na citavu povrsinu glave jer se kod mene kosa proredjuje na citavoj povrsini skalpa... Ne zelim da se osisam jer se onda primeti da gubim kosu ovakva frizura koju imam je savrsena... Moje pitanje je da li 7ml Minoxidil 2% losiona moze stetno da utice na moje zdravlje?... Hvala unapred...

Postovani, ne smete da povecavate dozu leka. Koriscenjem vise leka ne povecavate rast kose, niti ga ubrzavate, samo povecavate rizik od nezeljenih dejstava, tako da mozete da dobijete otok lica, zglobova, ruku i trbuha, otezano disanje, ubrzan srcani rad, bol u grudima, porast krvnog pritiska, iritaciju koze glave, svrab i suvocu koze skalpa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2012.

Postovani, Kada sam se resio, prvi put u 67 godini, da pregledam prostatu dobio sam sledece rezultate: PSA 3,23 free PSA 32%, velicina prostate pipanjem "zelenog oraha", ali snimanjem ultra zvukom: 63,6x86,2x65,2 vol: 140ml. Posebne tegobe nemam: nocu mokrim jednom ili ni jednom. Ponekad kada zadrzavam mokracu (3-4 sata) a uzimam vise tekucine (pivo) mlaz bude tanji, nego uobicajeno. Urolog mi zakazao kontrolu za 6 meseci. Pitanje: Brineme velicina prostate i da li se na smanjenju iste moze uticati putem uzimanja medikamnata ili biljnih preparata??? Hvala.

Postovani, to nisu tako losi rezultati za vase godine. Nakon pedesete godine prostata je manje ili vise uvecana kod svih muskaraca. PSA je normalan tako da uvecanje nije opasno, vec predstavlja bezopasnu hiperplaziju prostate i samo treba da se prati. Biljni preparati poboljsavaju mokrenje i uticu na smanjenje prostate. Nebi trebalo, ali ako se kojim slucajem jave tegobe, javite se urologu i pre zakazane kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2012.

Lijepo bih Vas zamolila da mi objasnite ove moje dijagnoze koje sam dobila pregledima RTG i EMNG. Sy. cervicocephalae et lumbosacralae chr. Laesio radicis L5 bill.,S1 lat.dex., L3 bill.et C5-C6 lat.sin./EMNG/ Spondylosis vert.cervicalis et.Uncarthrosis et Spondylosis lumbalis /RTG/ Kyphoscoliosis vert.thoracolumbalis cum ostheophitosis /RTG/. Posebno me zanima ovaj nalaz od EMNG, jesu li ovo u pitanju osteceni nervi i da li se oni mogu lijeciti? Unaprijed zahvalna! Pozdrav! Azra - Göteborg

Postovana, oba pregleda u sustini daju istu dijagnozu s tim da mijelografija (EMNG) pokazuje posledicu promena na kicmenom stubu, dok rendgen pokazuje uzrok tegoba. EMNG pokazuje da postoji ostecenje korenova zivaca u vratnom delu kicme (jedan koren sa leve strane izmedju petog i sestog vratnog prsljena) i u krsnoslabinskom delu (na dva mesta korenovi obostrano L5 i L3 i S1 samo desno). Rendgen ukazuje postojanje okostavanja kicme (spondiloza). Unkartroza je hronicno degenerativno oboljenje kicmenih prsljenova. Nastaje sa godinama, ali je kod pojedinih ljudi izrazenije i moze izazvati tegobe. Kod unkantroze na krajevima kicmenih prsljenova se javljaju kostani izrastaji u vidu trnova. Oni dodiruju nerve izazivajuci bol, ogranicavaju pokretljivost kicme, a mogu biti uzrok nesvestice i vrtoglavice. Kicmeni stub je deformisan u grudnoslabinskom delu (Kyphoscoliosis vert. thoracolumbalis). Deformacija je u slislu iskrivljenosti i u stranu i u pravcu napred nazad. U tom delu kicme ima i kostanih trnolikih izrastaja. Nervno tkivo ima sposobnost oporavka. Lecenje se sprododi lekovima (nesteroidni antireumatici, miorelaksansi). Hirusko lecenje se vrsi samo ako postoji poremecaj praznjenja besike i creva, izrazena slabost misica i smanjenje njihove mase, kao i dugotrajni bolovi koji ne mogu da se smanje lekovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2012.

postovana zelim dA vas pitam...vec 3 god imam problema sa jakim bolovima u prsima,,radila sam UZV srca i snimak pluca..i to je sve u redu....bolovi se jacljaju uglavnom svaki dan o traju od min do 3,i veoma su jaki...pa me zanima sta bi to moglo da bude

Postovana, javite se kardiologu. Na testu opterecenja moze da se vidi da li je to srcani bol tj. da li potice od angine pektoris. Takav bol se javlja najcesce iza grudne kosti, a moze da se siri u casicu, vilicu, levo rame i levu ruku ili u obe ruke. Javlja se u vidu cupanja, stezanja, gusenja. Pracen je otezanim disanjem, preznojavanjem, jakim strahom. Bol u grudima moze da potice i od jednjaka tj. zapaljenja jednjaka koje nastaje zbog vracanja zeludacne kiseline u jednjak. Zatim bol moze da izazove spondiloza vratnog dela kicme, zapaljenje nerava, misica. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2012.

Postovani, Mojoj djevojcici staroj sedam godina potvrdjen je centralni prerani pubertet.Bazalne vrednosti estradiola visoke 45mmol/l. Uznapredovala kostana zrelost za dvije godine u odnosu na dob. LhRh test pokayuje visoke vrijednosti LH U 30 min max.5,6 mlU/ml.Na nalazu MR endokranijuma u zakljucku stoji- Postkontrastno heterogena hipofiza, bez jasnog izdvajanja fokalne lezije.NMR neophodno ponoviti za sest mjeseci.EEG nalaz kao i FOU nalaz uredan.Molim vase misljenje u vezii MR nalaza.Unaprijed vam se zahvaljujem!!!

Postovani, centralni prevremeni pubertet nastaje kao posledica pokretanja sekretorne aktivnosti hipotalamusa i hipofize, zbog nekog poremecaja na njima tj. kao posledica zapaljenja, ciste ili tumora. Medjutim, MR nije otkrila poremecaj, ne vidi se nikakav tumor ili cista pa je preporuceno da se ponovi pregled kroz 6 meseci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2012.

DG;multinodosa euthireotica.lesna trikusp.regurg.th na sto detalno se javuva ovaa bolest koi del od ekstremitetite se oseca bol i sta je struma

Postovana, struma je svaka uvecana stitna zlezda. Ako je uvecana na racun vise cvorova zove se struma polinodoza. Dijagnoza struma multinodosa euthireotica oznacava cvornovatu uvecanu stitnu zledu koja luci normalnu kolicinu hormona tiroksina. To je dosta cesta bolest, posebno kod zena. Ne zahteva lecenje, sem ako nije mnogo velika tako da vrsi pitisak na okolne organe. lesna trikusp.regurg tj. laka trikuspidalna regurgitacija je srcana mana kod koje postoji u blazem stepenu nepotpuno zatvaranje trikuspidalnih zalistaka, tako da se krv vraca. Obicno se javlja udruzena sa drugim srcanim manama. Moze da bude posledica reumatrske groznice ili infektivnog endokarditisa. Najcesca tegoba ove mane se ispoljava kao otezano disanje pri naporu. Bol se ne oseca u ekstremitetima, sem ako nije udruzena sa nekim dr. bolestima ili poremecajima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2012.

Postovani uradio pre par dan analaze testesterona i prolaktina,prolaktin u normali,teststeron preko granice tacnije 30,9,te analize sam prvi put radio na VMA zbog problema sa potencijom bio je 24 i nesto.NORMALA,ove godine u prolec uradio opet 26 i nesto NORMALA,da bih dobio sada rezlutat 30,9,sad sam ponovo dao analize kod zbog eventualnog malignog oboljenja testisa,neverujem da je to jer ne osecam nikakve bolove ili sta vec,zanima me da li je normalno da on ovako skace imam 28 godina,da li to nesto ide sa godinama do 30 pa se smanjuje ili sta vec,kad je ovaj bio 26 tih dana recimo koristio sam prosize biljne kapsule za poboljasanje potencije i mogu vam reci da zaista rade svoj posao,fenomenalne su,stim da biljni sastojci koji se nalaze u njima pozitivno uticu na ceo organizam sto se tice stresa cirkulacije,i povoljno uticu na testesteron,zanima me sta vi mislite o njima,moram priznati da sam manje nervozan dok sam ih koristio a sve oko sexuane funkcije je super(a koristio sam ih kad je teststeron bio 26)od tada nisam a otisao na 30,9,sta mislite o njima i jel moguce da one mogu da utici na teststeron u tolikoj meri a nisam ih korstio jos kad je bio 26 HVALA VELIKO

Postovani, biljne kapi imaju pozitivan uticaj na potenciju i smanjuju nervozu, ali ne uticu na porast testosterona po prestanku koriscenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2012.

Postovani, Dijagnoza je sledeca: Arthritis staphilococcica moo. m CHONDROCALCINOSIS m 11.1 Pigmentni vilonodularni sinovitis in obs. Izvinjavam se ako sam pogresno prepisala, to je dijagnoza sa reumatoloskog instituta u Beogradu, gde je doktor predlozio operaciju. Pacijent je rodjen 1953. godine. Interesuje me da li je jako opasno, da li je operacija jedini izlaz, uspesnost izlecenja i da li je bolest usko povezana sa reumatoidnim artritisom? I ako moze objasnjenje dijagnoze. Hvala i srdacan pozdrav,

Postovana, reumatolog sumnja da je uzrok zapaljenja zgloba infekcija stafilokokama ili talozenje kristala kalcijum pirofosfata ili gvozdja u zglobnoj hrskavici i zglobnoj tecnosti. Tacna dijagnoza moze da se postavi nalazom kristala u sinovijalnoj tecnosti. Ako je bolest posledica talozenja kristala, sto je uglavnom nasledno, ima losiju prognozu u odnosu na infekciju stafilokokama. Bolest je opasna zato sto moze da dovede do ostecenja zgloba i okolnih kostiju. Ispoljava se u vise oblika. Jedan od njih jako lici na reumatoidni artritis. U tezim slucajevima leci se hiruski. To nije jedini oblik lecenja. U akutnoj fazi, kada su tegobe jako izrazene moze da se daje injekcija kortikosteroida direkno u zglob, sto ne moze mnogo puta da se ponavlja, jer moze da utice na ostecenje zgloba. Zatim se piju nesteroidni antireumatici, a u hronicnoj fazi, kada su tegobe blaze, sprovodi se fizikalna terapija. Kod polovine operisanih tegobe se ponovo javljaju, zbog cega neki hirurzi izbegavaju da operisu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2012.

Postovani, moja zena ima bolove u donjem delu stomaka sa desne strane. Uradjene su analize urina i krvi, kod urina je sve uredno i uredu jedino kod analize krvi ima povisene leukocite 13.3, apsolutni broj neutrofila je 7.3 i apsolutni broj ostalih celija je 2.2. Nema temperaturu i broj otkucaja srca je oko 80. Molim Vas za savet?

Postovani, neutrofilni leukociti se povecavaju kod bakterijskih infekcija. Neka se javi ginekologu i hirurgu, jer je moguce zapaljenje jajnika ili slepog creva. Ako bol duze traje infekcija je hronicna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2012.

Postovani!...molim vas da mi odgovorite..od 2006 g imam izostanak menstruacije al samo jedan mesec te g...posle je islo redovno pa onda po dva meseca nemam...pa onda tri meseca..onda opet ok..i sad vec cetiri meseca..izmedju nemam nikakva krvarenja..imam46 g...imam napade vrucine..inace radila sam hormone stitne i bili su ok..mada mi je nadjen cvoric sa desne strane al je rekla doktorica da nije za paniku...zanima me da li je ovo klimaks..jer nisam ni trudna..pijem propanolol zbog tahikardija povremenih i imam dijagnozu kardiomiopatija isxemija komp...molim za odgovor sta dalje..hvala

Postovana, tako izgleda pocetak klimaksa. Jajnik se sve vise iscrpljuje, manje je osetljiv na stimulaciju od strane hipofize, ne luci pravilno hormone, sto se ispoljava neurednom menstruacijom. Posto su hormoni stitne zlezde normalni ona nije krivac. Unapred se nezna koliko ce to dugo da traje. Potrebne su redovne kontrole endokrinologa, ginekologa i kardiologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2012.

Postovani, rezultati su mi FT3 4,25 (3,1-6,8), FT4 14.85 (12-22) i TSH 4.69 (0.27-4,64), da li mozete da mi kazete da li je potrebna terapiji ili je dovoljno pracenje? Nemam nikakvih tegoba.

Postovana, TSH je sasvim malo iznad normale pa se endokrinolozi uglavnom opredeljuju za pracenje. Javite se svom endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2012.

Postovani imam 29godina odkad znam borim se protiv prhuti u kosi,jedino mi pomaze Head & Shoulders al prilikom pranja bilo kojim drugim samponom prhut se vraca.Dal postoji neki preparat za oporavak temena glave da prhut nestane?Kako cesto da je perem?Hvala

Postovana, sampon protiv peruti se koristi dva puta nedeljno, a kada se perut izgubi preventivno jednom nedeljno. Vracanje peruti je posledica prestanka preventive i znak je da je doslo ponovo do pojave gljivice pitirosporum ovale koja je izazivac peruti. Osim Head & Shouldersa efikasni su i drugi samponi protiv peruti. Od medicinskih to je sampon koji sadrzi ketokonazol (Mycoseb) ili cink piritroin, koga sadrze i kormeticki samponi protiv peruti. Ako kosu perete dva - tri puta nedeljno mozete da koristite i neki drugi sampon osim sampona protiv peruti. Nema potrebe da koristite neki preparat za oporavak temena glave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2012.

Postovanje, trudna sam 15 nedelja. Vec prvim nalazom krvi utvrdjen mi je ubrzan rad stitne zlezde, povecan nivo antitela, i to traje. TSH mi je od prvog nalaza 0,01, dok su T3 i T4 bili poviseni pa se usled terapije donekle normalizovali. Medjutim, antitela samo rastu i u 15. nedelji iznose 20.4, a pijem PTU 4 dnevno. Strah se povecava jer ne znam sta to moze da znaci. Zanima me da li se to moze normalizovati i da li trudnoca moze da se iznese do kraja? Hvala

Postovana, vi lecite hipotireoyu tako da nema opasnosti za trudnocu. Ako se hipertireoza u trudnoci ne leci ili se lose leci moze da dodje do prevremenog porodjaja, preeklampsije, radjanja lakog deteta ili deteta sa deformitetima. U trudnoci se hormoni cesce kontrolisu. T3 i T4 treba da budu na gornjoj granici jer je tiroksin potreban za razvoj i rast bebe. Daju se nize doze PRU nego van trudnoce da ne bi sterio bebi. Posle trudnoce hormoni se normalizuju. Kod mnogih trudnica antitela padaju. Ako kod vas kasnije ne budu padala ne treba da se sekirate. Bolest ce bolje da se kontrolise kada se porodite. Vazno je da slusate svog endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: