Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 24.4.2013.

Postovanje. Interesuje me da li je moguce da osoba koja ima muski kariotip ima zensku gradju tela (karlica, ruke, grudi). I da li se to na neki nacin moze ispraviti? Unapred hvala.

Postovani, muskarac sa muskim kariotipom moze da ima gradju koja lici na zensku. To ne moze da se koriguje operacijom, vec vezbama. Razvijanjem misica gornjeg dela tela vizuelno karlica deluje uze. Ako ste gojazni normalizujte tezinu i time cete smanjiti obim donjeg dela tela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2013.

dobar dan evo da pocnem prije 3 tjedna ustanovila sam da sam trudna kako sam imala jake bolove trbuha i kicme nisam ni posumnjala da sam trudna jedini znak je bio izostanak menstruacije.po ekografiji je utvrdeno da imam miom na grlicu msternice velicine2 cm odlucili smo da odem na abortus i da neriskiramo poslje abortusa dr se vratila da mi napravi ekografiju jer kako mi je objasnila da ono sta je ocisceno nije bilo puno toga iako sam bila u 6 tjednu trudnoce onda sam joj ja objasnila da sam malo krvarila i da sam imala jake bolove zatim mi je ona rekla da bih da sam ostavila trudnocu najvjerovatnije imala spontani abortus.drugi dan abortusa prestala sam krvarit dva dana najon toga poceli su jaki bolovi kicme bubrega i trbuha pocnem opet krvarit ali drugi dan nista itako opet nakon 24 sata te iste noci probudim se uplakana jer mi je poceo trnut but i neki osjecaj zara ljeve noge but me jako pekao da se vise nisam nikako smjela okrenut na tu stranu i tako vec 5 dana moj doktor mi je preporucio da pod hitno odem kod ginekologa jer kaze da nesto nije u redu bojim se onog sto cu cut.imam samo jedno pitanje posto imam 30 godina i mislim imat sigurno jos jedno djete dali cu moc izljecit miom ili cu morat nastavit tako zivit stvar je u tome da su mojoj mami izvadili sve i jako se bojim hocu li moci imati djete i prozivjeti trudnocu bez straha i bez bolova kao sto je bila ova prekinuta trudnoca unapijed hvala zeljka

Postovana Zeljka, morate odmah da se javite ginekologu. To se verovatno iskomplikovalo infekcijom. Nema razloga da kasnije ne mozete da zatrudnite i normalno ne iznesete trudnocu do kraja. Miom na grlicu materice moze jednostavno da se ukloni, ako ometa zatrudnjivanje. Retko se desava da materica mora da se izvadi zbog mioma. To se cini kada zena zbog mioma ima jaka krvarenja, zbog kojih je malokrvna, a materica je zbog brojnih mioma uvecana i potpuno deformisana. Zene sa takvom matericom ne mogu da zatrudne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2013.

Postovanje, imam papilom na gornjem dijelu jezika s lijeve strane, vise prema jednjaku. dijagnosticiran prije pola godine. Stvara mi nelagodu, osjetim ga stalno i teze gutam s lijeve strane, prema rijecima ljekara zbog zacepljenosti kanala koji vodi od nosa do srednjeg uha, ali ja pretpostavljam da je zbog papiloma. Moj ljekar mi je preporucio da ga pratimo, jer smatra da postoji mogucnost da sam nestane, ali on ne nestaje nego mi samo smeta jos vise. Zanima me postoji li neko optimalno vrijeme za otklanjanje i koje su posljedice toga, da li bi se mogao vratiti i sl. Hvala i lijep pozdrav.

Postovana, papilom moze hiruski da se ukloni. Ne postoji optimalno vreme za intervenciju. Posto vam smeta ne morate da cekate. Papilom moze ponovo da se javi. Osim eventualnog zapaljenja, nema tezih komplikacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2013.

postovani dali se razdvojen trbusni misic vraca sam po sebi i dali tu moze pomoci sportski lekar ili vec kome da se obratim

Postovana, razdvojeni trbusni misici (diastasis recti abdominis) nece sami po sebi da se vrate u prvobitni polozaj. Potrebne su uporne dugotrajne vezbe, koje mogu kod kuce da se rade. Dok se pravi trbusni misici ne ojacaju i vrate u prvobitni polozaj ne treba da se rade vezbe kojima se povecava pritisak u trbuhu (trbusnjaci, jer jos vise razdvajaju misice) i ne treba da se podizu teski predmeti. Ako radite tezak posao treba da nosite pojas (steznik). Steznik ne treba da se nosi stalno ili veci deo dana, jer se tako misici omlitave i jos vise razmicu. Javite se lekaru sportske medicine ili fizijatru ili nabavite prirucnik o vezbama po Tupler tehnici (ili na internetu nabavite opis tih vezbi).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2013.

postovani, prije 9 mjeseci sam imao operaciju nosa gdje mi je doktor probio nosnu pregradu i sada je tu rupica 2-3 mm, zanima me da li je moguce nesto uraditi kako bi je zatvorio jer mi smeta?

Postovani, perforacija nosne pregrade moze da se koriguje hiruskim putem. Intervencija nije teska. Sastoji se u prevlacenju okolne sluzokoze preko rupice. Nekima perforacija smeta zbog cujnog zvizdanja pri udisanju, neki se zale na povremeno krvarenje iz nosa ili iritaciju. Lecenje tj. operacija se sprovodi ako pacijent zahteva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.4.2013.

Otklojeni leva stitna zlezda ne cela, i da nema potrebe da pijem hormone jer sam mlada 40 goda leva stitna zlezda, ne cela hirurg tvrdi ga je benigno. Da li valja da ne pijem lekove oprisana sam u petak, super je sve proslo ali boli me jako rana. Molim za odgovor unapred zahvalna Natasa.

Postovana Natasa, kada nema dovoljno hormona tiroksina mora da se pije lek i on se daje bez obzira na godine. Medjutim, vi imate dovoljno tiroksina i zato vam lek nije dat. Nekada se lek daje da bi se sprecio dalji rast zlezde, bez obzira sto ona normalno luci hormone, ali Vas lekar smatra da kod vas to nije potrebno. Imate bol zato sto ste skoro operisani. On ce uskoro da se smanji. Vazno je da je promena benigna, te nemate razloga za zabrinutost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2013.

Postovani,moj ocuh koji ima 86 godina i inace do sada nije imamo nikakvih zdravstvenih tegoba,nikada,u zadnjih nekoliko meseci ima problem koji se manifestuje kao vrlo jak bol, na oko 10 cm od pupka na gore,lokalizovan na oko 5cm precnika,bez drugih simptoma,koji traje oko 10 minuta i polagano prestaje.U pocetku su se ti bolovi javljli na tri meseca rzmaka a sada su cesci i javljaju se na 15 dana razmaka.Nisu izazvnai unosom hrane ili pica i javljaju se uglavnom nocu i bude ga iz sna,i teraju u sedeci polozaj kada se oseca lakse.Apetit mu je dobar,probava takodje.Molim vas za asvet,koje bi preglede trebalo da uradi,i kom specijalisti treba da se javi.Jedino sto pomisljam je dauradi UZ abdomena.Hvala unapred.

Postovana, ocuh treba da se javi gastroenterologu. Nocni bolovi u casici se najcesce javljaju kod cira na dvanaestopalacnom crevu. Dobro je da uradi ultrazvuk gornjeg abdomena i opsti pregled krvi. Neka se odmah javi svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2013.

Draga doktorka, pre mesec dana otprilike sam imala jaku prehladu pracenu bolom u grlu i otezanim gutanjem pljuvacke.Juce sam opet osetila blag bol u grlu i kao da se nesto hrapavo zalepilo za sluzokozu grla, a sto nikako ne mogu izbaciti vani. Pri pogledu u ogledalo videla sam nesto malo belicasto na krajniku. Mislila sam da je gnoj, medjutim, kad sam pogledala malo bolje, primetila sam da su to belicaste, tvrde naslage i da se nalaze u onom udubljenju na krajnicima. Uspela sam da izvadim te naslage i zaprepastila se koliko to smrdi. Sta li bi to moglo biti? Unapred hvala

Postovana, to sto ste izvadili je detritus, koji nastaje od ostataka sljustenih celija krajnika, bakterija i ostataka hrane. To se najcesce srece kod hronicnog tonzilitisa. Njegova dijagnoza nije laka, jer su tegobe razlicite, a i sami krajnici mogu da budu uvecani, smanjeni ili normalne velicine. Medjutim, nalaz tih smrdljivih produkata raspadanja ili “truljenja” u udubljenjima krajnika ide u prilog dijagnozi hronicnog tonzilitisa. Mozete da uradite bris zdrela na bakterije, iako negativan nalaz ne iskljucuje dijagnozu. Posle svakog jela ispirajte zdrelo zalfijom ili vodenim rastvorom sirceta (jabukovog ili domaceg vinskog) i soli. Od prilike na litar vode 100g soli i casa sirceta. Javite se specijalisti ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2013.

Postovana, zeljela bih da mi kazete cime bi moja majka mogla izljeciti cistu u dojci? Da li su to neki cajevi i ljekovi? Doktori joj nisu nista dali za to samo su joj rekli da se mora kontrolisati za 3 mjeseca. Inace radila je i mamografiju i ta cista se na tom snimku ne vidi, samo se vidi na ultrazvuku. Pa mi ni to nije jasno? Ako mozete nesto da mi kazete o tome? Unaprijed zahvalna Hana! Srdacan pozdrav!

Postovana Hana, fibrocista u dojci nije opasna bolest. Jako je rasprostranjena. Ne prelazi u rak. Potrebna je redovna kontrola, kao i kod drugih zena. Cista je supljina ispunjena tecnoscu. Kolicina tecnosti se menja tako da cista moze da menja velicinu. Cista ne moze da se izleci, ne moze da nestane, moze samo da bude manje uocljiva. Na mamografskom snimku se opisuju druge promene, kao sto su kalcifikacije i tumori. Mamografija se radi, ako rendgenolog smatra da je potrebno. Ako osim ciste nema drugih promena nema potrebe da se mamografija radi cesto. Ceste mamografije mogu da stete zbog zracenja. Na nastanak cista utice produzeno dejstvo hormona estrogena. Ako se smanji predominacija estrogena moze da se zaustavi ili smanji rast ciste, takodje da se umanje tegobe. U tom cilju neki preporucuju hranu koja sadrzi fitoestrogene (npr. soja), jer oni potiskuju estrogen zeninog organizma. Tegobe su izrazenije u drugom delu menstrualnog ciklusa. Veci unos kafe ih pojacava, tako da ne treba da preteruje sa ovim napitkom. Ishrana treba da bude bogata vocem, povrcem i zitaricama, a siromasna masnocama zivotinjskog porekla. Treba da smanji unos soli, posebno u drugom delu menstrualnog ciklusa. Da unosi namirnice bogate Vitaminom E i B6, nezasicenim masnim kiselinama, pre svega Omega3. Zato u ishrani treba da ima orahe, bademe, pistace i drugo orasato voce, morske ribe, maslinovo i laneno ulje, laneno seme. Ako zbog ciste ima bol u dojkama treba da nosi cvrste grudnjake.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.4.2013.

Imam pitanje , poslednjih par meseci osetim lupanje srca i kao d cujem srce u usima i ne mogu svaki put duboko da udahnem imam 20 godina ne pusac sa mtreniram rekreativno ,. Pre tri godine su mi na lekarskom pregledu culi sum srca isao sam kod kardiologa za odrasle koji nije bio siguran, ali je napisao mitralna regurgitacija u tragu , posle sam na njihovu preporuku isao kod decijeg kardiologa koji je napisao funkcionalan sistolni sum II/VI i nije spominjao prolaps , nedavno sam opet bio na uz i opet kazu funkcionalan sum ali sada I/VI i EKG je bio uredan , zanima me sta je u pitanju ? I sta znaci IAS bez hemodinamski znacajnih ostecenja i da je intaktan ? Unapred hvala .

Postovani, nalazi nisu kontradiktorni. Svi se slazu da je sum funkcionalan. Takav sum se cuje kod zdravog srca. Srece se kod mnoge dece, takodje kod mladih nakon perioda naglog rasta. Takav sum se ne cuje uvek isto, nekada je jaci, nekada slabije, nekada se uopste ne cuje. Moze da se menja pri promeni polozaja tela. U istom pregledu u jednom polozaju tela moze da bude I/VI sto znaci sasvim slab tako da se cuje samo kada ne disete ili II/VI sto je takodje sasvim slab sum, ali se cuje i pri disanju. Na prvom pregledu je doktor pretpostavio da je sum posledica mitralne regurgitacije u tragu. Tako mala regurgitacija nije opasan nalaz, srece se kod zdravog srca, medjutim, na ultrazvuku (EHO srca) regurgitacija nije uocena, sto znaci da je nema, EKG je normalan, EHO takodje, te nemate razloga za zabrinutost. Ako osetite jako lupanje srca mozda imate aritmiju. To moze da bude posledica poremecenog rada stirne zlezde, pusenja, veceg unosa kafe, prejedanja… Ubrzan srcani rad moze da bude posledica malokrvnosti, stresa, straha, fizicke aktivnosti, hiperireoze. Kada osetite jace lupanje srca izmerite puls. Preko 100 u minuti zahteva trazenje uzroka, iako se stece i kod zdravog srca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

Postovani doktore, postavila bih Vam jedno pitanje. Imam 25 godina i juce sam bila kod ginekologa zbog krvarenja izmedju ciklusa. Nasao mi je polip i rekao da je on najverovatnije razlog za to. Tacna dijagnoza glasi: polypus endometrii. Condylomata papillaris vulvae.Colpitis. A63.0. Kolposkopski nalaz je zadovoljavajuc, a papa test jos cekam. Medjutim pise mi u kolposkopskom nalazu i da na poziciji 12h postoji polje 2x2mm atipicnog jod negativnog epitela. I pored toga doktor je rekao da je sve u redu i da na grlicu nema nista. Moje pitanje je sta znaci to polje jod negativnog epitela da li je zanemarljivo u mom slucaju ili mozda normalno ili pak, nesto trece?

Postovana, tokom kolposkopije grlic se premazuje jodom zbog cega dobije braon boju. To je silerova proba. Ako ima delova koji ostaju bledi silerova proba je negativna. Bleda polja su sumnjiva. Ipak jedan deo grlica moze normalno da bude bled. To je deo koji je prekriven sluzokozom koja potice iz kanala grlica. Taj deo se zove ektopija. Posmatrano golim okom vidi se kao crvena mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Kod vas je jod negativno polje sasvim malo tako da nije sumnjivo. Ako je Papa test normalan ne treba nista da se preduzima osim redovne kontrole. Ako papa test nije dobar radi se biopsija. Sacekajte rezultat Papa testa. Nemate razloga za brigu. Kondilome i kolpitis treba da lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

Neprijatno mi je da pricam o tome ali prosto moram....imam velike svrabove sluzokoze analnog otvora..mozete li mi reci kako resiti taj problem?hvala...

Postovani, svrab analnog predela je najcesce posledica hemoroida (suljeva). Mozete da koristite neku kremu za hemoroide. Uzrok svraba analnog predela moze da bude povisen secer u krvi, giht, uremija, oboljenja zucnih puteva, zatvor, tuberkuloza... svrab mogu izazvati neki lekovi kao antibiotici, pankreasni enzimi, kokain, morfin. Od lokalnih uzroka najcesci su hemoroidi, analna fistula i fisura, inkontinencija mokrace, paraziti. Znaci uzroci su mnogi i treba ih pronaci. Za pocetak mozete da uradite opsti pregled krvi, pregled stolice na parasite i da se javite svom lekaru, po potrebi i proktologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

Postovani,dr. mi je rekao da imam taj hasimotov virus.Na pregledu grudi ultrazvukom slucajno mi je otkrila taj hasimoto kad je podigla ultrazvuk na vrat.Ja sam samoinicijativno odmah ujutru otisla i izadila krvi.Imam tsh 6.67. t3je 2.44 a ft4 je 18.94. Bila sam kod privatnog endokrinologa i kaze da mi ne treba jos uvek terapija. Ali ja citajuci po forumima vidim da ljudi sa slicnim rezultatima imaju terapiju. Zanima me zbog cega su meni rekli da je to sve ok i da to samo za 6 meseci opet konrolisem. Nemam neke simptome osim krzanja kose sto nije bilo tako izrazeno kod mene do pre 2 god. Mada farbam se u plavo zadnje 2 godine. Imam 32 godine i sina od 4. Zakazala sam pregled i u Zemunskoj bolnici tek za sredinu avgusta.Molim vas za misljenje.

Postovana, TSH nije mnogo povisen, a FT4 je normalan tako da nije neophodna terapija. Da je stitna zlezda znatno uvecana bila bi pozeljna terapija da bi se usporio njen rast. Takodje se sprovodi terapija ako je TSH dosta povisen (veci od 10), a postoje faktori rizika za razvoj srcane bolesti. Kod Hasimoto tireoiditisa povisena su antitela protiv stitne zlezde ((TPO I TG). Nista sada nije hitno. Idite na zakazan pregled u avgustu. Dobro je sto pregled nije ubrzo zakazan, jer ce vam ujedno biti I kontrola, posto ce da se vidi kakvo je stanje nakon par meseci. Dobicete verovatno uput za antitela. To stanje kod vas se zove subklinicka hipotireoza. Osobe sa subklinickom hipotireozom u odnosu na zdrave ljude imaju veci rizik da dobiju srcanu bolest. Medjutim, da bi do toga doslo potrebni su i drugi faktori rizika. Faktori rizika su nasledje (ako su bliski rodjaci imali infarkt ili slog), visok krvni pritisak, secerna bolest, povisene masnoce u krvi, pusenje, gojaznost, stres i slaba fizicka aktivnost. Neki od ovih faktora rizika mogu da se uklone i time smanji rizik od srcanih bolesti. Hranite se zdravo i budete fizicki aktivni, jer je to vazno za normalan rad stitne zlezde. Ne treba mnogo da brinete, jer ne dobijaju hipotireozu sve osobe sa povisenim TSH. Ovaj nalaz treba da vas podstakne da zivite zdravo, da se bavite sportom, da ne pusite, da ne dozvolite da se ugojite, da izbegavate masnu i previse slatku hranu i da povremeno kontrolisete hormone, secer i masnoce u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

Postovana, molim Vas da li znate gde moze da se nabavi taj sok od kineske gorke dinje o kojem ste pisali na vasem sajtu u vezi sa rakom pankreasa? Kako ga koristiti? Koliko dnevno? Hvala unapred

Postovani, na internetu u e-prodavnicama moze da se nabavi caj od kineske gorke tikve. Neznam gde moze da se nabavi sok od ove biljke i u kojoj dozi se koristi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

postovani dr moja cerka ima trombocite 63mmol padnu joj do 50mmol i ponu se do cak 140mmol pila je ranije dugo brufen predlozili su joj sternalnu punkciju. svi ostali nalazi u k,s. su joj normalni. molim vas da li je to opasno. nema krvarenja po kozi ni iz nosa. unapred hvala

Postovana, smanjen broj trombocita (trombocitopenija) nastaje zbog smanjenog stvaranja trombocita u kostnoj srzi, pojacane razgradnje ovih krvnih celija ili poremecaja njihove preraspodele u cirkulaciji. Mogu da imaju uticaja manje kolicine folne kiseline ili vitamina B12 u hrani, bakterijske i virusne infekcije, koriscenje alkohola ili pojedinih lekova (sulfonamidi i estrogeni najcesce), eventualno uvecana slezina u kojoj se nagomilavaju trombociti, te ih je u cirkulaciji manje. Obratite paznju na ishranu. Folne kiseline najvise ima u pilecoj dzigerici, zatim u soku od pomorandze, spanacu svezem i kuvanom, belom i braon pasulju, soji, spargli, liscu repe, avokadu, prokelju, leblebijama, brokoli i malinama. Ne preporucuje se unosenje folne kiseline u obliku tableta, sto se inace koristi u terapiji megaloblasne anemije, jer velike doze ovog vitamina mogu biti toksicne. Vitamina B12 ima u dzigerici, jajima, mleku. Trombocitopenija se leci ako je broj trombocita manji od 20x109 /L. Posto se trombociti normalno stvaraju u kostnoj srzi lekari zele da je pregledaju. Prilikom sternalne punkcije sirom iglom se uzima uzorak kostne srzi iz grudne kostivide. Dobijeni uzorak se pregleda pod mikroskopom. Tako se ustanovi da li postoji neki poremecaj u kostnosj srzi i na osnovu dobijenog rezultata odredjuje se terapija. Neki uzroci poremecaja trombocita su ozbiljni, a neki ne. Bez pregleda se nezna da li je ozbiljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.4.2013.

Postovani, imam 23 god. imam devojku dosta mladju od sebe imali smo rizican odnos i danas je izbacila belu skramu malo krvavu, kaze da joj se malo vrti u glavi, menzis je imala oko 1. Tako se desilo isto pre i nista joj nije bilo. Ona je bas mlada dosta kafe popije dnevno, veoma malo jede i dosta se nervira ali kilaze je uvek oko 59kg. Ja sam koristio Anabol dva meseca i kura mi se zavrsila pre oko mesec dana posle toga sam pio tribulus. Da li postoji mogucnost da je zatrudnela? Unapred hvala.

Postovani, to moze da bude posledica trudnoce, hormonskog poremecaja ili zapaljenja. Neka se javi ginekologu. Sada nema potrebe da radi test na trudnocu, vec kasnije ako menstruacija zakasni bar nekoliko dana. Devojka treba da smanji unos kafe, da jede vise voca i povrca i da smanji stres i nerviranje bavljenjem sportom, fitnesom ili nekim hobijem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovana, juce sam dobio nalaz krvne slike pa bih vas zamolio da mi protumacite vrednosti koje odstupaju od normalnih. Napisacu samo te vrednosti- MID-0.7, Glukoza-6.7, Bilirubin ukupni-20.8, Trigliceridi-1.79, HDL-holesterol- 0.85, Faktor rizika-5.08, Indeks ateroskleroze-3.13, AST-48, ALT-84. Alkohol jako retko pijem, mozda jednu casicu rakije u 3 meseca, dosta se hranim sa tzv. "brzom hranom" zbog prirode posla (masinovodja), pijem na dan 5-6 solja Neskafe. Dosta sam gojazan mada svaki dan vezbam od pola sata do sat vremena. Hvala vam na odgovoru.

Postovani, najvise treba da vas zebrine povecanje secera u krvi. Masnoce nemaju najbolji odnos, jer je dobar holesterol (HDL) nizak. Medjutim, tu nema bas velikih odstupanja i kada budete drzali dijetu zbog povisenog secera u krvi ujedno ce masnoce da se poboljsaju. Povecanje bilirubina je zanemarljivo. AST je malo povecan, ALT je povisen. Kod akutnog virusnog hepatitisa vrednost ALT je dosta visa od vasih vrednosti, ali u svakom slucaju ovog enzima najvise ima u jetri i postoji mogucnost da je neki drugi virus (ne virus hepatitisa) zahvatio jetru. Treba misliti i na bubrege (ALT ukazuje i na njihov rad), pogotovu ako nalaz u mokraci nije dobar. Treba da izbegavate masnu hranu, przenu i pecenu, mast, loj, margarin i slatko (kolace, secer, dzemove). Unosite manje crvenog mesa, ne jedite kozicu piletine i punomasne sireve i mleko. Od mlecnih proizvoda koristite posebno jogurt sa nizim procentom masnoce 0,5% ili 1,6%, obrano mleko i mlad sir. Jedite morske ribe (losos, skusu, tunja, sardine), maslinovo ulje, mahunarke (pasulj, grasak, socivo), integralni hleb, sto vise voca i povrca i posebno beli luk. Nnizak dobar holesterol pokazuje da vam ishrana nije dobra. Izbacite brzu hranu. Nosite na posao hranu od kuce, tunjevinu ili kuvano jelo kao sto su masinovodje ranije cinile. Sada ima zgodnih posuda sa poklopcima koje su bas namenjene nosenju hrane na posao. Nije potrebno da potpuno izbacite masnoce iz ishrane vec da pazite kakve masnoce unosite. Vazno je da jedete dobre masnoce kojih ima u maslinovom ulju, orasima, bademima i morskim ribama. Korisno je i da jedete jogurt sa manjim sadrzajem masnoce, mahunarke, mekinje, sitake pecurke, pijete zeleni i crni caj, dok slatko trebate da smanjite. Unosite manje hrane da bi smrsali. Kada izbacite brzu hranu lakse cete da normalizujete tezinu. Kod malo povisenog secera u krvi vec mrsavljenjem i korigovanjem ishrane glukoza moze da se normalizuje. Javite se svom lekaru i dijeteticaru za detaljnu dijetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovanje.Imam problem sa zeludcom,spusten je 5cm,i imala sam heliko bakteriju,a jos uvek imam tahikardiju bar svaki drugi dan.radila sam sve rezultate jedino je gvozdje bilo opalo pa sam uspela da ga vratim na 10.Uz stomaka uredan isla sam kod kardiologa sve je uredu ja se jako opterecujem oko te tahikardije ometame u svakodnevnim aktivnostima a imam i 3 nmale dece.

Postovana, spusten zeludac moze da bude uzrok mnogih smetnji sa varenjem. Da bi se ublazile tegobe potrebno je da jedete cesce po malo, da ne pijete mnogo kafe, da ne pusite, da ne jedete dosta masnu i przenu hranu, da izbegavate gazirana pica, citrusno voce, kao i konzumiranje previse vrele i suvise hladne hrane i pica. Svaka tahikardija nije opasna po zivot i zdravlje. Nije opasna tahikardija koja se javlja kod inace zdravog srca, ne javlja se mnogo cesto i ne izaziva vece tegobe. Zbog toga se neka leci, a neka ne. Posto vam kardiolog nije dao terapiju znaci da vasa tahikardija nije opasna. Medjutm, ako vam izaziva vece tegobe u smislu nesvestice, vrtoglavice, slabosti, gusenja, bola u grudima, javite se lekaru za terapiju. Tahikardija moze da prati anksioznost, pojacan rad stitne zlezde, malokrvnost i nizak pritisak, tj.bolesti koje mogu i treba da se lece. Sam strah i zabrinutost za zdravlje mogu da budu simptomi anksioznosti i depresije i zahtevaju javljanje psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovana , moj otas ima 78 godina .otkrili su da ima rak pankreasa.doktor kaze da su rezultati kontradiktorni . a na biopsiji nema nista.sprema se za oparaciju t.e. evakuqciju.ne prave se operacije na rak pankreasa na te godine.molim vas .zut je mnogo , nece da jede , se se desava u roku od dve nedelje.moze la biopsija uradjena dva put da ne da rezultate,pravili smo i komjutersko snimanje , tumor markere , rct mu je bio neuspesan .. htela bih neka iskustva oko ishrani i dali moze dve biopsije da ne daju rezultate.postoji li moznost da su zgresili

Postovana, postoji mogucnost da se pogresi. Nekada se desi da se biopsijom ne uzme uzorak iz tumora vec iz okoline. Kod tumora pankreasa vazna je ishrana. Moze da jedete voce i povrce u vecoj kolicini, sveze i kuvano. Trebalo bi da jede sto manje crvenog mesa (kad ga jede neka bude sto posnije – uklonite svu vidljivu masnocu), da izbaci iz ishrane slaninu, kobasice, salame i ostale suhomesnate proizvode. Za pancreas su posebno zdravi paradajz i lubenica, zatim mahunarke (pasulj, grasak, bob, soja). Vazno je da izbegava masnoce, przenu hranu, dok kuvano i dinstano moze. Neka izbegava hranu koja ima konzervanse i alkohol. Kafu moze da koristi u umerenim kolicinama (ne previse). Nisu preporucljivi ruski i kineski caj, a biljne moze po volji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovani, moje dete je pilo AERIUS 6 dana,7 dan je dobila temperaturu i ovcije boginje.Sada me zanima da li to AERIUS moze lose da utice na boginje?Hvala unapred !

Postovana, Aerius nece negativno da utice na tok bolesti. Medjutim, ako se kod deteta javi neko nezeljeno dejstvo leka prestanite da mu ga dajete i vodite ga lekaru. Moguca nezeljena dejstva Aeriusa su proliv, nesanica ili pak pospanost, nemir, pojacani pokreti tela, bol u trbuhu, ubrzan rad srca, povisena temperature (kod ovcijih boginja temperature je povisena dok izbijaju boginje, zatim se vraca na normalu i ponovo skace pri sledecem naletu boginja).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovani, imam 39 god, ne pijem nikakve lekove sem ponekad malu dozu bromazepama kada osetim neku nervozu, narocito na poslu. Ali, u zadnje vreme, posto treniram zumbu, posle treninga, oznoji mi se samo leva polovina glave i kosa mi je totalno mokra, dok je desna polovina glave i kose potpuno suva. Leva strana lica se zacrveni a desna ne. Mozete li da mi objasnite, molim Vas ovaj fenomen? Da li je u pitanju cirkulacija koja je bolja sa leve strane? Ukazuje li to na nesto? Ja to pricam svojim prijateljima, oni mi se smeju. Srdacan pozdrav, Maja

Postovana Majo, javite se neurologu, jer asimetricno znojenje moze da ukazuje na ostecenje nerava. Moze da bude nezeljeno dejstvo primene botoxa. Javite rezultat pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.4.2013.

Postovana, molim Vas da mi kazete vase misljenje da li postoji opasnost da je kod mog tate, ne daj Boze, to najgore na plucima? (cancer). Ne znam zasto mu se sada vise vratio kasalj, nocu uglavnom, nista ne iskasljava, mada je pre 2 meseca2-3 puta malo crno iskasljao, kada se javio lekaru i kada su mu rekli da je upala pluca.Znaci bile su bakterije, ali koje nisu bile nestale na kontroli posle tableta koje su mu dali, a na kontroli je i dalje postojao taj oziljak na snimku. Da li to nesto tamno sto se videlo na snimku moze da bude znak necega drugog osim oziljka od ranije upale, strah nas je od onoga najgoreg! Imao je i malo vode u na desnoj strani. Sta znaci taj neki bol, ne jak, sto oseca ispod vrata, tu negde? Juce je imao osecaj gorenja u zeludcu pa je morao popiti sumecu tabletu i smirilo ga. On ponekad oseti i da ga probada u desnu plecku. Bez ikakve terapije, jos mesec i po dana do CT snimka, ne znamo kako da izdrzimo a da ne dobija nikakvu pomoc. Mi smo us trahu da se moze jos gore nesto iskomplikovati i ne daj boze prosiriti ako je ono najgore. Mi planiramo da trazimo privatno taj CT snimak, culi smo da ima u Bjeljini, i kazu da je 200 evra ali da ide brze. Molim vas kazite nam Vase misljenje sta je takodje sa plucima. S postovanjem, hvala unapred, Petrova cerka. (U njegovom pitanju od 9. aprila je pisao : (Dobio sam ranije lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. Posle toga ponovo snimak pluca ali fleka nije nestala pa su di mali Baktrim 10 dana 2x2. Posle toga bakterije su i dalje postojale ali oni mi nisu nista prepisali nego se pristupilo vadjenju nalaza u vezi sa pankreasom.(pisao Vam je o tome 3.aprila Auskultatorno putasan plucni zvuk bez propratnog nalazaP/A.PULMO- zatvoren desni cf sinus dg. infiltratio pulm. lat.de x.Dobio sam lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. ) Posle toga sam radio snimak abdomena i oziljak je i dalje postojao. Upala pluca nije bila prosla. Danas sam radio snimak abdomena i pise da su bubrezi normalne velicine, normalnog svetlijeg parenhima. M.b. intraliminalno prazna, tecnost u desnoj peluri. U projekciji glave pankreas nehomogena tu formacija ve 1.3, 91x4,86cm sa uvecanim lmfnim cvorovi, a paraaortalno.aorta varikozno izmedjena poprecnog precnika oko 2,45cm. Potrebno uraditi MSCT abdomena sa tumor markerima - sto je kasnije uradio i o tim rezultatima Vas je izvestio.) Hvala unapred

Postovana, verovatno tata nocu kaslje zbog otezanog disanja. Taj oziljak je verovatno samo oziljak od ranijeg zapaljenja. Da lici na tumor uptuli bi ga na ispitivanja koja imaju za cilj potvrdu dijagnoze tumora pluca. Kada se vraca zeludacni sadrzaj tj. kiselina u jednjak oseca se gorusica ili gorenje. Iz istog razloga moze da oseca bol ili nelagodnost ispod vrata, da teze dise i kaslje. Probadanje u predelu desne plecke moze da potice od promena na kicmi, zapaljenja zuci ili bolesti iz gornjeg dela trbuha. Sve te tegobe koje on ima pokazuju da ima nekih hronicnih bolesti, ali nisu specificne, na osnovu njih ne moze da se zakljuci nista o postojanju ili nepostojanju tumora. Razumem vasu zabrinutost i ako imate mogucnosti da se pregled uradi ranije ne bi bilo lose. Medjutim, ne bih rekla da je ovo gubljenje vremena dok se ceka pregled i terapija. Vreme treba da iskoristite da tata pravilnom ishranom, setnjom, izbegavanjem stresa (koliko god je to moguce) sto vise ojaca imunitet. Ako postoji zlocudni tumor na pankreasu da sto vise ojaca kako bi lakse podneo terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2013.

Postovani,molim vas da me posavetujete kako da se borim sa meteoropatijom.Zivim u mestu gde je jako ruzno vreme,vecina godine je oblacno i to jako utice na mene.Danas je npr 24 stepena a oblacno.Osecam se jako lose.Treperim.Tako je pred svaku kisu ili drugu padavinu.Znaci 200 dana u godini osecam se tako.Anksioznost je prisutna.Tako je nazalost i kada je previse vruce,ili kada leti udjem negde gde radi klima uredjaj,ili obrnuto zimi kada iz hladnog udjem u toplo.Osecam kao da mi je tona na glavi i jaku slabost u telu.Inace patim od hasimoto sindroma.Tu imam terapiju.Sad bi volela da se fokusirate samo na moje pitanje meteoropatije i kakao se boriti s tim i da li ima nacina da se ublaze simptomi.Hvala.

Postovana, za vreme oblacnih dana boravite u dobro osvetljenim prostorijama. To ne znaci da tih dana ne izlazite napolje. Naprotiv, setnja dobro deluje i ne mozete 200 dana godisnje da ne izlazite napolje. Potreban je dovoljan unos tecnosti i vitamina (kroz voce i povrce). Izbegavajte alkoholna pica, pusenje i boravak u zadimljenim prostorijama. Dobro deluje bavljenje sportom, hobijem, jogom... Ako je vas osnovni problem anksioznost koja se pojacava za vreme tmurnih dana i pri promeni vremena onda je potrebno da se javite psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2013.

Zelim da sumiram svoj slucaj - Pre cetiri meseca doziveo sam supraventrikularnu tahikardiju. Nakon previse hrane i malo alkohola, uvece sam popio i famotidin koji, kako sam procitao, moze da izazove nepravilan rad srca. Preko noci sam osetio aritmiju, i od panike i straha je srce pocelo da lupa. Nakon infuzije amiodarona, srce se vratilo u sinusni ritam. Uradio sam sve pretrage - krvnu sliku, stitnu zlezdu, ultrazvuk srca, pluca i zeluca, test na Koksaki virus, holter EKG, i sve je u redu, leva pretkomora je na granicnoj vrednosti, 39,9mm, kazu mi da je tako urodjeno. Od terapije mi je prepisan propranolol, 3 puta po polovinu na dan, i Cardiopirin jednom uvece. Kardiolog mi je posle tri meseca smanjio postepeno propranolol na jednu cetvrtinu dnevno i Cardiopirin i dalje jednom uvece. Inace, pritisak imam normalan, osim kada se uplasim zbog sindroma belog mantila pa mi trenutno skoci na 140-100, i to se desilo samo jednom. Medjutim, trenutno je na odmoru do daljnjeg, i ja ne znam sta da radim - da li po Vasem misljenju treba i dalje da pijem propranolol i Cardiopirin? Ako treba, koliko dugo? Da li ova jedna cetvrtina moze da se pije godinama? Da li moram da pijem Cardiopirin kao prevenciju tromboze? Da li mislite da mi je leva pretkomora uvecana prirodno, ili zbog koriscenja alkohola? Pio sam od svoje 15-te godine. Inace sam po prirodi emotivniji tip, imam 30 godina. Ne pijem (vise:)), ne pusim, nisam gojazan, redovno setam itd. Da li su mi potrebni Propranolol i Cardiopirin? Da li mogu uzimati Magnezijum-Vitamin B6 kapsule? Bezbroj pitanja, a imam osecaj da se samo vrtim u krug. Hvala unapred.

Postovani, Propranolol, u toj ili vecoj dozi moze da se pije godinama, Cardiopirin takodje. Propranolol smanjuje osetljivost srca na delovanje razlicitih drazi koje mogu dam mu poremete rad, smanjuje metabolizam u njemu i usporava mu rad. Tako mala doza nece da ga uspori ispod donje granice tj. da bude sporiji od 55 u minuti. Koriscenje leka nije neophodno ako pri tahikardiji niste imali vece tegobe i ako se ne bude ponavljala cesto. Tokom vremena cete da vidite kako cete da se osecate. Ako nemate vece faktore rizika za pojavu koronarne bolesti i ako se tahikardije ne budu ponavljale ni Cardiopirin ne morate da pijete. Neznam da li je alcohol konkretno doveo do uvecanja pretkomore, ali je dobro sto ste prestali da pijete jer on povecava rizik od srcanih bolesti i rizik od pojedinih oblika raka. Takodje je dobro sto ne pusite. Budite i dalje fizicki aktivni, odrzavajte normalnu telesnu tezinu. Mozete da pijete magnezijum i vitamin B6.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2013.

Postovana doktorka, zelim prvo da Vam se zahvalim na strucnosti, azurnosti, postovanju i razumevanju nas koji Vam se obracamo i da pohvalim ovaj sajt u svakom smislu. Htela bih da Vas pitam za preporuku nekog/nekih prirodnih preparata koje bi moj tata, cekajuci sve rezultate, mogao da koristi kada se radi o pankreasu prvenstveno, posto se na ultrazvuku tamo videlo nesto sto bi moglo da bude tumor. Mozda bi mogao cekajuci CT snimak i ostale rezultate mogao uzimati nesto od prirodnih preparata, naravno uz savetovanu ishranu. Imate li savet gde da nadjemo te prirodne preparate? Unapred zahvalna Petrova cerka (nadovezujem se na Vas odgovor od 17.aprila u vezi sa mojim tatom)

Postovana, mislim da je dobro da se jedu kostice od kajsija i sljiva (ima ih u prodavnicama zdrave hrane). Primenjuju se uz ishranu iz koje je potpuno izbacen secer. Od cajeva mogu da pomognu zalfija i neven. Zalfija se za pijenje sprema tako sto se pusti da voda sa cajem prokljuca nekoliko minuta. Posebno je vazno vedro raspolozenje, setnje, ishrana bez toksina (organski gajene namirnice, sveze namirnice, ishrana bez suhomesnatih i konzerviranih namirnica).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.4.2013.

Postovani, javila sam Vam se juce u vezi diskus hernije. Dobila sam fizikalnu terapiju, vezbe, struje i laser. Zanima me, posto mnogo razmisljam o tome, da li to moze da pukne i kako, od cega, podizanja teskih stvari ili cega vec, posto ja imam obicaj da ponesem akvarijum sa 15l vode, a ne znam da li bih smela. Takodje sam htela da pitam i u vezi trudnoce, ako za 4,5 godina ostanem trduna, da li cu ja morati da operisem kicmu ako se to ne povuce do tada. Hvala!!!

Postovana, to moze da “pukne” i da dodje do discus hernije. Moze da se desi pri naglom pokretu u stranu, izvijanju, cimanju, naglom savijanju ili pri podizanju tezih predmeta. Kada podizete nesto to cinite tako da vam je kicmeni stub prav tj. da podizete iz cuceceg polozaja, oslanjanjem na noge bez savijanja kicme. To je jednostavno. Pitajte fizioterapeute da vam pokazu te zastitne pokrete. Trudnoca nece da pogorsa stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2013.

Postovanje, Analiza hormona stitne zlezde je T3 1,5 T4 82 TSH 6,520. Da li je potrebno ukljuciti terapiju zbog povecenog TSH? Vec tri godine se lecim od artritisa pa me zanima da li bi se ublazile tegobe artritisa (bol i ukocenost zglobova) ako bi uzimala lek za stitnu zlezdu? Hvala unapred!

Postovana, kod vas su T3 i T4 u granicama normale. To znaci da se hipotireoza nije ispoljila. Povecan TSH ukazuje da imate subklinicku hipotireozu. Ne razboljavaju se od hipotireoze sve osobe sa povisenim TSH, pa se kod onih kod kojih TSH nije mnogo visok (manji je od 10), ni zlezda nije mnogo velika i nemaju veliki rizik od srcanih bolesti ne pocinje terapija, vec se stanje prati. Kod obolelih od hipotireoze sa normalizacijom tiroksina (T3 i T4) reumaticne tegobe se ublazavaju. Medjutim, kada su normalni ne verujem da bi lecenje uticalo na artritis.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2013.

Moja beba ima 2 meseca,ovih dana pocela je posle obroka (od drugog meseca je na humani) da malo vise bljucka.To do sada nije radila,ili je izbacivala vrlo malo.Ne izbaci odmah nakon obroka,vec malo kasnije i cini mi se vise kada je aktivnija.Nisu mlazevi kako sam negde citala,vec prosto malo veca kolicina kojom ufleka benkicu i sebe po licu.Takodje mi sada redje podrigne.Dajte mi neki savet.Hvala unapred. Daca

Postovana Daco, bljuckanje nije zabrinjavajuca pojava. Budite strpljivi i drzite bebu dok ne podrigne, mada podrigivanje nece da ukloni bljuckanje, ali ce olaksati varenje. Mada sami pokreti zeluca mogu da dovedu do bljuckanja, ono je izrazenije kada je beba zivahnija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2013.

Postovana, pre mesec dana sam operisala slepo crevo. Kada i posle koliko vremena smem planirati trudnocu? Unapred hvala

Postovana, vec mozete da radite na uvecanju porodice. Operacija slepog creva pre mesec dana nije prepreka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.4.2013.

Pozdrav. U oktobru,prosle godine mi je otkrivena mononukleoza,lezao sam skoro 5 nedelja,pridzavao se lekarskih saveta,nakon toga sam se mnogo bolje osecao.U decembru,iste godine,svi rezultati krvi su bili u redu,velicina jetra se vratila u normalu,potpuno se zdravo osecam,nastavio sam sa sportom i nemam nikakve smetnje.Medjutim sada nakon 6 meseci od prelezane bolesti,jos uvek su mi zlezde na vratu pomalo izrazenije,da li je to normalno i da li ce se povuci do normale? Hvala unapred.

Postovani, ponekad je potrebno dosta vremena da se zlezde potpuno povuku nakon prelezane mononukleoze. To nije zabrinjavajuce. Inace njihova velicina do 1cm je normalna.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: