Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 1.7.2011.

Postovani,opet moram nesto da pitam,jer doci do lekara je misaona imenica...mada sam ja bila pre tri nedelje ali privatno,isla sam kod gastrologa,nista novo mi nije otkrio sto ne znam vec za gastritis i hiatus herniju,no tada nisam imala ove tegobe>osecam mucnine posle jela ali ne uvek,kao da mi hrana ne prolazi do kraja,ja kazem kao da ima neki zastoj dok ode do zeluca,osecam neki cudan nadrazaj ako jace otvorim usta,tj zinem,a uvece nema spavanja jer mi se kiselina vraca pa me pece grlo,podignem jastuk i stavim jos jedan mali ali slaba vajda,mnogo sam zabrimuta zbog toga,pomislila sam daa mi se nije podigao zeludac jer mi smeta i kad podignem ruke iznad glave dok lezim,mozda moze da se namesti kod kiroprakticara,ako vi znate nekog kazite mi,pomogne mi klometol i ako popijem nesto za kiselinu ali i ti lekovi ne prijaju osecam pecenje posle nekoliko minuta kao da me iritiraju jer sam pila bas dosta do skoro.Bila sam na Zlatiboru 4 dana i tamo mi nije bilo nista a jela sam sve i svasta u velikim kolicinama ali mi je sve prijalo ,mada sam se zadnji dan nesto iznervirala i tegobe su pocele kad je autobus krenuo i sav apetit je nestao vise mi se nije tolko jelo...mada te probleme mucnine sam imala i pre Zlatibora..mozda sam detaljna ali tako cu vam sve pribliziti,hvala i i zvinite sto opet trazim savet,valjda vise necu,pozdrav

Postovana, vase tegobe su posledica gastritisa i hiatus hernije. To su hronicne bolesti koje se ne mogu izleciti, ali uz pravilnu ishranu i izbegavanje stresa bice vam bolje. Za gastritis je tipicno da povremeno imate tegobe iako pazite na hranu, a da zatim naidje period kada mozete sve da jedete i ne smeta vam. Takva je bolest. U principu treba da jedete cesce po malo, da izbegavate vece kolicine kafe, alkohola (posebno pred spavanje), da ne pusite. Zbog hijatus hernije treba da izbegavate sve ono sto utice na vracanje kiseline u jednjak, a ako st gojazni da smrsate. Tegobe kod hijatus hernije (HH) se smanjuju ako jedete cesce po malo. Zatim izbegavajte obroke 2-3 sata pre spavanja, unosenje vecih kolicina tecnosti od jednom, hranu za koju primetite da vam pogorsava tegobe (vecini smeta zacinjena i masna hrana, cokolada, luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi). Spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, ne pusite, ne pijte alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavati tesnu odecu. Ne lezite na desnom boku, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova i izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka i usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala), kao i one koji mogu da ostete sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici, aspirin i neki antibiotici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2011.

doktore molim vas za pomoc radila sam za sest meseci 15 snimanja rengenom,i jedan skener dali cu dobiti rak neznam sta je sa ovim doktorima zasto nas salju samo na rengen od toga 5 puta pluca zbog bronhitisa kuk vratnu kraljeznicu danas ovaj mesec su mi radili 5 snimaka ja cu se razboleti od sekiracije dali cu dobiti sada rak ili ne molim vas pomozite mi rekli su mi da nema vise za ovu godinu hvala vam

Postovana, ucestala snimanja rengenom povecavaju rizik za pojavu raka. To ne znaci da cete ga dobiti, jer je radiaktivno zracenje samo jedan od faktora koji utice na pojavu te bolesti. Sva zracenja koja primimo u zivotu se sabiraju i u jednom trenutku uz delovanje drugih faktora (nepravilna ishrana, stres, manjak fizicke aktivnosti), moze doci do raka. Treba da umanjite delovanje drugih faktora koji vovecavaju rizik. Koristite sto vise voca i povrca zbog vitamina i antioksidanasa koji neutralicu stetno dejstvo. Setajte dosta, bavite se sportom, izbegavajte stres, druzite se i slusajte prijatnu muziku. Na Porodicnom lekaru ima vise clanaka o ishrani koja sprecava rak pa bi mogli da ih procitate i iskoristite savete. Obavezno procitajte ovo http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=240:ta-jedu-ljudi-koji-ne-dobijaju-kancer&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 , zatim o jacanju imuniteta , jer rak nastaje kada on padne i ne prepozna izmenjenu celiju koju treba daunisti http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=335:hrana-koja-jaa-imunitet&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 antioksidansi su mocno oruzje u sprecavanju raka, starenja i mnogih bolesti http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=534:antioksidansi-i-starenje&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 . Posebno radite na snizenju stresa. To sto strepite od raka je veca opasnost od zracenja. Ono je bilo i proslo. Ostecene celije su se vec verovatno obnoile, a strah je ostao i deluje stetno. Ako ne mozete da se smitite sami javite se psiholgu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

postovani imam problema sa stitnom zlezdom vec 4god prve dve god sam pila tiastat 3 tablete dnevno sada pijem profitiuracil 3 tablete dnevno i 1 tabletu propanolora nemam cvorice samo mi je desni rezanj malo uvecan ono sto me muci su buljave i izbacene oci dali ima neki lek za to?? unapred zahvalna...:))

Postovana, izbocene ocne jabucice, sto se naziva egzoftalmus, se javljaju kod hipertireoze. Preovladava misljenje da nije u sigurnoj vezi sa nivoom hormona stitne zlezde. Zato ne moze da se ocekuje da ce se povuci lecenjem normalizacijom hormona.Smatra se da je egzoftalmus posledica autoimunog procesa kao i hipertireoza tj. da su to dve zasebne bolesti sa slicnim uzrokom. Lecenje egzoftalmusa (izbocene oci) nije izvesno i sprovodi se nezavisno od lecenja hipertireoze. Kao i kod drugih autoimunih bolesti, moze da se pokusa kortikosteroidima. Zato je najbolje da se javite ocnom lekaru. Povoljan estetskiefekat mozete da dobijete nosenjem naocara, kako sa obicnim staklima, tako i sa staklima u boji koje su inace moderne, .
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

Postovani! Imam 42 i pol.godine .Udala sam se pre god.dana dali je moguca trudnoca inace nikada nisam bila trudna niti radila na tome.Sada kada sam u braku radim na tome mens.sam imala zadnji put 16/4 bila sam ginek.kaze moguc prevremeni klimakas uradio mi je pregled kaze sve je ok.uzeli test mokrace pokazuje negativnoza trudnocu i nemam nikakve bakterije .a moji simptomi su :Prekid mens.tamne bradavice i jako osetljive , imam vecu volju za sexom,ucestalno mokrenje,stomak mi je veci, inace sam malo punija i imam vece grudi.Ginekolog mi preporucuje tablete za mens.ali kaze mi kako ti zelis ...sta da radim? bojim se da sam trudna i da ne unistim polod a imam sex svaki dan zelimo bebu:) Dali je moguce da se ne vidi plod toliko dugo? Veliki poz.od mene za vas i hvala unapred

Postovana, to moze biti znak pocetka klimaksa. Moze biti i smanjena funkcija jajnika, sto ne znaci da ce uskoro nastupiti menopauza, ali je plodnost jako smanjena, ovulacije su jako retke i tesko dolazi do trudnoce. Promene koje primecujete se smatraju nesigurnim znacima trudnoce. Kod trudnoce ginekolog moze da napipa uvecanu i razmeksanu matericu i da na osnovu toga i izostanka menstruacije zakljuci da ste trudni. Posto ste gojazni da pretpostavimo da je njemu bilo tesko da lepo opipa matericu, ali bili bi prisutni sigurni znaci trudnoce, a vi nemate ni jedan. Sigurni znaci trudnoce su pozitivan test u mokraci, pozitivan test u krvi, ultrazvucni nalaz plodne kesice od 5. nedelje trudnoce i ultrazvucni nalaz srcanih tonova embriona od 7. nedelje trudnoce. Ja razumem vasu veliku zelju za detetom, ali prihvatite realnost i krenite sa lecenjem, jer nemate vremena na pretek. Izvinjavam se ako vam odgovor zvuci grubo. Posto za godinu dana redovnog seksa nije doslo do trudnoce pocnite sa lecenjem. Suprug neka odmah pregleda spermogram.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

Postovani, vec nekoliko dana imam bolove u levom kolenu a nema ni modrice ni otoka, bolovi se javljaju sa unutrasnje strane kolena bez obzira da li radim ili sedim stim sto su izrazeniji kada sam na nogama. Takodje osecam bol kada prstom "cuknem" unutrasnji deo kolena. Bio sam kod ortopeda i on mi je bez ikakvog pregleda (nije cak ni pogledao koleno) prepisao tablete MYDOCALM 2x dnevno i FASTUM GEL takodje 2x dnevno, a po potrebi kod jacih bolova DEXOMEN. Snimao sam koleno i na kontrolnom pregledu ortoped mi nista nije rekao po pitanju snimka vec da nastavim sa terapijom pa da se javim na kontrolu za 20 dana. Cini mi se da su bolovi jaci sada nego kada sam se javio ortopedu. Molim Vas ako iz gore obrazlozenog mozete da mi kazete da li moze biti nesto opasno i da li imam razloga za brigu ili je terapija dobra. Unapred zahvalan

Postovani, terapija je dobra. Dobili ste lek koji opusta misice da bi se smanjio bol, gel koji ublazava bol, dok je Dexomen antireumatik, koji jace deluje protiv bola i zapaljenja. Sta je u pitanju najbolje moze da se vidi na magnetnoj rezonanci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

Postovani,da li mucnina i povremena vrtoglavica tj.nestabilnost na nogama moze da bude posledica okostavanja vratnog dela kicme ili problema sa sinusima?Hvala

Postovana, mucnina i povremena vrtoglavica tj.nestabilnost mogu da budu posledica okostavanja vratnog dela kicme. Zapaljenje sinusa izaziva drugacije tegobe. Vi mozete da se javite spec.ORL jer vrtoglavica moze da se javi zbog bolesti uha i centra za ravnotezu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

Poštovani, moj dečko je prije godinu dana dobio kondilome, koristio je neki rastvor tako da su se povukli, pa mu je tada doktor rekao da neće morati spaljivati. Međutim, pre par meseci oni su se opet pojavili, samo na polnom organu. Pri odnosima koristimo kondom, on prekrije sve kondilome (ima ih tri, četiri). Pri kontaktu ruke o polnog organa (bez kondoma), postoji li mogućnost da se kondilomi pojave na šaci, i da li se mogu preneti na druge delove tela ako se ta ruka opere? Jasno mi je da se oni lako prenose, ali kod mene ginekolog nije uočio ništa slično. Pretpostavljam da me je kondom zaštitio, ili imam jači imunitet, ali me brine kontakt ruke sa polnim organom i spermom. Hvala!

Postovana, pri dodiru polnog organa (bez kondoma) postoji mogucnost da se prenesu na druge delove tela. Ako nakon toga operete ruke necete preneti viruse. Medjutim, u ljubavnoj igri vi ne perete ruke posle svakog dodira kondiloma, a u medjuvremenu mozete ih preneti, uglavnom na sluzokoze (usta ili svoj genitalni predeo). Kada ukloni kondilome decko ce i dalje da ima virus u sebi. Povremeno ce male kolicine virusa da se javljaju na polnom organu. Ako mu imunitet bude dovoljno jak unistavace ih i nece doci do pojave kondiloma. U trenutku pada imuniteta mogu ponovo da se pojave. Ako je vas imunitet dovoljno jak ta mala kolicina virusa nece biti dovoljna da se zarazite. Medjutim, sa kondiloma verovatnoca je velika te je neophodno da koristite prezervativ i da ga milujete preko njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani,usla sam u 9-tom mesecu trudnoce i imam bolove u kicmi i levoj nozi zbog ranije povrede,nagnjeceni nerv pa zanima dali mozda necu moci da imam normalan poradjaj ili da ne budu neke posledice...i dal zbog toga smem uopste epidural da uzmem? pozdrav i hvala

Postovana, krajem trudnoce dolazi do promena na karlici da bi beba lakse mogla da prodje kroz porodjajni kanal. Medjutim, promene zahvataju i druge kosti tako da nisu neobicni bolovi u kicmi i nogama. Ako ste ranije imali diskopatiju tegobe mogu da budu izrazenije. Ne bi trebalo da bude prepreka za epidural, ali to ce da odluci anesteziolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani, imam hemangiom na jetri 3x4cm. Da li smijem koristiti oralnu kontracepciju. Nalazi od krvi su dobri.Unapred zahvaljujem na odgovoru!

Postovana, hormonska terapija kod nekih zena dovodi do rasta hemangioma jetre. Po meni bi bilo pametnije da koristite neki drugi vid kontracepcije. Hemangiom je benigni tumor i obicno ne daje tegobe. Leci se samo ako daje tegobe ili remeti rad jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani, poslije poroda imam visak kilograma oko 5 kg. nikako da smrsavim, jedem manje nego prije. Sta da izbacim iz prehrane. Porod prije 10 mjeseci,svakodnevno radim vjezbe za stomak ali nista ne pomaze

Postovana, izbacite iz ishrane slatkise, umesto njih jedite voce, zatim izbacite masne grickalice kao smoki, cips, kikiriki (njega mozete ponekad po 20g). Jedite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce. Vezbe za stomak vam pomazu da ojacate trbusne misice, ali ne uticu na mrsavljenje. Da bi smrsali osim unosa manje kolicine hrane treba da povecate fizicku aktivnost (trcanje, plivanje ili fitnes). Ako dojite bebu ne morate da jedete vise. Vazno je da jedete raznovrsno i da unosite vise tecnosti. Ako je mokraca tamnozuta to je znak da ne pijete dovoljno vode.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: