Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 30.6.2011.

Postovani,da li mucnina i povremena vrtoglavica tj.nestabilnost na nogama moze da bude posledica okostavanja vratnog dela kicme ili problema sa sinusima?Hvala

Postovana, mucnina i povremena vrtoglavica tj.nestabilnost mogu da budu posledica okostavanja vratnog dela kicme. Zapaljenje sinusa izaziva drugacije tegobe. Vi mozete da se javite spec.ORL jer vrtoglavica moze da se javi zbog bolesti uha i centra za ravnotezu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.6.2011.

Poštovani, moj dečko je prije godinu dana dobio kondilome, koristio je neki rastvor tako da su se povukli, pa mu je tada doktor rekao da neće morati spaljivati. Međutim, pre par meseci oni su se opet pojavili, samo na polnom organu. Pri odnosima koristimo kondom, on prekrije sve kondilome (ima ih tri, četiri). Pri kontaktu ruke o polnog organa (bez kondoma), postoji li mogućnost da se kondilomi pojave na šaci, i da li se mogu preneti na druge delove tela ako se ta ruka opere? Jasno mi je da se oni lako prenose, ali kod mene ginekolog nije uočio ništa slično. Pretpostavljam da me je kondom zaštitio, ili imam jači imunitet, ali me brine kontakt ruke sa polnim organom i spermom. Hvala!

Postovana, pri dodiru polnog organa (bez kondoma) postoji mogucnost da se prenesu na druge delove tela. Ako nakon toga operete ruke necete preneti viruse. Medjutim, u ljubavnoj igri vi ne perete ruke posle svakog dodira kondiloma, a u medjuvremenu mozete ih preneti, uglavnom na sluzokoze (usta ili svoj genitalni predeo). Kada ukloni kondilome decko ce i dalje da ima virus u sebi. Povremeno ce male kolicine virusa da se javljaju na polnom organu. Ako mu imunitet bude dovoljno jak unistavace ih i nece doci do pojave kondiloma. U trenutku pada imuniteta mogu ponovo da se pojave. Ako je vas imunitet dovoljno jak ta mala kolicina virusa nece biti dovoljna da se zarazite. Medjutim, sa kondiloma verovatnoca je velika te je neophodno da koristite prezervativ i da ga milujete preko njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani,usla sam u 9-tom mesecu trudnoce i imam bolove u kicmi i levoj nozi zbog ranije povrede,nagnjeceni nerv pa zanima dali mozda necu moci da imam normalan poradjaj ili da ne budu neke posledice...i dal zbog toga smem uopste epidural da uzmem? pozdrav i hvala

Postovana, krajem trudnoce dolazi do promena na karlici da bi beba lakse mogla da prodje kroz porodjajni kanal. Medjutim, promene zahvataju i druge kosti tako da nisu neobicni bolovi u kicmi i nogama. Ako ste ranije imali diskopatiju tegobe mogu da budu izrazenije. Ne bi trebalo da bude prepreka za epidural, ali to ce da odluci anesteziolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani, imam hemangiom na jetri 3x4cm. Da li smijem koristiti oralnu kontracepciju. Nalazi od krvi su dobri.Unapred zahvaljujem na odgovoru!

Postovana, hormonska terapija kod nekih zena dovodi do rasta hemangioma jetre. Po meni bi bilo pametnije da koristite neki drugi vid kontracepcije. Hemangiom je benigni tumor i obicno ne daje tegobe. Leci se samo ako daje tegobe ili remeti rad jetre.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postovani, poslije poroda imam visak kilograma oko 5 kg. nikako da smrsavim, jedem manje nego prije. Sta da izbacim iz prehrane. Porod prije 10 mjeseci,svakodnevno radim vjezbe za stomak ali nista ne pomaze

Postovana, izbacite iz ishrane slatkise, umesto njih jedite voce, zatim izbacite masne grickalice kao smoki, cips, kikiriki (njega mozete ponekad po 20g). Jedite mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce. Vezbe za stomak vam pomazu da ojacate trbusne misice, ali ne uticu na mrsavljenje. Da bi smrsali osim unosa manje kolicine hrane treba da povecate fizicku aktivnost (trcanje, plivanje ili fitnes). Ako dojite bebu ne morate da jedete vise. Vazno je da jedete raznovrsno i da unosite vise tecnosti. Ako je mokraca tamnozuta to je znak da ne pijete dovoljno vode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

Postavana doktorke imam pitanje za vas.jA sam patila od anksioznosti,od straha.imala sam vrtoglavice,glavoblje.nisam mogla spavati i sve to.Bila mi je data terapija sa heleksa.heleksa sam pila 3 meseci i produzila sam sa asentrom.Od tad su prosle 6 meseci,i ja sad uzimam asentru pola,znaci 25 mg.,svaki dan.ja se sad osecam mnogo mnogo bolje ,nemam nikakve simptome,osim ponekad crne misle o smrti,ali to imaju sve ljude.Mj psihijatar je veoma skup,i ja vise ne mogu kod nega,pa bi vas zamolila da mi kazete koliko dugo moram da pijem asentru,i kako da prekinem sa asentrom,zato sto znam da nagli prekid ne sme.?

Postovana, crne misle o smrti nemaju svi ljudi i to je jedan od znakova depresije. Vi se bolje osecate i to je dobro, znaci da vam teraoija odgovara. Kada dodje vreme vas lekar ce postepeno ukinuti terapiju ili je zameniti drugom. Skupo lecenje je sigurno problem i otezava ga, ali najvaznije je da vi ozdravite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

postovani. imam dva dana do verovatnog termina porodjaja i otisla sam na intimnu depilaciju,da me ne bi brijali pri porodu.depilaciju sam inace radila sve do 6.meseca pa sam prestala.nikad nisam imala neke burne reakcije. posto moje kozmeticarke nije bilo,menjala je druga devojka koja nije ocito strucna. depilirala me sat i po,i od muke sam se i jako znojila,na kraju odustala od depilacije jer bi mi po 10 puta prelazila voskom jedan deo koze. sad mi se to upalilo,crveni se,pece i stidne usne su mi pomalo otecene.ne znam sta da radim. isprala sam kamilicom i stavljam aktivni kiseonik,ali kao da se ne smiruje. bojim se neke komplikacije. sta moze da se desi,s obzirom da sam pred porod? sta smem da stavim kako bih sanirala upalu? zahvaljujem

Postovana, to je bilo nepotrebno, jer babice vesto, brzo i bez povredjivanja brijaju intimni predeo. Ne sekirajte se. Upala ce da se smiri, jer do porodjaja moze proci i dve nedelje. Ako se radi epiziotomija (secenje medjice tokom porodjaja) zarastanje rane bi moglo da bude produzeno. Postoji mogucnost da bebica dobije infekciju koze tokom rodjenja. Mozete da nastavite tu terapiju (povidon jod nesme u trudnoci). Medjutim, najbolje je da se javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani!Usled cega dolazi do povecanog pusa ako je pri tom krvni pritisak normalan...i kod kardiologa su mi svi nalazi bili ok...inace imam 46 godins ,imam normalnu kilazu ..Hvala i pozzdrav!

Postovani, moguci uzroci ubrzanja pulsa su hipertireoza, malokrvnost, povisena telesna temperatura i stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani,imam prosirene vene na levoj nozi i bole me noge posto mnogo stojim na poslu.Moj deda je takodje imao iste,nisam do sada nista preduzimao pa me zanima kome da se obratim.Da li je bolje laserski ili klasicno,posavetujte me i ko to uspesno obavlja. Unapred hvala na savetu, Zoran.

Postovani Zorane, obratite se vaskularnom hirurgu. U principu ta nije rizicna operacija, dugo se radi, hirurzi imaju iskustva. Oporavak od operacije traje oko 3 nedelje. Klasicna operacija povrsinskih vena nogu se dugo radi. Vrsi se u pocetku bolesti dok su duboke vene zdrave tako da mogu da prihvate ulogu povrsnih. Kasnije nakon flebita, kada i unutrasnje vene budu prosirene, vise nema svrhe operisati, jer su moguce komplikacije i zapaljenja. Operacija vam na neko vreme ublazava tegobe i ima estetski znacaj, koji vama moyda nije mnogo bitan. Kod klasicne operacije jednostavno receno vena se u preponi ili iza kolena isece, a u donjem delu noge zakaci i iscupa. Sklonost ka sirenju vena je uglavnom nasledna. Utice i nacin zivota (dugotrajno sedenje i stajanje). Operacija vam znaci ne uklanja problem za sva vremena, ali za neko vreme sigurno. Moze se ocekivati da za 10 godina ponovo imate tegobe. Komplikacije su moguce kao i kod svake operacije. To je rizik anestezije, zapaljenja, obamrlost noge zbog ostecenja zivca ili otok zbog ostecenja limfnih sudova, oziljci. Ako se radi miniflebotomija rezovi su manji nego kod klasicne, pa su i oziljci znatno manji. Kod laserskog lecenja spoljasnjih vena pomocu toplote vena se zapusi iznutrava (ne vadi se). U venu se u lokalnoj anesteziji ubaci kateter kojim se dozira temperatura. Prednost laserske operacije nad klasicnom operacijom vena je da nakon zahvata ne ostaju krvni podlivi (modrice), oziljci, nema povrede zivaca i limfnih sudova i pacijent nema bolove nakon intervencije. Losa strana laserske intervencije je retka prolazna obamrlost delova nogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani, vec sam vas pitao kako ishranom da povecam trombocite, a sada me zanima da li pomaze uzimanje maticnog mleca svaki dan i kakvo dejstvo ima maticni mlec na organizam? I samo da napomenem da to nije kupovni maticni mlec nego domaci, i zanima me da li ima razlike izmedju kupovnog i domaceg?

Postovani, maticna mlec je bogata belancevinama, aminokiselinama, vitamina A, B, C . Efikasna je kod slabosti, iznurenosti, senilnosti, poremecene ishrane, srcanih oboljenja, poboljsava cirkulaciju, ublazava nesanicu i psihicke smetnje, usporava starenje, podize energiju kod fizickih i umnih napora i utice na opstu vitlanost organizma. Uzima se 3x dnevno pre jela. Domaca od poznatog proizvodjaca je podjednako dobra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Radjena mije-3-insiminacija pre 19dana,menstruacije jos nema.Test sam radila 14 dan od insiminacije bijoje negativa,,dali test moze pogresiti i sta dalje?Bojim se ponovo raditi test:Prve dve insiminacije menstruacija dosla 15dan.Hvala.

Postovana, ako je nivo hormona malo nizi, ako se test ne uradi sa prvom jutarnjom mokracom, ako se ne uradi po uputstvu, ako se uradi prerano test moze da pogresi. Javite se ginekologu. Nemate razloga da se plasite ponovnog testa. On moze da otkloni dilemu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

doktore operisala sam mladez pre dva meseca posle patoloskog pregleda bilo je sve ok evo vec nekoliko dana kako sam primetila na tom mestu mi je izasla neka crvena kuglica i ispod nje jos jedna onako podkozna i malo manja nace se nalaze iza uveta onko malo na gore na vrtu u kosi i na vratu inace imam jedu kuglicu koja je velicine zrna bibera imam je godinama cini mi se da se zacas stvrdne zcas omeksa i ja sama vise neznam recite mi dali sta mogu biti te dve kuglice oko skinutog mladeza i ova kuglica koju imam odavno kome se trebam obratiti i dali je to nesto ozbiljno hvala unapred

Postovana, javite se koznom lekaru. Ne mogu da znam sta je to bez pregleda. Kuglica moze biti malo uvecana limfna zlezda, koja reaguje na infekciju u grlu, ustima, sinusima, nosu ili uhu. Iza uha moze biti i posledica zapusenja izvodnog kanala lojne zlezde. Lekar vas moze uputiti da pregledate krv. Ako su kuglice vece od 1cm moze da se radi ultrazvuk, a dalji pregledi (hematolog, infektolog) su potrebni samo ako opsti pregled krvi nije u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

imam neke tupe bolove malo iznad pupka i creva mi stalno krce recite mi koje bi preglede trebala uraditi i dali koloskopija zraci htela bih uraditi cisto radi sebe da vidim sta se desava sa mojim somakom jedan dan normalno posle dva dana ne idem u vc pa posle proliv i sve tako mesec dana,dali taj pregled zraci i dali bi trbala raditi to ili nesto drugo.hvala

Postovana, javite se gastroenterologu. Endoskopski pregled debelog creva (kolonoskopija) je pregled pomocu sonde sa kamerom koja se ubacuje u debelo crevo. Moguc je i pregled ultrazvukom od strane obucenog rendgenologa. Ni jedan ni drugi pregled ne zrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

postovana,imam 30g,molim vas protumacite mi ove rezultate,c reaktivni protein 1,3 LDH 133, TSH 2,83, FT4 14, TG ANTITELA <20, ANTI TPO 18, ACTH 9,7, ESTRADIOL 133pg/ml, ESTRADIOL 488,1pmol/l FSH 3,5, LH 4,23, PROLACTIN 102, PROGESTERON 23,4.To sam radila po preporuci endokrinolga zbog sumnje na hipofizu,imam vec 5g iscedak braonkaste boje iz obe dojke,idem kod onkologa koji mi samo ispituje na patohistologiju na taj iscedak,i nalaz je uredan.Menzis imam redovno,ali krvarenje mi je sve oskudnije.Vec dva meseca imam bolove u obe dojke bez obzira na ciklus.Pijem letrox zbog sadasnje hipotireoze,pila sam pre 2g radioaktivni jod zbog tadasnje hipertireoze.Gineko.pregled i ultrazvuk je uredan.Dali su mi se hormoni poremetili menzis i dojke?Htela sam jos nesto pitati,dali je moguce da se stitna zlezda smanji posle radioaktivnog joda,posto su mi na ultrazvuku rekli da je mala,manja ne moze biti,a ultrazvuk dojke da je fibrocisticna.izvinite ako sam bila malo opsirnija sa pitanjima,hvala vam unapred na vasem cenjenom odgovoru

Postovana, normalne vrednosti estradiola, FSH, LH, progesterona zavise od faze ciklusa u kojoj se odredjuju. Prolaktin i ostalo su u redu. Braonkast iscedak iz dojke je uglavnom posledica fibrocisticne dojke. Dovoljno je da se povremeno uradi patohistoloski pregled iscedka i ultrazvuk dojke. Kod nekih zena sa fibrocisticnim promenama u dojkama bol postoji stalno. Pretpostavlja se da je to posledica stresa. Inace bol bi trebao da se oseca samo tokom PMSa. Nije sigurno, ali se pretpostavlja da se fibrocisticne proemene u dojkama javljaju zbog relativnog viska hormona estrogena. promena nije ozbiljna i neki smatraju da nije bolest, jer ih vecina zena ima u manjoj ili vecoj meri. Bol u dojkama moze da poveca kafa, a da smanji soja. Stitna zlezda moze da se smanji zbog terapije radioaktivnim jodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani, moje pitanje je sledece: dali je moguce testom za trudnocu utvrditi tacan rezultat cak i iako je trudnoca vanmatericna? I sta moze izazvati pulsiranje u abdomenu i eventualnu oteknutost istog? hvala unapred. pozdrav

Postovana, dok je plod ziv test na trudnocu je pozitivan. To vazi za svaku trudnocu (i vanmatericnu). Pulsiranje u trbuhu izaziva protok krvi kroz krvne sudove ili cak aneurizma (prosirenje krvnog suda). Otok moze biti posledica nagomilavanja tecnosti ili gasova, pojave tumora ili gojenja. Javite se ginekologu. Dijagnoza vanmatericne trudnoce moze da se postavi ultrazvukom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani, imam 25 god. i pre godinu i po dana mi je dijagnostikovan ulcerozni kolitis. Gastroenterolog je usled pogorsanja ukljucio 40 mg Pronizona svakog dana sa smanjivanjem za 5mg na 10 dana. Ja jos nisam krenula jer se jako plasim nezeljenih dejstava koje bi ovaj kortikosteroid mogao da ispolji za ovih 80 dana terapije. Interesuje me koje posledice mogu da ocekujem da se ispolje u ovom vremenskom periodu?

Postovana, ispoljavanje nezeljenih dejstava je individualno i ne moze se predvideti. Zna se da zavusi od doze i duzine terapije. Zato je doktor dao semu po kojoj treba da pijete lek. Uz racionalno koriscenje Pronizona i postepeno smanjivanje doze nezeljena dejstva su minimalna. Vi ste citali uputstvo. Ako primetite bilo koje nezeljeno dejstvo obratite se lekaru. Kortikosretoidi se propisuju kada je veca steta od njihovog nekoriscenja i nelecenja bolesti nego sto je opasnost od nezeljenih dejstava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani,imala sam bolove u levoj ruci od lakta do malog prsta koji su prestali...sada kada naprezem ruku osecam bol ispod ramena,kada odmaram ruku nemam bolova.Primetila sam mali otok na sredini ruke sa unutrasnje strane tj gde se savija ruka...to traje nesto manje od mesec dana.Mazem diklofen gel,ali nikako u potpunosti da me prodje,Zanimame Vase misljenje i savet? Hvala unapred.

Postovana, javite se fizijatru. Verovatno je upala tetiva. Odmarajte ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani,moj suprug od pre 2 nedelje ima bolove u ledjima.postavili su mu sledecu dijagnozu: pocetne osteodegenerativne promene sa konveksnom sinistraskoliozom i spondilolistezom telo L5 prsljena.Koliko je to oboljenje opasno i kakav je tok bolesti?Kako se leci?

Postovana, spondilolisteza je klizanje i pritisak jednog prsljena preko drugog. Nalazi se na mestu gde se javlja kod vecine ljudi (peti lumabalni, L5). Najcesce je posledica spondilolize, povrede ili degenerativnog poremecaja, kao kod vaseg supruga. Leci se samo ako ima tegoba (fizikalnaterapija, lekovi protiv bolova, nosenje pojasa za krsta, izbegavanje opterecenja, naglih pokreta i nosenja teskih predmeta, dok je operacija izuzetno retka). Kicma je iskrivljena u levo. Degenerativne promene su pocetne. Nastaju sa godinama usled dugotrajnog sedenja, slabosti ledjnih misica, smanjene fizicke aktivnosti, gojaznosti ili nekog naglog poktera, a najverovatnije zbog svega ovog zajedno. Bolest ne moze da se izleci. Tok i prognoza zavise od toga koliko se cuva. Tegobe i prognoza bolesti nisu u skladu sa nalazom. Moguce su diskretne promene na smimku sa jakim tegobama (moguce je i obrnuto los nalaz sa malim tegobama). Da bi spreco napredovanje bolesti potrebno je da izbegava dugotrajno sedenje (neka pravi pauze u toku rada, da se razmrda malo, uradi neku vezbu ili se samo protegne), laganim vezbama postepeno da ojaca ledjne misice, izbegava podizanje teskih predmeta, savijanje, iznenadne pokrete i pusenje. Ako je gojzan da smrsa, ako nije da je odrzava na normalnu tezinu. Da unosite mlecne proizvode, pasulj i soju, jer sadrze kalcijum. Lecenje zavisi od tegoba, a uglavnom je fizikalna terapija, banjsko lecenje, lekovi protiv bolova samo povremeno, antireumatske kreme sa kamforom mogu cesce. Sa tom bolescu se zivi, od nje se ne umire.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani lekari, imam pitanje a uz to i imam potrebu od vas savet, ja sam u 29 nedelju trudnoce, pa bih zelela da mi date savet koji je polozaj naj dobri za bebu kad spavam, nemogu da nadzem polozaj uvek spavam sa leve ili desne strane, htela bi da me savetujete dal mogu na legima da barem malo promenim polozaj, dal bebi je dobar taj polozaj kad bih spavala na lega, nemogu da nagem ugodan polozaj za odmor i spavanje a pri tom sam opkruzena sa jastucici al dzabe to je za kratko, i opet nemozu da se smestim u lagodan polozaj. Hvala vam unpred!

Postovana, spavajte na strani. Ako imate jaku gorusicu spavajte na levom boku. Ne treba da spavate na ledjima, jer materica pritiska trbusnu aortu i remeti cirkulaciju krvi, te moze da izazove nesvesticu. Pritisak na nervus vagus moze da izazove nepravilan rad srca. Ako se tokom noci okrenete na ledja pa vam se javi lupanje srca, preskakanje ili osetite nesvesticu, suprug treba da vas okrene na jedan, pa na drugi bok, cime se osloboditi aorta. Zbog bebe u odmakloj trudnoci nije dobro da spavate na stomaku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

doktore imam neki cudan pritisak u usima i neki cudan osecaj u glavi osecam cini mi se da mi leva polovina glave puna necim oci me peku dosta a krvni pritisak ok hvala

Postovana, javite se spec. ORL. Tegobe u glavi ste opisali neprecizno. Javite se i neurologu. Nije obavezno da je u pitanju neki veliki problem, jer sa ovom promenom vremena mnogi imaju neobicne tegobe. Medjutim, pregled je potreban.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: