Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 6.12.2009.

Postovani, Pre godinu dana pojavio mi se uzasan svrab iz cista mira u predelu anusa. Svrab se javlja uglavnom nocu, i pri tom kao da iz anusa izlazi neka tecnost koja dovodi do svraba. Od silnog cesanja napravim i ranice. Mazala sam raznim kremama, isla na analizu na kozno-nisu mi nasli gljivice. Nekad se desi i da koza pocne da se ljusti i onda se ceo proces ponavlja ispocetka. Hemoroide nemam, niti sam ih imala do sada. Svrab se ne siri za ovih godinu dana, stalno je zahvacen isti region u predelu oko anusa kao i koza koja pocinje da se ljusti, znaci ne dolazi do prosirenja.Stolica je redovna bez bolova. Imam 33 godine.O cemu se uopste radi?Hvala unapred.

Postovana, uzrok svraba analnog moze biti posledica lokalnih i opstih bolesti. Od opstih najcesce ga izazivaju: dijabetes, giht, uremija, oboljenja zucnih puteva, zatvor, tuberkuloza, kao i trudnoca... svrab mogu izazvati neki lekovi kao antibiotici, pankreasni enzimi, kokain, morfin. Od lokalnih uzroka najcesci su hemoroidi, analna fistula i fisura, pojacan sekret kod zena, kondilomi, pektenoza, nemogucnost zadrzavanja mokrace, nehigijena analnog predela, paraziti, kolitis (zapaljenje debelog creva), karcinom rektuma... Neke od ovih uzroka se ne odnose na vas, a neke treba proveriti. Analni pruritus je simptom drigih bolesti koje treba traziti i leciti. Nakon stolice i mokrenja operite se mlakom vodom. Svakodnevno menjajtei donje rublje. Izbegavajtei toplu i zacinjenu hranu i lekove koji iritiraju analnu sluzokozu. Povremeno (nikako stalno) mozete da koristite kortikosteroidnu mast. Dalje lecenje zavisi od uzroka svraba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2009.

23. novembra sam imala operaciju mioma na materici. izvadjen mi je samo miom. materica na tom delu usivena. zanima me kada mogu poceti sa odnosima sa partnerom. unapred zahvalna na odgovoru.

Postovana, nakon sest nedelja mozete imati seksualne odnose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2009.

Postavljena je dijagnoza: ANGINA PECTORIS NESTABILNA I20.0 CARDIOMYOPATHIA HYPERTROPHICA I42.2 ST.POST BY-PASS FEMORO-POPLITEALIS L.SIN.AA II Z95.8 CLAUDICATIO INTERMITTENS I 73.9 HYPERTENSIO ARTERIALIS I 10 HYPERLIPOPROTEINAEMIA E78.2 ATEROCLEROSIS CEREBRI-ISCHAEMIA CEREBRI CT VERIFICATA I67.2 STENOSIS ACI L.D.40% ET ACI L.S.60% I65.2 SY VERTIGINOSUM H82 Interesuje me da li mogu sa ovom dijagnozom u invalidsku penziju? Hvala

Postovani, sa ovakvim dijagnozama bi trebali da idete u invalidsku penziju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2009.

Nalaz urinokulture je bk pozitivan. U njemu je izolovana Escherichia coli > 100.000/ml. Po antibiogramu prepisana je terapija Visiren tablete od 200 mg na 12 sati po jedna uz povećan unos tečnosti. Zanima me koliko bi terapija trebala da traje, da li bi trebalo da uradim cervikalni i vaginalni bris i nakon koliko treba da uradim kontrolnu urinokulturu?

Postovana, ako imate ceste upale mokracnih kanala (bar tri puta za godinu dana) terapija treba da traje desedt dana. Ako nemate cesto onda pijete samo jednu kutiju tableta. Ako imate pojacan sekret i svrab ili ceste upale mokracnih puteva uradite cervikalni i vaginalni bris i lecite se ako ima bakterija. Kontrolnu urinokulturu uradite 5 do 7 dana nakon zadnje tablete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2009.

postovani,imam 27 godina, interesuje me da li bi trebalo da se vakcinisem protiv svinjske gripe s obzirom da mi je oslabljen imunitet, a imam cistu na pankreasu, dijagnostifikovanu prije nekih 10 mjeseci? povremeno imam lakse tegobe, blaga probadanja, javlja se i zgaravica, ali cini mi se da nije nista strasno, koristim samo pankreatin i ranitidin. inace sam dosta alergicna, a nekad mi se javlja bronhitis. kao dijete sam imala izrazenije probleme s plucima, nekoliko upala, koristila sam i pumpicu, pa ne znam da li bih eventualno bila vise izlozena riziku od komplikacija usljed gripe?

Postovana, ako ste alergicni na jaja, zivinu ili perje ne smete da primite vakcinu protiv gripa. Osobe koje boluju od bronhitisa ili astme ili imaju oslabljen imunitet treba da se vakcinisu. Probadanja, zgaravica i cista na pankreasu nisu razlozi da ne primite vakcinu. Komplikacije nakon vakcine su retke i unapred se nezna ko ce ih imati. Zbog toga svako za sebe treba da odluci da li da se vakcinise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2009.

Postovani,imam 24 god i dvoje dece.Vec 5 godina imam problem sa neredovnim ciklusom.Cesto ne dobijem i po dva meseca,onda izazivam menstruaciju.koristila sam tablete za kontracepciju i tada je bilo sve u redu,ali sam prestala jer sam pocela da se gojim ,u predelu stomaka najvise.Poslednju mens sam imala 20.10.,izazivala,bila je oskudna i kratko je trajala.Kako opet nisam dobila uradila sam hormone,i nalazi su sledeci:Estradiol 715,progesteron 67,81 ,FSH 4.73,LH 9.06,testosteron 2.37,prolaktin-nema rengensa,TSH 2.143,T4 79.36.Molim vas da mi kazete vase misljenje o ovim nalazima i savet sta bih jos mogla da uradim kako bih resila ovaj problem.kakve posledice mogu da budu?Napominjem da redovno idem na preglede. Unapred zahvalna

postovana, imate hormonski poremecaj (poviseni estradiol i progesteron), koji nije bio problem za zatrudnjivanje. Konsultujte se sa vasim ginekologom u vezi nastavka hormonske terapije. Gojenje sprecite vezbanjem, fitnesom, uopste povecanom fizickom aktivnoscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani... zanima me da li se u trudnoci smiju koristiti povidon jod vaginalete? U uputstvu pise da se ne trebaju cesto koristiti, ali me ipak zanima vas savjet! S postovanjem...

Postovana, povidon jod vavinalete se ne koriste u trudnoci. Ne koristite ih na svoju ruku. Izuzetno retko ih ginekolog moze propisati u trudnoci ako je to bas neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

postovani dr imam problema sa telesnom tezinom pre 4god sam imala 73kg tada sam se i udala,nakon 2mjeseca popravila sam se naglo 20kg,moram naglasiti da sam se stalno cuvala hranom i pazila sta jedem ali sve je bilo uzalud kilazu nisam mogla skinuti.imala sam dosta problema u braku tako da sam uvek bila istaknuta nervozi,ali covek sve mora da prodje kroz zivot.radila sam hormonalne analize i sve je bilo ok mada imam problem sa menstruacijom jer nikada mi nije redovna prodje i po dva meseca nje nema.pre 8meseci dobila sam cerkicu carskim putem,nakon mesec ipo dana imala sam jos jednu operaciju od zucne kese,eto ukratko0 sam vam opisala nesto o sebi,kilaza mi se povecala do sada jos vise i imam 104kg jako mi je tesko zbog toga jer nisam vise ona sto sam bila,koristila sam razne dijete ali nista ne pomaze...a ja imam samo 21god pa vas ljubazno molim da mi date savet sta da radim smetaju mi kilogrami i ne osecam se najbolje..molim vas da mi sto pre odg unapred hvala

Postovana, velika je verovatnoca da jedete zbog nervoze ili depresije i da se zato gojite. Menstrualni ciklus se cesto regulise normalizacijom kilaze bez ikakvog lecenja. Zato je najbitnije da prvo smrsate. To necete moci bez strucne pomoci. Dijete sa sajta ili iz novina vam ne mogu pomoci. Obratite se dijeteticaru i dobicete dijetu koja odgovara vasoj kilazi i poslu koji radite. U principu to je raznovrsna ishrana sa manje kalorija, secera i masnoce. Uz nju morate da se krecete vise. Ako jedete zbog nervoze obratite se psihijatru za pomoc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani, molim Vas za savet. Naime,moja cerka od 16 godina je 10.07.2009 imala trombozu aksilarne vene u levoj ruci i na vreme je lecena heparinom tako da je tromb razbijen. Ona je pod terapijom Sinkumom 4 i pije 1 1/2 tabletu dnevnu i tada joj INR bude 2 ali ako malo smanji dozu Inr pada na 1 ili 1.5 tj stalno varira.Mene josm vise plasi sto i posle pet meseci i dalje stoji blagi ali primetan otok ruke koja ponekad malo promeni boju ili joj oteknu prsti sake, . Rdaila je hematoloske analize i u jednom momentu joj je protein c i protein s bili jako niski ( oko 11 i 7) i da bi posle mesec dana bez neke terapije osim aspirina dosli u normalu.takodje je bio primetan lupus ali je i on sad au normali.Radili smo i test na naslednu trombofiliju ali je negativan. Ne znam sta bi trebali jos da uradimo i kome da se obratimo za neke detaljnije analize jer me strah da se to ne ponovi jer posle pet meseci stanje se nije normalizovalo. Dali ima nekakvih posledica od dugotrajne upotrebe Sinkuma 4 posto je ona dete a pije velike doze.

Postovana, Sinkum 4 je posebno pogodan za ugotrajnu terapiju. Ako je potrebno moze da se pije i dozivotno. Koriscenjem tog leka smanjuje se mogucnost koagulacije krvi tako da je smanjen rizik da ponovo dodje do tromboze. Koagulabilnost krvi pod uticajem leka nikada nece biti normalna, vec uvek niza. To se i ocekuje primenom ove terapije. Povremenim kontrolama se sprecava da ona ne bude suvise niska. Normalan lupus antikoagulans je dobar znak, jer ne povezuje sa bolescu lupus eritematoides. Pronalazenje uzroka bolesti ide u pravcu pronalazenja urodjenih deficita prirodnih inhibitora koagulacije i tromboze. To su pre svega deficit AT III, proteina C (PC) i proteina S (PS). Trombozom aksilarne vene je doslo do promena na njoj koja se jos nije povukla, pa se povremeno javlja otok. Nece kasnije smeti da koristi kontraceptivne tablete. Kod koriscenja drugih lekova uvek napomenite lekaru da pije Sinkum i citajte uputstvo uz lek. Mnogi lekovi se ne koriste zajedno sa Sinkumom
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Hvala na odgovoru,samo mi jos recite da li su opasne te hirurske intervencije i da li ste svesni dok traje operacija?I da li da sacekam 1-2 dana dok mazem sa faktu kremom,pa da onda idem na obavljanje velike nuzde,posto ako idem svaki dan,a ta fisura trenutno ne zaraste,a mazem sa faktu masti pa mi bude krv u stolici.pa da li da sacekam 1-2 dana pa onda da idem ili???Nikola stankovic.HVALA!

Postovani Nikola, hiruska intervencija se obicno radi sa lokalnom anestezijom. Ne smete da odlazete obavljanje velike nuzde. Najbolje da je vrsite svaki dan, bez obzira sto se fisura time malo povredjuje. Mnogi odlazu stolicu zbog straha od bola. Time se stanje pogorsava, jer se stegnutost analnog misica pojacava, a stolica postaje tvrdja. Stegnutost analnog misica je u stvari uzrok pojave analne fisure, a tvrda stolica je povredjuje. Stavite mast pre odlaska u WC, jer ona sadrzi anestetik (sredstvo protiv bola) ili sednite na nesto toplo, jer toplota opusta misic.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani, zelela bih da vam postavim par pitanja u vezi sa ovim problemom-bila sam na ginekoloskom pregledu pre par dana, doktorka mi je rekla da imam neku ranicu na grlicu, dala mi je da koristim Macmiror vaginalete i rekla da dodjem na kontrolu posle toga. Naravno, sve ovo bez ikakvog objasnjenja. jedino sto mi je rekla jeste da verovatno nije nista ozbiljno. Zanima me sta bi to u stvari moglo da bude i koliko ozbiljne posledice moze da ima? Hvala unapred!

Postovana, ginekolozi obicno svaku promenu na grlicu materice nazivaju ranica sto moze da izazove zabunu. Neke zene to zamisljaju kao stvarnu ranu, kao rupicu na sluzokozi ili pocetak raka i prepadnu se. Ima zena koje pomisle da je to nesto beznacajno jer skoro svaka zena ima ranicu i ne idu na kontrolu, a tako se moze prevideti pocetak raka. Ranica je obicno crvena mrlja na grlicu (eritroplakija). Pod uticajem hormona malo sluzokoze kanala grlica materice izadje iz njega i prekriva vaginalni deo grlića PVU). To se zove ektopija. Znacaj ektopije je u tome sto se nezna da li je ispod nje zdrava sluzokoza. Zato se vrse redovne kontrole. Crvenilo je cesto posledica infekcije koja se suzbija razlicitim vaginaletama. Zato ste dobili Macmiror vaginalete. Treba da idete na zakazane kontrole i da koristite dobijene vaginalete. Ako se ranica leci i redovno kontrolise ne moze biti opasna po zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani doktore, ja imam problem vec 4 meseca. Imam temperaturu od 37-37.6, desavalo je se da ide i do 38. Rezultati su mi u redu. Imam glavobolje i stomacne tegobe, i imam ubrzan rad srca. Isto tako imam krvarenje iz nosa. Sta mi se desava? Unapred hvala.

Postovani, povisena temperatura, uz glavobolje i stomacne tegobe, a normalne rezultate je verovatno posledica virusne infekcije. Javite se internisti zbog ubrzanog rada srca. Krvarenje iz nosa kod starijih moze biti posledica povisenog krvnog pritiska. Kod mladih nije zabrinjavajuce i obicno je posledica slabosti nekog krvnog suda u sluzokozi nosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani,da li je normalno da posle uzimanja METOTREKSATA pacijent dobije temperaturu i jos jace bolove i ukocenost.Doziran je na 7,5 jedne nedelje i 10 druge?

Postovana, to nisu uobicajena, niti normalna dejstva Metotreksata, vec njegova neeljena dejstva. Javite se lekaru. To je inace jako toksican lek pa se tokom njegove primene kontrolisu krvna slika, hepatogram, rad pluca i bubrega. Smanjenjem doze se obicno smanjuju nezeljena dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.12.2009.

Postovani, Ja sam ljubomorna i spremna da se lecim. Ceo zivot imam simptome, ali sam sada pred brakom i cini mi se da mi je sve gore, zaista pocinje da mi ometa svakodnevno funkcionisanje, sto crne misli, sto poneki moji ispadi nervoze odnosno nesigurnosti. On koketira, to je cinjenica, ali zaista mi je apsolutno veran. Zeli da dominira i bude u centru paznje, te njegovo koketiranje na tome i ostane. Pitanje je da li mogu da nadjem neku trepaiju on line, i ako da volela bih da mi je preporucite. Jedini razlog je sto necu biti u zemlji neko vreme, a ne plasim se terapije, ako je potrebno. Uostalom koliko kosta normalno i gde bi mi preporucili da idem..bar kad se vratim. Jer ne verujem da problemi prolaze sami od sebe. Unapred zahvalna

Postovana u pravu ste, problemi ne prolaze sami od sebe. Dobro je sto uvidjate da je vasa ljubomora preterana, sto zelite da se lecite da ne bi zatrovali vasu vezu. Sumnjam da bi lecenje on line bilo efikasno. Prvo porazgovarajte sa buducim suprugom i kazite mu kako se osecate dok on koketira. Zaista je teska kombinacija, vi ljubomorni a on koketan. Ako planete i napravite scenu nije u redu, ako gusite ljubomoru u sebi stvarate napetost. Crne misli su veci problem od ljubomore. Zato se javite u Zavod za mentalno zdravlje i zapocnite terapiju. Ako bude medikamentozna nastavicete je u inostranstvu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

POSDTOVANI,PRETHODNIH DANA SAM KASLJALA A SADA KIJAM I CURI MI NOS.STAVLJALA SAM KAPI OPERIL I ADRIJANOL,ALI OPET JE ISTO.NOS JE POCEO DA MI CURI SINOC.DA LI MOZETE DA MI KAZETE STA TREBA DA RADIM KAKO BI MI BILO BOLJE?UNAPRED HVALA.

Postovana, ako ste kapi stavljali vec 4 do 5 dana ne nastavljajte sa njima, vec pijte neki antihistaminik npr. Presing.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

Postovani lekaru, interesuje me sledece, imam 22 godine, pre neki dan sam primetio da me pece koza izmedju testisa i desne noge(butine), malo vise iznad, bas tamo gde je koza savijena do gornjeg dela testisa, pogledao sam bolje o cemu se radi, primetio sam nekoliko rana, jedna do druge paralelno, dugacke do 1.5 cm, izgleda kao da se koza cepa koliko je tanka, bas imam utisak da se koza istanjila i pocela cepati, zabrinut sam i treba mi HITAN SAVET!!! Hvala unapred...

Postovani, javite se koznom lekaru, a u medjuvremenu se trudite da vam taj predeo stalno bude suv. Nosite bokserice, sire pantalone i mazite pantenol mast. Najbitnije je da koza stalno bude suva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

dobro vece,prvo bih zeleo da se zahvalim na vasem odgovoru.Ali zanima me jos nesto,da li je fisura ani opasna,i da li mozda postoji neki nacin da se ona izleci(ukloni)a da nije hiruskim putem?i zanima me da li smem da se bavim aktivnim vezbanjem u teretani,ili ipak ne?danas nakon stolice doslo je do krvarenja,u vidu sluzi,a nakon toga ja osecam samo blagi,bol slabe jacine u tom predelu,a ne jak,sta mi peporucujete?Hvala Vam unapred Nikola Stankovic

Postovani Nikola, imate dva nacina da izlecite fisuru. U pocetku se to mmoze uraditi mastima. Kasnije dolaze u obzir samo hiruske metode, kojih ima vise. Olaksavajuca okolnost je sto ne osecate jak bol. Naporno vezbanje u teretani pogoduje pucanju sluzokoze, ali nije sigurno da bi prestankom doslo do zarastanja fisure. Mazite i dalje Factu mast.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

31.10.2009.g. postavio sam pitanje u vezi problema pri mokrenju, Vi ste mi savetovali posetu Urologu. To sam i učinio i uz ultrazvuk bubrega i analize krvi i uree, došli do saznanja da je bio neki pesak koji je blokirao odvodne kanale i izazivao bolove(pregled prostate-O.K.). Međutim urolog mi je napipao u levom testisu neku cistu, pa me ponovo uputio na ultrazvuk-testisa. Nalaz Cysta epidimisa vel.1,5cm. Ja tu cistu imam preko 10.god. i nemam nikakve smetnje zbog nje, ali bih hteo da pitam: Šta znači ova definicija-ciste i dali ima načina kako da se ona otkloni i dali mora da se ukloni ako nemam probleme? Napominjem da mi urolog nije dao nikakav lek, već samo da pijem dosta tečnosti. Ja nemam više ona probadanja u desnom bubregu ali ponekad pomalo zaboli u predelu desnog bubrega. Radiološki nalaz bubrega: Nalaz u granicama normale.Nema rezidualnog urina.

Postovani, uradili ste sve potrebne preglede. Na srecu sve je dobro. Cista nema neki znacaj i nema ptebe da se leci. Kada ste jednom izbacili dosta peska to znaci da ste skloni stvaranju kamenaca. Zato trebate da unosite vise tecnosti da bi se smanjila mogucnost njihovog zadrzavanja u bubrezima. To je ujedno i preventiva infekcija mokracnih puteva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

postovani doktore,zanima me zasto nakon prvog ejakuliranja imam problem da ponovo dodjem do erekcije!Koji su uzroci,kako se leci i da li je opasno,s obzirom da imam 27god.!?Hvala unapred

Postovani, to je fizioloska pojava (normalna). Potrebno je da prodje neko vreme da bi nervni impulsi mogli ponovo da dovedu do erekcije. To vreme se sa godinama produzuje. Znaci to nije problem i ne leci se. Vi samo treba da se ponasate u skladu sa svojim telom. Slusajte ga. Ne prisiljavajte sebe na novu erekciju pre no sto ste spremni. U medjuvremenu se opustite i posvetite paznju partnerki.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.12.2009.

doktore vec sam vam bila pisala,i posle otisla kod lekara za usnu duplju,zeleci naravno da proverim da li mozda imam oralne kondilome(pri tom pomalo me je bilo sramota ali sam ipak rekla o cemu se radi)..doktorica mi je rekla da njoj nista sumnjivo ne izgleda,a vi ste mi rekli da to moze da se utvrdi premazivanjem sa sircetnom kiselinom.medjutim ona to nista nije pominjala.ja sam i dalje u strahu da ih mozda imam(pogotovo sto sam na nekim sajtovima citala da se oni javljaju kod osoba sa slabim imunitetom a cesto i kod hiv pozitivnih ljudi) da naglasim da ne smatram sebe rizicnom osobom do sada sam imala 2 partnera i imam 21 godinu ali sobzirom da sam imala genitalne kondilome svasta mi prodje kroz glavu ) da li postoji neki nacin da uradim bris na hpv iz grla i gde to mogu da uradim pa makar i privatno.hvala

Posovana, doktorica je ustanovila da je nalaz u usnoj duplji normalan i da nema potrebe da se radi test sircetnom kiselinom. Nemate razloga da joj ne verujete. Kondilomi su cesti kod mladih, jos cesci kod HIV pozitivnih. To sto ste ih imali znaci da ste HIV pozitivni. Za to potrebno rizicno ponasanje vas ili vaseg partnera. Bris i tipizaciju HPV mozete raditi u privatnoj laboratoriji, ali nema potrebe. Koristite prezervativ. Tako cete se zastititi i od drugih polno prenosivih bolesti. To ce vam dati psihicki mir, jer ne morate da strepite od HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: