Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 28.11.2012.

Postovani,moja majka je u julu ove godine uradila pregled abdomena sa sledecom dijagnozom:Osecaj paljenja u epigastrijumu,kasnjenje stolice po vise dana.Nema gorusice i podrigivanja,apetit dobar,nije oslabila,nema krvi u stolici.Fizikalni pregled abdomena-uredan nalaz.EHO ABDOMENA:Uredan nalaz na svim organima abdomena i karlice.Nema znakova CREVNE DISTENZIJE.Iskljucuje se ozbiljnije oboljenje abdomena i karlice.OBSTIPATIO CHRONICA.NAJLEPSE VAS MOLIM DA MI STRUCNO I PROFESIONALNO OBJASNITE STA JE CREVNA DISTENZIJA.Pozdrav.

Postovani, distenzija creva je rastezanje ili sirenje creva. Moze da se javi kod velike kolicine gasova u crevima, kod zatvora, kao i ispred prepreke u crevima. Ovo je dobar nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2012.

Postovani doktore, da li mozete da objasnite na koji nacin se najispravnije vrsi merenje krvnog pritiska? Na obe ruke, polozaj , i zasto dolazi do razlicitih vrednosti kada merim pritisak na levoj pa na desnoj . Uvek je tako , na levoj je manji nego na drugoj ruci. npr. na levoj je 120/80 a na desnoj 140/90 ili su to nekad manje vrednosti ali uvek razlicite. Koja je merodavnija ruka? Hvala . Da dodam: Pritisak merim aparatom koji ima sat i pumpicu. Nije digitalni nije sa zivom . Hvala

Postovana, pri merenju krvnog pritiska treba da se pridzavate oredjenih pravila. Merite ga cetiri uzastopna radna dana, dva puta ujutru i dva puta uvece i belezite dobijene vrednosti. Pola sata pre merenja pritiska ne treba da radite fizicki posao, da ne pusite i ne pijete kafu. Ne merite ga ako ste se pre toga nesto iznervirali ili se posvadjali sa nekim. Ruku, na kojoj merite pretisak, postavite na sto tako da Vam nadlaktica, na koju stavljate manzetnu aparata, bude u visini srca. Ako merite pritisak na obe ruke, zabelezite visu vrednost. Razlika u visini pritiska na jednoj i drugoj ruci ne treba da bude veca od 10, a ako je veca izmerite pritisak ponovo. Ako se odrzava i dalje ta velika razlika obavestite o tome svog lekara, jer to ukazuje na prepreku u cirkulaciji krvi u jednoj ruci ili na izrazenu aterosklerozu. Tada je potreban kolor dopler krvnih sudova. Kada racunate prosecan pritisak, ne uzimate vrednosti izmerene prvog dana. Saberete vrednosti gornjeg pritiska i podelite ga brojem merenja. Isto uradite i sa donjim pritiskom. Ako Vam je ovo komplikovano, ponesite lekaru blokcic u koji ste belezili rezultate merenja. Tako dobijena prosecna vrednost bi trebala da bude niza od 135/85 mmHg. Ako je veca znaci da imate povisen krvni pritisak. Ako Vam se meri krvni pritisak u zdravstvenoj ustanovi, vrednosti vise od 140/ 80 mmHg znace hipertenziju. Kada ste tako ustanovili da li imate povisen pritisak ili nemate ne merite ga cesto, jer svako merenje predstavlja stres za organizam. Ako nemate pritisak merite ga jednom u par meseci, a ako imate po savetu interniste, ali nema potrebe cesce od jednom nedeljno. U anksioznosti skokovi pritiska nisu neobicni. To ne znaci da treba da ga merite svaki cas ili kada pretpostavite da je skocio. Bitno je kakva mu je najcesca vrednost. Zato se racuna prosecan krvni pritisak. Vas aparat sa pumpicom i manometrom je sigurniji u odnosu na digitalni. Zivin je jos bolji, ali njega imaju u zdravstvenim ustanovama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2012.

Postovana unazad mesec dana osecam jaku pospanost,znaci spavala bi stalno.I kada jedem osetim mucninu.Nisam trudna,molim vas za savet,sta da radim.imam 26god.Prosle god sam imala upalu bubrega koja je uspesno izlecena..Hvala vam puno.

Postovana, postoji veliki broj uzroka pospanosti. Medju njima mozda nadjete uzrok svog problema. To moze da bude znak depresije. Depresivne osobe mogu da spavaju dugo i opet se osecaju pospano. Poremecaj dnevnog ritma, bilo zbog rada po smenama ili kasnog odlaska na spavanje takodje izaziva pospanost. Tada je potrebno uredno spavanje tj. odlazak na spavanje pre ponoci i rano ustajanje. Jesenje vreme sa manje dnevne svetlosti izaziva jesenju melanholiju koja se karakterise pospanoscu. Neke skrivene infekcije tj. infekcije bez jakih tegoba, kao npr. infekcija mokracne besike, pa i bubrega moze da bude krivac, ali ako je nalaz u mokraci uredan ne treba na to misliti. Hipotireoza, bolesti srca i secerna bolest su cesti krivci. Ako ste ujutru najumorniji to moze da bude fibromijalgija ili sindrom hronicnog umora kada morate vise da izlazite napolje, da se bavite sportom ili bilo kakvom fizickom aktivnoscu. Nedovoljno sna je logican uzrok pospanosti tokom dana, ali isto deluje i dug ali nekvalitetan san zbog apneje ili hrkanja. Malokrvnost, jednolicna ishrana bez dovoljno vitamina i nedovoljan unost tecnosti se krive za pospanost. Kafa u umerenim kolicinama stimulise i rasanjuje, ali ako se pije u vecoj kolicini izaziva umor i pospanost. Veca pospanost se javlja i kod pusaca i gojaznih osoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2012.

Postovana-i dr...Radila sam u vocnjaku (sprica se raznim sredstvima protiv insekata itd) od pocetka avgusta...negde pocetkom oktobra u par navrata javio bi se suvi kasalj,najvise je bilo grebuckanje u grlu i posle kaslja javio bi se bol u grudnom kosu ne jak i osecaj da ne mogu udahnuti kako bi trebalo,,trajalo par dana i sve ok.....Koristila sam prospan sumeci,,,bez temperature i ostalih tegoba.Pred kraj oktobra nos mi je bio zacepljen i koristila sam kapi vise puta u toku dana nekoliko dana i onda je krenuo opet suvi kasalj,grebuckanje u grlu,bez temp...kasalj se nastavio i dalje,povremeno iskasljavanje,i bol u grudima,bila kod pulomologa dg akutni bronhitis....SE. 7/16.....CRP POZITIVAN vece od 12 manje od 24.....Terapija Klacid od 500mg 7dana,,Mucodyn,vitamin C...Kontrola posle 10 dana....SE 4/10..CRP POZITIVN vece od 6 a manje od 12....Nalaz urina pokazuje da je ASC +...Pulmolog je rekao da povecam unos vitamina i da ce sve biti ok.....Da za dve nedelje ponovim nalaz tj da vadim krv da se vidi CRP.E sad mene zanima nije da ne verujem ali ja se jos uvek ne osecam zdravo hocu reci nisam prestala skroz kasljati a jos malo pa ce kraj novembra,a ja sam pocela kasljucati pocetkom oktobra,dali mislite da nije nista alarmantno,ne kazem da ne verujem pulmologu ali muci me malo ovo.Sada kasljem jako malo,osetim blagi bol u grudima tj osetila sam u toku noci,i sa disanjem nemam problema,samo se nekoliko puta nakasljem a kasalj je suvi.(boli me donji deo stomaka dva dana vec i javio se pojacan sekret i sluz)..sta da radim....hvala

Postovana, po vasem opisu ne bi se reklo da je to jedna bolest, vec je bilo nekoliko sa periodom oporavka izmedju. Moguce da je sluzokoza disajnih puteva nadrazena hemikalijama postala osetljivija te je to uticalo na tok bolesti. CRP opada i verovatno ce biti jos nizi ili normalan na sledecem pregledu. Bol u grudima je posledica naprezanja disajnih misica prilikom kaslja. Kasalj moze da bude uzrok bola trbusnih misica, ali to sto vas stomak boli nisko verovatno nije posledica kaslja. Moze da bude posledica genitalne upale pogotovu sto se javlja uz pojacan vaginalni sekret.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.11.2012.

molim vas da mi kazete o cemu se radi...naime,zadnja dva dana kad mokrim pri kraju mokrenja osecam uzasan bol cak sam primetila neki braonkast crvenkast iscedak kao voda a to su one zadnje kapi mokrenja molim vas recite mi o cemu se radi inace dojilja sam imam bebu od 8 meseci da nisu znaci trudnoce ili neke bakterije...???hvala unapred

Postovana, takve tegobe su tipicne za infekciju mokracne besike. Ucestalo mokrenje moze da se javi kod rane trudnoce, ali nije praceno tako jakim bolom i pojavom krvi. Vi se prvo javite svom lekaru opste prakse i pregledajte mokracu, a ginekologu se javite ako vam kasni mensruacija ili ako je niste ni dobili nakon porodjaja javite se na kontrolni pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2012.

Hvala postovani na predhodnom odgovoru i jos nesto me zanima,zaboravio da pitam,na trzistu se pojavila krema bioxet za stopiranje rasta dlacica,tacnije kako kazu utice na ishranu dlake stavlja je na dijetu gde redovnim koriscnjem dlaka slabi i nestaje HVALA JOS JEDNOM

Postovani, laserska epilacija daje efikasnije resenje. Mislim da Biotex krema nece da vam ukloni problem. Pitanje je i da li uopste imate problem, jer dlakavost je jedna od karakteristika izgleda muskarca. Mislim da se namerno favorizuje metroseksualnost sa ciljem da muskarci trose sto vise para na svoj izgled i nacin zivota, a sve u cilju jos veceg bogacenja multinacionalnih kompanija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2012.

Postovana,zbog cestih osecaja slabosti,umora malaksalosti,loseg stanja celog organizma,npr.jedva hodam koliko nemam snage...radila sam razne analize tipa kks,hormoni,gvozdje...medjutim sve je ok.Lekar je odlucio da me leci od depresije i anksioznosti u koje sam upla zato sto nikako da se oporavim i da razresim slucaj zbog cega mi cesto bude slabo...Dao mi je flunisan 40 mg i klomazepan 2 ili 3 *po cetvrtinu.Medjutim pijem vec duze vre,me,mesec dana ali nista mi nije bolje cak sam pocel ada sva se tresem,odnosno tremor u rukama i kolenima,i dalje me prati slabost i umor.Kako da se oporavi,sta mislite da mi je,i zbog cega imam slabosti organizma,nikakvu energiju,snagu i zasto mi cesto bude lose...imam 36 godina i ne mam vise prestavu sta mi moze biti,a zelim normalno da zivim.

Postovana, niste upali u anksioznost i depresiju zbog brige oko nemogucnosti da se prevazidje slabost, vec zbog anksioznosti i depresije osecate slabost i zabrinuti ste za svoje zdravlje. Ne prekidajte lecenje na svoju ruku. Lekar ce vam mozda korigovati terapiju. Ne treba da se oslanjate samo na lek. Neophodan je vas aktivan doprinos lecenju. Pre svega prihvatanje mogucnosti izlecenja. Treba da znate da ta neprijatna slabost nije opasna po zivot i zdravlje. Naterajte sebe da sto vise izlazite iz kuće. Setajte, bavite se sportom, rekreacijom, jogom, fitnesom ili plivanjem. Mozda cete misliti da za to nemati vremena i snage, medjutim, kad se pokrenete videcete da to nije tako i da nakon neke aktivnosti koja pruza zadovoljstvo imate vise elana i za krace vreme i lakse mozete da obavite svakodnevne poslove. Neka vam neko pomogne u kucnim poslovima ako je potrebno da mozete svakodnevno da odvojite malo vremena za sebe, svoj odmor i rekreaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2012.

postovani moja mama ima 63 godine i prije 2,5 mjeseca je izvadila matericu(zbog prolapsa). sve je u redu osim toga sto u pojedinim momentima,npr.kad se nasmije,kad zuri na wc i sl. ne moze da zadrzi urin,pa malo pusti. znaci,koliko sam ja shvatila to joj se desi nekontrolisano.zanima me,da li postoji metod kojim se to moze sanirati i kakva je prognoza? da li ce to jos vise da se pogorsa? zahvaljujem

Postovana, hiruskim lecenjem prolpsa se obicno resava i inkontinencija tj. nemogucnost zadrzavanja mokrace, ali operacija nije sto posto uspesna. Mama ne moze da zadrzi mokracu zato sto su joj misici karlicnog dna slabi. Slabi misici su razlog sto je imala prolaps. Iz istog razloga i besika je malo spustena i postoji poremecaj mokrenja. Misice karlicnog dna moze da ojaca Kegelovim vezbama. Ovako se rade: treba da sedne na stolicu, malo rasiri noge i stegne misice karlicnog dna naglas brojeci do deset. Zatim se misici opuste. To ponavlja deset puta. Ove vezbe se rade nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecava se stezanje misica lica umesto misica karlicnog dna. Evo kako ce znati koji su to misici i kako da ih steze. Kada pocne da mokri treba da se stegne toliko da prekine mlaz mokrace. Tako ce da oseti koje misice treba da steze i kako izgleda zatezanje misica. Vezbu ne treba da radi tokom mokrenja jer moze da se remeti praznjenje besike i da dovede do njenog zapaljenja. Moze samo jednom ili dva puta koliko da oseti kako treba da se steze. Ako je gojazna treba da smrsa. Nije preporucljivo da unosi mnogo vise tecnosti no sto je potrebno,ne vise od 2 do 2,5L. Treba da izbegava kafu, caj, alkohol i pusenje, jer nadrazuju sluzokozu besike. Ako se nista ne preduzme inkontinencija se vremenom pogorsava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.11.2012.

Postovani,vec dva meseca imam bol u desnom kolenu i otezano hodanje.Bol se javlja i kada lezim.Ortoped mi je postavio dijagnozu.Arthralgio gen dex.Osteolysis tibiae pars proxim dex.Dijagnoza Sifra M85.46 Solitarna koshtana cista,potkolenica.Preporuchio mi je kompjutersku tomografiju.Molim Vas za Vashe mishljene. PS.Dijagnoza je postavljena na osnovu rentgen snimka. S poshtovanjem,Nadica Dimitrov iz Ohrida.

Postovana Nadice, osteoliza i kostana cista se vide na rendgenu, ali kompjuterskom tomografijom (CT) promene se vide bolje. CT zraci, kao i rendgen, ali pomaze da se postavi dijagnoza. Za vas je bitno da se utvrdi kakva je to cista, a lekar ce preduzeti sve sto je u tom cilju potrebno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2012.

Postovani doktore, Zabrinjavame to sto se moja devojcica, koja je tek napunila devet godina, toliko znoji. Preciznije receneno: sto se kod nje oseca miris znoja. Mislite li da je to normalno ili ukazuje na neki zdravstveni problem. Kako da detetu smrde noge kad izuje carape? Oseca se miris znoja ispod miski, glava takodje. Ne znam da li je suvisno da kazem da nije zato sto ne odrzava redovno higijenu. Hvala Vam za odgovor.

Postovana, kod dece pre puberteta znoj nema karakteristican miris. To moze da bude znak puberteta, ako su prisutni i drugi znaci (pubicna dlakavost i pocetak rasta dojki). Osim toga pod uticajem bakterija koje se normalno nalaze na kozi dolazi do menjanja znoja i pojave neprijatnog mirisa. To moze da se izbegne pranjem antibakterijskim sapunom umesto obicnim, a carape i obuca treba da budu od prirodnih materijala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2012.

Imam 30 godina vec godimana imam problem na vratu uvrcu mi se dlacice i stvaraju bele bubuljice i crvenilo koje se pogorsa posle svakog brijanja,posle se smiri al nikad ne nestane.Posecivao sam dermatologe al bez uspeha.Hvala unapred

Postovani, da bi sprecili urastanje dlacica morate pazljivo da se brijete. Brada mora da omeksa. Operite lice sapunom i toplom vodom, lagano utrljavajuci penu dajuci vremena da blake budu mokre jedno pet minuta, a zatim nasapunjajte ponovo obicnim sapunom za brijanje ili penom. Utrljajte penu ostavljajuci da dlake omeksaju, a zatim se brijajte. Zategnite kozu prilikom brijanja i povlacite nozic za brijanje iskljucivo u pravcu rasta dlacice. Ako povlacite u suprotnom pravcu stvarate uslove za urastanje. Znaci ne mozete da se brijate na brzinu. Najbolje je nakon tusiranja, jer tako dajete vremena dlakama da se razmeksaju i lepo su uklonjene mrtve celije sa brade i vrata tj. dela koji cete da brijate. Ako ipak neka dlaka uraste uklonite je dezinfikovanom iglom ili pincetom. Iglom busite bubulicu i izvlacite dlaku a zatim je iscupate pincetom u pravcu njenog rasta i dezinfikujete alkoholom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2012.

Postovani, Izvinite, ali molim savet, suprug ima upalu pluca, danas je peti dana kako pije "cedax", ali suvo kaslje, mada ponekad izbaci i slajm bele boje), odmara se,ali je iscrpljenost i malaksalost jos prisutna, pije cajeve sa medom i limunom (kao i servet), ali uvece ima temperaturu, doduse malu, ali je ima 37 sa 1 ili 37 sa 3, pa molim odgovor da li je to uobicajeno, za ovu bolest, i kada se, po proceni lekara, moze ocekivati poboljsanje. Kontrolu ima u utorak, a on zabrinut za sebe zeli danas ici doktoru.Molim odgovor i zahvaljujem se. S postovanjem, uzasno zabrinuta

Postovana, to je kratko vreme da bi se ocekivalo izlecenje. Bolovanje kod upale pluca traje 21 dan. Dobar je znak da ima poboljsanja, a izlecenje ce da usledi. Bolest moze da ima razlicit tok u zavisnosti od izazivaca zapaljenja. Kod bakterijske temperatura naglo raste, kod virusne postepenije, ali moze da bude i dosta visoka. Malaksalost duze traje, cak i posle pada temperature. U principu je bolest teza kod starijih osoba nego kod mladih. Vazno je da lezi dok ima temperaturu i jos nedelju dana posle njene normalizacije, da se ne premara, pije lekove, caj i unosi vitamine kroz voce, sokove i kompote. Da jede posno meso, ribu, laganije corbise i supice cesto po malo (6 do 7 obroka dnevno). Da izbegava jako slanu hranu, kao i dosta masnu i zacinjenu. Ako se javi skok temperature moze da se javi danas lekaru, mada nije kasno sutra kada je zakazana kontrola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2012.

Postovani kao mali imao sam bronhijalnu astmu sa nekih mozda 10 god primao urbazon inekcije kada je dolazilo do napada.zanima da li moze doci povecane maljavost ili bilo cega slicniog tokom puberteta a i kasnije kao posledica koriscenjena urbazona,naime znam da sam od 6-5 inekcija kao maximalno koliko bih mogao da primim primo 4 ili 5 inekcija,kasnije poceo inhalatore da koristim!Sta mislite o laserskoj epilicaji koliko je efiksna i neki predllog ordinacije u beogradu gde radi strucno i pouzdano osoblje gde mogu konkretno da se raspitam o svemu tome,VELIKO HVALA PO KO ZNA KOJI PUT

Postovani, dlakavost ste nasledili od nekoga. Ranije primane injekcije kortikosteroida ne mogu kasnije u puberteta da povecaju dlakavost. Laserskaj epilicaja je efiksna. Uklonjena dlacica nikada vise ne moze da izraste. Efekat je bolji kada su dlake crnje i deblje, sto vama verovatno odgovara. Ne mogu da vam preporucim odredjenu ordinaciju. Dajte prednost ordinacijama gde epilaciju rade kozni lekari,a ne kozmeticari. Ne postoje kontraindikacije za lasersku epilaciju. Nema nezeljenih dejstava, sem blagog kratkotrajnog crvenila.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.11.2012.

Postovani, kada pocne hladnije vreme pa sve do pocetka aprila imam napade hladnoce skoro svako vece. Bude mi jako hladno, nerealno, istusiram se, obucem se dobro i utoplim, popijem caj, ali mi je nos hladan, usi, usne mi ispucaju i osuse se, a celo telo se grci i drhti, plave mi nokti na desnoj ruci, dobiju ljubicastu boju, palac i mali prst. MM lezi pored mene i grli me ja se sva tresem i cvokocu mi zubi, kada se uspavam posle par sati bude mi ok, ali u periodu od 19-23h pa dok ne zaspim je kriticno. Pocelo je prosle zime. Uradila sam KKS, CRP i urin kao i prosle god. i sve je u redu. Popijem i lek za smirenje kako su mi rekli iz doma zdravlja ali to bi bilo suludo da pijem zbog hladnoce svako vece. Jako tesko podnosim zimu i kada sam napolju sva se tresem i grcim, iako sam dobro obucena, vrlo je neprijatno. Imate li neko resenje ili predlog sta bi dalje mogla da uradim i kako ovo da resim? Unapred sam Vam mnogo zahvalna.

Postovana, posto su napadi hladnoce praceni promenom boje prstiju i nokata postoji mogucnost da je to Rejnov fenomen koga provociraju hladnoca i stres. Posledica je suzenja sitnih krvnih sudova na periferiji. Zato se hladnoca i promena boje javljaju na prstima, nosu, usnim skoljkama. Rejnov fenomen moze da bude povezan sa aterosklerozom, Birgerovom bolescu, kao i autoimunim bolestima, kao sto su sistemska skleroza, reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus. U tim slucajeima se tesko leci. Kod Rejnovog fenomena potrebno je utopljavanje celog tela, a posebno nosenje rukavica, kape i tople obuce cim pocne hladno vreme. Napadi hladnoce i drhtanja mogu da se jave u okviru panicnog napada i zato su vam rekli da pijete nesto za smirenje. Tu se nadovezuje i strah od ponavljanja napada i jedno neprijatno teskobno stanje koje ne moze da se izleci pijenjem lekova za smirenje bez pomoci psihijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2012.

Postovani, vec izvesno vreme a povremeno osecam jak bol na risu obe noge, letos su mi noge naticale, sada vise ne promecujem promenu sto se tice otoka ali bol je uzasan. Bol je najjaci ujutru kada ustajem. Napominjem da sam operisala kicmu/diskus/ i da bolujem od hipotireoze, pijem lek Eutiroks 50mg.

Postovana, moguce je vise uzroka takog bola. Moze da bude posledica Mortonovog neurinoma (Mortonova metatarzalgija). To je bol neuroloskog uzroka. Ligament vrsi pritisak na mali zivac koji ide ka prstima (izmedju treceg i cetvrtog). Takav bol mogu da izazovu jos artritis, reumatoidni artritis kada su bol i ukocenost izrazeni nakon ustajanja dok se ne razmrdate, giht kada se bol povremeno javlja i obicno je izazvan obilnim jelom sa dosta mesa i alkoholom, kao i veliki zamor. Javite se fizijatru i neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2012.

Postovani dr, vec odavno imam probleme sa socijalnom fobijom. Imam 36 god, i reklo bi se sasvim normalan zivot (posao, deca, muz, zavrsen fakultet), al me uvek prati osecanje nize vrednosti. Nekad ta fobija nije puno izrazena, a nekad se vise ispolji. Poseban problem je izaci negde gde ima puno osoba. Nedavno smo bili u jednom drustvu, a mene je odjednom uhvatio napad panike, ruke su se pocele tresti, srce lupati i stvarno grozan osecaj, a tek drzati casu u ruci to da ne govorim. Kad sam popila case dve vina, toliko sam bila opustena i nestalo je te neugodnosti. Pre toga sam pozelela pobeci sa tog mesta i sad vidim da zaista imam problem. Mislim da se to vuce iz detinjstva. Pokusam tu paniku da ignorisem i da je pobedim, al ne ide.

Postovana, kao pametna osoba sami ste uvideli da je problem u vasem niskom samopostovanju. To je posledica vaseg vaspitanja. Osobe kojima nedostaje samopostovanje zahtevaju od drugih preveliku postovanje, koje redovno izostaje, jer ljudima nije u prirodi da to cine, a i ne mogu vam dati ono sto ste sami sebi uzeli. To izaziva razlicite socijalne probleme. Ne ide vam se tamo gde vam ne ukazuju postovanje i vremenom ako nista ne preduzimate mozete poceti da izbegavate socijalne kontakte. Ako ne mozete da nametnete svoje misljenje, vec stalno slusate sta drugi pricaju to izaziva dosadu i gubitak zelje da se slusa. Osecate da nemate razloga da slusate tudje price kad oni ne slusaju vase i zato se iskljucujete. Radite na izgradni samopostovanja. Pohvalite sami sebe za sve sto dobro uradite. Svakog dana mnoge stvari u kuci i na poslu uradite dobro. Ne cekajte da to drugi uradi. Povremeno napisite nesto lepo o sebi. Navedite sta ste uspesno uradili u zivotu uopste ili nedavno. Kada osetite da ce naici napad panike pokusajte da ga omalovazite i izbegnete njegovu pojavu. Recite sebi (u sebi ili naglas) dosta prekini ili odvratite paznju od nadolazeceg napada bolom (zarijte nokat u dlan npr.). Ako napad vec pocne pustite ga da prodje govoreci sebi nesto u smislu: nije strasno, ovo ce proci, drhte ti ruke-pa sta, drhte i drugima... Naravno resenje je i u odlasku psihologu ili psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2012.

posle seksualnih odnosa i svrsvanja...nakon nekog vremena kad opet dodje do erekcije osetim neugodan bol u penisu kao da me steze osecam napon u njemu.imam jednu veliku venu na njemu sa desne strane pa me interesuje da li moram da posetim lekara i da li je to normalno.

Postovani, javite se urologu obavezno i uradite ultrazvuk, najbolje kolor dopler. Bol nakon erekcije moze da bude posledica zapaljenja prostate (prostatitis koje moze da bude izazvan bakterijama, u poslednje vreme cesto hlamidijom ili ureaplazmom, ali i nebakterijske prirode kada se dijagnoza teze postavlja). Tegobe mogu da budu posledica pocetne Pejronijeve bolesi. Moze da bude i poremecaj u cirkulaciji krvi. Znaci bol u penisu nije normalan, predstavlja upozorenje da treba da se javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2012.

Zanimalo bi me kako podici imunitet, kada je u pitanju bakterija enterococus. Imao sam intervenciju na zubu. Sve je uredu, ali bakterija je doadna. Zanimalo bi me da li postoji neki prirodni lek ili caj za podizanje imuniteta usled bakterije. Primao sam venski Marocen, sad primam Pentreksil, isto venski. I pijem Orvazil tablete. Hvala vam, i nadam se brzom odgovoru.

Postovani, uz antibiotike koristite Probiotik. On ce da omoguci normalizaciju crevne flore sto je jedan od uslova za podizanje imuiteta. Za jacanje imuniteta nije dovoljno da se piju vitamini i antioksidansi vec mora da se promeni nacin zivota i ishrane koji su doveli do slabljenja imuniteta. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.11.2012.

Postovani imam 31godinu imao sam hemroide 4 stepena,to sam uspeo da saniram al ostala mi je razvucena koza oko cmara tako da mi deluje neprirodno.Dal postoji nesto da se to vrati u prvobitno stanje.Hvala

Postovani, hemoroidi cetvrtog stepena (prolaps hemoroida) su unutrasnji hemoroidi koji su ispali i ne mogu da se vrate unutra. Da ne bi imali tegobe potrebno je da povecate fizicku aktivnost i izbegavate dugo sedenje, da regulisete stolicu ishranom tj. da u ishrani dominira sveze i bareno voce i povrce, crni i integralni hleb i da izbegavate zacine. Hemoroide mozete da uklonite sklerozantnom terapijom. Ona se sastoji u ubrizgavanju rastvora potkozno iznad hemoroidnih cvorova sto dovodi do njihovog nestanka. To je efikasno, ali se ne postize takav estetski efekat da se ne vidi da su tu postojali. Visak koze moze hiruskim putem da se ukloni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2012.

Postovani,pre devet meseci sam se porodila,prirodnim putem,i sve je proteklo u redu.Pre nekoliko dana sam saznala da imam cistu na jajniku ,na nalazu pise: 'levo cista zutog tela,37x31 mm,uter.dim. 70x36x47 mm,endometrijum 8 mm,kontrolaa za 6 nedelja'.Malo sam uplasena,da li to moze da bude opasno? Inace ciklus mi kasni 3 dana.Imam i heliko bakteriju,koju jos uvek ne lecim,jer dojim bebu.Podeljena su misljenja lekara,ginekolog kaze na mogu nastaviti dojenje,ali se lekar opste prakse ne slaze s tim.Inace kod gastroenterologa imam zakazano tek 20.12.Hvala unapred.Pozdrav

Postovana, cista zutog tela nije opasna. Nakon ovulacije kada se oslobodi jajna celija iz folikula se formira zuto telo cija je uloga produkcija hormona koju kasnije, ako dodje do trudnoce, preuzima posteljica. Cista zutog tela nastaje uvecanjem zutog tela i ispunjavanjem njegovog centralnog dela tecnoscu. Ciste obicno spontano nestaju za oko osam nedelja. Zato je doktor zakazao kontrolu da vidi da li je cista nestala, da li se smanjuje ili pak uvecava. Nekada cista ne nestane, vec se naprotiv, znatno uveca. Lecenje obicno nije potrebno. Veoma retko je ako dodje do uvrtanja ciste oko peteljke, neophodna hitna hirurska intervencija. Hirurska intervencija je neophodna i ako dodje do obilnog krvarenja prilikom prskanja ciste. Operacija se preporucuje i ako nije sigurno da je to cista zutog tela. Prilikom operacije nastoji se da se ocuva sto veci deo jajnika. Kasnjenje menstruacije devet meseci nakon porodjaja nije neobicno. Medjutim, ako ne dobijete menstruaciju za dve nedelje javite se ginekologu. Ako se u lecenju heliko bakterije koristi amoksicilin moguce je dojenje. U koliko imate velike smetnje sa varenjem mozete da lecite helicobacteriju pri cemu lekar opste prakse nece da primeni terapiju kao kod drugih pacijenata vec ce da propise samo lekove koji su bezbedni tokom dojenja. Ne prekidajte dojenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2012.

Postovani doktore, Vec par puta sam vam pisala, u vezi mojih problema, pa bih imala jos jedno pitanje u vezi Lajmske bolesti. Ovog leta su mi u krvi pronadjena antitela Borrelia bakterije, neurolog je nalozio uzimanje likvora iz kicme.Likvor je bio u redu, negativan. Tegobe koje imam su pecenje i zarenje u torakalnom delu kicme, kao i zategnuta muskulatura, ali na tom delu je konstatovana i spondiloza. Neurolog mi je prepisao Doxicilline 200, tri nedelje, i rekao da je to sad u redu, i da nema potrebe da se kod njega vracam. Moje pitanje je da li je to zaista dovoljno???Kako da znam da sam izlecena? Dvoumim se u vezi mojih tegoba, jedan dan mislim da je cisto okostavanje, kicma puno krcka, na sredini ledja, ali kad pocne da pece, onda mislim mozda je to ipak Lajm, ili to pecenje potice od zivaca. Unapred zahvalna Ana.

Postovana Ana, pecenje potice od zivaca, a to moze da bude posledica Lajmske bolesti i okostavanja, dok se krkanje javlja kod promena na kicmi, a nije posledica Lamske bolesti. Sprovedite terapiju protiv Lajmske Borelije, cak iako nije sigurno da su tegobe od nje, jer ako to sad ne ucinite kako ide vreme terapija je sve manje efikasna. U akutnoj fazi tj. nakon ujeda antibiotska terapija se sprovodi 3 do 4 nedelje, a Doksiciklin se pokazao kao efikasan. U hronicnoj fazi kada bolest traje mesecima i godinama ne postoje usaglaseni stavovi o nacinu lecenja. Neki ponavljaju lecenje antibioticima, ali ni visemesecno lecenje ne daje dobre rezultate i to ne moze da se radi u nedogled. Dobar je znak sto nisu nadjena antitela u likvoru, te se nadam da vase tegobe ipak poticu od promena na kicmi. Javite se i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2012.

Postovani,treba da mi urade ampulektomiju papile vateri (imam polip na papilu vateri),samo cekaju protezu za pankreas.Pa vas molim da mi odgovorite sta je to ustvari proteza za pankreas i kako se to operise?Koji je postupak intervencije?Unapred hvala!

Postovani, morate da razgovarate sa svojim hirurgom, jer on moze da vam kaze koju ce tehniku da primeni. Proteza za pankreas je jedna silikonska cevcica koja olaksava izlivanje pankreasnih enzima u dvanaestopalacno crevo. Oni se ulivaju u dvanaestopalacno crevo preko papile Vateri zajedno sa zuci tj. zucnim kanalom koji dolazi od zucne kese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2012.

Postovana,nekoliko meseci imam cudan problem. naime,u predelu prepona,tacno gde se prepone spajaju s genitalnim delom,pojavi mi se s vremena na vreme svrab i koza izgleda kao da sam sa skalpelom zasekao tanak rez. kad namazem s pavlovicevom ,peckanje i svrab nestane za dan dva. uglavnom mi sa obe strane bude, kao da sam spagu napravio i da mi pukne koza

Postovani, morate da se javite koznom lekaru. Obicno gljivicna infekcija izaziva pucanje koze, ali to mora da se vidi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.11.2012.

Zdravo, Kod bratanice od 6 godina je prilikom preloma ruke u gornjem delu (humerusa) utvrdjeno postojanje kostane ciste u nadlaktici. Prilikom kontrola preloma, lekar kod koga je bila je rekao da trenutno nema potrebe za intervencijom jer ce se cista verovatno sama povuci, a ako se ne povuce za 3 mesecaprimenice se intervencija. Na netu ne moze da se nadje mnogo informacija o lečenju osim da se primenjuje aspiracija i primena kortikosterioda.Kako u stvari izgleda operacija, na koji nacin se primenjuju kortikosteriodi u ovom slucaju ( a moze se naci da imaju mnogu da izazovu i negativne posledice) i kakve mogu da budu posledice? Hvala unapred!

Postovani, cista se obicno otkrije nakon povrede. Kost u kojoj je cista (supljina ispunjena tecnoscu) je slaba i lako se lomi. Intevencija se sastoji u praznjenju ciste specijalnom iglom. U cistu se tom prilikom iglom ubaci malo zdrave kostane srzi od koje se izgrade kostane celije koje ispune supljinu. Istom iglom se ubacuje kortikosteroid (depomedrol obicno) koji sprecava zapaljenje i ublazava bol. Lek deluje produzeno. Svi kortikosteroidi mogu da imaju nezeljena dejstva, ali se ona javljaju kod duze primene leka u vecoj dozi, a ovo je jednokratna doza. U ovom slucaju se ne ocekuju nezeljena dejstva, pa ne treba da vas brine. Intervencija nije teska, dete se minimalno zadrzava u bolnici tako da nece da se traumira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2012.

postovana,hocu da vas pitam koliko posle terapije hemomicinom od 250mg 3 dana-koliko on deluje posle u organizmu i da li ima neke veze npr ako se posle popijene terapije popije jedna casa crnog vina,da li ometa to delovanje antibiotika koje je ostalo da deluje posle terapije?Hvala unapred

Postovana, Hemomicin zadrzava dejstvo jos tri do pet dana po prestanku terapije. Bol u grudima pri kaslju i dubokom uzdahu je posledica naprezanja misica prilikom kaslja i ne znaci da cete dobiti ili da imate bronhitis ili zapaljenje pluca. Jedna casa crnog vina nece da ometa delovanje antibiotika, ali bi dim cigareta na slavi usporio ozdravljenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2012.

Postovani, Moj suprug ima upalu pluca, ima 79 godina, mnogo i cesto kaslje, ponekad izbaci i slajm, pa nocu ne moze da spava, a ni da se odmori.Pije, tri puta na dan caj od bokvice, kao i caj(od nane, kmailice, hibiskusa) sa medom i limun, pa molim savet treba li da pije i neki sirup za unmirenje kaslja i iskasljavan je(tipa jagorcevina, bokvica, timijan). Uzima pilecu supu, sa dosta povrca i bareno pilece meseo, ali da li treba dati i junecu supu, neke druga jela i namifrnice, uvesti u ishranu, a neke, poput mlecnih proizvoda, izbaciti. Unapred se zahvaljujem i izvinjavam na obimnom mail-u. S postovanjem, Nevena Popovic

Postovana Nevena, suprug moze da jede junecu supu i druga jela koja inace jede pazeci da izbegava jela koja dosta nadimaju (kuvani kupus, boranija) jer mu to moze otezati disanje. Slatko mleko treba da smanji, a umesto njega da koristi probiotski jogurt i kiselo mleko. Moze da pije caj od jagorcevine ili neki drugi za iskasljavalje ili neki od seketolitika po preporuci svog lekara. Zapaljenje pluca je ozbiljna bolest u njegovim godinama pa je neophodno da se javi svom lekaru i da se strogo pridrzava njegovih uputstava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2012.

Postovani,duzi vremenski period mi se desava da me preplavi slabost,bude neugodan osecaj u vratu,to onda prati slabost u nogama i inace slabost u celom telu,zabridi mi donja vilica i ne bude mi dobro,to mi se bas cesto desava,i kad stojim i kad lezim,sedim,ne znam sa cim bi povezala to ali vec me plasi.Dodje do toga da mi skoro pozli,radila sam rengen vrata i kolor dopler vrata bilo je ok ,tako da ne znam sta jos moze da bude.Imam 39 godina i zasto mislite da me preplavljuju te slabosti i sta sve moze biti uzrok.

Postovana, slabost je neodredjen pojam. Za neke je to osecaj umora ili iscroljenosti. Prava slabost je smanjena snaga misica tj. povecanim naprezanjem covek ne moze da obavi odredjeni pokret. Slabost moze da zahvati pojedine misice ili celo telo. Iako moze da bude posledica problema sa misicima, tetivama, kostima i zglobovima, najcesce je posledica problema nervnog sistema pa je zato potreban neuroloski pregled. Moguci problemi su multipla skleroza, poprecni mijelitis, nedostatak vitamina B12, amiotroficna lateralna skleroza, diskus hernija, dijabeticna polineuropatija, manjak folata, miastenija gravis, misicna distrofija, akutni virusni miozitis, polimiozitis, depresija, anksioznost, umisljeni problemi, fibromialgia, tumor mozga, povreda, zatim umor moze da se javi kod malokrvnosti, bolesti stitne zlezde, razlicitih hronicnih bolesti. Uradite pregled krvi, javite se neurologu. Ako se iskljuce neuroloske bolesti, mislite na psihicke probleme (depresiju i anksioznost) te se javite psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.11.2012.

Postovani, interesuje me misljenje strucnjaka o kvantnoj medicini, tacnije o metodi gde se preko nekakve magnetne naprave sa ruke ocitavaju odredjeni signali koji navodno prikazuju stanje organa u organizmu, pa se preko te iste masine nekakve secerne kuglice koje su namenjene za otapanje u ustima podesavaju na odredjenu frekvenciju koje zatim na neki nacin preko tih frekvencija diktiraju organizmu kako da resi problematicne situacije nastale kod pojedinih organa. Nadam se da sam dovoljno precizno objasnio o cemu se radi, vise od toga ni sam ne znam, pa me zanima da mi kazete da li se ova metoda preporucuje, ako ne, da li je stetna i ima li kakve posledice? Inace nekakve posebne tegobe nemam, osim sto sam imao stresne situacije u poslednje vreme, pa sam na nagovor majke koja je i sama koristila slicne metode lecenja, otisao na pregled kod doktorke (privatna praksa) koja koristi metodu koju sam naveo i koja je na osnovu pregleda sa takvom masinom navela sta u mom organizmu "ne stima", iako, ponavljam ne osecam nikakve tegobe, osim pomenutih psihickih koje bi okarakterisao kao blaze panicne napade. Posto sam doktorici te tegobe jedino i spomenuo, na osnovu rada masine mi je dijagnosticirala spazam creva i nepravilan rad jetre kao posledice psihickih faktora i jos neke nepravilnosti koje nemaju veze sa tim. Dobio sam odredjen broj navedenih kuglica da ih koristim dve nedelje. Posto nisam previse siguran u ovu metodu, mozete li mi reci da li je koriscenje tih lekova preporucljivo, bezbedno, provereno? Postoje li kakve posledice? Hvala Vam na odgovoru.

Postovani, mislim da to moze da pomogne sugestibilnim ljudima koji veruju u pomenutu metodu (placebo efekat). Ako sumnjate niste kandidat za takvo lecenje. Ne verujem da to moze da steti orgnizmu. Metoda je sigurno prosla neki test bezbednosti po pacijenta, ali veovatno ne u smislu provere efikasnosti lecenja i preciznosti dijagnosticiranja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2012.

pisao sam vam ranije. u vezi moje seksualne opredeljenosti. i pitali ste me kako se osecam tj. sta osecam.a, ne znam.. nisam 100 posto siguran. jako me privlace plave devojke ali opet i muskarci na neki nacin. ne mogu da opisem taj osecaj. cudno, nesto neobicno. nisam nikom rekao jer imam strah da ce me osudjivati i da cu izgubiti osobe koje mi znace, mnogo. tada kada mi se to desilo imao sam prvi put erjekciju. plasim se da popricam sa nekim o tome. imam druga sa kojim sam nerazdvojan i po neki put mi dodje da ga stegnem jako, imam nekicudan osecaj... ne znam sta da radim. da potrazim pomoc lekara? hvala...

Postovani, drugarstvo je zasnovano na ljubavi i zelja da se prigrli drug uglavnom nema veze sa homoseksualnoscu. Nije neobicno sto niste imali devojku. Danas je malo teze da se ostvari veza nego ranije jer se malo promenio sistem vrednosti, a vi jos nemate iskustva u udvaranju. To ne treba da vas brine, ako se druzite i sa devojkama iz prijateljstva moze da se rodi ljubav ili da vas poveze zajednicki prijatelj/ica. Ako imate potrebu da razgovarate o seksualnom zlostavljanju, ako mislite da vas to sputava u sadasnjosti razgovarajte sa psihologom ili psihijatrom. Razgovarajte sa njim i o svojoj seksualnoj orijentaciji tj. kom ste polu naklonjeniji. Ne mislim da je homoseksualnost bolest i da se zato javite psihologu ili psihijatru, vec ako ste napeti, zabrinuti, uplaseni zbog izbora koji je pred vama… Niste prisiljeni nista na brzinu da odlucujete. Poslusajte svoje srce, dajte mu vremena da oceni u kojoj vam je kozi ugodnije i da li bi se radije zabavljali sa devojkom, momkom ili i jednima i drugima. Homoseksualne osobe osecaju emotivnu, romanticnu ili seksualnu privlacnost prema istom polu i pripadnost grupi koja deli tu privlacnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2012.

Dg:Angina pectoris SOAS Hipertensio arterijalis Koronarografija (16.10.og) LCA: LM: Bez osobenosti LAD: Lako aterosklerotski izmenjena arterija.Daje jednu znacajnu DG granu ostijalno i visoko proksimalno ledirana oko75-80% LCx: Ostijalno ledirana do50%,u daljem toku lako aterosklerotski izmenjena.Daje jednu znacajnu OM granu,lako ateramatoznu. RCA:Dominantna arterija,difuzno aterosklerotski izmenjena bez angiografski znacajnih stenoza. ZAKLJUCAK: AVR sa revaskularizacijom DG(SVG-DG) EKG (9.10.og) LK EDD 53 ESD 37 Septum 13/16 Zadnji zid 12,5/ 19,5 EF (%) 57 FS (%) 30 Sirina aorte:28/40/43 Sep.listica 12 LP 42 DK 28 Mitralni protok 0,8/0.63 2+MR Aortni protok 5,34 3+AR AVA 0,55 Trikusp.protok 0,7/0,5 2+TR SPDK 56 Pulmo pr. o,9 PR1+ Leva pretkomora lako dilatirana LK hipertroficnif zidova,normalnih dimenzija u sistoli i dijastoli,deluje ocuvane globalne sis funkcije.Septum hipertrofican,mestimicno fibrozan.Mitralni kuspisi blago fibrozni,ocuvane pokretljivosti,poremecene koaptacije MRdo2+ prema zidu lp. Transmitralni protok govori za poviseni pritisak punjenja lk.Desne supljine granicne TR do 2+PR+ SPDK preko TR 56 mmHg.Aorta dilatirana u ascedentnom delu.AV izmenjena deluje trolisno.Listici su fibrozirzni smanjene su pokretljivosti i separacije u sistoli poremecene koaptacijeAR2-3+ Doplerom se registruje povecana brzina protoka na AV do 5,34m/s PG114/64mmHg AVA 0,55cm2 Perikard bez izliva Imam 56g.od marta 2011.g.sam na listi za operaciju AV na KVB Dedinje Nezvanicno sam saznao da sam na programu marta 2014. Imam bol u grudima pri sporom hodanju,radno sam nesposoban .Bol prestaje pri mirovanju. Pitane: da li postoji nacin za pomeranje roka operacije na osnovu napred iznetog.Bolovi su intenzivni zadnjih 6 mes. Unapred hvala.

Postovani, redovnim putem se nikome ne pomera datum operacije unapred, jer je svim bolesnicima na listi cekanja operacija neophodna. Iz nekih objektivnih razloga mora da se ceka iako bi svima trebala operacija da se uradi sto pre. Ako fond za socijalno osiguranje sklopi ugovor sa nekom privatnom klinikom ili inostranom to moze da se ubrza i to bi kod njih trebali da se interesujete. U svakom slucaju obratite se svom kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2012.

MOLIM VAS ovog meseca sam izvrsila test secer u krvi,odnosno popila sam 75 grama glikoza,rezultat toga je da imam invertni secer od 11 i 12. Nisam dijabeticar,a ne smem slatkise da jedem,ni sokove.Zadnih dve tri godine oslabila sam oko 5 kgr. Molim kako da se hranim da bi nadoknadila neki kgr. Napominjem zdravo se hranim,koristim vise zitarica nego belancevina. Da li smem da jedem krompir,pirinac pasulj. HVALA

Postovana, po meni nije pametno da se silom gojite, jer je zdravije biti malo mrsaviji nego malo deblji. Osim toga ako silom povecate apetit da bi se sto brze ugojili mozete doci u situaciju da se popravite vise no sto zelite. Izuzetak je ako ste toliko omrsavili da ste zbog toga izgubili menstruaciju ili imate tezinu znatno ispod idealne. Da bi se popravili ne preskacite obroke. Jedite 5 puta dnevno unoseci malo vise hrane nego sada. Mozete da jedete krompir, pirinac i pasulj samo uz krompir i pirinac izbegavajte hleb. Jedite orahe, bademe, lesnike i kikiriki. To je zdrav nacin da povecate kalorijski unos hrane i da se popravite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2012.

Postovanje ,Molim Vas da mi objasnite sledece. Povisen mi je holesterol. pre tacno mesec dana bio je 6.22 , juce sam ponovila nalaz bio je 6.89. Trigliceridi su u granici normale.Da li je moguce da se za mesec dana poveca toliko, da li se on menja brzo ili ne ,u koje doba dana je najbolje preoveriti nalaz. Ja sam pocela da korigovanjem ishrane koliko je to u mojom mogucnosti , i zanima me da li je tacno da Omega 3 masne kiseline ne mogu biti od nikakvog znacaja za snizavanje holesterola, kao ni kapi od articoke. Ja sam vec to pocela da uzimam ali sam naisla na negativne komentare u vezi tih preparata . Doktorka mi je prepisala lek Holesta ali ga nisam pocela piti jos uvek . Da li sam za lecenje ili da pokusam dijetalnom hranom pa za nekih mesec dana ako vredi ponoviti nalaz . Izvinjavam se zbog ovolikog broja pitanja. Hvala unapred.

Postovana, nivo holesterola moze toliko da se promeni za mesec dana. Stes zbog loseg rezultata moze da utice na skok. I sama dijetalna ishrana, ako nije pravilna ili je mnogo rigorozna moze, takodje, da utice. Najbolje je meriti ujutru pre jela, a nakon gladovanja od bar 8 sati. Ima istrazivanja koja idu u prilog korisnom dejstvu omega 3 masnih kiselina, a u narodu postoji verovanje da je i articoka dobra za snizenje holesterola. Bez obzira da li cete da koristite lek ili ne potrebno je da korigujete svoju ishranu. Nivo holesterola nije toliko visok da ne bi mogli da odlozite koriscenje leka za mesec dana. Izuzetak je ako imate vise faktora rizika za nastanak koronarne bolesti, kao sto su pusenje, slaba fizicka aktivnost, stres, povisen krvni pritisak, povisen secer u krvi, gojaznost i naslednu predispoziciju tj. bliske rodjake sa infarktom i slogom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 22.11.2012.

Postovani, radio sam spermogram pre 6 meseci bio je u okvirima normale, 33 miliona , 40 % pokretljivost, apstinencija 4 dana, itd. pre dva dana sam odradio ponovo spermogram i broj je 1,5 miliona??!! ali, apstinencija je bila samo 1 dan, doktorka kaze da ta kratka apstinencija nema udela u malom broju spermatozoida, sta Vi mislite? molim Vas da mi odgovorite jako mi je bitno.. srdacan pozdrav!

Postovani, duzina apstinencie pre davanja uzorka za spermogram je btna. Svetska zdravstvena organizacija istice da treba da traje 2 do 5 dana, a nasi urolozi savetuju 3 do 4 dana, pri cemu apstinencija ne moze da bude kraca od 48 sati. Ne treba da bude ni duza od 7 dana jer se u tom slucaju smanjuje broj pokretnih spermatozoida. Broj spermatozoida moze da bude privremeno snizen pod uticajem pojedinih lekova, pusenja, koriscenja kokaina, marihuane i dr. opojnih sredstava, kao i toksina. Da bi se imao uvid u kvalitet sperme potrebno je bar 2 spermograma uz odgovarajucu apstinenciju. Uradite ponovo spermogram uz apstinenciju od 3 do 4 dana.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2012.

Mama ima nizak pritisam sa aritmijom, ljekar joj pored Dilatrenda 12,5 mg, koji pije duze vrijeme ukljucio i Cartioprol 5 mg. Da li ta dva lijeka mogu zajedno. Mama i dalje ima aritmije i povremeno nizak pritisak.

Postovana, Dilatrend i Cardioprol mogu da se koriste istovremeno. Pojedinacno i u kombinaciji mogu da snize krvni pritisak. Lecenje ovim lekovima je iskljucivo po preporuci i kontroli kardiologa, te mama mora da mu se javi ako primeti da joj je lose, kao i da ide redovno na kontrolu. Ako su aritmije teze neka se odmah javi kardiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2012.

postovana,imam 31g,juce sam bila kod dr posto vec par dana kasljem,zapusen nos,malo boli grlo,bol u desnom uvu,bolovi u misicima.Dr mi je isprao uvo-kaze bilo je skroz zapuseno,grlo crveno,pluca ok.Prepisan mi je hemomicin 250mg 2x1 -3 dana,dex.neomiicn 3x3 u desno uvo-3 dana,marisol fresh 3x3,tylolhot 1x1 prasak-2 dana.Da li je adekvatna terapija?Zaboravila sam da mu kazem da me boli pluca kada kasljem i kada duboko udahnem.Plasim se da ne dobijem bronhitis posto svake god kad se prehladim dobijem bronhitis i tada pijem panklav.Da li se slusanjem pluca moze otkriti bronhitis ili upala pluca?Da li sam zasticena dovoljno antibiotikom od 3 dana ako slucajno mozda i imam bronhitis ili upalu pluca?Hvala unapred,i sve pohvale za vas

Postovana, slusanjem pluca mogu da se otkriju bronhitis i zapaljenje pluca, tako da je sigurno da ih nemate. Trodnevna terapija Hemomicinom deluje duze od tri dana. Ovaj antibiotik deluja na bakterije koje su asetljiva na njega i ne moze da vas zastiti od drugih bakterija i virusa. Marisol mozete da koristite duze tj. dok god smatrate da treba. Da se bolest ne bi iskomplikovala odlezite je i unosite vise tecnosti i vitamina kroz sveze voce i povrce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2012.

Postovani, imam problem za Hemoroidima vec mjesec dana. Isao sam kod doktora koji mi je dao da pijem phlabodia tablete, Faktu mast i cepice. Nakon 5 dana poceli su natjecati testisi i sve u donjem dijelu tijela. Morao sam da prekinem sa terapiom i sada se sporo al postepeno povlaci. Hemoroidi su se povukli na dva dana i opet se pojavili. Å ta sad da radim ? Hvala

Postovani, javite se urologu, jer oticanje testisa nije posledica hemoroida. Nastavite da koriste mast protiv hemoroida. Ona sadrze supstance koje deluju antizapaljenjski, zatim sadrzi supstance koje deluju protiv bola i svraba, pecenja i smanjuje vlazenje. Pomaze regeneraciju vezivnog tkiva i ubrzava zalecenje. Ako sada nemate vece tegobe sa hemoroidima ne morate da koristite Phlebodiu, mada se taj biljni lek pokazao kao efikasan u lecenju hemoroida. Da bi smanjili tegobe treba da se krecete vise, jer sedeci nacin zivota pogoduje hemoroidima, da se trudite da imate normalnu stolicu, jer i proliv i zatvor izazivaju tegobe. Osim toga treba da izbegavate jako zacinjenu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2012.

Hvala Vam puno na odgovoreno pitanje lakse mi je kad ste mi lijepo objasnili. Nadam se da cu uspjeti zatrudniti i da ce se razvoj bebe odvijati normalno to me puno plasi, a nadam se da ce ipak biti sve u redu. Hvala Vam puno. Jos bih Vas htjela pitati trenutno na osnovu sadasnji hormona kako izgledaju da li bih smjela ostati trudna. Hvala

Postovana, smete da zatrudnite, a Letrox cete da pijete po uputu vaseg endokrinologa koji ce da povecava dozu i da prati hormone cesce nego van trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.11.2012.

poz za dr.javljam se za spustan kapak oka i bolovima u ocima koji kratko traju pa se ponovo pojave meni se cini kad izadjem na hladno da me jos vise oci zabole imam diabetes,stitnu sa urednim hormonima jedino ANTI TPO MI JE POVECAN,DALI JE HASIMOTO AKO JE SAMO ANTI TPO POVECAN OCNI PREGLEDI ULTRAZVUK OCIJU UREDAN PRITISAK UREDU MADA JE NEGDJE NA GRANICI PA ME ZANIMA I DALI OCNI PRITISAK MOZE VARIRATI UNAPRIJED HVALA

Postovana, ocni pritisak moze da varira u toku dana, pa je potrebno da se izmeri vise puta tokom dana, sto u nasim uslovima nije uvek moguce. Potrebno je da se tokom dana meri ocni pritisak na svaka dva sata, a najmanje 5 puta. Tako se dobija tzv. dnevna krivulja ocnog pritiska koja daje pravi uvid u variranje pritiska tokom dana i njegovu vrednost. Povisena samo Anti TPO antitela ukazuju na Hasimoto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2012.

Postovani, da li kod osoba koje pate od depresije , krvni pritisak moze biti povisen ukoliko nema drugih zdravstvenih problema? Hvala unapred .

Postovana, na nastanak povisenog krvnog pritiska mogu da uticu psihicki faktori. Medjutim, ne smatra se da depresija dovodi do hipertenzije (povisenog krvnog pritiska). Kod najveceg broja bolesnika ne moze da se pronadje uzrok povecanja krvnog pritiska. To je esencijalna hipertenzija koja se srece kod 95% bolesnika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.11.2012.

Postovani doktore,molila bih vas da mi prevedete ovo:Haemorrhagia subarachnoidalis spontanea.Haematoma intracerebrale reg. temporalis sin.Haematocephalus.Aneurysma arterae communicans posterior sin rupta et rerupta.Moj otac je umro pre vise godina,pa bih vas molila da mi tacno prevedete i pojasnite .HVALA

Postovana, to je bilo krvarenje u mozgu koje je nastalo spontano (nije posledica povrede). Krv se skupila ispod mozdane opne koja se zove arahnoidea, krvni podliv je bio i u mozdanom ktivu u levom slepoocnom predelu. To je posledica pucanja prosirenja (prosirenje arterije se zove aneurizma) zadnje zajednicke aretrije sa leve strane. Pucalo je dva puta. To je tesko smrtonosno krvarenje. Anerurizma je vrecasto ili vretenasto prosirenje krvnog suda.najopasnije je ako se aneurizma javi ne nekom krvnom sudu u mozgu, jer je njenim pucanjem ozbiljno ugrozen zivot. Aneurizma se vremenom siri i zid se istanjuje. Taj proces ubrzava pusenje, povreda glave, alkohol i neke droge, povisen krvni pritisak neke bolesti (policistični bubrezi, Marfanov sindrom, koarktacija aorte, AV malformacije itd.) Bolesnik ne mora da ima nikakve tegobe pre pucanja naeurizme. Ako ona znatno naraste i vrsi pritisak na okolno mozdano tkivo moze da izazove glavobolju, smetnje u vidu, obicno duple slike, zatim spusten ocni kapak, nejednake zenice, bol iza oka...
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: