Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 20.10.2012.

Postovani,u zadnje vreme imam bas ceste aritmije i neugodnost u sredistu grudi i osecaj nekog blagog gusenja koji bi rekla da potice od srca.Sta moze biti i koliko je opasno,da li se radi o slabosti srca,pritisak mi je ili normalan ili nizak,imam hipotireozu i 32 godine.

Postovana, aritmija kod osobe sa hipotireozom moze da bude posledica visoke doze tiroksina koji se koristi za njeno lecenje. Iako nije iskljuceno da neko sa hipotireozom ima aritmiju kao posledicu bolesti srca to nije tipicno za ovu bolest. Bol u grudima kod hipotireoze nije neobicna. Kod mladih i osoba koje ne boluju dugo od hipotireoze bol ne predstavlja znak bolesti srca. Vi nemate srcanu slabost (insuficijenciju srca), jer se ona ne javlja iznenada kod osobe koja uglavnom ima normalan ili nizak krvni pritisak. Ona je komplikacija dugotrajnog povisenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, angine pektoris ili nekog dr. tezeg hronicnog srcanog oboljenja. Pormecaj srcanog ritma (aritmija) i osecaj nedostatka vazduha ili blagog gusenja moze da bude znak stresa koj nije redak kod osoba sa hipotireozom, ali i kod zdravih ljudi kao posledica savremenog zivota. Javite se svom lekaru, a zatim internisti i endokrinologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

Cenjeni, imam ukljestenje zivca u desnom kuku a bol se siri duz cele noge. Svuda sam isla pola Srbije sam obisla. Kod bioenergeticara, maser boven tehniku i sta sve jos. Jedino nisam bila kod kiro prakticara. Rekli su mi da on izvlaci ta ukljesteni zivac. Povrh svega otkazala mi leva noga i tako reci sam nepokretna. Molim vas sta da radim, Kod koga da idem? Unapred zahvalna Bukidj

Postovana, javite se neurologu. On ce proceniti da li je potrebno hirusko oslobadjanje zivca od pritiska ili ce pritisak moci da se smanji fizikalnom i banjskom terapijom. U principu operacija se ne vrsi ako se ne iscrpe sve druge metode lecenja. Neznam da li kiroprakticar moze da pomogne. U lecenju je vazno i da vam ne odmogne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

Postovani, Molim Vas za informaciju kako da saznamo da li nam je dete intolerantno na laktozu tj. mleko. Nece da pije mleko a i kada ga popije ima dve do tri stolice u roku od 5-6 sati. Hvala Unapred

Postovana, to sto dete nece da pije mleko nije razlog da pomislite da je netorelantno na laktozu. Dve do tri stolice mogu da znace intoleranciju, ali i ne mora, posebno ako to nije prolivasta praskava, smrdljiva stolica, uz nadimanje, gasove i bol u trbuhu. Pojedine laboratorije rade test na netoleranciju na laktozu. Test pirosekvenciranja koristi krv ili bris usne duplje za analizu. On odredjuje genetsku predispoziciju pa moze da se dobije pozitivan rezultat pre no sto se tegobe ispolje. Sami mozete da odredite intoleranciju na laktozu izostavljanjem mleka iz ishrane na nedelju dana. Ako se stolica normalizuje, a sa ponovnim uvodjenjem mleka u ishranu proliv ponovo javi zakljucujete da postoji netolerancija. Treba da imate na umu da retko kad potpuno nedostaje enzim laktaza, tako da osoba moze da podnosi manje kolicine mleka, a da ne podnosi vecu kolicinu. Takodje se mleko lakse podnosi kao cokoladno. Znaci mozete da pronadjete kolicinu mleka koju dete dobro vari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

moj brat je imao problema sa alkoholom pa su mu pre 8 godina ugradili antabus tablete u stomak sta se desava sa tim tabletama znaci li da jos uvijek ima ih u stomaku hvala

Postovana, vremenom se lek iz tableta resorbuje u krv. Duzina trajanja implanta sa lekovima je razlicita zavisno od njegove vrste. Traje nekoliko meseci ili godinu dana, a zatim se implant zamenjuje novim. Verovatno da te tablete vise ne deluju, ali je dobro da brat misli da one jos uvek vrse svoju funkciju i da ne sme da koristi alkohol ni u najmanjoj kolicini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

Na ginekoloskom pregledu doktor mi je rekao da imam folikularnu cistu 9x10 cm i to je bilo u apilu mjesecu i nije mi rekao da trebam na operaciju niti mi dao kakvu terapiju.E sad moja prijateljica je sad negdje bila na pregledu kod svog doktora i njoj je ustanovljena folikularna cista 11x12 cm i jos dve manje nesto oko 5x4 cm i njoj je predlozen operativni zahvat.Zanima me je li to nesto ozbiljno i zasto je meni zanemario cistu a velika je.Ja sam bila sad u septembru ponovo na pregledu i nista mi nije rekao za cistu,a ja tome nisam ni pridavala znacaja dok se to njoj nije desilo i dok nisam vidjela sad sta pise na mom nalazu.

Postovana, folikularna cista nastaje izostankom ovulacije. Umesto da folikul prsne i oslobodi jajnu celiju on nastavlja da raste i formira cistu (supljinu ispunjenu tecnoscu). Takva cista obicno sama prsne i nestane za par meseci, te nije potrebno nikakvo lecenje. Nekada je potrebno hormonsko lecenje. Ako se na sledecem UZ pregledu ne vidi to znaci da se spontano povukla, sto se najcesce desava. Medjutim, ako je cista veca od 4cm, ne smanjuje se, vec raste, ne nestaje upotrebom kontraceptivnih tableta ili dr. hormonske terapije, na UZ pregledu izgleda sumnjivo ili su tumorski markeri poviseni cista mora hiruski da se ukloni. Kod vas se cista u septembru nije videla pa vam zato doktor nije nista rekao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.10.2012.

Postovani,imam 33 godine i vec duze vreme me prati slabost organizma a pogotovo nogu.Radila sam kks i uredu je i bila sam sinoc kod neurologa i na nalazu pise sledece,vi mi objasnite sta znaci.'Nalaz uredan nema asimetrije u kranijalnim nervima,motorici i senzibilitetu,ustajanje iz cuceceg polozaja b.o.'.Radila sam i EMG pregled i pise sledece'koaksijalnom igla elektrodom su ispitani sledeci misici..m.extensor digitorum brevis sin.et dex.m.abductor hallucur brevis sin.et dex.m.tibalis anterior sin.et dex.m vastus lateralis sin et dex:insercija je uredna.U relaksaciji se registruje elektricna tisina.Pri voljnim kontrakcijama se u misicima oba stopala registruje pojava AMP koji su neurogeno izmenjeni u sklopu inervacionog uzorka sa prisutnom redukcijom interferencije blazeg do srednjeg stepena.ENG pregledom se registruje neurogeni tip M odgovora sa produzenim trajanjem,pojedini su sa niskim amplitudama.Brzine motorne provodljivosti su u fizioloskim granicama.Brzine senzitivne provodljivosti n tibilis sin et dex ili su snizene ili se ne registruju kao niti F odgovori' Zakljucak:EMNG nalaz registruje prisustvo neurogene poliradikularne aksionske lezije blazeg do srednjeg stepena u lumbalnoj regiji uz uredan nalaz motorne neurografije i uz registrovanu senzitivnu neuropatiju oba n.tibilisa.Nalaz je posledica prisutnih degenerativnih promena L-S .""To je to,izvinite sto sam bila opsirna,ali molim vas pojasnite mi nalaz,zasto ja uopste imam slabost u nogama kao da cu pasti ,posto sam se pocela bojati i najgorih bolesti vezanih za to.hvala vam

Postovana, EMNG je pokazala da postoje promene u osetima u potkolenicama dok je funkcionisanje misica dobro. To je posledica pritiska na korenove nerava koji izlaze u krsnoslabinskom delu kicme. To je posledica okostavanja i dr. promena na kicmenom stubu koje nastaju sa godinama, pri cemu se zbog sedeceg nacina zivota sve cesce javljaju kod jako mladih osoba. Ako uradite MR videce se tacno na kojim mestima i kakve su promene. Po ovom nalazu bi se reklo da nisu velike i da tegobe mogu da se ublaze fizikalnom terapijom. Promenom nacina zivota, vezbama, izbegavanjem dugotrajnog sedenja, fizickom aktivnoscu verovatno moze da se uspori napredovanje tih promena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2012.

pre 6 godina, nakon snimanja, konstatovano mi je da iam duplo duže debelo crevo. Pražnjenje je redovno (uglavnom svakodnevno)Svakodnevno imam gasove, imam i problema sa hemaroidima.pomaže mi espumisan (po 2 tablete u toku jela) i krema i supozitorije za hemaroide.ima 40 godina i zanima me da li, može da se operiše i skrati debelo creva. Zbog gasova i nadimanja imam problema i sa aritmijom, bolovima u ledjima i prilikom odnosa. Koju dijeti treba da primenjujem kod duplo dužeg debelog creva.

Postovana, kod duplo duzeg debelog creva moze da se javi zatvor zato sto hrana duze putuje tako da moze da se resorbuje vise vode, tako da stolica moze da postane jako tvrda. Medjutim, vi se dobro hranite, unosite dovoljno tecnosti i krecete se tako da nemate problema sa zatvorom. Debelo crevo moze da se skrati, ali to vama nije potrebno. Dosli bi u situaciju da i posle operacije opet imate gasove. Probajte ishranom i Espumisanom da ih uklonite. Nadimanje i gasovi najvise imaju veze sa hranom, sa stresom takodje. Espumisan ce pomoci, samo morate obratiti paznju na hranu. Potrudite se da zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i da nju redje uzimate ili da je jedete u manjoj kolicini. I ako je to individualno moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove. Najveci izazivaci gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Probajte i sa suplementima koji sadrze digestivne enzime (Digestal npr.)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2012.

Postovani, imam problem sa unutrasnjim hemoroidima. Hirurg mi je rekao da pokusam da omeksam stolicu ishranom sa sto vise vlakana, i da izmedju ostalog, jedem musli. Kupila sam musli u prodavnici zdrave hrane i oni su u njega stavili: lan( seme ), ekspandirani pirinac, semenke bundeve i suncokreta, kornfleks, mekinje i ja sam dodala naseckane suve smokve. To jedem sa jogurtom. Da li je to dobar sastav, i da li je u redu da se koriste mekinje, jer sam negde procitala da psenicne mekinje mogu da iritiraju debelo crevo jer su ostre, i da su bolje ovsene jer bubre u crevima (hidrosolubilne su), ili da drugi put trazim da mi ne stavljaju mekinje. I da li je dobro sto sam stavila suve smokve, ili su bolje suve sljive jr one nemaju one sitne semenke koje mozda mogu da iritiraju. Unapred zahvalna.

Postovana, osim hrane sa dosta vlakana, potrebno je da unosite vise tecnosti i da se vise krecete. Psenicne mekinje su efikasne, pirincane su jos bolje. Smokve se koriste u lecenju zatvora, suve sljive takodje. Efikasne su, a podnosenje je individualno. Sitna zrnca u smokvama pokrecu creva i olaksavaju praznjenje. Sva dijetna vlakna u crevima bubre, a ne samo ovsene mekinje. Ima jedan interesantan recept: skuva se dzem od jednakih kolicina suvih sljiva i smokava i jede po jedna kasika dnevno. Sastav muslija je dobar. Povremeno moze neki sastojak da se menja da bi bilo interesantnije. Mekinje i ostale namirnice sa dosta vlakana se uvode u ishranu postepeno tj. kolicina se postepeno povecava dok se ne dodje do optimalne. Ako odmah pocnete sa 4 ili 5 kasika mekinja mozete da dobijete jako nadimanje i grceve u crevima. Znaci sve to sto koristite je dobro. Podnosenje je individualno pa sami morate da nadjete kombinaciju koja vam deluje, a ne izaziva grceve i previse gasova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2012.

doktore imam jedno pitanje u 6 sam nedelji trudnoce i imam povecani krvni pritisak inace sam i pre trudnoce imala problema sa pritiskom otisla na kontrolu kod kardiologa prepisao mi je neku terapiju koju sam pila 3 meseca i onda mi je pritisak bio ok sve dok nisam ostala trudna sada mi se opet povecao pritisak i puls mi je jako visok ide sve oko 100 do 110 neznam sta da radim dosta sam zabrinuta dali cu moci da zavrsim bezbedno ovu trudnocu dali ce sve biti kako treba i dali cu smeti da pijem neke lekove za pritisak i ubrzan rad srca nece li to nesto skoditi meni i bebi hvala vam unapred

Postovana, javite se odmah kardiologu. Povisen krvni pritisak u trudnoci mora da se leci. Ako trudnica ima povisen krvni pritisak trudnoca se smatra rizicnom, kontrole su cesce, a ponekad je potrebno bolnicko lecenje da bi se pritisak normalizovao. I beba je ugrozena. Ako se pritisak ne normalizuje dolazi do promena na krvnim sudovima posteljice, smanjenja količcine plodove vode i zastoja u rastu ploda. Neregulisan krvni pritisak u trudnoci moze da dovede do preeklampsije i eklampsije, pa cak i da dovede do smrti ploda, a nekad i do smrti majke. Sa druge strane pritisak moze da se regulise ishranom i lekovima koji su bezbedni za bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2012.

Molim Vas za pomoc, vec izvesno vreme povremeno osecam uzasno ostar bol na risu desne noge, traje nekoliko trenutaka i nestane, na kozi nema nikakvih promena. Operisala sam kicmu pre deset godina /diskus hernija/ a od pre mesec dana pijem lekove za stitnu zlezdu/hipo/. Napominjem da nemam prosirene vene, noge mi malo naticu a nije ustanovljen uzrok, nemam povisen pritisak i sem euthyrox 50 mikrograma ne pijem nikakve lekove, imam 59 godina, unapred hvala.

Postovana, to je najverovatnije Mortonov neurinom (Mortonova metatarzalija). To je bol neuroloskog uzroka. Ligament vrsi pritisak na mali zivac koji ide ka prstima (izmedju treceg i cetvrtog). U pocetku je to redji bol u vidu ziganja, a kasnije se javlja cesce i otezava hodanje. Bol se obicno pojacava pri hodanju i trcanju, kao i nosenjem tesne obuce. Lecenje se sastoji u nosenju udobne obuce, koriscenju lekova protiv bolova, ukljucujuci i antireumatske kreme. Zatim su moguce blokade zivca analgeticima i kortikosteroidima. Primenjuje se fizikalna terapija, a nekada je potrebno hirusko lecenje koje se sastoji u odstranjivanju zadebljalog dela zivca. Takav bol mogu da izazovu jos artritis, reumatoidni artritis, giht, kao i veliki zamor. Javite se fizijatru i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.10.2012.

postovani,radila sam sirmerov test i pokazao je da nemam dovoljno suza vjerovatno jer mi hormoni nisu uredu.Ocni lekar mi je dao da kapam na svaka tri sata ceo zivot kapi VISINE ADVANCED,sta mislite o tim kapima i da nije to malo cesto da se kapa na svaka 3 sata a i cula sam da te kapi nisu bas tako bezopasne.Ai brzo se trose a cena im je 1200 din.Molim vas savet i misljenje.Imam 32 godine.

Postovana, verovatno ste kapi dobili samo dok se smiri crvenilo oka, a da kasnije nastavite sa neutralnim kapima koje su poznate kao vestacke suze. Kapi Visine zaista nisu bezazlene. Koriste se 5 dana, a duze samo ako ocni lekar smatra da je to neophodno. Primenjuju se 2 do 3 puta po jedna kap dnevno pri cemu treba da pazite da ne ukapate vise od jedne ili dve kapi. Ukoliko progutate malo moze da dodje do ubrzanog i nepravilnog rada srca, povisenog krvnog pritiska, grceva... Ne smeju da se piju sa pojedinim lekovima pa morate da naglasite lekaru da ih koristite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2012.

Postovani, Vec dve ipo godine imam problema sa anti telima stitne zlezde. Terapija mi je ASPIRIN protekt, a stanje nepromenjeno, ustvari anti-Tg i anti-TPO su u stalnom porastu. Za te dve godine samo sam jednom imala povecanje TSH 5,52 i tada mi je doktorka prepisala Euthirox od 25 mikrograma, i hormon je vracen u normalno stanje. I dalje pijem aspirin, doktorka mi je rekla da nema leka za anti tela a da ce mi ona unistiti zlezdu ,pa vas molim da mi Vi date vase misljenje , dali da idem na jos neki pregled dali ona osim na zlezdu deluju i na nesto drugo? Zadnji rezultati su mi Anti-Tg 99,92, Anti-TPO >2000,00a hormoni su u granicama normale.Unapred HVALA!

Postovana, ta antitela deluju samo na stitnu zlezdu. Postoji izvestan rizik da se pojave neka druga antitela odgovorna za neku drugu autoimunu bolest, ali to se ne trazi unapred vec ako se jave neke teobe npr. bol u zglobovima misli se i na mogucnost da je to posledica neke autoimune bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2012.

postovani,cesto tokom dana a i ujutro pre jela cesto mi padne secer,zasto se to desava i koliko je to znak u buducnosti da moze doci eventualno do dijabetesa.

Postovana, jutarnja hipoglikemija kod osoba koje nemaju secernu bolest ne znaci da ce je dobiti. Kada dugo niste jeli celije potrose glukozu iz krvi i nastaje hipoglikemija sa mukom, glavoboljom, preznojavanjem, drhtanjem... Kod osoba koje retko jedu, jednom ili dva puta dnevno vremenom se metabolizam uspori. Oni zato ne padaju u hipoglikemiju, ali imaju drugi problem lako se goje, a tesko mrsave. Osobe koje imaju problema sa zelucem lakse padaju u hipoglikemiju kada su gladni. Jedite cesce da bi izbegli pad secera. Ujutru doruckujte ubrzo nakon ustajanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2012.

Postovana,imam hipotireozu vise od godinu dana/hasimoto/,sve vreme pijem lekove,eutiroks naizmenicno 50,75 i hormoni su u granicama normale.Medjutim juce sam ih vadila i rezultati su sledeci TSH 4.52 0.41-4.01,T3 1.1 1.2-2.4,t4 je uredu,vidim da tsh i t3 ne valja,mene zanima sta mislite o ovom rezultatu i kako bi znala u koju hipotireozu ja pripadam subklinicku ili primarnu. Postavila bi vam jos jedno pitanje,imam 34 godine,hormone stitne imate gore navedene,a polni hormoni,fsh,lh,estradiol su ispod granice,ACTH I kortizol su uredu.sta ustvari onda i to znaci da li imam neku bolest hipofize i sta se samnom desava sa obzirom na hormone.Izvinite na mnogo pitanja,ali nasi lekari nisu raspolozeni za pitanja a vama zaista hvala na vremenu i strpljenju odvojenom za nas.

Postovana, to je primarna hipotireoza nastala zbog autoimune bolesti stitne zlezde /hasimoto/. Hipotireozu prati snizenje polnih hormona. Posto se hormoni prilicno dobro regulisu ne bi se ocekivalo da snizenje polnih hormona bude veliko. Sekundarna i tercijalna hipotireozemoza su posledica poremecaja na nivou hipotalamusa i hipofize. Razlikuju se po tome sto su antitela normalna tj. ne postoji Hasimoto tireoiditis. Kod sekundarne hipotireozemozeporemecaj je na nivou hipofiye i stitna zlezda nije pravilno podstaknuta na lucenje svojih hormona. Kod tercijalne hipotireoze poremecaj je na nivou hipotalamusa koji utice na lucenje hormona TSH. Kod poremecaja hipotalamusa i hipofize mogu da nastanu razliciti poremecaji koji nemaju veze sa hormonima, kao sto je poremecena termoregulacija, poremecaj znojenja, sna, psihicke tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2012.

postovani,imam natrijum u krvi na donjoj granici,sta znaci kad je njegov nivo nizak u krvi.

Postovana, natrijum u krvi na donjoj granici je normalan natrijum i nema nikakvog poremecaja. Kada bi vrednost bila ispod normale to bi zbog poremecaja rada nervnih celija izazvalo mucninu, povracanje, glavobolju, grceve (konvulzije) i u najtezem slucaju komu. Nizak natrijum (hiponatremija) moze da nastane gubljenjem soli zbog jakog znojenja ili proliva ili zbog koriscenja lekova (pojedini diuretici). Hiponatremija moze da nastane i kod normalne kolicine natrijuma, ako u organizmu dodje do zadrzavanja tecnosti. To se desava kod nefrotskog sindroma, ciroze jetre, srcane slabosti (insuficijencije). natrijum moze da bude nizak i kod prevelikog unosa tecnosti bez slane hrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.10.2012.

Postovana, momocu je pre 5-6 godina konstantovana bronhijalna astma.Otac inace ima 48 god i njegov deda je takodje imao ovu bolest.Kada su doktori otkrili za ovu bolest prepisali su mu neke lekove i recept za pumpicu. Medjutim, njega ne muci toliko gusenje (koristi pumpicu 4-5 puta mesecno, ne secam se kad je zadnji put kupio), koliko curenje iz nosa i kijavica. Ponekad uzme Fervex ili Presing da bi ga proslo ali ne pomaze uvek. Pije i redovno caj od borovih jelkica. Isao je nekoliko puta kod lekara, ali se nisu zainteresovali pa au ga samo slali na neke analize i niko nije rekao nista konkretno. Molim vas ako imate vi neki predlog za ovo, bio bih veoma zahvalan. Da napomenem da on radi u stolariji u proizvodnji namestaja.

Postovani, tata treba da leci alergijski rinitis (alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa). Primeceno je da njegovim lecenjem dolazi do izlecenja ili bar znatnog poboljsanja astme. To su bolesti koje imaju isti uzrok. Neka se otac javi u savetovaliste za astmu, pulmologu ili alergologu. Kortikosteroidima u obliku spreja za nos i antihistaminicima alergija se smiruje. Postoji mogucnot da je alergican na neku hemikaliju na poslu, sto bi bilo idealno da izbegne promenom radnog mesta ili nosenjem zastitne maske.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.10.2012.

imam kronovu bolest vec 5 godina operisana sam samo jednom cula sam od ljekara da ova bolest prolazi sama po sebi poslje 10 godina dali je to intina? ja sam 39 godina stara hvala

Postovana, na zalost Kronova bolest ne moze da prodje sama od sebe. Moguci su duzi periodi bez tegoba, koji mogu da traju nekoliko godina pa i decenija, ali se bolest ipak vraca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.10.2012.

imala sam ceste napade panike,depresiju,plakala stalno bojala se svega,smrti,zivota,ljudi bila ztvorena u kuci...poilako sma s eizvlacila iz toga sad nema bas ceste napade svaga toga,,sad imam samo fizicke simptome neke,,stalno mi se manta,,cesto iz cista mira iamma osjecaj kao d ami se neoge oduzmu to traje malo i prodje,stalno mi nesto zuji u usima imam neki pritisak u usima,manta mi se cesto.....i stalno me tjera da sumnjam da mi je nesto fizicki bojim se d aopet nepadnem u depresiju i cari anksioznoisti....jel moguce da od anksioznosti iamam sve te simptome iz cista mira..stvarnos e palsim i nemam ni jedan dan bez simptoma ..hvala unaprijed

Postovana, to sto sada osecate zove se somatizacija anksioznosti. Pojednostavljeno receno psihicki konflikt koji postoji u podsvesti i izaziva veliku psihicku energiju i napetost nasao je nacin da se isprazni kroz razlicite fizicke tegobe. To se ne javlja iz cistog mira, ima svoj uzrok duboko sakriven u podsvesti, pa ga covek nije svestan. Javite se psihijatru da bi vam pomogao da poboljsate kvalitet zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.10.2012.

imam wpw sindrom koji je u razmatranju jer nekad ga ima na ekg nekad ne ....pijem darob mite za prevenciju cetvrtinu popijem samo ujutro...sad mi ej doktor rekao da pijem bisocor isto cetvrtinu ujutro...kupila sam bisocor al se bojim popiti.posto vec dvije godine pijem darob...zanima me dali ce biti nekih nus pojava s prelaza jednog an drugi??doktor kaze da su slicni lijekovi i da se neboim ...al ja vama vise vjerujem pa pitam....hvala vam unaprijed

Postovana, nece biti nezeljenih reakcija ako predjete sa jednog na drugi lek.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.10.2012.

"Imam cir na dvanaestopalacnom crevu imam bolove,koje tablete treba da uzimam i koliko a imam 39god molim za odgovor hvala unapred"

Postovani, bol kod cira na dvanaestopalacnom crevu moze da se ublazi cestim obrocima, jer ovaj cirboli kada je zeludac prazan. Bol mozete da se ublazite ako pojedete malo masnog, nekiselog sira ili malo neke druge masne hrane npr. kasicicu ulja i malo hleba po moguctvu dvopek. Lekovi koji se koriste su spasmolitici (Buscopan, Baralgetas, Rudakol) i analgeici, ali oprezno jer i oni sami mogu da izazovu bol. Ne pijte ih na prazan stomak i trudite se da to bude redje i u manjoj dozi. Cir je hronicna bolest i morate da se naucite da zivite sa njom. Bolovi se javljaju periodicno tj. ima nedelja i meseci kada mozete sve da jedete i nemate tegobe. Kada naidje bolna faza morate da izbegavate onu hranu za koju primetite da vam smeta. To nije isto kod svih bolesnika. Izbegavajte jake zacine, ali malo ljutog mozete cak je pozeljno, jer stimulise sluzokozu na lucenje zastitnih supstanci. Izbegavajte gazirano, dosta slatko, dosta masno, przen luk, vece kolicine kafe i pusenje, jer povecava lucenje kiseline.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.10.2012.

"Puno Vam hvala jer prije sam uvijek bila anemicna jos me interesuje posto sam prije cetiri godine rodila na carski rez i primila 15 doza krvi na otpusnici je pisalo lijecenje od bolesti Graviditas hbd 39+2 St. post S.C aa V.Ruptura uteri nacin lijecenja kratki opis bolesnicke terapije incopleta. Placenta increta Partus. Rodila sam tad musko dijete tesko 4200/54 pa mi intesuje sta ovo znaci na latinskom povijesti bolest unaprijed se zahvaljujem"

Postovana, ovo sto pise uglavnom znate. Treba mozda da se objasni sta je placenta inkreta. To je placenta koja je urasla u misicni sloj materice zbog cega nakon porodjaja ne moze da se odlubi. Stanje je jako opasno i ponekad dovodi do fatalnog ishoda. neophodna je operacija da bi se uklonila placenta i zaustavilo krvarenje. Ponekad mora da se izvadi cela materica. Placenta inkreta se retko prepozna pre porodjaja, jer se ne vidi na ultrazvuku. Moze da se vidi na dopler ultrazvuku i MR, ali ni tada nije bas sigurno. Evo prevoda po stavkama: Graviditas hbd 39+2 - trudnoca stara 39 nedelja ili gestacijska starost jos dve nedelje (to nije preneta trudnoca); St. post S.C aa V.Ruptura uteri - stanje posle carskog reza zbog pucanja materice; nacin lijecenja kratki opis bolesnicke terapije incopleta - terapija nije kompletna (neznam zasto); Placenta increta - placenta duboko urasla u misicni sloj materice (to je srednji sloj); Partus je porodjaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2012.

Postovani, Molim Vas da mi pomognete oko smernica za pravilnu ishranu. Imam visak kilograma, i utvrdjena mi je netolerancija na glukozu (ne i dijabetes). Operisala sam zucnu kesu pre dve godine, a od tada sam tri puta bila hospitalizovana zbog povecanih vrednosti AST i ALT. Anemicna sam, sa eritrocitima ispod 3 miliona, a gvozdje mi je, sa terapijom 6. Imam 35 godina, dvoje dece. Radim stresan posao u kojem imam i dezurstva, a koji me onemogucava da imam obroke na svaka dva do tri sata po malo, kako sam savetovana do sada. Hvala unapred Marija Radovanovic

Postovana Marija, svaku promenu ustaljenih navika, cak i kada idu u prilog zdravlju, covek tesko dozivljava. Medjutim, ako zelite da izbegnete dijabetes morate da smanjite unos hrane, da povecate fizicku aktivnost da bi se unete kalorije potrosile i da se hranite zdravo. Dijetalnu ishranu treba da primenjujete stalno, a ne samo dok smrsate. Njeni principi su isti kao kod zdrave ishrane. Slatko mleko (obicno) je dozvoljeno do 1/2 litra dnevno, ukoliko mu se skine kajmak, jogurt i kiselo mleko do dve case dnevno, beli mlad kravlji sir je dozvoljen samo do 100 gr. dnevno, a nisu dozvoljeni krem sirevi, kajmak i kackavalj (tvrdi sirevi) Jedite 250 gr. hleba crnog, integralnog, razanog ili graham hleba, a izbacite beli hleb. Sto vise ogranicite makarone, spagete i dr. testa koja sadrze jaja. Kada jedete krompir i pirinac nemojte hleb. Ukoliko u sklopu rucka imate pire, peceni ili baren krompir ili pilav izostavite hleb. Griz izbacite, a pite, gibanice i pecivo jedite redje i u manjoj kolicini. jedite dosta kiseli i slatki kupus, kelerabu, karfiol, krastavce, zelenu salatu, persun, pecurke, zelene paprike, spanac, boraniju, paradajz, blitvu, kelj i cveklu, a u manjoj kolicini povrce koje ima dosta secera: sargarepu, crni luk, pasulj, socivo, posebno mladiom grasak, jer ima mnogo secera. Jedite sveze voce, a ako ga kuvate ne dodajte secer. U manjoj kolicini jedite grozdje, sljive i lubenice. Svinjsko meso koristite retko, a i tada odstranite svu vidljivu masnocu. Od mesa korisna je piletina bez kozice, riba, teletina i govedina. jaja jedite redje i to kuvana. Posnije suhomesnate proizvode mozete da jedete, ali ne cvarke i slaninu. Pripremajte jela na ulju. Izbegavajte przenje i pohovanje. Jela spremajte kuvanjem i dinstanjem, pecenjem retko i to na foliji, teflonu, rostilju i keramickim posudama jer tu mozete da stavite malo masnoce. Pijte domace sokove od cedjenog voca, a izbegavajte sirupe, gazirana pica i alkohol. Slatkise izbacite iz ishrane. Zasladite se vocnom salatom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2012.

Postovani, dermatoskopijom su mi utvrdjene promjene na mladezu koji se nalazi na bradi,to mi je urodjeni mladez,znaci nije povrsinski.Jedan doktor mi je preporucio lasersko otklanjanje i slanje na HP analizu,dok drugi preporucuje hirursko,jer navodno laserom se ne moze u potpunosto odstraniti mladez i uvijek ostaje korijen iz kojeg bi mogao nastati novi.U nedoumici sam,koja metoda je bolja i bezbjednija,s obzirom da se ne zna kakve su promjene u mladezu,maligne ili ne.? Sta bi mi preporucili? Hvala.

Postovana, ako su uocene sumnjive promene odlucite se za klasicno hirusko uklanjanje. Ako mladez nije mnogo veliki nece ostati oziljak. Ako je vas organizam sklon stvaranju velikih oriljaka (keloida) i vi ne budete zadovoljni izgledom, on moze da se smanji laserom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2012.

Postovanje , da li mozete da me posavetujete ili napisete nesto u vezi postojeceg problema. U zadnjih 5 meseci desilo se 4-5 puta da kada se ujutro probudim , probudim da nekim stezanjem ili stiskanjem u gornjem delu grudnog kosa,i osecaj da mi ponestaje daha. Cim ustanem odmah skacem, posle par sekundi sve prodje. Dobijem vazduh , stezanje ili sta li prestaje i normalno disem. Nemam nikakvih bolova , niti u drugim delovima tela. To budjenje je usput praceno i strahom. Kontrolisem krvni pritisak, i granicama je normale. U martu mesecu sam bila kod interniste EKG i EHO srca su u redu bez promena . Cesto sam izlozena raznim stresnim situacijama, strahovima, operacijom koja je prosla pre 8 meseci , postojecom sledecom , svakodnevnim problemima itd. Da li je u pitanju psiha ili srce , pluca. A ponekad mi i nos bude zapusen pa disem na usta. Molim vas pomozite . Hvala .

Postovana, tegobe koje navodite nisu posledica bolesti srca ili pluca, vec stresa i strahova. Ako te stresove i strahove ne mozete sami da prevazidjete javite se psihologu ili psihijatru. Nos moze da bude zapusen zbog alergije. Disanje na usta isusuje sluzokozu usta i grla pa je ona osetljivija na infekciju, usta su suva pa se javlja neprijatan osecaj, a moze i zadah iz usta. San ne donosi dovoljno odmora kada se dise na usta, ali to nije uzrok osecaja stezanja i stiskanja u gornjem delu grudnog kosa i osecaja nedostatka vazduha, tegoba koje su tipicne za anksioznost i stres. Zbog zapusenog nosa javite se spec. ORL. Nekada je strah ili stres izazvan objektivnim problemom (operacija kao kod vas, teska bolest dok se ne prihvati, gubitak posla, razvod, raskid, smrt bliske osobe...). Medjutim, ima osoba koje reaguju stresno na situacije koje drugi ljudi lakse prevazilaze. Njima nije lako da se izmene bez tudje strucne pomoci i sopstvenog velikog truda. Potrebno je da se promeni pogled na zivot. Ne znaci da sve probleme treba da negirate. Naprotiv, najefikasnije se stres prevazilazi ako resite problem koji ga izaziva. Poceli ste da se lecite, a za to je potrebno vreme i izgleda jos neka operacija i to treba tako da prihvatite. Ako je pak neki problem cije resenje nije u vasoj moci nema svrhe da brinete, jer to ionako ne moze da se resi. Problemi koje resite ce vas ojacati. Ono sto morate da uradite, uradite odmah. Ako odlazete povecavate napetost. Svakodnevno odvojite vreme za odmor i relaksaciju i to bez grize savesti. Budite fizicki aktivni i spavajte dovoljno. Ako patite od nesanice javite se psihijatru. Hranite se pravilno, unosite dovoljno voca i povrca, jedite lagano, nikada na brzinu i uz televizor. Razgovarajte sa prijateljima i rodjacima, potrazite pomoc za ono sto vas muci, ali se i druzite da bi povremeno zaboravili na njih. Zivite u sadasnjosti. Ne ocajavajte zbog gresaka iz proslosti (ne mozete ih izmeniti), ne strepite od buducnosti, jer nikada nije tako crna kao sto napetoj i zabrinutoj osobi izgleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2012.

Postovana doktorko, Svako jutro kad ustanem imam bol iznad desne pete ona uzduzna zila i posle malo hodanja prestane ali sa svakim malim odmorom od hoda ona zaboli po ustajanju. Inace imam jak strah od pregleda i nalaza, jer citav zivot podizem porodicne nalaze i strahujem od rezultata. Unaprijed zahvaljujen!

Postovana, takav bol se javlja kod hronicne upale Ahilove tetive. Moze da bude i zapaljen i bolan pripoj te tetive (entezis) u zavisnosti gde vas boli. To moze da bude posledica prenaprezanja tetive, nosenja neudobne ili istrosene obuce, trcanja po neravnoj ili tvrdoj podlozi. To su uzroci koji lako mogu da se uklone. Medjutim, entezis moze da se javi u sklopu ozbiljnijih bolesti kao sto su hronicni juvenilni artritis (oblik reumatske bolesti mladih), Rajterov sindrom i Kronova bolest (zapaljenjska bolest creva). Morate da se javite fizijatru zbog lecenja. To nije neprijatan pregled, samo ce da pipne bolno mesto da bude siguran da je zahvacena tetiva. Ako osim ovoga imate i druge tegobe, bolove u zglobovima i /ili kicmi, morate da se javite i reumatologu. U koliko imate smetnje sa varenjem javite se i gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.10.2012.

Postovani,imam pitanje koje vec dugo zelim da postavim nekome ko je specijalista za to,a nikako da nadjem nekog pouzdanog. Nadam se da mi mozete pomoci. Imam 23 godine,i zaista imam veoma slabu kontrolu po pitanju samozadovoljavanja. Nisam u stanju jedan dan da izdrzim,a da ne masturbiram. Problem koji mi se javlja jeste sto na kozici penisa,konstantno se javlja crvenilo,koje uz masturibanje dovodi do pucanja kozice cime moj penis zaista ne izgleda ni malo normalno. Uplasen sam cesto,i smanjio sam masturbiranje,ali izgleda da nije dovoljno jer ne znam koliko vremena treba da prodje da mi to zaraste. Za 5 godina sam imao seksualne odnose sa 2 devojke,obe veze po 2 i po godine,i sada trenutno nemam devojku,i mislim se da je mozda u tome problem zasto ne mogu da se iskontrolisem oko masturbiranja. Bio sam dermatologa da mi pregleda tu povredu,i receno mi je da koristim kremu Canesten. Vec sam kupio drugo pakovanje kreme(ovo vec na svoju ruku),i stalno se mazem,ali ne pomaze. Kada bih samo znao do cega je,da li trebam da se obrezem i da sebe skratim muka,ili da radim bris penisa,ili sta vec,uradio bih to. Nemam nikakve probleme sa mokrenjem,niti sa eventualnom Candidom,ali koza kada zarasta stalno se ljusti. Ima nesto sto ovde ne valja,i ako imate neku ideju sta bi moglo biti,posavetujte me. Spreman sam poslusati savet. Hvala!

Postovani, javite se ponovo dermatologu. Posto nema poboljsanja od Canestena znaci da nije gljivicna infekcija pa nema svrhe da ga i dalje koristite. Moguce da je ekcem. Obrezivanje nece pomoci, sem ako ne puca prepucijum (kozica oko glavica) zato sto je uzan. Pokusajte da uocite neku vezu: kada se javlja promena, da li je to nakon koriscenja prezervativa (moguca je alergija na njega)...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.10.2012.

NEIZMERNO POSTOVANJE !!!!!!!! Dva puta sam Vam se obracala i ovo je treci put. Puno sam Vam zahvalna na Vasim prethodnim odgovorima !!! Samo kratko podsecanje - Perforacija TANKOG creva kod supruga.Uklanjanje od 20 cm njihove duzine zbog PRIRASLICA. Treci mesec je bez problema,JEDINO mu je STOMAK POVECAN i to JEDNAK deo sa svih strana OKO PUPKA. RANIJE pre toga PRAKTICKI nije bio ni izrazen. Napominjem,da dva ( 2 ) meseca,organizam nije uopste dobivao hranu. Nakon toga jeo je manje obroke i cesce,ali uskoro i vecu kolicinu,tj. normalnu,kao pre tog dogadjaja. Moje misljenje je,da je zbog veceg unosa hrane doslo do prosirenja organa za varenje. Dosta unosi hleba,a pripremam mu zaista raznovrsnu hranu,ali jos bez namirnica koje nadimaju. Nema nikakve lose simptome,samo sto je stomak uvecan. Mozda to izgleda vece i zbog toga,sto je on izgubio bio 20 kg,a za 2,5 meseca po povratku iz bolnice dobio je 10 kg na tezini,tj. nadoknadio pola od izgubljenih. Vas TOPLO MOLIM,da mi odgovorite,razlog sto je taj stomak povecan ? Podseca me na onu neishranjenu decu u Africi,mrsavu sa velikim stomakom. MNOGO Vam HVALA na Vasem odgovoru i sto ste deo svog vremena odvojili za mene !!!!!!!!!!! SVAKO DOBRO U Vasem ZIVOTU I TOPLI pozdrav iz SRCA za Vas !!!!!!!!!!

Postovana, ako suprug nema vodu u stomajku (ascites), sto se moze videti ultrazvukom, nema znacaja sto je stomak veci. Ako sada nema smanjene proteine nema razloga za pojavu ascitesa usled gladovanja, kao kod dece u Africi. Veci stomak moze da bude posledica slabljenja trbusnih misica zbog duze bolesti i slabije fizicke aktivnosti. Neka nastavi da jede raznovrsno i cesce tokom dana, jer se cesci a manji obroci lakse vare. Ako nema tegobe sa varenjem moze da predje na normalnu ishranu. Stomak moze da bude veci i zbog nadimanja tj. vece kolicine gasova u crevima. Bez obzira sto ne unosi namirnice koje stvaraju dosta gasova, moze da ih ima ako postoji poremecaj crevne flore, a moguce je jer je imao tesku infekciju. Probiotik i probiotski jogurt (ako nema skrob koji se cesto dodaje da bi ga ugustio) mogu da normalizuju crevnu floru. Kretanje olaksava eliminaciju gasova, caj od kima takodje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.10.2012.

Postovani,zbog svraba u ocima uradila sam shimerov test,kojije bio pozitivantj.nemam dovoljno suza i moram svaki dan dozivotno na svaka 3 sata da koristim vestacke suze.Imam 34 godine i zanima me koji su uzroci te ;;bolesti;;i da li moze da dovede do vecih problema.

Postovna, postoji veci broj uzroka suvog oka. Neki smanjuju produkciju suza, povecavaju njihovo isparavanje ili uticu na kvalitet suza. Javlja se u procesu prirodnog starenja, sto kod vas nije uzrok. zene cesce imaju sindrom suvog oka zbog hormonaskih promena, posebno u trudnoci i menopauzi, kao i uzimanjem hormonskih kontraceptiva. Neki lekovi uticu: antihistaminici koji se primenjuju u lecenju alergije, lekovi za lecenje visokog krvnog pririska i depresije jer smanjuju lucenje suza. Suve oci se javljaju kod nekih bolesti kao sto su: reumatoidni artritis, dijabetes, bolesti stitne zlezde pracenje egzoftalmusom, kod bolesti ocnih kapaka koji se ne zatvaraju dobro, belove paralize jer se kapsi ne zatvaraju potpuno. Suvo oko se javlja kod izlozenosti dimu, vetru i suvom vazduhu, kao i manjak vitamina A u hrani. Cest uzrok je reko treptanje koje se javlja pri gledanju TVa i monitora. Utice i nosenje kontaktnih sociva, kao i pojedine operacije ociju. Sindrom suvih ociju obicno ne utice na vid (ne ostecuje ga). Nelecen moze da dovede do ostecenja roznjace, sto na kraju moze da dovede do ostecenja vida, pa i slepila. U danasnje vreme, uz upotrebu vestackih suza i namerno treptanje kod gledanja monitora sindrom suvih ociju ne bi trebao da bude uzrok ozbiljnog ostecenja vida.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.10.2012.

postovani,koje sve analize treba uraditi da bi se dobila ili iskljucila dijagnoza multiple skleroze i koji su sigurni znaci,simptomi te bolesti.hvala.

Postovana, multipla skleroza moze da izazove veliki broj tegoba (bolest sa hiljadu lica), jer bolest moze da bude posledica ostecenja mijelinskog omotaca mnogih nerava. Najveci broj tih tegoba se javlja i kod drugih bolesti (nije specificno za multiplu sklerozu). Nema sigurnih simptoma bolesti. Na nju se misli kada se tegobe ponavljaju i slabo reaguju na uobicajenu terapiju. Klinicki znaci i simptomi koji se pojavljuju u multiploj sklerozi mogu uzrokovati poremecaje vida, senzorne (osecajne) poremecaje, poremecaje koordinacije pokreta i ravnoteze, poremecaj mokrenja, defekacije i seksualnih funkcija, intelektualnih funkcija itd. Nikada jedan bolesnik nema sve simptome. Neki simptomi se cesce pojavljuju u ranoj fazi bolesti, dok simptomi otezanog kretanja, povecanog tonusa misica u nogama, smetnje mokrenja i nestabilnost u hodu i stajanju cese nastaju u kasnijoj fazi bolesti. Kada se posumnja na MS radi se magnetna rezonanca glave i vratne kicme. Ako se tom prilikom uoce polja demijelinizacije pregleda se likvor. Na osnovu laboratorijske analize tecnosti dobijene lumbalnom punkcijom kicme postavlja se konacna dijagnoza. Bolest nije mnogo cesta, jer u svetu od nje boluje svega jedan do dva miliona ljudi. Bolest nema kod svih istu tezinu, jer tegobe mogu da se krecu od blage ukocenosti i otezanog hodanja, do potpune oduzetosti ili slepila. Ova bolest ne izaziva strah zato sto je cesta, vec zato sto je posle povreda, najcesci uzrok invalidnosti. Ishrana moze da smanji rizik od multiple skleroze. Smatra se da vitamin D ima pozitivan uticaj na celokupni nervni sistem pa moze dobro da deluje kod poremecenih evociranih potencijala bez obzira na uzrok. Kod nekih pacijenata sa MS ishrana masnim morskim ribama smanjuje simptome bolesti. Najupadljivije je poboljsanje kod obolelih koji zapocnu dijetu pre nego sto bolest uzme maha. Dijeta se sastoji u unosenju sasvim malo zasicenih zivotinjskih masti i mlecnih masti (jedu se mlecni proizvodi sa manje masnoce), a dosta omega-3 masnoca. Korisno je bavljenje sportom, najbolje plivanjem, ali se upravljajte i po tome sta volite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.10.2012.

Postovani,imam problem koji me muci godinama. Dakle, u pitanju su policisticni jajnici. Interesuje me da li je moguce to nekako operisati i otkloniti te ciste hirurskim putem. Unapred zahvalna

Postovana, moguce je hirusko lecenje policisicnih jajnika. Nije moguce da se ciste izvade, jer se one ponovo stvaraju u svakom ciklusu, vec se vrsi klinasta resekcija jajnika. Izvadi se jedan deo kao kriska od lubenice i to kod nekih zena spreci dalje formiranje cista.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.10.2012.

Postovana,da li mi mozete protumaciti moje rezultate i sta bi znacili.Kad god vadim secer,bude na gornjoj granici ali nikad ne prelazi granicu,a u zadnje vreme mi je ujutro nataste secer ispod granice 3.8 /4.1-6.1/,radila sam i oggt test koji je uredu ali poslje zadnjeg vadjenja/ne znam tacno koji je to sat da li 2 ili 3 sata poslje vadjenja/upala sam u hipoglikemiju,zadnji nalaz je bio nizak.Sta ovo znaci da li mi preti dijabetyes i koliko je sve ovo opasno.Inace imam skoro stalno osamucenost u glavi i slabost u nogama i misicima ruku i nogu.

Postovana, test opterecenja glukozom je dobar, sto znaci da nemate secernu bolest niti je smanjena tolerancija na glukozu. To sto vam je bilo lose nakon vadjenja krvi nije nista opasno. Bili ste gladni. Glukoza tj. secer koji ste popili je izazvao veliko lucenje insulina koji je naglo oborio secer, a u medjuvremenu nista niste jeli da bi usporili pad glukoze. Unos praznih kalorija kao sto su secer i slatkisi otvara apetit tj. zahteva da jedete nakon pola sata. Ta glad je izazvana naglim padom secera. Pad secera osim toga moze da izazove glavobolju, jer je mozak osetljiv na pad glukoze, zatim muku, drhtanje, slabost... Jednostavno tog dana niste jeli kako treba i zato ste se osecali lose. Hipoglikemija kada ste gladni, ukljucujuci i jutarnju na prazan zeludac i tegobe koje je pratese se obicno javlja kod osoba koje imaju problema sa zelucem (dispepsija, gastritis). Izbegava se cescim obrocima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2012.

Pre nedelju dana sam imala Urtikariju acutu, promene na kozi su prestale kao i terapija, zanima me da li bih smela da koristim slanu sobu i da li to ne bi negativno uticalo na moj organizam i eventualno dovelo do ponovne reakcije. Hvala na odgovoru. S postovanjem, Dragana Djordjevic

Postovana Dragana, mozete da koristite slanu sobu. Urtikarija nije kontraidikacija za koriscenje slane sobe. Nece doci do ponovne pojave bolesti. Cak haloterapija, terapija solju, dovodi do poboljsanja kod nekih koznih bolesti u cijoj pojavi alegija igra vaznu ulogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2012.

Postovani,imam29 godina,imam urinarnu infekciju izazvanu Esherihiom coli.Posto sam alergicna na cefalosporinske antibiotike,doktorka mi je prepisala tbl ciprocinal 500 dva puta dnevno,al mi je jako tezak za zeludac,pa me zanima da li mogu da pijem neki drugi antibiotik?I da li se ova bacterija vraca?Hvala

Postovana, Esherihiom coli se tesko leci i cesto se vraca. Pretpostavlja se da pojedini ljudi imaju nasledno veci broj receptora na celijama sluzokoze besike za koje se zakaci eserihija. Kod tih osoba infekcija se vraca. Ciprocinal se tesko podnosi. Takodje i drugi lekovi iz grupe hinolona. Ako ste dobili krvav proliv odmah prestanite da pijete jek i javite se svom lekaru. Takav proliv moze da bude posledica pseudomembranoznog kolitisa koji moze da bude opasan po zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2012.

Postovanje, interesuje me da li se HIV moze preneti oralnim putem ? U savetovalistu mi je receno da nemam razloga za strah jer sam ja bio pasivna strana tj. meni je radjen oralni sex . Interesuje me jer na internetu sam dosta citao o tome i misljenja su podeljenja a i vidim da je ugrozenija strana koja radi oralni sex. Nije doslo do krvarenja penisa. Hvala unapred.

Postovani, alko nije bilo krvarenja virus nije mogao da se prenese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2012.

A jer bas moram da idem kod lekara da pregledam to ili mogu da ostavim da to prestane samo,posto se plasim mnogo,a imam 19 godina ???? Hvala unapreddd

Postovani, pregled nije strasan i neznam zasto se ne bi javili lekaru. Samo ce da opipa, da vidi da li se pomice ili ne. Odmah cete znati da li je to nesto sto ne treba da se leci ili ne. Ako ne odete na pregled bicete uplaseni, a sa vremenom strah ce samo da raste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.10.2012.

Postovanje,doktore interesuje me dali je hepatitis C izleciv,jos uvek nemam sve rezultate,ali radi se o mom sinu koji je uzimao drogu. Dali postoji neki lek van nase zemlje da ima bolje dejstvo na lecenje. Zabrinuta majka

Postovana, uspeh terapije hepatitisa C i prognoza bolesti zavise od genotipa virusa koji vi sada neznate. U lecenju se koristi kombinacija interferona produzenog delovanja (pegilirani interferon poznat pod imenom Pegazis) sa Ribavirinom. Ova kombinacija lekova daje najbolje rezultate. Rezultati se razlikuju u zavisnosti od genotipa virusa, tako je za genotip 1 (najcesci), 4, 5 i 6 uspeh ove terapije manji (negde oko 52%), dok je za genotip 2 i 3, znatno veci (preko 80%). Rezultat terapije je dobar ako je 6 meseci nakon zavrsetka terapije HCV RNK negativan. Kod genotipova 2 i 3 terapija traje 24 nedelja, a kod ostalih genotipova 48.Lecenje se uglavnom sprovodi po prihvacenim semama. Veoma je bitna ishrana. Njeni principi su: veci unos belancevina i ugljenih hidrata, a smanjen unos masti. Koristi se pilece meso bez kozice, posno junece i telece meso, riba, obrano mleko, postan jogurt, mlad domaci sir i surutka. Treba unositi dovoljno voca u obliku kompota i sokova, domacih bez konzervansa, najbolje od ocedjenog voca iz zamrzivaca. Povrce se koristi kao kuvano i bareno. Nesme se koristiti przena i pecena hrana, suhomesnati proizvodi, kackavalj, mastan sir, gotova jela i industrijske supe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2012.

Postovani, Zovem se Marina, imam 26 godina i u 10 nedelji sam trudnoce. Pre dva dana mi se pojavio osip po kozi listova nogu u vidu bubuljica, svakog dana se blago siri i izaziva veliki svrab u vecernjim casovima. Kozu tela negujem iskljucivo bebi kozmetkom marke Becutan i proteklih godina nisam imala nikakvih problema sa kozom. Da li je to opasno za plod? Hvala puno!

Postovana Marina, kozne promene tipicne za trudnocu (trudnicki herpes i trudnicka urtikarija) se obicno javljaju na trbuhu, a zatim sire. Osim toga javljaju se u starijoj trudnoci (u drugom i narocito trecem tromesecju). Promene koje su se kod vas javile verovatno nisu u vezi sa trudnocom. Javite se koznom lekaru. Razliciti osipi uglavnom nemaju uticaja na bebu, sem trudnickog herpesa (nije izazvan virusom vec pod uticajem majcinih antitela) od koga i beba boluje i koji kod nje prolazi bez ikakvog lecenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2012.

Postovani,imam ampulektomiju papile vateri da mi urade u KCS,samo se ceka neki stent da bi mi uradili navedenu intervenciju.Jer mi rekli da bez njega ne mogu nista da mi urade.Pa me zanima sta je to stent i sve o njemu?Kako se on ugradjuje...Unapred zahvalan!Veliki pozdrav.

Postovani, stent je metalni deo kojim se premostavaju defekti u hirurgiji. Sada se kod manjih operacija ne sije rana vec se zatvara razlicitim delovima, klipsevima. To daje mogucnost da se operacija izvrsi sa minimumom secenja pomocu endoskopa ili laparoskopa kroz koje se uvlace instrumenti za razliku od klasicnih operacija u trbuhu koje su vrsene secenjem trbusniog zida da bi hirurg imao pregled i pristup organima koje operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2012.

Postovani, Radila sam cevrikalni i vaginalni bris.Nalaz je pokazao prisustvo lactobacillus spp.Dali to moze da bude problem za ostajanje u drugom stanju?Koliko su te bakterije opasne? Unapred hvala

Postovana, lactobacillus spp. poznat i kao Dederlajnov bacil je normalni stanovnik vagine. Ova bakterija pretvara laktozu i druge secere u mlecnu kiselinu cime daje normalnu kiselost vagini i onemogucava druge bakterije i gljivice da se razmnozavaju. I i II grupa vaginalnog sekreta, koje predstavljaju normalan nalaz, sadrze lactobacillus spp. U drugoj grupi ima malo manje zastitnih Dederlajnovih bacila, a vise leukocita u odnosu na prvu grupu. To je potpuno normalan nalaz koji ne predstavlja problem za ostajanje u drugom stanju? Lactobacillus spp. je pozeljan u vagini. Ima ga i u crevima gde je takodje koristan. Opasan je samo u ustima jer podstice stvaranje karijesa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.10.2012.

Imam 28 godina,operisao sam preponsku kilu 27.08.2012. Zanima me kada bi mogao da pocnem sa jacanjem trbusnog zida,tacnije kada je preporucljivo da se pocne sa vezbanjem? Unapred hvala.

Postovani, vezbe i teze fizicke aktivnosti ne treba da radite dva meseca nakon operacije. To znaci da u to vreme ne treba da nosite teret veci od 5kg i da ne radite vezbe koje napinju trbuh.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: