Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 27.9.2012.

Javljam se zbog istog problema vec treci put,a to je svrab ili alergija na lek ocigledno. Pre mesec i po dana dijagnostikovana mi je hipertireoza i pila sam lek Thyrozol neko vreme je bilo sve uredu,ali se posle 2 nedelje javio svrab po celom telu.Lekar mi je ukinuo taj lek i dao da pijem PTU 100mg 2puta dnevno,a uz to Presolol od 100 pa 2 puta dnevno po cetvrtinu i Bromazepam od 3mg uvece ,a ja pijem po pola BRomazepama..Elem, kada sam prestala da pijem Thyrozol svrab se malo smanjio,ali sam ja i 2 dana pila Pressing,a i doktor mije rekao da sam mogla da uzimam Flonidan. Da skratim, svrab se jeste smanjio ali je jos uvek prisutan, a kako mi se cini zadnjih dana je i veci , napominjem da PTU pijem od 15.Septembra. Pa mi Vi sada kazite da li je moguce da sam alergicna i na ovaj lek i da li postoji alternativa i da li cu eventualno da se naviknem na lek kroz neko vreme i koliko ce da traje period navikavanja? I jos nesto, da li da pijem Flonidan i koliko dugo smem da ga pijem.Sa postovanjem i zahvalnoscu ,pozdrav.

Postovana, reagovanje na lek je individualno. Zna se da lek izaziva svrab i da se on vremenom smanjuje, ali duzina tog procesa je individualna. Medjutim, alergija na lek takodje moze da se ispolji svrabom i u tom slucaju ne moze da se ocekuje da se smanji. Znaci moguce da je svrab nezeljeno dejstvo leka, ali moguce i da je alergijska reakcija. Presing i Flonidan su jedan isti lek, u hemijskom pogledu su loratadin. Pripadaju grupi antihistaminika. Antihistaminici mogu dugo da se piju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Postovani, mama je operisala stitnu zlezdu prije 7 dana. Oporavak tece uredno i dobro se osjeca, osim sto se odmah dan nakon vadjenja cele stitne zlezde, pojavljuju trnci u ekstremitetima, i ruke se pomalo koce. To je budi po noci i stvara paniku. Koristi CoCo3 3X1 i Rocaltrol kap 0,25ug 2X1. Da li je lijek pravilno doziran? Hvala

Postovana, lecenje se zapocinje nizom dozom koja se kasnije povisava u zavisnosti od vrednosti kalcijuma u krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Postovana, imam 31g, hematolog mi je jos u maju napisao da moze da se ukine antigoalunatna terapija farinom, koju pijem vec 6g-dobila sam trombozu sinusa mozga posle porodjaja. Neurolog je tek pre mesec dana trazila skener sa angiografijom glave i sve je u redu, i ukinula mi je farin pre 3 dana. Kontrola za 3 meseca, a ultrazvuk glave na god dana. Ja se sada plasim posto sam ukinula lek, i jeste da sam pila 6g, ali sam se osecala sigurnije na neki nacin dok sam ga pila. Hematolog je napisao u slucaju trudnoce ili operacije da se primi antitrombofilska profilaksa, i da ne koristim hormonske kontraceptive. Nisu mi rekli kakvu ishranu da koristim za cirkulaciju, posto je hematolog aspirin ali posto imam za zeludcem probleme, nije nista prepisao. Kontrola kod hermat. za god dana tj u maju sledece god. Da li se desavaju ponovne tromboze kada se ukine lek? Posto mi je ukinuta antikoagulantna terapija pre 3 dana, da li smem sada da idem na fizikalnu terapiju za kicmu, posto nisam smela dok sam pila farin? I da li smem da se bavim nekim sportom koja ubrzava cirkulaciju? Hvala unapred.

Postovana, niste imali veliki rizik za trombozu, ali se ipak desilo. Mutacija koju imate nije veliki rizik i ne bi trebalo da se ponovi. Lekari koji su vas pratili smatraju da nemate razloga da i dalje pijete Farin. Ostavili su vas na antikoagulantnoj terapiji dovoljno dugo da bude sigurno da se tromboza nece ponoviti. Sada mozete da primonjujete sve ono sto niste mogli sa antikoagulantnom terapijom, tako da mozete da idete na fizikalnu terapiju, da se bavite sportom, da zivite normalno. Ako koristite Aspirin hranite se zdravo, raznovrsno. Ako ga ne koristite jos vise obratite paznju na ishranu. Koristite vise namirnice koje deluju antikoagulantno. Znaci jedite sto vise voca i povrca, posebno beli i crni luk, morske ribe (tunj, skusa, sardine, losos), koristite maslinovo ulje, pijte po jednu casu crnog vina dnevno. Koagulaciju smanjuju mnogi zacini kao djumbir, kim, kurkuma i karanfilic. Oni po nekima deluju jace od Aspirina. Vazno je da izbegavate masnu hranu jer utice na trombozu. Uz masniju hranu jedite crni i beli luk i stavite vec pomenute zacine. Time smanjujete rizik od tromboze. Ne preskacite dorucak. Sklonost krvi ka formiranju tromba je velika ujutru nakon budjenja, a znatno se smanjuje nakon dorucka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.9.2012.

Dali uzimanje testosteron injekciono smanjuje prirodno stvaranje istog

Postovani, koriscenje testosterona u obliku injekcija dovodi do smanjenja lucenja sopstvenog hormona.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2012.

Postovani, Pre godinu dana (oktobar 2011.)uradjena je konizacija(cin2) . U januaru i junu ponovljeni Papa test, oba su bila Papa !! ., kolposkopija , i pre par dana ginekoloski pregled, grlic materice je u redu. Imala sam manji hormonski poremecej, produzeno krvavljenje , zaustavljeno Orgametrilom. Sledeca menstr. je protekla u redu. Da li se nalazom brisa i sekreta, posle svih ovih nalaza unazad godinu dana, moze pronaci nesto sto bi dovelo do ponovnog stvaranja ranice na grlicu? U strahu sam , cesto idem ginekologu.

Postovana, moze da se otkrije HPV infekcija koja u slucaju pada imuniteta moze da dovede do promene na grlicu koja mora redovno da se prati ili da se ukloni. Nemate razloga da budete u strahu. Samo idite redovno na pregled. Istraumirali ste se konizacijom pa se sada previse plasite. Cin2 cesto, posebno kod mladjih zena prolazi i bez konizacije. Neki ginekolozi smatraju da samo treba cesce pratiti jer cin2 moze i spontano da prodje, a retko prelazi u cin3. Drugi pak vise vole da urade konizaciju. Ako se tipizacijom pronadju HPV (humani papiloma virus) tip 16 ili 18 koji se povezuju sa pojavom raka nije lose uraditi konizaciju. Ako njih nema samo uz lecenje upale grlica (ako je ima) dolazi do izlecenja. Ukratko treba da radite na jacanju imuniteta i da idete redovno na ginekolosku kontrolu. Ne treba da budete u strahu, jer za njega nema razloga, a moze da vam oslabi imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2012.

Postovani,moja dijagnoza je Adnexitis lat dex Colpitis.Pijem Orvagil tablete 3x400 mg 6 dana i Poliginax vaginalete 6 dana.Moj decko nema nikakvih problema niti promena,zanima me da li on treba da radi bris uretre ili moze da pije istu dijagnozu kao ja?Radio je nalaze krvi i mokrace koji su bili potpuno u redu.

Postovana, Orvagil tablete se koriste kod colpitisa izazvanih razlicitim bakterijama (nespecificni kolpitis ili treca grupa vaginalnog sekreta) gde nije neophodno lecenje oba partnera. Koristi se i kod pete grupe VS. To je infekcija koju izaziva trihomonas vaginalis i kod koje mora da se lece oba partnera. Znaci ako imate petu grupu vaginalnog sekreta neka i partner koristi Orvagil, a brisevi nisu neophodni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2012.

postovanje. ciklus mi kasni vec 5 dana, a imam upalu besike, koju mi je izabrana doktorica dijagnosticirala. da li je moguce da upala odlaze ciklus? hvala unaprijed

Postovana, upala besike ne odlaze menstruaciju. Teske akutne i hronicne bolesti mogu da dovedu do izostanka menstruacije, ali upala besike nije teska bolest. Ucestalo mokrenje moze da se javi kod trudnoce, ali i kasnjenje menstruacije iz bilo kog razloga i upala besike mogu slucajno da se jave u isto vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2012.

Postovana doktorka, moja dijagnoza je Anksioznost, F 40. Pre tri godine sam pila Cipralex na godinu dana i bilo mi je bolje. Pre par dana procitala sam na internetu dve recenice koje su me uznemirile;" Bipolarni poremecaj je cesto udruzen sa anksioznim poremecajima." Da li ovo znaci da ja koja imam Anksioznost mogu da razvijem i Bipolarni ili da osobe sa Bipolarnim prati i Anksioznost kao dodatna tegoba? Druga recenica je: " Opsta Anksioznost je jedan od najtezih poremecaja u psihijatriji." Kako je ovo moguce kad je u pitanju neuraza? Od tada sam pocela da analiziram sebe u strahu od neke psihoze. Gledam seriju i bude mi zao sto je glavni glumac u stvarnom zivotu preminuo, pa se onda zapitam da li je to normalno.. pa shvatim da me pogodi ustvari to sto u jednom trnutku shvatis da nesto nije u redu i vec te nema. Vezujem se mnogo za ljude i prostor i kad treba da se rastanem pamtim sve detalje, da bi me posle podsecale na te osobe. Kada osetim da mi neko fali ( bivsi decko) imala sam par puta obicaj da gledam seriju koju je gledao ili igram iste igrice, da bi mi bilo lakse a bude mi teze. Nekad imam obicaj da gledam filmove koji su drugi gledali da ne bih osecala da zaostajem, da su superiorniji od mene? Da li je ovo normalno? Plasim se da nije neka psihoza? Strah od psihoza me najvise muci. Kad pomislim da je imam javlja se uznemirenost, teskoba, tesko disanje i los san. ZAhvaljujem

Postovana, upravo je tako kako pise: bipolarni poremecaj je cesto udruzen sa anksioznim poremecajima, ali obrnuto ne stoji. Osobe sa anksioznoscu nemaju rizik da dobiju bipolarni poremecaj. Ima psihiza gde bolesnik ne pati, pati njegova porodica. Anksiozna osoba pati, ali u najvecem broju slucajeva uspeva da obavlja svoj posao i porodica ne trpi mnogo. Citirali ste recenicu: Opsta anksioznost je jedan od najtezih poremecaja u psihijatriji. Niste obratili paznju da se komentar odnosi na OPSTU anksioznost. Kod anksioznosti moze da se javi preko sto tegoba. Zamislite kako se onda ta osoba oseca kada misli da umire. Coveka koji ima anginu pektoris srce boli nekoliko minuta i bol popusta kada izme nitroglicerin. Anksiozna osoba moze da ima takav bol satima, a nitroglicerin ne pomaze. Strasno? To sto vi osecate uznemirenost, teskobu, tesko disete imate los san... je tipicno za anksioznu osobu i ne sugerise pojavu psihoze. Anksiozne osobe se uvek plase za svoje zdravlje. Nerealno predvidjaju teske bolesti, smrt, ludilo... Za anksioznu osobu nije neobicno da se plasi psihoze, da analizira svoje ponasanje, da cita o psihozama, uporedjuje, zakljucuje... Necete da dobijete psihozu, ali da bi prevazisli tegobe koje imate potrebno je da se obratite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.9.2012.

Postovani, pre dva dana sam u grudima sa leve strane i u sredini osetila jak pritisak, kao neko stezanje, bolelo jeste, ali ne previse. Istovremeno sam osecala kao gusenje, nisam mogla da dodjem do vazduha, na trenutak mi se smracilo pred ocima i oblio me znoj. To je trajalo oko minut i prslo je, a posle toga sam osecala veliku slabost, jedva da sam mogla da se pomerim. Pritisak mi je bio normalan (130/80). Pre toga nisam imala neki fizicki napor, a ceo dan sam osecala slabost i umor. Dan posle toga sam osecala po malo slabost, a danas mi je dobro. Da napomenem da ne bolujem od neke bolesti i imam 34 godine.

Postovana, takva bol moze da bude srcana, pa se javite internisti. Ako se takva tegoba ponovi na testu opterecenja onda bi znacila anginozni bol (bol kod angine pektoris). U protivnom je posledica stresa ili anksioznosti. Izbegavajte pusenje, preveliki unos kafe i alkohola, kao i stres, jer su to faktori koji mogu da doprinesu pojavi bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2012.

Postovani , da li mozete da mi protumacite dijagnoze N92,D27, i N76 . Pre godinu dana je uradjena konizacija grlica materice CIN 2 . Dva puta, na 3 meseca posle operacije,uradjena kolposkopija i papa test, sve u normalnim granicama. Vb , i Vs nije uradjen , da li postoji mogucnost neke bakterijske infekcije ili slicno. laik sam ne razumem . Imala sam produzeno mestrualno krvavljenje koje je sanirano Orgametrilom. Sada nastavljam jos jednu kutiju da pijem. Tako lekar odredio a ja sam protiv hormonskih lekova, mada postoji duze vreme hormonski poremecaj tokom ciklusa. Hvala .

Postovana, dijagnoza N92 oznacava prekomernu, ucestalu i nepravilnu menstruaciju. Znaci to je neodredjena dijagnoza tj. ne oznacava uzrok nepravilne menstruacije. D27 je sifra dobrocudnog tumora jajnika. N76 oznacava zapaljenje vagine i stidnice (spoljnih polnih organa). Bakterijska infekcija je najcesca ginekoloska bolest. Prati zapaljenja unutrasnjih polnih organa, tumore i hormonske poremecaje. Posto se produzeno menstrualno krvarenje sredilo Orgametrilom znaci da je izazvano manjkom hormona progesterona. Obicno se koriscenjem ovog leka nekoliko meseci ciklus sredi. Kratkotrajna hormonska terapija obicno nije pracena tezim komplikacijama. Ako ste u trudnoci imali fleke po licu cuvajte se sunca jer mozete da ih dobijete tokom koriscenja Orgametrila. Koristite krenu za suncanje sa vecim zastitnim faktorom i sesir.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2012.

Postovani , izvinjavam se na ovakvom pitanju. Da li je moguce da se povredi sluzokoza vagine ili bilo kojeg unitrasnjeg dela vaginalnog , grlica .. usled koriscenja erotskih pomagala. Posle te "igre"pojavila se malo krvi, vrlo malo ne mnogo i kratko. Papa II, trudnoce nema,grlic zdrav, bila na redovnoj ginekoloskoj kontroli .Hvala unapred .

Postovana, koriscenjem razlicitih erotskih pomagala mogu da se povrede vagina i grlic. Do krvarenja lako dolazi kod postojanja infekcije grlica tako da ono moze da se javi i kod seksualnog odnosa. Takvo kontaktno krvarenje moze da se javi i kod tumora grlica koji vi nemate posto je Papa II.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2012.

postovani doktore, Jako me brine moja majka jer neznam kako da joj pomognem. Ima diskopatiju, stalno je boli krsni dio, noge otezane tesko hoda, doktor joj ne preporucuje operaciju, samo da miruje kada ima bol ali ona ga ima svaki dan. Fizikalnma joj ne pomaze, i kada je bila ne osjeca struju kada joj stave, stari aparati. Ja znam da se od toga nemoze izlijeciti ali postoji li neki NACIN da se to ublazi, sta da pije, radi. Trudi se da radi vjezbe svaki dan, isla je kod privatnih fizioterapeuta ali to je sve kratkog daha. da li postoji neka adekvatna banja i sl. Puno zahvalaa!

Postovana, tegobe mogu da se ublaze koriscenjem svih tih mera zajedno. Banjsko lecenje pomaze i za takve tegobe su dobre sve Srpske banje. Povremena fizikalna terapija takodje pomaze, mada poboljsanje ne mora da bude odmah uocljivo. Fizikalne procedure (elektro terapija) olaksavaju vrsenje pokreta tako da predstavljaju pripremu misica za vezbe. Zbog guzve i ogranicenih kapaciteta cesto se ne propisuju vezbe. U tom slucaju treba da vezba cim stigne kuci sa terapije. Posebno je vazno da svakodnevno radi vezbe. Prilikom vezbanja treba da izbegava pokrete koji izazivju jak bol. Preveliko mirovanje tj. lezanje otezava lecenje. Ono treba da bude sto krace, samo koliko je potrebno da se odmori. Strucna masaza prija, ali nije zamena za vezbanje. Nestrucna moze da odmogne. Kada su tegobe jake moze da pije neki antireumatik i miorelaksant. Ni jedan ni drugi lek ne smeju dugo da se piju. Moze da maze antireumatsku mast.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2012.

postovani doktore hitna pomoc molim vas ako je moguce imam jake bolove u stomak i u kicmu nisko vec dva dana sada sam uz te bolove pocela da podrigujem stalno i kad podrignem to smrdi nesto uzasno zeludac me boli na dodir i stalno mi je muka evo sad me je probudila revolucija u stomaku nenormalno srcanje creva proliv izdut stomak osetljiv na dodoir mucnina jaka kada sednem bol se smiri a kad ustanem bol je po celom stomaku i imam stalne gasove a u stomaku haos revolucija molim vas za pomoc molim vas sta da preuzimam imam 28 godina hvala

Postovana, javite se lekaru da pri pregledu proceni gde je posebno osetljiv stomak i da na osnovu toga zakljuci da li je stanje urgentno ili ste samo pokvarili stomak ili imate crevni grip. Mozete da koristite probiotik, da jedete cesce po malo i izbegavate tezu hranu koja stvara gasove (pasulj, kupus, soju, przeni luk, przenu hranu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2012.

Postovani: Moj sin ima 16 godina, i u zadnje vrijeme se zali da ima bolove na desnoj strani u predjelu rebara. Bol se javlja pri odredjenim pokretima kao savijanje, ustajanje i slicno. Sobzirom da se bavi sportom bio je kod ljekara sportske medicine gdje mu je predlozeno da pije BEVIPLEX i maze kremom DEEP RELIEF. Bolovi su isti, cak i nocu prilikom okretanja. Molim Vas za savjet Hvala!

Postovana, lici na sportsku povredu. Ako se intenzitet bolova ne smanji neka se javi ortopedu i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2012.

postovanje u 15 nrdrlji je izmjeren nuhalni nabor u bebe 3,2 bpd-30m -14+4 ng. crl-85mm 14+4ng fl-15,6m 14+5ng ac-90m 14,15 ng kds, fd+ nulalni nabon 3,2 dalije to sve ok il ima nesto da ukazuje da nije uredu molim da mi se odgovori havala puno

Postovana, malo je veci nuhalni nabor. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2012.

postovanje imam 27godina i imam broblrm sa nuhalnim nabonom iznjeren je u bebe 3,2 uradila sam test na krvi uredan imam sad da radim aminoctezu al mene dalje muci cim su me uputili da radim aminoctezu to onda nije uredu dali ima neko daje imo ovakav problem ida je kasnije sve bilo dobro sa bebom veliko hvala

Postovana, veliki visak koze na vratu (nuhalni nabor veci od 3mm) moze da bude povezan sa nekim anomalijama ploda, najcesce sa Daunovim sindromom. Medjutim, i kada je nuhalni nabor veci to nije siguran znak da sa bebom nesto nije u redu vec je razlog za dalje preglede i testove koje neki ginekolozi sprovode i bez povecanog nabora. Tako je i kod vas predlozena amniocenteza da bi bilo sigurno da je sa bebom sve u redu. Ima zdravih beba koje su na obicnom ultrazvuku izmedju 11 i 15 nedelje imale nuhalni naboz veci od 3mm.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2012.

postovani doktore od jutros sam dobila neke tupe bolove u ledjima nisko dole koji se sire u predelu stomaka kad sam se probudila sve je bilo ok onda su nastali odjednom ti bolovi osetila sam ih prvi put kada sedim nemogu da sedim kida me bol u ledjima legla sam malo ali bol se ne smanjuje onda je pocelo i u predelu stoamaka i sa strane u predelu bubrega ali nekako je vise izrazenije sa leve strane a nekad je i jednak bol svuda kada sedim bol se pojacava nisko dole u stomaku nekad a nekad u predelu zeluca i u ledjima akada ustanem da hodam moram da idem savijena jer ne prestaje bol u ledjima sad me bas brine sta bi ovo moglo biti a zaboravila sam dodati da mi je i muka ceo dan kao da ocu da povracam i dva puta vec imam proliv creva mi samo krce sad su se kao smirila creva malo a bolivi nikako popila sam dva ibobrufena i nista ne pomazeneznam sta bi sve ovo moglo biti sta trebam raditi od pregleda jer me ovako nesto nije zadesilo nikad i sta vi mislite jer sam jako uplasena imam 28 godine i majka sam dvoje male dece i jako sam plasljiva osoba pa vas molim za vase misljenje sta trebam raditi i dali sve ovo moze biti nesto ozbiljno ili ne hvala unapred

Postovana, javite se odmah lekaru. Po vasem opisu najvise lici na bubrezbe kolike tj. bol zbog kamena ili peska u bubrezima i mokracnim putevima. Mozda se pokrenuo pesak. To se lako vidi na ultrazvuku, a u mokraci se nalazi pesak. Uz to moze da postoji neka crevna infekcija, mada muka, nagon na povracanje i proliv mogu da se jave i zbog Ibuprofena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.9.2012.

Postovani,imam 55 godina i vec 10 godina sam u postmenopauzi,.a pre tri godine mi je zajedno sa operacijom cistocele odstranjena materica dok su jajnici sacuvani.U poslednjih 6 meseci su poceli da mi se javljaju problemi kao peckanje i svrab u predelu vagine i pojacan sekret cega nije bilo posle operacije.,dok su brisevi bili potpuno u redu.Evo i rezultata pre dva dana PA druga geupa,celije im.i pb.sloja bez atipije.V.S.Epitelne celije,sluz.Na janici neuocljivi velicine 17,7mm x 9,7 mm.Na preledu>Vagina se slepo zavrsava urednim operativnim oziljkom,prekrivena skvamoznim epitelom.Scli +(poz).Molim za misljenje savet za terapiju zbog navedenih problema oko sekreta

Postovana, preko interneta ne mozete da dobijete terapiju. Za nju treba da se obratite svom ginekologu. Papa test je u redu tako da tegobe nisu posledica maligne promene. Ako niste pregledali mokracu uradite to, jer pecknje i svrab moze da se javi kod bakterija u mokraci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2012.

Postovani,interesuje me sta znaci sledece:HPV tipizacija(SET visokoomkogeni tip virusa)

Postovana, HPV (humani papiloma virus) se povezuje sa povecanim rizikom za nastanak raka grlica materice kod zena i raka penisa kod muskaraca. Postoji vise od 130 tipova ovog virusa. Neki su jako cesti, drugi nisu, neki se cesce srecu kod zena koje imaju rak grlica materice, drugi ne. HPV tipizacija je bioloska metoda odredjivanja tipa virusa u brisu, sekretu ili uzorku dobijenom biopsijom. SET visokoonkogeni tip virusa je metoda kojom se traze samo tipovi virusa koji se povezuju sa vecim rizikom za dobijanje raka npr. XVI i XVIII. Ako se izoluju tipovi XVI i XVIII kontrola je rigoroznija. Ne znaci da ce zena kod koje je izolovan visokoonkogeni tip virusa da oboli od raka vec da je rizik veci. To nekada utice na odluku da li da se promena na grlicu materice uklanja ili samo da se prati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2012.

Treba da idem na eksplorativnu kiretazu koju ce mi raditi sa lokalnom anestezijom.Da li smem da popijem bromazepam pre intervencije?

Postovana, mozete da popijete Bromazepam pre intervencije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2012.

postovani,imam 38god i zelim zatrudneti imam miom na donjem zidu materice i doktor mi je rekao da ne pretstavlja problem i da mi jajnici rade odlicno.zanima me kada su moi plodni dani,dobijam menzis na 23 dana.veliki pozdrav.

Postovana, kod vas bi ovulacija trebala da bude devetog dana ciklusa (prvi dan krvarenja je prvi dan ciklusa bez obzira koliko dana traje menstruacija). Po nekima plodni dani su cetiri dana pre i tri dana nakon ovulacije. Znaci vasi plodni dani su od 5 do 12 dana ciklusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2012.

Postovani, Molim Vas za pomoc. Osetim bol pri vrsenju velike nuzde, ponekad(retko) vidim i malo krvi na wc papiru, i krv je sveza i dolazi tacno sa mesta gde me boli prilikom vrsenja nuzde, tacno odatle a to je spolja, kao da na ivici anusa osetim neko grebanje dok vrsim nuzdu. Nekih 10ak dana nisam jeo kuvano jer sam bio na poslu po 14 sati i jeo sam samo suvo i kada sam isao u wc, dok sam vrsio nuzdu sam osetio bol, jer mi je stolica bila tvrda, tada je pocelo. Mazem vec 7 dana HEPATROMBIN H i nema velikih poboljsanja. Ta bol nije narocito velika ali je osetim, boli me samo dok ne izadje 2, 3cm izmeta i posle me ne boli. Nema boli posle vrsenja nuzde, nema pecenja, zarenja i slicnog, samo dok ne izadje 2,3 cm izmeta. Stolica mi je redovna, bukvalno u pola sata. Nema vidljivih tragova krvi na njoj ni u njoj. Pre 4,5 meseci sam bio na pregled kod proktologa jer imam neki kozni nabor oko anusa prema kicmi, rekao je da unutrasnjih hemoroida nemam a sto se tice nabora da on ne bi tome davao neki znacaj. Sada taj deo gde me boli dok vrsim nuzdu, se nalazi odmah pored anusa prema testisima. Malo me boli i pece na dodir prstom ali nista strasno.Tu bol osetim vec 8, 9 dana, nekada je manja a nekada veca ali nista jako strasno. Gledao sam po internetu dosta toga i bojim se da samo nije fisura ili fistula, jer sam cuo da je dosta neugodno. Tamo sam procitao da ko nju ima da mora imati jos neke siptome, kao sto su bol posle vrsenja nuzde, svrab, peckanje.... Ja nemam nista sem sto me boli dok vrsim nuzdu. Nemam kako da vam opisem izgled jer mi je dosta nepregledno pa necu da lupetam. Molim Vas za savet i da mi kazete sta to moze biti i koliko dugo smem da mazem Hepatrombih H ili Faktu mast i sta da uradim povodom ovoga? Unapred Vam hvala. Pozdrav.

Postovani, to je najverovatnije akutna fisura. To je ovalna ranica na sluzokozi anusa koja se nedavno pojavila. Ako je analni sfinkter jako stegnut moze da dodje do hronicne fiure. To je jako tesko stanje o kome ste citali na internetu. Ako sada izlecite ranicu nece preci u hronicnu. Nastavite da koristite mast protiv hemoroida. Stavljajte je prstom trudeci se da namazete bolno mesto i malo ugurajte u anus prema debelom crevu. Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Osim masti, trudite se da ishranom, tabletama i unosom vece kolicine tecnosti, razmeksate stolicu. Nakon defekacije sedite u toploj vodi ili na drugi nacin grejte da bi se sfinkter od toplote razlabavio. Da bi bili sigurni u dijagnozu javite se proktologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.9.2012.

Postovani, Treba nam tumacenje ove dijagnoze. Potpuno smo izgubljeni i nadamo se da nije toliko strasno...ali vi ste tu da mi kazete onako kako jeste. Imao je jake bolove ispod rebara sa desne strane i odveden je u urgentni. Nakon visecasovnih pregleda uputili su ga na skener tvrdeci da su videli metastazu na jetri i vodu u trbusnoj duplji.Molim vas samo da mi jednostavnim recima objasnite ove pojmove koji opisuju sta se i koliko(kompletno zahvaceno ili ne)nalazi na jetri i plucima. U desnom donjem plucnom lobusu uocavaju se 2 subpleuralne mekotkivne fokalne promenepo tipu sek.depozita 23mm i 6mm. U jetri difuzno fokalne promene po tipu sek.depozita neke hiperdenzne u arterijskoj fazi moguce i dif.dg. difuzni HCC. Retrakcija jetrene kapsule u nivou konveksiteta 8 segmenata-verovatno primarni NEO.jetre. Desna grana portne vene sa znacima infiltracije lumena, ne prati se u distalnoj trecini. Difuzno intra peritonealno znaci peritonealne Ca-matoze i ascites debljine oko 40mm. Danima istrazujem po netu, prognoze radiologa su lose, kaze ne moze da se operise, ali zasto? Zbunjuje me ,ima li cirozu ili samo tumor,ili i jedno i drugo. Afp mu je 20 , znaci malo povecan,bilirubin nije povisen. Postoji li nada da je samo ciroza a da su ovo na plucima oziljci od stare upale pluca, za koje se i ranije mislilo da je tumor ali se ispostavilo da nije? Osecam se nemocno...bukvalno mi treba prevod svake recenice jer kada trazim termine ne daje mi detaljne informacije vec povezuje i sa kancerom i sa cirozom Unapred zahvalna

Postovana, to jos nije potpuno ispitano. Izgleda da je tumor nastao u jetri (hepatocelularni karcinom), a zatim se prosirio po jetri. Mozda je na plucima stara senka. Voda u stomaku (ascites) prati rak jetre. Javlja se i kod drugih bolesti jetre. Nije dobro sto se tumor prosirio po celoj jetri. Zbog toga ne moze da se operise tj. odstrani samo oboleli deo. Definitivno izlecenje je transplantacija jetre, ali ona ne moze da se uradi kod svih bolesnika. Konzilijum ce da odredi koje je lecenje najbolje. Nema cirozu jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

Postovani doktore,pre tri meseca sam bila kod endokrinologa da pregledam stitnu zlezdu.DG:IGT(Sy.Smanjene glukozne tolerancije).Hypercholesterolaemia.Struma nodosa gl.thyreodeae in obs.Tachycardia paroxismalis.T4,TSH uredu.UZ:Stitasta zlezda normalnog oblika i polozaja,homogene ehostrukture,normalnih dimenzija sa hipoehogenim nodusom u desnom reznju promera 12.4mm x 6.2mm.Suk 6.2 pp 7.9 mmol/l,tg.0.7 ,hol. 5.96 ,HDL 1.38.Za tri meseca treba da idem na kontrolu sa nalazima kardiologa i T4, TSH.Danas mi je pritisak 115/83 puls 117,popila sam bisoprolol, posle sat vremena 115/81 puls 102.Molila bih vase misljenje o svemu ovome.Unapred zahvalna

Postovana, kod paroksizmalne tahikardije na koju se sumnja srcani rad je brzi od 140 u minuti. Imali ste malo ubrzan srcani rad sto kod zdravog srca nije opasno. Takodje nije opasno ako se ne javlja cesto i ne traje dugo. Vas kardiolog ce da proceni da li treba da pijete preventivno neki antiaritmik. U principu on se obavezno daje osobama koje imaju bolesno srce, ako su tahikardije dugotrajne, cesto se javljaju i srcani rad je dosta iznad 140/min. Ta bi sprecili pojavu tahikardije izbegavajte vecu uporebu kafe, caja, kao i pusenje i boravak u zadimljnim prostorijama. Izbegavajte prejedanje i savijanje ubrzo nakon jela. Kada imate ubrzan srcani rad zadrzite dah neko vreme ili popijte lagano casu vode ili se umijte hladnom vodom. Ako vam kardiolig propise antiaritmik pijte ga redovno, a ne kada osetite da niste dobro. Ubrzan srcani rad se cesto javlja kod osoba koje imaju anksioznost i osecaju teskobu. Sa lecenjem teskobe tahikardija se proredjuje. Osobe sa bolesnom zlezdom su sklone osecaju teskobe. Sa smanjenjem teskobe pobiljsava se celokupno zdravstveno stanje. Javite se kardiologu, psihijatru i redovno kontrolisite stitnu zlezdu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

postovani,imam 34 godine i bas cesto se ne osecam dobro,u meni neka slabost,neka blaga neugodnost u glavi kao neko lelujanje,mucnina,slabost u nogama,bridenje u bradi odnosno donjem delu vilice.Secer mi je zasad ok,ali blize gornjoj granici,pa me zanima da nije nesto sa secerom posto ponekad mada ne cesto upadnem u hipoglikemiju,koliko je to opasni i kako da rasaznam da li ovi gore simmptomi su mozda hipoglikemija ili mozda skok secera.Radila sam test opterecenja secerom i vrednosti su bili uredu osim treceg sata kad je pao nisko.Sta da urdaim od svih ostalih analiza vezan za taj problem glukoze u organizmu,zakazano kod dr imam tek krajem novembra.

Postovana, vasi padovi secera ne mogu da budu opasni jer niste dijabeticar tako da ne mozete da upadnete u hipoglikemijsku komu. Ako imate problema sa zelucem (gastritis, dispepsija, ulkus) hipoglikemija moze da bude malo izrazenija sa jakim osecajem gladi, mukom, drhtanjem, sto je neprijatno ali nije opasno. To mozete da izbegnete tako sto cete da jedete redovno tj. tri glavna obroka i dve uzine i da izbegavate konzumiranje koncentrovanih secera (secer, dzem, jako slatki kolaci). Tegobe koje navodite vise upucuju na anksioznost nego na tegobe izazvane hipoglikemijom. Nakon obroka secer je normalno povisen i to je stimulans za lucenje inzulina. Tada se osecamo sito, zadovoljno... , a ne bolesno, sem ako ne postoji bolest organa za varenje pre svega cir, kada moze da se javi muka i bol u zelucu. Zato se secer za postavljanje dijagnoze ne meri tokom dana kada ste jeli, vec ujutru nakon gladovanja od najmanje osam sati. Ako je tada normalan bez obzira da li je blizu gornje granice ili ne nemate dijabetes niti bilo koje tegobe zbog hiperglikemije. Ako je secer nekada iznad granice radi se OGTT (test opterecenja glukozom) da bi se utvrdila dijagnoza. Dijabetes izaziva sasvim druge tegobe (pojacanu glad, veliki unos tecnosti), a cesto ne izaziva nikakve tegobe pa se otkrije slucajno pri kontroli krvi. Za vas je sigurno da ga nemate jer ste se kotrolisali. Po ovome sto navodite ne moze da se zakljuci da imate problema sa secerom niti su potrebna druga ispitivanja u tom smisli. Zbog anksioznosti treba da se javite psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

Postovani, uradio sam RTG grafija levog kuka "pocetne degeretivne promene u vidu subhondirane skleroze krova acetabuluma sa pocetnim suzenjem zglobnog prostora levog koksofemoralnog zgloba". Interesuje koje su posledice tj. on me pece i boli, i nacin lecenja

Postovani, promene na zglobu su pocetne sto ne mora da znaci da su vase tegobe male, vec da zglob nije mnogo ostecen. Koksartroza izaziva bol koji se oseca u preponi, sedalnom delu, a moze i u kolenu. Moze da postoji ukocenost pri pocetnim pokretima i nemogucnost izvodjenja pojedinih pokreta. Lecenje je fizikalnom terapijom, antireumaticima, lekovima protiv bolova i hirusko. Ako ste gojazni treba da normalizujete telesnu tezinu i da izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje, da povecate unos kalcijuma hranom (mleko, mlecni proizvodi, pasulj, soja), a da izbegavate alkohol. Najcesce komplkacije artroze zgloba kuka su skracenje noge i smanjenje mase butnih misica. Komplikacije se ne javljaju kod svih bolesnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

Postovani zanima me kako se obavlja kolonoskopija da li je bolna,da li se obavlja ambulatno,reakcije posle same intervencije da li se ostaje u bolnici,da li se ocecaju bolovi posle kolonoskopije?Molim vas brz odgovor jer da znam sta me ceka u ponedeljak.Hvala unadred!

Postovana, kolonoskopija je gledanje celog debelog creva pomocu kolonoskopa. Procedura moze malo da bude bolna, zato se negde radi u analgeziji kada niste potpuno opijeni, vec malo osamuceni tako da ne osecate bol, niti imate osecaj o proticanju vremena (neznate koliko traje pregled). Posto to nije neki jak bol u mnogim ustanovama rade bez anestezije i analgezije. Moze da se radi ambulantno i nakon nje se ne ostaje u bolnici. U nekim bolnicama zahtevaju da odete dan ranije da bi se tamo pripremili za pregled, a to znaci da nakon rucka vise ne jedete nista i da popijete 2l rastvora gorke soli tako da se debelo crevo potpuno ocisti. Sutradan idete kuci cim uzmete otpusnu listu. Mozete i odmah nakon kolonoskopije da idete a da neko drugi dodje za otpusnu lstu. Posle kolonoskopije nema bolova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

Postovani doktore imam 33 godine od rodjenja sam imala na levoj strani lica 1cm ispod slepoocnice 'BELEG' mala crvena tackica koje me nikada nije bolela, niti se menjala, medjutim pre osam godinaa kada sam ostala u drugom stanju to je pocelo da raste i menja boju is crvene u modru. Kad sam se porodila, otisla sam kod lekara on me je uputio Vaskularnom hirurgu uradila sam sve pretrage Magnetnu rezonancu, Angiografiju i lekar mi je rekao da moje vene su totalno nepravilne i zapusene u vratu i da je zato doslo do promena uradjena mi je operacija 2007god u Novom sadu i sve je bilo u redu, receno mi je da je operacija uspela i da vise nebi trebalo biti problema. Medjutim ja ostajem ponovo trudna godinu dana posle i u petom mesecu trudnoce, mi se to na licu ponovo pojavi kao grudvica velicine tri centimetra modre boje, posle porodjaja se povlaci grudvica samo ostaje mrlja.tri godine kasnije (pre pet meseci) mi je ponovo izraslo 4 cm kao ringlov boje crveno plave kao masnica i sada me boli ali me isto tako boli i ta strana glave trne ni noga i ruka.Posto zivim vec cetiri godine u Australiji i nemogu otici mom doktoru a u ove ovde iskreno i nemam neko poverenje, zaista neznam sta da radim ,mama mi je poslala izvestaj posle prve operacije kako bi ovde potrezila pomoc a na njima pise:dg MALFOMATIO ANTIRIOVENOSA A/V MALF,ARTS,CAROTIS,EXT. UNAPRED HVALA I VELIKI POZDRAV

Postovana, u trudnoci pod uticajem hormona moze da dodje do sirenja vena, tako da je kod vas doslo do rasta belega. Medjutim, iz nekog razloga to se ponovilo pre pet meseci. Uz znacajne promene vidljivih krvnih sudova verovatno je doslo i do promena na krvnim sudovima u glavi sto da vam izaziva vaskularnu glavobolju. Trnjenje i glavobolja zahtevaju da se odmah javite Australijskim lekarima. Oni ce prvo da sprovedu dijagnosticke procedure tako da imate vremena da razmislite i odlucite da li da se lecite tamo ili da dodjete u Srbiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.9.2012.

postovani imam bebu od 14 mjeseci,interesujem me kako bi trebao da izgleda njen dnevni meni? napominjem da sam prestala dojiti i da sam uvela kravlje mlijeko,ali pedijatrica mi rekla da joj dajem kratkotrajno 2,8mm,a kako pricam sa ostalim mamama,sve daju dugotrajno 3,2mm. koje da dajem? i da li je u redu sto joj dajem suvo voce da se zasladi(posto joj slatkise ne dajem). zahvaljujem

Postovana, u cilju prevencije secerne bolesti preporucuje se da deca do godinu dana koriste formulu. Ako niste u mogucnosti da je koristite bolje je dugotrajno. Koristi se punomasno mleko tj. 3,2mm. Ne treba da dajete vise od pola litra mleka dnevno. kada jede sir, jogurt ili pavlaku smanjujete kolicinu slatkog mleka. Koristi sve vrste mesa i ribu, sitno seckano uz sve vrste povrca. Moze da jede voce koje se ne daje u prvoj godini. Mozete da dajete suvo voce. Ishrana se menja, postepeno prelazeci na ishranu kao kod odraslih. povrce i meso se najpre gnjece (ne pasiraju se), a zatim se seckaju najpre sitnije a zatim krupnije. Dete ima tri glavna obroka i dve uzine. Ne mozete dete da hranite po semaskom meniju. Morate da postujete njegove dosadasnje navike, a da nastojite da ishrana bude sve raznovrsnija tako da na kraju druge godine jede sve sto i vi jedete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

tri godine idem u teretanu radi rekreacije ,pre tri meseca prilikom setnje pojavo se bol ispod kuka,( leva noga)pocetak butnog misica, posle dvesta do trista metara bol se pojacava, instiktivno prstima pocnem da pipam to mesto i nekad osetim jak bol. nogu uz bolove tesko podizem. sednem bol prestaje , ako nastavim hodanje sve se ponavlja.

Postovani, javite se neurologu i fizijatru. Postoji mogucnost da je ukljestena senzitivna grana zivca za spoljasnji deo butine. Ona je pritisnuta na mestu gde izlazi ispod preponskog ligamenta i moze da se napipa tacka u kojoj pritisak izaziva bol. U principu pritisak se smanjuje snizenjem telesne tezine i jacanjem trbusnih misica, ali nekada to moze da se ucini samo operativnim putem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovana,imma 34 godine i zbog raznih simptoma,preznojavanja i nije toplo,osecaj kao da imam temperaturu ili gripu,nalete vrucine,i veoma loseg raspolozenja vadila sam polne hormone.FSH,LH,ESTRADIOL i da vam sad ne duzim sa vrednostima,sva tri hormona su mi jako nisko ispod granice.Zakazala sam kod endrokrinologa i otisla,i ona mi kaze da je sve to sasvim normalan nalaz,ja sam je jos jednom pitla za estradiol posto je on prenizak,ona mi rekla'pa sta'.Po nalazima ispada da mi hvale svi ovi hormoni,ona kaze da je sve ok.Evo naprimer estradiol normalan od 130-310 a meni samo 10.Jedan mi je dr.rekao da mi mozda nije nesto ok sa hipofizom i da bi trebala raditi mozda i MG hipofize,i da obavezno uradim hormone nadbubrezne posto vec imam i pored sveg ovog i hipotireozu.A ova dr.da su moji hormoni super.Recite mi molim vas vase misljenje sva sam zbunjena,ne bi da zapustim nesto ako ne valja kod mene nego na vreme da resavam ili lecim.

Postovana, zaista kod poremecaja hipotalamusa i hipofize mogu da budu snizeni razliciti hormoni medju kojima su i polni. Cak i jedan oblik hipotireoze (sekundarna hipotireozemoza) je posledica poremecaja na nivou hipofize kada lucenje TSH hormona nije u redu tako da stitna zlezda nije pravilno podstaknuta na lucenje svojih hormona. Kod tercijalne hipotireoze poremecaj je na nivou hipotalamusa koji utice na lucenje hormona TSH. Kod poremecaja hipotalamusa i hipofize mogu da nastanu razliciti poremecaji koji nemaju veze sa hormonima, kao sto je poremecena termoregulacija, poremecaj znojenja, sna, psihicke tegobe. Znaci taj poremecaj ne mora da bude tumor pa da tegobe budu jako izrazene sa npr. gubitkom libida, izostankom menstruacije, sterilitetom, glavoboljom... Mogu da budu diskretne tegobe mzda zbog nekog zapaljenja ili poremecaja cirkulacije krvi u glavi. Kontrolisite povremeno hormone i ako vam se tegobe pojacaju javite se ponovo endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovana ,radila sam juce OGTT,jer mi je secer cesto blizu granica ali nikad nije presao granicu,stigli su mi rezultati ali kod endrokrinologa ih nosim tek za mesec dana pa vas molim da ih procitate. Glukoza na taste 5.9 /4.1-6.4/ 1 sat posle opter, 7.7 2 sat posle opter 5.9 3 sat posle opter 3.6 Recite mi da li mi preti dijabetes i jos jedno pitanje....zast juce kad sam uradila taj ogtt .izvade mi krv nakon 3 sata od opterecenja,meni bude jako lose pocele su strasno da se tresu ruke i noge,malo je hvalilo da padnem i skoro ceo dan nisam biladobro. imam 32 godine i krv mi je vadjena sva 4 puta iz prsta, mnogo vam zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, test opterecenja glukozom je dobar, sto znaci da nemate secernu bolest niti je smanjena tolerancija na glukozu. To sto vam je bilo lose nakon vadjenja krvi nije nista opasno. Bili ste gladni. Glukoza tj. secer koji ste popili je izazvao veliko lucenje insulina koji je naglo oborio secer, a u medjuvremenu nista niste jeli da bi usporili pad glukoze. Unos praznih kalorija kao sto su secer i slatkisi otvara apetit tj. zahteva da jedete nakon pola sata. Ta glad je izazvana naglim padom secera. Pad secera osim toga moze da izazove glavobolju, jer je mozak osetljiv na pad glukoze, zatim muku, drhtanje, slabost... Jednostavno tog dana niste jeli kako treba i zato ste se osecali lose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Imam 41 godinu i zeljela bih ostati u drugom stanju. Zadnja menstruacija je bila 28.8. Jutros sam dobila jake nesnosne bolove i poslije negativnog gravidtesta popila analgin 500, voltaren forte 50 i apaurin 5mg. Zanjima me da li je ovaj test bio negativan zbog ranog ocitavanja ili sam jos trebala cekat a nisam mogla zbog bolova i da li ovo moze ugroziti evt. zacece? Hvala

Postovana, danas vam je 22 dan ciklusa. Ako vam ciklus traje 28 dana, ovulacija je bila 14og dana sto znaci da je od nje proslo 6 dana. Test je pozitivan 8 do 10 dana nakon ovulacije tako da je moguce da ste ga prerano radili. Lekovi ne remete zacece, ali Voltaren moze nepovoljno da deluje na plod. Ponovite test ako ne dobijete menstruaciju u ocekivano vreme. Ako bude pozitivan javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.9.2012.

Postovani,molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje,jako mi je bitno,unapred hvala.Moj decko nema slezinu,pa me zanima koliko je alkohol u takvom slucaju stetan i da li sme da se konzumira.Hvala jos jednom.

Postovana, moze, kao i svaki zdrav covek, da popije dnevno po jednu casicu zestokog pica ili jednu do dve case vina ili piva. Sve preko toga nije korisno. Preveliko konzumiranje alkohola nije zdravo ni za koga. Inace zbog vadjenja slezine decko nema neka ogranicenja. Sve sto je stetno za druge zdrave mladice stetno je i za njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

postovani doktore imam problem javlja mi se crvenilo i ceckanje na otvoru polog organa ginekolom me je ljecio sa nekim kremama bez uspjeha kod se nije otkrilo da imam eseri loli na ponmim organima sa tabletama je unistena al i dalje imam tu upalu na polnim organima neznam sta da radim .hvala

Postovana, javite se ginekologu i svom lekaru opste prakse da bi pregledali mokracu. Svrab i peckanje na spoljnim polnim organima se javlja kod pojacanog vaginalnog sekreta. On mora da se pregleda da bi se znalo da li je upala izazvana bakterijama, gljivicom kandidom, trihomonasaom ili gonokokom. Lecenje se sprovodi po rezultatu vaginalnog brisa. Peckanje moze da bude znak postojanja bakterija u mokraci, moze da ukaze na postojanje polnoprenosive bolesti (hlamidija, ureaplazma ili mikoplazma), zapaljenja grlica ili materice. Moze da se javi i kod hormonskog poremecaja. Neke zene su sklone infekcijama mokracnih puteva, cesto je to infekcija izazvana eserihijom koli. Kod njih ta bakterija lako dospeva u vaginu i tu se nalzi u vecem broju no sto je normalno. Te zene treba da unose vise tecnosti. Ne mozete sami da se lecite, vec morate da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Zanima me da li je testriranja na hiv kod dobrovoljnog davanja krvi tacno posle 3 meseca i 2 dana? Tacnije, zanima me da je period prozora za hiv prosao, i da li su rezultati testiranja kod dobrovoljno date krvi tacni posle 3 meseca i 2 dana, od trenutka moguce zaraze? Decko me je poljubio u usnu, pa posto je jako bojim te bolesti, bila bih Vam zahvalna na odgovoru.

Postovana, period prozora za HIV iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test, za neke i duze. Period prozora je vreme koje prodje od ulaska virusa do mogucnosti da se dokaze njegovo prisustvo u organizmu. Postoje individualne razlike razlicitih organizama. Kod nekih antitela mogu da se jave nakon nekoliko nedelja (4 do 8), ali istina retko i 6 meseci od ulaska virusa u organizam. To znaci da je kod vas period prozora najverovatnije prosao te da je doslo do infekcije HIVom to bi se otkrilo testiranjem krvi koju ste dali kao dobrovoljni davalac. Ne mozete da dobijete virus HIVa od poljupca u usnu. Vas strah nema osnove. Da bi se zastitili od Side potrebno je da koristite prezervativ, da izbegavate seks tokom menstruacije, kada imate pojacan vaginalni sekret i tokom koriscenja vaginaleta tj. tokom lecenja vaginitisa (kolpitisa) jer tada lakse moze da dodje do infekcije. Treba da radite na jacanju imuniteta, jer jak imunitet moze da unisti malobrojne viruse koji mogu u nekoj situaciji da dospeju u vas organizam. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se, jer to jaca imunitet. Koristite kondom da bi se zastitili od drugih polnoprenosivih bolesti, jer njihovo prisustvo slabi otpornost prema virusu HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Dobar dan! Imam 25 godina i imam krivu kicmu od 4 razreda osnovne skole. U osnovnoj skoli sam isla na korektivnu gimnastiku gde sam radila vezbe. 90-tih godina sam isla kod specijaliste i rekao mi je da moram da idem na plivanje i da radim vezbe. Ramena mi idu napred i imam malu grbu na ledjima. Interesuje me da li se iskrivljenost kicme moze ispraviti ili operisati?

Postovana, iskrivljenat kicma ne moze da se ispravi. Promene su definitivne. Plivanjem i vezbanjem jacaju se misici, posebno misici oko kicme. Jaki misici usporavaju napredovanje deformiteta, povecavaju pokretljivost kicme i smanjuju bolove. Deformitet moze donekle da se koriguje operativnim putem. Javite se fizijatru za terapiju, koja treba da ukljuci i vezbe, kao i ortopedu zbog procene neophodnosti operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

postovanje imam pitanje imamo problem u bebe je izmjeren nuhalni nabon 3,2 dali je to opasno idli ima neko da je imo takav problem daje kasnije sve bilo ok hvala puno

Postovana, veliki visak koze na vratu (nuhalni nabor veci od 3mm) moze da bude povezan sa nekim anomalijama ploda, najcesce sa Daunovim sindromom. Medjutim, i kada je nuhalni nabor znatno veci to nije siguran znak da sa bebom nesto nije u redu vec je razlog za dalje preglede i testove koje neki ginekolozi sprovode i bez povecanog nabora, posebno ako je majka starija od 35 godina. Double test pokazuje koliki je rizik da beba ima Daunovim sindromom. Ako je rizik veliki radi se amniocenteza kojom moze da se dijagnostikuje pomenuti poremecaj. Sa rastom ploda ne ocekuje se procentualno povecanje koznog nabora na vratu. Mnoge potpuno zdrave bebe su na obicnom ultrazvuku izmedju 11 i 15 nedelje imale nuhalni naboz veci od 3mm tako da nemate razloga da strepite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.9.2012.

Postovani zanimame kako se izvodi kolonoskpija,gastroskopija i rektoskopja?Posto imam zakazano za ponedeljak.Molim vas reci te mi da li je bolno,posto se jako plasim.Molim vas brz odgovor.Hvala unapred!!!

Postovana, kod svih pregleda se ubacuje endoskop, aparat koji se sastoji od cevi kroz koju se gleda i kroz koju moze da se ubaci instument za uzimanje isecka (ako je potrebno). Kada se posmatraju jednjak, zeludac i dvanaestopalacno crevo koristi se gastroskop koji se ubacuje kroz usta. Postupak nije bolan, ali je neprijatan jer izaziva nagon za povracanje. Medjutim, ne povracate jer je zeludac prazan. Kolonoskopija je gledanje celog debelog creva pomocu kolonoskopa. Procedura moze malo da bude bolna, zato se negde radi u analgeziji kada niste potpuno opijeni, vec malo osamuceni tako da ne osecate bol, niti imate osecaj o proticanju vremena (neznate koliko traje pregled). Posto to nije neki jak bol u mnogim ustanovama rade bez anestezije i analgezije. Rektoskopija je gledanje samo zavrsnog dela debelog creva pa se koristi instrument mnogo kraci od kolonoskopa. Naravno instrument se ubacuje kroz analni otvor pri cemu lezite na boku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.9.2012.

Postovani doktore Ako su otac i majka krvna gtupa 0 rh+ koja krvna grupa ce biti njihovo dete? A ako je otac 0 a majka AB Rh + koje grupe ce biti njihovo dete?

Postovani, ako oba roditelja imaju krvnu grupu 0 rh+ njihovo dete ce imati takodje nultu krvnu grupu, a Rh faktor moze da bude pozitivan ili negativan (Rh+ ili Rh-) u zavisnosti da li su roditelji homozigot ili heterozigot. Ako je otac 0 a majka AB dete ce da ima krvnu grupu A ili B.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: