Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 5.1.2010.

postovani.dali mojoj bebi od dva meseca mogu davati mleko iy prodavnice i pomesati ga sa vodom tj 75ml mleka i ostatak da bude voda?sa malo secera?inace pije bebelac ali mu to izgleda neodgovara vise jer sve povrati i stalno place.

Postovana, nije dobro da dajete detetu obicno mleko. Do dve godine se ne daje kravlje mleko, vec samo adaptirani (mlecna formila). Obicno mleko daje veci rizik da dete kasnije dobije secernu bolest. Vodite dete pedijatru na kontrolu. Ako je dobro napredovalo nema potrebe da se menja Bebelac. Bljuckanje je normalno za bebe. Beba ne place samo kada je gladna. Neke bebe su razdrazljive i placu i kad nemaju grceve i nisu gladne. Ali ako povraca dosta i ne napreduje u pitanju je neka bolest, a ne mleko i morate da ga vodite lekaru. Jos jednom da ponovim dete je isuvise malo da bi pilo obicno mleko iz prodavnice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Postovani: Zanimaju me nalazi, Hematoloske Analize i Analize urina: Leukociti 7,o;Eritrociti 4,4;Hemoglobin 122;Hematokrit 0,34; MCV 77;MCH27;MCHC 359;Trombociti208; Limfociti 0,50;Monociti 0,04;Segmentirani 0,46. Izgled-bistar, boja-zuta, Specificna tezina 1,020, ph 5,0, Bjelancevine-neg., glukoza-neg,. Aceton-neg., Bilirubin-neg., Urobilinogen norm., Nitriti-neg., Krv pigment-trag., Sediment: 5-6 eritrocita,3-4 leukocita i 3-4 plocastih celija. CRP_0,8. Kao dijete imao sam duple krvne sudove na bubregu,koje sam hiruski rijesio i od tada nisam imao problema.Evo 30 godina je od tada,ali sam se mnogo napatio kao djecak. (To je duga prica) Prije par dana moja cerkica koja ima 5 godina mi se pozalila da je boli sa strane, juce i danas opet.Uradio sam joj ove nalaze iz predostroznosti,a zanima me vase misljenje o nalazima,kao i savjet sto dalje da poduzmem,kako bih odstranio genetsku (mogucu ) anomaliju.Ne iskljucujem ni mogucnost da se mozda negdje udarila,(u tom predjelu)jer je uvijek u trku.(Hiperaktivna). NAJLJUBAZNIJE VAS MOLIM ZA POMOC.Zabrinuti roditelj.

Postovani, nalazi su u redu. Uradite detetu ultrazvuk bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

vase misljenje o lecenju diskus hernije L2-L3-nalaz uredan L3-L4-cirkularna diskus hernia L4-L5-cirkularna diskus hernija L5-S1-cirkularna diskus hernia

Postovani, lecenje diskus hernije zavisi od trenutnog stanja obolelog. Mirovanje je neophodno u periodu postojanja jakih bolova. Tada se koriste antireumatici, miorelaksanti (opustaju misice), u tezim slucajevima kortikosteroidi. Ako je neophodno kortikosteroidi i analgetici mogu da se daju u blizini bolne tacke. Po smirivanju bolova primenjuje se fizikalna terapija. Njen cilj je jacanje paravertebralnih misica. Zabranjeno je podizanje tereta i pravljenje naglih pokreta. Hirusko lecenje se koristi ako postoji poremecaj funkcije sfinktera i potencije, izrazena slabost misica i dugotrajni bolovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Postovani, sta znaci nizak nivo Calcitonina. Naime, imam nodus stitne zlezde, dok.mi je napisala da uradim analize na calcitonin. Predpostavljam da u vezi sa detekcijom maligniteta dobro je to sto je nizi nivo calcitonina ali u mom slucaju on je dosta nizi tj. lab.vrednosti su <13 a u mom slucaju je rezultat <2?.. Ima li to veze sa metabolizmom kalcijuma tj. dali je nizak nivo calcitonina ustvari uvod u osteoporozu jer sam u svojim 30-im.? unapred hvala..

Postovana, borba protiv osteoporoze pocinje jos od decjeg doba. Dovoljnim unosom kalcijuma i fizickom aktivnoscu izgradjuju se jake kosti. I jake kosti sa godinama gube kalcijum, ali nisu podlozne osteoporozi. Unosite mlecne proizvode, mahunarke, morske ribe (losos, skusa, sunj i sardine) i zeleno lisnato povrce i bicete sigurni da unosite dovoljno kalcijuma. Ako ste fizicki aktivni kosti ce manje gubiti kalcijum. Sto se tice kalcitonona 2 je takodje normalna vrednost, jer donja granica ne postoji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Stitna Zlezda Moji rezultati: Glukoza 4,4--Holesterol 8,15--Stitasta zlezda TSH 7,47 Molim vas reci te mi kako treba da se lecim i kome da se obratim?

Postovana, zbog povisenog holesterola neophodna je dijeta. Povisen TSH ukazuje na subklinicku hipotireozu . Bolest (hipotireoza) se nije jos ispoljila smanjenjem hormona stitne zlezde, ali ce se to vremenom desiti. Vecina endokrinologa smatra da treba krenuti sa lecenjem hormonom tiroksinom ne cekajuci da se nivo hormona snizi ispod normale. Da bi snizili holesterol potrebno je da jedete puno voca i povrca. Zatim u ishrani treba da imate cesto mahunarke, zitarice, posebno ovas, morsku masnu ribu (losos, skusa, sardine i tunj). Masnu morsku ribu treba da jedete dva do tri puta nedeljno. Izbegavajte punomasno mleko, stare prevrele sireve, masnocu iz mesa i koze zivine. Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega6 masnim kiselinama, kao sto su kukuruzno i suncokretovo. Izbegavajte margarin, biljnu mast i gotova jela. Koristite ulja bogata mononezasicenim mastima, kao sto je maslinovo ulje. Jedite orahe, lesnike i bademe, jer sadrze korisna ulja. Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u vocu, povrcu, jezgrastom vocu i maslinovom ulju. Antioksidantni vitamini C, E i beta karoten stite LDL od toksične oksidacije, koja vodi ostećenju krvnih sudova i razvijanju kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete alkohol ogranicite se na jednu do dve case vina ili jednu casicu zestokog pica dnevno. Ostale namirnice korisne za snizenje holesterola su sitake pecurke, jecam, pirincane mekinje, morske alge, obrano mleko, jogurt sa manjom kolicinom masti i zeleni caj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Imam 28 god. i prije 7 god sam preboljela trombozu desne ruke ( vene axillaris, subclaviae i brachialis). Lijecena sam sintromom, kasnije aspirinom 100 i sada je sve u redu. Kasnijim ispitivanjem ustanovljeno je da je do tromboze doslo radi genske mutacije (homozigot za MTHFR C677T) i kod mene je prisutna HIPERHOMOCISTEINEMIJA. Zbog toga mi je preporuceno da uvijek uzimam b-komplex i folan. S obzirom da znam da je homocistein stetan u velikoj kolicini i da dugorocno nosi sa sobom ozbiljne posljedice po zdravlje,interesuje me kako da se postavim prema tome u smislu prevencije, nacina zivota...Ili ako imate jos neki koristan savjet u vezi toga. Unaprijed vam se zahvaljujem!

Postovana, u prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje se mogu ranije javiti kod hiperhomocistinemije paznju treba da poklonite pravilnoj ishrani, fizickoj aktivnosti i borbi protiv stresa. Potrebno je da jedete puno voca i povrca. Uvek birajte voce i povrce tamnije bole jer sadrze vise antioksidanasa. Zati u ishrani treba da imate cesto mahunarke, zitarice, posebno ovas, morsku masnu ribu (losos, skusa, sardine i tunj). Masnu morsku ribu treba da jedete dva do tri puta nedeljno. Smanjite unosenje zasicenih masti zivotinjskog porekla, koje se nalaze u punomasnom mleku, siru, masnoci iz mesa i koze zivine. Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega6 masnim kiselinama, kao sto su kukuruzno i suncokretovo, koja se mogu naci u margarinu, biljnim mastima i vecini gotovih jela. Ova ulja se ugrađuju u LDL i dovode do njegove lake oksidacije, sto ubrzava aterosklerozu. Koristite ulja bogata mononezasicenim mastima, kao sto je maslinovo ulje. Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u vocu, povrcu, jezgrastom vocu i maslinovom ulju. Antioksidantni vitamini C, E i beta karoten stite LDL od toksične oksidacije, koja vodi ostećenju krvnih sudova i razvijanju kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete alkohol ogranicite se na jednu do dve case vina ili jednu casicu zestokog pica dnevno. Ako ne pijete nemojte ni pocinjati samo zbog prevencije bolesti. Ostale namirnice korisne u prevenciji srcanih bolesti su sitake pecurke, jecam, pirincane mekinje, morske alge, obrano mleko, jogurt sa manjom kolicinom masti i zeleni caj. Poklonite veliku paznju fizickoj aktivnosti. Svakodnevno pesacite bar po pola sata. Bavite se nekim sportom koji vam pricinjava zadovoljstvo. Druzite se sa vedrim ljudima. Ne strepite zbog eventualnog nastanka kardiovaskularne bolesti. Shvatite da nam zdravlje nije tek tako dato, vec da treba da se potrudimo da ga ocuvamo i unapredimo. Izbegavanje stetnih navika, kao sto su pusenje, fizicka neaktivnost, alkoholizam i sl. unapredjuje se zdravlje. Optimisticki pogled na zivot takodje mnogo znaci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Postovani, pre dva dana sam saznala da sam trudna, oko 6 nedelje( ne znam nista tacno je r cekam da mi se doktorka vrati sa odmora kako bismo uradili pregled) Dijagnostikovali su mi pre dva godine disfunkciju zucne kese i ne znajuci da sam trudna uoci Sv. Nikole i bezbrojnih proslava kako bih resila problem bolova ispod rebara i povracanje nekoliko puta sam uzela lek Himekromon koji mi je prepisan u takvim slucajevima. Molim vas da mi kazete da li lek Himekromon moze ostaviti negativan uticaj na plod i sta mi je ciniti po pitanju zucne kese dalje u trudnoci, s obzirom da.sam sigurna da ce se tegobe desavati i dalje... Samo da napomenem da nemam bolove samo kao reakciju na odredjenu hranu, zucna kesa mi sad vec reaguje na svaku hranu, jednostavno nema vise pravila...Nekada cak imam bolove i nakon konzumiranja mesa sto po pravilu ne bi trebalo. Unapred hvala

Postovana, posavetovacete se sa svojim ginekologom, ali ne strepite Himekromon nije visokorizican lek za trudnocu. Pod uticajem hormona tokom trudnoce postoji veci rizik za nastanak kamena u zuci. Zato obratite paznju na ishranu. Izbegavajte masnu hranu i kafu iako nekima masna hrana ne smeta. Maslinovo ulje sprecava nastanak kamena. Povoljno deluju mahunarke. Jedite vise voca i povrca. Na kraju, ali ne kao najmanje vazno izbegavajte stres i napetost, jer to remeti normalno praznjenje zucne kese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Kolika je sansa da dobijem rak testisa?Da li cu imati problema pri seksualnom odnosu i pravljenju dece? Jel komplikovana ta operacija i koliko je rizicna? Sta moze da se desi ako dobijem rak testisa?

Postovani, necete imati nikakve probleme u seksualnom zivotu i pravljenju dece bez obzira da li se operisete ili ne. Operacija nije rizicna ni komplikovana. Javite se urologu. Zavisno od polozaja testisa on ce oceniti da li je neophodna operacija ili samo pracenje ultrazvukom. Inace sam rak testisa nije narocito cesta bolest, ali je primeceno da se cesto javlja kod osoba koje imaju nespusten testis. Bolest se javlja kod mladih, najcesce izmedju 20 i 40 godina. Opasna je bolest kao i svi drugi oblici raka. Ako se otkrije rano moguce je izlecenje. Nelecen rak testisa je smrtonosna bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Imam povecu bradavicu na levom srednjem prstu.Majka mi je vec odbrojavala nekoliko puta,ali do sad nema efekta.Sta da radim?

Retko se sa jacanjem otpornosti organizma bradavice povlace bez ikakvog lecenja. Kod podloznih sugestiji i autosugestiji moze da se izleci brojanjem i vracanjem. Najcesce se izlece krioterapijom tecnim azotom i keratoliticima (salicilna i lakticna kiselina), sto vam moze prepisati kozni lekar. Ako je bradavica veca ili ne reaguju na ovu terapiju moze se koristiti elektrokauterizacija, destrukcija laserom, radio talasima i hirursko uklanjanje. Mnoge biljke sadrze supstance koje deluju keratolitički pa se u narodnoj medicini koriste za lecenje bradavica. Iscedjeni sok od crnog luka ili mleko koje se dobije kidanjem lista ili ploda smokve se vise puta dnevno maze na bradavicu. Isto se koristi i sok od listova i cvetova maslacka. Bradavice pocnu da tamne i na kraju otpadaju ne ostavljajuci oziljke. Sok ovih biljaka se maze samo po bradavici, nikako po zdravoj kozi, jer moze da je osteti. U narodnoj medicini se koristi i ricinusovo ulje, koje se maze dva puta dnevno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

Imam skoro 16 godina i nije mi se spustio jedan testis.Zanima me sta treba da radim? Da li cu imati kakvih posledica kad odrastem zbog ne spustenog testisa?I jos jednom za svaki slucaj da vas pitam sta da radim sada sa 16 godina i ne spustenim desnim testisom?

Postovani, treba da se javite urologu. Taj nespusteni testis treba da se izvadi, jer predstavlja rizik da kasnije dobijere rak testisa. Nespusteni testis je u vasim godinama vec ostecen tako da ne moze da vrsi svoju funkciju, a prdstavlja opasnost po zdravlje. Ne znaci da cete obavezno da dobijete rak testisa, ali je rizik veci. Ne trebate sa tim da odugovlacite, jer se ovaj rak obicno javlja kod mladih.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2010.

da li predmenstrualno krvarenje moze biti uzrok neplodnosti i kako ga izleciti

Postovana, predmenstrualno krvarenje obicno ukazuje na hormonski poremecaj koji je posledica naglog pada progesterona pre pojave menstruacije. Kolebanje ili postepen pad nivoa luteohormona i drugih steroida koje proizvidi jajnik dovodi do prevremenog ljustenja endometrijuma (sluzokoza materice), pracene oskudnim krvarenjem pre pocetka prave menstruacije. Insuficijencija zutog tela pracena je nedovoljnom zreloscu endometrijuma, sto se konstatuje mikroskopskim pregledom matericne sluzokoze. Kod vecine zena ovo stanje ne izaziva smetnje, pa lecenje i nije potrebno. Ciklusi su obicno praceni ovulacijom i nema smetnje za zatrudnjivanje. Medjutim, ako je praceno tegobama sprovodi se terapija progesteronom pri kraju sekretome faze ciklusa. Obicno se daje neki od sintetskih progestina od 20. do 25. dana ciklusa. Mnogo redje je premenstrualno krvarenje posledica postojanja submukoznih mioma na materici. Oni su ponekad uzrok steriliteta. Vas ginekolog ce utvrditi sta je uzrok steriliteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

porodila sam se pre dva meseca i jos nisam dobila menstruaciju.bebu ne dojim.dali to predstavlja problem? unapred hvala

Postovana, zene koje ne doje dobijaju ranije menstruaciju. Obicno se to desi nakon 6 nedelja do tri meseca. I pre prve menstruacije mozete da ostanete u drugom stanju, pa morate da koristite kontracepciju. Prvih meseci najbolje je da to bude prezervativ. Ako ste imali seksualni odnos bez zastite, a uskoro ne dobijete menstruaciju pomisljajte i na trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

postovani imam bebu staru dva meseca i hranim je bebelcom na uputstvu pise da treba da ima pet obroka na dan na svaka tri sata ali mom sinu to nije dosta.on jede na svaka dva sats po 120ml,dali to predstavlja problem?i kada treba nositi bebu na prvu kontrolu kukova?dali mogu poceti sa jacom ishranom?

Postovana, vec mozete bebu da vodite na kontrolu kukova. Povijajte je siroko (pampers, tetra pelena i svedska). Sad je zima nece joj nista smetati, a za kukove je to dobro. U principu se beba hrani na tri sata, ali ako vasa beba trazi na dva ostavite joj taj ritam. Ako za obrok popije vise od 120ml mozda ce duze biti sita. Spremite vise mleka, ali ne insistirajte da popije sve iz flasice. Ako terate bebu da popije vise no sto ona zeli mozete dobiti ili debelu bebu ili bebu koja se opire hranjenju. Rano je za jacu hranu. Ne budite nestrpljivi. Za sada je bebi dovoljno samo mleko. Vazno je da napreduje normalno tj. prosecno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

Postovani, htela sam da pitam koju mast treba da koristim da mi ne bi ostao oziljak na licu od opekotine? Lekar mi je savetovao da mazem Jekoderm. Unapred hvala!

Postovana, osim jekoderma, veoma je efikasan Jomelop (Josip Pancic).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

Ima li lijeka i koji su tacni lijekovi za bolest, reumatoidni artritis. Doktorica sto mi je prepisala terapiju nije bas ucinkovita. Trosim lijekove vec godinu dana i nema poboljsanja, bolovi su sve jaci. Unaprijed zahvalna Tuzlanka.

Postovana Tuzlanko, reumatoidni artritis je teska bolest nepoznatog uzroka. Na pojavu bolesti utice nasledje, imunoloski, endokrini, biohemijski i psihogeni faktori. Posto uzrok bolesti nije potpuno jasan ni lecenje nie lako. Zapocinje se nesteroidnim antireumaticima. Oni ublazavaju bolove i smanjuju otok i zapaljenje, ali ne sprecavaju deformacije. Svi lekovi iz te grupe su slicne efikasnosti, ali se razlikuju po nezeljenim dejstvima. Druga grupa lekova sprecava napredovanje bolesti i ostecenje zglobova. Oni se ne koriste od pocetka bolesti, vec kasnije kada se uoci da bolest napreduje, ali pre zglobnih ostecenja. Neki ih reumatolozi ordiniraju cim se postavi dijagnoza. Tu spadaju metotreksat, soli zlata, D-penicillamin, azatioprin, antimalarici, sulfasalazin, cyclosporin, glukokortikoidi. Nekada se koristi kombinacija ovih lekova. Ne zuri se sa njihovom primenom jer se tesko podnose. Fizikalna i balneoterapija (banjsko lecenje) najbolji efekat daju u ranoj fazi bolesti i kod laksih oblika bolesti. Hranom mozete mnogo da uticete na reumatoidni artritis. Jedna hrana ga podstice, a druga smiruje. Prestanite nedelju dana da jedete mleko i mlecne proizvode, da biste videli da li su simptomi bolesti slabiji. Ako se za par dana simptomi ublaze, a sa ponovnim uvodjenjem mleka u ishranu pojacaju, znaci da je vas artritis povezan sa konzumiranjem mleka. Mnogima meso i masnoce podsticu zapaljenje koje se nalazi u osnovi reumatoidnog artritisa. Mnogima pomaze Dongova dijeta, nazvana po Dr Dong iz San Franciska. Ona zabranjuje meso, ali i paradajz, mlecne proizvode, biber, alkohol, ljute zacine i hemijske aditive, narocito mononatrijum glutaminat (sastojak suhomesnatih proizvoda). Po nekim podacima devet od deset osoba se bolje osecaju ako ne jedu meso. Kod mnogih bolesnika vegetarijanska ishrana donosi znatno ublazavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Djumbir i beli luk znatno ublazavaju tegobe jer sprecavaju stvaranje prostaglandina medijatora zapaljenja. Ribe bogate masnim kiselinama omega3 (skusa, tunj, haringa, sardine i losos) mogu mnogo pomoci kod reumatoidnog artritisa. Ako ove ribe przite na suncokretovom ili kukuruznom ulju ponisticete njihov pozitivan efekat. Kuvajte ih ili przite na maslinovom ulju. Omega3 mozete da koristite i u obliku suplemenata (dodaci ishrani u obliku kapsula).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

moja majka boluje od karcinoma pluca. imala je hemoterapiju i zracenje. posle terapije ustanovili su da se obim karcinoma smanjio, da bi posle dva meseca rekli kako ponovo raste i opterecuje neki zivac i prouzrokuje jake bolove. inace je dijabeticar i srcani bolesnik. protiv bolova prima trodon 100 i juce za zalepila flaster, ali bolovi ne prestaju. pomozite mi da saznam koje lekove moze da pije protiv bolova. da li postije neki ciljani lekovi protiv karcinoma?

Postovana, vasoj majci su postavili flaster najmanje jacine (uvek se pocinje sa najslabijim). Ako to nije dovoljno da joj umanji bol mora da trazi da joj stave jaci. Za vecinu karcinoma ne postoje lekovi koji ciljano unistavaju samo tumor. Na Kubi se koristi vakcina koja ublazava tegobe i produzuje zivot, ali ne leci rak pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

Postovani imam 25 godina . Vec neko vreme nemam jutarnje erekcije . Tokom odnosa imam problem da je odrzim ,uglavnom kada koristim prezervativ pri promeni poze, dok je tokom masturbacije sve u najboljem redu. Takodje ,nekad mi je dovoljno i da se samo mazim sa devojkom ili pogledam neki erotski film pa da postignem erekciju. Da li je moj problem psihicke prirode ili treba da se obratim urologu ?

Postovani, moguce je da imate nocne erekcije koje mogu da se ustanove testom Rigiscan. Po opisu vise lici na psihicki problem. Ako je nastao odjednom, a ne postepeno veca je verovatnoca da je psihicke prirode. Trebacete se javiti i urologu (za svaki slucaj) i psihologu ili psihijatru, ako problem potraje. Verovatno ce proci, ako popricate sa devojkom i zatrazite njeno strpljenje i svakako podrsku kada postavljate kondom. Izgleda da je problem upravo u tome, kao i u vasem strahu da cete izgubiti erekciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

postovani,imam devojcicu od 16meseci pre par dana pojavilo se crvenilo kod prepona da li preporucujete neku mast i koju

Postovana, ako crvenilo ne prodje koriscenjem obicne bebi kreme (Pavlovic i sl.) potrebna je cinkova pasta. Ako je crvenilo uporno ili se jave plihcici ili ranice obavezno vodite dete pedijatru ili koznom lekaru. Menjajte cesce pelene.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

sretna nova .g doktore! Od rodjenja drugog djeteta proslo je tri ipo godine, aja i dan dan s osjecam miris mljeka iz grudi .Kad god sam stisla bradavicu iz nje izlari mleko, cisto bjelo, mada retko to radim.Pred menzis imam bolne grudi i osjecaj kao da mi je nadoslo mljeko.Bolne grudi pred menzis imala sam otkad znam za sebe.Grudi su mi povece i tvrde od uvjek, na majku.Doila sam djecu i imala sam mljeka previse .Posle godinu dana dojenja nisam uzimala nikakve terapije za prestanak mljeka,ukidala sam ga na babski nacin ,uvijanje u gazu i proredjivanje dojenja.Mljecne zljede su mi inace vece gruzdastog oblika, od uvjek, nikakve neobicne promjene nisam napipala.Molim vas ako mozete da mi odgovorite o cemu se radi.Hvala!

Postovana, dojke sadrze mlecne zlezde i po nekad moze da se istisne kap belicastog ili bistrog sekreta. Medjutim, ako se lucenje mleka spontano javlja, vidite ga na rublju i osecate mu miris, trebalo bi da se pregleda hormon prolaktinom i da se uradi histoloski pregled iscedka. Prolaktinom je odgovoran za lucenje mleka. Ako je povisen u pitanju je prolaktinom tumor hipofize. Takodje lucenje mleka (galaktoreja) moze nastati kod koriscenja nekih lekova (pentiazini, metildopa, opioidi), kontraceptivnih sredstva, kao i kod hipotireoze i tumora jajnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

Postovani imam 24 godine i relativno sam dobrog zdravlja. Od sinoc imam povisenu temperaturu 38,6 koju uspem da skinem fervexom na nekoliko sati pa se ponovo vrati. Malaksao sam i slomljen , boli me svaka koscica. Ne kasljem ,ne bole me pluca ,ne boli me grlo, jedino mi je nos malo zapusen. Da li da idem kod lekara ,ili da prvo probam par dana sa dosta tecnosti , vitaminom C , vocem ,mirovanjem i slicnim stvarima. Hvala.

Postovani, ako temperatura raste iznad te vrednosti koju ste vec imali ili pocnete da kasljete, eventualno iskasljavate, obavezno se javite lekaru. Odlezite obavezno. Osim dosta tecnosti , vitamina C , voca, caja, jedite i domacu pilecu supu sa biberom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

procitala sam u uputsvu za koriscenje kontracepcije yazz da dugotrajna upotreba tbl za kontracepciju moze da poveca rizik za rak materice.i zanima me da li je istina da svako u sebi ima neki od hpv virusa i da je samo pitanje imuniteta da do oboljenja kondilomima dodje.nisam promiskuitetna i imala sam dve veze u zivotu pijem yazz zbog polipa endometrijuma i malo sam uplasena zbog upozorenja koja su navedena u uputstvu za koriscenje leka.Vasi odgovori bi me malo smirili jer na ovakva pitanja ginekolozi uglavnom nemaju vremena.hvala

Postovana, veliki procenat ljudi ima u sebi HPV virus. Medju mladima je to pogotovu rasireno. Po nekim novijim istrazivanjima stalno ima po malo virusa na sluzokozi, ali ih nas imunitet unistava. Kada dodje do njegovog slabljenja dolazi do formiranja kondiloma. Infekcija je jako rasirena jer do nje moze doci kada spoljasnja manifestacija HPV infekcije nije vidljiva tj. i kada se ne uocavaju kondilomi. Dovoljno je da je sluzokoza ili koza malo ostecena, a imunitet slabiji. Na srecu nisu svi sojevi HPVa povezani sa karcinomom. Najopasniji su tip XVI i XVIII , jer mogu da dovedu do karcinoma grlica materice. Oni su odgovorni za 70 % infekcija izazvanih humanim papiloma virusom. Manje opasni, ali dosta cesci su sojevi VI i XI. Zato vakcina Gardasil omogucava stvaranje imuniteta protiv cetiri soja humanog papiloma virusa VI, XI, XVI i XVIII. Daje se devojcicama koje nisu bile u kontaktu sa virusom. Kod starijih nema efekta. Znaci HPV infekcija se povezuje sa karcinomom grlica materice, koji redovnom kontrolom moze na vreme da se otkrije i tada je izleciv. Promenjene celije se uocavaju pre no sto postanu kancerske i mogu da se uniste laserom. Dugotrajna upotreba tbl za kontracepciju moze da poveca rizik za rak materice. Veci je rizik kod duzeg koriscenja. Medjutim, procenat zena koje koriste hormonske tablete i dobijaju rak nije veliki, ali je veci u odnosu na zene koje ne koriste tablete. Zato ako primetite bilo kakvo krvarenje koje odstupa od normalnog javite se ginekologu i idite redovno na kontrolu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

pre neki da sam htla da pocinim samoubistvo.Pila sam 5Analgina,2tableete Laponex od 100mg,desetakDklofena od 50mg,desetad tad.Cinarzid od 75 mg.j asam osecala vrtogalavicu i mucninu,nisam povracala i spavala sam mozda 3 do4 sata.koliko ja znam od lapomexa ja sam trebala spavati najmanje 1 dan kako to da sam se ja probudila samo nakkon 4 sata?i kako to da san ja puno pricala ,nepovezanih stvari koje svesna nikad ne bih rekla i da se uopste nicega ne secam?i kako to da sam uopsta ostala ziva?

Postovana, vama treba strucna pomoc, jer ste probali da se ubijete. Javite se obavezno psihijatru. To sto se niste ubili to je posledica cinjenice da u dubini duse niste hteli da umrete, vec da skrenete paznju na tegobe koje imate. Vasa podsvest zna da pomoci ima, da ima izlaza iz trenutnih problema, ma koliko se vasoj svesti cini da izlaza nema. Zato vam nije bilo uspesno samoubistvo. Ne pokusavajte ponovo. Vasi najblizi su se verovatno zabrinuli, ali vam ne mogu mnogo pomoci. Najvise sto oni mogu uciniti je da vam sugerisu da se lecite. Kombinacija lekova koju ste popili jako ostecuje zeludac. Ne ponavljajte to, jer cete posle do kraja zivota imati tegobe sa organima za varenje. To sto ste pricali nepovezano stvari koje ne biste rekli svesno i te kako ima smisla. Verovatno ste rekli ono sto mislite, sto vam stoji u podsvesti, ali iz nekog razloga svest koci i ne dozvoljava da to kazete. Medjutim, ne mislite na to sto je bilo. Lecite se. Bolja buducnost je pred vama, samo vam treba malo pomoci od strane psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2010.

Postovani,volela bih da dobijem odgovor na jedno pitanje. Dobila sam dijagnozu da imam artrozu. Saznala sam da je artoza neizleciva da za nju ne postoji lek i da nastaje usled propadanja hrskavice.Volela bih da mi odgovorite tj. da mi preporucite sta da koristim, jedem, pijem itd. da bih na neki nacin usporila propadanje hrskavice i sto duze ostala na nogama. Imam 46 godina i radim u racunovodstvu. S postovanjem, Tanja.

Postovana Tanja, artroza je neizleciva bolest, ali se njeno napredovanje moze znatno usporiti. Vase zanimanje lose utice na artrozu jer dosta sedite. U toku posla vise puta ustanite od stola i prosetajte malo. Svakodnevno setajte. Radite vezbe da ojacate misice. Jaci misici rasterecuju zglobove i hrskavica manje trpi pritisak. U godinama ste pred menopauzu pa morate sada najkasnije da pocnete da unosite vise kalcijuma. Koristite mleko i mlecne proizvode, soju, zeleno lisnato povrce, pasulj i druge mahunarke. Kod artroze osim promena na hrskavicama dolazi i do promena na kostima. To cete odloziti ili izbeci unosom kalcijuma i fizickom aktivnoscu. Sa druge strane povecana fizicka aktivnost ce vam dobro doci u sprecavanju bolesti srca i krvnih sudova. Povremeno mozete da koristite suplemente koji sadrze hondroitin sulfat koji doprinose obnovi hrskavice. Od tih zastitinika hrskavice koriste se i glukozaminoglikat polisulfat, pentosan sulfat, diacerin, ekstrakti soje i avokada, hijaluron i dr. Hondroprotektivni lekovi (sredstva koja stite i obnavljaju hrskavicu) mogu da se daju i direktno u zglob. U ispitivanju su tretman faktorima rasta, transplantacija hondrocita i implantacija arteficijelnog matriksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2010.

Supruga se porodila pre dvadesetak dana, posle porodjaja ustanovljeno je da ima tromb u nozi. Posle terapije i provere na dopleru ustanovljeno je da tromba vise nema i otpustena je kuci. Propisana joj je terapija, tri dana po pola tablete FARINA a cetvrtog tri cetvrtine kao i kontrola krvi na nedelju dana. Medjutim zbog post porodjajnog krvarenja usled ciscenja organizma, koje je normalno kod normalnih porodjaja, usled uzimanja terapije tj. Farina, povecao joj se stepen krvarenje. Doktor je rekao da prestane na jedan dan da pije terapiju pa da vidimo sta ce se desiti kao i da je moguce da je dobila menstruaciju. Interesuje me vase misljenje? Unapred zahvan!

Postovani, to pojacano krvarenje nije menstruacija. Kod žena koje ne doje menstruacija se najranije javlja 6 nedelja nakon porodjaja. Ona bi sada trebala da ima oskudan belicast iscedak, a nikako krvav. Pojava krvi moze da bude posledica delovanja Farina. U svakom slucaju potreban je pregled ginekologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2010.

Postovani, Imam 40 godina. Zadnjih 10tak dana imam krvavu pljunku, tacnije kada ispljuvavam iz "dna duse" tada se u pljunku vidi malo krvi ( bez kasljucanja) .Samo u ustima pljunka nije krvava. Ovie mi se pojavilo i pred 2 meseca ali dan pre toga sam bio kod zubara pa pomislio sam da je od toga. Pre 7 dana bio sam kod specijalistu ORL, i dao mi je neke kapljice za nos,a u medzuvremenu uzeo mi je briz is nosa.Pred dva dana bio sam na kontrolu, ali brzi iz nosa je pokazao da nemam nikave bakterije i da je sve uredu. Pregledom nosa i pregledom grla (onoliko koliko je moguce videti bes dodatnih instrumenata ) doktor nije video nikakvih tragova odakle bi moglo se pojavlivati krv. Rekao je da zavrsim sa kapljicama i da opet idem kod njega. Dao bih vam dodatne informacije koe bi vam mogle pomoci oko odgovora: Tacno pre godinu dana pojavio mi se jak osecaj stranog tela u mom grlo. Tada me pregledao drugi dokotor i ustanovio je dai imam neku otekotinu zdrela i dao mi je antibiotike. Ali posle toga nista se nije promenilo. Otisao samo kod drugog lekara ( krajem januara 2009 ), ali tada mi se taj osecaj povukao, pa taj doktor tada me pregledavao sa nekom cevcicom prema zdrelom. NIje video organske promene, ali samo malo crvenilo. NIje mi dao nikakve lekove. Ali taj osecaj stranog tela pojavljivao se i gubio. Onda pocetkom marta meseca otkrio sam Helicobactery i mom zeludcu. Poceo sam terapiju, posle koje terapije dobio sam Kandidu. Taj osecaj strango tela u aprilu se isgubi no ostao neki rapav neugodan osecaj u grlo. ONda sam odobio jake bolove na mestu ( trajale su dva dana ) gde je zlezda stitnica. a bolovi so isli prema desnom delu mog vrata. Bio samo kod doktora za zlezdu stitnicu, pregledao je, i rekao da je samo malo povecana ( 5mm) i da je to u normali.Ni prepisao nista. To je bilo u aprilu mesecu. Posle toga taj osecja stranog tel nije se pojavioto kom ljeta, bilo je samo malo neugodan osecaj u grlo sa vremena na vreme, medzutim toje bilo to. Kako sto sam spomenuo pre dva meseca pojavila mi se krvava pljunka ali izgubila se posle dva dana, a pojavila se pred 10tak dana. U ustima nema osecaj krvi.Opet se pojavio neugodan osecaj u grlo, pa gotovo kao osecaj stranog tela.I pored toga sto uzimam te kapljice za nos jos imam krvava pljunku ( kad je izvadim iz "dna duse" ). Opet mi se je javlja danas bol kod stitnice prema desno delu mog vrata ( toj e danas ). Ne kasljucam, nema nikakv sekret glro , ne osecem nikave bolove u grlo. Kao dodatnu informaciju bih dodao da imam devijaciju nosne supljune i tesko disem na nos ( preko 20 godina ). Prosle godine sam se uselio u novu kucu sa parnom grejanjem i vazduh je jako suv kada grejem zimi( kao sto je sada slucaj ), i ujutro se uvijek budim jako suvih ustiju. Zelio bih znati koliko su ozbiljni ovi simptomi, iako moj dokor kaze da nema razloga za brigu nitu za paniku. Koji je najbolji nacin da se pregledam kako bi dobio najtacniju dijagnozu. Dali treba da uradim Kompjutersku tomografiju? Brine me da nije nesto jako lose. Unaprijed Hvala

Postovani, ono sto niste uradili to je pregled kod pulmologa. On ce uraditi rendgen pluca, a ako je potrebno i druge preglede da bi ustanovio uzrok pojave krvavog ispljuvka. Ako pusite prestanite obavezno. Osecaj stranog tela u grlu, kada je ORL pregled normalan je obicno na nervnoj bazi tj. posledica anksioznosti ili stresa. Ako je stitna zlezda uvecana i imate bol na prednjem delu vrata, koji se siri na jednu stranu bio bi dobar UZ pregled zlezde, kao i pregled hormona T3, T4 i TSH. Kompjutersku tomografiju radite ako pulmolog smatra da je potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2010.

postovani, sta se desava ako se prekine terapija 30mg pronisona nakon tri meseca? da li moze da se napravi pauza kako bi se povukao otok celog tela pa da se nastavi sa terapijom nakon nedelju -dve bez posledica? u pitanju je lecenje od sarkoidoze. hvala

Postovana, prekid terapije ne moze biti bez posledica. Najbolje da to ucini lekar koji vas leci od sarkoidoze. Inace, Pronison dovodi do zadrzavanja natrijuma i zato dolazi do pojave otoka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2010.

Postovani, zanima me, kada se i na koji nacin najranije moze otkriti trudnoca? Pozdrav!

Postovana, 6 do 9 dana nakon seksualnog odnosa test moze biti pozitivan. Ginekolog vas moze uputiti na odredjivanje nivoa hormona HCG u krvi. Od kucnih testova, koji rade na principu odredjivanja HCG u urinu, za rano otkrivanje se koristi Viola. Za test se koristi prvi jutarnji urin, jer je tada najvise HCG u njemu. Moze pokazati trudnocu 10 dana nakon odnosa tj. 4 dana pre ocekivane menstruacije. Svi testovi takozvani bebi testovi su najprecizniji par dana nakon izostanka menstruacije. Ako se rade ranije mogu pokazati lazno negativan rezultat tj. trudnoca postoji, ali HCG nije toliko visok da bi test bio pozitivan. Isto se moze desiti ako ste pre testa pili dosta tecnosti ili niste koristili prvi jutarnji urin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2010.

Gornji pritisak je 140 a donji ispod 70. Sta to znaci? Hvala

Postovani, to je normalan krvni pritisak na gornjoj granici. Ako gornji pritisak (sistolni) bude veci od 140, to ce znaciti hipertenziju bez obzira sto donji (dijastolni pritisak) nije povisen. Veliki razmak izmedju gornjeg i donjeg pritiska je obicno posledica promena na krvnim sudovima. Izbegavajte masnu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2010.

imam 45 godina ..po prvi put mi se javlja impontencija ..ozennjen sam ima troje dece ,sta daraqdim i kme da se javim

Postovani, javite se urologu. Ako imate jutarnju erekciju znaci da nije u pitanju organska bolest, vec neki psihicki problem. Gubitak erekcije i nemogucnost da zbog toga ima zadovoljavajuci seksualni odnos se svakom coveku nekada javi tokom zivota. To je obicno prolazni problem i ne predstavlja impotenciju. Moze biti posledica stresa ili umora. Ako se previse zabrinete i strepite da ce se ponoviti, sbog straha to se obicno desi. Ako nemate organske probleme urolog ce vas uputiti psihijatru. Do odlaska urologu mozete se maziti sa suprugom uz dogovor da ne mora da bude sexa. Tako necete biti optereceni strahom da opet nece biti erekcije. Kad ste opusteni moze biti sve u redu, a ako ne bude nije bitno niste se ni obavezali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2010.

imam visok pritisak koji se javlja peridicno.pracen jakom glavoboljomsa desne strane slepoocnice .Kada pritisak dotigne 145 sa 90 onda glavobolja prestaje i pritisak onda samo raste .juce je bio 165 sa 120 , imam mikrroadenom 3x3x3,sve analzie krvi su ok, sve pretrage na srcu su ok , ali ja nemgu vise , stalno sam umorna i vidljivo bolesna . nisam za drustvo ,

Postovana, mikroadenom hipofize moze da stvara ACTH i da dovodi do hipertenzije i glavobolje. Sa njegovim lecenjem i tegobe se umanjuju. Vi ste bolesni, ali vam druzenje moze pomoci da se opustite u razgovoru sa bliskim osobama.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: