Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 9.8.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, moja beba ima 4 meseca, prima pentaxim vakcinu, pedijatar je preporucio kada isprima pentaxim vakcinu, da sa navrsenih 6 meseci primi PCV(PPV) PNEUMOCOCCUS vakcinu, kako mi je pedijatar objasnio to je za upalu uha, pluca..., posto vakcina nije obavezna u kalendaru Srbije, zanima me koliko je to dobro da se primi, dal ima nekih kotradikcija, i da li je dete zasticeno sa tom vakcinom. Hvala,pozdrav

Postovana, pneumokoke su bakterije sa kojima se svi susrecemo. Izazivaju infekcije uglavnom kada otpornost organizma oslabi, tako da su opasne za malu decu i stare. Ali ne za svu malu decu. Pneumokeoke mogu da budu problem za lecenje ako se antibiotici nekriticno pimenjuju, tako da one postanu otporne na njih. U nekim zemljama, kao sto je nasa, nisu obavezne zato sto se pneumokoke nalaze i na sluzokozi disajnih puteva mnogih zdravih ljudi. Dete je tom vakcinom zasticeno od pojedinih sojeva pneumokoka. Ne daje se kada je dete bolesno. Posto vakcina nije obavezna vi sami morate da odlucite da li cete dete vakcinisati. Ako ga vakcinisete ne znaci da ono nece biti bolesno od drugih infekcija i da ce u celini biti zdravije, a ako ga ne vakcinisete ne znaci da ce obavezno imati neku tezu infekciju pneumokokama (zapaljenje pluca, uha, sinusa ili mozdanica).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2010.

postovani, imam sina pet godina, u poslednje vreme se zali da ga boli na levoj strani grudnog kosa, da li je moguce da ga boli srce ili je to od razvoja zabrinuta majka

Postovana, vodite dete pedijatru, zatim fizijatru ili ortopedu. Mozda postoji neki deformitet kicmenog stuba koji bi trebao da se koriguje vezbama. Tegobe od strane srca se kod dece izpoljavaju zamorom, lupanjem srca, modrim usnama, a bol nije tipican simptom. Nije iskljuceno ni da su bolovi rastenja mada se oni cesce javljaju u rukama i nogama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2010.

Postovani doktore,bicu vrlo kratka.Da li i na koji nacin hijatus hernija(blazi oblik) moze da utice na trudnocu,odnosno trudnoca na hijatus herniju?Da li moze bolest da se iskomplikuje i da li sve to moze da utice na razvoj bebe?I da li pilates vezbe mogu da olaksaju tegobe kod HH?Unapred hvala.

Postovana, zbog hijatus hernije trudnica moze imati malo izrazeniju muku i gadjenje, eventualno povracanje. HH ne ometa trudnocu i ne utice na razvoj bebe. Tokom trudnoce materica vrsi pritisak na zeludac i moze da pogorsa tegobe koje prate HH. Tegobe kod HH, koje su uglavnom gorusica i podrigivanje, se smanjuju ako jedete cesce po malo. Zatim izbegavajte obroke 2-3 sata pre spavanja, unosenje vecih kolicina tecnosti od jednom, hranu za koju primetite da vam pogorsava tegobe (vecini smeta zacinjena i masna hrana, cokolada, luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi). Spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, ne pusite, ne pijte alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavati tesnu odecu. Ako ste gojazni treba da smrsate, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova i izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka i usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala), kao i one koji mogu da ostete sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici koji se ne koriste u trudnoci). Vezbe ne umanjuju tegobe kod hijatus hernije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.8.2010.

Postovani,da li tahikardija moze da bude problem u trudnoci.Javila mi se pre dva meseca,radila sam ekg i uz srca,hormone stitne zlezde,antitela su malo uvecana,receno mi je da to nije zabrinjavajuce,a ako se tahikardija bude javljala cesto da nosim holter.Mada je to doktorka prepisala nervnoj bazi jer sam pre pola godine imala smrtni slucaj u porodici.savet je bio da pijem magnezijum i po potrebi nesto za smirenje.Pozdrav

Postovana, tahikardija nije veci problem u trudnoci, nego inace. U trudnoci je obicno izazvana malokrvnoscu i njenim lecenjem se stanje popravlja. Tahikardija se leci ako je izrazena i pricinjava vece tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2010.

Postovani,imam devojcicu od 8,5 god.Pre pola god su pocele da joj rastu stidne dlacice i upuceni smo kod endokrinologa.Oftamoloski pregled koji smo radili je bio uredan,UZ pregled ginekologa je kaze takodje ok,analize hormona takodje ok,samo je snimkom leve sake ustanovljeno da ima kostanu zrelost za 11god.Radili smo i tvz.sinaktenski test u bolnici ciji su rezultati uredu.Endokrinolog nam je nakon svega dao terapiju HIDROKORTIZON 20mg pola tablete ujutro i jedna cetvrtina uvece.Doktorka tvrdi da je doza mala i da nece imati nikakvih kontraindikacija a time ce pokusati da uspore to kostano sazrevanje.Jako sam zabrinuta i volela bih da mi neko objasni da li stvarno nemam razloga za brigu u vezi sa terapijom.

Postovana, nezeljena dejstva hidrokortizona se javljaju kod visokih doza u duzem vremenskom periodu. To moze biti porast telesne tezine, krvnog pritiska, otoci, katarakta, glaukom, dlakavost na licu, psihicke tegobe kao nesanica, slabije talozenje kalcijuma u kostima, modrice na kozi. U manjim dozama nezeljena dejstva se uglavnom ne javljaju. Vasa devojcica ce da koristi 15mg dnevno, sto nije mnogo velika doza. Ali ako primetite bilo kakve neobicne promene u izgledu devojcice (gojenje, okruglo lice, velika dlakavost, modrice) ili razdrazljivost, nesanicu vodite je lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2010.

Postovani,u 15 nedelji trudnoce sam,imam prilicno cesto ziganje u unutrasnjem delu vagine,ponekad i bolove u donjem delu stomaku.Molim vas recite mi sta bi to moglo da bude,bojim se da se grlic nije poceo otvarati,a kontrola mi je tek za 6 dana.Hvala.

Postovana, zbog bolova koje osecate ne bi trebali da cekate kontrolu. Istina, bez krvarenja, to ne mora biti nista opasno, ali je bolje da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.8.2010.

Zdravo.Zadovoljna Vasim odgovorima javljam se opet.Moj otac koji je plasticnu operaciju Carcinoma koze na ramenom delu tela.Rana je zatvorena, nema infekcije i bilo je sve uredu na kontrolima do juce kada je ustao i ispod koze javilo se crvenilo potocno maticni lekar je to ustanovio kao ispucali kapilar.Hirurg je na godisnjem odmoru a mi u panici obracamo se Vama dali je to normalno da se javi pucanje kapilara na zarasnulom mestu ima li mesta za panike , jer mi brinemo da nije predznak recidiva.Nadvoresno nema nikakvo krvarenje samo potkozno mrezasto crvenilo.

Postovana, nema mesta za paniku. Svaki oziljak moze vremenom da se menja. Kod nekih ljudi se znatno uveca (keloid). Moze da dobije drugaciju boju u odnosu na okolnu kozu, moguce je i pucanje kapilara (kao na bilo kom delu tela). Naravno da je najbolje da svaku promenu u tom delu tela vidi hirurg ili kozni lekar, ali nema razloga da brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Da li konzumiranje gospine trave smanjuje dejstvo pilula za kontracepciju logest?

Postovana, gospina trava (kantartion) utice na delovanje kontraceptivnih tableta, tako da njivovo dejstvo nije sigurno. Osim toga, izaziva osetljivost na sunce tako da se prilikom koriscenja ove lekovite biljke ne treba suncati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Postovani, imam 34 god, na ultrazv: endometrijum sa vise sitnih hiperehogenih odjeka koji odgovaraju polipozi. Sve ostalo u redu. Receno mi je da je potrebna kiretaza explorativa. Da li postoji drugi nacin da se ovi polipi otklone? Imam jedno dete, a vec 6 meseci bezuspesno radimo na drugom. hvala unapred

Postovana, na zalost to je jedini nacin da se polipi uklone. Dobijeni materijal se pregleda pod mikroskopom (PH) tako da ste nakon toga potpuno sigurni da je u pitanju bio samo polip. Ujedno je to i terapija, tako da se nakon kiretaze moze ocekivati trudnoca. Eksplorativna kiretaza, za pacijentkinju, je ista kao i obicna, koja se vrsi u cilju prekida trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Postovani Imam 20 godina. Osecam povremeno bol pretezno u levoj dojci, u centralnom delu ispod bradavice. Kao ziganje, vec dva-tri dana, najcesce uvece. Samo me je jednom tako zabolela desna dojka, na isti nacin. Drugih promena ne vidim. Pijem yasmin vec 3 godine, grudi su me bolele u pocetku pa su posle prestale. Jednom sam isla na ultrazvuk dojki, cini mi se pre 2 godine, po ginekoloskom uputu, jer mi se cinilo da sam napipala neko zadebljanje, medjutim, nalazi su bili uredni. Nesto ne verujem da mi grudi i dalje rastu, pa da me boli zbog toga, odavno stagniraju. Da li treba da se brinem? Kog lekara bih trebalo da posetim ako bol postane ucestaliji? Posebno me zanima da mi naznacite ako to moze da preraste u nesto ozbiljno, jer se ceka na ultrazvuk dojke po 2-3 meseca tamo gde se ja lecim, pa da odem privatno. Hvala unapred, Jelena

Postovana Jelena, grudi mogu da vas bole zbog Yasmina ili zbog postojanja cista. Ni jedno ni drugo nije opasno. Javite se lekaru i zakazite UZ ako je moguce. Uput vam moze dati ginekolog ili vas izabrani lekar. Idite hitno na ultrazvuk ako napipate cvoric u dojci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Postovani, imam mladez od rodjenja koji se sada malo povecao i na sredini ima nesto belo.Jednom mi je doktorka rekla da je to belo neka zlezda.Da li je normalno da se mladez vremenom poveca i sta znaci ta zlezda, da li moze da bude opasno?Po telu mi se pojavljuju novi mladezi.Unapred zahvalna.

Postovana, javite se koznom lekaru. Nakon dermoskopije ce se znati da li je izgled mladeza normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Postovani doktore imam jedan veliki problem.Imam 16 godina i vec mesec dana imam stalne glavobolje u levom delu glave koje nikako da prestanu.Bol nije veliki da nemogu da izdrzim, ali bol u glavi je konstantno tu retko kad prestane.Pritom osecam i pritisak u oku, malo me boli levo uvo, kao i kosti lica leva jagodica i malo vilicni sinus, nozdrve su mi cesto zapushene. Radio sam krvnu sliku bila je u redu. Bio sam i kod neurologa reko je da je sve dobro, mada mu i ne verujem posto je on tu dijagnozu dao iz moje price.Onda me je neurolog iz Tirsove poslao na orl kliniku, pritom sam vec radio oftamoloski i orl pregled koji je bio dobar.Ni na toj klinici nista nisu mogli da mi nadju, sem sto su rekli da imam blagu devijaciju nosa.U sredu idem na skener pa ce da ustanove sta je.Imam neki strah iako mi svi govore da se ne brinem.Mogu da radim sve fizicke aktivnosti nemam nikakvih smetnji.Molim vas da mi odgovorite shta bi to moglo biti i da li da idem na magnetnu rezonancu, a posle i na terapiju tojest akunpukturu? unapred zahvalan

Postovani, ako skener ne dovede do postavljanja dijagnoze, obavezno idite na magnetnu rezokancu. U protivnom cete strepeti. Zbog devijacije moze doci do zapusenja. Takodje i zbog alergije. Ako vam glavobolja remeti kvalitet zivota probajte i sa akupunkturom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Imam dijagnozu /RHINOSINUISTIS CHR,ALLERGICA- ANOSMIJA/.Snimala sam paranazalne supljine /CT/ i snimak je u redu i posle raznih terapija osecaj mirisa mi se ne vraca. Sta Vi predlazete kao terapiju za navedenu dijagnozu.Unapreh hvala GORDANA

Postovana Gordana, gubitak mirisa je posledica hronicne infekcije, ali i nezeljeno dejstvo terapije. Nekada se nakon izlecenja bolesti osecaj mirisa vraca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.8.2010.

Postovani,moj brat se drogirao nekih 7 meseci,cak i heroin ali ne intravenoznosamo je smrkao.Sam je odlucio da se skine i sad uzima rivotril.Dali je to dobar lek za ovakve slucajeve.Molim vas za savet .

Postovana, niko nije uspeo sam da se skine sa droge, alkohola, kocke i druge vrste zavisnosti. Zavisnost je takva bolest da se ne mozes sam izleciti. Potrebna je pomoc strucnjaka, neuropsihijatra. Potrebna je i pomoc cele porodice. Vi zelite da pomognete, ali bez uvrede, pitanje je da li vi to mozete i znate kako. Obicno nije dovoljna samo zelja. Nije problem da se ostavi droga. Problem je sto se zavisnici njoj ponovo vracaju. Ko god se lecio prolazio je tim putem. Skine se sa droge i vrati joj se u nekom trenutku. Inace, lecenje obuhvata celu porodicu. Iz vise razloga: i porodica pati pa joj treba pomoc, potrebno je da joj se pokaze kako da pomogne i treba da se ukloni uzrok zbog koga je momak poceo da se drogira. Ma koliko vi mislili da je sam kriv sto mu se to desilo, uvek je krivica na celoj porodici. Terapiju nesme sam da odredjuje. Neka se javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2010.

imam herniju 2 godine,tj kilu iznad desnog testisa i lekar mi je rekao da mogu da operisem,ali jos uvek nisam odlucio kada cu da se operisem.ponekad me malo boli,posle nekog tezeg rada ali brzo prestane.zanima me dali moram da idem odmah da operisem i sta sve mogu da radim,dali mogu da treniram,koliko smem da dizem tesko,dali da nosim kais dok radim nesto i kako da ga nosim i sta sve da radim da nebi prosirio kilu,posto je za sada mala?HVALA UNAPRED

Postovani, na kraju se kila obicno operise, mada to zavisi od posla kojim se bavite. Osobe koje ne rade tezak fizicki posao, ne nose teske stvari, a kila im nije velika i ne pricinjava im tegobe, uz nosenje pojasa, obicno se ne operisu. Najbolje je da nosite ortopedski pojas pravljen po meri. Kod kile se ne preporucuje nosenje teskih predmeta i vezbe koje povecavaju pritisak u trbuhu. Do izvesne mere to mozete podneti, ali koliko, to je individualno. Naravno da ne morate kilu da operisete odmah, ali bi bilo bolje da ne cekate da znatno naraste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2010.

Postovani, imam 29 god.,dvoje dece.Od druge trudnoce vec 5 god. lecim se od izuzetno niskog progesterona.Sada su progesteron i estrogen nizi nego u menopauzi,a prolaktin 1033.Sumnjaju da imam benigni tumor hipofize ili drugog dela mozga.Pronadjen mi je i miom materice od 2cm.Uzasno zelim jos jednu bebu ali se moje zdravlje pogorsava vremenom.Da li uopste mogu da zatrudnim sa ovakvim stanjem organizma?Kakve bi bile sanse da trudnocu privedem do kraja i rodim zdravo dete?Sta biste mi preporucili posto mi je receno da cu godinama biti lecena a odlaganje trudnoce otpada jer zalazim u trecu deceniju?

Postovana, najverovatnije da ce da se dijagnostikuje tumor hipofiye,prolaktinom, koji luci vece kolicine prolaktina. Trudnoća i radjanje zdravog deteta zavise od velicine tumora prolaktinoma i njegovog reagovanja na terapiju Bromokriptinom. U ovom trenutku vi ne mozete da zatrudnite. Kada se pod terapijom nivo prolaktina normalizuje, to ce biti preduslov za normalizaciju estrogena i progesterona, nastanak ovulacijskih ciklusa i trudnocu. Kada zatrudnite morate da prekinete koriscenje leka. Pod uticajem hormona u trudnoci dolazi do rasta tumora. Ako je mali njegov porast ne mora ugroziti vase zdravlje. Medjutim, ako se javi glavobolja i smetnje sa vidom, morate nastaviti koriscenje leka. Nema sigurnih podataka da lek stetno deluje na bebu, ali se pretpostavlja da izvestan rizik postoji posebno u prva tri meseca trudnoce. Ako se kod vas dijagnostikuje mikroadenom (mali tumor) velike su sanse da zatrudnite i rodite zdravo dete. Ako je makroadenom bice potrebne cesce kontrole i eventualno koriscenje leka u trudnoci. Bebu ne mozete da dojite, jer je nakon porodjaja obicno potreban nastavak terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2010.

postovani desava mi se ubrzan srcani rad u miru koji se krece do 96 a kada se to desi imam bol u grudima ,to bude neko vreme i prodje.prosle godine sam radila ultra zvuk srca i bilo je ok osim ubrzanog rada .ako mozete jos da mi kazete sta bih mogla da uzimam za apetit jer ga uopste nemam.hvala

Postovana, da bi poboljsali apetit jedite cesce po malo. Spremajte raznovrsnu hranu. Servirajte je lepo, mastovito u manjim porcijama. Za svaki obrok spremite supu ili corbu, jelo, salatu, desert i sve to po malo. Najvaznije da je jelo lepo na ukus i izgled. Na prvi deo pitanja smo vec odgovarali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.8.2010.

Pozdrav..Molim vas da mi rastumacite je li u redu ovaj nalaz urina..inace u 5 sam mjesecu trudnoce pa me zabrinjava... izgled:mutan boja:zut proteini:opal glukoza:neg ketoni:neg bilirubin:neg urobilinogen:1-16 eritrociti:8-10* leukociti:3-4* epitelne celije:dosta bakterije:dosta HVALA UNAPRED..POZDRAV

Postovana, ima dosta bakterija. Morate da lecite upalu mokracne besike. Postoje antibiotici koji se bezbedno koriste u trudnoci. Najbolje da pre pocinjanja terapije date mokracu na urinokulturu i koristite antibiotik po rezultatu. Bakterije u mokraci koje se javljaju tokom trudnoce moraju da se lece bez obzira da li izazivaju tegobe (ucestalo mokrenje praceno bolom i pecenjem) ili ne. Nelecena bakterijska infekcija moze pri kraju trudnoce da dovede do komplikacija na bubrezima koje mogu ugroziti trudnocu. To nije mnogo cesto. Cesce zbog nelecenja upale u trudnoci kasnije tokom zivota dolazi do bolesti bubrega, nekada i do njihove slabosti i otkazivanja rada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.8.2010.

koju inekciju smem da primim za snizavanje temperature?Dojim bebu koja je stara 3 meseca i jel mogu nastaviti sa dojenjem?Unpred hvala

Postovana, mozete i morate da nastavite da dojite. Ako imate nazeb, kijate ili kasljete, kada dojite i presvlacite bebu stavite masku. Javite se lekaru i dobicete terapiju koja je bezbedna za bebu. Temperaturu mozete da snizite Paracetamolom. Ako je potrebno jos nesto od lekova dobicete iz grupe koja se primenjuje prilikom dojenja. Morate da se lecite i zbog sebe i zbog bebe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.8.2010.

Postovani, nedavno sam Vam pisala zbog problema bubrenja C3-C4 diska na vratu i pritiska u glavi koji mi se s vremena na vreme javlja. Naime, ja sam uradila magnetnu rezonancu vratne kicme gde je ustanovljeno bubrenje diska na vratu. Po savetu neurologa odradila sam 10 fizikalnih terapija, nakon toga redovno u toku nedelje odradim 1-2 rucne masaze. Od antibiotika prepisan mi je cardiopirin zbog cirkulacije krvi. Ujutro i uvece radim vezbe kako mi je receno.Medjutim, pritisak u glavi i dalje ne popusta. Skoro sam se konsultovala sa svojim neurologom i fizijatrom oko tih problema i nista mi posebno nije receno. Niko mi nije proporucio da uradim snimanje glave, zanima me Vase misljenje, jer polako pocinje i strah da me obuzima zbog pritiska u glavi. Jedan, dva, tri dana desi se da to budi blagi pritisci u glavi, a onda vec sledeceg dana budu tako jakog intenziteta da mi se vrti u glavi,nemam osecaj stabilnosti,prosto neopisiv osecaj. Sta da radim dalje i kako da se oslobodim pritisaka u glavi, i koliko to moze da potraje. Pozdrav,

Postovana, postoje brojni uzroci vrtoglavice. Najcesci su promene na vratnom delu kicme, poremecej cirkulacije, promene u uhu, kardiovaskularne bolesti. Posto ste vec bili kod neurologa i fizijatra, prvo se javite spec. ORL,pa zatim internisti i psihijatru. Nakon svih pregleda ce se verovatno naci uzrok.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: