Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 29.10.2012.

Postovana,koji si simptpmi prosirenih vena i slabe cirkulacije u nogama.

Postovana, kod prosirenih vena bez komplikacija javlja se osecaj tezine, zamor i neodredjeni bolovi u potkolenicama, zatim misicni grcevi u toku noci i svrab koze. Tegobe se uglavnom osecaju u potkolenicama, pogorsavaju se toku stajanja, smanjuju pri hodanju, a nestaju nocu za vreme lezanja, pogotovu ako je noga podignuta. Ako se bolovi i nocu odrzavaju treba im traziti drugi uzrok. Komplikacije prosirenih vena su otok, dermatitis i u najtezim slucajevima ulkus (rana koja tesko zarasta). Otok (edem) je izrazeniji kod prosirenja dubokih, nego povrsnih vena. U pocetku se javlja na unutrasnjoj strani potkolenica iznad gleznjeva. Nastaje krajem dana, tokom noci se povlaci. Kasnije moze da bude stalan, samo se povecava u popodnevnim casovima. Otok moze da zahvati celu potkolenicu, pa cak i celu nogu. Ako je prosirenje vena dugotrajno i znatno nastaje dermatitis. U pocetku je koza suva, zatim postaje zadebljana, naborana, prekrivena malim ljuspicama, koje se lako ljuste. Na mestu dermatitisa koza menja boju. Ona je svetlocrvena do mrko pigmentisana. Ako je cirkulacija u nogama slabija zbog bolesti arterija (obliterantna ateroskleroza, trombangitis ili ponavljane ateroembolije) javlja se bol, hramanje i utrnulost u jednoj ili obe noge za vreme hodanja, dok tih tegoba nema tokom mirovanja. U pocetku se tegobe javljaju povremeno pri dugom hodanju, a kasnije i pri kratkom pesacenju. U laksim slucajevima moze da se javi samo osecaj zamora ili nemogucnost brzog hoda. Pre pojave bola moze da se oseca hladnoca u nogama, trnjenje ili mravinjanje i zamor. Sa napredovanjem bolesti bol postaje dosta jak, gotovo je neprekidan i javlja se i u mirovanju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2012.

dr mi je ustanovio ranicu na grlicu materice,i cistu na levom jajniku,ranicu mi je uklonio laserskim putem.a posto sam udata i duze vreme ne mogu da ostanem trudna.zanima me da li je ta ranica uzrok tome?

Postovana, ranica na grlicu materice nije uzrok problema sa zadrudnjivanjem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2012.

Postovani, Moja mama ima bolove u stomaku izazvane priraslicama koje pritiscu crijeva. Kolonografijom je utvrdeno postojanje priraslica i divertikula. Proteklih godina je imala operacije na srcu i zuci. Kardiohirurg nikako ne preporucuje hirurski zahvat u svrhu otklanjanja priraslica. Mama 2-3 puta mjesecno ima bolove u stomaku koji prestaju SAMO ako vjestacki izazove povracanje. To je medjutim jako opasno jer moze izazvati zapetljaj crijeva. Nekoliko puta je isla i na infuzije, sto pomaze ali naravno ne otklanja ponovno vracanje problema. Posto je hirurski zahvat nemoguc, molim Vas, da mi odgovorite da li se negdje radi elektro/lasersko otklanjanje, eventualno ime i broj klinike. Zahvaljujem.

Postovana, uklanjanje priraslica ne bi resilo mami problem jer ima divertikulume. I oni joj izazivaju tegobe. Divertikulum je vrecasto prosirenje zida creva u koji moze da zapada hrana. Ako je vrat divertikuluma uzan stolica zaostaje u njemu, stvrdne se, tu se razmnozavaju bakterije, dolazi do zapaljenja, nekada i krvarenja. Ako je neko sklon srvaranju oziljaka i prirslica, uklanjanjem jednih mogu da nastanu druge. Ne znam gde se radi lasersko uklanjanje priraslica. Proverite u vama dostupnim privatnim hiruskim klinikama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2012.

Postovani! U menopauzi sam...znaci sa svim pratecim simptomima...ali najgore od svega je kad imam valunge i srce mi ubrzano radi, ja izmerim krvni pritisak..i on bude jako visok npr 160 /95 da bi kroz 4-5 min spustio se na normalu...kazu doktori da je to normalno,mada ja mislim da nije...I na svoju ruku sam trazila od doktora da mi da da uradim stress echo....jer se lako umaram a EKG sam radila vise puta i uvek je bio normalan...Sad me zanima da li da to radim ili ne i koliko je to sigurno..u stvari da li ima potrebe...eto htela sam a sad me to pomalo plasi...puozdrav i hvala unapred/!

Postovana, mehanizam valunga nije u potpunosti jasan. Izazivaju ga neka jedinjenja koja deluju na termoregulacioni centar u mozgu. Medjutim, ne deluju samo na njega vec i na druge delove mozga tako da zena oseca jaku uznemirenost, strah, neprijatnost, muku, lupanje srca, vrucinu i preznojavanje. Trajanje valunga je nekoliko minuta ili duze. Oni mogu da se nadovezuju jedan na drugi tako da moze da prodje pola sata pa i duze dok se zena ne smiri. Manje obrazovane zene uglavnom lakse podnose klimaktericne tegobe, jer ih prihvataju normalnije. Znaju da je to mucilo njihovu majku, tetke, komsinice... dok obrazovanije vise misle na bolest. Naravno, ne treba u takozvanom prelaznom periodu sve tegobe pripisivati klimaksu, ali ako su osnovni pregledi normalni ne treba uporno traziti bolest koja ne postoji. Tokom valunga, uz vec pobrojane tegobe, dolazi i do skoka krvnog pritiska. Skok je prolazan i ne predstavlja hipertenziju. U dijagnozi hipertenzije pritisak se ne meri onda kada znamo da skace, pa se ne meri u valungu, nakon popijene kafe, popusene cigarete i fizicke aktivnosti, vec pola sata nakon toga. Ne meri se ni kada se posvadjamo sa nekim. Treba da se meri tri uzastopna radna dana (ne vikendom kada ne idemo na posao i opusteniji smo) ujutru i uvece pola sata nakon popijene kafe, popusene cigarete, fizicke aktivnosti ili valunga. Zatim se saberu vrednosti i dobijeni broj podeli brojem merenja. Ako se dobije vrednost iznad 140/90 to je hipertenzija. Da skratim mali skok krvnog pritiska u valungu je normalan. Nije neophodno, ali posto ste vec zakazali test uradite ga. Brze zamaranje nije uvek posledica srcane bolesti. Utice neutreniranost, zabrinutost, prosirene vene, respiratorne bolesti, losa tehnika disanja. Da bi povecali kondiciju setajte vise. Povecana fizicka aktivnost pomaze i da se lakse podnesu klimaktericne tegobe. Takodje ih lakse podnose zene koje su posvecene necemu npr. cuvaju unucice, bave se dobrotvornim radom, pomazu ljudima, imaju hobi, bave se sportom, imaju kucnog ljubimca...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.10.2012.

Postovani ja sam onaj momak sto je imo problem sa stolicom uradjena mi je danas koloskopija i nalz je sledeci. Spoljasni i dikitalni nalaz uredan.Koloskopom do dna cekuma,a potm eksplorisano i oko 30 cm terminalnog ileuma.Nalaz na rektumu i kolonu uredan ,kao i u terminalnom ileumu.Bauhinijeva valvula :b.o. Untrasnji hemorojidi 1 stepena Dg:COLON IRRITABILE Th:Orvagyl 400 3x1 7 dana ,Probiotie forte 1X1 10 dana URADIDI TRANSGLUTAMINSKA ANTITJELA i NARAVNO VELKO HVALA STO STE MI ODGOVORILI NA MOJA PITANJA POZ

Postovani, drago mi je sto ste uradili kolonoskopiju i tako potvrdili dijagnozu iritabilnog kolona. Tegobe su ukazivale na prenadrazeno debelo crevo (colon irritabile) ali je samo kolonoskopija to mogla da potvrdi. Pozitivna transglutaminska antitela bi ukazivala na mogucnost da se kasnije pojavi nepodnosenje (intolerancija) glutena i da treba bezglutenska dijeta. Medjutim, sada nisu pronadjene promene u crevima koje bi pokazele da u ovom trenutku postoji intolerancija. Dobijena terapija ce da pomogne da se sredi crevna flora, a kod iritabilnog kolona je vazno da se psihicki smirite. To sto znate da nemate neku tezu bolest je dovoljno za pocetak. Setajte, bavite se sportom, nadjite hobi da bi smanjili nivo stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2012.

Postovani, molila bih Vas da mi odgovorite na sljedece pitanje Da li se uz terapiju Zoloft 175 mg smiju koristiti Femisana A biljne kapi? Unaprijed Hvala

Postovana, proizvodjac ne navodi moguce interakcije Femisan A kapi sa pojedinim lekovima. Posto je to biljni preparat koji deluje na hipotalamus i hipofizu i time uklanja predominaciju estrogena ne bi trebalo da ima problema ako se koristi istovremeno sa Zoloftom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2012.

Postovani,pre 2 meseca javio mi se probl.sa stolicom,cesta stolica,ugl nesvarena hrana,bez ikakvih bolova osim samo nelagoda sa leve strane.radila sam kks,stolica na analizu i mokraca i nalazi su bili uredni.jedino sto mi je otkrivena helikobakterija,mada ja nisam imala nikakve simptome niti bolove.za to vreme praznjenja veoma sam se uplasila,i od tog dana nakon sto se ujutro probudim osetim kako mi neka velika nervoza kuva u zeludcu,srce malo brze pocne da lupa i hvata me neki strah od ne znam cega.da,napomenem ranije sam sebi usadila u glavu kako imam neko ozbiljnije oboljenje i nisu me mnogo tesili nalazi kada je doktorica rekla da je sve u redu.taj svoj jutarnji strah sam na pocetku odbacivala,a kasnije sam osetila tu veliku nervozu u zeludcu i u pojeidinim delovima dana,nekada imam osecaj navece da je sve u redu samnom i da se taj osecaj nece vratiti ali ujutro opet isto.prestala sam da radim,imam priliku da se vratim na posao ali me unapred hvata strah da cu ponovo proci isto,i da smenu necu moci izdrzati.ranije sam ovu nervozu osecalka u gorim intervalima,ali u zadnje vreme polako uspevam da zaokupim misli necim drugim,tako da postoje delovi dana u kojima se osecam ok,pa cak i po ceo dan,osim naravno ujutro. u razgovoru sa nekima pretpostavljam da je kod mene u pitanju anksioznost.smatrate li da treba da se obratim psihologu,ili da sa postepenim suocavanjem mogu i sama da prevazidjem taj strah?

Postovana, javite se psihologu ili jos bolje psihijatu. Tegobe koje navodite se javljaju kod anksioznih osoba. Posto ste prestali da radite zbog njih i plasite se da pocnete ponovo da radite to znaci da vam anksioznost ozbiljno remeti kvalitet zivota. Ostajanjem kod kuce i bezanjem od posla tj. od situacije u kojoj mislite da ce vam biti jos teze vi stvarate uslove za pogorsanje anksioznosti. Sledece moze da bude strah od odlaska u kupovinu, izlaska iz kuce, sto vodu u nenormalnu izolaciju. Prihvatite posao, a ako strah ne mozete sami da prevazidjete javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2012.

Postovani,pisem vam ko zna koji put.U zadnje tri godine imalasam raznorazne simptome na nervnoj bazi pocevsi od ubrzanog rada srca,blage vrtoglavice,glavobolje,ukocenosti vrata i ramena,bolova u misicima,otezanog gutanja,pritiska u grudima,mucnine i tezine u zelucu,povisene zelucane kiseline....Radila sam neke analize(nisam isla na gastroskopiju,bila sam kod gastroenterologa),uglavnom je sve u redu i koristila neke lekove.Bila sam i na fizikalnoj terapiji i masazi,vezbe radim i kod kuce,ali iskreno ne vidim da mi je nesto bolje.Sad me muci i cesta malaksalost i slabost,a citajuci po internetu procitala sam svasta,pa me uhvati i strah da bolujem od neke maligne bolesti.Planirala sam i jos jednu trudnocu ali se pitam koliko je to pametno s obzirom na moje stanje.Da li je moguce da svi ti simptomi mogu biti na nervnoj bazi i da traju toliko.Hvala

Postovana, tegobe nisu tipicne za malignu bolest. Osim toga, traju dugo, tri godine, pa ne mozemo da ih povezemo sa malignim bolestima, kod kojih se zdravstveno stanje brzo pogorsava i pojavlju se simptomi i promene u krvnoj slici ili drugim analizama koje nedvosmisleno ukazuju na tumor. Simptomi koje opisujete se javljaju na nervnoj bazi, ukazuju na somatizaciju anksioznosti. Mogu da traju jako dugo. Covek moze da ih ima gotovo celog zivota pri cemu se menja intenzitet tegoba, poneke mogu da se gube i da se javljaju nove. Anksioznost i tegobe koje imate zbog nje nisu razlog da se odreknete trudnoce i sirenja porodice. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.10.2012.

Postovani,imam jedan veci problem,35 mi je godina i duze vreme ,nekih par godina slabost,velikui umor,slabost u nogama,bol u misicima ruku i nogu,osamucenost,vrtoglavice,sto sta sam pregledala i pronasli su mi hasimoto,pijem lekove redovno,hormoni su mi sve vreme u granici normale ali meni apsolutno nista nije bolje i ovi gore navedeni simptomi se nista nisu povukli.Medjutim u zadnje vreme mi se desilo da ujutro na taste mi je secer bioispod granice a i posle testa ogtt,nakon 3 sata upala sam u hipoglikemiju.Doktorka pste prakse mi samo rekla da nosim nesto slatko uz sebe ali mislim da nije to neko trajno resenje .Endrok.tek zakazujem16.11.za decembar,a ta neizvesnost mi tesko pada.Nije mi jasno da mi skoro po ceo dan bude lose,slabost,umor....i strasno mnogo se bojim da je to neki pred znak da cu imati i dijabetes jer izgleda meni tu neradi nesto dobro,recite mi kakve su sanse da ga dobijem i da li ikako mogu da resim te hipoglikemije i da vratim sve to u normalu.Sta bi jos od nalaza trebala uraditi i da li cu stvarno dobiti secernu bolest.hvala vam mnogo.

Postovana, hipoglikemija se najcesce javlja kod ljudi koji pate od diabetesa ali se moze javiti i kod onih koji ne pate od ove bolesti. Simptomi hipoglikemije i kod jednih i kod drugih su veoma slicni i ispoljavaju se kao glad, nervoza, znojenje, drhtavica, vrtoglavica, blaga glavobolja, pospanost, osecaj zbuinjenosti, teskoce u govoru i osecaj slabosti. Primeceno je da se hipoglikemija kod ljudi koji nisu dijabeticaridne ponekad javlja ako imaju problema za zelucem. Medjutim, uzrok hipoglikemije kod nedijabeticara nije poznat. Ima pretpostavki da se kod njih hipoglikemija javlja zato sto su osetljiviji na hormon epinefrin ili pak da kod njih hipoglikemuju izaziva deficit glukagona. Vazno je da ti ljudi nisu pod rizikom da dobiju secernu bolest. Znaju se i neki uzroci pada secera: preskakanje obroka, nedovoljna kolicina unete hrane, naporan rad i telesne vezbe. Kod osoba koje nisu dijabeticari simptomi pada secera koji se kod njih naziva reaktivna hipoglikemija mogu se sprece unosenjem manjih obroka svaka tri sata, redovnim telesnim vezbama, svakodnevnim unosenjem raznovrsnih namirnica (integralnog hleba, pirinca, krompira, voca i povrca), izbegavanjem vece kolicne hrane bogate secerom, pogotovo na prazan stomak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.10.2012.

"MOLIM VAS POMOZI TE MI :( !!! Moj sincic ima 17 meseci, vec cetvriti dan slabo piski, zato sto mu se inficirala tackica gde izlazi mokraca kad piski. Bili smo u Urgentnom centru, pa i cak u bolnici, doktor u bolnici kad smo bili mu je dao kremu da mazemo dva puta na dan, al evo vec danas je drugi dan kako mu mazemo, vise piski nego ovih tri dana, al jos uvek ima jake bolove. Doktor nam je reko ako ne bude mokrio uopste da dodjemo i onda ce da ga operisu. Ne znam sta da radimo, dal da idemo ponovo u bolnicu i da im kazemo da jos uvek ima jake bolove i da ga operisu, jer ti bolovi mu traju vec cetri dana :(((. Molim vas pomozi te mi! Hvala unapred!"

Postovana, sa operacijom bolovi nece biti manji, naprotiv. Operacija se ne vrsi da bi se smanjili bolovi, vec da bi se besika ispraznila. Pratite koliko dete piski. Mozda moze i cesce da se maze u zavisnosti od vrste kreme. Procitajte uputstvo i proverite.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: