Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 1.12.2011.

postovana ja sam vec pisala..ono sto me sad muci jeste Parvo virus.....ybog alergija i necega na jetri zavrsila sam na odeljenju infektivnih bolesti u nisu...ali nijedan prof,specijalista nije umeo da mi objasni kakav je to virus i kako se dobija..unapred vam hvala

Postovana, parvo virus izaziva infekcije kod coveka i zivotinja, pre svega macaka i pasa. Virus se prenosi kapljicnim putem: bolesnik ga izbacuje u spoljasnju sredinu kijanjem, kasljanjem i govorom, drugi udisu vazduh sa virusom ili ga unesu prljavim rukama. Moze da se prenese i preko krvi. Kod dece se uz malo povisenu temperaturu, kijavicu i zapaljenje zdrela obicno javlja osip po licu. Kod odraslih je redje zahvacena koza a cesce zglobovi. U tegobama dominira bol u zglobovima. Mogu da budu zahvaceni i drugi organi, kao jetra ili srce. Bolest je relativno nova. Kod zivotinja je jako opasna. Kod ljudi nije. Specificno lecenje ne postoji. Kada je zahvacena jetra, kao kod vas, vazno je da se odlezi, kako bi se jetra brze oporavila. U ishrani smanjite unos masnoca. Ne smete da pijete alkohol i da pusite. Piletinu bez kozice, junetinu, ribu, mlad sir, jogurt, voce i povrce mozete da jedete. Od slatkica kompot, sutlijas, griz, keks, a izbegavajte masne i przene kolace i torte. Izbegavajte jako zacinjena i masna jela. Przenu hranu ne jedite, vec dinstanu i kuvanu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.12.2011.

postovani imam problem sa stitastom zlezdom...TSH je 0.02,ref.vrednosti 0.25-5.0,FT4 42.98 r.v.9-20,Tg-antitela 465.0 r.v 0-40..uz toimamtahikardiju od 150 otkucaja...uradjen mi je ultrazvuk s.z ali mi niko nije rekao da li je imam i koje je velicine... ovo pitanje me mucivec duze vreme,pa vas molim za odgovor.. unapred zahvalna dragana 30god

Postovana, potrebno je da se javite endokrinologu zbog lecnja i daljeg paracenja bolesti. Imate pojacanu funkciju stitne zlezde: hipertireozu. Povisena antitela pokazuju da je zlezda hronicno zapaljena. To je tireoiditis. Na ultrazvuku se vidi da li postoje znaci zapaljenja zlezde i da li je povecana. Tahikardija je posledica hipertireoze. Hipertireoza se cesto otkrije trazenjem uzroka tahikardije. Internista ce proceniti da li je potrebno da se tahikardija leci. Hronicno upaljena zlezda moze posle jednog perioda hipertireoze da dovede do hipotireoze tj. smanjenja hormona T3 i T4. Znaci da FT4 ne mora stalno da bude povisen. To moze da bude prolazno povisenje. Javite se odmah endokrinologu i internisti kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite da li smijem koristiti anticelulitnu kremu posto dojim bebu?Unaprijed zahvalna!

Postovna, mozete da koristite anticelulitnu kremu. Ona ne bi trebala da sadrzi nista stetno za bebu. U protivnom u uputstvu mora da bude istaknuto da nesme da se koristi kod dojilja. Ne koristite kremu sa retinolom, jer njena primena zahteva posebne mere zastite, pre svega od sunca. Postoji mogucnost da steti bebi. Biljne kreme (divlji kesten, brsljan, borovnica, cempres, eukaliptus, grejp, zalfija, komorac, lavanda, mandarina, limunska trava, ruzmarin...) ne bi trebale da budu stetne. Znaci pazljivo procitajte sastav i kontraindikacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

E ovako ..imam jako lose zube em sto su mi zuti em su mi napred izbijeni (nosim protezu ) i verovatno cu da je nosim neko poduze vreme ...nije meni problem to sto su mi izbaceni nego je glavni problem sto su mi zuti ...pa me zanima ako znate sta mogu da uradim ili sta da predlozim mojoj zubarki od stomatoloske intervencije ( ne mogu da ih izbeljujem jer moji zubi nisi za to ) inache ako vam je od neke pomoci imam 18 godina ...Uh malo sam vam opshirnije opisala sve, a moglo je i krace...al nema veze nadam se da ste me razumeli HVALA UNAPREDDDD :)

Postovana, u principu zubi nikada nisu potpuno beli. Gledj nije neprovidna. Dozvoljava da se malo providi kost koja je zuckaste boje. Zubi su zato zuckasti ili sivkasti. Ako pusite postaju braon ili crni. Da bi zubi izgledali lepo potrudite se da budu zdravi - najlepsi su zdravi zubi. Smanjite unos kafe i ne pusite. Zube mogu da ofarbaju vino i sokovi koji sadrze gvozdje kao npr. borovnica, te je potrebno da ih pijete na slamku. Izbeljivanje nije korisno za zube.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Psotovana, pre nekoliko meseci mi se pojavio jedan mali madez na prstu (velicine oko 1-2 milimetra), koji se nalazi u nivou koze i nije izdignut. Izgleda kao mala flekica, tacnije tackica. Ne povecava se, ne pece, ne svrbi, sve je normalno, e sad primetio sam slucajno pre nedelju-dve kad sam ga malo dublje pregledao da je jedan deo madeza crnkast. Kao da se tu, pored braon podrucja, nalazi i jedan manji deo koji je crn. Da li je normalno da madezi budu delom i crni? Ovako deluje potpuno normalno.

Postovani, iako se ne bi reklo da je tako mali madez sumnjiv, posto menja boju, treba da se javite lekaru. Naime promena boje se smatra losim znakom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

postovani doktore imam jedno pitanje za vas vec skoro duze vreme osecam grlobolju koja se mahom javlja za leve strane pre mesec dana sa bila kod specijaliste za orl i reko je da je sve ok i da mu nije jasna grlobolja ali sada nakon odlaska kod njega opet mi se javila grlobolja i na levom kreniku sam primztila kao nesto da se nadulo nevidi se dobro jer je dole nisko ali kao nesto crveno belo neznam bas ni ja tacno uplasila sam se neznam sta bi moglo biti hvala unapred

Postovana, stanje se u proteklih mesec dana promenilo te je potrebno da se ponovo javite spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

postovani doktore osecam se jako umorno neznam zbog cega vidim da ima dosta slicnoh pitanja pa vam volim i ja postaviti neka slicna pitanja ali u vezi mog zdravlja od kako su pocele ove hladnoce mem uzasno boli brlo i prestane ei sve tako ali evo sada vec mesec dana mene svakog dana boli grlo i kasljem kasalj je cas suvi cas isskasljavam nesto imam neke tupe bolove po glavi tako kada hodam u glavi osetim kao da mi prostruji nesto zavrti mi se na trenutak i prestane a u ocima neku mucninu jedva gledam;u nosu kao da mi se nesto zaglavilo sve pricam na nos kao da mi stoji nesto ma neznam hiljadu simptoma neznam ni ja sama sta je vise ovo molim vas pomognite mi sta da radim hvala

Postovana, postoji mogucnost da je u pitanju nekoliko virusnih infekcija koje su se nadovezale jedna na drugu. Medjutim, posto tegobe dugo traju neophodno je da se javite lekaru. Kasalj koji traje mesec dana ne treba da se zanemari. Ne mora da znaci da je nesto alarmantno. Sluzokoza moze da bude preoseljiva nakon nazeba tako da pri udisanju hladnog vazduha, dima ili prasine dolazi do suvog kaslja. Najbitnije da lekar pogleda grlo da bi ustanovio da li postoji zapaljenje zdrela. Ostale tegobe su prilicno nekarakteristicne i ne ukazuju na odredjenu bolest. Mogu ukazivati na psihicku napetost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2011.

Postovani, moj djecak ima 2,5 mjeseca i nedavno smo radili uz kukova. Doktorica je rekla da je sve u redu, ali nisam pitala da li se uz mora ponovo raditi i kada? Hvala

Postovana, kada su kukovi zreli tj. dobro formirani nije potrebna dalja kontrola. Ako nisu potpuno zreli ponovlja se ultrazvucni pregled jos jednom ili dva puta do 6 meseci. Ako je potrebno i kasnije, jer se kukovi razvijaju do 18 meseci bebinog zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Postovani, molim Vas da mi odgovorite da li je koristenje rastvora povidon joda kontraindikovano kod doilja?Hvala!

Postovana, dojilje ne mogu da koriste rastvor Povidon jod za ispiranje bradavica, jer bi ga beba posisala, te bi moglo da dodje do poremecaja rada bebine stitne zlezde. Mogu da ga koriste za ranice na drugim delovima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2011.

Postovani, imam 26 godina, porodila sam se pre cetiri meseca. Posle porodjaja sam pila Ciprocinal jer mi je vaginalni briz bio pozitivan. Po povratku iz porodilista (posle 4 dana) pojavila mi se sluz u stolici. Posto sam ujedno imala problem i sa ranom od epiziotomije obratila sam se svom ginekologu koji mi je rekao da se debelo crevi "cisti" pa odatle sluz. Medjutim, ta sluz se nastavila zajedno sa retkim stolicama po 7-8 puta na dan. Obratila sam se infektologu i dobila terapiju orvagil i probiotik, posto je bilo reci o poremecenoj crevnoj flori. Posle terapije orvazilom sluz je nestala, ali i dalje imam nelagodan bol u predelu stomaka i po 3-4 stolice dnevno. I medjuvremenu mi je analizom koprokulture pronadjena blastospore gljiva, a moja dr. je na odmoru, tako da bih Vas zamolila da mi kazete Vase misljenje u vezi prikladne terapije, s obzirom da dojim bebu. Unapred hvala

Postovana, blastospora predstavljaju jedan od dva zivotna oblika gljivice kandide. Sposobna je da se siri na druge organe npr. u vaginu. Drugi oblik kandide (micelijum) je odgovorniji za tegobe koje izaziva kandida. Gljivicnu infekciju lecite probiotikom i dijetalnom ishranom. Izbacite secer, izbegavajte sirce, pecurke, a jedite dosta belog luka, jogurta, blitve, spanaca, kokice, grickajte semenke. Od voca najvise koristite limun (bez secera). Njime zacinite salatu umesto sircetom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: