Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 21.10.2009

Postovani, dali nadimanje stomaka i kasnije stvaranje gasova ima veze sa organima za varanje tj. sa zeludcem? Ukazuje li ucestalost pojave gasova na neki veci problem sa zeludcem ili na poremecaj u varenju hranje? I postoji li neko resenje za to? Citala sam o nekim enzimima koji si piju za redukovanje ovih nus pojava? Unapred hvala..

Postovana, nadimanje u stomaku i gasovi mogu da ukazu na bolest organa za varenje, ali je u poslednje vreme sa promenom nacina ishrane i stila zivota to sve cesca pojava, koja nije uvek povezana sa bolescu. Znaci moze da se javi i kao simptom funkcionalne dispepsije tj. kao poremecaj u varenju hrane. Kod postojanja tegoba potrebno je da se uradi gastroenterolosko ispitivanje da bi se utvrdilo da li je u pitanju bolest ili samo poremecaj. Terapija je u oba slucaja slicna i podrazumeva upotrebu lekova i odgovarajucu ishranu. Vazno je primetiti, ako je moguce, koja hrana izaziva nadimanje i izbegavati je. Nekim ljudima slatko mleko izaziva nadimanje. Jogurt ne smeta i obicno smanjuje nadimanje. Gasove izazivaju kupus, prokelj, karfiol, grasak i svez crni luk. Ako se hrani doda djumbir i beli luk smanjuje se nadimanje. Potrebno je jesti cesce po malo. Nadimanje moze biti povezano sa smanjenjem pojednih enzima koji ucestvuju u varenju, tako da se u lecenju moze koristiti njihova primena. Takodje moze pomoci ako se od jednom unosi manja kolicina hrane za cije varenje je potreban ezim cija se kolicina tokom zivota smanjila. Ipak kod postojanja smetnje u varenju uvek prvo treba uraditi gastroenteroloski pregled jer nadimanje moze da prati teze bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2009

Postovani Doktore, Imam decaka godinu i pol staru. Rodio se sa hidronefrozu drugog stupnjeva, desnog bubrega. Na 15 dana negovoj starosti uradili smo MCUG, rezultat je bio negativan. Krvna slika je uvek OK, urea i kreatinin su u granici na normali, ne primamo nikakvu terapiju, jer i za to nema potrebe, decak nema nikakvih tegoba, hiperaktivan je, zdrav i dobro se razvija kako fizicki tako i mentalno. lecnici nam savetuju da sledno bude scintigrafiju, na koju nismo jos isli. Kakva je prognoza u ovom slucaju, sta se treba sledno preduzeti? Moze li djete zivjeti sa ovom hidronefrozom ili se od nje treba kad tad resiti? Uzmite u obzir da hidronefroza je konstantna ( II stupaj). Unapred vam hvala. Pozdrav, Dusica iz Skopja

Postovana, uzrok hidronefroze mora da se pronadje i otkloni. To je neka prepreka u oticanju mokrace. Kada se pronadje i otkloni detet ce biti potpuno zdravo. Kod hidronefroze mokraca vrsi pritisak na tkivo bubrega, potiskuje ga i vremenom ostecuje. Ostecen bubreg ne moze normalno da radi, ostecuje organizam i mora da se odstrani. Kod vaseg deteta bubrezi dobro rade, ali hidronefroza mora da se resi da ne bi doslo kasnije do komplikacija. Zato vodite dete na zakazani pregled i redovno kontrolisite krv i mokracu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2009

postovana zelim da vas pitam....na preponi mi je nesto iskocilo i zagnojilo se,kao da je urasla dlaka...i boli me puno....sta da radim...da li trebam to da istisnem ili....posto bas boli i jedva hodam....unapred hvala

Postovana, na preponi cesto dolazi do pojave urasle dlake sto izaziva bol. Takodje moze biti uvecana limfna zlezda zbog zapaljenja koze. Ne istiskujte nista sami vec se javite koznom lekaru. U zavisnosti od nastale promene lecenje moze biti antibioticima oralno (da pijete) ili lokalno (da mazete). Nekada se gnoj resorbuje putem krvi ili se formira cep koji moze da se istise. Ponekad čak mora hiruski da se isprazni (izdrenira).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

postovani doktore posto imam problem sa stitnom zlezdomp pijem eutirox pa me zanima da li mogu normalno da koristim kontracepivne pilule recimo jasmin.hvala

Postovana, kontraceptivne pilule mogu da se koriste uz Eutirox, ali uz kontrolu endokrinologa. Hormon estrogen iz kontraceptivnih tableta utice na nivo hormona stitne zlezde pa su potrebne nesto cesce kontrole i eventualno korigovanje doze Eutiroxa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

pre 6 meseci operisala sam cistu jajnika sad imam bol na tu istu levu stranu da li je moguce da je to zbog priraslica koje imam mnogo?

Postovana, proraslice nastale nakon operacije su cesto uzrok bola. Uradite ultrazvuk koji ce pokazati da li je to u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

KAKO TREBA DA IZGLEDA ISHRANA KOD ZENE OD 31 GOD.KOJA IMA HASIMOTO?HVALA PUNO UNAPRIJED.

Postovana, kod Hasimoto tiroiditisa se ne moze odredjenom ishranom obezbediti ozdravljenje, jer ni uzrok same bolesti nije poznat. U pitanju je autoimuna bolest tako da se moze ocekivati eventualno poboljsanje koriscenjem masne morske ribe (losos, tuna, skusa, sardine). Posto je u osnovi bolesti autoimuno zapaljenje u ishrani treba koristiti manje masnoce zivotinjskog porekla, koja inace slabi imunitet. Hasimoto vodi ka hipotireozi kod koje postoji poremecaj metabolizma pa je korisna ishrana slicna dijabeticarskoj. Znaci treba da unosite manje masnoce i secera (on slabi imunitet). U ishrani treba da dominira voce i povrce pri cemu ne treba preterivati sa zelenim lisnatim, jer nekada moze nepovoljno da utice na zlezdu. Od mlecnih proizvoda koristite najvise jogurt i to probiotski. Od mesa zivinsko bez kozice i morsku ribu, dok crveno meso jedite redje. Unosite razani i integralni hleb.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

Postovani doktore, ako mozete da mi odgovorite. U cetvrtom sam mesecu trudnoce i pojavio mi se mali ekcem na nozi iznad clanka, imala sam i pre trudnoce tih problema ali sve je to proslo sve do sada.Moje pitanje da li mogu da koristim kremu hiper nocurak sadrzi pantenol, vitamin A i E, i koliko vremenski sme da se koristi, a da nema stetan uticaj na plod. Ako mozete preporucite mi neku drugu kremu. Unapred zahvalna, pozdrav!

Postovana, mozete koristiti kremu sa pantenolom i vitaminom E. Sam vitamin A nije kontraindikovan, ali neki njegovi analozi jesu. Kod ekceme se obicno koriste kortikostroidne masti koje nisu bezbedne u trudnoci. Znaci najsigurnija je Pantenol krema, koja se moze koristiti u duzem vremenu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

moja 6-godisnja cerka je rodjena sa uvecanim limfnim zlezdama na vratu,pedijatar je rekao da je to normalno da ima takve dece.sada je malo prehladjena,temperatura je do 37 stepeni.zali se na bol u grlu,i na jaki bol u predelu limfnih zlezda na vratu,koja su jako otekle,sa leve strane spolja vidljivi cvorici,a sa desne primecuju se na pipanje da su veci nego inace.sta mi preporucujete?da li je to zbog prehlade ili nesto vise?

Postovana, uvecane zlezde na vratu su posledica prehlade, tako da ne treba da brinete. Nakon bolesti ce da se smanje, ali ce verovatno i tada moci da se pipaju. Potpuno je normalan nalaz uvecanih limfnih zlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na razlicite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. Kod neke dece su zlezde gotovo stalno uvecane. To su deca koja imaju hronicne infekcije grla ili nosa, ili cesto boluju (posebno deca koja idu u vrtic), imaju alergijsku bolest (astma, alergijski rinitis ili faringitis) ili imaju limfaticnu konstituciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

Postovanje! Imam 37 godina i bolove u podkoljenisi tacnije boleme tetive i misici u listovima, a jos pored toba uzasan svrab u tabanima tako da me i noci budi. najvise me zabrinjava svrab tabana jer svasta sam citala na internetu moze biti vezano za no hodginksovu limfomu ne do Bog ali nemam do sada simptome osim svraba .Doctor kaze da je samo suva koza ali mene nesto kopka jerje svrab konstantan ,koja druga pretrazivanja da uradim postovanje

Postovana, ako je opsti pregled krvi (pre svega normalan bilirubin, jer povisen daje svrab tabana) i mokrace u redu ne treba da brinete. U tom slucaju misliti na lokalne bolesti. Pogledajte tabane da li se vide promene od gljivica ili parazita. Ako su vam vene prosirene mozete imati neprijatan osecaj na tabanima u smislu da vam gore.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

Postovani, imam 30 godina i pre mesec dana dijagnostikovan mi je Hashimoto i pijem ujutru Eutirox 12.5 mcg jer planiram trudnocu vec neko vreme.Muci me suvi kasalj kad legnem da spavam i u toku noci kasljem.Da li suvi kasalj moze da ima veze sa stitnom zlezdom?

Postovana, suvi kasalj nije bas tipican simptom za Hashimoto, ali ako je zlezda uvecana moze da pravi smetnje sa disanjem i da izaziva kasalj. Eutirox ga ne izaziva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2009

Postovani doktore zanima me sta je to klebsiella znam da je bakterija ali kakva,radio sam bris uretre spermokulturu i urinokulturu i sve je dobro osim brisa.U brisu mi je nadjena klebsiella pa me zanima sta se desava u mom organizmu i koliko je ona opasna.

Postovani, klebsiela je bakterija koja izaziva razlicita zapaljenja, obicno kada dodje do pada otpornosti organizma. Zato se cesto naziva oportunisticka bakterija. Moze da se nadje u mokraci i brisu sluzokoza (ali i u ispljuvku, brisu grla, brisu nosa, brisu rane, stolici, likvoru, krvi i drugim uzorcima). Infekcije klebsielom su nezgodne zbog toga sto se teze lece, jer ova bakterija ima sposobnost da brzo postaje otporna na antibiotike. Da bi lecenje bilo uspesno antibiotik treba da se koristi iskljucivo po rezultatu antibiograma (nikada napamet i po iskustvu dr). Ako tu infekciju lecite po rezultatu antibiograma brisa nece biti problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Postovani, ne vidjam cesto decka, a u poslednje vreme se desava svaki put kada se vidimo da dobijem menstruaciju. Inace, dobijem izmedju 25. i 28. dana. Za sest dana treba da se vidimo, a danas mi je 23. dan. Razmisljala sam kako da izazovem prevremenu menstruaciju, ali ne znam da li se to moze i da li je opasno. Mozda se desi da ne dobijem ni tada, jer su predmenstrualni bolovi i simptomi koji kod mene traju sedam dana, tek poceli i blagi su, ali se plasim jer mi to pokvari zadovoljstvo. Inace imam obilne i bolne menstruacije, a obilno je posebno prvog i drugog dana, tako da tada od seksa nema nista, a vidimo se samo ta dva dana. Da li postoji nekakav nacin da pomerim menstruaciju da dobijem ranije ili kasnije, ako se opet desi da se vidimo bas u te dane? Hvala

Postovana, ako zelite da odlozite ciklus, potrebno je da najmanje tri dana pre ocekivane menstruacije pocnete sa uzimanjem Primolut nora ili slicnog gestagenskog preparata. Ove tablete uzimajte dva puta dnevno onoliko dana koliko zelite da odlozite menstruaciju, ne duze od 14 dana. Menstruaciju cete dobiti dva do cetiri dana nakon prestanka koriscenja tableta. Bitno je da znate da ove tablete ne pruzaju zastitu od trudnoce, pa kao zastitu koristite kondom, a nikako druge hormonske preparate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Kako se manifestuje stanje uvecane leve srcane komore ili predkomore,koliko je opasno i kako se leci?

Postovana, uvecanje leve srcane komore ili predkomore je posledica nekog drugog stanja ili bolesti. To nije bolest sama po sebi. Uvecanje nastaje zbog srcane mane, hipertenzije ili neke druge bolesti srca, pri cemu je ona trajala neko vreme, bez obzira da li se covek lecio ili nije. Uvecanje srcanih supljina se ne moze izleciti, ne moze se smanjiti. Leci se uzrok uvecanja, kao i pratece bolesti. Opasno je ako se ne leci i to onoliko koliko su teske bolesti koje su uzrok. Leci se lecenjem osnovne srcane bolesti. U principu na kraju moze dovesti do slabljenja srca (srcana insufuciencija), kada ono nije u stanju da u cirkulaciju ubaci dovoljnu kolicinu krvi za potrebe tkiva i organa, u miru ili naporu. Suv kašalj u toku napora ili tokom noci je karakteristican za pocetak insuficijencije levog srca. Otezano disanje je najkarakteristicniji simptom. U pocetku se javlja samo pri vecem fizickom naporu, a kasnije pri obicnoj aktivnosti pa i u miru. Bolesnici imaju neprijatan osecaj u grudima i prinudjeni su da disu povrsno i ubrzano. Odgovor je uopsten, jer je i pitanje takvo. Ako bolesnik redovno ide na kontrole i pridrzava se saveta lekara prognoza je bolja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Postovani. Trenutno sam na terapiji Amoksicilin 3x1 8 dana i Polyginax 1x1. Danas sam dobila menstruaciju a ostale su mi jos 2 vaginalete do kraja terapije. Da li da nastavim sa terapijom vaginaletama ili da prekinem? Unapred zahvalna.

Postovana, Polyginax vaginalete mogu da se koriste i tokom menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Doktore, ginekolog mi je nasao kondilome i bila sam na spaljivanju tecnim azotom a vaginalete pocinjem da koristim od veceras. mozete li mi reci koliko ce trebati vremena da se potpuno izlecim, i kolika je mogucnost da moj partner sa kojim sam spavala dobije istu infekciju uzeci u obzir da mi je drugi preneo bolest. hvala unapred! :)

Postovana, nakon sledece menstruacije nema opasnosti da prenesete kondilome patrneru. Medjutim, postoji mogucnost da Vas partner i sam ima virus u sebi iako nema vidljive promene. Virus moze godnama da spava u organizmu i u trenutku pada imuniteta da dovede do promena na sluzokozi ili kozi. Kod Vas je uklonjena promena sa sluzokoze, ali ako oslabi imunitet kondilomi se mogu ponovo javiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Da li u 15-oj nedelji trudnoce, zbog pojacanog sekreta (VI grupa) smeju da se koriste vaginalete kansen 3?

Postovana, u petnaestoj nedelji trudnoce, smeju da se koriste vaginalete Kansen 3.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

da li mi mozete reci za koliko se vide rezultati u odklananju kandide u ustima,koristim nistatin kapi..?i da li moze da se prosiri na genitalije i kako da je prepoznam tj.koji su simptomi.hvala

Postovana, lecenje kandide u ustima obicno traje vise nedelja (pet do sest, acesto i duze), iako same promene mogu znatno brze da se povuku. Nekada nisu ni vidljive tipicne belicaste naslage koje lice na gomilice mleka, iako je kandida prisutna, sto moze da se potvrdi brisom zdrela. Kada je ima u ustima obicno je ima i u crevima i vagini. U vagini se u manjem broju i normalno nalazi, a pri padu imuniteta ili nakon koriscenja antibiotika se namnozi. To ispoljava osecajem svraba i/ili peckanja uz belicast gromuljicast sekret. Vaginitis izazvan kandidom se dokazuje pregledom vaginalnog sekreta (VS), mada se prepoznaje i na osnovu izgleda sekreta. Leci se antimikoticma u obliku vaginaleta (Nistatin Kansen vaginalete...). Nekada je efikasno lecenje jednom vaginaletom Kanestena uz lecenje partnera oralnim tabletama antimikotika (piju se Nistatin ili Diflukan tablete). Kandida u crevima izaziva nadimanje i proliv, a lerci se antimikoticima u obliku tableta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Mojoj cerkici koja ima 12 godina,uocila sam par sedih dlaka u kosi.Ja i suprug smo takode rano poceli da sedimo,ali se ne secamo tacnog perioda.Da li je potrebno javljanje dermatologu ili pedijatru.Unapred zahvalna.

Postovana, rano sedenje kose je uglavnom nasledno. Kosa moze da sedi i zbog delovanja stresa u bilo kom uzrastu. Akalizirajte ponasanje devojcice, obratite paznju da li ima probleme u skoli ili sa drustvom, da li je nesto napeta. Medjutim, ako je u pitanju samo nekoliko belih dlaka nije neki problem, ako je vise i napreduje idite koznom i eventualno neuropsihijatru. Nedostatak vitamina B12 i B5 ima veze sa gubitkom boje kose, pa ako mislite da vase dete ne jede raznovrsnu hranu, pre svega crni hleb, moze da pije Bevipleks. Opet ni od nasledja se ne moze pobeci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

dragi doktore, prosli put sam pisala o tome kada mi je decko prstom probio himen pokusavajuci da pronadje G tacku tada je doslo do manjeg krvarenja ali i slijedeci dan mi je malo curilo crvenkaste tecnosti samo nekoliko kapi. Sinoc je opet probao da me zadovolji i da dodjem do orgazma ali nisam uspijela, pokusao je da kaziprst i srednji prst uvuce ali me je boljelo pa je opet nastavio samo sa kaziprstom, sinoc nisam imala bljiedo crvene tecnosti ali danas mi je opet malo curilo. dali je to moglo biti zbog toga da vagina nije bila dovoljno vlazna ili je nesto drugo u pitanju? i zasto me boli kada pokusa uvuci svoja dva prsta? Unaprijed hvala

Postgovana, devicnjak ima otvor na sebi kroz koji otice menstrualna krv. Otvor moze imati razlicit oblik i velicinu i moze dopustiti prolaz jednog prsta. Ako decko nije penetrirao svojim polnim organom, vec Vas je samo zadovoljavao jednim prstom, vi ste verovatno jos uvek nevini. Najverovatnije da je himen malo naprso, pa se javila sukrvica, ali nije potpuno pukao. Zato ste sa dva prsta osetili bol i sutradan imali malo crvene tecnosti. Moguce da je pojavi bola doprinela i slaba ovlazenost vagine, ali bi tada bolelo i sa jednim prstom. Neke devojke imaju jako elastican devicnjak, tako da se on rasteze i tesko puca. Kod vecine ipak prsne tokom kod prvog seksualnog odnosa, pri cemu obicno bude malo krvi. Izuzetno je retko da je krvarenje obilnije ili da ga skoro uopste nema, ali se desava. Ako imate poverenja u svog decka i volite ga, kada budete oboje spremni i posle dobre predigre, koja moze da ukljucuje i koriscenje prstiju, predjite na komplekan seksualni odnos. Ako ne zelite sex, vec samo mazenje, peting, znajte da i to predstavlja polni odnos.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2009

Postovani ,imam neki cudan blag blag bol vec dve nedelje koji ne mogu tacno da lokalizujem ,cas mi se cini da je u levom testisu , cas da je u levoj preponi pa da se siri i do butine leve noge. Traje par sekundi ,blag je i prodje. Javja se uglavnom jednom dnevno ,desi se da se neki dan i ne javi. Sam sam pregledao testis koji je normalne velicine i nema nikakvih promena na njemu ,takodje ne boli na dodir. Jedina druga tegoba koju imam u poslednje vreme je ucestalije mokrenje, mada ne znam da li to ima veze sa tim. Imam 22 godine i ne bolujem od nekih drugih bolesti ,a takodje nisam imao i nikakvih operacija. Imao sam jedan nezasticen odnos pre 3 nedelje ,ali devojka nema nikakvih tegoba. Sta mislite da je u pitanju i sta preporucujete??? Hvala

Postovani, ucestalije mokrenje moze imati veze sa tegobama koje imate, pa je neophodno da date mokracu na pregled, opsti pregle i urinokulturu. Bez obzira sto devojka nema tegobe, to moze biti posledica nezasticenog seksualnog odnosa. Neodredjene i blage tegobe se mogu javiti i kod klamidije pa bi bilo dobro da se pregledate i na nju (bris uretre ili izolovanje iz mokrace ili iz krvi). Javite se prvo svom lekaru, a zatim i urologu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: