Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 6.4.2012.

postovani izvinjavam se ali se nisam dobro izjasnila juce sam vam poslala pitanje u vezi alergije 2008 sam radila alergo test i tada je bio pozitivan na polene drveca,trava duvan,prasinu i tada sam imala simptome otezanog disanja i pistanja u grudima koje me je budilo nocu i trajalo tri sata ,tada su mi davali loratadin i nasoneh sprej a ja sam i tada samo koristila sprej,medjutim proslog proleca i leta mi se to otezano disanje nije javljalo ali sam i tada koristila nasoneh ali samo 15 dana i sve je bilo ok.zato sam pre par dana htela da proverim zbog sebe i ponovo mi radili test i sada je test pokazao samo na perije i prasinu ja za sada nemam otezano disanje pa me zanima da li je moguce da je alergija nestala sama po sebi a nikakvu terapiju nisam koristila.hvala vam unared

Postovana, cilj terapije alergije je da se smanji osetljivost organizma na alergene. Kada se osetljivost snizi nema alergijske reakcije iako su alergeni prisutni u okolini. Terapija se ponavlja pre pojave ocekivanih alergena, u vasem slucaju u rano prolece pre cvetanja drveca i trave. Sprovodi se bez obzira sto nema alergijske reakcije (zapusenog nosa, kijanja, otezanog disanja...). Najefikasnije je da se preventivno koriscenje spreja zapocne pre pojave tegoba. Ako se saceka da se one jave efikasnost lecenja je manja. Lekar procenjuje koliko dugo treba da se sprovodi prevencija alergijske reakcije tj. koriscenje spreja. Kod vas je cilj terapije ostvaren. Alergija nije nestala, smanjila se osetljivost. Sada ste osetljivi samo na perje i prasinu. To je dobro. Ne mogu da kazem da vi nikada necete da imate tegobe. Pre ilikasnije one mogu ponovo da se jave, ali sada je jasno da ce uz terapiju lako da se uklone. Na kraju samo da kazem da alergija nije nestala sama od sebe, vec zbog sveukupnog ranijeg koriscenja spreja, bez obzira sto ga ove godine niste koristili. Prosle godine ste ga koristili preventivno, sto je smanjilo osetljivost sluzokoze tako da sada nemate tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.4.2012.

trudna sam, cetvrti mjesec trudnoce. na ultrazvuku doktor je uocio hiperehogenu sjenku iznad mokracne besike bebe. nezna se ni uzrok i sta je to. molim vas reci te mi dal je to opasno i sta se u tim slucajevima.receno mi je da ni expertski ultrazvuk nece dati neke konkretne odgovore iz razloga sto je beba tek u razvoju. Molim vas, cekam odgovor.

Postovana, neznam sta je to. Kada beba bude veca moci ce na UZ da se vidi da li je senka od nekog znacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2012.

postovana,neki dan sam vam pisala u vezi jako niskih polnih hormona,brine me sto ginekologu uopste nije bio jasan rezultat,nista mi nije znao reci,uputio me kon endrokrinologa kojeg imam zakazanog tek krajem maja.Da vas posetim,bili su mi ispod granice dozvoljenog,FSH,LH,ESTRADIOL.Pored toga imam hashimoto koji lecim i policisticne jajnike.Od terapija pijem eutirox i hormoni stitne su sad dobri.Kad sam bila kod lekara i rekla koliko se lose osecam posumljao je da meni i ostali hormoni kao npr. nadbubrezne zlezdeverovatno nisu dobri.Vi ste spomenuli i da je mozda ostecena hipofiza pa nemoze da luci normalno hormone,sto je verovatno moguce.Posto cu dugo biti u neizvesnosti dopk neodem kod endr.recite mi sta se radi i koliko je opasno kad je sve to do hipofize,i kako da ozdravim i zivim normalno pored tako losih hormona,jer znam koliko uticu na zdravlje coveka,na srce,kosti,nerve....Stamislite sta mi je i koliko je opasno i do kakvih problema me ovako losi rezultati mogu dovesti.

Postovana, dalje lecenje zavisi od uzroka poremecaja. U principu ce da se sprovodi nadoknadom hormona koji nedostaju. Nadoknadom se sprecavaju komplikacije kojih se vi plasite. Nije nista hitno tako da mozete da sacekate pregled kod endokrinologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2012.

postovana,imam 34 godine i veoma cesto mise desava onaj osecaj kao da ce me gripa,osecaj temperature,slabosti,malaksalosti,kao da se nesto desava u meni,gripu naravno de dobijem ali takav osecaj me cesto prati,onda se bas osecam slabo da ne mogu ni poslove da obavljam,sta moze biti uzrok.

Postovana, treba da uradite osnovne preglede krvi, jer malaksalost i slabost mogu da budu posledica malokrvnosti, zatim neke hronicne bolesti, kao i stresa. Javite se svom lekaru
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2012.

postovana,imam 31g,sam bila kod kardiologa,zato sto osecam unazad par dana preskakanje srca,koji bas osecam kako srce lupa u grudima,i od kad znam za sebe cim ustanem ujutru ja imam aritmiju,ni kafu ne popijem pocinju simptomi,,ultrazvuk-leva komora je normalnih dimenzija 32mm,mitralni zalizak je normalnog izgleda,ocuvane pokretljivosti.Prednji mitralni kuspis prolabira u normalnu levu pretkomoru u sistoli.Doplerom se registruje mitralna regurigtacija manja od 1+.Transmitralni protok je po tipu ocuvane relaksacije leve komore.Leva komora je normalnih dimenzija 43|27mm.normalne debljine zidova,deluje ocuvane sistolne funkcije EF oko 60%,bez segmentnih ispada u kinetici.Koren aorte je normalnih dimenzija 24mm,valvula je trolisna,normalnog izgleda,separacija je ocuvana 18mm.Desna komora je normalnih dimenzija 18mm.Trikuspidalni i pulmonalni zalizak su normalnog izgleda,ocuvane pokretljivosti.U srcanim supljinama se ne vizuelizuju strane mase.Perikad je b.o.Dg-PVM,Obavezna je profilaksa bakterijskog endokarditisa.Mene sad zanima kakav problem imam osim prolapsa mitralne valvule?Rekla mi je da uradim na koksaki virus,i 24h holter ekg.U prilogu jos stoji da je jos jedna dg-IRBBB.Terapija concor corod 2,5 ujutru,svaki dan.Inace kad osetim to preskakanje to je osecaj kao kad se neko uzbudi trenutno ali to osecam u srcu,kao grcenje neko.Ja sam inace pila concor po potrebi,medjutim ona kaze to mora svaki dan.i bromazepam isto pijem po potrebi,ali nisam mogla ceo dan da ga pijem kad imam taj osecaj,zato sto se plasim da nbe postanem zavisna.Sta vi mislite jel nesto opasno sa mnom?Pritisak imam cak i niazak,nekad normalan-nikad visok,secer je ok,holesterol takodje.Inace sam anksiozna,imam napad panike ponekad,ali ne povezujem taj osecaj sa tim.Ne radim nigde trenutno i bas razmisljam sta moze da bude to sa srcem.Hvala vam unapred

Postovana, na ultrazvukom je uocen mali prolaps mitralne valvule. To je nepotpuno zatvaranje mitralnog zalistka. Listici zalistka ne zatvaraju potpuno usce i malo se ugibaju pri kontrakciji srca. Prolaps je mali tako da je vracanje krvi u levu komoru minimalno (regurigtacija manja od 1+ ). Kod tako malog prolapsa se obicno ne cuje sum na srcu i poremecaj prakticno ne postoji. Kod ove mane moze da se javi bol u predelu srca, osecaj lupanja ili preskakanja srca i teze disanje. Uzrok ove mane nije poznat. U mladjim godinama blazi prolaps se vidi mnogo cesce kod zena (20%), nego muskaraca. Nekada se to javlja nasledno, a nekada prati pojedine srcane bolesti, sto je kod vas ultrazvukom i normalnim i nizim krvnim pritiskom iskljuceno. Prolaps se pogorsava kod reumatske groznice, bakterijskog endokarditisa (zapaljenje sluzokoze koja iznutra oblaze srcani misic) i sistemskog eritemskog lupusa. Zbog toga je preporucena profilaksa tj. sprecavanje bakterijskog endokarditisa. Kod vecine bolesnika mana se ne pogorsava. Kod vas se ne bi ocekivalo da se prolaps pogorsava. Vazno je da mali prolaps mitralne valvule ne remeti kvalitet zivota i ne skracuje ga. Potrebna je povremena kontrola pritiska i EKGa, a EHO na par godina. Ako imate reumatsku groznicu svaka infekcija grla beta hemoliticnim streptokokom moze pogorsati prolaps pa je potrebno energicno lecenje. To se ne odnosi na infekciju grla drugom bakterijom ili virusima. Prolaps se cesce otkriva kod anksioznih ljudi, jer su oni skloni lupanju i preskakanju srca. Bromazepam ne smete da pijete tokom dana kad god osetite lupanje srca. Ako vam je propisano da ga povremeno koristite to znaci da ga ne pijete svaki dan, a kada pijete da to bude jednom dnevno. Iz predhodnih pitanja se vidi da se jako uznemirite kada vam srce preskace. Treba da znate da su anksioznost i panicni napadi takodje praceni lupanjem i preskakanjem srca, a da to nije opasno po zivot i zdravlje. Po ultrazvuku se vidi da prolaps ne bi trebao da izaziva jacu aritmiju. Ako je imate ona nije posledica prolapsa. Dilemu moze da otkloni 24h holter ekg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2012.

Postovani!Da li je moguce da ispijanje vruce tecnosti,kafe ..u momentu moze da izazove skokovit rast krvnog pritiska i uznemirenost...imama ponekad valunge,mozda sam u klimaksu. Imam 47 godina...Zahvaljujem na odgovoru!Doktori kazu da imam zdravo srce,jer sam uradila sve nalaze..

Postovana, vruca kafa ili druga vruca tecnost mogu da izazovu pojavu valunga. Njega moze da prati uznemirenost i skok pritiska. To je posledica biohemijskih promena u mozgu nastalih hormonskim promenama u klimaksu. Skokovi pritiska nisu posledica srcane bolesti. Ako je skok pritiska jako visok treba iskljuciti mogucnost postojanja feohromocitoma, tumora nadbubrezne zlezde. Kod ovog tumora skok pritiska je obicno provociran teskim radom psihickim stresom ili naglom promenom polozaja tela. Napad je pracen uznemirenoscu, jakom, pulsirajucom glavoboljom, lupanjem srca, mrljama u vidnom polju, preznojavanjem, nekada bolom u grudima (iza grudne kosti), mukom, kad-kad bolom u trbuhu i povracanjem. Krvni pritisak je znatno povisen i do 300/150-175 i pracen je ubrzanim srcanim radom. Dijagnoza se postavlja nalazom visokih vrednosti kateholamina ili njegovih metabolita metanefrina, normetanefrina, vanilmandelicne kiseline u mokraci. Koristi se uzorak 24 h-nog urina, kada je pacijent bio bez terapije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.4.2012.

postovani 2008 sam radila alergo test i pokazao je alergiju na polene drveca,trave,duvan,prasinu,grinje i tadasu mi davali loratidin i nasoneh sprej sto sam sam povremeno koristila sprej,medjutim prosle nedelje sam ponovo radila i pokazalo je samo na perje i prasinu i doktorka mi je rekla da nema potrebe da pijem lekove medjutim meni se ta alergija manifestovala kao otezano disanje i pistanje u grudima koje me probudi nocu i traje neki 3 sata pa se povuce,pa bih vas zamolila za vase misljenje kako to da se alergija sada povukla bar po testu.hvala unapred

Postovana, alergija se ocigledno nije povukla samo su se pojavile nove tegobe. Nije retko da osobe sa alergijskim rinitisom kasnije dobiju astmu. Ako sada nemate tegobe u nosu nije potrebno lecenje alergijskog rinitisa, ali je neophodno lecenje otezanog disanja i pistanja u grudima. Koriste se sprejevi istog ili slicnog sastava kao za lecenje alergije u nosu, samo su dizajnirani tako da lek pri udahu ide u pluca i tamo ispoljava svoje dejstvo. Lecenje je efikasno. Javite se pulmologu. U drugom testu se nije pojavila alergija zato sto ste nedavno koristili Loratadin ili zato sto su korisceni drugi alergeni pri sprovodjenju testa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2012.

postovani,imam nesto sto me bas brine,32 mi je godine i imam utisak da imam neki problem sa glavom,pored jako slabe koncentracije i ponekad zaboravnosti,cesto dobijem neku slabost koju sam primetila da ide iz glave.Kao da se nesto preplavi u glavi a nekad kao da me nestudari,mozda je neka slaba cirkulacija i li slicno ,bojim se nekog mozdanog udara ili cak tumora.Ja to tako vucem vec dve godine ali nijedan lekar me ne shvaca ozbiljno,vise nemam gde ni ici.Opsti lekari mi uopste ne daju uput za bilo kuda,jednom sam bila kod neurologa koji je samo pogledao moje reflekse i rekao ok i poslao me kuci.Neverujem da je tako mogao da me dobro pregleda.Imam i dosta losih hormona,mozda je nesto i zbog toga ali niko nista.Molim vas shvatite me ozbiljno i navedite mi sta sve moze da bude i sta da radim,jeste da vam ne mogu dobro objasniti sta osecam ali probajte.

Postovana, vecina lekara ne obraca mnogo paznju na umisljene bolesti i probleme. To ne znaci da vama nije tesko, naprotiv. Medjutim, oni nemaju dovoljno vremena ili znanja da bi vam pomogli. Nije iskljuceno da neki smatraju da ne treba da se bave psihickim problemima. Zato vas ne salju na nepotrebne preglede. Vas onespokojava to sto vam ne objasnjavaju zasto to ne cine. Slaba koncentracija i ponekad zaboravnost, ceste slabosti koje idu iz glave ili pak imaju drugi uzrok, nisu tegobe koje vode u mozdani udar ili tumor. To se sigurno zna i nisu potrebni pregledi. Neurolog zahteva dopunske preglede (evocirane potencijale, EEG, CT, NMR..) kada za to ima potrebe, a ne zbog toga da bi se vi umirili. Mozdani udar se sprecava drzanjem na normali krvnog pritiska, holesterola i glukoze u krvi. Uzroci tumora nisu poznati pa i preventiva nije moguca. Zna se da je duvanski dim, konzumiranje vece kolicine crvenog mesa, preradjene hrane (od belog brasna pre svega) povezano sa vecim rizikom od raka. Ako zelite da budete zdravi hranite se zdravo, budite fizicki aktivni i izbegavajte stres. Slaba koncentracija i zaboravnost prate uznemirenost, zabrinutost, anksioznost i stres. U tim situacijama mozak je toliko zauzet brigama da ne moze da se usredsrei na druge intelektualne aktivnosti. Ako ste previse zabrinuti javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2012.

postovani dokotre pre 8 meseci sam operisala vene na levoj nozi i nakon mesec dana sam radila ekodopler radi kontrole i sve je bilo ok ali evo sada vec nedelju dana u istoj toj nozi osecam bolove dole u listu stalno su mi prisutni neki tupi bolovi neznam sta sada moze biti razlog toga plasim se da nije neki tromb kako se vec to kaze pa vas sada molim za savet dali mora da znaci da je to neki tromb ili moze vec biti nesto drugo jer sam sada opet zakazala ekodopler ali nema mesta pre 27 aprila ja sam dosta zabrinuta hvala na pomoci

Postovana, nakon operacije povrsnih vena mozete da imate tegobe koje poticu od dubokih. One mogu da budu prosirene i da, posebno prilikom duzeg sedenja ili stajanja, izazivaju tupre bolove u listovima. Moze da dodje do njihovog zapaljenja i tromboze. Kod zapaljenja ne moraju da budu prisutne tegobe. Polovina bolesnika oseca bol, koji je posebno izrazen pri savijanju stopala navise. Moze da se javi otok i crvenilo. Tromboza dubokih vena takodje ne mora da izazove tegobe. To otezava dijagnozu pa se ona nekada otkrije tek kada dodje do komplikacija: tromboembolije. Kod nje se deo tromba otkine i u drugom delu tela zapusi krvni sud. To je posebno opasno u mozgu i plucima. Javite se svom lekaru i pre zakazanog ultrazvuka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2012.

Vrijednosti tumor markera su sledece: AFP 22.1 (range 0.0-8.0), CA19-9 48.1 (range 0.0-37.0). Krvna slika je hemoglobin 128 i crvena krvna zrnca su 3.8, ostalo je uredno tj u referentnim vrijendostima. Marker prostate je uredan. Nalaz mokrace pokazuje eritrocite i leukocite u povisenom iznosu (er 19 i leukociti 40). Postoji kamen u bubregu. Napadi bubrega se desava jednom godisnje. Hipertrofija prostate, godinama se uredno prati. U pitanju je muska osoba u 80-tim godinama. Molim za pojasnjenje vrijednosti tumor markera. Doktor opste prakse je poslao da se urade tumor markeri trazeci uzrok malokrvnosti. Unaprijed hvala!

Postovana, tumorski markeri nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Oni su pomocno sredstvo, jer nisu specificni, poviseni su kod nekih tumora i netumorskih bolesti. AFP je retko povisen kod zdravih osoba, pa ocigledno nesto nije u redu. Povisen je kod karcinoma jetre, karcinoma testisa, karcinoma zeluca, debelog creva i pluca, pa treba ispitivanja usmeriti na tu stranu. Ovaj marker je povecan i kod nekoliko bolesti koje nisu maligne: nasledna tirozinoza, ataksija-teleangiektazija i neke bolesti jetre kao sto su akutni virusni ili lekovima uzrokovan hepatitis i stanja kada se jetra obnavlja. Ca 19-9 je povisen kod karcinoma debelog creva (kolorektalnog karcinoma), karcinoma gusterace, bolesti i poremecaja jetre.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: