Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 17.2.2010.

MOLIMVAS ZA ODGOVOR,IMAM MANJE EROZIJE NA zELUCU I HRONIcAN GASTRITIS,KAKO DA OBNOVIM SLUZOKOzU I DA NESTANU TE EROZIJE,DA LI MOzETE DA ME POSAVETUJETE. HVALA

Postovani, potrebno je da jedete cesce po malo. Da izegavate vrucu, ledenu, previse slatku i jako kiselu hranu. Hranu treba da zvacete polako. Ne preporucuje se upotreba vece kolicine tecnosti odjednom. Jela se pripremaju kuvanjem ili dinstanjem sa minimalnom kolicinom masti, najbolje bez zaprske. Mleko u vecim kolicinama nije neophodno. Bolje se podnosi u sutlijasu, grizu ili udrobljeno. Dijeta kod gastritisa nije jako stroga. Potrebno je da izbegavate ono sto primetite da Vam smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani,imam 30 godina i imam stitastu zlezdu dijagnoza mi je teska hiperteroza,lecim se vec par godina ali bez uspeha,lekar mi preporucuje jod ili operaciju,ne znam za sta da se odlucim i sta mi je bolje,da li cu posle opepacije imati opet problema sa zlezdom?Unapred zahvalna

Postovana, u situaciji kada ne mozete da regulisete nivo hormona lekovima, prihvatite onu mogucnost koju Vam sugerise endokrinolog. Radioaktivni jod moze ostetiti veci deo zlezde tako da nakon toga nastaje hipotireoza. To zahteva dozivotno koriscenje lekova, s tim da se nastala hipotireoza mnogo lakse leci od hipertireoze koju imate. Operacijom se izlecenje postize kod vise od 90% operisanih. Kod nekih moze nakon operacije da se razvije hipotireoza. Retko moze nastati paraliza glasnih zica i ostecenje paratireoidnih zlijezda. Razgovarajte sa endokrinologom i hirurgom i pitajte sta Vam oni savetuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani doktore imam pitanje u vezi mame zanima me vase strucno objasnjenje ove dijagnoze.MR pregled levog ramenog zgloba. Kostana struktura levog ramena bez patomorfoloskih promena,bez znakova artikularnog izliva i mt.promena na pregledanim kostima.U aksijalnoj lozi 5lgl koje su pojedinacne,promera do 18mm(U poprecnom preseku) i komprimaju levu potkljucnu venu sto moze objasniti edem ruke.Sem toga drugih promena na mekim tkivima oko ramenog zgloba,kao i na ligamentima nema.Uzgredno postoji levo pleuralni izliv,koji sa ovog pregleda tesko tacno proceniti. Zakljucak: Aksilarna lifadenopatije levio sa posledicnom kompresijom na potkljucnu venu.Sam rameni zglob je bez drugih patomorfoloskih promena.Unapred hvala.

Postovana, mama se mora javiti lekaru da se utvrdi razlog uvecanja limfnih zlezda ispod pazuha. One pritiskaju venu i izazivaju otok. Da pregleda obavezno pluca, jer je primecen izliv u njima, dojke, krv...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani, imam 41 godinu, udata dvoje dece. Prosle godine u junu su mi na jetri pronasli promenu.Potom sam isla na 3D skener, gde su rekli da to najvise odgovara benignom adenomu. Uradila sam razne preglede, kao sto su kolonoskopija, gastroskopija, sintigrafija i sto se tice svih tih pregleda sve je u redu, ali promena i dalje stoji. Uradila sam tumor markera rezultati su u redu. Imala sam 3 kontrole do sada i nema nikakvih promena, markeri i dalje u redu. Doktor je rekao takodje na sumnja na adenom. Moje pitanje glasi;kako se leci i da li se leci? Da li se prati ili mora nesto drugo da se radi? Mnogo hvala!

Postovana, adenom se prati za svaki slucaj. Nema potrebe da se operise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

postovana bila sam na UZ dojki 28.12.prosle godine i dobila sledeci nalaz /blage fibrocisticne displaznicne promene u dojkama.Po neka mala cista do 3mm obostrano centralno.Naglasenije je prisustvo fibroznog tkiva mahom centralno i superlateralno.Nema zona visoke atenuacije,displaznicnih ploca.Nema znakova za prisustvo ekspanzije.D.lactiferusi su normalne sirine.U aksilama nema pat.sadrzaja/ Imam 43 god. a za cetvrtak sam zakazala preventivnu mamografiju.Da li treba da budem zabrinuta

Postovana, uopste nemate razloga da budete zabrinuti. Ocekujem normalan mamografski nalaz. UZ nalaz kao vas je cest, nije zabrinjavajuc i ne povezuje se sa rakom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani, Vec pola godine pijem terapiju za visoki pritisak.Medjutim donji pritisak mi je uglavnom varirao od 90 do 100.Pio sam dilatrend12,5mg,dva puta dnevno i larcanil 10mg 1 put dnevno.Mada mi je u ovih pola godine pritisak uglavnom bio u granicama noramalnog.U zadnjih par dana osjecam tupi bol u prsima,a kada mjerim pritisak slabo se cuje,kao da je sve usporeno.Sada sam od ljekara ,a meni opet nije nista jasno.MOLIM VAS ZA POMOC..Najljubaznije vas molim da mi protumacite izvestaj ljekara specijaliste.ta 145/105 ekg;rit sin fr86ves Eho nalaz srca LK uredne velicine ocuvane kontraktilnosti,dijastolna disfukcija 1 stepena,nesto jaca subendokardna fibroza. Mz la Idesne supljine uredne. Aorta relativno sira uredne separacije veluima Ddlk 53mm/ef60 ao 38mm, Kao i novu terapiju koju sam dobio: Persolol50 2x1 i prinelap hl 1x1. Jako sam zabrinut!Unaprijed hvala.

Postovani, promene na srcu postoje, ali nisu tragicne. Ista kombinacija lekova ne deluje svima i treba naci onu koja vama najvise odgovara. Nadam se da ce vam biti bolje sa novom terapijom. To sto slabije cujete puls kada merite pritisak nema nikakve veze sa tegobama koje imate i sa promenama na srcu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

rezultati analiza su sledeci: ultraTSH 20,18 anti tpo> 600 calcitonin 13,53 tireoglobulin 5,22 Na koju dijagnozu bi mogli da ukazuju ovakvi nalazi? imam 50 god i pre 2 god. mi je lekar propisao neke lekove zbog sumnje na tiroiditis ali mi je iste ukinuo nakon 3 meseca zato sto su nalazi t3, t4 i tsh bili u redu. Unapred hvala!

Postovana, rezultati ukazuju na Hasimoto tireoiditis. Neki endokrinolozi dmah pocinju terapiju, a neki tek kada T3 i T4 budu ispod normale. U svakom slucaju potrebna je redovna kontroa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Po prvi put koristimYaz tablete pa me interesuje da li moram da dobijem tokom koriscenja one 4 placebo pilule i da li treba da brinem ako ne dobijem tad? Redovno sam i pravilno koristila pilulu ali sam 2-3 puta popila caj koji je u sebi sadrzao procenat sene pa ne znam da li treba da brinem,mada tokom odnosa nikad nije bilo ejakulacije.

Postovana, obicno se dobije menstruacija tokom koriscenja 4 placebo pilule. Krvarenje ne mora da prestane tokom njihovog koriscenja tj. moze da se nastavi i tokom koriscenja sledeceg pakovanja. Retko moze da izostane krvarenje. Ako ste pravilno koristili tablete izostanak menstruacije ne znaci trudnocu i nastavljate normalno sledece pakovanje. Nije bitno sto ste popili caj od sene, vec je bitno da li ste zbog njega ili bilo kog drugog razloga dobili izuzetno jak proliv nekoliko sati nakon uzimanja tablete. Ako se to desilo sa tabletom iz prva tri reda, to znaci kao da je niste ni popili i kontracepcija moze biti poremecena. Medjutim, ako nije bilo ejakulacije nema razloga da se plasite trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani, moj stric je imao kancer na plucima koji je uspesno odstranjen, medjutim posle godinu dana pojavio se na jetri i pankreasu i vec dugo trpi strasne bolove. Dali su mu fenitilin flastere (ako sam dobro napisao) i od kad ih koristi poceo je da halucinira i prica ne povezano, moje pitanje je koliko dugo moze da ih korisiti i ako su mu ih propisali lekari da li to znaci da mu nije ostalo mnogo da zivi? Hvala i pozdrav.

Postovani, halucinacije i nepovezano pricanje su nezeljena dejstva Fentanil flastera. Dati su mu da mu ublaze bol i to nema veze sa duzinom njegovog zivota. Ako mu je to znatno poremetilo kvalitet zivota moze da trazi od lekara nesto drugo protiv bolova. Ako mu nije dat najslabiji Fentanil flaster, sa smanjenjem doze nezeljena dejstva mogu da se umanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

suprug -dijagnoza>azospermija 2 spermatograma-o punkcija testisa--nema spermatozoida,smanjen broj celija, a celije spermatogeneze su pojedinacne bez sazrevanja FSH-30,1 LH-11 testostern i prolaktin-uredu Testisi -ultrazvuk velicina>26 i 28 mm atrofija semenog epitela Ima li nade za decu

Postovana, nije nemoguce, ali su nade male.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani, imam problem duzi niz godina sa malim prstom na ruci,ustvari imam jak povremen bol ispod nokta ustvari u korenu nokta je i modro.Slucajno da se udarim u nokat to je strasan bol.Mene zanima da li to ima veze sa mojim reumatskim oboljenjem ili je to nesto drugo?Zanima me kako moze da se proveri i da se ustanovi od cega je,mozda rendgen ili neka druga metoda .Bicu vam jako zahvalna na odgovoru!

Postovana, promena moze imati veze sa reumatskom bolescu, ali i sa krvnim sudom. Za pocetak se javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

postovana,pisem vam povodom mog sina ima 11gd i dobija na tezini naglo ima ceste glavobolje ,mucnine i oseca se stalno umoran.zivimo uu australiji i vodila sam ga kod doktora razlicitih pronasli su migrenu ,alergisku asmu ,i ceste alergije rekli su mi kad ga zaboli glava neka ostane kuci daj mu panadol ili nurofen i za par dana ce mu biti bolje.odvela sam ga pre neki dan kod doktora koji leci prirodnom medecinom i cim ga je video rekoa mi je da on ima problem sa pankrejasom i da zato ima sve te simtome dao mi je 2 biljna leka i rekao da je blizu da dobije dajabetis da mora da pije tu medecinu,molim vas ako mozete da mi nesto pomognete ja sam sad skroz zbunjena i neznam dali da mu dajem te tablete ili ne unapred zahvalna gordana iz australije

Postovana Gordana, neznam sta ste dobili od biljnih lekova, ali ne verujem da ce pomoci. Alternativna medicina u mnogim slucajevima moze pomoci, ali se veoma cesto medju ljudima koji se time bave kriju sarlatani. Oni ne samo da ne mogu pomoci, vec mogu da pogorsaju zdravlje. Dete ima dijagnoze i lecite ga po preporuci lekara. Za astmu sigurno ima terapiju. Kod migrene treba da popije lek cim predoseti da ce ga bolesti. Ne sme da ceka da dobije bol pa tek onda da pije lek. Migrena moze da se ublazi akupunkturom. Gojaznost je rizik da dobije dijabetes i zato mora da smrsa. To ce da ucini tako sto ce da jede manje i da se bavi nekim sportom da bi potrosio kalorije. Vodite dete dijeteticaru da mu prepisu dijetu. Nikako ne koristite dijete iz novina i sa interneta (obicno su stetne po organizam, pogotovu mlad).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

Postovani,molim vas da mi napisete svoje misljenje o dijagnozi:simetricna pluca sa starim pusackim bronhijalnim promjenama u smislu obstruktivnog bronchitisa.Periferni pusacki emfizem.Srce sa elongiranom aortom ascendens u prilogu hypertenzivnog sindroma sa lakom depresijom i hypertrofija lijeve komore.Mala hijatuis hernijae koja se uredno reponira stojeci.kaskadni zeludac sa grubim naborima i uredna peristatika.Pylorus rtg uredan,bulbus sa grubim naborima,duodenum uredan.Zakljucak:hijatuis herniae cum gasroduodenitis hr.,bronchitis hr.,elongirana aorta ascendens.Dva lijecnika su nam kazali da to nije nista samo da suprug pripazi na prehranu i terapija omeprazole caps.,no i uz terapiju on povremeno osjeca tezinu i natecenost i ima nagon za podrigivanjem. Molim vas lijepo za savjet u vezi herniae tj i cijele dg.i prehrane.Napominjem da je pusac,ali ne konzumira alkohol,tezina je u granicama norm.197cm-110kg,ne bavi se sportom niti fizickim aktivnostima.Nadam se da cete mi odgovoriti,od srca zahvaljujem

Postovani, promene na lucima i aorti su posledica hronicnih bolesti. To ne moze da se vrati na normalu, ali moze da se ne pogorsava. Mora da prestane da pusi i da redovno koristi terapiju koju ima. Mora da seta. Za njegove bolesti nije dobro da se ne bavi fizickim aktivnostima. Tezina nije u granicama normale, vec mnogo veca i to mu povecava tegobe zbog hijatus hernie. Hijatus hernija nije opasna. Otvor kroz koji prolazi jednjak je malo siri tako da u pojedinim situacijama deo zeluca prelazi u grudnu duplju. Time se stvaraju uslovi za vracanje kiseline u jednjak, pa se moze javiti gorusica, podrigivanje, pa cak i bol iza grudne kosti. Kod vece hernije moze doci do srcane aritmije. Sve to moze da bude neprijatno , ali nije opasno. Potrebno je da jede cesce po malo, da ne idet u krevet bar tri sata nakon vecere, da spava sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosi tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da izbegava hranu za koju primeti da mu smeta. Sve su to jednostavne stvari koje ce da mu pomognu. Bilo bi dobro i da smrsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2010.

POSTOVANI,veoma sam zabrinuta, danas sam dobila rezultate papa testa kojim je ustanovljeno da imam CERVICITIS_upala grlica materice, GRUPA II, STEPEN CISTOCE II. Buni me to sto moj ginekolog to nije primijetio i rekao mi je da je sve u najboljem redu,jer sam bila kod njega dva dana prije nego sto sam radila papa test. da li je to opasno, veoma me strah? Da li cervicitis utice na plodnost? UNAPRIJED ZAHVALNA....

Postovana, po ovom rezultatu nije potrebno nikakvo lecenje. Cervicitis hronicni ce se leciti kada dodje do aktivacije zapaljenja. sada je mirno i doktor pri pregledu nije primetio nista slucajno. da je to tako potvrda je stepen cistoce II (normalan nalaz). Cervicitis moze biti uzrok steriliteta ako se javlja u sklopu infekcije klamidijom. Ona se ne bi ocekivala zbog VS II (STEPEN CISTOCE II).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

imam po kozi na telu dosta sitnih plikova ne vecih od 2 mm napunjenih krvlju. da li je to simptom neke bolesti? i koje? kako leciti? mozda su neki paraziti u pitanju?

Postovana, to su sitni krvni sudovi koji se javljaju sa godnama. Nisu mladezi, niti predstavljaju znak neke bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

molim vas kakvi su mi rezultati:GLU5.57,TRIG. 1.72, COL.5.87 UHDLc.1.31,LDLc-3.77,URE-4.8,CREAT-75, FE-6.8,WBC-5.9, MID-0.4, GRAN-3.1, RBC-4.41,HGB-123, HCT-.383,MCV-86.8, MCH-27.9, MCHC-321., RDW-16.3, PLT-276., MPV-9.5 SE-36, opsti pregled urina-leukociti:12-14 epitelne celije-malo unapred hvala pozdrav

Postovana, rezultati su normalni, mada referentne vrednost svih laboratorija nisu iste i treba gledati po navedenim. Po nekim referentnim vrednostima ukupni holesterol bi bio malo povisen, sto je beznacajno, jer je odnos HDL i LDL dobar. Gvozdje je snizeno, ali ostali parametri ne ukazuju na anemiju. Nesto je veci broj leukocita u mokraci sto ne mora da znaci infekciju, jer nema bakterija. Moze da znaci i posledicu fizicke aktivnosti ili stajanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

Postovani, imam 30 god, ozenjen sam i u poslednja3 meseca imam problem sa preranom ejakulacijom. Ranije sam kontrolisao ejakulaciju i uspevao da dozivim orgazam zajedno sa zenom. Nekoristim nikakve lekove niti sam pod stresom, jednostavno to mi se odjednom pocelo desavati. Pocne predigra, sve ok, pocne sex i posle 1 min svrsim. Da li je to problem u glavi ili nesto drugo, da li postoje lekovi za odlaganje erekcije.Unapred hvala

Postovani, prava preuranjena ejakulacija je stanje kad muskarac ne oseca da ce ejakulirati sve dok se to ne dogodi. On ne drzi pod kontrolom uzbudjenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu i nema voljnu kontrolu nad ejakulacijom. Ranije se mislilo da je to uglavnom organski problem, najcesce infekcija,da je povezana i sa Parkinsonovom bolescu, upotrebom razlicitih lekova (protiv depresije, visokog krvnog pritiska, psihostimulansi, sto kod vas nije slucaj), hormonskim poremecajima, bolestima krvnih sudova i mokracno - polnim bolestima. Medjutim, najcesce je posledica psihickih faktora. Svakom se muskarcu desi prerana ejakulacija, bar jednom u zivotu. strah da ce se to ponoviti pogorsava situaciju. Pre no sto se javite urologu ili psihologu, pokusajte uz pomoc supruge da prekinete odnos kad osetite da cete da svrsite i zatim krenite iz pocetka. Vremenom ce se vratiti kontrola ejakulacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

postovani, nezasticeni sexualni odnos sam imala 22.12.2009. godine (pre toga sam imala menstruaciju 14.12.2009. i bila na kontroli kod ginekologa 18.12.2009 i UZ je bio uredu). 7. januara dobijam menstruaciju (nisam primetila nikakve promene) i u februaru (za sada) menstruacije nema... Da napomenem da sam bila prehladjena, tj. pila antibiotik 06.02.2010. Interesuje me da li postoji mogucnost da sam trudna? Menstruaciju imam na 26-28 dana, ali menstruacija u decembru je "stigla" 34 dana, a menstruacija u januaru 24 dan...Cula sam od nekih svojih prijateljica da i uz krvarenje (menstruaciju) su bile trudne,a da to nisu ni znale... Hvala unapred....

Postovana, 22.12.2009. je bio vas prvi plodni dan ako racunamo da vam ciklus traje 26 do 28 dana. Medjutim, u poslednje vreme je bilo pomeranja sto nije neobicno (stres ili neka promena), tako da taj dan mozda i nije bio plodan. Krvarenje koje se javlja u trudnoci u vreme kada bi dosla redovna menstruacija je slabije i krace u odnosu na pravu menstruaciju. Ako obrati paznju zena to lako primeti. Mozda ce i ova menstruacija da vam kasni i stigne na 34 dana, pa ako je tada ne dobijete idite ginekologu ili uradite kucni bebi test.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

Postovanje, imamo pitanje u vezi nase cerke koja puni godinu dana ,a suprug i ja smo primetili da se od pre dva meseca povremeno cese donjim delom stomaka(genitalijama) o krevet,ili ako sedi na nozi...U pocetku smo mislili da umisljamo,ali to je pocelo da izgleda kao stvarno samozadovoljavanje jer ona ne prestaje i posvecuje se tome kao da uziva...??Jednostavno legne na stomak i pocinje da se savija kao da imitira coitus... Da li je ovo samo bezazleno,ili je potrebna strucna pomoc??i cija?? Hvala unapred

Postovana, u tom uzrastu deca su radoznala, istrazuju svoje telo i ubrzo primecuju sta im pricinjava zadovoljstvo. To nije psiholoski problem, vec normalna pojava. Deca kojoj se ne brani ce masturbirati kad god zele da im bude lepo ili zele da se utese. Vecina roditelja ne dozvoljava takvo ponasanje i skrece paznju detetu na nesto drugo ili grubo zabrani. Obicno kazu: no no to nije lepo. Beba lako ukapira da to nije dozvoljeno. Najbolje je da detetu skrenete paznju na nesto drugo, da se poigrate sa njim. Na taj nacin nece steci naviku da se stalno samozadovoljava, a nece ni steci utisak da radi nesto sramotno. Uglavnom nacin prevazilazenja ovoga utice na kasniji seksualni zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

Nakon operacije crvuljka preporucena je ishrana biljnim vlaknima, uglavnom kuhanje ali ne i przenje hrane, ali bi me zanimala tacna receptura za postoperativnu ishranu, te koliko dugo je potrebno strogo se pridrzavati samog tretmana? Pored toga, da li je dozvoljeno tretiranje rane (reza) sa prirodnim melemima, odnosno, da li je takvo tretiranje dozvoljeno dok je rez jos uvijek "svjez", te da li ce nanosenje take vrste maziva imati posledice na samu ranu i unutrasnjost (ukoliko tkivo jos uvijek nije formirano)? Unaprijed hvala :)

postovani, prvih dana jedete supice, corbice, keks, jogurt, zatim bareno povrce, pre svega krompir i sargarepu, barenu piletinu. U ishrani se koriste namirnice koje slabo izazivaju gasove. Do skidanja konaca se pridrzavate takve ishrane, a zatim postepeno uvodite i drugu hranu, ne zureci sa przenom, koja uostalom i nije zdrava. Za dve do tri nedelje prelazite na uobicajenu hranu. Cim vam skinu konce mozete da mazete prirodne meleme. Ovi se saveti odnose na normalan opravak (bez komplikacija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

postovani, ustanovljeno je da imam herniju hietalis,, imam 34 godine, nemam visak kg,. visina 178 tezina 63. molim vas da mi dgovorite koliko je opasna hernija hietalis i kako se ponasati da bih je kontrolirala. hvala p.s. imam cesto veoma ceso tvrdu stolicu ili zatvore

Postovana, hijatus hernija nije opasna. Otvor kroz koji prolazi jednjak je malo siri tako da u pojedinim situacijama deo zeluca prelazi u grudnu duplju.time se stvaraju uslovi za vracanje kiseline u jednjak, pa se moze javiti gorusica, podrigivanje ili bol iza grudne kosti.Kod vece hernije moze doci do srcane aritmije. Sve to moze da bude neprijatno i nekada da imitira anginozni bol ili srcanu bolest. Vi morate da regulisete stolicu. Kod zatvora u crevima ima vise gasova, tako da oni mogu da potiskuju zeludac navise. Potrebno je da jedete cesce po malo, da ne idete u krevet bar tri sata nakon vecere, da spavate sa malo izdignutim jastukom, da izbegavate spavanje i lezanje na desnom boku, da ne nosite tesnu odecu, da se ne saginjete naglo i da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Sve su to jednostavne stvari koje ce da vam pomognu. Zbog zatvora unosite vise tecnosti, jedite vise voca i povrca, integralni hleb i krecite se vise. Ako se ugojite tegobe ce vam biti vece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

Imam problem sa kicmom,suzenje IV prostora L5 S1,rekli su mi da nije strasno,isao sam na terapije,bolovi su mi prestali tek mesec dana posle terapije,nakon dva meseca bolovi se vacaju ali znatno manje,nego me pomalo probadaju zglobovi saka,od laktova ka sakama imam slabiji osecaj i isto tako me probada skocni zglob na desnoj nozi.Pre tog problema sa kicmom sam imao upalu medjurebarnih misica.Da li mozete da mi pomognete i da mi kazete da li je to suzenje opasno i kako da izlecim to suzenje?Inace radim u kancelariji,sto znaci veci deo dana provedemu sedecem polozaju i nemam nikakvih fizickih aktivnosti.Unapred hvala.

Postovani, suzenje zglobnog prostora je potencijalno opasno, ako ne promenite stil zivota. To su pocetne degenerativne promene na kicmi (promene koje nastaju sa godinama). Zbog sedeceg nacina zivota u poslednje vreme se javljaju i kod mladih, dok je ranije to bila iskljucivo bolest sterovecnih i starijih ljudi. Slabost u rukama moze biti posledica takve ili slicne promene na vratnom delu kicme. Potrebno je da povecate fizicku aktivnost, a da smanjite duzinu sedenja. U toku posla cesce pravite pauze, ustanite i razmrdajte se. Od fizickih aktivnosti najkorisnije je plivanje, a zatim lagane vezbe za jacanje misica oko kicmenog stuba. Jaci misici ce usporiti promene. Zatim je potrebno da izbegavate nagle pokrete (posebno u periodu kada imate jake bolove) i podizanje teskih predmeta. Kad su vam tegobe jace idite na fizikalnu terapiju. Ona moze trenutno da pojaca tegobe (neki vid reakcije na terapiju), ali vam je kasnije dosta bolje. Pojava trnjenja u rukama ili nogama je znak pogorsanja bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2010.

Zelim da postavim pitanje u vezi potkoznih izraslina na telu , masnih tkiva. Imam 44.god. trudim se da zdravo Zivim, rekreativno igram basket, plivam... Visina 180, tezina 88kg. Ali pre jedno 2.god. pojavila su mi se dva masna tkiva jedno oko sredine kicme, a drugo ispod levog rebra bocno tj. ispod ruke, kada su u opustenom polozaju. Velicine su jednog BADEMA, izduzenog oblika i ne bole me. Posto sam zeleznicar, obratio sam se mojoj doktorki u zel. ambulanti u Zajecaru, ona kaze: Ako ne boli nije to nista, ne diraj... Pitam vas , Sta je to, kako moze da se izleci osim hiruskim putem i gde bi mogla neka bolja dijagnostika da se uradi? Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Borivoje Svetozarevicá Zajecar

Postovani, Borivoje ako je to masno tkivo pokretljivo, kao kuglica koja se mrda ispod koze, onda je bezopasni lipom. Za preciznu dijagnozu trebate se javiti hirurgu. Lecenje je iskljucivo hirusko. Lipom je dobrocudan izrastaj (benigni tumor), koji ne stvara zdravstvene probleme, njegovo hirursko uklanjanje se preporucuje samo kada je veliki i kada pritiska neke vazne organe. U retkim slucajevima nakon operacije moze ponovo da se javi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Postovani, moja tetka vec par meseci ima bolove u predelu grla. Njen lekar je izvrsio pregled grla i nije konstatovao nikakvu upalu ili slicno vec je uputio na UZ pregled stitne zlezde, ali lekar koji je primio nije zeleo da izvrsi pregled konstatujuci da to ne moze biti povezano sa zlezdom vec da su verovatno u pitanju bolovi u kostima u toj regiji. Bolovi pocinju u kasnim poslepodnevnim satima i jacaju u vecernim da bi sa jutrom skoro potpuno uminuli. sta bi moglo biti uzrok ovog stanja? Hvala i pozdrav!

Postovani, mogao bi da se uradi ultrazvuk vrata. To nije stetan pregled. a dace orijentaciju za dalje preglede. I bolovi koji poticu od kostano zglobnih struktura takodje zahtevaju pregled, MR na primer. Bol upozorava na neku bolest ili poremecaj i ne treba ga zanemariti. Neka insistira na pregledima ORL, fizijatra i neurologa. Ako se bolovi smiruju nocu, moguce je nepravilno drzanje glave i vrata tokom dana ili naprezanje tog dela tela tokom rada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Postovani doktore, zamolila bih vas da mi kazete da li bih mogla da koristim hidromasazer za stopala koji ima i neku magnetnu terapiju(16 magneta),u toploj ili hladnoj vodi, obzirom da imam problem spasticnog poremecaja cirkulacije kapilara u prstima nogu. Prsti su mi bolni, ponekad crveni, a nekad beli ili modri.JoŇ° uvek cekam rezultate imunoloske obrade na institutu za reumatologiju. Da li bi mi ta masaza malo olaksala tegobe ili ne ? Unapred zahvalna!

Postovana, ne preduzimajte takvo lecenje dok ne dobijete rezultate. Tada cete dobiti dijagnozu i adekvatnu terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

postovani doktore.imam pitanje vezano za moje lice.ima 27 godina i pri promjeni temperature sa hladnog u toplo,i obratno moje lice bude crveno,al crveno kao da sam bila na suncu 3 sata. pa me zanima da li je to neka alergija ili ... a inace se pojavljuju neke crvene tackice,svremena na vrijeme...mada od ove zime je najcesce hvala

postovana, to je najverovatnije fenomen prekomerne reakcije malih krvnih sudova na hladnocu. Obicno mu se ne zna uzrok. Nekada je posledica stresa ili neke bolesti. Javite se koznom lekaru za pocetak. Promena moze da traje godinama, pa i decenijama. Moze da se povuce bez lecenja. Nekada se to desava u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Postovani, ne znam da li moja situacija uopste zahteva da se obratim lekaru, ali ja vec vise od dve godine imam problem koji mi se cini neresivim. Naime, odkako sam saznala za bivse devojke svog decka, ja non stop sebe nipodastavam i omalovazavam jer mislim da su one uspesne, jer su zavrsile fakultete i aktivne su i u drugim sverama, cesto ih vidjam u medijima ili na internetu sto me odmah podseca da sam samo mrvica u odnosu na njih. Sto je najgore, ja sama posecujem njihove sajtove i trazim nesto novo o njima. Moj decko mi kaze da nemam razloga da se ovako osecam jer ja zavrsavam fakultet i radim puno radno vreme na poslu da bih sebe izdrzavala, i da sam bolja od njih, ali ja i dalje ne mogu da verujem u to. Cak imam i probleme u seksualnom zivotu, tipa da ja veoma cesto ne mogu da dozivim seksualno zadovoljenje. Pomisljala sam da se javim psihijatru, ali se bojim da je ovo sve nebitno i budalasto jer je on meni prvi decko i da je problem u meni sto ne mogu da prihvatim da je voleo i druge, jer sam misljenja da covek samo jednom moze iskreno voleti u zivotu i bojim se da mu ta ljubav necu biti ja. Unapred zahvalna

Postovana, ljubav svog zivota se trazi dok se ne nadje. Sve su kombinacije moguce i normalne. Nije tacno da je samo jedna ljubav iskrena. Ako radite na negovanju svoje veze, ona moze da traje, uz normalne uspone i padove do kraja zivota. Strast prolazi, ostaje ljubav, poverenje, postovanje. Vas problem je sto imate malo poverenja u sebe. Zato mislite da su mu bivse devojke bolje od vas, a da su bolje ne bi bile bivse. Iz istog razloga mislite da vas ne moze iskreno voleti. Ne mislite to zato sto postoji samo jedna prava i iskrena ljubav, vec zato sto strepite (neopravdano pocenjujuci sebe) da niste dovoljno vredni da bi bili takva njegova ljubav. Nemate razloga da omalovazavate sebe, verujte svom decku i nemojte samo da analizirate sitnice i da u njima trazite potvrdu da vas ne voli dovoljno ili na niste vredni. To zna da optereti i vas i njega. u vreme kad vecina mladih zivi na racun roditelja i bleji po kaficima, vi izdrzavate i skolujete sebe. To pokazuje vrednu i odgovornu osobu, koja zasluzuje postovanje. Odgovornost se vidi u vasem odnosu prema najblizima. Za to ne trebate da imate sajt ili da se pojavljujete u medijima. Vas problem nije nebitan, ni budalast. Osecam da vam je to sad najveci problem u zivotu. Ako ne mozete da ga prevazidjete uz podrsku decka obratite se neuropsihijatru. Ucinite to pre no sto postanete naporni i sebi i njemu. Obavezno prekinite da pratite uspehe (i neuspehe) njegovih bivsih devojaka. One imaju onoliki znacaj koliki im vi dajete. Ako su vasem decku bivse, zasto su vama bitne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Postovani sta znaci nalaz urinokulture-zasejane podloge ostale sterilne?

Postovana, to je normalni nalaz. Pokazuje da u mokraci nisu nadjene bakterije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Imam jedan veliki problem . Ako mozete da mi pomognete stalno kad ustanem ujutru boli me mnogo glava , ponekad zabole i desno oko . Sta trebam da radim ?

Postovana, javite se odmah lekaru. Jutarnja glavobolja moze biti posledica povisenog krvnog pritiska, ali i drugih razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2010.

Postovani, moja cerka ima 3 godine i stalne upale uva. Trenutno se leci i cekamo na operaciju treceg krajnika jer je uvecan i nekoliko orl lekara nam je reklo da je potrebna operacija ali cekamo da vide da li se tecnost u usima smanjuje ili ce morati da ociste seket prilikom operacije. Nas problem je u tome sto u poslednjih mesec i po ona ima stalnu upalu uva, zali se na bol u uvu i temperatura 38 do 39, popije antibiotiik, prodje i posle par dana opet isto, a treba da je zdrava za operaciju,lekari nam samo kazu da je uzrok treci krajnik i daju lekove. do sad je najvecu efikasnost imao hemomicin. Koliko je za nju lose da stalno pije antibiotike(hemomicin) i kako da je zastitimo i zalecimo do operacije? Unapred zahvalni. Roditelji

Postovana, najefikasnie je lecenje po rezultatu brisa zdrela i nosa i antibiogramu. Kod bakterijske infekcie mora da se korisi antibiotik bez obzira na njegovu stetnost. Lose lecenje moze biti posledica nedovoljno duge terapije ili koriscenja neadekvatnog antibiotika. Hemomicin najcesce izaziva tegobe od strane organa za varenje (muku, gadjenje, proliv). Svi antibiorci remete normalnu crevnu floru, dolazi do bujanje kandide i pada otpornosti organizma. kada se ugrabi trenutak da se dete operise, tegobe ce se smanjiti, ali treba izdrzati do tada.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: