Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 20.1.2012.

Poštovanje. Interesuje me problem hermafroditizma. Naime,cuo sam da se moye javiti malignitet gonada sakrivenih u telu osobe. Moje pitanje je u kom periodu života se on javlja kao i koji su njegovi simptomi? Unapred hvala

Postovani, povecan rizik od maligniteta se odnosi na testise koji se nalaze u trbuhu. Njima odgovara niza temperatura od temperature u trbuhu i zato propadaju i cesce oboljevaju od maligne bolesti u odnosu na one koji se nalaze u skrotumu. Tumor se ne razvija kod svih i ne moze da se predvidi kada ce (i da li ce) da se javi. U principu se tumor testisa javlja kod mladih. Simptomi su neodredjeni i zavise od mesta gde se nalaz organ. U principu se kasno javljaju, kada se tumor prosiri na okolne organe. Zbog toga se preventivno vade pre no sto obole. Kod hermafrodita postoji razlicita mesavina testisa i jajnika. Organ moze da sadrzi istovremeno tkivo testisa i jajnika (ovotestis) ili se sa jedne strane nalazi testis a sa druge jajnik. Rizik za njihovo oboljavanje nije potpuno jasan. Kao i za sve ostale ljude i za hermafrodite vazi da treba da se jave lekaru kad god primete da nesto odstupa od uobicajenog i da nastoje da zive zdravo (pravilna ishrana, umerena fizicka aktivnost, izbegavanje pusenja i stresa). Time se smanjuje rizik za oboljevanje od malignih, kardiovaskularnih i dr. bolesti
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2012.

Postovani, jako Vam hvala na brzom odgovoru. Raduje me da postoji ovako nesto kao sto je vas sajt. Imam samo reci hvale. Jos danas sam zakazala kod dermatologa i dobila termin za 6. feb, pa cemo videti.Prvom prilikom kad posetim doktora opste prakse potrazicu da mi preporuci nekog naseg psihijatra, ako ga ima u blizini. Jedina droga koji koristim su cigarete ( bezuspesno ih ostavljam, osim u trudnoci kada nisam pusila ), a pre 6 god sam prekinula petogodisnju vezu, razlog su bile prevare ( najmanje tri). Od tada sam isla na svakakva testiranja ali na HIV nisam imala hrabrosti. Kao kroz maglu mislim da je na nalazu u trudnoci pisao i Virus humane imunodeficijencije ali vise nisam sigurna.No , vreme ce pokazati , ako hrabrost ne bude brza . Bicu dosadna ali jos jedno pitanje, postoji li nesto sto bih mogla da koristim protiv slajma ( ustvari to je vise sveza slina ) koji me dovodi do ocaja.Koristim prokuvanu vodu-so-soda po preporuci ORL ali ne pomaze,koristila sam i ActiMaris® – Wundspüllösung 100ml / 300ml / 1000ml (1,2% NaCl / 0,04% NaOCl / pH = 8,5) po preporuci ORL odavde ali ni to mi ne pomaze .Operisana mi je desna strana a ja osecam kako mi se sve sliva iz leve strane u grlo.U Srbiji mi je doktorka rekla da je nos ok , da je lepo operisan ali da se to jednostavno desi kod nekih ljudi i da se dugo leci. Probala je sa nekim Flumucilom 600 mg i Aerius tabletama ali izgleda da je primena te terapije od mesec dana bila premalo za mene.I jos je napisala : endonosalno dobra prohodnost ali u dubini nosa i u epifarinsku mukozan sekret, zdrelo b.o.tonzile atroficne.Dok ovaj doktor ORL odavde ( Svajcarske) kaze sve je ok. Mada je i krajnike i nos hteo odjednom da operise , nasta ja nisam pristala , jer nisam bila u mogucnosti da lezim u bolnici zbog deteta.Ako imate neku preporuku sta da radim za taj sekret bila bih vam jako zahvalna. Jos jednom , hvala vam sto nam izlazite u susret i sto nam pomazete ,mnogo nam znaci!

Postovana, taj problem tj.pojacana sekrecija nije opasan i ne bi vam toliko smetao da nije vase preterane zabrinutosti za zdravlje. Ako je sada sekret koji pljujete gust potreban je fluimucil ili umesto njega caj od belog sleza, jagorcevine ili crnog luka i povecan unos tecnosti da bi se sekret razvodnio i lakse izbacio. Jedite dosta pilecu domacu supu i corbu jer olaksava izbacivanje sekreta. Ako je sekret vodenast to moze da bude posledica alergije i potreban je neki antihistaminik, kao Aerius, ali to verovatno ne mozete da kupite bez recepta. Medjutim, lekar koji vas je operisao nije uocio alergiju i zato je propisao samo sprej za ciscenje nosa (sto je isto kao prokuvana slana voda). Atroficne tonzile ne moraju da se vade, pa nije greska sto niste mogli da prihvatite obimniju operaciju. Mislim da bez razloga brinete o HIV statusu. Ipak je taj rizik bio pre trudnoce, a u trudnoci je test bio negativan. Medjutim, vi ste depresivni pa ako ne brinete o HIVu nacicete neku drugu bolest da strepite od nje. zato se javite psihijatru i pocnite da ucite jezik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.1.2012.

Poštovani, zanima me da li osobe sa ugrađenom protezom kuka mogu uraditi magnetnu rezonansu ,konkretno potrebno je uraditi magnetnu rezonansu abdomena. Hvala !

Postovana, magnetna rezonanca se ne radi kod postojanja metalnih delova u organizmu, jer mogu da izazovu opekotine. Ako je proteza od titanijum koji se dosta koristi za implantante MR je moguca. Mozda ce radiolog da trazi potvrdu o vrsti materijala proteze, ako to nije naglaseno u otpusnoj listi koju ste dobili nakon operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2012.

Imam natecen nos izgleda kao da je bubuljica iznutra probao sam mazati antibiotik kremom ali slabo neke koristi...takder sam probao istisnuti gnoj kako bih smanjio oteklinu nosa ali je bilo previse bolno i nisam uspio...znate li mozda o cemu se radi i koliko je vremena potrbno da to prode...hvala

Postovani, javite se spec. ORL. To u nosu je najverovatnije polip tj. dobrocudni izrastaj sluzokoze nosa koji obicno ide zajedno sa hronicnom infekcijom ili alergijom. Nos je otecen zbog alegijskog zapaljenja sluzkoze nosa. Uz terapiju otok ce da se smanji. Ako se polip ne smanji i pravi smetnje u disanju, izaziva glavobolje i curenje gnojavog sekreta moze da se ukloni. Ne smete da cedite, jer nema efekta, a mozete da pogorsate postojece stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2012.

Postovanje, vec 3 meseca imam blago trnjenje u cetvrtom i petom prstu leve sake! nosio sam rengenski snimak vrata koji je star 2 god i uradio emng i dobio slicne diagnoze lekara!! zakljucak emnga je : nalaz ukazuje na postojanje hronicne lezije korena c7 levo koja je blago izrazena niko mi od lekara nije pomenuo diskus herniju, mada su bili zabrinuti na moje simptome sobzirom da imam 25god! aktivno se bavim sportom,americkim fudbalom! na njihov predlog prestacu da se bavim ovim sportom i krenuti sa plivanjem,fizikalnim vezbama za istezanje vrata i ramena i pilatesom!! da li je ovo dovoljno ili je za moj slucaj potrebno ozbiljnije lecenje hvala

Postovani, to je sasvim dovoljno. Hirusko lecenje bi bilo potrebno samo u slucaju pogorsanja. Ono ne bi trebalo da nastupi, jer prestajete da se bavite sportom u kome su moguce povrede kicmenog stuba. Izbegavajte dugotrajno sedenje i drzanje glave i vrata u nepomicnom polozaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2012.

postovani detetu mi ne fukcionise jedan bubreg jos ga nisu odklonili lekari cekaju jos nece da ga operisu a danas sam mu merila pritisak a on je 145 sa 100 dali je to opasno za njega koliki pritisak treba da bude on ima dve godine bas me brine njegovo stanje.pa vas molim da mi odgovorite sto brze mozete da bih znala sta da radim dali treba da ga odmah odvedem kod svog lekara specijalistu ili sta drugo da uradim.Unapred sam vam zahvalna.

Postovana, taj pritisak je povisen i za decu i odrasle. Deca normalno imaju malo nizi pritisak od odraslih. Vodite dete lekaru. Deci se meri krvni pritisak aparatom koji ima manju manzetnu. Aparati za automatsko merenje ponekad daju pogresan rezultat.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.1.2012.

Postovani,dana 4.1.2012.sam operisala slepo crevo kao hitan slucaj sa dijagnozomappendicitis acuta phlegmonosa gangrenosa K.35.o.Posle operacije sam intravenozno primala garamicim i orvazil.Prve veceri nakon operacije sam imala temperaturu 38,2,a narednih dana sam bila bez temperature u toku celog dana,dok mis se u vecernjim caovima temperatura kretala 37,37,1 i 37,2..Otpustena sam na kucno lecenje dana 10.1.2012. a od terapije mi je prepisan ciprocinal od 500 dva puta dnevno.Zbog mesta gde se slepo crevo nalazilo uradjena su mi dva reza,jedan na desnoj strani i jedan na sredini stomaka od pupka na dole,oba oko 12/14 cm.Obe rane su zarasle uredno bez crvenila i curenja tako da su mi 16.1.2012.skinuti konci.Vec drugog dana posle operacije sam dobila caj i keks a zatim polako dodavanje hrane,uz dobar apetit.Stolica mi je bila uredna vec od treceg dana i sve u svemu osecam se dobro,setam po kuci nemam bolova,ali ipak postoji jedna stvar koja me zabrinjava.Temperatura mi se i dalje javlja u popodnevnim ili vecernjim casovima,ne prelazi 37,2 potraje oko sat vremena a zatm se vrati na 36,5.Buduci da sam svu terapiju koja mi je prepisana popila zakljucno sa danasnjim danom,molim za odgovor da li je ova temperatura znak da se nesto u mom oorganizmu desava a vezano je za intervenciju ili je to normalna pojava.Napominjem da sam ponwekad i ranije imala ovu temperaturu koja bi trajala dva tri dana azatim sama nestajala.Unapred hvala.

Postovana, povisena temperatura moze da bude posledica operacije. U danima nakon operacije to je normalno i nastaje zbog resorpcije belancevina. Medjutim, do sada bi temperatura trebala da se normalizuje. Ako se na nogama vidi crvenilo ili otok, a pri tom osecate bol moze da bude tromboza koja je cesca nakon operacije. Javite se lekaru. Ako se na ultrazvuku u Duglasovom prostoru ne vidi slobodna tecnost temperatura najverovatnije nije posledica operacije. Moze da bude kao i ranije posledica neke hronicne infekcije ili pada imuniteta. Trudite se da u ishrani imate dovoljno belancevina i vitamina. Jedite dosta jogurta, zatim meso i jaja. Osim toga konzumirajte vise voca i sokova da bi uneli dovoljno vitamina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani, vec duze vremena imam probleme sa hemoroidima, pre svega unutrasnjim. Imala sam jaku upalu, bila kod lekara, primala 5 injekcija gentamicina i dat mi je da pijem palitrex. Upala se polako smiruje , medjutim ja i dalje imam tegobe u vidu bolova. Zanima me da li se u drzavnim bolnicama moze raditi sklerozacija hemoroida, (ja sam konkretno iz Leskovca), i dali je to rizicno, i zbog cega ukoliko jeste, posto mi je jedan dokor rekao da jeste. Imam 34 godine. Unapred zahvalna

Postovana, sklerozantna terapija hemoroida je jako bezbedna metoda lecenja. Satoji se u ubrizgavanju rastvora potkozno iznad hemoroidnih cvorova sto dovodi do njihovog nestanka. Ovo se moze vrsiti kod svih bolesnika i kod veoma starih, gde je druga hirurska intervencija rizicna. Nesme da se koristi samo kod starog oboljena sa velikim prolapsom (ispadanje suljeva). Za intervenciju nije potrebna priprema, lezanje u bolnici ni anestezija. Verujem da se radi ambulantno u drzavnoj bolnici u Leskovcu. Jos jednostavnija je infracrvena fotokoagulacija kod koje se tromboziranje i nestanak hemoroida vrsi osvetljavanjem infracrvenim zracima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2012.

Kada sam imao 6 godina izvrseno mi je hirursko spustanje testisa. Sada imam 25 godina. Da li je ta operacija kasno izvrsena i da li cu imati problema sa potomstvom?

Postovani, operacija je uradjena na vreme i ne treba da sterepite da ste sterilni. Plodnost mozete da proverite pregledom sperme (spermogram), mada to nije neophodno sem u slucaju da nije doslo do trudnoce i nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa (dva do tri puta nedeljno).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani. od kada sam juna 2010. god dobila dete moji strahovi o razlicitim bolestima ne prestaju.Toliko daleko dosezu da uhvatim sebe kako svakodnevno pregledavam dete ,sebe i cim nesto uocim odmah trazim po internetu sta bi to moglo biti.U poslednje vreme se osecam toliko lose da dobijam i simptome tipa bol u stomaku,cas gornjem cas donjem, primetila sam i da mi se jedam mladez osusio i skoro u potpunosti otpao.Zivim u inostranstvu, ne tako dugo i imam poteskoca sa jezikom pa mi je i odlazak i odabir kod lekara zavistan od suprugovog slobodnog vremena. Inace , vise i nemam volje da mu spominjem tako nesto.Kad god odem kod lekara ispostavi se da je sve ok. Kada sam prosle god isla kod ORL , zbog uvecane zlezde na vratu on mi je operisao nos ( devijacija desne strane) i nakon toga od marta prosle god stalno izbacujem slinu na usta sto me dodatno opterecuje. Kada sam pre dva meseca isla do doktora dao mi je samo neku tecnost da grgoljim, i ona mi nije nista pomogla.Imam 32 god. i do pre porodjaja moj zivot je normalno funkcionisao sada je to daleko od toga.Nemam volje ni za normalan odnos sa suprugom ( pocela sam da razmisljam da imam HIV ali nemam hrabrosti da se testiram)Najvise me opterecuje to sto nemam zivaca da budem smirena kao majka , cesto sam nervozna , ponekad i zaplacem, a dete mi je jako zivahno, da ne kazem razmazeno, zahtevno. Da li da alarmantno odem kod dermatologa zbog mladeza koji je skoro nestao?Inace pre mesec dana mi je tako nestao jedan koji je vise liceo na bradavicu ali sad i ovaj koji je bas mladez!Ne svrbi me , ne boli ali je samo jako suv i kao sto rekoh skoro da ga i nema . Postoji li verovatnoca da su me tokom trudnoce testirali na HIV ( posto je laboratorijski nalaz kratko dat na uvid , pa sam samo zapazila da je radjen na sifilis, hepatitis, i bilo je tu jos mnogo necega, sto da budem iskrena nisam ni razumela.Samo mi je receno da je sve ok i to je to. Dete je bilo dva puta prehladjeno ( kijavica ) i to je to , bez temperature.Jako mi je tesko , zbog jezika da odem kod psihijatra pa vas molim za savet da li je to neophodno u mom slucaju.Unapred zahvalna !!!

Postovana, glavni problem je sto neznate dobro jezik. Zbog toga se niste potpuno uklopili u sredinu. Depresivno raspolozenje nakon trudnoce nije neobicno i uglavnom prolazi bez lecenja. Vama je u tudjini to bilo teze. Mozda bi tako reagovali i da niste otisli u inostranstvo, ali je strana sredina doprinela. Zabrinutost za svoje i detetovo zdravlje i placljivost su simptomi depresije. Takodje i somatizacija tj. telesne tegobe, kao sto je bol u stomaku, koje nastaju kao posledica psihickih problema. Poseta psihijatru bi mnogo pomogla. Jezik je velika barijera, koju morate da savladate. Morate da se uklopite u novu sredinu. Ako to ne ucinite bicete nezadovoljni i nesrecni. Ne znaci da treba da se odreknete svog porekla i zavicaja, on ce ostati u srcu, odlazicete da posecujete prijatelje i rodjake, ali sgticite i nove prijatelje. Trudite se da se druzite sa domacinima, a ne samo sa nasim ljudima. Idite dermatologu, ali bez straha i ocekivanja da je to nesto strasno. Testiranje na HIV je verovatno radjeno i nalaz je negativan. Ako se ponasate rizicno (nezasticeni seksualni odnos sa vise osoba, koriscenje tudjih IV igala..) testirajte se ponovo. Tegobe koje navodite ne ukazuju na HIV.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: