Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 14.2.2013.

Postovana,ima nekih pola godine kako mi se cesto desava da mi drhte ruke ,kad trebam biti jako precizna u necemu sto radim tesko mi je umiriti ih,osecam i neku nemoc u misicima ruku ali problem je sto su pocele i noge da mi podrhtavaju u kolenima i to nekad traje po celi dan a nekad prestane,sve ukupno traje pola godine.Recite mi sta je u pitanju,zabrinuta sam imam 30 godina,bolujem od hasimota vec par godina i nikad mi se to pre nije desavalo,pijem eutiroks i hormoni su uredu,tako da nije od hiper i slicno.Takodje 2 godine pijem 3*dnevno flunisan i nikad ni od njega mi se to nije desavalo.Neznam sta je razlog,ali moj doktor iskljucuje i hasimota i flunisan ali nezna sta je.

Postovana, drhtanje ruku i nogu, umor i slabost mogu da budu posledica duze upotrebe Flunisana. Kod hasimota se ponekad, ne tako cesto, javlja slabost misica. To nije simptom Hasimota vec druge autoimmune bolesti (miozitisa) koja moze da se javi istovremeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2013.

imam 21 godinu, imam bolovew u grudima, otezano disem, bol u ledjima, imam bele i crvene sare na noktima i kasni mi menstruacija 3 meseca i kada kasljem izbacujem braonkastu sluz, vrlo cesto sam umorna

Postovana, javite se svom lekaru zbog iskasljavanja braonkaste sluzi. Pojedine bakterije mogu da daju takvu boju. Medjutim, treba iskljuciti eventualno iskasljavanje krvi. Pobrojali ste vise tegoba bez dobrog opisa. U kom delu grudi vas boli, kakav je bol (tup, ostar, zagusujuc), koliko bol traje, sta ga provocira, sta ga ublazava? Bol u kom delu ledja, kada, da li pretaje kada se razmrdate? Javite se ginekologu. Kod zdrave devojke izostanak menstruacije je najcesce posledica trudnoce, ali ne retko i hormonskog poremecaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.2.2013.

Postovani, Imam 20 godina.Operisao sam devijaciju nosa pre 2 godine na Vma.Pre operacije obavio sam sve moguce preglede (srca,pluca itd) I sve je u savrsenom redu.Posle operacije ,do dana danasnjeg bio sam na nekoliko pregleda sto zbog zaposlenja,sto zbog upisa na Fakultet.Doktori kazu da mi je sa nosem sve u redu,krajnici su malcice uvecani ali nije nista strasno.Srce ,pluca,pritisak,krvna slika….Sve uvek ok. Problem je u tome sto ja jednom,dvaput u toku nedelje (godinama unazad) nemam vazduha,pogotovo kad lezim….onda se javlja I lupanje srca ,uz to sam veliki panicar.Treba mi 10ak minuta da se smirim uz otvaranje usta ko krokodil,izlazenje na svez vazduh I slicno.Ako potrcim ili idem uz stepenice takodje se javlja opet lupanje srca I nemanje vazduha. Nemam nikakve glavobolje,drhtanje ruku,temperaturu,bolove u grudima I ostalo. Pio sam sumece tablete za razbijanje sekreta koje se sliva iz nosa u grlo I slicne stvari I nisam osetio neko olaksanje.Moje pitanje je da li je moguce da mi se sve ovo desava zbog problema sa nosem,krajnicima ili je ipak stvar psihicke prirode? Smatram sebe potpuno psihicki normalnim,mada moram napomenuti da imam slabe fizicke aktivnosti. HVALA

Postovani, to sto vam se desava nema veze sa problemima sa nosem i krajnicima, vec je uzrok psihicke prirode? Naravno da ste potpuno psihicki normalni, samo ste anksiozni. Lupanje srca tj. ubrzan srcani rad (ubrzanje pulsa) je normalna pojava kada idete uz stepenice, potrcite ili se bavite nekom fizickom aktivnoscu. Nije normalno da se plasite ubrzanja pulsa. To je normalna pojava i cilj joj je da se obezbedi misicima vise krvi za pojacanu fizicku aktivnost. Lupanje srca vam iz nekog razloga izaziva nepotreban strah, zbog koga vam se cini da nemate dovoljno vazduha. Osecaj nedostatka vazduha je cest simptom anksioznosti i stresa. Sa druge strane ako se jako zamarate to moze da se registruje na testu opterecenja. On moze da pokaze da nemate kondicije ili da je srce slabo pa reaguje preteranim ubrzanjem. Sumece tablete koje ste pili nemaju uticaja na vase tegobe. Anksioznost je strah koga prate razlicite neprijatne senzacije kao lupanje srca, osecaj nedostatka vazduha, preznojavanje, slabost, trnjenje, crvenilo lica... Kada pocnete da izbegavate situacije za koje mislite da ce vam izazvati razlicite tegobe onda nastaju panicni napadi i stanje je ozbiljnije. Morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Vazno je da znate da panicni napadi koliko god bili neprijatni nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Kada vam se uzlupa srce, umesto da trcite napolje na vazduh i da zevate i gutate vazduh treba glasno, tiho ili u sebi samom sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Ako to niste ucinili pre no sto se srce uzlupalo onda kazite sebi: lupa mi srce - pa sta, smirice se - to mi ne moze nista...Ako vam to narusava kvalitet zivita javite se psihijatru. Lecenje anksioznosi je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje. Naravno treba za svaki slucaj iskljuciti bolest stitne zlezde koja istina nije cesta kod muskaraca, malokrvnost kao uzrok lupanja srca. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

Postovani,zaboravih da upitam :Radim u vrticu decom 1-3 god.Neznam kako cu kad budem krenula sam terapijom ,imamo prilicno buckastu (teska) decu; Pozdrav !

Pre trudnoce nemate razloga da izbegavate uobicajene fizicke aktivnosti. Umereno bavljenje sportom, setnja i sl. mogu samo da koriste i olaksaju zatrudnjivanje. Pa ni podizanje buckaste dece nije zabranjeno. Trudnoca je drugo stanje, a ne bolesno stanje. Zato ne trebada se plascite uobicajenih fizickih aktivnosti. Ako se pak proceni da je trudnoca rizicna dobicete bolovanje i savetovace vam se lezanje tako da necete morati da podicete decu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

Postovani,hvala vam na odgovoru ,Pergotime ne uzimam na svoju ruku ,vec sam dobila od gyne.tu dozu pa se pitam u odnosu na moj amh,dali je to dovoljna doza? A gynek.nezna da sam ja laktosintolerant ,a ja nisam znala da ovaj lek sadrzi laktozu ,tako da je nisam pitala nista ,rekla mi je samo da mogu da kombinujem levxin i pergotime . Pozdrav.

Postovana, doza leka i duzina terapije odgovara. Ako stimulacija ne uspe moze da se sprovodi drugim sredstvima. Nemate razloga unapred da brinete. Sacekajte da vidite efekat. Ako se eventualno javi netolerancija na laktosu dobicete od lekara zamenu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

Postovani! imam g.imam problema sa ekstrasistolama tocnije sa ves!-pijem lizinopril i betaloc-zok, medjutim one su i dalje prisutne. Napravio sam sve moguce preglede, kod troje razlicitih lijecnika i svi kazu da je sve ok. Imam blagu hipertenziju 140/85. Pijem taj betaloc (25mg) on mi dodatno manjii impuls tj puls. u odlicnoj sam kondiciji, redovito trcim, planinarim, hrvam. lijepo spavam.-dajte mi neki savjet. Ne pusim, ne pijem. imam odlican posao i sredjen brak, dvoje djece! lp,svako dobro

Postovani, VES ne mogu u potpunosti da se uklone, ali to nije problem jer se one javljaju i kod zdravih ljudi. Cilj terapije je da se one ucine bezopasnim (da ne postoji rizik da dovedu do ozbiljnih poremecaja ritma) i da nemate tegobe. Iz vaseg pitanja je ocigledno da je taj cilj postignut. Opasne su ekstrasistole u nizu i ako VES pada na talas t. Normalan je nalaz do 100 ekstrasistola za 24 casa kod mladjih i 200 kod starijih od 40 godina. Kod zdravih VES su provocirane pusenjem, vecim unosom kafe, caja, kola napitaka, alkohola. Na vama ostaje samo da nastavite da vodite zdrav zivot. U cilju preventive srcanih bolesti izbegavajte zasicene masti (meso koje u sebi ima dosta loja i masnoce, kozicu piletine, mlecne proizvode sa velikim procentom masnoce, kao sto su kackavalj, pavlaka i punomasno mleko. Jedite vise voca i povrca, posebno beli luk, celer, zatim morske ribe, maslinovo ulje, orasaste plodove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

postovani molim za da mi razjasnite ovu dijagnozu tu cutis pigm.reg.mandibularis dex.hvala unapred

Postovani, to je tumor koze koji potice od pigmenta koji daje boju promeni. Tumor se nalazi sa desne strane donje vilice. Nije naznacen histoloski sastav tumora i njegova rasirenost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

Postovani,obracam Vam se pitanjem u vezi ginekologije.Imam 42 godine.Prvu menstruaciju sam dobila sa 10 godina,uvek su bile bolne,neuredne i obilne.Ciklus je bio neredovan,sto nije ni cudo,jer imam policisticne jajnike.Imam jedan porodjaj,bez pobacaja i abortusa.U zadnjih par godina ciklus se stabilizovao i posatao kraci-sa 7 na 4 dana.Do pre par meseci sve je bilo u redu,pa jedan mesec nisam dobila,da bih menstruacija koja je nastupila bila oskudna,bez bolova,vise rozikasto i smedje,ali je ciklus trajao oko desetak dana.Ovu menstruaciju sam dobila nakon 25-26 dana,pocela je rozikasto,ali se krvarenje nastavilo vec 10-ti dan.Preko dana (ovih zadnjih dana)lici na kraj menzisa-vise je smedje i manje,ali ujutru,posle stolice,javi se krvarenje,praceno usirenim ugruscima,kao da je od napinjanja.Tokom dana bude samo malo na ulosku.Do sada mi se ovo nije desavalo,pa vas molim za odgovor,jer se na pregled kod mog ginekologa zakazuje i na mesec dana.Napominjem da mi je zadnji Papa test bio Ok-II grupa i III grupa sekreta.O cemu moze ovde da se radi?Napominjem da mi je majka usla u klimaks sa 46 godina.Inace,povremeno imam napade vrucine,gojazna sam,sa povecanom maljavoscu.Molim vas za sto hitniji odgovor,unapred hvala!

Postovana, zakazite odmah pregled kod ginekologa. Mama je ranije usla u klimaks (to nije prevremeni klimaks, ali je raniji u odnosu na prosek). Mozda ce to i vama da se desi. Treba da znate da se menstruacija ne gubi odjednom. Menopauzi predhode godine postepenog iscrpljivanja jajnika. To moze da se vidi po tome sto menstruacija nekog meseca ne dodje ili po tome sto se trajanje menstruacije skracuje ili se javlja neki dan ranije no sto se ocekuje ili se oskudno krvarenje rasteze desetak dana nakon menstruacije ili se javljaju obilna krvarenja. Menstruacija koja je ranije bila bolna postaje bezbolna, jer nema ovulacije. Medjutim, u tom periodu kontrole moraju da budu redovne, pa i cesce ako je potrebno, jer se neke opasne bolesti mogu ispoljiti takvim ili slicnim krvarenjima. Nakon pregleda vas ce ginekolog proceniti nacin lecenja i pracenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.2.2013.

postovani, molim Vas za savet dali mogu istovremeno da koristim EkomerR plus Omega 3 i Q absorb co q1o i koliko dugo se moze uzimati ? Mislim da mi odovara i zaista se bolje osecam ecomer pijem vec 6 meseci trebali praviti pauzu? Imam povisen donji pritisak i pijen NORVASC od 5 mg svako vece po jednu i drzim ga u normali/ Jos jenom hvala vam na ranijim savetima s postovanjem duska

Postovana, pomenuti suplementi mogu da se piju zajedno. Nije neophodno da se prave pause u koriscenju. Drugo je pitanje da li je vama potrebno neprekidno koriscenje, jer antioksidanse , omega3 masne kiseline i q10 mozete da unesete u organizam pravilnom ishranom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2013.

Postovani, imam 43 godine i isao sam na razlicite preglede koji su su usledili posle prehlade, gripa i stomacnog virusa. Trenutno pijem antibiotik Fromilid 500g i sirup od belog sleza. Imao sam suv kasalj i bol u grudnom kosu i drhtavicu od pada telesne temperature, pa mi je lekar prepisao taj antibiotik, snimio pluca i dao pregled za ultrazuk abdomena. Takodje mi se vraca kiselina iz zeludca (za to pijem Rupurut) i simptom koji se povremeno javlja (tokom nekoliko meseci unazad) uz sve to, je prekomerno znojenje koje sam pomenuo lekaru, pa me je poslao na dalje analize. Na pregledu ultrazvukom abdomena sam dobio ove nalaze - JETRA- je granicne velicine, hiperehogena-steatozna, sa zonom postede u loz z.kese precnika 25 cm i zucna kesa- normalne velicine zida, u lumenu veci broj zrnastih hiperehogenih odjeka, ali bez znakova za formiranu kalkulozu. Lekar mi je pogledao nalaze i rekao da imam masnu jetru, i zakazao mi da uradim laboratoriju. Nije mi nista prepisao, pa me interesuje to stanje -masne jetre - kako da regulisem? Da li se piju neki lekovi za to ili biljni preparati ili neki odredjeni rezim ishrane? Napominjem da nisam pusac i ne pijem alkohol. Hvala unapred

Postovani, zbog masne jetre nije potrebno da pijete lekove ili biljne preparate. Ako ste gojazni morate da normalizujete tezinu. I sam pocetak mrsavljenja moze znatno da poboljsa stanje jetre. Mrsavljenje nesme da bude naglo jer to ubrzava aterosklerozu i moze da dovede do pojave kamena u zuci. Kod masne jetre ne moraju da se osecaju nikakve tegobe. Moze da se oseti blagi bol ispod desnog rebarnog luka ili razlicite smetnje sa varenjem. Vazno je da je masna jetra (steatoza jetre) stanje koje moze da se ukloni bez ikakvih posledica po jetru. Ako se ne ukloni ponekad moze da bude uzrok hronicnog zapaljenja jetre pa cak i ciroze. Dijeta je zdrava ishrana. To je hrana bez suhomesnatih proizvoda, zasicenih masti (svinjska i gusca mast, loj, maslac, visoko kaloricni margarin), masnog svinjskog i gusceg mesa i ostalih mesa ako su prosarana lojem, tovljenog sarana i konzervirane ribe. Nisu dozvoljeni senf, majonez, kackavalj, feta i svi zreli sirevi, jaki zacini, kao feferoni, biber i sl. Od slatkisa nisu dozvoljene torte, rolat i przeni kolaci. Ne koriste se gazirana i dosta hladna pica. Koriste se sve vrste posnih supa i corbi od mesa i povrca. U njih mogu da se dodaju sve vrste testenina, griz i pirinac. Koristi se posno meso kao piletina bez kozice, riba, posno telece i junece meso. Povrce se koristi kao sveze i bareno. Nijedno nije zabranjeno. Medjutim, ako vam izaziva jako nadimanje i pojacava bol, onda jedite u manjoj kolicini pasulj, socivo, kupus, karfiol i kelj. Za jetru je zdravo svo voce. Ono se koristi sveze, u obliku kompota ili domaceg soka. Dozvoljene su sve vrste hleba, peciva i keksa. Koriste se mlecni proizvodi. Od slatkisa se koriste sutlijas, griz, dzem, slatko i med. hrana se sprema kuvanjem i dinstanjem, a izbegava se przenje i pecenje. Dobro je sto ne pusite i ne pijte alkohol jer je to zabranjeno kod steatoze jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2013.

Postovani, imala sam 5 operacija kicme (2 diskusa sa komplikacijama tipa priraslice, curenje likvora...) i to je sanirano, sa ponekad bolovima usled promene vremena. Ali, doslo je do obostrane kokstaroze kukova (desno jace), operacija nije predlozena u ovoj fazi. Primljene su blokade oba kuka (Kenalog mi je preporucen i dat), od kojih je na desnom kuku stanje znatno poboljsano u smislu relativno normalnog funkcionisanja, ali od terapija nista nije preporuceno jer se pokazalo da su kontraidokovane sa stanjem kicme, pa mi je to obustavljeno i upravo zato date blokade. Sada su bolovi ponovo pojacani (Trodon nije ni u akutnoj fazi pomagao, a da o drugim lekovima ne govorim) posebno na desnom kuku. Od kako se koksatroza pojavila kretanje mi je bilo do davanja blokada nemoguce, a posle samo sa stapom i samo krace relacije, a sada se vise ni po kuci ne mogu kretati bez stapa i sa jakim bolovima. Molim za savet u vezi eventualno primanja blokada i kojih jer je najnoviji nalaz i dalje da se sa operacijom jos ceka, sto je i moj stav s obzirom na to da spadam u kategoriju pacijenata kojima svesni deo mozga zahvat prihvata kao nesto normalno ali nesvesni deo odreaguje problemima sto se i pre operacije kicme znalo (operacija slepog creva izazvala je priraslice zbog cega sam imala tzv. mehanicki zaplet creva koji je naravno morao biti operisan ali je kao posledicu ostavio tzv. kilu na zelucu i "nefunkcionalan"desni jajnik i jos mnogo "sitnijih intervencija" tipa otklanjanje mladeza posle cega je rana "curela" vise od 3 nedelje, obican odlazak kod pedikera mogao me je kostati prsta ali se injekcijama za razblazivanje krvi i hiperbaricnom komorom to sredilo). Molim za savet. Hvala.

Postovana, krecite se sa stapom i u kuci i napolju. Trudite se da se krecete sa stapom onoliko koliko je potrebno da ocuvate pokretljivost zgloba. Insistirajte na fizikalnoj terapiji. Neka vam daju ono sto nije kontraindikovano. O blokadama cete sa vasim lekarom da vidite. On ce da proceni koliko cesto moze da ih primeni. Treba da znate da su blokade privremeno resenje i da ne mogu mnogo puta da se ponavljaju. Ranije komplikacije pri operacijama ne znace da ce ih opet biti. Ako ste gojazni smrsajte da bi rasteretili kicmu i kukove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2013.

Postovani, mojim roditeljima se nalaz INR konstantno krece u rasponu od 1-16 i posto znamo da je referentne vrijednosti 2-3,5 malo nas hvata panika. Mama ne koristi nikakav lijek za to i zadnji rezultat je bio 1.09, a tata je imao prije dvije godine operaciju i ugradjivanje by-pass u donje ekstremitete i njemu je zadnji nalaz bio 1.29. On koristi Cardiopirin pa su mu ljekari sad prelozili da pije Aspirin sa vecom milimagrazom. Medjutim neki doktori kazu da ovo nije opasno i da je i da se vrijednosti INR od 0.9 - 1.3 koji nisu na antikoagulantnoj terapiji, OK. Ne znam sta da mislim i samim tim bih zeljela cuti i Vase misljenje? Unaprijed zahvalna Saska! Zaboravih u predhodnom mailu Vas pitati sta znaci PV u vezi sa INR? Ako mozete da mi objasnite??? Hvala!

Postovana Saska, niste u pravu. Referentne vrednosti 2-3,5 za INR se odnose na bolesnike koji su na antikoagulantnoj terapiji. To ne vazi za vase roditelje. Kod njih vrijednosti INR treba da se krecu u rasponu od 0.9 do 1.3. U zavisnosti od ishrane moze da bude i malo vise. Nije neobicno da INR bude 1,6 tj. malo iznad normale, jer srcani bolesnici se trude da se zdravo hrane i jedu vise hranu koja produzava INR tj. smanjuje rizik od tromboze. Brinete bez razloga. PV je protrombinsko vreme tj. vreme potrebno da se zaustavi krvarenje stvaranjem tromba. U sustini to je isto sto i INR. INR je oznaka analize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2013.

Imam 37,godina i cini mi se problem pa me interesuje dali su ovi simptomi za proveru stitne zlezda. Vec nekih sest meseci imam problema sa nesanicom, cesto lupanje srca, ponekad osecaj da ne mogu hranu da progutam, ujutru imam jako otecene kapke i podocnjake koji se u toku dana malo smanji, cesto mi oci suze, imam cesta drhtanja, cesto sam depresivna umorna, sanjiva,desavaju mi se vrtoglavice i nekad celo telo drhti da ne mogu da se obuzdam. Hvala unapred

Postovana, neki od pobrojanih simptoma, posebno lupanje srca, mogu da budu posledica bolesti stitne zlezde. Imate razloga da kontrolisete hormone stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.2.2013.

Postovani,obracam vam se zbog supruge.Pre par godina je pretrpela veliki stres i od tada pocinju raznorazne tegobe.Javlja se pritisak u grudima,otezano disanje,ubrzan rad srca,povremena malaksalost,blage vrtoglavice,mucnina,nelagodnost u stomaku,bolovi u misicima i vratu,glavobolje...Uradjene su sledece analize:krvna slika,urinokultura,uz stitne zlezde,hormoni stitne zlezde(atpo malo povisen,nista strasno,jednom ili dvaput godisnje da se ponove hormoni tj.da se prekontrolisu),uz srca,dopler vratnih zila,isla na fizikalnu terapiju;vezbe i masaza,orl pregled gde su ustanovljene zadebljane glasne zice,nikakvu terapiju nije dobila osim da manje napreze glasne zice.Svi rezultati su u redu.Neki od siptoma su se vremenom povukli ili se ponekad pojave.Bila je i kod gastroenterologa zbog mucnine,prepisana je i neka terapija koja nijenista promenila,nema helio bakteriju.Receno je da moze da uradi i gastroskopiju ako hoce cega se ona plasi,jer u zadnje vreme ima gorusicu,a ponekad se desi da je usred noci probudi takva vatra u grlu da misli da se gusi.Zelimo drugo dete i radimo na tome.Moja se supruga tome raduje,ali je i uplasena da ima nesto na jednjaku zbog takvih simptoma,kaze da je prisutan povremeno i neki pritisak na grkljan.Raduje se jos jednoj bebe ali se i plasi da li sme da zatrudni.Recite mi sta da radim,kako da joj pomognem,koliko je sve ovo sto sam vam napisao zabrinjavajuce i opasno?Hvala

Postovani, to su sve simptomi anksioznosti. To znaci da nema fizickog uzroka tegoba. On je psihicke prirode. Simptomi nisu opasni, jer ne vode u neku opasnu bolest, ludilo ili smrt. Zabrinjavajuci su jer joj kvare kvalitet zivota. Ne bi bilo zabrinjavajuce da ona zna da omalovazi tegobe tj. da ih se ne plasi. Cim prestane da ih se plasi, one gube snagu i nestaju. Zena je zdrava i prava, a plasi se da zatrudni. Po meni to je jako zabrinjavajuce i zahteva lecenje. Ubedite je da se obrati psihijatru. Naravno da moze da zatrudni i anksiozna. Mnoge anksiozne zene se u trudnoci okrenu iscekivanju bebe i zaborave na tegobe. Neke pak preterano strepe za zdravlje bebe. Idu u privatne klinike, rade razlicite cesto ne bas neophodne testove. I nakon dobrog rezultata traze proveru kod drugog lekara i sl. To ne utice negativno na zenino fizicko zdravlje, ne utice ni na bebino fizicko zdravlje, ali je mucno, opterecujuce. Uostalom takvo je i van trudnoce. Mozete da joj pomognete kao glas zdravog razuma. Kazite joj da je zdrava, da nema nikakvu bolest i da tako treba da se ponasa. Podstaknite je da vise izlazi napolje, da seta, pravite joj drustvo ako je mrzi da seta ili se plasi da ide sama, sugerisite da se upise na kurs plesa, jogu, fitnes ili aerobik. Sto se tice gastroskopije pregled ne boli i nije strasan. Samo oseca blagi nagon na povracanje, ali ne povraca. Pregled jako kratko traje i verovatno ce da da dobar rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2013.

Postovani, Vec sam Vam iznosila svoj problem. 1.02. sam bila na UZ kod ginekologa i bas sam se zabrinula. Mislila sam da ce ovaj put stanje biti bolje ali ne. Rezultati: AVF 52x25x31, endometrijum 3,7mm, levi ovarijum 27x18, desni 25x14. Doktor kaze da nastavim sa ciklom priginovom jos 3 meseca. Nije mi rekla da treba da radim polne hormone. Rezultati iz oktobra 2012: Avf dimenzije 48x32x35, endometrijum 7, 2 mm. Ovarijumi levi 24x14, desni 27x16, dok je rezultat iz oktobra 2011 sledeci: AVF 58x25 mm, endometrijum 6 mm, DO: 38x18mm, LO:35x16mm. Moj problem je izostanak ciklusa, mislila sam da ce posle 3 popijene kutije cikle stanje biti uredno i da cu dobiti prirodnim putem, medjutim nista. terapija produzena jos 3 meseca. S obzirom da se jako plasim preuranjene menopauze( u porodici je nije bilo, majka sa 48) molim Vas za savet sta dalje da radim. Da li iz Vaseg iskustva se ovakvi problemi rese ili moram do klimaksa piti hormone? Da li je problem ginekoloski ili endokrinoloski? UZ stitne i hormoni su u redu. Ako bih i radila polne hormone da li bi oni bili validni s obzirom da sam pod terapijom? Hvala puno na odgovoru. Jelena

Postovana Jelena, rezultati polnih hormona pod terapijom ne bi bili validni. Ako se nakon produzetka terapije menstrualni ciklus ne ustali morace da se potrazi uzrok. Izostanak menstruacije (amenoreja) moze da bude posledica poremecaja rada pojedinih zlezda (endokrinoloski), ali i jajnika ili uopste polnih organa. Ako hipotalamus i hipofiza ne stvaraju dovoljno stimulisucih hormona, koji treba dadeluju na jajnike dolazi do amenoreje. Ostali uzroci su nepravilnost u razvoju jajnika (hermafroditizam, agenezija) i materice i njena neosetljivost na stimulanse iz jajnika (uterusna amenoreja), policisticni jajnici, poremecaj u radu pankreasa, nadbubrezne i stitne zlezde. Uticu dugotrajne i teskem bolesti kao npr. tuberkuloza, tumor i iscrpljenost, kada organizam na taj nacin sprecava gubitak dragocene krvi, zatim uticu neke teze akutne bolesti, dugotrajno gladovanje, promena sredine i nacina zivota, psihickih faktori, stres, gojaznost, zracenje, teza malokrvnost... Znaci uzroci su brojni, a prevremeni klimaks ne bi trebao da se ispolji iznenadnim gubitkom menstruacije. Obicno predhode nepravlna krvarenja. Lecenje amenoreje se sprovodi lecenjem njenog uzroka. U mnogim slucajevima nije ni potrebno, sem ako ne zelite da zadrudnite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2013.

Postovani, da li mozete da m protumaite rezultate spermograma: volumen: 2,2 ml Broj spermatozoida po ml: 13 miliona ukupno u ejakulatu: 27 miliona Progresivnih 15 % neprogresivnih: 15 % Morfologija: normalnih 40 % hvala puno!!!

Postovani, smanjen je broj spermatozoida i veoma je mali broj progresivno pokretnih sto znaci da je oplodna moc smanjena. Istina za trudnocu je potreban samo jedan spermatozoid, ali ako ih ima manje oplodnja moze da bude otezana. Na srecu, to stanje moze da se popravi. Moze da bude posledica varikokele, infekcije, gojaznosti, pusenja, zivota u ekoloski zagadjenoj sredini, lose ishrane, slabe fizickea akrtivnosti, koriscenja opojnih sredstava. Jedite sto vise voca i povrca i javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2013.

Probudila sam se sa otecenom desnom stranom gornje usne.Dan pre toga predeo ispod nosa (iznad gornje usne) bio mi je otecen. Sta da radim?

Postovana, otok je najverovatnije posledica alergije ili zapaljenja usne. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2013.

Postovani, ja se ponovo javljam po pitanju jezika. Naime, opet sam radila ( 4. put ) bris grla i jezika na kandidu i bakterije i sve je ok. Radjena je kompletna krvna slika i to je kako doktor kaze `` cista kao suza `` za 14 . februar imam zakazanu kontrolu zeluca . Mene sad interesuje posto nemam nikakvih simptoma bolesti zeluca ( osim belog jezika ) kome vise da se obratim ako sve bude ok ? Bila kod doktora opste prakse, stomatologa, ORL . I jos nesto , primetila sam da mi se takvo stanje jezika javlja kada krene da mi izlazi afta ( Jezik je kao suvlji, sa blagim belim naslagama , ne znam kako ni da opisem , ponekad to belo deluje kao penica a ne neki talog i imam osecaj peckanja jezika ) . Cini mi se da kada se povlaci afta stanje se smiruje ali afte mi se javljaju na svakih mesec dana i rekla bih u periodu nakon menstrualnog ciklusa ( ono sto sam ja primetila ).Inace sa aftama imam problema od operacije nosa ( devijacija desne nosne pregrade ) do tad nikada nisam imala takvih problema ( operacija je bila pre dve godine ). Tada sam imala nesnosne bolove grla ( odmah nakon operacije ) , kao da mi cev koja je stojala u nosu dodirivala i drala grlo , ali je doktor tvrdio da je to standardna cev i da nije do toga.Mene je samo cudilo kako to da mi se bol smirio odmah nakon vadjenja cevi ( tj . 15 min nakon vadjenja ). Pa me interesuje moze li ta pojava afti da bude od traume , malo mi je neverovatno da mi je imuni sistem toliko slab a ja se osecam odlicno, kad god odem na kontrolu krvna slika je super , osim eto tog jezika koji me izludjuje . Moze li takovo stanje jezika da bude na nervnoj bazi , ne znam vise svasta mi pada na pamet ... Hvala i sve pohvale !!!

Postovana, pecenje jezika i dr. neprijatne senzacije od strane jezika se cesto javljaju na nervnoj bazi. Posledica su anksioznosti, depresije, stresa ili psihicke napetosti. Pojava afti zaista zahteva da se obrati paznja i pokusa da se pronadje i ukloni uzrok. Nije uvek moguce da se pronadje uzrok pojave afti, pecenja jezika i promene njegove boje, ali je interesantno da to stanje prolazi cak i bez posebnog lecenja. Promena boje jezika moze da nastane pod uticajem pojedine hrane, rasta pojedinih bakterija na jeziku i pusenja. Iako nije ispitano dejstvo hormona na pojavu afti i promenu izgleda i boje jezika zna se da to kod nekih zena ima veze sa menstrualnim ciklusom. Nekada je posledica alergije. Treba da sacekate da vidite da li je zeludac zdrav i da li imate helikobakter pilori. Ako je to u redu obratite paznju na stvari koje mogu da budu od uticaja: Uklonite stres (zbog povisenog lucenja hormona kortizona), ne premarajte se fiziki tj. bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, pazite na ishranu (dovoljno vitamina i minerala tj. sveze voce i povrce), ne koristite bez potrebe aspirin, nesteroidne antireumatike, lekove protiv bolova, antibiotike i lekove protiv gljivica, izbegavajte previse slatku i masnu hranu jer slabe imunitet. Na kraju zapitajte se kako mogu da se izgube promene na jeziku kada ste toliko uplaseni - cinjenica je da je znacajan uticaj psihe. Zasto je vazno da vam jezik ponekad ne bude beo ako vi nemate nikakve tegobe i ako stoji cinjenica da se to ponekad desava bez ikakvog posebnog razloga. Ne svidja mi se ovo sto pisete: "ne znam vise svasta mi pada na pamet ..." Nema razloga, jer su svi nalaz dobri, nemate dijabetes, bolest stitne zlezde, nema ni tumora (kod njega promene na jeziku izgledaju drugacije).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.2.2013.

Postovani,moja kci koja ima 26 godina ima problem sa ciklusom koji se javio sredinom septembra prosle godine.Naime u sredini ciklusa se pojavilo krvarenje koje se produzilo kao oskudno sve do sledece menstruacije.Isto se javilo i u oktobru,te je uradila hormonski status i to treceg dana od pocetka ciklusa i rezultati su bili sasvim u redu.Takodje je uradila i dva UZ pregleda,takodje uredna.Ginekolog je savetovao cikloproginovu u trajanju od ri meseca,ako se sitaucija sama ne normalizuje u narednih dva meseca.U biljnoj apoteci Medifarm su nam savetovali tinkturu rusomace,deset dana pre pocetka menstruacije,kao i Floravitex kapi za uredjenje ciklusa koje bi trebalo da izima neprekidno 3/6 meseci.Molila bih vas za savet sta mislite o navedenim terapijama.Ipak i pored uradjenih pretraga mene brine i plasi da li je moguce da se na UZ pregledima nesto propusti i da li je to dovoljno,te kolika je mogucnost nekog ozbiljnog obolenja u njenim godinama.Unapred hvala,Zabrinuta mama

Postovana, krvarenje u drugoj polovini menstrualnog ciklusa moze da bude posledica manjka progesterona nakon ovulacije. Posto se na identican nacin javilo u dva ciklusa moze da se zakljuci da je posledica hormonskog poremecaja, a ne neke organske bolesti. U tom slucaju hormoni mogu da budu normalni pocetkom ciklusa, a da kasnije posle dvadesetog dana, racunato od prvog dana mensteuacije, progesteron moze da bude u manjku. Biljni preparati mogu da imaju pozitivan efekat, ali ne verujem da mogu da zamene hormonsku terapiju. Sa Cikloprogynovom moze da se sredi postojeci hormonski poremecaj. U poslednje vreme se i kod jako mladih devojaka javljaju teske ginekoloske bolesti, ali uz normalne rezultate nemate razloga da sumnjate da je napravljen previd.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2013.

Postovani, vec sam vam postavljala pitanje u vezi sa tim koja se antitela na stitnu zlezdu rade kod pojacanog opadanja kose.Juce smo otisli u jednu privatnu laboratoriju,jer je u bolnici zakazano tek za kraj februara,i dobijeni su sledeci rezultati:T3- 3,4(ref.vrednosti 1,3-3,1);T4- 176(ref.vrednosti 62-164) i TSH 3,65(ref.vrednosti 0,27-4,20).Anti TPO je 12. Molim Vas za misljenje,radi se o cerki od 17 godina,kojoj u zadnjih 4-5 meseci kosa ubrzano opada.Dermatolog je dao da se odrade ovi rezultati,krvna slika je ok.Napominjem da zbog regulacije i obilnosti mesecnog ciklusa oko godinu dana pije Yaz tablete.Da li su rezultati hormona stitne zlezde uzrok opadanja,kome da se javimo,obzirom da u nasem gradu nema endokrinologa,da li su rezultati za paniku?Molim Vas za sto hitniji odgovor,jer smo veoma uplaseni.S postovanjem,zahvalna mama.

Postovana, malo su poviseni T3 i T4 sto ide u prilog blagoj hipertireozi. Zbog toga moze da opada kosa. Treba da znate da kosa opada zbog delovanja nekog stetnog agensa. Opadanje kose ne nastaje odmah nakon delovanja stetnog agensa vec nakon 2 do 4 meseca. Kosa najpre prestane da raste (period mirovanja), a nakon toga prodje jos neko vreme da se primeti da pojacano opada. To znaci da uzrok koji je doveo do opadanja kose mozda vise ne deluje. Mozda nisu hormoni jedini krivac. Ne bi bilo lose da se javi ginekologu. Kosa pojacano opada i kod policisticnih jajnika. Opadanje kose moze da bude posledica malokrvnosti, nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belancevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12, B5, C, A, biotina, cinka, bakra. Tu bi pomogao suplement sa vitaminima i olikoelementima i raznovrsnija ishrana. Ako je opadanje posledica lose ishrane prestace, ali je potrebno vreme da se uoci ponovni rast kose. Neka jede vise voca i povrca, meso, jaja i mleko. Zatim utice stres koji ne mozete dijagnostikovati pregledom krvi. Obavezno neka ponovi rezultate kada se zakazano, a nakon toga je vodite endokrinologu, jer on mora da je leci. Moguce da je to prolazno stanje. Mozda je posledica prelezale upale stitne zlezde, ali to treba da se prati i po potrebi leci. Dobar je znak sto TPO nije visok. Reziltati nisu za paniku, ali mora da ide endokrinologu u ustanovu koja je nadlezna za bolesnike iz vaseg grada. Dobicete uput i nije potrebno da idete u privatnu ustanovu. Nije toliko hitno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2013.

Postovani, zbog bolova u stomaku koji su trajali 20-ak dana, gastroenterolog je trazio da uradim kompletnu laboratoriju (zajedno sa CRP-om, SE i jos nekim stvarima), UZ abdomena i izdisajni test na helicobacter pilory. Svi rezultati su bili uredni nakon cega je ona nekako zakljucila da se radi o sindromu nadrazenih creva, tj. iritabilnom kolonu. Dobio sam lek Colospa Retard da pijem mesec dana i nakon toga se javim na kontrolu. Sa uzimanjem tog leka sam poceo pre 10-ak dana i taj bol je potpuno nestao. Medjutim, sinoc sam imao tegobe ponovo, doduse sa ne mnogo jakim bolovima i uz 2 nagona na praznjenje u kratkom roku. Na sve to, jutros me je iz sna probudio bol u donjem delu stoamaka, nakon cega sam imao obilno praznjenje i nakon cega je bol nestao. Napominjem, da od prvog dana od kada je sve pocelo, nemam nikakvih drugih tegoba, izuzev sto mi je stolca nekad neformirana, ali nije prolivasta. Dakle, uredan apetit, ne gubim na tezini, nemam mucnine ni nadutost u stomaku. Znam da se dijagnoza iritabilnog kolona dobija iskljucivanjem drugih bolesti putem kolonoskopije, ali mi recite, da li vam sve navedeno ukazuje na mozda nesto drugo? Unapred zahvalan.

Postovani, po opisu vasih tegoba reklo bi se da je to sindrom iritabilnog kolona. Naravno da se to sigurno moze zakljuciti iskljucivanjem drugih bolesti putem kolonoskopije. Medjutim, rezultati su dobri i ako vam uz Colospu bude bolje nema razloga za brigu. Iz normalnih rezultata moze da se zakljuci da nema tumora i ozbiljne zapaljenjske bolesti creva. To je dovoljno da ne brinete. Ako se jave neki zabrinjavajuci simptomi kao krv u stolici, crna stolica ili pozitivan test na okultno krvarenje mora da se radi kolonoskopija. Da bi vam bilo bolje treba da prestanete da se brinete, da probate da snizite stres. U protivnom ne mozete da ocekujete da ce tegobe da nestanu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2013.

Postovani ja sam se vama javljio zbog problema sa stolicom .Radio sam kolkoskopiju pre nadrazena creva i gastroskopiju kaskadni zeldac i jos mnostvo nalaza a mene i dalje boli po dnu ledja i bol je po stomaku al nikad nije na istom mjestu nekad podnu nekad ispod levi rebara .Sumljom na bubrege uradio sam snimak bubrega i ako mi mozete objasnit nalaz bio bi zahvalan . ANAMNEZA Mokrio krv prije 4 godine.Nakom toga imo visok pritisak.Lezao je u bolnici 2 puta . STATUS D BUBREG je uredne velicine ,pravilnih kontura ,uredne irine parenhima i eho osobina .Nema zankova prisustva kamenca.niti dilatacije kanalnog sistema . L BUBREG je uredne velicine i gradjuue.uz hipertrofi nu ko;lumnu,i sitnu h iperehogenu strukturu velicine 2,3 mm.Mokracni mjehur i prostata su bo. ZAKLJUCAK :Dg CALIOCOLYTHIASIS PARVA SIN TERAPIJA ;KONTINUIRNA HIDRATACIJA , KONTROLA ZA 1 GODINU . I DALJE MI JE BEL JEZIK. I na kraju mi je reko da mi je ovo sve uzrok od kicmene i da dobijam mucnine i proljeve i da imam bollove u stomaku dal je moguce ja vise neznam ni dje da ide ni sta da radim a novca sam brdo potrosio pozzz hvala

Postovani, kod prenadrazenih creva stolica nije uredna, a bol se javlja u razlicitim delovima stomaka. Posto imate kamencice u bubrezima verovatno povremeno imate bol u stomaku i od njih. A bol u donjem delu ledja je sigurno povezan sa kicmom. Vazno da je kolonoskopija dobra. Kaskadni zeludac moze da izaziva velike tegobe, takodje. nemate razloga za preveliku brigu. Nije pronadjeno nista opasno jer ga nema. Lecite kicmu, nervozna creva antistres terapijom. Zbog kaskadnog zeludca takodje treba da pazite na ishranu. Previse se zabrinjavate zbog belog jezika. Nije neobicno sto je takav kada imate anomaliju zeludca, a mozda su i dublji zljebovi na jeziku. Unosite vise tecnosti i probajte da cistite jezik zadnjom stranom cetkice ako ima zljebove namenjene za to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2013.

postovana,imam 31g,pisala sam vam pre nesto manje od mesec dana,da podsetim-4 januara sam dobila urtikariju(dr misli da je od aspirina)posto sam 10-tog dana od korisnjenja aspirina dobila alergiju.Lezala sam 6 dana,i vise ne pijem aspirin.Inace 14-tog imam zakazno kod alergologa.Medjutim od kad sam izasla iz bolnice od 10tog januara mene je skoro svakodnevno svrbuckala koza po telu,i kada se samo malo pocesem to ostaje crveno i nestane posle 15min.Kada se istusiram ili nevezano za tusiranje izadje mi nesto malo crveno po telu-ne mnogo,ne lici mi bas na onu urtikariju koju sam imala,ali to budu kao neke crvene crte koje svrbe,i tada se isto desava ako malo pocesem ostaje neko vreme crveno.Zatim sam primetila da izadje i pokoja crvena sitna bubuljica koja je onako malo uzdignuta,i ona svrbi,pojavi se i nestane.Pitam se samo da li je i to neka vrste urtikarije,i plasim se da ne predje u hronicnu urtikariju,posto sam cula da akutna traje do 6nedelja a hronicna preko6 nedelja,a meni ce sledece nedelje biti vec 6 nedelja a ja i dalje imam svrbuckanje po kozi i to sto sam vam opisala.Hvala vam unapred

Postovana, to je dermografizam - vrsta koprivnjace (urtikarije). To je alergijska reakcija koze. Nastaje zbog degradacije mastocita pri cemu najvazniju ulogu igra histamin pa se u lecenju dosta koriaste antihistaminici. Dermografizam nastaje nakon iritacije koze trljanjem, uskom odecom, ali moze da utice i stres, toplota, infekcija... Ako se kozna promena javlja ubrzo nakon iritacije koze to je rani dermografizam koji moze da bude pracen svrabom. Kod kasnog dermografizma papule se javljaju posle 1 do 8 sati od nadrazaja koze i promene vise bole nego sto svrbe. Dermografizam se leci kada je pracen vecim tegobama. Za urtikarije se unapred nezna koliko dugo ce da traju. Kod polovine bolesnika tegobe se gube u toku godinu dana. U hronicnim slucajevima povlaci se i ponovo javlja u toku 10 do 20 godina. Kad bolest traje dugo posledica je delovanja vise faktora. Kao kod svih oblika alergija tako je i kod dermografizma potrebno da izbegavate ono sto provocira alergiju. Sve sto radite sa kozom treba da bude nezno. Treba da se kupate ujutru kada je koza odmornija i manje osetljiva, da izbegavate grubo brisanje, da ne nosite tesnu odecu, tesku torbu preko ramena i druge situacije koje pritiskaju kozu i izazivaju dermografizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.2.2013.

Postovani, vec pola sata mi pulsira "nesto" ili jetra ispod desnog rebarnog luka, prvi put mi se tako nesto desava. Zanimalo bi me vase misljenje? Hvala.

Postovana, pulsiranje prati protok krvi kroz arterije. To je normalna pojava. Mozemo da ga osetimo, ali ne obracamo paznju na njega. Na pojedinim delovima tela je vidljivo. To su mesta gde je krvni sud odmah ispod koze. Ako je ispod njega kost puls mozemo lako da opipamo. Kod krvnih sudova koji se nalaze duboko u telu ne mozemo golim okom da vidimo pulsiranje. Mozemo u nekim slucajevima da ga osetimo. Jace je izrazeno kada nesto radimo (to je normalan proces), kada smo pod stresom, kada se uplasimo ili iznerviramo. Kada smo dobro ne obracamo paznju na pulsiranje krvnih sudova i uopste na rad unutrasnjih organa. Kada smo anksiozni mnoge stvari nam skrecu paznju i uznemiravaju nas, pa tako i pulsiranje. Znaci to nije nista opasno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2013.

Poštovani, imam 25 godina i imam problem sa gorusicom i peckanjem ispod grudnog kosa u predelu pocetka zeludca. Pre tri godine sam imala infekcijsku upalu pluca i pila sam dosta lekova, pa su mi se pojavili problemi sa peckanjem u predelu zeludcu i grudne kosti i ja sam se javila doktoru koji mi je ustanovio da mozda imam problem sa gorusicom, ali mi nije dao terapiju vec mi je rekao da korigujem ishranu i to stanje je proslo za mesec dana. Sada nakon tri godine u decembru 2012. dobila sam stomacni virus i to dva puta, oba puta nisam pila nikakve vrste antibiotika vec sam samo dobila infuziju zbog iscrpljenosti, pa se sa tim javilo i opet peckanje u predelu pocetka zeludca. To stanje stomacnog virusa traje vec dva meseca i ja sam na dijetalnom rezimu ishrane.Simptomi koje jos imam su oticanje jezika, vracanje vazduha, suzavanje zdrela, i bockanje i peckanje na pocetku zeluca kada jedem i kada sam gladna, nije stalno ali po malo.Pritom da napomenem da imam alergiju na prasinu i grinje. Zakazala sam pregled kod gastrologa i bila na pregledu.Lekar mi je na osnovu simptoma prepisao BioGai-u lek 1x1 i Controloc 20mg 2x1 i pregled ultrazvukom i gastroskopiju u toku terapije lekovima. Pocela sam da pijem lekove i interesuje me koliko su jaki, da li mogu da prouzrokuju neku drugu upalu ili kontra efekat, ukoliko se ispostavi da posle pregleda nemam nista? Takodje mi je doktor rekao da nema potrebe da budem na dijetalnom rezimu ishrane, ali svuda pise da je to bitno kod upala jednjaka,zeludca i gorusice? Takodje me interesuje da li se savetuje da radim barijumsku radiografiju i manometriju? Hvala unapred

Postovana, lekovi koje pijete vam nece skoditi. Controloc smanjuje lucenje kiselog zeludacnog soka i neophodan vam je jer imate gorusicu. Pri tome nije bitno da li je gorusica posledica gastritisa, cira, GERBa (vracanje zeludacnog soka u jednjak) ili samo dispepsije. Najbolje je da imate samo dispepsiju, koja podrazumeva gorusicu i druge smetnje sa varenjem bez ikakvih organskih promena. Medjutim i kod nje je potrebno da se pije Controlok ili neki drugi lek koji smanjuje kiselinu. Cak je terapija duza nego kod cira na primer. Znaci iako se na pregledu ne nadje nista opet vam treba lek. Neznam kakvu ste dijetu primenjivali. Ishrana je jako bitna, ali se ne primenjuje dijeta kao kod stomacnog gripa. Izbegavajte namirnice koje pojacavaju stvaranje zeludacne kiseline (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, citrusno voce, slatkisi.). Kiselinu pojacavaju pusenje, alkohol, kafa i gazirana pica, pa i to treba da izbegavate. Ako se pri gastroskopiji utvrdi da imate zeludacnu kilu i/ili zapaljenje jednjaka zbog GERBAa treba da se pridrzavate odredjenih pravila da bi sprecili delovanje kiseline na jednjak pa treba izbegavate obroke 2 do 3 sata pre spavanja, obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, ako ste gojazni treba da smrsate, da ne vezbate neposredno nakon obroka, izbegavate podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, da izbegavate lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici i pojedini antibiotici). Ako uradite gastroskopiju nije neophodno da radite barijumsku radiografiju i manometriju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2013.

Postovani,Pergotime 50mg dali bi smela koristiti i ako sadrzi laktos u sebi,inace ja taj laktos ne podnosimu hrani, a pocela sam koristiti pre 7.dana levaxin 25.mg.koji sadrzi laktos koji mi ne smeta. Neznam dali je ovo dovoljna doza Pergotime 50.mg 1.tab .dnevno 5.dana.ako mi povezete sa predhodnim pitanjima ovo pitanje dobicu pravi odgovor.Hvala vam unapred !

Postovana, Pergotime ne smete da koristite na svoju ruku. koristite ga po uputu vaseg lekara. Pomocne supstance u leku nekada smetaju, nekada ne pa u principu to vidite tek kada pocnete da ga pijete. Obicno ljudi podnose laktosu u manjoj kolicini, koja nije ista za svakoga. Tako je moguce da vam iz hrane smeta, jer je vise ima, a da u leku nema problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2013.

Moje iskustvo ! Age loc Vitality,uzimala sam 2.meseca på 180 kapsuletj.360.kapsula za 2.mes. 6.kapsule pre rucka svakog dana.Mogu samo reci da je bacanje para govorim to iz iskustva jer sam cekala i radila sam analize,koje nista nisu bolje, a sto se tice koncentracije samo je bila jako pogorsana strasno mi je bilo imala sam jako losu orjentaciju :(.Hvala Bogu prekinula sam i stim i sa akumpokturom koja je takodje lose delovala na mene hocu reci da se nikako nisam mogla opustati jer znala sam na svaku terapiju sta me ceka bockanje iglama koje su strasno bolele a takodje moram lezati saat ipo a da nesmem se pomerati jer jako boli ili se igla iskrivi ma da je jako savitljiva ,nemoze se polomiti ali moze zabiti i zadati boli ,imala sam jaki sters tj.neku ukocenost ,strah ,zasta sam i imala pravo ,hocu reci nikako se nisam opustala vec sam morala voditi racuna o tome da ne zaspim i ne zadam sebi neki bol,Prekinula sam sa time i osecam se bolje bar opustenije ma da sam masu novca potrosila na Age loc Vitality i akumpunkturu. Zakljucak: Ne koristi i ne bacaj novac na Age loc Vitality jer priroda je priroda sve je ostalo laz,ne radi ono sto drugi misle da ce te opustati i pomoci .Najbolje je raditi vezbe, ici na masazu ili neki trening,raditi nesto sto ti volis i sto ti znas da ce te opustati naravno mozes probati ali prvi, drugi put mozes osetiti da ti ne odgovara ili neodgovara odmah idi dalje to je moj savet !

Postovana, hvala sto se sa nama podelili svoje iskustvo. Naravno da je najbolje da svako sam nadje sta ga najbolje opusta. Samo to ne moze svako. Ljudi zanemaruju znacaj fizicke aktivnosti i kada im savetujemo sport, fitnes, dzoging, plesni tecaj, jogu smatraju da smo neozbiljni. Dok ne proba covek nezna kojiko to opusta i prija. To posebno nije jasno onima koje se zbog stresa ili anksioznosti osecaju umorno, a neznaju da fizicka aktivnost pomaze da se psihicki odmorimo. Kad odmorimo psihu i ne trosimo energiju na brigu i stres gubi se umor. Citanje, muzika, hobi takodje odmara i relaksira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2013.

Kolika je verovatnoca da rh d neg majka rodi rh d neg bebu ako je otac rh d poz? u pitanju je treca trudnoca i prve dve bebe su nasledile ocev rh d poz? Ima li imalo sanse da ovog puta prodjemo bez "problema'?

Postovana, verovatnoca da beba bude Rh negativna je 25%. Jednostavno receno tri puta je veca verovatnoca da bude Rh pozitivna kao otac, nego Rh negativna kao vi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.2.2013.

Postovani, mojoj cerki od 17 godina pojacano opada kosa.Dermatolog je dao da se urade hormoni stitaste zlezde- T3,T4,TSH i antitela na stitnu zlezdu,ali nije napisao koja.Koja se antitela rade?Molim Vas za sto hitniji odgovor,u laboratoriji navode da ima par vrsta antitela,ali moraju da se navedu koja se rade.S postovanjem,zabrinuta mama.

Postovana, kod autoimune bolesti stitne zlezde povisena su autoantitela prema tiroidnoj peroksidazi (TPOAb), odnosno tiroidnom mikrozomskom antigenu (McAb), tireoglobulinu (TgAb) i antitelima prema TSH receptorima na membrani tireocita (TRAb), koja mogu biti blokirajuća i aktivirajuća. Za postavljanje dijagnoze obicno se rade TgAb i TPOAb.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2013.

Postovani doktore, Vec tri godine imam strasne probleme sa kicmom. Dg je degenerativni proces. Do sada mi, od svega sto sam preduzimala, nista nije pomoglo. Cak mi je daleko gore stanje. Sta mislite da li bi moglo da mi pomogne mehanicko istezanje kicme? Ima li rizika? Hvala Vam za odgovor

Postovana, nijedan tretman ne moze da vam pomogne ako ne uklanjate delovanje faktora koji pojacavaju tegobe. Tegobe pojacavaju nepravilno drzanje tela, dugotrajno sede, rad za kompjuterom, fizicka neaktivnost, izlozenost stresu, vibracijama, obavljanje posla koji zahteva vece umno naprezanje, pusenje, losa hrana. Utice i nasledna predispozicija koju ne mozete da ukolonite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2013.

Postovana,ja glavobolje imam retko kad ali mi se prilicno cesto desava ziganje u glavi,najvise iza usiju i ako traje cio dan p i ostali dio glave pogotovo pozadi.Najednom kao da sjevne i zigne,to traje mozda trenutak i za jedno vereme opet i tako cio dan.Sta mislite o cemu se tu radi,sta je uzrok....

Postovana, takva glavobolja predstavlja neuralgicni bol. Posledica je ostecenja, zapaljenja ili pritiska na nerv zaduzen za taj deo glave. Morate da se javite neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2013.

Postovani,imam 31 godinu. 4.januara bio sam u gostima u Sremskoj Mitrovici i povredio ruku(ubodna rana u predelu dlana zardjalim nozem).U njihovoj Hitnoj sluzbi sam zbrinut i tu sam primio antitetanusnu zastitu.Doktor je napisao da je zapoceta AT zastita i datum sledece tri doze,koje bi trebalo primiti. Kada sam dosao u Valjevo kod svog izabranog lekara,doktorka je rekla da nema potrebe za tim sledecim dozama i da je dovoljna samo ta prva.Pominjala je neku vakcinu koja se prima sa 30 godina i na svakih narednih 10 godina,a koju ja nisam primio,pa je rekla da je ta prva doza AT zastite umesto te vakcine i da je to dovoljno.Konsultovao sam se sa par zdr.radnika(lekara)koji misle da ipak treba primiti i ostale 3 doze s obzirom da je zapoceta AT zastita. Molim Vas za vase misljenje,da li je potrebno zavrsiti AT zastitu do kraja ili je moja izabrana doktorka u pravu? Hvala unapred. Srdacan pozdrav

Postovani, ako je od zadnje vakcinacije proslo vise od 10 godina, kao kod va, nakon povrede se daje jedna doza vakcine i tetanusni imunoglobulin, kao sto kaze vasa doktorica. Medjutim, ako nije sigurno da se ranije uredno sprovela vakcinacija (vakcina se prima u zadnjoj godini srednje skole) sledece dve doze se daju posle mesec dana jedna (ako je ne primite sada moze i par meseci kasnije tj. razmak izmedju prve i druge je 1 do 5 meseci) i treca doza se prima posle godimu dana. Znaci u pravu su i ti dr. lekari, jer polaze od toga da nije sigurno da ste primili vakcinu kada je trebalo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2013.

Vec 4-5 dana imam uplau grla,i nikako da me prodje.Koristio sam i Tantum Verde,i med sam grgoljio,ali nista,cak imam ustisak da me jos vise boli,pece me kad gutam,i jako mi smeta,jos uz to imam i kasalj,i nos mi je curio,a sad je zacepljen,samo mi stvara nervozu,ne znam vise sta da radim?Ako mozete,pomozite mi.

Postovani, bol se pojacava zbog kaslja. Kasalj olaksava eliminaciju sekreta i virusa, ali tom prilikom se sluzokoza i ostecuje. Sluzokoza je sada osetljivija tako da se kasalj javlja pri udisanju hladnog vazduha, govoru, smehu, udisanju dima ili mirisa..., a to moze da potraje nekoliko nedelja. Nadrazaj sluzokoze mozete da umanjite toplim sajem, supom, sisanjem tvrdih bonbona, najbolje sa mentolom, ali mogu i druge. Nos otpusite kapima i ispirajte ga fizioloskim rastvorom ili slanom vodom. Udisite izgnjecen beli luk, koji cete i da jedete. Pijte vise tecnosti. ako volite jedite ljutu hranu (ne previse ljutu vec proljutu). Javite se lek
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.2.2013.

Postovani dr, zanima me, da li je kod odraslih osoba, moguc slucaj kao kod dece, da se makrohematurija, (vidljiva krv u urinu) javlja pri nekoj virusnoj infekciji, tipa(gripa,gusobolje, stomacnog virusa, temperature) UZ je uredan, kreatinin i urea takodje, ali uvek posle ulasak virusa u organizam, zadnje vreme, to se desava.Hvala najlepse na odgovoru! Srdacan pozdrav!

Postovana, makrohematurija ili mikrohematurija kod dece moze da se javi nakon igranja ili bavljenja sportom tj. posle fizicke aktivnosti i kod vece kolicine kalcijuma u krvi. Sa godinama to prolazi tako da se ne srece kod odraslih. Ostali uzroci, kao i kod odraslih nisu bas bezopasni. kod odraslih krv moze da se pojavi kod hematoloskih bolesti (hemofilija, trombocitopenija, srpasta anemija i talasemija), kardiovaskularnih (insuficijencija srca i tromboembolija), gastroenteroloskih (ciroza jetre, holestazna kolika, zapaljenje slepog creva i trbusne maramice) i toksoalergijskih bolesti. Kod ovih bolesti nema belancevina u mokraci. Krv u mokraci bubreznog porekla se najcesce srece kod povrede i anomalije bubrega, oboljenja krvnih sudova bubrega, kalkuloze, glomerulonefritisa, zapaljenja mokracnih puteva, ukljucujuci i tuberkulozu bubrega i tumora bubrega i mokracnih puteva. Kod parenhimskih bolesti bubrega hematurija je stalna, a kod kamena i infekcije povremena. Znaci krv u mokraci je simptom koji nesme da se zanemari. Javite se lekaru. Mehanicko istezanje kicme moze da bude efikasno, ali i rizicno ako se ne sprovede strucno. Najpre treba da se postavi dijagnoza da bi se znalo u kom delu treba da se deluje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2013.

postovanje imam jedno pitanje 36 nedelja punim 10.februara al mi od sinoc poceloj podnu stomaka bolovi dali je to normano sta da radim prvaj mi beba pa neznam bas sta da preuzmem po tom pitanju nisu jaki bolovi al me brine hvala u naprjed

Postovana, tokom cele trudnoce se desavaju kontrakcije materice. Kako se trudnoca blizi kraju one su cesce i jace. Od porodjajnih kontrakcija se razlikuju po tome sto se ne javljaju u pravilnim razmacima, ne postaju sve cesce i jace kako vreme odmice. Morate da se javite lekaru ako su bolovi jaki, cesto se javljaju ili ako se pojavi krvarenje, kao i u slucaju ako vas nesto jako zabrine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2013.

Ugradila sam spiralu prije tri godine.....da li smijem raditi trbusnjake jer sam cula da zene sa spiralom nesmiju raditi trbusne vjezbe

Postovana, delovanje spirale nije u potpunosti jasno, ali se zna da dovodi do malog lokalnog zapaljenja. Cesto je krvarenje nakon njenog postavljanja, koje je vece ako zena radi nesto teze. Kasnije toga nema, ali nije iskljuceno da spirala povredjuje sluzokozu materice pri jako teskom fizickom poslu u koji spadaju i trbusnjaci. Ipak, fizicke vezbe nisu zabranjene zenama koje imaju spiralu. Mnogo je vaznije da redovno idete na ginekolosku kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2013.

unazad mjesec dana imam probadanje i bolove pri kihanju iznad grudi to vise lici kao da sam suho kasljala i para me u tom predjelu.Bol izlazi i na ledja iznad lopatice isla sam kardiologu i slikala sam pluca i sve je u redu.Ja se strasno bojim ne znam gdje i kome da idem.Imam 39 god nisam pusac.Mozete li mi vi barem predloziti kome jos da se obratim i molim vas za vase misljenje?Nisam bila ni prehladjena niti sam kasljala.

Postovana, prilikom kijanja vazduh izlazi ogromnom brzinom iz disajnih organa i tom prilikom ucestvuju svi disajni misici (glavni i pomocni). To je toliki napor za njih da lako moze da dodje do bola. Pritisak vazduha je ogroman prenosi se na okolne organe tako da neki mogu da zabole. Kijanje moze da izvrsi toliki pritisak na trbusne organe da se desavalo da covek zbog toga dobije kilu. Ako niste bili prehladjeni onda ste kijali zbog alergije. Javite se spec. ORL. Kom jos lekaru treba da se javite, osim lekaru opste prakse, zavisi od drugih tegoba koje se eventualno jave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2013.

postovani obracala sam vam se vise puta i uvek ste mi pomogli skoro sam vam pisala zobog kiselie pojacane koje imam u trudnoci a sada imam jedan problem od subote uvece kad sam povracala ceo dan i onako pridvece pojela dve kifle onda su nastali odjednom bolovi u stomak sva sam drhtala to je neki tup bol koji evo i dan danas ne prestaje nocu kada spvama nemam bola od onog trenutka kada ustanem iz kreveta bol se polako polako onako tihi bol vraca a u slucaju da pojedem nesto on se pojacava juce mi se bol sirio i u ledjima gornji deo ledja sva sam izduvena i imam osecaj kao da imam neki pritisak na cmar jako sam zabrinuta jer sam majka dvoje male dece da se ova trudnoca ne iskoplikuje nesto jer su ovo zabrinjavajuci bolovi mene sada jako zanima vase misljenje i sta da radim ako ovako nestave bolovi,ujedno da vas pitam kojim pregledom se u trudnoci mogu pregledati creva tj debelo crevo i zeludac,i zasto je fibroskopija nemoguca u trudnoci molim za sa vas savet hvala unapred

Postovana, morate da se javite lekaru zbog povracanja. Ako niste radili ultrazvuk gornjeg dela trubuha, uradite ga. On je bezbedan u trudnoci, a pokazace da li ima drugog uzroka bola, osim povracanja, dispepsije i gastropatije. Bol se siri u gornji deo ledja (ispod lopatice) kod kamena u zuci i upale zucne kese. Inace su trudnice sklone formiranju kamena u zucnoj kesi. Kolonoskopija i fibroskopija se ne rade u trudnoci da se ne bi povredila materica. Ponasate se neozbiljno. Nikakav savet sa interneta ne moze da zameni lakrski pregled. Molim vas javite se vasem ginekologu i gastroenterologu. Povracanje u trudnoci moze da se izleci, ali ne na ovaj nacin. Odgovor na vase pitanje: sta da radim ako ovako nastave bolovi je: Javite se lekaru odmah. Ne cekajte da vidite da li ce bolovi da se nastave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.2.2013.

Postovani. Desava mi se da imam jake bolove u grudima, osecam kao da mi se srce stegne i preskace, radi ubrzano i nepravilno, ti bolovi traju po nekoliko sati, nekad krace, desava se kada su bolovi intenzivniji da imam potrebu da kasljem i cujem cudan zvuk prilikom disanja (nalik sustanju). Najcesce se bolovi javljaju prilikom psihickog napora, redje od fizickog. Imam 26 godina, nepusac sam, nisam gojazan i cak sta vise u solidnoj fizickoj formi. Molim vas ako mozete da mi objasnite o cemu se radi i da li imam razlog za brigu? Unapred hvala.

Postovani, tegobe koje traju satima, ne pogorsavaju se pri fizickom naporu i obicno popustaju kada vam nesto skrene paznju ili uzmete nesto da radite pa "zaboravite na tegobe" ili popijete nesto za smirenje i sl. ne poticu od srca, vec im je uzrok prihicke prirode (anksioznost ili stres). Inace ako imate otezano disanje (astma ili opstruktivni bronhitis) onda je bol posledica naprezanja disajne muskulature i oseca se kao bol u grudima. Javite se lekaru obavezno, tim pre sto osecate nepravilan rad srca. On moze da se javi i kod zdravih osoba zbog konzumiranja vece kolicine kafe, kola napitaka, boravka u zadimljenoj prostoriji, nadimanja u stomaku, prejedanja..., ali i kod bolesti stitne zklezde, srcanih mana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.2.2013.

Tri godine imam povremene prolive koje zaustavljam bulardijem,raznim probioticima.Jedno vreme bude dobro pa onda sve po starom i ja tako u krug tri godine.Imam i nadimanja,krkljanja u crevima ,pucketanja u crevima,cak i nekad pomeranja creva kao kad imam bebu u stomaku.Sluzi imam celo vreme i to onako guste braonkaste.U zadnje vreme mi se stanje pogorsava,tj ne mogu toliko dugo bez probiotika,U stolici mi nalaze klostridijum dificile i kandidu u manjem broju,Terapija je orvazil 3x500 ,nistatin kapi i proboitik.Ali i za vreme terapije iako je stolica bila tvrda imala sam te sluzi,nadimanja i krcanja.Jako sam slaba,bleda i dosta mrsava>Jako tesko mi se ugojiti aneverovatno lako mrsavim(sto je pre bilo naopacke).Danas mi je drugi dan bez terapije ali mi creva krce imam gasove i nadimanja.Interesuje me da li klostrisijum posto se nije lecila toliko dugo moze da izazove ulcera,krona ili nesto trece.Sta mi vi predlazete?Da li ce samo kolonoskopija da pokaze krajnji rezultat ili sta da radim dalje?Hvala puno i cekam odgovor

Postovana, morate da se javite gastroenterologu. Dijagnoza ne moze da se postavi bez kolonoskopije, pa ne moze da se sprovedeni adekvatna terapija. Klostridijum dificile moze da osteti sluzokozu creva. Postoje pretpostavke da bakterije mogu da uticu na nastanak ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, ali to nije dokazano.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: