Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 31.7.2010.

Postovani, da li je bubrenje C3-C4 diska izlecivo, prolazno ili je to nesto sa cime cu celoga zivota da se nosim. Zanima me sta preporucejete od mera, lekova koje treba preduzeti za otklanjanje ovog problema. Pozdrav,

Postovana, obavezno iditi kod kardiologa. I pored njegove terapije ako ste gojazni nastavite sa redukcionom dijetom stim da ne mrsavite naglo. Smanjite kolicinu soli u ishrani, izbegavajte suhomesnate proizvode, przenu hranu, kackavalj, punomasni sir, margarin. Jedite vise voca i povrca, posebno celer i beli luk. Jedite masnu morsku ribu, kao sto je skusa, losos, tunj, sardina ili haringa tri puta nedeljno. Mnogo vam moze pomoci hrana koja ima dosta kalijuma (pecen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, sljiva, sok od paradajza, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem), kao i namirnice koje imaju dosta kalcijuma (mleko i mlecni proizvodi sa manjim procentom masnoce, losos , skusa i sardina sa kostima, kelj, suve smokve, tofu, soja, lisce repe, brokuli i pasulj). Izegavajte stres, masnu, przenu i dosta slatku hranu, setajte svakodnevno, bavite se nekim sportom, fitnesom ili jogom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2010.

Imam povišen holesterol 8.2 i priitisak mi je 110/90, a ponekad uveče mi je 130/90 , pre 6 meseci sam se porodila, pila sam metildopu ali mi je pritisa i sa lekovima bio takav, poslednja četiri meseca sam radukovala ishranu i smršala sam oko 6 kg , smeta mi čim donji pritisak predje 85 odmah osećam pritisak u ušima, ponekad osećam probadanje u grudima, da li da idem kod kardiologa

Postovana, obavezno iditi kod kardiologa. I pored njegove terapije ako ste gojazni nastavite sa redukcionom dijetom stim da ne mrsate naglo. Smanjite kolicinu soli u ishrani, izbegavajte suhomesnate proizvode, przenu hranu, kackavalj, punomasni sir, margarin. Jedite vise voca i povrca, posebno celer, beli luk, masnu morsku ribu, kao sto je skusa, losos, tunj, sardina ili haringa tri puta nedeljno. Mnogo vam moze pomoci hrana koja ima dosta kalijuma (pecen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, sljiva, sok od paradajza, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem), kao i namirnice koje imaju dosta kalcijuma (mleko i mlecni proizvodi sa manjim procentom masnoce, losos , skusa i sardina sa kostima, kelj, suve smokve, tofu, soja, lisce repe, brokuli i pasulj). .
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2010.

Poštovani,već sam postavljao par pitanja u očaju i posle silnih pretraga,vrlo 'stručnih' lekara našao sam odgovor na moje zdravstvene probleme u vidu Koksaki virusa koji mi je potvrđen na Torlaku,uz sugestiju mojih lekara iz Kruševca da 'bacim toplomer i da ne umišljam jer mi nije ništa',plus na moj zahtev da uradim testove na ovaj virus...'to je skupa analiza a ti nemaš simptome srčanih smetnji'.?Izvinjavam se svoj struci ali šta je potrebno da umrem da bi me neko shvatio ozbiljno?Tad hoće,ali patolog jedino...strašno i izvinite na ogorčenju.Možete li mi dati neki konkretan savet u vezi moje bolesti,način lečenja,šta znači 'mirovanje' i koja je informacija tačna...nema izlečenja od ovog virusa ili je izlečenje realna opcija?Unapred zahvalan na svoj pomoći i savetima

Postovani, kod koksaki infekcije najbitnije je ojacati imunitet. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte i izbegavajte stres. Koksaki virusi cesto napadaju srcani misic (miokarditis) i u tom slucaju se preporucuje mirovanje. Mirovanje je u skladu sa tezinom bolesti. Nekada je potrebno bolnicko lecenje. Vi niste u toliko teskom stanju. Upravljajte se time da fizicka aktivnost treba da bude takva da se ne premarate. Kada osetite umor prekinite. Preko dana planirajte odmor. Odlezite malo u onom delu dana kada se osecate najumorniji. To je obicno onda kada vam raste temperatura. Imunitet, od hrane, jaca voce i povrce, jogurt, posebno probiotski, beli luk, pecurke sitake, morska riba (losos, skusa, tuna, sardine), maslinovo ulje, a slabi ga masna hrana i secer. Od suplemenata mozete da koristite probiotik, omega3, cink, selen i vitamine A, C i E.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.7.2010.

Postovani,pre dve godine sam uspesno odstranio kondilome na kozici penisa.Dermatovenerolog je koristio krioteraiju kao metodu odstranjivanja.Na mestu gde su bili kondilomi, (ukupno 2 ) je nakon odstranjivanja ostala koza braonkaste boje koja ne svrbi i ne boli i ne menja boju .Da li je to normalno posle krioterapije?Imam li razloga za brigu?Napominjem da mi se kondilomi vise nisu vracali.Hvala!

Postovani, to je normalna pojava, koja predstavlja ozljak. Nemate razloga za zabrinutost, jer se oziljak ne menja i ne daje tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2010.

Postovani koristim kantarionove vaginolete ujutru i uvece zbog spaljivanja ranice i da li smem da ostanem trudna dok ih koristim.Svi ostali su rezultati uredu pa cak i ranica

Postovana, prilikom koriscenja vaginaleta sa kantarionom mozete da ostanete u drugom stanju bez ikakvog rizika.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2010.

postovani,obracam vam se jer imam sledeci problem! trenutno sam u 13. nedelji trudnoce,a tek sam pre dve nedelje saznala da sam u drugom stanju! ono sto je najvaznije je to da sam ja ,ne znajuci da sam trudna,imala hirursku intervenciju na usni,bezazleni granulom koji mi je odstranjen,medjutim,ja sam morala da pijem antibiotik Panklav da ne bi doslo do post operativne infekcije i Brufen 400 mg protiv bolova u trajanju od nedelju dana!Posto bolujem od hipertireoze,u ovom periodu sam ponekad,mozda 4 puta do sad popila Bromazepam da mi smiri lupanje srca! Zabrinuta sam! prosle nedelje mi je radjen double test i rezultati su sledeci fb-hCG 121 ng/ml 3.26 Corr.MoM PAPP-A 1 mlU/ml 0.34 Corr.MoM CRL 63 mm Biochem. risk + NT > 1: 50 Double test > 1: 50 Age risk 1:817 Trisomy 18+ NT < 1: 10000 Na ultrazvuku koji je radjem neposredno pre vadjenje krvi za double nuhalni nabor NT je 2 mm sto je kazu normalno,bebi je formirana nosna kost,i doktorka na osnovu ultrazvuka kaze da je sve ok! Ono sto mene buni je pouzdanost double testa,jer ako on ima pouzdanost 65% cemu onda svrha testiranja i unosenje panike trudnicama,jer desava se jako cesto da rezultat bude jako los a da amniocenteza pokaze da je sve u redu!! Od cega to zavisi,molim vas da mi objasnite jer sam u velikom strahu,preporucena mi je amnicenteza a svi znamo koji rizik ona nosi!! Sta mi savetujete dalje? Unapred hvala!

Postovana, to je na vama, vasem suprugu i ginekologu da odlucite. Izvagajte sve faktore. Brufen moze da predstavlja rizik, ali ne prevelik. Panklav i Bromazepam nisu problem. Plod na ultrazvuku izgleda dobro. Uzmite sve to u obzir pa presecite. Bitno je i da li imate decu ili je to prvo, koliko imate godina, da li ste tesko ostali u drugom stanju. Test nema veliku pouzdanost, jer predstavlja statistiku. Daje procenat verovatnoce da se nesto desi. Vrsi se da bi se napravila selekcija, da se ne salju sve trudnice na amnicentezu, jer ona nosi rizik za spontani abortus (1 do 1,5% ili jedna trudnoca na 100 pregleda)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2010.

Postovani! Vec 2-3 godine imam problem sa vrtoglavicom ,glavobolje i stezanje levoj strani u predelu oko srca .Vrtoglavica je stalna a stezanje se javi mesec dva pa ga snema . EKG uredno . EXO srece - prolaps ali neznacajan.Ta glavobolja je neizdrziva kao neki pritisak i ostra bol u slepoocnicima i zilama ali traje kratko pa izcezne.Cesto noci se budim sa preskakanje u grudima i otrpne mi cela ruka .Jer moze to da je problem sa zilama ili je nesto drugo. Doktori mi samo kazu da je na nervnoj bazi ali ja sam popila dosta sedativa ali na zalost nista a i nisam nesto strasno nervozna. Molim vaz za pomoc ovo stvarno neda mira.Hvala puno!

Postovana, vrtoglavica i glavobolja moze biti posledica promena na vratnom delu kicme pa se javite neurologu i fizijatru. Stezanje u grudima, kada su svi nalazi u redu moze da bude iz psihickih razloga. Sedativi nekada ne pomazu, vec su potrebni antidepresivi. Pomaze i setnja, bavljenje sportom, hobi, fitnes,joga i psihoterapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2010.

Postovani.imam taj problem da mi se stalno zacepljuje nos. najmanje 3-4 puta dnevno moram da prskam kapi,inace mi se potpuno zacepi i ne mogu da disem. Pokusala sam da trpim i da ne stavljam kapi,ali ne ponosljivo je,ne mogu ni da jedem,ni da spavam,a posto onda disem na usta osusi mi se grlo i tera me da kasljem. To traje tokom cele godine,ne vezano za godisnje doba ili prehladu. imate li neki savet za mene?

Postovana, ako se kapi za nos koriste duze od 5 do 6 dana one nakon kratkotrajnog otpusenja dovode do ponovnog zapusenja nosa. Na taj nacin vas teraju da cesto stavljate kapi, a opet da ne mozete dobro da disete. Javite se spec. ORL. Dobicete lekove protiv alergije (tablete antihistaminika i kortikosteroid u spreju za nos ili sl.). Kapi koje sada koristite prestanite da stavljate u nos.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.7.2010.

Postovani, interesuje me jedno pitanje iz opste kulture : ako zena koja je u drugom stanju ima odnose i u nju dospeju sprem. Sta se desava sa njima (sperm.) jer u zeni je vec oplodjena jedna celija? i da li devojka moze da zatrudni ako predje preko tepiha na kome su fleke od sperm. (posle masturb. slucajno je palo par sperm. i proslo je oko dva meseca ), unapred zahvalan !

Postovani, spermatozoidi nakon seksualnog odnosa dospevaju u trbusnu duplju zene. Njihova sudbina je ista i kod trudnice kao i kod zena koje nisu u drugom stanju. Spermatozoide odstranjuju leukociti, kao i ostale strane celije npr. bakterije i viruse. Cim se spermatozoidi osuse vise nisu sposobni za oplodnju, bez obzir gde se nalaze (tehih, peskir, novine, gace...). Cak i da sedne na tu osusenu mrlju ne bi mogla da zatrudni. Zene se ne oplodjuju kao biljke. Spermatozoidi ne mogu da lete kroz vazduh, kao polen i da ulete u vaginu i matericu i oplode jajnu celiju. Za to je neophodan seksualni odnos ili bar da se sperma dok je jos vlazna ugura (prstima, nekim seksualnim pomagalom ili instrumentom).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Postovani, danas mi je puni 6.mjeseci trudnoc e, noge i ruke mi oteknu svaki dan tako da ne mogu da se krec em. Sta mogu da uradim da bi ublazila otok? unaprijed

Postovana, najvaznije je da kontolisete krv, mokracu i krvni pritisak. Ako u mokraci nema belancevina i krvni pritisak nije povisen, otoci nisu opasni. U tom slucaju nastaju zbog pritiska uvecane materice na krvne i limfne sudove, zbog vece kolicine tecnosti u cirkulaciji i zbog vrucine, a ne preti opasnost od preeklampsije. Nosite komotnu odecu i obucu. U trudnoci stopala obicno porastu za jedan broj pa su vam mozda potrebne druge cipele. Kada odmarate legnite, a ispod nogu stavite malo jastuce tako da ih podignete da budu iznad nivoa srca. Setajte, a izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Postovani, Jos proslog leta osecala sam 2 cm levo od pupka tezinu,tup bol ili kao neko zarenje.To se pojavljivalo periodicno,pa mi je lekar opste prakse rekao da se tu mozda zadrzava hrana pa mi se zato javlja taj osecaj i da to nije nista strasno i ostalo je na tome.U jesen,prosle godine,taj da kazem bol je postajao sve cesci,pa sam odlucila da uradim privatno ultrazvuk stomaka i sve je bilo o.k.Lekar koji mi je to radio rekao je da ne bi bilo lose da odem na gastro pregled.Meni je bol prestala i ja sam taj pregled,naravno odlozila.Sada sam u sestom mesecu trudnoce i zarenje osecam konstantno na istom mestu vec mesec dana.Postajem time opterecena i plasim se.Ne znam da li je uopste moguce da odem sada na taj gastro predgled ili kod hirurga(za to imam uput).Da li je opasno da cekam porodjaj koji ce biti krajem oktobra,pa da posle toga odem? Stvarno ne znam sada sta da radim,a ovo mi po prilicno smeta i stvara nervozu.Bojim se iskreno da nije neki cir ili jos nesto strasnije.Nadam se da cete mi kao i do sad nekoliko predhodnih puta dati adekvatan savet. HVALA UNAPRED

Postovana, najblje da se javite gastroenterologu. On ce proceniti da li je u ovom trenutku moguca endoskopija. Inace ona nije hitna. Tegobe koje imate ukazuju na hronicnu bolest, dispepsiju, gastritis ili cir. Nista nije strasno. Javite se lekaru i iskoristite i uput koji imate. Nista vam nece raditi niti dati lek koji se ne primenjuje u trudnoci. U svemu tome najveci problem je sto se vi sekirate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, imam bebu staru 4 meseca, stalno stavlja prstice u usta i glodje ih, kao da ce uskoro prvi zubic da izadje, desni su malo nadrazeni, da li mogu bebi da desni mazem gengigelom ili nekim drugim gelom?Hvala,pozdrav.

Postovana, deca imaju period kada trpaju u usta i glodju prste, igracke i sve sto dohvate. To nema veze sa nicanjem zuba. Zubici mogu uskoro da niknu, ali mogu i mesecima kasnije. Takodje, balavljenje nije povezano sa nicanem zuba. Ako se na desnima pojavilo ispupcenje to moze znaciti da ce skoro da nikne zub. Roditelji stavljaju gel vise da sebe umire nego bebu, jer se plase nicanja zuba. Bebama uglavnom to ne smeta mnogo. Ako vidite da su desni jako nadrazene, a beba uznemirena mozete da koristite gel.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, radi se o mojoj sestri ima 36 godina i zivi u Nemackoj, ima cestu upalu besike, sada ima eserihiju koli i dobila je upalu bubrega, da bi se videlo zasto ima cestu upalu besike, predlozeno je da joj se prosiri mokracni kanal, jer joj je mnogo uzak pa ne moze cev sa kamerom da udje da bi se videla besika. Moje pitanje je ako prosiri mokracni kanal, da li ce posle imati neke posledice i da li je to zaista neophodno da bi se utvrdilo zbog cega ima te upale?Hvala Vam, pozdrav.

Postovana, kod mokracnog kanala normalne sirine cistoskopija moze da se vrsi bez potrebe da se on dodatno siri. Ako postoji neka anatomska malformacija u smislu suzenja onda se intervencija vrsi u anesteziji u bolnickim uslovima, da bi se to suzenje prosirilo. Inace se cistoskopija vrsi ambulantno. Stavlja se gel koji smanjuje bol i nelagodnost. Posmatranje besike moze pomoci u pronalazenju uzroka ponavljanja infekcije, koja se iskomplikovala zapaljenjem bubrega. Moguce komplikacie cistoskopije su infekcija, krvarenje pa cak i pucanje besike ili moracnog kanala. Na srecu ove poslednje kompikacije nisu ceste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Da li mozete da mi protumacite ovo otpusno pismo iz bolnice? Uputna dijagnoza: Melaena.Anaemia posthaemorrhagica.Status post gastrectomiam subtotalis cum L-L gastro entero anastomosis sec.Brown pp adenokarcinoma ventriculi.Hypertensio arterialis.Cor compensatum.Hernia inguinalis l. dex.Hyperplasio prostatae.Hyperplasio glandulae suprarenalis sin.Cystis hepatic.Cystis renis dex.Aneurysma aortae abdominalis infrarenalis incipiens Konacna dijagnoza: Haemorrhagia gastrointestinalis. Status post gastrectomiam subtotalis cum L-L gastro entero anastomosis sec. Brown pp adenokarcinoma ventriculi a.m.l. Hernia inguinalis l. dex.Hyperplasio prostatae.Hyperplasio glandulae suprarenalis sin.Cystis hepatic.Cystis renis dex.Aneurysma aortae abdominalis infrarenalis incipiens.Thrombosis a. mesentericae susp.Cardiomyopatthia ischaemica et hypertensive decomp.Insufficientia cardiorespiratoria.Exitus letalis 1.07.2010 Postovana,zelela bih iskreno da mi protumacite ovu dijagnozu.Zato sto su lekari govorili da je sve u redu posle operacije I da mu je otklonjeno pola zeluca I da ljudi mogu da zive I godinama tako a pacijent je umro za manje od dve nedelje.Da li su oni to mogli da sprece?Ili nesto da se vise uradi?Hvala na razumevanju I obrazlozenju

U otpusnom pismu su pobrojane bolesti od kojih je bolovao pokojnik bez isticanja uzroka smrti. Odstranjen je deo zeludca zbog malignog tumora (adenokarcinoma) i sa takvim patrljkom od zeludca covek moze godinama da zivi, ali ovde je nesto poslo po losem. On je bolovao od povisenog krvnog pritiska, ali je srce pre operacije bilo u dobrom stanju i zato je dozvoljena operacija. Osim toga imao je preponsku kilu, uvecanu prostatu, uvecanu nadbubreznu zlezdu, ciste u jetri i bubrezima, prosirenje trbusne aorte. Nakon operacije je doslo do krvarenja iz lezudca i creva iz nepoznatog razloga. Sumnja se da je doslo do tromboze jedne arterije u trbuhu (grane trbusne aorte). Zbog krvarenja je doslo do malokrvnosti i poremecaja rada srca i pluca. Uvecanje nadbubrezne zlezde je moglo da ima udela u nastanku komplikacije, delujuci na krvni pritisak. Ja znam da je vama tesko sto ste izgubili oca i da razmisljate da li je neko kriv i da li je moglo da se spreci. Komplikacije nakon operacije se desavaju. Nisu ceste i kada bi mogle da se predvide te se operacije ne bi ni vrsile. Medjutim, to su neke nepredvidljive stvari.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.7.2010.

Postovani doktore, imam 21 god. i pre 3 meseca operisao sam varikokelu levog testisa. Naime, imao sam varikokelu na oba testisa, medjutim blazu na desnoj strani, pa mi je uradjen operativni zahvat samo na levoj strani. Dva meseca nakon operacije pojavila mi se cista, najpre na levom, pa kasnije i na desnom testisu, a mislim i da mi se neoperisana varikokela prosirilia. Cak mi se cesto javljaju i problemi sa erekcijom, tacnije sa odrzavanjem erekcije, sto mi se pre nikad nije desavalo. Danas, 3 meseseca nakon operacije otisao sam kod drugog dr. da se posavetujem i sa njim, i propisao mi je Bostrombin gel i za obloge Acidi borici sol. 3%. Zaista, dosta citao sam o varicoceli, sto na internetu, sto u knjigama o kucnoj medicini, i nigde nisam pronasao da se za lecenje varicocele koriste navedeni preparati. Zaista ne znam sta da radim!? Da li se ciste mogu same povuci, ili je potreban jos jedan operativni zahvat? Da li varicocela ima veze sa erekcijom? I da li se varikokela moze ujedno operisati sa cistama? Da li Vi preporucujete da navedene preparate koristim za svoj problem? Unapred sam zahvalan na Vasem odgovoru.

Postovani, ciste u stvari nisu na testisima, vec na semenim kanalima. To su njihova prosirenja i ne treba da se opericu. Terapija koju ste dobili primenjuje se kod prosirenih vena (varikokela predstavlja prosirenje vena testisa), kod otoka nastalih zbog prosirenja vena, bola, osecaja tezine, kod oziljaka nakon operacije i sl. i nece vam skoditi, a moze da pomogne. Varikokela ne bi trebala da izaziva probleme sa erkcijom. Mozda je to psihicke prirode zbog traume koju ste imali tokom i nakon operacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2010.

imam 29 godina i dijagnostikovan mi je hronicni gastritis bila sam kod gastroenterologa dao mi je gelusil lak i rekao da se to ne moze izleciti jako sam uplasena.planiram trudnocu pa ne znam da li ce to imati veze .i da li se moze dobiti cir .unapred zahvalna ijako uplasena

Postovana, gastritis je cesta bolest, u poslednje vreme sa promenom ishrane i nacina zivota, sve cesca. Ne predstavlja nikakav rizik za trudnocu. Ne mora da dovede do cira. Bolest je hronicna i doktor je zato rekao da se ne moze izleciti. To znaci da cete imati periode sa manjim ili vecim tegobama, ali cete imati i periode bez ikakvih tegoba bez obzira na lecenje i dijetu. Da bi vam tegobe bile manje i tedje morate da pazite sta jedete. Da izbegavate hranu za koju primetite da vam smeta. Da jedete cesce po malo. Obicno smeta kafa i gazirano. Nekima smeta dosta kiselo, posebno sok od limuna ili pomorandze. Medjutim sve je to individualno i morate zapaziti sta vama smeta. Malo ljute hrane (ne preljuto) stiti sluzokozu zeluca. Bolje se podnosi kuvana i dinstana hrana od przene i sirove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2010.

Postovani, konstatovana mi je perforacija bubne opne desnog uha. Predlozena je operacija. Zanima me sta ta operacija podrazumeva...posoperativni tok, kao i to koji deo tkiva iz glave se uzima kako bi se nadomestio deo bubne opne... hvala...

Postovana, bubna opna ima veliku sposobnost da sama zaraste. Ako se ne operise postoji mogucnost da celije iz spoljasnjeg usnog kanala urastu u srednje uho, gde im nije mesto. Pri operaciji se, ako postoji veliki defekt bubne opne, uzima parcence koze ili venskog zida, ali ne iz glave. Delici bubne opne se lepo nameste i fiksiraju tako da moze dobro da zaraste. Obavezno se koriste antibiotici.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2010.

Postovani pre godinu dana pocele su mi mucnine u stomaku i javljao je se sasvim mali i veoma retki bol.uradila sam UZ koji je bio uredan ali nakon vadjenja krvi iz prsta rekla mi je doktorica da sam pozitivna na neku bakteriju, propisalami je trojnu terapiju i poslje terapije osjetila sam olaksenje. Ali pre mjesec dana poceli su bolovi jakog inteziteta lijevo od zeludca i teske muc nine, molim vas da mi kazete sta je sa mnom. od tih silnih bolova i muc nine puno sam nervozna . unaprijed zahvaljujem

Postovana, potreban je ponovni pregled gastroenterologa. Samo endoskopija moze pokazati sta je uzrok tegoba. prilikom endoskopije se moze uzeti uzorak tkiva cijim pregledom se vidi da li opet imate bakteriju Helikobakter pylori i da li je ponovo potrebna teraoija. Takodje se moze videti da li postoji cir (ulkus). Bez obzira na rezultate tegobe vam mogu biti blaze ako jedete cesce po malo i izbegavate samo onu hranu za koju primetite da vam dosta smeta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2010.

Postovani,radila sam dabl test,medjutim kod doktora mi je zakazano tek za deset dana,pa bih vas molila da mi u medjuvremenu kazete dali su mi rezultati dobri ili ne posto brinem. freebhcg-26,53 mlU/ml at 23.7.2010 1,08 MoM PAPP-A 1952 mlU/l at 23.7.2010 0,75 MoM NT 1,2 mm CRL of 67,8 mm 0,7 MoM .Truncated to 0,78 MoM in trisomy 21 risk calculation.Truncated to 0,78 MoM in trisomy 18-13 risk calculation. trisomy 21 likelihood ratio markers.evaluated absent nasal bones as negative.Dow s syndrome risk 1 naprema 8220,calculated as risik at screning date.low risik,the maternal age related risk for down s syndrome is 1 naprema 395.edwards and patau s syndrome risk less than 1 naprema 100000 calculated as risk at screening date.low risk. 32 god,80 kg,13+1 ned. hvala puno.

Postovana, dabl test pokazuje odredjeni procenat rizika za nastanak nekih anomalija i kao sto vidite nije veliki. Pokazite rezultat vasem ginekologu, a u medjuvremenu ne brinite i uzivajte u svojoj trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2010.

MOJ OTAC SE JAVIO U BOLNICU ZBOG GLAVOBOLJA,NESIGURNOG HODA I POVRACANJA GDE MU JE USTANOVLJENA SLEDECA DIJAGNOZA Molim Vas za misljenje i dodatno objasnjenje dijagnoze. OTPUSNA DIJAGNOZA: Meta cerebri multiplices vs bronhogenes. Infiltratio pulm l.dex.vs primaria. Osteoysis VTh VII maligna. Syndroma paraplegiae inf. et incontinentio alve et urinae. Status post irradiationem cranii pp meta cerebri miltipleces Na PA snimku grudnog kosa okrugla infiltracija parakardijalno desno promera 5x4 cm na profilu locirana više pozadi.Biohumoralno povisene vrednosti azotnih materija i kreatinina,CRP-a.Citoloskim pregledima sputuma u vise navrata nisu nadjene maligne celije. Lecenje sprovedeno infuznim rastvorima simtomaticima, kortikosteroidima i antiedematoznim terapijom. Krace vreme dolazi do stabilizacije neuroloskih ispada i popravljanja opsteg stanja zdravlja. U tom periodu sprovedena palijativna iradijacija kranijuma. Pri kraju hospitalizacije pogorsanje opsteg stanja i neuroloskih tegoba sa razvojem paraplegije i inkontinencije. Imajuci u vidu sve okolnosti, prosirenost bolestio i ops te stanje pacijenta (KPS-50) predlaze se dalja simptomatska i potporna terapija u kucnim uslovima. PREPISANA TERAPIJA: Phenobarbiton tbl.0.1 1x1 uveče,tbl.bromazepam 3mg 1x1 .Diklofenak duo 2x1,tabl.Ranitidin 150mg 1+0+1,Klometol 2x1 U pitanju je pacijent godista 1946. Imajuci u vidu pogorsanje njegovog stanja nakon zracenja molim Vas da mi pojasnite da li je to reakcijana zracenje ili je to stanje od bolesti. Ako je reakcija na zracenje koliko ona traje i kad se mogu ocekivati poboljsanja. Ako dodje do popravljanja stanja da li se dalje rade jos neke terapije?

Postovani, to su nepredvidljive stvari. Nije sigurno da li je reakcija na terapiju, koje uglavnom ima ili samo bolest napreduje. Da je bilo sigurno da mu zracenje nece pomoci, vec dovesti do pogorsanja stanja ne bi se sprovelo. Moze se ocekivati da ce mu biti bolje nakon oporavka od zracenja, uz prepisanu simptomatsku terapiju. Medjutim, ne moze se predvideti koliko ce trebati za oporavak. Podnosenje terapije je prilicno individualno. Ne verujem da ce nakon oporavka od zracenja nastaviti sa tom ili slicnom terapijom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2010.

Dobar dan u aprilu sam dobila menstruaciju 11 i prestala je za 24 casa. Otisla sam kod ginekologa papa test i sekret su 2grupa al imala sam stres 19 marta djete mi se pocelo gusiti po noci doktor kaze da je to od toga.u maju dobijem traje 4 5 dana oskudno,u junu dobijem dobijem 12stog 5dana normalnog intezitete,u julu dobijem 22 sto znaci za 39 dana a ja inace dobijam na 32 33 dana i islo mi prvi dan dosta drugi pomalo i 3 nista,4 pojavi se malo na vesu i tako 5.a ja sam pre godinu dana imala kamen u m.kanalima i razbijali su mi laserom isla sam na kontrolu posle toga mjesec dana i nije bilo nista. dali je moguce da se kamen ponovo stvorijo pa da stvara on te probleme imam 29 godina i dva porodjaja.

Postovana, moguce da se kamen ponovo stvorio. Medjutim, krvarenje koje bi on izazvao je praceno bolom. Ovo vise lici na neurednu menstruaciju sto je moglo da nastane kao posledica stresa. Dobra stvar je sto je nalaz papa testa i brisa normalan. Idite redovno na ginekoloske kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2010.

Postovani, mislim da patim od depresije. Nista me ne cini srecnom, ne vidja mi se ni sa kim, vise se cak i ne smejem. Samo bih lezala i gledala u jednu tacku. Da li imate neki savet ? Hvala unapred.

Postovana, morate se javiti neuropsihijatru. On ce vam pomoci da vratite osmeh na lice. Simptomi koje navodite ukazuju na depresiju. Da biste je prevazisli morate, za pocetak silom, da izlazite napolje, da se druzite, da nadjete sebi neku zanimaciju, neki posao, hobi, da se bavite sportom ili fitnesom. Sve to moze pomoci uz psihoterapiju ili antidepresiv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2010.

Postovani, Tokom prvog porodjaja mi je iskocila struma,tacno pre 6 godina.Nalazi hormona su uvek u redu,cak i u drugoj trudnoci.Jedini problem je estetski.Da li da je operisem,da li cu morati da pijem posle lekove i da li bi se vratila struma kasnije?Ona je sada velicine oraha. Hvala

Postovana, nisu ceste, ali postoje komplikacije nakon operacije strume. Ako se odstrani vise tkiva moze doci do hipotireoze tako da cete morati da pijete lekove. Ponekad, mada etko, se osteti zivac odgovoran za govor. Ako hocete operaciju iz estetskih razloga posavetujte se sa hirurgom i insistiajte na tome da vam kaze koliki je rzik za vasu strumu uzimajuci u obzir njenu velicinu i polozaj. Ne yna se pravi uyrok nastanka strume pa se yato ne yna nkon operacije da li ce da se vrati.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2010.

Postovani, ako mozete da mi odgovorite, posle porodjaja kosa je pocela da mi opada, sta bih mogla da koristim protiv opadanja, i da li mogu da pijem komplex vitamina B posto dojim?Hvala Vam,pozdrav.

Postovana, B compleks mozete da pijete. Medjutim, i bez terapije kosa ce poceti da se obnavlja i dostici ce raniju gustinu najkasnije do bebinog zodjendana. To je normalno opadanje kose nakon porodjaja i ne zahteva lecenje. Ako smatrate da raznovrsnom ishranom ne unosite dovoljno vitamina i minerala koristite umesto komplexa vitamina B, Oligovit ili slican suplement koji sadrzi vise vitamina i minerala namenjenih dojiljama. Za kosu nista posebno nije potrebno. Samo treba da prodje vreme, jer dlaka mora da prodje kroz period mirovanja i opadanja da bi nakon toga pocela da raste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2010.

imam 45 godina pre otprilike 2 m3edseca pojavilo se povecanje leve grudi,napravio sam momograviju i eho na nekoliko doktora i svi su mi rekli da nema niceg strasno,al niko mi nije daO LEKARSTVA,aleva strana od dva santimetara povecala se na 5,6 sm. boli me samo na dopiru -lekari su mi rekli da je to mastitis . o cemu se radi. hvala vam

Postovani, mastitis je zapaljenje mlecne zlezde i zahteva lecenje antibioticima. Ako je uvecanje grudi nastalo porastom mlecne zlezde to je ginekomastija. Ona nastaje zbog manjka testorona ili zbog viska estrogena. Da bi se naao pravi uzrok ginekomastije treba pregledati testise, jetru, odrediti nivo hormona u krvi. Povecano izlucivanje estrogena se javlja kod tumora testisa, karcinoma bronha, tumora i hiperplazije nadbubrečne zlezde, pojacanog lucenja sitne zlezde (hipertireoza), alkoholne jetre i tumora jetre. Neki lekovi mogu uzrokovati ginekomastiju (ketokonazol, digitalis, spironolakton, cimetidin, etionamid, izoniazid, metildopa, triciklicki antidepresivi, penicilamin, omeprazol, ACE inhibitori i diazepam). Marihuana i heroin takodje mogu uzrokovati ginekomastiju, kao i konzumiranje vece kolicine mesa koje sadrzi dosta estrogena. Uvecanje dojke koje nije ginekomastija tj. ne nastaje uvecanjem mlecne zlezde, vec masnog tkiva moze biti lipom (benigni tmor masnog tkiva), neurofibrom i karcinom. Ove promene su obicno jednostrane, bolne i ekscentricne. Znaci insistirajte na dodatnim pregledima kako bi se nasao uzrok uvecanja grudi. Prvo treba da znate da li je u pitanju ginekomastija ili uvecanje masnog tkiva. Kod gojaznih se grudi uvecavaju simetricno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2010.

Dobar dan,imam vrlo cesto jak pritisak u sredistu grudi i nedostatak vazduha,pogotovo posle neke fizicke aktivnosti pa cak i lakse .Nisam pusac imam 32 god.radila sam EKG,ultrazvuk srca,krvnu sliku i rengen pluca,i kazu da je sve to uredu.zanima me sta to moze biti i koliko opasno,u mojoj porodici ima srcanih bolesnika i angine pektoris,pa se bojim da nije mozda to.hvala i pozdrav !

Postovana, neophodno je da uradite test opterecenja. Na njemu ce se videti da li postoji opasnost od angine pektoris u naporu. Posto imate tesko nasledje morate da obratite paznju na ishranu, da povecate fizicku aktivnost, da se bavite sportom, fitnesom ili jogom, nekim hobijem. U ishrani da dominira voce, povrce, beli luk, maslinovo ulje, morske ribe (losos, tunj, slusa, sardine), mlecni proizvodi sa manjim procentom masnoce. Da izbegavate zasicene masti (margarin, loj, masnocu svinjskog mesa, kozicu piletine), suhomesnate proizvode. Ne smete da pusite, a izbegavajte stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2010.

bypass vena na nozi cemu sluzi gumeni zavoj i kolko se nosi? koje su moguce komplikacije? trombi...

Postovani, nakon operacije moze doci do tromboze i zacepljenja operisane vene, kao i do njenog zapaljenja. Zavoj vrsi spolja pritisak i tako olaksava kretanje krvi u venama. Venska krv iz nogu ide ka srcu, odozdo navise suprotno zemljinoj tezi. Elasticni zavoj olaksava potiskivanje krvi navise i savladjivanje sile zemljine teze. Duzina nosenja je razlicita i zavisi od stanja vena. Sto se operacija ranije uradi, dok je krvni sud manje izmenjen, uspesnost je veca. Na uspesnost operacije utice i opste zdravstveno stanje. Lose utice povisen holesterol, trigliceridi i dijabetes.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2010.

Molim vas da li komorske ekstrasistole.mogu da budu izazvane od kile na zeludcu ili neke druge bolesti ili je to problem u samom srcu. Da li su komorske ekstrasistole opasne posto ih ja imam. Koje su ekstrosistole bezopasnije komorske ili pretkomorske. Nemate aritmiju apsolutu, niti neki tezi poremecaj ritma. Nemate internisticku tj. kardiolosku bolest. Vasa zabrinutost je psihicke prirode i ako je velika neophodno je antistres ili anksioliticno lecenje.

Postovana, komorske ekstrasistole nastaju zbog poremecaja sprovodljivosti u srcu. Ne izaziva ih zeludacna kila, mada ona moze da izazove neke oblike preskakanja srca. Vec ste postavljali pitanje. Na osnovu opisa se vidi da su potuno bezopasne. Obe vrste ekstrasistola (komorske i predkomorske) mogu da budu i opasne i bezopasne. Vase su bezopasne, sto se vidi po nalazu holtera. Nemate aritmiju absolutu ili neki bitan poremecaj ritma. Ako ste i dalje jako zabrinuti to je psihicki problem i zahteva anksioliticno lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2010.

Postovani, imam 29 god i od 2006. godine mi se na gornjem delu stopala javlja crvenilo praceno svrabom, otprilike uvek u julu (jednom godisnje). Prvo se pojavljuju manji pecati koji se postepeno sire navise do kolena, ali se pritom oni sa stopala polako povlace. Taj ceo proces traje otprilike 20-tak dana (mozda i duze). Koza na tim mestima je crvena, hrapava, otecena, skoro bolna i pracena gotovo nepodnosljivim svrabom. Tokom ovog perioda sam isla na nekoliko pregleda i dijagnoza je alergija, ali nije tacno ustanovljeno kakva. Bilo je pretpostavki da je od sunca, carapa(?) ili da je reakcija na neku biljku. Na pocetku svake terapije primala sam injekcije koje nijednom nisu pomogle. Trenutno imam tu alergiju i primam koktel nyripan, synopen i kalcijum(?), primila sam vec 3x i stanje uopste nije bolje, naprotiv, cini mi se da se pogorsalo. Od masti sam jedne godine koristila Panolon, druge Esperson, a takodje mi je receno da mazem Eucerin kremu za suncanje sa zastitnim faktorom 50 (ja koristim Vichy 50). Na sopstvenu inicijativu sam mazala i mast Flogocid. Nijedna od navedenih terapija nije uopste pomagala kad crvenilo i svrab vec pocnu. Prethodne 2 godine sam na vreme uocila prve znake alergije i preventivno mazala naimenicno Vichy kremu za suncanje i Flogocid mast i tako uspela da sprecim njenu pojavu. Nisu radjena nikakva dodatna ispitivanja. Nadam se da cete moci da mi uspostavite tacnu dijagnozu na osnovu navedenog.. Unapred zahvalna, Natasa (ukoliko je moguce, mogu Vam dostaviti sliku alergije)

Postovana Natasa, najefikasnije je da sa prvim suncanim danima pocnete sa mazanjem kreme sa visokim stepenom UV zastite. Moze Vichy posto vec imate pozitivno iskustvo sa njom. Ne vidim razloga da mzete Flogocid.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.7.2010.

postovani,imam 26 godina imam tromb u nozi 30 posto vene je zapuseno pijem farin i kardijopirin pa me zanima dal smem u solarijum. hvala na odgovoru...

Postovani, za vas je solarijum stetan. Takodje i suncanje. Moze vam pogorsati zdravstveno stanje. Ako se prilikom suncanja otkaci deo tromba i ode u veci krvni sud srca, mozga ili pluca moze i zivot biti ugrozen. Ne ocajavajte, solarijum nije ni za koga koristan. Ubrzava starenje koze i povecava rizik za nastanak raka koze.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: