Pretraga pitanja:
















Odgovoreno: 20.7.2009.

Postovani,danas sam dobila nalaze stolice u kojima stoji da imam parazite blastocystis hominis u velikom broju i gljivicu candida spp takodje u velikom broju.Mozete li mi objasniti sta to tacno znaci i kako se leci?Cula sam da je jako bitno redukovati ishranu,sta treba da izbacim a sta da uvrstim u ishranu?Unapred, puno zahvalna!

Postovana, verovatno ste vec dobili neki antiparazitarni lek. Za kandidu je neophodna visenedeljna dijeta. Bitno je da izbacite secere, belo brasno, sirce, pecurke i slatko voce. Za izbacivanje gljivice kandide posebno je dobar limun (prvih nedelja ostalo voce ne jedete), zelje, jogurt, maslinovo ulje i probiotici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Postovani, Imam problem sa promenom na kozi u predelu prepona. Crvena iziritirana koza sa obe strane ( prepona ), nesto poput perutanja i nalik hrapavijoj kozi. Konkretno na penisu se nepoznaju nikakve promene. Ovo traje vec 2 meseca i ne jenjava. Licni utisak je da bi moglo dodje i do smirenja, ali ubrzo se javi svrab i tretiranjem se koza jos vise zacrveni i iziritira. Najvise me podsea na ekcem koji se cesanjem sve vise iritira. Napominjem da imam 26 godina, nema problema sa viskom kilograma da bi posumnjao da je ojed zbog vrucine ili nehigijene. Unapred zahvalan na odgovoru...

Postovani, tako izgleta cela grupa raznorodnih bolesti (eritemoskvamozne dermatoze). Neke od njih su ceste, druge se retko javljaju., jedne imaju blag tok, dok druge imaju ozbiljan tok i prognozu. Zato je neophodno da se javite koznom lekaru .
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Moja majka koristi po preporuci specijaliste hematologa ovaj lek.Ima 81 godinu.Dobila je proliv,vi[e puta.Da li je u pitanju taj lek. Hvala

Postovana, niste napisali koji je lek u pitanju. U principu mnogi lekovi mogu dovesti do pojave proliva. Stariji ljudi su obicno osetljiviji na nezeljena dejstva lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Koji je najbolji nacin prekida terapije ''Rivotrilom''? Rivotril uzimam vec 11 godina, 0.5 mg dnevno, a dijagnoza je bila ''Panicni poremecaj". Sada se osjecam dobro ali se plasim negativnih efekata ako bih naglo prekinuo sa terapijom. Pozdrav!

Postovana, nemate razloga da naglo prekidate Rivotril. Najbolje je da to ostvarite uz konsultaciju neuropsihijatra. Inace sa smanjenjem doze u razmaku od po tri nedelje ne moze biti problema.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Postovani doktore imam bolove u desnoj strani grla koji traju vec nekoliko sedmica.Na pocetku sam imao upalu krajnika i doktor mi je prepisao antibiotike sa kojima sam sanirao upalu.Posle nekoliko dana poceo sam osecati bol samo na desnoj strani grla i to kao sto rekoh traje vec nekoliko sedmica.Isao sam na kontrolu i doktor mi je opet dao anti biotike i lekove za kiselinu PRILOSEK.Jos uvek osecam bol u desmoj starani grla i to povremeno.Kada jedem nemam nikakve bolove izgleda da mi to i prija dok kada gutam pljuvacku osecam grebanje u grlu.Jos se secam da mi je doktor rekao da sam imao neke bele gnojne tackise na desnoj strani grla.Inace kao dete imao sam redovne probleme sa krajnicima koje nikada nisam aperisao.Unapred vam se zahvaljujem na vasem savetu i odgovorima koje ste mi ranije davali!!!!!

Postovani, to je hronicno zapaljenje zdrela. Taj osecaj grebanja kad gutate pljuvacku nije zabrinjavajuc. Mozete eventualno po nekad da koristite blage antisepticke tablete (fitosepr, septolete). Ako je bris zdrela u redu (verovatno jeste) nije potreban nikakav antibiotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Postovani doktore.Imam jedno pitanje.Ja radim kao medicinski tehnicar u bolnici i jedna stvar me dosta zbunjuje kod sedimentcije.Kada bolesnik(pacient) boluje od neke bolesti sedimentacija je povecana i ide preko 40.Sada kad se pacent leci koliko ja mislim sedimnetacija pada sto znaci da se pacient oporavlja od lekova sto konzumira.Sada neki kazu da i ako se koriste neki antibiotici sedimentacija moze opet da bude veca kod pacienta,zato sto neki antibiotici uzrokuju povecanje sedimentacije.Hvala vam puno.

Postovani, sedimantacija eritrocita je nespecifican parametar. Njeno povecanje ne ukazuje na neku odredjenu bolest. Obicno je povecana kod akutnih i hronicnih oboljenja, maligniteta i raznih upala: Snizene vrednosti nemaju dijagnosticki znacaj. Najveci znacaj ima njen nagli porast, koji ukazuje na pojavu neke bolesti. Vrednosti sedimentacije nuzno ne prate terapiju. Mogu da ukazu na njenu efikasnost, ali i ne moraju. Porast sedimentacije se ne povezuje sa korscenjem pojedinih lekova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Dobar dan .. :)) Ja sam vas pitala pre neki dan za upalu jajnika i hvala Vam puno na odgovoru . :) Da samo dopunim pitanje - imam 26 godina i cervix sam uradila opet - nakon svih tih antibiotika - i bakterija ( E. coli) i gljivice ( Candida ) su josh uvek tu , u josh vecem broju . Doktorka mi je prepisala , kao shto ste rekli vaginalete i Bactrim , medjutim - zar Bactrim nije slabiji od Ciprocinala ? - koji mi inache nije pomogao ... :// I shta vi mislite o alternativnoj medicini , tj. da li chajevi mogu da pomognu ? I koji ? :( Hvala Vam josh jednom .. :)

Postovana, cervikalni bris treba da se da na analizu koja se zove antibiogram. Njime se odredjuje na koji je antibiotik osetljiva E.coli. Ta analiza treba povremeno da se ponovi jer vremenom bakterije postaju otporne na antibiotik. Ciprocinal je bio jak antibiotik kada se pojavio i nije se stalno propisivao da bi se cuvao za jace infekcije. Medjutim, njegovim prepisivanjem bez antibiograma, kao i mogucnoscu pacijenata da ih sami kupe, doslo je do pojave otpornosti (rezistencija) bakterija na njega. On bi trebao da bude jaci od Bakrtima, ali u praksi to ne mora da znaci. Zbog toga antibiotik nikada ne treba da se pije bez rezultata antibiograma. Posto ste mladi tegobe koje imate su posledica zapaljenja. Pijte probiotik i dosta jogurta. Koristite cajeve. Moze od travara, ali ja vise verujem cajevima Institituta za lekovito bilje koji se zove J.Pancic (npr. caj protiv upale jajnika). Moze i Fitovag vag. koje sadrze ekstrakte vise biljaka kantariona, nevena…
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.7.2009.

Imam pitanje i molim za malo detaljniji odgovor posto trenutno ne znam kako da saznam nesto vise o ovom problemu. Moj prijatelj ima problem koji je postao uocljiv u pubertetu, tacnije desna noga mu je zadebljala, u pitanju su limfni sudovi koji su prosireni i on sad tu nogu drenira zavojem u toku dana a nocu ga skida. Mene zanima naziv te bolesti, ima li nekog leka ili je ovo jedini nacin da se ta limfa ne nagomila. Da li ce imati kasnije problema i da li se to razvija u godinama? Da li je nasledno, mogu li potomci da naslede neki poremecaj te vrste ( pritom kod njega nije genetski prouzrokovano, niko nije imao u porodici isto ). Hvala vam puno unapred.

Postovana, taj poremecj se naziva Limfedem. To je posledica nemogucnosti limfnih sudova da pokupe svu limfu koja se ustvara u ekstremitetu (kod njega u desnoj nozi). To obicno nastaje zbog zapusenja limfnog suda ili limfnog cvora ili neke povrede. To uglavnom nije nasledno. Sa godinama se limfedem pogorsava. U pocetku stanje resava organizam na taj nacin sto limfa otice okolnim limfnim sudovima (kolateralama), stvaranjem veze izmedju limfnih sudova i vena (fistule kojima limfa direktno otice u vene). Postepeno nastaju oziljci u potkoznom tkivu, limfni sudovi se sire, pa cirkulacija limfe postaje jos losija. Povremeno se javlja zapaljenje limfnih sudova i okolnog tkiva. Leci se nosenjem elasticnih carapa i zavoja, odmaranjem sa podignutom nogom. Moze dva tri puta nedeljno da se izmasira noga. Prvo se masira natkolenica od kolena pa navise. Zatim potkolenica od stopala ka kolenu i na kraju stopalo od prstiju pa navise. Lekovi diuretici mogu samo po nekad da se koriste i to veoma kratko vreme. U bolnickim uslovima moze uredjajem Lymphapress da se pod pritiskom istisne limfa iz noge i smanji njen otok. To ne moze da se uradi ako otok dugo traje tako da su se vec formirale komplikacije u vidu oziljaka. Limfedem se leci hiruski ako je otok veliki pa otezava kretanje, ako se cesto javljaju zapaljenja ili ako je prisutan jak bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

imam snizeni pritisak 90/60,koristim gel Deep Relief protiv bolova u vratu-spondiloza i Urutal protiv vrtoglavica i zujanje u uhu.Problem niskog pritiska traje vec mesec dana kada sam poceo ka koristim preparate na bazi Ginko Bilobe na preporuku neurologa i ORL-a.Juce mi je koronarni lekar uradio EKG,nalaz dobar,ali je konstatovao da mi telo ne trpi Bilobu preparate i da je to posledica snizenog pritiska.Danas sam koristio kapsulu Yin antistress na bazi bilja uz konsultaciju sa koronarnim lekarom,ali imam utisak s obzirom da mi je i danas bio snizen pritisak,da mi ne odgovara.Odgovorite mi da li mi od navedenih medikamenta i prearata pogorsava stanje u smislu pritiska i koji su vasi saveti u stabiliyovanju krvnog pritiska.Inace radim u usluznom centrugde je velika frekvencija ljudi,direktan kontakt sa strankama,losa cirkulacija vazduha,klima i sl.imam 43 godine,73kg.

Postovani, veoma cesto je tinitus (zujanje u uhu) posledica lose cirkulacije u njemu. Zato se u lecenju tinitusa koriste lekovi koji poboljsavaju cirkulaciju u uhu i uopste u mozgu. Tako deluje i Ginko biloba. Medjutim oni to cine sirenjem krvnih sudova, sto dovodi do pada krvnog pritiska. Znaci da ce Vam tako manje ili vise delovati i drugi biljni ili sintetski lekovi za lecenje vrtoglavice i zujanja u uhu (navedeni medikamenti i prearati Vam pogorsavaju stanje u smislu pritiska). Krvni pritisak mozete da podignete unosom vece kolicine tecnosti i soli i vecom fizickom aktivnoscu. Nemojte da koristite Lekove za podizanje pritiska, jer oni suzavaju krvne sudove i pogorsace Vam zujanje. Sum u uhu mozete da maskirate da Vas ne bi nervirao. To mozete uciniti laganom, ne prejakom, prijatnom muzikom u blizini uha. Na spavanje idite uz tihu muziku. Ti nepovoljni uslovi na poslu Vam pogorsavaju tegobe. Inace mnogim ljudima se zujanje u uhu, a kasnije i ostecenje sluha javlja kao posledica buke na poslu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

mojoj sestricini su rezultati pokazali da ima uvecan broj ili sta vec nekih delta talasa .sta je to?hvala

Postovana, delta talasi se kod odraslih normalno ne nalaze u budnom stanju, vec se javljaju samo u snu. Ukazuju na ostecenja u mozgu. Brza dizritmija obicno ukazuje na tendenciju ka epileptičnim manifestacijama. Spora dizritmiju ukazuje na metabolicko, vaskularno, toksicno ili mehaničko trpljenje mozga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

Postovani doktore, pre par godina mi je diganostikovano naznacena asimetrija u VB slivu, sa dominintnom desnom AV4, filiformni protok u levoj AV4, odgovara konstitucionalnoj hipoplaziji (varijetet)... E sad mene interesuje da li se to vremenom moze popravljati ili zaleciti ili se stanje godinama pogorsava?? Da li su pozeljna fizicka aktivnost? I da li danas posle 3 godine od MR treba da idem na pregled kod neurologa (da napomenem tada mi je prepisao bedoxin). Sve ovo je bilo ok dok nisam ostavio pusenje i samim tim smanjio pritisak pa mi se cesto javljaju vrtoglavice i osecaj da cu se onesvestiti a i u poslednje vreme bol u predelu srca (iako nemam pritisak)

Postovani, ta asimetrije je Vama urodjena i ne mozete je izmeniti. Mozete dosta uciniti da ocuvate svoje zdravlje. To cete uciniti zdravim zivotom koji podrazumeva umerenu fizicku aktivnost, pravilnu ishranu, potpun prestanak pusenja i izbegavanje alkohola. Idite na pregled kod neurologa zbog vrtoglavica. Pusenje nije nacin za lecenje niskog krvnog pritiska i dobro je sto ste prestali da pusite. Pritisak povecajte vecim unosom tecnosti, slanim salatama i supama i povecanom fizickom aktivnoscu. Tri, cetiri puta nedeljno pesacite, trcite ili se rekreativno bavite nekim sportom. Sta cete od ovoga koristiti zavisi od vaseg opsteg zdravstvenog stanja i afiniteta. Rekreirajte se onako kako Vama najvise prija. Sto se tice ishrane izbegavajte masnu hranu, a jedite dosta voca, povrca i morskih riba. Dozvoljena kolicina alkohola je jedna casica zestokog pica ili jedna casa vina ili piva dnevno. Bol u predelu srca, ako je kratkotrajan u vidu probada, koji mogu biti dosta jaki je misicnog porekla (bol grudnih misica) i nema veze sa srcem. Ako imate bol u vidu stazanja, gusenja, koji se siri u vrat, vilicu, rame ili ruku, morate se odmah javiti lakaru, jer takav bol lici na anginozni bol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

Postovani, Pitanje vezano za svinjski grip: Brat (65 godina) se vec niz godina leci od HOBP. Od lekova uzima Symbicort 160. U avgustu planira da ide na more u Tursku (3 nedelje). Posto je njegov pulmulog na odmoru, molim Vas, u njegovo ime, da li je uopste preporucljivo da ide, s obzirom na pandemiju H1N1. Ukoliko jeste, da li bi mu savetovali, da ponese sa sobom i Berodual, koji mu je jednom prilikom propisan "za svaki slucaj" za slicnu priliku. U slucaju, ne daj Boze, infekcije virusom H1N1 i eventualnih komplikacija, koji lek (antibiotik? itd.) preporucujete, s obzirom da se ne zna, kako so turske vlasti pripremljene za pandemiju. Pre par godina, kada je imao humani grip, pulmolog mu je propisao Roximisan. Inace smo procitili vas odlican clanak na ovu temu. Unapred hvala, Stefan Novak

Postovani Stefane, svako putovanje u zemlje gde se pojavio svinjski grip jeste rizicno. Postoji rizik da se grip dobije u putu. U samim turistickim mestima ste mnogo vise u prilici da se sretnete sa ljudima koji su doputovali sa razlicitih delova sveta i koji zato mogu nositi virus. Ipak je rizik sada leti mnogo manji nego sto ce biti sledece jeseni i zime. Vas brat treba uvek da nosi sa sobom Berodual i da ga koristi po potrebi. U lecenju svinjskog gripa se pokazao korisnim antivirusni lek Tamiflu (oseltamavir), kao i Relenca. Ako dodje do komplikacija moze se koristiti neki jaci antibiotik. Moze da ponese Roksimisan, neki lek za skidanje temperature (antipiretik) i kapi za nos
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

da li je moguce da posle duzeg ronjenja u bazenu mi se pojavi oteklina na celu?

Postovani, ronjenje moze dovesti do barotraume sinusa kada u njima dolazi do otoka sluzokoze i pucanja kapilara. Covek oseca jak bol i na nos mu cure krv i sluz. Taj se otok ne vidi spolja. Moguce da je tokom ronjenja doslo do spoljasnje povrede sa otokom potkoznog tkiva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani, Pre oko mesec dana posle igranja u diskoteci pojavio mi se blag bol u levom kolenu koji osecam pri silazenju niz stepenice i savijanju noge. Misleci da sam mozda istegla neki misic prilikom igranja nisam isla kod lekara, ali sada je koleno nateceno i boli kada dugo sedim pa ustanem oslanjajuci se na tu nogu, pri ispravljanju i savijanju , kada cucnem mada i dalje ne jako. U mirovanju jedva da bilo kakav bol osecam skoro nikakav. Posle igranja imala sam i osecaj da mi zateze pri savijanju. Posto sam trazeci na netu sta bi moglo biti naisla na bolest - gonartroza pocela sam se brinuti da nije to? Inace nisam bas sportski tip (ne bavim se sportom) Na dodir bol ne osecam. Sa zahvalnoscu Teodora

Postovana, otok kolena je sigurno znak povrede. To moze biti samo uganuce, povreda ligamenata ili meniskusa. Prilikom igranja ste mogli da napravite nezgodan pokret, koji bi doveo do povrede. Mozete da koristite lokalno neki analgoantireumatski preparat (fastum gel ili slično), ali pre svega je neophodan pregled kako bi se ustanovio da li je u pitanju povreda ili neka zapaljenjska reumatska bolest. Zbog Vase mladosti je manje verovatno da je gonartroza vec ispoljila simptome. Vi mozda imate predispoziciju za tu bolest (nasledje, gojaznost, nosenje neudobne obuce, deformiteti u vidu ravnih tabana, X ili O noge i dugotrajno sedenje sa prekrstenim nogama), ali je rano da se jave tegobe. One se kod zena najcesce javljaju posle menopauze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Prije par dana sam se opekao na ruci od ulja za przenje, stvorila se opeklina cca 3x3 cm i nikako da zaraste. Mazao sam s ribljom masti. Problem je sto kad radim moram zaviti ruku, pa se stalno sastruze. Hvala.

Postovani, opekotina najlakse zaraste kada je otvorena. Ako morate da je zavijete onda ce to da ide sporije. Mazite neki melem za opekotine npr.Saricev.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani,molim vas da mi odgovorite na jedno pitanje,zanima me da li nevinost posle godinu dana moze da se povrati,posto imam problem sa jednom mojom sestrom koja je bila udavata,molim vas bvitno joj je da to zna. Unapred Hvala!

Postovani nevinost moze da se vrati operacijom u nekoj privatnoj hiruskoj klinici. Zahvat se zove Himenoplastika ili Vracanje nevinosti. Vasa sestra ne treba da pristane da neko procenjuje njenu vrednost prema tome da li je nevina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

postovani moj sin ima 5 god u sputumu je nadjeno candida albicans drzimo anticandidu dijetu.Krvna slika je bila u redu kad je nadjena candida medjutim nakon 2 i pol meseca leukociti su poviseni 12,6 ly 7,3 i mo 1,0 sin mi jos kaslje znaci oko 3 meseca ,sta bi ove rezultati znacili unapred hvala

Postovana, kod dece leukociti normalno mogu biti do 13. Inace njihovo povecanje obicno ukazuje na bakterijsku infekciju. Uvecani limfociti predstavljaju kraj bolesti (faza ozdravljenja ili zora zdravlja) dok se uvecani monociti (tipicni za sredinu bolesti) pocinju da smanjuju. Sto se tice kandide moze da daje dugotrajan kasalj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

postovani doktore, imam 30 godina, pre desetak godina dijagnostifikovani su mi hemoroidi, receno mi je da imam unutrasne hemoroide koji se nece povuci. posle toga nisam odlazila ni na kakve preglede. pre godinu dana bila sam na drasticnoj dijeti, zapravo nisam nista mogla da jedem uslwd velikog stresa, sem lake hran voca i salata. kad se sve naizgled vratilo u normalu, prilikom pokusaja da jedem jacu hranu usledile su jace mucnine i no sto me narocito zabrinjava izbog cega vam pisem je mucnina i osecanje iscrpljenosti nakon vrsenja velike nuzde.o cemu se radi?

Postovana, zbog drasticne dijete koju ste imali moguce je da ste dobili kamen u zuci, pa da se mucnine javljaju zbog toga. Zato bi trebalo da da uradite ultrazvuk gornjeg dela abdomena. Nekada mucnina i osecanje iscrpljenosti nakon vrsenja velike nuzde moze biti posledica naglog pada pritiska.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani, Imam 53 god. i vec 2 godine redovno uzimam redovno konkor i enalapril u terapiji povisenog krvnog pritiska. medjutim sinoc nakon uzete terapije pritisak mi je skocio na 210/120. pritom ceo dan nisam jela masnu hranu vec naprotiv dijetalnu i nezacinjenu. dali je moguce da moj organizam vise nereaguje na prepisanu terapiju? sta mi savetujete?

Postovana, ne postoji mogucnost da organizam od jedanput prestane da deluje na terapiju. Moguce je da je pritisak skocio zbog stresa, klimaksa ili bolesti nadbubrezne zlezde. Trebate se javiti endokrinologu ili internisti da se to ispita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.7.2009.

Dali postoi nacin da se, oboleli gen na neki nacin bude kontrolisan da bi imao zdravo potomstvo.Inace sam i sam nosilac od rodenja osteo gen.imperfecta.

Postovani, za sada ne postoji nacin da se kontrolise gen odgovoran za osteogenesis imperfekta. U pitanju je nedostatak na 7 ili 17om hromozoku zbog cega je smanjeno stvaranje kolagena ili je loseg kvaliteta.Osteogenezis imperfekta se nasledjuje autosomno dominantno. Ako ste Vi nosilac jednog dominantnog i jednog potisnutog gena, a supruga nosilac samo zdravih gena, sto je najcesca kombinacija (sobzirom da je bolest retka), sansa da dobijete zdravog potomka je 50%. Predlazem da se javite genetskom savetovalistu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani, pre dva dana radila sam analizu krvi zbog problema koji u potpunosti ukazuju na stitnu zlezdu, radila sam sva tri hormona od kojih su 2 u redu ali je T4 161.63, njihove granice su od 62.68-150.84, tako da je hormon uvecan. Zamolila bih vas da mi kazete na sta ona referenca ukazuje, i da li je problem ozbiljan ili se ne treba tretirati medikamentima. Unapred hvala.

Postovana, uz tipicne tegobe i malo uvecan T4 bila bi potrebna terapija. Medjutim, po nekim laboratorijama normalna vrednost za T4 je do 160. Potrevno je uraditi slobodni T4 (FT4), jer su njegove vrednosti precizbije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Porodila sam se pre 7 nedelja i zelela bih da pocnem sa rekreacijom posto se osecam jako tromo, ali sam cula da vezbanje moze da zaustavi laktaciju. Da li je to tacno? Hvala!

Postovana, umereno vezbanje ne moze da zaustavi laktaciju. Bas na protiv poboljsace je, jer cete se Vi bolje osecati. Laktaciju moze da umanji tezak iscrpljujuci rad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

hvala vam mnogo unapred imala sam povisene na jedan xormon je lacio viose na stitne zlezde ts bio je na granici dali je moguke od to da sam nakacila kilograme ai dali su mi b kompleks da piem dali on duva goi

Postovana, od B kompleksa se ne mozete ugojiti. Kod poremecenog rada stitne zlezde moze. Kod smanjenog lucenja hormona (hipotireoza) se javlja gojaznost. Kod pojacanog lucenja hormona (hipertireoza) porast tezine se javlja samo ponekad i to u pocetku bolesti. Kasnije bolesnici mrsaju cak i kod pojacanog apetita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

hvala vam unapred ovako predevet meseca momak je imao soobrakajku polomio je zglob ruku i nogu posle a i na nogu mu je bio naprsnuta koska na peti mislim da se zove talos una ruku ima 6 srafa i plcku po tri meseca posle banju se oporavijo sad vek nekrivi uopste radi nonstop i diza dosta tesko nad 50kg odvreme na vreme noga mu otece a i ima povremeni bolova dali je to od preopterekenje i kako sve toj moze da se odrazi sta sme sta ne uopste da radi

Postovana, otok i povremeni bolovi su posledica preloma koje je imao. Tegobe se pogorsavaju kada se mnogo optereti i pri promeni vremena. On najbolje moze da proceni koliko opterecenje moze da podnese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Moj problem je sledeci, nakon jednog sexualnog odnosa primetio sam promene na glansu u vidu peckanja i belicaste skrame koja se neprestano stvara... Odmah sam razgovarao sa tadasnjom devojkom i rekao da proveri sve moguce briseve i nista nisu nasli osim streptokoka na grlu, pa me zanima mogu li streptokoke biti uzrok ovakve infekcije i kako to izleciti i cime? Davao sam bris glansa i nista nije pronadjeno. Molim vas za savet... S postovanjem,

Postovani, streptokoke mogu biti uzrok ovakve infekcije, ali i druge bakterije ili gljivice, pri cemu ne moraju biti prenete samo seksualnim kontaktom. Uzrocnici mogu poticati i iz Vaseg perianalnog predela. Kod bakterijske infekcije se koriste antibiotske masti. Mazu se nakon pranja spunom i ispiranja hipermanganom. Neophodno je da se polni organ drzi suvim. Ponovite bris, pre pocetka terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani.2007 imala sam veliki psihichki stres.Tad su mi se pojavile kondilome na male usnice vagine t.e.na kliterus. Pre godinu dana sam hirushki operisana.I vidim da opet imam jedno malo,i to vech dve nedelje.I stvara mi bol .Imam 34 god.A moj suprug nema nista.Molim vas shta da uzimam.

Postovana, virus koji izaziva kondilome i nakon njihovog uklanjanja ostaje u organizmu. Kada iz nekih razloga, kao sto su stres, bolest, promena ishrane, otpornost organizma padne kondilomi se ponovo javljaju. Smatra se da im za to treba najmanje dve godine. Sada Vam predstoji da ponovo uklonite kondilome. Veoma je moguce da i vas suprug ima virus u organizmu, ali se kondilomi ne javljaju jer ima jaci imunitet. Bilo bi pametno da koristite kondom dok ne resite kondilome.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Dobar dan.. Molim vas za pomoc.. Imam jaku upalu jajnika vec 6 meseci.. :(( ( + mi se na UZ-u vidi cista 1,5cm, ali doktorka tvrdi da je obichna i da nije bitna ?) Ciklus mi se smanjio sa 30 na 26 dana , troduplo su mi obilnije menstruacije , a vala i 10-toduplo bolnije. :( + pojachan sekret ... Analiza cervixa je pokazala Escherichiu coli i Candidu .. :(( Prepisali su mi prvo Amoxiciklin , pa zatim Doxiciklin , pa i Ciprocinal i to prvo dve , pa zatim josh 3 kutije !!! I nishta nije pomoglo.. :/// Molim Vas , ako imate neki savet ?! Hvala puno... :)

Postovana, niste naveli koliko imate godina. Ako niste staiji od 45 godina promene u menstruacionom ciklusu su posledica samo jake upale. Sa ovoliko antibiotika bi upala trebala da bude sanirana i sigurno nemate vise Escherichiu coli, ali se zato Candida jos vise namnozila. Zbog toga ce Vas ginekolog sigurno ordinirati neki antimikotik u obliku vaginaleta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.9.2009.

Postovani doktore, Pre 5 meseci sam imao operaciju cira na dvanaestopalacnom crevu, zapravo sutura UBD. Juce sam bio na EZOFAGOGASTRODUODENOSKOPIJI koja je radjena na KC Srbije. Doktor nije imao vremena da mi objasni ovo sto je napisao, pa vas molim da mi Vi to razjasnite na najjednostavniji i razumljivi nacin. Jednjak:ocuvanog lumena, u svim delovima b.o. Z-linija na 44 cm od inciziva. Kardija inkompetentna. Zeludac: forniks-u retroverziji klizajuca hijatus hernia. Forniks, korpus, angulus i antrum-fokalna hiperemija mukoze sa multiplim erozijama u antrumu, bez ulceracija. Pilorus prolazan. Duodenum:bulbus lako deformisan, fokalna hiperemija mukoze sa multiplim erozijama, bez ulceracija. Postbulbarni duodenum b.o. Dg: -Gastritis et bulbitis erosiva -Hiatus hernia-sliding -St. post suturam pp.UBD perf.am.V Posebno me interesuje pojava hernie i da li je predlozena terapija zadovoljavajuca. Pijem Sabax od 15 mg. jednu ujutru i Famotidin od 40 mg. jednu uvece. Bicu Vam veoma zahvalan ako bi ste mi ovo objasnili da ja kao laik mogu da shvatim.

Postovani, nalaz je nakon uradjenih savova zadovoljavajuci. Sluzokoza zeluca i dvanaestopasacnog creva je zapaljena sa malim maestimicnim ostecenjima, ali nema cira (ulkusa). Uz terapiju takva ostecenja (erozije) mogu da prodju za par dana. Terapija je dobra, samo uz nju se morate pridrzavati odredjenih pravila, najvise zbog hijatus hernije, koja prestavlja povremeni prelazak dela zeluca u grudnu duplju. Potrebno je da jedete cesce po malo (pet , sest obroka dnevno). Nakon jela ne treba da legnete. Da spavate sa malo uzdignutim uzglavljem i da izbegavate lezanje na desnom boku. Ne smete da vecerate neposredno pred spavanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.7.2009.

Postovani,da li je tacno da se nervoza crijeva ne moze izlijeciti i ako nije,kako je lijeciti?Sta se smije jesti a sta ne?naime,ljekar je ustanovio kandidu i nervozu crijeva.Pijem rudakol,nistatin,flobion ali nema nekog pomaka.Iz ishrane sam izbacila secer,sokove,mlijecne proizvode,bijelo brasno i tijesta,sirce,voce slabo jedem...lijecenje traje nesto manje od mjesec dana.Da li je potrebno uzeti jos neki lijek i kada da ocekujem poboljsanje?Jedan od simptoma, koji mi ujedno najvise smeta i kojeg sto prije zelim da se rijesim,je krcanje crijeva. Unaprijed zahvalna!

Postovana, nervoza creva se teze lece zbog svog uzroka. To je prenadrazeno debelo crevo (colon irritabile), koji predstavlja je funkcionalni poremecaj tj. Biopsijom crevne sluzokoze i kolonoskopijom se utvrdjuje da nema nikakvog zapaljenja ili tumora. Obicno je posledica emocionalnih i psihickih faktora. Cesto se javljaju posle vecih uzbudjenja, strahova, sukoba (u porodici, na poslu...). Moze da se javi i posle promene ishrane, unosenja vece kolicine svezeg voca i povrca. U lecenju su korisni blagi sedativi, a antiholinergici uklanjaju bolne spazme. Kandida je jos pogorsala stanje. Terapija i dijeta su dobre, samo je potrebno vreme da se gljivica iskoreni. Krcanje creva se javlja i kod kandide i kod prenadrazenog debelog creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2009.

postovani doktore ponovo vam se javljam u vezi bola ispod leve dojke koji se javlja povremeno jer mi se javio nakon sto sam celog dana radila tezi fizicki posao i javlja mi se kada pomeram levu stranu grudi to jes osecam neko krckanje bas na mestu gde osecam i bol pa sam htela da vas pitam kako se leci istegnuce medjurebarnih misica jer su sve pretrage uradjene i dobre su i neznam sta to vise moze biti.unapred hvala i izvinite sto vam ponovo pisem

Postovana, istegnuce misica se leci mirovanjem i analgeticima (lekovima protiv bolova).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2009.

Imam 49 god. savrsen EKG. Nakon ustanovljene hipotireoze, prilikom visemesecnog odredivanja terapije, evidentiran mi je holesterol oko 9, HDL oko 1,5 LDL oko 6,5. Osim supstitucije hormona prepisano mi je i trajno koriscenje Vasilipa, posto bi dijetom holesterol mogla smanjiti samo 10%, a i inace imam i jaku genetsku predispoziciju za HLP. Da li Vasilip moram odnosno smem uzimati neprekidno kao i Letrox?

Postovana, Vama je malo teze da normalizujete holesterol zbog hipotireoze i jos vise zbog nasledja. Medjutim, nemate razloga da strepite. Brojna istrazivanja u poslednje vreme su pokazala da je od same visine holesterola bitniji odnos HDL i LDL, a on je kod Vas dobar tj. Vi imate odlicnu vrednost zastitnog ili tzv. dobrog holesterola (HDL). To ukazuje da Vasa ishrana nije losa. Ako drasticno smanjite unos masnoca mozete sniziti dobri holesterol (HDL). Vasilip mozete duze piti uz povremenu kontrolu bilirubina. Jedite masnu morsku ribu (skusa, losos, tunj, sardine), maslinovo ulje, beli i crni luk i dosta voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2009.

Postovani, imam problem sa grlom, naime u poslednje vreme imam osecaj kao da mi se slajm skuplja u grlu, pokusavam da progudam ali nista, nisam prehladena, nemam nikakav kasalj, nisam pusac, i jedino sto mi pada na pamet jesu sinusi. Mozda se ta tecnost sliva niz zdrelo? Nisam ni sa sinusima imala problema nikada, osim sto sam ove zime imala jacu prehladu i pad imuniteta, pa sam pomislila da je mozda ona pokrenula sinuse, jer od tada mi i taj osecaj u grlu, ne stalno, ali kao da je uvek prisutan, pa je samo pitanje da li ga vise ili manje osetim. Da li znate sta bi to moglo biti i da li postoji nesto cime bih mogla ovaj probem da otklonim? Unapred hvala...

Postovana, kod Vas postoji neprijatan osecaj prisutnosti necega u grlu sto biste trebali ili da progutate ili da pljunete, ali ne mozete, naravno zbog toga sto nikakvog sekreta nema. To je tzv. knedla u grlu. Globus hystericus je tacan termin za ovaj simptom. Javlja se zbog kontrakcije misica u grlu zbog stresa i napetosti. Ovo je jedan simptoma koji ce nestati ako ga ignorisete. Potpuno je bezopasan, ali neugodan. Napetost mozete smanjiti setnjom, nekim sportom, fitnesom ili jogom. Nekad Vam moze pomoci ako par puta lagano i duboko udahnete. Idealno bi bilo da prepoznate problem koji Vam izaziva napetost i da ga resite. Medjutim, to je obicno moguce samo teoretski. Vecina ljudi cak i kada prepozna sta im smeta nezna ili nema snage da to resi. Najlakse cete to stanje prevazici uz pomoc neuropsihijatra. U praksi ljudi kod ovog lekara idu tek nakon sto izvrse brojne druge preglede kao ORL, gastroenteroloski pregled (gastroskopija), jer i gorusica i pojacana kiselina, kao i vracanje kiseline iz zeluca u jednjak (gastroezofagealni refluks) moze da daje slican neprijatan osecaj u grlu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2009.

postovani,molim vas da mi odgovorite,jer za moj problem niko nema resenje.vec 9 godina,posle uradjene kiretaze,imam nepodnosljive bolove tokom ovulacije.na ultrazvuku i na brojnim pregledima nista nije pronadjeno.pijem samo lekove protiv bolova,koji mi vise ne pomazu.analiza krvi je u granicama normale,hormoni takodje.bolovi su nalik na trudove i izazivaju nagon na praznjenje creva.

Postovana, tokom ovulacije kod vas dolazi do krvarenja koje Vam izaziva bolove u vidu grceva. Jedini lek su hormonske kontraceptivne tablete. One dovode do ciklusa bez ovulacije i tada nema bolova i ostalih tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.7.2009.

Postovanje...molim Vas za odgovor...Imam bebu staru deset dana i nakon svakog podoja podje da stuca i to traje sve dok je ne podignem i ponovo joj dam da doji.Molim Vas da mi odgovorite da li je to normalno.Puno hvala.

Postovana, u prvim mesecima bebinog zivota stucanje je sasvim normalna pojava. Mozete samo da provrite da li je podrignula. Podignite je, naslonite na svoje grudi i sacekajte da podrigne. Bebi stucanje ne smeta. Smeta Vama jer se plasite. Nekada gutljaj tople vode prekine stucanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2009.

Hvala na odgovoru.Danas sam posetila doktora.Prepisala mi je da pijem Ginkobil forte.Pregledala mi je usi i rekla da ce prestati,a da traje malo duze nego obicno,jer sam se duze izlagala muzici.I rekla mi je da cu od sad trebati da izbegavam mesta sa glasnom muzikom.Jel to znaci da vise ne bih trebala da izlazim?I sta mogu da uradim,ako ovaj lek ne pomogne?Jako sam uplasena i bojim se da ce mi pistanje ostati do kraja zivota.Hvala!

Postovana, ne znaci da vise ne mozete da izlazite, ali morate da birate mesta koja nisu mnogo bucna. Lek Ginkobil forte je biljni lek koji ce pomoci, ali ako se ponovo izlazete glasnoj muzci doci ce do trajnog smanjenja sluha i zadrzavanja sustanja (tinitus). Na Vama je da izaberete, glasnu muziku ili zdravlje. Ta ostecenja sluha i tinitus nisu tako retka, ali su obicno posledica buke na radnom mestu, sto se ne moze izbeci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2009.

Postovani, pisem Vam u nadi da cete mi pomoci, naime vec duze vreme tacnije od januara ove godine kada sam imao upalu srednjeg uha pracenju gusoboljom i blagom temperaturom nikako da mi prestane zapusenost nosa, nos mi je uvek nekih 40-50% zapusen(leva ili desna nozdrava ili pak obe po malo) od pre 3 meseca javilo mi se i pistanje (zujanje) u desnom uhu, da napomenem da sam imao upalu levog. tada sam od terapije pio antibiotike i sve se sredilo sem zapusenog nosa i tog pistanja u desnom uhu, trenutno protiv pistanja pijem CAVINTON 3 tablete dnevno. da li je moguce izlecenje tog pistanja i zapusenost nosa, posto imam utisak da kad mi je nos otvoreniji da mi manje pisti. Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru.

Postovani, zapusen nos moze remetiti normalno funkcionisanje Eustahijeve tube, tako da i to moze biti jedan od uzroka netrijatnog pistanji i zujanja (tinitus) u uhu. Moracete na ORL pregled (ponovo). Specijalista ce videti da li je u pitanje alergijsko zapaljenje sluzokoze nosa. U tom slucaju bi antihistaminik i kortikosteroid u spreju uklonili zapusenost nosa, a postoji mogucnost da bi se time resio i tinitus. Videce i da li eventualno postoji hronicno zapaljenje usiju sto takodje moze izazvati zujanje. Inace uzroci tinitusa mogu biti brojni npr. poremecaj cirkulacije sto je cesce, zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, a redje tumor slusnog zivca, Menièrova bolest, oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza i oboljenja centralnog nervnog sistema...Kada krenete na spavnje pustite laganu muziku. To ce Vam zamasirati neprijatno zujanje i bice lakse.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2009.

Molim Vas da mi pomognete,imam problem sa noktima na palcu obe noge,naime doslo je do skupljanja nokta,tako da sada raste uzviseno,na gore. To mi se pojavilo nakon trudnoce, i evo dve godine nije se vratilo u prvobitni,normalni polozaj. Interesuje me zbog cega se to desilo, i da li postoji neki lek za to ili mozda vitamin koji treba da uzimam dodatno? Najpre ruzno izgleda a i dolazi do urastanja nokta u tkivo,pa je to jos dodatni problem :( Unapred hvala

Postovana, takva promena je obicno posledica nosenja tesne obuce. To je kod Vas verovatno bilo posledica otoka stopala u trudnoci. Takodje se krajevi nokta mogu savijati kod nedostka vitamina A i B12. Vitamina A ima dosta u kajsijama, sargarepi, breskvama, spanacu, blitvi, tikvi (to su uglavnom voce i povrce narandzaste boje i lisnato povrce tamnozelene boje). B12 vitamina ima u jetri, ribi, mleku i jajima. Urastao nokat hiruzi lece tako sto ga iscupaju. Vi sami ili pedikir mozete lagano da secete kraj nokta sve dok ne dodjete do dela gde je skrenuo i poceo da urasta i da taj deo nokta isecete. Medjutim najbolje bi bilo da prvo nokat vidi kozni lekar, zbog eventualne bolesti nokta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.7.2009.

Beba je stara 10 meseci. Zanima me da li sme da se u ishranu uvede paradajz i preporucite mi neke namirnice. Da naglasim da imam svoju bastu i da povrce nije prskano. Hvala.

Postovana, ne preporucuje se paradajz do 12 meseci. Osim toga u prvoj godini se ne daju belance, med, cokolada, eurokrem, ribe, skoljke, suhomesnati proizvodi, jagoda, malina, kupina, orah, badem, lesnik, i citrusno voce. Ako u familiji imate obolele od alergijskih bolesti (astma, alergijski rinitis i dermatitis) nemojte da dajete psenicu u prvoj godini. Kao preventiva secerne bolesti u prvoj, pa i drugoj godini se ne preporucuje kravlje mleko vec samo adaptirano tj. mlecna formula. Tokom prve godine u ishrani je glavni cilj da beba zavoli hranu. Zato ne treba zuriti i prisiljavati je da sto pre pocne da jede nove namirnice. Postepeno krajem prve ili u drugoj godini, ona ce da jede skoro sve kao i odrasli. Vasa beba verovatno vec jede krompir, sargarepu, bundevu, boraniju, grasak i tikvice, pa mozete da predjete na prokelj, karfiol, kupus, kelj, cveklu i crni luk. Cvekla, spanac i tamnozeleno povrce, koje moze da smanji hemoglobin se uvodi na kraju. Ovo povrce neke bebe manje vole. U tom slucaju moze da se doda sok od jabuke u cilju poboljsanja ukusa. U uzrastu vase bebe moze da se daje zumance dva do tri puta nedeljno. Tog dana kada dajete zumance nemojte meso. Mozete da dajete i curece meso, mada mnogi nutricionisti smatraju da ne treba zuriti sa mesom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2009.

Molim Vas, hitno mi je potreban odgovor. Naime, zbog izrazenog pecenja pri mokrenju juce mi dr opste medicine dala da pijem ciprocinal. Ja sam popila 2 tablete, a sada alazim kako je ovaj lek opasan u tudnoci. Posto radim na realizaciji trudnoce i pre par dana je bila ovulacija, sta da radim? Da li da prekinem uzimanje ovog leka i koliko su opasne ove 2 uzete tabl.?

Postovana, nema podataka da Ciprocinal stetno utice na plod. Posto nisu radjene studije koje bi potvrdile njegovu bezopasnost u trudnoci, za svaki slucaj prestanite sa njegovim koriscenjem. Lekar ce Vam dati antibiotik za koji je provereno da ne deluje stetno u trudnoci. Nemate razloga da brinete zbog dve popijene tablete, ako je doslo do trudnoce. Budite spokojni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.7.2009.

imam jedan problem,ispod levog rebra,skoro gde se spajaju levo i desno rebro,ali malo vise ka levoj strani me boli na dodir,i vidim da mi je malo kao nateklo,nemam nikakvu temperaturu,ili bilo sta. samo da napomenem da sam bio u teretani i da vec 10 dana naporno vezbam,da li je zbog toga ili je neka bolest u pitanju???

Postovani, posto nemate nikakve druge tegobe osim bola pri dodiru najverovatnije da je u pitanju misicni bol. To nije neobicno s obzirom da ste u poslednje vreme naporno vezbali. na tom mestu se pipa zeludac, ali da je on u pitanju imali biste, osim bola, i druge tegobe kao muku, gadjenje, podrigivanje, gorusicu.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: