Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 23.12.2009

pre cetiri godine bio sam kod urologa zbog gute pored testisa levog i isao na nukler medicinsko snimanje i rekli su mi samo cista voda pre dve godine isto sam snimao i receno mi je isto bezopasno samo cista voda a 22 ovog meseca sam takodje bio kod urologa na ultrasalu i rkao mi je da je tumor testisa neben helekopfes tumor dali je to opasno i jel teska operacija

Postovani, sto pre operisete tumor testisa to je bolja prognoza. Tezina operacije zavisi od toga da li se tumor prosirio van testisa. Ako nije operacija nije teska i prognoza je bolja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2009

lezim u bolnici treba da mi operisu miom u meduvremenu sam dobila menstruaciju da li ce mi raditi operaciju

Postovana, to hirurzima nije problem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Postovani nakon dugotrajnog lecenja kombinovane bakterisko gljivicne infekcije na glansu penisa,infekcija je izlecena ali je kozica suva ,blago crvenkasta itd. Da li mogu da koristim ulje nevena ,kantarionova ili nesto slicno kao pomoc ,obnavljanju i epitalizaciji kremama i infekcijama ostecene koze. Hvala

Postovani, mozete da koristite ulje nevena ili kantariona. Mozete da koristite i kremu sa B5 vitaminom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Postovani, moj suprug je zbog velikog broja antitela u spermi, utvrdjenih na Torlaku, od urologa dobijo terapiju 2x40mg ANDRIOLA (testosteron), 10 dana. I 5 dna 2x2 BACTRIMA, a potom jos 20 dana 2x1 bactrim. Kada sam otisla u apoteku da kupim bactrim, rekli su mi da je to ogromna kolicina Baktrima i nemoguce da treba toliko da pije???Molim za vase misljenje o ova dva leka? Hvala.

Postovana, kada je neophodno Baktrim se moze koristiti u duzem vremenskom periodu. Vazno je da unosi dosta tecnosti dok ga koristi. Da bi manjio nezeljena dejstva leka Baktrima treba da ga pije uz malo hrane i vode, ne na prazan stomak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Postovani koliko je dnevno covekovom organizmu potrebno cinka i selena i da li je pametno uzimati ih u tableticama kao dodatak ishrani ,s obirom da su vazni cinioci imuniteta , i da se ja nepravilno hranim. I jos jedno pitanje ,sta mislite o ulju origana kao prirodnom antibiotiku za moju sestru ,s obzirom da je alergicna na sve moguce antibiotike a ima trenutno ureaplazmu, jer sam na internetu nasla da se pominje da je jako ucinkovito ,cak delotvornije i od penicilina? hvala

Postovana, dnevne potrebe organizma za cinkom su svega 6.6 mg, mada ga suplementi sadrze znatno vise. Ovog minerala najvise ima u leguminozama, zitaricama i jetri. Raznovrsnom ishranom ga nije tesko uneti. Dnevne potrebe za selenom su oko 150 mikrograma. Ima ga dosta u belom luku, ribama, mesu i skoljkama. Ima ga i u zitaricama, vocu i povrcu. Cink i selen se mogu povremeno uzimati u obliku tableta, ali ne mogu da zamene pravilnu ishranu. Oni su registrovani kao dodaci hrani, a ne kao zamena. Zato se hranite raznovrsno, a suplemente koristite povremeno kada su vam potrebe vece. Mislim da ulje origana kao prirodni antibiotik ne moze da se koristi u lecenju ureaplazme. Najbolje je da uzme antibiotik po antibiogramu na koji nije alergicna. Nemoguce da je alergicna na sve antibiotike.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Postavio sam prethodno pitanj o kondilomu,interesuje me,ako smo zarazeni virusom,a ja skinem bradavicu,da li je ikako moguce da se virus unisti,i da li moze da utice na plod u njenom stomaku??nije jos uvek trudna,ali voleo bih da znam unapred.hvala vam najepse,moram da pohvalim sajt i savete lekara koji su izuzetni,hvala jos jednom

Postovani, i ako postoje antivirusni lekovi kod HPV (humani papiloma virus), koji izaziva pojavu kondiloma, ostavlja se organizmu da se sam svojim imunitetom izbori. Mnogi ljudi imaju u sebi virus (25 do 45%). Jedna cetvrtina trudnica ima HPV. Medjutim, virus se moze drzati pod kontrolom. Treba samo misliti na njega. Po novijim istrazivanjima virus se gotovo stalno u malom broju javlja u celijama sluzokoze, ali ga imune celije prepoznaju i uniste ne dajuci mu mogucnost da se znatno razmnozi i napravi kondilom. Zato radite na jacanju svog imuniteta. Kod trudnica ako kondilom nije unisten pre trudnoce treba ga ukloniti tokom druge trecine trudnoce. Ako se kondilom ne ukloni u trudnoci radi se carski rez da se dete ne bi zarazilo tokom porodjaja. Nemate razloga da se brinete za buducu trudnocu, ako uklonite kondilom i ako supruga ide redovno na ginekoloske kontrole. Cak i da je supruga dobila virus od vas to ne znaci da mora da se pojavi kondilom. Ako se pojavi pre trudnoce uklonice ga. Procenat zarazenih beba nije veliki, jer se ginekoloskim pregledom kondilomi uoce i laserom uklone na vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

postovani,radila sam analizu krvi usled poprilicnog broja bubuljica na licu koje nikako ne prolaze posle moje blizanacke trudnoce.dobila sam lek po nazivu ciscutan i posle 12 tablena od 30 nikakvih reakcija na bolje jos uvek nemam.rezulati krvi su izmedju ostalog secer mi je umanjen.ali je gvozdje prilicno uvecano granice su od 37 do 145 a ja imam 212.vec najmanje 5 godina imam problem sa uvecanim gvozdjem.cak i kada sam bila sa blizancima u drugom stanju nije se smanjivalo niti sam imala potrebe da ga pijem.bila bih vam jako zahvalna kada bi mi odgovorili od cega to dolazi i dali je to neki veliki problem i sta je u mojo moci da uradim da to poboljsam.unapred veoma zahvalna

Postovana, javite se hematologu za dodatne analize, kao sto su TIBC, UIBC i feritin. Ako je feritin povisen postoje uslovi da se gvozdje talozi u organizmu u jetri, srcu, pankreasu i kozi. Tada mora da se smanji nivo gvozdja. Nivo gvozdja moze da se normalizuje uzimanjem venske krvi ili koriscenjem deferioksiamina. Stanje je uglavnom nasledno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Hvala puno na odgovoru u vezi epididimitisa, samo mi recite jel hronicni epididimitis moze da se izleci jednom zauvek ili cu s vremena na vreme biti osudjen na odmor i tople kupke.

Postovani, ne mora da znaci da cete svaki cas imati problema sa epididimom. Zapaljenje je leceno onako kako treba, ali ste ipak ubrzo ponovo osetili tegobe i to ukazuje na postojanje hronicne infekcije. Ona moze i od samog pocetka da bude hronicna, bez akutne faze. Trudite se da zivite zdravo. Nemate razloga da se suzdrzavate od seksa ili masturbacije. Izbegavajte dugotrajno sedenje, bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, a ako se tegobe jave lecite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Vodili smo je kod interniste, sve je u redu. Bila je pod velikim stresom zbog skole,nekih svadja u drustvu...I od tada je pocela da se konstantno tako oseca, razmislja o raznim bolestima koje navodno ima, cesto se plasi da ide negde, da bi joj se nesto ne bi desilo.

Postovana, vasoj devojcici problemi koje ima izgledaju strasno veliki. Vodite je psihologu ili psihijatru na savetovanje i pomoc.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

postovani,dobila sam mensis 4.12 pa moje pitanje glasi dali mogu ostati u drugom stanju 21.12 odnosno juce.nisam vam rekla da dobijam mensis na svaki 25 dana.hvala unapred.

Postovana, ocekujete menstruaciju 29.12. a odnos je bio osam dana pre toga. Teoretski gledano zadnji plodni dan je jedanaest dana pre ocekivane menstruacije, pa znaci da 21.12 nije bio plodni dan. Medjutim, na ovulaciju uticu razliciti faktori, kao stres, promena ishrane i sl. pa niko ne zna da li se ona desila u ocekivano vreme. Odgovor vazi ako vam menstrualni ciklus traje 25 dana racunajuci kao prvi dan ciklusa dan kada pocinje menstruacija, a zadnji dan ciklusa je dan pre no sto dobijete sledecu menstruaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Postovani, imam 25g i gojazan sam TV=175cm TT88kg, radjen je ogtt sa insulinemijama, doktor jr stavio dg E11, glikoregulacija je ocuvana ali je insulin veoma visok... Moj dr mi je preporucio Metformin da bih snizio taj insulin i izgubio lakse te kilograme..... Malo sam zbunjen zar taj Metformin ne snizava SUK???? I kakve veze ima sa viskom kg. Molim za odgovor...... Koliko mi je bezbedno da to uzimam, plasim se hipoglikemija. Unapred Hvala

Postovani, imate visok inzuilin sto se smatra stanjem koje predhodi dijabetesu. Tkiva su manje osetljiva na inzulin i on se luci u vecoj kolicini. Kada se pankreas iscrpi i ne moze vise da stvara veliku kolicinu inzulina doci ce do dijabetesa. Metformin povecava osetljivost tkiva na inzulin i time uklanja potrebu da se on stvara u velikoj kolicini. Osim toga, smanjuje stvaranje glukoze u jetri i blago utice na mrsavljenje. Ako se daje sam tj. bez drugih lekova za snizenje secera ne dovodi do hipoglikemije. Zato moze da se koristi u predijabetesu. Sto se tice mrsavljenja morate da jedete manje, a da trosite vise energije pojacanom fizickom aktivnoscu. Bez toga Metformin nece dovesti do mrsavljenja. Ako eventualno osetite glad, muku, gadjenje, preznojavanje, drhtanje, slabost to ukazuje na hipoglikemiju. Medjutim, ako jedete cesce po malo to se nece desiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

doktor mi je rekao da je kondilom,ili ti genital warts,bivsa devojka i ja smo se lecili od toga,ona je spaljivala,ja sam pio antibiotike,jer nisam imao nista na sebi,posle dve godine,pocela je jedna mala bradavica da se pojavljuje odmah iznand korena penisa...u pocetku je bila jako mala,u zadnjih godinu dana je porasla,ne mnogo,ali jeste,icicu ovih dana da je skinem,ali u medjuvremenu sam se ozenio,i zena hvala bogu nije imala nikakvih simptoma...radila je pap test u medjuvremenu,bila kod ginekologa,i kazu sve ok....molim vas,kako je mguce to,i jeli moguce da se izlecim skidanjem te bradavise,i da li postoji mogucnost da ona nije zarazena,ako jeste,kako onda zajedno da se lecimo...?hvala unapred

Postovani, morate sto pre da skinete kondilom. Ako je ta bradavica tokom odnosa dolazila u kontakt sa kozom ili sluzokozom genitalnog predela vase supruge (verovatno jeste) postoji mogucnost da je dobila virus. Kod nje se kondilomi ne moraju javiti odmah, a mozda se ne jave nikada. To zavisi od jacine njenog imuniteta. Isto vazi i za vas. Kada uklonite kondilom smanjice se rizik da zarazite suprugu. Medjutim, virus ostaje u vama i kondilom se moze ponovo javiti kad vam opadne imunitet. Znaci da je bitno da uticete na jacanje imuniteta zdravim zivotom i pravilnom ishranom. procitajte o hrani koja jaca imunitet http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=335:hrana-koja-jaa-imunitet&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63 i ovde imate korisne savete http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=481:jaanje-imuniteta-na-prirodan-nain&catid=38:najnovije-vesti&Itemid=67
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.12.2009

Ne znam jeli ovo povezana reakcija ili sta...zivim u kanadi,i nekako su m ovi doktori previse ustogljeni,mozes da pricas samo o jednom problemu dnevno,a ovo ostalo ako umires kzu zakazite sledeci put...ovako,treniram kik box,i peta je pocela da me boli,leva,simptomi su kad malo duze stojim boli me,nije nikakav trn,ali jednostavno,boli,nekad manje nejad vise,ali do pre mesec dana nije bolelo...onda me je pre neki dan,ne znam jeli zbog vezbe,ili sta je,ali donji deo ledja,predeo gde se bubrezi nalaze,imam bolove,pogotovo kako spustim glavu na dole,presece me nagli bol,i ako malo duze sedim tesko se ispravljam,ne znam sta mi je raditi...da odmaram ili da praktikujem istezanje?Hvala unapred

Ako imate jak bol u sredini pete koji vam ne dopusta dugo stajanje, moze biti u pitanju zapaljenje pa je potrebno mirovanje i nosenje ortopedskih ulozaka koji imaju otvor ispod pete. Ako vas boli zadnji i gornji deo pete (Haglundova peta), a bol se pojacava tokom aktivnost (peta je kvrgava, otecena i izbocena) na bolno mesto treba da stavljate led nekoliko puta tokom dana i da promenite obucu koja treba da ima vise stikle za 1 do 2 cm od onih koje uobicajeno nosite kako bi se smanjio pritisak na Ahilovu tetivu. Nagli bol u kicmi koji se javlja pri pojedinim pokretima zahteva pregled lekara. Medjutim, bol u donjem delu ledja, sa jedne ili druge strane kicme, kratkotrajan i probadajuci, koji se javlja pri nekom pokretu, moze da bude bezopasni grc misica. U tom slucaju su efikasne lagane vezbe istezanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Postovani da li cista promera 7 mm u levom epididimu ili pesak u mokracnim kanalima mogu da izazivaju povremene bolove u levom testisu. Naime pre dva meseca mi je konstatovan epididimitis ,i malo pesaka u mokracnim kanalima. Nije nadjena nijedna ,bakterija ,gljivica itd . Radio sam urin ,UK, SK, Hlamidija test vise puta, KKS,CRP,fibrinogen itd. Uzdrazavao sam se od odnosa i masturbacije. Bez obzira na to dobio sam Ciprocinal ,Pipegal , pio sam dota uroloskih cajeva , prolom vode, i neke biljen tabletice Naturoplex. Bol je prosao nije ga bilo vise od dve nedelje , a sada ponovo pocinje da me bolucka povremeno doduse slabije nego onda. S obzirom da nema bakterija ,da li ta cista moze da bolucka sama od sebe i sta mogu da radim ?

Postovani, sama cista ne izaziva bol. On moze biti posledica povremene eliminacije peska ili hronicnog zapaljenja epididima. Koristice vam da i dalje unosite vise tecnosti i uroloske cajeve i da izbegavate dugotrajno sedenje. Ako je u pitanju hronicni epididimitis pomoci ce vam odmor i utopljavanje. Antibiotici obicno nisu potrebni, sem ako vam se tegobe pojacaju ili se pojave bakterije u mokraci ili spermi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

pijem pilule za kontracepciju, da li pruzaju zastitu i da li postoji neki rizik od trudnoce kada se pravi pauza od 7 dana, kada treba da se dobije menstruacija?

Postovana, tablete za kontracepciju pruzaju vrlo visoki stepen zastite od trudnoce. Zastita postoji i za vreme sedam dana kada se ne piju tablete. U tih sedam dana dolazi do pojave krvarenja. To krvarenje je obicno slabije u odnosu na menstruaciju. Menstruacija obicno nastupa dva do tri dana nakon uzimanja poslednje tablete. Izuzetno retko u tih 7 dana pauze ne nastupa krvarenje, a nije u pitanju trudnoca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Postvovani(a),moja cerka ima 15 godina i cesto se zali na nedostatak vazduha i ubrzan rad srca (oko 110 o/min) cak i kada se odmara. Takodje,vadila je krv,a analize su u savrsenom redu. Cesto misli da su njeni simptomi povezani sa nekom bolesti srca.Da li stvarno je u pitanju neka bolest ili ne? Hvala unapred!

Postovana, vodite je internisti. Ako je srce u redu, onda su tegobe posledica stresa. Da li ima problema u skoli, ljubavi, sa drustvom?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Imam sledece siptome vec 3 dana. - glavobolju sa izrazenim bolovim oko ociju - povisen gornji pritisak, pritisak mi se kretao oko 130-135/79-85 puls 76-90 (inace mi je pritisak 120/80) - pred spavanje blagu groznicu - blagi bol u krstima - nemam temperaturu. Imam 30 godina. Hvala.

Postovani, tegobe mogu da poticu od nazeba ili povisenog pritiska (ili oba). Zbog pritiska jedite manje masnu hranu, manje solite jelo, vise jedite voce i povrce, posebno celer i beli luk, masne morske ribe (losos, skusa, satdine i tunj), orahe (dva do tri dnevno), ako ste debeli smrsajte i vise se krecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Postovani(a), dijabeticar sam i imam povecanu mikroalbuminuriju (37,5) (hba1c 6,8). Jedno vreme sam pio tritace (zbog mikroalbuminurije) ali je pritisak poceo da mi pada pa sam prestao. Imam nizak pritisak. Da li postoji neki drugi lek koji moze da regulise mikroalbuminuriju. pozdrav

Postovani, kao sto pokazuje HbA1c, vasa regulacija secera u zadnja dva do tri meseca nije bila losa. mwdjutim, posto imate belancevine u mokraci, napredovanje ostecenja bubrega (dujabetesna nefropatija), potrebno je da se trudite da vam HbA1c bude idealan tj do 6. To znaci da glukoza gotovo stalno treba da bude normalna. Dobro je sto imate nizak pritisak. Tritace i drugi ACE inhibitori usporavaju napredovanje bolesti. Zato se daju i kod osoba koje imaju normalan pritisak. Takodje i nizi pritisak sprecava ostecenje bubrega. Ako vam nizak pritisak ne remeti bitno kvalitet zivota slobodno pustite da bude ispod 120/75. Neophodno je da dijetom i lekovima (ako je potrebno piju se statini) masnocu u krvi drzite na normali. Ako ste malokrvni morate da se lecite. Svaku infekciju morate ušporno da lecite. Nije lako da se svi ovi uslovi ispune, ali nije ni nemoguce. Sto ste blize idealnim vrednostima secera, pritiska i masnoce, bubrezi ce biti zdraviji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Postovani,majka mi je bolovala od raka dojke.Borila se 7 god.sa opakom bolescu,ali na zalost nije prezivela....Imam 32 god.,cerkicu 2 ipo.Dojila sam je godinu dana.Ne pusim.Idem redovno na pregled dojki.Prosle god je sve bilo ok,ali prosli mesec mi je videla cistu u levoj dojci 3 mm.Samo mi je rekla da to nije nista strasno i da idem i dalje na red.kontrole svakih 6 meseci.Ja sam sad opterecena,stalno razmisljam da cu dobiti rak....Nije mi ni rekla kakva je to cista?U nalazu pise da je'ehotomografski u dojkama vidljiv intermedijarni tip ehomamograma.Paraareolarno lateralno u levoj dojci cista promjera 3 mm.Forniacija ehokarakteristika solidnotkivnog nodusa se ne diferencira.U aksilama se ne diferencira patoloskih izmenjenih lgl.'Molim Vas,mozete li mi objasniti o kakvoj se cisti radi,kakav je to intermedijarni tip i da li se od toga moze razviti tumor na dojci?Unapred zahvalna,Ljiljana!!!

Postovana, opis promena u dojkama pokazuje cest nalaz kod zena. Izraz intermedijarni tip u prevodu znaci prelazni oblik. Verovatno je radiolog hteo da kaze da to nije nalaz bez ikakvih promena (sto je retko i kob mladjih devojaka od vas), ali nije bi patoloski. Cista je minijaturna i vece od vase nisu redak, a ni opasan nalaz. Uzrok pojave cisti nije poznat. Zahtevaju pracenje. naglaseno je da nema nikakvih cvorova u dojci sto je dobar nalaz. Nemate razloga za zabrinutost. Idite redovno na zakazane kontrole zbog toga sto je majka bolovala od raka dojke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Hvala na odgovoru!Ali imam jos jedno pitanje i sigurno ce ih biti jos mnogo.Prije 3god.sam bila trudna(blihted ovum)i radjena mi je kiretaza.Suprug i ja vec 1god.pokusavamo da prosirimo porodicu.Spermogram je ok.,ja nisam imala nikakvih problema poslije kiretaze i isla sam redovno na gin.preglede.Mjerim i bazalnu tem.koja je bifazna.Da li ima potrebe da idem na provjeru prohodnosti jajovoda?Hvala unaprijed!

Postovana, imali ste ranije trudnocu, koja je propala zbog neke anomalije na plodu (blihted ovum). Da nije uradjena kiretaza sam organizam bi je kasnije odbacio spontanim abortusom. To znaci da ste vi u stanju da zatrudnite. Ne znam zasto se to nije desilo u proteklih godinu dana. Ako ste nakon kiretaze imali neku hronicnu infekciju jajnika i jajovoda mozda se smanjila njihova prolaznost (mozda i nije). To bi bio jedini razlog da radite proveru prohodnosti jajovoda. Razgovarajte sa vasim ginekologom. Da li on sumnja na neprohodnost?
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.12.2009

Postovani doktore imam 51 god. A 25 god sam pusac pre dva da sam uradio krvne analize a rezultati sledeci: ery. Velvariations 12. 7, basophilocytter an. 0. 04, bilirubiner 9, cholesteroler 4. 4, hdl 0. 77, ldl 2. 9, cobalamin b12 500, eosinophilocytter 0. 27. Mcv 93, erythocytter antal 5. 19, erythocytter: vol 0. 48, hemoglobin (fe) 9. 9, mch-stofm 1. 91, mchc-stof 20. 6, wbc 11. 6, lymphocytter antal 3. 77monocytter antal 0. 77, neutrophilocytter 6. 81, kalium-ion 4. 2, natrium ion 142, thrombocytter 295, (fpt) triglycerid 1. 9, creatinium 105, cholesterol_ratio 5. 7alanintransaminase 26, basisk phosphatase 67, albumin 45, c-reaktivt protein 2. 9 molim vas da mi date odgovor u sto kracem vremenu dali se me preti neki bolest i ako me preti koj je to boljest.Unaprijed hvala ne odgovor

Postovana, u celini je nalaz dobar savo ima stvari koje bi mogle da budu bolje. Ukupan holesterol je nortmalan, ali odnos HDL i LDL nije dobar tj. takozvani dobar ili zastitni holesterol je nizak. Iznosi 0.77 a trebao bi da bude iznad 0.9. To znaci da ne unosite dobre masnoce ili da jedete isuvise posnu hranu. Jedite vise masne morske ribe (losos, skusa, tuna, sardine), maslinovo ulje, orahe, lesnike i badem. Od drugih masnoca manje jedite margarin, biljnu mast, loj, mast i kukuruzno i suncokretovo ulje. Ova dva zadnja ulja snizavaju oba holesterola i dobar i los (HDL i LDL). Eritrocita imate dovoljno ali su bledi, jer imaju manje gvozdja. Jedite meso, voce i povrce, a mozete i neke sumece tablete koje sadrze gvozdje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.12.2009

postovani htela sam da vas pitam da li je temperatura 37 normalna kod odraslih i koje kapi za nos se mogu koristiti kod zapusenog nosa zbog prehlade i da li je dobro izbacivati slajm zute boje.hvala i izvinite

Postovana, temperatura 37 nije zabrinjavajuca. Mozete da kupite bilo koje dekongestivne kapi za nos, ali da ih ne koristite duze od cetiri do pet dana. Slajm zute boje ukazuje na bakterijsku infekciju, pa je najbolje da uradite bris zdrela i nosa sa antibiogramom. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.12.2009

postovani, prosli mjesec mi je izostala ovulacija ,mjerila sam bazalnu temperaturu i nije doslo do povecanja. zasto se to desilo i da li treba da se javim ljekaru. molim da mi kazete da li je vjerovatno da ovulacije ne bude ni ovaj mjesec.

Postovana, morate meriti bazalnu temperaturu u nekoliko uzastopnih ciklusa. Jednom izostala ovulacija nije dovoljna da se zakljuci da se kod vas one ne desavaju. Ako u tri uzastopna ciklusa nema ovulacije, onda se ona mora indukovati, sto uspeva kod vecine zena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.12.2009

Postovani, nedavno sam uradio spermokulturu , pa bi vas zamolio da mi razjasnite rezultate. Nalaz i napomena: Candida spp. nije izolovana Izolovane bakterije i antibiogram: Zasejane podloge ostale su sterilne Unapred HVALA

Postovani, to je normalan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

Da li masturbiranje vise puta dnevno podspjesuje bubuljice?Imam ih na licu dosta,na grudima i prilicno na ledjima.Ako ne mastubiram tri ili cetri dana javlja mi se poboljsanje ili ja tako mislim?

Postovani, ranije se mislilo da masturbacija pospesuje bubuljice. Kasnije je utvrdjeno da ne postoji veza izmedju njih. Zbog bubuljica idite koznom lekaru. Mastubirajte po zelji, bez osecaja krivice ili straha da ce bubuljice zbog toga biti izrazenije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

Postovana doktorko, kao terapiju dobila sam panklav, pa me zanima sa li on negativno deluje na logest koji pijem vec 5. mesec ? treba li da preduzmem i druge mere zastite povodom toga ? Hvala unapred.

Postovana, Panklav smanjuje efikasnos Logesta i ostalih kontraceptiva. Da biste bili potpuno sigurni koristite i prezervativ. Logest pijte po planu, ne prekidajte njegovo koriscenje. Potpunu zastitu cete imati kada pocnete da pijete sledecu kutiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

Sta znaci nalaz Calcitonin <2 a referentna vrednost mu je <13? U kakvom je stanju nivo kalcijuma u mom organizmu dal bi trebalo da uzimam suplemen kalcijuma, molim vas prokomentarisite nalaze calcitonina. Jako mi je bitno. Unapred hvala.

Postovana, to je normalan nivo kalcitonina, pa nema razloga da se misli da je kalcijum nizak ili visok. Normalnom raznovrsnom ishranom unecete dovoljne kolicine kalcijuma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

Postovani, htela bih da vas upitm dal mogu da koristim Pilfud 2% i Diane 35 uporedo u borbi protiv opadanja kose? U vezi Diane 35 posto sam kupila pakovanje od 21 pilule, naime to pakovanje ne sadrzi 28 od kojih su 7 neaktivnih placebo pilula, to li znaci da tih sedam dana do novog pakovanja ne unosim nista jer moje pakovanje ne sadrzi placebo pilule. Hvala

Postovana, pijete 21 dan tablete, svaki dan po jednu, a zatim sledi pauza od 7 dana, pa nastavljate sledecu kutiju. Ako pocnete da pijete tablete npr. u sredu, onda cete i drugu kutiju opet pocinjati u sredu. Pijte samo tablete tri, cetiri meseca, bez Pilfuda, da vidite da li ima poboljsanja. Ako se ne uocava da kosa manje opada uzmite Pilfud.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

da li Klomifen moze da izazove prevremenu menstruaciju?Konkretno.pila sam tablete Klomifena od petog dana ciklusa 1x1 narednih 5 dana,a menstruaciju sam dobila 20dana ciklusa.

Postovana, Klomifen ne dovodi do prevremene menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2009

Postovani doktore o kakvoj se operaciji radi:Laparatomia mediana infra,para et supraumbilicalis.Extripatio tumoris et adnexectomia l.sin.Extripatio regio adnexorum l dex et colonis sigmoidei.Sutura colonis sigmoidei.Lymphadenectomia pelvis bill.Omnectomia totalis lavage.Drainage cavi Douglasi et spatii.DG:Tu ovari IIIc

Postovana, operacija je izvrsena zbog tumora jajnika. Uklonjen je tumor, jajnik i jajovod levo. Desno je ociscen predeo jajnika i jajovoda, odstranjen je i deo debelog creva, kao i limfne zlezde karlice obostrano. Ostalo je opis nacina secenja, usivanja i drenaze.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: