Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani, moja supruga (rodjena 1973.) vec nekoliko meseci ima problema sa disanjem kroz nos. Sliva se i sekret, nema ga mnogo, ali uglavnom ga je tesko izbaciti. Radi kao profesor, dosta pise kredom. ORL (mlad doktor, tek odnedavno specijalizirao) je nasao: "Sluznica rusicasta, sasusen sekret, zadebljala sluznica oba usna hodnika, septum devirao u desno." Dao je da uradi RTG PNÅ, briseve grla i nosa sa biogramomo, bris nosa na EO i KKS, SE, fibrinogen, ukupni IgE. Danas je uradila RTG PNÅ i izvestaj radiologa je sledeci: "Na podu maksilarnih sinusa obostrano, izrazenije desno prikazuju se okruglaste, jasno ogranicene senke desno velicine 25x20mm, levo 20x15mm (mukocela, polip, granulom,...). Sve PNÅ su odrzane transparencije. Devijacija septuma nosa." Da li mozete da date vase misljenje na osnovu ovoga i kakav bi bio Vas savet?

Postovani, lekar je odmah napisao da se urade svi pregledi koji ce pokazati uzrok slivanja sekreta. Uocene su promene u oba vilicna sinusa, koje mogu da budu polipi, mukokele ili granulomi. Polipi su izrastaji sluzokoze, mukokele su ciste (supline) ispunjene tecnoscu ili gnojem. Ove promene nastaju zbog hronicnog zapaljenja ili alerije, mada ova dva stanja mogu da idu i zajedno. Ako postoji infekcija, nakon njenog izlecenja sledi hirusko lecenje. Mukokela i polip mogu da rastu i da dovedu do komplikacija tj, ostecenja okolne kosti. nemate razloga da sumnjate u doktora, iako je mlad. Ozbiljno je pristupio postavljanju dijagnoze i nema razloga da sumnjate da ce tokom lecenja biti drugaciji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani doktore, imam 40 godina, vec 15 dana osjecam u potiljacnom dijelu glave i sa lijeve i sa desne strane neku mucninu i tezinu, ponekad sa manjim bolom. Ta mucnina se spusta, odnosno struji iz potiljka niz vrat, ispod potiljacnog dijela glave, prema tacki gdje se spajaju vrat, ramena i ledja. Istovremeno imam i zujanje da li u usima ili u potiljacnom dijelu glave prema usima, ne mogu da odredim. Ponekad bol, koji sam gore pomenuo, ide, odnosno siri se iz potiljacnog dijela glave kao ceonom dijelu glave i dijelu ispod obrva. Osjecam da, ponekad dok hodam, bol iz potiljka me zanosi. cim se javi bol u potiljku, javi mi se i mucnina u stomaku i nagon za povracanje, ali ne povratim nista. Naglo sam izgubio apetit, i ne jede mi se nikakva hrana. Unaprijed hvala na odgovoru, Dragan.

Postovani Dragane, bol, strujanje, zujanje u usima i nestabilnost su posledica promena na vratnom delu kicme (cervikalni sindrom). Promene mogu biti razlicite: spondiloza, diskopatija tj.promeme na medjuprsljenskim diskusima zbog njihovog starenja ili povrede. Ubrzava ih dugotrajno sedenje. Javite se fizijatru. Tokom terapije je vazno da naucite vezbe za vratni deo kucme i da ih primenjujete svakodnevno i nakon zavrsetka lecenja i da izbegavate dugotrajno sedenje. Ako imate sedeci posao povremeno ustanite, prosetajte i razmrdajte vrat. Mucnine mogu, ali ne moraju da budu u vezi sa kicmeom te se javite i gastroenterologu, posebno sto nemate apetit.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

dali se sme piti prpranolol s eritromicinom

Postovani, Eritromicin sa pojedinim lekovima, kao sto su astemizol, terfenadin, ergotamin, dihidroergotamin, cisaprid, pimozid, klaritromicin, moze da dovede do aritmije. Nije uoceno da do toga moze da dodje u kombinaciji sa Propranololom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani, Doktor mi je rekao da uradim hormone, jer dve godine ne ostajem u drugom stanju.Kada sam odnela rezultate, rekao je da su svi hormoni dobri, osim prolaktina koji je drugog dana ciklusa bio 30,9 ng/ml i rekao je da je dosta visok.Zatim mi je rekao da uradim sutra dan opet prolaktin i da odnesem rezultate da bi mi prepisao odgovarajucu terapiju.U 11h prolaktin je bio 26,5 ng/ml, a 18h je iznosio 28,8 ng/ml.Da li je njegova vrednost mnogo visoka i da li je on uzrok sto dve godine ne ostajem u drugom stanju i da li se on dugo leci? Hvala vam puno unapred!!!

Postovana, povisen prolaktin moze da bude uzrok steriliteta. Kod vas nije mnogo povisen. Moguca je normalizacija uz primenu leka Bromokriptina. Brzina normalizacije je razlicita i zavisi od uzroka hiperprolaktinemije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani, 93-ce sam prelezala hepatitis b, Nakon toga sam imala dve trudnoce i sve je proslo u redu.Interesuje me da li i koje pilule za kontracepciju mogu koristiti.Unapred zahvalna na Vasem savetu.

Postovana, verujem da nema komplikacija u smislu hronicnog hepatitisa i da je hepatogram normalan. Da nije znali bi to, jer ste kontrolisali krv tokom trudnoce. Mozete da koristite hormonsku kontracepciju po savetu vaseg ginekologa, ako ne postoje kontraindikacije (tromboza vena, hipertenzija, migrena...). Prelezani hepatitis B ne utice na izbor kontraceptivne pilule.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Pstovani, ja sam pre mesec dana zavrsila sa terapijom Ureaplasme( hemomici4*1 jednokratno,+dovicin2*1 7 dana+mac miror complex vaginalete) . Bila je u konc 10na 5. Nakon terapije su mi nestali svi simptomi infekcije ( pojacan sekret, neprijatan miris) ali, juce su se opet vratili i ja sam ocajna. Da li je uobicajeno da ova terapija ne deluje, kako vi to lecite? Sekret mi je jako pojacan , gust, beo, i uzasno neprijatnog mirisa.Molim Vas za savet. Kome da se obratim?

Postovana, verovatno se ureaplazma javila ponovo. Obicno je potrebna duza terapija. Obratite se ginekologu. Tokom lecenja koristite prezervativ ili izbegavajte seksualne odnose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani Imam problem sa dojkom osecam povremeni bol u desnoj dojci,ispod pazuha pa skoro i do lakta... majka sam sestomesecne bebe nisam imala mleka dojila sam je dvadesetak dana,a kod ginekologa sam isla uradio mi je pregled sve je u redu,ali meni se taj bol javlja ponovo...Sta to moze biti?

Postovana, to osim bola dojke to moze da bude misicni bol nastao zbog naprezanja misica, podizanja bebe, nekog posla... I zdrava dojka moze da boli i to se obicno javlja u drugoj polovini menstrualnog ciklusa tj. pre naredne menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

Postovani dr, imam problem sa stitnom skoro celi zivot. Od 10 god. bolujem (Bazedovljeva bolest), koja je izlecena u pubertetu i terapiju ne uzimam vec dugi niz godina. Al vec 5-6 god. imam cvor 1.5-2 cm i u drugom reznju mali sitni kalcifikati. Cvor je parenhimatozni nodus. Svi nalazi hormona su uredni, osim antitela At tgo (342) sada, a u trudnoci pre 4 god. su bila 970. Doktor je predlozio da proverim tireoglobulin, i on je u redu (6). Mene zanima, posto vidim da dosta cesto pacijenti pitaju o Hasimoto tireoiditisu, dali je to kod mene? Imam dosta istih simptoma kao i drugi koji boluju od te dijagnoze. Doktor mi kaze da kod mene nije Hasimoto, jer stitna normalno proizvodi tireoglobulin. Al zasto su mi onda antitela povisena, to niko da mi objasni? I sretni Vam svi praznici i unapred sam zahvalna na odgovoru.

Postovana, kod Bazedovljeve bolesti povisena su autoantitela na receptore za TSH, a antitireoglobulinska su normalana. Kod vas nije Hasimoto tireoiditis. Antitela su povisena jer je Bazedovljeva bolest kod vecine bolesnika autoimuna bolest. Vremnom antitela mogu da se smanjuju i da se normalizuju. Zasto organizam proizvodi antitela u velikom broju nije jasno. To je greska imuniteta, ali nije jasno zasto nastaje. Sve najlepse u Novoj godini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

POSTOVANI Postovani od pre dva dana poceo je da me boli zglob desnog stopala toliko da nemogu skoro da hodam, a pre toga dana je sve bilo normalno. E sad ja vas pitam da li je mozda uzrok lek Hemopres za krvni proisak koji sam davno pio a sad sam ponovo poceo pa savetu kardiologa stim da se javim posle dva dana kod istog a pijem vec 9 10 dana. Unapred zahvalan

Postovani, ne bi trebalo da vas zglob boli zbog Hemopresa. Izuzetak je ako bolujete od gihta (artritis urika). U tom slucaju Hemopres moze da dovede do povisenja mokracne kiseline u krvi i do pojave bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

Postovani, Imam 30 godina, operisala sam strumu sa 15 godina. Ni pre a ni posle operacije nisam imala nikakvih simptoma poremecaja u radu tiroidne zlezde. Strumu sam otkrila samo vizuelno, primetno uvecanje na desnom delu stitnjace. Endokrinolozi mi nikada nisu rekli uzrok nastanka strume, ali su uglavno pokazivali zacudjenost pojavom s obzirom na mojih tada nepunih 15 god. Istina, u to vreme tinejdzerskih godina sam se izgladnjivala, nezadovoljna svojom tezinom. Dve godine nakon tog jednogodisnjeg preioda lose ishrane, uocila sam strumu. Navodim ovo kao desavanja u tom periodu otkrivanja pojave, ne znam da li ima vaznost. Nisam imala nikakvu terapiju. Nakon operacije (1998.): T4 163, T3 1,8, TSH 0,3 Januar 2012: T4 103, T3 2,20, TSH 1,23 Molim Vas za komentar.

Postovana, nivo hormona je normalan i to je dobro. Kod vas je bila prosta ili eutireoidna struma (struma simplex). Ona se najcesce javlja kod zena, ali moze i kod dece. Kod dece je obicno posledica zapaljenja stitne zlezde. Izgladnjivanje remeti imunitet i moze da bude uzrok mnogih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: