Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 20.8.2012.

Postovani doktore, imam 23 godine, i vec 4 godine imam hipertenziju koja se jos uvijek klasifikuje kao sekundarna. Probala sam sa raznim terapijama, i trenutno koristim Aminol (2x 25mg); Aldactone (2x50mg); Leksaurin po potrebi, i Lodix svaki 2-3 dan, i tenzija je regulisana, tacnije varira u normalnim granicama sa rijetkim skokovima. Obzirom da je anamneza poprilicno dugo, pokusat cu u kratkim crtama da prezentujem sve: porodicno niko ne boluje od hipertenzije; 2009. prilikom darivanja krvi mi je ustanovljena hipertenzija i nakon toga su krenule pretrage, uradjen MRI - pokazao adenom nadbubrezne zljezde promjera 7 mm, nakon toga CT pokazao suzenje renalne arterije - suprotno od adenoma; medjutim na kontrolnom CT kroz 7 mj suzenja nije bilo. Pored adenoma imam hipertrofiju lijeve komore. Od lab nalaza nize/vise vrijednosti imaju: Reninska aktivnost plazme 2,6 nmol/L/h 0,1542 – 2,1588 Cortizol – veče 476,2 nmol/L 50 – 350 nmol/L Adenokortikotropni hormon - jutro 121,3 pg/mL Do 50 pg/mL Testosteron 2,69 nmol/L 0,243 – 2,256 nmol/L Kreatinin (urin) 203 umol/24h/kg 97 – 177 11 desoxycorticosteron : <1 (n.v. 12-55 ng/100ml) 18 OH corticosteron: 96,8 (n.v. 12 - 55 ng/ml). Nakon ukljucivanja pomenute terapije odradila sam dodatno sli hormone: SHBG 28mmol/L (n.v. 30-100mmol/L) 17 OH-P-RIA test - 5,35 nmol/L - follicular phase n.v.0,45-3,3nmol/L DHEA Sulfat 7,277 umol/L - n.v. 0,81-8,99 umol/L Sumnja na PCOS je ukoljena nakon UZ kod ginekologa. Medjutim pored nerijesenog problema hipertenzije, a nakon ukljucivanja tableta Aldactone u terapiju mentrualni ciklus se apsolutno poremetio i to: 01.02.; 15.02.; 02.03.: 16:03.; 11.04.; i zadnji ciklus je bio 15.06; te od tog dana nisam dobila menzes i po nekim racunicam danas je 66 dan od zadnjeg ciklusa. Prije 10ak dana se pojavilo malo, u tackicama ali je krv bila smedje boje i nakon toga nista. Vjerujem da Vam je mnogo informacija na jednom mjestu; ali iskreno trenutno me najvise brine izostanak menzesa. I da li je moguce da su tablete Aldactone imala toliko jak negativan efekat i da su poremetile ciklus. I da li postoji mogucnost da se to koriguje, da li je pametno prekinuti terapiju sa tabletama Aldactone i nastaviti bez njih ili pak nesto drugo. Hvala unaprijed na Vasem strpljenju i odgovoru. LP

Postovana, Aldactone moze da dovede do poremecaja menstrualnog ciklusa, pa cak i do gubitka menstruacije. Druga moguca nezeljena dejstva koja se ne dopadaju zenama su pojava dlakavosti na licu i produbljenje glasa. Ne prekidajte terapiju na svoju ruku vec se sto pre javite svom lekaru, a zatim i kardiologu za promenu terapije. Vecina bolesnika ima primarnu hipertenziju, gde se nezna uzrok povisenja krvnog pritiska pa nije moguce izlecenje tako da moraju da piju lekove do kraja zivota. Vi spadate u manju grupu gde je uzrok poznat (sekundarna hipertenzija) tako da moze da se ukloni. Nakon toga bi imali normalan pritisak bez lekova. Razgovarajte sa kardiologom i hirurgom o uklanjanju adenoma. Suzenje renalnih arterija takodje izaziva hipertenziju, ali ono kod vas nije potvrdjeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2012.

Postovani ovaj problem mi se relativno cesto desavao nisam obracao paznju na njega ali sad me bas brine inadam se da ce biti ok.desava se sledece.nakon duzeg vremena bez mastrubacije ili odnosa,sve je ok ,nakon toga desava se da se sam penis uvuce kao da je hladno,pojavi se osecaj ne ispraznjenosti,osesaj za mokrenjem,nadao sam se da je mozda neko zapaljenje dok nisam pre par nedelja otisao na rutinsku kontrolu,krvi mokrace,krv sve ok u mokraci nasli dosta bakterija gde su nasli i cuvenu eserihija koli,20000,to mi se u vecini slucajeva desavalo nakon mastrubacije taj osecaj,da li je moguce da se ona nalazi u spermokulturi?Radio pre par godina i to iz istog problema i nista sve ok,Sada trenutno pijem Ciprocinal 500mg,caj od brusnice i vitam C 1000mg,u odnosu na pre par nedelju dana onaj osecaj pritiska u samoj karlici smajnen je bolji osecaj,bolji je osecaj u samom penisu!Da li da uradim spermokulturu za svaki slucaj kada se stabilizuje stanje jer sada da radim ako ima jos bakterija ostace i u spermokulturi i nece nista uraditi!?Zasto se eserihija vraca zbog samih urinarnih infekcija ne higijene koju sam covek napravi svojom neodgovornoscu ili zbog neke podloge koju je napravila i svremena na vreme se vrati,da li moguce u mom slucaju da se vrati,s tim da je ocistim totalno,da li Ciprocinal moze da je ocisti i u spermokulturi, i da li eserihija moze da utice na plod dete ako se prenese bez znanja da je imamo,samu plodnost muskarca,sta mislite o Origino ulju kao sredstvu za borbu protiv urinarnih infekcija,imao mnogo pitanja HVALA VAM VELIKO

Postovani, infekcija eserihijom se vraca zato sto ova bakterija ima sposobnost da se zakaci za zidove sluzokoze mokracno polnih organa, cak moze da se zarije u sluzokozu i prezivi delovanje antibiotika. Kada dodje do pada otpornosti sluzokoze ili opste otpornosti organizma ona se namnozi i ponovo izazove infekciju. Ova infekcija se zato ponavlja i pored dobre higijene. Unos vece kolicine tecnosti, caja i soka od brusnice pomazu u izlecenju jer sprecavaju lepljenje eserihije. Ako su bakterije osetljive na Ciprocinal on ce da izleci infekciju i u mokracnim i polnim organima, ali ostaje sposobnost bakterija da se vrate. Infekcije smanjuju plodnost, a eserihija se ne prenosi na plod. Origano ulje moze da se koristi kao pomocno lekovito sredstvo u lecenju urinarnih infekcija. Kao i ostala pomocna lekovite sredstva ne moze da zameni delovanje lekova i mora da se primenjuje u duzem vremenskom periodu. Cajne mesavine za lecenje infekcija besike i uopste mokracnih puteva sadrze origano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2012.

Postovani doktore, cerka ima 20 godina. Pre 6 godina je lecena od koksaki virusa. Pre 3 godine od tezeg oblika anemije. Sada joj je dijagnostikovan Hashimoto tireoditis. U medjuvremenu je doslo do pucanja ciste na jednom jajniku i izvrsena je laparoskopska operacija prilikom koje je izgubila dosta krvi (primila je dve doze krvi). Otpustena je bez terapije, hemoglobin je bio 107, Fe na donjoj granici. Prvih mesec dana je uzimala prepelicja jaja i nakon izvadjenih rezultata hemoglobin je bio 112 a Fe se blago popeo na 15. Terapija prepelicjim jajima traje 48 dana i nakon toga se pravi pauza. Poslednji rezultati krvne slike (2 meseca od operacije) pokazuju da je hemoglobin pao na 108 a Fe na 10 - molim vas da mi odgovorite zasto joj pada hemoglobin i Fe kada se strogo vodi racuna o ishrani zbog krvne slike (svaki dan jede i po jednu sirovu shitaku) i da li terapija eutiroxom ima veze sa anemijom? Pocetna doza eutiroxa je bila 50 da bi zbog simptoma bila smanjena na 25 a sada je smanjena na 12.5. Napominjem da je doslo do promene i u limfocitima koji su sada na gornjoj granici (50%) sto ranije nije bio slucaj - pre 10 dana izasao joj je herpes na usni sto zapravo govori o padu imuniteta pored sve borbe za isti. Ona se sve vreme oseca malaksalo jer je konstantno umorna. Molim vas za savet i vase misljenje u vezi njenog stanja (TSH je bio blago povise, pod terapijom je u normali, antitela su visoka, dete jede i na tezini je dobila oko 2 kg). Mnogo hvala unapred, Zabrinuta majka

Postovana, cerka je ranije imala tezi oblik anemije, tako da ne treba sami da je lecite, vec da je vodite hematologu. Gvozdje moze da se smanji zato sto je utroseno ili otislo u rezervu u vidu feritina. Malaksalost je pratilac malokrvnosti. Posto devojka nije dobro dva meseca nakon operacije mora da se javi lekaru. Umor je simptom malokrvnosti. Malokrvnost slabi imunitet pa je organizam podlozan infekcijama, koje dodatno slabe imunitet.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2012.

Postovani, Zabrinuta sam za svoje zdravlje imam 25 godina, pusim cigarete oko 7-8 godina mozda i vise. imam lose navike spavanja i hronicne nesanice. Vec par meseci mi stoje neke kuglice kao neke potkozne zlezde, jedna je u predelu bubrega tvrda na dodir i ne boli. Druga je na ruci u predelu vene.Zlezde su velicine zrna graska samo ih osecam na dodir. Sta bi to moglo da bude i sta bi bilo najpametnije da uradim od analiza? Hvala na vremenu, Ivana S postovanjem

Postovana, ne treba da radite analize na svoju ruku. Javite se svom lekaru da pogleda te kuglice i uputi vas hirurgu ili koznom lekaru, ako je potrebno. Najverovatnije je to benigni tumor lipom, koji je bezopasan, ne izaziva tegbe, ne metastazira, niti prelazi u maligni tumor. Uklanja se iz estetskih razloga, ako se nalazi na mestu gde smeta ili se povredjuje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2012.

Imam 25 godina i problem jer ne mogu ejakulirati tokom sexa, sve vreme sam uzbudjena ali ne mogu dostignut vrhunac, naime od malena sam imao obicaj stavljati penis izmedju svojih butina i tako se "guchiti" kada sam usao u pubertet na taj nacin sam otkrio da postajem muskarac, i dan danas ne mogu menstrubirati na "normalan nacin " vec jedino na vec opisani.Razumete kakve preobleme sada imam, osecam se kao impotentan a opet imam i erekciju i mogu "svrsit" ali samo na svoj nacin!! Da li je u pitanju uslovni refleks i sta mi predlazete, unaprijed hvala!!! Razumete kakve preobleme sada imam, osecam se kao impotentan a opet imam i erekciju i mogu "svrsit" ali samo na svoj nacin!!

Postovani, nemogucnost ejakulacije je gotovo uvek psiholoski problem. Posledica je nedostatka samopouzdanja, depresije, problema u vezi, straha. Uglavnom je to strah . Plasite se da necete ejakulirati i zbog straha ejakulacija izostaje. Strah od buducih neuspeha razvija anksioznot, koja jos vise pojacava prvobitni strah, sto vodi u zacarani krug. Strah vas sprecava da se fokusirate na uzitak bez obzira da li se to desava tokom seksualnog odnosa ili klasicne mastrurbacije. Usredsredjeni ste samo na misao: necu uspeti da ejakuliram i to vas sprecava da se prepustite i svrsite. Javite se psihijatru ili psihoogu. Lecenje se sastoji u pronalazenju i uklanjanju uzroka straha koji vas blokira. Od terapeuta dobijate savet kako da vezbate, a te vezbe kasnije ukljucuju partnerku. Kada vezbate sami probajte da mastrurbirate klasicno, ali ne zadajte sebi cilj da morate da ejakulirate. Za pocetak treba da vidite da je to isto kao kada je penis izmedju nogu, da postizete erekciju, a ejakulacija ce da dodje kasnije. Kada znate da pri mastrurbaciji ili mazenju sa devojkom nije cilj da ejakulirate bicete opusteniji, mnogo blize vrhuncu, koji cete ostaviti za drugi put. Vecim brojem ponavljanja bez imperativa svrsavanja smanjicete napetost, sto je preduslov izlecenje. Vazno je da shvatite da zbog tog problema nise manje muskarac, niti ste manje vredni od drugih ljudi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2012.

Postovani, imam 35 godina. bila bih Vam veoma zahvalna ukoliko bi mi odgovorili. Zanima me da li su ove vrednosti biohem.analiza hormona stitne zlezde u redu. FRT4 7,72 pmol/L , TSH 1,25ulU/mL .

Postovana, to su normalne vrednosti T4 (slobodnog hormona tiroksina u krvi) i TSH (tireostimulirajuci hormon koji regulise rad stitne zlezde).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2012.

Veliko postovanje ! Vec sam Vam se obracala i ZAHVALJUJEM PUNO na Vasem odgovoru. Da bi mi odgovorili na ovo pitanje,koje cu Vam postaviti,moram da ponovim nesto vec ranije napisano. Suprug ( 76 godina ) imao je perforaciju tankog creva zbog priraslica,a izvrseno je uklanjanje tog dela creva u duzini od 20 cm. Nakon 15 dana od operacije pojavila se groznica i temperatura od 39,koja je uz Palitrex tek nakon 15 dana pala na 37,7,da bi opet bila 38 i tada je proveo 20 dana u bolnici. Otpusten sa temperaturom od 38,koja se zadrzala jos 5 dana na istom stepenu. Sada je vec dve sedmice bez temperature i bez proliva,a bili pre toga prisutni. Medjutim,jos u bolnici nakon operacije dobio je OTOK STOPALA i on i dalje traje,a operacija je izvrsena 12.06. 2 012. god. Doktor mi je rekao,da je to zbog manjka PROTEINA,jer prakticki,on 2 meseca nije imao ishranu i smrsavio je 23 kg. Zanima me,da mi odgovorite,da li ce taj otok stopala nestati i koje mere u ISHRANI i VEZBAMA poduzmem. Masiram mu stopala prema srcu srednjom jacinom pritiska. Dajem mu dijetalnu hranu uz dodatak Nutritdrink -a,jogurt balansa,surutku. Po nekada ima nadut stomak i tvrd bude.Skuvam mu - nanu. Teram ga,da seta i nezno masira stomak u smeru kazaljke na satu. HVALA Vam BESKRAJNO na Vasem vremenu,strpljenju i odgovoru uz zelju, da Vas zivot bude ispunjen svim najboljim,koji on pruza !!!!!!!!!!!!!!

Postovana, hvala na lepim zeljama. Zbog slabe ishrane u krvi je malo proteina tako da ne mogu da zadrze tecnost u krvnim sudovima, vec ona izlazi formirajuci otoke. To nije problem. Sa normalizacijom ishrane i kretanjem otoci ce da se povuku, sem ako ne pije lekove koji uticu na pojavu otoka oko skocnih zglobova (neki lekovi za povisen krvni pritisak) ili ako ima slabost bubrega (bubrezna insuficijencija). Suprug je bio u kriticnom stanju. Sada nema proliv i temperaruru i mora da prelazi na normalnu ishranu. Ranije se mislilo da dijetalna ishrana treba da se sprovodi do potpunog ozdravljenja. Medjutim, primeceno je da se creva bolje oporavljaju kada se brze predje na normalnu ishranu. Ja znam da ste vi uplaseni i spremni da mu ako treba do kraja zivota spremate posebnu hranu. Medjutim nije potrebno. Uvodjenje normalne hrane ide postepeno jedna po jedna namirnica i to uvek u manjoj kolicini dok ne bude sigurno da je dobro vari. Oporavak je individualan i zato ne mozete dobiti preciznu dijetu. Morate mnogo da se oslonite na svoje zapazanje. Sada je dobar trenutak da usvoji pravilnu ishranu ako se ranije nije pravilno hranio ili da je izmeni ako ima neku hronicnu bolest koja to zahteva. Masaza je u redu, ali treba da seta. Hodanje je najbolja masaza. Kontrakcijom misica pumpa se krv ka srcu i otoci se povlace. Neka unosi vise lako svarljivih belancevina: kuvana riba, piletina bez kozice, probiotski jogurt sa manjim procentom masnoce, kuvano i dinstano svo povrce, a zbog nadimanja suplement probiotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2012.

Postovani! metabolicki test poslednji je bio bez primedbi. Ostrogen analiza je malo u gornjoj granici normalnog hormona lagano poceo da se krece krivuda ali moze biti privremeno, sto znaci da moze da bude sasvim normalno da dodje, ali mozda malo je pocetak laksi klimateriskogrubninga. Molim da mi odgovorite, dali sa ovakvim analizama mogu ostati u drugom stanju ? Nadam se da imate moja predhodna pitanja radi povezivanja odgovora? Jos jedno pitanje: Ima li medicine i kako se leci Ostrogen (FSH)? I koji su simptomi FSH ako nije u redu? Hvala unapred na odgovoru

Postovana, povisen FSH ukazuje da se jajnik iscrpljuje (insuficijencija ovarijuma) ili da je klimaks poceo. Zene mogu da zatrudne sa povisenim FSH, ali tu nema mnogo vremena za cekanje i obicno je potrebna stimulacija ovulacije. Povisen FSH ne mora da daje neke posebne tegobe ili su tegobe slicne tegobama tipicnim za klimaks, samo blaze. Menstruacija se menja. Ona moze i da bude redovna, ali da dolazi nekoliko dana ranije... uocavate da je u poslednje vreme nekako drugacija. Da li je suprugov spermogram u redu? Ako nije intenzivirajte njegovo lecenje. Ako se ne varam, 13 jula je bila roze menstruacija. Da li ste je imali u avgustu? Sta kaze vas ginekolog?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2012.

Postovani. U sedmom sam mesecu trudnoce radila sam nalaze ogtt i rekao mi doktor stroga dijeta na analazima sam videla da pise 7,5 a na drugom 9,2 glukoza. Jako sam se zabrinula za bebu i sebe sta je to moglo da prouzrokuje inake nisam se puno ugojila mozda 5kg za 7 meseci i bas nejedem slatko i masno ali sam se nervirala mnogo mozda je to uzrok. Zanima me oce li secer da se prenese na bebu i ostace li secer kod mene. UNAPRED HVALA

Postovana, nemate secernu bolest, jer vrednost secera nakon sto ste popili slatku vodu nije bila veca od 11. To sto imate je poremecena tolerancija na glukozu. Znaci da tesko podnostite veliku kolicinu secera, organizam ga teze preradjujete i zato morate da drzite dijetu. Najbolje da se javite dijeteticaru. Uz dijetu secer u krvi ce da bude na normali, a to znaci da nema nikakvih posledica po vas i bebu. Nemate secernu bolest. Secer moze malo da skoci kada jedete dosta slatko, eventualno ujutru moze da bude nesto visi posebno ako ste pod stresom ili ste predhodne veceri kasno jeli. Budite pod kontrolom, slusajte svog lekara i ne strepite. Sada se nezna da li cete oboleti od secerne bolesti. Ako se ne ugojite i pazite sta jedete velika je verovatnoca da necete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2012.

imam nesto na jednom testisu kao zamrsena creva interesujeme sta bi to moglo biti pokusavam sa suprugom da imam dete i nikako da ostane u drugom stanju mislim da je upravo to sto imam na testisu uzrok sto nemogu da imam decu.

Postovani, to sto ste napipali su prosirene vene testisa (varikokela). Dijagnoza se jednostavno postavlja pipanjem testisa ili ultrazvukom. Krv iz prosirenih vena greje testise i remeti proizvodnju spermatozoida, pa varikokela moze da bude uzrok steriliteta. U tom slucaju jednostavna operacija vraca plodnost. Javite se urologu. Mozda neka infekcija ili varikokela otezavaju oplodnju i zatrudnjivanje supruge.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: