Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 28.12.2009

Postovani, Koji mi sampon preporucujete za opadanje kose. Imam problem sa opadanjem od jula, imam 19 godina, pila sam pantogar kapsule, nutrival kapsule,pantenol rastvor koristila, prala kosu Vichy samponom po savetu dermatologa, ali ona i dalje opada i nema pozitivnih rezultata. Promenila sam dva dermatologa, krvna slika i hormoni u redu, stanje zuba provereno i to je u redu. Imala sam stres preko leta i u oktobru, moguce da je i od toga. Da li postoji neki sampon koji bi mi pomogao i kakvoj terapiji trebam da pristupim, jer sam jako razocarana i ocajna, ne znam vise kako da pomognem sebi? Unapred Vam hvala puno na odgovoru. Pozdrav! Sanja.

Postovana, glavu gore, nemate razloga da budete razocarani i ocajni. Ni veci problem nije razlog za takvo osecanje. Opadanje kose je cesto posledica stresa. Tada nije potrebno nikakvo lecenje. Kada stres prodje i opadanje kose prestaje. Opadanje kose moze biti posledica nedostataka pojedinih hranljivih materija i obicno se javlja kod rigoroznih dijeta ili nepravilne ishrane. U tom slucaju pomazu suplementi sa vise vitamina i minerala. Kosa ne pocinje da opada odmah nakon delovanja stresa ili nekog drugog stetnog agensa, vec prvo ulazi u fazu mirovanja, koja traje dva do cetiri meseca. Nakon tog vremena kosa pocinje da opada. To opadanje traje nekoliko nedelja. Poremecaj rasta kose najcesce prolazi za 12 meseci. U nekim slucajevima moze trajati duze (hronicni oblik). Ocajavanjem samo otezavate izlecenje opadanja kose. Morate da budete strpljivi. Za izlecenje treba vremena, jer dlaka ima svoj ciklus rasta. Mozete da nastavite pranje Vichy samponom ili nekim obicnim blagim samponom. Uklanjanjem uzroka opadanja i ono ce prestati. Ako dermatolosko lecenje ne da rezultate vidite sa ginekologom da probate hormonsko lecenje (Diane).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2009

Pstovani doktore imam bol ispod gridnog kosa u deliu gde je zeludac ona koska bas izmejdu rebeara u sredini i to samo na dodir kada je dodornem neznam dali bi mi mogli reci sta je mnogo me nervira a radim takav posao da bas nemem puno vremena da posetim lekara?

Postovani, bol na tom mestu moze da potice od zeludca, ali su prisutne i drige tegobe kao muka, gadjenje, podrigivanje. Bez gastroenteroloskog pregleda ne moze se znati sta je u pitanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2009

Postovanje,imam 29 god i pre mesec dana pocinje moj pakao. Svakodnevno se borim sa temperaturom 37,2,3 i to je to ne raste ali se i ne spusta.Na vratu, preponama su mi uvecane limfne zlezde,vise sa desne strane i pod temperaturom imam osecaj malaksalosti. Ta malaksalost je vrlo specificna, nesto izmedju golicanja, bola, nemoci i drhtavice... nemam drugaciju definiciju. Obavio sve analize krvi, sve ok. Bio kod hematologa, Leuk.formula, morfoloski, sve sve ok. Pluca snimana ok. Mononukleoza nije, uradjen test. Sad cekam test na toxoplazmozu a bicu prinudjen da uradim i test na HIV virus, medjutim sve me ovo mnogo plasi i pored toga sto sam od hematologa dobio informaciju da imam bakterijsku infekciju i plus da je moguce da me je potkacio virus sezonski (imam i zapaljenje sinusa) i dao mi je da pijem Galadrox 500mg, medjutim ja sam i dalje skeptican i psihicki rastrojen. Imate li neki savet i da li je moguce ovo sto mi je hematolog rekao, cemu da se nadam i sta jos da uradim? Hvala najlepse

Postovani, treba istraziti sve moguce uzroke tegoba koje mate, sto ste vi uglavnom uradili. Kada se ne nadje nikakva bolest koja moze biti uzrok, postavlja se dijagnoza sindroma hronicnog umora. Njega karakterise umor, malaksalost, malo povisena temperatura i uvecane limfne lezde. Uzrok mu se ne zna. Povezuje se sa padom imuniteta i pojedinim virusnim infekcijama. Od virusa najcesci krivci su koksaki, Epstajn bar, herpes, citomegalo virus (CMV), entero virusi... U lecenju je najbitnije pojacati imunitet, sto je uostalom vazno i kod bilo koje bolesti. Boravite sto vise na svezem vazduhu. Setajte, bavite se nekom fizickom aktivnoscu. Vi sada mislite da to ne mozete zbog umora. Medjutim, kada se pokrenete videcete da se umor smanjuje i obrnuto, sto vise mirujete vise ste malaksali. Izbegavajte stres. Pokusajte da ne brinete zbog tegoba koje imate. Uradite jos par planiranih testova, kao sto je test na HIV, ali ne ocekujte da ce neki od njih biti pozitivan. Najverovatnije da ce sve biti OK. Imunitet, od hrane jaca voce i povrce, jogurt, posebno probiotski, beli luk, pecurke sitake, morska riba (losos, skusa, tuna, sardine), maslinovo ulje, a slabi ga masna hrana i secer. Od suplemenata mozete da koristite probiotik, omega3, cink, selen i vitamine A, C i E. Hronicni sinusitis morate da izlecite, jer i on moze da bude uzrok ovih tegoba. Uz antibiotik pijte probiotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.12.2009

ZELIM DA VAS PITAM STAJE NAJBOLJE DATI DA JEDE DETETU KOJE IMA 2 GODINE I STA JE ZDRAVO DAVATI MU8 DA PIJE.DA LI MOZE VIRSLE I KOKA KOLA?HVALA UNAPRED

Postovana, detetu sa dve godine treba davati da jede sve sto i vi jedete. Ono ima tri glavna obroka i dve uzine sastavljene od uglavnom od voca. Za dete, kao i za odrasle nisu zdravi suhomesnati proizvodi. Virsle nisu zdravije od salama ili pasteta. Sve je to hrana koja se povezuje sa rizikom za nastanak srcanih oboljenja i raka. Koka kola i drugi kola napici se ne preporucuju jer sadrze kofein. Dozvoljeni su prirodni sokovi. Nisu zdravi sokovi sa vestackim zasladjivacima i vestackim bojama i aromama. Detetu treba davati sto vise voca, povrca, zitarica i mahunarki. Moze da jede sve vrste hleba i peciva, najbolje ihtegralni hleb. Izbegavajte peciva koja su pravljena sa margarinom. Svakodnevno treba da jede tri vrste voca ili povrca razlicite boje. Da jede cesto povrce zelene boje. Ne preterujte sa mlekom. Moze da popije najvise do pola litra. Ako jede jogurt i sir, onda da pije znatno manje mleka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2009

molim da mi se razjasni izvestaj lekara specijaliste koji sam dobila pregledom kaziprsta a posle operacije higroma od jula meseca.puno ,puno hvala dg. s t post operationem hygromatis i ndici manus sin. polyarthrosi digitorum manus bilateralis izrazeni buchardovi i haebedenovi cvorovi na svim zglobovija pristiju obe sake izrazito na DIP levgo kaziprista.nema znakova recidiva higroma pokreti punih amplitudth.brufen kreme lokalno 2 x dnevno masirati sve zglobove prstiju.kontrola sa rtg snimkom leve sake,samo AP SRDACAN POZDRAV ANA TODOROVIC

Postovana Ana, operisani higrom je dobrocudna cista tj. supljina ispunjena tecnoscu. Ne zna se tacno zasto nastaje, ali ima veze sa poremecenom funkcijom omotaca tetive ili zgloba jer sinovijalna tecnost moze da izadje iz zgloba, ali ne moze da se vrati. Tecnost koja se nalazi u higromu je ista kao tecnost koja se nalazi oko omotaca tetive, samo gusca. Ponekad se nakon operacije ponovo javlja, a ponekad se povlaci i bez lecenja. Kod vas nije moglo da se ocekuje spontano povlacenje, jer imate cvorice na drugim prstima, koji ukazuju na postojanje bolesti zglobova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2009

Postovani, moj tata ima problema sa svrabom na kozi glave i lica, a ne zeli posetiti lekara, pa sam se odlucila obratiti vama. Vec 15-tak dana njega svrbi koza glave, i dio lica i vrata gde je brada. Povremeno se javi i crvenilo, a peruti nema nesto preterano. Pa me interesuje, da li je tu potrebna neka terapija ili da se obrati lekaru? Unapred hvala!

Postovana, najbolje je da se javi koznom lekaru jer je potrebna terapija. Tegobe najvise lice na seboroicni dermatitis. Sampon ketokonazol ili neki drugi iz grupe antimikotika moze da pomogne i ukloni perut. Samponom treba da pere ne samo kosu vec i bradu. Medjutim, najbolje da se javi koznom lekaru, jer i druge bolesti mogu slicno da izgledaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2009

Postovani imam 23 god i do sad sam imao 4-5 puta upalu pluca,poslednju prosle god u ovo vreme,bojim se da mi se nije opet povratila ili ne daj boze nesto gore :( a simpromi su sledeci imam podocnjake koji ne prolaze i crvenilo u predelu lica,i izbacujem slajm po malo...isao sam kod doktora da me poslusa i rekla je da se nista ne cuje na plucima samo da mi grlo malo crveno i dala mi je dovicin da pijem...popio sam sve to i jos uvek je crveno...i da pocela su i kolena da me bole i uvece kad legnem osecam da me bole misici a nema od cega posto ove hladne dane provodim u kuci...pa je moje pitanje sta to moze da bude i da mi preporucite nekog doktora... hvala unapred pozdrav

Postovani, crvenilo u predelu lica, ako je dosta izrazeno, moze biti rozacea i tada je potrebno dermatolosko lecenje, te bi trebali da se javite koznom lekaru. Nakon pet do sest dana mozete dati bris grla i nosa da bi se utvrdilo da li su prisutne neke bakterije i na koji antibiotik reaguju. One bi mogle da budu uzrok izbacivanja slajma koji se spusta iz nosa u zdrelo. Ne verujem da potice iz pluca, jer biste onda kasljali i doktorica bi cula sumove pri pregledu. Bez obzira sto je napolju hladno, morate svakodnevno da izlazite u setnju. Time jacate imunitet, smanjujete rizik da dobijete zapaljenje pluca i aktivirate misice tako da izbegavate bol u njima, a takodje i u kolenima. da bi brze izbacili slajm unosite vise tecnosti i jedite dosta domace pilece supe i corbe, koristite biber i drugu ljutu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2009

Postovani,na ginekoloskom pregledu mi je ustanovljen miom oko 4 cm.Predlazu mi operaciju ili trudnocu?DA li moze da sve prodje ok ako zatrudnim? Da li je opasno miom i trudnoca?Sta vi mislite?zabrinuta,hvala

Postovana, najveci broj trudnoca protice sasvim normalno iako je miom vecih dimenzija. Oziljci koji nastanu nakon operacije mioma mogu da prave veci problem nego sam miom. Ne brinite, ako ste planirali da rodite jos neko dete, zatrudnite. Miom ponekad, zavisno od svog polozaja, otezava zatrudnjivanje. Ponekad dovodi do prevremenog porodjaja ili bola u trbuhu, ali najcesce sve bude u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.12.2009

imam jedno pitanje,imam osecaj nelagodnosti i blagog bola u desnoj dojci,pred ciklus a ponekad i par dana nakon ciklusa,leva dojka je mirna.Bila sam na UZ pa bih zelela da prokomentarisete nalaz i da mi kazete imam li razloga za zabrinutost. / blage fibrocisticne displazicne promene u dojkama,ispoljene pojedinacnim i retkim cistama promera do 3 mm i naglasenijim prisustvom fibroznog tkiva,mahom centralno i superolateranlo.Nema yona visoke atenuacije displazicnih ploca.Nema znakova za prisustvo ekspanzije.D.lactiferusi su norm.sirine.U aksilama nema pat.sadrzaja./Sta uzrokuje bol,trebam li na mamografiju? Unapred hvala

Postovana blage fibrocisticne displazicne promene su najcesce bezopasne promene u dojkama. Nastaju kao posledica blagog hormonskog poremecaja. Tegobe zbog ovih promena su obicno u vezi sa menstrualnim ciklusom, kao sto ste i vi primetili. Tkivo dojke reaguje na dejstvo hormona koji se razlicito luce tokom ciklusa. Pod njihovim uticajem bole i dojke bez ikakvih promena, a kod fibrocisticne displazije tegobe su izrazenije. Tegobe vam ne moraju biti iste u svakom ciklusu i to je takodje, normalno. Nemate razloga za zabrinutost. Idite na redovne ultrazvucne kontrole. Ne insistirajte na mamografiji, jer UZ nije pokazao nista sumnjivo. Ceste mamografije su stetne i treba ih raditi samo kada je neophodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

Postovani moja majka vec duze vreme ima problem sa prosirenim venama na nogama ,osecaj teskih nogu ,trnjenje , umor itd. Lekari su joj preporucili operaciju za koju ona nece ni da cuje. Ima 48 godina i ne boluje od drugih bolesti. Prva dijagnoza je : Thrombophlebitis reg. femoris 1. dex et genu dex. Varices femoris bil. et cruris l. sin. Znaci tromboflebitisa pritkoke desne VSM natkolenice i predela kolena u sanaciji. Nema znakova propagacije u sistem VSM, nema znakova TDV. A rezultat sa kasnije uradjenog kolor doplera : Obostrano : duboke vene odgovarajuceg protoka ,bez znakova tromboze Desno: Natkoleno : kratak segment stabla i anterolat. Grana VSM sa znacima ranijeg trombotskog procesa. Manji varikoziteti grana natkoleno i potkoleno. Levo: Natkoleno i potkoleno sa varikozitetima grana . Natkoleno :anteromed , potkoleno : insuficijencija jedne perforatorske vene. Usca VSM u VFC kompetentna ,obostrano. Magistralna aa. urednih hemodinamskih karakteristika. Sta mislite o ovome, da li nesto sem operacije moze da joj pomogne, kako da olaksa tegobe ? Hvala

Postovana, mama treba da izbegava dugotrajno sedenje i stajanje. Svakodnevno treba da seta. Pri setnji misici potiskuju krv ka srcu, smanjuju venski pritisak, tegobe i komplikacije. U ovom trenutku nema znakova tromboflebitisa dubokih vena i moguca je operacija. Ako kasnije dodje do tromboze dubokih vena onda vise nema svrhe da se vrsi intervencija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

Postovani, imam sina od 2,5 godine koji vec 5 dana nema stolicu. Ima normalan apetit i veseo je, samo se povremeno zali na trenutan bol u stomaku. Poslednjih nekoliko dana pokusavamo sa korigovanom ishranom: kruske, kompot od sljiva, supice ali za sad nema rezultata. Da li da koristimo cepice i koliko jos da cekamo? Unapred zahvalna Lidija Orolic

Postovana Lidija, nastavite sa takvom ishranom jos dva dana. Ako prodje nedelju dana bez stolice javite se pedijatru ili stavite cepic. Ako je ranije imao tvrdu stolicu, verovatno se plasi da kaki pa se steze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

sta mi preporucujete protiv bolova u nogama?Bolovi su prisutni svakoga dana imam osecaj da su mi misici zategnuti HVALA

Postovana, vise setajte i izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Kada odmarate malo podignite noge stavljanjem jastuka ispod njih. Eventualno neki miorelaksant (opusta misice).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

Postovani, zadnjih desetak dana mi se javlja bol u predelu grudnog kosa. Zaboli me vise puta dnevno, bukvalno na jednu sekundu i prestane. Sinoc me je toliko jako zabolelo da mi se od bola zavrtelo u glavi i celog dana su mi se strasno tresle ruke. Skoro sam bila kod kardiologa, radila sam ekg srca i stitne zlezde, nosila sam holter, bilo je sve u redu. Takodje se po nekad brzo zamaram, imam plitko disanje, sve vreme osecam kako mi srce lupa i usi mi zaglunu. Najvise me plase bolovi, plasim se da mi se nesto ne dogodi. Sta bi to moglo da bude, ne znam kom lekaru da se obratim? Hvala unapred

Postovana, taj jak, kratkotrajan bol u grudima u vidu neprijatnih probada je misicni bol, koji nije povezan sa srcem. Bol koji vas zabrinjava nije opasan. Vi ste poceli da se lecite pravilno. Javili ste se internisti i sve je u redu. Sada se trebate javiti psihijatru ili psihologu, jer su to tegobe koje poticu od stresa ili anksioznosti. Sami ih tesko mozete prevazici. Potrebna vam je strucna pomoc. Naravno da mnogo pomaze i razgovor sa prijateljima i rodjacima, ali oni ne mogu uvek pomoci. Nekada ne postupe pravilno. Mogu da povecaju vas strah da ste bolesni od neke organske bolesi (a niste-bili ste na pregledima, a i karakter tegoba ne upucuje na srcanu ili sl. bolest). Ili vas mogu grditi da ste panicar, da vam nije nista i sl. sto vam takodje nece pomoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

Pre dve nedelje pocela sam da osecam malaksalost i kad god izmerim temepraturu ocitava37,5 ili 37. Posto svaki dan idem prevozom javlja mi se nagon ka povracanju i mucnina. Otisla sam kod doktora i izmerila pritisak 160/95. Prepisao mi je TRITACE lek za snizavanje pritiska da pijem po pola tablete svako jutro i da uradim silne analize. Imam 20kg viska. Zelim za godinu dve da ostanem u drugom stanju pa bih zelela da znam sta da radim. Inace imam nasledni gen jer mi je otac imao dva mozdana udara. Da li da pocnem sa UN dijetom i teretanom , da smanjim kilazu i da li cu vecno piti ovaj lek i koliko je dobar? Nisam trudna i to sam proverila.Da li mi se sve ovo desava zbog povisenog pritiska? HVALA VAM

Postovana, malaksalost i povisena temperatura nisu posledica povisenog krvnog pritiska. Ako su svi nalazi u redu (osnovni pregled krvi i mokrace, a ostali u zavisnosti od tegoba koje imate) onda je u pitanju pad imuniteta. Njega mozete podici pravilnom ishranom (voce, povrce, jogurt, beli luk), boravkom na svezem vazduhu, izbegavanjem stresa, druzenjem. Morate da smrsate. Promenom nacina ishrane, mrsavljenjem i povecanjem fizicke aktivnosti mozete sniziti pritisak. To morate uciniti zbog svog zdravlja, pogotovu sto imate naslednu predispoziciju za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ne preporucujem UN dijetu. Ona podrazumeva ishranu koja nije zdrava za osobu sa povisenim pritiskom. Osim toga, da bi snizili krvni pritisak i odrzali kilazu na normali morate da promenite nacin ishrane. Nece vam pomoci kratkotrajna dijeta. Unosite manje hrane, koju trebate da rasporedite u 5 obroka (jedite manje a cesce). Time je mrsavljenje efikasnije (metabolizam se ubrzava cescim obrocima), a lakse vam pada jer jedete na 2,5 do 3 sata pa nemate utisak da gladujete i psihicki vam je lakse. Unosite manje masnoce i slatkisa, a vise voca i povrca. Najbolje je da se javite nutricionisti za dijetu. Potrenba je povecana fizicka aktivnost, moze fitnes, teretana ili nesto drugo sto vam deluje privlacno. Izaberite onu koju volite da bi mogli njome da se bavite godinama, a ne samo dok smrsate. Povecana fizicka aktivnost je neophodna i za lecenje hipertenzije. Tritace je dobar lek. Zbog nasledja je moguce da cete ga piti do kraja zivota. Hipertenzija se uglavnom leci dozivotno. Kod nasledne to je obavezno. Retko se moze regulisati ishranom, izbegavanjem stresa i fizickom aktivnoscu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.12.2009

Postovani. U drugom sam mesecu trudnoce i imam jako gust bronhijalni sekret koji mi je jako tesko da iskasljem. Da li smem da pijem neki od biljnih sirupa (bokvica, jagorcevina, timijan). Hvala!

Postovana, mozete da koristite bilo koji od tih biljnih sirupa. Dobri su i efikasni. Uz njih morate unositi vise tecnosti. Javite se lekaru na pregled. Moze vam ordinirati neki od antibiotika koji su bezbedni u trudnoci. Iako ste trudnica morate se leciti. U protivnom rizikujete komplikacije u vidu zapaljenja pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Postovani ,kao prvo sve pohvale za Vas i za sjat koji nam je od ogromne pomoci. Imam jedno mozda cudno pitanje: Da li ste mozda culi i sta mislite kao lekar o uredjaju Zapper,doktorke Hulde Clark. Naime rec je o elektroterapiji,tacnije to je mali uredjaj na baterije koji pomocu svoje frekvencije od 30 KHz i niske struje ,ubija stetne parazite ,bakterije viruse,gljivice i druge mikroorganizme u ljudskom telu, i tako dovodi do izlecenja od mnogih bolesti ciji su oni uzrocnici. Tretman se sastoji od drzanja njegovih elektroda u rukama 3 puta po 7 minuta sa pauzama od 20 minuta izmedju, jednom do 3 puta dnevno. Interesuje me Vase misljenje sa medicinske tacke gledista. Hvala.

Postovani u efikasnost Zappera mozete da verujete ili ne verujete, potvrdu vam niko ne moze dati. Efikasnost metode nije ispitana i verovatno i nece biti, jer je to jeftin nacin lecenja i farmakoindustrija to nece dozvoliti. Takodje, niko nece izdvojiti novac za istrazivanja koja mu nece doneti finansijsku korist. Moguce je da u mnogim slucajevima Zapper moze pomoci. Ali opsezna istrazivanja nisu vrsena. Uz tretman je potrebna posebna ishrana. Ona je potrebna i kod konvencionalnog lecenja, ali se bolesnici retko pridrzavaju dijete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Postovani, juce sam podigla nalaz hormona u vezi stitne zlezde:T3 0.97, FT4 4.14, Anti TPO 18894.5, Anti Tg 37738.0, TSH 2G 263.310.Posto sam nedovoljno upucena u vezi rada stitne zlezde, volela bih da mi date objasnjenje u vezi gore navedenih rezultata, puno hvala!

Postovana, stitna zlezda ne luci dovoljno hormona T3 i T4 (oni su snizeni). Uz povecan TSH to ukazuje na hipotireozu koja je najverovatnije nastala zbog Hasimoto tireoiditisa. To je autoimuna bolest kod koje antitela (koja su kod vas povisena) ostecuju zlezdu, dovode do njenog hronicnog zapaljenja i smanjenja njene funkcije. Vas endokrinolog ce vam odrediti hormonsku terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Imam dete od 22 mes. koje kada zaspi jako je nemirna (cima i ruke i noge) pa se malo smiri ali nikada ne spava bas mirno. Koliko je to normalno za njen uzrast.Citala sam o epilepsiji pa sam se uplasila, iako niko u porodici je nema . starija cerka mi se cini mnogo mirnije spavala. puno hvala na odgovoru.

Postovana, nisu sva deca ista. Neka su mirnija, neka su razdrazljivija, pa i nemirno spavaju. Vazno je da to nema veze sa epilepsijom i konvulzijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Postovani, Na UZ pregledu 32n+6d je konstatovana hidronefroza desnog bubrega. AP dijametar bubreznih karlica: levo 6 mm, desno 12 mm, BPD 88 mm, FL 67 mm, tezina fetusa 2300 g. Ovaj pregled je radjen u Betaniji u Novom Sadu. A pre samo dve nedelje, na UZ u domu zdravlja doktorka (koja mi vodi trudnocu) je skrenula paznju na velicinu bubrega. Tada je AP bio: levo 5.5 mm, desno 7.9 mm (30n+6d). U 18. nedelji uradjen RAC (uredan zenski kariotip), a na II ekspertnom UZ nikakve nepravilnosti nisu uocene. Dok cekam sledeci UZ, a po potrebi i misljenje nefrologa, brine me porast desnog bubrega u kratkom vremenskom periodu! Da li postoji rizik za dete dok se ne rodi, ali i na samom porodjaju? Kakve komplikacije mogu kasnije da nastanu?

Postovana, hidronefroza nastaje zbog prepreke u oticanju mokrace. Kod vas je to izazvano pritiskom materice. Supljine bubrega se povecavaju vrseci pritisak na tkivo bubrega i ostecujuci bubrezne celije. Stvaraju se i uslovi za nastanak infekcije. Ako hidronefroza dugo traje dolazi do otkazivanja bubrega. Ako dodje do infekcije bubrega to moze ugroziti trudnocu (prevremeni porodjaj, zastoj u rastu ploda). hidronefroza je veca opasnost za vas nego za bebu. za nju je opasnije ako se pridruzi infekcija. Medjutim, te se komplikacije mogu desiti samo ako se stanje zanemari i ne leci. Javite se nefrologu, koji ce proceniti funkcionalno stanje bubrega. Kod izrazenije hidronefroze postavlja se kateter koji omogucava oticanje mokrace. Inace, hidronefroza se nekada ispoljava tupim bolom u slabinama, a nekad jakim (bubrezne kolike). Kontrolisite mokracu i krvni pritisak. Ako ima upale lecite je.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

postovana zelim da vas pitam...moja mama ima iritmiju..neka i po 180-190 otkucaja srca..inace ima nizaj krvi pritisak,zelim da vas pitam za ovaj ljek isoptin od 40mil.da li ona smije to da pije..i koliko puta na dan...kad gode kod doktora oni joj dadnu isoptin..unapred hvala...

Postovana, lecenje tahikardije (ubrzan srcani rad) nije tako lako. Lekovi koji se koriste i spadaju u grupu antiaritmika i sami mogu da izazovu poremecaje ritma. Zato se lecenje sprovodi pod kontrolom i tacno po uputstvu lekara. Mama mora da koristi lek onako kako je propisano. Ako se ne oseca dobro ili ima utisak da joj lek ne pomaze mora se javiti svom lekaru. Isoptin moze malo da snizi pritisak, medjutim, ona ne uzima veliku dozu leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

imam 29 godina skoro 1 mesec i jace su me mucili hemoroidi pocela sam da pijem flabodiju od koje mi je bilo nesto bolje.Medjutim prestala sam da je pijem i resila da se javim proktologu doktor je pokusao da me pregleda ali jaci su bili bolovi od moje volje posto covek nije uspeo lepo da me pregleda samo nesto malo ustanovio je naprsnuce fisure dao mi je neku mast da mazem i rekao sledeci put kada budem spremna da se javim.Moram da vam kazem da ja krvarenje nemam ni u stolici niti preko stolice samo neumoljive bolove.Kazite mi da li postoji i sta moze da se upotrebljava sve da ovo prodje tako da kada odem kod svog proktologa olaksam i njemu i sebi.Unapred hvala

Postovana, analna fisura je ovalna ranica na sluzokozi anusa (zavrsnog dela debelog creva), koja izaziva izuzetno jak bol. Smatra se da je glavni uzrok fisure previse stegnut misic, unutrasnji zatvarac zavrsnog dela debelog creva (to je hipertonija sfinktera). Ta stegnutost misica dovodi do pucanja sluzokoze. Zbog grca misica doktor nije mogao da uradi pregled do kraja. Na pojavu fisure imaju uticaja i tvrda stolica, kao i hemoroidi. Masti sa antizapaljenjskim i anlgetikom (protiv bola) delovanjem treba da stavljate prstom. To neki pacijenti izbegavaju, jer im je bolno ili neprijatno. Cepici nisu efikasni, jer odu dublje u debelo crevo i ne deluju na fisuru. Osim primene masti, neophodno je ishranom, tabletama i unosom vece kolicine tecnosti da razmeksate stolicu kako ne bi povredjivala ranicu. Mozete da koristite i tople obloge ili da sedite u toploj vodi nakon defekacije. Toplota opusti misic i umanji bol. Ako mast ne pomogne, a bolovi su jaki koriste se hiruske metode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

imamo bebu od dva meseca hranimo ga vestackim mlekom posto je dosta bljuckao presli smo sa aptamila 1 na novalak medjutim beba nije imala dva dana stolicu i posle dva dana dobila retku maslinasto zelenu stolicu da li to ima veze sa menjanjem mleka inace nema temperaturu i zivahan je ima jake grceve i dosta gasova i koliko bebi treba da se navikne na drugu formulu i da mu se regulise stolica pozdrav i unapred hvala

Postovana, bljuckanje bebe nije izazvano vrstom formule i nije razlog za njeno menjanje. Navikavanje na drugu je individualno i obicno traje dva do tri dana. Zelenkasta retka stolica je izazvana promenom mleka. Ne bi trebala da traje duze od dva do tri dana. Ako i nakon toga bude prolivasta i zelena javite se pedijatru bez obzira sto je beba dobro, ne deluje bolesni, nema temperaturu i ponasa se uobicajeno. Bljuckanje je normalna pojava kod beba. Kod vecine beba misic koji zatvara zeludac (sfinkter) nije dovoljno jak tako da omogucava vracanje zeludacnog sadrzaja u jednjak i usta. Pokretanje bebe dovodi do otvaranja sfinktera i izlaska mleka. To ne mora da bude cupkanje bebe u krilu, dovoljno je pokretanje bebe da bi se namestila da podrige, njeno pomeranje u krilu ili poleganje u krevetic. Nekada beba ne mora da se pokrece, sami pokreti zeluca tokom varenja hrane su dovoljni da izazovu bljuckanje. Bljuckanje nije znak da se beba prejela. Treba joj dati da jede kojiko zeli, ne manje, ali je ne treba terati ni da popije vise. Potrebno je da beba lepo podrigne da bi joj varenje hrane bilo lakse i da bi grcevi bili manje izrazeni. Na bljuckanje, medjutim, nece imati efekta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Postovani, molila bih vas da mi odgovorite na dva pitanja. Prvo, volela bih da mi objasnite sta znaci kada je imuni sistem suvise aktivan? Cula sam o tome kao o necemu sto je lose za zadravlje. Drugo, moja majka je hronicni bolesnik - ima dijabetes i povisen krvni pritisak. Dobila je pre tri dana vakcinu protiv h1n1 gripa i mene interesuje da li je uz vakcinu prporucljivo uzimati sredstva za ojacanje imuniteta kao sto su ulje iz ajkuline jetre, c vitamin sa cinkom, omega 3 preparate itd? Ona je do sada sve to uzimala kao neku vrstu preventive (uz to pije i vendsoksin kapi), ali sada se plasim da ta sredstva uz dobijenu vakcinu ne dovedu do tog preaktivnog imunog sistema. Pokusala sam o tome da se raspitam putem telefona kod dezurnih epidemiologa, ali su bili, blago receno nepredusretljivi. Jos jednom molim za odgovor. Unapred hvala.

Postovana, kada se kaze previse aktivan imuni sistem misli se na njegovo lose delovanje. Imune celije, antitela treba da prepoznaju strana tela u organizmu (bakterije, viruse, gljivice, tumorske celije...) i da ih uniste. Nekada se desi da one pogresno prepoznaju sopstvene celije i da se ustreme na njih. Tako nastaju autoimune bolesti kao sto su hasimoto tireoiditis i reumatoidni artritis. Previse aktivan imuni sistem dovodi i do burne reakcije u kontaktu sa nekim alergenima, sto se desava kod alergijskih bolesti, kao sto su astma, alergijski rinitis, dermatitis... Delovanje vakcine umanjuje acetilsalicilna kiselina (andol, aspirin), koje pije vecina srcanih bolesnika i nesteroidni antireumatici (diklofen, brufen...). Vakcina u organizmu izaziva blagu zapaljenjsku reakciju koja stimulise imunitet na proizvodnju antitela. Svi lekovi koji suzbijaju zapaljenje smanjuju stvaranje antitela nakon vakcinacije. Za proizvodnju antitela je potrebno dve do tri nedelje. Kada virus gripa prodre u organizam antitela ga unistavaju. Suplementi koji stimulisu imunitet ne smetaju vakcini. Ako ih mama vec koristi moze to i dalje da cini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Imam kamen u zuci 16mm planiram operaciju i odstranjivanje zucne kese.Dali je i koliko bitna z.kesa za normalan zivot i posle odstranjivanja kako se hraniti.

Postovana, bolje je odstraniti zucnu kesu sa kamenom, jer je ona obicno konstantno zapaljena i steti organizmu. Kod postojanja kamena u zuci povecan je rizik za nastanak secerne bolesti. Uloga zucne kese je cuvanje zuci izmedju obroka. Nakon operacije organizam se postepeno navikava i ulogu z.kese preuzimaju zucni putevi. U tom periodu koji kod nekih traje par nedelja, a kod nekih par meseci potrebno je jesti posniju hranu. Ako pojedete masnu hranu moze se izluciti od jednom dosta zuci, sto iritira creva i dobijete proliv. Nakon operacije najpre jedete keks i caj, zatim pire (bez margarina), posnije supice i corbice, posni jogurt. Zatim jedete kuvano posno meso npr. piletinu bez kozice, telece i junece meso, pirinac, sargarepu, krompir. Sva hrana je kuvana. Pecenu i przenu, koja i inace nije zdrava, mozete da jedete nakon 2 do 3 meseca. Dok rana ne zaraste, a to je 7 dana ne jedete hranu koja nadima, a kasnije ako vam smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

mikoloski pregled:candida sp. 10 kolonija Molim Vas za objasnjenje sta je to, sta to znaci,da li je prenosno, u kuci imamo trudnicu-kontakt sa njom dozvoljen ili ne?da li se prenosi dodirom.poljupcem, pranjem vesa u masini osobe koja ima kandidu sa vesom osobe koja nema? koliko traje izlecenje, sta treba da se uradi da bi se sto pre izgubila? unapred hvala ps: da li je i koliko opasna?

Postovana, kandida moze da se nadje u stolici i normalno je do 20 kolomija. Ima je i u ustima i vagini. Mali broj ovih gljivica nije opasan i gotovo redovno se nalazi. Ne smatra se polno prenosivom bolescu, ali ako zena ima ceste vaginalne infekcije izazvane ovom gljivicom, onda je neophodno da se leci i partner. Uobicajenim socijalnim kontaktima, kao sto su poljubac, rukovanje, zajednicko pranje vesa, hrana, pribor za jelo nisu nacini prenosenja gljivice candide. Moze se preneti tudjim mokrim peskirom, jer ona kao i ostale gljivice voli toplu i vlaznu sredinu. Ako izaziva tegobe kandida se leci antimikoticima i dijetom i to traje vise nedelja. Iz ishrane treba da se izbace slatkisi, sirce, tursija i ostale salate sa sircetom, pecurke, kvasac, slatko voce. Treba dosta jesti belog luka, jogurta, zelja, blitve, maslinovog ulja, jer dovode do eliminacije kandide. Od voca se preporucuje samo limun, koji takodje utice na izbacivanje gljivice. Dijeta traje nekoliko nedelja kao stroga, a zatim se uvodi voce, ali jos neko vreme izbegava secer i svi proizvodi koji ga sadrze. Trudnice, dijabeticari i osobe sa oslabljenim imunitetom imaju cesce kandidu od ostalih i kod njih se teze leci. Vasa trudnica nema rizik da se zarazi od nekog ukucana kandidom. Ona vec ima tu gljivicu, ali da ne bi doslo do njenog bujanja treba da jaca svoj imunitet i da jede vise hrane koja se preporucuje kod obolelih od candide sp.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.12.2009

Postovani ako mozete da mi pojasnite rezultat urina, izgled: slabo zamucen, boja:svetlo zuta, ph:6, specificna tezina 1005, proteini:trag, leukociti:8-10, bledi eritrociti:1-3, plocaste celije dosta, okrugle celije retke, bakterije dosta, kristali: malo sitnog Ca-oxalata, sluzi malo, malo soli amorfnih urata, leukocitna esteraza:trag. Ja sam u sestom mesecu trudnoce, inace pre trudnoce imala sam problema sa peskom u bubregu, i da li mogu da pijem uvin caj i kamilicu iako sam trudna? Hvala Vam puno,pozdrav!

Postovana, ovakav nalaz zahteva obavezno lecenje. Potrebno je da uradite urinokulturu i lekar ce vam propisati po njegovom rezultatu antibiotik cija je primena bezbedna u trudnoci. Cajeve mozete i trebate da pijete. Unosite vise tecnosti, ne samo cajeve, vec i vodu, sok, kompot, supice, socno voce. Oni ce olaksati da se bakterije i pesak eliminisu. U trudnoci lakse dolazi do infekcije mokracnih puteva. To je jednim delom uslovljeno dejstvom hormona, koji olabavljuju misice mokracnih kanala, tako da bakterije lakse prodiru na vise ka besici i burezima. Osim toga uvecana materica vrsi pritisak na mokracne kanale pa otezava oticanje mokrace i olaksava razmnozavanje bakterija.Bakterije u mokraci kod trudnica treba obavezno da se lece cak i kada ne izazivaju nikakve tegobe. Lecenjem se sprecava prodiranje bakterija ka bubrezima, gde one mogu dovesti do pijelonefritisa. Ovo zapaljenje bubrega je opasno po majku i plod. Moze dovesto do prevremenog porodjaja, povacaja ili zastoja u razvoju ploda. Zene koje ne lece zapaljenje mokracnih puteva u trudnoci cesce postaju hronicni bubrezni bolesnici i rizikuju da dobiju (kasnije u zivotu) bubreznu insuficijenciju (otkazivanje bubrega). U trudnoci se koriste lekovi koji su bezbedni za plod, tako da ne treba da se plasite lecenja i da ga izbegavate. To se odnosi i na druge bolesti koje se eventualno jave u trudnoci. Trudnica mora da se leci, bez obzira od cega se razboli, a lekar procenjuje kako ce ono da se sprovede.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2009

Gordana, Imam jedno pitanje za vas. Pojavio mi se bol u desnom testisu...tj. samo kada sam aktivan i kada trebam da ejakuliram, i kasnije me boli po malo, neki tup bol, sve zavisi kako namsetim testis. Kada ga pomerim/am malo gore dole ili kako vec manje me boli ili prestaje, sta bi mogao da bude problem? Napipavao sam desni testis i nisam na njemu primetio nikakvu izraslinu, ali kada ga pomeram osecam kao da ima neka opna oko njega (ili vena pri vrhu testisa koja se neki put pomeri na desnu stranu i deluje mi malo vece ali kada konkretno to pipam ne boli me), znaci samo na pomeranje ili kada mu ne nadjem polozaj. Plasim se da mi se nije testis okrenuo ili nesto uprelo? Da nije neka upala kanala i sta bi moglo da bude? A sramota me je da odem kod doktorke da joj to kazem. To traje nekih mesec dana. Molim za brz odgovor i savet. P.S. Koliko mogu da primetim, velicina testisa je nepromenjena.

Postovani, najbolje da odete kod doktorke da vam da uput za urologa. Ne trebate detaljno da joj objasnjavate tegobe, nece ona to ni traziti od vas, nece vas ni pregledati, vec ce to prepustiti urologu. Na vrhu oba testisa se normalno pipa epididim. Mozete da napipate i prosirene vene testisa (cesce sa leve strane). Posto se bol smanjuje ili iscezava pri podizanju testisa postoji velika mogucnost da je u pitanju zapaljenje epididima. Kod uvrtanja testisa bol je jaci i ne smanjuje se podizanjem testisa. Sve su to stvari koje resava urolog. Ne odugovlacite, vec idite na pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.12.2009

Postovani, vec tri godine moj partner se lijeci od ulceroznog kolitisa. Ja sam ostala trudna u novembru, kada je on koristio Sulfasalazin, Pronizon i Ranisan. Interesuje me postoji li mogucnost da primjena navedenih lijekova kod partnera stetno utice na plod?

Postovana, sulfasalazin kod muskaraca može smanjiti mogusnost oplodnje (koja se sa prekidom terapije ponovo uspostavlja) jer dovodi do abnormalnosti spermatozoida u velikom procentu. Na srecu vas suprug ima dobar spermogram, pa mu sulfasalazin nije umanjio moc plodnje. Pronizon se smatra relativno bezbednim mada neznatno povecava rizik za neke anomalije ploda. Savetujte se sa svojim ginekologom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2009

Postovani doktore,sta znaci HGP nalaz adenokarcinoma.Citoskopija-malo eritrocita,malo leukocita,retke mezotelne celije bez prisustva malignih celija?

Postovana, adenokarcinom je tumor cije su celije nastale iz celija zlezdanog tkiva. Posto zlezda ima u razlicitim organima i adenokarcinom se moze javiti na razlicitim organima. Nisu nadjene patoloske celije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.12.2009

u novembru 2007 sam operisao tumor testisa hp nalaz je bio cist seminom,postom u stomaku imao uvecane Lgl (paraaortalno levo nekoliko znacajnije uvecanih i pat. Lgl koje su dijametara do 2 cm.Uz levu zajednicku ilijacnu arteriju pat. izmenjena 2,8cm ct grudnog kosa uredan lab. analize u totalnim granicama normale...(ovo je nalaz posle operacije a pre hemoterapije)!Primio sam 3 ciklusa hemoterapije PEB 500 posto su mi zlezde spale na 12mm i 15mm 05.03.2008 presao sam na kontrole................u zadnjih 20meseci radio sam par skenera gde su lgl pocele opet da rastu.Naredni CT sam radio 30.05.2008 i tu su lgl spale na 11mm.I od narednog skenera krecu da rastu 02.10.2008 ct je pokazao da se lgl krecu od 12mm do 14mm,sledeci ct koi jeradjen 12.03.2009 pogazuje lgl velicine paraaortalne su transferzalnog promer do 18mm(lipomatozna ispod renalnih krvnih sudova) a parailijacne levo do 15mm.naredni ct radio 06.05.2009 izlezde su bile 18mm i 15mm poslednji ct koi sam radio 10.12.2009 pokazuje da su lgl od 15mm od 20mm!TU markeri su mi uvek bili u granicama normale,kako pre operacije tako i na svim kontrolama.Zanima me dali je normalno to sto se lgl lagano uvecavaju(da li je to zbog bolesti) i koja je njihova normalna dimenzija?Kao i ako mi se vratila bolest koi su sledeci koraci u lecenju iste?hvala

Postovani, kada se bolest vrati ona se javi kao tumor na nekom organu, najcesce u jetri, kostima ili plucima. To se vidi na CT snimcima i onda se nastavlja lecenje u zavisnosti od toga gde se tumor nalazi i na sta je osetljiv, pa moze da se operise, zraci ili se ide sa hemoterapijom. Normalna velicina limfnih zlezdi je do 1.5cm. Povecanje zlezda prati zapaljenja i tumore. Kada se smatra da su zlezde uvecane zbog tumora onda se one uklanjaju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: