Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 4.3.2010.

U izvestaju Instituta INEP iz Zemuna kod prisustva antitela prema Helicobacter pylori (IgG) index je 2,56. A prisistvo antitela prema Helicobacter pylon (IgA) index je 1,69 Da li je ovim nalazom prisutna Heliko bakterija u mom organizmu, i ako jeste kako se i na koji nacin leci. Unapred hvala, S postovanjem

Postovana, iz nalaza nije sigurno da li je bakterija i dalje prisutna u organizmu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Postovani, radila sam analize krvi,odnosno kks,se ,pa mi ovo nije jasno posto je sada drugacije izrazeno pa ako moze da mi procitate ovaj nalaz. Wbc - 6.29 10e3/ul neu -3.45 %n 54.8 lym -2.11 %l 33.6 mono - .636 %m 10.1 _____ eos -.060 %e .950 baso -.033 %b .518 rbc 3.93 10e6/ul hgb 11.3 g/dl _____ hct 33.5 % ________ mcv 85.4 fl mch 28.8 pg mchc 33.7 g/dl rdw 13.0 % plt 313 10e3/ul mpv 7.93 fl SE 12/26 Hvala,unapred!

Postovana, nalaz je u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Postovani, molila bih Vas da mi protumacite sledeci nalaz kod supruga. ANALIZA SEMENE TECNOSTI I SPERMATOZOIDA Boja: mlecnobela Ph: 8.0 Miris: uobicajen Konzistencija: sluzava Likvefakcija: do 30 min. Zapremina ejakulata: 5.0 ml Broj spermatozoida. 3,0 x10^9/L Broj spermatozoida u ccm: 3,0x10^6/mL Broj spermatozoida u ejakulatu: 15,0 x 10^6/V Pokretnih spermatozoida : 85% Ostale celije. 0,1 x 10^9/L Pokretnih spermatozoida posle 4h 66%, posle 7h 43%, posle 12h 19%.

Postovana, ukupan broj spermatozoida u ejakulatu bi trebalo da bude veći od 50 miliona, a kod Vaseg supruga je 15miliona, ali je pokretljivost odlicna. Ovo moze, ali i ne mora da znaci smanjenu plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2010.

Imam 25 godina i koristim kontraceptivne pilule Jeanine nesto manje od dvije godine. Prije njih sam koristila Jasmin oko tri godine, i prestala sam da ih pijem kada je u medijima objavljeno da su opasne za zadravlje zena, i da cak mogu da izazovu smrtne posljedice. Ja redovno idem na preglede, i za sada nemam problema. Moje pitanje upuceno Vama je: Da li upotreba bilo kojih oralnih kontraceptiva moze da dovede do steriliteta? I da li dugogodisnja upotreba oralnih kontraceptiva moze kasnije da utice na zdravlje djeteta? Moja doktorka tvrdi da je upotreba pilula bezopasna i da ih ona rado preporucuje u kontraceprivne svrhe. Nisu svi ljekari istog misljenja, pa Vas molim da mi odgovorite. S postovanjem! Snezana

Postovana Snezana, kontraceptivne pilule nisu stetne za zdrave zene. Njihova upotreba je bezopasna samo ako se izvrsi pravilan odabir zena. Ima studija da povecavaju rizik od pojedinih bolesti i ako se o tome ne vodi racuna kod nekih zena moze doci do fatalnih posledica. Misli se na zene koje imaju kontraindikaciju za primenu tableta. Upotreba bilo kojih oralnih kontraceptiva ne moze da dovede do steriliteta. Ima podataka da dovode do manjka folne kiseline, pa bi zene par meseci pre planirane trudnoce i tokom trudnoce, trebale da je unose. Inace manjak folne kiseline moze da dovede do nekih anomalija npr. spina bifida (deformitet na kicmenom stubu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

moja beba ima 8 meseci i ima megaureterohidronefrozu.otkrivene je prenatalno u 8 mesecu.obostrana je,ali na levoj strani ima stomu a na desnoj je imala stent koji ji izvadjen.pijelon levog bubrega bio je 4cm a sada oko 12mm.zanima me zasto i od cega nastaje hidronefroza i kada se obicno zatvara stoma,da li ce ostaviti posledice?unapred zahvalna.

Postovana, UZ pracenjem ploda uocena je cesca pojava hidronefroze, koja se kod vecine dece ne javlja na rodjenju. Kod ostalih se uglavnom gubi u ranom detinjstvu. Ranim lecenjem ove bolesti sprecavaju se komplikacije na bubrezima. Ranije se hidronefroza otkrivala tek nakon ponavljanja infekcija mokracnih puteva kod bebe ili malog deteta. Stoma ce se zatvoriti kada se postigne pobojsanje dimenzija mokracnih puteva. Ona se postavlja da bi sprecila ostecenje bubrega. Hidronefroza nastaje zbog postojanja prepreke u oticanju mokrace. Nije jasno zasto se to desava. Da li je uzrok do majke ili ploda. Do nekle je i normalna, jer kod preko 60% beba intrauterino uocena hidronefroza, na rodjenju ne postoji. Ta pojava tek treba da se ispita.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani doktore, Skoro sam procitala da drasticne dijete mogu dovesti do Dijabetesa, pa me interesuje Vase strucno misljenje, sobzirom koliko je meni poznato smanjeni unos kalorija pogoduje ne nastanku Dijabetesa. Takodje iz licnog iskustva, jednom kada sam drzala dijetu jela sam sve (osim slatkisa) jako malo, posle 6 sati nisam nista jela, posle 20 dana drzanja dijete nalaz secera u krvi je bio 6,3.

Postovana, drasticne dijete dovode do poremecaja metabolizma. Sigurno se zna da mogu dovesti do porasta triglicerida i do smanjenja tzv. dobrog holesterola. Postoji mocnost da taj disbalans lose utice i na nivo secera u krvi. Nije zdravo da se previse gladuje, moze da dovede i do pojave kamena u zuci. Ne znam zasto biste drzali drasticnu dijetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani, Mislim da imam problem sa besikom.Naime ujutru kada mokrim pri kraju mi se desava da me zaboli donji deo besike(kada se jace napnem),nema peckanja,otezanog mokrenja.Preko dana takvih problema nemam,samo ujutru.Da li imam zapaljenje besike? Hvala!

Postovani, potrebno je da pregledate mokracu. Na pregled se daje prva jutarnja mokraca. Ako nema bakterija znaci da nemate zapaljenje besike.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani, imam problem koji traje vec nekoliko meseci. Pre 3 meseca lezao sam u bolnici jer sam imao jake bolove u stomaku. Imao sam visoke leukocite, ultazvuk abdomena je bio u uredan, rendgen je pokazao ileus. Primao sam infuzije sledeceg dana ponovo radjen rendgen nalaz je bio ureden, posle 2 dana takodje. U tom periodu imao sam vodene stolice, pa me sa hirurgije salju na infektivno odeljenje. Tamo ostajem 10 dana, terapija je bila longacef i orvazil. Stolice se vrlo brzo normalizuju ali sa prisustvom sluzi. Stolica je poslata na analizu, ali nisu dobili rezultate iz zavoda za javno zdravlje!!!???. Otpustaju me sa odeljenja sa normalnim nalazima krvi. Otpusna dijagnoza: enterocollitis acuta. U mokraci nije bilo bakterija. Mene je stomak boleo, ali mnogo manje, mesec dana nakon izlaska iz bolnice. U medjuvremenu davao sam krv na analizu 2 puta, sve vrednosti su bile normalne, osim u prvoj analizi leukociti, koji su bili 13.5. Pri tome fibrinogen u norm. granicama i sedimentacije 2/5. Druga analiza (pre 3 nedelje) dala je sve normalne rezultate. Medjutim u stolici mi je izolovana candida albicans u velikom broju (pre 2 meseca), verovatno kao posledica uzimanja antibiotika, a nakon terapija nistatin i daktanol 2 nedelje ponovio sam analizu stolice i nadjena je ista gljivica ali u manjem broju. Ja, Bogu hvala, nemam vise problema sa stomakom, osim pojave sluzi u stolici koja me nervira i plasi. Sluz je retka i nema je mnogo. Trenutno ponovo pijem nistatin, pa cu ponoviti analizu staolice. Medjutim to suvise dugo traje, pa me interesuje da li je moguce da je kandida toliko uporna i da je ona jedini uzrcnik pojave sluzi. Pijem redovno probiotike i pored sluzi i nadutosti nemam druge probleme. Gastroenterolog je smatrao da nema potrebe za kolonoskopijom i snimanjem zeludca, ioako sam imao bolove u zelucu nakon otpusta iz bolnice. Pio sam ranitidin i to se sredilo. Svi mi lekari kazu da ne brinem da sam zdrav, ali mene ta sluz strvarno plasi. Da li je moguce da je sve to od kandide? Takodje lekari kazu da je normalno da takva situacija potraje mesecima?

Postovani, tegobe sa kandidom mogu trajati mesecima pa i godinama. Ova gljivica se normalno nalazi crevima, ali jeu stolici ima manje od 20 kolonija. U lecenju nisu dovoljni samo antimikotici vec je neophodna i dijeta.To je jedan od razloga sto se gljivica tesko leci. Kandidu ste dobili nakon terapije antibioticima. Sluz se javlja kod prenadrazenog debelog creva sto se moze javiti nakon crevne infekcije. Dijagnoza se postavlja iskljucivanjem drugih bolesti kod kojih se izmedju ostalih tegoba javlja i sluz. Vas gastroenterolog je smatrao da nema razloga da se trazi neko teze oboljenje, pogotovu sto nemate mnogo sluzi. Tegob kod prenadrazenog debelog creva, takodje, mogu potrajati mesecima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani doktore imam 31 godinu i bolujem od stitne zlezde hipertiuroza.prvi put mi je proradila 2001 godine kada sam rodila prvo dete posto sam imala veliki stres u trudnoci.Pocela sam da se lecim i u toku druge trudnoce sam pila lekove.Rodila sam drugo dete 2004 godine i posle mesec dana moja bolest je izlecena.Bila sam mirna do prosle godine kada je ponovo proradila.Lecena sam tiastatom medjutim moji su nalazi jedan mesec dobri sa nizim tsh,sledeci ft3 skoci a tsh je nizak na to moja doktor endokrinolog mi daje savet da pijem radioaktivni jod posto kaze da ona nikqada vise nemoze da se skroz izleci lekovima.Medjutim ja sam sada bila bez lekova jedno 20 dana i moji nalazi su sada tsh-0,010 ft3-3,95 ft4-0,82 bolji nego sa lekovima.Sada sam narucila neki melem i kremu na bazi bilja od proverenihtravara da i sa tim pokusam mislim da nemoze skoditi.Inace ja se osecam dobro samo ponekad imam malo vece napade nervoze.htela sam da cujem vase misljenje u vezi mog slucaja i da cujem sta da radim dalje?Inace stitna nema cvorica niti bilo kakvih promena.UNAPRED ZAHVALNA I SA NESTRPLJENJEM OCEKUJEM VAS ODGOVOR!ZABRINUTA!HVALA

Postovana, ne preporucujem Vam da koristite melem i kremu od travara. Znam za slucaj koji se nakon takvog lecenja zavrsio kobno. Rezultati Vam nisu dobri ili ih niste tacno prepisali. Radioaktivni jod se koristi kada lekovima ne mogu da se regulisu hormoni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani. Interesuje me kakve posledice i izaziva Zorak gel ako se koristi u trudnoci. Zanima me dali je potrebna kiretaza u tom slucaju. Hvala

Postovana, Zorac gel moze da dovede do anomalija ploda, pa se ne preporucuje njegovo koriscenje u trudnoci. Velicina rizika i neophodnost kiretaze su pitanje za koja ne postoji precizan odgovor. U krajnjoj liniji o tome Vi odlucujete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Bila sam kod ginekologa.Nakon pregleda sam mnogo pocela da krvarim,pa je na UZ doktor utvrdio da je postojala trudnoca i da je doslo do spntanog pobacaja.Morao je da mi radi intervenciju.Htela sam da vas pitam koje je kontracepcivno sredstvo bolje spirala ili pilule i koja.Ja sam cula za mirenu.Hvala i na dva predhodna odgovora i na ovaj unapred

Postovana, oba imaju i prednosti i mane. Zato je odgovor razlicit za svaku zenu ponaosob. Neka odluci vas ginekolog, koji najbolje zna sta bi bas vama vise odgovaralo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani,ustanovljena mi je dijagnoza Erythoplakia PVU cum AW epiteli Colpitis,PA mi je druga,a VS treca a.,bris cerviksa-iskultivisana je normalna bakterijska flora,kultura na gljivice je negativna.Sta dalje da radim,da li da idem na biopsiju,kakvao je lecenje(imam 30god.nisam radjala).Zbog cega nastaje?I da li ima neke veze sa infekcijom usne duplje?Hvala unapred

Postovana, kod Papa dvojka nista nije alarmantno. AW polje moze da zahteva biopsiju, ako Vasem lekaru izgleda sumnjivo. Ako Vam predlaze prihvatite je. Ako smatra da je potrebno pracenje, takodje, je u redu. Erythoplakia nastaje pod uticajem hormona i javlja se kod zena u reproduktivnom periodu. AW polje pobeli kada se premaze sircetom. Posledica je prisustva HPV (humani papiloma virus) ili izmenjenih celija sluzokoze (redje). Lecenje je potrebno ako imate tegobe (svrab, pojacan sekret). Nema veze sa infekcijom usne duplje, sem ako niste nekako preneli bakterije iz usta u vaginu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2010.

Postovani doktore.Juce sam oko 10 uvece vezbao tj radio sklekove.4 serije po 40x,i kada sam kasnije seo da se istegnem osecao sam neko jako stezanje ispod grudnog kosa sa leve strane.I posle toga me je uhvatila panika i tresao sam se,i malo teze sam disao,a skoro da nisam osetio levu stranu,kao da je uhvatio grc!Danas mi je malo bolje,ali i dalje osetim neko malo zatezanje povremeno.Sta da radim?Hvala unapred. samo da kazem jos da imam 25,A za 4 meseca cu 26 godina.A inace se bavim fitnesom i boli me grudna kost kada malo stisnem ili pucketa kada je istezem.

Postovani, javite se odmah lekaru. Potrebno je ispitivanje. Srcane bolesti se javljaju kod sve mladjih ljudi, tako da se ni za jednu tegobu ne moze reci: nema veze on je mlad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani,imam problem vec 2 godine.Vrlo cesto mi je jako lose,vtoglavice,mucnine,velika slabost,nestabilnost u hodu kao da ce mi se noge oduzeti.To mi je vec pocelo remetiti svakodnevnicu,imam malo dete cesto se neusdim da sama prosetem sa njim,jer mi zaista cesto bude lose.Volela bi da znam sta mi je kako sebi da pomognem u takvim trenucimaili kako da se napokon bolje osjecam.Isla sam na razne pretrage ali nikako da rjesim taj problem,nemam tacnu dijagnozu.Dacu vam neke podatke kako bi mi mogli lakse da date neku dijagnozu.Imam 31 god.GVOZDJE 8,2 /pijem heferol vec 3 mj/TIBC 57,8 UIBC 49,6,LDH 3,13 RETIKULOCITI 10,HGB 130,MON 0.2, SE 14 mm, FT4 16.6, TSH0,49, ULTRZVUK GORNJEG ABDOMENA UREDU,GINEKOLOSKI NALAZ UREDU,EKG UREDU,RENGEN ZELUDCA-GASTRITIS,PRITISAK 100/60.OVI NALAZI SU URADJENI PRE PAR DANA.Imam uglavnom uvek nizak pritisak a u takvim trenutcima namam prilike da ga izmerim sumljam da m tad il se jos spusti ili naglo skoci,ili mozda problem sa cirkulacijom,mada samo sumljam.Vas iskreno molim za odgovor.HVALA UNAPRED.

Postovana, tegobe mogu biti posledica niskog krvnog pritiska. Vrtoglavice predstavljaju neodredjenu tegobu i pacijenti pod tim podrazumevaju razlicite stvari. Ako je prava, zahteva pregled ORL, neurologa i fizijatra. Posto su vam nalazi dobri, postoji mogucnost i da su tegobe psihicki uslovljene (pogotovu sto se plasite da izadjete napolje) tako da bi bio potreban neuropsihijatrijski pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani. Zanima me da li je moguce labaratoriskim nalazom pronaci povisen holesterol u krvi. Nakon sto smo bili izlozeni teskom fizickom opterecenju. Unapred zahvalan!

Postovani, povisene vrednosti mogu da se jave ako niste gladovali najmanje osam sati pre pregleda krvi. tesko fizicko opterecenje pre pregleda ne deluje na taj nacin. Redovna fizicka aktivnost (nekoliko puta nedeljno po pola do jednog sata) povoljno utice na holeterol. Treba je koristiti u duzem vremenskom periodu sa ciljem da se smanji rizik od srcanih bolesi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani,uradio sam kompletnu analizu krvi i posto sam trenutno sprecen da u sledecih 5 dana odem kod svog lekara i odnesem mu rezultate hteo bih da mi kazete sta znace sledece stavke i sta moze biti u pitanju.Sve osim sledecih vrednosti je u okviru referntnih,normalnih: ALT - 79.6 AST-44.5 i gama Gt - 73.3 ....to su jedine tri stavke koje su poremecene,pa me zanima vase misljenje...hvala unapred!

Postovani, uvecane transaminaze ukazuju na ostecenje jetre. Vrednosti nisu mnogo visoke, ali treba ispitati jetru. Izegavajte gazirana pica i lekove koji ostecuju jetru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani, interesuje me nesto vise o namirnicama sa "negativnim kalorijama". To su namirnice za cije su varenje potrebne extra kalorije iz organizma da bi se one svarile? Tom tvrdnjom shvatam da konzumiranje tih namirnica moze dovesti do mrsavljenja. Jeduci celer i brokoli unosim korisne sastojke a dolazi do deficita kalorija jer vise trosim nego sto unosiim. Znam da je sve ovo mnogo opsirniji proces u organizmu ali na laickom shvatanju da li je to otprilike tako? Unapred hvala!

Postovana, negativne kalorije ili energija koja se trosi kod pojedine hrane postoji, ali je dejstvo zanemarljivo da bi moglo da se iskoristi za rsavljenje. Energija se koristi za sve procese u organizmu. Ako unesete manje kalorija no sto je potrebno, a potrosite vise mrsavicete. Taj proces ne moze da se ostvari pasivno, jer vi ne mozete da unesete toliko malo energje koliko je potrebno za osnovne zivotne procese (bazalni etabolizam). Zato je neophodno da energiju aktivno trosite fizickom aktivnoscu. Ako popijete hladnu vodu, utrosi se energia da se voda zagreje, ali je to toliko malo da vam nece pomoci da mrsate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Dobar dan! Zanima me da li su testovi na intoleranciju odredjene hrane, zaista dobri i preporucljivi, ili je to pak marketing? Zvuci mi logicno, svaki covek je individua, ali mi se ne svidja sto se savetuje potpuno izbacivanje nekih namirnica. Svaka osoba ima omiljenu i neomiljenu hranu, tako da mozda do tog izbacivanja dolazi i prirodno, ali opet primetim da nekada neki rucak brze svarim, nekada neki sporije ( uporedjujem obroke koji su slicne hranljive vrednosti). Ne zanima me u svrhu mršavljenja, kvalitetnijeg zivota i drugih zabluda, vec da li je to stvarno istinito i dobro da se uradi radi necega? Hvala unapred!

Postovana, ti testovi nisu narocito pouzdani. Mnogo je vaznije sta vi sami primetite da vam smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovan doktore. Znacilo bi mi ako bi odgovorili na moje pitanje. Nalazim se u 31 nedelji trudnoce. uradila sam dabl, tripl test amniocentezu i sve je bilo u redu. Medjutim, na poslednjem ultrazvuku mi je receno da se uocava blaga dilatacija zeludca. Recite mi da li to moze biti neki problem za bebu posle rodjenja. inace beba lepo napreduje. Na jos jednom od ranijih pregleda je primecenja ta blaga dilatacija a na svim ostalim pregledima je zeludac bio sasvim u redu. Hvala

Postovana, blaga dilatacija zeluca ne bi trebala da daje tegobe kod bebe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani dr, prije 5 godina sam vadila neke od krvnih pretraga i LDH mi je bio povisen a CK u redu.Referentne vrednosti LDH su od 156-312 a meni je bio 336.Tad je bio otok u zatkolenoj jami.Dr mi nije nista to pominjala onda ali opet nisam mirna posto sam nedavno cula da moze da bude od loseg rada srca,bubrega itd.Meni su sve druge analize u redu osim sta sam anemicna.Da li treba da brinem,inace bolujem od reumatske bolesti ili da ponovim analizu ?Puno hvala!

Postovana, ponovite analize. Ti rezultati sada nisu od koristi. Ako imate otok u zatkolenoj jami i tegobe zbog njega, javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani,molim Vas da mi odgovorite sta znaci sledeci rezultat: Helicobacter Pilori IgG 0,684 (granicno je 0,9-1,1). Moje tegobe su nadimanje ,gasovi ,mucnine. Inace dojim bebu, pa neznam sta bih mogla da uzimam od lekova? Kom lekaru da se obratim? Unapred zahvaljujem

Postovana, javite se gastroenterologu. Postoje lekovi koji mogu da se koriste kod dojilja. Rezultat pokazuje da je u organizmu bio ili je jos uvek Helicobacter Pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani, koristim Zorak gel vec sst mjeseci. Pa me zanima kakve on direktne posledice izeziva u trudnoci...Dali je potreban abortus ukoliko se desi da zena ostane u drugom stanju u toku koristenja istog?!

Postovana, Zorac gel nesme da se koristi kod zena koje planiraju trudnocu, kao i kod trudnica i dojilja. Zato koristite kontracepciju. Rizik od anomalija ploda postoji. Ako dodje do trudnoce odluku o abortusu cete doneti vi, vas suprug i vas ginekolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani,moja majka je pre par meseci odmah posle uriniranja pocela da oseca slabije kratkotrajne bolove pri cemu joj je urin imao potpuno normalnu boju.Medjutim juce joj je urin bio potpuno crven(krvav) a danas se normalna boja urina u potpunosti vratila.Interesuje me da li je nastali problem ginekoloske ili uroloske prirode i sta sve moze izazvati krvavo crvenu boju urina.Ako je u pitanju ginekoloski karakter,ciklus joj je prestao u 50-oj godini a ona sada ima 58(samo jedna trudnoca,bez abortusa) i sta treba da uradi od ginekoloskih nalaza. Hvala na izdvojenom vremenu.S postovanjem Srboljub Opacic.

Postovani, moguce je i jedno i drugo, mada je veca verovatnoca da je uroloske prirode npr. eliminacija peska. Neka uradi opsti pregled urina. Dalje zavisi od dobijenog rezultata. Ginekoloski pregled je potreban, jer i zene nakon menopauze treba da se ginekoloski kontrolisu. Sada je prilika da to obavi. Ako je krvarenje ginekoloske prirode ponavljace se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Glavobolja,znojenje,bol u vratnom i delu kicme,malaksalost,slabina,mucnina,skok pritiska,nemir,nadutost u crevima,pogorsanje pri vremenskih promena,strah,slab vid...Hvala unapred!

Postovana, potrebno je detaljnije ispitivanje. Prvo Vas izabrani lekar, zatim internista (ako je potrebno), ocni lekar, laboratorija i fizijatar.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Ko je u Beogradu najpoznatiji deciji ortoped za kicmu i kako doci do njega?

Postovana, ne znam odgovor na to pitanje. Konsultujte Vaseg pedijatra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani! Javljam Vam se po drugi put jer nijesam dobila odgovor,postavljen 25.02.10.Molim Vas odgovorite mi:ako su antitijela nalaza stitne zlijezde:TPO At 719.2 i TSH-3.22, aJA SE OSJECAM LOSE, TESKO GUTAM, BOLNA GUTANJA, HISTERICNO PLACEM, BUDIM SE OD GUSENJA PO NOCI. NAPOMINJEM DA SU NALAZI, NEUROLOGA, ORL,GASTR.uredni sta da radim . Na redovnim pregledima kod endokrinologa dobijam samo cink-selen. Prolem traje 3 godine imam 49.god. Molim Vas odgovorite mi. Hvala.

Postovana, na vase pitanje ste dobili odgovor 24.02.2010. Evo ponavljamo ga: Postovana, javite se vasem lekaru, jos bolje neuropsihijatru, zbog uznemirenosti i ostalih tegoba. One idu uz bolesnu stitnu zlezdu, ali se mogu javiti i nezavisno od nje. Sto se tice terapije za zlezdu nije urgentna. Slobodno mozete sacekati pregled. Endokrinolog vam moze propisati nesto za smirenje, ali vas moze uputiti neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani moj deka ima 74 god , nazuljao je vilicu na protezu i to se iskomplikovalo. Doktor je posumnjao na tumor i nazalost to je i potvrdjeno.Rezultati CT pregleda usne duplje glase : Ekspanzivna lezija poda usne duplje postkontrostno nehomogena signilikatno pojacana,najveceg precnika 4 cm sa sirenjem infiltracije u misic jezika prema korenu i desnom stranom prema baza.Mandibula je osteoporoticna ocuvanog kontinuiteta kosti bez znakova afekcije tumorskim tkivom.Nekoliko nodusa ispod 10mm desno u gornjoj jugulornoj grupi,okruglog signifikantnog izgleda.Levi M.maseter redukovane misicne mase,dominantno masne degeneracije.Pregledom obuhvacene paranozalne supljine bez pato.sadrzaja.ZAKLJUCAK:TU PODA USNE DUPLJE I JEZIKA. Deka je takodje radio rengen pluca on je BO. jetre BO... ALI na rezultatima EHO mekih tkiva vrata pise: palpatorno stitasta zlezda urednog promera i velicine,ne palipiraju se patoloske promene.Palpatorno GL submandibularis dext je nesto voluminoznija u odnosu na GL leve st.vrata.Ostale pljuvacne zlezde ocuvanih dimenzija i cvrstine parenhima.Ne palpiraju se patol. promene. Meka tkiva vrata desno palpiraju se slivene uvecane IGL od kojih je veca promera 10mm. Meka tkiva vrata levo palpiraju se pojedinacno uvecane LGL promera 10mm.U supraklavikularnim jamama ne palpiraju se uvecane IGL. Na UZ pregledu stitasta zlezda urednog promera i velicine,zrnaste strukture,nesto tamnije ehogenosti parenhima.Paratireoidne zlezde nisu uvecane ZAKLJUCAK:TU BASEOS ORIS ET LINGUAE Nalazi isecaka jos nisu gotovi a na komisiju ga vodimo za nedelju dana da vidimo terapiju koju ce mu dati operaciju,zracenje ili vensko lecenje. Doktor kaze da je lose, ne razumem najbolje nalaze ali cini mi se da se siri. Po vasem misljenju ima li nade za mog deku. Drugarica mi je preporucila NONI sirup kaze da je odlican i da je on jedino uspeo da zacauri tumor kod njene majke,da li da pokusamo i sa sirupom. Unapred zahvalna zabrinuta unuka.

Postovana, stanje je ozbiljno, ali dobro je sto nema udaljenih metastaza (na plucima i jetri nista nije uoceno), takodje se navodi da ni vilica nije zahvacena. Ako verujete u Noni sirup koristite ga, ali se vise uzdajte u terapiju koju odredi konzilijum.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2010.

Postovani,pijem dodatke ishrani koj licno mislim da su nephodni,jer ne unosim svaki dan kroz hranu sve te vitamine,to su B100,C vitamin 1000mg,ribljlje ulje omega 3-6-9,i multivatamin....pa me zanima vase misljenje jel to ok?posto se bavim profesionalno sportom moje slobodno misljenje je da su mi potrebni,ispravite me ako gresim...unapred hvala

Postovani, dobro je. Treba koristiti suplement omega3, jer mi slabo koristimo ribe u ishrani. Omega 6 masne kiseline nisu deficitne u nasoj ishrani.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2010.

Postovani. Prethodnih sest meseci bio sam na terapiji roakutanom (retinoid,lek za akne) 40 mg dnevno.Poslednjih mesec dana primetio sam da slabije pamtim i brze zaboravljam a to je jedna od nus pojava ovog leka. Da li bi sad nakon terapije trebala da mi se vrati predjasnja memorija i koliko bi vremena trebalo za to? Hvala unapred

Postovani, vec smo odgovorili na ovo vase pitanje, pod ovim istim datumom 01.03.2010. Potrazite ga. Odgovor smo poslali i na Vas mail.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2010.

Postovani doktore, Moja majka koja ima 65 godina vec 6 godina boluje od didkus hernije,zbog cega otezano hoda nemoze da se normalno ispravi zbog bolnih krsta, noge su joj hladne ali u zadnje vrijeme joj veliki problem predstavlja koljeno, koje je jako boli. u kojem osjeca veliku tezinu dok hoda kao da ima sto kila u njemu. Snimala je to koljeno ima ostecenja hrskavice ali joj nista konkretno ne predlazu. Sta Vi mislite da uradi da li postoji neki preparat za obnavljanje te hrskavice i za ujedno smanjenja bola koji stalno osjeca pogotovu kada stoji?

Postovana, diskus hernija se leci fizikalnim procedurama, antireumatskim lekovima, lekovima za opustanje misica (miorelaksanti), antireumatskim mastima i vezbama, ako fizijatar smatra da su moguce u zavisnosti od tezine bolesti. Dugotrajno mirovanje je stetno. Mama ce sama primetiti koliko moze fizicki da bude aktivna. Hrskavica kolena moze lagano da se oporavlja preparatima sa hondroitin sulfatom i glukozaminom. Terapija je dugotrajna, mnogima skupa, ali nema nezeljenih dejstava. Ako je gojazna treba da smrsa, zatim da izbegava dugotrajno sedene i stajanje i da nosi udobnu obucu. Ako moze da ih radi, vezbe za jacanje misica butina rasterecuju koleno i umanjuju bol.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: