Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 29.4.2010.

postovani, u 12.sam nedjelji trudnoce i grudi su mi bile bolne do unazad tri dana,sada vise nisu bolne. da li to znaci da nesto nije u redu. imala sam dva spontana prosle godine pa se brinem da opet ne dodje do toga. da li je to znak da nesto nije u redu. unaprijed hvala

Postovana, to nije znak da nesto nije u redu. Ne predstavlja preteci spontani pobacaj. Sumnjivo je bezbolno krvarenje i krvarenje sa bolom u donjem delu trbuha. U ranoj trudnoci ni krvarenje ne mora da se zavrsi pobacajem, ali je sigurno razlog javljanja ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

Molim vas da li kila na zeludcu moze da smeta srcu tj. da srce preskace zbog kile i na prazan zeludac, posto se meni desava da cim se probudim osetim preskakanje srca. Imam 41g i kilu na zeludcu 10g a otprilike toliko osecam i preskakanje srca naravno nekada se to desi jednom do dva puta a nekada je cesce oko 30 puta. Da li holter moze da otkrije da li su preskoci od kile ili je u pitanju srce. Hvala

Postovana, preskakanje srca moze da se javi kao posledica postojanja zeludacne kile, jer on jednim delom prodre u grudnu duplju i remeti rad srca. To se cesce desva kada je pun (posle jela), pri savijanju, nosenju tesne odece, ako se legne ubrzo posle obroka, ako je jastuk nizak. Treba da znate da se ekstrasistole (VES ili preskakanje srca) cesto javljaju kod potpuno zdravih osoba t.j nije izazvano ni kilom ni srcanom bolescu. Kod osoba mladjih od 40 godina koje nemaju srcanu bolest moze da se javi do 100 VES za 24 sata. Broj ekstrasistola raste sa godinama, pa se kod zdravih osoba starijih od 40 godina moze javiti do 200 ekstrasistola za 24 casa. I kod zdravih osoba ponekad mogu da se jave visestruke (multiformne VES) i VES u paru. Kod zdravih ekstrasistole mogu da budu provocirane preteranim pusenjem ili unosom vece kolicine kafe, caja ili alkohola. Lece se samo ako pricinjavaju tegobe. Holter moze da pokaze da je srce zdravo. Pokazuje koliko je preskakanje cesto, kakvog je tipa (najcesce su to pojedinacne ekstrasistole), u koje doba dana i u kojim okolnostima se javlja. Sve to moze pomoci u otkrivanju uzroka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.4.2010.

Postovani,u zadnje vreme skoro svako jutro kad ustanem imam neki bol u predelu desnog bubrega,kao da je misic zgrcen ili tako nesto,kad ustanem odem u wc istegnem se bol prestane,nemam nikakvih problema s mokrenjem ,niti s bubrezima koliko znam,27 godina imam,sportista sam....pa me samo zanima sta bi to moglo biti?

Postovani, to je najverovatnije misicni bol nastao zbog neudobnog lezaja. Moze biti i posledica promena na kicmenom stubu, koje pocinju da se javljaju vec u vasim godinama. Nije bubrezni bol, on izgleda drugacije, ne javlja se samo ujutru i ne prolazi kada se razmrdate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

usto sam jutros iz kreveta i ogledo se na ogledalo po meni su bile tackice crvene otiso sam doktoru i rekoje da je rubeola pa koliko traje ta bolest dana zahvaljujem

Duzina trajanja bolesti je razlicita. Nekada je ospa toliko blaga i kratkotrajna da se uopste ne primeti, a dijagnoza se postavlja nalazom plazmocita u leukocitarnoj formuli. Obicno bolest traje dok se ne povuce ospa, a to je nekoliko dana. tegobe su blage, jer to nije teska bolest. Medjutim, neki imaju bolove u zglobovima dve do tri nedelje nakon povlacenja ospe. Zarazni ste nedelju dana od izbijanja boginja i za to vreme ne bi trebali da izlazite napolje da neko ne bi dobio bolest od vas. Jos zarazniji ste bili nekoliko dana pre izbijanja ospe, ali tada niste znali da cete dobiti rubeolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

Postovani, Da li smem da koristim istovremeno flunirin i memoaktiv? Flunirin koristim 6 dana. Unapred zahvalna

Postovana, nema istrazivanja o medjusobnom uticaju ova dva leka. Lecenjem Flunirinom (ili nekim drugim antidepresivom), psihoterapijom i vasim zalaganjem da vam bude bolje, uklonice se tegobe koje imate. Memoaktiv ne leci depresiju i anksiozno depresivni sindrom (proizvodjac i ne tvrdi), bez obzira sto se mnogi simptomi koje navodno on leci srecu i kod ovih bolesti. Znaci Memoaktiv nije antidepresiv, kao npr. Flunirin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

Postovani lekaru,meni vec tri nedelje i vise stomak ne funkcionise kako treba,boli me u gornjem predelu stomaka malo levo od sredine,bio sam kod doktora i dao sam krv za helico bakteriju i nije je bilo,zatim sam isao na ultrazvuk i svi organi su uredu,simptomi su jak bol u tom predelu a kada se vozim u autobusu ne mogu da disem punim plucima i stoji mi kao kamen u stomaku i u ustima mi krene ona kiselina koja me tera da povracam.kada sam lezao kuci ponekad sam osetio cupanje u zelucu a juce i danas mi je jako crna stolica.Doktori su mi rekli da sam pokvario creva i da je razlog nervoza i prepisali mi persen. Mene zanima vase misljenje?

Postovani, morate se odmah javiti lekaru, gastroenterologu. Crna stolica ukazuje na krvarenje iz zeluca ili dvanaestopalacnog creva (najcesce je u pitanju cir). Da bi se utvrdio pravi uzrok krvarenja neophodan je endoskopski pregled. Crna stolica se moze javiti i ako ste pojeli vecu kolicinu cvekle ili od nekih lekova (gvozdje, bizmut).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

Postovani, Vec 6 meseci imam Diabetes melitus tip II. Od lekova pijem Glucofhage dva puta dnevno i odrzavam vrednosti kao kod zdravog coveka. Pijem i Bromazepam 3mg, dva puta dnevno. Ono sto me zabrinjava su mucnine, naduvenost stomaka, a kao posledica se javlja strah, tremor ruku i povisen pritisak, koji je u normalnim uslovima 120/80. Sta preporucujete - koje lekove ili terapiju koristiti da se spreci ova pojava?

Postovani, ako i dalje lekovima i dijetom odrzavate glukozu na normali necete imati komplikacije dijabeta tj. prakticno ste zdrav covek. Glucofhage izaziva kao nezeljeno dejstvo mucnine i naduvenost stomaka, ali to izazivaju i mnogi drugi lekovi i nema razloga za strah (vase zdravlje nece biti time naruseno). Vremenom se te tegobe mogu umanjiti. Zbog skokova pritiska javite se internisti, mada on moze biti izazvan strahom za sta je potrebno anksioliticko lecenje. Bromazepam nesme dugo da se pije, pa ako primecujete da vam ne pomaze javite se neuropsihijatru (lekar opste prakse nema pravo da ih pise).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

Postovani doktore, 10 ovog mjeseca sam imala odnos sa deckom nismo koristili zastitu i nije svrsavao u mene vec van tj kada je izvadio penis samozadovoljio bi se, dobro je obrisao penis maramicom i opet smo imali odnos da bi opet uradio isto. Mjesecnica mi nije bila uvjek istog datuma setala je da tako kazem, nekada sam dobivala 28, pa 23, pa nekad 16 u mjesecu, da bi par zadnjih mjeseci dobivala 23, zadnja mjesecnica mi je trajala dva dana duze. 23 sam trebala da dobiujem medjutim nisam jos dobila i nemam nikakvih znakova da cu je dobiti. Inace bi me bolile grudi kad bi trebala dobiti. Mjesecnica mi je kasnila najduze dva do cetiri dana. proslu sedmicu sam bila nahladjena i imala sam temperaturu dali je to razlog kasnjenja mjesecnice ili sam trudna. Nisam radila nikakav test za trudnocu.

Postovana, brisanje maramicom pre ponovljenog odnosa nije sigurna zastita. Ako ima uslova trebao bi se oprati i dobro osusiti, jer spermatozoidi propadaju na suvom. Sacekajte jos nekoloko dana, a zatim uradite bebi test ili se javite ginekologu. Prehlada i temperatura nece pomeriti menstruaciju. To mogu uciniti stres, putovanje, promena ishrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.4.2010.

postovani,imam miom 32mm-23mm na dolnji deo materice zelim da rodim dali ce sve biti u redu ili ima posledice.hvala unapred.

Postovana, miom moze da oteza zacece. Nekada izazove prevremeni porodjaj. Medjutim, u najvecem broju slucajeva ne pravi nikakve probleme. Beba se normalno razvija, trudnoca traje normalno i porodjaj protice u najboljem redu. Zato nemate razloga za brigu, vec krenite sa pravljenjem bebe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2010.

jas imam praveno operacija kako mal spustanje na testisi... no sega edniot testis ne mi e na mesto...vo kesickata imam kako eden podvitkan kanal i odi nagore... sto treba da se pravi ?

Postovani, morate se javiti urologu. Potrebna je mala intervencija da se onemoguci testisu da izlazi iz mosnica (skrotuma tj. kesicke).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2010.

Postovani lekare, mome sinu od 8 god.nadjeni su dosta enterokoka, ne pise koliko, u genitalnom brisu, i to spolja. Popio je antibiotik,ali i dalje se ceska stalno.I urolog i njegov pedijatar me ubedjuju da mu je to sad preslo u naviku.Urolog je cak negirao nalaz brisa, rekao je da cemo uvek naci nesto u brisu.Volela bih da cujem vase misljenje.Unapred hvala.

Postovana, verovatno mu je ceskanje preslo u naviku. Zatim ako otac to ponekad radi, sin ga moze imitirati. Cesanje se moze javiti kao posledica psihicke napetosti (polazak u skolu i sl.). Enterokoke su crevne bakterije i moze ih biti spolja. Cescim pranjem se moze smanjiti njihov broj. Ako nije radjen bris na gljivice treba misliti i na njih. Javljaju se obicno nakon pada otpornosti organizma ili nakon koriscenja antibiotika. Mogu se zadrzati mesecima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2010.

Dobila sam vaginalnu kandidijazu nakon uzimanja tableta panklav. Prvo mi je ginekolog dao Poligynax vaginalete koje nisu pomogle, zatim Ginodaktanol 7 vaginaleta i Canesten kremu da spolja mazem posto me mnogo pece i svrbi. Ishranu sam prilagodila prema uputstvima za lecenje gljivica, pojedem svako vece po 2 cesne belog luka i pijem dosta probiotskog jogurta, a ipak lecenje veoma sporo tece i danas cu verovatno dobiti jos vaginaleta od ginekologa. Bojim se da ne unistim potpuno prirodnu vaginalnu floru od tolikih vaginaleta. Koje su vaginalete po vasem misljenju najefikasnije i kako da se resim tog spoljasnjeg svraba? Imam cak utisak da od Canesten kreme osecam jos veci svrab. Da li je dobro da se maze kantarionovo ulje da bi se ublazio svrab?

Postovana, sluzokoza je nadrazena vaginalnim sekretom i zato jojj sada smeta Canesten krema. Mozete da probate kantarionovo ulje ili jednostavno samo da se perete. Nakon svakog vrsenja nuzde da se perete samo vodom, a sapun da koristite jednom dnevno. Ako stolicu imate vise puta dnevno ne perite svaki put sapunom, vec anus obrisite vlaznom vatom, a zatim vatom namazanom pavlovicevom kremom. Canesten kremu ne mora da mazete jer vas nadrazujete. Ne morate ni neku drugu, ako vam ne prija, jer one ne lece uzrok svraba. Uzrok se leci vaginaletama. Ove koje ste koristili su dobre samo je potrebno vreme. Da bi normalizovali vaginalnu floru koristite probiotik u kapsulama, ne jedite slatku hranu, sirce, pecurke, kecap... procitajte ovo http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=84:ishrana-kod-kandide&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2010.

kako da dovedem crevnu floru u neku normalu,upropastio sam stomak i sad ne umem da ga popravim :) hvala vam unapred doktore...

Postovani, potrebno je da prvo date stolicu na pregled na gljivice, bakterije i parazite. Ako se nesto od toga nadje preduzima se lecenje. Ako su nalazi normalni onda sledi trazenje uzroka tegoba. To je najcesce iritabilni kolon. Sturo vam je pitanje, bez detalja, ali ono sto pomaze je sto vise jogurta i belog luka, a ostalo zavisi od tegoba koje dominiraju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.4.2010.

Postovani, sa 18.god. sam operisao frenulum (bio je kratak) i to je obavljeno dobro. Medjutim, izgleda da mi je kozica zalepljena za glavic-ispod glavica levo i desno po pola cm od frenuluma. Dakle, frenulum je produzen i nemam problema s tim, mogu da povlacim kozicu ali samo do korone (u erkciji) jer mi ta kozica ne da da vucem dalje. Da li moze da se "recne" i odstrani ili sta vec, samo taj zalepljeni deo ili mora full obrezivanje ili mozda nesto drugo? U opustenom stanju kada povlacim kozicu glavic ide dole, ali zbog zalepljene kozice ne zbog frenuluma koji je produzen. Sada imam 19. i da li ce mi to predstavljati problem pri odnosu? Hvala Vam najlepse na odgovoru!

Postovani, morate se javiti urologu, jer ce vam to smetati pri polnom odnosu. Ako necete da se obrezujete ne mora. Moze da se uradi tzv. prepucioplastika, gde se kozica sacuva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2010.

Hvala na Vasem odgovoru,vezano oko hst i triglicerida. Kod mene su vec "krenule" propratne tegobe u vidu valunga,nervoze...Objasnjenje koje sam dobila od doktora u vezi hst:time cuvam srce i krvne sudove i da ce te propratne tegobe proci. ( a posebno sto imam tek 41.god)Sada sam u dilemi a doktor je ostavio na meni da odlucim. Ako ne Cikloproginova sta bi to bilo? Hvala

Postovana, Cyklo Progynova ima ista nezeljena dejstvakao kao ostali lekovi iz te grupe (hormonska supstituciona terapija). Ako ne smete taj lek da koristite nesmete ni ostale. Najbolje da se konsultujete sa internistom ili kardiologom. One ce bolje proceniti rizik hormonske terapje. Ako vi uspete dijetom i/ili lekovima statinima da snizite trigliceride, a nemate druge faktore rizika za infarkt HST nece za vas biti rizicna. Inace, klimaktericne tegobe (valunzi, suvoca vagine, nervoza i sl.) se smanjuju hormonskom terapijom. Mada neke tegobe koje se pripisuju klimaksu npr. nervoza, depresja mogu da se jave nezavisno od deficita hormona estrogena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2010.

Gde mogu kupiti lijek Edemid forte 500mg? Hvala unapred.

Postovani, lek Edemid forte 500mg proizvodi Lek Ljubljana. U Srbiji nije registrovan, ali ga i pored toga mnoge apoteke drze ispod tezge i prodaju, ako ih poznajete ili im ne licite na inspektora.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2010.

Dragi doktori, pre nekoliko dana na nozi mi se pojavila promena koja lici na ujed nekog insekta. Mislim da nije krpelj vec pre nesto kao pauk. U svakom slucaju nisam videla sta je . Na nozi mi se pojavio otok i crvenilo ali se kasnije otok smanjio a crvenilo suzilo, ali je i dalje ostalo s tim sto je u sredini ujed postao plavicasto siv i boli na dodir. Izgleda kao da ce se zagnojiti. Nemam overenu knjizicu pa mi recite kod kog lekara da odem i da li mogu putem krvne slike da odkrijem da li sam u problemu. Hvala vam jer ste velika pomoc ljudima kao sto sam ja!

Postovana, javite se koznom lekaru. Pre toga ne morate da dajete krv na pregled. Nece pomoci u postavljanu dijagnoze, a vi to morate da platite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2010.

Postovani, zelela bih da mi pomognete, imam problema sa kozom na rukama, tacnije dio oko ramena pa do lakta , stalno imam osipe ,akne i sitne bubuljice. Po licu i ledjima nemam,cak imam prilicno cistu kozu, samo u tom delu na rukama i ramenima, i pokusala sam sa raznim preparatima ali nista ne pomaze,neke se sasuse ali posle ostaju tamne mrlje. Unapred hvala

Postovana, promene koje imate se zovu Keratosis pilaris ili u narodu guscija koza. Veoma su rasirene, samo kod mnogih nisu narocito izrazene pa im oni ne pridaju znacaj. Nekada se sa godinama povlace bez ikakvog lecenja. U najtezim slucajvima se tegobe lecenjem mogu umanjiti, ali se ne uklanjaju u potpunosti. Lecenje se sprovodi pilingom i vlazenjem koze. Izbegavajte cedjenje, cesanje i nosenje tesne odece, jer mogu pogorsati stanje. Mozete povremeno da vrsite piling microaluderm gelom, da primenjujete preparate za vlazenje sa ureom npr. linoderma mlekom. Retinol ne preporucujem zbog nezeljenih dejstava. Kupke u prirodnim uljima tipa linoderma ulja dovode do kozmetickog poboljsanja kao i umereno izlaganje suncevom zracenju (ne solarijum). Mozete koristiti suplemente koji sadrze vitamin A, kao i namirnice koje ga sadrze (sargarepa, bundeva). Kada imate znakove infekcije (bubuljice) kozni lekar vam moze propisati neki kortiko preparat koji se koristi kratko vreme (do 7 dana). Ne kupujte na svoju ruku kreme sa kortikosteroidom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.4.2010.

Postovani, prosle godine sam imao malo zadebljanje ispod leve bradavice, posle ultrazvuka doktor specijalista mi je rekao da je u pitanju ginekomastija, do duse bilo je promera 2*1 cm i nije se primecivalo golim okom. To se povuklo samo od sebe u roku od dva meseca, problem je sto sada u gotovo isto doba godine imam isto takvo uvecanje koje svrbi i bolucka ali na drugoj strani ? :S Interesuje me da li je to normalno i da li se ovaj poremecaj javlja sezonski i sta treba da radim povodom toga ? Imam 22. godine i nisam nikada imao ozbiljnih zdravstevnih problema . Unapred hvala .

Postovani, ginekomastija je u vasim godinama normalna pojava. Javlja se kao posledica hormonske neravnoteze. Nema sezonski karakter. Slucajno se javilo u isto doba godine. Uskoro ce se povuci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.4.2010.

Zelim cuti Vase misljenje u vezi Cikloproginove,kao hormonske terapije.Imam 41.god i kod mene je nastupila menopauza.Posle svih potrebnih pregleda sve je u redu osim povisenih triglicerida.Da li je tacnja tvrdnja da usled smanjenja estrogena dolazi i do promena u lipidnom statusu i da moze doci do "sredjivanja" masnoca koriscenjem hormonske terapije? Unapred hvala

Postovana, normalizacija triglicerida se vrsi dijetalnom ishranom sa manjim unosom masne hrane i povecanom fizickom aktivnoscu. Kod gojaznih je potrebno mrsavljenje. Kod njih cesto sa normalizacijom telesne tezine dolazi do normalizacije triglicerida. Cyclo Progynova se ne koristi kod znatno povisenih vrednosti triglicerida. Nije tacno misljenje da estrogen snizava trigliceride ili da normalizuje lipidni status. Dok zena ima svoj estrogen manji je rizik da oboli od infarkta miokarda i sloga. Nakon menopauze rizik je isti kao kod muskaraca. Ima vise studija koje pokazuju da zene koje koriste hormonsku supstitucionu terapiju imaju veci rizik da dobiju imfarkt ili slog. Za Cyclo Progynovu nisu vrsena ispitivanja, ali on spada u tu grupu lekova. Zato se lekovi iz ove grupe ne preporucuju zenama koje imaju neki faktor rizika za infarkt i slog (imaju srcanu bolest, povisene trigliceride, viskok krvni pritisak, puse).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: