Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 7.5.2009.

Postovani doktore, neizmerno Vam hvala na opsirnom odgovoru.Za sada bih Vas jos pitala koja vrsta fizikalne terapije se preporucuje i kako ona pomaze?Hvala unapred.

Fizicka aktivnost, vezbe i odmor Vam omogucuju da ojacate misice i poboljsate koordinaciju, da mozete da budete sto aktivniji. Omogucuju laksu pokretljivost i obavljanje svih normalnih aktivnosti, koje mogu kod obolelih od multiple skleroze da budu jako otezani. Fizikalna terapija se odredjuje za svakog bolesnika ponaosob zavisno od tegoba koje su u tom trenutku aktuelne. Ne postoji sema u lecenju. Leci se korak po korak i resava se tegoba po negoba. Sada bi za Vas isle vezbe vratni deo kicme, ramena i ruke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

htela sam da vas pitam da li se priraslice plucne i srcane maramice mogu videti na ultra zvuku srca i na rengen pluca i sta koristiti kod bola medjurebnih misica.unapred hvala

Vece priraslice mogu da se vide na ultrazvuku, a na rendgenu ne mogu. Kod bola medjurebarnih misica mogu da se koriste nesteroidni antireumatici i analgetici, koji se mogu nabaviti i bez recepta. Pri koriscenju ovih lekova potreban je oprez ako imate gastritis ili ulkus.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

Imam seboroicni dermatitis.Kolika je vjerovatnoca da ce i moje potomstvo naslediti navedeni poremecaj?

Primeceno je da se seboroicni dermatitis cesce javlja u pojedinim familijama. Medjutim, ta se bolest ne nasledjuje direktno. Postoji neka sansa da je i Vasa deca imaju, ali se ne moze izracunati kolika. Na pojavu ove bolesti uticu brojni faktori. Deliju hormoni (androgen), zamor, emocionalno uzbudjenje, slana hrana, alkohol, neki lekovi (kortikosteroidi, androgen, trankvilizatori), vlazno i hladno vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

Postovani, prosto ne znam sta da radim? Juce sam uradila UZ pregled i ginekolog je konstatovao prisustvo ciste 38x36mm, na desnom jajniku. Pre tacno nedelju dana na tom jajniku je uocen folikul od 22mm i rekli su mi da ce nastupiti ovulacija i prskanje, posto je bio 13.dan ciklusa. Prica se definitivno ponavlja iz ciklusa u ciklus-folikul ne prsne, izostane ovulacija i meni preporuce uzimanje tabl.primoult nor-a 2x1 dnevno. Promenila sam ginekologa i ovaj mi kaze da ne uzimam ovaj lek, posto radim na trudnoci. Bojim se da i nakon menstrual.krvavljenja, ovaj folikul/cista ostane. Sta mi savetujete?

Uocena je folikulinska cista tj. cista koja je nastala ne prskanjem De Grafovog folikula. To se desilo zato sto nije doslo do ovulacije. Ne znaci da kod Vas nema uopste ovulacije, vec da se ona nekada ne desi. To se javlja kod svih zena i kod onih koje su brzo zatrudnele. Razumem da ste nestrpljivi, jer zelite da zatrudnite sto pre. Trebate dati vremena svom organizmu da odreaguje kako treba. Potrebno je najmanje godinu dana redovnih seksualnih odnosa, pa ako ne dodje do trudnoce da se zakljuci da je u pitanju bracni sterilitet i da se krene sa lecenjem. Tendencija je da se sa razlicitim testovima krene odmah, sto predstavlja stres za organizam, a to i te kako utice na ovulaciju. Folikulinske ciste ne zahtevaju nuzno terapiju. Ona je neophodna ako u duzem vremenskom periodu ne dodje do trudnoce. Vi narano razgovarajte sa Vasim ginekologom o njegovom misljenju o indukovanju ovulacije, ali dajte sebi i suprugu dozu strpljenja i opustanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

Postovani doktore, imam 40god.i vec tri nedelje imam simptome u vidu trnjenja kojim je zahvacena cela leva ruka ,od ramena do vrhova prstiju.Uradjena je magnetna rezonanca mozga i pre par dana dijagnostikovana multipna skleroza.Molim vas da mi odgovorite sta je uzrokuje(niko u mojoj porodici nije bolovao od mul.skl.),kakva je prognoza i da li se moze izleciti.Terapija je avonex pa me interesuje kako on deluje i sta radi u organizmu

Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat. Postoji vise pretpostavki. Najverovatnije da nastaje delovanjem vise faktora. Najveci je uticaj pada otpornosti organizma uz neki infektivni agens. Predpostavlja se da nasledje ima neku ulogu, ali bolest ipak nije nasledna. Kod ove bolesti nervna vlakna gube jedan bitan sastojak, mijelin, sto se vidi pri magnetnoj rezonanci, Kod Vas je bolest brzo dijagnostikovana. Obicno ljudi imaju mesecima i godiminama blaze tegobe, najcesce u vidu trnjenja, a da to lici na druge bolesti, pa se ne misli na multiplu sklerozu. Bolest je u svom toku nepredvidljiva. Ide sa smenjivanjem perioda pogosanja i poboljsanja. Postoje dugi periodi kada je covek sasvim dobro. Tok bolesti nije kod svih isti. Za sada ne postoji lek koji sigurno leci multiolu sklerozu, ali to je bolest na cijem lecenju se neprekidno radi. Za sada je u istrazivanju vise lekova za koje se smatra da mogu mnogo uciniti kod ove bolesti. U terapiji se najvise koriste kortikosteroidi, beta interferon, kao i fizikalna terapija i vezbe. Kortikosteroidi znatno ublazavaju tegobe, ali ne usporavaju bolest. Beta interferon proredjuje periode pogorsanja. U svim fazama bolesti se koristi fizikalna terapija koja znatno ublazava tegobe. Lek, koji se za sad koristi samo kod leukemije "alemtuzumab" moze da zaustavi, cak i potpuno potisne posledice multiple skleroze. Da bi poceo da se primenjuje mora da prodje jos neke provere. U toku je provera leka "fampridin" kloji je pokazao pozitivan uticaj na bolest, ali je davao kod nekih nezeljena dejstva u smislu epilepsije i anksioznosti, pa slede istrazivanja koja treba da otkriju koja je doza leka bezbedna. Kod nekih pacijenata ishrana masnim morskim ribama (skusa, tuna, sardina, losos) smanjuje simptome bolesti. Najupadljivije poboljsanje se vidi kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Ima podataka da hiperbaricna terapija (terapija 100% kiseonikom) daje dobre efekte. Povoljno deluje sve ono sto jaca imunitet, kao koriscenje probiotika, pravilna ishrana, boravak na svezem vazduhu i sl. Ostecena nervna vlakna godinama zadrzavaju mogucnost regeneracije tj. postoji dug period dok ta ostecenja ne postanu nepovratna. Posto je Vama rano dijagnostikovana bolest uz lek koji koristite i fizikalnu terapiju trebate da u ishranu uvedete sve ono sto jaca imunitet. Na nasem sajtu postoji clanak o jacanju imuniteta (kategorija Pravilna ishrana). Avonex je lek iz grupe beta interferona. On znatno usporava tok bolesti, produzava periode kada se osecate dobro (remisija) i proredjuje periode pogorsanja. U terapiji se koristi oko deset godina. I ako ne moze u potpunosti da izleci bolest znatno ublazaba njen tok. Od nezeljenih dejstava moze da dovede do stanja slicnog gripu, prolaznog pogorsanja postojecih tegoba, crvenila, bola i otoka na mestu davanja, povisenja jetrinih enzima, smanjenja broja leukocita i eritrocita. Tegobe ne moraju da budu prisutne kod svih osoba i ne moraju da budu jako izrazene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

PoSTOVANI DOKTORE,imam bol u desnom ramenu,neodredjen bol ispod pazuha ruke i bol u ledjima .Imam 55 godina. Zelala bih da uradim sve analize koje su potrebne u vezi raka limfnih zlezda,ali ne znam koje???Unapred zahvalana.

Za rak linfnih zlezda je osnovno da se uradi krvna slika u kojoj se vide nepravilnosti koje su razlicite u zavisnosti od konkretnog tipa bolesti. To je nalaz koji ne moze da se previdi, jer postoje ogromna odstupanja u krvnoj slici. Ako se tu uoce promene onda dalje ide CT, MR i pregled kostne srzi. Uz promene u krvnoj slici postoje znatno uvecane limfne zlezde, koje ne bole. Druge tegobe mogu da budu nocno znojenje, koje se ljavlja i kod drugih bolesti i stanja, gubitak tezine i povisena telesna temperatura. Vi bi trebali da se javite fizijatru, i ako on smatra da treba, da snimite vratni deo kicme. Tegobe koje imate su najverovatnije posledica degenerativnih promena na vratnom delu kicme i nisu retke ukod ljudi vasih godina. Javite se lekaru. U svakom slucaju korisna bi bila fizikalna terapija, vezbe, antireumatici i miorelaksanti (da opuste misice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

Postovani, imam 32 godine i u 29 nedelji trudnoce sam.U petoj sam nedelji prokrvarila jer su mi rekli da imam hematom na materici a kao terapiju sam dobila dabroston tablete i vitamin e 10 mg. Krvarenja su prestala. U trinaestoj nedelji na dabl testu kazu mi da mi je posteljica na prednjem zidu, da je prosirena (ka grlicu) i nehomogena u gornjem i donjem delu, da to nista nije strasno vec da je potrebno samo da se redovno prati, a bebac je hvala bogu o. K. Terapija mi ostaje ista.Pre par dana na redovnom UZ mi je doktorka rekla da je materica jako mala, nesto je spomenula kao da je podeljena ali tu se sad nista ne moze, beba je okrenuta karlicno i tako ce najverovatnije i ostati jer nema mesta da se okrene pa je rezultat tome carski rez. Kao terapiju umesto dabrostona dobijam Nifelat tablete 20 mg na 8h po jednu uz dosta tecnosti a da bi se (ako sam dobro razumela) misici materice opustali i da ne bi imala kontrakcije. U avgustu prosle godine imala sam redovan ginekoloski pregled (radjen je i UZ vag.sondom) Spoljne genitalije: bo Vagina: bo Grlic: Conican smu kruzno postavljen bez vidljivih promena Pod spekulumom: nema sekrecije Uterus: AVF Mali mobilan neosetljiv 43x38x45 Adnexa: Palpatorno desna adnexa osetljiva retroponiran 23x28mm tik uz uterus LO 23x26 Parametria: Slobodna Kolposkopija: Scvamosni ep Shiler + Dg: Adnexithis chr lat dex Moje pitanje je da li mala i "eventualno podeljena materica" mogu biti rizik po bebu da zaostane u razvoju, da li je moguce da se na ranijim kontrolama i iz gore navedenog izvestaja nije videlo da je materica mala i "podeljena" i da li bi tako olako smela da pijem nifelat iako mi je pritisak nizak i nikakve probleme nemam sa srcem. Ne sumnjam u strucnost lekara ali. . . . priznajem da sam ovom terapijom zbunjena.Volela bih da znam jos necije misljenje. Veliki pozdrav

Na UZ iz avgusta meseca se vidi da je materica manjih dimenzija, ali ne pise da li je podeljena. Mala, nerazvijena materica se razvije tokom trudnoce pod uticajem hormona. Problem je jedino u tome sto nekada ne moze da iznese trudnocu do kraja pa bude uzrok pre vremenog porodjaja. Beba se potpuno normalno razvija. Nema razloga da ona zaostaje u svom razvoju zato sto je materica manja. Jedino sto joj se moze desiti je da se rodi ranije. Ako se rodi ranije bice normalna za svoju starost, ali laksa od ostale novorodjencadi, pa ce se tretirati kao nedonosce, koje zahteva posebnu negu u porodilistu. Medjutim, deca rodjena ranije se u danasnje vreme sasvim normalno razvijaju i to ne ostavlja posledice. Podeljena materica ostavlja bebi manje mogucnosti da se pokrece i moze biti uzrok malo ranijeg porodjaja. Nekada je potrebno da se porodjaj zavrsi carskim rezom. Vi nastavite redovne kontrole kao do sada i ne ocekujte nista lose. Cak i ako trudnoca bude nesto kraca tokom nje ce se materica razviti tako da ce sledeca trudnoca biti uobicajene duzine. Nifelat lagano opusta sve glatke misice, pa i matericu. Od nezeljenih dejstava moze dati prolazni pad krvnog pritiska, glavobolju, crvenilo lica i otok zglobova. Ako se budete lose osecali uz taj lek ili primetite bilo sta sumnjivo konsultujte se sa svojim lekarom. Nezeljena dejstva prolaze kada se smanji doza leka ili prestane sa njegovim uzimanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.5.2009.

povremeno mi se javi neki tup bol ispod leve dojke koji traje neko vreme pa nestane.svi rezultati su ok pa bih vas zamolila da mi kazete sta to moze biti,inace imam 30 god.i neznam kome da se vise obratim.hvala

Bol te lokacije moze biti bol medjurebarnih misica, sto je u domenu fizijatra. Priraslice plucne ili srcane maramice nastale kao posledica virusne infekcije mogu davati povremeno neodredjeni bol. Takav bol moze biti posledica dugiotrajnog i nepravilnog sedenja. Tu se moze projektovati bol nastao kao posledica nagomilavanja gasova u cebelom crevu, sabijenih posebno u njegovoj levoj krivini (sindrom lijenalne fleksure). U tom slucaju biste povremeno osecali i nadutost i pritisak u stomaku, a pomogle bi tablete za eliminaciju gasova (gasvan). Ako su svi nalazi u redu ne morate da brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2009.

kako da se spreci ili namali osetlivosta na promena na klimata,t.e da pojasnam:mojot sin ima suva kaslica sekogas koga zavrnuva dozd ili sneg.Se lecime so loritadin ili cetirezin i simptomite na alergija se ublazuvaat ili pominuvaat.No bidejki ovaa prolet imase mnogu dozdlivi denovi i mnogu vlaga vo vozduhot toj dobi brohhitis koj eve trae dve -tri nedeli.Primase antibiotik,ventolin i sirup za suva kaslica,po potreba i cetirezin no se plasam deka ovoj pat toa trae podolgo vrema i dali ova znaci deka sostojbata so alergijata e vlosena./Sto mozam kako roditel da storam za svoeto dete da mu pomognam.Napomenuvam deka dosega retko imal vaka izrazena so ova jacina manifestacija na alergijata.,ova mu e vtor pat,minatiot pat bese na sest godini,sega e deset godini.Maticniot lekar me smiruva deka ne e strasno i deka vo pubirtet ova alergija ke iscezne so ogled deka ne e tolku jako manifestirana.Vi blagodaram odnapred i ve molam za sovet i objasnuvanje na postavenite prasanja.

Kod Vaseg deteta alergija sigurno nije narocito jaka, posto je tezi bronhitis imalo dva puta za cetiri godine. Medjutim, izmedju toga vas sin ima cesto napade suvog kaslja koji se javljaju pri promeni vremena. To znaci da preventivno lecenje nije dovoljno dobro sprovedeno. Znaci da Loratadin nije dovoljan da dete bude potpuno bez tegoba, a to se moze ostvariti. Potrebno je uvsti neki kortikosteroid u obliku spreja. To ne mozete Vi sami da ordinirate, vec to treba lekar Alergolog pulmolog. Uz savremene kortikosteroide moze da se postigne da dete uopste nema tegobe tj. da nema napade teskog disanja ili suvog kaslja. Kada decak udje u pubertet i pocne brze da raste disajni putevi postaju siri i tada su tegobe blaze. Ali nije potrebno da Vi cekate pubertet, da bolest sama po sebi postane blaza, bez najbolje terapije. Neka Vas Detetov lekar uputi nadleznom pulmologu i alergologu. On ce da odredi koji je sprej najbolji bas za vaseg sina. Ti sprejevi se koriste preventivno, a ne samo kada dete tesko dise ili kaslje. Njihovom upotrebom dete postaje prakticno zdravo, jer dise normalno i ne kaslje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2009.

Postovani doktore, zamolila bih Vas da mi odgovorite da li se mikroiskhemijske lezije peritrigonalno obostrano na MR pregledu endokranijuma javljaju starenjem (u pitanju je 60-ogodisnjak) ili su posledica nekih drugih uzrocnika?? Sta one podrazumevaju i na kom delu (peritrigonalno!!) su se pojavile?? Hvala unapred na Vasem odgovoru. S postovanjem, Milanka

Nalaz mikroishemije na MR nije u apsolutnoj uzrocno posledicnoj vezi sa tegobama koje osoba ima, niti moze precizno da ukaze na dalji tok bolesti. Postoje ljudi koji na MR imaju uocene ishemijske promene, a da nemaju tegobe i obrnuto. Mikroishemijske promene ukazuju da su pojedini (mali delovi) mozga pretrpeli promene (oziljak), jer nisu ishranjeni dobro. Tu je doslo do zapusenja manjeg krvnog suda tako da je deo mozga ostecen. To je najcesce posledica arterioskleroze mozdanog krvnog suda ili njegovog zapusenja krvnim ugruskom dospelim iz nekog drugog krvnog suda organizma. Te promene se cesce javljaju sa starenjem, ali nisu njegova direktna posledica. Faktori rizika za nastanak ovih promena su dijabetes, hipertenzija i dislipidemija (povisene masnoce u krvi). Preventiva je lecenje bolesti srca i krvnih sudova (ako su prisutne), kontrola krvnog pritiska, umerena fizicka aktivnost, pravilna ishrana (malo masnoca, koriscenje morske ribe i maslinovog ilja, dosta voca i povrca, izbegavanje crvenog mesa i margarina), izbegavanje pusenja i boravka na jakom suncu. Ta promena je u temporalnom delu mozga, koji se zove trigonum collaterale, sto je podatak znacajan samo neuzolozima za tacnu lokaciju promene. Za nas i vas je bitno kako se bolesnik oseca i da li radi na prevetivi daljih promena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2009.

Imala sam proliv 2 sedmice,uradila sam krvnu sliku, koja je u redu,stolicu na protozoe,viruse i parazite, koje je isto u redu, jedino su mi u urinu nadjene belancevine i malo bakterije.Na sta bi to moglo ukazivati?

Cesto proliv moze biti izazvan gljivicama (posebno kandidom), zatim moze biti posledica delovanja bakterija. Veoma cest uzrok je promena medjusobnog odnosa mikroorganizama, koji se normalno nalaze u stolici. Proliv takodje moze pratiti razlicite bolesti organa za varenje. U tom slucaju se ponavlja ili se naizmenicno smenjuje sa zatvorom. Tada treba da se izvrsi ispitivanje debelog creva (kolonoskopija). Nalaz belacevina u mokraci moze da prati duze stajanje ili neku fizicku aktivnost. U patoloskim slucajevima (kada je u mokraci gotovo uvek i u vecoj kolicini) se srece kod glomerulonefritisa i nefropatije. Medjutim, manje kolicine belancevina se srecu i kod infekcije mokracnih puteva, dijabetesa, hipertenzije i koriscenja nekih lekova koji se izlucuju preko bubrega. Kod vas se nalazi mala kolicina bakterija, sto ne ukazuje na upalu, pogotovu ako nemate ucestalo i bolno mokrenje ili pecenje pri mokrenju. Nalaz male kolicine bakterija se tumaci kao bakterije dospele spolja u mokracu. Znaci ovaj nalaz ne ukazuje na neku bolest. Nesto je bilo i prohujalo. Mozete ponoviti pregled mokrace za dve nedelje, a obavezno ako budete imali neke smetnje sa mokrenjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.5.2009.

kako se racunaju ,dani kada mogu da zatrudnim? menstuacija mi proslog meseca bila 9 aprila,a ovog meseca 5 maj.????

Odredjivanje vremena ovulacije nije precizno, pa je nesigurno ako zelite da izbegnete trudnocu, ali ako zelite da zatrudnite to Vam moze pomoci. Do ovulacije dolazi kad se jajna celija odvoji od jajnika i krene jajovodom u matericu. Zena je plodna 4 – 5 dana pre ovulacije i dan posle, jer spermatozoidi zive 4 – 5 dana, a jajna celija 24 sata posle izlaska iz jajnika. Kod Vas bi plodni dani bili izmedju 13.05. i 20.05. Medjutim, to nije sigurno ni kod zena koje imaju jako urednu menstruaciju. Zato treba pazljivo osluskivati svije telo i obracati paznju na promene koje mogu ukazati na ovulaciju. Odmah po zavrsetku menstruacije iscedak iz vagine je mutan, ljepljiv, gust i malo ga je, ali priblizavanjem plodnih dana postaje obilniji, izbistri se i pocne se vuci. Zadnji dan kada je iscedak takav zena je najplodnija. Posle toga iscedak se ponovo smanjuje i on postaje gust i lepljiv. Za vreme ovulacije dolazi do povecanja telesne temperature (bazalne temperature) za 0,3 – 1°C . To znaci da su plodni dani 2 – 3 dana pre povecanja temperature i na dan povisene temperature. Posle ovulacije temperatura do sledece menstruacije ostaje na visem nivou i u slucaju trudnoce. Bazalna temperatura se meri odmah ujutro posle budjenja i to pod jezikom ili u anusu. Meri se svaki dan u isto vreme. Da bi se izveo tacan zakljucak to se mora ciniti nekoliko meseci uzastopno. U vreme ovulacuije zena moze da oseti bol u donjem delu trbuha, koji traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Bol moze da ima karakter probadanja. Vreme ovulacije moze da se odredi ovulacionim testom koji se sastoji u merenju luteinizirajuceg hormona (LT) u urinu. U vreme ovulacije LH raste. Ovaj test moze dati i lazno pozitivan rezultat tj. LH moze da poraste i kad je izostala ovulacija. Ovulacija se moze odrediti i folikulometrijom. Najsigurnije se mogu odrediti plodni dani kombinovanjem ovih metoda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

U pubertetu sam primetila da se javljaju dlake na nespecificnim mestima. Malo sam trazila po internetu i rekla bih da sve sto podrazumeva hirzutizam, imam i ja... Sta mi preporucujete, probala sam depilacije,ali imam osetljiviju kozu. Hvala

Iako je kod hirzutizma najveci problem njegov uzrok, zenama najvise smeta njegova estetska strana tj. muski tip dlakavosti. Problem dlakavosti se resava iskljucivo kozmetickim putem, jer hormonska terapija usporava dalji rast dlaka, ali ne uklanja vec postojece. Treba tretirati veliku povrsinu koze sto komplikuje stvar. Medjutim, koza nije svuda podjednako osetljiva, tako da se moze kombinovati vise metoda i to uklopiti i sa kolicinom novca koja moze za to da se izdvoji. U principu zenama ne smeta da briju noge i ispod pazuha, ali su osetljive na lice i prepone. Uklanjanje laserom je jednostavno, ali skupo i efikasnije je za tamnije i deblje dlacice. Pogodnost elektroepilacije je u tome sto se uklanjaju sve dlacice, ali je ona sporija jer se uklanja svaka dlacica posebno i nesto je bolna, a nakon tretmana ostaje kratkotrajno crvenilo. Efekat ovih metoda uveliko zavisi od vestine kozmeticara, pa se morate raspitati pri izboru kozmetickog salona. Depilacija hemijskim sredstvima je pogodna za pojedine delove tela (ruke, noge, stomak) i samo kod najosetljivijih moze da nadrazi kozu jer deluje bazno. Uostalom osetljivost na depilacijsku kremu mozete isprobati pre tretmana na malom delu koze. Kod mnogih zena hirzutizam nastaje jos u mladosti, pri cemu se nezna njegov pravi uzrok. Postoji visak androgena, ali one imaju uredne menstruacije, jajnike normalne velicine, nemaju tumor jajnika ni nadbubrezne zlijezde. Obicno postoji blagi oblik policisticnih jajnika, ali ovulacija postoji i ove zene nisu sterilne. Kod Stein-Leventhal sindroma postoje policisticni jajnici, hirutizam, gojaznost i izostanak menstruacije ili sterilitet. Kod polovine zena sa ovim sindromom tegobe nisu narocito izrazene. Ako se hirzutizam javi kasnije, tokom zivota, obicno je posledica tumora jajnika, nadbubrezne zlezde ili njenog uvecanja (bez tumora), dok nastao izmedju 45 i 55 godina je uglavnom fizioloski (nije znak bolesti). Uzrok hirzutizma lece ginekolog ili endokrinolog, nakon hormonskog ispitivanja, ultrazvuka, eventualno MR.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

Postovani u predhodnom tekstu sam naveo svoj problem i veliko hvala na odgovoru ,samo me interesuje pijem vec 20 dana concor i tritace i jel smem ja da prestanem da pijem lekove bez dozvole lekara posto su beta blokatori ili po vasem misljenju trebam da nastavim sa njima ,posto bi kao sto ste vi rekli promenio zivotni stil u potpunosti ali bez lekova.VELIKO HVALA NA ODGOVORIMA I JA I MOJA PORODICA IMAMO PUNO POVERENJA U VAS .

Nastavite da pijete lekove i menjajte stil zivota. Ako bude potrebno dozu leka ce Vam smanjivati Vas lekar. Nemojte da to ucinite odmah i sami. Bitno je shvatiti uzrok svog probklema i krenuti sa njegovim resavanjem. Kad resite da nesto promenite u svom zivotnom stilu to predstavlja prvi i najvazniji korak, koji vecina ljudi nikada ne ucini. Medjutim, to je pocetak i samo odlukom nije ceo problem resen. Na tome treba raditi. Vi cete u pocetku morati da se podsecate da niste organski bolesni i da ne trebate da mislite na svoj pritisak. Vremenom ce Vam to podsecanje sve redje trebati. U ovom trenutku Vas cilj je da Vam pritisak bude ispod 140/90, po mogucstvu da to bude oko 120/80. Vi cete to sigurno postici. Sasvim je nebitno, ako pri tome i pijete neki lek (bar za prvo vreme) ili to samo ostvarite promenom nacina zivota (higijensko dijetetski rezim). U protivnom ako nastavite da se ponasate kao do sada, lekovi sami nece moci da ostvare taj cilj i posle izvesnog broja godina Vase srce, bubrezi i krvni sudovi ce biti organski osteceni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.5.2009.

Postovani doktore ,imam veliki problem sa visokim krvnim pritiskom u bilo kom trenutku da izmerim pritisak on se krece od 150/100 a nakon desetak minuta 140/90 ,145/85 inace pijem pre podne concor 2,5mg i tritace 2,5mg - sve analize koje sam radio su u redu (krvna slika, hormoni stutne zlezde) ,poceo sam da merim sve cesce i cesce pritisak i sve vise sam optercen pritiskom cak i svakodnevne obaveze nemogu da obavljam normalno-inace imam 30god. bivsi sam aktivni sportista a sada rekreativno bavim sportom tj. plivanjem , voznjom bicikle i tenisom pa sam cak i to doveo u pitanje dali samem da se bavim sportom i sto se tice ishrane strahovito vodim racuna ne jedem masnu hranu ,slano ,sve vise uzimam voce bogatom kalijumom ,ribu ...iako bar mislim da nisam gojazan visok sam 183 a tezak 76kg uz to da kazem da sam nepusac , ne konzumiram alkohol a od poroka jednu kafu dnevno popijem . U principu sve vise i vise sumnjam da pritisak navodim na psihickoj bazi ako je to moguce i sta vi mislite o koriscenju kapi od gloga i kapi reishi za koje sam cuo da su izuzrtan regulator krvnog pritiska.UNAPRED HVALA

Jedino sto treba da menjate to je da redje merite krvni pritisak i da se opustite. Sa vrednostima koje imate dovoljno je da ga merite jednom nedeljno. Svakodnevno merenje, pogotovu vise puta dnevno, predstavlja veliki stres za organizam. Posledica tog stresa moze da bude postepen porast krvnog pritiska. Rekreativno bavljenje plivanjem , voznjom bicikle i tenisom je idealna fizicka aktivnost. Ne prestajte time da se bavite. To je karta za dug i zdrav zivot. Jedna kafa dnevno moze, nije stetna. Posvetite se porodici, poslu, hobiju, druzenju, pa za misli o pritisku necete imati vremena. Kod Vas nije problem krvni pritisak. Problem je sto mu pridajete veliku vaznost, sto Vas on opterecuje. Ako promenom zivotnog stila ne prestanete da se opterecujete njime zatrazite pomoc psihijatra. Kapi od gloga bi za vas bile nepotrebne, a u slucaju duze primene cak i stetne. One su kardiotonik koji se koristi strogo ograniceno vreme, kada za to postoji indikcija (popustanje srca ili srcana insuficijencija). Kapi reishi mozete da koristite, ne zbog pritiska, vec zbog opste otpornosti organizma, ali nisu neophodne, jer se Vi vec hranite zdravo, sto je preventiva mnogih bolesti. Biljni suplement (kapi ili caj) bi bio izuzetno koristan, ako je iskljucivo za umirenje, protiv stresa i sl. Jer je vama krvni pritisak na psihickoj bazi povisen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani doktore,imam problema sa ucestalim mokrenjem.Zimus sam imala jaku prehladu sa izrazenim bolom prilikom mokrenja.Nalaz nije pokazao postojanje bakterijske infekcije.Posle tretmana antibioticima upala se smirila ali je ostao blag pritisak u donjem delu stomaka , prilikom mokrenja.Sada imam problem da svaki cas imam nagon za mokrenjem koje ne mogu da odlozim i prosto ne smem nigde da krenem iz straha da necu moci da kontrolisem ovo stanje. Ginekoloski nalazi su uredni, ultrazvuk takodje,urinokultura sterilna a problem i dalje postoji.Sta da radim?

U takvim slucajevima treba raditi urinokulturu tri jutra za redom. U protivnom mozete dobiti lazno negativan rezultat. tj. ako samo jednom date urin na pregled moze bas tog jutra urin biti sterilan ili sa jako malo bakterija. Ucestalo mokrenje moze biti posledica i eliminacije peska. Ostalo sto mozete uraditi je da unosite vise tecnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani, imam dete staro 2.godine kome je ustanovljena dijagnoza CYSTIS DERMOIDES REG. TEMPORALIS SIN. Da li postoji neki strani sajt na kome bi mogla da se informisem o slicnim slucajevima i eventualnim nacinima izlecenja. Unapred zahvalna mama

Ukucajte na google dijagnozu bez sin ili intracranial dermoid cyst. Ne mogu Vam preporuciti respektabilan sajt. Moracete da procitate clanke na vise njih, pa da steknete odredjeni zakljucak. Upoznavanjem i razumevanjem bolesti bice Vam lakse, ali ce terapija ipak biti u rukama lekara Vaseg deteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Postovani Doktore, dijagnostifikovan mi je kolpitis, od terapije sam koristila neo penontran vaginalete, lijecenje je trajalo 14 dana, i bilo je uspjesno, da bi mi poslije sledece menstruacije bijelo pranje ponovo bilo pojacano. Da li je u pitanju pad imuniteta? Posto vodim racuna o higijeni polnih organa. Da li je pogresno ako za higijenu polnih organa koristim djeciju bekutan kupku, da li mi moze narusiti PH vrijednost vagine, ako jeste preporucite mi cime da odrzavam higijenu, a narorito tokom menstruacije, ali mi nemojte reci da koristim samo mlaku vodu? Unaprijed zahvalna...

Tokom menstruacije se menja pH vrednost u vagini, pa se zato infekcija ponavlja posle nje. To je posledica istovremenog delovanja vise faktora, promene pH vrednosti vagine, higijene, pada imuniteta, stresa, promene vaginalne flore, koriscenja nekih lekova, pre svega antibiotika, lecenja kolpitisa napamet i sl. Treba prati samo spoljasnje polne organe, bez vaginalnih ispiranja. Koristite bebi sapun jednom dnevno, takodje, i kad imate menstruaciju, samo cete tada i vise puta dnevno samo vodom. Ako se perete nakom defekacije, onda to radite samo perianalno. U ishrani koristite sto vise jogurta i belog luka. Korisni su i probiotici u obliku suplementa. Najefikasnije je da se uradi antibiogram vaginalnog brisa i da se po njemu odredi terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Poštovani doktore,interesuje me tumacenje rezultata UZ: Uterus AVF 65x30x33; endometrijum 5,3 mm ;Ovarijumi : levi 20 x13 mm ,desni 17 x 11 mm.Napominjem da sam operisala CA dojke 2006 god. Trenutno sam na terapiji Nolvadex 20 mg. Imam 49 god.Unapred zahvaljujem

Ultrazvucni pregled kod Vas ima za cilj, pre svega, ocenu stanja endometrijuma s obzirom da pijete Nolvadex. On sprecava dejstvo hormona estrogena, pa kao nezeljeno dejstvo, veoma retko, moze dovesti do raka endometrijuma. Osim toga moze izazvati osteoporozu, pa je potrebna i kontrola kostane gustine. Pod njegovim uticajem se mozete osecati slicno kao da prolazite kroz menopauzu sa napadima vrucine, promenama raspolozenja i neurednom menstruacijom. Ovaj nalaz je dobar. Redovno idite na ginekoloske kontrole i kontrolu kostane gustine. Ako imate neuredno menstrualno krvarenje obavezno se javite ginekologu. Ako ste u postmenopauzi onda bilo kakvo krvarenje je razlog da se odmah javite ginekologu. Sve to sto se preduzima, radi se za svaki slucaj, a ne zato sto je rizik veliki. Zene obicno dobro podnose Nolvadex, nezeljena dejstva su blaga, a teske komplikacije su izuzetno retke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.5.2009.

Da li ceste upale jajnika, mokracnog mjehura i mokracnih kanala mogu dovesti do steriliteta kod zene? Molim vas da mi odgovorite... Unapred zahvalna...

Ceste upale jajnika su jedan od najcescih uzroka steriliteta. Nikada nisu zapaljeni samo jajnici, vec su istovremeno zapaljeni i jajovodi. Kao posledica zapaljenja moze doci do njihovog suzenja, a nekad i do potpunog zacepljenja. Zbog toga je otezana oplodnja i kretanje oplodjene jajne celije ka materici gde se ona usadi. Kod slabe prohodnosti jajovoda cesce se javlja vanmatericna trudnoca. Klamidija i gonokok cesto daju kao komplikaciju sterilitet, dok bakterije kao stafilokoke, streptokoke, eserihija, redje. Upale besike i mokracnih puteva ne daju kao komplikaciju sterilitet, vec komplikacije na bubrezima.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: