Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 2.6.2013.

Postovani doktore, moj otac ima 77 god i ima problema sa cirkulacijom, prvenstveno u nogama.

Postovani, odgovor procitajte ovde http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1203%3Ahladne-noge-i-stopala&catid=122%3Asrane-bolesti&Itemid=1
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2013.

Postovani imam 31 godinu i oduvek imam neredovne cikluse. Porodila sam se pre dve godine i mislila sam da ce se to stabilizovati(sto je bio slucaj kod moje majke), ali nazalost nije.

Odgovor pogledajte ovde http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1201%3Apovien-prolaktin-i-neredovni-menstrualni-ciklus&catid=123%3Aginekoloke-bolesti-i-enski-problemi&Itemid=1
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2013.

Postovanje,pre dve nedelje, na zahtev inteniste, radila sam ADENO I COSACKIE B-seriol.

Odgovor pogledajte ovde http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1200%3Atest-na-koksaki-i-adeno-viruse-i-tahikardija&catid=122%3Asrane-bolesti&Itemid=1
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2013.

Imam nervozu srca od kada znam za sebe, 32 godine. Na redovnom pregledu na EKG-u sam imao 125 otkucaja, nakon par minuta, kada sam sam proverio puls, bio je 78.

Odgovor pogledajte ovde http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1199%3Anervozno-srce-i-ubrzan-puls&catid=116%3Arazno&Itemid=1
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.5.2013.

Postovani, postavljam pitanje u vezi bake koja ima 85 god,pokusavam potpuno objektivno da govorim o svojoj baki sa kojom zivim, moram da napomenem da je to bila potpuno netipicna zena za svoje godine, nikada nije pokazivala znake demencije, nikada nista nije zaboravljala, odrzavala kucu i kuvala, fizicki vitalna, visprena, u razgovoru dominantna.

Odgovor pogledajte ovde http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1198%3Ademencija-kod-bake-da-li-je-mogu-oporavak&catid=112%3Aortopedija-i-fizikalna-medicina&Itemid=1
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

imam izrazito velik hanglundov syndrom na obje pete?kako ga smanjiti bez fiz.terapije jer nemogu na njih zbog posla?hvala!

Postovani, Hanglundov sindrom cine poseban oblik pete (Hanglundova peta), zapaljenje burze koja se nalazi iza pete i upala Ahilove tetive. Kod nekih ljudi gornji deo petne kosti nije zaobljen, vec cetvrtast i istaknut (Hanglundova peta). Kod tih osoba se cesto javlja bol u peti. Ponekad otok. Zbog trenja koza moze da bude zadebljana. Ako osobe sa takvom petom nose tvrde patike ili cipele sa tvrdom zadnjom stranom (a devojke uz to i visoke stikle) lako dolazi do burzitisa tj. zapaljenja sluzave kese koja se nalazi izmedju ahilove tetive i petne kosti. Njena uloga je smanjenje trenja izmedju ahilove tetive i petne kosti. Deformacija pete nije retka (Hanglundova deformacija). Nastaje zbog otoka mekih tkiva na zadnjoj strani pete. Deformitetu doprinosi okostavanje pripoja Ahilove tetive) koje se javlja kod nekih bolesnika. Kada dodje do zapaljenja i otoka treba da lecite upalu. Nakon njenog izlecenja izbocenje ce da bude manje, ali nece potpuno da nestane. U bolnoj fazi stavljaju se hladne obloge, piju se analgetici (lekovi protiv bolova) ili antireumatici, stavlja se malo jastuce ispod pete da bi se izdigla tako da izbocenje petne kosti i pripoj ahilove tetive izbegnu pritisak obuce. Promenite obucu. Ne nosite cipele i patike sa tvrdim i neelasticnim delom u podrucju petne kosti, kao i obucu koja se deformisala od nosenja. Izaberite obucu sa mekanim zadnjim delom. Smanjite fizicku aktivnost koja vam izaziva bol pete i javite se lekaru, jer je za izlecenje potrebno postavljanje dijagnoze i fizikalno lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Dobar dan, imam pitanje za vas pre godinu dana pocele su po vratu tacno u potikjak da mi se pojavljuju cudne crvene bubuljice koje nemaju nikakav iscedak samo ispupcenje, krupne crvene boje. mogo svrbe i svaka ne prolazi odprilike cetiri-pet dana. posle sest meseci pocele su da se pojavljuju i na dekolteu, po celu uz samu kosu, na vratu... naglasavam da imam 40 god i da do pre godinu dana apsolutno nikad ni u pubertetu nisam imala nikakvih problema sa bilo kakvim bubuljicama. Zivim na severu Evrope i ovde kad odes kod lekara obicno ti kazu pite vise vode i panodil! plasim se da nisu zarazne tako da vise zbog straha da ne zarazim i cerku ni na njen jastuk ne lezem. Molim vas za savet sta bi moglo da bude u pitanju? Citam na google da postoje i stafilokoke i svasta nesto! Dali vam je ovaj moj slucaj nalik na nesto opasno? Unapred zahvalna!

Postovana, to najvise lici na seboroicni dermatitis. Bolest se najcesce javlja posle dvadesete godine, moze i kasnije pa cak i kod starijih osoba. Obicno postoji seboroicna konstitucija, ali moze da utice stres, hormonski disbalans, klima, godisnje doba (toplo i vlazno vreme obicno pogorsavaju stanje). Nekada utice infekcija, senzibilizacija na bakterije, trauma koze. Veliku ulogu u nastanku bolesti igra gljivica Pytyrosporum ovale (zbog toga cesto pomaze pranje samponima protiv peruti koji sadrze supstancu koja ubija gljivicu npr. Mycoseb). Morate da idete koznom lekaru, tim pre sto bolest moze da lici na druge kozne bolesti npr. psorijazu i ekcem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Molim vas kako da se izborim sa panicnih napada,a dobijam ih isklucivo kada sam sama kod kuce,Idem do te mere da jedan dan nisam ispratila kcer u skole,jer nisam mogla kuci da je spremam.Nemojte samo mi reci da idem kod psihijatra,BILA SAM ,dao mi je lekove pijem ih ,ali opet taj strah kad sam sama

Postovana, nastavite da pijete lek i da idete kod psihijatra. Medjutim, to nije dovoljno. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da napadi panike, ma koliko da su neprijatni, nisu opasni po zivot i zdravlje. Morate da naucite da pomognete sebi, odnosno da naucite da kontrolisete panicni napad. Psihoterapeut moze da vam pokaze kako da se nosite s napadima panike. Treba da prepoznajete faze napada, jer razlicito delujete kad osecate da ce naici, a drugacije kad je vec krenuo. Napadi panike pocinju iz glave. To je vas strah da ce se nesto desiti. Treba da naucite da strah i osecaj nadolazece opasnosti omalovazite tj. umanjite u samom pocetku. Da bi prevazisli napade panike ne smete da zabravite da panicni napadi nisu opasni po zivot i zdravlje. Ne vode u infarkt, ludilo, tesku bolest ili smrt. Ako im popustite i izbegavate situacije u kojima se mogu javiti izolovacete se i smanjiti kvalitet zivota. To sigurno ne zelite. Zato se borite svim sredstvima, lekovima, psihoterapijom i sopstvenim zalaganjem. Nije lose da naucite da izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samoj sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Ne stidite se straha. I drugi ljudi imaju slicne probleme. Lecenje panicnih napada je slozeno. Prvo je potrebno pronaci uzrok. Koriste se lekovi (antidepresivi i anksiolitici) uz kognitivno-bihevioralnu terapiju. U lecenju je najvaznije da zelite da se izlecite i da imate poverenja u svog psihijatra ili psihologa. Lek nekada ne moze da se pogodi odmah, ali se uvek nadje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Postovana/ni Kada duze radim za racunarom,osetim bol i trnjenje u levom,a ponekad i u desnom testisu zavisi od polozaja sednja,nekad i kada lezim na krevetu.Pre 10 meseci sam bio na pregledu na ultrazvuku i oba epididimisa su urednog UZ nalaza.Kao neka prosirena tvrda vena nekad manja nekad veca mi je iskocila na desnom testisu,bio sam da se pregledam da nije u pitanju preponska kila ali se ispostavilo da nije.Bol se oseti takodje posle voznje biciklom,ili kada nosim nesto teze i kada se oznojim u predelu prepona.Svako jutro radim telesne vezbe kada ustanem,kako bi mi organizam bolje cirkulisao.Prvi put kada sam osetio ovakve bolove je bilo posle tezeg fizickog napora,posle toga sam lezao nedelju dana i odmarao i bol je prosao.Usku odecu sam prestao da nosim.Zahvaljujem Vam se unapred na vasoj pomoci.

Postovani, dugotrajno sedenje, stajanje i voznja bicikle su neprirodni polozaji za prostatu i testise. Remeti se cirulacija, otezan je priliv krvi u te organe i javlja se bol. Javite se urologu zbog moguceg nabakterijskog ili bakterijskog hronicnog prostatitisa. Da bi smanjili tegobe izbegavajte kafu, alkohol, jake zacine, zatim preveliki fizicki napor, dugotrajnog pesacenje ili sedenje, voznju bicikla, dugotrajni seksualni nadrazaj. Moze vam pomoci utopljavanje, posebno nogu i tople kupke (sedenje u toploj vodi). Setajte, upraznjavajte seks, koristite tople kupke, bavite se hobijem, jogom, jedite semenke od tikve i druge biljne stvari korisne za prostatu i uopste za polne organe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

Postovani, zamolila bih Vas za tumacenje rezultata posto kod endokrinologa mogu otici tek za mesec dana. TSH 0,17 (0,3-5,5) FT3 23,4 (3,1-6,5) FT4 85 (eu9,0-23,2 hipo do 9, hiper>23,2) SE 10 imam 37 god, mesec ipo puls 120 i preko, dr opste prakse mi je prepisala propranolol 2x1/2 koji su mi u hitnoj povecali na 3x 1/2 posto puls nije spadao. Preznojavanja, nervoza, povecana potreba za hranom, malaksalost, osecaj drhtanja misica, teskoce sa spavanjem, oticanje skocnih zglobova. Da napomenem da otac boluje od Bazedow godinama, sa vise remisija, bio na terapiji rad.ak.jodom sada hipo. Nemoguce je prosto doci ranije na red, pa moram cekati redovnu konntrolu krajem juna. U decembru su TSH 1, FT4 13,5. Hvala unapred

Postovana, imate pojacanu funkciju stitne zlezde (hipertireozu). Iako uzrok bolesti nije potpuno jasan, zna se da veliku ulogu igra nasledje. Smatra se da je to autoimuna bolest.Poviseni tireoidni hormoni ubrzavaju metabolizam sto vam izaziva pobrojane tegobe. Endokrinolog ce da vam propise lekove. Lecenje se zapocinje antitiroidnim lekovima (tireosupresivni lekovi). Oni sprecavaju prekomerno stvaranje hormona stitne zlezde. Radioaktivni jod koji se daje u jednoj dozi moze da se primeni kod osoba srednjih godina. Ne koristi se kod dece, mladih i trudnica. Moze dca se prepise i sedativ kako bi se pacijent umirio. Adrenergicki blokatori se propisuju u cilju smanjenja tremora, nemira i tahikardije. Propranolol se pokazao kao delotvoran.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

POstovani doktore,imam 29 god.Od svoje 15godine povremeno imam problema s niskim gvozdjem...rbc 4.42 Hct38.2 MCV 86.5 MCH 28.3 plt 290 WBC 7.6... Hgb 126 a gvozdje 4.2, feritin 6...Imam inace obilne menstruacije, a doktorka me nikada nije slala na neka ispitivanja.Da li moze da bude u pitanju nesto ozbiljno?Hvala

Postovana, obilna menstruacija moze da bude posledica postojanja mioma na materici. On se vidi na ultrazvuku. Ako je uzrok malokrvnosti treba da se ukloni. Obilna menstruacija moze da bude posledica hormonskog disbalansa. U tom slucaju koriscenjem hormonskih kontraceptivnih tableta krvarenje se smanjuje. Javite se ginekologu i hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2013.

interesuje me znate li gde ima da se kupi rhogan injekcija,treba mi do petka.

Postovana, Rhogam injekcije (Rh imunoglobulin) u Srbiji nisu registrovane pod tim imenom. Apoteke ga uglavnom imaju pod imenom Rhesonativ.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

postovanje Pre desetak dana primetila sam na stomaku blicze preponi nesto tvrdo ispod koze. Posto imam viska kilograma nije tako strasno to se ne vidi jer imam ,,kako se to po naski zove kobasicu ,, koja je preko toga. Ja sam to pratila i posle desetak dana resila sam da se javim svom doktoru. Oni su konstatovalida je to cir i dobila sam antibijotik i dolazila sam na previjanje. Posle dva dana on je poceo da rosi i da se provaljuje a oni su poceli da ga cede. Meni se to nije dopalo jer je mesto pocelo da crveni i da se crvenilo siri. Na kraju posle nedelju dana poslali su me na urgentni u Zrenjanin da ga HIRURG obradi, Normalno on ga je malo recnuo i poslao kuci i zakazao mi za petak da idem da mi operise pod totalnom anestezijom. Plasim se , smatram da to nije trebalo dirati dok potpuno ne sazri pa da se onda istisne srce. Savetujte mi sta da uradim.Hvala unapred.

Postovana, morate da idete kod hirurga. Lecenje cira se komplikovalo i mora strucno da se dovrsi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

vec duze vreme osecam svrab po celom telu bez promena na kozi,nisam alergicna ni na sta. sada su se vec pojavile ranice od konstantnog cesanja. svrab je izrazito uporan,jak,narocito nocu ili kada se ugrejem,mada mi sunce ne skodi i ne smeta. davala sam krv i mokracu,jer sam se bojala nekog ozbiljnog oboljenja,rezultati su u redu. imala sam i dosta stresova u poslednje vreme,osecam stalnu napetost,nezadovoljstvo, teskobu,nervozu,ponekad napade besa. zivim sa sestrom i posle nekog vremena pocela je i ona da se cesa,takodje po celom telu,ali nema ni crvenila,na niceg na kozi.postoji li neko resenje

Postovana, nocni svrab je tipican za sugu, ali samo vreme javljanja nije dovoljno za dijagnozu ove bolesti. Kod osoba koje osecaju stalnu napetost, teskobu, nervozu, nezadovoljstvo, svrab je posledica anksioznosti i takodje, moze da se javlja pretezno predvece i nocu. Svrab moze da se javi kod ekcema, alergije, ujeda insekta, infekcije koze, seboroicnog dermatitisa, ali kod tih bolesti uglavnom postoje vidljive kozne promene. Javlja se i kod bolesti jetre i burega kada je posledica nagomilavanja bilirubina i ureje, zatim kod malokrvnosti, bolesti stitne zlezde, secerne bolesti, malignih bolesti, a kod starijih osoba posledica je suve koze. Svrab se javlja kod mnogih koznih i internistickih bolesti. Kada se ne pronadje uzrok svraba zakljucuje se da je na nervnoj bazi (neurodermitis). Takav svrab se uglavnom javlja poslepodne i uvece. Javite se koznom lekaru, a zatim ako je potrebno internisti i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Pre tri meseca, moj sin je imao rupturu retine. Tvrda lopta ga je pogodila u oko. Na ocnoj mu je uradjen laser (nije doslo do ablacije). Hvala bogu, sve je proslo dobro sto je pokazala i prva kontrola.Vid je ocuvan. Mene interesuje kolko dugo on treba da se pazi i da li je taj oziljak njegova slaba tacka za ceo zivot ili je njegovo oko sada sasvim normalno i zdravo? Molim Vas da mi odgovorite kako on treba da se ponasa dalje, sobzirom da ima 17 godina.Postovanje

Postovana, potrebno je da izbegava povrede ociju, povremeno da kontrolise vid i ako je kratkovid da koriguje dioptriju nosenjem naocara. Ostalo je normalno kao i kod drugih mladih osoba. Nije pod nekim posebnim rizikom. U cilju ocuvanja vida potrebno je da bude sto vise na dnevnom svetlu (osobe koje slabo izlaze napolje su sklone kratkovidosti). Neka se javi svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Postovanje, Imam jedno pitanje za Vas,pre par dana sam primetio da mi se na samoj ivici analnog otvora ( bukvalno na ivici cmara,ja se izvinjavam ali moram tako da se izrazim) pojavila jedna pa najblize receno kuglica,deluje onako kao velika bubuljca koja je puna vode,ili cega vec. hteo sam da pokusam da je isprstim ali mislim da je jako bolno pa sam odustao. Iskreno nije mi svejedno ni da idem na pregled jer mi je neprijatno,pa sam hteo Vas da zamolim za neki savet? Da li da sacekam da vidim sta ce se desiti,postoji li mogucnost da se samo povuce ili sta da uradim?? Hvala Vam unapred

Postovani, to je najverovatnije hemoroid - prosiren krvni sud koji je ispunjen venskom krvlju pa zato ima plavkastu boju. to su ispali unutrasnji suljevi zbog napora (prolaps hemoroida). To se moze desiti i nakon tvrdje stolice, proliva ili cesce stolice. U pocetku se hemoroidi mogu lagano prstima vratiti u debelo crevo. Nekada ispadnu nakon stolice, ali se sami vracaju. Nekada je potrebno da ih vi prstima vratite. Bole kada su ukljesteni (nalaze se pola unutra, a pola van). Preventiva se sastoji u ishrani bogatoj vocem i povrcem i dijetnim vlaknima (integralni hleb, mekinje). Ishrana treba da bide takva da stolica ne bude ni previse tvrda ni prolivasta. Zatim izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje, kao i posao gde stalno savijate stomak. Nakon svake stolice se operite ili obrisite vatom namocenom u vodi. Koristite kreme protiv suljeva. Ibegavajte dosta zacinjenu i jako ljutu hranu. Naravno definitivnu dijagnozu postavlja lekar proktolog, pa je potrebno da mu se javite. Ako hemoroidi krvare njegov pregled je neophodan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2013.

Dali odrasli koji su prelezali male boginje u detinstvu mogu biti prenosioci virusa na zdravo dete ukoliko su bili u kontaktu sa zarazenim detetom?

Postovani, odrasla osoba koja je bila u kontaktu sa obolelim, a ranije je prelezala boginje, ne moze da ih prenese na neku drugu osobu. U organizmu obolelog od malih boginja formiraju se antitela. Kada kasnije tokom zivota bude u kontaktu sa virusom koji izaziva boginje antitela unistavaju viruse tako da ne moze da oboli niti moze da prenese bolest nekom drugom. Problem moze da bude samo u tome sto postoji vise vrsta boginja (male, ovcije, rubeola) pa covek moze da prelezi jedne a da misli da je prelezao druge.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

Dobar dan, imam pitanje za vas,imam cerku od 5 ipo godina devojcica kaslje tri puta za minut, mislim da kaslje iz traheje,jer je vec ranije imala takav kasalj. da li joj mozda smeta kada je duze vreme kisa i oblacno?dobila je terapiju levopront i sirup od belog sleza. da li bi smela da koristi tablete za zvakanje kao sto je fitosept kids,neoangin za decu ili strepsilus za decu,kako bi ojacala traheja i kako nebi imala cesto problema? kod nje se proble,m javi skoro svakog meseca pogotovo kada je kisa nekoliko dana? unapred hvala.

Postovana, ceste upale traheje se uglavnom javljaju kod dece sklone alergijama (alergijske konstitucije), zatim kod dece izlozene dimu, prasini i hladnoci. Obicno su virusne prirode pa se ne primenjuju antibiotici. Moze da koristi bilo koje od pobrojanih oribleta (fitosept kids,neoangin za decu ili strepsilus za decu ). Treba da pije vise tecnosti nego kada je zdrava, da jede pilecu supu i corbu, da pije kompote i caj. Ne treba da pije prevrucu tecnost, kao ni previse hladnu. Treba da ojaca imunitet. Sa tim ciljem dajte detetu da jede sto vise voca i povrca, a slatkise veoma retko, jer slabe imunitet. Neka bude sto vise na svezem vazduhu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

postovani pre nekoliko godina sam operisao varikocelu otprilike 7;8 cm levo i nize od pupka nisam obavio sve preglede ali naj verovatnije imam incizionu herniju zanima me koliko je opasna mora li se leciti operacijom i mogu li se raditi vezbe trbusnjaka i sklekova sa njom

Postovani, neke komplikacije incizione (postoperativne) kile mogu da budu opasne. Uklještenje ili inkarceracija je najcesca komplikacija. Kod ukljestenja dolazi do prestanka prolaza crevnog sadrzaja kroz creva koja se nalaze u kilnoj kesi. Tada nastupa ileus i gangrena creva. Kod ukljestenja postoji bol najpre difuzan, a zatim je lokalizovan na predeo kile. Stolice i vetrova nema. Bolesnik povraca, ima muku i grceve u trbuhu. Kasnije povraca sadrzaj sa fekalnim mirisom. Stanje se pogorsava i neophodna je hitna hirurska intervencija.Srascenje kilne kese sa njenim sadrcajem dovodi do veceg bola, poremecaja kretanja crevnog sadrzaja i moze doci do ukljestenja.Zapaljenje nastaje zbog poremecaja cirkulacije krvi u ispalim organima, povredjivanja prilikom vracanja kile u trbuh i zbog zastoja crevnog sadrzaja. Zbog zapaljenja dolazi do zadebljanja kilne kese i sadrzaja u njoj Svaka inciziona kila ne mora da se operise. Male kile, bez bolova i koje ne zadaju probleme pacijentima u svakodnevnom radu i životu se ne operisu. Kile koje izazivaju velike tegobe, posebno velike kile sa malim kilnim otvorom treba da se operisu, jer ove kile imaju vecu opasnost od ukljestenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

postovani,koristim panlax vec duze vreme inavikla sam creva na njega. sta sada kako vratiti creva u normalo moram prestati sa uzimanjem panlaxa.hvala

Postovana, da bi se oslobodili Panlaxa i zatvora morate da promenite ishranu, da se vise krecete i da unosite vise tecnosti. Mekinje su najbezbedniji i najprirodniji metod lecenja i sprecavanja zatvora. Efikasne su psenicne, a jos vise pirincane mekinje. Vecini ljudi je dovoljna jedna kasika mekinja dnevno, nekima cak i manje. Najbolje je da postepeno tokom 4 do 6 nedelja povecavate kolicinu mekinja. Ako naglo pocnete da ih koristite dobicete jako nadimanje. One ce vam pokrenutii creva koja su se pod uticajem Panlaxa olenjila. Mekinje su najefikasniji laksativ, ali vlakana ima i u mnogim drugim namirnicama. Zato jedite zrnasto povrce, jezgrasto voce, suseno voce (sljive posebno) i bobice, krompir, sargarepu, lisnato povrce kao sto je spanac, zatim jabuke, pomorandze i ostalo voce. Kafa deluje kao blag laksativ. Suve sljive su najpoznatiji laksativ. Prevelika kolicina suvih sljiva kod mnogih ljudi moze da dovede do gasova i grceva u stomaku. Jedite ih u obliku kompota, a mozete da napravite i dzem od jednakih kolicina suvih sljiva i urmi i uzimate po jednu kasiku dnevno. Efikasno je i ukusno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

Postovani, imam dva pitanja. Prvo je-kako da cistim bebine usi, koje su uvek iznutra pune cerumena?Pedijatri brane koriscenje stapica za usi, tako da ja bebine usi tokom svakog redovnog kupanja operem Sebamed sapunom i obrisem suvom pelenom, koju navucem na prst.Usi spolja izgledaju cisto ali iznutra ne. Drugo pitanje je, s obzirom da sam imala carski rez pre 10 meseci, i imam 35 godina, kada opet smem da zatrudnim? Unapred zahvalna.

Postovana, kod beba se ne koriste stapici za usi. Vlaznom pelenom ili vlaznom ocedjenom vatom obrise se usna skoljka. Ako je malo masti (cerumena) iscurilo iz usnog kanala ukloni se brisanjem. U usni kanal se nista ne gura, niti se on pere. Cerumen koji se nalazi u usnom kanalu nije prljavtina vec zastita uha. Znaci nepe se samo usna skoljka. Najbolje da napravite dve godine razmaka izmedju trudnoca. To je dobro za matericu, ima dovoljno vremena da se ceo organizam oporavi nakon trudnoce i dojenja. Istina razmak moze da bude i znatno manji na primer godinu dana. Medjutim, rodili ste zdravo dete pa nemate razloga da posebno zurite sa drugom trudnocom. Niste ni mnogo stari da ne bi mogli malo da sacekate. Ima zena koje su zatrudnele vec pola godine nakon carskog reza i normalno iznele trudnocu, ali to nije preporucljivo. Ako je prva trudnoca zavrsena carskim rezom ne znaci da ce i naredna (80 posto zena se nakon carskog reza porode prirodnim putem). Konsultujte se sa svojim ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

Pozdrav! imao sam artroskopiju Desnog koljena prije 4 dana sve uredno odradjeno.bolovi su mi se pojavili unazad 24 sata jaka bol narocito iza koljena. Redovito izvodim b+vjezbe koje su mi dali u bolnici. Moram jos kod fizijatra i onda od narednog tjedna krecem na fizikalnu terapiju .imam jaku bol i u Lijevom koljenu pucanje nestabilnost i jaka bol u cijelom koljenu. Jedva se krecem bolovi su dosta jaki.ledim i pijem analgetike koji slabo pomazu. Sto mi je ciniti?hvala!

Postovani, javite se lekaru. Mozda je doslo do komplikacije nakon artroskopije u smislu formiranja zatkolene ciste. Kada se desno koleno oporavi moracete da uradite i artroskopiju levog. Prilikom intervecije videce se u cemu je problem sa kolenom i po mogucstvu uklonice se uzrok bola i nestabilnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2013.

Pozdrav doktore,prvo da vas pohvalim na jako korisnim savetima koji se mogu procitati od vas i brzim odgovorima.Naime,imam 28 godina,i izvesnih problema sa stolicom.Od letos sam primetio promenu u stolici- spljostena,trakasta,kao da je neko pritisnuo sa obe strane ravnomerno.U pocetku defekacije je normalna ,malo suzenija dok izlazi brzo ali kasnije ili ako imam jos nagona izadje jako sporo i skroz je trakasta ,utisak kao da ima neka prepreka na izlazu.Ponekad u obliku klikercica sitnih ...Nema krvi.Krvna slika mi je u redu,transaminaze dobre,sedimentacija dobra ,pa me zanima sta bi moglo biti e sada nesto sto ce mozda pomoci a mozda i beskonacno zakomplikovati: Vec najmanje 10 godina ponekad imam toliko jak bol u predelu oko anusa ali u dubini koji traje 5-20 minuta i vrlo je jak.Ovo jr zanimljivo provocira ga ponekad defekacija a ponekad ejakulacija verovali ili ne ,a vrlo cesce ovo drugo.Kakve veze imaju ova dva refleksa da je bol zajednicki,jak kao grc,a prestaje od jednom znaci kao da grc popusti,u smislu kao da neko pritisne dugme i kao da nista nije bilo Unapred sam vam zahvalan i iscekujem vas odgovor,hvala najlepse

Postovani, suzena stolica je razlog da se javite gastroenterologu i proktologu. To zaista moze da bude posledica suzenja polipom ili tumorom. Medjutim, ako stolica nije celom duzinom suzena, ako je nekad suzena, a nekad ne, ponekad kao klikerici onda je veca verovatnoca da je posledica iritabilnog kolona. Iritabilni kolon (prenadrazeno debelo crevo) nije organska bolest. Cesto se nadoveze na neku infekciju creva ili se javi nakon veceg stresa, uzbudjenja, strahova, sukoba (u porodici, na poslu...). Moze da se javi i posle prelezane bacilarne dizenterije, promene ishrane, unosenja vece kolicine svezeg voca i povrca, alkohola ili odredjene hrane. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem organskih bolesti, koje takodje mogu da izazovu suzenu stolicu. Korisni su blagi sedativi. Antiholinergici uklanjaju bolne spazme. Bol u tom predelu pri ejakulaciji je najcesce posledica hronicnog prostatitisa. On moze da bude posledica infekcije hlamidijom (tada se javlja bol u anusu), ali i razlicitim bakterijama i dr. mikroorganizmima. Nije redak ni nebakterijski prostatitis kada se u mokraci i ejakulatu ne nalaze bakterije. Javite se urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovani,zelela sam da Vas pitam jer postoje predrasude oko sl pitanja.. Da li prilikom odnosa moze da se ostane u drugom stanju od tkz "vodice" pre ejakuacije ili konkretno od same ejakucije?

Postovana, nesto malo spermatozoida u preejakulacionoj tecnosti uglavnom nije dovoljno da bi moglo da otpliva do jajovoda i oplodi jajnu celiju. Ipak minimalna sansa postoji da od te tecnosti dodje do trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovani,za koji mesec cu napuniti 38 godina i u 14.sam nedelji trudnoce.Interesuje me zasto moram da radim amniocetezu kad mi je rezultat double testa dobar.Amnio mi je zakazana za sredinu jula,i da li polip na grlicu moze da uzrokuje komplikacije nakon te intervencije.Receno mi je ako ne pravi problem da se ne treba dirati. Hvala

Postovana, odluku o vrsenju amniocenteze donosi sama pacijentkinja. Znaci vama lekar treba da objasni zasto smatra da bi trebali da uradite amniocentezu, a da vi odlucite da li zelite ili ne. Amniocenteza se radi ako je trudnica starija od 35 godina. Kod starijih zena veci je rizik da se rodi dete sa anomalijom, ali vecina radja zdravo dete. Zatim se radi ako u familiji ima dece sa trisomijama, ako jedan ili oba roditelja imaju translokacije na hromozomima, ako je zena vec rodila dete sa malformacijama, ako je imala spontane pobacaje, ako je koristila u trudnoci lekove koji mogu da ostete plod ili je zracena, ako ultrazvucni nalaz nije dobar, kao i ako double ili triple pokazuju veliki rizik. Razgovarajte sa ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovani, pre par dana sam dobila pojacan sekret neprijatnog mirisa bela boje imam takodje vaginalno peckanje i jak vaginalni svrab a menstruacija mi kasni sta da uradim molim vas za pomoc?

Postovana, javite se ginekologu. Pojacan vaginalni sekret je znak upale vagine, a cesto i grlica, pa i materice. To je je razlog sto ne treba da se lecite na svoju ruku. Ginekolog ce da vidi da li je zapaljenje ograniceno samo na vaginu. Osim toga pojacan vaginalni sekret moze da bude posledica delovanja razlicitih mikroorganizama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovana doktorka, da li postoji ikakva nada da je kod mog tate emfizem pluca, a ne rak? Kada je nedavno dobio 4 tablete od bronhitisa smanjio mu se kasalj. Sada od kada je prestao da pusi ovih deset dana mu je disanje skoro normalno i nema bol u prsima. Da li i sa povecanim tumor markerima moze da se radi o emfizemu pluca, a ne samo raku? Sada kada ne pusi i skasljava malo kao polusazreo slajm. Hvala Vam unapred, Petrova cerka

Postovana, tumorski markeri nisu specificni, jer nisu poviseni samo kod tumora, vec i kod zapaljenja i nekid dr. stanja. Zbog toga nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze tumora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Djetetu od 8 godina na novim zubima se pojavile smedjkasto-zute mrlje ,ne mogu se nicim oprati.Upravo je zavrsio sa antibiotikom Xiklav.Da li je antibiotik uzrok tome i treba li dijete voditi kod zubara? Inace redovno odrzava higijenu zuba. Hvala.

Postovana, Xiklav ne izaziva prebojenost zuba. Mozda je dete ranije koristilo neki lek koji je na to delovao (kod dece se ne primenjuju lekovi koji mogu da promene boju zuba, ali ih roditelji nekada daju na svoju ruku). Ili ste vi pili teraciklin antibiotik u trudnoci. Moze da utice prevelika upotreba fluora, neka hrana koja farba zube (slatkisi), heksoral za ispiranje grla, neki preparati gvozdja. Vodite dete stomatologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovanje,pisala sam vam skoro o mom problemu duboke venske tromboze leve noge,na pregledu mi je ustanovljeno da je VFC,VFS,VP,SFJ kompletno trombozirano,nekompresibilne,nesto svezija tromboza,ne znam sta to znaci,pa ako mozete da mi pojasnite? Bila sam na kontroli posle mesec dana mirovanja,elevacije noge i primene FRAXIPARIN inekcija od 0.8 doza ujutru i uvece,gde mi je vaskularni hirurg uradio pregled noge,nije mi radio nikakav color dopler krvnih sudova da vidi kakva je sad situacija,i rekao da je za sad bolje posto nema otoka i da mogu normalno da nastavim sa fiickom aktivnoscu,pa ne znam sta smatra pod tim da mogu sad normalno da se krecem?Samo moram da nastavim da nosim kompresivnu carapu i da nastavim sa terapijom fraxiparin inekcije 0.8 doze ujutru i uvece jos mesec da pa da dodjem na kontrolu,kaze mi doktorka sa opste prakse da su po njoj to velike doze inekcija i dug period pa me je malo zabrinula po tom pitanju,ali ako je vaskularni hirurg tako prepisao valjda je on strucan po tom pitanju.Da li jos uvek postoji mogucnost da se taj tromb otkaci i nesto iskomplikuje?Imam 25 godina i prvi put mi se desava ova situacija sa trombom,dobila sam posle porodjaja carskim rezom pre mesec ipo dana.Unapred zahvalna.

Postovana, ne bi trebalo da pod terapijom fraxiparinom dodje do komplikacije (trmboembolije tj. otkidanja tromba). koristite Fraxiparin onoliko koliko predlozi vaskularni hirurg. Ne hodajte bez elasticne carape ili komprsivnog elasticnog zavoja. Hirurg smatra da nije potrebno da lezite, ali ne znaci da preterujete sa naprezanjem. Ako eventualno dobijete krvarenje zbog Fraxiparina prestanite da ga koristite i javite se lekaru. Krvarenje moze da se vidi kao povracanje sadrzaja koji lici na talog crne kafe, stolica crna kao katran, krvarenje iz nosa, jako krvarenje iz materice. Ako se jeve promene na kozi na mestu primene leka takodje je potrebno da se javite lekaru. Ako nema tih komplikacija nema razloga da se plasite duzine terapije i doze leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.5.2013.

Postovana danas sam tokom rucka pojeo slucajno nesto vise od pola parceta hleba i tek onda sam primetio da je to parce hleba sa druge strane budjavo, imalo je nekoliko zelenih tacaka budji. Ima li razloga za brigu . Hvala...

Postovani, mozete da dobijete proliv. U tom slucaju uzimajte probiotik.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: