Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 28.3.2010.

Postovani, pri vadjenju krvi za proveru stitne zlezde, utvrdjeno mi je da TGAT 1:10000 a stoji da je normalno do 1:100 i TPO mi je 4585 a normalno je 70-130.Interesuje me sta znace ovi rezultati i uzrok?Ostali hormoni TSH 2,19; FT3 3,2; FT4 11,2. Hvala unapred!

Povisena antitireoidna antitela ukazuju na autoimuno zapaljenje stitne zlezde (hasimoto tireoiditis). Zlezda nije napadnuta bakterijama ili virusima, vec sopstevenim antitelima. Uzrok nije poznat. Vremenom antitela toliko ostete zlezdu da ona ne moze da proizvodi dovoljno hormona (hipotireoza) i tada je neophodno koriscenje tiroksina. Ako se on koristi pre pojave hipotireoze sprecava se povecanje zlezde. Hormoni su u redu i takav nalaz se zadrzava dugo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2010.

ja sam ona sa pitanjima o zucnoj kesi i temperaturi.hvala vam na brzini odgovora,.bila sam na ultra zvuku i rekli su mi da mi je zucna kesa ok kao ijetra i slezina,ali ja idalje osecam amalo bolove sa desne strane.ne puno ali povremeno me zateze ,pa me zanima da li da vasdim krv da vidim da li su povecani nalazi za zuc ili to sto je ok na ultra vuku je dovoljno.i jos me zanima sta znaci kad kazete da sam sklonija infekcijam,a kao pronizonski pacijent?to mi svi kazu a niko mi ne da objasnjenje za to.npr ja sam retko kad bolesna ako imam temperaturu ili kasljem to traje kratko i nekako nije burno ,tak i ako me boli zub,besika ili zzuc sve to bude u nekoj blazoj formi nego pre pronizona,kao odgovor dobijem ..pa to vam je zato sto pijete pronizon on maskira stvarnu sliku...a niko mi ne kaze sta da radim da li ipak kad kasljem ili mi se nesto desava iako nije jako i izrazeno ipak potrazim lekarsku pomoc ili pustim da pronizon to resi.mozda mislite da sam hipohondar,nisam samo mi nista nije jasno,cutim i trpim i ne idem svaki cas kod lekarajel stalno dobijam te odgovore to vam je od proniozona ili pronizon ce to da resi.ja sam cak mislila da sam pijuci pronizon zasticena od prehlada i raznih bolesti nesto kao meni nemoze nista da se desi ja pijem pronizon.....znam da je to glupo, ali tako su mi objasnjavali sad sam zbujena......kao za zuc azu mi nemate nista na ultra zvuku ali ste mrsavi pa vas mozda zato boli kad se sagnete ili iznervirate,nosite nesto teskoili se umorite a to neznaci da je oboleo zuc i netreba da vadite krv a on i dalje boli ...neznam...u svaoom slucaju vam hvala,ja sam pocela sama da se lecim i tako radim godinama pijemm pronizon i cutimm neidem nigde kad me nesto boli i trpim .sad mi je lakse kad znam da u drugom delu od ovulacije do ciklusa moze biti visa temperatura jel tako mi se i avlj a negde oko ovulacije pa sve do k nedobikjem verovatno je i to od pronizona koji je uticao na hormone..........a zuc neznam ili ce proci ili nece....kakav bi mi vi savet dali uopste...mislim cega da se cuvamm kao pronizonski pacijent da li su za mene opasni ljudi sa prehladama i nekim bolestima koje se prenose i zasto niko nece da mi da anesteziju da bi izvadila zub?nerazumem zar mediina nije napredovala u cemu je stvar i onda kazu ja puno pitam ali gde god odem naidjem na iste odgovore ..to va, je od pronizona ili jadni vi ..ili nesmemo da va,m damo anesteziju ili jao molite se bogu da nije zuc meznam ko bi vas operisao. e nadam se da sad razumete otkud moja zabrinutost i opsirnost mada nema veze ja to samo provlacim kroz glavu i na kraju se uzdam ko zna u sta nabacim osmeh i produzim,a vama hvala jel cim radite ovde pokazujete svoju humanost koje je nazalost sve manje medju vasim kolema izvinite ali tako.p acakl i za nas malo komplikovane pacijente ,koje ustvari oni ovakvim izjavama naprave komlikovanim umesto da nam posvete 15min.i sve lepo objasne i mi bi onda znali sta nas ceka i tako se ponasali u odredjenim situacijama i nebi vas humaniste zamarali ovakvim pitanjima,niti sebe spustali ispod svog nivoa razuma....pozzzz

Postovana, Pronizon moze dati (ali ne mora) preosetljivost, pa se moze javiti alergijska reakcija. To se retko desava, ali se lekari plase da vam daju anesteziju. Ako bude neophodna operacija dace vam. Uostalom, sem estetske hirurgije, ljudi se i ne operisu ako ne moraju. Zucna kesa je bila presavijena verovatno zbog vase mrsavosti. Sada se ne uocava. Pridrzavajte se ranijih saveta o ishrani, a dodatne analize krvi nisu potrebne. Sada je bitno da se psihicki opustite. Pronizon moze da izazove nadimanje i bol u trbuhu, tako da niste sigurni da li to potice od zuci. Ako je zuc zapaljena onda verovatno poticu. Sa smanjenjem stresa i zuc ce vas manje muciti. Nesto o uticaju Pronizona na infekcije: Kod pojave bilo kakvih tegoba morate se javiti lekaru, cak i kada smatrate da niste mnogo nazebli, jer lek ublazava tegobe tako da ne znate koliko je infekcija teska. Valjda me razumete, zbog pronizona mozete lakse da se razbolite, ali on ublazava simptome (tegobe), tako da vam se moze ciniti je infekcija blaza no sto stvarno jeste. Pametno je da izbegavate ljude sa prehladama i zaraznim bolestima, upravo zbog toga sto pijete pronizon.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2010.

Postovani doktore!Moj sin oseca bolove u predelu pupka. Otecen mu je i pomalo curi. Pre toga je imao urinarnu infekciju i jos uvek je pod terapijom antibiotika iz grupe ceporexa.Uradjena mu je urino kultura i cekamo rezultate.Zabrinjava me to sto mu curi pupak mada ga boli samo kada takne .Inace ima nepunih 20 godina i student je. Hvala Vam !

Postovana, ako nije alergican na jod, moze da ispira pupak povidon jodom. Nakon toga da ga prekrije sterilnom gazom. Sada koristi antibiotik, ali ako mu se infekcija pupka ne smiruje lekar ce ga uputiti hirurgu ili ce mu promeniti antibiotik. neka unosi vise tecnosti, pre svega caj, sok ili kompot od brusnice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2010.

Postovani,interesuje me da li se na snimku kicme vidi ukoliko postoji problem sa diskusom,a takodje i da li se na snimku kic me vidi ukoliko nesto nije u redu s kukovima,da li za to mora da se radi posebno snimanje kukova.

Postovana, rendgenski snimak moze da pokaze vece promene na diskusu, ali nije uvek u skladu sa tegobama bolesnika. Ako postoji diskus hernija uocava se suzen medjuprsljenski prostor. Vide se i promene na prsljenovima npr. osteofiti (trnoliki izrastaji). Medjutim, nekada covek ima znatne tegobe, a na rendgenskom snimku se ne vide promene ili su diskretne i obrnuto, uocavaju se velike promene, a covek nema jake bolove i nije prisutno trnjenje. Mnogo vise podataka o promenama na medjuprsljenskom disku kicme daje magnetna rezonanca. Potrebno je posebno snimanje kukova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postvani doktore , imam 73 godine i vec 5-6 godina imam bolove u lumbanom dijelu jicme koji prelazi u lijevu nogu poslije kraceg stajanja i postaje veoma intenzivan. Radjeni su mi Rtg, Scener i M.R , a dijagnoza je bila "Degeneratvne promjene ne kicmi". Pod prstima izmedju L4 i L5 osjecam manju priraslicu koja je nekad veca , a nekada manja. Buduci da me ova bolest u prilicnoj mjeri imobilise- najlakse mi je kada sjedim-dovodi me u stanje invalidnosti, a ja se ipak ne osjecam tako. Isao sam kod nekolko fizioterpeuta na tretmane, ali bez uspjeha. Postoji li neka terapija koja bi mi pomogla da ublazavam taj nesnosni bol. Zahvalan za svaku pomoc, S postovanjem, Momo

Postovani Momo, potrebno se da sprecite pojavu diskus hernije koja bi jos vise ogranicila vase kretanje.To cete uciniti izbegavanjem naglih pokreta i podizanja tezih predmeta. Izbegavajte duze sedenja i stajanje. Duza imobilizacija vise steti no sto pomaze. Praktikuje se najduze dva do tri dana kada su bolovi izuzetno jaki. Kretanje ce vam najvise koristiti, lagane setnje, kao i vezbe za jacanje ledjnih misica. Koristite npr. Miselove vezbe za akutni stadijum, teze samo ako dozvoli fizijatar. Fizikalna terapija povremeno moze smanjiti bol, takodje lekovi koji opustaju misice (miorelaksansi), nesteroidne tablete i kreme (gelovi), kao i kreme na bazi kamfora. Razlicite tretmane (namestanja i sl.) od strane fizioterpeuta ne preporucujem, jer mogu da vam pogorsaju stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Nedavno mi je pronadjen cvoric na stitnoj zlezdi velicine 5 mm. Dr kaze da nije strasno, preporuceno mi je samo da se ne nerviram i da jednom godisnje kontrolisem. Interesuje me o cemu je tacno rec, da li je to zacetak necega sto ce se godinama razviti, moze li da se povuce i sta ja mogu da cinim da se to ne razvija? Unapred hvala

Postovani, ne mozete da ocekujete da ce cvoric na stitnoj zlezdi da se povuce. Vazno je da bude pod kontrolom. Po ultrazvucnom izgledu moze da se pretpostavi njegova priroda. Medjutim, tacna dijagnoza moze da se postavi samo punkcijom cvorica i mikroskopsim (histoloski) pregledom dobijenog materijala. Posto se nezna uzrok nastanka cvorica ne mozete nista da ucinite da ne raste. Potrebno je da zivite zdravo, izbegavate stres, a najvaznije da se redovno kontrolisete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Dobar dan postovana doktorice Gordana.Imam 32.god. i hteo sam da vas pitam za savet.Pre par meseci mi se pojavila mala kvrgica na unutrasnjem delu kozice levog testisa.To je raslo do oblika klikera i na kraju je puklo.JA sam to istisnuo napolje ali ne do kraja.Pre 3-4 dana mi je opet pocelo da raste jer sam ja to dirao i sada je to opet poraslo i samo sto ne pukne ali me boli.Da napomenem da je to unutrasnji deo kozice i odvojeno je od testisa.Da li mozete da mi kazete da li je to vrsta nekog tumora ili nesto drugo.Zahvaljujem se unapred na vasem odgovoru!

Postovani, po vasem opisu se ne bi reklo da je tumor. Ako je to na koži (skrotuma ili mošnica) i možete da iz nje istisnete neki sadrzaj, nije tumor vec zapusena lojna žlezda. Sada je nakon vaseg stiskanja doslo do upale. Morate da se javite kožnom lekaru. To nije stvar koju trebate zanemariti ili leciti sami.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovani, Imam 26 godina,vec duze vrijeme imam ucestale bolove glave koji se javljaju barem 5 - 10 puta mjesecno,obicni lijek mi ne pomaze moram uzeti ili vecu dozu ili jace sredstvo.Nekad mi bol traje i po 2 dana bez prestanka samo sa manjim intezitetom,obicno je bol s jedne strane,lijeve najcesce i bol je pulsirajuca i jaka kada pricam ili se krecem,najvise mi odgovara samo jedan polozaj tijela i kad mirujem i ne pricam.Bol je nekad tako jaka da bih zaplakala i ponekad pracena mucninom ali nema povracanja.Da li bi bilo dobro da odem na pretrage ili je mozda samo obicna glavobolja u pitanju.Hvala Vam unaprijed

Postovana, vasa glavobolja lici na migrenu, pa je najbolje da se obratite neurologu. Medjutim, potrebno je detaljno ispitivanje da bi se odredio tacan uzrok, a time i lek. Ne odlazite odlazak lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovnani,ja imam strasan problem ne znam da li cete uspeti da mi pomognete(jos niko nije uspeo)-vase kolege lekari ne znaju sta mi je,ali iznecu sve do datelja. Od pre godinu dana pocinjem da osecam stasan bolu desnoj slabini,pa su me prvo lecili "od kicme" i koristila sam kao terapiju dexomen tablete 2x1,i fastum gel 2x1,sto mi nije pomgolo.Trebam naglasiti da sam alergicna na diklofen.Zatim me je posle nesupele terapije lekova i gela,fizijatar prepisao 10 elektro terapije i 10 parafin ni to nije bilo delatvorno,pa me posalju da snimim kicmu.Na snimcima mi se pokaze kao da je sve u redu.Fizijatar me salje urologu da nije bubreg u pitanju.Da ironija bude veca na ultrazvuku se bio pokazao kamencic od 5 mm,i doktor i ja pomislimo to proizvodi moje strasne bolove u desnoj slabini.Moj urolog me je izuzetno savesno lecio,prepisao mi "nutrimag"tablete,prolom vodu 3 l i uvin caj protiv bolova febricet.Meni se kao izgubili bolovi na neki mesec dana,ja pomislim problem resen.Posle mesec dana meni se bolovi vracaju.I urolog mi prepisuje rovatinex,prolom vodu.,uvin,febricet....bolovi ne prestaju,pa mi opet vraca terapiju nutrimag,prolom vodu uvin caj,na ultrazvuku sve u redu,ciste nema,a kamencic nestao-vidi se samo pesak,a bolovi ne pretsaju u desnoj slabini,i izuzetno me boli kad hodam duze od 5 min.Moj urolog je uporan i daje mi palitreks,promene nema.Kvr i mokraca uvek u redu.A ultrazvuk pokazuje samo pesak.I sad skoro odem na intravensko snimanje bubrega i to je u redu.Urolog kaze da mi je rad bubrega vise nego dobar,tako snimak kaze.On kaze da problem nije uroski i da se na snimku vidi samo mnogo sitan pesak koji ne moze da proizvede takve bolove.E sad je pitanje sta mi je:kicma na snimku u redu,bibrezi do detalja u redu,ja i dajle osecam strasan bol u desnoj slabini,ne znam vise kome da se obratim.Na svoju ruku sam odradila i privatno ultrazvuk cele trbusne duplje,jetre...zuci..i to je u redu.Prilikom hoda me i dalje boli prija mi toplota ublazava bolove,i kad se drzim(ili masiram slabinu).Pomozite,molim Vas ja ne znam kome da se obratim ,kom specijalisti da odem.Unapred hvala.Andjela

Postovana Andjela, ako je radjen obican rendgen snimak, ne znaci da nema promena na kicmi (na njemu se obicno ne vidi). MR bi pokazala eventualno postojanje degenerativnih promena. Medjutim, ako su bolovi dosta jaki, javile bi se jos neke tegobe koje bi upucivale na kicmu npr. trnjenje. Inace, pesak moze da izazove jaci bol od kamena koji se ugnjezdio u bubreg i ne mrda. Bez obzira sta vam izaziva bol lecenje bubrega nije uzalud, jer ga kamen ostecuje. I dalje unosite dosta tecnosti, najbolje prolom vodu. Ako ste skloni stvranju peska on ce cesto da se eliminise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovana doktorko,pre dva dana sam bio kod zubara koji je uocio da imam malu opisao bih kao bradavicu ili bubuljicu mozda precnika jednog milimetra na donjoj desni ispod zuba(sekutica).Medjutim ja to imam vec duze vreme i neznam kako to ranije nije uocio mozda i dve godine.Nesmeta mi i to nisam ni primecivao i obracao paznju dok mi nije zubar rekao da bih trebao otici kod oralnog hirurga da mi to odkloni.Rekla je da nije opasno ali bih to trbao uraditi.Nisam pusac i alkohol konzumiram vrlo retko 38 mi je godina.Molio bih vas za savet.Unapred se zahvaljujem na vasem odgovoru i na svim vasim predhodnim odgovorima jos jednom!!!!!Da napomenem da je ta oteklina kao sto sam rekao vrlo mala i malo bela unutra i skoro iste boje kao desni ,ne krvari i ne boli kada dodirnes.Hvala jos jednom!!!!!!!!!!!

Postovani, bez ikakvog straha se javite oralnom hirurgu ili specijalisti za lecenje bolesti usta. To je jednostavno lecenje i ne treba da strepite i da ga odlazete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovani, molim za odgovor. Ja sam 90 godiste. Ne pijem ne pusim... Jedina mana sto se ne bavim sportom. Visok sam 200, i tezak 80 kg. Probirljiv sam i sto se ishrane tice. Sad kad sam se ukratko predstavio, zeleo bih da vam objasnim moj problem. Poceo sam cesto da mokrim, slabiji mi je mlaz, ustajem nekad i nocu da mokrim, i ponekad imam problema sa erekcijom. Posto sam mlad, malo mi je neugodno da pricam o tome sa lekarom, pa bih vas molio za neki savet. HVala vam unapred. Pozdrav

Postovani, ne mogu vam dati ocekivani savet, jer je neophodan pregled urologa. Dobicete uput od lekara opste prakse koji nece traziti detalje. Recite mu isto sto i meni. Morate da se lecite tim pre sto ste mladi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovani doktore. Postoji bolest koja se zove "SIBO" (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) tj. previse losih bakterija u tankom crevu. Koliko znam tanko crevo bi trebalo da bude relativno sterilno. Ova bolest moze biti godinama neprimecena i dugo da traje, simptomi su naduvenost, gasovi, dijareja, abdominalni bolovi. Prisustvo bakterija u tankom crevu se odredjuje "hidrogen breath test" tj. merenjem prisustva vodonika u dahu pacijenta nakon konzumacije ugljenih hidrata sa kojima se lose bakterije hrane. Ovo oboljenje je neki bauk kod nas jer se na zapadu leci sa: Rifaximin: Fatroximin; Normix; Rifacol; Ritacol; Xifaxan; antibioticima , dok na nasem trzistu ne postoji ni jedan. Rifaximin je dobar jer se ne apsorbira u crevima i ne ulazi u krvotok stoga su mu nezeljena dejstva mala i deluje samo na creva. Ovo oboljenje se cesto mesa sa iritabilnim kolonom. Meni je dijagnosticiran iritabilni kolon ali sumnjam na bakterije u tankom crevu. Sumnjam jer psihosomatske smetnje uticu na prebrzo pomeranje creva pa dolazi do dijareje (vise puta tokom dana), ali ja imam redovnu stolicu jednom dnevno, medjutim ona je prolivasta ili pak kasasta, pa sam zakljucio da je u pitanju losa apsorbcija tecnosti u crevima. A neku intoleranciju na hranu nikada nisam imao, a i ispitao sam tu mogucnost sa kontrolisanom ishranom ali bez rezultata. Ostale gastroenteroloske bolesti su iskljucene raznim pregledima koje sam obavio. U opste je iritablni kolon skup simptoma a ne bolest, a najcesi uzrocnici jesu intolerancija na neku vrstu hrane, bakterijska upala i psihosomatske smetnje. Ja smatram da moj uzrocnik jeste bakterijska upala. Radio sam laboratoriski test, mokrace, stolice i krvi i nisu pronadjene bakterije ili gljivice. Zanima me da li je moguce da se bakterije iz tankog creva ne vide u stolici? Da li kod nas postoji taj hidrogen test na bakterije? I da li ima neka preventiva za gore pomenute antibiotike? Molim Vas na bilo kakav odgovor, savet ili misljenje jer ovo stanje dugo traje i mnogo utice na kvalitet mog zivota. U napred Vam hvala.

Postovani, postoji mogucnost lecenja SIBO, pri cemu ne morate koristiti pobrojane nedostupne antibiotike. Od antibiotika koji su kod nas dostupni mozete koristiti ciprofloksacin ili metronidazol (koriste se 7 dana). Od antibiotoka koji deluju samo u crevima mozete koristiti streptoksazol ili neki drugi enteroantiseptik. Inace ni Rifaximin ne garantuje izlecenje. Ne postoje standardi u pogledu vrste antibiotika, kombinacije lekova i duzine lecenja, koja bi garantovala izlecenje SIBO. Vecina smatra da je duzina lecenja antibioticima 7 ili 14 dana, a da zatim nastaviti probioticima. Vecina smatra da je potrebno koriscenje antibiotika ponavljati povremeno, jer nijedan od antibiotika ne dovodi do potpunog unistenja bakterija ili se one ponovo nasele u tanko crevo. Antibiotici nemaju prednost u odnosu na probiotike. Obicno se propisuju pod uticajem zabrinutog pacijenta. Efikasnije je i bez nezeljenih efekata koriscenje probiotika u duzem vremenskom periodu. Imajte na umu da nemaju svi probiotici ono sto je napisano na kutiji. Neki cak ne sadrze zive kulture probiotskih bakterija. Ako se odlucite za antibiotsku terapiju sprovedite je 7 dana pa nastavite probioticima. Ako ne uocite poboljsanje kupite probiotik nekog drugog proizvodjaca. Jedite sto vise jogurta, posebno onog sa probiotskim kulturama, mada i tu vazi ono da cesto ne sadrze bas onu probiotsku bakteriju, koja je navedena na etiketi, pa i to morate da isprobate. Na kraju da kazem da ne treba da iskljucite uticaj psihosomatskog faktora. Nije neophodan hidrogen breath test, jer bi on najverovatnije pokazao ono sto pretpostavljate. Znaci probiotici, setnja, druzenje, bavljenje sporton, nekim hobijem, izbegavanje masne i slatke hrane, stresa... tj. sve one mere koje ce vam podici imunitet i omoguciti tankom crevu da se svojim imunim mehanizmima izbori sa bakterijama. U tankom crevu se normalno nalaze bakterije. U njegovom zavrsnom delu su iste kao u debelom crevu. U pojedinim situacijama te bakterije nasele vece delove tankog creva i izazivaju tegobe. Lecenje SIBO na zapadu nije narocito uspesno, samo mu se poklanja vise paznje nego kod nas.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovana, imam jedno pitanje, posto sam cŤuo da izrazena maljavost kod muskarca uticŤe na njegovu plodnost, nije mi jasno da li uticŤe pozitivno ili negativno? Hvala

Postovani, na dlakavost uticu muski polni hormoni. Izrazenija dlakavost, koja potice jos od puberteta, a nije se iznenada pojavila, se povezuje sa normalnom plodnoscu. Za normalnu plodnost polni organi treba da budu zdravi. Hronicne upale, posebno klamidija i prosirene vene testisa mogu biti uzrok steriliteta, a ne samo hormonski poremecaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Uradjen mi je test opterecenja srca. U nalazu stoji "registrovana ascedentna depresija ST koja ne korelira sa stepenom opterecenja". Sta to znacŤi i da li je potrebno lecŤenje? Unapred zahvalna.

Postovana, u naporu srce dobija nesto manje kiseonika no sto se ocekuje. Lecenje uglavnom treba, a inace, zavisi od toga da li imate tegobe, kakav je krvni pritisak, da li vec pijete neke lekove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

postovani imam problem ujutru kad ustanem bol sa leve strane grudi [na dnu leve dojke ]koji traje vec 3 godine a zadnje vreme me strasno bole noge u listovima .radila sam ulrta zvuk srca,snimala pluca,stitnu zlezdu i to je sve ok pa sam hrela da mi kazete sta to moze biti i da li postoji mogucnost da je sav taj bol od kicme.hvala unapred

Postovana, uzimajuci u obzir dobijene normale rezultate namece se zakljucak da bol potice od kicme. Posto se javlja ujutru moguce je da dodatno utice neudoban krevet. Zapaljenjske reumatske bolesti daju jutarnji bol, ali se kod njih vide promene u krvnoj slici (povisena sedimentacija, fibrinofen, CRP). Bol u listovima moze da se javi kod prosirenih vena, ravnih tabana ili spustenih poprecnih svodova stopala, ali i ako ste u poslednje vreme nosili nisku stiklu (ravne cipele).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Postovanje, imam 30 godina, od oktobra prosle godine sam na terapiji za snizenje krvnog pritiska.Naime, na pregledu mi je izmeren pritisak 150/120, krenuo sam sa terapijom, i sada je pritisak normalizovan, 120/80, i pre nego sto popijem lekove budu te vrednosti.Pijem zobox 2x1, presolol od 100 2x1/4 i karvilex 2x1/2.Interesuje me da li mogu da idem u teretanu, kako bih vezbama skinuo visak kilograma, ne interesuje me nabacivanje misicne mase, vec gubitak kilograma.Uporedo, planiram i da krenem na plivanje.Unapred hvala.

Postovani, ne preporucujem vam teretanu zbog hipertenzije, bez obzira sto je pritisak normalizovan lekovima. Mnoge vezbe u teretani, posebno podizanje tereta, povisavaju krvni pritisak. Posto imate visak kilograma, vece naprezanje moze dovesti do pucanja nekog krvnog suda (bez obzira sto ste mladi). Plivanje je idealno. Ako smatrate da vam je malo fizicke aktivnosti, mozete da upraznjavate dzoging ili brzo hodanje, ali i setnju. Mrsavite postepeno. Naglo mrsavljenje vam moze dovesti do ubrzanja arteroskleroze i do pojave kamena u zuci. Mrsavite maksimalno pola kilograma nedeljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.3.2010.

Doktore, Ako su vrednosti eritrocita za muskarca 5,6 x 1012/l i volumen eritrocita je uvecan 35%,sta to moze da znaci? Da li je to policitemija? I da li je to maligno oboljenje? Zakazano mu je uzimanje uzorka kostane srzi. Hvala unapred!

Postovani, broj eritrocita je normalan samo su veci no sto je uobicajeno. Pregledom kostne srzi ce se videti da li je poremecena proizvodnja eritrocita i ako jeste zasto. Inace povecanje volumena eritrocita moze da se javi kod hronicne opstruktivne bolesti pluca, astme, hron. bronhitisa, tezih bolesti jetre, hipotireoze, i alkoholicara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

postovani doktore imaosam operaciju varikocele pre 6 godina pa me zanima dali je dotoga mogao dovesti udarac koji sam primio kad sam bio mali oko7 god mada tada nista nisam osetio tek oko 17 god osecao sam bol ponekad a u 19 god doslo je do spustanja testisa i uradiosam korekciju.mada da napomenem nista nije sigurnoza taj udarac al je moguce,unapred zahvaljujem

Postovani, varikokela nije nastala kao posledica udarca.Ona nastaje zbog urodjene slabosti zida krvnog suda, kao i zbog delovanja hormona (zato cesto nastaje u pubertetu dok se jos nije uspostavila hormonska ravnoteza). Ako je testis spusten u skrotum tako kasno, postoji mogucnost da je atrofican i time podlozan razvijanju tumora. To zahteva redovne samopreglede testisa (jednom mesecno) i povremene ultrazvucne kontrole. Ako je testis bio blizu skrotuma rizik da je izmenjen nije veliki. Medjutim, kao i svaki drugi muskarac, trebare da radite samopregled testisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Postovani,moja majka je uradila ginekoloski pregled i postavljena joj je sl.dijagnoza-ANAMNEZA-IMALA PM PRE 8 GODINA.DOLAZI RADI KOLPOSKOPIJE I PAPA NALAZA. KOLPOSKOPIJA-EPITEL PVU SKVAMOZAN ATROFICAN SCH SLABO POZITIVAN.SCJ VIDLJIVA CELIM OBIMOM U CERVIKALNOM KANALU.NALAZ NA VAGINI I VULVI POKAZUJE ATROFICNE PROMENE.DG-POSTMENOPAUSIS.TH-OVESTIN CREMA SPOLJA.UZET PAPA NALAZ.Najlepse bih Vas zamolio da mi kompletno objasnite ovaj nalaz jer me interesuje da li postoji bilo kakva opasnost po nju.Hvala na izdvojenom vremenu. Pozdrav.

Postovani, to je uobicajen nalaz kod zene posle menopauze. Nakon papa rezultata ce se videti da li postoji neka opasnost. Ovaj nalaz ne ukazuje na rizik od neke bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Postovani,posto mi je konstatovana ureaplazma i kandida u vaginalnom brisu a partner takodje treba da se testira na iste,da li da sacekam i njegove rezultate i zajedno pocnemo sa terapijom (ako i on bude pozitivan) ili ja mogu svoju koristiti nezavisno od njega? Pored antibiotika dobila sam i jednu Lomexin vaginaletu.Kada je najbolje da je iskoristim,prije ili posle kutije antibiotika ili to nije toliko ni bitno? I koliko vremena treba da prodje nakon terapije da bi se ponovili sporni brisevi? Unaprijed zahvalna!

Postovana, zapocnite odmah lecenje. Lomexin vaginaletu upotrebite posle kutije antibiotika. Ako partner bude pozitivan, lecice se. Koristite kondom dok traje vase lecenje. Nastavite sa tom zastitom dok se partner ne izleci ili dok ne stigne rezultat koji pokazuje da nema ureaplazmu i kandidu. Kontrolni bris uradite nakon deset dana ili nakon sledece menstruaije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

pos.doktore.vas savjet.imam 47 g,110kg,/m/pusac sam i konzumiram dnevno i 4-5 espressa dnevno ,ne konzumiram alkohol.bavio sam se ranije sportom.kasnije vezano i sa poslom a sada rekreativno .zadnji moj pregled kod ljekara (prij 6 mj)inace detaljan, je pokazao da je sve tip top osim ubrzanog rada srca.medjutim zadnje pola godine se desilo da mi je bilo nesto hladno i uzeo toplomjer(dig)i izmjerio temp.bila mi je 35,2 bilo mi je cudno odtada je mjerim cesce radi znatizelje i kontrole dostizala je do meni nevjerovatnih 33,5 pa 35,8 i to se samo jednom desilo ali uglavnom se krece od 34,5 pa do 35,6.prilikom svih tih mjerenja osjecao sam se dobro osim kod ove najnize dje mi je pola tijela lijeve strane uzduz bila mnogo hladnija nego desna.o cemu se radi?pocelo je da me brine!?

Postovani, sumnjam u pouzdanost tog digitalnog toplometra. Proverite obicnim zivinim. Inace, temperatura ispod 35 se smatra hipotemijom. Covek je oseca kao hladnocu, zatim biva usporen i pospan. Ako je toplomer tacan misliti prvo na ekspanzivni proces koji vrsi pritisak na termoregulacioni centar, kao i na gojaznost. Nezavisno od telesne temperature morate da smrsate u cilju sprecavanja srcanih bolesti, dijabeta, pa i nekih oblika raka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

postovani ja imam problem a ljubomorom ............i to preteranom da ugozavam sebe ponekad imam bolove u srcu a i herpes je prisutan vec mesec dana .............jel postoji neko resenje.......ne zelim da izgubim nesto sto previse volim........hvala

Postovani, ljubomora je veliki problem. Truje ljubav, cini nepodnosljivom vezu i raskida je. Ako ne zelite da izgubite nesto sto previse volite, smanjite pritisak. Verujte partnerki, jer je to jedini nacin da je zadrzite. Uzrok ljubomore nije u njoj vec u vama. Ne verujete u svoje kvalitete, smatrate da niste vredni ljubavi i zato mislite da vas ona vara. Ako se ne lecite, sami ili uz strucnu pomoc (psiholog, psihijatar), sa svakom partnerkom ce biti tako. Ljubomora izaziva stres, a on utice na pojavu herpesa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Doktore, mama mi ima karcinom na plucima, prima hemoterapiju i pocela joj je kosa opadati a pocele su joj ucestale jake glavobolje koje jedva izdrzava. Sta je uzrok glavoboljama i kako ih je najbolje zaustaviti??? Hvala unapred

Postovani, uzrok glavobolje ne moze da se zna bez pregleda. Mama treba da trazi jaci lek protiv bolova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

posle visemesecne nelecene vaginalne infekcije pojavila mi se neka bradavica na vagini. sta to moze da bude?

Postovana, verovatno je kondilom, ali to ne mozete znati bez ginekoloskog pregleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Postovana doktorko, ja sam Vam se obratio pre jedno mesec dana i mnogo Vam se zahvaljujem na odgovoru, naime moje pitanje je bilo u vezi operacije desnog testisa koja je obavljena sa 7 godina (tj njegovog spustanja u mosnice), levi je normalno razvijen, pa sam Vas pitao da li ima opasnosti po plodnost, s obzirom da ste mi vi odgovorili da nema nikakve opasnosti po plodnost, ja sam malo pretrazivao po internetu i naisao na neke vrlo zbunjujuce odgovore drugih doktora, naime neki su mi odgovorili da operisan kriptorhizam ipak predstavlja opasnost po plodnost, pa sam jako zbunjen i uplasen. Molim Vas ako mozete da mi malo opsirnije nesto kazete o ovom problemu ako je to uopste problem i da li ste imali iskustva sa ovakvim pacijentima do sada? Nadam se da me razumete. Puno vam hvala unapred.

Postovani, nema opasnosti po plodnost. Levi testis je bio normalno spusten tako da nema razloga da bude ostecen. Samo on je dovoljan za normalnu plodnost. Ako ste nestroljivi da saznate svoju plodnost uradite spermogram.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

imam 50 godina i vec 20ak godina prostatitis. Sve nekako resavam cuvajuci se pazeci i pijem cajeve protiv upale i jedem bundevino seme i polen al tesko se kontrolisem kad imam priliku za duzi (bolji )seksualni odnos i cini mi se da posle toga obicno dolazi do problema,izgleda od upale prostate tako me boli u krstimai ceo taj donji deo pa kroz nogu,levu ili desnu.Mnogi kazu da seks povoljno utice al ne mogu se odryati na seksu koji bi stalno trajao po 15 minuta (onda nema problema). Napominjem da imam helikobakteriju 8 puta vecu od dozvoljene i nakon 6 meseci od prve terapije,probleme sa zelucem (ne znam da li je cir), kicmom i iridociklitis. Sedimentacija mi je 33 a sve ostalo u granicama dozvoljenog...hvala

Postovani, nije sigurno da vi imate bol u krstim nakon seksa zbog prostate ili zbog bolesti kicme. Bol u krstima zbog prostate se ne siri u nogu. To je tipicno za lumboisialgiju, koja je posledica degenerativnih promena na medjuprsljenskim diskovima i prsljenovima u lumbosakralnom delu kicme (krstima). Medjutim u vasim godinama je neophodno da se redovno kontrolise prostata, tim pre sto imate hronicno zapaljenje. Zato se javite urologu, a zatim i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Imam 18 godina i pre mesec dana sam imala visok secer(od 12 do 19) medjutim na testu opterecena na secer u Institutu za endokrinologiju nalazi kazu da je sve u redu i da nije dijabetes pa su mi rekli da je mozda stitna zlezda,odnosno pojacan rad stitne zlezde.Pa me zanima koji su simptomi i da li to moze da bude opasno? Unapred hvala!! :)

Postovana, obicno se simptomi postepeno razvijaju tako da bolesnik ne moze da odredi kada se razboleo. Bolesnici su razdrazljivi, nemirni, ne mogu da sede ili stoje na jednom mestu i ruke im podrhtavaju. Umorni su i dosta se znoje. Imaju pojacan apetit, vise jedu, ali i pored toga gube tezinu. Neki se pak u pocetku bolesti goje, a stariji mogu cak imati i gubitak apetita. Osecaj zedji je pojacan, pa se javlja i pojacano mokrenje. Oboleli imaju vise retkih stolica dnevno, nekada prolive. Jedan od najranijih simptoma je lupanje srca u miru ili pri najmanjem naporu ili psihickom uzbudjenju. Cesto osecaju preskakanje srca. Oboleli ne podnose toplotu, dlanovi i stopala su im stalno topli i vlazni. Kosa im opada, nokti se lako lome. Mogu se javiti oskudne menstruacije potpun izostanak menstruacije . Ne moraju da budu prisutni svi simptomi. Dijagnoza se postavlja nalazom visokih vrednosti hormona stitne zlezde (T3 i T4).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.3.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, ja sam u 9 mesecu trudnoce do porodjaja je ostalo 3 nedelje.Radila sam protrombinsko vreme izmereno je 0.91(124), parcijalno tromboplastinsko vreme je 25.7, i fibrinogen 8.9, ako mozete da mi malo pojasnite te vrednosi, za fibrinogen sam procitala da je 2-4 normalno, a kod mene je dosta povecan, da li to moze da skodi jer je moguce da ce biti carski rez? Hvala, unapred! Pozdrav

Postovana, fibrinogen ukazuje na postojanje nekog zapaljenja. Kod trudnica nije neobicno da bude povisen. To nije zabrinjavajuce, nece ometati carski rez.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2010.

Pitanje za kardiologa: u poslednjih blizu dvije godine imam sinusne tahikardije i lupanje srca,22 godine,nepusac,ne pijem alkohol,uzv srca uredan,kks uredna,holter sa prosjecnom frekvencijom od 94 u minutu.Pitanje da li je moguce da je u pitanju problem sa trbusnom aortom(aneurizma)ako je uradjeni uzv srca uredan.Propisan mi je concor 1/2 od 2,5mg,da li je dobra terapija,inace pritisak mi je 120/80.

Postovani, Concor, kao i drugi beta blokatori, usporava rad srca. Koriste se kod sinusne tahikardije. Mala doza leka ne bi trebala da vam snizi krvni pritisak. Ultrazvukom moze da se vidi aneurizma trbusne aorte. Moze da je dijagnostikuje i MR i CT. Srece se kod osoba sa hipertenzijom i arteriosklerozom, mada aneurizme mogu biti i urodjene. Sinusna tahikardija je cesto izazvana somatovegetativnim poremecajima tj. nastaje usled opadanja tonusa parasimpatikusa i povecanja tonusa simpatikusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.3.2010.

postovani doktori neznam da li je ovo vasa oblast sto zelim da vas pitam,imam jedan problem pa samo ako bi mogli da me posavetujete malo.bio bi vam mnogo zahvalan, imam 20,izgleda da sam postao zavisnik od kocke,moram da igram kladionicu i rulet svaki dan,ma koliko para imao,i to me strasno brine,ali jace je od mene, da postoji neko efikasno lecenje,nesmem da kazem roditeljima.ali i oni sumnjaju posto im svaki dan uzimam dosta para,ali najveci mi je problem sto ja kad napravim pare,ja neuzmem i odem kuci nego ocu uvek vise,to me brine postao sam pohlepan

Postovani, to je zavisnost od kocke i morate da se lecite. Postoje klinike koje se bave lecenjem bolesti zavisnosti i u poslednje vreme nije retko da se ljudi lece od zavisnosti od kocke i kladjenja. Javite se vasem lekaru, a on ce vas uputiti u Zavod za mentalno zdravlje. Ne morate da placate lecenje u privatnim klinikama. Vecina zavisnika pocne da se leci kada upadne u probleme zbog kocke, izgube posao, zaduze se. Mozda mislite da vi to sebi ne bi dozvolili. Mislili su isto svi koji su se lecili. Kasnije se gubi uzivanje zbog dobika. On je vazan samo da bi se sa tim novcem igralo dalje. Kad se ne igra oseca se strasan pritisak. Pohlepa je, kao sto ste primetili, u osnovi kocke. Nekada je to pohlepa za novcem, a cesce za dobitkom, koji se dozivljava kao pobeda, uspeh. On bi to i bio kada bi covek mogao da stane, ali ne moze, jer je zavisnost bolest jaca od coveka. Vazno je da moze da se izleci. Ne krijte problem. Recite roditeljima. I oni snose deo krivice. Da li su vas pitali za sta vam treba novac. Krivi su sto se prave da ne vide da ih lazete. I oni osecaju da nesto nije u redu, ali nemaju snage da vas pritisnu, saznaju istinu i primoraju da se lecite. Ako sami to pokrenete pokazacete svoju snagu i odgovornost tj. zrelost.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: