Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 26.10.2012.

Postovani, Imam 43 godine, bivsi sportista. Pre otprilike 3 meseca (posle povratka sa mora) osetio sam sledece simptome: - brze umaranje - cudan osecaj u glavi (kao da nisam tu) - hladnocu u stopalima/ osecaj da mi stopala gore - trnce u nogama i sakama pa i po trupu kada malo duze hodam - osecaj slabosti u nogama tj. da mogu veoma malo da hodam, a pogotovo tesko mi je padalo penjanje uz stepenice. Otisao sam na EMG 05.09.2012.(samo noge) gde je nadjeno sledece: 1. Nema spontane aktivnosti ni u jednom misicu 2. MUAP : amplitude se krecu u zavisnosti od misica od N do 2+; Duration takodje od N do 2+; PPP u osam misica N i u dva misica 1+. Recritment pattern u osam misica moderate reduced, a u dva mild reduced. 3. Motor NCS Comm peroneal-EDB Leva noga: ankle - latency 6,10, ampl, 1,7 Fib head latency17,65 ampl 2,3 velocity 36,4 Desna noga ankle - latency 4,50, ampl, 3,7 Fib head latency 17,60 ampl 3,1 velocity 32,1 Zakljucak: Registruje se axonska lezija u svim ispitanim misicima leve noge koja odgovara radikularnoj lezij L5-S1 miotoma, ali i perifernoj demijelinizaciji, odnosno smetnjama elektricne provodljivost, a slican nalaz je i desno, s tima da nema ubedljivih znakova radikulopatije kao levostrano. Denervaciona aktivnost se ne registruje. Nalaz u celini odgovara polineuropatiji znacajnog stepena uz lumbalnu radikulopatiju. Neuroloski pregled: Patelarni i refleksi ahilove tetive ugaseni. Nema znakova oboljenja kranijalnih nerava. Babinski suspektan na levoj nozi (?)- u jednom pokusaju mu se ucinilo da ga je video, a kasnije ne. Test pronacije: desna ruka pada i pronire. Neodredjena polineuropatija je ostala dijagnoza i posle mnogobrojnih analiza koje sam uradio i koje su sve bile negativne (MRI i MRA glave, UZ vratnih arterija, RTG vrata, kompletna virusologija, ana , anca, B-12, fibrinogen, KKS, gvozdje, DALA, Borelia, CRP, elektroforeza proteina itd.itd. Jedino sto je pozitivno je: jedna traka u IGG Western Blot na Borelliju. U ovih mesec dana cini mi se da mi noge nisu slabije nego sto su bile (cak mi se cini da mogu vise da setam) ali su mi se od pre 2 nedelje pojavile fascikulacije. Vrlo ceste, gotovo stalne, u listovima obe noge (nesto vise levoj). Takodje ima ih povremeno u butinama (opet vise levoj), gluteusima, a takodje i u podlaktici desne ruke. Uradjena je analiza elektrolita i sve je u redu. Trnaca vise nema, stopala mi izuzetno retko "gore". U desnoj podlaktici kao i u listovima i zadnjim lozama obe noge vise osecam umor tj. kao posle dugotrajnog treninga nego kao posebnu slabost. I da ne duzim vise, objektivno se ne osecam losije ali su fascikulacije svakako nov i to (kako sam razumeo veoma los signal). Kakvo je Vase misljenje o ovome, moze li to biti ALS? Neurolog mi je zakazao kontrolu za 2 meseca, verovatno bih sad zbog fascikulacija trebao odmah otici na nov EMG ali me je uzasno strah. Razmisljam da, s obzirom na to da za ALS nema delotvornog leka- nema razloga za zurbu. Unapred se zahvaljujem.

Postovani, ako ste u mogucnosti javute se svom neurologu pre zakazane kontrole. Pojava fascikulacije uz postojece tegobe nije dobar znak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.10.2012.

Postovani ja sam momak sto sam se javio na pocetku da imam problem sa stolicom i sto imam izrazene glavobolje i muti mi se vid pa ste rekli da se javim neurologu rezultat su sledeci. Ovako je on napiso .Vec dvije godine osjeca bolove u vratnom djelu kicme ,vrtoglavice i nestabilnos pri hodu.Kopletno je dijagnosticki odradjen,na Dopleru nadjeno VBI uzrokovan ekstravalnom kompresijom.Ima kaskadni zeldac.Ostali nalazi ORL,neurologa i interniste su bili uredni. KLINICKI NALAZ...Objektivno,naglasen je torakalna kifoza,diskretna sinistrokonveksna TL skolioza,napeta trapezna muskultura.Pokreti su u vratno kicmi uredni,neuroloski nalaz je potpuno uredan.RTG vratne kicme pokazuje izravnatu lordozu ,pocetne degenerativne promjene,ali i izrazenu unkartrozu u gornjem segmentu vratne kicme . DIJAGNOZA Vertigo VBI e compress.Sy cervicale chr.Spondylosise et uncarthrosis vert cervicalis.DNV . Kolko je ovo zabrinjavajuce dali moze od ovoga da imam ove smetnje mucnina nagon na povracanje muti se vid . Kako se ovo leci i dali je moguce u potpunosti se izlecit unapred hvala .

Postovani, tegobe koje imate poticu od promena na vratnomdelu kicme. Uoceno okostavanje vrsi pritisak na krvne sudove u vratu, a poremecaj cirkulacije izaziva vrtoglavicu, bol, mucninu i nagon na povracanje, mada mucnina i nagon na povracanje mogu da poticu i od zeluca. Promene na vratu ne mogu da se izlece, ali fizikalnom medicinom i promenom rezima zivota tegobe mogu da se uklone ili bar ublaze. Javite se fizijatru, idite na fizikalnu terapiju i izbegavajte dugorajno sedenje i dug rad za kompjuterom. Cesce pravite pauze i svakodnevno radite vezbe za jacanje misica vrata i ramena koje cete nauciti na fizikalnoj terapiji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2012.

doktore molim vas za pomoc jako sam zabrinuta u 8 sam nedelji trudnoce imam neke kao tupe bolove u stomaku vec duze vreme ali sad se to kao malo stabilizovalo juce ceo dan nisam isla u vc a danas sam napokon uspela i primetila sam da mi je stolica jako tanka normalne je boje nema promena u boji samo je tanka kao olovka bas sam se zabrinula pa me sada interesuje dali to moze biti signal da nesto nije u redu i dali cu moci raditi koloskopiju i ako sam trudna cisto da se otarasim ovog straha sto imam u sebi hvala vam unapred na savetimainace imam 28 godina

Postovana, u principu kolonoskopija moze da se vrsi u trudnoci, ali je potreban poseban oprez pa mnogi gastroenterolozi izbegavaju pregled. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2012.

Postovni , Prvo da Vam zahvalim na svakom odgovorenom pitanju i potanko objasnjenju , skrenuli paznju i na druge stvari koje su jako bitne za mene u zivotu i svakodnevici u kojoj zivimo. Imam 43 god. Moje pitanje je . Biohemijski nalaz - Glukoza 5.90 , Urea 3.8, Kreatinin 92.0, Trigliceridi 0.95, Holesterol 6.22 . Serdimentacija 4, leukociti 6..sve ostalo inace mirno.Brine me holesterol, koji je u junu mesecu bio 6.0. Ishranu sam korigovala sama, izbacila malo slatkisa i testa ali on je porastao. Pritisak varira od 120/70 do 140/90. Budite ljubazni da mi odgovorite da li je moj krvni pritisak povezan sa povisenim holesterolom, da li je za lecenje? (pritisak do pre 1, 1,5 god. nisam imala nikada veci od 120/80.

Postovana, ovakav krvni pritisak nije povezan sa nesto povisenim holesterolom. Posto su povisen holesterol i visok krvni pritisak faktori rizika za nastanak srcanih bolesti to treba da se leci. Krvni pritisak je ponekad malo iznad normale, a ni holesterol nije mnogo visok pa samo zbog toga necete postati srcani bolesnik, ako nemate druge faktore rizika. Faktori rizika su nasledje (ako su bliski rodjaci imali infarkt ili slog), visok krvni pritisak, secerna bolest, povisene masnoce u krvi, pusenje, gojaznost, stres i slaba fizicka aktivnost. Samo na nasledje ne moze da se utice, a na ostalo moze. Ako ste gojazni smrsajte, ako pusite prestanite, krecite se vise, izbegavajte stres. Nastavite sa dijetalnom ishranom. Unosite dobre masnoce kojih ima u orasima, maslinovom ulju, morskim ribama (sardine, tunj, skusa, losos). Ako vam je HDL holestrol dobar indeks ateroskleroze moze da bude normalan iako je ukupan holesterol povisen. Takav krvni pritisak nije strasan iako bi bilo bolje da je 120/80 kao ranije. Ako merite pritisak kad se iznervirate ili ubrzo nakon popijete kafe ili neke fizicke aktivnosti to se ne smatra povisenim pritiskom, jer je on u tim situacijama inace povisen. Sa povecanom fizickom aktivnoscu, zdravom ishranom, normalizacijom telesne tezine i izbegavanjem stresa on moze da se snizi i bez lekova. Jedite crni i beli luk i celer, kao i vise voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2012.

"postovani ...mozete li mi reci nesto vise od simptoma koje imam... bol i jako peckanje pri mokrenju ,u mokraci se ,nalazi crvena tecnost koja podseca na krv ,veoma cesto mokrenje i bolovi ..unapred zahvalna ..."

Postovana, crvena tecnost u mokraci je zaista krv. Posto osim krvi postoji ucestalo mokrenje i pecenje pri mokrenju najverovatnije je infekcija mokracnih puteva. Drugi po ucestalosti uzrok krvi u mokraci je kamen u bubregu i besici. Inace krv u mokraci se srece i kod oboljenja krvnih sudova bubrega, glomerulonefritisa, tuberkuloze bubrega, kao i tumora bubrega i mokracnih puteva. Javite se lekaru. Osim opsteg pregleda mokrace i ultrazvuka bubrega i besike, ako uzrok tedgoba nije ocigledan, potreban je pregled ginekologa, ureteropijelografija, arterografija...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2012.

Da li Penicilin i Dexazon injekcije mogu povecati secer, jer sam dijabeticar i posle primanja ove terapije onesvestila sa se a secer mi je bio 19 sto do sada nikada nije nio. Ja sam na tablete i insulin.

Postovana, Dexason moze da povisi secer u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.10.2012.

Postovani, imao sam operaciju prije 5 godina ,mali spetljaj crijeva zbog urodjene priraslice , radio sam kolonoskopiju prije operacije i sve mi je bilo u redu .Radio sam prije 2 mjeseca analizu i stolica mi je bila u redu . Ali me brine sto imam stolicu 3-4 puta dnevno i cesto osjecam neku nervozu u stomaku, uradjena je analiza za candidu al nije bila prisutna . Ja bih vas zamolio za vase misljenje da li je u redu da imam stolicu cesto i da li bi trebao ponovo raditi kolonoskopiju molim vas brine me to

Postovani, promena rezima praznjenja creva jeste jedan od razloga za kolonoskopiju. Kod nervoze nije neobicno da se ima nekoliko stolica dnevno. To je uvek danju (ne budite se nocu da bi imali stolicu). Cesce je pre podne. Takve tegobe se javljaju kod iritabilnog kolona (prenadrazeno debelo crevo). To nije organska bolest. Cesto se nadoveze na neku infekciju creva ili se javi nakon veceg stresa. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem organskih (fizickih) bolesti creva nakon kolonoskopije. Javite se gastroenterologu, a on ce proceniti da li je neophodna kolonoskopija. Ne bi bilo lose da je uradite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani mnogo sam nevozan u poslednje vreme depresivan neraspolozen lose spavam problemi emocijalne prirode bezvoljnost sve to traje par godina unazad imam osecaj da se sve to kupi,zanima sta da pijem od lekova za laksi san smirenje Bromazepan sta vec nemam problema sa srcem ili bilo kojim drugim organom HVALA VELIKO

Postovani, Bromazepam ili bilo koji anksiolitik ili antidepresiv ne mozete da koristite bez recepta. To nije bez razloga, jer treba da se otkrije uzrok loseg raspolozenja, bezvoljnosti i depresije i da se leci. Bromazepam i dr. anksiolitici ne smeju dugo da se piju. U protivnom izazivaju psihicku, a nekad i fizicku zavisnost. Jednostavno receno ne mozete bez njih (morate da ih pijete) iako vam ne pomazu. Mozete sebi da pomognete i bez lekova. Bavite se nekim sportom, boravite vise napolju, budite vise fizicki aktivni, druzite se sa vedrim ljudima, nabavite nekog kucnog ljubimca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovana doktorko, Jako mi je vazno Vase misljenje!Zbog brojnih cista u jednoj dojci, jedna travarka koja imaiskustvau lijecenju istih Ranka Vladic, preporucila mi je pijenje odredjenih vitamina i stavljanje obloga jedno vece od Sveden bitera drugo od gline. Preparati koje mi je rekla da pijem su;Svaki drugi dan kombinaciju od Ca, Mg i Zn, svaki dan vitamin C, Q10 od 250mg, vitamin E, Omega3 kapsule, i da pijem Sveden biter u caj koji preporucuje i glinu za unutrasnju upotrrebu. Recite mi molim Vas sta mislite o ovome da li da se upustim u sve to ili da kontrolisem ciste na svakih 6 mjeseci kako mi je receno. veliko hvala!

Postovana, treba da kontrolisete ciste kako vam je receno, bez obzira da li se odlucite za to alternativno lecenje. Ne znam da li ce ono pomoci, ali nije stetno, bas naprotiv, ti suplementi su korisni za zdravlje opste. Rast cisti moze da se uspori ili prekine koriscenjem hrane koja deluje antiestrogenski (soja). One nikakvim postupkom ne mogu da nestanu. Zbog punjenja tecnoscu i praznjenja one mogu nekada da budu malo manje ili vece, ali ne nestaju. Nije ni potrebno, jer ciste ne prelaze u tumor. Vazno je da se kontrolicu da bi se videlo sta je oko njih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani, lecena sam kao epizoda urinarne infekcije, posto sam osecala jake bolove u predelu ledja i okolo (bolovi su varirali i u pocetku ih je bilo tesko locirati) ali na kraju sam shvatila da me boli u predelu desnog bubrega i ispod desnog rebra. Takodje sam opipavala nesto tvrdo i pokretljivo ispod desnog rebra. Ceo stomak mi je nekako bio napet i stegnut. Jedno vece se javila visoka temperatura ( isla je do 39,5 kada bih je uporno skidala), groznica i opsta slabost pa i neka cudna mucnina, ali bez konkretnog nagona za povracanjem. Uradila sam analize krvi i urina... Prvi dan sam imala povisene leukocite 17,1. Mama mi je dala palitrex pre nego sto sam dala urin, jer mi je stvarno bilo tesko da se vec treci dan borim sa temperaturom i drhtavicom, pa je to mozda razlog sto urinokultura na pocetku nije pokazala nikakav soj bakterija. Radila sam ultrazvuk abdomena, tri puta, nista nije vidjeno. Hirurg mi je konstatovao pjelonefritis (ako se tako zove uznapredovana urinarna infekcija, koja se prosirila na bubrege) i primala sam gentamicin. Dva puta dnevno po 80. Temperatura je spala, leukociti u iz dana u dan spadali, sem sto je sedimentacija bila 60. Nakon dve nedelje sam ponovo vadila krv, sve je bilo normalno, leukociti 7000, sve ok, sedimentacija 47... Tada sam proverila i funkciju bubrega (kreatinin, urea...), bila kod urologa, sve je dobro. Dala sam i urin na urinokulturu i tek je tada ustanovljena eserihija koli, 100 000 u 1ml. Nastavila sam pet dana sa baktrimom i jos pet dana sa pipemom. Pila sam puno vode, puno cajeva, kao sto radim i sada. Problem je sto sam se sve vreme osecala nekako cudno. Kao da sam slaba, malaksala, kao da mi prosto nije dobro, neko atipicno stezanje u predelu zeludca, gorusice, cak i glavobolje... Simptomi su varirali kako su hteli. Ja i sada, mesec dana i jace od pojave infekcije imam simptome neke slabosti i cudnog osecaja. Kao da nesto struji niz mene, osecam se kao kad vas uhvati virus pa tek pocne da deluje, mada ne tako klasicno. Skoro sam ponovo dala urin, sterilno je. Da li treba da panicim posto sam pocela opasno da se plasim raznih tumora, poremecaja stitne zlezde, leukemije i ostalih cuda. Posto mi je nakon terapija i svega menstruacija kasnila, radila sam test i na beta Hcg, bio je skroz negativan, mada mi je ginekoloskim pregledom nadjena vodena cistica od 2mm u predelu levog jajnika. Hvala unapred.

Postovana, poceli ste da pijete antibiotik bez rezultata urinokulture pa je to oduzilo lecenje. Infekcija eserihijom kod pojedinih zena moze da se vraca. To se javlja kod zena koje imaju nasledno povecan broj receptora na celijama mokracnih puteva, ukljucujuci besiku i bubreg, gde mogu bakterije da se zakace i da se kasnije ponovo namnoze. Da bi to sprecili unosite vise tecnosti, pijte caj i kompot od brusnice i kada uocite neke smetnje sa mokrenjem, kao ucestalo mokrenje, pecenje ili bol ili bol u predelu bubega dajte mokracu na pregled. Ako se eserihija nadje u vaginalnom sekretu treba da se leci, jer odatle moze a predje na mokracnu cev i besiku, pa i dalje ka bubrezima. To se ne desava svim zenama, vec samo nasledno predisponiranim.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Imam problem sa kozom.Kao mala sam imala ceste osipe po stopalima i rukama,doktori su zakljucili da imam ekcem.Kada sam usla u pubertet,ti osipi su nestali.Nedavno sam se osula po celom telu,jako srvenilo,svrab i suva koza.Dermatolog mi je prepisao urbazon,elokom mast i aerius tablete.Nakon tri dana koriscenja ove terapije,sve se povuklo,da bi se posle pet dana opet pojavilo.Svrab je nepodnosljiv.Primetila sam jos da su mi se pojavile i modrice po butinama.Molim vas da li mozete da me uputite kod kog lekara da odem i gde.Unapred hvala!

Postovana, kod alergije u ospama moze da dodje do krvarenja tako da se uocavaju modrice (krvni podlivi). Ako ste uocili situaciju kada se alergija javila (sta ste jeli, sta ste nosili, da li ste bili u kontaktu sa nekom hemikalijom, novim sapunom, kozmetickim sredstvom, novi prasak...) moze da pomogne u pronalazenju i uklanjanju uzroka koznih promena. Ako je krvna slika normalna modrice su u sklopu kozne bolesti pa se javite ponovo dermatologu. Ako pak postoji veliko sniznje trombocita ili neka druga nenormalnost u krvnoj slici javite se hematologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani, radio sam spermogram pa bi vas molio da mi kazete da li su uredu rezultati. Inace urolog mi je utvrdio da imam manju variokokelu. Apstinencija 7 dana. pH:8,0 Zapremina:3,0 Likvefakcija: do 30 min Broj spermatozoida: 33,0 x 10^9/L Broj spermatozoida: 33,0 x 10^6/ml Broj spermatozoida u ejakulatu: 99,0 x 10^6/V Pokretnih spermatozoida: 78% Ostale celije: 0,1 x 10^9/L Pokretnih spermatozoida nakon 4h: 61% Takodje pise da se patoloske forme ne uocavaju. Nadam se da ce te mi izaci u susret i odgovoriti na pitanje.

Postovani, ovo je normalan spermogram. Mnogi muskarci imaju varikokelu, a da to nije poremetilo plodnost. Kod nekih iz nepoznatog raloga moze da utice na plodnost. Ne zurite sa operacijom varikokele. Prvo uradite test na antispermatozoidna antitela (imunoloski sterilitet). Test se radi iz krvi oba partnera. Ako postoje antitela sprovodi se lecenje (lekovima).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

postovani,imsm gripu koju vucem vec dugo,skoro 4-5 nedelja,nos mi je pun i stalno ga izduvavam,isksljavam vec mesec dana ali nikako se resiti toga,sadrzaji su gusti i zeleni.A u zadnjih par dana imam strasne i jake glavobolje u zadnjem delu glave.Kod dr.sam zakazana tek u petak,sta mislite zbog cega se ovo razvuklo ovako dugo i sta mi se desava u glavi i zasto nikako ozdraviti.Jedem i pijem zaista sve sto treba da se brze oporavim ali nikako.

Postovana, moguce da nazeb nije lecen dobro, da niste odlezali, da je oslabio imunitet... Unosite vise tecnosti da bi se sekret razvodnio tako da ga lakse izduvate. Pomazu i pileca supa i corba, caj od belog sleza (moze da se pije i da se stavlja u nos), saj od crnog luka (kuva se ceo luk sa korom), zatim sirupi za iskasljavanje npr. jagorcevina, Fluimucil granule... Unosite vise voca i povrca, beli luk, ljute paprike, biber (u jelo i supu), probiotski jogurt, ne premarajte se, ako tokom dana osetite umor prilegnite, luftirajte sobu vise puta dnevno, setajte na svezem vazduhu. Potiljacna glavobolja moze da bude posledica povisenog krvnog pritiska, okostavanja, diskopatije ili drugih degenerativnih promena na vratnom delu kicme (cervikalni sindrom), dugotrajnog sedenja, psihickog naprezanja tokom rada, poremecaj cirkulacije, zloupotreba pojedinih lekova, pa i tumor. Jaku glavobolju koja se nije ranije javljala najbolje je da leci neurolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani, moja majka je godinama primala zastitne injekcije zbog povisene vrijednosti ASTO. U medjuvremenu je postala alergicna na penicilin. Sada su ponovo povisene vrijednosti ASTO, nismo jos stigli da se obratimo porodicnom ljekaru, pa me zanima sta sada moze primiti umjesto Extencilina? Unaprijed zahvalna!

Postovana, kod alergicnih na penicilin koristi se Eritromicin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

dijete od 9 godina ima malu izraslinu na jednom testisu i osjeca svrab. Ima cesto bol u donjem dijelu stomaka.

Postovana, to su simptomi koji zahtevaju obavezno i hitno javljanje lekaru. Da li je izrastaj na testisu ili kozici oko njih (skrotumu)? Ako je na testisu treba da se iskljuci postojanje tumora koji se javlja kod mladih muskaraca. Ako je na kozi jecenje je u domenu koznog lekara. Vodite dete pedijatru i javite rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani,od kako sam imala drugi carski rez, u toku odnosa osecam bol i neprijatnost,sekret je promenio miris,ciklusi su bili redovni,zatim par meseci neredovni,nekad su bili i dva puta mesecno,pa onda i do sad redovno,a proslo je dve godine. Desavalo se da posle odnosa ima i malo krvi,ne uvek. Naravno da se treba obratiti doktoru ali me interesuje i vase misljenje. Unapred hvala!

Postovana, morate odmah da se javite ginekologu. Sekret je promenio miris zbog infekcije (cervicitis ili vaginitis). Kod infekcije grlica materice moze da se javi krvarenje tokom ili nakon seksualnog odnosa (kontaktno krvarenje). Posto kontaktno krvarenje moze da se javi i kod raka grlica materici tom simptomu se posvecuje velika paznja. Infekcija i tumor mogu da postoje zajedno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani,drugi carski rez mi je radjen pre dve i po godine. Na levoj strani posle vadjenja konca je ostala tackica nalik na malu rupu od tog konca. Pre cetiri dana tu je poceo da izlazi gnoj a od juce se ispod koze napravila i kuglica sa obe strane oziljka i crvenilo.Da li je moguce da je od nekog konca i zasto tek sad?

Postovana, morate odmah da se javite lekaru da bi lecili infekciju. Nije uobicajeno, ali infekcija moze da se javi dosta nakon operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.10.2012.

Postovani, Operisana sam pre dva meseca, u pitanju je laporoskopska operacija jajnika (na kojima sam imala ciste I endometriozu) nakon cega mi je prepisana terapija zoladexom (4 injekcije). Ja sam primila vec dve injekcije I uz injekcije imam I redovane cikluse (koji su manje obimni nego inace) sto me je uplasilo te Vas molim za Vase misljenje. Da li to znaci da se zarista endometrijoze nece povuci jer koliko sam upucena oni se hrane upravo putem mesns.ciklusa? Unapred zahvalna, D.V.

Postovana, Zoladex treba da suzbije lucenje hormona hipofize i na taj nacin da dovede do prestanka menstruacionog ciklusa. On dovodi do prevremene i privremene menopauze tokom koje se polja endometrioze smanjuju i iscezavaju. Verovatno ce sledeca doza leka da dovede do prestanka menstruacije. Losa strana terapije je u tome sto mogu da se jave tegobe tipicne za postmenopauzu npr. naleti vrucine (valunzi), smanjenje libida, suvoca vagine, suvoca koze, smanjenje gustine kostiju. Kod nekih zena se endometrioza vraca u narednih nekoliko godina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

Postovani u zadnjih nedelju dana tri put sam osetila nelagodnost oko srca,zadnji put juce od jutros malo.Znam da se kaze srce neboli ali neko bockanje tegoba je bila prisutna pa kao tek malo u rebra se siri nije mi bilo prijatno i leva noga i ruka su me vise bolele nego trnule.Sad za nogu znam i danima pre zna da me uhvati ko isjas iz butine ka dole jer imam bebu od 10meseci cesto je nosam a imam problema sa kicmom i posle porodjaja su se vratile tegobe pa me cesto uhvati noga,kicma sad ja ga nosam stalno na levoj strani pa da nema ovo sve veze sa tim pre sam uvek imala nizak ili normalan pritisak pa sta vi mislite i izvinite na duzini pisanja.

Postovana, bockanje uglavnom ne potice od srca. Kod promena na krsnoslabinskom delu kicme bol i/ili trnjenje se javlja u nozu, a kod promena u vratnom delu kicme tegobe se javljaju u ruci. Nosenjem deteta ili tereta tegobe se pojacavaju. Nelagodnost oko srca je obicno posledica stresa. Medjutim, da bi bili sigurni da je sve to bezazleno javite se lekaru. Zbog kicme izbegavajte podizanje tereta i nagle pokrete. Potrudite se da svakodnevno izdvojite vreme za odmor i psihicko opustanje. Bilo bi dobro da imate nekoga da vam za to vreme pricuva dete. Javite se fizijatru za terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

Postovani, nas dvogodisnji sin je prosle nedelje u nedelju dobio stomacni virus.Vrlo malo povracanja,svega 2 puta,bez temperature,ali zato proliv 3 cela dana cak i 4 je imao jeda put.To je sve bilo zakljucno sa sredom.U cetvrtak je prestao, on posto voli sok,ja sam mu tada konacno dala.U petak je opet dobio proliv,ali to nisu ucestale stolice,nego dve redovne ali budu jako tecne.Juce je imao jednu tecnu stolicu i evo danas opet.Mi smo se trudili da ga drzimo na strozem rezimu ishrane(dijeti),dok je imao stomacni virus.Ne znam da li da ga ponovo vodimo lekaru ili je to zbog soka.Pocinjem da se brinem. Hvala

Postovana, vodite dete ponovo lekaru. Nekada tokom infekcije dodje do poremecaja normalne crevne flore tako da je varenje otezano. Zahteva jos nekoliko dana dijetalne ishrane i probiotik jedno duze vreme, zatim jogur. Vazno je da dete unosi dovoljno tecnosti kroz supe, corbe, jogurt. Sok i sveze voce se teze vare pa mu radije dajte kompot. Corbe i supe treba da budu guste. Ugustite ih povrcem, fideom, pirincom ili udrobite hleb.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

Postovani ja sam se javio vama jer sam imo problem sa solicom nadimanje gasovi i nekad tanka stolica zalio sam se da gubim tezinu rekliste da kontrolisem pa da javim kolko gubim kila stalo je na 77i 300 grama niti se debljam niti mrsam stalno osecam glad i mucninu i vrtoglavice jedem ko lud.Prosli put nisam naveo da mi je jezik bjele boje nekad neosecam ukus hrane sve bljutavo moj doktor mi kaze da je to neka promena u stomaku pa sam se ZABRINO a na polnom oraganu na glavicu izvinite sto se ovako izrazavam ogulila se sva koza tanka blela kao da se peruta i cesalo me nekad peckalo dao mi je kremu KANSEN a on kaze da nemam potrebe za brigu i jos nesto bole me misici na rukama tricepsi i desna noga nekad nemoc i ledja naj vise izmedju plecki a kada popijem sodu bude mi lakse nestane mucnina sad nema nikako tanke stolice samo je kasasta i obilna i imam problem sa nesanicom i akne mi iskacu ko lude nejdem slatko inace imam 23 godine imam strasne glavobolje i muti mi se vid,Narucen sam 27 za kolposkopiju pa javim sta se desava :( ,,,,, stalno razmisljam o ovomo strasno unapred hvala

Postovani, dobro je sto ne gubite naglo tezinu. Ako promena na polnom organu, koja lici na gljivicnu, ne prodje javite se ponovo koznom lekaru. Beo jezik je verovatno posledica gljivice kandide sto moze da se proveri brisom usne duplje na gljivice. Beo je i kada se ne unosi dovoljno tecnosti. Tanka stolica moze da bude posledica stresa, a kasasta, ucestala moze da bude posledica vece kolicine kandide u crevima. To moze da se proveri pregledom stolice na gljivice, a uz to moze i na bakterije i crevne parazite. Sve to zajedno ne deluje zabrinjavajuce. Dobro je sto cete da uradite kolonoskopiju. Samo nakon tog pregleda moze da se postavi sigurna dijagnoza. Imate visak kiseline u zelucu. Zato vam pomaze soda koja neutralise kiselinu. Bol u rukama i izmedju plecki potice od kicme pa se javite fizijatru. Najvise me zabrinjava glavobolja posto je strasna kako kazete. Glavoboja u potiljku je uglavnom posledica promena na vratnom delu kicme (cervikalni sindrom). Kod njega mozeda se javi i mucnina i nagon na povracanje, ali te tegobe mogu da poticu i od viska kiseline u zelucu. Zbog glavobolje i smetnje sa vidom obavezno se javite neurologu i javite rezultate pregleda
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

postovanje...interesuje me da li jaz tablete pomazu kod problema umanjene materice,i koliko je ozbiljan problem u slucaju kad je ona 5,7cm?

Postovana, kod slabije razvijene materice (hipoplazije materice) moze da dodje do spontanog pobacaja ili prevremenog porodjaja. Medjutim, tokom trudnoce materica poraste tako da iako dodje do spontanog sledeca trudnoca je duza. Pod uticajem hormona materica mozeda poraste. Jaz tablete sadrze nisku dozu hormona pa nisu najpogodnije za tu namenu. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

postovani dokotre imam 28 godina i ovo mi je treca trudnoca inace sam krupna visoka osoba dosta sam visoka i imam 96 kilograma neznam tacno koliko sam trudna jer u utorak imam ici ginekologu ali sam pre neki dan slucajno izmerila pritisak i bio mi je 150 sa 110 brzo uzela od straha popila lekove i sve je proslo ok nakon toga evo vec nekoliko dana prtisak mi se penje do 135 sa 85 ai je mahom i malo nizi tokom dana ali nije mi se vise nikad popeo tako visoko ja znam da je svaki pritisak iznad 140 sa 90 rizican pa me sada interesuje dali se u trudnoci daju neki lekovi u koliko pritisak tako pocne stalno da skace ili sta se vec radi neznam ni sama jako sam uplasena jer imam dvoje male dece i strah me je da se ne desi nesto meni i ako sve to drzim pod kontroli stalno ali ipak je sada u meni usao neki strah i sama neznam kako ce i sta raditi dali je moguce uz pomoc redovne kontorle i kontrole krvnog pritiska da se sve zavrsi kako treba ili sta vec molim vas za savet jer vidim da vam dosta ljudi salju poruke i vezi trudnoce pa vas molim i ja za savet i ujedno sta je najbolje jesti u trudnoci kod visokog pritiska hvala vam puno unpred

Postovana, povisen krvni pritisak u trudnoci se leci. Koriste se lekovi koji su bezbedni za bebu. Javite se kardiologu a on ce odrediti terapiju. Uz kontrolu, lekove, ako su potrebni, pravilnu ishranu, setnju i psihicko opustanje pritisak se normalizuje. Izbegavajte slanu i dosta masnu hranu, suhomesnate proizvode, kiselu vodu. Jedite raznovrsnu hranu sa dosta voca i povrca, posebno beli luk, crni luk i celer. Setajte i trudite se da se ne ugojite previse u trudnoci. Normalno se dobije 7 do 9kg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.10.2012.

Postovani molim vas za misljenje o mom kolposkopskom nalazu koji mi je radjen drugi put u dva meseca... Papa je bio IIIa ASCUS ,inflamacija, mesovita bakterijska fluora ... uradjeni svi bakterioloski nalazi koji su negativni... i nakon svega ponovo radjena kolposkopija koja sada glasi ovako... Diskretan AW epitel po obodu cerviksa,van ZT, sa pojacanom vask sarom, kao i finim mozaikom na zadnjoj usni grlica.SCJ se neuocava u potpunosti.PVU se boji jod slabo pozitivno u celini... Dijagnoza Cervicitis uteri N72.. Moj ginekolog me salje kod drugog ginekologa u bolnicu da oni odluce sta dalje raditi da li pratiti ili uklanjati... Interesuje me vase misljenje o ovom nalazu i koliko je moja situacija ozbiljna i opasna i da napomenem da nisam pila nikave lekove za to i da sam dva meseca u velikoj brizi i neizvesnosti ....Hvala unapred!

Postovana, situacija bi bila ozbiljna ako bi se zanemarilo i ako ne bi isli redovno na kontrole. U bolnici ce da urade biopsiju i na osnovu njenog rezultata da odluce o daljem lecenju. Neke celije su izmenjene i to treba da se prati ili ukloni. Nista ne moze preko noci da se izkomplikuje i da vas iznenadi, pa ne treba da ste u panici. Uz lecenje infekcije i jacanje imuniteta stanje se popravlja. U ishrani koristite namirnice koje sadrze vitamin A, C, E i B vitamine, posebno folnu kiselinu. Mogu i suplementi sa ovim vitaminima. Ne smete da pusite, pijete alkohol i treba da smanjite stres. Setajte, bavite se sportom, jogom, boravite vise napolju, a manje u zatvorenim prostorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2012.

Postovani,potrebno mi je da se konsultujem sa Vama. Ulazim u 31 nedelju trudnoce,imam hypotireozu stitne zlezde. Dijagnoza je hypothyreosis primaria E 03. Vec 6 godina kontrolisem stitnu slezdu kod istog endokrinologa.Zadnja 4.meseca,tacnije od jula tsh mi je stalno povisen i to preko 5,sada je presao i 6,cak je i ft4 koji je inace bio normalan poceo da pada ispod granice.Odnosno od 3mj.ove god.tsh je stalno povisen,samo je kontrola u junu pokazala da je u granicama normale.Vjerujem da je jednim delom to i normalno obzirom da sam trudnica pa bebe trazi svoje i pravi disbalans,jer je i ranije tsh bivao povisen s vremena na vreme. Trenutno pijem euthyroks od 50mikrograma.A rezultati od juce 19.10.2012.su mi ft3 4.6,ft4 10.28 i tsh 6.18. Moje pitanje je da li povisen tsh,moze prouzrokovati i povisen pritisak prilikom porodjaja i da li je to prepreka za prirodan porodjaj ili cu morati na carski rez? Ujedno moj endokrinolog je na godisnjem odmoru i nece doci za 2nedelje.Ja cu tad biti vec u 8.mesecu trudnoce. Da li da konsultujem i drugog endokrinologa kako zbog misljenje takodje i zbog malo vremena do porodjaja ukoliko terapija treba da se menja,jer mi ocito ova ne odgovara?? Trenutno pijem 5 dana u nedelji po 50mg euthyrox,a 2 dana po 75mg. Ranije sam pila manje,ali kako mi je endokrinoliog rekao da sad u trudnoci radim kontrole svakih mj.dana(ranije sam radila na svaka 3mj.a ultrazvuk na 6mj.) i kako se ispostavljalo da je stalno povisen on mi je dozu povecavao i dosli smo do ove koju koristim sada. Unapred zahvalna i s postovanjem...

Postovana, povisen TSH nece da dovede do povisenja krvnog pritiska niti se razloga da se trudnoca zavrsi Carskim rezom. U trudnoci su povecane potrebe za tiroksinom. To je posebno bitno u prvom tromesecju i tada se doza leka povisi za 30 do 50%. Mozete da se javite drugom endokrinologu. Nije problem ni da sacekate svog jer je TSH malo povisen, a T3 i T4 su normalni tako da nema rizika za vas i bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.10.2012.

Postovani,moj deda se vec duzi niz godina lijeci od hipertenzije .U th koristi Prilenap 20 mg ujutru. Prije nekoliko dana osjetio je nestabilnost i vrtoglavicu, javili smo se porodicnom ljekaru, pritisak je bio 210/95, a na EKG produzen QT interval. Ljekar mu je dao da sazvace tabletu Kaptopril 25 i pritisak je nakon tri sata bio 160/80. Uradili smo nalaze, blago je povisen Kalijum u krvi. Trenutno koristi Prilenap 20 ujutru i uvece, pritisak je 120/80. Porodicnom ljekaru jos nismo stigli pokazati lab, nalaze, pa Vas molim za misljenje. HVALA!

Postovana, Prilenam moze da dovede do porasta kalijuma u krvi, takodje i do vrtoglavice i nesvestice. Na duzinu qT intervala utice ritam srcanog rada, godine i pol pacijenta (vise se javlja kod zena i kod starijih ljudi, kao i kod tahikardija i aritmija). Produzen qT interval moze da dovede do kratkotrajnog gubitka svesti (sinkopa), u tezim slucajevima do prestanka srcanog rada i iznenadne srcane smrti (ovo je obicno uzrok smrti novorodjencadi). Uzrok ovog dogadjaja je ventrikularna tahikardija (predkomorska tahikardija). Ubrzano je grcenje pretkomora pa je njihovo funkcionisanje neefikasno. Ne dolazi dovoljno krvi u tkiva. Mozak je najosetljiviji na nedostatak kiseonika i zato dolazi do gubitka svesti. U blazim slucajevima samo do nesvestice. Pretkomorska tahikardija obicno naidje i prodje spontano, ali moze da predje u fibrilaciju komora koja je opasno stanje jer moze da se zavrsi smrcu. Neki ljudi imaju urodjeno produzen qT interval. Neki lekovi mogu da dovedu do produzenja ovog intervala. Svako produzenje ne dovodi do pojave ventrikularne tahikardije i njenih tezih komplikacija, vec povecava rizik da do toga dodje. Deda treba da se javi kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2012.

Postovani, molim Vas da me posavjetujete, veoma cesto imam mali razmak izmedju gornjeg i donjeg krvnog pritiska (115/90), obracao sam se i ljekaru, ali nisam uspio da rijesim taj problem. Kada je razlika tako mala, osjecam se veoma lose, nestabilan sam, javlja se vrtoglavica. Inace, imam 40 god i nemam drugih zdravstvenih problema. Hvala!

Postovani, to je konvergentan krvni pritisak. Gornji (sistolni) pritisak je mali, a donji (dijastolni) je na gornjoj granici. Lecenje se sprovodi prema pritisku koji je kriticniji. Znaci ako donji bude visi od 90 leci se lekovima za snizenje krvnog pritiska. Bilo bi dobro da se pronadje uzrok takvog krvnog pritiska. On moze da se javi na primer kod stenoze aortnog usca i hipotireoze. Moze u toku virusne infekcije koja je zahvatila srcani misic ili kod nedovoljnog unosa tecnosti. Znaci potreban je ultrazvucni pregled srca i analiza hormona stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2012.

Postovana, imam34 godine i zbog aritmija radila sam uz srca. U zakljucku pise sledece: insuficijencija mitralne i trikuspidne valvule pocetnog stepena. Sta to znaci, da li se moze izleciti i koliko je opasno. Hvala

Postovana, insufucijencija mitralne i trikuspidne valvule znaci da se srcani zalisci na dva mesta ne zatvaraju potpuno tako da se krv vraca. Kod insufucijencije mitralnog zalistka prilikom istiskivanja krvi iz leve komore ona se vraca u levu pretkomoru zato sto se zalistci izmedju njih ne zatvaraju potpuno. Kod insufucijencije trikuspidne valvule krv se iz aorte vraca u levu komoru. Insuficijencija pocetnog stepena znaci da poremecaj nije veliki. Prognoza srcane mane zavisi od njenog uzroka. Uglavnom ne moze da se izleci, ali uklanjanjem uzroka hemodinamski poremecaj tj. protok krvi kros srce i krvne sudove ne mora da se pogorsava. Najcesci uzrok insuficijencije je prolaps mitralne valvule. To je lako stanje koje se obicno ne pogorsava. Zalistci mogu da budu izmenjeni zbog reumatske groznice. Tu ne moze da dodje do poboljsanja. Mogu da se sprece novi ataci reumatske groznice i time spreci pogorsanje. Zatim sva srcana oboljenja koja sire levu komoru dovode do mitralne insuficijencije. To su visok krvni pritisak, koronarna bolest, aortne srcane mane, miokardiopatija. Kod ovih bolesti srcani zalistci uglavnom nisu izmenjeni. Osnovni poremecaj je prosirenje mitralnog prstena, tako da su zalistci razmaknuti, te ne zatvaraju usce. To su visok krvni pritisak, koronarna bolest, aortne srcane mane, miokardiopatija. One dovode i do insuficijencije trikuspidne valvule. Kod tih bolesti srce ne moze da se smanji te ni insuficijencija ne moze da nestane. Lecenjem osnovne bolesti ne dolazi do pogorsanja postojeceg stanja tako da nema opasnih komplikacija postojece insuficijencije tj. nije opasno. Javite se kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.10.2012.

Postovani, imam problem sa stomakom, boli me u toku odnosa,presece me na trenutak. Inace, imam problem sa besikom, ne znam da li od toga. Unapred zahvalna.

Postovana, iznenadni bol u toku seksualnog odnosa moze da bude posledica postojanja priraslica u malom trbuhu. Takodje moze da bude posledica upale besike ili polnih organa (jajnika, grlica materice i materice). Javite se ginekologu
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

Postovana,jutros kad sam se probudila primetila sam sada mi je otekao gornji kapak na levom oku,ali ne ceo kapak nego samo ovaj deo gde su trepavice.sta je uzrok i sta raditi sa tim.Nikad pre mi se to nije desavalo.

Postovana, kapak vas ne boli te je to najverovatnije otok alergijske prirode. On ce da se povuce tokom dana i bez ikakve terapije. Ako se otok odrzava duze javite se lekaru. U slucaju da je alergija antihistaminici ce da pomognu. Ako pak, uz otok, imate bol to je znak infekcije. Moze da bude blefaritis, zapaljenje rubova ocnih kapaka. Kod halaciona i cmicka u otoku se izdvaja jedno mesto u obliku cvorica koje je crvenije i bolno sto se razlikuje od ravnomernog otoka rubova kapaka. Ako je otok bolan ne preuzimajte lecenje na svoju ruku vec se javite ocnom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: