Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovana,imma 34 godine i zbog raznih simptoma,preznojavanja i nije toplo,osecaj kao da imam temperaturu ili gripu,nalete vrucine,i veoma loseg raspolozenja vadila sam polne hormone.FSH,LH,ESTRADIOL i da vam sad ne duzim sa vrednostima,sva tri hormona su mi jako nisko ispod granice.Zakazala sam kod endrokrinologa i otisla,i ona mi kaze da je sve to sasvim normalan nalaz,ja sam je jos jednom pitla za estradiol posto je on prenizak,ona mi rekla'pa sta'.Po nalazima ispada da mi hvale svi ovi hormoni,ona kaze da je sve ok.Evo naprimer estradiol normalan od 130-310 a meni samo 10.Jedan mi je dr.rekao da mi mozda nije nesto ok sa hipofizom i da bi trebala raditi mozda i MG hipofize,i da obavezno uradim hormone nadbubrezne posto vec imam i pored sveg ovog i hipotireozu.A ova dr.da su moji hormoni super.Recite mi molim vas vase misljenje sva sam zbunjena,ne bi da zapustim nesto ako ne valja kod mene nego na vreme da resavam ili lecim.

Postovana, zaista kod poremecaja hipotalamusa i hipofize mogu da budu snizeni razliciti hormoni medju kojima su i polni. Cak i jedan oblik hipotireoze (sekundarna hipotireozemoza) je posledica poremecaja na nivou hipofize kada lucenje TSH hormona nije u redu tako da stitna zlezda nije pravilno podstaknuta na lucenje svojih hormona. Kod tercijalne hipotireoze poremecaj je na nivou hipotalamusa koji utice na lucenje hormona TSH. Kod poremecaja hipotalamusa i hipofize mogu da nastanu razliciti poremecaji koji nemaju veze sa hormonima, kao sto je poremecena termoregulacija, poremecaj znojenja, sna, psihicke tegobe. Znaci taj poremecaj ne mora da bude tumor pa da tegobe budu jako izrazene sa npr. gubitkom libida, izostankom menstruacije, sterilitetom, glavoboljom... Mogu da budu diskretne tegobe mzda zbog nekog zapaljenja ili poremecaja cirkulacije krvi u glavi. Kontrolisite povremeno hormone i ako vam se tegobe pojacaju javite se ponovo endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovana ,radila sam juce OGTT,jer mi je secer cesto blizu granica ali nikad nije presao granicu,stigli su mi rezultati ali kod endrokrinologa ih nosim tek za mesec dana pa vas molim da ih procitate. Glukoza na taste 5.9 /4.1-6.4/ 1 sat posle opter, 7.7 2 sat posle opter 5.9 3 sat posle opter 3.6 Recite mi da li mi preti dijabetes i jos jedno pitanje....zast juce kad sam uradila taj ogtt .izvade mi krv nakon 3 sata od opterecenja,meni bude jako lose pocele su strasno da se tresu ruke i noge,malo je hvalilo da padnem i skoro ceo dan nisam biladobro. imam 32 godine i krv mi je vadjena sva 4 puta iz prsta, mnogo vam zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, test opterecenja glukozom je dobar, sto znaci da nemate secernu bolest niti je smanjena tolerancija na glukozu. To sto vam je bilo lose nakon vadjenja krvi nije nista opasno. Bili ste gladni. Glukoza tj. secer koji ste popili je izazvao veliko lucenje insulina koji je naglo oborio secer, a u medjuvremenu nista niste jeli da bi usporili pad glukoze. Unos praznih kalorija kao sto su secer i slatkisi otvara apetit tj. zahteva da jedete nakon pola sata. Ta glad je izazvana naglim padom secera. Pad secera osim toga moze da izazove glavobolju, jer je mozak osetljiv na pad glukoze, zatim muku, drhtanje, slabost... Jednostavno tog dana niste jeli kako treba i zato ste se osecali lose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Imam 41 godinu i zeljela bih ostati u drugom stanju. Zadnja menstruacija je bila 28.8. Jutros sam dobila jake nesnosne bolove i poslije negativnog gravidtesta popila analgin 500, voltaren forte 50 i apaurin 5mg. Zanjima me da li je ovaj test bio negativan zbog ranog ocitavanja ili sam jos trebala cekat a nisam mogla zbog bolova i da li ovo moze ugroziti evt. zacece? Hvala

Postovana, danas vam je 22 dan ciklusa. Ako vam ciklus traje 28 dana, ovulacija je bila 14og dana sto znaci da je od nje proslo 6 dana. Test je pozitivan 8 do 10 dana nakon ovulacije tako da je moguce da ste ga prerano radili. Lekovi ne remete zacece, ali Voltaren moze nepovoljno da deluje na plod. Ponovite test ako ne dobijete menstruaciju u ocekivano vreme. Ako bude pozitivan javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovani,molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje,jako mi je bitno,unapred hvala.Moj decko nema slezinu,pa me zanima koliko je alkohol u takvom slucaju stetan i da li sme da se konzumira.Hvala jos jednom.

Postovana, moze, kao i svaki zdrav covek, da popije dnevno po jednu casicu zestokog pica ili jednu do dve case vina ili piva. Sve preko toga nije korisno. Preveliko konzumiranje alkohola nije zdravo ni za koga. Inace zbog vadjenja slezine decko nema neka ogranicenja. Sve sto je stetno za druge zdrave mladice stetno je i za njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

postovani doktore imam problem javlja mi se crvenilo i ceckanje na otvoru polog organa ginekolom me je ljecio sa nekim kremama bez uspjeha kod se nije otkrilo da imam eseri loli na ponmim organima sa tabletama je unistena al i dalje imam tu upalu na polnim organima neznam sta da radim .hvala

Postovana, javite se ginekologu i svom lekaru opste prakse da bi pregledali mokracu. Svrab i peckanje na spoljnim polnim organima se javlja kod pojacanog vaginalnog sekreta. On mora da se pregleda da bi se znalo da li je upala izazvana bakterijama, gljivicom kandidom, trihomonasaom ili gonokokom. Lecenje se sprovodi po rezultatu vaginalnog brisa. Peckanje moze da bude znak postojanja bakterija u mokraci, moze da ukaze na postojanje polnoprenosive bolesti (hlamidija, ureaplazma ili mikoplazma), zapaljenja grlica ili materice. Moze da se javi i kod hormonskog poremecaja. Neke zene su sklone infekcijama mokracnih puteva, cesto je to infekcija izazvana eserihijom koli. Kod njih ta bakterija lako dospeva u vaginu i tu se nalzi u vecem broju no sto je normalno. Te zene treba da unose vise tecnosti. Ne mozete sami da se lecite, vec morate da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Zanima me da li je testriranja na hiv kod dobrovoljnog davanja krvi tacno posle 3 meseca i 2 dana? Tacnije, zanima me da je period prozora za hiv prosao, i da li su rezultati testiranja kod dobrovoljno date krvi tacni posle 3 meseca i 2 dana, od trenutka moguce zaraze? Decko me je poljubio u usnu, pa posto je jako bojim te bolesti, bila bih Vam zahvalna na odgovoru.

Postovana, period prozora za HIV iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test, za neke i duze. Period prozora je vreme koje prodje od ulaska virusa do mogucnosti da se dokaze njegovo prisustvo u organizmu. Postoje individualne razlike razlicitih organizama. Kod nekih antitela mogu da se jave nakon nekoliko nedelja (4 do 8), ali istina retko i 6 meseci od ulaska virusa u organizam. To znaci da je kod vas period prozora najverovatnije prosao te da je doslo do infekcije HIVom to bi se otkrilo testiranjem krvi koju ste dali kao dobrovoljni davalac. Ne mozete da dobijete virus HIVa od poljupca u usnu. Vas strah nema osnove. Da bi se zastitili od Side potrebno je da koristite prezervativ, da izbegavate seks tokom menstruacije, kada imate pojacan vaginalni sekret i tokom koriscenja vaginaleta tj. tokom lecenja vaginitisa (kolpitisa) jer tada lakse moze da dodje do infekcije. Treba da radite na jacanju imuniteta, jer jak imunitet moze da unisti malobrojne viruse koji mogu u nekoj situaciji da dospeju u vas organizam. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se, jer to jaca imunitet. Koristite kondom da bi se zastitili od drugih polnoprenosivih bolesti, jer njihovo prisustvo slabi otpornost prema virusu HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Dobar dan! Imam 25 godina i imam krivu kicmu od 4 razreda osnovne skole. U osnovnoj skoli sam isla na korektivnu gimnastiku gde sam radila vezbe. 90-tih godina sam isla kod specijaliste i rekao mi je da moram da idem na plivanje i da radim vezbe. Ramena mi idu napred i imam malu grbu na ledjima. Interesuje me da li se iskrivljenost kicme moze ispraviti ili operisati?

Postovana, iskrivljenat kicma ne moze da se ispravi. Promene su definitivne. Plivanjem i vezbanjem jacaju se misici, posebno misici oko kicme. Jaki misici usporavaju napredovanje deformiteta, povecavaju pokretljivost kicme i smanjuju bolove. Deformitet moze donekle da se koriguje operativnim putem. Javite se fizijatru za terapiju, koja treba da ukljuci i vezbe, kao i ortopedu zbog procene neophodnosti operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

postovanje imam pitanje imamo problem u bebe je izmjeren nuhalni nabon 3,2 dali je to opasno idli ima neko da je imo takav problem daje kasnije sve bilo ok hvala puno

Postovana, veliki visak koze na vratu (nuhalni nabor veci od 3mm) moze da bude povezan sa nekim anomalijama ploda, najcesce sa Daunovim sindromom. Medjutim, i kada je nuhalni nabor znatno veci to nije siguran znak da sa bebom nesto nije u redu vec je razlog za dalje preglede i testove koje neki ginekolozi sprovode i bez povecanog nabora, posebno ako je majka starija od 35 godina. Double test pokazuje koliki je rizik da beba ima Daunovim sindromom. Ako je rizik veliki radi se amniocenteza kojom moze da se dijagnostikuje pomenuti poremecaj. Sa rastom ploda ne ocekuje se procentualno povecanje koznog nabora na vratu. Mnoge potpuno zdrave bebe su na obicnom ultrazvuku izmedju 11 i 15 nedelje imale nuhalni naboz veci od 3mm tako da nemate razloga da strepite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Postovani zanimame kako se izvodi kolonoskpija,gastroskopija i rektoskopja?Posto imam zakazano za ponedeljak.Molim vas reci te mi da li je bolno,posto se jako plasim.Molim vas brz odgovor.Hvala unapred!!!

Postovana, kod svih pregleda se ubacuje endoskop, aparat koji se sastoji od cevi kroz koju se gleda i kroz koju moze da se ubaci instument za uzimanje isecka (ako je potrebno). Kada se posmatraju jednjak, zeludac i dvanaestopalacno crevo koristi se gastroskop koji se ubacuje kroz usta. Postupak nije bolan, ali je neprijatan jer izaziva nagon za povracanje. Medjutim, ne povracate jer je zeludac prazan. Kolonoskopija je gledanje celog debelog creva pomocu kolonoskopa. Procedura moze malo da bude bolna, zato se negde radi u analgeziji kada niste potpuno opijeni, vec malo osamuceni tako da ne osecate bol, niti imate osecaj o proticanju vremena (neznate koliko traje pregled). Posto to nije neki jak bol u mnogim ustanovama rade bez anestezije i analgezije. Rektoskopija je gledanje samo zavrsnog dela debelog creva pa se koristi instrument mnogo kraci od kolonoskopa. Naravno instrument se ubacuje kroz analni otvor pri cemu lezite na boku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2012.

Postovani doktore Ako su otac i majka krvna gtupa 0 rh+ koja krvna grupa ce biti njihovo dete? A ako je otac 0 a majka AB Rh + koje grupe ce biti njihovo dete?

Postovani, ako oba roditelja imaju krvnu grupu 0 rh+ njihovo dete ce imati takodje nultu krvnu grupu, a Rh faktor moze da bude pozitivan ili negativan (Rh+ ili Rh-) u zavisnosti da li su roditelji homozigot ili heterozigot. Ako je otac 0 a majka AB dete ce da ima krvnu grupu A ili B.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2012.

Postovani,molim vas da mi objasnite sledece.Rec je o mojoj majci,treba da uradi CT trbuha,kolonografiju.DG:tu colonis/ovaril sus.Malaksala je,slab apetit,malo izgubila na kilazi,SE 70,trombociti 95.Nasla sam neke informacije na internetu ali bih ipak da cujem vase misljenje.HVALA

Postovana, sumnja se na tumor debelog creva. Tegobe i znaci su nespecificni. Ukazuju da nesto nije u redu, ali to nije tipicno za tumor, jer se javlja kod mnogih drugih bolesti npr. kod razlicitih zapaljenja. U svakom slucaju to mora da se ispita. Ne sme da se zanemari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2012.

Postovani da li zbog stresa depresije moze da dodje do rasta nezeljenih dlacica s tim da i kosa opada,i zbog cega se to desava da li je to neka odbrana organizma od stresa ili sta vec HVALA

Postovana, kosa moze da opada zbog stresa. Opadanje ne nastaje odmah nakon delovanja stresa ili stetnog agensa vec nakon 2 do 4 meseca, a nakon toga prodje jos neko vreme da se primeti da pojacano opada. Nezeljene dlacice mogu da rastu zbog dominacije andrognih hormona. Nije mi poznato da li i to moze da se javi zbog stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

Postovana doktorko, muzu mi se pojavilo na glavi bijele prhuti, jeste da ima perut ali ovo su bas velike kore a nekim mjestima je crveno. Neznam sta je u pitanju i da li moze da mu koristi Viso sampon? VELIKO HVALA!

Postovana, to je seboroicni dermatitis. Uzrok seboroicnog dermatitisa nije potpuno jasan. Znacajnu ulogu u nastanku bolesti ima gljivica Pityrosporum ovale, zatim imunoloski poremecaji i promena pH vrednosti koze. Vazan je i uticaj androgenih hormona. Stanje pogorsavaju suvo i hladno vreme, slana hrana, alkohol, umor, stres. Zbog znacajnog uticaja gljivice P.ovale, obicno se u lecenju pocinje sa antigljivicnim lekovima, najcesce ketokanazol (za kosmati deo glave je u obliku sampona koji se koristi 2 puta nedeljno, a zatim preventivno jednom nedeljno). Efikasni su i samponi sa cink-piritroinom ili selenijum-sulfidom. Osim medicinskog sampona pomazu i kozmeticki na kojima je naglaseno da deluju protiv peruti. Neznam sastav Viso sampona. Ako pise da deluje protiv peruti naka ga koristi. Ako ne pise neka kupi u apoteci sampon sa ketokonazolom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

Devojka mi se vretila sa dvomesecnog putovanja po Americi pre 3 dana. Prema nekim porukama mislim da se radi o prevari. Predlozio sam joj ginekolosku proveru. da li postoji tako nesto da mi makar kazu da li je bilo sexa u poslednje par nedelje? Odgovor mi je hitno potreban

Postovani, ne postoji takva mogucnost. Mogli bi da se uoce spermatozoidi ako je seks bio bez predzervativa tog dana, ali ne unazad. Takodje se mogu uociti oguljotine od grubog seksa, silovanja ili masturbacije koja se desila nedavno, ali ne u poslednjih par nedelja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

Postovanje, molim Vas da mi odgovorite koji bi uzrok mogao biti: zadnja tri mjeseca imam obilna i veoma cesta menstrualna krvarenja (40 godina, majka troje djece, imaja jedan abortus) koja ne prestaju i koje vrste pregleda trebam obaviti i koje vrste nalaza trebam izvaditi? Unaprijed hvala na svim Vasim odogovorima

Postovana, najcesci uzrok takvog krvarenja je hormonski poremecaj i miom materice. Zatim uzrok moze da bude hipotireoza, zapaljenje endometrijuma, jajnika i jajovoda, polip, ciste na jajnicima, disfunkcija jajnika, endometrioza, spirala, rak i neki lekovi. Javite se ginekologu koji ce da uradi ginekoloski pregled, papa test, kolposkopiju i ultrazvuk ako je potreban, krvnu sliku zbog moguce anemije. Nekada je potrebno vreme krvarenja i koagulacije krvi, broj trombocita i brzina sedimentacije eritrocita, kao i hormoni stitne zlezde. Ako ima promena na grlicu ponekad je potrebna biopsija. Ako se hormonima ne regulise ciklus nekada je potrebna eksplorativna kiretaza. Ona pokazuje uzrok krvarenja, a ujedno je i terapija, jer se kod mnogih zena nakon kiretaze menstrualni ciklus normalizuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

Postovana,zasto osecam cestu slabos u predelu kolena,desi mi se poprilicno cesto kao da ce mi se oduzeti i da me nece drzati,znam da se desava od neke vste straha ali u mom slucaju nije to nego npr.bude mi cudan osecaj u kolenima pri velikoj nuzdi,ili kad se ne osecam dobro ili tako u nekim momentima.Sta je uzrok i kako doci do neke dijagnoze.Inace imam 29 god.

Postovana, bolesti kolena ne daju tegobe koje vi opisujete. Takva slabost se javlja kod anksioznosti. U strahu se normalno oseca slabost u kolenima i odatle potice narodni izraz: odsekle su mu se noge od straha. Kod anksioznosti postoji strah bez vidljivog uzroka, kao i osecaj teskobe, sto moze da bude praceno velikim brojem tegoba. Ako vam tegobe remete kvalitet zivota javite se psihijatru ili psihologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

Postovana,zelela bi vas nesto pitati pa se nadam da se bar malo razumete u stomatologiju.Naime,imam problem sa zubima,svi su oni izleceni,znaci nemam kvarnih zuba,na jednom mesto imam stavljena 2 zuba,ali svi ostali zubi su ruzne boje,nisu inace dobre kvalitete i zbog njih mi se uopste nesvidja kako izgleda moj osmeh kad se nasmejem.Dali ima neki nacin koji bi bio i najbolji da ne vadim svoje zube i ako svaki ima lek i blombu pa i svi ovi prvi,pa da nekako stavim neke navlake ili tako nesto preko njih da budu lepi i beli.Ne znam da li to uopste postoji pa vas pitam sta bi bilo najbolje.

Postovana, leceni zubi cesto promene boju. Takodje se boja tokom godina menja, posebno kod pusaca. Mislim da nije pametno da stavljate navlake, jer onda od vaserg zuba ostaje samo koren. Ista je stvar sa stavljanjem mostova gde postoji mogucnost razmnozavanja bakterija izmedju desni i zuba. One uticu na los zadah i izazivaju pojedine srcane bolesti. Mislim da je najbolje imati svoje zube pa kakvi da su. Mozete da ih izbelite. To je najmanje zlo za zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.9.2012.

doktore znam da ste mi rekli da nema razloga da mislim da sam trudna jer sam imala i zato sto sam redovno pila tablete,ja trebam dobiti za neka 3-4dana.strah me je da necu dobiti jer mi nekako donji deo stomaka odnosno jos malo ispod,neznam kako da objasnim,malko vise iznad polnog organa kao nateklo,odnosno kao da je porastlo i nekad je tvrdo a nekad ne i malo me boli,ponekad me boli.mene je tako strah,pogotovo zato sto redovno pijem tablete,pa se pouzdam u njih. molim vas odgovorite sta mislite,toliko sam se uspanicila!!!!!hvala

Postovana, to sto ste uplaseni, zagledate se, obracate paznju na pojedine delove tela, strepite da li cete dobiti menstruaciju... nema veze sa koriscenjem tableta ili sa nekim realnim dogadjajem vec sa vasom anksioznoscu. To je nepotreban strah i vi kada razmislite vidite da nema razloga za njega. Uz strah postoji teskoba koju ne mozete sami da odagnate pa je potrebno da se javite psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani, od pre par nedelja na tabanima su poceli da mi pojavljuju tvrdi vodeni plikovi. Posle dan, dva pucaju, i pojavljuju se novi. Par puta sam mazala didermal mast. Koji bi mogao biti razlog njihovog pojavljivanja, i treba li da zabrinjava? Hvala unapred.

Postovana, neophodno je da se javite koznom lekaru. Takvi plihovi mogu da se jave kod gljivicne infekcije stopala (atletsko stopalo). Promene jako svrbe. Slicni plihovi mogu da prate i druge kozne bolesti (psorijazu npr.), a lecenje nije isto te je neophodan pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovana dr,,dva dana osetim u predjelu srca kako bi opisala osjecaj kao da mi srce preskace ili ubrza rad na tren i prestane, evo juce i danas,,to po deset puta na dan u intervalima,kao da zadrhti srce,,oprostite mi ali neznam kako bi preciznije opisala..Bila sam kod interniste prije mjesec dana i rekao mi je da je sve u redu sa srcem i sta je uopste ovo,,uzela sam presolol od 50mg pola tablete,hvala vam puno

Postovana, kod ekstrasistola srce zakuca pre vremena, sto osetite kao jaci udar srca. Nakon toga sledi veca pauza do sledeceg otkucaja sto uplasi coveka jer ima utisak da mu srce ne radi. Preskakanje srca moze da bude prvi znak pojacanog rada stitne zlezde (hipertireoze), zeludacne kile, prejedanja i stresa. Taj poremecaj srcanog ritma se cesto srece kod potpuno zdravih ljudi. Moze da bude posledica unosa kafe, caja, alkohola i/ili pusenja. Ako preskakanje nije cesto i ne javlja se u nizu nije opasno i ne zahteva lecenje. Ne treba da uzimate lek na svoju ruku, vec da se javite lekaru. Uzimanje lekova antiaritmika koji su nekom vasem prijatelju pomogli je jako opasno jer i sam lek kod nekih osoba moze da izazove preskakanje srca. Lekar ce odrediti da li je potrebno lecenje, pregled hormona stitne zlezde ili samo mere za snizenje stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Moja sestra je hitno upucena u Gak Narodni front gde joj je uradjena biopsija grlica materice. Klinicka dg: Ca PVU FIGO llb Patohistoloski nalaz Ca planocellulare invasium cervicis uteri,tip krupnih nekretinizirajucih celija,G2 NG3 Molim Vas da mi pojasnite i klinicku dg i sta znaci G2 Ng3

Postovana, klinicka dijagnoza oznacava ono sto se pregledom vidi, a to je kao sto je napisano karcinom vaginalnog dela grlica materice. IIb znaci da je zahvacen deo parametrijuma ali se tumor nije prosirio dalje prema kostima. Dijagnoza sadrzi i patohistolosku dijagnozu koja pokazuje sta se vidi pod mikroskopom a to je planocelularni karcinom koji je zahvatio grlic, a sacinjavaju ga krupne nekeratinizirajuce celije. Planocelularni oznacava da se sastoji iz ravnih tj. plocastih celija. Klasifikacija G pokazuje koliko su celije diferencirane, koliko se razlikuju od normalnih. Kod sestre su srednje diferencirane. Broj N oznacava stanje regionalnih (najblizih) limfnih zlezda. Ako je uz njega broj nula zlezde nisu zahvacene, ako je drugi broj jesu. Ako nema slova M ili ako stoji M0 nema udaljenih metastaza sto je dobro. Dijagnoza je orjentaciona i pravo stanje se vidi nakon operacije. U principu to je srednje rasiren tumor sa srednje diferenciranim celijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani,popila sam Brufen tabletu vece pre Papa testa pa me zanima da li utice na rezultate testa.

Postovana, popijena Brufen tableta ne utice na rezultate Papa testa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani , posle koliko vremena nalaz krvi na trudnocu ,beta HCG , moze da pokaze da ista postoji ukoliko je doslo do zaceca . Hvala.

Postovana, vec 8 do 10 dana od ovulacije, a to je od prilike dan, dva nakon sto se opodjena jajna celija usadila u matericu beta HCG u krvi dostize vrednost dovoljnu za dijagnozu trudnoce. Znaci da i pre ocekivane menstruacije test na trudnocu koji koristi odredjivanje beta HCG u krvi moze da pokaze da je doslo do zaceca. U vreme ocekivane menstruacije to je potpuno sigurno i za osetljivije kucne testove koji detetuju ovaj hormon u mokraci. Kod zena koje su primale HCG injekcije kao Profazi potrebno je 5 do 14 dana da se ocisti iz organizma pa test moze da bude lazno pozitivan tj. da pokaze trudnocu koje nema. Znaci ako treba da dobijete menstruaciju ili ona kasni nekoliko dana vec mozete da odredite beta HCG u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Molim vas ,majka mi ima 57 god i duze vreme ,2 meseca,je svrbela koza na mestu butne kosti u zadnje vreme oseca bol ,i pri sedenju i pri lezanju, u predelu i leve i desne butne kosti. Dugo godina ima HOBP i koristi pumpe berodual,simbikort,spirivu ima i osteoporozu i vec oko 2 god pije alefos.Da li ovaj svrab i bol mogu biti simptomi progresije osteoporoze ili je u pitanju nesto drugo. Unapred Vam zahvaljujem

Postovana, osteoporoza ne daje tegobe. Daju je njene komplikacije pa bol moze da bude znak pogorsanja bolesti. Srab ne bi trebao da ima veze sa tim.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani,da li test na antispermatozoidna antitela podrazumjeva neku vrstu pripreme npr. apstinencija,uredni brisevi i sl? I ako mozete da mi pojasnite sam postupak analize tj da li ga rade oba partnera,da li postoji neki period kad ga je najbolje uraditi i sl? Unaprijed hvala!

Postovana, za test se preporucuje apstinencija od tri dana. Suprug daje krv i uzorak sperme, a vi samo krv. U tim uzorcima se odredjuju antirela koja unistavaju spermatozoide (antispermatozoidna antitela) i time onemogucavaju oplodnju. Cilj je da se utvrdi da li je sterilitet posledica postojanja tih antitela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani.Imam 34 godine i nedavno sam radio ljekarski pregled gdje mi je AST i ALT smanjen,AST je 13 a vrijednosti su od 15-37,ALT je 19 a vrijednosti 30-65,kreatinin mi je 113 a vrijednosti su 53-115,radio sam ultra zvuk stomaka i sve je u redu,doktorica me salje dalje kod gastroenterologa...koliko znam kada je povisen AST i ALT onda nije nesto u redu sa jetrom,sta mogu biti smanjene vrijednosti,da li ima veze sa cirom kojeg imam od 1997 ili je sta drugo u pitanju???naravno radio sam i nalaze prije i svaki put je AST i ALT bio u redu....hvala pozz

Postovani, snizene vrednosti AST i ALT nemaju klinicki znacaj. Ponekad ukazuje na manjak vitamina B6.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Postovani ,moja supruga se probudila sa osecajem gorcine na vruh jezika,neznamo dali je to opasno nesto ili ...vec sta li je Veliki pozdrav za vas!

Postovana, iako osecaj gorcine moze da se javi kod dijabetesa, to je najverovatnije posledica bolesti ili samo poremecaja rada organa za varenje. Mozda postoji gastroezofagealni refluks (GERB) tj. vracanje zeludacne kiseline u jednjak, grlo i usta. Takav neprijatan osecaj moze da se javi i kod manjeg unosa tecnosti, dubljih zljebova na jeziku, gljivicnog oboljenja jednjaka...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.9.2012.

Molila bih vas za savet.Ima nekoliko dana osecam neki tup bol ispod stomaka ,nisko.Primetila sam da cesce mokrim i neznatno peckanje,mokraca je malo vise zuta.Imala sam pojacan vaginalni sekret kao penusav i sada bez obzira sto vodim racuna o higijeni i stalno se ispiram osecam strasno neprijatan miris.Posto je vikend i nemogu kod ginekologa na pregled molila bih vas za savet.Inace redovno idem na preglede, radila sam papa test pre godinu dana.Inace da napomenem osecam pritisak na vaginalni otvor i pri seksualnom odnosu sam osetila bol i nekako suvocu vagine.Dal od tog nekog tupog bola u dnu stomaka kao da osecam neku mucninu.Il je strah u pitanju.Imam 40 godina.Pre sam imala problema sa upalama jajnika i prosle godine trihimonas vaginalis.Molim vas za odgovor posto sam malo uplasena.

Postovana, verovatno ponovo imate infekciju trihomonasom. Trihomonas vaginalisa izaziva svrab, pecenje i peckanje pri mokrenju. Sekret je obilan, zutozelen, penusav, neprijatno mirise. Ovu infekciju ne treba zanemariti, jer moze da dovede do steriliteta. Lece se oba partnera metronidazolom (vaginalete i tablete). Bol pri seksualnom odnosu moze da bude posledica suvoce vagine zbog kratke predigre ili zbog infekcije. Dok se ne izlecite treba da izbegavate seksualne odnose. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2012.

veliki pozdrav imam jedno pitanje imam svakodnevnu vrtoglavicu osecam se uzasno svakim danom jedno te isto nikako da progje imam povredu vratne kicme na levoj strani dali moze biti uzrok toga hvala

Postovani, povreda vratnog dela kicme moze da bude uzrok vrtoglavice. Postoji veliki broj uzroka vrtoglaice. Najcesci uzrok je nezgodan pokret glave. To je kratkotrajna vrtoglavica, koja se moze ponavljati pri slicnom pokretu. Snaznu vrtoglavicu, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, mogu da izazovu poremecaji u uhu (upala srednjeg uha, povrede). Nije redak uzrok ni upala nerva, koja daje duzu vrtoglavicu (nekoliko dana, ali i nedelja). Promene na vratnom delu kicme (degenerativne promene) koje nastaju sa godinama, ali nisu tipicne samo za starije osobe. U cesce uzroke spada poremecaj cirkulacije krvi u mozgu. Izazivaju vrtoglavicu pri zabacivanju glave unazad, a mogu biti pracene mucninom, poremecajem gutanja, osecajem bola i slabijim sluhom. Stres takodje nije redak uzrok. Vrtoglavicu mogu izazvati povisen i snizen krvni pritisak, infekcije disajnih organa, migrena, poremecaj cirkulacije krvi u vratu, bolesti organa za varenje, ateroskleroza, malokrvnost, alergija, boginje i druge zarazne bolesti, multipla skleroza, tumor usnog nerva, trovanje nikotinom, alkoholom, herpes, tumori i druge bolesti mozga. U cilju pronalazenja uzroka vrtoglavice potreban je pregled spec. ORL, neurologa, fizijatra i interniste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2012.

Postovani,zanima me koliko je opasna bakterija hlamidija,i da li izaziva sterilitet?Da li je upotreba kondoma stiti od hlamidije?Hvala unapred.

Postovana, hlamidija je opasna upravo zbog toga sto moze da izazove sterilitet. Kod muskaraca ga izaziva smanjenjem broja spermatozoida, a kod zena izazivanjem hronicne infekcije jajnika i jajovoda sa kasnijom pojavom priraslica koje onemogucavaju oplodnju. Hlamidija moze da dovede do vanmatericne trudnoce i ponavljanih spontanih pobacaja. Moze izmeniti cervikalnu sluz, sto otezava pokretljivost spermatozoida i otezava oplodnju. Spontani pobacaj i prevremeni porodjaj nastaju zbog delovanja imunih celija, aktiviranih hlamidijom i delovanjem citokina (zapaljenjckih supstanci), produkovanih hlamidija infekcijom. Opasnost ove infekcije se ogleda i u tome sto cesto ne izaziva tegobe tako da se ljudi ne lece na vreme. Nije retko da se hlamidija otkrije tek kada se trazi uzrok steriliteta. Infekcija se lako prenosi bas zbog toga sto mnogi oboleli nemaju tegobe, pa se ne lece. Hlamidija se leci antibioticima, pri cemu je potrebno da se istovremeno lece oba partnera. Prezervativ stiti od infekcije hlamidijom, pri cemu treba da znate da ona moze da se prenese i oralnim i analnim seksom, a ne samo vaginalnim. Hlamidija je veoma neotporna bakterija, ali moze izvesno vreme da prezivi na prljavim rukama, peskiru ili nekom drugom predmetu, tako da su moguci i neseksualni putevi prenosenja. Infekcija se moze preneti rukama sa genitalnog predela na oko. Moguc je prenos sa majke na dete u toku porodjaja.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: